FAC : een VLIEGDAG LEIDEN +VEILIGHEID!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FAC : een VLIEGDAG LEIDEN +VEILIGHEID!"

Transcriptie

1 FAC : een VLIEGDAG LEIDEN +VEILIGHEID!

2 Een vliegdag, de structuur: DDI BEWAAKT (vooral) VLIEGZAKEN STARTLEIDER BEWAAKT GRONDZAKEN, START&LDG + VLIEGZAKEN indien DDI vliegt LIERIST/KABELRIJDER/TIJDSCHRIJVER/AANHAKER etc. etc.

3 DDI De DDI is de instructeur die volgens het vliegrooster dienst heeft en hij/zij heeft o.a. de volgende taken: -belt de meteo voor de weersverwachting. -meldt om 9.00 uur aan de telefooncentrale van de vliegbasis, hoe laat er gevlogen gaat worden. -houdt in het clubgebouw de briefing, na de briefing worden de kisten buiten gezet. -hij bepaalt waar de start- en landingsplaats komt en waar de sleep/lier opgesteld moet worden. -tekent het lierboek af, verzorgt de briefing en verzorgt met de overige instructeurs de opleiding EVO+VVO -de instructeurs nemen de checkstarts af. Elke solo vliegende leerling moet na 15 starts een checkstart maken.(wie 3 maanden niet gevlogen heeft maakt eerst ook even een checkstart) -de instructeurs tekenen het logboekje af van de DBO-vliegers en de solisten. -de DDI beëindigt het vliegbedrijf.

4 verantwoordelijkheid: DDI Bij het zweefvliegen moet een vliegcoördinator aanwezig zijn. Als er gelierd wordt is de dienstdoende instructeur tevens vliegcoördinator. Bij "slepen" en motorzweven moet er een aparte vliegcoördinator zijn. Deze vliegcoördinatoren worden door het bestuur aangewezen en via de hoofdvliegcoördinator voorgedragen aan de basiscommandant. De vliegcoördinator (bij lieren dus de DDI), heeft de algehele leiding over het zweefvliegen en oefent toezicht uit op het gebruik van het militair terrein. De vliegcoördinator meldt, voor dat met het vliegen begonnen wordt, aan de verkeersleiding van het vliegveld, hoe laat begonnen wordt en welk gedeelte van het veld gebruikt wordt. Aan het eind van de vliegdag meldt hij/zij dat het vliegen beëindigd is. Via de portofoon heeft hij/zij tijdens het vliegen contact met de toren. De vliegcoördinator ziet er op toe dat: het start- en landingsveld goed is ingericht en het gras er niet te lang is (15 cm.). er alleen gevlogen wordt als het weer zich binnen de weerslimieten bevindt (zie blz. 2.3.) schade aan het terrein vermeden wordt. de personen, die bij het vliegen aanwezig zijn zich, op de grond en in de lucht, houden aan de veiligheidsregels.

5 verantwoordelijkheid: SL Bij het zweefvliegen is er een startleider om ervoor te zorgen dat het zweefvliegbedrijf vlot verloopt. De startleider helpt de DDI bij alle zaken op het veld en is aan hem verantwoording verschuldigd. De startleider stelt de startlijst samen en hij/zij wijst de leden aan die aan de beurt zijn om te vliegen. Solisten verwijst hij/zij naar één van de instructeurs voor een briefing. Hij/zij kruist op de lijst aan wie er gevlogen heeft en geeft toestemming dat er gestart kan worden, nadat hij/zij gecontroleerd heeft, dat het lierpad vrij is (50 m. aan weerszijden van de kabels), er geen kisten boven de lier vliegen en er geen kisten in de landing zijn. Hij/zij wijst de volgende personen aan: de kabelrijder de aanhaker en tiploper de tijdschrijver iemand die de kas van de koffiedienst beheert clubleden, om de gelande vliegtuigen weer naar de startplaats te duwen De startleider geeft aan waar de kist op de startplaats moet komen te staan. Bij kabelbreuk vraagt hij/zij iemand, de breukstukhouder uit het veld te halen. Zweefvliegers, die de startplaats willen verlaten, melden dit aan de startleider. De startleider gebruikt de portofoon om met de lierman/- vrouw te overleggen, welke kabel eerst wordt ingelierd en mee te delen welk toestel er omhoog gelierd kan worden. Werkt de portofoon niet; dan gaat het starten via lichtsignalen. Knipperlicht betekent: strak trekken. Vol licht, betekent: strak. Het licht blijft branden totdat de kist op 100 meter hoogte is. Moet de start worden afgebroken, dan gaat het licht direct uit.

6 DDI+SL De DDI richt zich vooral op de opleiding en het vliegbedrijf en de startleider houdt zich hoofdzakelijk bezig met de veiligheid op het veld en bij het starten en het landen. Een startleider kan de beurtenlijst aan bijv. de tijdschrijver uitbesteden om beter de aandacht bij een veilig vliegbedrijf te houden. Als de veiligheid in het geding is moet de startleider het bedrijf stilleggen. Mocht een startleider een harde landing constateren, dan gaat hij/zij dit niet zelf met de vlieger bespreken, maar meldt de DDI wat hij/zij gezien heeft. Geen briefings over de radio. Wie even weg gaat, naar bijv. hangaar of clubgebouw, zegt dit tegen de startleider. Vliegen is onze hobby, spontaan kisten ophalen en andere werkzaamheden uitvoeren verhoogt het plezier in die hobby. 's Morgens tot 9 uur is er in de kantine koffie te krijgen, daarna gaat de bar dicht en is er op het veld weer koffie. Om 9 uur wordt de startlijst opgemaakt en verdeelt de startleider taken als kabelrijden, baanafzetting plaatsen, kisten nakijken e.d.. Als de kabels er aan komen moeten de vliegers klaar zitten, dan wordt er vlotter gestart en kunnen we meer starts op een dag maken. Een startleider moet eigenlijk een set kabels vooruit denken en solisten vroegtijdig aanwijzen, zodat ze een briefing kunnen vragen als de instructeur nog op de grond is.

7 OVERIGEN (niet minder belangrijk!): -sleepvliegers -aanhakers/tiplopers -lieristen -kabelrijders -duwers -tijdschrijver -bezoekers

8 VEILIGHEID maken we SAMEN!

9 even Apeldoorn bellen?

10 DEFINITIES ONGEVAL Een persoonlijk raakt dodelijk of ernstig gewond. Het luchtvaartuig loopt schade of een structureel defect op waardoor afbreuk wordt gedaan aan zijn soliditeit, prestaties of vliegeigenschappen, en die normaliter ingrijpende herstelwerkzaamheden of vervanging van het getroffen onderdeel noodzakelijk zouden maken (m.u.v. propellers, antennes etc.). Het luchtvaartuig wordt vermist of is volledig onbereikbaar. ERNSTIG INCIDENT Een incident in omstandigheden die zeer waarschijnlijk tot een ongeval zouden hebben geleid. Voorbeelden: -Een bijna-botsing die een ontwijkingsmanoeuvre vereist. -Een situatie waarin een bemanningslid niet in staat is te functioneren. INCIDENT Overige voorvallen.

11 Accident: LOT B763 at Warsaw on Nov 1st 2011, forced gear up landing By Simon Hradecky, created Tuesday, Nov 1st :27Z, last updated Thursday, Dec 1st :59Z A LOT Polish Airlines Boeing , registration SP-LPC performing flight LO-16 from Newark,NJ (USA) to Warsaw (Poland) with 221 passengers and 10 crew, was on approach to Warsaw's runway 33 when the crew aborted the approach at 3000 feet reporting an unsafe gear indication for all three gear struts at about 13:10L (12:10Z) and entered a holding to troubleshoot the problem for about 80 minutes. Visual verification by fighter aircraft showed none of the gear struts was down, attempts to lower the gear alternatively failed. The aircraft subsequently performed a text book gear up landing on runway 33 at 14:40L (13:40Z), the aircraft was evacuated after stand still. No injuries occurred. The captain held an ATPL and accumulated 15,980 hours total flying time (thereof 14,007 hours in command) and 13,307 hours on type. The first officer (ATPL) accumulated 9,431 hours total flying time, thereof 1,981 hours on type.

12 landing uit het boekje!

13 natuurlijk: een zweefvlieger!

14 hydraulische leiding: STUK

15 stoppenkast: hmmm

16 De feiten 1)Wat is er misgegaan? 2)Wanneer is het misgegaan? 3) Volgorde van gebeurtenissen? 4) Leermoment? 5) Wat te doen om herhaling te voorkomen?

17 Factoren die o.a. leiden tot deze gebeurtenis 1) technisch mankement na vertrek leverde een doorstart op en uiteindelijk een buiklanding. 2) tijdens maintenance + het uitvoeren van checks 3) Technisch mankement => stress (?) en daardoor checklist vergeten?

18 FAC: o.a.2 baan-buiklandingen in 2011

19 De feiten 1)Wat is er misgegaan? 2)Wanneer is het misgegaan? 3) Volgorde van gebeurtenissen? 4) Leermoment? 5) Wat te doen om herhaling te voorkomen?

20 wij zijn niet

21 CASE 1

22 CASE 1 Tijdens de lierstart kreeg de bestuurder te maken met besturingsproblemen. Na een korte vlucht maakte hij een veilige landing. De vleugelhelften bleken niet te zijn geborgd waardoor schade was ontstaan aan de vliegtuigconstructie en de besturingsmechanismen. De feitelijke informatie in dit rapport berust op gegevens die zijn verstrekt door de bestuurder en de persoon die de vleugels aan het vliegtuig monteerde.

23 De feiten 1)Wat is er misgegaan? 2)Wanneer is het misgegaan? 3) Volgorde van gebeurtenissen? 4) Leermoment? 5) Wat te doen om herhaling te voorkomen?

24 CASE 2

25 CASE 2 Beide zweefvliegtuigen maakten een vlucht in de omgeving van het zweefvliegveld Terlet. Op het moment dat de bestuurders elkaar opmerkten, vlogen beide vliegtuigen op een nagenoeg frontale botsingskoers ten opzichte van elkaar. Beide bestuurders probeerden met een scherpe linker bocht het andere vliegtuig te ontwijken, maar een botsing kon niet meer worden voorkomen. De vliegtuigen raakten elkaar met de rechtervleugel en liepen hierbij zware schade op. Beide bestuurders waren in staat een noodlanding te maken. Geen van de inzittenden liep bij het voorval letsel op.

26 De feiten 1)Wat is er misgegaan? 2)Wanneer is het misgegaan? 3) Volgorde van gebeurtenissen? 4) Leermoment? 5) Wat te doen om herhaling te voorkomen?

27 NU dichter bij huis

28 fun of gevaar?

29 CASE 3

30 CASE 3 Op zondag 31 Juli 2011 zouden Sjoerd en ik de eerste buitenlandse vlucht maken met onze Nimbus. Na montage en inspecties gestart, in overleg met de DDI, op het lierpad daar de motorstrip in gebruik was als uitwijkbaan voor de zweefvliegtuigen.

31 De feiten 1)Wat is er misgegaan? 2)Wanneer is het misgegaan? 3) Volgorde van gebeurtenissen? 4) Leermoment? 5) Wat te doen om herhaling te voorkomen?

32 CASE 4 De vlucht begon met een lierstart die veel te langzaam ging. Na meerdere malen bijdrukken werd eindelijk een minimale liersnelheid van 100km/h bereikt en een uiteindelijke hoogte van meter. Dit heb ik meteen door gegeven over de radio aan de grond. Na de laatste kabel nog op te lieren werd er besloten om te stoppen met vliegen vanwege de toegenomen tailwind en mochten de vliegende kisten blijven hangen.

33 CASE 4

34 De feiten 1)Wat is er misgegaan? 2)Wanneer is het misgegaan? 3) Volgorde van gebeurtenissen? 4) Leermoment? 5) Wat te doen om herhaling te voorkomen?

35 CASE 5 Een mooie en rustige zondagmiddag: wind 190 gr. 6 kn., zicht 15 km, wat hoge bewolking. Het vliegbedrijf van de FAC stond opgesteld op de baankop van rw27 op de zuidzijde van de baan, de landingsplaats was uitgezet op de noordzijde van de baan. Tegen uur nam ik het slepen over van Paul Floor. Mijn eerste sleepstart was om uur. Door het ontbreken van thermiek kwam het regelmatig voor dat er bij terugkeer van een sleepvlucht net een zweefvliegtuig was geland. Daarom landde ik ook regelmatig op de zuidzijde van de baan, over de geparkeerde zweefvliegtuigen. Er was sprake van een soepel lopend vliegbedrijf.

36 CASE 5

37 De feiten 1)Wat is er misgegaan? 2)Wanneer is het misgegaan? 3) Volgorde van gebeurtenissen? 4) Leermoment? 5) Wat te doen om herhaling te voorkomen?

38 Dus GEEN ver van m n bed-show!

39 CASES 1-5 VLUCHTFASE OORZAAK LEERMOMENT? CASE VOORBEREIDING VERKEERDE MONTAGE ALTIJD LATEN CONTROLEREN? VRIJE VLUCHT SLECHT UITKIJKEN BETER UITKIJKEN START KENNIS VLIEGTUIG BETERE KENNIS LANDING ONBEKEND TERREIN EERDER VELD KIEZEN VLIEGBEDRIJF UITGEROLDE KABEL NIET OVER VLIEGTUIGEN

40 fasen van de vlucht (CIV) Fase van de vlucht Start Fase van de vlucht Vlucht Fase van de vlucht Landing lokaal Fase van de vlucht Landing na/bij overl

41 ALLE CASES: GEEN BLIJVEND PERSOONLIJK LETSEL

42 Calamiteitenplan (CIV) Fase 1: Directe handelingen. DDI of SL (bij afwezigheid van DDI) of meest ervaren vlieger (bij afwezigheid van SL, DDI) - neemt de leiding DDI: airborne: keert onmiddellijk terug en neemt de leiding. Stopt bedrijf. grond: neemt de leiding. Stopt bedrijf. Met (1-2) clubleden (en comms.middelen) naar ongevalsplek. Na vervoer slachtoffer(s) contact/info famillie regelen. Vliegveld/strip afsluiten voor pers en/of ramptoeristen. Ongevalsplek en wrak zekeren ivm onderzoek. Wrak eerst ná vrijgave (door KLPD én OvV) borgen/opbergen. Startleider (SL): 112 bellen Niemand bij de kist, m.u.v. functionarissen! Neemt de leiding, tot overdracht naar DDI mogelijk is. Opvang betrokkenen (crisiscentrum). Overlegt met DDI wie welke handelingen uitvoert. Regelt opvang ambulance en begeleiding. Normale bedrijf stoppen. Zorgt dat (alternatief) landingsveld vrijgehouden wordt. Wie te waarschuwen: Havendienst, OvD, KLPD, IVW, OvV,e.d. Check of radio goed bemand is (traumaheli, vliegers, etc.). Vliegers: Normale bedrijf stoppen. (Alternatief) landingsveld vrij houden Airborne: overleg met SL.over doorvliegen

43 Calamiteitenplan (FAC)

44 VLIEGERSCHAP

45 Menselijke Factoren= o.a. ken je beperkingen!

46 I: Illness A: Alimentation M: Medication S: Stress A: Alcohol F: Fatigue E: Emotion I AM SAFE

47 (ZWEEF)VLIEGEN = altijd leerling blijven!

48 EVO+VVO opleiding 2012 Extra aandacht voor CHECKLIST gebruik Extra aandacht correct omgaan met materiaal Natuurlijk geldt te alle tijde: Bovengemiddelde standaard van zweefvliegen Eventueel introductie van een VEILIGHEIDSMANAGER Verdere invulling hiervan volgt gedurende het jaar Dus; extra uitdagingen

49 .echter wel met mate

50 VEILIGHEID= altijd OPLETTEN!

REGELING OPLEIDING LIERISTEN

REGELING OPLEIDING LIERISTEN REGELING OPLEIDING LIERISTEN 1. Om voor de opleiding voor lierist bij vliegclub Haamstede in aanmerking te komen dient aan de volgende voorwaarde te worden voldaan: - Minimale leeftijd 18 jaar - Vliegend

Nadere informatie

AÉRODROME. St.FLORENTIN- CHEU LFGP

AÉRODROME. St.FLORENTIN- CHEU LFGP Veldreglement GAE AÉRODROME St.FLORENTIN- CHEU LFGP Auteurs: Ton Veenboer/GAE Inhoud Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Inleiding Vliegveldroute s Luchtruim en circuits 1.0 Inleiding Wettelijk gezien

Nadere informatie

ZC Flevo - Mosselweg 10a - 8256 RB Biddinghuizen - Tel hangar: 0321 33 24 24 - www.zcflevo.nl - zomercursus2009@zcflevo.nl

ZC Flevo - Mosselweg 10a - 8256 RB Biddinghuizen - Tel hangar: 0321 33 24 24 - www.zcflevo.nl - zomercursus2009@zcflevo.nl zomercursus zomercursus Het besturen van een zweefvliegtuig kan iedereen, met een beetje lef en doorzettingsvermogen leren. Zonder dat je een zware medische keuring of theoretische achtergrond nodig hebt.

Nadere informatie

ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING. Nummer voorval: / Datum, tijd 1 voorval: 26 april 2009, uur Nabij zweefvliegveld Terlet (EHTL)

ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING. Nummer voorval: / Datum, tijd 1 voorval: 26 april 2009, uur Nabij zweefvliegveld Terlet (EHTL) ALGEMENE GEGEVENS Nummer voorval: 2009028/2009029 Classificatie: Ongeval Datum, tijd 1 voorval: 26 april 2009, 13.45 uur Plaats voorval: Nabij zweefvliegveld Terlet (EHTL) Vliegtuig 1 Registratie: Type

Nadere informatie

Club audit. Datum: Algemene informatie over de zweefvliegclub. Auditors

Club audit. Datum: Algemene informatie over de zweefvliegclub. Auditors Club audit Datum: Algemene informatie over de zweefvliegclub Naam zweefvliegclub: Straat: Postcode: Telefoon: Plaats: Email: Voorzitter Naam: Telefoon: E-mail: Chef Instructeur Naam: Telefoon: E-mail:

Nadere informatie

LUCHTHAVEN TERLET CALAMITEITENPLAN / ALARMERINGSREGELINGEN

LUCHTHAVEN TERLET CALAMITEITENPLAN / ALARMERINGSREGELINGEN LUCHTHAVEN TERLET CALAMITEITENPLAN / ALARMERINGSREGELINGEN 1. Inleiding Dit calamiteitenplan heeft tot doel om alle betrokkenen, dus zowel de hulpverleners, professionals als de vrijwilligers op Terlet

Nadere informatie

INHOUD Editie 3. 1 Inleiding 1. 2 De Instructeur 2-1

INHOUD Editie 3. 1 Inleiding 1. 2 De Instructeur 2-1 INHOUD Editie 3 Waar een sectie bestaat uit het instructieblok (inleiding - briefing - demonstratie - uitvoering door de leerling - debriefing - adviezen aan instructeurs) is dat aangegeven door de titel

Nadere informatie

LUCHTHAVEN TERLET CALAMITEITENPLAN / ALARMERINGSREGELINGEN

LUCHTHAVEN TERLET CALAMITEITENPLAN / ALARMERINGSREGELINGEN LUCHTHAVEN TERLET CALAMITEITENPLAN / ALARMERINGSREGELINGEN calamiteitenplan Terlet Pagina 1 van 8 01-05-2012 1. Inleiding Dit calamiteitenplan heeft tot doel om alle betrokkenen, dus zowel de hulpverleners,

Nadere informatie

Werkboek voor de Praktijkopleiding tot Zweefvlieginstructeur

Werkboek voor de Praktijkopleiding tot Zweefvlieginstructeur Werkboek voor de Praktijkopleiding tot Zweefvlieginstructeur Versie juli 2009. Inhoud 1 Algemene gegevens kandidaat instructeur blz. 3 2 Inleiding blz. 4 3 De opleiding tot zweefvlieginstructeur blz. 5

Nadere informatie

Doel veiligheidsmanagement systeem:

Doel veiligheidsmanagement systeem: Doel veiligheidsmanagement systeem: Het aantoonbaar continu verbeteren van de veiligheid. 1) Opening 2) VMS, veiligheidsmanager en team 3) Veiligheidsavond 2013 4) Human performance 5) Rapport onderzoeksraad

Nadere informatie

Voorzitter Naam: Telefoon: E-mail: Chef Instructeur Naam: Telefoon: E-mail: Contactpersoon audit Naam: Telefoon: Email:

Voorzitter Naam: Telefoon: E-mail: Chef Instructeur Naam: Telefoon: E-mail: Contactpersoon audit Naam: Telefoon: Email: Club audit Datum: Algemene informatie over de zweefvliegclub Naam zweefvliegclub: Straat: Postcode: Telefoon: Plaats: Email: Voorzitter Naam: Telefoon: E-mail: Chef Instructeur Naam: Telefoon: E-mail:

Nadere informatie

EINDRAPPORT /A-08 PH-765, Schleicher ASK 23 B 26 juli 1998, Vliegveld Hilversum

EINDRAPPORT /A-08 PH-765, Schleicher ASK 23 B 26 juli 1998, Vliegveld Hilversum EINDRAPPORT 98-54/A-08 PH-765, Schleicher ASK 23 B 26 juli 1998, Vliegveld Hilversum 1 2 RAAD VOOR DE TRANSPORTVEILIGHEID De Raad voor de Transportveiligheid is een Zelfstandig Bestuursorgaan met een eigen

Nadere informatie

ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING FEITELIJKE INFORMATIE. Nummer voorval: Datum, tijd 1 voorval: 19 mei 2007, uur

ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING FEITELIJKE INFORMATIE. Nummer voorval: Datum, tijd 1 voorval: 19 mei 2007, uur ALGEMENE GEGEVENS Nummer voorval: 2007045 Classificatie: Ongeval Datum, tijd 1 voorval: 19 mei 2007, 18.10 uur Plaats voorval: Luchtvaartterrein Terlet Registratie luchtvaartuig: PH-1383 Type luchtvaartuig:

Nadere informatie

ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING. Nummer voorval: Datum, tijd 1 voorval: 24 mei 2010, uur

ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING. Nummer voorval: Datum, tijd 1 voorval: 24 mei 2010, uur Doel van de werkzaamheden van de Onderzoeksraad is het voorkomen van toekomstige voorvallen of de gevolgen daarvan te beperken. Onderzoek naar schuld of aansprakelijkheid maakt nadrukkelijk geen deel uit

Nadere informatie

ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING FEITELIJKE INFORMATIE. Nummer voorval: 2008031. Datum, tijd 1 voorval: 31 maart 2008, 12.07 uur

ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING FEITELIJKE INFORMATIE. Nummer voorval: 2008031. Datum, tijd 1 voorval: 31 maart 2008, 12.07 uur ALGEMENE GEGEVENS Nummer voorval: 2008031 Classificatie: Ongeval Datum, tijd 1 voorval: 31 maart 2008, 12.07 uur Plaats voorval: Rotterdam Airport (EHRD) Registratie luchtvaartuig: PH-KIS Type luchtvaartuig:

Nadere informatie

Progressiekaart V Pagina 1 van 16

Progressiekaart V Pagina 1 van 16 Progressiekaart V20180627 Pagina 1 van 16 Progressiekaart V20180627 Pagina 2 van 16 Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Geboren te Nationaliteit : : : : : : : De houder van deze progressiekaart

Nadere informatie

BESTURINGSPROBLEMEN ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING

BESTURINGSPROBLEMEN ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING BESTURINGSPROBLEMEN Doel van de werkzaamheden van de Onderzoeksraad is het voorkomen van toekomstige voorvallen of de gevolgen daarvan te beperken. Onderzoek naar schuld of aansprakelijkheid maakt nadrukkelijk

Nadere informatie

Handboek. Veiligheids Management Systeem

Handboek. Veiligheids Management Systeem Handboek Veiligheids Management Systeem Vereniging Friese Aero Club Versiedatum 24-02-2018 Veiligheids Management Systeem FAC: versie 2; datum 24-02-2018 Pagina 1 van 20 Lijst met afkortingen FAC VM VMS

Nadere informatie

Defensief circuitvliegen

Defensief circuitvliegen Defensief circuitvliegen Inleiding In een eerder gepubliceerd artikel is ingegaan op de procedures rond het circuitvliegen (zie http://www.aviationlegislation.info/pub_wet/circuitvliegen.pdf). Dit artikel

Nadere informatie

1 of 9 13-03-2004 21:21

1 of 9 13-03-2004 21:21 1 of 9 13-03-2004 21:21 Hello Beginnende Piloot Hierbij een stukje uitleg waarom je "niet goed voor de baan uitkomt" Allereerst begin het maken van een vlucht bij een goede voorbereiding! 1. Vluchtvoorbereiding

Nadere informatie

MINISTERE DES MINISTERIE VAN COMMUNICATIONS VERKEER EN E T D E INFRASTRUCTUUR L INFRASTRUCTURE

MINISTERE DES MINISTERIE VAN COMMUNICATIONS VERKEER EN E T D E INFRASTRUCTUUR L INFRASTRUCTURE MINISTERE DES COMMUNICATIONS ETDE L INFRASTRUCTURE MINISTERIE VAN VERKEER EN INFRASTRUCTUUR CELLULE D ENQUETES D ACCIDENTS ET D INCIDENT D AVIATION CEL VOOR ONDERZOEK VAN LUCHTVAART ONGEVALLEN-EN INCIDENTEN

Nadere informatie

Sleepactiviteiten op EHST dienen minimaal 5 werkdagen - van tevoren officieel (zie NOTAM) gemeld te worden.

Sleepactiviteiten op EHST dienen minimaal 5 werkdagen - van tevoren officieel (zie NOTAM) gemeld te worden. EHST protocol slepen van zeilvliegtuigen I. Start van zeilvliegactiviteiten Aanmelding Sleepactiviteiten op EHST dienen minimaal 5 werkdagen - van tevoren officieel (zie NOTAM) gemeld te worden. Lesactiviteiten

Nadere informatie

Artikel 4 Het is ten strengste verboden om vanuit de pits/startplaats op te stijgen. Dit mag alleen op de start/landingsbaan.

Artikel 4 Het is ten strengste verboden om vanuit de pits/startplaats op te stijgen. Dit mag alleen op de start/landingsbaan. Vliegveld reglement Vliegveiligheid Vliegen als enige op het veld wordt uit veiligheidsoogpunt sterk afgeraden De vliegers dienen zich tijdens het vliegen in het verlengde van de startplaats in een groepje

Nadere informatie

Sleepactiviteiten op EHST dienen van tevoren officieel (zie NOTAM) gemeld te worden.

Sleepactiviteiten op EHST dienen van tevoren officieel (zie NOTAM) gemeld te worden. EHST protocol slepen van zeilvliegtuigen I. Start van zeilvliegactiviteiten Aanmelding Sleepactiviteiten op EHST dienen van tevoren officieel (zie NOTAM) gemeld te worden. NOTAM Er moet een NOTAM worden

Nadere informatie

Vliegen van, op en naar Terlet

Vliegen van, op en naar Terlet Vliegen van, op en naar Terlet versie 6 pagina 1 datum 21-2-2019 Vliegen van, naar, en op Terlet Het nationale zweefvliegcentrum Terlet biedt aan vele zweefvliegers de mogelijk hun luchtsport 7 dagen per

Nadere informatie

VEILIGHEIDS REGLEMENT

VEILIGHEIDS REGLEMENT versie 8 VEILIGHEIDS REGLEMENT Algemeen: Modelvliegers vallen onder het Basis Veiligheidsreglement Modelvliegsport en de Regeling Modelvliegen van de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat van 2 december

Nadere informatie

VLAAMSE ZWEEFVLIEG ACADEMIE

VLAAMSE ZWEEFVLIEG ACADEMIE VLAAMSE ZWEEFVLIEG ACADEMIE HOE LEER IK ZWEEFVLIEGEN? IF FLYING WERE THE LANGUAGE OF MAN, SOARING WOULD BE ITS POETRY VLAAMSE ZWEEFVLIEG ACADEMIE VZW ROTENAARD 106/2 2650 EDEGEM www.vlaamsezweefvliegacademie.be

Nadere informatie

Vliegen van, op en naar Terlet

Vliegen van, op en naar Terlet Vliegen van, op en naar Terlet versie 5 pagina 1 datum 28-11-2017 Vliegen van, naar, en op Terlet Het nationale zweefvliegcentrum Terlet biedt aan vele zweefvliegers de mogelijk hun luchtsport 7 dagen

Nadere informatie

TRAININGFLIGHT > RT-gebruik bij VFR vliegen

TRAININGFLIGHT > RT-gebruik bij VFR vliegen TRAININGFLIGHT > RT-gebruik bij VFR vliegen Inleiding Hoewel DFN laagdrempelig is en blijft, is het is wel zo leuk om zoveel mogelijk te vliegen zoals dat in real life gaat. De echte regels zijn echter

Nadere informatie

Dutch Air Rally 2014 (middagvlucht)

Dutch Air Rally 2014 (middagvlucht) Dutch Air Rally 2014 (middagvlucht) Beste deelnemer Leuk dat u meevliegt! De Dutch Air Rally bestaat uit 4 onderdelen: Vluchtvoorbereiding Precisievlucht Fotoherkenning Vaklanding Lees deze inleiding goed

Nadere informatie

augustus 2014 AANVRAAG LUCHTHAVENREGELING. Zweefvliegclub Den Helder. Defintief

augustus 2014 AANVRAAG LUCHTHAVENREGELING. Zweefvliegclub Den Helder. Defintief 714029 22 augustus 2014 AANVRAAG LUCHTHAVENREGELING Zweefvliegclub Den Helder Defintief Duurzame oplossingen in energie, klimaat en milieu Postbus 579 7550 AN Hengelo Telefoon (074) 248 99 40 Documenttitel

Nadere informatie

RT BIJ VFR (aangepast voor DFN-vliegers)

RT BIJ VFR (aangepast voor DFN-vliegers) RT BIJ VFR (aangepast voor DFN-vliegers) Dit is met de beste intenties geschreven en sluit redelijk goed aan bij de werkelijkheid, maar het is uitsluitend bedoeld om het plezier van het virtuele vliegen

Nadere informatie

Veldboek. (Operationeel handboek van de Friese Aero Club) Versiedatum: 24 februari 2018

Veldboek. (Operationeel handboek van de Friese Aero Club) Versiedatum: 24 februari 2018 Veldboek (Operationeel handboek van de Friese Aero Club) Versiedatum: 24 februari 2018 Dit veldboek is bestemd voor de leden van de Friese Aero Club. Het ligt in de startkar, in het clubhuis en het kan

Nadere informatie

Wat leerde Rik Moons ons over Human Factors? Human Factors voor de TMG-instructeur

Wat leerde Rik Moons ons over Human Factors? Human Factors voor de TMG-instructeur Wat leerde Rik Moons ons over Human Factors? ofwel Human Factors voor de TMG-instructeur Presentatie voor de opfriscursus voor RFI(A)-TMG s Eindhoven 19 april 2008 Jan de Jong (GiLC Illustrious) 1 Road

Nadere informatie

Startlijsten laptop. Ga bij een storing eerst met de hand schrijven en kijk pas daarna wat er aan de hand is. 2 x Nico 2 x Niels 2 x Paul

Startlijsten laptop. Ga bij een storing eerst met de hand schrijven en kijk pas daarna wat er aan de hand is. 2 x Nico 2 x Niels 2 x Paul Startlijsten laptop Spelregels De startlijst is een wettelijk verplicht document. Hij moet kloppen! Dat geldt ook voor de opmerkingen. Ga bij het licht geven niet op het scherm zitten staren. Kijk naar

Nadere informatie

Leidraad CIV: CALAMITEITENPLAN CHECKLIST Bijlagen: AIC-B 05-02 vs.1.0.aug06 AIC-B 14-99 Richtlijn KNVvL HB

Leidraad CIV: CALAMITEITENPLAN CHECKLIST Bijlagen: AIC-B 05-02 vs.1.0.aug06 AIC-B 14-99 Richtlijn KNVvL HB Leidraad CIV: CALAMITEITENPLAN CHECKLIST Bijlagen: AIC-B 05-02 vs.1.0.aug06 AIC-B 14-99 Richtlijn KNVvL HB Fase 1: Directe handelingen. DDI of SL (bij afwezigheid van DDI) of meest ervaren vlieger (bij

Nadere informatie

Het maken en uitvoeren van een VFR vluchtplan met Jeppesen kaarten.

Het maken en uitvoeren van een VFR vluchtplan met Jeppesen kaarten. Het maken en uitvoeren van een VFR vluchtplan met Jeppesen kaarten. Als voorbereiding voor het maken en uitvoeren van een VFR vluchtplan is het verstandig om het document Airport Information (

Nadere informatie

INFOBROCHURE KEMPISCHE AEROCLUB

INFOBROCHURE KEMPISCHE AEROCLUB INFOBROCHURE EMPISCHE AEROCLUB WEELDE foto: Jimmy Swannet CLUBPROFIEL De is een zweefvliegclub met als thuisbasis vliegveld Weelde, gelegen tussen Turnhout en Weelde, niet ver van de Belgisch-Nederlandse

Nadere informatie

Samenvatting. Botsing in de lucht tijdens de training voor een luchtvaartvertoning

Samenvatting. Botsing in de lucht tijdens de training voor een luchtvaartvertoning Samenvatting Botsing in de lucht tijdens de training voor een luchtvaartvertoning Samenvatting Botsing in de lucht tijdens de training voor een luchtvaartvertoning Den Haag, oktober 2018 De rapporten van

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 vliegen. Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport 085-210 60 66 pitch- up.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast bij het uitvoeren

Nadere informatie

Tafel met laatje en stoel Etui en papieren op tafel, evt. speelgoed/mooi blaadje o.i.d. Schilderstape Lege dozen Lege jerrycan o.i.d.

Tafel met laatje en stoel Etui en papieren op tafel, evt. speelgoed/mooi blaadje o.i.d. Schilderstape Lege dozen Lege jerrycan o.i.d. Titel van deze les: De piloot, dat ben jij! Uitdaging: Zelfstandig werken Denkwolk onderwerp: Zelfstandig werken blz. 22 Vakgebied(en): Psycho-educatie, drama Doelgroep (OB/MB/BB): MB/BB Maker: Marloes

Nadere informatie

Neergestort in circuit

Neergestort in circuit Neergestort in circuit Neergestort in circuit Den Haag, februari 2014 De rapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn openbaar. Alle rapporten zijn boven dien beschik baar via de website van de

Nadere informatie

ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING FEITELIJKE INFORMATIE. Nummer voorval: 2007015. Datum, tijd 1 voorval: 5 maart 2007, 10.27 uur

ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING FEITELIJKE INFORMATIE. Nummer voorval: 2007015. Datum, tijd 1 voorval: 5 maart 2007, 10.27 uur ALGEMENE GEGEVENS Nummer voorval: 2007015 Classificatie: Ernstig incident Datum, tijd 1 voorval: 5 maart 2007, 10.27 uur Plaats voorval: Amsterdam Schiphol Airport Registratie luchtvaartuig: G-EZIP Type

Nadere informatie

Bib-strip : hoe speel je piloot?

Bib-strip : hoe speel je piloot? Bib-strip : hoe speel je piloot? LANDER Surf naar : www.spelletjesoverzicht.nl/lander Wacht tot het spel is ingeladen. Is de knop PLAY GAME rood gekleurd?klik erop om het spel te starten 1 Klaar om piloot

Nadere informatie

Winch Security. P. JACOB Cdt v/h Vlw, Ing

Winch Security. P. JACOB Cdt v/h Vlw, Ing Andere gevaren Risico na winterstop ( april 84, Duitsland ) 60 Accidents 50 Number 40 30 20 10 0 JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC Month Gevaren op de Startplaats Verantwoordelijke startbaanopzichter

Nadere informatie

PROTOCOL GEBRUIK ZWEEFVLIEGBAAN EHMZ 2016/2017

PROTOCOL GEBRUIK ZWEEFVLIEGBAAN EHMZ 2016/2017 PROTOCOL GEBRUIK ZWEEFVLIEGBAAN EHMZ 2016/2017 Inhoud: I. Gebruik zweefvliegbaan EHMZ gedurende de openingsuren II. Gebruik zweefvliegbaan EHMZ buiten de openingsuren III. Gebruik spronglocatie zuid-zijde

Nadere informatie

Voorbeeldvragen t.b.v. instructeursexamen

Voorbeeldvragen t.b.v. instructeursexamen Voorbeeldvragen t.b.v. instructeursexamen Deel Ergonomie 1. De volgende beweringen m.b.t. het SHELL model zijn correct: a. SHELL betreft de onderdelen Systemen, Hardware, Lifeware en Ergonomie b. Het model

Nadere informatie

Colofon. Begrippen. opleiding zweefvliegen

Colofon. Begrippen. opleiding zweefvliegen EVO 1 WAT JE MOET WETEN - 2 - INHOUD Inleiding 1 Wat moet je weten voor je met zweefvliegen begint? 1.1 Veiligheidsregels op het veld 1.2 Het grondtransport 1.3 Kabelaanhaken en tiplopen 1.4 Kabelrijden

Nadere informatie

Neergestort tijdens lierstart

Neergestort tijdens lierstart Neergestort tijdens lierstart Neergestort tijdens lierstart Den Haag, januari 2014 De rapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn openbaar. Alle rapporten zijn boven dien beschik baar via de website

Nadere informatie

Lees deze inleiding goed door voordat je begint met de vluchtvoorbereiding!

Lees deze inleiding goed door voordat je begint met de vluchtvoorbereiding! Beste deelnemer, Leuk dat je meevliegt! De Zilveren Vleugel bestaat dit jaar uit 5 onderdelen: Vluchtvoorbereiding Precisievlucht Fotoherkenning Fotografeer opdracht Vaklanding Lees deze inleiding goed

Nadere informatie

Lesdocument. de Sleepstart

Lesdocument. de Sleepstart Lesdocument de Sleepstart 1 Een theoretische beschrijving van de sleepstart voor de beginnende zweefvliegers Auteur: Æmilie de Jong Februari 2004 Bijgewerkt: 1-4-2006 GH Illustraties uit : Manuel de vol

Nadere informatie

ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING FEITELIJKE INFORMATIE. Nummer voorval: Datum, tijd 1 voorval: 25 mei 2009, uur

ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING FEITELIJKE INFORMATIE. Nummer voorval: Datum, tijd 1 voorval: 25 mei 2009, uur ALGEMENE GEGEVENS Nummer voorval: 2009035 Classificatie: Ongeval Datum, tijd 1 voorval: 25 mei 2009, 20.59 uur Plaats voorval: Vliegveld Midden-Zeeland (EHMZ) Registratie: PH-664 Type luchtvaartuig: Schleicher

Nadere informatie

Deel 3 uit de Voorschriften (Versie februari 2015.)

Deel 3 uit de Voorschriften (Versie februari 2015.) Deel 3 uit de Voorschriften (Versie februari 2015.) Aangepast voor CIV t.b.v. reductie stof. Bevat (oefen/ examenvragen ) NB: Het Voorschriften examen wordt per 2015 in MC afgenomen. NB: -Achter iedere

Nadere informatie

Dit rapport berust op het ongevallenrapport van vliegveld Hilversum, de schriftelijke verklaring van de bestuurder en enkele getuigenverklaringen.

Dit rapport berust op het ongevallenrapport van vliegveld Hilversum, de schriftelijke verklaring van de bestuurder en enkele getuigenverklaringen. LANDING OP NIET IN GEBRUIK ZIJNDE BAAN Doel van de werkzaamheden van de Onderzoeksraad is het voorkomen van toekomstige voorvallen of de gevolgen daarvan te beperken. Onderzoek naar schuld of aansprakelijkheid

Nadere informatie

We gaan naar Bad Pyrmont! Zomerkamp 2017 Nieuwsbrief

We gaan naar Bad Pyrmont! Zomerkamp 2017 Nieuwsbrief We gaan naar Bad Pyrmont! Zomerkamp 2017 Nieuwsbrief Beste ZHVC-ers, Vliegveld Valkenburg, juni 2017 Na de leuke kampen op Ballenstedt, Lusse en Achmer, is het opnieuw gelukt om op een vliegveld in Duitsland

Nadere informatie

6.6 Speciale operationele procedures en gevaren 6.7. EMERGENCY PROCEDURES 6.7 Noodprocedures

6.6 Speciale operationele procedures en gevaren 6.7. EMERGENCY PROCEDURES 6.7 Noodprocedures 1 6. Operationele procedures voor het zweefvliegen Operationele procedures voor het zweefvliegen gaat over de praktijk van het zweefvliegen. Veilig zweefvliegen kan alleen als iedereen zich bij de start,

Nadere informatie

Egbert s samenvatting Voorschriften en reglementen

Egbert s samenvatting Voorschriften en reglementen Egbert s samenvatting Voorschriften en reglementen In 2014 heeft Egbert Braaksma een samenvatting gemaakt van de belangrijkste stof voor het examenonderdeel Voorschriften en reglementen. Deze samenvatting

Nadere informatie

NVAV Buitenlandvlucht. Marville (Montmedy-Marville)

NVAV Buitenlandvlucht. Marville (Montmedy-Marville) NVAV Buitenlandvlucht Marville (Montmedy-Marville) Briefing items Overzicht van de route Regelgeving Duitsland, België en Frankrijk Weer en notams Indienen vliegplan Radio procedures Plannen route Procedures

Nadere informatie

AEROCLUB MARITIME VLIEGSCHOOL

AEROCLUB MARITIME VLIEGSCHOOL AEROCLUB MARITIME VLIEGSCHOOL Infopakket voor de vliegopleiding, lidmaatschap en verhuur toestellen bij Aeroclub Maritime. Infopakket van Aeroclub Maritime Vliegopleiding, lidmaatschap, verhuur toestellen.

Nadere informatie

Dutch Open Air Rally 2015 (middagvlucht)

Dutch Open Air Rally 2015 (middagvlucht) Dutch Open Air Rally 2015 (middagvlucht) Beste deelnemer Leuk dat u meevliegt! De Dutch Open Air Rally bestaat uit 4 onderdelen: Vluchtvoorbereiding Precisievlucht Fotoherkenning Vaklanding Lees deze inleiding

Nadere informatie

6. Operationele procedures voor het zweefvliegen (versie )

6. Operationele procedures voor het zweefvliegen (versie ) 1 6. Operationele procedures voor het zweefvliegen (versie 13-12-2017) Operationele procedures voor het zweefvliegen gaat over de praktijk van het zweefvliegen. Hoe we het zweefvliegen op het veld en in

Nadere informatie

ZWEEFVLIEGEN OP KEIHEUVEL

ZWEEFVLIEGEN OP KEIHEUVEL ZWEEFVLIEGEN OP KEIHEUVEL Clubinformatie Voor nieuwe leden Blz-1- 1.Verleden van Aëroclub Keiheuvel Aeroclub Keiheuvel werd geboren in het brein van Piet Van Buggenhout zaliger. Hij mag de geestelijke

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

PROTOCOL GEBRUIK ZWEEFVLIEGBAAN EHMZ 2019/2020

PROTOCOL GEBRUIK ZWEEFVLIEGBAAN EHMZ 2019/2020 PROTOCOL GEBRUIK ZWEEFVLIEGBAAN EHMZ 2019/2020 Inhoud: I. Gebruik zweefvliegbaan EHMZ gedurende de openingsuren II. Gebruik zweefvliegbaan EHMZ buiten de openingsuren III. Gebruik spronglocatie zuid-zijde

Nadere informatie

Wat te doen bij een ongeval

Wat te doen bij een ongeval Wat te doen bij... Wat te doen bij een ongeval IEDER: Onmiddellijk 2525 bellen (Intern alarmnummer) Meld kort en duidelijk: Uw naam en werkadres Uw telefoonnummer Wat is er gebeurd Waar is het gebeurd

Nadere informatie

Zweefvliegen in de omgeving van De Kooy CTR

Zweefvliegen in de omgeving van De Kooy CTR Zweefvliegen in de omgeving van De Kooy CT Informatie over procedures en routes welke worden gebruikt bij de afhandeling van het luchtverkeer (militair, burger en offshore) van het vliegveld De Kooy. ierbij

Nadere informatie

Automatisch vliegen met een vliegplan in FSNavigator:

Automatisch vliegen met een vliegplan in FSNavigator: Automatisch vliegen met een vliegplan in FSNavigator: 1. Begin met het opstarten van MSFlightsim 2. Kies je aircraft en vliegveld van vertrek en geef aan welke gate of ramp en klik op 'fly now' 3. Maak

Nadere informatie

24-uursRapportage railongeval Amsterdam 21 april Datum 22 april 2012

24-uursRapportage railongeval Amsterdam 21 april Datum 22 april 2012 24-uursRapportage railongeval Amsterdam 21 april 2012 Datum 22 april 2012 Inhoud Samenvatting 3 1 Inleiding 4 1.1 Voorval 4 1.2 Beknopte beschrijving en classificatie 4 2 Het voorval 5 2.1 De melding 5

Nadere informatie

Voorwoord. Veel succes.

Voorwoord. Veel succes. OPLEIDING ZWEEFVLIEGEN Voorwoord De tekst die je hier aantreft is een update van de tekst van het boekje ZWEEFVLIEGEN, de VOORTGEZETTE VLIEGOPLEIDING. De Voortgezettevliegopleiding beschrijft de lesvluchten

Nadere informatie

Hoe leer ik zweefvliegen?

Hoe leer ik zweefvliegen? Hoe leer ik zweefvliegen? Bij de Vlaamse Zweefvlieg Academie Iedereen Kan Het Leren! 1 Wat is zweefvliegen? Zweefvliegen is een prachtige sport die natuurelementen en techniek combineert. Conventionele

Nadere informatie

Explorers. Begeleiding. Explorerraad

Explorers. Begeleiding. Explorerraad Explorers De oudste leden van de Graaf Ottogroep zijn lid van het speltak Explorers. Explorers zijn zelfstandige, creatieve, gezellige en nieuwsgierige jongeren die niet bang zijn iets vreemds uit te proberen.

Nadere informatie

VLIEGVELDHANDBOEK SCHAFFEN (DIEST) - EBDT

VLIEGVELDHANDBOEK SCHAFFEN (DIEST) - EBDT 3.1 Openingstijden voor burgerluchtvaartuigen: Het vliegveld is geopend voor burgerlijke activiteiten op zaterdagen, zondagen en wettelijke feestdagen. Op andere tijden is het vliegveld enkel ter beschikking

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT. Zweefvliegbewijs. Glider Pilot Licence (GPL)

EXAMENREGLEMENT. Zweefvliegbewijs. Glider Pilot Licence (GPL) KNVvL Examinering Instituut (KEI) A: Houttuinlaan 16A P: 3447 GM Woerden T: (0348) 43 70 60 (elke werkdag van 10 tot 16 uur) Examenreglement KNVvL Examinering instituut (KEI) Houttuinlaan 16A, 3447 GM

Nadere informatie

ONTRUIMINGSPLAN STICHTING DE WILG

ONTRUIMINGSPLAN STICHTING DE WILG Augustus 2014 HKZ rubriek 7: Werkomgeving en materiaal ONTRUIMINGSPLAN STICHTING DE WILG De Wilg HKZ-Handboek 12-8-2014 Pagina 1 van 12 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Hoofdstuk 1: algemene gegevens...

Nadere informatie

Rapport. Datum: 25 juli 2005 Rapportnummer: 2005/214

Rapport. Datum: 25 juli 2005 Rapportnummer: 2005/214 Rapport Datum: 25 juli 2005 Rapportnummer: 2005/214 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de officier van justitie te Assen hem als verdachte heeft aangemerkt in verband met een incident tussen drie luchtvaartuigen

Nadere informatie

(~O~Jm-w~~T- 1L1-o(L. Maandrapportage klachtenoverzicht COVM Woensdrecht - Maart 2014. Pagina 1 v2.0 9/3/2014 8:29:18 AM. Melding Vlucht Reactie

(~O~Jm-w~~T- 1L1-o(L. Maandrapportage klachtenoverzicht COVM Woensdrecht - Maart 2014. Pagina 1 v2.0 9/3/2014 8:29:18 AM. Melding Vlucht Reactie (~O~Jm-w~~T- 1L1-o(L Maandrapportage klachtenoverzicht COVM Woensdrecht - Maart 2014 Melding Vlucht Reactie ht nr lnc. nr Datum W000240 07-( Tijd Plaats NISPEN HUIJBERGEN ROOSENDAAL ROOSENDAAL HUIJBERGEN

Nadere informatie

Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl. Protocol voor opvang bij ernstige incidenten. Sint Clemensschool

Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl. Protocol voor opvang bij ernstige incidenten. Sint Clemensschool Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl Protocol voor opvang bij ernstige incidenten Sint Clemensschool School Sint Clemensschool Bevoegd gezag Stichting Catent Bestuursnummer

Nadere informatie

NL-SOD. Lifeliner Procedures. NL-SOC Fabian de Jong NL-SOAC Alex Pietersma

NL-SOD. Lifeliner Procedures. NL-SOC Fabian de Jong NL-SOAC Alex Pietersma NL-SOD Lifeliner Procedures IntroductiE De laatste tijd zijn er veel vragen naar de procedures van de Lifeliners, daarom hebben wij als SO departement besloten om dit eens goed op papier te zetten voor

Nadere informatie

Bijzondere manoeuvre: Straatje keren in 3 keer

Bijzondere manoeuvre: Straatje keren in 3 keer Auteursrecht informatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Roder Luchtvaartclub

Huishoudelijk Reglement Roder Luchtvaartclub Huishoudelijk Reglement Versie 1 23 maart 2010 1 INHOUD Hoofdstuk 1 Algemeen...3 Begripsbepaling...3 Artikel 0: Algemeen...3 Artikel 1: Verzekering/schade....3 Artikel 2: Gebruik vliegterrein....4 Artikel

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGEN WERKBLAD LESBRIEF 3: VLIEGEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 3) Vliegen Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Ontwerp een vliegmachine Proefvliegen: drijven op

Nadere informatie

Instructieboekje. Modelvliegclub Cumulus Kampen.

Instructieboekje. Modelvliegclub Cumulus Kampen. Instructieboekje Modelvliegclub Cumulus Kampen www.mvc-cumulus.nl Modelvliegclub Cumulus Voorzitter: J.J.Grootjen Voorzitter@mvc-cumulus.nl Modelvliegclub Cumulus Start opleiding Einde opleiding Elke vlucht

Nadere informatie

Direct teruggekeerd na rook in de cockpit

Direct teruggekeerd na rook in de cockpit Direct teruggekeerd na rook in de cockpit Direct teruggekeerd na rook in de cockpit Den Haag, februari 2014 De rapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn openbaar. Alle rapporten zijn boven dien

Nadere informatie

Friese Aero Club. Resultaat 2011 & Begroting 2012

Friese Aero Club. Resultaat 2011 & Begroting 2012 Friese Aero Club Resultaat 2011 & Begroting 2012 j. Vos 09-01-2012 Resultaat 2011 begroting 2012 Voor u ligt het financieel resultaat 2011en de begroting 2012 van de Friese Aero Club (FAC). Het financieel

Nadere informatie

Bedrijfshulpverleningsplan

Bedrijfshulpverleningsplan Bedrijfshulpverleningsplan voor de openbare apotheek te Datum opmaak: bijlage 8 61 Inhoud 1 Basisgegevens Apotheek Arts Ziekenhuis met EHBO-post Aanwezige bedrijfshulpverleners 2 Informatie/instructie

Nadere informatie

Tripverslag ferry OO-KWQ van Capua naar Kiewit

Tripverslag ferry OO-KWQ van Capua naar Kiewit Tripverslag ferry OO-KWQ van Capua naar Kiewit Donderdag 24 maart 2016: de crew voor de retourvlucht van de OO-KWQ bestaat uit Ronald De Meerleer en Frank Sterkmans. Na de aanslagen in Brussel zijn we

Nadere informatie

Mocht U nog omissies /onduidelijkheden aan treffen dan verneemt de CIV dat graag.

Mocht U nog omissies /onduidelijkheden aan treffen dan verneemt de CIV dat graag. 23 juli 2011: Aanwijzing van reductie van de examenstof voor het vak Voorschriften, versie december 2010, in 2011. (Voor de GPL stof en de VO stof) EN Vernieuwd deel 3 met oefen/examenvragen Voorschriften

Nadere informatie

Kwartaalrapportage Luchtvaart

Kwartaalrapportage Luchtvaart Kwartaalrapportage Luchtvaart pagina 3 Onderzoeken De Onderzoeksraad heeft binnen de sector Luchtvaart een wettelijke verplichting tot onderzoek bij voorvallen met luchtvaartuigen op of boven het grondgebied

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport hand- out- PU.01 085-210 60 66 leervandeluchtvaart.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast

Nadere informatie

Review 2 juni: Preview 7 september:

Review 2 juni: Preview 7 september: Review 2 juni: Uiteraard begonnen we weer met een vluchtje in Zuid Amerika. De approach op SLTJ bleek voor de meesten nog een hele kluif, maar uiteindelijk is iedereen er toch geland. Daarna weer even

Nadere informatie

BHV 10 TIPS VOOR DE BHV ER ALS DE BRANDWEER KOMT DE BEWONERS- HULPVERLENER. 1. Zorg voor herkenbaarheid van de BHV ers.

BHV 10 TIPS VOOR DE BHV ER ALS DE BRANDWEER KOMT DE BEWONERS- HULPVERLENER. 1. Zorg voor herkenbaarheid van de BHV ers. 10 TIPS VOOR DE ER ALS DE BRANDWEER KOMT DE BEWONERS- HULPVERLENER Helpt de minderzelfredzame medebewoner vluchten. Is aanspreekpunt voor externe hulpdiensten. //////////////////////////////////////////

Nadere informatie

OPVANG PERSONEEL BIJ INCIDENTEN M.B.T. AGRESSIE, GEWELD OF (SEKSUELE) INTIMIDATIE

OPVANG PERSONEEL BIJ INCIDENTEN M.B.T. AGRESSIE, GEWELD OF (SEKSUELE) INTIMIDATIE OPVANG PERSONEEL BIJ INCIDENTEN M.B.T. AGRESSIE, GEWELD OF (SEKSUELE) INTIMIDATIE Apeldoorn, 1 december 2006 Auteur M.H. Luikinga Afdeling Personeel & Organisatie December 2006 INHOUD blz. 1 Inleiding...

Nadere informatie

PROTOCOL GEBRUIK ZWEEFVLIEGBAAN EHMZ 2015/2016

PROTOCOL GEBRUIK ZWEEFVLIEGBAAN EHMZ 2015/2016 PROTOCOL GEBRUIK ZWEEFVLIEGBAAN EHMZ 2015/2016 Inhoud: I. Gebruik zweefvliegbaan EHMZ gedurende de openingsuren II. Gebruik zweefvliegbaan EHMZ buiten de openingsuren III. Gebruik spronglocatie zuid-zijde

Nadere informatie

De weer gegevens haal je uit de ATIS van de controller. Mocht die niet aanwezig zijn dan staat de METAR ook in FSInn onder het Weather Menu.

De weer gegevens haal je uit de ATIS van de controller. Mocht die niet aanwezig zijn dan staat de METAR ook in FSInn onder het Weather Menu. Voorbeeldvlucht IFR vlucht (Eelde Amsterdam) Omschrijving: In dit document laat Alex Meijer zien hoe een vlucht wordt gemaakt van Eelde naar Schiphol. Alex is werkzaam als verkeersvlieger en een goede

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

VOORZORGSLANDING NA BESTURINGSPROBLEMEN ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING

VOORZORGSLANDING NA BESTURINGSPROBLEMEN ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING VOORZORGSLANDING NA BESTURINGSPROBLEMEN In Nederland wordt er naar gestreefd het gevaar van ongevallen en incidenten zoveel mogelijk te beperken. Wanneer het toch (bijna) misgaat, kan herhaling voorkomen

Nadere informatie

Amsterdamsche Club voor Zweefvliegen. Gebruiksplan 2015 Zweefvliegterrein Soesterberg

Amsterdamsche Club voor Zweefvliegen. Gebruiksplan 2015 Zweefvliegterrein Soesterberg Amsterdamsche Club voor Zweefvliegen Gebruiksplan 2015 Zweefvliegterrein Soesterberg INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 1. Opzet van het gebruiksplan... 4 2. Doelstelling... 4 3. Wettelijk kader... 4 4. Vliegtuigen...

Nadere informatie

OPVANG LEERLINGEN BIJ INCIDENTEN M.B.T. AGRESSIE, GEWELD OF (SEKSUELE) INTIMIDATIE

OPVANG LEERLINGEN BIJ INCIDENTEN M.B.T. AGRESSIE, GEWELD OF (SEKSUELE) INTIMIDATIE OPVANG LEERLINGEN BIJ INCIDENTEN M.B.T. AGRESSIE, GEWELD OF (SEKSUELE) INTIMIDATIE Apeldoorn, 1 december 2006 Auteur M.H. Luikinga Afdeling Personeel & Organisatie December 2006 INHOUD blz. 1 Inleiding...

Nadere informatie

Samenvatting. Verlies van controle over de richtingsbesturing tijdens waterlanding, Consolidated PBY-5A Catalina

Samenvatting. Verlies van controle over de richtingsbesturing tijdens waterlanding, Consolidated PBY-5A Catalina Samenvatting Verlies van controle over de richtingsbesturing tijdens waterlanding, Consolidated PBY-5A Catalina Samenvatting Verlies van controle over de richtingsbesturing tijdens waterlanding, Consolidated

Nadere informatie