Kabinet staat aan de WIEG van een langer geboorteverlof

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kabinet staat aan de WIEG van een langer geboorteverlof"

Transcriptie

1 Kabinet staat aan de WIEG van een langer geboorteverlof Partners kunnen langer thuisblijven na bevalling

2 Kabinet staat aan de WIEG van een langer geboorteverlof 2 Op Prinsjesdag 2018 heeft het kabinet zijn plannen voor de komende jaren gepresenteerd. Het gaat goed met Nederland en daar plukken organisaties en werknemers ook het komende jaar de vruchten van. In drie whitepapers zetten we op een rij wat de Prinsjesdagstukken voor u in petto hebben. In deze whitepaper staat de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG) centraal. De tweede whitepaper zoomt in op de plannen voor de kinderopvang en de fiscale gevolgen ervan. Tot slot leest u in de derde whitepaper over de perikelen rondom de subsidieregeling praktijkleren Inleiding Tijdens Prinsjesdag heeft het kabinet de plannen voor 2019 aangekondigd. Veel relevante maatregelen voor werkgevers en werknemers waren al eerder bekend gemaakt. Zo wil het kabinet een aantal nieuwe arbeidswetten invoeren. Nu het economisch voor de wind gaat, is er ruimte voor modernisering van de arbeidsmarkt. De wetsvoorstellen in de maak zijn: de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) die ervoor moet zorgen dat het aanbieden van vaste contracten minder risicovol wordt; de opvolger van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA), die schijnzelfstandigheid moet tegengaan; de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG) die moet zorgen voor een betere balans tussen werk en privé door de nieuwe maatregelen voor langer geboorteverlof voor partners. Attentie! De WIEG wijzigt per 1 januari 2019 het kraamverlof voor partners in geboorteverlof voor partners. Dit geboorteverlof geldt bovendien voor een ruimere periode. Let op: de plannen zijn nog niet definitief, maar de Tweede Kamer heeft inmiddels wel al ingestemd.

3 Kabinet staat aan de WIEG van een langer geboorteverlof 3 1. Van kraamverlof naar geboorteverlof In de begroting van SZW die op Prinsjesdag is gepresenteerd, zijn twee wijzigingen in de Wet arbeid en zorg (WAZO) opgenomen die eerder al waren aangekondigd: de introductie van het geboorteverlof en de verlenging van het pleegzorg- en adoptieverlof. De WAZO Op dit moment zijn de regels voor het kraamverlof opgenomen in de Wet arbeid en zorg (WAZO), de wet van de verlofregelingen. Dat de voorschriften voor het kraamverlof op de schop zouden gaan, was al enige tijd duidelijk. Ten opzichte van veel andere Europese landen is de duur van het kraamverlof in Nederland zeer beperkt, terwijl het verlof een positieve bijdrage zou kunnen leveren aan de ontwikkeling van het kind en de arbeidsparticipatie van vrouwen (die nu na de geboorte veel langer verlof kunnen genieten dan hun partner). Nieuwe regeling Het vorige kabinet diende een wetsvoorstel in om het kraamverlof uit te breiden met drie dagen. Dat plan werd na de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar in de ijskast geplaatst. Het kabinet Rutte III gaat nu een stap verder: het kraamverlof wordt niet uitgebreid met drie extra dagen (op kosten van de overheid), maar vervangen door een andere, ruimere regeling. Deze uitbreiding is opgenomen in het voorstel voor de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG) en daarmee heeft de Tweede kamer nu ingestemd. Van kraamverlof naar geboorteverlof.

4 Kabinet staat aan de WIEG van een langer geboorteverlof 4 WIEG Door de invoering van de WIEG krijgen werknemers straks recht op éénmaal de wekelijkse arbeidsduur geboorteverlof. Een fulltime werknemer heeft dan recht op vijf dagen geboorteverlof na de bevalling van zijn partner. Daarna kan de werknemer nog aanvullend geboorteverlof opnemen. Dit aanvullende verlof bedraagt vijfmaal de wekelijkse arbeidsduur. Een fulltime werknemer kan dus in totaal zes weken verlof opnemen. De precieze regels leest u hierna. Attentie! Ook vervalt in deze regeling dat werkgevers via de cao of in overleg met de ondernemingsraad in het nadeel van de werknemer kunnen afwijken van de verlofregeling. Verder gaat er een opzegverbod gelden voor werknemers die van het geboorteverlof gebruikmaken. Uitbreiding pleegzorg- en adoptieverlof Per 1 januari 2019 wijzigt ook het pleegzorg- en adoptieverlof. Dit verlof wordt met twee verlengd, van vier tot zes weken. Tijdens die zes weken kan de werknemer een uitkering ontvangen, ter hoogte van 100% van het dagloon 2. Geboorteverlof opnemen Door het wetsvoorstel kunnen werknemers per 1 januari 2019 langer betaald verlof opnemen na de bevalling van hun partner. Momenteel is het kraamverlof twee dagen met behoud van loon. Dit wordt aangevuld met drie (meestal onbetaalde) extra verlofdagen als voorschot op het ouderschapsverlof, die de werkgever niet mag weigeren. Zowel het kraamverlof als het niet te weigeren voorschot op ouderschapsverlof komen te vervallen. Werknemers krijgen daarvoor in de plaats geboorteverlof met behoud van loon. Voor werknemers die fulltime werken is dat (zoals hiervoor genoemd) vijf dagen. Bij parttimers zal het verlof naar rato worden berekend. De partner moet het geboorteverlof binnen vier weken na de dag van de bevalling opnemen. Attentie! Onder partner wordt verstaan de echtgeno(o)t(e) of de geregistreerd partner van de moeder, degene die ongehuwd met haar samenwoont of degene die het kind heeft erkend. Extra geboorteverlof in 2020 Per 1 juli 2020 kunnen werknemers het aanvullend geboorteverlof opnemen. Dit aanvullend geboorteverlof duurt maximaal vijfmaal de arbeidsduur per week. Een werknemer die fulltime werkt, kan dus in principe vijf hele weken aan aanvullend geboorteverlof aanvragen.

5 Kabinet staat aan de WIEG van een langer geboorteverlof 5 De kosten voor het aanvullend geboorteverlof komen niet direct voor rekening van de werkgever. Tijdens dit verlof ontvangt de werknemer namelijk een uitkering van UWV ter hoogte van 70% van zijn (maximum)dagloon. De uitkering wordt betaald uit algemene middelen. Daarvoor gaat de premie die de werkgever betaalt voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) wel omhoog. Weigeren verlof? De werkgever mag het aanvullende verlof niet weigeren. Wel mag de werkgever de spreiding van de verlofdagen weigeren, op voorwaarde dat hij hiervoor een zwaarwegende reden heeft. De werknemer moet het aanvullende verlof binnen een half jaar na de geboorte opnemen, dus hij heeft speling om te schuiven met het moment van opname. Uitkering aanvragen voor aanvullende geboorteverlof De werkgever vraagt de uitkering aan voor de werknemer die aanvullend geboorteverlof opneemt en betaalt deze uit, net zoals nu bij de zwangerschaps- en bevallingsuitkering het geval is. De aanvraag is mogelijk vanaf vier weken voor de eerste verlofdag tot vier weken na de laatste verlofdag. Tijdens de uitkering blijft de werknemer vakantiedagen opbouwen.

6 Kabinet staat aan de WIEG van een langer geboorteverlof 6 3. Andere vormen van verlof na de geboorte Het kraamverlof en straks het geboorteverlof is niet het enige verlof dat een ouder kan opnemen nadat zijn partner is bevallen. Hieronder een overzicht van andere typen verlof. Calamiteitenverlof Op de dag van de bevalling heeft de partner van een vrouw die aan het bevallen is recht op calamiteitenverlof. In principe betaalt de werkgever dan het loon van de werknemer door, tenzij er hierover andere afspraken zijn gemaakt in de cao of in een regeling met de ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT). Attentie! Als de werknemer hiermee instemt, mag de werkgever de dagen van het calamiteitenverlof aanmerken als bovenwettelijke vakantiedagen. Het calamiteitenverlof mag dus niet afgaan van de wettelijke vakantiedagen. Ouderschapsverlof Een werknemer heeft recht op 26 keer zijn wekelijkse arbeidsduur aan ouderschapsverlof. Een werknemer die 32 uur per week werkt, kan dus 832 uur ouderschapsverlof opnemen. Het ouderschapsverlof is wettelijk gezien onbetaald, maar in de cao of arbeidsvoorwaardenregeling kunnen afwijkende afspraken staan. Op welk moment de werknemer het verlof opneemt, mag hij in principe zelf beslissen. Wel is het ouderschapsverlof bedoeld voor de zorg van kinderen tot acht jaar. Attentie! De werknemer mag ouderschapsverlof opnemen voor ieder kind. Dus heeft een werknemer een zoon van zes en een dochter van drie en werkt hij 32 uur per week, dan heeft hij recht op uur ouderschapsverlof. Meerlingenverlof Bevalt de moeder van een meerling - zoals een tweeling - dan heeft haar partner geen recht op extra kraamverlof. De moeder heeft wel recht op extra verlof. Het meerlingenverlof duurt namelijk 20 weken in plaats van 16 weken. Overname bevallingsverlof Komt de moeder onverhoopt te overlijden bij de bevalling, dan kan de partner het bevallingsverlof van haar overnemen. De werkgever is dan verplicht zijn loon uit te betalen voor dezelfde periode waarin de moeder nog recht had op bevallingsverlof. De werkgever ontvangt hiervoor wel een uitkering van UWV.

7 Kabinet staat aan de WIEG van een langer geboorteverlof 7 7 Over Visma Software Visma publiceert regelmatig informatie over het vakgebied Human Resource Management en salarisverwerking met als doel u te informeren over de ontwikkelingen die er binnen deze vakgebieden plaatsvinden en u te helpen uw doelstellingen mede te realiseren. Visma Software levert volledig geïntegreerde softwareoplossingen voor boekhouding, Human Resource Management en salarisverwerking. Meer informatie: Visma Software, Rob van Loenen, telefoonnummer: info-amersfoort@visma.com Maandelijks verstuurt Elsa Breeland de nieuwsbrief Elsa vertelt... met antwoorden op HRM-vragen. Klik hier om u in te schrijven. Visma Software levert volledig geïntegreerde softwareoplossingen voor boekhouding, HRM en salarisverwerking.

VISMA SOFTWARE WHITEPAPER

VISMA SOFTWARE WHITEPAPER VISMA SOFTWARE WHITEPAPER Nieuwe regels voor verlof en arbeidstijden Zwangerschaps- en bevallingsverlof Nieuwe regels voor verlof en arbeidstijden Eind vorig jaar stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel

Nadere informatie

VISMA SOFTWARE WHITEPAPER

VISMA SOFTWARE WHITEPAPER VISMA SOFTWARE WHITEPAPER Nieuwe regels voor verlof en arbeidstijden Ouderschapsverlof Samenvatting Eind vorig jaar stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en

Nadere informatie

VISMA SOFTWARE WHITEPAPER. Calamiteiten- en zorgverlof

VISMA SOFTWARE WHITEPAPER. Calamiteiten- en zorgverlof VISMA SOFTWARE WHITEPAPER Calamiteiten- en zorgverlof Nieuwe regels voor verlof en arbeidstijden Eind vorig jaar stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden.

Nadere informatie

Hoger jeugdloon. Met 21 jaar wettelijk minimumloon. Verhoging minimumjeugdloon in twee stappen

Hoger jeugdloon. Met 21 jaar wettelijk minimumloon. Verhoging minimumjeugdloon in twee stappen Hoger jeugdloon. Met 21 jaar wettelijk minimumloon Verhoging minimumjeugdloon in twee stappen Minimumjeugdloon omhoog, sneller wettelijk minimumloon Het minimumjeugdloon gaat in twee stappen omhoog. Per

Nadere informatie

Verlof rond zwangerschap, adoptie, pleegzorg en geboorte

Verlof rond zwangerschap, adoptie, pleegzorg en geboorte Verlof rond zwangerschap, adoptie, pleegzorg en geboorte Op hoeveel weken verlof heeft een werknemer recht in verband met zwangerschaps-, bevallings-, adoptie- en pleegverlof? Behoudt de werknemer recht

Nadere informatie

Nieuwe wetgeving voor de loonadministratie. Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl) Deel 2: het loonkostenvoordeel (LKV)

Nieuwe wetgeving voor de loonadministratie. Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl) Deel 2: het loonkostenvoordeel (LKV) Nieuwe wetgeving voor de loonadministratie Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl) Deel 2: het loonkostenvoordeel (LKV) Nieuwe wetgeving voor de loonadministratie Het loonkostenvoordeel (LKV) In recente whitepapers

Nadere informatie

Tegemoetkoming verhoging minimumjeugdloon. Minimumjeugdloon in twee stappen omhoog

Tegemoetkoming verhoging minimumjeugdloon. Minimumjeugdloon in twee stappen omhoog Tegemoetkoming verhoging minimumjeugdloon Minimumjeugdloon in twee stappen omhoog Tegemoetkoming verhoging minimumjeugdloon Minimumjeugdloon in twee stappen omhoog Looncompensatie voor hoger minimumjeugdloon

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de AOW-gerechtigde werknemer. Arbeidsgerechtelijke gevolgen van doorwerken

Veelgestelde vragen over de AOW-gerechtigde werknemer. Arbeidsgerechtelijke gevolgen van doorwerken Veelgestelde vragen over de Arbeidsgerechtelijke gevolgen van doorwerken Doorwerken Een werknemer die de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt kan besluiten om te stoppen met werken, maar u mag hem ook in dienst

Nadere informatie

Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) Deel 1: Het lage-inkomensvoordeel (LIV)

Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) Deel 1: Het lage-inkomensvoordeel (LIV) Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) Deel 1: Het lage-inkomensvoordeel (LIV) Het lage-inkomensvoordeel (LIV) In recente whitepapers zoomden we in op de Wet aanpak schijnconstructies, het einde van de

Nadere informatie

Tegemoetkomingen in het loondomein. Deel 1: Het lage-inkomensvoordeel (LIV)

Tegemoetkomingen in het loondomein. Deel 1: Het lage-inkomensvoordeel (LIV) Tegemoetkomingen in het loondomein Deel 1: Het lage-inkomensvoordeel (LIV) Tegemoetkomingen in het loondomein Deel 1: Het lage-inkomensvoordeel (LIV) De Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL) die eind 2015

Nadere informatie

Bijlage 3 Verlofschema

Bijlage 3 Verlofschema 56 KNMT-ARBEIDSVOORWAARDENREGELING 2019 Bijlage 3 Verlofschema Het verlofschema bevat een samenvatting van de verlofvormen die in Hoofdstuk 8 van de KNMT-Arbeidsvoorwaardenregeling tandheelkundige praktijken

Nadere informatie

Ontbijtsessie Human Resources 12 maart Frank Stultiens (Vennoot/HR Adviseur)

Ontbijtsessie Human Resources 12 maart Frank Stultiens (Vennoot/HR Adviseur) HR Advies & Personeelsdiensten Ontbijtsessie Human Resources 12 maart 2019 Door: Frank Stultiens (Vennoot/HR Adviseur) 1 HR Advies & Personeelsdiensten Agenda: - WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) - Rekening

Nadere informatie

Basisverlof (wettelijk verlof)

Basisverlof (wettelijk verlof) Verlof en zorgverlof Naast het basisverlof zijn er verschillende (wettelijke) verlofregelingen van toepassing wanneer bijvoorbeeld jouw kind, partner of ouder zorg nodig heeft. Afhankelijk van de situatie

Nadere informatie

Eerder recht op een vast contract? Bereid u voor op de wijziging van de ketenbepaling

Eerder recht op een vast contract? Bereid u voor op de wijziging van de ketenbepaling Eerder recht op een vast contract? Bereid u voor op de wijziging van de ketenbepaling De ketenbepaling Sinds 1 juli 2015 is de ketenbepaling aangescherpt. Dit is een onderdeel van de Wet werk en zekerheid

Nadere informatie

Veranderende wetgeving voor de salarisadministrateur. Deel 2: einde nihilwaardering personeelslening eigen woning

Veranderende wetgeving voor de salarisadministrateur. Deel 2: einde nihilwaardering personeelslening eigen woning Veranderende wetgeving voor de salarisadministrateur Deel 2: einde nihilwaardering personeelslening eigen woning Veranderende wetgeving voor de salarisadministrateur In eerdere whitepapers informeerden

Nadere informatie

Verlof uit de Wet Arbeid en Zorg. Toelichting op verschillende vormen van verlof

Verlof uit de Wet Arbeid en Zorg. Toelichting op verschillende vormen van verlof Verlof uit de Wet Arbeid en Zorg Toelichting op verschillende vormen van verlof 29 mei 2017 Verlof op basis van wet en cao De Wet arbeid en zorg (Wazo) heeft tot doel de combinatie van arbeid en zorg te

Nadere informatie

Bijlage 1 bij U201501087. Bijlage CAR teksten. A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof.

Bijlage 1 bij U201501087. Bijlage CAR teksten. A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof. Bijlage 1 bij U201501087 Bijlage CAR teksten A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof Artikel 6:4 Lid 1 Het kraamverlof, calamiteiten en ander kortverzuimverlof

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 967 Wijziging van de Wet arbeid en zorg en enige andere wetten in verband met het geboorteverlof en het aanvullend geboorteverlof teneinde bij

Nadere informatie

A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden:

A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Bijlage 1 bij U201501087 Bijlage CAR teksten A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof Artikel 6:4 Lid 1 Het kraamverlof, calamiteiten en ander kortverzuimverlof

Nadere informatie

Ledenbrief 15/052 CvA/LOGA 15/10, d.d. 23 juni 2015 inzake wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en zorg Eijsden-Margraten

Ledenbrief 15/052 CvA/LOGA 15/10, d.d. 23 juni 2015 inzake wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en zorg Eijsden-Margraten GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Eijsden-Margraten. Nr. 131209 31 december 2015 Ledenbrief 15/052 CvA/LOGA 15/10, d.d. 23 juni 2015 inzake wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en

Nadere informatie

Belastingplan De belangrijkste wijzigingen op een rij

Belastingplan De belangrijkste wijzigingen op een rij De belangrijkste wijzigingen op een rij 9 oktober 2018 Inhoudsopgave Belastingstelsel vanaf 2021 naar twee belastingschijven Loonheffingskortingen Werknemersverzekeringen Verhoging AOW-leeftijd Wet Normering

Nadere informatie

B. De toelichting op artikel 6:4:1a wordt gewijzigd en komt te luiden:

B. De toelichting op artikel 6:4:1a wordt gewijzigd en komt te luiden: Bijlage 2 bij U201501087 Bijlage CAR-UWO teksten A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof Artikel 6:4 Lid 1 Het kraamverlof, calamiteiten en ander kortverzuimverlof

Nadere informatie

De wieg en het (aanvullend) geboorteverlof

De wieg en het (aanvullend) geboorteverlof ArbeidsRecht 2019/12 De wieg en het (aanvullend) geboorteverlof H.G. van Andel, datum 22-02-2019 Datum 22-02-2019 Auteur H.G. van Andel [2] Auteursprofiel H.G. van Andel Folio weergave Download gedrukte

Nadere informatie

Regeling Werktijden en Verlof

Regeling Werktijden en Verlof Regeling Werktijden en Verlof Uitvoeringsbesluit krachtens artikelartikel 3:28, lid 3, 4:2, 6:2:1, lid 1, lid 2, lid 3,lid 5, lid 7 en 6:4 lid 2 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Vastgesteld

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Hamervoordracht voor de collegevergadering van

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Hamervoordracht voor de collegevergadering van Nummer Directie Dienst BD2010-004737 concern organisatie College van burgemeester en wethouders Hamervoordracht voor de collegevergadering van 24 augustus 2010 Portefeuille 23 Agendapunt B1 Tekst wordt

Nadere informatie

Informatiebulletin WETTELIJKE VERLOFREGELINGEN & CAO VERLOFREGELINGEN BIJ APG. (per )

Informatiebulletin WETTELIJKE VERLOFREGELINGEN & CAO VERLOFREGELINGEN BIJ APG. (per ) Informatiebulletin WETTELIJKE VERLOFREGELINGEN & CAO VERLOFREGELINGEN BIJ APG (per 13-11-2018) Inleiding De Unie zet zich in voor de belangenbehartiging van werknemers binnen APG. Dat doet De Unie door

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Woerden. Nr. 104681 6 november 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden Gezien de circulaire van het Landelijk Overleg Gemeentelijke

Nadere informatie

Wijzigingen in de CAR/UWO, Wet arbeid en zorg. Het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Samenwerking Kempengemeenten,

Wijzigingen in de CAR/UWO, Wet arbeid en zorg. Het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Samenwerking Kempengemeenten, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Eersel. Nr. 94488 20 juli 2016 Wijzigingen in de CAR/UWO, Wet arbeid en zorg Het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Samenwerking Kempengemeenten; Overwegende

Nadere informatie

Sinds 1 januari 2015 moet u een werknemer met een contract voor bepaalde tijd

Sinds 1 januari 2015 moet u een werknemer met een contract voor bepaalde tijd De aanzegtermijn Sinds 1 januari 2015 moet u een werknemer met een contract voor bepaalde tijd met een duur van zes maanden of langer uiterlijk een maand van tevoren laten weten of u zijn contract gaat

Nadere informatie

LOGA GPD 25.06.2015 0105

LOGA GPD 25.06.2015 0105 6ei) rli!,],!im1501,111l11 LOGA GPD 25.06.2015 0105 Colleee voor Arbeidszaken./VNG FNV Overheid Brief aan de leden T.a.v. het college en raad Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden CNV ()verbeid

Nadere informatie

Verlof. Informatie over verlofregelingen voor werknemers

Verlof. Informatie over verlofregelingen voor werknemers Verlof Informatie over verlofregelingen voor werknemers Inhoud Verlof 4 Zwangerschaps- en bevallingsverlof 5 Kraamverlof voor de partner 11 Adoptieverlof 13 Ouderschapsverlof 16 Calamiteitenverlof 22

Nadere informatie

Hieronder worden eerst de bepalingen uit de Wet arbeid en zorg behandeld en daarna volgen de aanvullende bepalingen uit de CAO.

Hieronder worden eerst de bepalingen uit de Wet arbeid en zorg behandeld en daarna volgen de aanvullende bepalingen uit de CAO. Ouderschapsverlof Het recht op ouderschapsverlof is in hoofdstuk 6 van de Wet arbeid en zorg geregeld. De CAO Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening kent een aantal aanvullingen op de wet. Deze zijn

Nadere informatie

Overzicht vervallen of gewijzigde artikelen in de cao PO 2014-2015??

Overzicht vervallen of gewijzigde artikelen in de cao PO 2014-2015?? Overzicht vervallen of gewijzigde artikelen in de cao PO 2014-2015?? Versie 3* Inleiding Vanaf 2015 zijn een aantal wetten en regelingen gepubliceerd die gevolgen hebben voor het bepaalde in de cao PO

Nadere informatie

II Het dienstverband

II Het dienstverband II Het dienstverband Voorwaarden De onderwerpen in dit boek hebben betrekking op de situaties waarbij er sprake is van een - tijdelijk of vast - dienstverband. Er is sprake van een dienstverband als er

Nadere informatie

Wet Flexibiliteit en Zekerheid

Wet Flexibiliteit en Zekerheid Bijlage 5 Wet Flexibiliteit en Zekerheid Deze bijlage bevat een korte samenvatting van relevante regelingen uit deze wet die zich binnen de branche voor kunnen doen. CAO-partijen zijn zich er van bewust

Nadere informatie

ARBEID EN ZORG 2015 Een onderzoek naar cao-bepalingen gerelateerd aan de Wet modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden

ARBEID EN ZORG 2015 Een onderzoek naar cao-bepalingen gerelateerd aan de Wet modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden ARBEID EN ZORG 2015 Een onderzoek naar cao-bepalingen gerelateerd aan de Wet modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden Januari 2016 W.M. Been J. de la Croix E.C. Junger-van Hoorn INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg. Nieuwe versie, februari 2015

Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg. Nieuwe versie, februari 2015 Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof Nieuwe versie, februari 2015 Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof Wijzig de titel van het artikel (Kop 5) In het cao-akkoord

Nadere informatie

Verlof. Informatie over verlofregelingen voor werknemers

Verlof. Informatie over verlofregelingen voor werknemers Verlof Informatie over verlofregelingen voor werknemers Inhoud Verlof 4 Zwangerschaps- en bevallingsverlof 5 Kraamverlof voor de partner 10 Adoptieverlof 11 Ouderschapsverlof 13 Calamiteitenverlof 17 Zorgverlof

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg

Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg Ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg Nieuwe versie, februari 2015 Koningin Wilhelminalaan 3 3527 LA Utrecht Postbus 2103 3500

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet arbeid en zorg en enige andere wetten in verband met het geboorteverlof en het aanvullend geboorteverlof teneinde bij te dragen aan de ontwikkeling van de band tussen de partner van

Nadere informatie

Zeven. n-premises ersus de cloud. misverstanden over flexibele contracten. Tijdelijke arbeidsovereenkomsten gestructureerd managen met e-hrm

Zeven. n-premises ersus de cloud. misverstanden over flexibele contracten. Tijdelijke arbeidsovereenkomsten gestructureerd managen met e-hrm Zeven misverstanden over flexibele contracten Tijdelijke arbeidsovereenkomsten gestructureerd managen met e-hrm n-prem ersus d e voor- en nad Een Visma-whitepaper Samenvatting Sinds de invoering van de

Nadere informatie

GEMEENTE LANC5ĒDIJK ING. 2 4 JUN Z01S. ons kenmerk ECWGO/U Lbr: 15/052 CvA/LOGA 15/10

GEMEENTE LANC5ĒDIJK ING. 2 4 JUN Z01S. ons kenmerk ECWGO/U Lbr: 15/052 CvA/LOGA 15/10 L O G A College voor ArbtMdszakerĽ V N G FNV Chřerbeld CNV Overheid Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad NR. GEMEENTE LANC5ĒDIJK 0 0 6 2-6,2 Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

ons kenmerk ECWGO/U201501087 Lbr: 15/052 CvA/LOGA 15/10

ons kenmerk ECWGO/U201501087 Lbr: 15/052 CvA/LOGA 15/10 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en zorg uw kenmerk ons kenmerk ECWGO/U201501087 Lbr: 15/052

Nadere informatie

H7 Arbeidstijden, arbeidsomstandigheden, vakantie en verlof

H7 Arbeidstijden, arbeidsomstandigheden, vakantie en verlof Samenvatting Sharon 09-04-17 H7 Arbeidstijden, arbeidsomstandigheden, vakantie en verlof Inleiding Werknemers worden op een aantal manieren beschermd. Hieronder een overzicht van de regelingen/wetten:

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet arbeid en zorg en enige andere wetten in verband met het geboorteverlof en het aanvullend geboorteverlof teneinde bij te dragen aan de ontwikkeling van de band tussen de partner van

Nadere informatie

EXAMENPROGRAMMA. Diplomalijn(en) Diploma('s) Examen

EXAMENPROGRAMMA. Diplomalijn(en) Diploma('s) Examen EXAMENPROGRAMMA Diplomalijn(en) Diploma('s) Eamen Loonadministratie Praktijkdiploma Boekhouden (PDL ) Arbeidsrecht Overgangsregeling Niveau 4 (vergelijkbaar met mbo niveau 4) Versie 1-0 Geldig vanaf 01-09-16

Nadere informatie

Beh. Ambt.: Síreefdaí.: ons kenmerk. ECWGO/U201501087 Lbr: 15/052 CvA/LOGA 15/10

Beh. Ambt.: Síreefdaí.: ons kenmerk. ECWGO/U201501087 Lbr: 15/052 CvA/LOGA 15/10 LOGA Brief aan de leden Ţ.a.v. het college en de raad^ ^ Landelijk Overleg Gemeentelijke Arb eĩdsvo orwaarden C* 'V ' ivj-rl'.»'. CMH'F Beh. Ambt.: Síreefdaí.: informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft

Nadere informatie

WERK EN ZORG COMBINEREN

WERK EN ZORG COMBINEREN WERK EN ZORG COMBINEREN INFORMATIE UIT DE WET ARBEID EN ZORG (WAZO) EN DE CAR-UWO VOOR GEMEENTEAMBTENAREN 1 INLEIDING: ALS WERK EN PRIVÉ ELKAAR RAKEN CAR UWO 6:5 Je werkt en je hebt een privéleven. Meestal

Nadere informatie

Omvang van het verlof Iedere ouder heeft éénmaal recht op 26 weken ouderschapsverlof voor elk kind onder de 8 jaar.

Omvang van het verlof Iedere ouder heeft éénmaal recht op 26 weken ouderschapsverlof voor elk kind onder de 8 jaar. 1 Ouderschapsverlof Auteur: mr. Edith van Schie, XpertHR Iedere ouder heeft recht op 26 weken ouderschapsverlof voor elk kind onder de 8 jaar. Op deze wijze wil de wetgever beide ouders de mogelijkheid

Nadere informatie

Verlof. Informatie over verlofregelingen voor werknemers

Verlof. Informatie over verlofregelingen voor werknemers Verlof Informatie over verlofregelingen voor werknemers Inhoud Verlof 4 Zwangerschaps- en bevallingsverlof 5 Kraamverlof voor de partner 11 Adoptieverlof 13 Ouderschapsverlof 16 Calamiteitenverlof 22

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 967 Wijziging van de Wet arbeid en zorg en enige andere wetten in verband met het geboorteverlof en het aanvullend geboorteverlof teneinde bij

Nadere informatie

Soepel van start met de DBA: 5 tips. Maximale wendbaarheid dankzij ehrm

Soepel van start met de DBA: 5 tips. Maximale wendbaarheid dankzij ehrm Soepel van start met de DBA: 5 tips Maximale wendbaarheid dankzij ehrm Soepel van start met de DBA: 5 tips Samenvatting Door de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt wordt het voor werkgevers

Nadere informatie

Deel 1. Alles over vakantie en vakantiewetgeving

Deel 1. Alles over vakantie en vakantiewetgeving Inhoudsopgave Voorwoord... II Deel 1. Alles over vakantie en vakantiewetgeving 1. Opbouw vakantiedagen... 1 1.1. Wettelijke vakantiedagen... 1 1.1.1. Hoe worden vakantiedagen opgebouwd?... 2 1.1.2. Opbouw

Nadere informatie

Vakantieverlof en het Persoonlijk Levensfase Budget in de CAO VVT

Vakantieverlof en het Persoonlijk Levensfase Budget in de CAO VVT Vakantieverlof en het Persoonlijk Levensfase Budget in de CAO VVT Programma 1. Welke wijzigingen in de vakantieregelingen staan er op stapel? 2. Wat zijn de wijzigingen in het BW? 3. Hoe ziet de (vakantie)verlof

Nadere informatie

VISMA SOFTWARE WHITEPAPER. De maatregelen in gevolge de wet werk en zekerheid

VISMA SOFTWARE WHITEPAPER. De maatregelen in gevolge de wet werk en zekerheid VISMA SOFTWARE WHITEPAPER De maatregelen in gevolge de wet werk en zekerheid De nieuwe wet werk en zekerheid Met de nieuwe Wet werk en zekerheid (Wwz) heeft het kabinet het arbeidsrecht op een drietal

Nadere informatie

No.W /III 's-gravenhage, 11 november 2016

No.W /III 's-gravenhage, 11 november 2016 ... No.W12.16.0277/III 's-gravenhage, 11 november 2016 Bij Kabinetsmissive van 19 september 2016, no.2016001567, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Nadere informatie

Onderhandelaarsakkoord CAO 1 januari 2012 1 januari 2014

Onderhandelaarsakkoord CAO 1 januari 2012 1 januari 2014 Onderhandelaarsakkoord CAO 1 januari 2012 1 januari 2014 Ten opzichte van de tekst van de nog vigerende CAO, die een looptijd had tot 1 januari 2012, worden de volgende tekstwijzigingen aangepast: Looptijd

Nadere informatie

Werkgeverszaken Verlof

Werkgeverszaken Verlof Werkgeverszaken Verlof Verlof Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 1.1 Inleiding 5 1.2 Wetsvoorstellen op het gebied van verlof- regelingen 5 1.2.1 Wetsvoorstel modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden

Nadere informatie

Voorstel van wet van het lid Van Gent tot wijziging van onder andere de Wet arbeid en zorg (Wet Babyverlof)

Voorstel van wet van het lid Van Gent tot wijziging van onder andere de Wet arbeid en zorg (Wet Babyverlof) TWEEDE KMER DER 2 STTEN-GENERL Vergaderjaar 2010-2011 32 659 Voorstel van wet van het lid Van Gent tot wijziging van onder andere de Wet arbeid en zorg (Wet abyverlof) Nr. 2 VOORSTEL VN WET Wij eatrix,

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de gevolgen per voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc

Vragen en antwoorden over de gevolgen per voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc Vragen en antwoorden over de gevolgen per 1-1-2019 voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc 2018-2020 28-2-2019 Op 5 november 2018 is een cao-akkoord bereikt tussen de NFU en de vier centrales

Nadere informatie

Voorwoord. Organisaties betrokken bij de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Sport: De Werkgeversorganisatie in de Sport (WOS)

Voorwoord. Organisaties betrokken bij de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Sport: De Werkgeversorganisatie in de Sport (WOS) Voorwoord Werkgevers en werknemers in de sportsector vragen in toenemende mate aandacht voor de combinatie van arbeid en zorg. Voldoende mogelijkheden voor zorgverlof zijn belangrijk. In deze brochure

Nadere informatie

Inkomen bij zwangerschap, pleegzorg Informatie voor werknemers en werkgevers VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN

Inkomen bij zwangerschap, pleegzorg Informatie voor werknemers en werkgevers VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg Informatie voor werknemers en werkgevers VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg Werk boven uitkering UWV verstrekt

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 35007 26 juni 2018 Advies Raad van State inzake het voorstel van wet tot wijziging van de Wet arbeid en zorg en enige

Nadere informatie

Nieuwe wet maakt te veel verlof combinaties mogelijk

Nieuwe wet maakt te veel verlof combinaties mogelijk 404 advocatenblad 11 8 juni 2001 Zorg voor evenwicht in Wet arbeid en zorg Nieuwe wet maakt te veel verlof combinaties mogelijk Vakantiedagen, calamiteiten - verlof, ouderschapsverlof, zwanger schaps-

Nadere informatie

Algemeen. Deel 1: Vakantie

Algemeen. Deel 1: Vakantie VAKANTIE- EN VERLOFREGELING RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN Vastgesteld en door het College van Bestuur overeengekomen met de werknemersorganisatie in het Lokaal Overleg van 4 oktober 2013, laatstelijk gewijzigd

Nadere informatie

VOORBEELD PERSONEELSREGLEMENT PERSONEELSREGLEMENT <NAAM VAN BEDRIJF> <DATUM INGANG>

VOORBEELD PERSONEELSREGLEMENT PERSONEELSREGLEMENT <NAAM VAN BEDRIJF> <DATUM INGANG> VOORBEELD PERSONEELSREGLEMENT PERSONEELSREGLEMENT 1 INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave 2 Artikel 1: Definities 3 Artikel 2: Verplichtingen van de werkgever 3 Artikel 3: Verplichtingen

Nadere informatie

Handboek Vakantie en Verlof

Handboek Vakantie en Verlof Handboek Vakantie en Verlof Colofon Uitgave Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), instellingen voor dienstverlening aan mensen met een handicap Oudlaan 4, 3515 GA Utrecht telefoon (030) 27 39 300

Nadere informatie

Artikel 5 Vakantieaanspraak bij (langdurige) ziekte

Artikel 5 Vakantieaanspraak bij (langdurige) ziekte VAKANTIE- EN VERLOFREGELING RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN Vastgesteld en door het College van Bestuur overeengekomen met de werknemersorganisatie in het Lokaal Overleg van 4 oktober 2013, laatstelijk gewijzigd

Nadere informatie

Op 12 december 2018 zijn partijen het eens geworden over de verlenging van de MuseumCAO tot 1 oktober Het volgende is overeengekomen:

Op 12 december 2018 zijn partijen het eens geworden over de verlenging van de MuseumCAO tot 1 oktober Het volgende is overeengekomen: Aan CAO-partijen Museum cao 2018-2020 Datum 9 januari 2019 Betreft Definitief akkoord Museum cao 2018-2020 Op 12 december 2018 zijn partijen het eens geworden over de verlenging van de MuseumCAO 2016-2018

Nadere informatie

Het combineren van arbeid en zorg.

Het combineren van arbeid en zorg. Het combineren van arbeid en zorg. Inleiding In deze folder vind je een beschrijving van de diverse verlofregelingen. Sinds 2001 zijn allerlei wettelijke verlofregelingen gebundeld in de Wet Arbeid en

Nadere informatie

Ziek tijdens verlof Verdere informatie Adoptieverlof en pleegzorgverlof

Ziek tijdens verlof Verdere informatie Adoptieverlof en pleegzorgverlof Inleiding In deze folder vind je een beschrijving van de diverse verlofregelingen. Sinds 2001 zijn allerlei wettelijke verlofregelingen gebundeld in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO), met als doel om een balans

Nadere informatie

MOEDERSCHAPSVERLOF GEBOORTEVERLOF OUDERSCHAPSVERLOF ADOPTIEVERLOF

MOEDERSCHAPSVERLOF GEBOORTEVERLOF OUDERSCHAPSVERLOF ADOPTIEVERLOF MOEDERSCHAPSVERLOF GEBOORTEVERLOF OUDERSCHAPSVERLOF ADOPTIEVERLOF WETTELIJKE BASIS i Arbeidswet van 16 maart 1971. Wet van 13 april 2011 tot wijziging, wat betreft de meeouders, van de wetgeving inzake

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Circulaire toepassing van de wet modernisering verlofregelingen bij de rijksoverheid

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Circulaire toepassing van de wet modernisering verlofregelingen bij de rijksoverheid STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17375 29 maart 2017 Circulaire toepassing van de wet modernisering verlofregelingen bij de rijksoverheid Aan: Het bevoegd

Nadere informatie

Inkomen bij zwangerschap, pleegzorg. Informatie voor werknemers en werkgevers VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN

Inkomen bij zwangerschap, pleegzorg. Informatie voor werknemers en werkgevers VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg Informatie voor werknemers en werkgevers VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg Werk boven uitkering UWV verstrekt

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 617 Wijziging van de Wet arbeid en zorg en enkele andere wetten in verband met de uitbreiding van het kraamverlof teneinde de band tussen de

Nadere informatie

Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap

Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland Colofon Uitgave Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland

Nadere informatie

BIJLAGE 3. RELEVANTE WETTELIJKE BEPALINGEN Aan deze bijlage kunnen geen rechten worden ontleend. 3-A Burgerlijk Wetboek 7 Titel 10

BIJLAGE 3. RELEVANTE WETTELIJKE BEPALINGEN Aan deze bijlage kunnen geen rechten worden ontleend. 3-A Burgerlijk Wetboek 7 Titel 10 43 BIJLAGE 3 RELEVANTE WETTELIJKE BEPALINGEN Aan deze bijlage kunnen geen rechten worden ontleend. 3-A Burgerlijk Wetboek 7 Titel 10 Goed werkgever en goed werknemer - Artikel 7: 611 BW (geldt voor alle

Nadere informatie

Talent & Salaris Web. Handleiding Zwangerschaps- en bevallingsverlof

Talent & Salaris Web. Handleiding Zwangerschaps- en bevallingsverlof Talent & Salaris Web Handleiding Zwangerschaps- en bevallingsverlof Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Waarom deze handleiding?... 3 2. Verspreid opnemen bevallingsverlof... 3 2.1 Hoe richt u dat in T&S Web

Nadere informatie

Vakantieverlof en het Persoonlijk Levensfase Budget in de CAO VVT. Presentatie voor medewerkers van Faveo CNV Publieke Zaak en Abvakabo FNV mei 2012

Vakantieverlof en het Persoonlijk Levensfase Budget in de CAO VVT. Presentatie voor medewerkers van Faveo CNV Publieke Zaak en Abvakabo FNV mei 2012 Vakantieverlof en het Persoonlijk Levensfase Budget in de CAO VVT Presentatie voor medewerkers van Faveo CNV Publieke Zaak en Abvakabo FNV mei 2012 Programma 1. Welke wijzingen in de vakantieregelingen

Nadere informatie

Ik krijg een kind. uwv.nl werk.nl. Uw inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg. Meer informatie?

Ik krijg een kind. uwv.nl werk.nl. Uw inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg. Meer informatie? uwv.nl werk.nl Ik krijg een kind Uw inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg Meer informatie? Deze brochure geeft algemene informatie. Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Heeft u daarna nog vragen?

Nadere informatie

ECCVA/U Lbr. 08/197 CvA/LOGA 08/41

ECCVA/U Lbr. 08/197 CvA/LOGA 08/41 Brief aan de leden T.a.v. het college informatiecentrum tel. (070) 373 8021 betreft Duur ouderschapsverlof en ouderschapsverlofkorting uw kenmerk -- ons kenmerk ECCVA/U200801974 Lbr. 08/197 CvA/LOGA 08/41

Nadere informatie

Toelichting artikel 2.8 wijziging omvang aanstelling

Toelichting artikel 2.8 wijziging omvang aanstelling Bijlage bij B&W-flap d.d. 15 september 2015, BD2015-011096 Wijzigingen Nieuwe Rechtspositieregeling Gemeente Amsterdam (NRGA) i.v.m. Wijzigingen in de Wet arbeid en zorg en de Wet aanpassing arbeidsduur.

Nadere informatie

FACILITEITEN ARBEID EN ZORG 2009 Een onderzoek naar cao-afspraken met betrekking tot arbeid-en-zorg-faciliteiten

FACILITEITEN ARBEID EN ZORG 2009 Een onderzoek naar cao-afspraken met betrekking tot arbeid-en-zorg-faciliteiten Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Uitvoeringstaken Arbeidsvoorwaardenwetgeving FACILITEITEN ARBEID EN ZORG 2009 Een onderzoek naar cao-afspraken met betrekking tot arbeid-en-zorg-faciliteiten

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2006/31

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2006/31 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2006/31 Gedeputeerde Staten van Limburg maken ter voldoening aan het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht en de Provinciewet bekend dat zij in hun vergadering van 18 april

Nadere informatie

Richtlijn werk en mantelzorg

Richtlijn werk en mantelzorg Raad voor overleg in de Grafimedia-branche (ROGB) Richtlijn werk en mantelzorg bij Grafimedia cao 2015-2018 1 december 2016 Richtlijn werk en mantelzorg Inleiding Medewerkers met mantelzorgtaken kunnen

Nadere informatie

ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor werkgevers en werknemers in de Groothandel in Textielgoederen en aanverwante artikelen

ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor werkgevers en werknemers in de Groothandel in Textielgoederen en aanverwante artikelen ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor werkgevers en werknemers in de Groothandel in Textielgoederen en aanverwante artikelen 1 april 2009 tot en met 31 maart 2011 Tussen partijen bij de

Nadere informatie

Optimalisering verlof na geboorte kind

Optimalisering verlof na geboorte kind ADVIES 18/01 Februari 2018 Optimalisering verlof na geboorte kind SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD Briefadvies Nadere bevindingen optimalisering verlof na geboorte kind Aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Hoe hou je Werk en Privé in Balans?

Hoe hou je Werk en Privé in Balans? Hoe hou je Werk en Privé in Balans? Sandra Stalmeier (LAD) Wouter van Wijhe 28 oktober 2016 Programma Deel A: Werktijden voor aios en medisch specialist Deel B: Ouderschapsverlof Parttime werken Folder

Nadere informatie

VISMA SOFTWARE WHITEPAPER

VISMA SOFTWARE WHITEPAPER VISMA SOFTWARE WHITEPAPER De nieuwe regels rond werknemers en oproepkrachten Ketenbepaling en maatregelen onder de nieuwe wet werk en zekerheid De nieuwe wet werk en zekerheid Het kabinet ziet een groeiende

Nadere informatie

verlof en cao Alle in dit document vermelde berekeningen en verwijzingen naar de CAO zijn gebaseerd op de CAO voor het kappersbedrijf 2010-2011.

verlof en cao Alle in dit document vermelde berekeningen en verwijzingen naar de CAO zijn gebaseerd op de CAO voor het kappersbedrijf 2010-2011. verlof en cao Salonhub biedt werkgevers gereedschap om op eenvoudige wijze de verlofkaart van medewerkers bij te werken. Het bijwerken van de verlofkaart gebeurt vrijwel geheel automatisch op basis van

Nadere informatie

Aanvullende TiU-regeling Bijzonder Verlof

Aanvullende TiU-regeling Bijzonder Verlof Aanvullende TiU-regeling Bijzonder Verlof Artikel 1. Ouderschapsverlof (ter aanvulling op art. 13a - i CAO) Op ouderschapsverlof met een feitelijke ingangsdatum vóór 1 januari 2007 blijven gedurende het

Nadere informatie

Voorwoord 11. Hoofdstuk 1 Arbeidsbeschermende beleidskaders Inleiding Arbeids- en rusttijden 13

Voorwoord 11. Hoofdstuk 1 Arbeidsbeschermende beleidskaders Inleiding Arbeids- en rusttijden 13 Inhoud Voorwoord 11 Hoofdstuk 1 Arbeidsbeschermende beleidskaders 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Arbeids- en rusttijden 13 1.2.1 Arbeids- en rusttijdenbeleid 13 1.2.2 De vaststelling van het arbeidstijdpatroon

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 32 855 Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden,

Nadere informatie

Deze verlofwijzer geeft de situatie met betrekking tot de verschillende vormen van zorgverlof en bijbehorende regelingen weer.

Deze verlofwijzer geeft de situatie met betrekking tot de verschillende vormen van zorgverlof en bijbehorende regelingen weer. VERLOFWIJZER VOOR DE WERKNEMER Deze verlofwijzer geeft de situatie met betrekking tot de verschillende vormen van zorgverlof en bijbehorende regelingen weer. INLEIDING De werknemer kan gebruik maken van

Nadere informatie

Personeelsinformatie. Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg. Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg 1

Personeelsinformatie. Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg. Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg 1 Personeelsinformatie Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg 1 Regelingen rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg

Nadere informatie

Personeelhandboek Revisiehistorie versie 15.0 d.d

Personeelhandboek Revisiehistorie versie 15.0 d.d Algemeen In dit document worden de inhoudelijke aanpassingen van versie 01-04-2016/v15.0 ten opzichte van versie 01-04-2015/v14.0 en 14.1 van het personeelshandboek weergegeven. Grammaticale wijzigingen

Nadere informatie

Cursus KIND IN ZICHT

Cursus KIND IN ZICHT Cursus KIND IN ZICHT Het project Kind in Zicht is geïnitieerd door stichting Expertisecentrum LEEFtijd Dagdeel II: bv gezinsplan; arbeidsvoorwaardelijke & financiële zaken Opstart & introductie partners

Nadere informatie

Verlofregelingen in Nederland

Verlofregelingen in Nederland Interfisc Consult BV Postbus 85969 NL-2508 CR Den Haag Stationsplein 4 NL-2275 AZ Voorburg Documentcode : RB/NL-AR-SD-0021-NL/01-2018 Paginanummer : 1 van 7 0031 (0)70 313 3090 0031 (0)70 313 3099 consult@interfisc.eu

Nadere informatie

Huidige tekst NRGA Nieuwe tekst NRGA Toelichting bij wijziging. Artikel 6.28 doorbetaling bij ouderschapsverlof

Huidige tekst NRGA Nieuwe tekst NRGA Toelichting bij wijziging. Artikel 6.28 doorbetaling bij ouderschapsverlof Bijlage bij B&W-besluit 16 december 2014 (BD 2014-012864) Wijziging Nieuwe Rechtspositieregeling Gemeente Amsterdam (NRGA) in verband met het einde van de ouderschapsverlofkorting en het vervallen van

Nadere informatie

EXAMENPROGRAMMA. Diplomalijn(en) Diploma('s) Examen

EXAMENPROGRAMMA. Diplomalijn(en) Diploma('s) Examen EXAMENPROGRAMMA Diplomalijn(en) Diploma('s) Eamen Loonadministratie Praktijkdiploma Boekhouden (PDL ) Arbeidsrecht Overgangsregeling Niveau 4 (vergelijkbaar met mbo niveau 4) Versie 1-1 Geldig vanaf 01-09-16

Nadere informatie