Politiek-juridische invalshoek Welk beleid voert de (plaatselijke, landelijke of internationale) overheid voor X (= Noord-Zuidproblematiek)?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Politiek-juridische invalshoek Welk beleid voert de (plaatselijke, landelijke of internationale) overheid voor X (= Noord-Zuidproblematiek)?"

Transcriptie

1 MAATSCHAPPIJLEERTEKST BIJ EEN WERELD APART Invalshoeken maatschappijleer. Bij het vak maatschappijleer onderscheiden we verschillende invalshoeken. Dat zijn de cursieve koppen hieronder. Per invalshoek kun je een aantal vragen stellen over willekeurige vraagstukken, hier telkens genoemd X. Bij een Wereld apart vullen we voor de X Noord-Zuidproblematiek in: Politiek-juridische invalshoek Welk beleid voert de (plaatselijke, landelijke of internationale) overheid voor X (= Noord-Zuidproblematiek)? Hoe is dit beleid in het politieke besluitvormingsproces tot stand gekomen? Welke wetgeving geldt voor X (= Noord-Zuid-problematiek)? Wat zijn de opvattingen en invloeden van politieke partijen in het besluitvormingsproces over X (= Noord-Zuid-problematiek)? Wat zijn de opvattingen en invloeden van belangengroepen in het besluitvormingsproces over X (= Noord-Zuid-problematiek)? Sociaal-economische invalshoek Wat zijn de belangrijke organisaties, instellingen, instituties, sociale bewegingen en belangengroepen bij X (= Noord-Zuid-problematiek), met welke werkwijze en structuur? Welke belangen zijn er (vanuit genoemde organisaties en structuur) bij X (= Noord-Zuidproblematiek), met welke invloed op X (= Noord-Zuid-problematiek)? Wat is de relatie is tussen X (= Noord-Zuid-problematiek) en de arbeidsverhoudingen en economische actoren (denk aan werkgevers, werknemers, bedrijfsleven, overheidssector) van de samenleving? Wat is de relatie tussen X (= Noord-Zuid-problematiek) en het economische systeem (denk aan begrippen als geleide economie, vrije markt, kapitalisme, prijsmechanisme)? Wat is de relatie tussen X (= Noord-Zuid-problematiek) en de opbouw van de verzorgingsstaat? Wat is de relatie tussen X (= Noord-Zuid-problematiek) en toestand van de overheidsfinanciën? Op welke wijze houdt (de verdeling van) arbeid en vrije tijd een rol spelen bij X (= Noord-Zuidproblematiek)? Hoe spelen sociale ongelijkheden in de samenleving een rol bij X (= Noord-Zuid-problematiek)? Sociaal-culturele invalshoek Hoe gedragen mensen zich feitelijk bij X (= Noord-Zuid-problematiek)? Wat is de (oorzaak-gevolg-)relatie tussen X (= Noord-Zuid-problematiek) en culturele context van maatschappelijke waarden, normen, leefgewoonten, cultuur? Welke maatschappelijke opvattingen (opinies, politieke standpunten, ideologieën) bestaan er over X (= Noord-Zuid-problematiek)? Hoe treedt bij X (= Noord-Zuid-problematiek) beeldvorming op, hoe verloopt het communicatieproces?

2 Verandering en vergelijkingsinvalshoek Welke veranderingen in X (= Noord-Zuid-problematiek) zijn er in het recente verleden of nabije toekomst te onderscheiden? Hoe komt X (= Noord-Zuid-problematiek) in andere samenlevingen voor? Kan er een relatie gelegd worden met ontwikkelingen als globalisering, secularisering, internationalisering, democratisering, emancipatie, individualisering, actuele ontwikkelingen in rechtsen verzorgingsstaat? Geselecteerde vragen voor sociaal-politiek college over de verdeelde wereld Voor deze colleges selecteren we de volgende vragen: 1. a. Wat is het Nederlandse beleid voor Noord-Zuid? 1. b. Welke organisaties zijn bij dat beleid betrokken? 2. Wat zijn de opvattingen van politieke partijen over beleid voor Noord-Zuid? 3. Hoe denken en gedragen mensen zich t.a.v. Noord-Zuid. 4. Hoe werken beeldvorming en beïnvloeding bij Noord-Zuid-verhoudingen. Voor een deel wordt vraag 1.a. en vraag 1.b. geheel door het boek behandeld, de rest van de vragen komt in het college en deze tekst nieuw aan de orde. Beleid en organisaties Dit moet je weten: 1. Ontwikkelingssamenwerking is één van drie poten van Nederlands buitenlands beleid. De andere poten zijn algemeen buitenlands beleid en Europees beleid. 2. Ontwikkelingssamenwerking valt in vier soorten beleid uiteen: Ontwikkelingsamenwerking Gouvernementeel (beleid van regeringen) Non-gouvernementeel (beleid van organisaties) 1. Bilateraal beleid: beleid van de Nederlandse 3. Medefinanciering regering voor specifieke landen en regio s, van regering tot regering 2. Multilateraal beleid: beleid dat de Nederlandse regering voert in samenwerking met geld en andere middelen en richten zich op 4. Particulier. Particuliere organisaties werven andere regeringen, vooral de EU en de VN eigen ontwikkelingsprojecten 3. De redenen voor/van regeringen om aan ontwikkelingssamenwerking te doen zijn (een mengeling van): Politiek-strategische redenen: het onderhouden van relaties met andere regeringen, overleg over mensenrechten en internationale rechtsorde, het betrekken van een land in een invloedssfeer.

3 Economisch-commerciële redenen: het opzetten en onderhouden van economische relaties, vanwege (wederzijds) economisch gewin. Ethisch-humanitaire redenen: vanuit de opvatting dat gruwelijkheden in de wereld niemand mag overkomen en dat de medemenselijkheid ingeeft in dergelijk situaties mensen te helpen, waar ook ter wereld, zeker als landen niet de middelen hebben deze situaties zelf aan te pakken. Bureaucratische redenen: er is rond ontwikkelingssamenwerking een groot aantal organisaties ontstaan waarin veel geld omgaat en mensen werken. Ontwikkelingssamenwerking wordt gegeven omdat die organisaties anders niet meer kunnen bestaan. Het valt op dat het meeste beleid in Nederland vooral vanuit de moderniseringstheorie, de selfreliance-theorie en de pro-poor-growth-theorie (hoofdstuk 3 boek): opgezet lijkt te zijn. In de huidige tijd worden weer de moderniseringstheorieën omarmd. 4. Het beleidsdoel Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Zie ook het boek. Nederland wil met het beleid uiteindelijk bijdragen aan de millenniumdoelen die door de VN in 2000 zijn afgesproken: 1. De armoede halveren en minder mensen honger 2. Elk kind naar school, basisonderwijs 3. Mannen en vrouwen gelijkwaardig 4. Minder kindersterfte 5. Verbetering van de gezondheid van moeders 6. Bestrijding van hiv/aids, malaria en andere dodelijke ziektes 7. Bescherming van het milieu, iedereen schoon drinkwater en minder mensen in sloppenwijken 8. Toegang tot betaalbare medicijnen, een eerlijk handelssysteem, minder schulden voor ontwikkelingslanden Recente beleidsaccenten kabinet Rutte Relevantie voor armoedebestrijding, groei en zelfredzaamheid van ontwikkelingslanden. Het strategische belang voor Nederland. Waar staan Nederlandse belangen op het spel, zowel maatschappelijk als commercieel. Maar ook: waar kan Nederland een effectieve bijdrage leveren. Waar is er sprake van een herkenbare Nederlandse meerwaarde door kennis, ervaring en betrokkenheid van de samenleving? 5. De beleidsmiddelen bestaan uit geld, goederen en diensten. 6. Er zijn verschillende soorten hulp te onderscheiden, zie ook het boek en : Ongebonden versus gebonden Noodhulp versus structurele hulp Projecthulp versus programmahulp ODA-hulp versus non-oda-hulp 7. Bilaterale hulp is eerst gericht op z.g.n. substantiële steun. Dit geldt voor: Sudan, Burundi, Congo, Kosovo

4 Daarnaast is het bilaterale beleid gericht op de zogenaamde partnerlanden: 33 stuks. Deze partnerlanden zijn geselecteerd op basis van hun armoede (zij moeteen Low Income Country of Low Medium Income Country zijn), een redelijk bestuur hebben en de hulp moet ook een toegevoegde waarde hebben. Er zijn drie soorten partnerlanden: Versnelde MDG-bereiking. Dit zijn minst ontwikkelde landen, met relatief sterk bestuur. De millenniumdoelen (MDG: millennium development goals), moeten hier versneld bereikt worden. Veiligheid en ontwikkeling. Landen met een dominant veiligheidsprobleem. MDG moeilijker bereikbaar, Nederland richt zich op randvoorwaarde. Brede relatie. Hebben een middeninkomenpositie, MDG liggen op schema Aanvulling kabinet Rutte: strategisch belang, relevantie armoedebestrijding, verlagen partnerlanden naar 15 stuks. 8. Multilatere hulp wordt vooral in EU en VN-verband gegeven. EU: via het Europees ontwikkelingsfonds, de Europese noodhulp en het gemeenschappelijk buitenlands- en veiligheidsbeleid. VN: hulp wordt gegeven door VN- of VN-gerelateerde organisaties: IMF, Wereldbank, UNHCR, UNFPA, UNDP 9. Voor medefinanciering en MFO s: zie boek Om in aanmerking te kunnen komen voor overheidssubsidie moeten ontwikkelingsprogramma s van maatschappelijke organisaties ook voldoen aan andere voorwaarden. Zoals: maatschappelijke organisaties uit ontwikkelingslanden moeten inhoudelijk betrokken zijn bij hulpprogramma s, medezeggenschap en invloed hebben; verplichte openbare evaluaties van de geboden ontwikkelingshulp; vernieuwingsgericht (b.v. samen met bedirjfsleven) ontwikkelingsorganisaties moeten niet alleen in Nederland verantwoording afleggen, maar ook in het ontwikkelingsland zelf. De 73 grotere ontwikkelingsorganisaties gaven in 2008 samen ongeveer 850 miljoen uit. Dit is niet alleen geld van de Rijksoverheid maar voor minimaal 25% ook eigen inkomsten (bijvoorbeeld via leden en donateurs) van deze organisaties. India, Indonesië en Soedan ontvingen het meest. Ontwikkelingsorganisaties zoals Cordaid, Hivos, ICCO en Oxfam Novib krijgen in 2011 in totaal 483 miljoen aan subsidies via het zogeheten medefinancieringsstelsel (MFS II). Dat is 107 miljoen minder vanwege bezuinigingen die in het regeerakkoord van september 2010 zijn overeengekomen. Op termijn wil het kabinet de subsidies voor maatschappelijke organisaties verder verminderen. Hulporganisaties moeten dan zelf meer geld opbrengen (via donaties van burgers bijvoorbeeld) om nog voor overheidssubsidie in aanmerking te komen. Het kabinet denkt daarmee het draagvlak voor ontwikkelingshulp te vergroten in de samenleving. De ontwikkelingsorganisaties vormen in totaal 19 allianties die in grote mate samenwerken op verschillende thema s. Bijvoorbeeld:

5 onderwijs; gezondheidszorg; democratisering en goed bestuur; mensenrechten. 10. De particulier hulp wordt gegeven door, wat wel heet, de civil society: kerken, milieuorganisaties, buurtcomités, websites, etc. Politieke partijen Dit moet je weten: 1. De opvattingen van politieke partijen, politieke ideologieën, kunnen ingedeeld worden in twee dimensies: a. de vrijheid-gelijkheid-dimensie b. de progressief-conservatief-dimensie Bij a. gaat het om de vraag hoe materiële zaken als geld en goederen in de samenleving bij mensen terecht komen: door het eigen initiatief van mensen of door toevallige omstandigheden. In het eerste geval moeten we mensen zoveel mogelijk vrij laten in hun streven naar welvaart. Ieder mens heeft capaciteiten om welvaart te verwerven. Welvaartsverschillen zijn het resultaat van hete geven dat de ene mens zijn capaciteiten meer vrij benut, terwijl anderen dat er vrij voor kiezen dat niet te doen. Het gevolg daarvan is mogelijk dat er grote verschillen tussen mensen ontstaan. In het andere geval zou welvaart door toeval worden verklaard en welvaartsverschillen onrechtaardig zijn. In dat geval moeten we welvaart actief en gelijk over mensen te verdelen, want iedereen heeft evenveel recht op die welvaart. Bij b. gaat het meer om immateriële zaken, bijvoorbeeld de manier waarop mensen samenleven, waarden en normen, maar ook bijvoorbeeld opvattingen over de inrichting van het recht en de staat. Progressieve mensen nemen aan dat mensen steeds nieuwe en betere structuren en arrangementen kunnen bedenken, b.v. andere samenlevingsvormen, of andere waarden voor b.v. leven en dood, of b.v. andere vormen van democratie. Daardoor zou de samenleving beter en menselijker worden. Conservatieven geloven echter dat dergelijke vernieuwingen de samenleving onnodig verstoren, geen recht doen aan de aard van de mens, en het verleden ook vaak bewijst dat niet-veranderen beter voor de samenleving is dan wel-veranderen. Politieke partijen, ideologieën, bewegen zich tussen deze dimensies. Partijen die voornamelijk het materiële gelijkheidsdenken combineren met immateriële progressieve opvattingen, noemen we links. Partijen die materieel vrijheidsdenken combineren met immaterieel conservatisme, noemen we rechts. Je herkent deze opvattingen vaak als volgt: Progressief: Conservatief: Nieuwe maatregelen Bestaande of geen maatregelen Vernieuwing van cultuur Cultuur behouden Vernieuwing van bestuur Bestuur niet veranderen Mensen zijn te verbeteren Mensen zijn onverbeterlijk

6 Gelijkheid: Veel ingrijpen/maatregelen Actieve overheden Herverdeling van materiële zaken Sociale rechten ( recht hebben op ) Vrijheid: Minder ingrijpen/maatregelen Terugtrekkende overheden Geen herverdeling materiële zaken Klassieke rechten ( vrijheid hebben van ) Deze opvattingen moet je in politieke standpunten over Noord-Zuid kunnen herkennen, benoemen. Gedragingen en opvattingen over Noord-Zuid Je moet dit in een paar algemene bewoordingen kunnen typeren. Beeldvorming bij Noord-Zuid Je moet dit weten: 1. Dat er enige barrières zijn voordat gebeurtenissen zich als beeld in de gedachten van mensen planten: - de media selecteren gebeurtenissen; - de media bewerken gebeurtenissen (manipulatie); - de media verspreiden dit op een bepaalde wijze, dus door de kranten, t.v., etc., ofwel op een bepaalde technische manier. - het nieuws dat zo ontstaat komt vervolgens bij de mediaconsument aan, die vervolgens weer zijn eigen selecties maakt. 2. Manipulatie en verspreiding (zie 1) door de media moet je herkennen en benoemen en je moet uitleggen hoe dat dan de beeldvorming beïnvloed. Manipulatie gebeurt door: - camerahoek en uitsnede; - benadrukken bepaalde feiten; - kleurgebruik; - geluid, stem, muziek; - montage (snelheid, volgorde, volledigheid); - etc.

Sociale en politieke aspecten van een verdeelde wereld

Sociale en politieke aspecten van een verdeelde wereld Sociale politieke aspect van e verdeelde wereld Beleid Deze colleges: Inhoud (zie hiernaast) Acct: Beleid Icon Vier badering Functie Vier vrag Beleid Beleid Vier badering Functie Vier vrag Baderingswijz

Nadere informatie

Sociale en politieke aspecten van een verdeelde wereld

Sociale en politieke aspecten van een verdeelde wereld Sociale politieke aspect van e verdeelde wereld Deze colleges: Inhoud (zie hiernaast) Acct: overige Icon Ctrale vrag: 1. Wat is het Nederlandse beleid welke zijn daarbij betrokk? (politiek-juridisch sociaal-economisch)

Nadere informatie

8 keer beoordeeld 10 december 2013

8 keer beoordeeld 10 december 2013 7,3 Werkstuk door D. 1296 woorden 8 keer beoordeeld 10 december 2013 Vak Levensbeschouwing Methode Standpunt 1A Welke onderwerpen komen aan de orde? Duurzame economie Armoede Duurzame producten Duurzame

Nadere informatie

Ontwikkelingssamenwerking hv123

Ontwikkelingssamenwerking hv123 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 17 august 2018 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie https://maken.wikiwijs.nl/76066 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Maatschappijleer in kernvragen en -concepten

Maatschappijleer in kernvragen en -concepten Maatschappijleer in kernvragen en -concepten Deel I Kennis van de benaderingswijzen, het formele object Politiek-juridische concepten Kernvraag 1: Welke basisconcepten kent de politiek-juridische benaderingswijze?

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijwetenschappen Ontwikkelingssamenwerking

Samenvatting Maatschappijwetenschappen Ontwikkelingssamenwerking Samenvatting Maatschappijwetenschappen Ontwikkelingssamenwerking Samenvatting door L. 1273 woorden 25 juni 2015 10 1 keer beoordeeld Vak Maatschappijwetenschappen SAMENVATTING ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijwetenschappen Ontwikkelingssamenwerking

Samenvatting Maatschappijwetenschappen Ontwikkelingssamenwerking Samenvatting Maatschappijwetenschappen Ontwikkelingssamenwerking Samenvatting door E. 2091 woorden 12 mei 2015 0 keer beoordeeld Vak Maatschappijwetenschappen Hoofdstuk 1 Wat is ontwikkelingssamenwerking?

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijwetenschappen Ontwikkelingssamenwerking

Samenvatting Maatschappijwetenschappen Ontwikkelingssamenwerking Samenvatting Maatschappijwetenschappen Ontwikkelingssamenwerking Samenvatting door een scholier 3079 woorden 13 juni 2012 7 15 keer beoordeeld Vak Maatschappijwetenschappen Hoofdstuk 1 Wat is ontwikkelingssamenwerking?

Nadere informatie

Ontwikkelingssamenwerking hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/76066

Ontwikkelingssamenwerking hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/76066 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 03 May 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/76066 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

1 keer beoordeeld 31 oktober 2015

1 keer beoordeeld 31 oktober 2015 1 Samenvatting door F. 1840 woorden 1 keer beoordeeld 31 oktober 2015 Vak Maatschappijwetenschappen H1 Ontwikkelingssamenwerking is het duurzaam bestrijden van armoede. Popsterren, burgers en particuliere

Nadere informatie

Ontwikkelingshulp = geven van geld, goederen of diensten aan ontwikkelingslanden om de welvaart en het welzijn in die landen te bevorderen

Ontwikkelingshulp = geven van geld, goederen of diensten aan ontwikkelingslanden om de welvaart en het welzijn in die landen te bevorderen Aantekening door een scholier 936 woorden 24 januari 2016 10 1 keer beoordeeld Vak Maatschappijwetenschappen 3.1 Helpen of samenwerken? Ontwikkelingssamenwerking = het geheel van activiteiten waarbij welvarende

Nadere informatie

Overzicht van de bij Mondial aangesloten organisaties en de millenniumdoelen waaraan zij werken.

Overzicht van de bij Mondial aangesloten organisaties en de millenniumdoelen waaraan zij werken. Bijlage bij het jaarverslag Stichting Mondial Apeldoorn 2009 Het zichtbaar en mogelijk maken van ontwikkelingssamenwerking vanuit lokaal niveau Overzicht van de bij Mondial aangesloten organisaties en

Nadere informatie

Vicieuze cirkel vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Vicieuze cirkel vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 16 November 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/82618 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) DGD EN DE ONTWIKKELINGSACTOREN

Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) DGD EN DE ONTWIKKELINGSACTOREN Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) DGD EN DE ONTWIKKELINGSACTOREN STRUCTUUR VAN DE PRESENTATIE: 1. DIVERSITEIT EN DIFFERENTIATIE VAN DE ONTWIKKELINGSACTOREN Actoren van

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2015

JAARVERSLAG 2015 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2015 STICHTING NADIA WALTERSINGEL 119 7314NP APELDOORN JAARVERSLAG 2015 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2015 ( Galaten 6 :10) "Laten we dus, daar wij de gelegenheid hebben, doen wat goed is voor

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2009

VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2009 S T I C H T I N G N A D I A W A L T E R S I N G E L 1 1 9 7 3 1 4 N P A P E L D O O R N JAARVERSLAG 2009 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2009 ( Galaten 6 :10) "Laten we dus, daar wij de gelegenheid

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2014

JAARVERSLAG 2014 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2014 STICHTING NADIA WALTERSINGEL 119 7314NP APELDOORN JAARVERSLAG 2014 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2014 ( Galaten 6 :10) "Laten we dus, daar wij de gelegenheid hebben, doen wat goed is voor

Nadere informatie

De kloof wordt breder. Boekverslag door H woorden 15 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde

De kloof wordt breder. Boekverslag door H woorden 15 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde Boekverslag door H. 1034 woorden 15 februari 2007 6.6 80 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Hoofdstuk 2 het Noorden tegenover het Zuiden 2 Noord- Zuidverhoudingen 2.1 De kloof wordt

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. de raad der gemeente EDE. Initiatiefvoorstel van de fractie

Initiatiefvoorstel. de raad der gemeente EDE. Initiatiefvoorstel van de fractie Initiatiefvoorstel de raad der gemeente EDE Verzameling Raadsstukken registratienummer sector datum: 2011 / 110 685552 Fractie GL/PE oktober 2011 Cie. n.v.t. betreft Raad 15-12-2011 Initiatiefvoorstel

Nadere informatie

Sommige doelen zijn universeel en van alle tijden

Sommige doelen zijn universeel en van alle tijden Sommige doelen zijn universeel en van alle tijden Een voorstel voor Provinciale Staten van Gelderland en de Raden van de Gelderse gemeenten 7 juli 2015 Ramon Barends http://www.psp92.nl/gelderland/ Deze

Nadere informatie

Samenvatting Economie H8

Samenvatting Economie H8 Samenvatting Economie H8 Samenvatting door Irene 1160 woorden 14 juni 2018 8,2 5 keer beoordeeld Vak Methode Economie Praktische economie Economie H8 Absolute armoede Als je niet meer in staat bent in

Nadere informatie

Bijlagen: - MVO referentiekader - Fairtrade Gemeente handleiding. Afhandeling. 1. Inleiding

Bijlagen: - MVO referentiekader - Fairtrade Gemeente handleiding. Afhandeling. 1. Inleiding RG nr. Datum: Indiener(s): Onderwerp: Initiatiefvoorstel: ChristenUnie PAS SP PvdA Millenniumdoelstellingen De indieners stellen voor: - dat de gemeente Steenwijkerland zich actiever inzet om bij te dragen

Nadere informatie

Ontwikkelingssamenwerking hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/76066

Ontwikkelingssamenwerking hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/76066 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 12 juli 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/76066 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Raadsvoorstel Inleiding: Feitelijke informatie: Afweging:

Raadsvoorstel Inleiding: Feitelijke informatie: Afweging: College V200801012 Onderwerp: Millennium gemeente Raadsvoorstel Inleiding: In september 2000 kwamen de wereldleiders in VN-verband bij elkaar voor de Millenniumtop. Er werd afgesproken om gezamenlijk te

Nadere informatie

Syllabus maatschappijwetenschappen havo 2014

Syllabus maatschappijwetenschappen havo 2014 examenprogramma maatschappijwetenschappen Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden

Nadere informatie

Examenprogramma maatschappijwetenschappen vwo

Examenprogramma maatschappijwetenschappen vwo Examenprogramma maatschappijwetenschappen vwo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden

Nadere informatie

Politiek en Sociaal vertrouwen & Internationale Samenwerking

Politiek en Sociaal vertrouwen & Internationale Samenwerking Politiek en Sociaal vertrouwen & Internationale Samenwerking NCDO heeft in de Barometer 2011 1 een aantal vragen opgenomen over sociaal en politiek vertrouwen. Het vermoeden bestaat dat er een relatie

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Leerweg: BB Klas: 3 Vak: Maatschappijleer Methode: Thema s Maatschappijleer Periodenr Rapportnr Toetsnr 3.1.1 Wat moet je voor de toetsing doen? H1 Wat is maatschappijleer? kunt beschrijven wat je bij

Nadere informatie

PROTOS onderschrijft volop de Millenniumdoelstellingen!

PROTOS onderschrijft volop de Millenniumdoelstellingen! PROTOS onderschrijft volop de Millenniumdoelstellingen! De doelstellingen van PROTOS zijn de armsten onder ons te voorzien van rechtvaardig, duurzaam en participatief drinkwater, water voor landbouw, en

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijwetenschappen ontwikkelingssamenwerking

Samenvatting Maatschappijwetenschappen ontwikkelingssamenwerking Samenvatting Maatschappijwetenschappen ontwikkelingssamenwerking Samenvatting door Lotte 3827 woorden 19 juni 2017 0 keer beoordeeld Vak Maatschappijwetenschappen Hoofdstuk 1: Wat is ontwikkelingssamenwerking?

Nadere informatie

Ontwikkelingssamenwerking

Ontwikkelingssamenwerking Ontwikkelingssamenwerking Cordaid CIDIN Masterclass Radboud Universiteit 25 september 2015 Ontwikkelingssamenwerking Begrippen Motieven Kanalen Bronnen Definities Ontwikkelingssamenwerking Ontwikkelingshulp

Nadere informatie

Samenvatting door Nienke 934 woorden 19 maart keer beoordeeld. Maatschappijwetenschappen 1.1. Redenen voor ontwikkelingssamenwerking:

Samenvatting door Nienke 934 woorden 19 maart keer beoordeeld. Maatschappijwetenschappen 1.1. Redenen voor ontwikkelingssamenwerking: Samenvatting door Nienke 934 woorden 19 maart 2015 10 1 keer beoordeeld Vak Maatschappijwetenschappen 1.1 Redenen voor ontwikkelingssamenwerking: Solidariteit Milieuproblemen Immigratie (en integratie)

Nadere informatie

Examenprogramma maatschappijwetenschappen havo/vwo

Examenprogramma maatschappijwetenschappen havo/vwo Examenprogramma maatschappijwetenschappen havo/vwo Havo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A

Nadere informatie

de kortste weg naar eerlijke bedrijfskleding 1

de kortste weg naar eerlijke bedrijfskleding 1 De kortste weg naar eerlijke bedrijfskleding de kortste weg naar eerlijke bedrijfskleding 1 waarom deze campagne? zit er een luchtje aan uw bedrijfskleding? Met deze campagne willen wij u de werknemers

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Het noorden tegenover het Zuiden. 2 Noord-Zuidverhouding

Hoofdstuk 1 - Het noorden tegenover het Zuiden. 2 Noord-Zuidverhouding Samenvatting door O. 1373 woorden 20 april 2013 6.9 9 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Hoofdstuk 1 - Het noorden tegenover het Zuiden 2 Noord-Zuidverhouding De kloof wordt breder Noord-Zuid

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2012

VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2012 S T I C H T I N G N A D I A W A L T E R S I N G E L 1 1 9 7 3 1 4 N P A P E L D O O R N JAARVERSLAG 2012 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2012 ( Galaten 6 :10) "Laten we dus, daar wij de gelegenheid

Nadere informatie

Internationale handel H7 1. Internationale handel. Waarom importeren: 25-2-2013. Waar komt het vandaan?

Internationale handel H7 1. Internationale handel. Waarom importeren: 25-2-2013. Waar komt het vandaan? Internationale handel H7 1 Waar komt het vandaan? Economie voor het vmbo (tot 8,35 m.) Internationale handel Importeren = invoeren (betalen) Exporteren = uitvoeren (verdienen) Waarom importeren: Meer keuze

Nadere informatie

keer beoordeeld 31 oktober 2015

keer beoordeeld 31 oktober 2015 0 Samenvatting door F. 1754 woorden keer beoordeeld 31 oktober 2015 Vak Maatschappijwetenschappen H5 Niet-gouvermentele organisaties: organisaties die door particulieren zijn opgezet om te werken aan ontwikkelingssamenwerking.

Nadere informatie

Nederland betaalt ca. 0,8% van het bruto nationaal inkomen aan ontwikkelingssamenwerking.

Nederland betaalt ca. 0,8% van het bruto nationaal inkomen aan ontwikkelingssamenwerking. Samenvatting door C. 2118 woorden 7 december 2015 4,2 3 keer beoordeeld Vak Maatschappijwetenschappen Maatschappijwetenschappen Ontwikkelingssamenwerking H1t/m7 Hoofdstuk 1 ( 1.1) Wat is ontwikkelingssamenwerking?

Nadere informatie

Leidraad voor provinciale besluitvorming in het kader van noodhulp

Leidraad voor provinciale besluitvorming in het kader van noodhulp bericht op brief van: - uw kenmerk: - De voorzitter van Provinciale Staten van Zeeland p/a Statengriffie ons kenmerk: 10016337/38 afdeling: Economie bijlage(n): 1 behandeld door: P.A.L. van Vooren doorkiesnummer:

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Wat is ontwikkelingssamenwerking?

Hoofdstuk 1. Wat is ontwikkelingssamenwerking? Samenvatting door een scholier 3824 woorden 11 maart 2012 4 5 keer beoordeeld Vak Maatschappijwetenschappen Hoofdstuk 1. Wat is ontwikkelingssamenwerking? Paragraaf 1. Waarom ontwikkelingssamenwerking?

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer vwo 2003-II

Eindexamen maatschappijleer vwo 2003-II Opgave 1 Armoede en werk 1 Het proefschrift bespreekt de effecten van het door twee achtereenvolgende kabinetten-kok gevoerde werkgelegenheidsbeleid. / De titel van het proefschrift heeft betrekking op

Nadere informatie

Subsidiereglement Ontwikkelingssamenwerking

Subsidiereglement Ontwikkelingssamenwerking Subsidiereglement Ontwikkelingssamenwerking Artikel 1: Binnen de perken van de kredieten voor ontwikkelingssamenwerking, elk jaar voorzien in de begroting van de stad, worden toelagen uitgekeerd aan initiatieven,

Nadere informatie

6,9. Samenvatting door een scholier 5747 woorden 30 maart keer beoordeeld. Maatschappijwetenschappen. Ontwikkelingssamenwerking

6,9. Samenvatting door een scholier 5747 woorden 30 maart keer beoordeeld. Maatschappijwetenschappen. Ontwikkelingssamenwerking Samenvatting door een scholier 5747 woorden 30 maart 2011 6,9 73 keer beoordeeld Vak Maatschappijwetenschappen Ontwikkelingssamenwerking Hoofdstuk 1: Wat is ontwikkelingssamenwerking? 1.1: Waarom ontwikkelingssamenwerking?

Nadere informatie

1. het aantal mensen dat in extreme armoede leeft, ten minste voor de helft terugbrengen.

1. het aantal mensen dat in extreme armoede leeft, ten minste voor de helft terugbrengen. Samenvatting door M. 4382 woorden 17 december 2012 5,5 4 keer beoordeeld Vak Maatschappijwetenschappen Hoofdstuk 1 wat is ontwikkelingssamenwerking? 1.1 waarom ontwikkelingssamenwerking? Er is een enorme

Nadere informatie

MDG. Eerst en tweede graad. Te lezen zinnen (in willekeurige volgorde!)

MDG. Eerst en tweede graad. Te lezen zinnen (in willekeurige volgorde!) MDG Eerst en tweede graad De leerkracht leest één van de volgende stellingen en de groep bekijkt de acht millenniumdoelstellingen om te achterhalen met welke doelstelling de zin overeenkomt. Ze leggen

Nadere informatie

MINDER ARMOEDE MILLENNIUMDOEL 1. Beantwoord de volgende vragen en gebruik daarbij de kaart MINDER ARMOEDE.

MINDER ARMOEDE MILLENNIUMDOEL 1. Beantwoord de volgende vragen en gebruik daarbij de kaart MINDER ARMOEDE. MILLENNIUMDOEL 1 MINDER ARMOEDE kaart MINDER ARMOEDE. 1. Wat betekent de extreme armoedegrens? 2. In welk werelddeel liggen de meeste landen waar mensen onder de armoedegrens van 1,25 dollar per dag leven?

Nadere informatie

Examenprogramma maatschappijleer havo/vwo (gemeenschappelijk deel)

Examenprogramma maatschappijleer havo/vwo (gemeenschappelijk deel) Examenprogramma maatschappijleer havo/vwo (gemeenschappelijk deel) Havo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming Hoofdstuk 1 t/m 3

Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming Hoofdstuk 1 t/m 3 Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming Hoofdstuk 1 t/m 3 Samenvatting door een scholier 1155 woorden 5 februari 2006 6,4 37 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

Nadere informatie

Examen VWO. Maatschappijleer (nieuwe stijl en oude stijl)

Examen VWO. Maatschappijleer (nieuwe stijl en oude stijl) Maatschappijleer (nieuwe stijl en oude stijl) Examen VWO Vragenboekje Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 18 juni 9.00 12.00 uur 20 03 Voor dit examen zijn maximaal 93 punten te

Nadere informatie

Maatschappijleer Parlementaire Democratie 10 VWO 2014-2015

Maatschappijleer Parlementaire Democratie 10 VWO 2014-2015 Maatschappijleer Parlementaire Democratie 10 VWO 2014-2015 Mensbeelden, ideologieën, politieke partijen Politieke partijen Welke politieke partijen zijn er eigenlijk in Nederland en wat willen ze? Om antwoord

Nadere informatie

Praktische opdracht Ontwikkelingssamenwerking Maatschappijwetenschappen

Praktische opdracht Ontwikkelingssamenwerking Maatschappijwetenschappen Praktische-opdracht door een scholier 3932 woorden 14 april 2010 5,7 12 keer beoordeeld Vak Maatschappijwetenschappen Praktische opdracht Ontwikkelingssamenwerking Maatschappijwetenschappen Belangrijke

Nadere informatie

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011 Introductie Dit onderzoek vindt plaats in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Met de resultaten wil het bureau het kabinet en de politiek in het algemeen informeren over zorgen en wensen

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2011

VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2011 S T I C H T I N G N A D I A W A L T E R S I N G E L 1 1 9 7 3 1 4 N P A P E L D O O R N JAARVERSLAG 2011 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2011 ( Galaten 6 :10) "Laten we dus, daar wij de gelegenheid

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 318 Geldstromen ontwikkelingssamenwerking Nr. 2 RAPPORT Inhoud 1 Over deze verkenning 5 1.1 Aanleiding en doel 5 1.2 Context 5 1.3 Transparantie

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 1999 2000 Nr. 141 26 800 V Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2000

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Millenniumgemeente

RAADSVOORSTEL Millenniumgemeente RAADSVOORSTEL Millenniumgemeente Inhoud 1. Inleiding 2. Millenniumgemeente wat is dat? 3. Landelijke VNG-campagne 4. Wat doet de gemeente al? 5. Waarom meedoen? 6. Waarom dit raadsvoorstel? 7. Wat gaat

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 1 Wat is ontwikkelingssamenwerking? 1.1 Waarom ontwikkelingssamenwerking? * bestrijden van internationale verschillen tussen rijk en arm * bestrijden van [de ergste] armoede *

Nadere informatie

Samenwerking hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Samenwerking hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur HENK KROON Laatst gewijzigd Licentie Webadres 08 August 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/82855 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

Alternatieve spelers op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Wie zijn ze & wat doen ze?

Alternatieve spelers op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Wie zijn ze & wat doen ze? Alternatieve spelers op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Wie zijn ze & wat doen ze? Radboud Universiteit Nijmegen Centre for International Development Issues Nijmegen Sara Kinsbergen, MSc Dr Lau

Nadere informatie

Beginselen van de politieke partijen die in 2006 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd waren

Beginselen van de politieke partijen die in 2006 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd waren Beginselen van de politieke partijen die in 2006 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd waren Partij van de Arbeid (PvdA) Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) Christen-democratisch Appèl (CDA) Democraten

Nadere informatie

Verslag Maatschappijleer Ontwikkelingssamenwerking

Verslag Maatschappijleer Ontwikkelingssamenwerking Verslag Maatschappijleer Ontwikkelingssamenw Verslag door een scholier 2931 woorden 18 juli 2013 10 1 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1. Wat is ontwikkelingssamenw? 1.1 waarom ontwikkelingssamenw?

Nadere informatie

2008-318. Van klimaatneutraliteit naar millenniumdoelstelling

2008-318. Van klimaatneutraliteit naar millenniumdoelstelling 2008-318 Van klimaatneutraliteit naar millenniumdoelstelling Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Omgevingsbeleid op 2 april 2008 - provinciale staten op 23 april 2008 - fatale beslisdatum: n.v.t.

Nadere informatie

Proeftoets E2 havo

Proeftoets E2 havo Proeftoets E2 havo 5 2016 1. Een verdachte kan te maken krijgen met een aantal personen en instanties. Wat is de juiste volgorde? A. 1. de politie 2. de rechter 3. de officier van justitie. B. 1. de officier

Nadere informatie

PTA maatschappijleer 1&2 KBL Bohemen cohort 14-15-16

PTA maatschappijleer 1&2 KBL Bohemen cohort 14-15-16 Dit is een gecombineerd PTA voor twee vakken: voor maatschappijleer 1 (basis, behorend tot het gemeenschappelijk deel van het vakkenpakket) en voor maatschappijleer 2 (verdieping, behorend tot de sectorvakken

Nadere informatie

5,6. Samenvatting door Jacomijn 5027 woorden 7 januari keer beoordeeld. Maatschappijwetenschappen

5,6. Samenvatting door Jacomijn 5027 woorden 7 januari keer beoordeeld. Maatschappijwetenschappen Samenvatting door Jacomijn 5027 woorden 7 januari 2017 5,6 16 keer beoordeeld Vak Maatschappijwetenschappen Download het bestand wat hiernaast staat voor de tabellen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Samenvatting Ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

Geldstromen ontwikkelingssamenwerking

Geldstromen ontwikkelingssamenwerking 2010 Geldstromen ontwikkelingssamenwerking Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 318 Geldstromen ontwikkelingssamenwerking Nr. 1 BRIEF VAN DE ALGEMENE REKENKAMER Aan de Voorzitter

Nadere informatie

PTA maatschappijleer 2 KBL Bohemen cohort

PTA maatschappijleer 2 KBL Bohemen cohort Exameneenheden KBL maatschappijleer 2 (sectorvak zorg & welzijn) ML2/K/1 Oriëntatie op leren en werken: De kandidaat kan zich oriënteren op de eigen loopbaan en het belang van maatschappijleer verwoorden.

Nadere informatie

Ontwikkelingssamenwerking Palestijnse gebieden

Ontwikkelingssamenwerking Palestijnse gebieden www.survio.com 14-11-2014 10:32:45 Algemeen Enquête naam Ontwikkelingssamenwerking Palestijnse gebieden Auteur Gwen Bonnie Taal Nederlands Enquête URL http://www.survio.com/survey/d/f6n1b6i0x9a9e9w0f Eerste

Nadere informatie

Lokale fondsenwerving 29 november 2014. Robert Wiggers Eva van Amstel

Lokale fondsenwerving 29 november 2014. Robert Wiggers Eva van Amstel Lokale fondsenwerving 29 november 2014 Robert Wiggers Eva van Amstel Programma Action for Children & Change the Game Ervaringen? Lokale fondsenwerving Actie bedenken Bespreken Partindag 29 november 2014

Nadere informatie

Advies. over het ontwerp van kaderdecreet Vlaamse ontwikkelingssamenwerking

Advies. over het ontwerp van kaderdecreet Vlaamse ontwikkelingssamenwerking Brussel, 5 juli 2006 050706_Advies_kaderdecreet_Vlaamse_ontwikkelingssamenwerking Advies over het ontwerp van kaderdecreet Vlaamse ontwikkelingssamenwerking 1. Inleiding Op 24 mei 2006 heeft Vlaams minister

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10683 20 april 2015 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 9 april 2015, nr. VO/741555,

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van activiteiten van Turnhoutse scholen met betrekking tot mondiale vorming

Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van activiteiten van Turnhoutse scholen met betrekking tot mondiale vorming Turnhout, de././.. Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van activiteiten van Turnhoutse scholen met betrekking tot mondiale vorming De aanvrager verklaart dat er binnen de 2 maanden na het afsluiten

Nadere informatie

HELMOND MONDIAAL. Het organiseren van samenwerking met andere wereldburgers. in de periode 2014 tot en met 2018

HELMOND MONDIAAL. Het organiseren van samenwerking met andere wereldburgers. in de periode 2014 tot en met 2018 HELMOND MONDIAAL Het organiseren van samenwerking met andere wereldburgers in de periode 2014 tot en met 2018 Helmond Mondiaal 1 Inleiding Recente besluitvorming in de raad van Helmond leidt tot een andere

Nadere informatie

De Anatomie van het PI

De Anatomie van het PI De Anatomie van het PI Resultaat van vijf jaar onderzoek naar Particuliere Initiatieven op het terrein van ontwikkelingssamenwerking Presentatie Sara Kinsbergen op 20 januari 2010 bij Partin. De anatomie

Nadere informatie

Ontwikkelingssamenwerking: begrippen, geschiedenis, trends

Ontwikkelingssamenwerking: begrippen, geschiedenis, trends Ontwikkelingssamenwerking: begrippen, geschiedenis, trends Prof.dr. Paul Hoebink Cordaid/CIDIN Masterclass Profielwerkstuk Nijmegen 23 september 2016 Centre for International Development Issues Nijmegen

Nadere informatie

Sustainable development goals

Sustainable development goals Sustainable development goals The road to dignity by 2030 Ending Poverty, Transforming all Lives and Protecting the Planet = De weg naar waardigheid, Armoede beëindigen, alle levens veranderen en de aarde

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1999 205 Wet van 28 januari 1999 tot wijziging van de van de en de ontvangsten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 1997 (Slotwet)

Nadere informatie

Examen VWO. Maatschappijleer (oude stijl en nieuwe stijl)

Examen VWO. Maatschappijleer (oude stijl en nieuwe stijl) Maatschappijleer (oude stijl en nieuwe stijl) Examen VWO Vragenboekje Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 19 juni 9.00 12.00 uur 20 02 Voor dit examen zijn maximaal 86 punten te

Nadere informatie

Werk van iedereen. Democratisering en vredesopbouw

Werk van iedereen. Democratisering en vredesopbouw Werk van iedereen Democratisering en vredesopbouw Foto: Rebke Klokke Werk van Gladys Haar man werd vermoord. Haar broer ontvoerd. En zelf raakte Gladys getraumatiseerd door wat ze meemaakte tijdens de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 32 609 V Wijziging van de sstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar (wijziging samenhangende met de en) Nr. 2 MEMORIE VAN TOELICHTING

Nadere informatie

PTA maatschappijkunde KBL Bohemen cohort

PTA maatschappijkunde KBL Bohemen cohort Exameneenheden maatschappijkunde (sectorvak zorg & welzijn) ML2/K/1 Oriëntatie op leren en werken: De kandidaat kan zich oriënteren op de eigen loopbaan en het belang van maatschappijkunde verwoorden.

Nadere informatie

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Unicef Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Inleiding Ik hou mijn spreekbeurt over Unicef omdat ik het een mooi onderwerp vind en het kinderen helpt die in nood zijn en niet naar school

Nadere informatie

AANSLUITING BIJ VAKKEN & VAKOVERSCHRIJDENDE EINDTERMEN (VOETen)

AANSLUITING BIJ VAKKEN & VAKOVERSCHRIJDENDE EINDTERMEN (VOETen) AANSLUITING BIJ VAKKEN & VAKOVERSCHRIJDENDE EINDTERMEN (VOETen) (VAN KRACHT VANAF SEPTEMBER 200) VOOR DE EERSTE GRAAD 2 2 AANSLUITING BIJ DE VAKKEN aardrijkskunde biologie sociaal-economische initiatie

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting door M. 1184 woorden 8 juni 2013 4 3 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Hoofdstuk 1 De staat kan wetten maken, regels die voor alle

Nadere informatie

betreffende onderwijs in ontwikkelingssamenwerking

betreffende onderwijs in ontwikkelingssamenwerking ingediend op 439 (2014-2015) Nr. 1 16 juli 2015 (2014-2015) Voorstel van resolutie van Ingeborg De Meulemeester, Sabine de Bethune, Herman De Croo, Tine Soens en Wouter Vanbesien betreffende onderwijs

Nadere informatie

Armoede en ongelijkheid in de wereld. Inleiding tot een eenvoudig én complex onderwerp Francine Mestrum, 27 maart 2016

Armoede en ongelijkheid in de wereld. Inleiding tot een eenvoudig én complex onderwerp Francine Mestrum, 27 maart 2016 Armoede en ongelijkheid in de wereld Inleiding tot een eenvoudig én complex onderwerp Francine Mestrum, 27 maart 2016 Wat gaan we bestuderen? Wanneer en hoe zijn armoede en ongelijkheid op de agenda van

Nadere informatie

Analyse Maatschappelijk Vraagstuk

Analyse Maatschappelijk Vraagstuk Analyse Maatschappelijk Vraagstuk Leertekst Maatschappijkunde.nl voor leerlingen en docenten Inhoudsopgave Leerdoelen Checklist 2 1 Kenmerken 3 2 Invalshoeken 2.1 Politiek-juridische invalshoek 3 2.2 Sociaaleconomische

Nadere informatie

BIJLAGEN. Voortgangsrapportage Watersector 2004

BIJLAGEN. Voortgangsrapportage Watersector 2004 BIJLAGEN Voortgangsrapportage Watersector 2004 BIJLAGE 1 In de hierna volgende tabellen zijn input en output gegevens opgenomen m.b.t. uitgaven over 2004. De tabellen zijn samengesteld uit gegevens verkregen

Nadere informatie

Via de griffier stuur ik u deze brief met bijgesloten een initiatiefvoorstel om van Uitgeest een Millennium Gemeente te maken.

Via de griffier stuur ik u deze brief met bijgesloten een initiatiefvoorstel om van Uitgeest een Millennium Gemeente te maken. D66 Uitgeest Aan de raadsleden van Uitgeest Betreft: Uitgeest, een Millennium Gemeente midden in de wereld Bijlage: initiatiefvoorstel Millennium Gemeente Uitgeest, 26 augustus 2010 Geachte collega raadsleden,

Nadere informatie

Stichting Ommen Millenniumgemeente uitwerkingsplan 2012-2013. morgen is nu!

Stichting Ommen Millenniumgemeente uitwerkingsplan 2012-2013. morgen is nu! Stichting Ommen Millenniumgemeente uitwerkingsplan 2012-2013 morgen is nu! Stichting Ommen Millenniumgemeente (SOM) Ommen, juni 2012 1 0 inleiding Voor u ligt een uitwerkingsplan van de Stichting Millenniumgemeente

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1480 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE

Nadere informatie

200% Economie voor het vmbo Kerndoelen per leerjaar

200% Economie voor het vmbo Kerndoelen per leerjaar 00% Economie voor het vmbo Kerndoelen per leerjaar In onderstaande tabel zie je welke examen eindterm wanneer behandeld wordt in 00% Economie voor het vmbo. De getallen zoals 1.1 of. staan voor de paragrafen

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politiek

Samenvatting Maatschappijleer Politiek Samenvatting Maatschappijleer Politiek Samenvatting door een scholier 1031 woorden 22 juni 2007 7,7 12 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Maatschappijleer samenvatting 1. Democratie Wetten:

Nadere informatie

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE HOGE VERTEGENWOORDIGER VAN DE UNIE VOOR BUITENLANDSE ZAKEN EN VEILIGHEIDSBELEID Brussel, 21.4.2017 JOIN(2017) 14 final 2017/0084 (NLE) Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Nadere informatie

Voor meer informatie over Faitrade Hoorn volgt hieronder een korte beschrijving over wat Faitrade-gemeente-Hoorn is en wil bereiken.

Voor meer informatie over Faitrade Hoorn volgt hieronder een korte beschrijving over wat Faitrade-gemeente-Hoorn is en wil bereiken. Koersopdoen en Fairtrade Tijdens de oprichting van mijn eigen onderneming Koersopdoen werd ik (vanwege mijn afstudeerrichting) door werkgroep lid R. Rote gevraagd plaats te nemen in de werkgroep Fairtrade

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming H9 en H10

Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming H9 en H10 Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming H9 en H10 Samenvatting door een scholier 1077 woorden 21 mei 2003 7,4 25 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoofdstuk 9 Knelpunten in het besluitvormingsproces

Nadere informatie

De antwoorden van het antiglobalisme

De antwoorden van het antiglobalisme Dirk Barrez A 350862 De antwoorden van het antiglobalisme Van Seattle tot Porto Alegre GLOBE II.II.II METS & SCHILT INHOUD Voorwoord - Anders en beter 13 Inleiding - Porto Alegre, een haven van blijheid

Nadere informatie

Jaarplan Jaarplan PAV 5dejaar

Jaarplan Jaarplan PAV 5dejaar Schooljaar 2011-2012 Leerkracht(en): Vak: Klassen: Ann Debecker, Sonia Mannaerts, Carine Peeters, Ivo Thyssen, Jo Vonckx Jaarplan PAV 5dejaar 5GK, 5RK1, 5RK2 Schooljaar: 2011-2012 Algemene gegevens Leerjaar

Nadere informatie

Werkstuk Economie Verschillen tussen arme en rijke landen

Werkstuk Economie Verschillen tussen arme en rijke landen Werkstuk Economie Verschillen tussen arme en rijke landen Werkstuk door een scholier 1845 woorden 1 juni 2004 5,5 430 keer beoordeeld Vak Economie Hoofdstuk 1: Wat zijn de verschillen tussen arme en rijke

Nadere informatie