Multiprobleemgezinnen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Multiprobleemgezinnen"

Transcriptie

1 Richtlijn Multiprobleemgezinnen Mariska van der Steege, 14 juni 2018 Nationale bijscholingsdag voor jeugd- en gezinsprofessionals

2 Programma workshop Richtlijn doornemen rond vijf onderwerpen; Focus op toepassing: hoe passen richtlijnen in de professionele uitvoering van je vak? Twee oefeningen: Situatie gezin in beeld krijgen; Hoe regie houden?

3 Inhoud Vijf onderdelen richtlijn Multiprobleemgezinnen 1. Multiprobleemgezinnen: definitie en kenmerken 2. Het vaststellen van goed genoeg ouderschap Oefening: Situatie in gezin in beeld krijgen 3. Optrekken met netwerk 4. Doelen formuleren en monitoren 5. Een vaste hulpverlener Oefening: Hoe regie houden?

4 Het gezin van Karel en Patricia Karel, 52 jaar, werkloos, is gaan drinken; Patricia, 45 jaar, werkt in schoonmaak, 0-urencontract, zou graag meer werken; Wendy, 18 jaar, zwanger, woont bij ouders in, is thuis; Michael, 15 jaar, 3 e klas VMBO, spijbelt, blowt, veel ruzies op school; Chelsey, 12 jaar, teruggetrokken, gepest, sociaal onhandig; Jordy, 8 jaar, SBO, groep 5, grote mond.

5 1) Multiprobleemgezinnen: definitie Een multiprobleemgezin is een gezin van minimaal één ouder en één kind dat langdurig kampt met een combinatie van sociaal-economische en psychosociale problemen. De betrokken hulpverleners vinden dat het gezin weerbarstig is voor hulp. Weerbarstig? Multiprobleemgezinnen zijn voor professionals vaak moeilijk bereikbaar, mijden hulpverlening of zoeken die juist veelvuldig op, stellen geen duidelijke hulpvraag en hebben hardnekkige problemen die moeilijk te veranderen zijn. Dat deze gezinnen in de ogen van hulpverleners weerbarstig zijn voor hulp heeft vaak te maken met niet kunnen.

6 Multiprobleemgezinnen De term multiprobleemgezin roept vaak allerlei negatieve associaties op. In de richtlijn zijn geen regels geformuleerd, maar mogelijkheden voor hulpverleners om beter aan te sluiten bij de individuele situatie van deze gezinnen. Werken met multiprobleemgezinnen vergt altijd een unieke aanpak. De richtlijn kiest een positieve benadering: wat is er wel, wat valt uit te bouwen?

7 Toepassing Neem kennis van de definitie van multiprobleemgezinnen en de kenmerken van zulke gezinnen. Noem een gezin alleen een multiprobleemgezin als het aan deze definitie voldoet. Pas op voor stigmatisering bij het gebruik van het woord multiprobleemgezin. Gebruik het begrip alleen om de complexiteit van de problematiek van het gezin mee aan te duiden en de juiste, passende hulp te verkrijgen.

8 2) Vaststellen goed genoeg ouderschap Respect voor jeugdige 14 voorwaarden voor goed genoeg ouderschap Educatie Interesse Sociaal netwerk Affectief klimaat Adequate verzorging Veilige fysieke directe omgeving Adequaat voorbeeldgedrag door ouders Veilige fysieke wijdere omgeving Ondersteunende flexibele opvoedingsstructuur Omgang met leeftijdgenoten Continuïteit in opvoeding en verzorging, toekomstperspectief Adequaat voorbeeldgedrag in de samenleving Stabiliteit in levensomstandigheden, toekomstperspectief

9 Toepassing Maak met de gezinsleden een goede analyse van de situatie in het gezin, probeer te begrijpen waarom de situatie is zoals die is, gebruik instrumenten; Gebruik de veertien condities als kapstok en wegingskader: wat is goed genoeg, wat niet, welke feitelijke informatie weegt dan mee?

10 Oefening 1 De ervaring is dat deze gezinnen niet zomaar alles vertellen, en de kaarten meteen op tafel leggen. Hoe krijg je dan toch een goed beeld? Wat werkt op basis van je praktijkervaringen (vragen, bepaalde toon of houding, wat juist wel doen en wat niet)? Bespreek dit met elkaar, wissel tips en trics uit!

11 Het gezin van Karel en Patricia Karel is veel thuis met Wendy, zit dan achter de computer; Patricia werkt waar ze kan; Ruzie met beide families, sinds hun huwelijk; Jordy speelt regelmatig met een jongetje in de buurt; Buurt deel van achterstandswijk in grote stad.

12 3) Optrekken met het netwerk 1. Breng samen het netwerk in kaart; 2. Inventariseer: welk type steun; 3. Organiseer een netwerkbijeenkomst (informeel/formeel); 4. Monitor gemaakte afspraken, bijv. via vervolgoverleggen.

13 Toepassing Ga ervan uit dat er buiten de ouders altijd mensen zijn die om dit kind geven, wees vasthoudend en alert; Steek niet meteen hoog in: meedenken of een luisterend oor bieden is ook steunen; Netwerk ook rol in vergroten veiligheid.

14 4) Doelen opstellen vuistregels: Maak onderscheid tussen de persoonlijke doelen van het gezin en de maatschappelijke doelen. Ga een goede dialoog aan met het gezin. Geef ruimte, maar durf ook leiding te nemen Sluit aan bij het motivatiestadium waarin het gezin zich bevindt. Laat de gezinsleden voor de doelen zo veel mogelijk hun eigen woorden kiezen. Vermijd onnodig vakjargon. Zet doelen in een hiërarchie (tussendoelen, werkdoelen en kleine stapjes). Formuleer de doelen zo SMART mogelijk. Houd de hulp eenvoudig en overzichtelijk. Stel bij voorkeur maximaal vijf doelen.

15 Monitoren en meten Twee manieren van monitoring: Goal Attainment Scaling (GAS): methode voor het operationaliseren en scoren van doelen in de hulpverlening. Schaalvragen: zijn bedoeld om de mate van vooruitgang te bepalen, plus de motivatie van de gezinsleden en het vertrouwen dat ze hun doelen bereiken. Wanneer spreek je van geslaagde hulp? 1. De zorg wordt uitgevoerd zoals gepland en niet voortijdig, op negatieve gronden, wordt beëindigd. 2. De situatie is bij afsluiting van de zorg gunstiger dan deze bij aanvang was. 3. De cliënten zijn tevreden over de geboden hulp.

16 Toepassing Gestructureerd werken van belang, doelen helpen daarbij; Evalueer heel regelmatig: hoe staat het, is er voortuitgang te bemerken, waaraan te zien? Hou het klein en concreet; Blijf goed genoeg opvoederschap monitoren;

17 5) Een vaste hulpverlener voor Karel en Patricia - Is nadrukkelijk de linking pin voor het gezin met andere betrokken hulpverleners en instanties en is verantwoordelijk voor de hulp die het gezin ontvangt - De vaste hulpverlener kan onderdeel uitmaken van een sociaal wijkteam - Ook wel bekend als: gezinscoach, zorgcoördinator, gezinsmanager, generalist, gezinsvoogd, jeugdbeschermer, casusregisseur et cetera - Is zowel aannemer als regisseur als coach van het gezin. Een aannemer is praktisch, meehelpend en pro-actief, een regisseur coördineert de zorg en een coach is respectvol en niet-veroordelen.

18

19

20 Toepassing Heb helder wie voor dit gezin de rol van vaste hulpverlener vervult, ben je dat zelf of is het iemand anders? Wees zo lang betrokken als nodig, intensiteit van betrokkenheid wisselt in de loop van de tijd. Ken de regels rond toestemming en informatie delen, en wanneer toestemmingsvereiste te doorbreken is. Regel je eigen ondersteuning: casuïstiekbesprekingen, sparren met collega s/leidinggevende, intervisie/supervisie.

21 Oefening 2 Een vaste hulpverlener is ook de regisseur, geen gemakkelijke rol. Hoe beïnvloed je anderen en krijg je iedereen mee in dezelfde richting? En wat doe je als een van de partners tegen de afspraken in iets anders doet? Bespreek een situatie met elkaar waarin dit lukt: bevraag elkaar, hoe lukte dit, wat deed je collega wat werkte?

22 Vragen? Reacties?

23

Ouder van mijn ouder(s) Werkgroep KVBO van belangenvereniging Sien

Ouder van mijn ouder(s) Werkgroep KVBO van belangenvereniging Sien Ouder van mijn ouder(s) Werkgroep KVBO van belangenvereniging Sien 'Iemand had mij moeten uitleggen dat het niet aan mij lag', zegt een meisje. Ik dacht dat ik een rotkind was. Wat heeft een kind nodig

Nadere informatie

Multiproblem gezinnen met NAH, een uitdaging? Myriam Meutgeert, gezinscoach Karin van Ophem, consulent NAH & Jeugd en Gezin

Multiproblem gezinnen met NAH, een uitdaging? Myriam Meutgeert, gezinscoach Karin van Ophem, consulent NAH & Jeugd en Gezin Multiproblem gezinnen met NAH, een uitdaging? Myriam Meutgeert, gezinscoach Karin van Ophem, consulent NAH & Jeugd en Gezin Programma workshop Definitie multiproblem gezin Actieve bijdrage, stellingen

Nadere informatie

Content. Onderzoeks- en expertisecentrum voor kinderen en vreemdelingenrecht. 11 december Dr. Elianne Zijlstra (Orthopedagoog-Generalist)

Content. Onderzoeks- en expertisecentrum voor kinderen en vreemdelingenrecht. 11 december Dr. Elianne Zijlstra (Orthopedagoog-Generalist) Content Onderzoeks- en expertisecentrum voor kinderen en vreemdelingenrecht 1 Dr. Elianne Zijlstra (Orthopedagoog-Generalist) 11 december 2015 2 Content Programma Doelstelling expertisecentrum Werkwijze

Nadere informatie

Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen. Beschrijving

Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen. Beschrijving Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

GGZ meer dan psychiatrie? Welke rol kunnen we nemen bij MPG? Dag van de Inhoud RM 5 oktober 2017

GGZ meer dan psychiatrie? Welke rol kunnen we nemen bij MPG? Dag van de Inhoud RM 5 oktober 2017 GGZ meer dan psychiatrie? Welke rol kunnen we nemen bij MPG? Charles Silvester; Fayerouze Overbeek; Marga Ruggenberg, Willemien Willems Dag van de Inhoud RM 5 oktober 2017 Inhoud Workshop 13.45 Opening

Nadere informatie

Overzichtskaart Richtlijn Multiprobleemgezinnen. Is er sprake van een multiprobleemgezin? Doelen stellen en de voortgang monitoren

Overzichtskaart Richtlijn Multiprobleemgezinnen. Is er sprake van een multiprobleemgezin? Doelen stellen en de voortgang monitoren Overzichtskaart Richtlijn Mltiprobleemgezinnen 1 Is er sprake van een mltiprobleemgezin? 2 Doelen stellen en de voortgang monitoren 3 Wanneer is het oderschap goed genoeg? 4 Het netwerk activeren 5 6 7

Nadere informatie

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Dienst Gezondheid

Nadere informatie

JJEUGDHULP. Specialistische jeugdhulp in regio Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland vanaf 2018

JJEUGDHULP. Specialistische jeugdhulp in regio Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland vanaf 2018 Gemeenten kopen de specialistische jeugdhulp niet langer als losse producten in, maar als onderdeel van een breder perspectiefplan dat vooraf wordt opgesteld. Specialistische jeugdhulp in regio Amsterdam-Amstelland

Nadere informatie

Aanpak: Praktische gezinsondersteuning. Beschrijving

Aanpak: Praktische gezinsondersteuning. Beschrijving Aanpak: Praktische gezinsondersteuning De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door:

Nadere informatie

Risico- indicatoren Maart 2014

Risico- indicatoren Maart 2014 Risicoindicatoren Maart 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Risico-indicatoren ambulante jeugdhulp 5 1.1 Risico-indicatoren 5 1.2 Toelichting op de risico-indicatoren 5 2. Risico-indicatoren bureaus jeugdzorg

Nadere informatie

Aanpak: Multiprobleemgezinnen. Beschrijving

Aanpak: Multiprobleemgezinnen. Beschrijving Aanpak: Multiprobleemgezinnen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: GGD

Nadere informatie

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland 1. Individuele sociale vaardigheidstraining 2. Sociale vaardigheidstraining groep 12-/12+ 3. Gezinsbegeleiding (6+) 4. Gezinsbegeleiding (0-6 jaar) 5. Individuele

Nadere informatie

Machteloo sheidssyn droom. 24 mei 2018 C.Rijnberk, Gezinspsychiater

Machteloo sheidssyn droom. 24 mei 2018 C.Rijnberk, Gezinspsychiater Machteloo sheidssyn droom 24 mei 2018 C.Rijnberk, Gezinspsychiater Multi stress gezinnen / multiproblem gezinnen Yulius Gezinspsychiatrie richt zich specifiek op de behandeling van multi-stressgezinnen

Nadere informatie

HULPVERLENING IS IN EERSTE PLAATS COMMUNICATIE, VERBINDENDE COMMUNICATIE Als we elkaar beter begrijpen, dan kan hulpverlening beter werken.

HULPVERLENING IS IN EERSTE PLAATS COMMUNICATIE, VERBINDENDE COMMUNICATIE Als we elkaar beter begrijpen, dan kan hulpverlening beter werken. HULPVERLENING IS IN EERSTE PLAATS COMMUNICATIE, VERBINDENDE COMMUNICATIE Als we elkaar beter begrijpen, dan kan hulpverlening beter werken. VERMIJD MOEILIJKE WOORDEN EN HOU HET SIMPEL. Toets af of de informatie

Nadere informatie

Presentproject als coproductie. Annet Perdijk (Present Gouda) Marleen de Vries (Present Nederland)

Presentproject als coproductie. Annet Perdijk (Present Gouda) Marleen de Vries (Present Nederland) Presentproject als coproductie Annet Perdijk (Present Gouda) Marleen de Vries (Present Nederland) Coproductie is meer dan ieder zijn eigen ding naast elkaar echt samenwerken gelijkwaardige partners elkaars

Nadere informatie

Informatiesite voor ondersteuning aan ouders met een verstandelijke beperking

Informatiesite voor ondersteuning aan ouders met een verstandelijke beperking - Website van VILANS i.s.m. VU Amsterdam en Werkgezelschap Ouderschap en kinderwens. (www.watwerktvoorouders.nl). Informatiesite voor ondersteuning aan ouders met een verstandelijke beperking Welkom Lopen

Nadere informatie

Informatie voor gezinnen over Jeugdbescherming

Informatie voor gezinnen over Jeugdbescherming Informatie voor gezinnen over Jeugdbescherming Wat is Jeugdbescherming? Jeugdbescherming heette vroeger Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam. Wij dragen bij aan de bescherming van kinderen en daardoor

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE MAATSCHAPPELIJKE HULPVERLENING VOOR GEZINNEN, JONGEREN EN VOLWASSENEN

INHOUDSOPGAVE MAATSCHAPPELIJKE HULPVERLENING VOOR GEZINNEN, JONGEREN EN VOLWASSENEN INHOUDSOPGAVE Maatschappelijke hulpverlening...1 Onze dienstverlening...2 GEZINSBEGELEIDING...3 Hulp aan ouders/verzorgers...3 Belangrijke pijlers binnen de begeleiding...3 Gezinssysteem...3 PEDAGOGISCH

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders Klanttevredenheidsonderzoek Ouders - 2017 Vraag 1: Wat voor cijfer zou u Columbus willen geven? Ons gemiddelde is een 8,3! Het onderzoek is 51 keer verstuurd en maar liefs 39 keer Ingevuld retour gekomen,

Nadere informatie

Informatie voor gezinnen

Informatie voor gezinnen Informatie voor gezinnen Wat is Jeugdbescherming? Jeugdbescherming Regio Amsterdam draagt bij aan de bescherming van kinderen en daardoor aan een blijvend veilige ontwikkeling van kinderen. Kinderen hebben

Nadere informatie

Dialoogdag op 21 april 2015

Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw Auwersstraat 48 2600 Berchem www.oudersparticipatie-jeugdhulp.be Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen VZW organiseert jaarlijks

Nadere informatie

Jeugdigen en hun naasten staan centraal en hebben de regie

Jeugdigen en hun naasten staan centraal en hebben de regie Jeugdigen en hun naasten staan centraal en hebben de regie Jeugdigen en hun naasten staan centraal en hebben de regie Het is voor ouders en professionals vanzelfsprekend dat ouders zelf de regie nemen

Nadere informatie

Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan)

Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan) Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan) Inleiding Tijdens een rondetafeloverleg of -bijeenkomst overlegt een gezin met personen uit het sociale netwerk en betrokken zorg- en dienstverleners over het

Nadere informatie

Motiveren bij geweld in gezinnen

Motiveren bij geweld in gezinnen Motiveren bij geweld in gezinnen LIKE, VOLG EN DEEL #MOVIERA Programma Wat heeft invloed op motiveren bij geweld in gezinnen Motivatiecirkel Oefenen Kenmerken geweld in gezinnen Er is een (intieme) relatie

Nadere informatie

Praktijkgericht onderzoek: een kwestie van tweerichtingsverkeer. Els Evenboer UMC Groningen Monique Meijne Odion

Praktijkgericht onderzoek: een kwestie van tweerichtingsverkeer. Els Evenboer UMC Groningen Monique Meijne Odion Praktijkgericht onderzoek: een kwestie van tweerichtingsverkeer Els Evenboer UMC Groningen Monique Meijne Odion Inhoud workshop Hoe is het allemaal begonnen? Het onderzoek Procesbeschrijving (zoektocht

Nadere informatie

- coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid

- coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid Lucie Nijskens Wim Rasker - coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid Wat is doorstart? Preventief programma gericht op opvoedings- en gezinsondersteuning voor gezinnen met schoolgaande

Nadere informatie

Complexe scheidingen en handelingsverlegenheid

Complexe scheidingen en handelingsverlegenheid Complexe scheidingen en handelingsverlegenheid Een korte Quiz... Wat denk je: Hoeveel kinderen per jaar krijgen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan? Meer of minder dan een volle Amsterdam Arena? Antwoord:

Nadere informatie

Stigma en de Benadering van Werkgevers

Stigma en de Benadering van Werkgevers Stigma en de Benadering van Werkgevers Dorien Verhoeven, Projectmanager Stigma & Werk' Thea Heijnen, Ambassadeur Stigma & Werk Noortje Zomer, Stagiaire Stigma & Werk Samen Sterk zonder Stigma - Stigma

Nadere informatie

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

ALGEMENE GEGEVENS. Datum aanmelding: Dit gezinsplan is opgesteld samen met:

ALGEMENE GEGEVENS. Datum aanmelding: Dit gezinsplan is opgesteld samen met: VAN : DATUM: ALGEMENE GEGEVENS 1 Datum aanmelding: Dit gezinsplan is opgesteld samen met: 1. Samenstelling van mijn gezin (evt. genogram of sociogram invullen als bijlage) Naam Relatie tot het kind m/v

Nadere informatie

Stimuleren van eigen kracht en sociale netwerken. Ervaringen uit het veld

Stimuleren van eigen kracht en sociale netwerken. Ervaringen uit het veld Stimuleren van eigen kracht en sociale netwerken Ervaringen uit het veld Overzicht programma Wie ben ik: - Philip Stein - masterstudent sociologie - afgerond A&O-psycholoog Programma: - half uur presentatie,

Nadere informatie

Aanpak: CJG-aanpak. Beschrijving

Aanpak: CJG-aanpak. Beschrijving Aanpak: CJG-aanpak De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: CJG Icare Deze

Nadere informatie

Aanpak: Versterkt Verder. Beschrijving

Aanpak: Versterkt Verder. Beschrijving Aanpak: Versterkt Verder De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: MEE IJsseloevers

Nadere informatie

Gestructureerd en methodisch werken: hoe doe je dat?

Gestructureerd en methodisch werken: hoe doe je dat? Hulpmiddel Gestructureerd en methodisch werken: hoe doe je dat? Gestructureerd en methodisch werken is ook te omschrijven als systematisch en planmatig werken. Dit betekent dat een sociaal werker stelselmatig,

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. Opgemaakt

Pedagogisch beleid. Opgemaakt Pedagogisch beleid Opgemaakt 18-01-2018 Inleiding Voor u ligt het pedagogisch beleidsplan van Jeugdhulp de Knapzak. Dit is geschreven voor ouders die al gebruik maken van onze hulpverlening, ouders de

Nadere informatie

Welkom. Pedagogische verwaarlozing anno 2013. Het Kind Eerst (juni 2013) www.hetkindeerst.nl

Welkom. Pedagogische verwaarlozing anno 2013. Het Kind Eerst (juni 2013) www.hetkindeerst.nl Welkom Pedagogische verwaarlozing anno 2013 Bron: Haren de Krant d.d. 22 april 2010 1 2 Het Kind Eerst (juni 2013) www.hetkindeerst.nl Vraagstelling n.a.v. twitterbericht d.d. 12-06-2013 van Chris Klomp

Nadere informatie

Ouders met een LVB. Marcia Lever, Expertisecentrum William Schrikker

Ouders met een LVB. Marcia Lever, Expertisecentrum William Schrikker Ouders met een LVB Marcia Lever, Expertisecentrum William Schrikker Hoe kijkt u naar ouders met een LVB? 1. Vul de vragenlijst voor uzelf in. 2. Tel op: vraag 1 t/m 4 = S-score 3. Tel op: vraag 5 t/m 8

Nadere informatie

ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN

ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN MISSIE WIE IS ZORGBUREAU JOKIJO? JoKiJo is een kleinschalig, betrokken zorgbureau dat hulp richt op de specifieke hulpvraag, wensen en behoeften van iedere

Nadere informatie

Beslissen over jeugdhulp in het sociaal domein. Caroline Vink Nederlands Jeugdinstituut

Beslissen over jeugdhulp in het sociaal domein. Caroline Vink Nederlands Jeugdinstituut Beslissen over jeugdhulp in het sociaal domein Caroline Vink Nederlands Jeugdinstituut 1 Beslissen over (jeugd)hulp Opgave jeugdwet: eigen regie, vroegtijdig signaleren en ondersteunen, voorkomen van escalatie

Nadere informatie

Nationale Bijscholingsdag

Nationale Bijscholingsdag Nationale Bijscholingsdag Voor Jeugd- en Gezinsprofessionals Trainer: Anja Roosendaal Programma Vormen huiselijk geweld /kindermishandeling Signaleren en handelen Risicofactoren en beschermende factoren

Nadere informatie

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Gezinsbehandeling. Kom verder! SAMENWERKEN AAN DE TOEKOMST. Introductiefolder voor gezinnen en verwijzers

Gezinsbehandeling. Kom verder!  SAMENWERKEN AAN DE TOEKOMST. Introductiefolder voor gezinnen en verwijzers Gezinsbehandeling SAMENWERKEN AAN DE TOEKOMST Introductiefolder voor gezinnen en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Ouders hebben vragen over het moeilijke of zorgelijke gedrag van hun kind of hoe ze hun

Nadere informatie

Werken met multipele allianties

Werken met multipele allianties Werken met multipele allianties In gezinnen met meervoudige en complexe problemen Huub Pijnenburg Marieke de Greef Marion van Hattum Ron Scholte Thema s voor vandaag 1 2 3 4 5 Alliantie Een goede alliantie:

Nadere informatie

Onveiligheid opheffen; hoe doe je dat? Stefanie Meijs Nienke Vlotman Marc Dinkgreve

Onveiligheid opheffen; hoe doe je dat? Stefanie Meijs Nienke Vlotman Marc Dinkgreve Onveiligheid opheffen; hoe doe je dat? Stefanie Meijs Nienke Vlotman Marc Dinkgreve Programma Korte film Ik ben Nora Vijfhoek initiatief Wat is veiligheid Hoe schat je veiligheid in met Arij? Wat doe je

Nadere informatie

Samenwerking onderwijs en buurtteams. Doel: elkaar opzoeken en leefwerelden verbinden.

Samenwerking onderwijs en buurtteams. Doel: elkaar opzoeken en leefwerelden verbinden. Samenwerking onderwijs en buurtteams Doel: elkaar opzoeken en leefwerelden verbinden. Onderwijs en jeugdhulp Elkaar kennen Elkaar begrijpen Inzicht geven in opdracht en bedoeling van de buurtteams adhv

Nadere informatie

Trainingen, workshops en coaching

Trainingen, workshops en coaching Trainingen, workshops en coaching Aanbod 2015-2016 professionals en gemeenten Beschermen & Versterken Trainingen, workshops en coaching De Jeugd- & Gezinsbeschermers zet zich in voor de bescherming van

Nadere informatie

Factsheet Communicatie met ouders en jeugdigen Voor jeugdhulpverleners bij jeugdhulporganisaties, lokale teams en gecertificeerde instellingen.

Factsheet Communicatie met ouders en jeugdigen Voor jeugdhulpverleners bij jeugdhulporganisaties, lokale teams en gecertificeerde instellingen. Factsheet Communicatie met ouders en jeugdigen Voor jeugdhulpverleners bij jeugdhulporganisaties, lokale teams en gecertificeerde instellingen. Deze factsheet is een handreiking aan u als jeugdhulpverlener

Nadere informatie

Aanpak: Interventieteam Gezinnen. Beschrijving

Aanpak: Interventieteam Gezinnen. Beschrijving Aanpak: Interventieteam Gezinnen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Fier

Nadere informatie

Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam

Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam Vijfhoek & Ronde Tafel, versie 31 juli 2017 1 Introductie De Vijfhoek Kindveiligheid (Ouder- en Kind Teams, Samen DOEN, Veilig Thuis, de William Schrikker groep,

Nadere informatie

Methodisch werken binnen de sociale wijkteams: hoe doe je dat?

Methodisch werken binnen de sociale wijkteams: hoe doe je dat? Methodisch werken binnen de sociale wijkteams: hoe doe je dat? Marianne Haspels Marca Geeraets 24 maart 2015 m.haspels@piresearch.nl m.geeraets@piresearch.nl Sociale wijkteams Methodisch werken: - Gericht

Nadere informatie

Steungezinnen. Een introductie

Steungezinnen. Een introductie Steungezinnen Een introductie Even voorstellen Petra Elhalky: jeugd- en gezinscoach Marjolein Rolloos: jeugd- en gezinscoach Liesbeth Snijder: pedagoog Mevrouw Elzinga: steunouder en pleegouder FlexusJeugdplein

Nadere informatie

Werken met het 8 fasenmodel. Frank Meeuwsen & Menno Zwart

Werken met het 8 fasenmodel. Frank Meeuwsen & Menno Zwart Werken met het 8 fasenmodel Frank Meeuwsen & Menno Zwart www.frankmeeuwsen.nl www.mennozwart.nl Programma dag II Terugkoppeling opdracht Gesprekstechnieken Cliënten met weerstand of gebruiksaanwijzingen

Nadere informatie

Samen de schouders eronder

Samen de schouders eronder LECTORAAT JEUGD - KENNISCENTRUM GEZONDHEID & WELZIJN Samen de schouders eronder Visie Rapportage Handreiking Toolkit Visie rapportage handreiking toolkit Windesheim zet kennis in werking Samen de schouders

Nadere informatie

Aanpak: Bemoeizorg. Beschrijving

Aanpak: Bemoeizorg. Beschrijving Aanpak: Bemoeizorg De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: GGD West-Brabant

Nadere informatie

Aan de slag met de context: tips en tricks

Aan de slag met de context: tips en tricks Aan de slag met de context: tips en tricks Werkvelddag Keep Calm and Get Inspired 5 juni 2014 De huidige situatie binnen MFC s Kind ouders Gezins begeleider Context begeleider Doel van de lezing Focus

Nadere informatie

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Inleiding: ATB de Springplank, een algemeen toegankelijke basisschool en Vlietkinderen, maatwerk in kinderopvang, beiden gehuisvest

Nadere informatie

Clienttevredenheidsonderzoek van Flexiekids 2016

Clienttevredenheidsonderzoek van Flexiekids 2016 Clienttevredenheidsonderzoek van Flexiekids 2016 1. De kinderverpleegkundige heeft voldoende tijd en/of aandacht voor uw kind en het gezin. Geef aan wat uw ervaring is in het antwoordvak. (30 reacties)

Nadere informatie

Jongerenhulpverlening

Jongerenhulpverlening Jongerenhulpverlening Jouw coach naar je toekomst Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt met grote opvoedings- en ontwikkelingsvragen.

Nadere informatie

Doorontwikkeling Ambulante Spoedhulp

Doorontwikkeling Ambulante Spoedhulp Doorontwikkeling Ambulante Spoedhulp Masterclass studiedag Spoedhulp in transitie Mariska van der Steege 23 juni 2014 Masterclass doorontwikkeling ASH Doorontwikkeling ASH: terug naar de basis! De focus

Nadere informatie

Op weg naar meer kennis over wat werkt voor multiprobleemgezinnen (MPG) MSc L. (Loraine) Visscher, Universitair Medisch Centrum Groningen

Op weg naar meer kennis over wat werkt voor multiprobleemgezinnen (MPG) MSc L. (Loraine) Visscher, Universitair Medisch Centrum Groningen Op weg naar meer kennis over wat werkt voor multiprobleemgezinnen (MPG) MSc L. (Loraine) Visscher, Universitair Medisch Centrum Groningen Consortium ZOP&MPG Aanleiding In de Databank Effectieve Interventies

Nadere informatie

Aanpak: Bijzondere Zorg Team. Beschrijving

Aanpak: Bijzondere Zorg Team. Beschrijving Aanpak: Bijzondere Zorg Team Namens de gemeente Deventer hebben drie netwerkpartners de vragenlijst gezamenlijk ingevuld. Dit zijn Dimence GGZ, Tactus verslavingszorg, en Iriszorg maatschappelijke opvang.

Nadere informatie

Aanpak: WIJ Eindhoven. Beschrijving

Aanpak: WIJ Eindhoven. Beschrijving Aanpak: WIJ Eindhoven De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Lumens Groep

Nadere informatie

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement?

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Definitie outplacement Outplacement is een geheel van begeleidende diensten en adviezen die in opdracht van

Nadere informatie

Workshop ouders, wat moet je ermee?!

Workshop ouders, wat moet je ermee?! Workshop ouders, wat moet je ermee?! n Symposium RBL Holland Rijnland n door Lianne Bonants, docent Hogeschool Leiden Social work (o.a. Docent Minor Ouderschap Opvoeding Preventie-jaar 4) Over Beelden

Nadere informatie

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: BJZ Flevoland

Nadere informatie

Bouw je ideale school

Bouw je ideale school Bouw je ideale school Over samen vormgeven van ouderbetrokkenheid 17 oktober 2013 Alfred Bakker De ideale school Vroeger was het beter De ideale school De ideale school is een utopie De ideale school Bouwen

Nadere informatie

Gezin aan Zet. Een onderzoek naar de Jeugd- (en Gezins)teams in Holland Rijnland en Den Haag. Janna Eilander Jeugd in Onderzoek 2018

Gezin aan Zet. Een onderzoek naar de Jeugd- (en Gezins)teams in Holland Rijnland en Den Haag. Janna Eilander Jeugd in Onderzoek 2018 Gezin aan Zet Een onderzoek naar de Jeugd- (en Gezins)teams in Holland Rijnland en Den Haag. Janna Eilander Jeugd in Onderzoek 2018 Vandaag Het project Gezin aan Zet Overzicht eerste bevindingen Interactief:

Nadere informatie

Sociaal Vangnet Apeldoorn. Preventieve aanpak van (multi) problemen

Sociaal Vangnet Apeldoorn. Preventieve aanpak van (multi) problemen Sociaal Vangnet Apeldoorn Preventieve aanpak van (multi) problemen 1 Wim ter Beek Coördinator VSW Lieneke Postema Teamleider Mens en Buurt, De Goede Woning Huurt u van een woningcorporatie? U heeft recht

Nadere informatie

De oplossingsgerichte flowchart

De oplossingsgerichte flowchart De oplossingsgerichte flowchart Inleiding De oplossingsgerichte flowchart is een hulpmiddel om de werkrelatie te beschrijven tussen cliënt en hulpverlener. Het instrument kan bij elke client-hulpverlener

Nadere informatie

Intervisie. Programma Workshop. Leidersdag 8 juni Ilse de Lange Educatie LSP. Leidersdag 8 juni 2017

Intervisie. Programma Workshop. Leidersdag 8 juni Ilse de Lange Educatie LSP. Leidersdag 8 juni 2017 Intervisie Ilse de Lange Educatie LSP Leidersdag 8 juni 2017 Programma Workshop Waarom intervisie? Intervisie de incidentmethode live! Praktische tips Waarom intervisie? Doelen: deskundigheid kwaliteit

Nadere informatie

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker Competentieprofiel maatschappelijk werker OCMW 1. Functie Functienaam Afdeling Dienst Functionele loopbaan Maatschappelijk werker Sociale zaken Sociale dienst B1-B3 2. Context Het OCMW garandeert aan elke

Nadere informatie

JGZ-richtlijn Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen

JGZ-richtlijn Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen JGZ-richtlijn Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen Bijlage 1. Uitgebreide anamnese bij slaapproblemen van kinderen en jongeren 1 Deze uitgebreide anamnese is gebaseerd op de methodiek van Schregardus

Nadere informatie

Aanpak: Bijzondere doelgroepen. Beschrijving

Aanpak: Bijzondere doelgroepen. Beschrijving Aanpak: Bijzondere doelgroepen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Bureau

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

AMBULANT HULPVERLENERS IAG/GEZINSCOACHES (voor 25 tot 32 uur per week voor bepaalde tijd)

AMBULANT HULPVERLENERS IAG/GEZINSCOACHES (voor 25 tot 32 uur per week voor bepaalde tijd) Interne en externe oproep Afdeling Ambulant Noord Kinderen en jeugdigen hebben het recht om op een humane en evenwichtige manier op te groeien. De hulpvraag van de cliënt is het uitgangspunt van ons handelen,

Nadere informatie

verwijzers HouVast: voor hulp aan gezinnen Ondersteuning voor ouders met een licht verstandelijke beperking

verwijzers HouVast: voor hulp aan gezinnen Ondersteuning voor ouders met een licht verstandelijke beperking verwijzers HouVast: voor hulp aan gezinnen Ondersteuning voor ouders met een licht verstandelijke beperking Middin gebruikt de interventie HouVast om passende ondersteuning te bieden aan gezinnen, waarbij

Nadere informatie

Ontwikkelingen binnen de jeugdhulp

Ontwikkelingen binnen de jeugdhulp Ontwikkelingen binnen de jeugdhulp Specialistische jeugdhulp vanaf 2018 Sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 is er veel veranderd voor kinderen, jongeren en gezinnen die ondersteuning binnen de jeugdhulp

Nadere informatie

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Zwolle

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Zwolle Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Zwolle : Bijzondere Doelgroepen en Bemoeizorg Jeugd Juni 2015 Samenwerkend Toezicht Jeugd (STJ) verstaat onder een gezin met geringe sociale redzaamheid een

Nadere informatie

multiprobleem gezinnen

multiprobleem gezinnen Een literatuurstudie naar de verbinding tussen veiligheid en zorg op gebied van multiprobleem gezinnen 1. achtergrond en AANPAK Multiprobleem gezinnen (MPG) zijn al decennia lang onderwerp van studie.

Nadere informatie

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager 1 Executive Leadership Foundation - ELF 2005-2011 Dit materiaal mag vrij gebruikt worden, mits netjes de bron wordt vermeld Lastige dingen

Nadere informatie

Samen Beter Beslissen met cliënten. dr. Inez Berends, Liset van der Glas, MSc, drs. Rena Eenshuistra

Samen Beter Beslissen met cliënten. dr. Inez Berends, Liset van der Glas, MSc, drs. Rena Eenshuistra Samen Beter Beslissen met cliënten dr. Inez Berends, Liset van der Glas, MSc, drs. Rena Eenshuistra En jullie zijn Doen wat werkt Effectieve behandelmethoden inzetten Significante verbetering! Maar: Het

Nadere informatie

Jongerenhulp. Voor jongeren vanaf 14 jaar. Informatie voor jongeren en ouder(s)/verzorger(s)

Jongerenhulp. Voor jongeren vanaf 14 jaar. Informatie voor jongeren en ouder(s)/verzorger(s) Jongerenhulp Voor jongeren vanaf 14 jaar Informatie voor jongeren en ouder(s)/verzorger(s) Soms gaan de dingen niet zoals je zelf zou willen in je leven. Dan kan het fijn zijn dat er iemand naast je staat

Nadere informatie

Voor wie? Hoe werkt het?

Voor wie? Hoe werkt het? GEZINSPOLI Heeft u een psychische aandoening en heeft dit een negatieve invloed op uw gezinsleven? Ervaart u vaak spanningen binnen de relatie met uw partner, is er sprake van een onrustige thuissituatie

Nadere informatie

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Jezelf presenteren De medewerker moet zichzelf goed presenteren. Bijvoorbeeld door er schoon en verzorgd uit te zien. Zo laat hij/zij een goede indruk

Nadere informatie

Transformatielijn 2 Regio Midden-Holland Carrot en stick (balans)

Transformatielijn 2 Regio Midden-Holland Carrot en stick (balans) Carrot & Stick (Balans) werkt vanuit het principe dat iedereen mee mag doen, een inclusieve samenleving. Dat lukt door jongeren in zorg of begeleiding te verbinden aan jongeren die geen (of andere) ondersteuning

Nadere informatie

GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL

GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL Inleiding GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL Goede leerprestaties kunnen bereikt worden als leerlingen en leerkrachten met plezier naar school gaan. Respect en zorg voor elkaar, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Veelkleurige kijk op zorg

Veelkleurige kijk op zorg s Heeren Loo Zorggroep Berkenweg 11 3818 LA Amersfoort T. 0800 3 55 55 55 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie. Beschrijving

Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie. Beschrijving Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Doorbreken cirkel van geweld! Hoe kunnen we een duurzame veilige situatie thuis creëren?

Doorbreken cirkel van geweld! Hoe kunnen we een duurzame veilige situatie thuis creëren? Doorbreken cirkel van geweld! Hoe kunnen we een duurzame veilige situatie thuis creëren? Effectonderzoek naar de aanpak huiselijk geweld in de G4 Majone Steketee Katinka Lünnemann Bas Tierolf Belangrijkste

Nadere informatie

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in VOT in Ieper

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in VOT in Ieper Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in VOT in Ieper Dit verslag is een synthese van de drie de groepen tijdens het dialoogmoment in Ieper. Casus 1 Er is verwaarlozing

Nadere informatie

Vragen risico-indicatoren Jeugdhulp in het netwerk

Vragen risico-indicatoren Jeugdhulp in het netwerk Vragen risico-indicatoren Jeugdhulp in het netwerk Vragenlijst onderdeel E, V20170306 Er worden vragen over verschillende onderwerpen gesteld. Elk onderwerp wordt ingeleid door een korte toelichting. m

Nadere informatie

Netwerk Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming Thema: Gluren bij de buren'

Netwerk Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming Thema: Gluren bij de buren' Netwerk Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming Thema: Gluren bij de buren' Op 13 april 2017 kwamen zo'n 60 aanjagers van de Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming samen in Utrecht. Onder het motto

Nadere informatie

Aanpak: Gezinsmanagement/WIG. Beschrijving

Aanpak: Gezinsmanagement/WIG. Beschrijving Aanpak: Gezinsmanagement/WIG De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Veiligheidshuis

Nadere informatie

Afwegingskader in de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Afwegingskader in de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Afwegingskader in de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Welkom bij dit webinar 10 december 2018 Afwegingskader cluster psychologen, pedagogen, (psycho)therapeuten, sociaal werkers en jeugd-

Nadere informatie

Praktijk Groeikracht voor individuele en relatietherapie

Praktijk Groeikracht voor individuele en relatietherapie Praktijk Groeikracht voor individuele en relatietherapie www.praktijkgroeikracht.nl De kracht van EPH voor Welzijn Nieuwe Stijl dat werkt! Edward Bruijn, 2015 Scriptie, groep 36B Opleiding Ervaringsgerichte

Nadere informatie

AANPAK EN PREVENTIE SCHOOLWEIGERING. Martin van Geffen, Klinisch psycholoog Pro Persona Jeugd Arnhem

AANPAK EN PREVENTIE SCHOOLWEIGERING. Martin van Geffen, Klinisch psycholoog Pro Persona Jeugd Arnhem AANPAK EN PREVENTIE SCHOOLWEIGERING Martin van Geffen, Klinisch psycholoog Pro Persona Jeugd Arnhem Wat is schoolweigering? - Ook wel schoolfobie of schoolangst genoemd - Hardnekkig verzet om naar school

Nadere informatie

Oplossingsgericht adviseren. Wat is oplossingsgericht adviseren? Waar komt het vandaan? Wat is de meerwaarde ervan?

Oplossingsgericht adviseren. Wat is oplossingsgericht adviseren? Waar komt het vandaan? Wat is de meerwaarde ervan? Wat is oplossingsgericht adviseren? Waar komt het vandaan? Wat is de meerwaarde ervan? Arbo congres 07-12-2017 Psycholoog (MSc), trainer & coach Kennismaking Procesbegeleiding gericht op samenwerken en

Nadere informatie

Thema. Kernelementen. Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips

Thema. Kernelementen. Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips Thema Kernelementen Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips Tips voor de trainer: Doseer je informatie: less is more. Beoordeel wat je gymnasten doen, niet wie ze

Nadere informatie

Langdurig Problematische Gezinssituaties:

Langdurig Problematische Gezinssituaties: Langdurig Problematische Gezinssituaties: de outliers van de samenleving Jelle Drost 12-11-2013 1 Thema s Langdurig Problematische Gezinssituatie Systeemgericht werken Persoon van de hulpverlener als middel

Nadere informatie