Verlof rond zwangerschap, adoptie, pleegzorg en geboorte

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verlof rond zwangerschap, adoptie, pleegzorg en geboorte"

Transcriptie

1 Verlof rond zwangerschap, adoptie, pleegzorg en geboorte Op hoeveel weken verlof heeft een werknemer recht in verband met zwangerschaps-, bevallings-, adoptie- en pleegverlof? Behoudt de werknemer recht op opbouw van vakantie en PBL tijdens zwangerschaps- en bevallingsverlof? Welke rechten brengt de Wet Invoering Extra Geboorteverlof met zich mee? Hierna geven wij u antwoord op deze vragen en gaan we in op de verschillende verlofvormen. Recht op verlof in verband met zwangerschap en bevalling De werkneemster heeft in verband met haar zwangerschap en bevalling recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof (artikel 3:1 WAZO). Dit verlof duurt minimaal 16 weken. Het zwangerschapsverlof kan ingaan 4 tot 6 weken voor de dag na de uitgerekende datum (de vermoedelijke bevallingsdatum). De werknemer mag zelf bepalen op welke dag binnen deze periode het verlof begint. Het zwangerschapsverlof duurt tot en met de dag van de bevalling. Het bevallingsverlof gaat in op de dag na de bevalling en bedraagt in beginsel minimaal 10 aaneengesloten weken. De duur van dit verlof wordt vermeerderd met het aantal dagen dat het zwangerschapsverlof tot en met de uitgerekende datum (of tot en met de datum dat de baby eerder wordt geboren) minder dan 6 weken heeft geduurd. Voorbeelden Marlou is uitgerekend op 10 juli Haar zwangerschapsverlof kan ingaan vanaf 30 mei 2019 en gaat uiterlijk in op 13 juni Ze mag zelf bepalen op welke dag ze het zwangerschapsverlof wil laten ingaan. Marlou bevalt na de uitgerekende datum Het verlof is ingegaan 6 weken voor de uitgerekende datum. De baby wordt echter 1 week te laat geboren. In totaal duurt het verlof dan 17 weken: 7 weken voor en 10 weken na de bevalling. Marlou bevalt voor de uitgerekende datum Het verlof is ingegaan 6 weken voor de uitgerekende datum. De baby wordt 1 week te vroeg geboren. In totaal duurt het verlof in deze situatie dan 16 weken: 5 weken voor de bevalling en 11 weken na de bevalling. Marlou bevalt ver voor de uitgerekende datum De baby wordt geboren voor het zwangerschapsverlof is begonnen. In dat geval start het bevallingsverlof op de dag na de geboorte en duurt het verlof 16 weken.

2 Omvang verlof bij een meerling Bij een zwangerschap van meer dan één kind bestaat vanaf 10 weken voor de dag na de vermoedelijke datum van bevalling recht op verlof. De werkneemster dient uiterlijk 8 weken voor de dag na de vermoedelijke datum van bevalling (de vermoedelijke bevallingsdatum) met verlof te gaan (artikel 3:1 lid 1 en 2 WAZO). Het bevallingsverlof begint de dag na de bevalling en duurt minimaal 10 weken. Het totale verlof bedraagt minimaal 20 weken. Voorbeeld Lieke bevalt voor de uitgerekende datum Het verlof is ingegaan 8 weken voor de uitgerekende datum. Lieke bevalt 3 weken te vroeg van een tweeling. In totaal duurt het verlof dan 20 weken: 5 weken voor en 15 weken na de bevalling. Ziek worden voorafgaand aan zwangerschapsverlof Wat gebeurt er als een werkneemster heeft aangegeven dat zij tot 4 weken voor de uitgerekende datum wil doorwerken, maar voor die tijd ziek wordt? In dat geval tellen de ziektedagen mee als zwangerschapsverlof. Het zwangerschapsverlof gaat dan eerder in. Hierbij maakt het niet uit of de ziekte te maken heeft met de zwangerschap of een andere oorzaak heeft. Door deze regeling kan het zwangerschapsverlof maximaal 2 weken naar voren worden geschoven. Voorbeeld Sanne heeft aangegeven door te willen werken tot 4 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Zij wordt 5 weken voor deze datum ziek, waardoor het niet lukt de laatste week nog te werken. De week waarin zij ziek is, heeft zij ook aanspraak op zwangerschapsverlof. Dit betekent dat de week wordt aangemerkt als zwangerschapsverlof. Het bevallingsverlof wordt niet met 2, maar met 1 week verlengd tot 11 weken. Het zwangerschapsverlof heeft 5 weken geduurd. In totaal heeft Sanne 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Meldingsverplichting De werkneemster die zwangerschaps- en bevallingsverlof wil opnemen, moet dit uiterlijk 3 weken voor de ingangsdatum van het zwangerschapsverlof melden aan haar werkgever. Ook de bevalling dient ze te melden en wel uiterlijk op de 2e dag na de bevalling (artikel 3:3 lid 1 WAZO). Verlenging bevallingsverlof bij opname kind in ziekenhuis Het bevallingsverlof kan worden verlengd als een kind tijdens het bevallingsverlof vanwege zijn medische toestand in een ziekenhuis is opgenomen (artikel 3:1 lid 5 WAZO). Het bevallingsverlof wordt dan verlengd met het aantal opnamedagen, te rekenen vanaf de 8e dag van opname tot en met de laatste dag van het bevallingsverlof. Het bevallingsverlof kan maximaal 10 weken langer duren. De verlenging is alleen van toepassing voor zover de ziekenhuisopname langer duurt dan het aantal dagen waarmee het bevallingsverlof als gevolg van de werkelijke bevallingsdatum is verlengd.

3 De werkneemster moet de dag waarop het kind tijdens het verlof in het ziekenhuis is opgenomen en de einddatum van de opname aan werkgever meedelen (artikel 3:3 lid 2 WAZO). Het ziekenhuis dient de werkneemster daartoe een verklaring te overleggen waarin de gehele duur van de opname van het kind in het ziekenhuis tijdens het verlof vermeld staat. Voorbeelden Jasmijn gaat 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof. Ze bevalt op de uitgerekende datum van zoon Jonas. Jasmijn heeft na de geboorte van Jonas nog recht op 10 weken bevallingsverlof. Jonas wordt opgenomen in het ziekenhuis wegens medische redenen. De ziekenhuisopname duurt 1 week. Het bevallingsverlof van Jasmijn wordt in dit geval niet verlengd omdat de opname van Jonas in het ziekenhuis niet langer dan 7 dagen heeft geduurd. Tessa gaat 4 weken voor de uitgerekende datum met verlof. Ze bevalt op de uitgerekende datum van dochter Imke. Omdat zwangerschaps- en bevallingsverlof samen altijd 16 weken is, duurt in dit voorbeeld het bevallingsverlof nog 12 weken. Imke wordt opgenomen in het ziekenhuis wegens medische redenen. Imke moet 12 dagen in het ziekenhuis blijven. Het bevallingsverlof van Tessa wordt in dit geval niet verlengd. Imke is wel langer opgenomen geweest dan 7 dagen, maar minder dagen dan het aantal dagen waarmee het bevallingsverlof is verlengd (2 weken). Veerle gaat 6 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof. Ze bevalt 4 weken voor de uitgerekende datum van zoon Jasper. Jasper wordt 7 weken opgenomen in het ziekenhuis wegens medische redenen. Veerle heeft voor de bevalling 2 weken verlof gehad. Daarom duurt het verlof na de bevalling 14 weken, en niet 10 weken. Binnen deze 14 weken ligt Jasper 7 weken in het ziekenhuis. Het verlof van Veerle duurt dan 2 weken langer: de eerste week van de 7 weken telt niet mee, en de 4 weken extra verlof na de bevalling ook niet. Opdelen bevallingsverlof Het bevallingsverlof is in beginsel een aaneengesloten periode. De werkneemster kan de werkgever verzoeken de laatste periode van het bevallingsverlof op te delen (artikel 3:1 lid 6 WAZO). Dit opdelen kan ingaan 6 weken nadat het recht op verlof is ingegaan. Opname van het resterende bevallingsverlof kan dan binnen een tijdvak van 30 weken. Dit tijdvak begint op de dag nadat het bevallingsverlof is opgedeeld. De omvang van het bevallingsverlof dat later wordt opgenomen wordt gebaseerd op de wekelijkse arbeidsduur die gold tijdens de eerste 6 weken van het bevallingsverlof. De werkgever stemt uiterlijk 2 weken na het verzoek tot opdelen van het verlof in, tenzij een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang zich hiertegen verzet. Overgang resterend bevallingsverlof op partner Artikel 3:1a WAZO regelt dat als de werkneemster tijdens het bevallingsverlof overlijdt en er een akte van geboorte van haar kind is opgemaakt, haar partner recht heeft op het resterende bevallingsverlof bij zijn eigen werkgever met behoud van loon.

4 De partner van de werkneemster is degene die ten tijde van het overlijden van de moeder met haar was gehuwd, een geregistreerd partnerschap had of het kind heeft erkend. Bij de vaststelling van het resterende verlof wordt rekening gehouden met de verlenging wegens het verkorte zwangerschapsverlof (artikel 3:1 lid 3 WAZO) en de verlenging wegens ziekenhuisopname van het kind (artikel 3:1 lid 5 WAZO) De partner meldt het overlijden van de moeder en de opname van het verlof uiterlijk op de 2e dag volgend op haar overlijden bij zijn werkgever. De partner overlegt aan de werkgever binnen 4 weken na het overlijden van de moeder een afschrift van de akte van geboorte van het kind en van de akte van overlijden van de moeder. Het loon dat de werkgever heeft betaald tijdens het resterende bevallingsverlof kan hij op grond van artikel 3:1a lid 5 WAZO na afloop van het resterende bevallingsverlof in rekening brengen bij het UWV. De werkgever verstrekt het UWV een afschrift van de geboorteakte van het kind en een akte van overlijden van de moeder. Uitkering tijdens zwangerschaps- en bevallingsverlof Gedurende het zwangerschaps- en bevallingsverlof betaalt de werkgever het loon van de werkneemster niet door (artikel 7:629 lid 4 BW en 11:4 lid 5 CAO). In die periode kan de werkneemster een beroep doen op een uitkering van het UWV (artikel 3:6 e.v. WAZO). Hiervoor doet de werkneemster samen met de werkgever een aanvraag voor de uitkering bij het UWV. De uitkering dient uiterlijk 2 weken voor de ingangsdatum van het zwangerschapsverlof of de datum waarop zij het recht op uitkering wil laten ingaan, aangevraagd te worden. Bij de aanvraag van de uitkering meldt de werkneemster wat de vermoedelijke datum van bevalling is. Daarnaast moet op de aanvraag worden aangegeven wat de datum is waarop het zwangerschapsverlof ingaat. De werkgever moet voor zijn eigen administratie een zwangerschapsverklaring vragen aan de werkneemster. Het UWV kan die verklaring eventueel opvragen bij de werkgever, uiterlijk binnen één jaar nadat de uitkering geëindigd is. De hoogte van de uitkering bedraagt per dag 100% van het dagloon (met inachtneming van het maximum dagloon). Het UWV betaalt de uitkering zo spoedig mogelijk uit, maar uiterlijk binnen een maand nadat het UWV het recht op de uitkering heeft vastgesteld. Opbouw vakantie en PBL tijdens zwangerschaps- en bevallingsverlof Zoals hiervoor is aangegeven, ontvangt de werkneemster tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof geen loon van de werkgever. In beginsel worden er geen vakantieaanspraken opgebouwd over een periode waarin geen recht op loon bestaat. In de wet is hierop echter een uitzondering gemaakt met betrekking tot zwangerschaps- en bevallingsverlof (artikel 7:635 lid 2 BW). Hierdoor bouwt de werkneemster ook tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof vakantie op. De VGN adviseert ook PBL-uren op te bouwen over de periode van zwangerschaps- en bevallingsverlof. Verlof voor zwangerschapsonderzoeken In de Arbeidstijdenwet (ATW) is een regeling opgenomen voor zwangere werkneemsters. Op grond van deze regeling stelt de werkgever de werkneemster in de gelegenheid om de noodzakelijke zwangerschapsonderzoeken te ondergaan.

5 De werkneemster behoudt het recht op loon indien zij door de zwangerschapsonderzoeken verhinderd is geweest haar arbeid te verrichten (artikel 4:5 lid 6 ATW). Onbetaalde verlenging bevallingsverlof Aansluitend aan het bevallingsverlof kan de werkneemster verlof opnemen zonder behoud van salaris voor een periode van maximaal 4 weken (artikel 8:18 CAO). Werkgever en werkneemster maken uiterlijk 3 maanden voor de vermoedelijke datum van de bevalling een afspraak over het opnemen van dit verlof. De werkneemster dient daarom tijdig kenbaar te maken aan de werkgever dat zij dit verlof wil opnemen. Adoptieverlof De werknemer die een kind adopteert, heeft recht op adoptieverlof (artikel 3:2 WAZO). Dit recht op verlof bedraagt maximaal 6 aaneengesloten weken. Het verlof dient te worden opgenomen binnen een tijdvak van 26 weken. Het recht bestaat vanaf 4 weken voor de eerste dag van de feitelijke opneming ter adoptie. De werknemer overlegt hiervoor een document aan de werkgever, waaruit blijkt dat een kind ter adoptie is of wordt opgenomen. Indien als gevolg van een adoptieverzoek tegelijkertijd 2 of meer kinderen ter adoptie worden opgenomen, bestaat het recht op verlof slechts voor één van die kinderen (artikel 3:2 lid 3 WAZO). Spreiden verlof in verband met adoptie De werknemer kan de werkgever verzoeken om het adoptieverlof te spreiden gedurende een tijdvak van 26 weken. De werkgever kan het verzoek van de werknemer het verlof te spreiden afwijzen indien zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zich hiertegen verzetten (artikel 3:2 lid 4 WAZO). Meldingsverplichting De werknemer meldt uiterlijk 3 weken voor de dag van ingang van het adoptieverlof aan de werkgever dat hij het verlof wil opnemen. Bij deze melding geeft de werknemer de omvang van het verlof door en voegt hierbij de documenten waaruit blijkt dat een kind ter adoptie is of wordt opgenomen (artikel 3:3 lid 3 WAZO). Documenten voor aanvragen adoptieverlof De werknemer moet zowel aan de werkgever als het UWV documenten overleggen waaruit blijkt dat een kind in Nederland ter adoptie is of zal worden opgenomen. Het betreft hier documenten als: Een bewijs van inschrijving van het kind bij de basisregistratie personen of een melding bij de vreemdelingenpolitie; Een machtiging tot voorlopig verblijf van het kind in Nederland. Deze machtiging is verstrekt door de Nederlandse ambassade in het land van het kind; Andere documenten waaruit blijkt dat de adoptie doorgaat, zoals een verklaring van een adoptie-instelling met een vergunning.

6 Uitkering tijdens het adoptieverlof Gedurende het adoptieverlof heeft de werknemer geen recht op doorbetaling van het loon door de werkgever. In die periode kan de werknemer een beroep doen op een uitkering van het UWV (artikel 3:6 e.v. WAZO). Hiervoor doet de werknemer samen met de werkgever een aanvraag voor een uitkering bij het UWV. De hoogte van de uitkering bedraagt per dag 100% van het dagloon (met inachtneming van het maximum dagloon). Opbouw vakantie en PBL tijdens adoptieverlof Zoals hiervoor is aangegeven, ontvangt de werknemer tijdens het adoptieverlof geen loon van de werkgever. In beginsel worden er geen vakantieaanspraken opgebouwd over een periode waarin geen recht op loon bestaat. In de wet is hierop echter een uitzondering gemaakt met betrekking tot adoptieverlof (artikel 7:635 lid 3 BW). Hierdoor bouwt de werknemer ook tijdens het adoptieverlof vakantie op. Aangezien de werknemer tijdens adoptieverlof geen loon ontvangt, heeft de werknemer tijdens dit verlof geen opbouw van PBL-uren. Pleegzorgverlof De werknemer die een pleegkind opneemt, heeft recht op verlof (artikel 3:2 WAZO). Er bestaat alleen recht op verlof als het gaat om een pleegkind dat blijkens de basisadministratie personen op hetzelfde adres woont als de werknemer en dat hij als pleegouder als bedoeld in artikel 1.1 van de Jeugdwet verzorgt. Het recht op pleegzorgverlof bedraagt maximaal 6 aaneengesloten weken. De werknemer dient het verlof op te nemen binnen een tijdvak van 26 weken. Het recht bestaat vanaf 4 weken voor de eerste dag dat een kind feitelijk in het pleegzorggezin is of wordt opgenomen. De werknemer overlegt hiervoor een document aan de werkgever, waaruit blijkt dat een pleegkind in het gezin van de werknemer is of wordt opgenomen. Als tegelijkertijd 2 of meer kinderen als pleegkind worden opgenomen in het gezin van de werknemer, bestaat het recht op pleegzorgverlof slechts voor één van die kinderen. Spreiden verlof in verband met pleegzorg De werknemer die een pleegkind opneemt, kan de werkgever verzoeken om het verlof te spreiden gedurende een tijdvak van 26 weken. De werkgever kan dit verzoek afwijzen indien zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zich hiertegen verzetten. Meldingsverplichting De werknemer meldt het pleegzorgverlof aan de werkgever zo mogelijk uiterlijk 3 weken voor de dag van ingang van het verlof onder opgave van de omvang van het verlof. Bij de melding voegt de werknemer documenten waaruit blijkt dat een kind als pleegkind in het gezin van de werknemer is of wordt opgenomen (artikel 3:3 WAZO). Documenten voor aanvragen pleegzorgverlof De werknemer moet zowel aan de werkgever als het UWV documenten overleggen waaruit blijkt dat een kind als pleegkind in het gezin van de werknemer is of zal worden opgenomen. Het betreft hier documenten als: Een bewijs van inschrijving van het kind bij de basisregistratie personen; Een kopie van het pleegcontract.

7 Uitkering tijdens het pleegzorgverlof Gedurende het pleegzorgverlof heeft de werknemer geen recht op doorbetaling van het loon door de werkgever. In die periode kan de werknemer een beroep doen op een uitkering van het UWV (artikel 3:6 e.v. WAZO). Hiervoor doet de werknemer samen met de werkgever een aanvraag voor een uitkering bij het UWV. De hoogte van de uitkering bedraagt per dag 100% van het dagloon (met inachtneming van het maximum dagloon). Opbouw vakantie en PBL tijdens pleegzorgverlof Zoals hiervoor is aangegeven, ontvangt de werknemer tijdens het pleegzorgverlof geen loon van de werkgever. In beginsel worden er geen vakantieaanspraken opgebouwd over een periode waarin geen recht op loon bestaat. In de wet is hierop echter een uitzondering gemaakt met betrekking tot pleegzorgverlof (artikel 7:635 lid 3 BW). Hierdoor bouwt de werknemer ook tijdens het pleegzorgverlof vakantie op. Aangezien de werknemer tijdens pleegzorgverlof geen loon ontvangt, heeft de werknemer tijdens dit verlof geen opbouw van PBL-uren. Geboorteverlof De werknemer heeft na de bevalling van zijn partner recht op geboorteverlof gedurende eenmaal de wekelijkse arbeidsduur. Het geboorteverlof kan in de eerste 4 weken na de bevalling worden opgenomen (artikel 4:2 WAZO). Meldingsverplichting De werknemer meldt vooraf aan de werkgever dat hij geboorteverlof opneemt onder opgave van de reden. Indien dit niet mogelijk is, meldt de werknemer het opnemen van het verlof zo spoedig mogelijk aan de werkgever. Artikel in de CAO Gehandicaptenzorg over kraamverlof In de CAO Gehandicaptenzorg staat in artikel 8:16 lid 2 een afwijking op het wettelijke kraamverlof. Op grond van de CAO heeft de werknemer bij bevalling van de echtgenote of relatiepartner recht op 28,8 uur betaald kraamverlof, naar rato van het dienstverband. Het recht op geboorteverlof opgenomen in de WAZO is per 1 januari 2019 in werking getreden en daarmee verliest de CAO-bepaling zijn toepassing. Dit betekent dat met ingang van 1 januari 2019 uitsluitend het geboorteverlof geldt. Loondoorbetaling en opbouw vakantie en PBL tijdens geboorteverlof Gedurende het geboorteverlof heeft de werknemer recht op loon; het geboorteverlof is dus een vorm van betaald verlof. Aangezien de werknemer recht heeft op loon, behoudt hij ook zijn aanspraken op vakantie en PBL tijdens het opnemen van geboorteverlof.

8 Aanvullend geboorteverlof Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners in het eerste half jaar na de geboorte van de baby aanvullend geboorteverlof krijgen voor 5 maal de wekelijkse arbeidsduur, op te nemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind (artikel 4:2a WAZO). Tijdens het aanvullend verlof bestaat recht op een, via de werkgever aan te vragen, uitkering via het UWV, ter hoogte van 70% van het (maximum-)dagloon voor maximaal 5 weken. Alle rechten voorbehouden. Niets uit bovenstaande tekst mag zonder voorafgaande toestemming van VGN worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt. Hoewel aan de totstandkoming van bovenstaande tekst grote zorg is besteed, aanvaardt de VGN geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onvolkomenheden, noch voor de gevolgen hiervan.

Inkomen bij zwangerschap, pleegzorg Informatie voor werknemers en werkgevers VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN

Inkomen bij zwangerschap, pleegzorg Informatie voor werknemers en werkgevers VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg Informatie voor werknemers en werkgevers VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg Werk boven uitkering UWV verstrekt

Nadere informatie

Inkomen bij zwangerschap, pleegzorg. Informatie voor werknemers en werkgevers VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN

Inkomen bij zwangerschap, pleegzorg. Informatie voor werknemers en werkgevers VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg Informatie voor werknemers en werkgevers VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg Werk boven uitkering UWV verstrekt

Nadere informatie

Inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg

Inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg uwv.nl werk.nl Inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg Informatie voor werknemers en werkgevers Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Als

Nadere informatie

Bijlage 1 bij U201501087. Bijlage CAR teksten. A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof.

Bijlage 1 bij U201501087. Bijlage CAR teksten. A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof. Bijlage 1 bij U201501087 Bijlage CAR teksten A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof Artikel 6:4 Lid 1 Het kraamverlof, calamiteiten en ander kortverzuimverlof

Nadere informatie

Ik krijg een kind. uwv.nl werk.nl. Uw inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg. Meer informatie?

Ik krijg een kind. uwv.nl werk.nl. Uw inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg. Meer informatie? uwv.nl werk.nl Ik krijg een kind Uw inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg Meer informatie? Deze brochure geeft algemene informatie. Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Heeft u daarna nog vragen?

Nadere informatie

Bijlage 3 Verlofschema

Bijlage 3 Verlofschema 56 KNMT-ARBEIDSVOORWAARDENREGELING 2019 Bijlage 3 Verlofschema Het verlofschema bevat een samenvatting van de verlofvormen die in Hoofdstuk 8 van de KNMT-Arbeidsvoorwaardenregeling tandheelkundige praktijken

Nadere informatie

Verlof uit de Wet Arbeid en Zorg. Toelichting op verschillende vormen van verlof

Verlof uit de Wet Arbeid en Zorg. Toelichting op verschillende vormen van verlof Verlof uit de Wet Arbeid en Zorg Toelichting op verschillende vormen van verlof 29 mei 2017 Verlof op basis van wet en cao De Wet arbeid en zorg (Wazo) heeft tot doel de combinatie van arbeid en zorg te

Nadere informatie

Basisverlof (wettelijk verlof)

Basisverlof (wettelijk verlof) Verlof en zorgverlof Naast het basisverlof zijn er verschillende (wettelijke) verlofregelingen van toepassing wanneer bijvoorbeeld jouw kind, partner of ouder zorg nodig heeft. Afhankelijk van de situatie

Nadere informatie

Werkgeverszaken Verlof

Werkgeverszaken Verlof Werkgeverszaken Verlof Verlof Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 1.1 Inleiding 5 1.2 Wetsvoorstellen op het gebied van verlof- regelingen 5 1.2.1 Wetsvoorstel modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden

Nadere informatie

A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden:

A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Bijlage 1 bij U201501087 Bijlage CAR teksten A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof Artikel 6:4 Lid 1 Het kraamverlof, calamiteiten en ander kortverzuimverlof

Nadere informatie

B. De toelichting op artikel 6:4:1a wordt gewijzigd en komt te luiden:

B. De toelichting op artikel 6:4:1a wordt gewijzigd en komt te luiden: Bijlage 2 bij U201501087 Bijlage CAR-UWO teksten A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof Artikel 6:4 Lid 1 Het kraamverlof, calamiteiten en ander kortverzuimverlof

Nadere informatie

Ledenbrief 15/052 CvA/LOGA 15/10, d.d. 23 juni 2015 inzake wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en zorg Eijsden-Margraten

Ledenbrief 15/052 CvA/LOGA 15/10, d.d. 23 juni 2015 inzake wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en zorg Eijsden-Margraten GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Eijsden-Margraten. Nr. 131209 31 december 2015 Ledenbrief 15/052 CvA/LOGA 15/10, d.d. 23 juni 2015 inzake wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en

Nadere informatie

Personeelsinformatie. Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg. Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg 1

Personeelsinformatie. Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg. Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg 1 Personeelsinformatie Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg 1 Regelingen rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg

Nadere informatie

VISMA SOFTWARE WHITEPAPER

VISMA SOFTWARE WHITEPAPER VISMA SOFTWARE WHITEPAPER Nieuwe regels voor verlof en arbeidstijden Zwangerschaps- en bevallingsverlof Nieuwe regels voor verlof en arbeidstijden Eind vorig jaar stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel

Nadere informatie

Handboek Vakantie en Verlof

Handboek Vakantie en Verlof Handboek Vakantie en Verlof Colofon Uitgave Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), instellingen voor dienstverlening aan mensen met een handicap Oudlaan 4, 3515 GA Utrecht telefoon (030) 27 39 300

Nadere informatie

Hieronder worden eerst de bepalingen uit de Wet arbeid en zorg behandeld en daarna volgen de aanvullende bepalingen uit de CAO.

Hieronder worden eerst de bepalingen uit de Wet arbeid en zorg behandeld en daarna volgen de aanvullende bepalingen uit de CAO. Ouderschapsverlof Het recht op ouderschapsverlof is in hoofdstuk 6 van de Wet arbeid en zorg geregeld. De CAO Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening kent een aantal aanvullingen op de wet. Deze zijn

Nadere informatie

Toelichting artikel 2.8 wijziging omvang aanstelling

Toelichting artikel 2.8 wijziging omvang aanstelling Bijlage bij B&W-flap d.d. 15 september 2015, BD2015-011096 Wijzigingen Nieuwe Rechtspositieregeling Gemeente Amsterdam (NRGA) i.v.m. Wijzigingen in de Wet arbeid en zorg en de Wet aanpassing arbeidsduur.

Nadere informatie

Wijzigingen in de CAR/UWO, Wet arbeid en zorg. Het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Samenwerking Kempengemeenten,

Wijzigingen in de CAR/UWO, Wet arbeid en zorg. Het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Samenwerking Kempengemeenten, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Eersel. Nr. 94488 20 juli 2016 Wijzigingen in de CAR/UWO, Wet arbeid en zorg Het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Samenwerking Kempengemeenten; Overwegende

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Woerden. Nr. 104681 6 november 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden Gezien de circulaire van het Landelijk Overleg Gemeentelijke

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 207 Vaststelling van regels voor het tot stand brengen van een nieuw evenwicht tussen arbeid en zorg in de ruimste zin (Wet arbeid en zorg)

Nadere informatie

LOGA GPD 25.06.2015 0105

LOGA GPD 25.06.2015 0105 6ei) rli!,],!im1501,111l11 LOGA GPD 25.06.2015 0105 Colleee voor Arbeidszaken./VNG FNV Overheid Brief aan de leden T.a.v. het college en raad Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden CNV ()verbeid

Nadere informatie

Artikel 5 Vakantieaanspraak bij (langdurige) ziekte

Artikel 5 Vakantieaanspraak bij (langdurige) ziekte VAKANTIE- EN VERLOFREGELING RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN Vastgesteld en door het College van Bestuur overeengekomen met de werknemersorganisatie in het Lokaal Overleg van 4 oktober 2013, laatstelijk gewijzigd

Nadere informatie

Kabinet staat aan de WIEG van een langer geboorteverlof

Kabinet staat aan de WIEG van een langer geboorteverlof Kabinet staat aan de WIEG van een langer geboorteverlof Partners kunnen langer thuisblijven na bevalling Kabinet staat aan de WIEG van een langer geboorteverlof 2 Op Prinsjesdag 2018 heeft het kabinet

Nadere informatie

Dubbel U B.V. Verzuimprotocol. Ziek, wat nu?

Dubbel U B.V. Verzuimprotocol. Ziek, wat nu? Dubbel U B.V. Verzuimprotocol Ziek, wat nu? Januari 2010 1 Inhoudsopgave Inleiding 2 Ziekmelding 3 Ziekmelding vanuit het buitenland 3 Melding richting De Arbobutler 3 Eigen Verklaring 3 Wekelijks contact

Nadere informatie

GEMEENTE LANC5ĒDIJK ING. 2 4 JUN Z01S. ons kenmerk ECWGO/U Lbr: 15/052 CvA/LOGA 15/10

GEMEENTE LANC5ĒDIJK ING. 2 4 JUN Z01S. ons kenmerk ECWGO/U Lbr: 15/052 CvA/LOGA 15/10 L O G A College voor ArbtMdszakerĽ V N G FNV Chřerbeld CNV Overheid Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad NR. GEMEENTE LANC5ĒDIJK 0 0 6 2-6,2 Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Overzicht verlofvormen WAZ CvA-notitie - juni 2009

Overzicht verlofvormen WAZ CvA-notitie - juni 2009 Overzicht verlofvormen WAZ CvA-notitie - juni 2009 De Wet Arbeid en Zorg (Waz) is direct van toepassing op ambtenaren. Het doel van de Waz is om medewerkers in de gelegenheid te stellen werk te combineren

Nadere informatie

WERK EN ZORG COMBINEREN

WERK EN ZORG COMBINEREN WERK EN ZORG COMBINEREN INFORMATIE UIT DE WET ARBEID EN ZORG (WAZO) EN DE CAR-UWO VOOR GEMEENTEAMBTENAREN 1 INLEIDING: ALS WERK EN PRIVÉ ELKAAR RAKEN CAR UWO 6:5 Je werkt en je hebt een privéleven. Meestal

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Circulaire toepassing van de wet modernisering verlofregelingen bij de rijksoverheid

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Circulaire toepassing van de wet modernisering verlofregelingen bij de rijksoverheid STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17375 29 maart 2017 Circulaire toepassing van de wet modernisering verlofregelingen bij de rijksoverheid Aan: Het bevoegd

Nadere informatie

ons kenmerk ECWGO/U201501087 Lbr: 15/052 CvA/LOGA 15/10

ons kenmerk ECWGO/U201501087 Lbr: 15/052 CvA/LOGA 15/10 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en zorg uw kenmerk ons kenmerk ECWGO/U201501087 Lbr: 15/052

Nadere informatie

Verlof. Informatie over verlofregelingen voor werknemers

Verlof. Informatie over verlofregelingen voor werknemers Verlof Informatie over verlofregelingen voor werknemers Inhoud Verlof 4 Zwangerschaps- en bevallingsverlof 5 Kraamverlof voor de partner 11 Adoptieverlof 13 Ouderschapsverlof 16 Calamiteitenverlof 22

Nadere informatie

Beh. Ambt.: Síreefdaí.: ons kenmerk. ECWGO/U201501087 Lbr: 15/052 CvA/LOGA 15/10

Beh. Ambt.: Síreefdaí.: ons kenmerk. ECWGO/U201501087 Lbr: 15/052 CvA/LOGA 15/10 LOGA Brief aan de leden Ţ.a.v. het college en de raad^ ^ Landelijk Overleg Gemeentelijke Arb eĩdsvo orwaarden C* 'V ' ivj-rl'.»'. CMH'F Beh. Ambt.: Síreefdaí.: informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft

Nadere informatie

Ziek tijdens verlof Verdere informatie Adoptieverlof en pleegzorgverlof

Ziek tijdens verlof Verdere informatie Adoptieverlof en pleegzorgverlof Inleiding In deze folder vind je een beschrijving van de diverse verlofregelingen. Sinds 2001 zijn allerlei wettelijke verlofregelingen gebundeld in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO), met als doel om een balans

Nadere informatie

WET ARBEID EN ZORG. Het recht op verlof in verband met zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg

WET ARBEID EN ZORG. Het recht op verlof in verband met zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg WET ARBEID EN ZORG Wet van 16 november 2001, Stbl. 567, tot vaststelling van regels voor het tot stand brengen van een nieuw evenwicht tussen arbeid en zorg in de ruimste zin, laatstelijk gewijzigd bij

Nadere informatie

Algemeen. Deel 1: Vakantie

Algemeen. Deel 1: Vakantie VAKANTIE- EN VERLOFREGELING RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN Vastgesteld en door het College van Bestuur overeengekomen met de werknemersorganisatie in het Lokaal Overleg van 4 oktober 2013, laatstelijk gewijzigd

Nadere informatie

Het combineren van arbeid en zorg.

Het combineren van arbeid en zorg. Het combineren van arbeid en zorg. Inleiding In deze folder vind je een beschrijving van de diverse verlofregelingen. Sinds 2001 zijn allerlei wettelijke verlofregelingen gebundeld in de Wet Arbeid en

Nadere informatie

Wet- en regelgeving. Wet Arbeid en Zorg. (Tekst geldend op: 20-07-2015) http://wetten.overheid.nl/bwbr0013008 Pag. 1/31 Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving. Wet Arbeid en Zorg. (Tekst geldend op: 20-07-2015) http://wetten.overheid.nl/bwbr0013008 Pag. 1/31 Wet- en regelgeving Wet- en regelgeving Wet Arbeid en Zorg (Tekst geldend op: 20-07-2015) http://wetten.overheid.nl/bwbr0013008 Pag. 1/31 Wet- en regelgeving (Tekst geldend op: 20-07-2015) Wet van 16 november 2001 tot vaststelling

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wet van 16 november 2001 tot vaststelling van regels voor het tot stand brengen van een nieuw evenwicht tussen arbeid en zorg in de ruimste zin (Wet arbeid en zorg) Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin

Nadere informatie

Voorwoord 11. Hoofdstuk 1 Arbeidsbeschermende beleidskaders Inleiding Arbeids- en rusttijden 13

Voorwoord 11. Hoofdstuk 1 Arbeidsbeschermende beleidskaders Inleiding Arbeids- en rusttijden 13 Inhoud Voorwoord 11 Hoofdstuk 1 Arbeidsbeschermende beleidskaders 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Arbeids- en rusttijden 13 1.2.1 Arbeids- en rusttijdenbeleid 13 1.2.2 De vaststelling van het arbeidstijdpatroon

Nadere informatie

Deel 1. Alles over vakantie en vakantiewetgeving

Deel 1. Alles over vakantie en vakantiewetgeving Inhoudsopgave Voorwoord... II Deel 1. Alles over vakantie en vakantiewetgeving 1. Opbouw vakantiedagen... 1 1.1. Wettelijke vakantiedagen... 1 1.1.1. Hoe worden vakantiedagen opgebouwd?... 2 1.1.2. Opbouw

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2000 2001 Nr. 272 27 207 Vaststelling van regels voor het tot stand brengen van een nieuw evenwicht tussen arbeid en zorg in de ruimste zin (Wet arbeid en

Nadere informatie

Verlof. Informatie over verlofregelingen voor werknemers

Verlof. Informatie over verlofregelingen voor werknemers Verlof Informatie over verlofregelingen voor werknemers Inhoud Verlof 4 Zwangerschaps- en bevallingsverlof 5 Kraamverlof voor de partner 11 Adoptieverlof 13 Ouderschapsverlof 16 Calamiteitenverlof 22

Nadere informatie

powered by: Mercatorlaan 1200 Postbus LB Utrecht

powered by: Mercatorlaan 1200 Postbus LB Utrecht powered by: Mercatorlaan 1200 Postbus 20057 3502 LB Utrecht info@dejongespecialist.nl www.dejongespecialist.nl @jongespecialist Aios en Zwangerschap 3 4 Aios en Zwangerschap Vooraf 5 Wanneer meld je dat

Nadere informatie

De volgende verlofvormen worden behandeld in deze notitie:

De volgende verlofvormen worden behandeld in deze notitie: Inleiding Op 1 december 2001 is de Wet Arbeid en Zorg (Waz) in werking getreden. De Waz is direct van toepassing op ambtenaren. Het doel van de Waz is om medewerkers in de gelegenheid te stellen werk te

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2014 565 Wet van 17 december 2014, houdende modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden 0 Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR19688_5

CVDR. Nr. CVDR19688_5 CVDR Officiële uitgave van Rotterdam. Nr. CVDR19688_5 3 juli 2018 Besluit betaald ouderschapsverlof 2003 Burgemeester en wethouders van Rotterdam, Gelezen het voorstel van de wethouder van Middelen en

Nadere informatie

Aanvraag WAZO-uitkering. Bij zwangerschap en bevalling, adoptie en pleegzorg

Aanvraag WAZO-uitkering. Bij zwangerschap en bevalling, adoptie en pleegzorg 0-20 Aanvraag WAZO-uitkering Bij zwangerschap en bevalling, adoptie en pleegzorg Invullen door UWV Bedrijfsgegevens Formuliercode 100088 Volgnummer Waarom dit formulier? Met dit formulier kunt u een uitkering

Nadere informatie

Omvang van het verlof Iedere ouder heeft éénmaal recht op 26 weken ouderschapsverlof voor elk kind onder de 8 jaar.

Omvang van het verlof Iedere ouder heeft éénmaal recht op 26 weken ouderschapsverlof voor elk kind onder de 8 jaar. 1 Ouderschapsverlof Auteur: mr. Edith van Schie, XpertHR Iedere ouder heeft recht op 26 weken ouderschapsverlof voor elk kind onder de 8 jaar. Op deze wijze wil de wetgever beide ouders de mogelijkheid

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 967 Wijziging van de Wet arbeid en zorg en enige andere wetten in verband met het geboorteverlof en het aanvullend geboorteverlof teneinde bij

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Hamervoordracht voor de collegevergadering van

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Hamervoordracht voor de collegevergadering van Nummer Directie Dienst BD2010-004737 concern organisatie College van burgemeester en wethouders Hamervoordracht voor de collegevergadering van 24 augustus 2010 Portefeuille 23 Agendapunt B1 Tekst wordt

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1999 2000 27 207 Vaststelling van regels voor het tot stand brengen van een nieuw evenwicht tussen arbeid en zorg in de ruimste zin (Wet arbeid en zorg)

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg. Nieuwe versie, februari 2015

Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg. Nieuwe versie, februari 2015 Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof Nieuwe versie, februari 2015 Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof Wijzig de titel van het artikel (Kop 5) In het cao-akkoord

Nadere informatie

1. Kortdurend verlof Wanneer een medewerker aanspraak kan maken op kortdurend verlof is terug te vinden in artikel 15.1 van de CAO-VO 2008-2010.

1. Kortdurend verlof Wanneer een medewerker aanspraak kan maken op kortdurend verlof is terug te vinden in artikel 15.1 van de CAO-VO 2008-2010. Notitie verlofmogelijkheden 1. Kortdurend verlof Wanneer een medewerker aanspraak kan maken op kortdurend verlof is terug te vinden in artikel 15.1 van de CAO-VO 2008-2010. De werknemer heeft recht op

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de gevolgen per voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc

Vragen en antwoorden over de gevolgen per voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc Vragen en antwoorden over de gevolgen per 1-1-2019 voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc 2018-2020 28-2-2019 Op 5 november 2018 is een cao-akkoord bereikt tussen de NFU en de vier centrales

Nadere informatie

Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap

Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland Colofon Uitgave Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg

Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg Ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg Nieuwe versie, februari 2015 Koningin Wilhelminalaan 3 3527 LA Utrecht Postbus 2103 3500

Nadere informatie

Ik ben zelfstandige en zwanger

Ik ben zelfstandige en zwanger uwv.nl werk.nl Ik ben zelfstandige en zwanger Uw inkomen bij zwangerschap en bevalling Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen preciezer weten wat voor u in uw situatie

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR133971_1. Regeling ouderschapsverlof

CVDR. Nr. CVDR133971_1. Regeling ouderschapsverlof CVDR Officiële uitgave van Bunschoten. Nr. CVDR133971_1 12 september 2017 Regeling ouderschapsverlof Inleiding betaald en onbetaald verlof De regeling betaald ouderschapsverlof is met ingang van 1 januari

Nadere informatie

Informatiebulletin WETTELIJKE VERLOFREGELINGEN & CAO VERLOFREGELINGEN BIJ APG. (per )

Informatiebulletin WETTELIJKE VERLOFREGELINGEN & CAO VERLOFREGELINGEN BIJ APG. (per ) Informatiebulletin WETTELIJKE VERLOFREGELINGEN & CAO VERLOFREGELINGEN BIJ APG (per 13-11-2018) Inleiding De Unie zet zich in voor de belangenbehartiging van werknemers binnen APG. Dat doet De Unie door

Nadere informatie

Overzicht vervallen of gewijzigde artikelen in de cao PO 2014-2015??

Overzicht vervallen of gewijzigde artikelen in de cao PO 2014-2015?? Overzicht vervallen of gewijzigde artikelen in de cao PO 2014-2015?? Versie 3* Inleiding Vanaf 2015 zijn een aantal wetten en regelingen gepubliceerd die gevolgen hebben voor het bepaalde in de cao PO

Nadere informatie

Kraamverlof. Vakbondsverlof. Verlof voor jeugdjongerenwerk. Wanneer recht op het verlof Voorwaarden voor het verlof. Soorten bijzonder verlof

Kraamverlof. Vakbondsverlof. Verlof voor jeugdjongerenwerk. Wanneer recht op het verlof Voorwaarden voor het verlof. Soorten bijzonder verlof Salaris Wanneer recht op het Kraam WAZ: 4:2 CARH: 6:4 Vakbonds CARH: 6:4:2 Verlof voor jeugdjongerenwerk CARH: 6:4:5:1 100% Na de bevalling van de echtgenote of al dan niet geregistreerde partner waarmee

Nadere informatie

Verlof. Informatie over verlofregelingen voor werknemers

Verlof. Informatie over verlofregelingen voor werknemers Verlof Informatie over verlofregelingen voor werknemers Inhoud Verlof 4 Zwangerschaps- en bevallingsverlof 5 Kraamverlof voor de partner 10 Adoptieverlof 11 Ouderschapsverlof 13 Calamiteitenverlof 17 Zorgverlof

Nadere informatie

BIJLAGE 3. RELEVANTE WETTELIJKE BEPALINGEN Aan deze bijlage kunnen geen rechten worden ontleend. 3-A Burgerlijk Wetboek 7 Titel 10

BIJLAGE 3. RELEVANTE WETTELIJKE BEPALINGEN Aan deze bijlage kunnen geen rechten worden ontleend. 3-A Burgerlijk Wetboek 7 Titel 10 43 BIJLAGE 3 RELEVANTE WETTELIJKE BEPALINGEN Aan deze bijlage kunnen geen rechten worden ontleend. 3-A Burgerlijk Wetboek 7 Titel 10 Goed werkgever en goed werknemer - Artikel 7: 611 BW (geldt voor alle

Nadere informatie

1 Arbeidsovereenkomst

1 Arbeidsovereenkomst 1 Arbeidsovereenkomst Arbeidsovereenkomst Artikel 7.610 en 7.750 BW Voorwaarden arbeidsovereenkomst Geen duidelijke afspraken Er is een arbeidsovereenkomst als een werknemer met een werkgever overeenkomt

Nadere informatie

Verlofregelingen in Nederland

Verlofregelingen in Nederland Interfisc Consult BV Postbus 85969 NL-2508 CR Den Haag Stationsplein 4 NL-2275 AZ Voorburg Documentcode : RB/NL-AR-SD-0021-NL/01-2018 Paginanummer : 1 van 7 0031 (0)70 313 3090 0031 (0)70 313 3099 consult@interfisc.eu

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 32 855 Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden,

Nadere informatie

OUDER SCH APSVERLOF Artikel 1. Begripsbepaling Artikel 2. Recht op ouderschapsverlof Artikel 3. Aanvraag van verlof

OUDER SCH APSVERLOF Artikel 1. Begripsbepaling  Artikel 2. Recht op ouderschapsverlof Artikel 3. Aanvraag van verlof OUDERSCHAPSVERLOF Artikel 1. Begripsbepaling Belanghebbende is de ambtenaar als bedoeld in artikel 1.1 lid 1 sub a van de SAW of de arbeidscontractant als bedoeld in artikel 1.1 lid 1 sub b van de SAW

Nadere informatie

Aanvraag WAZO-uitkering. Bij zwangerschap en bevalling, adoptie en pleegzorg

Aanvraag WAZO-uitkering. Bij zwangerschap en bevalling, adoptie en pleegzorg 0-20 Aanvraag WAZO-uitkering Bij zwangerschap en bevalling, adoptie en pleegzorg Invullen door UWV Bedrijfsgegevens Formuliercode 100088 Volgnummer Waarom dit formulier? Met dit formulier kunt u een uitkering

Nadere informatie

Zwangerschap: veilig werken en verlof

Zwangerschap: veilig werken en verlof Zwangerschap: veilig werken en verlof Inhoud Zwangerschap: veilig werken en verlof 5 Zwanger en veilig werken 6 Hoe weet u of uw werk schadelijk is als u zwanger bent? 6 Wat moet u met uw werkgever regelen

Nadere informatie

VISMA SOFTWARE WHITEPAPER

VISMA SOFTWARE WHITEPAPER VISMA SOFTWARE WHITEPAPER Nieuwe regels voor verlof en arbeidstijden Ouderschapsverlof Samenvatting Eind vorig jaar stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en

Nadere informatie

Ik ben zwanger en zelfstandige. Uw inkomen bij zwangerschap en bevalling

Ik ben zwanger en zelfstandige. Uw inkomen bij zwangerschap en bevalling Ik ben zwanger en zelfstandige Uw inkomen bij zwangerschap en bevalling Re-integratie en tijdelijk inkomen Vanuit de gedachte Werk boven Uitkering stimuleert UWV deelname aan het arbeidsproces. Is werken

Nadere informatie

Voorwoord. Organisaties betrokken bij de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Sport: De Werkgeversorganisatie in de Sport (WOS)

Voorwoord. Organisaties betrokken bij de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Sport: De Werkgeversorganisatie in de Sport (WOS) Voorwoord Werkgevers en werknemers in de sportsector vragen in toenemende mate aandacht voor de combinatie van arbeid en zorg. Voldoende mogelijkheden voor zorgverlof zijn belangrijk. In deze brochure

Nadere informatie

Aios, zwangerschap en bevalling. Regelingen omtrent aios en zwangerschap, bevalling, diensten, borstvoeding en ouderschapsverlof

Aios, zwangerschap en bevalling. Regelingen omtrent aios en zwangerschap, bevalling, diensten, borstvoeding en ouderschapsverlof Aios, zwangerschap en bevalling Regelingen omtrent aios en zwangerschap, bevalling, diensten, borstvoeding en ouderschapsverlof 2 3 inhoud 1. Aios & Zwangerschap 4 2. Zwangerschap 4 3. werktijden en nachtdienst

Nadere informatie

II Het dienstverband

II Het dienstverband II Het dienstverband Voorwaarden De onderwerpen in dit boek hebben betrekking op de situaties waarbij er sprake is van een - tijdelijk of vast - dienstverband. Er is sprake van een dienstverband als er

Nadere informatie

Aanvraag WAZO-uitkering. Bij zwangerschap en bevalling, adoptie en pleegzorg

Aanvraag WAZO-uitkering. Bij zwangerschap en bevalling, adoptie en pleegzorg 0-20 Invullen door UWV Aanvraag WAZO-uitkering Bij zwangerschap en bevalling, adoptie en pleegzorg Bedrijfsgegevens Formuliercode 100088 Volgnummer Waarom dit formulier? Met dit formulier kunt u een uitkering

Nadere informatie

De wieg en het (aanvullend) geboorteverlof

De wieg en het (aanvullend) geboorteverlof ArbeidsRecht 2019/12 De wieg en het (aanvullend) geboorteverlof H.G. van Andel, datum 22-02-2019 Datum 22-02-2019 Auteur H.G. van Andel [2] Auteursprofiel H.G. van Andel Folio weergave Download gedrukte

Nadere informatie

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 5 juni 2009 registratienummer: B/

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 5 juni 2009 registratienummer: B/ NOTA dienst: Dienst Bestuur datum: 5 juni 2009 registratienummer: B/0907039 afdelingsnaam: steller: paraaf chef: kopie aan: onderwerp: DB/P&O Dekker, Marianne Wijzigingen ARH in verband met aanvullingen

Nadere informatie

Regeling Werktijden en Verlof

Regeling Werktijden en Verlof Regeling Werktijden en Verlof Uitvoeringsbesluit krachtens artikelartikel 3:28, lid 3, 4:2, 6:2:1, lid 1, lid 2, lid 3,lid 5, lid 7 en 6:4 lid 2 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Vastgesteld

Nadere informatie

MOEDERSCHAPSVERLOF GEBOORTEVERLOF OUDERSCHAPSVERLOF ADOPTIEVERLOF

MOEDERSCHAPSVERLOF GEBOORTEVERLOF OUDERSCHAPSVERLOF ADOPTIEVERLOF MOEDERSCHAPSVERLOF GEBOORTEVERLOF OUDERSCHAPSVERLOF ADOPTIEVERLOF WETTELIJKE BASIS i Arbeidswet van 16 maart 1971. Wet van 13 april 2011 tot wijziging, wat betreft de meeouders, van de wetgeving inzake

Nadere informatie

Wet Flexibiliteit en Zekerheid

Wet Flexibiliteit en Zekerheid Bijlage 5 Wet Flexibiliteit en Zekerheid Deze bijlage bevat een korte samenvatting van relevante regelingen uit deze wet die zich binnen de branche voor kunnen doen. CAO-partijen zijn zich er van bewust

Nadere informatie

Aanvullende TiU-regeling Bijzonder Verlof

Aanvullende TiU-regeling Bijzonder Verlof Aanvullende TiU-regeling Bijzonder Verlof Artikel 1. Ouderschapsverlof (ter aanvulling op art. 13a - i CAO) Op ouderschapsverlof met een feitelijke ingangsdatum vóór 1 januari 2007 blijven gedurende het

Nadere informatie

Werk & zwangerschap. Alles wat je moet weten

Werk & zwangerschap. Alles wat je moet weten Werk & zwangerschap Alles wat je moet weten Zwangerschap Je hebt een baan en bent zwanger of je bent onlangs ouder geworden. Waar loop je dan allemaal tegenaan? Waar moet je rekening meehouden, wat mag

Nadere informatie

uw kenmerk ons kenmerk CvA/2002004755 Lbr.02/179 CvA/LOGA 02/30

uw kenmerk ons kenmerk CvA/2002004755 Lbr.02/179 CvA/LOGA 02/30 LOGA College voor Arbeidszaken/VNG ABVAKABO FNV CNV Publieke zaak CMHF Brief aan de leden T.a.v. het college 2002004755 ^5"> r 11! 1 j - n t^^,. < 1 8 D C, Landelijk Overleg Gemeentelijke Arb eids vo orwaarden

Nadere informatie

Zwangerschaps- en ouderschapsverlof

Zwangerschaps- en ouderschapsverlof BBZ Zwangerschaps- en ouderschapsverlof Wonen in Nederland, werken in België Inhoud Hoeveel moederschapsverlof krijgt u? 2 Welke uitkering krijgt u? 2 Hoe vraagt u de uitkering aan? 2 Wat als 3 Hoeveel

Nadere informatie

dat het in zijn vergadering van dinsdag 29 november 2016 definitief heeft vastgesteld:

dat het in zijn vergadering van dinsdag 29 november 2016 definitief heeft vastgesteld: GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Harlingen. Nr. 6937 16 januari 2017 Verlofbeleid 2017 gemeente Harlingen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harlingen maakt bekend: dat

Nadere informatie

Wet van 16 november 2001 tot vaststelling van regels voor het tot stand brengen van een nieuw evenwicht tussen arbeid en zorg in de ruimste zin

Wet van 16 november 2001 tot vaststelling van regels voor het tot stand brengen van een nieuw evenwicht tussen arbeid en zorg in de ruimste zin Wet van 16 november 2001 tot vaststelling van regels voor het tot stand brengen van een nieuw evenwicht tussen arbeid en zorg in de ruimste zin (Wet arbeid en zorg) Bijgewerkt tot: Staatsblad 2009, 318;

Nadere informatie

Verlofsoorten NS Afwezigheid in verband met persoonlijke omstandigheden

Verlofsoorten NS Afwezigheid in verband met persoonlijke omstandigheden Verlofsoorten NS Afwezigheid in verband met persoonlijke omstandigheden Adoptieverlof Bijzonder verlof Bloed -en aanverwantschap Calamiteitenverlof Kortdurend zorgverlof Kraamverlof Langdurend zorgverlof

Nadere informatie

Zwangerschap: veilig werken en verlof

Zwangerschap: veilig werken en verlof Zwangerschap: veilig werken en verlof Inhoud Zwangerschap: veilig werken en verlof 5 Zwanger en veilig werken 6 Hoe weet u of uw werk schadelijk is als u zwanger bent? 6 Wat moet u met uw werkgever regelen

Nadere informatie

Werkgeverszaken Vakantie

Werkgeverszaken Vakantie Werkgeverszaken Vakantie Inhoudsopgave 1 Inleiding en leeswijzer 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Leeswijzer 3 1.3 Wetgeving in verandering 3 2 Opbouw van vakantie-uren 5 2.1 Inleiding 5 2.2 Recht op vakantie 5 2.2.1

Nadere informatie

Vrijwillige verzekering binnenland. Informatie over vrijwillig verzekeren voor Ziektewet, WIA, WAO en WW

Vrijwillige verzekering binnenland. Informatie over vrijwillig verzekeren voor Ziektewet, WIA, WAO en WW Vrijwillige verzekering binnenland Informatie over vrijwillig verzekeren voor Ziektewet, WIA, WAO en WW Inhoud Waarom deze brochure? 2 Waarom zelf verzekeren? 2 Wanneer kunt u zich vrijwillig verzekeren?

Nadere informatie

Vrijwillige verzekering binnenland. Informatie over vrijwillig verzekeren voor de Ziektewet, WIA, WAO en WW

Vrijwillige verzekering binnenland. Informatie over vrijwillig verzekeren voor de Ziektewet, WIA, WAO en WW Vrijwillige verzekering binnenland Informatie over vrijwillig verzekeren voor de Ziektewet, WIA, WAO en WW Werk boven uitkering UWV verstrekt tijdelijk inkomen in het kader van wettelijke regelingen als

Nadere informatie

Personeelhandboek Revisiehistorie versie 15.0 d.d

Personeelhandboek Revisiehistorie versie 15.0 d.d Algemeen In dit document worden de inhoudelijke aanpassingen van versie 01-04-2016/v15.0 ten opzichte van versie 01-04-2015/v14.0 en 14.1 van het personeelshandboek weergegeven. Grammaticale wijzigingen

Nadere informatie

Medewerkers, die volgens rooster in onregelmatige en/of consignatie dienst werken, komen in aanmerking voor 14,40 uur extra verlof per jaar.

Medewerkers, die volgens rooster in onregelmatige en/of consignatie dienst werken, komen in aanmerking voor 14,40 uur extra verlof per jaar. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Alkmaar Nr. 1419 3 januari 218 Spelregels bij verlof, gemeente Alkmaar 1. Verlofrechten 1.1 Verlof Het standaard verlof (volgens de CAO) bedraagt voor een

Nadere informatie

Vrijwillige verzekering binnenland

Vrijwillige verzekering binnenland uwv.nl werk.nl Vrijwillige verzekering binnenland Informatie over vrijwillig verzekeren voor Ziektewet, WIA, WAO en WW Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen meer

Nadere informatie

Zwangerschap: veilig werken en verlof

Zwangerschap: veilig werken en verlof Zwangerschap: veilig werken en verlof Inhoud Zwangerschap: veilig werken en verlof 5 Zwanger en veilig werken 6 Hoe weet u of uw werk schadelijk is als u zwanger bent? 6 Wat moet u met uw werkgever regelen

Nadere informatie

Mantelzorgvriendelijk U Centraal

Mantelzorgvriendelijk U Centraal Mantelzorgvriendelijk U Centraal Met ingang van 2016 zal er binnen U Centraal als organisatie meer aandacht komen voor de combinatie van werk en mantelzorg. Dit is niet alleen belangrijk gezien de doelstelling

Nadere informatie

Zorg-verlofregelingen Wet arbeid en zorg. Verantwoord gebruik van de regelingen afspraken

Zorg-verlofregelingen Wet arbeid en zorg. Verantwoord gebruik van de regelingen afspraken Kennisdocument & Zorg-verlofregelingen Wet arbeid en zorg Verantwoord gebruik van de regelingen afspraken Het combineren van werken met zorgtaken voor de werknemer zelf of met zorgtaken voor gezins- en/of

Nadere informatie

Zwangerschaps- en ouderschapsverlof Wonen in Nederland, werken in België

Zwangerschaps- en ouderschapsverlof Wonen in Nederland, werken in België Zwangerschaps- en ouderschapsverlof Wonen in Nederland, werken in België Inhoud Hoeveel moederschapsverlof krijgt u? 2 Welke uitkering krijgt u? 2 Hoe vraagt u de uitkering aan? 2 Wat als 3 Hoeveel ouderschapsverlof

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 18 augustus 2015. Onderwerp: Wijziging arbeidsvoorwaarden - Besluitvormend

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 18 augustus 2015. Onderwerp: Wijziging arbeidsvoorwaarden - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 18 augustus 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00631 Onderwerp: Wijziging arbeidsvoorwaarden - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Het Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie