DE MIVB. Mee op weg naar duurzame ontwikkeling. Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE MIVB. Mee op weg naar duurzame ontwikkeling. www.mivb.be Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel"

Transcriptie

1 DE MIVB Mee op weg naar duurzame ontwikkeling Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel

2 Duurzame ontwikkeling neemt een zeer belangrijke plaats in op het vlak van het openbaar vervoer. De MIVB is zich daarvan volkomen bewust en heeft er dan ook een prioriteit van gemaakt.

3 Als eerste Belgische onderneming voor openbaar stadsvervoer ondertekende de MIVB in 2003 het Handvest voor duurzame ontwikkeling van de Internationale Unie van het Openbaar Vervoer. Met die ondertekening heeft de onderneming er zich toe verbonden dagelijks te werken aan concrete acties om binnen het Gewest de economische ontwikkeling, de sociale ontwikkeling en de ontwikkeling van het leefmilieu met elkaar te verzoenen. Een onderneming die duurzaam beheert, kan anticiperen op toekomstige wettelijke eisen, potentiële milieurisico s, de toenemende mobiliteitsbehoeften van haar klanten en de evolutie van haar human resources.

4 De MIVB beheert op duurzame wijze Duurzame mobiliteit is het bestaansrecht van een openbaarvervoersmaatschappij. De MIVB is echter ook een onderneming in volle ontwikkeling (meer dan 60% meer reizigers tussen 1999 en 2007) en één van de grootste werkgevers van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (met meer dan 6400 werknemers). De impact op het leefmilieu is aanzienlijk, door haar activiteiten, maar ook via de tewerkstelling en de infrastructuur. Die impact wil de MIVB optimaliseren, maar tegelijk wil de maatschappij haar groei op lange termijn verzekeren. Het label «Ecodynamische onderneming» Het plan voor duurzame ontwikkeling verbindt de MIVB tot het voortzetten van de procedure Ecodynamische onderneming die in 2003 van start ging. Dat proces omvat maatregelen voor de preventie en het rationeel beheer van afval, sensibiliseringsacties bij het personeel, investeringen om te besparen op water, energie, enz Momenteel hebben 2 sites, een stelplaats en een werkplaats, het label verkregen evenals alle metrostations. Het is de bedoeling tegen 2011 het label te behalen voor alle activiteitenvestigingen van de onderneming. Eén van de aspecten van dit proces is het aanmoedigen van afvalsortering in de metrostations.

5 Rollend materieel dat het milieu respecteert Op niveau van de vervuiling van de atmosfeer is het openbaar vervoer een efficiënt antwoord op het gebruik van de privéwagen. Maar de MIVB gaat nog verder en heeft besloten te investeren in steeds milieuvriendelijkere voertuigen. De MIVB wil hiermee bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van de omgevingslucht, de strijd tegen de opwarming van het klimaat en een voorbeeldfunctie op dit domein spelen. In 1994 kocht de MIVB 20 bussen aan die op aardgas rijden. Die bussen zullen op middellange termijn worden vervangen door voertuigen op gas van de nieuwe generatie. Het wagenpark van de MIVB telt 158 autobussen die voldoen aan de milieunormen voor uitstoot (EURO 4) van dieselvoertuigen. Op 269 autobussen heeft men deeltjesfilters geplaatst. Het is voorzien in het beheerscontract dat er nog een 290-tal autobussen (EURO 5) zullen bijkomen. De MIVB wil hiermee de gemiddelde leeftijd van de voertuigen tegen 2011 stabiliseren op 6 jaar.

6 Bij de aankoop van de nieuwe trams 3000 en 4000, werd rekening gehouden met de beheersing van geluidshinder en trillingen om deze vervoerswijze zo goed mogelijk in het stedelijke landschap in te passen. Sinds 2004 sloten de MIVB en het Brussels Instituut voor Milieubeheer overigens een samenwerkingsakkoord over het beheer van de geluidshinder van trams en metro. De opstelling van een geluidskadaster is één van de elementen uit die overeenkomst. Ook het energieverbruik van de voertuigen en de toekomst van propere technologie zijn factoren waaraan bijzondere aandacht wordt besteed. In dit verband gaan economische en milieuverwante voordelen soms samen. De MIVB stelt een vermindering van het energieverbruik centraal op alle niveaus van de maatschappij. Enkele voorbeelden hiervan zijn: brandstofverbruik verminderen door aangepast rijgedrag bij de chauffeurs, gebruik van spaarlampen promoten in de onderneming, verwarmingsinstallaties aanpassen en gebouwen beter isoleren. Ook simpele handelingen van het personeel zoals de lichten uitdoen bij het verlaten van een ruimte, kunnen bijdragen tot een verminderd energieverbruik.

7 De MIVB investeert in human resources De 6400 vrouwen en mannen die bij de MIVB werken, vormen het kapitaal van de maatschappij. De onderneming heeft voor hen dan ook opleidingsprogramma s en programma s voor het verbeteren van de vaardigheden opgezet, die steeds aansluiten bij de bestaande behoeften. Een 300-tal beroepen en 26 verschillende nationaliteiten komen met elkaar in aanraking bij de MIVB. Een culturele en beroepsmatige diversiteit die een troef vormt bij het uitstippelen van een strategie voor het duurzame beheer van de human resources. In 2006 heeft men een werkgroep diversiteit opgericht met als doel een beheersbeleid voor diversiteit uit te stippelen voor alle categorieën van personeel. De werkgroep, die samengesteld is uit mensen van verschillend opleidingsniveau, verschillende leeftijden, culturen en beide geslachten, heeft als doel een ethisch charter uit te werken. Verantwoordelijkheid en engagement, enthousiasme, openheid van geest, transparantie en teamgeest zijn de waarden van het bedrijf, het charter toont aan hoe men zich volgens deze waarden kan gedragen. Op voorstel van de werkgroep diversiteit, heeft de MIVB als eerste openbaar bedrijf het diversiteitscharter van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in 2006 getekend.

8 De MIVB vervoert op duurzame wijze In een gewest met meer dan 1 miljoen inwoners, waar jaarlijks meer dan drie miljard kilometer gemotoriseerde verplaatsingen worden afgelegd, vervult het openbaar vervoer een sleutelrol op het vlak van duurzame mobiliteit. Die rol speelt de MIVB met verve, aangezien het aantal klanten tussen 1999 en 2007 met meer dan 60% steeg. De toename is enerzijds het gevolg van het steeds meer dichtslibben van de Brusselse straten. Heel wat reizigers zijn de files danig beu en lijken voor het openbaar vervoer te hebben gekozen. Maar ook de inspanningen die het reiscomfort verhogen, lijken hun vruchten af te werpen. Diverse projecten passen in dat beleid voor de permanente verbetering van het aanbod. Eind begin 2007 nam de MIVB een enquête af bij een tal klanten. Uit de resultaten van deze enquête bleek dat 77% van de ondervraagden het openbaar vervoer ziet als efficiënt middel in de strijd tegen de klimaatveranderingen. De ondervraagden gaven het milieu als tweede grootste voordeel van het gebruik van het openbaar vervoer op, na een oplossing voor parkeerproblemen.

9 Een kwaliteitscertificaat voor de tram, de bus en de handelsagentschappen van de MIVB Kwaliteitscertificatie is een managementinstrument dat als doel heeft de dienstverlening aan de klant te optimaliseren. Ze is gebaseerd op de Europese norm EN De MIVB is de eerste Belgische vervoerdienst om in dit proces mee te stappen. Sinds 2002 onderwerpen de drie vervoerwijzen en de handelsagentschappen zich aan permanente kwaliteitscontroles. De criteria voor het toekennen van het label houden rekening met de verschillende aspecten van het traject dat de klant aflegt. Voorbeelden zijn het onthaal, de netheid, de strijd tegen zwartrijders, de stiptheid. Sinds 2005 hebben de lijnen van de metro, vier Bootik en de meeste bovengrondse lijnen het certificaat «kwaliteitsservice» gekregen. De MIVB streeft naar intermodaliteit Intermodaliteit is een bepalend criterium voor de doeltreffendheid en de kwaliteit van een dienst voor openbaar vervoer. De MIVB heeft dat goed begrepen en biedt haar klanten een brede waaier aan mobiliteitsmogelijkheden aan. Om het complementair gebruik van fiets en openbaar vervoer te bevorderen, heeft men verschillende acties ondernomen. Zo installeerde men fietsenstallingen (1000 plaatsen) in de naaste omgeving van de metrostations, voorzag men een aantal metrostations van de gepaste infrastructuur om de toegankelijkheid van de perrons voor fietsers te verhogen en maakte men het mogelijk om de fiets mee te nemen in de metro of op de lagevloertrams. De MIVB bezit ook 50% van de aandelen van de firma Cambio die in het Brussels gewest 25 stations voor car sharing uitbaat. 68 auto s kunnen uitgeleend worden op strategische punten dicht bij het net van de MIVB. Tegen 2011 wil men het aantal stations uitbreiden tot 42 om zo het aanbod te verbeteren.

10 De bezorgdheid om de veiligheid staat centraal in de bekommernissen van de onderneming. Maatregelen voor minder mobiele reizigers De MIVB neemt een sociaal verantwoordelijke houding aan door de toegang tot de verschillende kernen en activiteiten in het stedelijke weefsel te verzekeren voor iedereen, dus ook voor minder mobiele reizigers. Daarom investeren de MIVB en het Gewest al sinds meerdere jaren om het openbaar vervoersnet voortdurend meer toegankelijk te maken voor gehandicapten. Ingehuldigd in 2005, is lijn 71 de eerste buslijn die toegankelijk is voor mensen in een rolstoel. Dankzij een afneembaar plateau en een camerasysteem kunnen personen met beperkte mobiliteit zonder hulp op en uit de bus stappen. De 40 haltes op deze lijn werden aangepast. Alle autobussen van de MIVB zijn voorzien van een lagevloer en de nieuwe autobussen hebben een afneembaar hellend vlak dat hen toegankelijk maakt voor mensen met een rolstoel. Op dezelfde manier zijn de nieuwe trams en metro s, die aangekocht zijn door de MIVB, voorzien van een lagevloer en ze hebben ook een geautomatiseerde toegangshelling. Bovendien beschikt de MIVB ook over een minibusdienst die op aanvraag vervoer voorziet voor gehandicapte personen. Door op grote schaal te investeren in het plaatsen van liften, zijn de metrostations ook meer toegankelijk geworden voor mindervaliden. De plaatsing van een lift wordt systematisch voorzien bij renovatieweken. Alle metrostations zijn voorzien van plans in braille voor blinden en slechtzienden. De trajecten en de veiligheidslijn, die het einde van het perron aangeeft, zijn aangeduid met contactblokjes in reliëf.

11 De veiligheid op het net verbeteren, een duurzame verantwoordelijkheid Het streven naar veiligheid van reizigers en personeel bekleedt een centrale positie in het beleid van de MIVB. Dat streven maakt deel uit van de sociale invulling van duurzame ontwikkeling. Om dat concreet vorm te geven, heeft de MIVB voorzien in een aantal specifieke middelen. De algemene delegatie voor Veiligheid en Controle voert haar beleid voor het beveiligen van het net rond drie pijlers: preventie in samenwerking met het verenigingsleven, ontrading dankzij de aanwezigheid van mensen op het terrein en repressie met ondersteuning van de politie. De MIVB volgt vandaag een originele preventieve benadering in samenwerking met de verenigingen die zich tot jongeren richten. De preventieambassadeurs zijn in de metrostations actief, om de dialoog aan te gaan met jongeren die zich in een moeilijke situatie bevinden. Ze willen de contacten stimuleren tussen iedereen die bij de metroruimte betrokken is. Zo zijn er ook de RYP, de Responsible Young Passengers, jongeren die er zich, na een opleiding van de MIVB, toe verbonden hebben om het goede voorbeeld te geven op de weg naar school en blijk te geven van burgerzin wanneer zij het openbaar vervoer gebruiken.

12 Communicatie wordt steeds belangrijker De MIVB heeft van duurzame ontwikkeling een argument gemaakt in de communicatie met haar klanten én met het grote publiek. De in de herfst van 2005 gelanceerde communicatiecampagne wij maken u de toekomst makkelijk rond duurzame ontwikkeling ontving van de media de speciale Environment & Energy Award In september 2007 lanceerde de MIVB de nieuwe slogan Goed op weg met een communicatiecampagne die opgebouwd is rond de bescherming van de poolgebieden. Hiermee wil de MIVB herinneren aan de sleutelrol die het openbaar vervoer speelt in de strijd tegen de opwarming van het klimaat. De MIVB promoot zichzelf als beste oplossing voor de mobiliteitsproblematiek in de stad.

13 De MIVB steunt de International Polar Foundation (IPF) De MIVB sloot een partnership met de International Polar Foundation naar aanleiding van het Internationaal Pooljaar. Tussen 2007 en 2009 zullen verscheidene wetenschappers onderzoek verrichten naar de klimaatsveranderingen. De MIVB gaat helpen om het grote publiek te sensibiliseren en een concreet engagement aan te gaan ten voordele van de planeet. Het openbaar vervoer is een reëel werktuig in de strijd tegen de opwarming van het klimaat. Druk gebruikte transportmiddelen verbruiken 3 à 5 keer minder energie per vervoerde persoon dan een personenwagen. Een metrostel betekent 571 wagens minder, een tram T4000 kan 184 wagens vervangen en een gelede bus 75 wagens. De ijsbeer en de pinguïn zijn het boegbeeld van de campagne van de MIVB rond het Internationaal Pooljaar. Zij bedanken de klanten van de MIVB voor hun bijdrage in de vermindering van de CO 2 -uitstoot. De reizigers van de MIVB zijn met andere woorden Goed op weg, de nieuwe slogan van de MIVB. Ambassadeur van de campagne rond het Pooljaar is de pooltram. Symbolisch gekleed in een mantel van ijs, rijdt hij sinds september 2007 rond in de straten van Brussel. De pooltram informeert over de poolgebieden en geeft tips over hoe we met ons gedrag dagelijks het milieu positief kunnen beïnvloeden. Centraal bij het communicatieproces staat de wil om de partner(ships) te betrekken bij de ontwikkelingsprogramma s. De uitbreiding van het stuurplan voor duurzame ontwikkeling was het onderwerp van een grootschalig overleg niet alleen met het personeel van de onderneming maar ook met het geheel van alle betrokken actoren en partners. Een openbaarvervoermaatschappij moet er vanzelfsprekend op toezien dat ze zich goed in het stedelijk landschap integreert. Optimale en regelmatige communicatie met de buurtbewoners van de exploitatievestigingen en het vervoernet is daarvoor onontbeerlijk.

14 De MIVB streeft er voortdurend naar haar preventieve communicatie te verbeteren, zoals de communicatie die gebeurt voordat er werken worden opgestart of voordat er lijnen of exploitatievestigingen worden aangepast. Verschillende initiatieven werden succesvol georganiseerd om de betrokken bevolking te betrekken bij de werken van bij het begin van het project. Opvolging van de klachten is verzekerd en een speciaal adres laat toe de klachten te verzamelen.

15 Een Stuurplan voor duurzame ontwikkeling In 2006 stelde de MIVB een actieplan voor duurzame ontwikkeling op. Dat plan bestrijkt een periode van vijf jaar en structureert de acties die zullen worden opgezet. Het omvat een dertigtal voorschriften over de uitdagingen op het vlak van beleid, technologische vernieuwing, duurzame consumptie, economische groei, duurzame mobiliteit en levenskwaliteit op het werk. Duurzame ontwikkeling heeft een toekomst, de MIVB ook Een onderneming die duurzaam beheert, handelt vandaag met het oog op morgen. Ze zorgt voor evenwicht tussen de sociale, de maatschappelijke, de milieuverwante en de economische aspecten van de onderneming. De acties voor duurzame ontwikkeling die de MIVB opzet, tasten de economische groei van de onderneming niet aan. Integendeel, ze lijken de groei te versnellen. De MIVB zal blijven voortwerken aan dat proces, gebaseerd op een strategie die in al haar activiteiten is ingepast. Omdat een duurzame onderneming een onderneming met burgerzin is, die op gezonde wijze wordt beheerd en waar het aangenaam werken is. Meer info? MIVB en duurzame ontwikkeling

16 Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel

De MIVB. Mee op weg naar duurzame ontwikkeling. www.mivb.be Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Bruusel

De MIVB. Mee op weg naar duurzame ontwikkeling. www.mivb.be Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Bruusel De MIVB Mee op weg naar duurzame ontwikkeling www.mivb.be Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Bruusel Duurzame ontwikkeling neemt een zeer belangrijke plaats in op het vlak van het openbaar

Nadere informatie

Inspiratiecolloquium : De toegankelijkheid van het openbaar vervoernet

Inspiratiecolloquium : De toegankelijkheid van het openbaar vervoernet Inspiratiecolloquium : De toegankelijkheid van het openbaar vervoernet Document opgesteld door Brussel Mobiliteit, Smarteam en Stratec. Hoe een concrete strategie voor de toegankelijkheid van het MIVB-net

Nadere informatie

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Openbaar vervoer is de verzamelnaam voor alle bussen, trams en metro s. Mijn naam is STIMI Ik ben 7 jaar en een grote fan van

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Samenvatting van de studie uitgevoerd door CO 2 logic in opdracht van de MIVB

Samenvatting van de studie uitgevoerd door CO 2 logic in opdracht van de MIVB Vergelijking van de CO 2 -uitstoot per vervoermiddel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Samenvatting van de studie uitgevoerd door CO 2 logic in opdracht van de MIVB 100% Gerecycleerd papier Januari

Nadere informatie

Exemplarité en gestion de la flotte dans le cadre du plan de déplacements d entreprise PART 2. Voorbeeldgedrag vlootbeheer in het bedrijfsvervoerplan

Exemplarité en gestion de la flotte dans le cadre du plan de déplacements d entreprise PART 2. Voorbeeldgedrag vlootbeheer in het bedrijfsvervoerplan Exemplarité en gestion de la flotte dans le cadre du plan de déplacements d entreprise PART 2 Voorbeeldgedrag vlootbeheer in het bedrijfsvervoerplan 1 Een bedrijfsvervoerplan? VERPLICHTING VOOR BEDRIJVEN

Nadere informatie

De MIVB. Een verantwoordelijke onderneming. www.mivb.be

De MIVB. Een verantwoordelijke onderneming. www.mivb.be De MIVB Een verantwoordelijke onderneming www.mivb.be Inhoud De MIVB, een onderneming met maatschappelijke verantwoordelijkheid... 3 Over het net Het openbaar vervoer centraal in de duurzame mobiliteit...

Nadere informatie

Actieplan Burgemeestersconvenant

Actieplan Burgemeestersconvenant Actieplan Burgemeestersconvenant Wat is het burgemeestersconvenant? Engagement van 6735 steden en gemeenten Om minimum 20 % CO 2 te gaan besparen tegen 2020 20 % CO 2 over het volledige grondgebied Opmaak

Nadere informatie

Duurzaamheid bij VDAB

Duurzaamheid bij VDAB Duurzaamheid bij VDAB De weg naar duurzaamheid De wnaar duurzaamheid 2 3 We zijn de meest duurzame overheidsonderneming binnen de Vlaamse overheid 4 5 6 Interviews directie 7 1.Hoe belangrijk is duurzaamheid

Nadere informatie

BRUSSEL HERADEMT. Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

BRUSSEL HERADEMT. Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest BRUSSEL HERADEMT Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest WAAROM EEN LAGE-EMISSIEZONE? Bepaalde vervuilende stoffen afkomstig van

Nadere informatie

Enquête. Dienstregeling naleven. 12 Test-Aankoop 559 december 2011

Enquête. Dienstregeling naleven. 12 Test-Aankoop 559 december 2011 Enquête Op de drie vervoernetten laat de stiptheid te wensen over. De klanten van De Lijn verlangen ook meer beschutting aan de haltes. En gebruikers van de MIVB zouden zich graag veiliger voelen. N Dienstregeling

Nadere informatie

Contactpersoon Fabrice DE CAFMEYER

Contactpersoon Fabrice DE CAFMEYER Goiendag! Om de drie jaar moet elke instelling van publiek of privaat recht die meer dan 100 personeelsleden op dezelfde plaats tewerkstelt in het Brussels Gewest een bedrijfsvervoerplan (BVP) opstellen

Nadere informatie

Exemplarité en gestion de la flotte dans le cadre du plan de déplacements d entreprise PART 2. Voorbeeldgedrag vlootbeheer in het bedrijfsvervoerplan

Exemplarité en gestion de la flotte dans le cadre du plan de déplacements d entreprise PART 2. Voorbeeldgedrag vlootbeheer in het bedrijfsvervoerplan Exemplarité en gestion de la flotte dans le cadre du plan de déplacements d entreprise PART 2 Voorbeeldgedrag vlootbeheer in het bedrijfsvervoerplan 1 Verplichte bedrijfsvervoerplannen VERPLICHTING VOOR

Nadere informatie

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Mijn naam is STIMI Openbaar vervoer is de verzamelnaam voor alle bussen, trams en metro s. Ik ben 7 jaar en een grote fan van

Nadere informatie

Persconferentie 13/03/2013. Beheerscontract

Persconferentie 13/03/2013. Beheerscontract Persconferentie 13/03/2013 Beheerscontract 2013-2017 De reiziger staat centraal Brigitte GROUWELS, Minister van Openbare Werken en Vervoer Photos des grands projets Adelheid Byttebier, Voorzitster

Nadere informatie

Syndicale actiefiche De mobiliteit

Syndicale actiefiche De mobiliteit Syndicale actiefiche De mobiliteit Brussel, geweststad, is regelmatig verlamd door verkeersopstoppingen en verstikt door de vervuiling. De bedrijven hebben de mogelijkheid om de verkeersstroom die hun

Nadere informatie

De MIVB en Actiris sluiten een samenwerkingsovereenkomst. Persconferentie van dinsdag 5 juni 2012

De MIVB en Actiris sluiten een samenwerkingsovereenkomst. Persconferentie van dinsdag 5 juni 2012 De MIVB en Actiris sluiten een samenwerkingsovereenkomst Persconferentie van dinsdag 5 juni 2012 De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB en Actiris, de Gewestelijke Dienst voor Arbeidsbemiddeling van Brussel,

Nadere informatie

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer www.alphabet.com Duurzame mobiliteit. Onderzoek naar gedrag en keuzes van leaserijders op gebied van duurzaamheid. Leaserijders steeds milieubewuster.

Nadere informatie

Emmanuel De Bock en medestanders UITEENZETTING

Emmanuel De Bock en medestanders UITEENZETTING GEMEENTE UKKEL Gemeenteraad Motie van h. De Bock: Indiening van een motie inzake mobiliteit VOORSTEL VAN RESOLUTIE inzake de uitbreiding van de MTB-zone (metro-tram-bus) naar de haltes in de rand om Brusselaars

Nadere informatie

14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1

14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1 Energie Management Actieplan 2013 14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1 Inhoudsopgave 6.1 Reductiedoelstellingen 3 6.2 Plan van aanpak 3 6.3 Samenvatting 6 Energie Management Actieplan

Nadere informatie

Strategische doelstellingen voor een duurzame ontwikkeling aan de Vrije Universiteit Brussel

Strategische doelstellingen voor een duurzame ontwikkeling aan de Vrije Universiteit Brussel Strategische doelstellingen voor een duurzame ontwikkeling aan de Vrije Universiteit Brussel I. Algemene principes 1. Duurzame ontwikkeling vanuit humanistische waarden 2. Een holistische en interdisciplinaire

Nadere informatie

http://www.laurette-onkelinx.be/production/article.php?articleid=42&pressreleaseid...

http://www.laurette-onkelinx.be/production/article.php?articleid=42&pressreleaseid... Page 1 sur 5 Persbericht van 18-04-2011 Beliris start de vernieuwing van het metrostation Kunst-Wet Na 42 jaar dienst, is Kunst-Wet, het drukste station van het Brusselse metronet, aan een grondige opknapbeurt

Nadere informatie

Veen, Gaëtan Tel. :

Veen, Gaëtan Tel. : Aanbestedende overheid Gunningswijze Gegevens van de contactpersoon voor elke vraag over dit bijzonder bestek Uiterste datum en uur voor indiening van de offertes Indieningswijze van de offertes Adres

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

GreenPlan. Boek groen resultaat

GreenPlan. Boek groen resultaat GreenPlan Boek groen resultaat Waarom groen ondernemen? Groen ondernemen krijgt in het bedrijfsleven steeds meer aandacht. En terecht. We zijn getuige van een opwarming van de aarde. Een toenemende CO

Nadere informatie

Bedrijfsvervoerplannen: ze werken!

Bedrijfsvervoerplannen: ze werken! Bedrijfsvervoerplannen: ze werken! Waarom een bedrijfsvervoerplan opstellen? De bedrijfsvervoerplannen (BVP) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben als doel de overstap te bevorderen van gemotoriseerde

Nadere informatie

Overeenkomst en Provinciaal Veiligheidsoverleg in het openbaar vervoer

Overeenkomst en Provinciaal Veiligheidsoverleg in het openbaar vervoer Overeenkomst en Provinciaal Veiligheidsoverleg in het openbaar vervoer In 2003, werd er door alle veiligheidsactoren van het openbaar vervoer tot een eerste vaststelling overgegaan. Deze actoren zijn hier

Nadere informatie

Uittreksel van het Jaarlijks Financieel Verslag 2010/2011. Milieuprogramma

Uittreksel van het Jaarlijks Financieel Verslag 2010/2011. Milieuprogramma Uittreksel van het Jaarlijks Financieel Verslag 2010/2011 Milieuprogramma 158 MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN BIJLAGEN MILIEUPROGRAMMA 2012 MILIEUPROGRAMMA BEFIMMO (2012) ALGEMEEN Programma 2010/2011

Nadere informatie

Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst

Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst Infomoment Ranst 23 september 2015 20u 1 Ranst timing 1. Voorstelling project aan schepencollege + goedkeuring: 12/2 2. werkgroep energie & klimaat: 19/3

Nadere informatie

De scholenovereenkomst. Gemeente en scholen engageren zich voor een duurzaam veilige schoolomgeving

De scholenovereenkomst. Gemeente en scholen engageren zich voor een duurzaam veilige schoolomgeving De scholenovereenkomst Gemeente en scholen engageren zich voor een duurzaam veilige schoolomgeving Mobiel 21 beweegt Projecten en campagnes - Autovrije zondag - Red de stoep - Fietsvriendinnen Educatieve

Nadere informatie

Een milieubeleid voor een duurzame mobiliteit

Een milieubeleid voor een duurzame mobiliteit Milieubeleid 1 Een milieubeleid voor een duurzame mobiliteit Infrabel, de beheerder van de spoorinfrastructuur, wil actief bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame mobiliteit. We moedigen het gebruik

Nadere informatie

Certificering Kwaliteit Overstapdienst

Certificering Kwaliteit Overstapdienst Thierry Fagnart Kwaliteitsbeheer NMBS Certificering Kwaliteit Overstapdienst 23 maart 2012 Destination mieux Definitie De overstapdienst beoogt het verzekeren van de continuïteit van de verplaatsingen

Nadere informatie

Een geëngageerde onderneming met een beleid gericht op duurzame ontwikkeling

Een geëngageerde onderneming met een beleid gericht op duurzame ontwikkeling Een geëngageerde onderneming met een beleid gericht op duurzame ontwikkeling In 2013 blaast Detry nv 50 kaarsjes uit en maakt ze van de gelegenheid gebruik om er nogmaals op te wijzen dat de onderneming

Nadere informatie

Vorming. VERPLICHTING BEDRIJFSVERVOERPLAN: HET ACTIEPLAN (de maatregelen)

Vorming. VERPLICHTING BEDRIJFSVERVOERPLAN: HET ACTIEPLAN (de maatregelen) Vorming Bedrijfsvervoerplan (BVP) VERPLICHTING BEDRIJFSVERVOERPLAN: HET ACTIEPLAN (de maatregelen) EEN ACTIEPLAN OP MAAT VAN UW BEDRIJF Stap 1 Stap 2 Mobiliteitsdiagnose: analyse verplaatsingen, bereikbaarheid,

Nadere informatie

Belfius : al 13 jaar inspanningen wat betreft Mobiliteit. Bernard Dehaye Mobiliteitscoördinator Business Mobility Awards 4 juni 2014

Belfius : al 13 jaar inspanningen wat betreft Mobiliteit. Bernard Dehaye Mobiliteitscoördinator Business Mobility Awards 4 juni 2014 Belfius : al 13 jaar inspanningen wat betreft Mobiliteit Bernard Dehaye Mobiliteitscoördinator Business Mobility Awards 4 juni 2014 Een blik in de achteruitkijkspiegel Eind 1997: mijn aanvraag voor een

Nadere informatie

plaatsen voor wagens

plaatsen voor wagens Parkeerbeheer en tarieven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Parkeren in Brussel 1.154.000 bewoners 510.000 privé-voertuigen +/- 77.000 bestelwagens +/- 200.000 binnenkomend verkeer 290.000 plaatsen

Nadere informatie

Probleem 2. Oplossing 3. Kosten en opbrengsten 4. Impact Gemiddelde automobilist 5 Maatschappij 6. Verdeling van kosten en opbrengsten 7

Probleem 2. Oplossing 3. Kosten en opbrengsten 4. Impact Gemiddelde automobilist 5 Maatschappij 6. Verdeling van kosten en opbrengsten 7 Inhoudsopgave Onderwerp paginanummer Probleem 2 Oplossing 3 Kosten en opbrengsten 4 Impact Gemiddelde automobilist 5 Maatschappij 6 Verdeling van kosten en opbrengsten 7 Stakeholders 8 Implementatieplan

Nadere informatie

Elektrisch rijden is de toekomst

Elektrisch rijden is de toekomst Elektrisch rijden is de toekomst Duurzaam onderweg in Rotterdam www.rotterdam.nl/elektrischrijden Elektrisch rijden neemt een vlucht. Er rijden steeds meer elektrische voertuigen rond. Een positieve ontwikkeling

Nadere informatie

Globaal Preventieplan Verbeteren van het Welzijn op het werk in een veranderende omgeving

Globaal Preventieplan Verbeteren van het Welzijn op het werk in een veranderende omgeving Globaal Preventieplan 2015 2020 Verbeteren van het Welzijn op het werk in een veranderende omgeving De inzet van ons preventiebeleid: Onze veiligheidsattitude moet een weerspiegeling worden van ons professionalisme

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit: praktrijkcase

Duurzame mobiliteit: praktrijkcase Duurzame mobiliteit: praktrijkcase 26 september 2017 Jan Van de Putte Directeur Dienst Aankoopbeheer, Dienst Service en Logistiek Departement Facility Management Stad Gent Structuur (huidig) Cluster Grondgebonden

Nadere informatie

Eerste resultaten van de Monitor-enquête over de mobiliteit van de Belgen

Eerste resultaten van de Monitor-enquête over de mobiliteit van de Belgen Eerste resultaten van de Monitor-enquête over de mobiliteit van de Belgen Inleiding De FOD Mobiliteit en Vervoer en het Vias-instituut hebben een grote enquête georganiseerd om de mobiliteitsgewoonten

Nadere informatie

Duurzaamheid inspireren

Duurzaamheid inspireren Duurzaamheid inspireren Planet Triple bottom line als bedrijfsfilosofie Duurzame ontwikkeling houdt rekening met de behoeften van de toekomstige generaties zonder hun ontwikkeling op het spel te zetten.

Nadere informatie

Helsinki. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel

Helsinki. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel 69 Stadsperimeter Brussel Helsinki 70 Visitekaart o Bevolking: " Stad: 600.000 inwoners " Hoofdstedelijke regio : 1.050.000 inwoners " Grootstedelijk gebied: 1.350.000 inwoners o Netwerk " Regionale treinen:

Nadere informatie

STIB Afdeling Security. Stations en burgers: tussen normen en gebruiksvriendelijkheid. Afspraak van de Vooruitgang 2012

STIB Afdeling Security. Stations en burgers: tussen normen en gebruiksvriendelijkheid. Afspraak van de Vooruitgang 2012 STIB Afdeling Security Stations en burgers: tussen normen en gebruiksvriendelijkheid. Afspraak van de Vooruitgang 2012 Inleiding Doelstellingen van de presentatie: De "partnerschapsaspecten" met de omgeving

Nadere informatie

KLIMAATVERANDERING. Speciale Eurobarometer (EB 69) Voorjaar Onderzoek EP/EG Beknopte samenvatting

KLIMAATVERANDERING. Speciale Eurobarometer (EB 69) Voorjaar Onderzoek EP/EG Beknopte samenvatting Directoraat-generaal Communicatie EENHEID PUBLIEKE OPINIE Brussel, 15/10/2008 KLIMAATVERANDERING Speciale Eurobarometer (EB 69) Voorjaar 2008 - Onderzoek EP/EG Beknopte samenvatting I. Terminologiekwestie

Nadere informatie

Total Zero Antwoorden op uw vragen

Total Zero Antwoorden op uw vragen Wat is Total Zero? DPD Pakketservice heeft toegezegd om vanaf juli 2012 in zijn zes belangrijkste markten volledig CO 2 -neutraal te werken: dit nieuwe initiatief draagt de naam Total Zero. Als eerste

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Intro. Doel. Uitgangspunten. Actoren. Concept Gespreksavond Mobiliteit Gooik

Intro. Doel. Uitgangspunten. Actoren. Concept Gespreksavond Mobiliteit Gooik Concept Gespreksavond Mobiliteit Gooik Intro In het kader van het traject Dorpsspiegel dat in Gooik door Samenlevingsopbouw werd opgezet, kwamen een aantal vragen rond mobiliteit naar boven. Samenlevingsopbouw

Nadere informatie

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-WEST

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-WEST BRUSSEL GAAT ER NL ALWEER OP UIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-WEST Anderlecht, Brussel Stad, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Agatha-Berchem Versie 11.2015 1 INHOUD EEN

Nadere informatie

Kunstlaan 47-49, 1000 BRUSSEL Eric AERDEN Vooruitgangsstraat 56, 1210 BRUSSEL T GSM Persbericht

Kunstlaan 47-49, 1000 BRUSSEL Eric AERDEN Vooruitgangsstraat 56, 1210 BRUSSEL T GSM Persbericht Cel Externe Communicatie Kunstlaan 47-49, 1000 BRUSSEL Eric AERDEN Vooruitgangsstraat 56, 1210 BRUSSEL T. 02-2773408 GSM 0473-916424 Persbericht Datum: 26 november 2007 Betreft: Bijna 200 indicatoren geven

Nadere informatie

Het beleid t.a.v. mensen met een handicap

Het beleid t.a.v. mensen met een handicap Iedereen telt mee in de stad of gemeente 1 De gemeenteraadsverkiezingen 2012 Het memorandum van VFG Het beleid t.a.v. mensen met een handicap In het algemeen vraagt VFG dat gelijke kansen en toegankelijkheid

Nadere informatie

Mobiliteit & flexibiliteit Medewerkers en hun vervoerskeuze. www.alphabet.com

Mobiliteit & flexibiliteit Medewerkers en hun vervoerskeuze. www.alphabet.com Mobiliteit & flexibiliteit Medewerkers en hun vervoerskeuze www.alphabet.com Onderzoek Behoefte van zakelijke rijders aan variatie in vervoersmiddelen Flexibele mobiliteit Keuzevrijheid vooral voor jongeren

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT RESOLUTIE. betreffende de verzoening van de behoeften aan energie en aan zuivere lucht in onze maatschappij

VLAAMS PARLEMENT RESOLUTIE. betreffende de verzoening van de behoeften aan energie en aan zuivere lucht in onze maatschappij VLAAMS PARLEMENT RESOLUTIE betreffde de verzoing van de behoeft aan ergie aan zuivere lucht in onze maatschappij Het Vlaams Parlemt, gelet op de Verkningsnota voor het ergiedebat in het Vlaams Parlemt,

Nadere informatie

De toekomst voorbereiden

De toekomst voorbereiden Het milieu beschermen. Afdrukken dit document alleen indien nodig De toekomst voorbereiden Partner in duurzaam vertrouwen SPIE is Europees leider wat betreft diensten in de domeinen van elektriciteit,

Nadere informatie

1. Algemene opmerking. MVO charter. Opgesteld in het kader van haar MVO-doelstellingen. Preambule

1. Algemene opmerking. MVO charter. Opgesteld in het kader van haar MVO-doelstellingen. Preambule MVO charter Opgesteld in het kader van haar MVO-doelstellingen Preambule Alle actoren van de maatschappij hebben verantwoording af te leggen tegenover hun omgeving, en dit geldt in de eerste plaats voor

Nadere informatie

ADVIES. Ontwerp van Schema voor Handelsontwikkeling september 2018

ADVIES. Ontwerp van Schema voor Handelsontwikkeling september 2018 ADVIES Ontwerp van Schema voor Handelsontwikkeling 2018 20 september 2018 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel : 02 205 68 68 Fax :

Nadere informatie

1 juni 2017 Brussel Peter ANDRIES

1 juni 2017 Brussel Peter ANDRIES 1 juni 2017 Brussel Peter ANDRIES 25% van alle afgelegde kms 66% van de afgelegde kms tijdens de spitsuren Statistische gegevens te verzamelen voor het mobiliteitsbeleid op alle niveaus De discussie over

Nadere informatie

Duurzaam Bankieren in 2015: hoogtepunten en vooruitblik. Waarde creëren voor onze stakeholders

Duurzaam Bankieren in 2015: hoogtepunten en vooruitblik. Waarde creëren voor onze stakeholders Duurzaam Bankieren in 2015: hoogtepunten en vooruitblik Waarde creëren voor onze stakeholders Duurzaam bankieren bij ABN AMRO ABN AMRO levert een scala aan producten en diensten aan particuliere, private

Nadere informatie

Klimaat en mobiliteitsknoop verzoenbaar? ir. Jan Bosschem, CEO ORI

Klimaat en mobiliteitsknoop verzoenbaar? ir. Jan Bosschem, CEO ORI Ronde tafel Vlaamse Klimaattop 25 oktober 2016 Klimaat en mobiliteitsknoop verzoenbaar? ir. Jan Bosschem, CEO ORI Advies- en ingenieursbureaus Bureaux d ingénierie et de consultance Houston! We have a

Nadere informatie

Gids voor de reiziger

Gids voor de reiziger Gids voor de reiziger Volg de gids www.mivb.be Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel Inhoud ZICH VERPLAATSEN IN BRUSSEL blz. 4-8 De MIVB heet u welkom Dag-, avond- en nachtlijnen Andere

Nadere informatie

Klantentevredenheidsmeting De Lijn

Klantentevredenheidsmeting De Lijn MOVI Ambassade 16 oktober 2014 Inge Neuville Hoofd Zorgsystemen Klantentevredenheidsmeting De Lijn Dia 1 Klantentevredenheid DOELSTELLING DE LIJN Al onze klanten komen met De Lijn tevreden op hun bestemming

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 30 september 2015 Versie: 1.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding...2 2 Reductiedoelstellingen...3

Nadere informatie

Food- en Farmaceutische Industrie. Nieuw in het SMART-SAFETY programma. Speciale Versie. Werkkleding in WIT

Food- en Farmaceutische Industrie. Nieuw in het SMART-SAFETY programma. Speciale Versie. Werkkleding in WIT Beïnvloeden van veiligheidsgedrag en -cultuur Nieuw in het SMART-SAFETY programma Speciale Versie Food- en Farmaceutische Industrie Werkkleding in WIT SMART-SAFETY Drie PIJLERS Directie Hiërarchische lijn

Nadere informatie

INBEGREPEN. VOORBEELD! Ik gebruik een auto gedurende 4 uur WAT KOST HET JOU? CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER?

INBEGREPEN. VOORBEELD! Ik gebruik een auto gedurende 4 uur WAT KOST HET JOU? CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER? www.cambio.be CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? WAT KOST HET JOU? Met cambio reserveer je je auto naar keuze, op het moment dat je hem nodig hebt. Het comfort van een eigen wagen, zonder de bijhorende kopzorgen

Nadere informatie

De Kusttram = duurzaam toerisme

De Kusttram = duurzaam toerisme De Kusttram = duurzaam toerisme Toelichting door: Dirk Schockaert, De Lijn West-Vlaanderen Sinds 1885 > een unieke traditie In 1885 > eerste tramlijn tussen Oostende en Nieuwpoort In 1912 > eerste elektrische

Nadere informatie

Mobiliteitsbeleid Eandis Business Mobility Awards 21 September 2017

Mobiliteitsbeleid Eandis Business Mobility Awards 21 September 2017 Mobiliteitsbeleid Eandis Business Mobility Awards 21 September 2017 Eandis: wat doen wij Elektriciteit - Aardgas - Netten - DIStributie Eandis voert exploitatietaken uit voor 7 distributienetbeheerders

Nadere informatie

P.L.A.G.E. Balans en vooruitzichten. Evelyne Huytebroeck, Brussels minister van Leefmilieu, Energie en Stadsvernieuwing

P.L.A.G.E. Balans en vooruitzichten. Evelyne Huytebroeck, Brussels minister van Leefmilieu, Energie en Stadsvernieuwing P.L.A.G.E. Balans en vooruitzichten INHOUDSOPGAVE Wat is P.L.A.G.E.? Balans van de eerste reeks P.L.A.G.E. Eerste resultaten van de overige P.L.A.G.E. Vooruitzichten Wat is P.L.A.G.E.? Wat is P.L.A.G.E.?

Nadere informatie

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-OOST. Stad Brussel, Evere, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node. Versie 11.

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-OOST. Stad Brussel, Evere, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node. Versie 11. BRUSSEL GAAT ER NL ALWEER OP UIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-OOST Stad Brussel, Evere, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node Versie 11.2015 1 INHOUD EEN NIEUW BUSNET WAAROM PRECIES? 1 12 21 : BETERE

Nadere informatie

Het Europese CHAMP-project brengt een aantal toonaangevende fietssteden samen.

Het Europese CHAMP-project brengt een aantal toonaangevende fietssteden samen. Het Europese CHAMP-project brengt een aantal toonaangevende fietssteden samen. CHAMP geeft hen de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen met andere fietskampioenen. Zo kunnen ze hun eigen beleid

Nadere informatie

BIJLAGE 1: Frequentietabellen

BIJLAGE 1: Frequentietabellen BIJLAGE 1: Frequentietabellen UW VERVOERMIDDELEN 1. Geef aan hoe vaak u de volgende vervoermiddelen gebruikt. 1.1 Auto als bestuurder Aantal Gewogen Nooit of minder dan één keer per jaar 1.144 8,8 9,1

Nadere informatie

MINISTERIE VAN VERKEER EN INFRASTRUCTUUR

MINISTERIE VAN VERKEER EN INFRASTRUCTUUR Publicatie : 2002-07-17 MINISTERIE VAN VERKEER EN INFRASTRUCTUUR 26 JUNI 2002. - Koninklijk besluit houdende oprichting van een Federale Commissie voor de Verkeersveiligheid en een Interministerieel Comité

Nadere informatie

Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl het aantal auto s op de weg vermindert?

Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl het aantal auto s op de weg vermindert? 06 VRAAG Mobiliteitsdiagnose in Brussels Hoofdstedelijk Gewest Oktober 2017 Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl Net zoals de meeste Europese grootsteden heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Nadere informatie

Mobiliteit en het MINA-plan 4. Axel Verachtert Planningsgroep MINA-plan

Mobiliteit en het MINA-plan 4. Axel Verachtert Planningsgroep MINA-plan Mobiliteit en het MINA-plan 4 Axel Verachtert Planningsgroep MINA-plan Overzicht 1. Inleiding 2. Milieuproblemen door vervoer 3. Beleidscyclus, MINA-plan 4, MOB-plan 4. raakvlak Omgevingskwaliteit 5. raakvlak

Nadere informatie

VOORSTELLING VAN HET NIEUWE METROSTATION TOOTS THIELEMANS

VOORSTELLING VAN HET NIEUWE METROSTATION TOOTS THIELEMANS VOORSTELLING VAN HET NIEUWE METROSTATION TOOTS THIELEMANS MEER MOBILITEIT IN DE STAD DE METRO KOMT ERAAN NOORDSTATION ALBERT NIEUW STATION TOOTS THIELEMANS CAPACITEIT 4X CAPACITEIT VAN DE METRO 4X HOGER

Nadere informatie

Mobiliteitsbeleid Eandis 2012-2013. Netwerkmeeting: 24 oktober 2013

Mobiliteitsbeleid Eandis 2012-2013. Netwerkmeeting: 24 oktober 2013 Mobiliteitsbeleid Eandis 2012-2013 Netwerkmeeting: 24 oktober 2013 Agenda Inleiding Resultaten mobiliteitsmaanden 2012 Evaluatie mobiliteitsmaanden 2012 2013 en verder 2 24/10/2013 Voorstelling Eandis

Nadere informatie

FORMULIER ACTIEPLAN VLOOTBEHEER

FORMULIER ACTIEPLAN VLOOTBEHEER FORMULIER ACTIEPLAN VLOOTBEHEER 1. CONTEXT Handleiding bij het invullen van het formulier Het Besluit Voorbeeldgedrag 1 van 15/05/2014 heeft een extra verplichte maatregel toegevoegd in het bedrijfsvervoerplan

Nadere informatie

Verschillende geldigheidsperiodes zijn hierbij mogelijk: 1 week, 1, 3 of 12 maanden voor traject- en nettreinkaarten. 15 dagen voor Railflex.

Verschillende geldigheidsperiodes zijn hierbij mogelijk: 1 week, 1, 3 of 12 maanden voor traject- en nettreinkaarten. 15 dagen voor Railflex. Bijkomende toelichting bij de CAO van 12 januari 2010 inzake het woonwerkverkeer en de financiële bijdrage door de werkgever in de vervoerkosten van de werknemers in de sociale werkplaatsen. 1. Woonwerkverkeer

Nadere informatie

4 e Plan voor Preventie en Beheer van Afvalstoffen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

4 e Plan voor Preventie en Beheer van Afvalstoffen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 4 e Plan voor Preventie en Beheer van Afvalstoffen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Goedgekeurd op 11 maart 2010 4e Afvalplan Nieuwe wettelijke context In Brussel : plan van onbepaalde duur, onderworpen

Nadere informatie

Opmaak van een strategisch meerjarenplan?

Opmaak van een strategisch meerjarenplan? Opmaak van een strategisch meerjarenplan? Hypothetisch voorbeeld opgemaakt door medewerkers van de VVSG - zomer 2013 De VVSG helpt u graag op weg bij de opmaak van de strategische meerjarenplanning. Naast

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

Advies. Brussel, 20 september MORA_ADV_ _LZVs Mobiliteitsraad

Advies. Brussel, 20 september MORA_ADV_ _LZVs Mobiliteitsraad Advies Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de bescherming van de verkeersinfrastructuur in geval van vervoer met langere en zwaardere slepen in het kader van een proefproject Brussel,

Nadere informatie

Mijn reis met STIMI Maatscha ppij voor het intercommunaal vervoer te Brussel

Mijn reis met STIMI Maatscha ppij voor het intercommunaal vervoer te Brussel Mijn reis met STIMI Maatscha ppij voor het intercommunaal vervoer te Brussel openbaar vervoer is de verzamelnaam voor alle bussen, trams en metro s. Mijn naam is STIMI ik ben 7 jaar en een grote fan van

Nadere informatie

- ÉNERGIE - UNE CONSOMMATION TOTALE D'ÉNERGIE GLOBALEMENT EN BAISSE DEPUIS

- ÉNERGIE - UNE CONSOMMATION TOTALE D'ÉNERGIE GLOBALEMENT EN BAISSE DEPUIS - ÉNERGIE - UNE CONSOMMATION TOTALE D'ÉNERGIE GLOBALEMENT EN BAISSE DEPUIS 2004 STAAT VAN HET LEEFMILIEU 2011-2014 - CONTEXT - HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 19 gemeenten, 161 km 2 1.163.486 inwoners

Nadere informatie

Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen

Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen Na deze toolbox begrijp je: Wat Duurzaam Ondernemen betekent Waarom het Belangrijk is om CO2 uitstoot te verminderen Welke Richtlijn SPIE hanteert om duurzaam

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 5 september 2017 Versie: 2.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Reductiedoelstellingen...

Nadere informatie

Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1)

Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1) Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1) Directie: K.J. de Jong Handtekening: KAM-Coördinator: D.T. de Jong Handtekening: Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Het CO 2 -reductiebeleid van

Nadere informatie

Cambio - autodelen 5000 cambio-gebruikers in België

Cambio - autodelen 5000 cambio-gebruikers in België - 1 - Cambio - autodelen 5000 cambio-gebruikers in België Cambio is een organisatie die haar auto s ter beschikking stelt voor autodelen. De organisatie werd opgericht op initiatief van Taxistop en is

Nadere informatie

Deze fiche lijst alle aspecten op waarmee rekening moet gehouden worden bij het vastleggen van deze trajecten.

Deze fiche lijst alle aspecten op waarmee rekening moet gehouden worden bij het vastleggen van deze trajecten. 1 Vriendelijk Anders Pendelen Liften onder Buren Inlichtingenfiche over de gemeente Update van 17 12 2012 De gemeente is het best geplaatst om de trajecten te bepalen die het meest geschikt zijn om VAP

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2016-H1. Periode: 1 januari t/m 30 juni 2016

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2016-H1. Periode: 1 januari t/m 30 juni 2016 CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2016-H1 Periode: 1 januari t/m 30 juni 2016 Opgesteld door: Gerda de Raad - Will2Sustain Datum: 3 oktober 2016 Versie: Concept Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1

Nadere informatie

Aanleg elektrisch laadeiland te Brasschaat

Aanleg elektrisch laadeiland te Brasschaat Aanleg elektrisch laadeiland te Brasschaat studiedag elektrische wagens en voertuigen 31 mei 2012 Katherine Van de Velde (duurzaamheidsambtenaar gemeente Brasschaat) Historiek Beleidsverklaring Bruisend

Nadere informatie

Vertrouwenshandvest. Iedereen verbindt er zich toe. Maart Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel

Vertrouwenshandvest. Iedereen verbindt er zich toe. Maart Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel Vertrouwenshandvest Iedereen verbindt er zich toe Maart 2009 www.mivb.be Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel Met dit vertrouwenshandvest gaan we allemaal een verbintenis aan Een handvest

Nadere informatie

Brugge. 3 juni 2015. Kris Van Dijck Burgemeester Dessel

Brugge. 3 juni 2015. Kris Van Dijck Burgemeester Dessel Brugge 3 juni 2015 Kris Van Dijck Burgemeester Dessel 9.500 inwoners 27 km² Landelijk maar Nucleaire industrie Opslag nucleair afval Witzand winning Sportgemeente Dessel en Witgoor Sport BMX Sportpark

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan

Energiemanagement actieplan Energiemanagement actieplan 2019 14-02-2019 Energie Management Actieplan 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 2.2 Scope 1 4 2.3 Scope 2 4 3. Plan van

Nadere informatie

Milieu Management V1.4

Milieu Management V1.4 V1.4 Milieu Management Pagina 1 van 6 V1.4 Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN 3 2. INLEIDING 3 3. DOELSTELLING 3 4. BEPALEN PRIORITEITEN 3 5. INKOOP 4 6. MANAGEMENT INFORMATIE 4 7. COMMUNICATIE 5 8. EVALUATIE 6

Nadere informatie

- SAMENVATTENDE NOTA -

- SAMENVATTENDE NOTA - UPDATE VAN DE KOOLSTOFBALANS VAN THALYS 2011 - SAMENVATTENDE NOTA - Thalys heeft de Koolstofbalans (Bilan Carbone ) van zijn activiteit in 2011 up-to-date gemaakt. Hiermee worden de resultaten van de eerste

Nadere informatie

Duurzaamheidsverslag. Belgische voedingsindustrie Een samenvatting FEVIA-DUURZAAMHEID.BE

Duurzaamheidsverslag. Belgische voedingsindustrie Een samenvatting FEVIA-DUURZAAMHEID.BE Duurzaamheidsverslag Belgische voedingsindustrie 2014 Een samenvatting FEVIA-DUURZAAMHEID.BE 2 Een essentiële dialoog met de stakeholders Een verslag met een gestructureerde methodologie Het verslag 2014

Nadere informatie

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland MEMO/08/76 Brussel, 7 februari 2008 Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland 1. Operationeel programma voor

Nadere informatie

VOORSTELLING. Het is in deze geest en met deze wil dat het Verbond van Belgische Ondernemingen

VOORSTELLING. Het is in deze geest en met deze wil dat het Verbond van Belgische Ondernemingen VOORSTELLING VAN HET CHARTER " "EV EVOLUTION TO ELECTRICAL VEHICLES" ( EV. TO E.V. ). ) INLEIDING Het vervoer over de weg is momenteel een bron van vervuiling wegens uitstoot in de lucht en geluidshinder.

Nadere informatie

Moderne vloot in dienst van de klanten

Moderne vloot in dienst van de klanten Moderne vloot in dienst van de klanten www.stib.be www.mivb.be Moderne vloot in dienst van de klanten De MIVB is in volle expansie. De voorbije jaren steeg het aantal ritten met het Brusselse openbaar

Nadere informatie

Historiek. LOKALE AGENDA 21 - Leuven. Milieuconvenant. Resultaten. Acties. Duurzaam beleid in convenant. Agenda 21 van UNCED, Rio 92

Historiek. LOKALE AGENDA 21 - Leuven. Milieuconvenant. Resultaten. Acties. Duurzaam beleid in convenant. Agenda 21 van UNCED, Rio 92 LOKALE AGENDA 21 - Leuven Historiek Presentatie voor delegatie van stad en gemeenten van het Brussels Gewest Agenda 21 van UNCED, Rio 92 3 aanleidingen in Leuven ondertekening milieuconvenant 1997-1999

Nadere informatie