GemeeaţeEmmęīL. FAÇj^DS. 11 NOV. 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GemeeaţeEmmęīL. FAÇj^DS. 11 NOV. 2016"

Transcriptie

1 GemeeaţeEmmęīL FAÇj^DS. 11 NOV Deloitte Accountants B.V. Eemsgolaan DW Groningen Postbus AZ Groningen Nederland Tel: Fax: Het Presidium van de gemeente Emmen T.a.v. de heer mr. H.D. Werkman MPM, griffier Postbus RA EMMEN Datum Behandeld door Ons kenmerk R. Vellema MSc EMA Onderwerp Rapport van bevindingen inzake de verantwoordingen fractievergoedingen 2015 Geachte leden van het Presidium, Ingevolge uw opdracht hebben wij de verantwoordingen 2015 van de fractievergoedingen van de diverse fracties gecontroleerd. In dit rapport brengen wij onze bevindingen onder uw aandacht. 1. Opdracht en verantwoordelijkheden Op 18 december 2014 is door uw raad de ''Verordening Fractievergoeding gemeente Emmen 2015" vastgesteld. Volgens artikel 6, lid 4 van deze verordening vindt de controle van de verantwoordingen van de fracties plaats door de accountant die is belast met de controle van de jaarrekening. De accountant dient advies uit te brengen aan de raad. Wij zijn nagegaan of de verantwoordingen van de fractie vergoedingen voldoen aan hetgeen daarover in de verordening is opgenomen. De verantwoordingen zijn opgesteld onder verantwoordelijkheid van de gemeenteraad. Het is onze verantwoordelijkheid een rapport van bevindingen inzake de verantwoordingen met betrekking tot de fractievergoedingen te verstrekken. Op alle opdrachten verricht door Deloitte zijn de Algemene Voorwaarden Dienstverlening Deloitte Nederland, januari 2014 gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer van toepassing. Deloitte Accountants B V is ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel te Rotterdam onder nummer Member of Deloitte Touche Tohmatsu Limited

2 i m 2 2. Werkzaamheden Wij hebben ons onderzoek verricht in overeenstemming met Nederlands recht, waaronder Standaard 3000 "Assurance-opdrachten anders dan opdrachten tot controle en beoordeling van historische financiële informatie". Dienovereenkomstig dienen wij ons onderzoek zodanig te plannen en uit te voeren, dat een redelijke mate van zekerheid wordt verkregen dat de genoemde verantwoordingen geen afwijkingen van materieel belang bevatten. Een assurance-opdracht omvat onder meer een onderzoek door middel van deelwaarnemingen van relevante gegevens. Wij zijn van mening dat de door ons verkregen assurance-informatie voldoende en geschikt is als basis voor onze conclusie. 3. Bevindingen De beoordeling van de ingediende fractieverantwoordingen is inmiddels afgerond. Onze controle heeft plaatsgevonden aan de hand van de stukken die wij tot en met juni 2016 toegezonden hebben gekregen. Het betreffen: «Jaarverantwoordingen 2015 van de fracties.» Onderbouwende documentatie, zoals bankafschriften en facturen/bonnetjes. Ons onderzoek geeft ons aanleiding tot de volgende opmerkingen/vragen. Deze opmerkingen delen we in naar: «Bevindingen voorgaande jaren. «Toetsen aan de Verordening Fractievergoeding gemeente Emmen 2015 (rechtmatigheid). «Het toetsen van de getrouwheid van de verantwoordingen.» Samenvatting per fractie. 3.1 Bevindingen voorgaande jaren De controles van voorgaande jaren zijn moeizaam verlopen. Om het proces van verantwoorden en onderbouwen van de fractievergoedingen te verbeteren, hebben alle fracties in 2014 een training gevolgd die inging op het gebruik en het verantwoorden van de fractievergoedingen. Onderdeel van deze training was onder meer het aanscherpen van de discipline in het aanleveren van de verantwoordingen, het opstellen van een standaard format voor de verantwoordingen en het opstellen van een bijlage met specifieke typen kosten waarvan de gemeenteraad van mening is dat deze niet (langer) ten laste van de fractievergoedingen verantwoord dienen te worden. Dit heeft geleid tot het opstellen van een nieuwe verordening.

3 3 Deze nieuwe verordening bevat een - niet-limitatieve - lijst van kostensoorten die niet, wel of slechts onder bepaalde voorwaarden, ten laste van de fractievergoedingen mogen worden gebracht. Daarnaast heeft de gemeente een standaardformat opgesteld die door alle fracties wordt gebruikt om jaarlijks de verantwoordingen op te stellen. De nieuwe verordening geldt vanaf Toetsing aan de verordening «Volgens artikel 6, lid 3 moet bij het verslag een verklaring van de fractie over de juistheid van de overgelegde gegevens worden gevoegd. Deze verklaring dient ondertekend te worden door de fractievoorzitter en, bij een fractie met meer dan één zetel, door een tweede fractielid. Alle fracties hebben over 2015 een ondertekende verantwoording ingediend.» Volgens artikel 6. lid 1 moeten de fracties voor 1 maart na afloop van het kalenderjaar rekening en verantwoording afleggen over de besteding van de vergoeding. Wij hebben geconstateerd dat alle fracties tijdig de verantwoordingen hebben ingediend.» Volgens artikel 6. lid 1 moeten de fracties verantwoording afleggen met bewijsstukken van uitgaven, zoals facturen en bankafschriften. Alle fracties hebben deze bewijsstukken aangeleverd.» Artikel 4, lid 2d geeft weer dat de vergoeding niet mag worden gebruikt voor de bekostiging van uitgaven die gedekt dienen te worden uit vergoedingen die de leden toekomen, ingevolge het landelijk vastgestelde rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden d.d. 22 maart 1994 inclusief de wijzigingsbesluiten en de handreiking Integriteit van politieke ambtsdragers bij gemeenten, provincies en waterschappen, d.d. september Hoewel wij ten aanzien van dit specifieke punt geen expliciete onvolkomenheden hebben aangetroffen in de verantwoordingen 2015, adviseren wij de fracties om, bij het maken van de komende jaarverantwoordingen, expliciet aandacht te besteden aan deze voorwaarde in de verordening.» Artikel 7. lid 2 geeft weer dat de reserve per fractie in een verkiezingsjaar niet hoger mag zijn dan 100 o Zo van de vergoeding die de fractie in het voorgaande kalenderjaar ontvangen heeft. De volgende 3 kalenderjaren mag de reserve op 31 december niet groter zijn dan o van de vergoeding waarop de fractie in dat jaar op grond van artikel 2 aanspraak kon maken.

4 I» 4 Uit de toetsing die we gedaan hebben, blijkt dat de reserve van een aantal fracties hoger is dan toegestaan. Deze partijen dienen het meerdere terug te betalen aan de gemeente. Het gaat om de volgende fracties en bijbehorende terugstortingen: PvdA: e CDA: e VVD: e D66: e GroenLinks: e ChristenUnie: e Toetsing getrouwheid Getrouwheid van de verantwoordingen houdt in dat kosten/uitgaven juist zijn weergegeven en de inkomsten volledig zijn verantwoord en tevens dat de inkomsten en uitgaven kunnen worden aangetoond met bewijsstukken, zoals facturen en bankafschriften. Ten aanzien van de toetsing op getrouwheid hebben wij de volgende opmerkingen.» Volgens de Verordening Fractievergoedingen hadden de fracties in 2015 recht op de volgende vergoedingen: PvdA: e CDA: e Wakker Emmen: e VVD: e D66: e DOP: e LEF!: e GroenLinks: e ChristenUnie: Seniorenbelang Noord: e De fractie LEF! heeft aangegeven geen vergoeding te willen ontvangen. Wij hebben vastgesteld dat de overige fracties deze vergoedingen ook daadwerkelijk hebben ontvangen en verantwoord.

5 I» 5 «Op grond van de Verordening Fractievergoeding gemeente Emmen 2015 is vereist dat de inkomsten en uitgaven onderbouwd worden met bewijsstukken. Weliswaar zijn er (veelal) verklaringen opgenomen van deze fracties dat de fractieverantwoording juist is opgesteld en dat de uitgaven correct zijn bijgehouden en weergegeven, maar wanneer een onafhankelijke derde dient vast te stellen dat de uitgaven juist zijn weergegeven, zijn er facturen en bankafschriften nodig. De fracties hebben deze bewijsstukken aangeleverd en wij hebben de verantwoordingen getoetst aan de hand van deze bewijsstukken. 3.4 Samenvatting per fractie PvdA «De door de raad vastgestelde eindstand 2014 bedraagt C Van dit bedrag diende de fractie terug te storten. De beginstand van 2015 bedraagt derhalve č «De fractievergoeding bedraagt » De uitgaven van de fractie zijn gecorrigeerd met 6 19,15. Deze wijziging betreft websitekosten die voor 50 o 7o ten laste van de fractievergoedingen mogen worden gebracht. * De uitgaven ten laste van de fractievergoedingen bedragen na de doorgevoerde correcties e » De reserve bedraagt per 31 december en is daarmee hoger dan de volgens de verordening voorgeschreven maximale reservepositie van Er dient over te worden teruggestort. CDA» De door de raad vastgestelde eindstand 2014 bedraagt Van dit bedrag diende de fractie terug te storten. De beginstand van 2015 bedraagt derhalve * De fractievergoeding bedraagt » Er mag op basis van de verordening fractievergoedingen 2015 een vergoeding worden verstrekt aan steunfractieleden van 6 30 per maand. Op basis van deze afspraak had de fractie maximaal mogen uitkeren. Het te veel uitgekeerde bedrag ad Ç is in mindering gebracht op de verantwoorde uitgaven van de fractie.» De uitgaven ten laste van de fractievergoedingen bedragen na de doorgevoerde correcties

6 Deloitte 6» De reserve per 31 december 2015 bedraagt en is daarmee hoger dan de volgens de verordening voorgeschreven maximale reservepositie van Er dient over te worden teruggestort. Wakker Emmen» De door de raad vastgestelde eindstand 2014 bedraagt «De uitgaven van de fractie zijn gecorrigeerd met Deze wijziging betreft websitekosten die voor 50 o 7o ten laste van de fractievergoedingen mogen worden gebracht.» De fractievergoeding bedraagt «De uitgaven ten laste van de fractievergoedingen bedragen na de doorgevoerde correctie » De reserve per 31 december 2015 bedraagt VVD» De door de raad vastgestelde eindstand 2014 bedraagt » De fractievergoeding bedraagt «De uitgaven ten laste van de fractievergoedingen bedragen na de doorgevoerde correctie » De reserve per 31 december 2015 dient te bedragen en is daarmee hoger dan de volgens de verordening voorgeschreven maximale reservepositie van Er dient over te worden teruggestort. D66» De door de raad vastgestelde eindstand 2014 bedraagt » De fractievergoedingen bedragen «De uitgaven ten laste van de fractievergoedingen bedragen na de doorgevoerde correctie «De reserve per 31 december 2015 bedraagt en is daarmee hoger dan de volgens de verordening voorgeschreven maximale reservepositie van Er dient over te worden teruggestort.

7 Deloitte 7 DOP» De door de raad vastgestelde eindstand 2014 bedraagt * De fractievergoedingen bedragen » De uitgaven van de fractie zijn gecorrigeerd met 6 55,66. Deze wijziging betreft websitekosten die voor 50 o Zo ten laste van de fractievergoedingen mogen worden gebracht.» De uitgaven ten laste van de fractievergoedingen bedragen na de doorgevoerde correctie ,19. In de fractieverantwoording 2014 is een deel van de kosten 2014 niet meegenomen in de bepaling van de reservepositie, aangezien diverse kosten niet konden worden onderbouwd als gevolg van zoekgeraakte stukken. De fractie heeft echter deze kosten alsnog onderbouwd. Het presidium staat daarom toe deze kosten, groot 6 239,85. alsnog mee te nemen in de bepaling van de reserveposities ultimo Wij kunnen instemmen met het voorstel van het presidium. De totale uitgaven ten laste van de fractievergoedingen bedragen daarmee in totaal «De reserve per 31 december 2015 bedraagt, rekening houdend met de correcties van de kosten 2014, LEF!» De door de raad vastgestelde eindstand 2014 bedraagt 6 0.» De fractie heeft in 2015 recht op een vergoeding van Op verzoek van de fractie is er echter geen vergoeding uitgekeerd aan de fractie. In het overzicht van de fractie bedraagt de ontvangen vergoeding dan ook 6 0.» Conform voorgaande jaren brengt de fractie geen kosten ten laste van de fractievergoedingen. De reserve per 31 december 2015 bedraagt derhalve 6 0. Er hoeft niet te worden afgerekend over GroenLinks «De door de raad vastgestelde eindstand 2014 bedraagt Van dit bedrag diende de fractie terug te storten. De beginstand van 2015 bedraagt derhalve » De fractievergoedingen bedragen «De uitgaven ten laste van de fractievergoedingen bedragen » De eindstand van de reserve is door de fractie foutief bepaald. De reserve per 31 december 2015 dient te bedragen en is daarmee hoger dan de volgens de verordening voorgeschreven maximale reserve van Er dient over te worden teruggestort.

8 f» 8 ChristenUnie «De door de raad vastgestelde eindstand 2014 bedraagt Van dit bedrag diende de fractie terug te storten. De beginstand van 2015 bedraagt derhalve » De fractievergoedingen bedragen «De uitgaven ten laste van de fractievergoedingen bedragen na de doorgevoerde correctie «De reserve bedraagt per 31 december en is daarmee hoger dan de volgens de verordening voorgeschreven maximale reserve van Er dient over te worden teruggestort. Senioren Belang Noord» De door de raad vastgestelde eindstand 2014 bedraagt «De fractievergoedingen bedragen «De uitgaven ten laste van de fractievergoedingen bedragen * De reserve per 31 december 2015 bedraagt Aanbevelingen Wij geven u een aantal aandachtspunten mee die in onze optiek bijdragen aan een efficiënter en effectiever verantwoordingsproces. «Wij hebben vastgesteld dat de nieuwe verordening meer duidelijkheid verschaft aan de fracties welke bestedingen verantwoord mogen worden. Tegelijkertijd constateren wij ook dat er over diverse kostensoorten nog steeds onduidelijkheid bestaat. Dit betreffen kosten die samenhangen met consumpties, bijeenkomsten en etentjes. Het vaststellen van de rechtmatigheid van dergelijke kosten blijkt in de praktijk een lastige opgave. Om de rechtmatigheid aan te tonen, dient er een duidelijk verband te zijn tussen deze kosten en de activiteiten die betrekking hebben op het functioneren van de fractie vanuit de kaderstellende, controlerende en volksvertegenwoordigende rol. Wij raden u aan om bij de verantwoording van deze kosten dit verband duidelijk te motiveren. Tevens wijzen wij er op dat raadsleden een maandelijkse onkostenvergoeding (in 2016: 6 182,53) ontvangen waarvan ook etentjes en consumpties betaald kunnen worden.

9 r» 9» Voor het uitkeren van een vrijwilligersvergoeding binnen de toegestane bedragen is geen contract of overeenkomst nodig. Het staat de fractie vrij om meer uit te keren dan dit maximum. Bij bedragen boven het genoemde (maandelijks) maximum moet sprake zijn van een inhuurovereenkomst of een contract. Bij een aantal fracties is sprake van een vaste (maandelijkse) onkostenvergoeding, die feitelijk beschouwd kan worden als een vrijwilligers-bijdrage. Het is aan te bevelen om louter onkostenvergoedingen te verstrekken op basis van ingediende declaraties. Neem (goed) kennis van het landelijk vastgestelde rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden d.d. 22 maart 1994 inclusief de wijzigingsbesluiten en van de handreiking Integriteit van politieke ambtsdragers bij gemeenten, provincies en waterschappen d.d. september Dit om scherp te houden welke uitgaven gedekt dienen te worden uit de onkostenvergoeding voor raadsleden en welke uitgaven ten laste van de gemeentelijke fractievergoeding mogen komen. Ten slotte is het verstandig dat iedere fractie kennisneemt van de tekst en toelichting van de nieuwe verordening fractievergoeding «De nieuwe verordening geeft maxima aan ten aanzien van de uit te keren vrijwilligersvergoedingen. Het staat de fractie vrij om de vrijwilligers meer uit te keren dan dit maximum. Echter, er mag maximaal Ç 30 per maand ten laste van de fractievergoedingen verantwoord worden.» De nieuwe verordening schrijft voor dat. indien de website voor zowel partij als fractieaangelegenheden wordt gebruikt, de kosten van de website voor 50^o ten laste van de fractievergoedingen verantwoord mogen worden. In de praktijk constateren wij dat het onderscheid in de aangelegenheden zeer lastig is te maken. Voor de verantwoording 2015 hebben wij alle fracties gelijk behandeld door de kosten voor 50 o 7o ten laste van de fractievergoedingen te verantwoorden, tenzij uit de bewijsstukken duidelijk blijkt, dat de kosten zich uitsluitend beperken tot het beheren van fractiegerelateerde informatie op de website. «Het verantwoordingsproces laat elk jaar een verbetering zien. We constateren echter dat enkele punten verwarring opleveren. Deze punten betreffen: overige inkomsten buiten de fractievergoeding zijn voor de fractie en hebben geen relatie met de verantwoording van de fractievergoedingen; de reservepositie en het banksaldo van fracties op de fractierekening zijn niet per definitie gelijk. Het verschil ontstaat doordat afrekeningen over voorgaande jaren reeds in de reservepositie zijn verwerkt, terwijl het moment van afrekening veelal later plaatsvindt.

10 f» Beperking in de verspreidingskring Ons rapport van bevindingen is uitsluitend bedoeld voor de gemeenteraad van de gemeente Emmen en dient niet te worden verspreid aan of te worden gebruikt door anderen. 6. Ten slotte Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zijn vanzelfsprekend bereid de inhoud van deze rapportage verder toe te lichten. Hoogachtend. Deloitte Ace Paraaf voor identificatiedoelein Bijlagen

11 Bijlage 1 Totaaloverzicht verloop fractiereserves 2015 Gecorrigeerd PvdA CDA Wakker Emmen WD 066 DOP LEF! Groenlinks ChristenUnie Seniorenbelang Emmen Vastgestelde reserve per C C C C C C C 0 C C C afrekening 2014 C C CO i li CO CO CO C C CO Beginstand 2015 í C C C C C CO C C8 821 C Inkomsten 2015 C C C C C C CO C C C Uitgaven 2015 C C C C C C co C C C correcties eis í C576 C56 co CO CO Uitgaven na correctie C C C C C C co C C C Kosten 2014 alsnog rechtmatig C 240 Reserve per C C C C C co C C C Maximale reserve C C C C C C co C C C Af te rekenen over 2015 C C CO C C CO co C C CO Deloitte Accountants B.V. Voor identificatiedoeleinden. Behorend bij rapport van bevìļ d.d.

Behandeld door. Wij zijn nagegaan of de verantwoordingen van de fractievergoedingen voldoen aan hetgeen daarover in de verordening is opgenomen.

Behandeld door. Wij zijn nagegaan of de verantwoordingen van de fractievergoedingen voldoen aan hetgeen daarover in de verordening is opgenomen. R{~, l-'1c2- Deloitte. Deloltte Accountants B.V. Eemsgolaan 15 9727 OW Groningen Postbus 980 9700 AZ Groningen Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9870 www.deloltte.nl Het Presidium van de gemeente

Nadere informatie

stuknr. B.enW. n.v.t.

stuknr. B.enW. n.v.t. 4h Raadsvoorstel jaar stuknr. categorie/agendanr Raad 2014 RA14.0012 B 6 stuknr. B.enW. n.v.t. Onderwerp: Verantwoording fractievergoedingen 2011 Portefeuillehouder: C. Bijl (Dienstverlenend) Directiestaf

Nadere informatie

Deloitte. Aan de raad van de gemeente Dordrecht t.a.v. de raadsgriffie Postbus 8 3300 AA DORDRECHT. Geachte raad,

Deloitte. Aan de raad van de gemeente Dordrecht t.a.v. de raadsgriffie Postbus 8 3300 AA DORDRECHT. Geachte raad, Deloitte D&oitte Accountants BV. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Aan de raad van de gemeente Dordrecht t.a.v.

Nadere informatie

i 01 STRIKT VERTROUWELIJK Aan de raad van de gemeente Dordrecht T.a.v. de raadsgriffie Postbus $ 3300 AA DORDRECHT

i 01 STRIKT VERTROUWELIJK Aan de raad van de gemeente Dordrecht T.a.v. de raadsgriffie Postbus $ 3300 AA DORDRECHT Ue 1 ii i 01 Deloftte Accountants B.V. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.delojtte.nl STRIKT VERTROUWELIJK Aan de raad van

Nadere informatie

Wat willen we bereiken? Een democratisch provinciaal bestuur dat effectief, efficiënt en transparant is.

Wat willen we bereiken? Een democratisch provinciaal bestuur dat effectief, efficiënt en transparant is. Provinciale Staten Vergadering PS: 5 februari 2010 Nr: SGR-040 Agenda nr: Nr: SGR09041073 Onderwerp: Verantwoording fractievergoeding 2008 VOORSTEL Aan de Provinciale Staten van Zeeland Samenvatting: De

Nadere informatie

statenstukken Provinciale Staten VOORSTEL Aan de Provinciale Staten van Zeeland,

statenstukken Provinciale Staten VOORSTEL Aan de Provinciale Staten van Zeeland, Provinciale Staten Bestuurder Vergadering PS: 17 juni 2005 belast met de Nr: SGR-57 behandeling W.T. van Gelder Documentnr: Sgr0500301 Onderwerp: Verantwoording fractievergoeding 2004 VOORSTEL Aan de Provinciale

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststellen definitieve tegemoetkoming fractieondersteuning 2012. Nummer 2013/8469 Versie 1 Thema. Bestuurszaken en regionale samenwerking

Onderwerp: Vaststellen definitieve tegemoetkoming fractieondersteuning 2012. Nummer 2013/8469 Versie 1 Thema. Bestuurszaken en regionale samenwerking OPLEGNOTITIE Onderwerp: Vaststellen definitieve tegemoetkoming fractieondersteuning 2012 Nummer 2013/8469 Versie 1 Thema Indiener Steller Verzoek portefeuillehouder Bestuurszaken en regionale samenwerking

Nadere informatie

Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

Tel: +31 (0) Fax: +31 (0) Tel: +31 (0)10 242 46 00 Fax: +31 (0)10 242 46 24 rotterdam@bdo.nl www.bdo.nl BDO Accountants 6 Belastingadviseurs B.V. K.P. van der Mandelelaan 40, 3062 MB Rotterdam Nederland Afd. /-> T. Kopie Gemëènte

Nadere informatie

RBH/PS/WV/MST/ /046 Controleverklaring inzake de verantwoordingen fractievergoedingen 2016

RBH/PS/WV/MST/ /046 Controleverklaring inzake de verantwoordingen fractievergoedingen 2016 1800 Tel: +31 (0)50521 5757 Fax: +31 (0)50 525 01 78 groningen@bdo.nl www.bdo.nl BOO Audit a Assurance B. V. Postbus 253, 9700 AG Groningen Paterswoldseweg 810, 9728 BM Groningen Nederland Gemeente Emmen

Nadere informatie

Over onze overige bevindingen naar aanleiding van de controle van de jaarrekening brengen wij u separaat verslag uit.

Over onze overige bevindingen naar aanleiding van de controle van de jaarrekening brengen wij u separaat verslag uit. Deloitte Accountants B.V. Flight Forum 1 5657 DA Eindhoven Postbus 376 5600 AJ Eindhoven Tel: (040) 2345000 Fax: (040) 2345014 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Heusden t.a.v. de heer

Nadere informatie

Provincie Overijssel Rapport van feitelijke bevindingen fractievergoedingen

Provincie Overijssel Rapport van feitelijke bevindingen fractievergoedingen Provincie Overijssel Rapport van feitelijke bevindingen fractievergoedingen Pagina 1 1 Opdracht Wij hebben een aantal specifieke werkzaamheden verricht met betrekking tot de verkregen verantwoordingen

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Deloitte Accountants B.V. Eemsgolaan 15 9727 DW Groningen Postbus 980 9700 AZ Groningen Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9870 www.deloitte.nl Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Nadere informatie

Rapport van feitelijke bevindingen inzake fractievergoedingen 2012

Rapport van feitelijke bevindingen inzake fractievergoedingen 2012 EY Building a better working world Ernst & Young Accountants LLP Meander 861 6825 MH Arnhem Postbus 30116 6803 AC Arnhem Tel: +31 88 407 10 00 Fax: +31 88 407 60 05 ey.com VERTROUWELIJK Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Betreft: rapportage van feitelijke bevindingen fractievergoedingen over de periode 1 januari 2016 tot en met 31 december 2016

Betreft: rapportage van feitelijke bevindingen fractievergoedingen over de periode 1 januari 2016 tot en met 31 december 2016 Gemeenteraad van de gemeente Haarlem T.a.v. mevrouw J. Spier Postbus 511 2003 PB HAARLEM 12 januari 2018 Referentie: 2PKZEJKSU6C3-1284236863-18 Betreft: rapportage van feitelijke bevindingen fractievergoedingen

Nadere informatie

Controle op fractievergoedingen

Controle op fractievergoedingen Controle op fractievergoedingen De terugvorderingen over 2014 zijn allemaal ontvangen. D66 heeft de terugvordering in juni betaald a.d. 1.599,37. Artikel 8: De bijdrage bestaat uit een vast deel van 2.000,-

Nadere informatie

Bijlage(n) niet gescand. Origineel doorgezonden naar de afdeling. Gemeente Emmen. M û^ä^$a 11 MEI ^3 b -C(mc Ggf

Bijlage(n) niet gescand. Origineel doorgezonden naar de afdeling. Gemeente Emmen. M û^ä^$a 11 MEI ^3 b -C(mc Ggf De gemeenteraad van de gemeente Emmen t.a.v. de heer H.D. Werkman, griffier Postbus 30001 7800 RA EMMEN Bijlage(n) niet gescand. Origineel doorgezonden naar de afdeling. Gemeente Emmen M û^ä^$a 11 MEI

Nadere informatie

MPGR12011042014440279 GR1 20.04.2011 0279. drs. F.P. Smilde

MPGR12011042014440279 GR1 20.04.2011 0279. drs. F.P. Smilde MPGR12011042014440279 GR1 20.04.2011 0279 ^Ó^ Deloitte Accountants B.V. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Tel: (088) 2882888 Fax: (088) 2889830 www.deloitte.nl Aan de directie

Nadere informatie

Deloitte, Rapport. Ondcrzoek verantwoording besteding fractievergoedingen 1 januari 2013 31 maart 2014. Gemeente Breda.

Deloitte, Rapport. Ondcrzoek verantwoording besteding fractievergoedingen 1 januari 2013 31 maart 2014. Gemeente Breda. Deloitte, Rapport Ondcrzoek verantwoording besteding fractievergoedingen 1 januari 213 31 maart 214 Gemeente Breda 2141789/jd - 1 Deloitte. Inlioud 1. Inleiding 3 2. Opdracht 3 3. Aard en reikwijdte van

Nadere informatie

Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015. Kopie aan:

Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015. Kopie aan: 0^=> \d ju^va.' lot's OLJ&rje^oeUi naarcs 150014156 Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015 Kopie aan: Orteliuslaan 982 3528 BD Utrecht Postbus 3180 3502 GD Utrecht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088

Nadere informatie

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zijn uiteraard graag bereid een nadere toelichting aan u te verstrekken.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zijn uiteraard graag bereid een nadere toelichting aan u te verstrekken. Deloitte Accountants B.V. Bijster 5 4817 HX Breda Postbus 1195 4801 BD Breda Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9793 www.deloitte.nl Aan het algemeen en het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

CONCEPT. Nummer. b. De raad van de gemeente Delfzijl; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 6 september 2018;

CONCEPT. Nummer. b. De raad van de gemeente Delfzijl; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 6 september 2018; CONCEPT Nummer. b De raad van de gemeente Delfzijl; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 6 september 2018; gelet op artikel 33, derde lid, van de Gemeentewet; besluit: vast te stellen de volgende

Nadere informatie

Controle op fractievergoedingen

Controle op fractievergoedingen Controle op fractievergoedingen De terugvorderingen over 2013 zijn allemaal ontvangen. SP en PAS zijn niet meer in de gemeenteraad vertegenwoordigd. De eindafrekeningen zijn reeds in 2014 gecontroleerd.

Nadere informatie

Steekproefomvang Omvang van de steekproef in 2010: Gehele financiële boekhouding met betrekking tot de fractiebudgetten.

Steekproefomvang Omvang van de steekproef in 2010: Gehele financiële boekhouding met betrekking tot de fractiebudgetten. INTERNE CONTROLE FRACTIEBUDGETTEN GEMEENTE COEVORDEN PROCESEIGENAAR: Bert Kunnen 1. Doel en aanpak controle Doel onderzoek Het doel van de controle is om vast te stellen dat de verstrekte fractiebudgetten

Nadere informatie

Betreft: rapport van feitelijke bevindingen fractievergoedingen 2012

Betreft: rapport van feitelijke bevindingen fractievergoedingen 2012 pwc Provincie Flevoland t.a.v. de heer drs. P.C. Liederkerken Postbus 55 8200 AB Lelystad 27 oktober 2014 Referentie: SJD/eossyóso/vg Betreft: rapport van feitelijke bevindingen fractievergoedingen 2012

Nadere informatie

MEMO Voor : Van Datum Betreft :

MEMO  Voor : Van Datum Betreft : MEMO (vastgesteld in het presidium van 11 maart 2013) Voor : de fractiepenningmeesters & leden van het Presidium Van : A. Overbeek & M.Y. Feddema-Wardenaar Datum : 26 februari 2013 Betreft : Fractieverantwoording

Nadere informatie

1 Doelstelling van de vergoedingsregeling ten behoeve van raadsfracties

1 Doelstelling van de vergoedingsregeling ten behoeve van raadsfracties Juli 2011 NADERE INSTRUCTIE BESTEDING EN VERANTWOORDING RAADSFRACTIE VERGOEDINGEN De gemeenteraad heeft onder meer een controlerende rol en vanuit die functie is het essentieel dat het handelen van de

Nadere informatie

Hierbij doen wij u onze controleverklaring d.d... mei 2012 bij de jaarrekening 2011 van uw gemeente toekomen.

Hierbij doen wij u onze controleverklaring d.d... mei 2012 bij de jaarrekening 2011 van uw gemeente toekomen. Deloitte Accountants B.V. Amerikalaan 110 6199 AE Maastricht Airport Postbus 1864 6201 BW Maastricht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9904 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Simpelveld

Nadere informatie

Datum Behandeld door Ons kenmerk

Datum Behandeld door Ons kenmerk Amerikalaan 110 6199 AE Maastricht Airport Postbus 1864 6201 BW Maastricht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9901 www.deloitte.nl Aan de Raad van Bestuur van Stichting Novadic-Kentron Groep T.a.v.

Nadere informatie

gemeente Tiel 2 8 JULI 2016 (ta-

gemeente Tiel 2 8 JULI 2016 (ta- Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland gemeente Tiel Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl 2 8 JULI 2016 (ta- 116.006927 Aan de gemeenteraad en

Nadere informatie

De 1 o ïtte. Aan de gemeenteraad van Gemeente Oude Ilsselstreek T.a.v. de heer 1. van Urk, raadsgriffier Postbus 42 7080 AA GENDRINGEN

De 1 o ïtte. Aan de gemeenteraad van Gemeente Oude Ilsselstreek T.a.v. de heer 1. van Urk, raadsgriffier Postbus 42 7080 AA GENDRINGEN De 1 o ïtte. Deloitte Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van Gemeente Oude Ilsselstreek

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Deloitte Accountants B.V. Robonsbosweg 5 1816 MK Alkmaar Postbus 270 1800 AG Alkmaar Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9705 www.deloitte.nl Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan

Nadere informatie

reg.nr.:o'5.00 \a~11 procesverantw.: C~ 30

reg.nr.:o'5.00 \a~11 procesverantw.: C~ 30 reg.nr.:o'5.00 \a~11 procesverantw.: C~ 30 GEf\llëEI\j-1 lnge!~nr\/!'::::t\1 2 3 lijn 2005 class.nr.:.01' CS' C 1\iI.Ji...=.GEN Kroonpark 10 6831 GV Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Tel: (026) 3238000

Nadere informatie

2010-38 5. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel. 1 Onderwerp Verantwoording besteding fracti evergoed ing 2009. 2 Gevraagd besluit

2010-38 5. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel. 1 Onderwerp Verantwoording besteding fracti evergoed ing 2009. 2 Gevraagd besluit Nieuwegein & Gemeenteraad 2010-38 5 Onderwerp Verantwoording besteding fractievergoeding 2009 Datum 12 november 2010 Raadsvoorstel Afdeling Financiën Portefeuillehouder drs. C.M. de VoS 1 Onderwerp Verantwoording

Nadere informatie

Hierbij doen wij u onze accountantsverklaring d.d. 21 mei 2010 bij de jaarrekening 2009 van uw gemeenschappelijke regeling toekomen.

Hierbij doen wij u onze accountantsverklaring d.d. 21 mei 2010 bij de jaarrekening 2009 van uw gemeenschappelijke regeling toekomen. MPGR32010052509330164 GR3 25.05.2010 Q164 6R3 Deloitte Accountants B.V. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Tel: (088) 2882888 Fax: (088) 2889830 www.deloitte.nl Aan de Drechtraad

Nadere informatie

MEMO. fractievergoeding 2012 2400,00 1600,00 1800,00 1600,00 1400,00 Uit te keren (2012) 2400,00 1600,00 1800,00 1431,00 734,00

MEMO. fractievergoeding 2012 2400,00 1600,00 1800,00 1600,00 1400,00 Uit te keren (2012) 2400,00 1600,00 1800,00 1431,00 734,00 MEMO Voor : fractiepenningmeesters & leden van het Presidium Van : A. Overbeek & M.Y. Feddema-Wardenaar Datum : 14 november 2012 (verbeterde versie 2 n.a.v. afronding laatste fractie) Betreft : Fractieverantwoording

Nadere informatie

1o ïtte. Aan het algemeen en dagelijks bestuur van GBLT T.a.v. mevrouw drs. J.H. Lepage MPA Postbus 1098 8001 BB ZWOLLE

1o ïtte. Aan het algemeen en dagelijks bestuur van GBLT T.a.v. mevrouw drs. J.H. Lepage MPA Postbus 1098 8001 BB ZWOLLE De 1o ïtte. rouh1tts 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Aan het algemeen en dagelijks bestuur van GBLT T.a.v. mevrouw drs. J.H. Lepage

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Eindafrekening Technische Bijstand Nijmegen Kanaalgebied

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Eindafrekening Technische Bijstand Nijmegen Kanaalgebied Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Eindafrekening Technische Bijstand Nijmegen Kanaalgebied Programma / Programmanummer Economie / 9510 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting De kosten die

Nadere informatie

RAPPORT VAN FEITELIJKE BEVINDINGEN INZAKE FRACTIEKOSTEN 2015

RAPPORT VAN FEITELIJKE BEVINDINGEN INZAKE FRACTIEKOSTEN 2015 Accountants ~AKER TILLY Hoogheemraadschap van Delfland Aan het college van dijkgraaf en hoogheemraden Baker Tilly Berk N.V. Bijster 55 Postbus 3814 4800 DV Breda T: +31 (0)76 525 00 00 F: +31 (0)76 525

Nadere informatie

Dienst / Sector: Gri Hengelo, Registratienummer: Raadsvergadering d.d. 15 april 2008 Agendanummer: B4

Dienst / Sector: Gri Hengelo, Registratienummer: Raadsvergadering d.d. 15 april 2008 Agendanummer: B4 Dienst / Sector: Gri Hengelo, Registratienummer: 212133 Raadsvergadering d.d. 15 april 2008 Agendanummer: B4 Onderwerp: Besteding fractievergoeding 2005-2006 Portefeuillehouder: Griffie WIJ STELLEN U VOOR:

Nadere informatie

2014-651. Vaststelling fractievergoeding 2013. Voorgestelde behandeling: - Provinciale Staten op 17 december 2014

2014-651. Vaststelling fractievergoeding 2013. Voorgestelde behandeling: - Provinciale Staten op 17 december 2014 2014-651 Vaststelling fractievergoeding 2013 Voorgestelde behandeling: - Provinciale Staten op 17 december 2014 Voorstel van het Presidium van Provinciale Staten van Drenthe van 10 november 2014, kenmerk

Nadere informatie

6 juni 2014 drs. M.M.M. Vogelpoel. Hierbij ontvangt u onze controleverklaring d.d. 5 juni 2014 bij de jaarrekening 2013 van uw gemeente.

6 juni 2014 drs. M.M.M. Vogelpoel. Hierbij ontvangt u onze controleverklaring d.d. 5 juni 2014 bij de jaarrekening 2013 van uw gemeente. Meander 551 6825 MD Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Nijkerk Postbus 1000 3860 BA NIJKERK Datum Behandeld

Nadere informatie

Del itte. Geachte leden van de raad, Hierbij ontvangt u onze controleverkiaring d.d. 24 juni 2014 bij dejaarrekening 2013 van uw gemeente.

Del itte. Geachte leden van de raad, Hierbij ontvangt u onze controleverkiaring d.d. 24 juni 2014 bij dejaarrekening 2013 van uw gemeente. Del itte. Robonsbosweg 5 1816 MKAlkmaar Postbus 270 1800 AG Alkmaar Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9705 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Velsen Posthus 456 1970 AL IJMUDEN

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL EN -BESLUIT. 262825 GJ Eeftink Gri -- Afrekening fractievergoeding 2007. Niet van toepassing

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL EN -BESLUIT. 262825 GJ Eeftink Gri -- Afrekening fractievergoeding 2007. Niet van toepassing SAMENVATTING RAADSVOORSTEL EN -BESLUIT REGISTRATIENR. BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORTEFEUILLEHOUDER 262825 GJ Eeftink Gri -- ONDERWERP Afrekening fractievergoeding 2007 AGENDANUMMER B2 BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Controle op fractievergoedingen

Controle op fractievergoedingen Controle op fractievergoedingen De terugvorderingen over 2012 zijn allemaal ontvangen. Artikel 8: De bijdrage bestaat uit een vast deel van 2.000,- voor elke fractie. Daarnaast ontvangt elke fractie een

Nadere informatie

Delo i tte. De gemeenteraad van de gemeente Appingedam T.a.v. mevrouw E.P. Faber-van Brug, raadsgriffier Postbus 15 9900 AA APPINGEDAM.

Delo i tte. De gemeenteraad van de gemeente Appingedam T.a.v. mevrouw E.P. Faber-van Brug, raadsgriffier Postbus 15 9900 AA APPINGEDAM. Delo i tte. Deloitte Accountants B.V. Laan Corpus den Hoorn 102-4 9728 JR Groningen Postbus 980 9700 AZ Groningen Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9870 www.deloitte.nl De gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

De Ioitte. 1043 UP Amsterdam Postbus 58110 1040 HC Amsterdam Nederland

De Ioitte. 1043 UP Amsterdam Postbus 58110 1040 HC Amsterdam Nederland De Ioitte. 1043 UP Amsterdam Postbus 58110 1040 HC Amsterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9739 www.deloitte.nl Assurance-rapport bij Update Accenta Capital Fund Side Pocket (ACF SP) Q2 2012

Nadere informatie

Uei0iiie. Aan de leden van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfiand Postbus 3061 2601 DB DELFT

Uei0iiie. Aan de leden van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfiand Postbus 3061 2601 DB DELFT Uei0iiie 1 -. Deloitte Accountants Wilhelminakade 1 3072 AF Rotterdam Fostbus 2031 3000 GA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Aan de leden van het algemeen bestuur

Nadere informatie

Regeling geldelijke tegemoetkoming gemeenteraadsfracties gemeenteraad Enschede 2018

Regeling geldelijke tegemoetkoming gemeenteraadsfracties gemeenteraad Enschede 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Enschede Nr. 59524 22 maart 2018 Regeling geldelijke tegemoetkoming gemeenteraadsfracties gemeenteraad Enschede 2018 De Raad van de gemeente Enschede, gelezen

Nadere informatie

2010 BESLUITEN Afdeling: Griffie Leiderdorp,

2010 BESLUITEN Afdeling: Griffie Leiderdorp, Pagina 1 van 6 Versie Nr. 3 Afdeling: Griffie Leiderdorp, 28-01-2011 Onderwerp: Verordening op de ambtelijke bijstand van de raad en fractieondersteuning 2011 gemeente Leiderdorp De raad van de gemeente

Nadere informatie

bevindingen fractie-vergoedingen 2011 Provincie Flevoland pwc

bevindingen fractie-vergoedingen 2011 Provincie Flevoland pwc I www.pwcnl Rapport bevindingen vanfeitelijke fractie-vergoedingen 2011 Provincie Flevoland 12 mei 2014 pwc pwc Provincie Flevoland T.a.v. de heer drs. P.C. Liederkerken Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Betreft:

Nadere informatie

Voorstel om te besluiten Artikel 13 van de verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2017 als volgt te wijzigen:

Voorstel om te besluiten Artikel 13 van de verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2017 als volgt te wijzigen: Raadsvoorstel Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 20 december 2017 / 136/2017 Onderwerp Vaststelling "Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2017" Programma Bestuur & Middelen

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening fractievergoeding gemeente Overbetuwe 2015

Onderwerp: Verordening fractievergoeding gemeente Overbetuwe 2015 Onderwerp: Verordening fractievergoeding gemeente Overbetuwe 2015 Ons kenmerk: 15RB000070 Nr. 9b De raad van de gemeente Overbetuwe; gelezen het raadsvoorstel van de werkgroep Voorzieningen namens het

Nadere informatie

DeloItte. Aan de gemeenteraad van de gemeente Papendrecht t.a.v. de raadsgriffier, de heer mr. A.P.M.A.F. Bergmans Postbus AA PAPENDRECHT

DeloItte. Aan de gemeenteraad van de gemeente Papendrecht t.a.v. de raadsgriffier, de heer mr. A.P.M.A.F. Bergmans Postbus AA PAPENDRECHT DeloItte. Deloftte Accountants B.V. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Papendrecht

Nadere informatie

Hoofdstuk II VOORZIENINGEN VOOR RAADS- EN COMMISSIELEDEN

Hoofdstuk II VOORZIENINGEN VOOR RAADS- EN COMMISSIELEDEN Nr. 9 De raad van de gemeente Marum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 5 maart 2015, nr. 15.02.09.; gelet op de artikelen 95, 96 eerste en tweede lid, en 97 en 147 van de Gemeentewet,

Nadere informatie

De I0 tte. Aan de gemeenteraad van de gemeente Sliedrecht Postbus 16 3360 AA SLIEDRECHT. Geachte leden van de raad,

De I0 tte. Aan de gemeenteraad van de gemeente Sliedrecht Postbus 16 3360 AA SLIEDRECHT. Geachte leden van de raad, De I0 tte. Deloitte Accountants B.V. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

Delo itte. 1183 AS Amstelveen Postbus 175 1180 AD Amstelveen Nederland

Delo itte. 1183 AS Amstelveen Postbus 175 1180 AD Amstelveen Nederland Delo itte. 1183 AS Amstelveen Postbus 175 1180 AD Amstelveen Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088288 9711 www.deloitte.nl Assurance rapport van de onafhankelijke accountant Rapportage aan: Achmea Divisie

Nadere informatie

Steekproefomvang Omvang van de steekproef in 2012: Gehele financiële boekhouding met betrekking tot de fractiebudgetten.

Steekproefomvang Omvang van de steekproef in 2012: Gehele financiële boekhouding met betrekking tot de fractiebudgetten. INTERNE CONTROLE FRACTIEBUDGETTEN GEMEENTE COEVORDEN PROCESEIGENAAR: Bert Kunnen 1. Doel en aanpak controle Doel onderzoek Het doel van de controle is om vast te stellen dat de verstrekte fractiebudgetten

Nadere informatie

Deloitte. Geachte heer Van Balveren,

Deloitte. Geachte heer Van Balveren, DeIotte Accountants B.V. Kroonpark 10 6831 GVArnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloittenl Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

De10 tte. Aan de leden van de gemeenteraad van de gemeente Doetinchem Postbus 9020 7000 HA DOETINCHEM. 2014 drs. W.W.LA. Wentink DPS/3100102737/24588

De10 tte. Aan de leden van de gemeenteraad van de gemeente Doetinchem Postbus 9020 7000 HA DOETINCHEM. 2014 drs. W.W.LA. Wentink DPS/3100102737/24588 De10 tte. Deloitte Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Amhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl Aan de leden van de gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 60 Haarlem, 21 juni 2006 Onderwerp: controle jaarrekeningen 2005 fractiebijdragen en vaststellen fractiebijdragen over 2005 Bijlage: ontwerpbesluit Inleiding.

Nadere informatie

De 0 tte. Aan het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Westfries Archief Postbus 603 1620 AR HOORN. Geachte heer Dekema,

De 0 tte. Aan het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Westfries Archief Postbus 603 1620 AR HOORN. Geachte heer Dekema, De 0 tte. Deloitte Accountants B.V. Robonsbosweg 5 1816 MKAlkmaar Postbus 270 1800 AG Alkmaar Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9702 www.delojtte.nl Aan het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Controleverklaring jaarrekening 2013. Geacht bestuur,

Controleverklaring jaarrekening 2013. Geacht bestuur, Deloitte Accountants B.V. Schenkkade 47 2595 AR Den Haag Postbus 90721 2509 LS Den Haag Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9815 www.deloitte.nl Aan het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning provincie Overijssel 2009

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning provincie Overijssel 2009 Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning provincie Overijssel 2009 (geconsolideerde versie, geldend vanaf 12-6-2014 tot 1-9-2014) Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie provincie

Nadere informatie

II =!l ERNST &YOUNG. Assurance-rapport en rapport van bevindingen bij de herziene SISAverantwoording 2009 regeling 21A van de gemeente Haarlem

II =!l ERNST &YOUNG. Assurance-rapport en rapport van bevindingen bij de herziene SISAverantwoording 2009 regeling 21A van de gemeente Haarlem II =!l ERNST &YOUNG Ernst & Younq Accountants LLP Arcadialaan 6C+D 83 KN Alkmaar Postbus 344 800 AH Alkmaar Tel.:+3 (0)88-407 000 Fax:+3 (0)88-407 9205 www.ey.nl VERTROUWELIJK De gemeenteraad en het college

Nadere informatie

De 101tte. VERTROUWELIJK. Opdracht. Voorziening Suytkade in de jaarrekening 2013

De 101tte. VERTROUWELIJK. Opdracht. Voorziening Suytkade in de jaarrekening 2013 De 101tte. Deloitte Accountants B.V. Flight Forum 1 5657 DA Eindhoven Postbus 376 5600 AJ Lindhoven Tel: (088) 288 2888 Fax: (088) 288 9839 wwwdeloittenl VERTROUWELIJK Aan het college van burgemeester

Nadere informatie

Deloitte INGEKOMEN 21 NOV 2011

Deloitte INGEKOMEN 21 NOV 2011 Gemeente Oude IJsselstreek Ontvangen: 21/11/2011 11 ink19376 Accountants B.V. Kroon park 10 6831 GV Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl GEMEENTE

Nadere informatie

Deloitte, Controleverklaring van de onafhankelijke accountant. Afgegeven ten behoeve van het Presidium van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Deloitte, Controleverklaring van de onafhankelijke accountant. Afgegeven ten behoeve van het Presidium van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Deloitte, Postbus 90721 2509 LS Den Haag Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9811 www.deloitte.ni Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Afgegeven ten behoeve van het Presidium van de

Nadere informatie

Versie Artikel 2 Verzoek om informatie

Versie Artikel 2 Verzoek om informatie Versie 25-4-2019 Oude tekst Artikel 2 (voorheen 1) Artikel 1 Verzoek om informatie en bijstand 1. Een raadslid wendt zich tot de griffier of een ambtenaar met een verzoek om: a. feitelijke informatie van

Nadere informatie

Accountantsrapport. 1 Inleiding 1. 2 Beheersinstrumentarium 1

Accountantsrapport. 1 Inleiding 1. 2 Beheersinstrumentarium 1 Gemeente Den Haag RIS115659s_17-MEI-2004 ACCOUNTANTSRAPPORT EN ACCOUNTANTSVERKLARING BIJ DE JAARREKENING 2003 VAN DE GRIFFIE VAN DE GEMEENTE DEN HAAG INHOUDSOPGAVE Accountantsrapport blz. 1 Inleiding 1

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht) Nr: 0217 7 RV Agendapunt: 7 Datum: 20 januari Datum: Raadsvergadering, 17 februari Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Wijk bij Duurstede Gemeenteblad

Nadere informatie

Behandeld door W.P. de Vries RA 088 288 1225

Behandeld door W.P. de Vries RA 088 288 1225 Gustav Mahlerlaan 2970 1 081 LA Amsterdam Postbus 5811 0 1 040 HC Amsterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9737 www.deloitte.nl VERTROUWELIJK Aan het algemeen bestuur gemeenschappelijke regeling

Nadere informatie

kw Deloitte Gemeente Meppel Raadsbrief december 2013 Ingek.: 2 3 DEC _G ME y-jt ML'iPPEL

kw Deloitte Gemeente Meppel Raadsbrief december 2013 Ingek.: 2 3 DEC _G ME y-jt ML'iPPEL kw Deloitte _G ME y-jt ML'iPPEL Ingek.: 2 3 DEC. 2013 Deloitte Accountants B.V. Laan Corpus den Hoorn 102-4 9728 JR Groningen Postbus 980 9700 AZ Groningen Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9870

Nadere informatie

Gemeente Woerden Registratiedatum: Behandelend afdeling Afgehandeld door/op: Behandeld door Drs. A. van Doesburg RA

Gemeente Woerden Registratiedatum: Behandelend afdeling Afgehandeld door/op: Behandeld door Drs. A. van Doesburg RA Gemeente Woerden 06.005572 Registratiedatum: Behandelend afdeling Afgehandeld door/op: 31/05/2006 PM Orteliuslaan 1041 3528 BE Utrecht Postbus 85103 3508 AC Utrecht Tel: (030) 2995500 Fax: (030) 2995502

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2006 Nr. 24

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2006 Nr. 24 GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2006 Nr. 24 Verordening op de financiële bijdrage aan fracties 2006 (raadsbesluit van 1 juni 2006) De raad van de gemeente Utrecht, gelet op het voorstel van het Presidium d.d.

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Wijk bij Duurstede 2015

Onderwerp: Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Wijk bij Duurstede 2015 Raadsvergadering, 17 februari 2015 Voorstel aan de Raad Nr: 20150217 7 RV Agendapunt: 7 Datum: 20 januari 2015 Onderwerp: Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Wijk bij Duurstede 2015

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aanleiding. Motivering / toelichting. Datum raadsvergadering: 3 juli 2008

Raadsvoorstel. Aanleiding. Motivering / toelichting. Datum raadsvergadering: 3 juli 2008 Raadsvoorstel Datum raadsvergadering: 3 juli 2008 Agenda nr.: Portefeuillehouder: Marijnen Registratiecode: Onderwerp: Verantwoording bijdrage fractieondersteuning 2007 Aan de raad van de gemeente Roosendaal

Nadere informatie

Agendapunt: 4 Sliedrecht, 26 augustus 2010. Onderwerp: Eerste wijziging Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden 2009

Agendapunt: 4 Sliedrecht, 26 augustus 2010. Onderwerp: Eerste wijziging Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden 2009 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 4 Sliedrecht, 26 augustus 2010 Onderwerp: Eerste wijziging Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden 2009 Voorgesteld

Nadere informatie

Hoort bij raadsvoorstel

Hoort bij raadsvoorstel Verordening op de ambtelijke bijstand aan raadsleden en fractieondersteuning 2017 De raad van de gemeente Helmond; gelet op artikel 33 en 147 van de Gemeentewet; gezien het advies van de raadscommissie

Nadere informatie

Del o itte. Controleverkiaring j aarrekening 2013. Geacht bestuur,

Del o itte. Controleverkiaring j aarrekening 2013. Geacht bestuur, Del o itte. Deloitte Accountants B.V. Amerikalaan 110 6199 AE Maastricht Postbus 1864 6201 BW Maastricht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9904 www.deloitte.ni Aan het algemeen bestuur van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Deloitte. Regionale Ontwikkelingsorganisatie Zuidplas. Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31. 16 mel 2012

Deloitte. Regionale Ontwikkelingsorganisatie Zuidplas. Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31. 16 mel 2012 Wit hetminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Regionale Ontwikkelingsorganisatie Zuidplas Accountantsverslag voor het

Nadere informatie

Controle protocol Stichting De Friesland

Controle protocol Stichting De Friesland Controle protocol Stichting De Friesland 1. Doelstelling Stichting De Friesland heeft van de Belastingdienst de ANBI (algemeen nut beogende instelling) verkregen. Ten aanzien van de verantwoording van

Nadere informatie

DEFINITIEF verslag Commissie controle besteding fractievergoedingen

DEFINITIEF verslag Commissie controle besteding fractievergoedingen Postbus 4000 3800 EA Amersfoort Telefoon (033) 469 43 79 Telefax (033) 469 54 54 DEFINITIEF verslag Commissie controle besteding fractievergoedingen Aan de gemeenteraad van Amersfoort Uw brief/kenmerk

Nadere informatie

Checklist Verantwoording Fractievergoedingen Gemeente De Bilt

Checklist Verantwoording Fractievergoedingen Gemeente De Bilt Checklist Verantwoording Fractievergoedingen Gemeente De Bilt Jaarlijks beschikken de fracties over een budget ten behoeve van de fractieondersteuning. Uit het budget kunnen onkosten worden vergoed die

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2012/746

Statenvoorstel nr. PS/2012/746 Statenvoorstel nr. PS/2012/746 Vaststelling uitgaven fracties Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2011 (na 9 maart) Datum PS-kenmerk Inlichtingen bij 25-9-2012 PS/2012/746 mw. drs R.

Nadere informatie

Deloitte. Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland. Rapport van bevindingen voor het boekjaar eindigend op 31 december 2014.

Deloitte. Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland. Rapport van bevindingen voor het boekjaar eindigend op 31 december 2014. Deloitte Accountants B.V. Park Veidzigt 25 4336 DR Middelburg Postbus 7056 4330 GB Middelburg Nederland Tel: 088 288 2888 Fax 088 288 9895 www.deloitte.n1 Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning aanpassen

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning aanpassen Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning aanpassen Te besluiten om: 1. De verordening ambtelijke bijstand

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR datum vergadering 1 juli 2010 auteur P. van Eck telefoon 033-43 46 326 e-mail pvaneck@wve.nl afdeling AZ behandelend bestuurder drs. J.M.P. Moons onderwerp Vaststelling fractietegemoetkoming 2009 agendapunt

Nadere informatie

Ë!l ERNST &YOUNG. Assurance-rapport en rapport van bevindingen bij de herziene SISAverantwoording 2009 regeling 99 van de gemeente Haarlem

Ë!l ERNST &YOUNG. Assurance-rapport en rapport van bevindingen bij de herziene SISAverantwoording 2009 regeling 99 van de gemeente Haarlem Ë!l ERNST &YOUNG Arcadialaan 16C+D 1813 KN Alkmaar Postbus 344 1800 AH Alkmaar Tel.:+31 (0)88-407 1000 Fax:+31 (0)88-407 9205 www.ey.nl VERTROUWELIJK De gemeenteraad en het college van burgemeester en

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u onze controleverklaring d.d. 30 november 2017 bij de jaarrekening 2016 van uw vennootschap.

Hierbij ontvangt u onze controleverklaring d.d. 30 november 2017 bij de jaarrekening 2016 van uw vennootschap. Amerikalaan 110 6199 AE Maastricht Airport Postbus 1864 6201 BW Maastricht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9901 www.deloitte.nl Aan de aandeelhouders van Ruelong B.V. Zanddonkweg 14 5144 NX WAALWIJK

Nadere informatie

D/12.09/jdk 27 april 2009 besluit op grond van art. 42, lid 3 IZA Nederland-regeling

D/12.09/jdk 27 april 2009 besluit op grond van art. 42, lid 3 IZA Nederland-regeling 63 ^^ü^uel Gemeente Emmen T T A IZA Nederland l NO V^V s ^ j Jr #TA Hoofdkantoor f " - L-J^M I I f ƒƒ_ J F / ^ % I ^^^ghisisiisi BB ahhhhhba' H Pnçthiit; 70*37 I Ä filial ^^^p KOStbUS 7UJ7 p,p F> ZORGVERZEKERING

Nadere informatie

De I0 tte. j aarstukken. Aan de gemeenteraad van de gemeente Dordrecht t.a.v. de griffie Postbus 8 3300 AA DORDRECHT. Geachte leden van de raad,

De I0 tte. j aarstukken. Aan de gemeenteraad van de gemeente Dordrecht t.a.v. de griffie Postbus 8 3300 AA DORDRECHT. Geachte leden van de raad, De I0 tte. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Dordrecht t.a.v. de griffie

Nadere informatie

De10 itte. Grondbank RZG Zuidplas. Acco an versag v w boekjdr e ndigend op 31 deceml r 2011. 30 maart 2012

De10 itte. Grondbank RZG Zuidplas. Acco an versag v w boekjdr e ndigend op 31 deceml r 2011. 30 maart 2012 De10 itte Deloitte Accountants B.V. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 wwwdeloitte.ni Grondbank RZG Zuidplas Acco an versag v w boekjdr

Nadere informatie

De10 tte. Aan het bestuur van Holding IOPW N.y. Tiendweg SB NAALDWIJK. Geacht bestuur,

De10 tte. Aan het bestuur van Holding IOPW N.y. Tiendweg SB NAALDWIJK. Geacht bestuur, De10 tte. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Aan het bestuur van Holding IOPW N.y. Tiendweg 24 2671 SB NAALDWIJK

Nadere informatie

Verordening op de fractieondersteuning 2010

Verordening op de fractieondersteuning 2010 GEMEENTE HILVERSUM Gemeenteblad III 2010 nr. 26 Verordening op de fractieondersteuning 2010 Vastgesteld in de raadsvergadering van 3 februari 2010, Gem. blad I nr. 18, in werking getreden op 1 maart 2010.

Nadere informatie

Gemeente Dalfsen - Verordening fractieondersteuning Dalfsen 2015

Gemeente Dalfsen - Verordening fractieondersteuning Dalfsen 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Dalfsen. Nr. 77146 19 december 2014 Gemeente Dalfsen - Verordening fractieondersteuning Dalfsen 2015 De raad van de gemeente Dalfsen; gelezen het voorstel van

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2011/831

Statenvoorstel nr. PS/2011/831 Statenvoorstel nr. PS/011/831 Vaststelling uitgaven fracties Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 010 en 011 Datum PS-kenmerk Inlichtingen bij 09 11 011 PS/011/831 mw. drs R. Wiggers,

Nadere informatie

Gemeente Lelystad Ingekomen 0 5 FEB 2015. Kopie aan:

Gemeente Lelystad Ingekomen 0 5 FEB 2015. Kopie aan: Deloitte. 150002831 Ingekomen Q 0 5 FEB 2015 Kopie aan: Orteliuslaan 982 3528 BD Utrecht Postbus 3180 3502 GD Utrecht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9981 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van

Nadere informatie

AGENDAPUNT NO. Voorstel tot aanpassen van de Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning van de gemeente Aalten 2005.

AGENDAPUNT NO. Voorstel tot aanpassen van de Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning van de gemeente Aalten 2005. Voorstel tot aanpassen van de Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning van de gemeente Aalten 2005. AGENDAPUNT NO. AAN DE RAAD Samenvatting Voorgesteld wordt: a. artikel 8, lid 2 (bijdrage

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN O. Datum: 20 november 2015. Portefeuillehouder: presidium. Afdeling / Team: Raadsgriffie / Behandeld door: A.B.

RAADSVOORSTEL EN O. Datum: 20 november 2015. Portefeuillehouder: presidium. Afdeling / Team: Raadsgriffie / Behandeld door: A.B. î!^iltãt\/li+ RAADSVOORSTEL EN O Reg istratien u m m er 'aad 1 245925 Datum: 20 november 2015 Afdeling / Team: Raadsgriffie / Portefeuillehouder: presidium Behandeld door: A.B. Visser Ondenruerp: Aan passi

Nadere informatie

Betreft: Rapport van feitelijke bevindingen fractievergoedingen 2011 (vanaf 9 maart 2011).

Betreft: Rapport van feitelijke bevindingen fractievergoedingen 2011 (vanaf 9 maart 2011). Provincie Overijssel T.a.v. mevrouw R. Wiggers, griffier Postbus 10078 8000 GB Zwolle PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. "FS/201/L/yc 2. Dat. ontv.: Routing 24 SEP 2012 a.d. Bijl.: 20 september

Nadere informatie