Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in VOT in Ieper

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in VOT in Ieper"

Transcriptie

1 Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in VOT in Ieper Dit verslag is een synthese van de drie de groepen tijdens het dialoogmoment in Ieper. Casus 1 Er is verwaarlozing en de ontwikkelingskansen van de minderjarige zijn bedreigd. De basiszorg en hygiëne is niet of minimaal aanwezig, gebrek aan probleeminzicht, geen hulpvraag bij mama. Vanuit het CAW proberen nazorg en opvolging te installeren, proberen te motiveren om nog gesprekken en bezoeken te doen. Zorgen duidelijk maken aan mama, durven benoemen waar de verontrusting zit. Vertrekken van het hier en nu. Duidelijke doelstellingen formuleren: o Ontwikkeling kinderen o Basiszorg o Emotionele beschikbaarheid van mama Aanklampend werken bij mama en proberen te helpen om de dingen te verwerken die gebeurt zijn een GGZ en een thuisbegeleidingsdienst kunnen hier een oplossing zijn. Ervoor zorgen dat zij sterker wordt. De zorg voor de kinderen moet ook worden opgenomen. Inzetten op de papa (geweld) en bekijken of hij een goede zorgfiguur zou zijn. Is dit een mogelijke krachtfiguur? Het netwerk van het gezin in kaart brengen De zaken die goed lopen in kaart brengen Verontrustend is misschien wel dat de mama zich niet bewust is van de zaken waarover diensten zich ongerust maken Het verdere perspectief van de moeder en wat daarvoor nodig is, is niet duidelijk Het perspectief van de vader valt buiten beeld Hoe ver kan je zelf nog gaan als organisatie? De focus ligt op de Problematische opvoedingssituatie. Stel de schaalvraag aan ouders en geef je eigen schaalvraag aan hen door om zo het gesprek te starten. De start is de verontrusting goed bespreken en de bodemeisen formuleren. Hierin kunnen hulpverleners zich laten ondersteunen door de reguliere werking van het VK of eventueel een consult vragen bij het OCJ. Het gaat hier om sensitief ouderschap. Is er evolutie mogelijk in het ouderschap of spreken we van een beperking(= niet veranderbaar)

2 Men zou een tandem kunnen vormen met het CAW, VK (reguliere werking) en K&G ( gezinsbegeleidster)of CKG om samen met het gezin op zoek te gaan naar hoe men zou kunnen voldoen aan de bodemeisen. Cliëntoverleg kan hier helpend in zijn. Er zou in gesprek moeten gegaan worden met de kinderen. Ook zijn kunnen reeds vanop jonge leeftijd hun perspectief geven op de situatie ( technieken: duplopoppetjes, de drie huizen). Wanneer zet je de stap naar de gemandateerde voorzieningen? Tip: Indien het moeilijk is om de bodemeis te bepalen is volgende vraag soms helpen: Wat is het ergste dat kan gebeuren als er niets gebeurd De stap naar de gemandateerde voorziening moet volgens de hulpverleners gezet worden wanneer de maatschappelijke visie niet ingebracht kan worden bij de moeder en wanneer de maatschappelijke norm dus bereikt is. Het inbrengen van de maatschappelijke visie is een moeilijke taak voor de hulpverleners. Iedereen moet echter met een MaNo en met verontrusting kunnen omgaan, maar het doorgeven aan een gemandateerde voorziening is een teambeslissing van de organisatie, waarbij de kosten en baten worden afgewogen. Er werd een belangrijk verschil met vroeger aangegeven: vroeger meldde men bij verontrusting onmiddellijk aan het Comité Bijzondere Jeugdzorg, nu moet de hulpverlener zelf meer zoeken. Als er dan toch een stap wordt gezet naar de gemandateerde voorzieningen, dan is er een keuze van aanmelding bij het OCJ of het VK. In het geval van een vermoeden van seksueel en/of fysiek geweld meldt men aan bij het VK. Als het eerder om een problematische opvoedingssituatie gaat, dan kiest men voor het OCJ. In de praktijk wordt er meer aangemeld bij het OCJ dan bij het VK. Wat sterk naar voor kwam in de dialoog is dat het lijkt alsof het CAW/Kind & Gezin (afhankelijk van welke hulpverlener men centraal zet) er alleen voor staat in deze casus. De hulpverleners haalden aan dat het CAW/Kind & Gezin er zeker niet alleen voor staat, anders zou dit enorm veel tijd in beslag nemen. Door cliëntoverleg met externe voorzieningen krijgt de hulpverlenende instantie (CAW/Kind & Gezin) hulp vanuit diverse invalshoeken. Er is namelijk weinig tijd om te wachten, want in deze casus moet snel worden ingegrepen. Men zal dus al snel de MaNo moeten bepalen en beslissen wanneer men niet meer in de reguliere hulpverlening terecht kan. Vanuit k&g zou men aanmelden als men geen verandering ziet in de basiszorg. Vanuit het CAW zou men aanmelden als men de wil niet ziet om iets aan de situatie te veranderen. Ondersteunende pleegzorg voor moeder. Verwachtingen van een Gemandateerde voorziening Het moeilijkste vindt men dat het OCJ de verontrusting niet overneemt, maar enkel de het maatschappelijk noodzakelijke. Het OCJ werkt met bodem eisen (concreet en minimaal).

3 Men geeft aan Wat er moet veranderen (geen onderhandeling mogelijk), over hoe dit moet veranderen mag de cliënt zelf invullen. Men vindt dat het VK iets minder concreet werkt dan het OCJ. Zij leggen de focus mer op de veiligheid van het kind. Men vindt het moeilijk dat de 2 GV vanuit verschillende visie werken en een andere manier van werken hanteren. De triade bij het begin en het einde vind men artificieel. Men zou een blijven partnerschap willen zien waar er meer overleg is tijdens het onderzoek. o Wat is wenselijk? o Wat is noodzakelijk? Casus 2 Bedreigde ontwikkeling van kind Weinig tot geen probleeminzicht / wisselend probleeminzicht/ en ander probleeminzicht van opvoedingsfiguren Geen duurzame medewerking van beide opvoedingsfiguren De problematiek van de jongere is nog niet duidelijk Er wordt opgemerkt dat het vooral de hulpverleners zijn die binnen dit dossier aan de slag zijn en niet de ouders. De focus zal moeten gelegd worden op de bodemeis (wat moet verandert worden). He hoe laat met over aan de ouders en biedt men indien gewenst ondersteuning aan. De nood aan diagnose van het kind naar voor schuiven als focus vanuit het welzijn van de jongere. Het moeilijke in dergelijke dossiers is hoeveel tijd je de ouders nog geeft om aan de bodemeis te voldoen. Er zal een afweging moeten gemaakt worden tussen de geven van tijd en kansen aan de ouders en het effect van het niet hebben van een diagnose aan de ouders. Men zou inzetten op het opbouwen van een duurzame relatie met de ouders. Waaruit komt de weerstand. Objectiveren van de situatie moet nog gebeuren: o Huisarts o Kleuterjuf o Onthaalmoeder o Familie/netwerk Ook hier dient het kind bevraagd te worden. Hoe voelt het zich. Wat wil het. Vanuit dit gesprek kan men aan tafel gaan zitten met de ouders. Mobile begeleiding vanuit VAPH, eventueel Dienst Ondersteuningsplan Wat verwacht je van de gemandateerde voorziening? Er wordt geen voorrang gegeven aan dossiers van een GV of SDJ. Ze komen via de zelfde weg op de wachtlijsten voor jeugdhulp terecht. Zij krijgen niet sneller hulp.

4 Het OCJ kijkt naar het hier en nu. Hun bodemeis zou zijn een diagnostische onderzoek. Over het hoe kunnen de ouders zelf beslissen. (privépraktijk, observatiecentrum, erkend MDT, ) Het VK zou in gesprek gaan met het kind en de ouders en zodoende het perspectief van het kind bevragen en het verleden bevragen. De GV en reguliere werking zitten zeer verweven in elkaar. Casus 3 Bedreigde ontwikkeling van de jongere/ De ouders willen de jongere afhankelijk en klein houden Ouders leven zich niet in, in de dochter. Hoe kunnen we er voor zorgen dat ze hun dochter werkelijk zien en niet enkel vertrekken vanuit de beperking. Er is geen medewerking van de ouders om de situatie te veranderen. Weten ouders hoe pubers zich gedragen? Puber zijn is een zware periode. Zijn er andere jongeren in de familie waar ze een referentiepunt mee kunnen maken. Er zal zeer aanklampend moeten gewerkt worden met de ouders. Er zal veel steun nodig zijn voor het meisje. CLB zou hier een steun in kunnen zijn, Largo, huisarts, zus Ouders moeten ook nog ouder kunnen zijn De zelfmoordgedachten van het meisje bespreekbaar stellen en is ook verontrustend. Hierin zal zeer sterk ingezet moeten worden op het terug maken van verbinding met de ouders en het meisje vooraleer andere zaken kunnen besproken worden. Positieve heroriëntering kan hier ingezet worden om terug verbinding te maken tussen ouders en het meisje. Positieve heroriëntering geeft betekenis aan het gedrag. Het is zeer intensief en gaat door in het gezin. Twee hulpverleners inschakelen : één voor de ouders en één voor de minderjarige. Eventueel valt BZW te overwegen. Wanneer zal je een M-doc opmaken? Als er geen medewerking van de ouders verkregen wordt Als het meisje niet meer naar huis wil Risico op zelfmoord Algemeen: Hiaat binnen IJH:

5 De CPA kan een aanmelding doen voor een intensiever vorm van Jeugdhulp. In de wachtperiode wordt er geen jeugdhulp geboden. Nadien stelt men vast dat men niet meer gemotiveerd was om de jeugdhulp te aanvaarden. Dit wordt vaak niet gecommuniceerd aan de CPA. Zij worden ook niet betrokken bij de opstart. In 50% van de gevallen is de CPA al niet meer dezelfde als degene die de aanvraag deed (bijvoorbeeld wissel school, kind ouder dan 3 jaar,.) Er zijn heel weinig mogelijkheden om ouders te begeleiden of ouder te laten zijn met een mentale of psychiatrische problematiek. Ook het netwerk van deze mensen betrekken is zeer moeilijk (vzw Lus kan hierin helpen)

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in Nieuwland in Brugge

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in Nieuwland in Brugge Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in Nieuwland in Brugge Dit verslag is een synthese van de drie de groepen tijdens het dialoogmoment in Brugge. Casus 1 Verschillende

Nadere informatie

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 08/03/2016 in De Takel in Oostende

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 08/03/2016 in De Takel in Oostende Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 08/03/2016 in De Takel in Oostende In verslag is een synthese van de drie de groepen tijdens het dialoogmoment in Oostende. Casus 1. De

Nadere informatie

Voorstelling Gemandateerde voorziening. Welkom

Voorstelling Gemandateerde voorziening. Welkom Voorstelling Gemandateerde voorziening Welkom Ondersteuningscentrum Jeugdzorg en VK - Situering - 4 taken - Vragen Situering gemandateerde voorziening De comités voor Bijzondere Jeugdzorg worden vervangen

Nadere informatie

Gemandateerde voorzieningen

Gemandateerde voorzieningen Gemandateerde voorzieningen Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Hulpaanbieders hebben allen een verantwoordelijkheid in het omgaan met verontrusting. Indien zij hier zelf tegen de grenzen aanbotsen en twijfelen

Nadere informatie

Gemandateerde voorzieningen - Ondersteuningscentrum Jeugdzorg

Gemandateerde voorzieningen - Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Gemandateerde voorzieningen - Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Hulpaanbieders hebben allen een verantwoordelijkheid in het omgaan met verontrusting. Indien zij hier zelf tegen de grenzen aanbotsen en twijfelen

Nadere informatie

Omgaan met verontrusting

Omgaan met verontrusting Samen werken rond kindermishandeling: een praktische benadering Destoop Tine Vertrouwenscentrum Antwerpen Omgaan met verontrusting Protocol van Moed (proefproject 1/1/2012-31/12/2013) Start nieuwe jeugdhulplandschap

Nadere informatie

Gemandateerde voorziening

Gemandateerde voorziening Gemandateerde voorziening Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Hulpaanbieders hebben allen een verantwoordelijkheid in het omgaan met verontrusting. Indien zij hier zelf tegen grenzen aanbotsen en twijfelen

Nadere informatie

Wat is Mano? Dialoogdag

Wat is Mano? Dialoogdag Wat is Mano? Dialoogdag 14.12.18 Inleiding Eric Berx Regioverantwoordelijke OSD Limburg Gepast omgaan met verontrusting Hulp continuïteit waarborgen Op een gepaste wijze omgaan met verontrusting Wat: Verontrusting

Nadere informatie

Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten bij de Jeugdrechtbank

Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten bij de Jeugdrechtbank Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten bij de Jeugdrechtbank Hilde Smits Studiedag De Kiem 18.10.2016 Situering Jongerenwelzijn, afdeling Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe in Vlaanderen Een woordje geschiedenis 1998: commissie ad hoc Bijzondere Jeugdzorg 1999: maatschappelijke beleidsnota BJZ 1999-2004: experimentele pilootregio s 2004:

Nadere informatie

Congres NVKVV Maart 2014

Congres NVKVV Maart 2014 Samen naar een nieuwe in Vlaanderen Congres NVKVV Maart 2014 Sectoren van de Sectoren Jeugdhulp gevat onder het decreet IJH: Agentschap Jongerenwelzijn (AJ) Algemeen Welzijnswerk (AWW) Centra Geestelijke

Nadere informatie

Omgaan met verontrusting. In de intersectorale toegangspoort Maart 2014 AnLaureyn CGG Kempen

Omgaan met verontrusting. In de intersectorale toegangspoort Maart 2014 AnLaureyn CGG Kempen Omgaan met verontrusting In de intersectorale toegangspoort Maart 2014 AnLaureyn CGG Kempen Structuur: Verontrusting Maatschappelijke noodzaak Gemandateerde voorzieningen Motivatiedocument Gerechtelijke

Nadere informatie

Samen naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Samen naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Samen naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Nieuwe jeugdhulp vanaf 01 maart 2014 http://www.youtube.c om/watch?v=ktowmbk Neok Het nieuwe jeugdlandschap in vogelvlucht Hans Vandenbroucke Directeur CLB

Nadere informatie

Vlaams Decreet Integrale Jeugdhulp

Vlaams Decreet Integrale Jeugdhulp Vlaams Decreet Integrale Jeugdhulp Ann Bourgeois en Ilse Vandenbroucke Substituut procureur des Konings Jeugdparket Gent 2 Verontrustende situaties: VOS Definitie / Leidraad Werkwijze Brede Instap GV /

Nadere informatie

Integrale Jeugdhulp. Naar een betere jeugdzorg? Jan Naert Vakgroep Orthopedagogiek UGent

Integrale Jeugdhulp. Naar een betere jeugdzorg? Jan Naert Vakgroep Orthopedagogiek UGent Integrale Jeugdhulp Naar een betere jeugdzorg? Jan Naert Vakgroep Orthopedagogiek UGent Geschiedenis 1998: maatschappelijke beleidsnota jeugdzorg verkokering ondoorzichtig kluwen restgroepen aanbodgestuurde

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Accenten: Een nieuw decreet Jeugdhulp Vermaatschappelijking van de jeugdhulp Tijdige toegang tot de jeugdhulp Rechtstreeks en niet rechtstreeks

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER CONTEXTBEGELEIDING

AANMELDINGSFORMULIER CONTEXTBEGELEIDING AANMELDINGSFORMULIER CONTEXTBEGELEIDING Datum aanmelding: Klik hier als u een datum wilt invoeren. 1. Identificatiegegevens 1.1. Gezin Gegevens kind/jongere : Geboortedatum : (of vermoedelijke bevallingsdatum

Nadere informatie

DE GEMANDATEERDE VOORZIENINGEN

DE GEMANDATEERDE VOORZIENINGEN DE GEMANDATEERDE VOORZIENINGEN Omgaan met verontrusting: e gedeelde verantwoordelijkheid E gedeelde verantwoordelijkheid: Gemandateerde voorziing Werk in met verontrustde situaties is e gedeelde verantwoordelijkheid

Nadere informatie

UKJA in het landschap van de Vlaamse jeugdhulp en Geestelijke Gezondheid voor kinderen en jongeren. Dr. Linda Van Grootel Medisch diensthoofd UKJA

UKJA in het landschap van de Vlaamse jeugdhulp en Geestelijke Gezondheid voor kinderen en jongeren. Dr. Linda Van Grootel Medisch diensthoofd UKJA UKJA in het landschap van de Vlaamse jeugdhulp en Geestelijke Gezondheid voor kinderen en jongeren Dr. Linda Van Grootel Medisch diensthoofd UKJA Casus 5 Je werkt voor een opvang van jongeren die geplaatst

Nadere informatie

Cliëntoverleg, bemiddeling en crisishulp

Cliëntoverleg, bemiddeling en crisishulp Cliëntoverleg, bemiddeling en crisishulp HULPVRAGER MINDERJARIGE-OUDERS-CONTEXT BREDE INSTAP Rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Jeugdhulp buiten toep. gebied IJH Probleem gebonden hulp MDT MDT Gemand.

Nadere informatie

Het nieuwe hulpverleningslandschap

Het nieuwe hulpverleningslandschap Het nieuwe hulpverleningslandschap Integrale jeugdhulp 1 Hilde Vanautgaerden VCLB Leuven 29/04/2015 Hoe was het voor 1 maart 2014 VAPH Jongerenwelzijn Gezondheidszorg & Welzijnswerk MDV door erkende dienst

Nadere informatie

Omgaan met verontrusting in het nieuwe landschap

Omgaan met verontrusting in het nieuwe landschap Omgaan met verontrusting in het nieuwe landschap HULPVRAGER MINDERJARIGE-OUDERS-CONTEXT BREDE INSTAP Rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Jeugdhulp buiten toep. gebied IJH Probleem gebonden hulp MDT MDT

Nadere informatie

Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Hummeltjes

Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Hummeltjes Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Hummeltjes Wat is een CKG? Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (IVA Kind en Gezin) Mobiele begeleiding Ambulante begeleiding Residentiële

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Omgaan met verontrusting in het nieuwe landschap HULPVRAGER MINDERJARIGE-OUDERS-CONTEXT BREDE INSTAP Rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Jeugdhulp

Nadere informatie

WIE? Aanmelden bij de toegangspoort. Iedere jeugdhulpaanbieder in Vlaanderen. Eén voorwaarde: registratie in E-Healthkadaster

WIE? Aanmelden bij de toegangspoort. Iedere jeugdhulpaanbieder in Vlaanderen. Eén voorwaarde: registratie in E-Healthkadaster Aanmelden bij de toegangspoort WIE? Iedere jeugdhulpaanbieder in Vlaanderen Eén voorwaarde: registratie in E-Healthkadaster 3 type aanmelders: jeugdhulpaanbieders uit RTJ of NRTJ jeugdhulpaanbieders buiten

Nadere informatie

t Pasrel vzw Onthaal-, Oriëntatie- en Observatiecentrum voor de bijzondere jeugdzorg.

t Pasrel vzw Onthaal-, Oriëntatie- en Observatiecentrum voor de bijzondere jeugdzorg. Workshop 3: Recht op toegang tot het dossier t Pasrel vzw Onthaal-, Oriëntatie- en Observatiecentrum voor de bijzondere jeugdzorg. t Pasrel vzw Onthaal-, Oriëntatie- en Observatiecentrum voor de bijzondere

Nadere informatie

Handleiding voor contextbegeleidingen Sporen vzw

Handleiding voor contextbegeleidingen Sporen vzw Handleiding voor contexten Sporen vzw De handleiding voor contexten maakt voor contextbegeleiders uit Sporen duidelijk welke stappen zij dienen te zetten. Er wordt in beschreven welke stappen dit zijn,

Nadere informatie

VERTROUWENSCENTRUM KINDERMISHANDELING VLAAMS-BRABANT

VERTROUWENSCENTRUM KINDERMISHANDELING VLAAMS-BRABANT VERTROUWENSCENTRU KINDERISHANDELING VLAAS-BRABANT Overzicht Inleiding Situering Kerntaken VK ositionering in het brede landschap ositieve evolutie Uitdagingen en dillema s Casus Tot slot 1 Situering Vertrouwenscentra

Nadere informatie

Besluit en verslag werkgroep

Besluit en verslag werkgroep Studiedag rechten in de jeugdhulp - werkgroep Studiedag rechten in de jeugdhulp Verslag werkgroepen Afdeling Beleidsontwikkeling Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 BRUSSEL T 02 553 32 43 F 02 553 31

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe in Vlaanderen 2.0 aandacht voor de eigen krachten in netwerk, familie, maatschappij Gebruik maken van aangepaste hodieken Verslag doen van krachtgericht werken bij stap

Nadere informatie

1 jaar integrale jeugdhulp Hoorzitting Vlaams Parlement

1 jaar integrale jeugdhulp Hoorzitting Vlaams Parlement 1 jaar integrale jeugdhulp Hoorzitting Vlaams Parlement 21 april 2015 Een tussentijdse terug- en vooruitblik Vernieuwing op basis van ervaring Uitgangspositie: 1 maart 2014 geconsolideerde start cf. externe

Nadere informatie

Samenwerken met jeugdhulpregie. in de intersectorale toegangspoort

Samenwerken met jeugdhulpregie. in de intersectorale toegangspoort Samenwerken met jeugdhulpregie in de intersectorale toegangspoort HULPVRAGER MINDERJARIGE-OUDERS-CONTEXT Rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Toegangspoort IRPC MDT BREDE INSTAP Jeugdhulp buiten toep.

Nadere informatie

Infolunch Testfase monitoringsysteem Krachtgericht Waas & Dender 16 mei 2019

Infolunch Testfase monitoringsysteem Krachtgericht Waas & Dender 16 mei 2019 Infolunch Testfase monitoringsysteem Krachtgericht Waas & Dender 16 mei 2019 MONITORING www.eyouth.vlaanderen.be/1g1p Alle vragen naar Rechtstreeks Toegankelijke Jeugdhulp Binnen de 30 dagen heeft RTJ-organisatie

Nadere informatie

Coördinatie van de hulp. Workshop 4

Coördinatie van de hulp. Workshop 4 Coördinatie van de hulp Workshop 4 Voorstellingsrondje Maatschappelijke evoluties Perspectief van de cliënt Casusoverleg Cliëntoverleg met externe voorzitter Bemiddeling Vertrouwenspersoon vragen Wie is

Nadere informatie

Studiedag Rechten in de jeugdhulp 6 maart 2015. Mia Claes UCLL

Studiedag Rechten in de jeugdhulp 6 maart 2015. Mia Claes UCLL Studiedag Rechten in de jeugdhulp 6 maart 2015 Mia Claes UCLL Hulp continuïteit waarborgen Op een gepaste wijze omgaan met verontrusting Tijdige toegang tot de jeugdhulp Voorzien in een aanbod crisisjeugd

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe in Vlaanderen Het vernieuwde landschap aan de hand van casussen Hulpvrager Minderjarige-ouders-contexT BREDE INSTAP Rechtstreeks toegankelijke Jeugdhulp buiten toep.

Nadere informatie

De Safety Flowchart. Jolien Cornillie Vzw De Patio, afd. t Groot Hersberge Torhout

De Safety Flowchart. Jolien Cornillie Vzw De Patio, afd. t Groot Hersberge Torhout De Safety Flowchart Maatschappelijke noodzaak bij verontrustende signalen Door Jolien Cornillie Jolien Cornillie Vzw De Patio, afd. t Groot Hersberge Torhout Met de overgang naar Integrale Jeugdhulp, het

Nadere informatie

Het werken met en gebruiken van het A-document

Het werken met en gebruiken van het A-document Het werken met en gebruiken van het A-document Intersectorale toegangspoort Voor vragen naar Niet Rechtstreeks Toegankelijke Jeugdhulp Twee stappen in de beoordeling van de aanvraag Indicatiestelling Jeugdhulpregie

Nadere informatie

nr. 590 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 16 juni 2016 aan JO VANDEURZEN Ondersteuningscentra Jeugdzorg - Meldingen en wachttijd

nr. 590 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 16 juni 2016 aan JO VANDEURZEN Ondersteuningscentra Jeugdzorg - Meldingen en wachttijd SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 590 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 16 juni 2016 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Ondersteuningscentra Jeugdzorg - Meldingen en wachttijd De

Nadere informatie

Kindermishandeling: samen zorgen voor veiligheid en herstel

Kindermishandeling: samen zorgen voor veiligheid en herstel Kindermishandeling: samen zorgen voor veiligheid en herstel Kristof Desair Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Vlaams-Brabant Kindermishandeling Waarom doen we iets aan kindermishandeling? Wanneer moeten

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Accenten: Een nieuw decreet Jeugdhulp Vermaatschappelijking van de jeugdhulp Hulpcontinuïteit waarborgen Voorzien in een aanbod crisisjeugdhulp

Nadere informatie

Voorbereiding studiedag

Voorbereiding studiedag Voorbereiding studiedag 1. Van waar de behoefte om in overleg te gaan met het parket in je regio? Er zijn verschillende zaken die maken dat overleg met het parket aan de orde was. 1.1. De regio Halle Vilvoorde

Nadere informatie

IJH hoorzitting commissie Welzijn, Vlaams Parlement 13 mei 2015

IJH hoorzitting commissie Welzijn, Vlaams Parlement 13 mei 2015 IJH hoorzitting commissie Welzijn, Vlaams Parlement 13 mei 2015 Danny Aelvoet, Tanderuis vzw www.thuisbegeleidingautisme.be Erik Buelens, Het Raster vzw www.hetraster.be INHOUD Wie zijn wij? Beschouwing

Nadere informatie

25/01/2019. Tweedaagse voor zorgcoördinatoren Oostende Januari Marleen Sterckx PVOC Vlaams-Brabant en Brussel

25/01/2019. Tweedaagse voor zorgcoördinatoren Oostende Januari Marleen Sterckx PVOC Vlaams-Brabant en Brussel Tweedaagse voor zorgcoördinatoren Oostende Januari 2019 Marleen Sterckx PVOC Vlaams-Brabant en Brussel 1 Werkwinkel kindermishandeling ABC van de kindermishandeling (definitie, vormen) Alert zijn en signalen

Nadere informatie

VROEGDETECTIE, TIJDIGE INTERVENTIE EN GEPASTE TOELEIDING BIJ ERNSTIGE PSYCHISCHE AANDOENINGEN

VROEGDETECTIE, TIJDIGE INTERVENTIE EN GEPASTE TOELEIDING BIJ ERNSTIGE PSYCHISCHE AANDOENINGEN VROEGDETECTIE, TIJDIGE INTERVENTIE EN GEPASTE TOELEIDING BIJ ERNSTIGE PSYCHISCHE AANDOENINGEN VDIP: korte historiek van een innovatief project Initiële doelgroep UHR/ eerste psychose jongeren jonge volwassenen:

Nadere informatie

Jeugdhulp.

Jeugdhulp. Jeugdhulp samenvatting JAARVERSLAG 2015 2 De Jeugdhulp in vlaanderen in 2015: een samenvatting Op 1 maart 2014 is het decreet Integrale jeugdhulp in werking getreden. Op 6 juni 2016 wordt een uniek jaarverslag

Nadere informatie

Aan de slag met de context: tips en tricks

Aan de slag met de context: tips en tricks Aan de slag met de context: tips en tricks Werkvelddag Keep Calm and Get Inspired 5 juni 2014 De huidige situatie binnen MFC s Kind ouders Gezins begeleider Context begeleider Doel van de lezing Focus

Nadere informatie

ToolKID Informatie-uitwisseling in verband met de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling

ToolKID Informatie-uitwisseling in verband met de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling ToolKID Informatie-uitwisseling in verband met de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling 17 November 2016 Pagina 1 van 6 KINDVEILIGHEID EN WELZIJN Kinderen van ouders met psychiatrische problematiek

Nadere informatie

Het nieuwe jeugdhulplandschap : de kaarten herlegd. Annemie Van Looveren Juriste Steunpunt Jeugdhulp 18/06/2015

Het nieuwe jeugdhulplandschap : de kaarten herlegd. Annemie Van Looveren Juriste Steunpunt Jeugdhulp 18/06/2015 Het nieuwe jeugdhulplandschap : de kaarten herlegd Annemie Van Looveren Juriste Steunpunt Jeugdhulp 18/06/2015 1 Hulpvrager Minderjarige-ouders-contexT Rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Toegangspoort

Nadere informatie

Modules in vzw Beaufort

Modules in vzw Beaufort Modules in vzw Beaufort Indigo, vroeger cat 1 begeleidingstehuis voor 45 jongeren, 0-21 jaar, sinds 2013: 42 verblijfsmodules + 45 modules Contextbegeleiding (CB) Epsilon, vroeger dagcentrum Lokeren, 10

Nadere informatie

Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten

Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten 06/06/2016 Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten Vandaag is het eerste intersectorale jaarverslag 2015 van de jeugdhulp voorgesteld, in aanwezigheid van Jo Vandeurzen, Vlaams minister

Nadere informatie

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor dienst voor Contextbegeleiding Mobilé Groot Begijnhof 26 9040 Sint-Amandsberg tel: 09/ 238 44 40 fax: 09/ 229 34 85 e-mail: mobile@vzwdesteiger.be website: www.vzwdesteiger.be WEGWIJS IN MOBILE dienst

Nadere informatie

KRACHTGERICHTE KORTDURENDE CONTEXTBEGELEIDING

KRACHTGERICHTE KORTDURENDE CONTEXTBEGELEIDING KRACHTGERICHTE KORTDURENDE CONTEXTBEGELEIDING -positieve heroriëntering van context, organisaties en samenleving- Van crisis tot kracht Van complexiteit tot essentie Van slachtofferschap tot engagement

Nadere informatie

Crisisjeugdhulp Brussel/Vlaams-Brabant

Crisisjeugdhulp Brussel/Vlaams-Brabant Crisisjeugdhulp Brussel/Vlaams-Brabant Soms loopt alles plots mis. Wie in een crisis belandt, geraakt overstuur, in de war, in paniek, in shock Dan is er meestal dringend nood aan hulp. Hulpverleners zijn

Nadere informatie

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg. We leggen uit wat het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg is, wie er werken

Nadere informatie

Intersectorale toegangspoort

Intersectorale toegangspoort Intersectorale toegangspoort Indicatiestelling Op 1 maart 2014 gaat in heel de intersectorale toegangspoort (ITP) van start (na de opstart van voorstartregio Oost- op 16 september 2013). Deze regelt voor

Nadere informatie

VROUWELIJKE GENITALE VERMINKING (VGV) HANDLEIDING MET GOEDE PRAKTIJKEN JEUGDHULP

VROUWELIJKE GENITALE VERMINKING (VGV) HANDLEIDING MET GOEDE PRAKTIJKEN JEUGDHULP VROUWELIJKE GENITALE VERMINKING (VGV) HANDLEIDING MET GOEDE PRAKTIJKEN JEUGDHULP Een risico op VGV is een verontrustende situatie in de zin van het Decreet Integrale Jeugdhulp 1. Een verontrustende situatie

Nadere informatie

25/01/2018. Werkwinkel kindermishandeling

25/01/2018. Werkwinkel kindermishandeling Tweedaagse voor zorgcoördinatoren Oostende Marleen Sterckx PVOC Vlaams-Brabant en Brussel Werkwinkel kindermishandeling ü ABC van de kindermishandeling ü (definitie, vormen) ü Alert zijn en signalen zien

Nadere informatie

Intersectorale toegangspoort - Indicatiestelling

Intersectorale toegangspoort - Indicatiestelling Intersectorale toegangspoort - Indicatiestelling Op 1 maart 2014 gaat in heel Vlaanderen de intersectorale toegangspoort (ITP) van start (na de opstart van voorstartregio Oost-Vlaanderen op 16 september

Nadere informatie

Samenwerken met jeugdhulpregie. in de intersectorale toegangspoort

Samenwerken met jeugdhulpregie. in de intersectorale toegangspoort Samenwerken met jeugdhulpregie in de intersectorale toegangspoort HULPVRAGER MINDERJARIGE-OUDERS-CONTEXT Rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Toegangspoort IRPC MDT BREDE INSTAP Jeugdhulp buiten toep.

Nadere informatie

MAPA-PROJECT OPVOEDINGSONDERSTEUNING AAN (EX-) DRUGGEBRUIKENDE OUDERS

MAPA-PROJECT OPVOEDINGSONDERSTEUNING AAN (EX-) DRUGGEBRUIKENDE OUDERS MAPA-PROJECT OPVOEDINGSONDERSTEUNING AAN (EX-) DRUGGEBRUIKENDE OUDERS Joke Gabriel Veerle Bex Inhoud MaPa Pondo Methodieken Contactgegevens MaPa MaPa WAAR STAAT MAPA VOOR? (Opvoedings)ondersteuning aan

Nadere informatie

Symposium Breng de stip dichterbij Uitstroom 24-uurs zorg Workshop 6. Hilde Tempel, Accare Charlotte Vissenberg, Windesheim Flevoland

Symposium Breng de stip dichterbij Uitstroom 24-uurs zorg Workshop 6. Hilde Tempel, Accare Charlotte Vissenberg, Windesheim Flevoland Symposium Breng de stip dichterbij Uitstroom 24-uurs zorg Workshop 6 Hilde Tempel, Accare Charlotte Vissenberg, Windesheim Flevoland Hoe het allemaal begon Zorglandschap 2-daagse 4 projectgroepen Projectgroep

Nadere informatie

De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen. Kristel Bovijn

De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen. Kristel Bovijn De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen Kristel Bovijn Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) Het VK is het meldpunt voor vermoedens van kindermishandeling, -verwaarlozing

Nadere informatie

Opvang en begeleiding voor minderjarigen en hun context.

Opvang en begeleiding voor minderjarigen en hun context. Opvang en begeleiding voor minderjarigen en hun context. Minor-Ndako wil kinderen en jongeren uit alle windstreken weerbaar en sterker maken voor de toekomst. Toelichting werking: Eligo Gent Verschillende

Nadere informatie

Ieder zijn kracht, samen het resultaat

Ieder zijn kracht, samen het resultaat Ieder zijn kracht, samen het resultaat Jeugdhulp op Maat Soms zijn de problemen thuis zo groot of complex, dat een gezin er zelf of met lokale hulpverlening niet meer uitkomt. Jeugdhulp op Maat is er speciaal

Nadere informatie

De Safety Flowchart. Zitten jullie soms ook met de handen in het haar en weten jullie. Is het moeilijk in te schatten wanneer er maatschappelijke

De Safety Flowchart. Zitten jullie soms ook met de handen in het haar en weten jullie. Is het moeilijk in te schatten wanneer er maatschappelijke De Safety Flowchart De Patio vzw Zitten jullie soms ook met de handen in het haar en weten jullie niet wat te doen bij signalen van verontrusting? Is het moeilijk in te schatten wanneer er maatschappelijke

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG 2 JIJ EN HET ONDERSTEUNINGSCENTRUM JEUGDZORG / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum jeugdzorg. We leggen uit wat het

Nadere informatie

Parelcoaching. Leuven. Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking

Parelcoaching. Leuven. Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking Parelcoaching Leuven Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking 1. Historiek Historiek 2004: Opstart Parelcoaching UZLeuven Voorzichtige opstart Parelnetwerk Leuven 2014 Parelnetwerk goeddraaiend

Nadere informatie

Info avond. Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be

Info avond. Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be Info avond Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be SAMENWERKINGSVERBAND Open Gezin Open Thuis Open Haard Opvang Dienst Gezinsplaatsing

Nadere informatie

Trefdag Zorgzaam omgaan met kinderen en jongeren als kwetsbare groep.

Trefdag Zorgzaam omgaan met kinderen en jongeren als kwetsbare groep. Trefdag 24-11-2016 Zorgzaam omgaan met kinderen en jongeren als kwetsbare groep. Historiek kinderwerking SH 1998: ontstaan werkgroep kinderen 2001: ondersteuningsstructuur vanuit Steunpunt Algemeen welzijnswerk

Nadere informatie

Stappenplan spijbelopvolging secundair onderwijs

Stappenplan spijbelopvolging secundair onderwijs Stappenplan spijbelopvolging secundair onderwijs Voor jongeren die naar school gaan in de stad Antwerpen Deelschema 1: een jongere spijbelt herhaaldelijk Wanneer een jongere spijbelt, past de school haar

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG.

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG. JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wat is een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 4 Wat doet een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 6 Advies geven 6 Onderzoeken of de

Nadere informatie

DAIDALOS vzw. Project IKAROS. ABFT ERPP Integrale thuisbegeleiding Dagbegeleiding in groep Crisishulp aan Huis

DAIDALOS vzw. Project IKAROS. ABFT ERPP Integrale thuisbegeleiding Dagbegeleiding in groep Crisishulp aan Huis DAIDALOS vzw Project IKAROS ABFT ERPP Integrale thuisbegeleiding Dagbegeleiding in groep Crisishulp aan Huis Inhoudsopgave Situering... 4 Opdracht... 5 Ondersteunende vrijwilligerswerking... 6 Waar hebben

Nadere informatie

Jaarverslag Jeugdhulp. Samenvatting

Jaarverslag Jeugdhulp. Samenvatting Jaarverslag Jeugdhulp Samenvatting 2016 www.jaarverslagjeugdhulp.be De jeugdhulp in Vlaanderen in 2016: Een samenvatting Op 1 maart 2014 is het decreet Integrale jeugdhulp in werking getreden. Dat leidde

Nadere informatie

t Zitemzo met het recht op instemming in de integrale jeugdhulp Nele Desmet Juriste tzitemzo

t Zitemzo met het recht op instemming in de integrale jeugdhulp Nele Desmet Juriste tzitemzo t Zitemzo met het recht op instemming in de integrale jeugdhulp Nele Desmet Juriste tzitemzo 01.12.2017 Minderjarigen in moeilijkheden Buitengerechtelijke hulpverlening 1. Sectoren/diensten IJH (CAW, CLB,

Nadere informatie

TERUGKOMDAG. 15 november 2016

TERUGKOMDAG. 15 november 2016 TERUGKOMDAG 15 november 2016 PROGRAMMA TERUGKOMDAG 9u00-10u30: Integrale Jeugdhulp. En wat met de school? 10u30 11u00 pauze (lokaal A03.03) 11u00-12u00: Trajectgroepen. Groepen trajectcoachen Isabelle

Nadere informatie

Samenwerkingsprotocol provinciale hulpverlening partnergeweld met de Mee-ander 1

Samenwerkingsprotocol provinciale hulpverlening partnergeweld met de Mee-ander 1 Samenwerkingsprotocol inzake partnergeweld tussen Provinciebestuur en Thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander Tussen enerzijds: Thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander, Gasthuisstraat 19, 9500 Geraardsbergen

Nadere informatie

Opvoeding partnerrelatie - ondersteuning

Opvoeding partnerrelatie - ondersteuning Opvoeding partnerrelatie - ondersteuning Moderator: Ludo Serrien Steunpunt Mens en Samenleving (SAM) vzw Kristien Nys Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (Odisee) Alain Slock Centrum

Nadere informatie

Pleegzorg West-Vlaanderen vzw

Pleegzorg West-Vlaanderen vzw Pleegzorg West-Vlaanderen vzw Het decreet m.b.t. de nieuwe organisatie pleegzorg Algemene vergadering ROG 11 februari 2014 Hilde Dekiere Pleegzorg West-Vlaanderen vzw Deel 1: Achtergrond decreet samenwerking

Nadere informatie

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen nota nota aan de Dienst Voogdij, federale overheidsdienst Justitie datum 1 maart 2014 uw kenmerk naam lijnmanager Lucien Rahoens naam auteur Virna Saenen onderwerp toepassing van het decreet Integrale

Nadere informatie

Een korte rondleiding door Martine Puttaert. Integrale Jeugdhulp Vlaams-Brabant

Een korte rondleiding door Martine Puttaert. Integrale Jeugdhulp Vlaams-Brabant Een korte rondleiding door Martine Puttaert Integrale Jeugdhulp Vlaams-Brabant Integrale Jeugdhulp (IJH) Historiek Wat is IJH? Wie is betrokken? Werkingsprincipes Structuur, opdrachten en thema s Concrete

Nadere informatie

het afwegingskader in de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling

het afwegingskader in de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling het afwegingskader in de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Martenjan Poortinga Amsterdam, 15 oktober 2018 programma u u u u u u u u kennismaking, verwachtingen kader en proces: de aangescherpte

Nadere informatie

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP.

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP. JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wanneer naar het crisismeldpunt? 4 Wat is het crisismeldpunt? 5 Drie soorten hulp 6 Hulpverleners hebben beroepsgeheim 8 Wanneer wordt informatie

Nadere informatie

Hulp voor jonge ouders. Informatie voor professionals

Hulp voor jonge ouders. Informatie voor professionals Hulp voor jonge ouders Informatie voor professionals Zorg voor kwetsbare meiden Meiden tussen de 16 en 27 jaar die zwanger zijn, of een kind hebben gekregen, kunnen terecht bij Vitree. Het gaat om kwetsbare

Nadere informatie

Cliëntoverleg Integrale Jeugdhulp (IJH) Gedragscode voor deelnemers aan het cliëntoverleg ALGEMENE BEPALINGEN: WIE HEEFT BEROEPSGEHEIM?

Cliëntoverleg Integrale Jeugdhulp (IJH) Gedragscode voor deelnemers aan het cliëntoverleg ALGEMENE BEPALINGEN: WIE HEEFT BEROEPSGEHEIM? Cliëntoverleg Integrale Jeugdhulp (IJH) Gedragscode voor deelnemers aan het cliëntoverleg INLEIDING Hulpverleners en andere professionele derden, die deelnemen aan het cliëntoverleg IJH zijn gebonden aan

Nadere informatie

Hoe kan ons team jou helpen om de gepaste niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp te vinden?

Hoe kan ons team jou helpen om de gepaste niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp te vinden? Hoe kan ons team jou helpen om de gepaste niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp te vinden? 1 Wij zijn een multidisciplinair team verbonden aan het Vrij centrum voor leerlingenbegeleiding van Izegem.

Nadere informatie

Proces gespecialiseerde jeugdhulp (ZIN): Toegang door CJG

Proces gespecialiseerde jeugdhulp (ZIN): Toegang door CJG Proces gespecialiseerde jeugdhulp (ZIN): Toegang door CJG 1 Aanmelding jeugdige 2 Onderzoek CJG Geen/ voorliggende hulp nee 3 Gesp jeugdhulp nodig? ja 4 Opstellen deel 1 5 Bepalen inzet en aanbieder 6

Nadere informatie

Veurne Diksmuide Ieper Poperinge

Veurne Diksmuide Ieper Poperinge voor kinderen en jongeren uit de Westhoek met milde, niet-complexe psychische klachten Veurne Diksmuide Ieper Poperinge snelle opstart kortdurend traject gratis aanmelding via 057/37.00.00 elke werkdag

Nadere informatie

1 Waarvoor kan je terecht bij het vertrouwenscentrum kindermishandeling?

1 Waarvoor kan je terecht bij het vertrouwenscentrum kindermishandeling? 1 Waarvoor kan je terecht bij het vertrouwenscentrum kindermishandeling? Auteur: Johan Galle Maatschappelijk assistent Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Brussel 1. Beschrijving Kinderen zijn voor hun

Nadere informatie

Uitdagingen voor voorzieningen en beleid

Uitdagingen voor voorzieningen en beleid Uitdagingen voor voorzieningen en beleid Dirk Luyten Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen 1. Hoe zien partnerrelaties van ouders er vandaag uit? 2. Welke uitdagingen zijn er voor partnerrelaties

Nadere informatie

nota 1. Situering Alle nieuwe afspraken worden in deze nota opgenomen en kort toegelicht. 2. De typemodules die een effect hebben op de kinderbijslag

nota 1. Situering Alle nieuwe afspraken worden in deze nota opgenomen en kort toegelicht. 2. De typemodules die een effect hebben op de kinderbijslag nota nota aan MC IJH datum 11 maart 2014 uw kenmerk MC 20140317_07 naam lijnmanager Jean-Pierre Vanhee naam auteur Johan Van der Auweraert & Eva Nouwen onderwerp Kinderbijslag 1. Situering Met de opstart

Nadere informatie

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Voorwoord Erger je je ook wel eens blauw als je net je kind bent gaan halen bij je ex-partner? Voel je je ook machteloos als hij of zij beslissingen

Nadere informatie

3/12/2013. Zorgmanagement ADHD: een taak voor ouders. ADHD vraagt life time zorg

3/12/2013. Zorgmanagement ADHD: een taak voor ouders. ADHD vraagt life time zorg Zorgmanagement ADHD: een taak voor ouders G. Vercaeren De zorg voor uw kind is uw verantwoordelijkheid Verantwoordelijk voor de zorg voor al uw kinderen Een extra verantwoordelijkheid in zorg als uw kind

Nadere informatie

Richtinggevend kader voor het omgaan met instemming van minderjarigen en ouders in de integrale jeugdhulp

Richtinggevend kader voor het omgaan met instemming van minderjarigen en ouders in de integrale jeugdhulp Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 Brussel T 02 553 31 24 F 02 553 31 40 www.departementwvg.be ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

THEMA DIAGNOSTIEK CONFERENTIE OPGROEIEN EN ONTWIKKELINGSTRAJECTEN. Conferentie Opgroeien en Ontwikkelingstrajecten

THEMA DIAGNOSTIEK CONFERENTIE OPGROEIEN EN ONTWIKKELINGSTRAJECTEN. Conferentie Opgroeien en Ontwikkelingstrajecten THEMA DIAGNOSTIEK CONFERENTIE OPGROEIEN EN ONTWIKKELINGSTRAJECTEN Conferentie Opgroeien en Ontwikkelingstrajecten - 24-04-2019 1 DIAGNOSTIEK IS DE RUGGENGRAAT VAN ELKE ZORGORGANISATIE KWALTEITSCENTRUM

Nadere informatie

Meldcode Cibap vakschool & ontwerpfabriek

Meldcode Cibap vakschool & ontwerpfabriek Cibap vakschool & ontwerpfabriek dt-18-278 Stappenplan verbeterde meldcode 1 Voorwoord Voor u ligt de meldcode van Cibap vakschool voor verbeelding. Aanleiding is dat uit onderzoek is gebleken dat veel

Nadere informatie

Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject

Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject Huidige Partners: - Mariaziekenhuis ( gynaecologen-vroedvrouwen-sociale dienst) - Huisartsen regio - CKG/Amberbegeleiding - CIG De Zeshoek -

Nadere informatie

WORKSHOP BEZOEKRUIMTE-BEMIDDELING 12 december 2013 18/12/2013 CAW LIMBURG 1

WORKSHOP BEZOEKRUIMTE-BEMIDDELING 12 december 2013 18/12/2013 CAW LIMBURG 1 WORKSHOP BEZOEKRUIMTE-BEMIDDELING 12 december 2013 18/12/2013 CAW LIMBURG 1 1. Draaiboek Bezoekruimten Limburg Voorstelling medewerkers Aanmelding Intakeprocedure Weigeringscriteria Begeleiding: stappenplan

Nadere informatie

Parelcoaching. Leuven. Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking. EXPOO 17 juni 2016

Parelcoaching. Leuven. Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking. EXPOO 17 juni 2016 Parelcoaching Leuven Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking EXPOO 17 juni 2016 Achtergrond 1 op 6 kinderen in Leuven wordt geboren in een kansarm gezin, in Leuven 1 op 4 (Bron: K&G, 2014)

Nadere informatie