ING tentamen 2011/2012
|
|
|
- Andrea Aerts
- 10 jaren geleden
- Aantal bezoeken:
Transcriptie
1 ING tentamen 2011/ Hoe noemen we de neiging om gedrag toe te schrijven aan kenmerken van een persoon in plaats van de situatie. a. hindisght bias b. secundaire bronnen c. tijdgeest d. fundamentele attributiefout 2. Wat is waar. a. deductie is trekken conclusies op basis van convergente observatie b. inductie is het trekken van een conclusie op basis van premissen c. syllogisme is 2 premissen die tot 1 conclusie leiden zijn juist 3. Welke psycholoog was voorstander van functionalisme? a. Wundt b. Binet c. Milgram d. James 4. De geest is immaterieel en bestaat onafhankelijk van het lichaam. a. dualisme b. animisme c. vrije wil d. mechanisme 5.Kenmerken van empirisme is a. deductieve redeneringen als voornaamste methode b. kennis is aangeboren c. perceptie is een bron van kennis zijn juist 6. Wie was een sterk voorstander van frenologie? a. Bandura b. Helmholtz c. Gall d. Turing 7. Churchland's conclusie over de verzameling ideeën die leken hebben over psychologische theorieën. a. naive psychologie b. pseudo psychologie c. lay psychologie d. folk psychologie 8. Wie gebruikte ablatie als tegenreactie op het fenomeen dat de hersenen lokalisatie hadden voor kenmerken (frenologie). a. Willis b. Lombroso c. Flourens d. Fritisch
2 9. De techniek die hersenactiviteit meet door het verschil in zuurstofrijk en zuurstofarm. \ a. fmri b. ERP c. EEG d. PET 10. Eerste toepassing op psychologie was op soldaten die een sterke angstreactie vertoonde waardoor ze niet meer konden functioneren. Hoe heette dit fenomeen? a. battle anxiety b. shellshock c. battle syndrome d. faalangst 11. Wat is waar over het onderzoek van Millgram? a. het ging over sociale beïnvloeding (gehoorzaamheid) b. deelnemers kregen steeds sterker wordende elektrische schokken c. medewerkers die werden geïntroduceerd als participanten gaven expres verkeerde antwoorden over de lengte van de lijnen. 12. Waarom dacht Wundt dat er meer gebeurde dan alleen fysieke en mechanistische processen? a. hij geloofde in de vrije wil, ookal wist hij dat het wetenschappelijk niet kon b. de rectietijd werd langer als de taak complexer was c. hij merkte dat hersenschade symptomen konden worden teruggeleid naar schade in de cross hersenhelft d. de just noticable difference werd steeds groter 13. Welke psychologie ontwikkelde Wundt voor apperceptie? a. experimentele psychologie b. völkerpsychologie c. gesamtvorstellung d. pragmatisme 14. Titchener's vorm van psychologie bevatte introspectie en was gericht op elementen. Hoe heet deze psychologie? a. gestaltpsychologie b. apperceptie c. structuralisme d. voluntarische psychologie 15. Wat is een ervaring van een emotie volgens de James-Lange theorie? a. de perceptie van het lichaam is een reactie op een stimulus b. evaluatie plezier of onplezierig c. gevoel associëren d. percepties intentionaliteit
3 16. Wat was James zijn belangrijkste criterium of iets te accepten binnen de psychologie? a. waarheid b. integriteit c. causaliteit d. utility 17. Darwins natuurlijke selectie sluit het best aan bij de volgende uitspraak: a. uniformatisch design b. differente reproductie en erfelijke kenmerken c. overleving van de sterkste groep d. toevallige mutaties 18. Darwin schreef in het boek the descent of man over natuurlijke selectie en nog een andere vorm van selectie. Welke? a. seksuele selectie b. waist-to-hip ratio c. neo-darwinisme d. mendelliaanse 19. Wat is geen basisemotie volgens Ekman? a. boosheid b. jaloezie c. verrassing d. verdriet 20.Galton ontwikkelde een statistische maat om de samenhang van scores te beschrijven. a. normaalverdeling b. correlatie c. zelfrapportage d. regressie naar het gemiddelde 21. Galtons eugentica stelde dat: a. verbetering van het menselijk ras door selective voortplanting b. selectie door en psychologische test c. analytisch genetische eigenschappen van tweeling onderzoek d. analystisch onderzoek naar de relatie van intelligentie van kind en ouder 22. Mesmers bron van kracht waarmee hij hysterie opwekte en kon genezen was: a. suggestie b. exorcisme c. magnetisme d. hypnose 23. Wat is geen verklaring voor groepsgedrag volgens het model van Le Bon? a. sterke bewustwording b. sociale besmetting c. anonimiteit d. suggestie
4 24. Cata..., letha... en somnambulisme zijn 3 stadia volgens Charcot's" a. epilepsie b. grande hysterie c. grande hypnotisme d. forme frust 25. Breuer en Freud noemde de geladen emotie die 'vergeten' was en leidde tot symptomen/hysterie: a. pathogene idee b. catharsis c. geperverteerde wens d. oedipus complex 26. Wat is geen verdediging van het ego volgens Freud? a. sublimatie b. associatie c. projectie d. intellectualisatie 27. Wat is geen kenmerk van systeem 1 denken? a. automatisch b. onafhankelijk van taal c. gecorreleerd met intelligentie d. impliciet 28. Wie was tegen Skinners opvatting dat taal volledig was aangeleerd? a. Turing b. Miller c. Chomsky d. Neisser 29. Wie deed het onderzoek naar het gedrag van kinderen na het zien van een gewelddadige omgang met een pop door een volwassene? a. Miller b. Bandura c. Zimbardo d. Asch 30. Wat is een element van Pavlov's klassieke conditionering? a. CR --> UCR b. reïnforcement c. CS --> UCS 31. Wat klopt volgens Watson's behaviorisme? a. objectief en experimenteel wetenschappelijk b. introspectie en bewustzijn spelen geen rol c. mens en dier zijn gelijk
5 32. Skinner stelde dat het verval van geleerd gedrag afhankelijk was van het type schedule dat het leren doorlopen had. Hoe heet dit verval? a. fixed-ratio reïnforcement b. extinctie c. reïnforcemt contigency d. operationele conditionering 33. Wat is geen dimensie van cultuur volgens Hofstede? a. traditie b. individualisme c. masculiniteit d. machtsafstand 34. Binet-Simon hadden de intelligentie test gemaakt om: a. hoogbegaafde leerlingen te vinden b. leerlingen onderling te vergelijken c. zowel a als b goed d. zowel a als b fout 35. Er zijn 2 factoren voor Spearmans intelligentie. Welke? a. intelligentie + specifiek per item b. algemene leeftijd + specifieke individuele genen c. genen + situatie d. gedrag + gedachten 36. Piaget over zijn cognitief a. stadia b. prestatie belangrijker dan de testmethode c. environmental epistemologydyskdjjs 37. Medicijnen voor psychologische problemen heten: a. psychosociale medicijnen b. psychopathologische medicijnen c. psychoactieve medicijnen d.? 38. Human resource management versus industrial psychologie. Wat klopt? a. IP gaat om controle van buitenaf. b. HRM heeft een autocratische managementstijl c. IP innerveert en waardeert ideeën d. HRM ziet personeel als verlengde van machine 39. De Nederlandse bond voor psychologen is: a. NIP b. APA c. NPO d. PBN
6 40 Fechner/Weber wet s = k log p a. subject stimulatie versus de intensiteit van de fysieke stimulatie b. c. d. Antwoorden 1D 2C 3D 4A 5C 6C 7D 8C 9A 10B 11A 12B 13B 14C 15A 16D 17B 18A 19B 20B 21A 22C 23A 24C 25A 26B 27C 28C 29B 30C 31D 32B 33A 34D 35A 36A 37C 38 A 39A 40A
A. De wetenschap van psychologie
A. De wetenschap van psychologie Psychologische wetenschap Psychologie is de studie naar mentale activiteiten en gedrag. Psychologen proberen het mentale leven te begrijpen en gedrag te voorspellen. Alle
Termen uit de cursus geschiedenis van de psychologie. Psychologie en geschiedenis
Termen uit de cursus geschiedenis van de psychologie Psychologie en geschiedenis externalisme great man view internalisme metapsychologie paradox perspectivisme presentism relativisme van wetenschappelijke
Colleges Inleiding en geschiedenis van de Psychologie
Colleges Inleiding en geschiedenis van de Psychologie College 1: Wij zien alleen waar we op letten, we zien dus niet alles wat er is. De context bepaalt wat wij precies zien. Voorkeur leer je door interactie
Methoden van het Wetenschappelijk Onderzoek: Deel II Vertaling pagina 13 25
De beginselen van de moderne psychologie: de introspectiepsychologie 2 verschillende beginjaren van de psychologie Wundt (1876) Eerste psychologische laboratorium voor onderzoek William James (1879) Eerste
DIFFERENTIELE PSYCHOLOGIE: INHOUDSTAFEL
DIFFERENTIELE PSYCHOLOGIE: INHOUDSTAFEL INLEIDING DEEL I: DIFFERENTIELE PSYCHOLOGIE: WAT EN HOE? 1. Doelstelling en Geschiedenis a. Doelstelling i. Wat? 1. Beschrijven van verschillen 2. Beschrijven van
Opgave 3 De gewapende overval
Opgave 3 De gewapende overval 12 maximumscore 2 een argumentatie dat het idee van vrije wil als bovennatuurlijke kracht in het kader van vrije wil als bewuste aansturing voor veel mensen aantrekkelijk
Geest, brein en cognitie
Geest, brein en cognitie Filosofie van de geest en Grondslagen van de cognitiewetenschap Fred Keijzer 1 Overzicht: Wat is filosofie en waarom is dit relevant voor cognitiewetenschap en kunstmatige intelligentie?
College 6: Skills. Anderson, hoofdstuk 9 Ingmar Visser
College 6: Skills Anderson, hoofdstuk 9 Ingmar Visser Vragen Vragen vorige colleges? Overzicht college Introductie, behaviorisme versus cognitivisme Psychologie & AI Overzicht cursus Hoofdstuk 9 Anderson,
Wie ben ik? Planning Welkom bij. bijeenkomst. Astrid van Hertum OS-MINPSYCHB1-15_2016
r Welkom bij bijeenkomst 1 Astrid van Hertum [email protected] OS-MINPSYCHB1-15_2016 Wie ben ik? Planning 7 bijeenkomsten: Teach to learn Woensdag 7 september Woensdag 14 september H1: Woensdag 21
5. Welke hoort niet in het rijtje? a. substractiemethode b. complicatie-experimenten c. oog-en-oor-methode d. extirpatiemethode
1. In zijn empirische theorie is Berkeley de eerste die breekt met: a. De materialistische substantie-idee b. de geestelijke substantie-idee c. de tabula-rasa-idee d. het immaterialisme 2. De bijdrage
Psychologie bestudeert menselijk gedrag en probeert hiervoor een verklaring te vinden.
Algemeen Psychologie bestudeert menselijk gedrag en probeert hiervoor een verklaring te vinden. Functieleer (of ook wel cognitieve psychologie) is een basisdiscipline en bestudeert cognitieve functies
Wat is de mens? - Context. De opkomst van de filosofische antropologie
De menselijke natuur, week 9 De opkomst van de filosofische antropologie Overzicht van reeds behandelde mensbeelden en de mechanistische visie uit de late 19e eeuw Wat is de mens? - Context Plato / Descartes
Algemene psychologie Examennummer: 68491 Datum: 10 december 2011 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur
Algemene psychologie Examennummer: 68491 Datum: 10 december 2011 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Dit examen bestaat uit 7 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 40 meerkeuzevragen (maximaal 40
Samenvatting. Tabel 8.1. Een olifant is groter dan een koe Een koe is groter dan een muis Een olifant is groter dan een muis
149 150 Ongeveer negentien procent van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn leven een angststoornis. Mensen die lijden aan een angststoornis ervaren intense angsten die van invloed zijn op het dagelijks
GT diagnostiek Analyse van klassiek geconditioneerd gedrag Analyse van operant geconditioneerd gedrag DSM-IV Evidence based behandelingen
Samenvatting *('5$*67+(5$3,(LQ92*(/9/8&+7 Wegbereiders Gedragstherapie Pavlov Watson Skinner Belangrijke Gedragstherapeuten Wolpe Emmelkamp Beck GT diagnostiek Analyse van klassiek geconditioneerd gedrag
Hersenontwikkeling tijdens adolescentie
Hersenontwikkeling tijdens adolescentie Een longitudinale tweelingstudie naar de ontwikkeling van hersenstructuur en de relatie met hormoonspiegels en intelligentie ALGEMENE INTRODUCTIE Adolescentie is
VERBETERSLEUTEL MINI-EXAMEN STOP MET BLOKKEN
VERBETERSLEUTEL MINI-EXAMEN STOP MET BLOKKEN 1 Examen /20 1. Wat is binnen de theorie van de psychoanalyse belangrijk? Duid het juiste antwoord aan. ( /1) a. Het statistisch meten b. Het begrijpen c. Gemiddelden
Oriëntatie Kunstmatige Intelligentie. Inleidend College Niels Taatgen
Oriëntatie Kunstmatige Intelligentie Inleidend College Niels Taatgen Inhoud vandaag! Wat is kunstmatige intelligentie?! Vakgebieden die bijdragen aan de AI! Kunnen computers denken?! Hoe denken mensen
Inhoud. Woord vooraf 11. 1. Inleiding Kennismaking met de psychologie 13. 2. Biologie en gedrag De hardware van het psychisch functioneren 51
Inhoud Woord vooraf 11 1. Inleiding Kennismaking met de psychologie 13 1.1 Een definitie van de psychologie 14 1.2 Wetenschappelijke psychologie en intuïtieve mensenkennis 16 1.2.1 Verschillen in het verzamelen
CULTUURARME INTELLIGENTIETEST RAPPORT
CULTUURARME INTELLIGENTIETEST RAPPORT Name: Datum: Website: Jan de Vries -05-206 www.2test.nl Deze IQ test meet je vermogen om logisch te redeneren. Cultuurarme IQ tests meten nonverbale capaciteiten.
Wijsgerige antropologie:
Wijsgerige antropologie: 1. De mens is een dier dat kan denken Een mens is tegelijkertijd het subject en het object van het onderzoek in de wijsgerige antropologie, zowel onderzoeker als datgene wat onderzocht
Inhoudsopgave. de menselijke aard 43
Inhoudsopgave INLEiding Voor studenten Voor docenten xiii xv 1 Geest, gedrag en psychologische wetenschap 3 KERNVRAAG 1.1 Wat is psychologie en wat is het niet? 4 1.1.1 Psychologie: het is meer dan je
Anomaal Monisme vergeleken met behaviorisme en functionalisme
Anomaal Monisme vergeleken met behaviorisme en functionalisme Wouter Bouvy 3079171 October 15, 2006 Abstract Dit artikel behandelt Mental Events van Donald Davidson. In Mental Events beschrijft Davidson
LA KOL 12-13 Bijeenkomst 4
LA KOL 12-13 Bijeenkomst 4 Terugblik bijeenkomst 3: 4: cognitieve ontwikkeling - ontwikkeling/leren/rijpen - geheugen - vormen van leren Opdrachten: - Deskundigen verdiepen - lezen H7 - Presentatie materialen
Bijgeloof en half geloof
Bijgeloof en half geloof Psychologie van de Magie week 2 Opbouw presentatie Bijgeloof volgens Hill Gallagher en Lewis half geloof Bruggetje Saher en Lindemans ontologische verwarring Intermezzo: Feng Shui
Dit voorbeelduittreksel is te gebruiken bij het boek:
De Tentamenbank biedt een compleet pakket studiematerialen aan. In dé studentenwinkels van Nederland vind je bijvoorbeeld uitgebreide boekuittreksels, handige schema s, collegeaantekeningen en oefententamens.
Eindexamen Filosofie vwo 2001 - I
Eindexamen Filosofie vwo 00 - I 3 Antwoordmodel Opgave Het ontstaan van leven Een juist antwoord bevat de volgende elementen: een goede uitleg van wat inductie is; een goede uitleg van het inductieprobleem
nhoud Inleiding 9 Het belang van menselijke relaties Sociale invloed
I nhoud Inleiding 9 1 Het belang van menselijke relaties 13 1.1 De need to belong 13 1.1.1 Sociale steun als overlevingsmechanisme 17 1.1.2 Samenwerking als overlevingsmechanisme 26 1.1.3 Voortplanting
a p p e n d i x Nederlandstalige samenvatting
a p p e n d i x B Nederlandstalige samenvatting 110 De hippocampus en de aangrenzende parahippocampale hersenschors zijn hersengebieden die intensief worden onderzocht, met name voor hun rol bij het geheugen.
Het late gelijk van Darwin: het belang van een evolutionaire invalshoek in de psychologie. Psychologie 22-5-2014. Darwin: de mens als dier
22-5-214 Het late gelijk van Darwin: het belang van een evolutionaire invalshoek in de psychologie Abraham Buunk Akademiehoogleraar Evolutionaire Sociale Psychologie Voordracht voor het SIGO Symposium
Eindexamen Filosofie vwo II
3 Antwoordmodel Opgave 1 De empirische werkelijkheid 1 Een goed antwoord bevat de volgende elementen: een goede uitleg van wat het verificatie- en het confirmatieprincipe inhouden 2 een goede uitleg dat
Toetsingsvragen Basispakket
Toetsingsvragen Basispakket I. De vier wezensdelen van de mens (Rudolf Steiner/antroposofie) 1) B) Welke wezensdelen vinden we volgens Rudolf Steiner terug bij: mineralen, planten, dieren en mensen. 2)
Wat is slim? Nederlands vwo 2018-I. Tekst 4
Tekst 4 Wat is slim? (1) Bij mijn overburen werd een steiger gebouwd door een stel sterke mannen. Ze riepen elkaar toe in een mengsel van Nederlands en Pools. Ik 5 stelde me voor dat ik een van hen zou
Perceptie. dinsdag 6 maart 2012
Perceptie H7 Gestuurde perceptie... Perceptie betekent observatie, hoe je iets waarneemt, je blik zoals in is een glas half vol of half leeg?. Je perceptie wordt beïnvloed door je ervaringen en je basishouding
Bijzonder procesdoel 1: Groei naar volwassenheid
Bijzonder procesdoel 1: Groei naar volwassenheid 1ste leerjaar 2de graad 2 de leerjaar 2de graad Mijn Lichaam: Gezondheid: - Gezonde voeding - Roken (en drugs) - Gezonde geest, gezond lichaam - (top)sport
Inhoud. 1 Oriëntatie op de psychologie 15
Inhoud 1 Oriëntatie op de psychologie 15 1.1 Inleiding 15 1.2 Wetenschap 16 1.3 Psychologie 19 1.3.1 Object van de psychologie 20 1.3.2 Object en theorie 23 1.4 Relatie tussen de psychologie en andere
INTERACTIE EN COMMUNICATIE: BEGRIPPEN EN CLASSIFICATIE
INTERACTIE EN COMMUNICATIE: BEGRIPPEN EN CLASSIFICATIE 1. INLEIDING...3 2. INTERACTIE...3 2.1. WAT EN WIE?...4 2.2. DRAMATURGIE...5 2.3. FYSIEKE AFSTAND...5 2.4. BELEEFDE INATTENTIE...7 2.5. KENMERKEN
Vraag Antwoord Scores
Opgave 2 Spiritueel scepticisme 6 maximumscore 4 een uitleg dat McKenna in tekst 6 vanuit epistemologisch perspectief over solipsisme spreekt: hij stelt dat de kennisclaim over het bestaan van andere mensen
Nederlandse Samenvatting
Nederlandse Samenvatting Titel: Cognitieve Kwetsbaarheid voor Depressie: Genetische en Omgevingsinvloeden Het onderwerp van dit proefschrift is cognitieve kwetsbaarheid voor depressie en de wisselwerking
De Hersenen. Historisch Overzicht. Inhoud college de Hersenen WAT IS DE BIJDRAGE VAN 'ONDERWERP X' AAN KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE?
De Hersenen Oriëntatie, september 2002 Esther Wiersinga-Post Inhoud college de Hersenen historisch overzicht (ideeën vanaf 1800) van de video PAUZE neurofysiologie - opbouw van neuronen - actie potentialen
Samenvatting Filosofie Hoofdstuk 3 Kennen en Weten
Samenvatting Filosofie Hoofdstuk 3 Kennen en Weten Samenvatting door een scholier 2177 woorden 15 juni 2010 5,9 17 keer beoordeeld Vak Methode Filosofie Het oog in de storm 3. Kennen en Weten 2 soorten
Inleiding. Philosophy of Mind Structuuroverzicht Saartje Peeters. 1. Het reik der geesten Een inventaris van de geest. 1.2.
1 Philosophy of Mind Structuuroverzicht Saartje Peeters Inleiding 1. Het reik der geesten 1.1. Een inventaris van de geest 1.2. Drie bouwstenen 1.2.1. Experiences 1.2.2. Propositional attitudes 1.2.3.
Experimentele psychologie: Psychologen die onderzoek doen naar elementaire psychologische processen.
Definities Psychologie Hoofdstuk 1: geest, gedrag en psychologische wetenschap Psychologie: wetenschap van gedrag en mentale processen. Experimentele psychologie: Psychologen die onderzoek doen naar elementaire
Inhoud. Woord vooraf Terreinverkenning Twee fundamentele ontwikkelingstheorieën De prenatale ontwikkeling 75
Inhoud Woord vooraf 11 1. Terreinverkenning 15 1.1 Een korte historiek 15 1.1.1 De verre voorgeschiedenis 15 1.1.2 Start van de genetische psychologie 17 1.1.3 Omvorming tot een ontwikkelingspsychologie
Naam student. Examennummer. Handtekening
Business Administration / Bedrijfskunde Naam student Examennummer : : Handtekening : Schriftelijk Tentamen Algemeen Vak: Wetenschapsleer Groep: 1 Vakcode: BKB0016 Soort tentamen Gesloten boek (open of
College Week 1 Grondprincipes van de Wetenschap
College Week 1 Grondprincipes van de Wetenschap Inleiding in de Methoden & Technieken 013 014 Hemmo Smit Overzicht van dit college Korte inleiding in het vakgebied Praktische informatie over het vak Wat
DOEL, DENKEN, DADEN EN DE ESSENTIAL 5 De verklaring voor menselijk gedrag en het antwoord op levensvragen ARJEN MEIJER
DOEL, DENKEN, DADEN EN DE ESSENTIAL 5 De verklaring voor menselijk gedrag en het antwoord op levensvragen ARJEN MEIJER 1 STARTPUNT: 3D Essential 5 Ande dere e theorieë eën 3D Doel, Denken, Daden Lichaam,
Experimenteel Onderzoek en Experimentele Controle
Experimenteel Onderzoek en Experimentele Controle ECO 2011-2012 Hemmo Smit Wilhelm Wundt en William James 3 criteria voor Causaliteit (herhaling) 1. Covariantie: samenhang tussen variabelen aantonen 2.
Bijlage 1: Opdrachten bij het boek Identiteitsontwikkeling en leerlingbegeleiding. Per groepje van 2/3 uitwerken.
Bijlage 1: Opdrachten bij het boek Identiteitsontwikkeling en leerlingbegeleiding. Per groepje van 2/3 uitwerken. Hoofdstuk 1: Opdracht 1: Groepsprofiel en de puberteit Bespreek en noteer kort: Hoe je
College 1 Grondprincipes van de Wetenschap
College 1 Grondprincipes van de Wetenschap Inleiding M&T 01 013 Hemmo Smit Overzicht van dit college Korte inleiding in het vakgebied Praktische informatie over het vak Wat is wetenschap? De empirische
Zelf Management & communicatie. Alle Opdrachten
Zelf Management & communicatie Alle Opdrachten Door: Tim Janssen Klas: GDD1A Datum 01 12 2014 Beschrijf jouw streven op een s.m.a.r.t. manier ik wil voor het einde van de opleiding mijn eigen spel uitgeven.
Handleiding bij Wondere wetenschap
18 Handleiding bij Wondere wetenschap Handleiding bij Wondere wetenschap les 1 De kracht en de grenzen van het wetenschappelijk denken 1 De leerlingen kunnen in hun eigen woorden de betekenis uitleggen
Psychologie van de levensloop
Psychologie van de levensloop Inleiding in de ontwikkelingspsychologie Pol Craeynest Acco Leuven / Den Haag Inhoud Woord vooraf 9 Hoofdstuk 1 Terreinverkenning 1.1 Een korte historiek 12 1.1.1 De verre
Wat zie je? Niet alles is wat het lijkt. - een artikel over beoordelingsfouten in het onderwijs -
OAB Dekkers De Pinckart 54 5674 CC Nuenen 040-291 37 33 [email protected] Niet alles is wat het lijkt. - een artikel over beoordelingsfouten in het onderwijs - Wat zie je? Het beoordelen van prestaties
LES 2: Ontwikkel een mindset voor groei PRESENTATIE 2: Waar komt een fixed mindset vandaan?
Veel introverten hebben een fixed mindset ontwikkeld ten aanzien van zichtbaarheid en profileren. Ze denken dat het voor hen niet weggelegd is om zich overtuigend te profileren. Deze presentatie gaat in
PROCESDOEL 1 VRIJ EN ZELFSTANDIG LEREN DENKEN EN HANDELEN
PROCESDOEL 1 VRIJ EN ZELFSTANDIG LEREN DENKEN EN HANDELEN Bijzondere procesdoelen 1.1. Groei naar volwassenheid 1.2. Zelfstandig denken 1.3. Zelfstandig handelen 1.4. Postconventionele instelling 1.1 Groei
Het toepassen van theorieën: een stappenplan
Het toepassen van theorieën: een stappenplan Samenvatting Om maximaal effectief te zijn, moet de aanpak van sociale en maatschappelijke problemen idealiter gebaseerd zijn op gedegen theorie en onderzoek
DUTCH SUMMARY NEDERLANDSE SAMENVATTING
NEDERLANDSE SAMENVATTING 205 Het is niet zonder reden dat autoriteiten wereldwijd aandacht besteden aan programma s en interventies om mensen meer te laten bewegen. Sportactiviteiten van gemiddelde tot
Agenda. Inleiding Drieluik in veiligheid Veiligheidscultuur. Groepsgedrag Gedrag beïnvloeden Af en aanspreken. Aan de slag. www.denf.
www.denf.nl 1 Agenda Inleiding Drieluik in veiligheid Veiligheidscultuur Groepsgedrag Gedrag beïnvloeden Af en aanspreken Aan de slag www.denf.nl 2 1 Drieluik in veiligheid www.denf.nl 3 Drieluik in veiligheid
Rapport voor deelnemers M²P burgerpanel
Rapport voor deelnemers M²P burgerpanel Weergaven van publieke opinie in het nieuws en hun invloed op het publiek Dit rapport beschrijft de resultaten van een onderzoek over weergaven van publieke opinie
MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT
MEDMEC01 Q1 JAAR 1 THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT Vandaag Wat is er in het nieuws? Dummy: show us what you got! Convergerende technieken
O n s e xua l r e p roduction
Samenva ing In deze dissertatie presenteer ik een nieuw punt van kritiek op de theorie van natuurlijke selectie. Kort gezegd, ik laat zien dat de problemen om seksuele reproductie te verklaren veel dieper
DOELSTELLINGEN LESPAKKET OVERAL DNA
DOELSTELLINGEN LESPAKKET OVERAL DNA HOE TE GEBRUIKEN Als leerkracht kun je kiezen hoe je dit lespakket gebruikt in de klas. Je kunt de verschillende delen los van elkaar gebruiken, afhankelijk van de beschikbare
nederlandse samenvatting Dutch summary
Dutch summary 211 dutch summary De onderzoeken beschreven in dit proefschrift zijn onderdeel van een grootschalig onderzoek naar individuele verschillen in algemene cognitieve vaardigheden. Algemene cognitieve
Algemene psychologie Examennummer: 61430 Datum: 23 juni 2012 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur
Algemene psychologie Examennummer: 61430 Datum: 23 juni 2012 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Dit examen bestaat uit 8 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 40 meerkeuzevragen (maximaal 40 punten)
Nederlandse Samenvatting. Samenvatting
Samenvatting Toenaderen of vermijden. Neurobiologische mechanismen in sociale angst Het doel van dit proefschrift was om meer inzicht te krijgen in de psychobiologische mechanismen die een rol spelen bij
Samenvatting Levensbeschouwing LV \'Over wondere feiten\' Hoofdstuk 1
Samenvatting Levensbeschouwing LV \'Over wondere feiten\' Hoofdstuk 1 Samenvatting door L. 887 woorden 16 juli 2013 7,1 10 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Samenvatting LV Over wondere feiten Hoofdstuk
Marleen Schippers - 1071319 Bewustzijn en Handelen Eindopdracht 6 februari 2004
Marleen Schippers - 1071319 Bewustzijn en Handelen Eindopdracht 6 februari 2004 Inleiding In dit betoog beschrijf ik mijn visie op het mind-body probleem 1. Ik richt me in het bijzonder op twee aspecten
Opleiding Toegepaste Psychologie Opleiding Logopedie en Audiologie. MT1 MT2 MT3 Ba LOG Ba AUD. Duur van het examen: 1 uur Versie: 1
Academiejaar 2010-2011 Proefexamen Algemene Psychologie Opleiding Toegepaste Psychologie Opleiding Logopedie en Audiologie MT1 MT2 MT3 Ba LOG Ba AUD Opleidingsonderdeel: Docent of vakcoördinator: Algemene
SIGMUND FREUD. Pionier van de laatste wildernis. Het terra incognita van de menselijke geest
SIGMUND FREUD Pionier van de laatste wildernis Het terra incognita van de menselijke geest 1924 1939 1956 1993 2006 2013 Ego Ontkenning Sublimatie Rationaliseren Verdedigingsmechanisme Complex Regressie
ALGEMENE PSYCHOLOGIE EVA DE DEKEN
ALGEMENE PSYCHOLOGIE EVA DE DEKEN Psychologie = wetenschap In deze les een overzicht van wetenschappelijke psychologie. Ofwel; zoals gedoceerd op de universiteit. NB; Jung wordt zover mijn kennis reikt
Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data
Workshop Dataverzameling Van onderzoeksvraag naar data Even voorstellen: Suzanne van de Groep 24 jaar Promovendus (PhD-kandidaat) Universiteit Leiden Hoe gaan jongeren met andere mensen om? Hoe werkt dat
Methoden Week 1, 2, 4. College 2. Eerst: stukje wetenschapsfilosofie. Empirisch-analytisch onderzoek. Onderzoeksbenaderingen (wetenschapsparadigma s)
College 2 Wetenschappelijke Onderzoeksmethoden 2009-2010 Methoden Week 1, 2, 4 Methoden Onderzoek en onderzoeksplan Onderzoeksbenaderingen Theorieën en Operationaliseren Rapporteren/communiceren 1 2 Eerst:
Cultuur & Media Werkgroep 4 nee hoor! ik laat me nooit leiden door groepsdruk!
Cultuur & Media Werkgroep 4 nee hoor! ik 1 Wat gaan we doen? vragen over hoorcollege en huiswerk ik en de groep: sociale psychologie huiswerk 2 BELANGRIJK: HUISWERK! nogmaals: twee maal niet je huiswerk
Nederlandse Samenvatting
Nederlandse Samenvatting De onderzoeken beschreven in dit proefschrift zijn onderdeel van een grootschalig onderzoek naar individuele verschillen in algemene cognitieve vaardigheden. Algemene cognitieve
Animisme en veneratie
Vooruitblikkend mini-college Animisme en veneratie Psychologie van de Magie week 3 Opbouw presentatie Aansluiting met vorige week Guthrie s uitgangspunt (1) Intermezzo 1: Pattern stamping Guthrie s uitgangspunt
MYTHE 3: HYPNOSE WERKT ALLEEN ALS JE ER IN GELOOFT
MYTHE 3: HYPNOSE WERKT ALLEEN ALS JE ER IN GELOOFT Mensen denken vaak dat hypnose hetzelfde is als een placebo. Wat is een placebo? Heel kort: een nepmedicijn. De kracht van je eigen geloof in de werking
Zelfperceptietest teamrol dinsdag 12 november 2002
Zelfperceptietest teamrol dinsdag 12 november 2002 Deze test is ontwikkeld om op eenvoudige wijze je eigen teamrol te bepalen. Het jarenlange onderzoek naar teamrollen binnen managementteams is gedaan
Inhoudsopgave. Inleiding 13. Leeswijzer en website 23. Deel 1. Het diagnostisch proces. Inleiding deel I 33
Inhoudsopgave Inleiding 13 Leeswijzer en website 23 Deel 1 Het diagnostisch proces Inleiding deel I 33 1 Het diagnostisch proces in perspectief 35 1.1 De klinische cyclus 35 1.2 Het diagnostisch proces
Nationaal AYA Jong & Kanker Platform
Nationaal AYA Jong & Kanker Platform www.aya4net.nl Kanker gerelateerde vermoeidheid Een aanhoudend, subjectief gevoel van uitputting gerelateerd aan kanker of aan de behandeling ervan, dat interfereert
VALT HIER NOG WAT TE LEREN? EEN EDUCATIEF PERSPECTIEF OP DUURZAAMHEID Gert Biesta Universiteit Luxemburg. een populair recept
VALT HIER NOG WAT TE LEREN? EEN EDUCATIEF PERSPECTIEF OP DUURZAAMHEID Gert Biesta Universiteit Luxemburg een populair recept een maatschappelijk probleem add some learning opgelost! deze bijdrage een perspectief
De Syntax-Semantiekredenering van Searle
De Syntax-Semantiekredenering van Searle Seminar AI Eline Spauwen 22 mei 2007 Searles kritiek op Harde KI Inleiding Ik Mijn afstudeeronderzoek: Student-assistentschappen Searles kritiek op KI Filosofie
Algemene Psychologie
2de bach PSW Algemene Psychologie Smvt Boek Q uickprinter Koningstraat 13 2000 Antwerpen www.quickprinter.be B18 6.80 EUR Nieuw!!! Online samenvattingen kopen via www.quickprintershop.be Samenvatting:
Psychisch functioneren bij het syndroom van Noonan
Psychisch functioneren bij het syndroom van Noonan drs. Ellen Wingbermühle GZ psycholoog / neuropsycholoog GGZ Noord- en Midden-Limburg Contactdag 29 september 2007 Stichting Noonan Syndroom 1 Inhoud Introductie
Geweld is het vernietigen of schade toebrengen aan mensen, de natuur of aan dingen/
Samenvatting door Jasmijn 918 woorden 27 juni 2016 6,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Levensbeschouwing Zin in zin Godsdienst/ levensbeschouwing samenvatting hoofdstuk 5 geweld. Geweld is het vernietigen
Samenvatting Filosofie Emoties
Samenvatting Filosofie Emoties Samenvatting door een scholier 1030 woorden 28 mei 2013 3,2 2 keer beoordeeld Vak Methode Filosofie Cogito Filosofie samenvatting Emoties (theorie en primaire teksten) THEORIE
Pijn Inleiding tot de filosofische benadering http://www.phil.uu.nl/~rob/
Pijn Inleiding tot de filosofische benadering http://www.phil.uu.nl/~rob/ Rob van Gerwen Subfaculteit Filosofie Universiteit Utrecht www.phil.uu.nl/~rob/2007/guest.shtml Periode 4, 2007 C1 Pijn en het
Opgave 2 Doen wat je denkt
Opgave 2 Doen wat je denkt 7 maximumscore 2 een argumentatie waarom Swaab het bestaan van vrije wil verwerpt op grond van de experimenten van Libet: bewustzijn komt pas na de beslissingen van de hersenen
