1.Uitgangspunt: 1)De hersenen: er is sprake van een aangeboren hersenafwijking. 2)Het denken: er is een stoornis in de informatieverwerking.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1.Uitgangspunt: 1)De hersenen: er is sprake van een aangeboren hersenafwijking. 2)Het denken: er is een stoornis in de informatieverwerking."

Transcriptie

1 1.Uitgangspunt: Het uitgangspunt bij het inrichten van auti-onderwijs binnen onze school is het recht op aangepast onderwijs voor elk kind (Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het kind, 1989) In het pedagogisch project van het Gemeenschapsonderwijs vinden we dit ook terug als één van de leidende principes het pedagogisch project van het gemeenschapsonderwijs is een project dat ieder individu de kansen biedt op optimale ontwikkeling; dat niet leidt tot nivellering en standaardisering, maar tot verscheidenheid in de ontwikkeling op grond van aard en bekwaamheid, waarbij iedereen aangepast pedagogische-didactische hulp krijgt, ongeacht geslacht, levensbeschouwing, sociale status en financiële mogelijkheden. Wij onderschrijven als school van het Gemeenschapsonderwijs het Project Autisme van het Gemeenschapsonderwijs en bouwen voort op de visietekst Autisme in het Gemeenschapsonderwijs van Sigrid Seurynck. (6 juli 2004) In onze school wordt dus voorzien in aangepast onderwijs voor kinderen met autisme of één van de andere andere typeringen binnen het spectrum van de pervasieve ontwikkelingsstoornissen. (vb. syndroom van Asperger, Rett-syndroom, PDD-Nos, ). Bij al deze vormen is de specifieke aanpak van een autiwerking noodzakelijk. 2.Waarom speciale autiklasjes? Mensen met autisme hebben specifieke beperkingen die het leren in een gewone onderwijssetting niet altijd mogelijk maken. De beperkingen situeren zich op drie domeinen nl. 1)De hersenen: er is sprake van een aangeboren hersenafwijking. 2)Het denken: er is een stoornis in de informatieverwerking. a)mensen met autisme kunnen zich moeilijk inleven in wat een ander denkt of voelt (theory of mind). b)zij hebben een zwakke centrale coherentie wat betekent dat zij moeilijk samenhang kunnen zien; zij hebben een grote aandacht voor details zonder het geheel te zien. er is sprake van stoornissen in de uitvoerende functies,dwz. dat zij moeite hebben met het plannen en organiseren van hun handelingen. Zij vinden moeilijk strategieën om problemen op te lossen en kunnen ook moeilijk veranderen van strategie. (executieve functies)

2 3)Het gedrag: a)mensen met autisme hebben het moeilijk met het omgaan met anderen. (sociale interactie). De meeste kinderen met autisme willen wel contact maar weten niet hoe ze dat kunnen bewerkstelligen. b)zij hebben het soms moeilijk om zich uit te drukken (vnl. het gebruik van de communicatieve functies) en het begrijpen van anderen. Zij hebben het moeilijk met het interpreteren van lichaamstaal en mimiek. c) ze hebben het moeilijk met verbeelding. Hierdoor ontwikkelen zij problemen met het flexibel kunnen omgaan met veranderingen. Uit al deze beperkingen vloeit voort dat zij de wereld als chaotisch ervaren. In essentie gaat het om een stoornis in of een gebrek aan betekenisgeving: zij beleven de wereld, vnl. de sociale wereld, als onbegrijpelijk en onvoorstelbaar. Er groeit een gevoel van onveiligheid, dat hen ernstig beperkt in het ontwikkelen van de vaardigheden waarin zij sterk zijn en het ontplooien van hun mogelijkheden. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om vanuit deze kennis van autisme te voorzien in een aangepaste omgeving, die hen helpt om de verwachtingen te begrijpen en hun een gevoel van basisveiligheid kan bieden waardoor de mogelijkheden tot leren wel kunnen ontwikkeld worden. We gaan uit van de idee van empowerment van personen met een handicap. We vatten aan op hun sterke kanten. Een rode draad in de begeleiding is dat niet de persoon met autisme zich moet aanpassen aan de omgeving maar wel dat de omgeving zich aanpast aan de specifieke noden van de persoon met autisme. We zoeken de juiste mate en vorm van steun, zodat onze kinderen met autisme toegang kunnen krijgen tot die bronnen die het mogelijk maken om de controle over het eigen leven in handen te nemen en te houden. (Seurynck Sigrid, Visietekst autisme, Pedagogische begeleidingsdienst van het GO, p.3-4) 3.Hoe zorgen wij op De Bloesem voor mogelijkheden tot ontplooiing en leren? 3.1. Auti-didactiek: Kinderen met autismespectrumstoornissen hebben het moeilijk met prikkelselectie, informatieverwerking en betekenisgeving. Hun denken is anders. Om leerkansen te bieden moeten wij gebruik maken van een aangepaste onderwijsstrategie. Dit willen wij in eerste instantie doen door het toepassen van een didactiek die aangepast is aan de leerstijl van kinderen met een autismespectrumstoornis. Het houdt in dat wij, als omgeving, ons zullen aanpassen aan het kind door verheldering aan te brengen. De onvoorspelbaarheid van de omgeving wordt voorspelbaar gemaakt. Het aanbieden van verheldering is een middel om kinderen met autismespectrumstoornissen te leren vat krijgen op hun omgeving en zo hun ontwikkeling te bevorderen. Op deze wijze worden ze geholpen om op termijn zo zelfstandig mogelijk taken te kunnen uitvoeren en zelfstandigheid te verwerven.

3 -We brengen verheldering aan in de tijd: bv. door gebruik te maken van gevisualiseerde dagschema s. (mbv. voorwerpen, foto s, tekeningen, ngl. de noden van het kind.) -Verheldering in de ruimte wordt gerealiseerd door de inrichting van het lokaal en de plaatsen die voorzien worden om specifieke activiteiten te doen (vb. aan de aanleertafel leren de kinderen nieuwe inhouden aan, in de werkhoek wordt er zelfstandig gewerkt met reeds gekende taken en inhouden, in de speelruimte wordt er gespeeld enz.) De aangebrachte verduidelijking wordt hierbij steeds op maat van het kind aangeboden. -Verheldering in activiteiten en taakorganisatie: - hoeveel en hoelang moet ik werken: vb. hanteren van een werkschema. - hoe moet ik mijn werk doen? : er wordt een duidelijke taakorganisatie aangeboden zodat de leerling weet hoe hij de taak moet uitvoeren. -Voorbereiden van veranderingen en/of wijzigingen: wanneer er zich een onverwachte wijziging voordoet in het aangebrachte dagschema, dan wordt dit duidelijk gecommuniceerd naar het kind en ondersteund met een visueel beeld. -Aangeven en visualiseren van duidelijke regels. Wat wordt er in de klas van mij verwacht, aan welke regels hou ik mij in de klas, tijdens de speeltijd enz. -Gebruiken van concrete communicatie: concreet,expliciet, eenduidig en positief. -We gebruiken een heldere didactiek: volgens een direct instructiemodel. Kinderen met autismespectrumstoornissen hebben het moeilijk met ervaringsgericht leren. 3.2 Theoretisch kader: Binnen de hulpverlening aan leerlingen in het autisme spectrum vertrekken we van een consensusbenadering. Deze benadering omvat aspecten van de TEACCH-methodiek die later ook in andere methodieken terug te vinden waren. Het gaat niet om een duidelijk omschreven en omlijnde behandelingsmethode, wel om een handelingsmethode die op verschillende manieren in de praktijk kan worden gebracht. (Sigrid Seurynck, Visietekst Autisme in het gemeenschapsonderwijs 2004)

4 3.3 Individuele aanpak: Er wordt gewerkt in kleine klasgroepjes met een maximum van 8 kinderen per klasje. Dit is nodig omdat we onderwijs op maat bieden, dwz. voor elk kind wordt een geïndividualiseerd programma opgesteld vanuit zijn/haar specifiek ontwikkelingsprofiel. Dit programma en de ontwikkelingsdoelstellingen worden opgenomen in een handelingsplan opgemaakt in samenspraak met het begeleidend team en de ouders. 3.4 Transfer: Onze kinderen hebben het moeilijk om verworven vaardigheden toe te passen in verschillende situaties. Daarom ligt de klemtoon op het leren generaliseren van de aangeleerde vaardigheden naar een ruimere leeromgeving en naar de thuissituatie. 3.5 Continuïteit: Om goed te kunnen functioneren moeten de specifieke noden van het kind gewaarborgd blijven. Daarom is samenwerking tussen school, ouders en andere begeleiders belangrijk. Ook bij de overgang naar een andere klas of ander onderwijsniveau moet de werking gegarandeerd worden. Voor de kinderen is het belangrijk dat er geen regelmatige personeelswisselingen zijn en dat het aantal hulpverleners beperkt blijft. In die zin is er een vast team in onze autiwerking aangesteld. 3.6 Samenwerking met de ouders: Het is voor onze kinderen uiterst belangrijk om kort in te spelen op de noden en moeilijkheden die zich aandienen. Onze kinderen bouwen gemakkelijk angsten en frustratie op doordat ze onvoldoende mogelijkheden hebben om gebeurtenissen en emoties te plaatsen en te communiceren naar de omgeving. Wanneer we samenwerken kunnen we hier beter op inspelen en het leerproces beter sturen. Voor alle ouders is het belangrijk om gehoord te worden in de opvoeding van hun kind, rekening houdend met de context van de autiklas. Anderzijds kunnen we door duidelijke afspraken en evaluatie van wat beide partijen kunnen bieden een realistischer verwachtingspatroon naar elkaar ontwikkelen, wat de samenwerking en het zich goed voelen alleen maar ten goede kan komen. Gezien onze leerlingen alles moet aangeleerd worden, is het belangrijk om eveneens doelstellingen te formuleren die gericht zijn op een zo zelfstandig mogelijk leven. We formuleren daarom, in samenspraak met de ouders, doelen gericht op zelfredzaamheid, huishoudelijke en maatschappelijke redzaamheid. Ook vrijetijdsvaardigheden worden aangeleerd en ingeoefend omdat het bij zeer veel mensen met autisme problematisch is om zichzelf bezig te houden tijdens vrijetijdsmomenten.

5 3.7 Overleg: Om als team een gezamelijke en zelfde aanpak te kunnen garanderen en goed te kunnen inspelen op de noden van het kind is regelmatig overleg hoog nodig. Tijdens deze wekelijkse overleg- en evaluatiemomenten wordt het individueel handelingsplan aangepast aan de noden van elk kind. 3.8 Een goed opgeleid auti-team: Regelmatige vormingsactiviteiten zijn belangrijk voor een goede autiwerking evenals regelmatige overlegmomenten waarbij afspraken naar aanpak besproken worden. 4. Praktische realisatie: 4.1 Opname: Een leerling kan in een autiklas opgenomen worden of rekenen op auti-ondersteuning wanneer er - een diagnose autismespectrumstoornis gesteld is. - er een attest is voor het betreffende type van buitengewoon onderwijs dat de leerling nodig heeft (type 1, 2 of 8) 4.2 Specifieke setting: Onze autiklasjes richten zich op kinderen met verstandelijke beperking en op kinderen met normale intelligentie (omschreven als type 2, type 1 en type 8). We beogen waar mogelijk integratie. Momenteel omvat de autiwerking in onze school: -twee autiklassen waar kinderen met licht mentale beperking en kinderen met een normale begaafdheid geïndividualiseerd onderwijs genieten. Om de continuïteit te verzekeren, blijven zij fysisch in dezelfde klas gedurende hun ontwikkeling doorheen de lagere school, maar evolueren zij inhoudelijk naar een steeds hoger niveau van cognitief functioneren. De leerkracht past zich voortdurend aan het stijgend leerniveau. -een kleuter-autiklas voor kinderen met een matige mentale handicap (type 2). Ook hier wordt de typische auti-didactiek toegepast. -een autiklas onderbouw voor leerlingen lager onderwijs met een matige tot ernstige mentale beperking (type 2). De nadruk ligt hier sterk op communicatietraining en verwerven van zelfstandigheid in handelingen van het dagelijks leven. Het aanbod is volledig functioneel gericht. -twee autiklassen bovenbouw voor leerlingen lager onderwijs met een matig mentale beperking (type 2). Hier ligt de nadruk ook op communicatie en het verwerven van zelfstandigheid in handelingen van het dagelijks leven, er wordt ook gewerkt rond functioneel lezen en rekenen.

6 -een aantal kinderen met ASS kunnen het onderwijs in een gewone 1 of 8-klas aan en krijgen auti-ondersteuning. Dit wil zeggen dat we extra verduidelijking aanbrengen waar nodig zonder dat de hele omgeving aangepast wordt. Uit bovenstaande blijkt dat er uitgegaan wordt van individuele leerlingkenmerken en -behoeften bij het onderbrengen in een groep. Een zo hoog mogelijke graad van integratie wordt steeds beoogd. 4.3 Inhoudelijk aanbod: Onze school put uit de ontwikkelingsdoelen van de verschillende types van onderwijs, afhankelijk van de problematiek. We streven ernaar om onze kinderen op een zo hoog mogelijk ontwikkelingsniveau te brengen op schools vlak, (dwz. op vlak van lezen, schrijven en rekenen) en op alle andere componenten van het opvoedingsgebeuren. Er zijn dus, naast het puur cognitieve nog andere belangrijke leergebieden, die vanuit hun specifieke tekorten, een plaats krijgen binnen ons onderwijsaanbod: -zelfredzaamheid: handelingen bij het eten en drinken het aan- en uitkleden, lichaamshygiëne, toiletgebruik, -huishoudelijke redzaamheid: we leren de kinderen vaardigheden aan, die in een huishoudelijke situatie voorkomen, zoals tafel leren dekken, afval sorteren, kleren plooien enz. met het oog op het vergroten van de zelfstandigheid thuis en het kunnen deelnemen aan taken in de huishoudelijke omgeving. -communicatie: er wordt gestreefd naar een zo goed mogelijk gebruik van de communicatieve functies. vb. leren om hulp vragen enz. -vrijetijdsbesteding: er wordt uitgegaan van het interessegebied van de leerling. Hier rond worden vrijetijdsactiviteiten aangeleerd. Vb. leren spelen met constructiespellen. -sociale vaardigheden: begrijpen en interpreteren van menselijk gedrag, voorkomen van angst- of paniekreacties, omgaan met mensen,leren kijken vanuit het perspectief van een ander. -maatschappelijk functioneren: verkeersveiligheid, algemene veiligheid. Naar de winkel leren gaan, kunnen omgaan met geld,....

7 -werkvaardigheden en werkhouding: leren taakjes uitvoeren, het leren plannen van activiteiten en opdrachten, leren plannen van de aanpak van werkstukken enz. Het onderwijs is analytisch ingesteld. Door middel van taakanalyse worden de vaardigheden stap voor stap aangeleerd. Hierbij wordt de nadruk gelegd op het essentiële en de samenhang van de deelhandelingen binnen een taak. Om het emotioneel welzijn van onze kinderen te bevorderen is er wekelijks hippotherapie voorzien, naast de gebruikelijke zwem- en sportlessen om het fysiek functioneren te verbeteren. 4.4 Overleg/klassenraden: Er is wekelijks overleg met de leerkracht en alle betrokken begeleiders en/of therapeuten per klas. Tevens is er driewekelijks overleg met het gehele autiteam. Drie maal per jaar zijn er klassenraden. Bij de eerste en tweede klassenraad zijn de ouders aanwezig om samen met het team de prioriteiten vast te leggen voor de handelingsplanning van hun kind. 4.5 Oudercontacten: Oudercontacten kunnen op vraag van de ouders of het schoolteam ten alle tijden georganiseerd worden. Eén maal om de drie maanden is er een vast oudercontact voorzien.(2x tijdens de klassenraad en één maal op het einde van het schooljaar). Wij maken eveneens gebruik van een heen- en weerschriftje of organisatiemap als communicatiemiddel tussen school en ouders. Hierin kan door beide partijen telkens aangebracht worden hoe de dag verlopen is en welke gebeurtenissen zich voorgedaan hebben. Uiteraard is er ook ruimte voor informele contacten. 4.6 Speeltijden: Tijdens de speeltijden genieten de kinderen met ASS en andere leerlingen, die moeilijker in een grote groep kunnen spelen van een aparte speelplaats. Zij maken ook gebruik van de speelleertuin bij goed weer. De speelleertuin wordt volledig aangepast aan de noden van onze leerlingen met autisme en biedt buiten de vrijetijdsbeleving ook een verlenging van de leerdoelen in de klas. Elke klas beschikt over een speelkoffer waar kinderen speelgoed uit kunnen kiezen om de speeltijd in te vullen. De kinderen met ASS leren op voorhand hoe ze met dit speelgoed kunnen spelen. Tijdens de speeltijden werken de ergotherapeuten en logopedisten aan het aanleren van de nodige sociale vaardigheden en het aanleren van spelmogelijkheden.

8 4.7 Veiligheid: Vanuit het functioneren van het kind en vanuit de contacten met de ouders, wordt er bekeken welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn voor elk kind specifiek. Dit kan inhouden dat bijvoorbeeld bepaalde opstellingen in een klasje moeten weggenomen worden. De nodige veiligheidsmaatregelen worden met het hele team besproken. 4.8 Middagmaal en snack: Snacks worden in het klaslokaal zelf genuttigd, het middagmaal wordt in de refter gegeten, maar voor sommige autiklassen op een ander tijdstip dan de grote groep, zodat ook hier de leerlingen die het moeilijker hebben met grote drukte, op een rustige manier kunnen eten. De klasleerkracht zelf is aanwezig. De maaltijdmomenten worden gezien als persoonlijke redzaamheid en er worden in die zin ook individuele doelstellingen geformuleerd in het handelingsplan voor elk kind. 4.9 Uitstappen: Wij streven een zo hoog mogelijk niveau van integratie na voor onze kinderen met ASS. Daarom nemen zij in principe deel aan gezamelijke uitstappen. Deze uitstappen worden uiteraard voorbereid met de kinderen. In sommige gevallen kan er geoordeeld worden dat een bepaalde soort uitstap of activiteit niet aangewezen is voor één bepaalde leerling of voor heel de groep leerlingen met ASS. Er wordt dan een alternatief geboden. Er wordt ook telkens rekening gehouden dat leerlingen die het moeilijk krijgen, terug naar school gaan onder begeleiding van iemand van het auti-team Personeel: Ons team bestaat uit leerkracht,kinderverzorg(er/ster), leerkracht godsdienst/zedenleer/andere, leerkracht LO, kine, ergo en logo en auti-coördinator. Bij ziekte wordt de vervanging zo veel mogelijk gedaan door iemand uit het team, betrokken bij de betreffende klas, tenzij er sprake is van overmacht Samenwerking met CLB en auti-coördinator: De CLB-medewerker is mede betrokken bij het samenstellen en evalueren van de handelingsplannen, maar ook daarbuiten kunnen wij beroep op hem of haar doen wanneer er bepaalde noden of vraagstellingen zijn.

9 5.Inclusie: Het gemeenschapsonderwijs sluit zich aan bij de inclusiegedachte. De Bloesem brengt deze gedachte via haar gon-begeleidingen (gon= geïntegreerd onderwijs) in de praktijk. Om het administratief en inhoudelijk aspect te leiden, beschikken we intern over een goncoördinator en een auti-coördinator, maar steunen we eveneens op de gon-coördinatoren van het gemeenschapsonderwijs onze GONbegeleiders nemen deel aan tal van opleidingen in functie van de noodwendigheden.

1 Visietekst autisme: Het auti-project van MPIGO De Vloedlijn

1 Visietekst autisme: Het auti-project van MPIGO De Vloedlijn 1 Visietekst autisme: Het auti-project van MPIGO De Vloedlijn 1.1 Inleiding : In onze scholen bieden wij verschillende mogelijkheden aan met betrekking tot autiwerking. In onze kleuterklassen bevinden

Nadere informatie

VISIETEKST: Autiwerking OV1, OV2 en OV3 IBSO De Horizon

VISIETEKST: Autiwerking OV1, OV2 en OV3 IBSO De Horizon VISIETEKST: Autiwerking OV1, OV2 en OV3 IBSO De Horizon 1. INLEIDING In het Pedagogisch Project van het Gemeenschapsonderwijs vindt men als één van de leidende principes terug dat het PPGO een project

Nadere informatie

Autismespectrumstoornis?

Autismespectrumstoornis? GON? Wat is dat? Het geïntegreerd onderwijs (GON) is bedoeld om kinderen met een handicap, leermoeilijkheden en/of opvoedingsmoeilijkheden les te laten volgen in het gewone onderwijs. De leerling krijgt

Nadere informatie

Visie op onderwijs voor leerlingen met een autismespectrumstoornis binnen t Brugje

Visie op onderwijs voor leerlingen met een autismespectrumstoornis binnen t Brugje Visie op onderwijs voor leerlingen met een autismespectrumstoornis binnen t Brugje 1. Visie 2. Mentorenwerking 2.1. Een individuele mentor 2.2. Ondersteuning van de mentoren 3. Samenwerking met ouders

Nadere informatie

Omgaan met kinderen met autismespectrumstoornissen. Rob Neyens 22.10.2009

Omgaan met kinderen met autismespectrumstoornissen. Rob Neyens 22.10.2009 Omgaan met kinderen met autismespectrumstoornissen Rob Neyens 22.10.2009 Programma 1. Theorie: wat is autisme? 1.1 Buitenkant 1.2 Binnenkant 2. Praktijk: hoe omgaan met autisme? 2.1 Remediëren 2.2 Compenseren

Nadere informatie

Visie op onderwijs voor leerlingen met een autismespectrumstoornis binnen t Brugje

Visie op onderwijs voor leerlingen met een autismespectrumstoornis binnen t Brugje Visie op onderwijs voor leerlingen met een autismespectrumstoornis binnen t Brugje 1. Visie 2. Mentorenwerking 2.1. Een individuele mentor 2.2. Ondersteuning van de mentoren 3. Samenwerking met ouders

Nadere informatie

TEACCH Treatment and Education of Autistic and related Communication Handicapped Children We werken in de autiwerking volgens deze methodiek We visual

TEACCH Treatment and Education of Autistic and related Communication Handicapped Children We werken in de autiwerking volgens deze methodiek We visual Autiwerking TEACCH Treatment and Education of Autistic and related Communication Handicapped Children We werken in de autiwerking volgens deze methodiek We visualiseren op het niveau van het kind om zo

Nadere informatie

Samen op weg naar zelf doen, waar het kan

Samen op weg naar zelf doen, waar het kan Samen op weg naar zelf doen, waar het kan Uitgangspunt: Het uitgangspunt bij het inrichten van onderwijs aan kinderen met autisme binnen onze school is het recht op aangepast onderwijs voor elk kind. In

Nadere informatie

GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders

GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders BSBO Wilgenduin GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor ouders Inhoud p 1 Wie zijn wij? 3 2 Wat betekent GON? 4 3 Wie komt in aanmerking voor GON-begeleiding? 4 4 Aan welke voorwaarden moet je voldoen

Nadere informatie

Samen maken we BUITENGEWOON onderwijs!

Samen maken we BUITENGEWOON onderwijs! Samen maken we BUITENGEWOON onderwijs! OF DECREET Typologie: vroeger nu Type voor kinderen Type voor kinderen 1 met een licht mentale beperking 2 met een matig of ernstig mentale beperking 3 met ernstige

Nadere informatie

Stevensbeek Beloning- en ontspanningsmomenten binnen het speciaal onderwijs

Stevensbeek Beloning- en ontspanningsmomenten binnen het speciaal onderwijs Stevensbeek Beloning- en ontspanningsmomenten binnen het speciaal onderwijs VSO De Korenaer Stevensbeek Inhoud: pagina nummer 1) Speciaal Onderwijs 3 a) Visie b) Hoe werkt dit in de praktijk? 2) Beloning-

Nadere informatie

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Specifieke Evaluatiecriteria Scholen voor Buitengewoon Onderwijs

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Specifieke Evaluatiecriteria Scholen voor Buitengewoon Onderwijs Vlaamse Vereniging Autisme Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie Onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen Henri Dunantlaan 2 9000

Nadere informatie

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Specifieke Evaluatiecriteria Revalidatiecentrum

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Specifieke Evaluatiecriteria Revalidatiecentrum Vlaamse Vereniging Autisme Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie Onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen Henri Dunantlaan 2 9000

Nadere informatie

Ambulante begeleidingsdienst ZigZag

Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Gestichtstraat 4 9000 Gent 09/2401325 Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Binnen ambulante begeleidingsdienst ZigZag onderscheiden wij twee types van ondersteuning in

Nadere informatie

Vorming AUTISMESPECTRUM- STOORNIS

Vorming AUTISMESPECTRUM- STOORNIS Vorming AUTISMESPECTRUM- STOORNIS Bart Lenaerts Jorinde Dewaelheyns 6 december 2010 Wat mag je verwachten? Wat is autisme? Het stellen van de diagnose Wie? Hoe? Triade van stoornissen Autisme = anders

Nadere informatie

Kinderen met een handicap op de schoolbanken

Kinderen met een handicap op de schoolbanken Kinderen met een handicap op de schoolbanken Ouders van een kind met een handicap moeten vaak een moeilijke weg bewandelen met veel hindernissen en omwegen om voor hun kind de geschikte onderwijsvorm of

Nadere informatie

BuBaO St-Elisabeth. Kleuterwerking Type 1 Type 2A en 2B Type 3 ASS-werking Type 8 WO leren leren SEO afgestemd op de klas Wordt per type bekeken

BuBaO St-Elisabeth. Kleuterwerking Type 1 Type 2A en 2B Type 3 ASS-werking Type 8 WO leren leren SEO afgestemd op de klas Wordt per type bekeken BuBaO St-Elisabeth Kleuterwerking Type 1 Type 2A en 2B Type 3 ASS-werking Type 8 WO leren leren SEO afgestemd op de klas Wordt per type bekeken Leerlingen Type 1 Type 2 Type 3 Type 8 GON lln Kleuters Kleuters

Nadere informatie

vestigingsplaats de zeeparel

vestigingsplaats de zeeparel JONGEREN HEBBEN RECHT OP AANGEPAST ONDERWIJS DAT BIEDEN WIJ HEN AAN vestigingsplaats de zeeparel individueel begeleid en aangepast buitengewoon secundair onderwijs voor jongeren van 13-21 jaar met een

Nadere informatie

1. Pedagogisch project - visie

1. Pedagogisch project - visie 1. Pedagogisch project - visie 1.1. Inleiding 1.1.1. Een pedagogisch project - algemeen Een pedagogisch project is een geheel van fundamentele uitgangspunten dat door een school wordt vastgelegd. Met andere

Nadere informatie

Schoolbrochure. Adres. Schillebeekstraat 20 A 9500 Geraardsbergen 054/41.25.41 054/42.22.58 bsbo.geraardsbergen@g-o.be www.de-drempel.

Schoolbrochure. Adres. Schillebeekstraat 20 A 9500 Geraardsbergen 054/41.25.41 054/42.22.58 bsbo.geraardsbergen@g-o.be www.de-drempel. Schoolbrochure Adres Telefoon Fax E-mail Website Schillebeekstraat 20 A 9500 Geraardsbergen 054/41.25.41 054/42.22.58 bsbo.geraardsbergen@g-o.be www.de-drempel.be Een verhaal... Mijn verhaal De laatste

Nadere informatie

Autisme als contextblindheid

Autisme als contextblindheid Leerlingen met autisme in het secundair onderwijs Autisme Limburg 18 oktober 2011 KobeVanroy Autisme Centraal, Gent Autisme als contextblindheid P. Vermeulen, 2009 Autisme: prevalentie 2010 Autisme Centraal

Nadere informatie

23 oktober 2013 1. Wat betekent autisme voor jou? Waaraan denk je spontaan? Vroeger hoorde je daar toch niet zoveel over?

23 oktober 2013 1. Wat betekent autisme voor jou? Waaraan denk je spontaan? Vroeger hoorde je daar toch niet zoveel over? Vroeger hoorde je daar toch niet zoveel over? Tegenwoordig heeft iedereen wel een etiketje! Hebben we dat niet allemaal een beetje? Als je niks hebt, is het precies al abnormaal! Mijn kind heeft (net)

Nadere informatie

Onze school heeft als doel deze kinderen in ruime zin onderwijs en opvoedingsbegeleiding te geven om: - een maximale zelfontplooiing te bereiken,

Onze school heeft als doel deze kinderen in ruime zin onderwijs en opvoedingsbegeleiding te geven om: - een maximale zelfontplooiing te bereiken, Onthaalfolder BuBaO Doelgroep BuBaO Sint-Gerardus is een katholieke basisschool voor buitengewoon onderwijs in Diepenbeek. Onze school richt zich tot kinderen van 2,5 jaar tot maximum 14 jaar met een (neuro)motorische

Nadere informatie

Welke ondersteuning bieden de Sint-Gerardusscholen?

Welke ondersteuning bieden de Sint-Gerardusscholen? GON Wat is GON? Geïntegreerd Onderwijs (GON) is een samenwerkingsverband tussen gewoon en buitengewoon onderwijs. Het is bedoeld om kinderen en jongeren met een beperking lessen en activiteiten te laten

Nadere informatie

WERKING EN VISIE. Visie ontwikkelingsklassen en functionele klassen

WERKING EN VISIE. Visie ontwikkelingsklassen en functionele klassen WERKING EN VISIE De stedelijke lagere school OASE is een school voor buitengewoon lager onderwijs basisaanbod (het vroegere type 1 en type 8) en type 9 (ASS). Onze naam, OASE, staat voor Onderwijs met

Nadere informatie

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Specifieke Evaluatiecriteria Medisch Pedagogisch Instituut (MPI)

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Specifieke Evaluatiecriteria Medisch Pedagogisch Instituut (MPI) Vlaamse Vereniging Autisme Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie Onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen Henri Dunantlaan 2 9000

Nadere informatie

AANMELDING mobiele/ambulante begeleiding buitengewoon onderwijs

AANMELDING mobiele/ambulante begeleiding buitengewoon onderwijs AANMELDING mobiele/ambulante begeleiding buitengewoon onderwijs (De groene onderdelen worden ingevuld door het team mobiele/ambulante begeleiding) AANMELDING: O nieuwe aanmelding O heraanmelding BESLISSING:

Nadere informatie

GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING. GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD

GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING. GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD GES. GEM. VRIJE BULO-SCHOOL GON-BEGELEIDING VANUIT GON TYPE 9 (autisme) GON BASISAANBOD Vrij Buitengewoon Katholiek Lager Onderwijs Blijdhove Menen - Guido gezellelaan 106 8930 Menen - 056/51.31.91 - administratie@buloblijdhove.be

Nadere informatie

Autisme en een verstandelijke beperking 20 september 2016

Autisme en een verstandelijke beperking 20 september 2016 Autisme en een verstandelijke beperking 20 september 2016 Cecile Blansjaar: orthopedagoog/autisme specialist Gedragskundige Stichting de Waerden Mede oprichter De Sociale Bron Wat is Autisme? In Nederland

Nadere informatie

elk kind een plaats... 1

elk kind een plaats... 1 Elk kind een plaats in een brede inclusieve school Deelnemen aan het dagelijks maatschappelijk leven Herent, 17 maart 2014 1 Niet voor iedereen vanzelfsprekend 2 Maatschappelijke tendens tot inclusie Inclusie

Nadere informatie

Bijlage 15: Werken met een handelingsplan in het gewoon onderwijs

Bijlage 15: Werken met een handelingsplan in het gewoon onderwijs Bijlage 15: Werken met een handelingsplan in het gewoon onderwijs De ontwikkeling stimuleren en functionele vaardigheden aanleren, vormen een belangrijk onderdeel van het onderwijs en de begeleiding voor

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE DOELSTELLING De Linde is een school voor buitengewoon lager onderwijs. Onze doelstelling kadert volledig binnen de algemene doelstelling van de Vlaamse Overheid met betrekking

Nadere informatie

Autisme en de gevolgen Els Ronsse / MDR

Autisme en de gevolgen Els Ronsse /   MDR Autisme en de gevolgen Els Ronsse / www.psysense.be MDR Voorkomen? Voor het hele spectrum komen een aantal studies onafhankelijk van elkaar uit op 60 tot 70 op 10.000 of 1 op ongeveer 150 personen. Af

Nadere informatie

SCHOOLBROCHURE. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/ website:

SCHOOLBROCHURE. Schooljaar Geldenaaksebaan Heverlee tel: 016/ website: SCHOOLBROCHURE Schooljaar 2018-2019 Geldenaaksebaan 18 3001 Heverlee tel: 016/23.58.93 email: parkschool@leuven.be website: www.parkschoolleuven.be EEN BUITENGEWONE SCHOOL VOOR KINDEREN MET SPECIFIEKE

Nadere informatie

Geïntegreerd Onderwijs GON Inclusief Onderwijs ION

Geïntegreerd Onderwijs GON Inclusief Onderwijs ION Geïntegreerd Onderwijs GON Inclusief Onderwijs ION Geïntegreerd onderwijs en inclusief onderwijs Om leerlingen met een beperking de kans te geven om les te volgen in een gewone school, kunnen zij GON-begeleiding

Nadere informatie

AUTISME AUTISME JONGE KIND STERK IN JEUGD EN GEZIN

AUTISME AUTISME JONGE KIND STERK IN JEUGD EN GEZIN AUTISME AUTISME JONGE KIND AUTISME Wat is autisme? Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Autisme is aangeboren en blijft gedurende het hele leven een

Nadere informatie

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Evaluatiecriteria GOn-begeleidingsdiensten

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Evaluatiecriteria GOn-begeleidingsdiensten Vlaamse Vereniging Autisme Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie Onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen Henri Dunantlaan 2 9000

Nadere informatie

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Specifieke Evaluatiecriteria Residentiële Voorziening (Volwassenen)

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Specifieke Evaluatiecriteria Residentiële Voorziening (Volwassenen) Vlaamse Vereniging Autisme Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie Onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen Henri Dunantlaan 2 9000

Nadere informatie

Leerlinggericht: De GON-begeleider:

Leerlinggericht: De GON-begeleider: Wat? De afkorting GON staat voor Geïntegreerd ONderwijs. Het geïntegreerd onderwijs is een samenwerking tussen het gewoon en het buitengewoon onderwijs. De leerling volgt de lessen in een school voor gewoon

Nadere informatie

Inleiding psycho-educatie ASS bij volwassenen

Inleiding psycho-educatie ASS bij volwassenen Inleiding psycho-educatie ASS bij volwassenen Dit is de inleiding van de psycho-educatie modules. Aan de hand van deze modules geven we meer informatie over hoe autismespectrumstoornissen (ASS) zich uiten

Nadere informatie

maakt meedoen mogelijk Workshop Wennen aan de brugklas 2014

maakt meedoen mogelijk Workshop Wennen aan de brugklas 2014 maakt meedoen mogelijk Workshop Wennen aan de brugklas 2014 Voorstellen Elly van Vliet Consulent MEE ZK Cursusleider Coördinator autisme netwerken convenant autisme Kennemerland en Amstelland en Meerlanden

Nadere informatie

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Algemene Evaluatiecriteria

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Algemene Evaluatiecriteria Vlaamse Vereniging Autisme Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie Onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen Henri Dunantlaan 2 9000

Nadere informatie

Deel VI Verstandelijke beperking en autisme

Deel VI Verstandelijke beperking en autisme Deel VI Inleiding Wat zijn de mogelijkheden van EMDR voor cliënten met een verstandelijke beperking en voor cliënten met een autismespectrumstoornis (ASS)? De combinatie van deze twee in een en hetzelfde

Nadere informatie

2

2 2 Inhoud 3 o o o 4 o o 5 6 7 1 8 a. 9 b. 10 11 12 a. b. 13 14 15 Soort informatie IQgegevens (IQ < 70) Eventueel: naam van document waarin de gevraagde informatie te vinden is Ontwikkelingsperspectief

Nadere informatie

Gras groeit niet door aan de sprieten te trekken, Maar door de wortels water te geven. Afrikaans spreekwoord

Gras groeit niet door aan de sprieten te trekken, Maar door de wortels water te geven. Afrikaans spreekwoord Gras groeit niet door aan de sprieten te trekken, Maar door de wortels water te geven Afrikaans spreekwoord Symptomatische aanpak Fundamentele F aanpak Band versterken: Zichzelf De ander(en) Materialen

Nadere informatie

BuSO GON-BEGELEIDING VANUIT BUSO TEN DRIES LANDEGEM ALGEMENE LEIDRAAD

BuSO GON-BEGELEIDING VANUIT BUSO TEN DRIES LANDEGEM ALGEMENE LEIDRAAD BuSO GON-BEGELEIDING VANUIT BUSO TEN DRIES LANDEGEM ALGEMENE LEIDRAAD Schooljaar 2013-2014 Gegevens GON-begeleider Leidraad voor ouders Vanuit het BuSO Ten Dries wordt GON-begeleiding aangeboden aan adolescenten

Nadere informatie

Seksualiteit en ASS. Presentatie symposium pleegzorg 19 juni 2014. presentatie symposium pleegzorg

Seksualiteit en ASS. Presentatie symposium pleegzorg 19 juni 2014. presentatie symposium pleegzorg Seksualiteit en ASS Presentatie symposium pleegzorg 19 juni 2014 programma Opfrissen van informatie over ASS (heel kort het spectrum toelichten). ASS en seksualiteit belichten. Seksuele en relationele

Nadere informatie

Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be

Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be Elementen van een pedagogisch project 1 GEGEVENS M.B.T. DE SITUERING VAN

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs 1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs Het Vlaams parlement legde de basiscompetenties die nagestreefd en gerealiseerd moeten worden tijdens de opleiding vast. Basiscompetenties zijn een

Nadere informatie

GEMOTIVEERD VERSLAG M-DECREET

GEMOTIVEERD VERSLAG M-DECREET GEMOTIVEERD VERSLAG M-DECREET IDENTIFICATIEGEGEVENS LEERLING Voor- en achternaam Geboortedatum Geslacht Adres OUDERS Voor- en achternaam moeder Voor- en achternaam vader Adres (indien anders dan adres

Nadere informatie

Visie op het basisaanbod

Visie op het basisaanbod 1. Doel van de tekst Het M decreet voorziet het type basisaanbod voor leerlingen die, al dan niet tijdelijk, kampen met moeilijkheden die het leren hinderen. De wetgeving geeft geen invulling aan de organisatie

Nadere informatie

in onze school is elk kind een ster!

in onze school is elk kind een ster! 2 Kom er bij en zoek het niet te ver, in onze school is elk kind een ster! Een kort fragment uit ons schoollied dat perfect weergeeft waar wij met onze school willen voor staan. Een school die elk kind

Nadere informatie

Visietekst BuO Type 8 Onderwijs en begeleiding aan kinderen met leerstoornissen

Visietekst BuO Type 8 Onderwijs en begeleiding aan kinderen met leerstoornissen Visietekst BuO Type 8 Onderwijs en begeleiding aan kinderen met leerstoornissen Schooljaar 2009-2010 WIE HET WONDER VAN HET KIND NIET ZIET, DIE VERSTAAT HET HELE PLAATJE NIET Heb je al eens naar een kind

Nadere informatie

Autisme en een visuele of visuele én verstandelijke beperking

Autisme en een visuele of visuele én verstandelijke beperking Autisme en een visuele of visuele én verstandelijke beperking Koninklijke Visio expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen www.visio.org Volg ons op: Pellentesque ipsum ligula, accumsan nec, elementum

Nadere informatie

T E N D R I E S PEDAGOGISCH PROJECT

T E N D R I E S PEDAGOGISCH PROJECT BuBaO BuSO T E N D R I E S PEDAGOGISCH PROJECT Pedagogisch project van Buitengewoon Onderwijs Ten Dries Buitengewoon Onderwijs (BuO) Ten Dries is een onafhankelijke pluralistische organisatie, ontstaan

Nadere informatie

www.hildedeclercq.be hilde_de_clercq@telenet.be

www.hildedeclercq.be hilde_de_clercq@telenet.be 1 Pervasieve Ontwikkelingsstoornis Spel en Verbeelding Taal en Communicatie Emoties Seksualiteit en Relatievorming Eten Slapen Zindelijk worden Zelfredzaamheid of Algemene Dagelijkse leefvaardigheden 2

Nadere informatie

VERSLAG M-DECREET DEEL I : ATTEST IDENTIFICATIEGEGEVENS LEERLING OUDERS CLB. Klik hier als u tekst wilt invoeren. Voor- en achternaam

VERSLAG M-DECREET DEEL I : ATTEST IDENTIFICATIEGEGEVENS LEERLING OUDERS CLB. Klik hier als u tekst wilt invoeren. Voor- en achternaam VERSLAG M-DECREET DEEL I : ATTEST IDENTIFICATIEGEGEVENS LEERLING Geboortedatum 19.04.2012 Geslacht Adres Vrouw OUDERS moeder vader Adres (indien anders dan adres leerling) Nvt. Tel / mail: Tel / mail:

Nadere informatie

30/05/2018. ASS en gedrag WELKOM. Kennismaking en verwachtingen. Studiedag Kansrijk Onderwijs dinsdag 29 mei 2018

30/05/2018. ASS en gedrag WELKOM. Kennismaking en verwachtingen. Studiedag Kansrijk Onderwijs dinsdag 29 mei 2018 ASS en gedrag Studiedag Kansrijk Onderwijs dinsdag 29 mei 2018 Een poging tot sensibilisering Nadja Vandenbroeck WELKOM Vandaag: - Kennismaking en verwachtingen - Die fameuze ijsberg - Small talk - DSM-5,

Nadere informatie

4/5/2012. Continuüm in zorg

4/5/2012. Continuüm in zorg Continuüm in zorg Studiedag Leerrijk Saar Callens 20 april 2012 De visie en methodiek van handelingsgericht werken (HGW) kan de school helpen om haar interne werking te optimaliseren. De school structureert

Nadere informatie

Autisme Spectrum Stoornissen

Autisme Spectrum Stoornissen www.incontexto.nl to nl Autisme Spectrum Stoornissen Drs. Nathalie van Kordelaar Nathalie van Kordelaar en Mirjam Zwaan Opbouw voorlichting Algemene kennis van autisme. Handelen in werksituaties. Alle

Nadere informatie

Verstandelijke beperkingen

Verstandelijke beperkingen 11 2 Verstandelijke beperkingen 2.1 Definitie 12 2.1.1 Denken 12 2.1.2 Vaardigheden 12 2.1.3 Vroegtijdig en levenslang aanwezig 13 2.2 Enkele belangrijke overwegingen 13 2.3 Ernst van verstandelijke beperking

Nadere informatie

BSBO Wilgenduin. GON- BEGELEIDING. Informatiebrochure voor scholen en CLB

BSBO Wilgenduin.  GON- BEGELEIDING. Informatiebrochure voor scholen en CLB BSBO Wilgenduin www.wilgenduin.be GON- BEGELEIDING Informatiebrochure voor scholen en CLB Laatste wijziging: 28/06/2012 Inhoud p 1 Wie zijn wij? 3 2 Wat betekent GON? 4 3 Wie komt in aanmerking voor GON-begeleiding?

Nadere informatie

HET ZORGBELEID OP ONZE SCHOOL

HET ZORGBELEID OP ONZE SCHOOL HET ZORGBELEID OP ONZE SCHOOL VISIE OP ZORG Elke leerling, elke leerkracht en elke medewerker is een unieke persoonlijkheid. Wij stimuleren de leerlingen om zich optimaal te ontplooien en scheppen mogelijkheden

Nadere informatie

Inspiratiedag exclusief-inclusief WWW.KOCA.BE

Inspiratiedag exclusief-inclusief WWW.KOCA.BE Inspiratiedag exclusief-inclusief wie of waar je ook bent, wij staan naast je, opdat je op eigen krachten verder kan Visie Expertisecentrum Binnen muren van KOCA indien nodig Inclusief waar mogelijk Ter

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

De algemene basiszorg

De algemene basiszorg Onze visie op zorg Op onze school streven we ernaar de eigenheid van elk kind een plaats te geven. Om tegemoet te komen aan de noden van elk kind omringen we hen met een brede zorg. De rode draad binnen

Nadere informatie

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com Invloed van autisme op relaties en seksualiteit Sylvie Carette Autisme Centraal 23 februari 2010 Overzicht Invloed van autisme op seksualiteit Seksualiteitsprofiel volwassenen met AS (Hénault enattwood)

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder?

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder? Klas-in-zicht Wat? Een negatieve groepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar overeenkomen, een vertroebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, moeilijk les kunnen geven door storend gedrag zijn

Nadere informatie

Werkgeversvereniging Oost - Regio IJssel/Vecht

Werkgeversvereniging Oost - Regio IJssel/Vecht Werkgeversvereniging Oost - Regio IJssel/Vecht 1. Welke associaties heeft u bij het begrip Autisme? Contactgestoord, nemen geen initiatief. Beperkt in het sociaal wenselijk gedrag, grotere behoefte aan

Nadere informatie

Inhoud - Situaties. - Wat is de oorzaak van autisme? - Wat betekend autisme voor iemand zelf? - Autisme en de omgeving (autisten in de klas)

Inhoud - Situaties. - Wat is de oorzaak van autisme? - Wat betekend autisme voor iemand zelf? - Autisme en de omgeving (autisten in de klas) Inhoud - Situaties - Wat is autisme? - Wat is de oorzaak van autisme? - Boek het wonderbaarlijke voorval van de hond in de nacht - Wat betekend autisme voor iemand zelf? - Autisme en de omgeving (autisten

Nadere informatie

VLAAMSE THUISBEGELEIDINGSDIENSTEN AUTISME. Floor Tempelaere Pedagogisch begeleider in het project rond competentieontwikkeling Regio West-Vlaanderen

VLAAMSE THUISBEGELEIDINGSDIENSTEN AUTISME. Floor Tempelaere Pedagogisch begeleider in het project rond competentieontwikkeling Regio West-Vlaanderen VLAAMSE THUISBEGELEIDINGSDIENSTEN AUTISME Floor Tempelaere Pedagogisch begeleider in het project rond competentieontwikkeling Regio West-Vlaanderen floor.tempelaere@katholiekonderwijs.vlaanderen Als een

Nadere informatie

Zorgvuldig communiceren: het belang van een samenwerkingsmodel Dr. Inge Van Trimpont

Zorgvuldig communiceren: het belang van een samenwerkingsmodel Dr. Inge Van Trimpont Workshop Zorgvuldig communiceren: het belang van een samenwerkingsmodel Dr. Inge Van Trimpont Samenwerkingsmodel Schoolteam GON begeleider leerkracht KCA in de klas medeleerlingen Schoolbeleids - team

Nadere informatie

Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015)

Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015) Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015) Pedagogische begeleidingsdienst Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel Situering, probleemstelling en uitgangspunten

Nadere informatie

Wat betekent autisme voor een persoon met een verstandelijke beperking?

Wat betekent autisme voor een persoon met een verstandelijke beperking? Wat betekent autisme voor een persoon met een verstandelijke beperking? (Héle korte introductie) Gerlie Willemsen, orthopedagoog-generalist Gerianne Smeets, psycholoog Eva Braune, coördinerend begeleider

Nadere informatie

Didactiek. Didactiek. Algemeen gedeelte Initiator. Inleiding: Bouwstenen van het didactisch proces

Didactiek. Didactiek. Algemeen gedeelte Initiator. Inleiding: Bouwstenen van het didactisch proces Didactiek Algemeen gedeelte Initiator 1 Overzicht van de presentatie Didactiek Inleiding: Bouwstenen van het didactisch proces Bouwsteen 1: De context Bouwsteen 2: De sportbeoefenaars Bouwsteen 3: Doelen

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie bij autisme

Cognitieve gedragstherapie bij autisme Cognitieve gedragstherapie bij autisme Caroline Schuurman, gz-psycholoog Centrum Autisme Rivierduinen Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van autisme bij volwassenen Utrecht, 14 juni 2011 CGT bij autisme

Nadere informatie

Samenvatting van het projectverslag. Passend onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen met sociaal-emotionele problemen en/of een ontwikkelingsstoornis

Samenvatting van het projectverslag. Passend onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen met sociaal-emotionele problemen en/of een ontwikkelingsstoornis Samenvatting van het projectverslag Passend onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen met sociaal-emotionele problemen en/of een ontwikkelingsstoornis Op basisschool D n Heiakker in Deurne i.s.m. Triade Ambulante

Nadere informatie

OPLEIDINGSVORM 4 TYPE 9. AUTIWERKING op een school voor regulier onderwijs Via integratie naar inclusie!

OPLEIDINGSVORM 4 TYPE 9. AUTIWERKING op een school voor regulier onderwijs Via integratie naar inclusie! OV4 TYPE 9 OPLEIDINGSVORM 4 TYPE 9 AUTIWERKING op een school voor regulier onderwijs Via integratie naar inclusie! OV4 TYPE9: geïntegreerd inclusief 1e graad 2e graad 3e graad Geïntegreerde en inclusieve

Nadere informatie

Autismespectrumstoornis. SPV REGIOBIJEENKOMST MIDDEN NEDERLAND Mandy Bekkers

Autismespectrumstoornis. SPV REGIOBIJEENKOMST MIDDEN NEDERLAND Mandy Bekkers Autismespectrumstoornis SPV REGIOBIJEENKOMST MIDDEN NEDERLAND 19-10-2016 Mandy Bekkers (mandybekkers@hotmail.com) Waarschuwing vooraf! 2 Geschiedenis Autos (Grieks: zelf) 1937-1940: Term autisme 1943 &

Nadere informatie

Structuurgroep dove en slechthorende leerlingen

Structuurgroep dove en slechthorende leerlingen Structuurgroep dove en slechthorende leerlingen Ontstaan van de structuurgroep - Doelgroep De doelgroep zjin leerlingen die naast hun auditieve en communicatieve beperking in het gedrag extra ondersteuning

Nadere informatie

Onderzoek naar het cluster 4 onderwijs: kinderen en hulpverlening. Drs. R. Stoutjesdijk & Prof. Dr. E.M. Scholte M.m.v. drs. H.

Onderzoek naar het cluster 4 onderwijs: kinderen en hulpverlening. Drs. R. Stoutjesdijk & Prof. Dr. E.M. Scholte M.m.v. drs. H. Onderzoek naar het cluster 4 onderwijs: kinderen en hulpverlening Drs. R. Stoutjesdijk & Prof. Dr. E.M. Scholte M.m.v. drs. H. Leloux-Opmeer Voorwoord Inhoudsopgave Een tijd geleden hebben Stichting Horizon

Nadere informatie

passend onderwijs! Onderwijs aan leerlingen met een autisme spectrum stoornis

passend onderwijs! Onderwijs aan leerlingen met een autisme spectrum stoornis passend onderwijs! Onderwijs aan leerlingen met een autisme spectrum stoornis Brechtje van de Kant & Marion Kemper Orthopedagogen Berg en Boschschool, locatie Houten Herken de autist! Voorkennis? Prikbord

Nadere informatie

20 oktober 2010 School of Education. Handelingsgericht. Samen Werken in BuSO

20 oktober 2010 School of Education. Handelingsgericht. Samen Werken in BuSO 1 Handelingsgericht Samen Werken in BuSO Om gelijke kansen te krijgen om zich naar hun mogelijkheden en talenten te ontplooien, hebben kinderen recht op ongelijke behandeling in opvoeding en onderwijs!

Nadere informatie

Structuur! Voorstellen Autisme anders bekijken Theorie (en ervaringen!) over autisme Kennis maken met workshop Autisme Anders Ervaren

Structuur! Voorstellen Autisme anders bekijken Theorie (en ervaringen!) over autisme Kennis maken met workshop Autisme Anders Ervaren Structuur! Voorstellen Autisme anders bekijken Theorie (en ervaringen!) over autisme Kennis maken met workshop Autisme Anders Ervaren Wie ben ik? De ijsbergtheorie Wie zijn jullie? Even voorstellen Wie

Nadere informatie

Gemeentelijke Basisschool Haacht

Gemeentelijke Basisschool Haacht Zorg op onze school - Ieder kind is uniek! Onder zorgbreed werken verstaan we de zorg die iedere leerkracht besteedt om met kwaliteitsonderwijs optimale ontwikkelingskansen te bieden aan al onze leerlingen.

Nadere informatie

INFO BROCHURE. buitengewoon onderwijs

INFO BROCHURE. buitengewoon onderwijs INFO BROCHURE buitengewoon onderwijs brochure.indd 1 12/05/17 12:29 VAN HARTE WELKOM! Van lager onderwijs naar secundair, het is een grote stap. De hoofdtaak van onze school bestaat uit onderwijzen. Wij

Nadere informatie

ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN

ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN E E N O P E N H U I S W I E Z I J N W I J? Zonnebloem vzw is een multifunctioneel centrum (MFC) voor kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar met een beperking in

Nadere informatie

De Voorde. School Ondersteunings Profiel (SOP) SO De Voorde Hoofdgebouw: Bazuinlaan 4 2287 EE Rijswijk Tel. 070-39 43 042

De Voorde. School Ondersteunings Profiel (SOP) SO De Voorde Hoofdgebouw: Bazuinlaan 4 2287 EE Rijswijk Tel. 070-39 43 042 VSO SO School Ondersteunings Profiel (SOP) De Voorde SO VSO SO De Voorde Hoofdgebouw: Bazuinlaan 4 2287 EE Rijswijk Tel. 070-39 43 042 school@voorde.scoh.nl www.scoh.nl/voorde Schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Workshop Patijnenburg. BuitenGewoon begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking

Workshop Patijnenburg. BuitenGewoon begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking Workshop Patijnenburg BuitenGewoon begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking Patijnenburg is onderdeel van Werkplein Westland is de paraplu waaronder alle extern gerichte activiteiten van Werkplein

Nadere informatie

VRAGENLIJST OVER WOONBEHOEFTE VAN (JONG)VOLWASSENEN MET EEN STOORNIS BINNEN HET AUTISTISCH SPECTRUM

VRAGENLIJST OVER WOONBEHOEFTE VAN (JONG)VOLWASSENEN MET EEN STOORNIS BINNEN HET AUTISTISCH SPECTRUM VRAGENLIJST OVER WOONBEHOEFTE VAN (JONG)VOLWASSENEN MET EEN STOORNIS BINNEN HET AUTISTISCH SPECTRUM Inleiding: Deze enquête is bestemd voor toekomstige bewoners en hun ouders en verzorgers. Zij kunnen

Nadere informatie

Kaat Timmerman over "kinderen met aandachts- en werkhoudingsproblemen"(art. 1998)

Kaat Timmerman over kinderen met aandachts- en werkhoudingsproblemen(art. 1998) Kaat Timmerman over "kinderen met aandachts- en werkhoudingsproblemen"(art. 1998) Kaat Timmerman studeerde pedagogische wetenschappen, richting sociale pedagogiek, aan de K.U. Leuven. Momenteel is zij

Nadere informatie

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken De coördinatie van het zorgbeleid ligt in handen van de zorgcoördinator, in overleg en samenwerking met de directie. De verantwoordelijkheid voor de

Nadere informatie

Ben Zijl. Praktijk voor psychosociale en seksuologische hulpverlening

Ben Zijl. Praktijk voor psychosociale en seksuologische hulpverlening Ben Zijl Praktijk voor psychosociale en seksuologische hulpverlening opvoedingsondersteuning adhd - autisme - preoccupaties - parafilieën Noordeinde 16 2742AG Waddinxveen/Veenendaal Tel. 0182-612655 www.praktijkbenzijl.nl

Nadere informatie