IPAD EN SOCIALE MEDIA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "IPAD EN SOCIALE MEDIA"

Transcriptie

1 IPAD EN SOCIALE MEDIA

2 Inhoudstafel Inleiding... 3 basisprincipes IPad... 4 App Facebook... 1 Facebook mogelijkheden... 3 App Skype... 5 Skype mogelijkheden... 7 mail lezen en versturen? Bronnen... 11

3 Hoofdstuk 1 I N L E I D I N G In deze workshop leert u sociale media zoals Skype en Facebook installeren en gebruiken op uw ipad. U leert enkele basismogelijkheden kennen zoals vrienden toevoegen, een profiel instellen,. De privacy mogelijkheden en beperkingen worden ook besproken. Op televisie wordt u meer en meer geconfronteerd met de boodschap geef uw reactie via twitter.com. Denk maar eens aan het programma Ook op mensen getest of het nieuws of Dieren in nesten. Daar heeft u heel waarschijnlijk al eens het volgende gezien: #koppen of #vrtnieuws. Al deze websites brengen mensen samen en vormen een netwerk, vandaar de naam Sociale netwerksites. Om gebruik te maken van deze websites moet u over een adres beschikken en u registreren op de website waar u informatie wenst te delen. Door uw registratie wordt uw profiel aangemaakt. Uw profiel bevat altijd uw naam en adres en een wachtwoord voor de website. Andere gegevens zijn meestal optioneel. Sociale netwerken zijn meestal voor iedereen toegankelijk. Soms wordt een leeftijdsgrens vooropgesteld zoals bijv. bij de website Facebook waar een minimum leeftijd geldt van 13 jaar. Sommige sociale netwerken leggen het accent op het sociale, het contact tussen de mensen zoals Twitter, Facebook, LinkedIn en Netlog. Als u Facebook installeert op uw ipad dient u te beschikken over een adres om u te registreren. Het programma Facebook en Skype op de computer hebben meer mogelijkheden dan de App Facebook en Skype op een ipad. De mogelijkheden en instellingen zijn beperkter. Hou daar zeker rekening mee!

4 Hoofdstuk 2 B A S I S P R I N C I P E S IPAD 2.1 Statusbalk Aan de bovenrand van het scherm ziet u de statusbalk met actuele informatie over de toestand van uw ipad. Sommige apps verbergen de statusbalk zodat ze elke pixel van het beeldscherm kunnen gebruiken, maar meestal is de statusbalk zichtbaar. Links ziet u de verbindingskwaliteit met het draadloze netwerk, in het midden de tijd en rechts de accustatus. Er zijn nog meer pictogrammen die zo nodig in de statusbalk verschijnen, bijvoorbeeld wanneer de muziekweergave via het programma ipod op de ipad loopt, als het beeldscherm is vastgezet of wanneer u Bluetooth activeert. Veel Apps zullen bijvoorbeeld niet (goed) meer werken wanneer de vliegtuigstand is aangezet.

5 2.2 Apps installeren Via de door Apple gecontroleerde App Store krijgt u toegang tot alle bestaande Apps voor de ipad. Elke hier aanwezige aanbieder heeft zijn Apps door Apple laten testen. Het is af te raden om Apps te installeren buiten de App-store. U start de Apple App store op om een App te kiezen. Dit doet u vanaf het beginscherm. U krijgt een overzicht van de nieuwste, populairste Apps. Rechtsboven ziet u een zoekvenster zoals bij het surfen. Hier vult u de naam in van de App die u zou willen installeren of een trefwoord. Als er al een woord staat kan u dit vakje leegmaken door op het kruisje te tikken. U gebruikt de NMBS-App. U klikt nu op het icoontje van de App. Er verschijnt een informatie blad. In het grootste gedeelte ziet u een beschrijving en enkele schermkopieën van de App. Linksboven (naast het pictogram van de App) ziet u in het blauw de prijs van de App. In dit geval Gratis. Kies Gratis en kies Installeer App in een groen vak. De App wordt gedownload en geïnstalleerd. (Als er een symbool van een wolkje met een pijltje staat wil dit zeggen dat de App al geïnstalleerd is.) Het is sterk aan te raden om een App kritisch te onderzoeken op zijn waarde. Zeker voor betalende Apps. Hulpmiddelen daarvoor zijn de details en de recensies. In de details omschrijft de maker zelf de App en u vindt er onder meer informatie terug over de ruimte die de App inneemt op de ipad.

6 In het onderdeel Recensies vindt u reacties van gebruikers terug. 2.3 Een App Verwijderen Duw in het beginscherm op de App enkele seconden tot u ziet dat er bovenaan rechts op de App een kruis staat, klik op het kruis en de App is verwijderd. 2.4 Internet Voor tal van zaken moet de ipad verbinding kunnen maken met het internet. Dit is niet de hele tijd nodig maar wel om onder andere een nieuwe Applicaties (Apps) te kunnen installeren en om te surfen op het internet. In het Dock van het beginscherm of bij de Apps van het beginscherm zit de App Instellingen, hierin zit een onderdeel internetinstellingen, Wi-Fi. Klik op Wi-Fi en bekijk de mogelijkheden rechts ervan. In de rechterkolom staan alle netwerken die de ipad heeft gevonden. Hoe meer boegjes erbij staan, hoe beter de verbinding. Staat er een slotje bij dan is er een wachtwoord nodig om hier gebruik van te kunnen maken. Staat er geen slotje bij dan kun je zonder aanmelden gebruik maken van dit netwerk.

7 Hoofdstuk 3 A PP F A C E B O O K Facebook wordt opgericht in februari 2004 door Mark Zuckerberg. Het wordt oorspronkelijk gebruikt in besloten kring door de studenten van Harvard. Nu is Facebook voor iedereen toegankelijk en kent nog steeds een snelle groei. In 2012 kent Facebook reeds 900 miljoen leden waarvan leden uit België. Om gebruik te maken van de website moet u minstens 13 jaar oud zijn en een adres hebben. Vervolgens moet u zich registreren op de website. Registreren dient slechts eenmaal te gebeuren. Bij elk volgend bezoek meldt u zich aan. U kunt met Facebook vrienden maken, een foto of bericht posten, Facebook wordt op verschillende media gebruikt. Denk maar het programma Facebook dat gebruikt wordt via het internet en de App die u kunt gebruiken op een Smartphone, tablet of ipad. Om te kunnen Facebooken, dient u de officiële app te installeren en u moet zich registreren zodat u een eigen account van Facebook heeft. 3.1 Installeer de App Facebook op uw ipad U installeert een nieuwe App op uw ipad door de App van App Store te openen. In deze Store zitten allerhande Apps zoals Facebook, Skype, Twitter, spelletjes enz 1. U opent de App store door erop te klikken en geeft in het zoekvak bovenaan rechts Facebook in. 2. De Store zoekt Facebook op en geeft de App bovenaan links in het venster weer. 3. Klik op Gratis, daarna op Installeer. 4. Sluit het venster van de App store en open de geïnstalleerde App van Facebook in het beginscherm. 5. U kunt zich nu aanmelden als u al lid bent van Facebook of een eigen account aanmaken als u nog geen persoonlijk facebook account heeft. 3.2 Hoe registreer ik? Hoe maak ik mijn eigen facebookaccount? 1. Open de Facebook App en kies Registreren bij Facebook onderaan. 2. Een scherm verschijnt Word lid van Facebook en Kies Aan de slag, Doorgaan. 3. Voer een adres in en kies Ga. 4. Een scherm Hoe heet je verschijnt? Geef voornaam en achternaam in kies Ga. 5. Geef uw geboortedatum kies Doorgaan. 6. Kies man of vrouw en uw account wordt gemaakt.

8 7. Voeg daarna een profielfoto toe en kies een foto of maak een foto, kies daarna Klaar. 8. Facebook vraagt om uw profiel in te vullen om in contact te komen met meer vrienden, kies Overslaan 9. Vrienden zoeken verschijnt, kies Overslaan 10. Klik op uw naam bovenaan rechts, u heeft nu een eigen facebookpagina! 11. Open de mailbox van de die u heeft opgegeven om het Facebookaccount te maken. 12. Klik op Je account bevestigen. U bent nu officieel lid van Facebook en kunt uw eigen facebookaccount overal raadplegen en op bijna alle typen media. Denk maar aan de computer, de ipad, een tabblet, 3.3 Aanmelden Open de Facebook App, geef uw adres en wachtwoord van Facebook in en kies Aamelden. 3.4 Afmelden Klik bovenaan in de rechterhoek op de witte pijl in de blauwe balk, kies Afmelden. Daarna wordt gevraagd Weet je zeker dat zich wilt afmelden? Kies Afmelden.

9 Hoofdstuk 4 F A C E B O O K M O G E L I J K H E D E N Facebook wordt gebruikt om contact met vrienden te onderhouden en om het contact te onderhouden met mensen die u niet vaak ontmoet. Facebook wordt ook gebruikt om zangers, acteurs, atleten, journalisten te volgen of om een bepaalde groep mensen te volgen met dezelfde interesses als u. Op deze manier kan je ook nieuwe vrienden maken. Via Facebook kunt u ook heel gemakkelijk informatie delen met een bepaalde groep mensen en vlot communiceren binnen deze groep. Het programma Facebook op het internet heeft allerhande mogelijkheden. De mogelijkheden op een ipad zijn daarentegen veel beperkter. 4.1 Uw eigen Facebookprofiel Meld u aan bij Facebook. Klik op uw eigen naam bovenaan rechts, op de blauwe balk. U komt op uw persoonlijke tijdslijn terecht. U ziet uw eigen naam en eventueel een foto. Profielfoto aanpassen Klik op de foto kies Foto uploaden of Kiezen uit foto s. Profielinfo bewerken Klik onder de profielfoto op Info en vul uw persoonlijke info aan. Kies daarna Opslaan of annuleren. 4.2 Iemand toevoegen als vriend Klik op de blauwe bovenste balk op het icoontje van 2 personen. Dit is het onderdeel Vriendschapsverzoeken. Kies Vrienden Toevoegen. Geef een naam, adres of onderwerp in bij het

10 zoekvak naam of adres. Klik in de voorgestelde lijst op de persoon die u wilt toevoegen als vriend. Kies Vriend toevoegen. Als deze persoon uw verzoek bevestigt, zijn jullie vrienden. Of jullie vrienden zijn kunt u bekijken op uw eigen tijdslijn in het onderdeel vrienden onder uw profielfoto. U krijgt ook een melding in Facebook als uw vriendschapsverzoek werd geaccepteerd. 4.3 Uw eigen tijdslijn Klik op uw eigen naam in de blauwe balk en u komt op uw eigen tijdslijn terecht van Facebook. Hierop staat uw eigen profielfoto, uw eigen persoonlijke info en ziet u uw vrienden. U kunt hier ook een bericht posten. Klik hiervoor op bericht, geef een bericht in en kies Plaatsen. 4.4 De algemene tijdslijn/ Nieuwsoverzicht Dit is een plaats waar u alle berichten van uw vrienden samen ziet op één tijdslijn. U kunt dan een bericht of foto leuk vinden of reageren op iets, U komt meestal op het nieuwsoverzicht terecht als u de app Facebook opent. Bent u toch niet in uw nieuwsoverzicht, klik dan op de knop met lijntjes uiterst bovenaan links in de blauwe balk en kies Nieuwsoverzicht. 4.5 Uw privacy instellingen Bovenaan rechts on de witte pijl op de blauwe balk zitten de privacy Instellingen. U dient alle privacyinstellingen eens te lezen en in te stellen. Meestal plaatst u alles op Vrienden, niet Openbaar. 4.6 Een account verwijderen of deactiveren Bovenaan links zit een knop met streepjes op de blauwe balk. Met deze knop ziet u nog meer mogelijkheden. Klik op deze knop en ga onderaan links naar Helpcentrum. Typ in Account verwijderen en kies Hoe verwijder ik mijn account permanent. Om uw account te deactiveren kiest u in de tekst de link Deactiveer. Kies laat het ons weten om het account definitief te verwijderen en volg het stappenplan.

11 Hoofdstuk 5 A PP S K Y P E Skype is een gratis en eenvoudig te installeren programma waarmee u in enkele minuten overal ter wereld gratis kunt bellen van computer naar computer of van ipad naar ipad of van computer naar ipad,... Gesprekken via Skype hebben een uitstekende geluidskwaliteit en u kunt in alle privacy bellen omdat Skype heel goed beveiligd is. Skype werd oorspronkelijk geschreven door Niklas Zennström en Janus Friis. In mei 2011 werd Skype overgenomen door Microsoft. Skype is géén vervanging voor uw gewone telefoon en kan niet worden gebruikt om alarmnummers te bellen. In de lessen Skype op ipad wordt vooral aandacht besteed aan het kunnen downloaden van Skype, het toevoegen van contactpersonen, het bellen en opgebeld worden. Voor een videogesprek hebt u uiteraard een camera aan de voorkant van uw tablet nodig. Skype draait op de achtergrond als u de App aan hebt staan. Een voordeel van Skype is dat het programma geheel in het Nederlands is geschreven en verder scoort Skype goed op het gebied van de vormgeving. Skype is zonder meer de bekendste aanbieder van telefoneren via het internet. Het grote voordeel van Skype is dat veel mensen een Skype-account hebben. De kans is dus groot dat vrienden of kennissen al een Skype-account hebben, zodat u eenvoudig gratis kunt bellen met andere Skype-gebruikers. 5.1 De Skype App installeren via de App Store 1. Open de App Store. 2. Geef in het zoekvak bovenaan rechts het woord Skype, kies daarna Zoek of Ga. 3. De Store zoekt Skype voor ipad en geeft de App bovenaan links weer in het venster. 4. Klik op Gratis, Installeer en geef eventueel uw wachtwoord in als dit gevraagd wordt. 5. Sluit de App met de thuisknop en open Skype in het beginscherm. 6. Klik 1 x maal op Skype om deze App te openen. 5.2 Zelf een Skype account maken U start voor de eerste keer Skype en beschikt nog niet over een persoonlijk account. Een blauw venster verschijnt. Druk op de link Maak een account. Gebruiksvoorwaarden verschijnen Tik op Akkoord. Een scherm verschijnt met Maak account.

12 U hoeft geen nummer op te geven in het vak met landcode, dit is om betalend te bellen. Wij willen enkel gratis bellen. Als u een foto wilt toevoegen, tik dan op het plusteken bovenaan. U krijgt de mogelijkheid om een foto te nemen of een bestaande foto uit de App Foto s te selecteren. Als u alle gegevens hebt ingegeven, tik op Maak account. Kies Gereed. U kunt tikken op Skype testgesprek om te verifiëren of alles goed ingesteld is, klik daarna op de groene telefoon. Bevestigen via mail hoeft niet.

13 Hoofdstuk 6 S K Y P E M O G E L I J K H E D E N 6.1 Skypeprofiel Meld u aan in Skype. U heeft al dan niet bij het instellen van uw account een profielfoto toegevoegd. Om uw eigen profiel aan te passen, klikt u bovenaan links op uw eigen naam. Uw profiel verschijnt. Als u klikt op Mijn profiel, kunt u uw Skypenaam, naam, Land, aanpassen. U kunt uw profielfoto wijzigen door op uw foto te klikken in het Profiel. U kunt daarna een nieuwe foto nemen, een bestaande foto kiezen of een foto verwijderen. 6.2 Mijn status U kunt online, weg, niet storen, onzichtbaar of offline zijn. Kies de juiste status door op uw eigen naam bovenaan links en daarna op Status te klikken. 6.3 Aanmelden en afmelden Klik op uw eigen naam, uw profiel verschijnt. Klik op de pijl rechts naast het woord Profiel en kies Meld af of Annuleer. Als u zich afmeldt, verschijnt een blauw venster Skype en kunt u zich weer aanmelden. Als u bent afgemeld klikt u op Skypenaam, en u kunt zich terug aanmelden met uw eigen Skypeaccount.

14 6.4 Contactpersonen toevoegen Tik op het + teken, bovenaan rechts en druk op de optie Zoek in Skype-gids. Geef de volledige naam, e- mail of de skypenaam in en druk op Zoek. Tik op de persoon die u gevonden hebt. U kunt meteen bellen door op de knop Gesprek of Videogesprek te tikken. U voegt de persoon toe door te klikken op Voeg contact toe. Het venster contactverzoeken verschijnt, geef eventueel nog een persoonlijke boodschap in en kies Stuur. Om vrienden te zijn moet de andere persoon u wel nog accepteren op zijn of haar Skype. Als de persoon uw aanvraag bevestigt, komt hij/zij in uw contactenlijst terecht. Voortaan kunt u door op het contact te tikken en het telefoontje een gesprek starten. 6.5 Contact toevoegen accepteren Personen kunnen een aanvraag doen om uw contact toe te voegen aan hun contactenlijst. De aanvraag verschijnt onder Recent: Tik op de persoon en tik vervolgens op het kruisje om te weigeren of het vinkje om te accepteren:

15 6.6 Bellen en gebeld worden Klik een persoon aan in uw contactlijs en klik op Gesprek zonder Camera. om een gesprek te starten U kan tijdens het gesprek tikken op om de camera om deze alsnog aan te zetten. Klik op Videogesprek om een gesprek te starten met de Camera. Als u een videogesprek start, krijgt de persoon aan de andere kant van de lijn de volgende knoppen te zien: De persoon kan een videogesprek of een gewoon gesprek starten. Tijdens het gesprek kunt u de camera uitzetten, geluid dempen, een chatbericht sturen of het gesprek beëindigen. Opmerking: Als de knoppenbalk onderaan niet zichtbaar is, tik op het scherm.

16 Hoofdstuk 7 M A I L L E Z E N E N V E R S T U R E N? 7.1 Gmail Op de ipad kunt u met verschillende mailprogramma s werken. Eén van de meest bekende en gebruiksvriendelijkste apps om te bekijken en raadplegen is g-mail. Deze App van Gmail kunt u ook gebruiken om een programma zoals Facebook te verifiëren. Voor meer info surf naar of typ in het google zoekvak gmail app in. 7.2 Mail Het meest algemene mail programma waar u allerhande mailboxen kunt importeren, zoals hotmail, gmail, telenet, is de app Mail. Mail is de app waarin u uw berichten kunt lezen of met behulp van het schermtoetsenbord een nieuw bericht kunt opstellen. Mail is geschikt voor MobileMe, Microsoft Exchange en de meeste andere populaire diensten, zoals Yahoo! Mail, Gmail van Google en AOL. Desgewenst kunt u de berichten van al uw accounts in één venster weergeven. Ga voor meer info naar of typ in het google zoekvak Mail app in. U kunt ook uw Facebook of andere App verifiëren via mail van uw computer.

17 Hoofdstuk 8 B R O N N E N 1. Cursus Kennismaking Facebook en Twitter van vzw Educo, Koning Albertlaan 27, 9000 Gent 2. Cursus Facebook van vzw Educo, Koning Albertlaan 27, 9000 Gent 3. Cursus Skype van vzw Educo, Koning Albertlaan 27, 9000 Gent 4. Cursus IPad van vzw Educo, KoningAlbertlaan 27, 9000 Gent 5. Cursus Op stap met IPad, Vormingplus

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 De website bij het boek... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Voor docenten... 9 De

Nadere informatie

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden Dropbox Beschrijving Dropbox is een gratis Cloudopslag-toepassing. U krijgt bij aanmelden 2GB gratis opslagruimte, waarin u foto s, documenten, kan bewaren. U kunt deze bestanden gemakkelijk benaderen

Nadere informatie

Handleiding Facebook. SIR-55 Handleiding Facebook 1

Handleiding Facebook. SIR-55 Handleiding Facebook 1 Handleiding Facebook Registreren Facebook is een social network waarbij mensen met elkaar in contact komen. Het is gratis en voor iedereen, vanaf 14 jaar en ouder, toegankelijk. In deze handleiding wordt

Nadere informatie

1. Werken met Skype op een ipad

1. Werken met Skype op een ipad 11 1. Werken met Skype op een ipad Skype op een tablet geeft u de mogelijkheid om op een flexibele manier te communiceren met andere Skype-gebruikers. U kunt bijvoorbeeld vanaf uw bank een tekstbericht

Nadere informatie

Per pagina wordt een stap uitgelegd. De bedoeling is om in groepjes per pagina de workshop te doorlopen.

Per pagina wordt een stap uitgelegd. De bedoeling is om in groepjes per pagina de workshop te doorlopen. Workshop Facebook Ouders kennen Ouders. In deze workshop leer je 1 het volgende: Aanmelden voor een facebook account Leeswijzer. Per pagina wordt een stap uitgelegd. De bedoeling is om in groepjes per

Nadere informatie

Gratis bellen via het internet? Kennismaking met Skype

Gratis bellen via het internet? Kennismaking met Skype Gratis bellen via het internet? Kennismaking met Skype Telefoneren via internet Skype is gratis software die van je pc en internetverbinding een telefoon maakt. Als je vrienden ook Skype installeren, bel

Nadere informatie

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2 Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2 Een drietal zaken zijn van belang om direct na in ontvangst name van uw tablet te regelen om de veiligheid van uw gegevens te waarborgen. Schakel uw tablet

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 7... Facebook, sociaal zijn op het internet Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van uw e-dagboek

Handleiding voor het gebruik van uw e-dagboek Handleiding voor het gebruik van uw e-dagboek INHOUDSTAFEL GIDS BIJ HET INSTALLEREN VAN UW E-DAGBOEK Stap 1: Uw account aanmaken op de computer... pagina 3 Stap 2: Uw e-dagboek activeren op de computer...

Nadere informatie

Handleiding voor het installeren van en werken met Skype

Handleiding voor het installeren van en werken met Skype Handleiding voor het installeren van en werken met Skype 1 Inhoudsopgave: Wat is Skype?... 3 Systeem-eisen Skype... 3 Skype installeren... 4 Skype account aanmaken... 7 Werken met Skype... 10 Skype verwijderen...

Nadere informatie

Facebook: inleidende cursus

Facebook: inleidende cursus Facebook: inleidende cursus Wil je communiceren naar de buitenwereld toe, dan kan dit via Social Media gebeuren. Via Facebook kan je als sportclub miljoenen mensen bereiken, ook doelgroepen voor je club.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig? 11 Uw voorkennis 11 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig? 11 Uw voorkennis 11 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Uw voorkennis... 11 De website bij het boek... 12 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Zo werkt Facebook. Facebook account. Account aanmaken. Profiel inrichten: tijdlijn, profielfoto en omslagfoto. Privacy op Facebook

Zo werkt Facebook. Facebook account. Account aanmaken. Profiel inrichten: tijdlijn, profielfoto en omslagfoto. Privacy op Facebook Zo werkt Facebook Facebook is een sociaal netwerk waar u informatie over uzelf kwijt kunt, zoals berichten over hobby s, interesses en vakantiefoto s. Door vrienden uit te nodigen en vriendschapsverzoeken

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is 7... Facebook, sociaal zijn op het internet Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Leren werken met Facebook Facebook is een van de populairste sociale

Nadere informatie

Beeldbellen via Skype

Beeldbellen via Skype Handleiding Beeldbellen via Skype Versie 1.0 (10-12-2014) 0 Inleiding Het Compaan-platform biedt twee mogelijkheden voor beeldbellen: via de webbrowser of via Skype. Deze handleiding gaat in op de werking

Nadere informatie

Werkmans en Social Media

Werkmans en Social Media Werkmans en Social Media Handleiding aanmelden social media, 2016 INHOUDSOPGAVE Voorwoord... 2 Aanmelden LinkedIn... 3 Aanmelden Twitter... 7 Aanmelden Facebook... 9 1 VOORWOORD Voor u ligt de handleiding

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 6 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 6 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 6 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website... 8 Toets uw kennis... 8 Voor docenten...

Nadere informatie

Opmerking: Realiseer je dat dit een gratis programma is en daarom is het mogelijk dat het soms niet naar behoren werkt.

Opmerking: Realiseer je dat dit een gratis programma is en daarom is het mogelijk dat het soms niet naar behoren werkt. Inhoudspogave 1. Benodigdheden 1 2. Installatie 2 3. Uitleg beginscherm 3 4. Testgesprek 4 5. Contactpersonen 5 6. Bellen 7 7. Chatten (tekstmessenger) 8 8. Skype-vergadering 9 1 Benodigdheden Voordat

Nadere informatie

Gebruikersinstructie herkozen Statenleden ipad Air 2

Gebruikersinstructie herkozen Statenleden ipad Air 2 Gebruikersinstructie herkozen Statenleden ipad Air 2 Een drietal zaken zijn van belang om direct na in ontvangst name van uw tablet te regelen om de veiligheid van uw gegevens te waarborgen. Schakel uw

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Niesbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets kennis... 10 Voor

Nadere informatie

1. Facebook. In dit hoofdstuk leert u:

1. Facebook. In dit hoofdstuk leert u: 13 1. Facebook Facebook is een gratis online sociaal netwerk, speciaal ontwikkeld om gebruikers op een eenvoudige manier contact te laten onderhouden met vrienden en kennissen, maar ook om niee mensen

Nadere informatie

Facebook pagina maken

Facebook pagina maken 1 Facebook pagina maken 1. Lid worden Open de browser (bijv Internet Explorer of Chrome) en typ www.facebook.com Als je al lid bent kun je hier in de bovenste vakjes je e-mail adres en wachtwoord invullen.

Nadere informatie

Hoe maak ik een account aan op Twitter?

Hoe maak ik een account aan op Twitter? Hoe maak ik een account aan op Twitter? Met deze stappen voltooid u het aanmaken van uw eigen Twitter account. STAP 1 Ga naar twitter.com. Zoals u hieronder ziet, bent u op de startpagina van het kanaal.

Nadere informatie

handleiding 2008/2009

handleiding 2008/2009 handleiding 2008/2009 Online digitale foto s plaatsen en delen met familie en vrienden INHOUD Hoofdstuk 1 1.1 Aanmelden 2 1.2 Album aanmaken 2 1.2.1 Klassiek foto s plaatsen 2 1.2.2 Geavanceerd foto s

Nadere informatie

V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +...

V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +... Handleiding Google+ Inhoud V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +..... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +... 7 3 F O T O S B E K I J K E N... 14

Nadere informatie

Talk2Fans App Handleiding

Talk2Fans App Handleiding 2016 Talk2Fans App Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Downloaden Talk2Fans app... 2 2.1 Android... 2 2.2 IOS... 3 3. Nieuwe registratie... 5 4. Eerste keer aanmelden... 6 5. Hoofdfuncties binnen de app... 8 5.1

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

2. Downloaden en installeren

2. Downloaden en installeren U hebt ongetwijfeld wel eens van Skype gehoord. De populaire (video)beldienst op uw pc, op basis van Voice over IP (VoIP), zit zo in de lift dat Microsoft de dienst heeft overgenomen (Microsoft legt 8,5

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Niesbrief... 7 De website bij het boek... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 9 Toets kennis... 10 Voor

Nadere informatie

Snel van start met Facebook?

Snel van start met Facebook? Handleiding Snel van start met Facebook? Facebooken, liken, taggen?!? Deze termen kom je steeds vaker tegen. Interactie via Facebook is razendpopulair. Maar wat is het en hoe werkt het? Deze handleiding

Nadere informatie

Aanvullend bestand bij Aan de slag met Facebook

Aanvullend bestand bij Aan de slag met Facebook 1 Aanvullend bestand bij Aan de slag met Facebook In dit aanvullende PDF-bestand ziet u een overzicht van de wijzigingen tussen Facebook en het boek. 1. Beginnen met Facebook 1.1 Uzelf aanmelden bij Facebook

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Toets uw kennis 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Toets uw kennis 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Toets uw kennis... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Website... 9 Voor docenten... 10 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Installatiegids voor de app van de politiezone Hazodi

Installatiegids voor de app van de politiezone Hazodi Installatiegids voor de app van de politiezone Hazodi Windows Phone 1. Controleer of uw Windows Phone toestel verbonden is met het internet. Indien dit niet het geval is dient u uw mobiele internetverbinding

Nadere informatie

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Versie 21 april 2017 Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden als het gaat om het delen van bestanden en foto s met anderen, waarbij

Nadere informatie

1. Google Account Een Google account aanmaken

1. Google Account Een Google account aanmaken Handleiding Google account 1) Een Google account aanmaken 2) Inloggen en uitloggen Waarom een google account aanmaken als u foto s wilt bekijken? Google biedt een gratis opslag aan voor het uploaden van

Nadere informatie

Richtlijnen - werkprofiel op facebook

Richtlijnen - werkprofiel op facebook Richtlijnen - werkprofiel op facebook (februari 2013) 1 Stap 1: beveilig je persoonlijk profiel Indien je een persoonlijk profiel hebt op facebook, zorg er dan voor dat dit profiel veilig is. Om te weten

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie

Nadere informatie

Handleiding Office 365 en Office 2016

Handleiding Office 365 en Office 2016 Handleiding Office 365 en Office 2016 Versie: juli 2017 1 Inhoudsopgave Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 Eerst een korte kennismaking met Office 365... 4 Wat je moet weten voordat je gaat installeren?...

Nadere informatie

Handleiding HBO GO V.2

Handleiding HBO GO V.2 Handleiding HBO GO V.2 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 2 Ophalen HBO GO Ipad applicatie in de App Store. 3 Ophalen HBO GO Android Tablet applicatie in de Google Play Store.. 4 HBO GO Registreren en Inloggen..

Nadere informatie

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD 2014 Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD Inhoud Inleiding... 2 Aanmelden bij office 365 via het portaal.... 2 Het portaal en gebruikers:...

Nadere informatie

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Inhoudsopgave 1 Wat is Facebook? 2 Registreren bij Facebook en een account aanmaken 3 Foto s toevoegen in een album 4 Een omslag foto toevoegen

Nadere informatie

Handleiding mobiele apparaten, Genzõ & beheerdersfunctie. Aan de slag met Genzõ!

Handleiding mobiele apparaten, Genzõ & beheerdersfunctie. Aan de slag met Genzõ! Handleiding mobiele apparaten, Genzõ & beheerdersfunctie Aan de slag met Genzõ! Inhoudsopgave Deel I: Gebruik Genzõ... 3 1. Inloggen in Genzõ... 3 2. Uitloggen Genzõ... 3 3. Een videogesprek ontvangen...

Nadere informatie

Zoals bekend, wordt Windows Live Essentials vanaf jan niet meer ondersteund. De app Mail in Windows 10 s archiveren

Zoals bekend, wordt Windows Live Essentials vanaf jan niet meer ondersteund. De app Mail in Windows 10  s archiveren Zoals bekend, wordt Windows Live Essentials vanaf jan. 2017 niet meer ondersteund. Het mailprogramma Windows Live Mail is verreweg het populairste onderdeel uit het pakket. Gelukkig zijn er tal van alternatieven

Nadere informatie

Windows Live Mail Windows 8

Windows Live Mail Windows 8 Windows Live Mail Windows 8 Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima

Nadere informatie

Handleiding ipad. Handleiding voor het gebruik van een ipad voor de gemeente Gouda

Handleiding ipad. Handleiding voor het gebruik van een ipad voor de gemeente Gouda Handleiding ipad Handleiding voor het gebruik van een ipad voor de gemeente Gouda Inleiding Een ipad is geen computer, maar een tablet. Dit betekent dat de gebruikersvriendelijkheid voorop staat, maar

Nadere informatie

Troubleshooting. Stap-voor-stap instructies maart 2019

Troubleshooting. Stap-voor-stap instructies maart 2019 Troubleshooting Stap-voor-stap instructies maart 2019 Copyright 2018. NCS Pearson, Inc. of haar filiaal/filialen. Alle rechten voorbehouden. Q-interactive is een handelsmerk in de VS en/of andere landen

Nadere informatie

Outlook. Nog geen Microsoft ID? Klik links op Registreren (en lees het stappenplan op pagina 2 tot 5) Open je browser en ga naar outlook.

Outlook. Nog geen Microsoft ID? Klik links op Registreren (en lees het stappenplan op pagina 2 tot 5) Open je browser en ga naar outlook. Outlook Open je browser en ga naar outlook.com Heb jij al webmail van Microsoft? [@live.be of @hotmail.be] >> Klik op Aanmelden en typ je e-mailadres + wachtwoord zoals je dat ook bij Hotmail doet. Je

Nadere informatie

Create Your Locksystem

Create Your Locksystem Create Your Locksystem Gebruikershandleiding Wendy Caers CVO Antwerpen Inhoudstafel Inhoudstafel 2 Het programma starten 3 Profielen Profiel aanmaken Profiel wijzigen Profiel verwijderen Sluitplannen Sluitplan

Nadere informatie

Hoe maak je een Onegini account?

Hoe maak je een Onegini account? Onegini gasttoegang Met Onegini kunnen gebruikers die diensten via SURFconext willen gebruiken maar niet verbonden zijn aan een instelling die is aangesloten op SURFconext, toch via SURFconext inloggen.

Nadere informatie

VIVES lerarenopleiding campus TORHOUT

VIVES lerarenopleiding campus TORHOUT VIVES lerarenopleiding campus TORHOUT Studenten Sint-Jozefstraat 1 Liesbet Steyaert & Lauwra Lietaert 8820 TORHOUT Bachelorproef www.vives.be Academiejaar 2018-2019 Begeleiding: Evelien Ameye, afdelingshoofd

Nadere informatie

Handleiding. Portal Heerlen

Handleiding. Portal Heerlen Handleiding Portal Heerlen Colofon Het online buurtportaal Portal Heerlen maakt gebruik van Cubigo, een software pakket van Aristoco. Deze handleiding is daarom deels gebaseerd op de algemene Cubigo handleiding.

Nadere informatie

Handleiding. Grubbenvorst-Online. Hoe registreer ik mij bij Grubbenvorst-Online? Hoe log ik in? Hoe maak ik contact? Hoe wissel ik berichten uit?

Handleiding. Grubbenvorst-Online. Hoe registreer ik mij bij Grubbenvorst-Online? Hoe log ik in? Hoe maak ik contact? Hoe wissel ik berichten uit? Handleiding Grubbenvorst-Online Hoe registreer ik mij bij Grubbenvorst-Online? Hoe log ik in? Hoe maak ik contact? Hoe wissel ik berichten uit? Hoe plaats ik zelf nieuwsberichten? Welke andere mogelijkheden

Nadere informatie

3. Communiceren en delen

3. Communiceren en delen 63 3. Communiceren en delen Sociale netwerken zijn opgezet met als doel gemakkelijk te kunnen communiceren. U heeft natuurlijk weinig aan uw sociale netwerk als u niet met uw vrienden kunt communiceren.

Nadere informatie

Veelgestelde vragen door ouders

Veelgestelde vragen door ouders Veel gestelde vragen door ouders - februari 2018 Veelgestelde vragen door ouders In dit document vindt u de veelgestelde vragen door ouders van de afgelopen zes maanden. 1) Op welke manieren kan ik bij

Nadere informatie

SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC.

SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC. SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC. Ik zal je nu stap voor stap vertellen hoe je dat moet doen.

Nadere informatie

Hoe maak ik een Facebook-pagina aan?

Hoe maak ik een Facebook-pagina aan? Hoe maak ik een Facebook-pagina aan? Gebruikers kunnen een persoonlijk profiel aan maken en anderen die ook een profiel hebben uitnodigen om vriend te worden. Iedere gebruiker kan op eigen prikbord of

Nadere informatie

Smartschool Vita et Pax-College: handleiding voor ouders

Smartschool Vita et Pax-College: handleiding voor ouders 1 Smartschool Vita et Pax-College: handleiding voor ouders Te volgen procedure bij de eerste aanmelding op Smartschool. Ga naar: https://vitaetpax.smartschool.be Bij eerste aanmelding: Druk op Wachtwoord

Nadere informatie

Wat is Windows Live Messenger Windows Live Messenger Downloaden Windows Live Messenger Installeren Windows Live ID maken Windows Live Messenger

Wat is Windows Live Messenger Windows Live Messenger Downloaden Windows Live Messenger Installeren Windows Live ID maken Windows Live Messenger door Henk Verbeek Wat is Windows Live Messenger Windows Live Messenger Downloaden Windows Live Messenger Installeren Windows Live ID maken Windows Live Messenger starten Vrienden uitnodigen en accepteren

Nadere informatie

Introductie tot IkGaGolfen 2.0

Introductie tot IkGaGolfen 2.0 Handleiding Introductie tot IkGaGolfen 2.0 Versie wachtwoord aanmaken 1 Laatst bijgewerkt: 4 juli 2018 Bijgewerkt: juli 2018 Inhoudsopgave Een wachtwoord aanmaken 04 Inloggen met uw IkGaGolfen account

Nadere informatie

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com Heeft u dat nou ook? Je typt het adres van een internetpagina in en dan krijg u een foutmelding. Uhh? O ja, ik heb het adres verkeerd ingetypt. Vanaf nu hoeft dat niet meer gebeuren. We werken gewoon met

Nadere informatie

1 Kennismaken met Google+ 11. Google+ 12 Google-account 14 Profiel 20 Privacy en veiligheid 31 Instellingen Kringen 43

1 Kennismaken met Google+ 11. Google+ 12 Google-account 14 Profiel 20 Privacy en veiligheid 31 Instellingen Kringen 43 Inhoudsopgave 1 Kennismaken met Google+ 11 Google+ 12 Google-account 14 Profiel 20 Privacy en veiligheid 31 Instellingen 33 2 Kringen 43 Mensen 44 Mensen toevoegen 46 Jouw kringen 52 3 Delen 59 Posten

Nadere informatie

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik Handleiding Office 2013 en Office 365 voor thuisgebruik Versie: augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 2. Wat je moet weten voordat je gaat installeren?.... 13 3.

Nadere informatie

Office 365 gebruiken op uw iphone of ipad

Office 365 gebruiken op uw iphone of ipad Office 365 gebruiken op uw iphone of ipad Snelstartgids E-mail controleren U kunt uw iphone of ipad instellen voor het versturen en ontvangen van e-mail van uw Office 365-account. Altijd toegang tot uw

Nadere informatie

Praktijkopdrachten Stichting Expertisecentrum ETV.nl/Bregje van Oel, versie 1.0

Praktijkopdrachten Stichting Expertisecentrum ETV.nl/Bregje van Oel, versie 1.0 Praktijkopdrachten Maak eerst de oefeningen van Klik & Tik. Samen op het web op Oefenen.nl. Daarna kun je deze praktijkopdrachten maken. Bijna elk hoofdstuk heeft een praktijkopdracht. Nodig voor deze

Nadere informatie

Sociale netwerksite Facebook Aan de slag met de sociale netwerksite Facebook!

Sociale netwerksite Facebook Aan de slag met de sociale netwerksite Facebook! 2012 Sociale netwerksite Facebook Aan de slag met de sociale netwerksite Facebook! In dit themapakket maak je kennis met de website www.facebook.com. Aan de hand van een voorbeeld leer je stap voor stap

Nadere informatie

Snel van start met Twitter?

Snel van start met Twitter? Handleiding Snel van start met Twitter? Tweet, retweet en hashtag?!? Welkom op Twitter, waar nieuws uit niet meer dan 140 tekens bestaat. Volg de stap voor stap uitleg over hoe je deelt en volgt op dit

Nadere informatie

Instructie handleiding LobBook (docent)

Instructie handleiding LobBook (docent) Instructie handleiding LobBook (docent) V2.2 September 2015 Ga naar www.jouwschoolnaam.lobbook.nl Als eerste pagina krijgt u hier de optie om in te loggen of te registreren. * * In deze screenshots is

Nadere informatie

Implementatiepakket aan de slag met PatientHub

Implementatiepakket aan de slag met PatientHub Implementatiepakket aan de slag met PatientHub Goed gebruik Technische tips Goed gebruik PatientHub Hoe gebruikt u het? Om beveiligde videoconsulten te houden heeft u nodig: - Een computer (Windows 7 of

Nadere informatie

Handleiding WordPress Bakkeveen.nl

Handleiding WordPress Bakkeveen.nl Handleiding WordPress Bakkeveen.nl Inleiding: Hartelijk welkom als correspondent van Bakkeveen.nl In deze handleiding vind je de instructie hoe je zelf informatie op de site van Bakkeveen kunt plaatsen.

Nadere informatie

Erratum bij Starten met de Samsung Galaxy Tab

Erratum bij Starten met de Samsung Galaxy Tab 1 Erratum bij Starten met de Samsung Galaxy Overzicht van de verschillen tussen het boek Starten met de Samsung Galaxy (vierde druk) en het besturingssysteem Android 8. In dit aanvullende bestand leest

Nadere informatie

Google Drive Deel 1 bestanden uploaden en delen met anderen

Google Drive Deel 1 bestanden uploaden en delen met anderen Google Drive Deel 1 bestanden uploaden en delen met anderen I) Wat? 1) documenten maken 2) meer dan 30 andere bestandstypen (vb worddocument, mp3, ) opslaan en vervolgens bestanden openen en delen vanaf

Nadere informatie

1 Het Microsoft-account 1. Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4. 2 Office op de ipad installeren 7

1 Het Microsoft-account 1. Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4. 2 Office op de ipad installeren 7 Inhoudsopgave 1 Het Microsoft-account 1 Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4 2 Office op de ipad installeren 7 Office 8 Word installeren 9 Excel installeren 9 PowerPoint installeren 10 OneNote

Nadere informatie

Handleiding Mijn Kerk

Handleiding Mijn Kerk Handleiding Mijn Kerk 1 www.deinteractievekerk.nl Algemeen Uw kerk gaat de Interactieve Kerk gebruiken. In deze handleiding willen we u op een eenvoudige manier uitleggen hoe de Interactieve Kerk precies

Nadere informatie

Acco: Files exchange documentatie 10 januari 2011

Acco: Files exchange documentatie 10 januari 2011 Acco: Files exchange documentatie 10 januari 2011 Door Philippe Dellaert Acco: Files exchange documentatie - 1/9 1. Inleiding ACCO maakt gebruik van een online systeem om documenten uit te wisselen tussen

Nadere informatie

Facebook Met bijlage Starten met Facebook

Facebook Met bijlage Starten met Facebook Facebook Met bijlage Starten met Facebook Handleiding voor een besloten groep beginners 12 maart 2015 Alie Engelsman, Presentation Matters Inhoudsopgave Weet waar je aan begint Weet waar je het voor wilt

Nadere informatie

Handleiding koppeling voor patiënten

Handleiding koppeling voor patiënten Handleiding koppeling voor patiënten Inhoud 1. Registreren... 2 1.1 Voordat u begint... 2 1.2 Een account aanmaken... 2 1.3 Geen account? Registreer nu!... 3 1.4 Bevestig uw account... 3 1.5 Gefeliciteerd,

Nadere informatie

Hoe maak ik een Facebookpagina voor mijn bedrijf?

Hoe maak ik een Facebookpagina voor mijn bedrijf? ! Hoe maak ik een Facebookpagina voor mijn bedrijf? Inleiding Tegenwoordig hebben veel bedrijven een eigen Facebookpagina. Waarom? Facebook is een groeiend social media. Het heeft nu over de hele wereld

Nadere informatie

Stap 1: csv-bestand opslaan U slaat het adresboek van Windows Live Mail als volgt op in een csvbestand:

Stap 1: csv-bestand opslaan U slaat het adresboek van Windows Live Mail als volgt op in een csvbestand: Van Windows Live Mail ( WLM ) overstappen naar Thunderbird: Om gegevens vanuit WLM te gebruiken maak je eerst een z.g.n. CSV bestand aan. Dat is het adressenbestand. Een csv-bestand is een tabel waarin

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door:

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door: Gebruikershandleiding e-kracht is ontwikkeld door: Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Het e-kracht account...4 2.1 Contacten toevoegen... 6 2.2 Een dagboek bijhouden... 7 2.3 Links beheren... 8 2.4 Een fotoalbum

Nadere informatie

Instructieblad aanmelden

Instructieblad aanmelden 5.0 E-mail aanmelden E-mail registreren en aanmelden Met een e-mailadres kun je post versturen en ontvangen met je computer. Je hebt daarvoor je eigen e-mailadres nodig en een e-mailadres van de persoon

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen OFFICE 365 Start Handleiding Leerlingen Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

Live Mail Windows. Deel 1 Downloaden en installeren van Windows Live Mail

Live Mail Windows. Deel 1 Downloaden en installeren van Windows Live Mail Live Mail Windows Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima programma

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Cliëntportaal van Marente

Gebruikershandleiding Cliëntportaal van Marente Gebruikershandleiding Cliëntportaal van Marente Inhoud 1. Voorwoord... 2 2. Inloggen op het cliëntportaal... 2 3. Mijn Afspraken... 4 4. Mijn Dossier... 6 5. Mijn Berichten... 8 6. Mijn Gegevens... 10

Nadere informatie

WELKOM OP STREAM! DE ONLINE COMMUNITY OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN!

WELKOM OP STREAM! DE ONLINE COMMUNITY OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN! Handleiding WELKOM OP STREAM! DE ONLINE COMMUNITY OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN! LEES EN DEEL OP DIT PLATFORM HET NIEUWS OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN. BEKIJK ALLE EVENEMENTEN EN VOEG JE EIGEN

Nadere informatie

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden Asus T100 en T300

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden Asus T100 en T300 Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden Asus T100 en T300 Een drietal zaken zijn van belang om direct na in ontvangst name van uw tablet te regelen om de veiligheid van uw gegevens te waarborgen. Schakel

Nadere informatie

ZIVVER Gebruikershandleiding

ZIVVER Gebruikershandleiding Versie: 2.0 Datum: 11 april 2017 support@zivver.com www.zivver.com Inhoud Welkom bij ZIVVER!... 3 1. Inloggen in je online veilige postvak... 4 2. Stuur een veilig bericht vanuit je online veilige postvak...

Nadere informatie

Wie op zoek is naar een goede, Nederlandstalige stap-voor-stap handleiding kan het best hier terecht: http://www.gratiscursus.

Wie op zoek is naar een goede, Nederlandstalige stap-voor-stap handleiding kan het best hier terecht: http://www.gratiscursus. Appeltje-i, West-Vlaamse Apple-Mac Gebruikersgroep OC - Hellestraat 6, Marke Kortrijk Sessie: 18 april 2013 Voorstelling: Facebook Jozef Pouseele FACEBOOK 1. Inleiding Sociale media, je kan er nog moeilijk

Nadere informatie

Troubleshooting. Stap-voor-stap instructies augustus 2018

Troubleshooting. Stap-voor-stap instructies augustus 2018 Troubleshooting Stap-voor-stap instructies augustus 2018 Copyright 2018. NCS Pearson, Inc. of haar filiaal/filialen. Alle rechten voorbehouden. Q-interactive is een handelsmerk in de VS en/of andere landen

Nadere informatie

Handleiding Cubigo Verenigingen en Organisaties

Handleiding Cubigo Verenigingen en Organisaties Handleiding Verenigingen en Organisaties Wij heten u hartelijk welkom bij, het platform waar de verbinding wordt gelegd tussen burgers, instellingen, bedrijven en verenigingen op een eenvoudige en gebruikersvriendelijke

Nadere informatie

Handleiding voor Kidsbook - op internet

Handleiding voor Kidsbook - op internet Handleiding voor Kidsbook - op internet Wat is Kidsbook? In deze handleiding geven we je uitleg over de mogelijkheden van ons ouderportaal Kidsbook. Kidsbook is bedoeld om ouders en andere mensen te laten

Nadere informatie

Uitleg MindBodyOnline

Uitleg MindBodyOnline Uitleg MindBodyOnline Wat is MindBodyOnline? Inhoud Hoe werkt MindBodyOnline via de website? Hoe werkt MindBodyOnline via de mobiele app? Wat is MindBodyOnline? Wat is MindBodyOnline? Een online systeem

Nadere informatie

Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016

Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016 Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016 Inhoudsopgave 1. Welkom bij Contict Drive!... 2 2. Aan de slag met Contict Drive... 3 2.1 Registreren... 3 2.2 Een Vault aanmaken... 4 2.3 Contict Drive

Nadere informatie

Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en onderhouden

Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en onderhouden 1 Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en Overzicht van de verschillen tussen het boek Tablet beveiligen, back-uppen en (eerste druk) en de besturingssystemen ios 12 van Apple en Android 8 In dit aanvullende

Nadere informatie

Handleiding medewerkerlogin HR en salaris online

Handleiding medewerkerlogin HR en salaris online Handleiding medewerkerlogin HR en salaris online Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Inloggen 4 3 Loonstroken inzien 5 4 Verlof 6 5 Verlofoverzicht afdeling / bedrijf 8 6 Verjaardagen 9 7 Declaraties en mutaties

Nadere informatie

Handleiding medewerkerlogin HR en salaris online

Handleiding medewerkerlogin HR en salaris online Handleiding medewerkerlogin HR en salaris online Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Inloggen 4 3 Loonstroken inzien 5 4 Verlof 6 5 Verlofoverzicht afdeling / bedrijf 8 6 Verjaardagen 9 7 Declaraties en mutaties

Nadere informatie

ipad instellen voor eerste gebruik

ipad instellen voor eerste gebruik ipad instellen voor eerste gebruik ipad pilot 2014-2015 Klassen 1Ma, 1VMa, 1VMb De eerste stappen Haal de ipad uit de verpakking Verwijder de beschermfolie Houdt de sluimerstand knop enkele seconden vast.

Nadere informatie