Geschreven door Michiel Tros & Diana Rensen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geschreven door Michiel Tros & Diana Rensen"

Transcriptie

1

2 Oplossingen voor ouders Geschreven door Michiel Tros & Diana Rensen

3 2015 Onderstaande tips en adviezen zijn een weerslag van onze persoonlijke ervaringen en belevenissen. Onderstaande tips zijn uitsluitend bedoeld ter informatie en niet ter vervanging van het persoonlijk advies van een arts, diëtist of consultatiebureau. Raadpleeg bij twijfel altijd een voedingsdeskundige en/ of je huisarts.

4 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De eetbehoefte van een kind 3. Waarom stopt mijn kind ineens met (avond)eten (1-2 jaar)? 4. Praktisch tips: 4.1. Eet je kind echt helemaal niks? 4.2. Stop tijdig met flesvoeding 4.3. Dwing je kind nooit om te eten! 4.4. Geef je kind kleine porties 4.5. Zelf doen 4.6. Betrek je kind bij de voorbereiding 4.7. Gezonde gerechten om zelf te maken 5. Heb geduld en wees consequent.

5 Hoofdstuk 1 Inleiding Voordat ik dieper in ga op onze praktische tips voor moeilijke eters zal ik mezelf eerst even voorstellen. Mijn naam is Diana Rensen en ik ben moeder van 2 lieve dochters (Lynn 2013 en Liyah 2015). Mijn vriend (Michiel) en ik leerden elkaar in 2010 kennen en bijna 5 jaar later zijn we gezegend met de twee mooiste en liefste kinderen die er zijn.. Dat het moederschap niet alleen maar over rozen gaat, bleek wel toen Lynn van de één op andere dag ineens weigerde om haar avondeten op te eten. De dagen ervoor at ze gewoon nog alles netjes en met smaak op. Maar ze nam de dag na haar 1 ste verjaardag ineens geen enkele hap meer. Lynn werd zoals ze dat noemen een moeilijke eter. We hebben vervolgens bijna een jaar lang geworsteld om ons dochtertje Lynn aan het eten te krijgen. We probeerden van alles, maar niets leek te helpen.

6 We presenteerden het eten op allerlei manieren, van grof gesneden tot vloeibaar. We lieten Lynn het eten ontdekken met haar eigen handen, we voerden haar. Wat we ook probeerden, ze hield haar kaken stijf op elkaar en leek ons soms een beetje uit te lachen. We vroegen daarnaast hulp van het consultatiebureau en vrienden, maar ook deze adviezen en tips veranderde niets aan het resultaat. Lynn weigerde gewoon te eten en het avondeten leidde tot spanningen en een soort van machtsspelletje aan tafel. Avondeten werd zo een moment van de dag waar we tegenop zagen. Terwijl het eigenlijk een moment zou moeten zijn waar je naar uitkijkt. Kortom: we waren echt de wanhoop nabij. Op internetfora en in onze vriendenkring bleek dat heel veel ouders met hetzelfde probleem rondlopen. Op internet zijn tal van discussies cq oplossingen te vinden over dit probleem. Vaak zie je door de bomen het bos echter niet meer met alle goedbedoelde informatie cq adviezen.

7 Uiteindelijk kwamen we terecht bij een voedingsdeskundige (die gespecialiseerd was in het werken met kinderen). Van haar kregen we een hoop informatie en tips waar we veel aan hebben gehad. Al na 2 weken zagen we Lynn veranderen van een moeilijke eter tot een kindje dat goed eet! Wat een verademing. We hebben inmiddels zoveel meegemaakt dat we onszelf inmiddels wel ervaringsdeskundigen mogen noemen op dit gebied. Onderstaand boek is een weergave van onze zoektocht naar oplossingen voor de eetproblemen van ons kind. We hopen dat ons verhaal jou als moeder of vader kan helpen bij het leren omgaan met een kindje dat een moeilijke eter is. Onze zoektocht heeft er niet alleen toe geleid dat Lynn inmiddels weer rustig aan tafel haar avondeten eet én het eindelijk weer gezellig aan tafel is, maar ook heeft dit ertoe geleid dat we inmiddels de trotse eigenaars zijn van de website én Facebookpagina:

8 Op deze site plaatsen we onder andere lekkere én gezonde recepten voor kinderen. Recepten die Lynn inmiddels (bijna) allemaal lust.. Daarnaast delen we op onze Facebookpagina ook tips over eten. Binnen één maand tijd hadden we al 1200 volgers! Het succes overtreft onze hoogste verwachtingen. Eén van de belangrijkste lessen die we tijdens onze zoektocht hebben geleerd, is het feit dat wij als ouders zelf dé sleutel in handen hebben om ons kind wel te laten eten. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet. Het volgen van de stappen in dit boek vergt niet alleen 100% inzet van beide ouders maar tevens consistentie en vastberadenheid. Je moet accepteren dat je kind niet van de één op andere dag verandert. Met de praktische tips uit ons boek én jouw inzet zijn we ervan overtuigd dat jouw kind geen moeilijke eter meer zal zijn. Let wel: wij zijn zoals gezegd geen voedingsdeskundigen, maar inmiddels wél ervaringsdeskundigen.

9 Als je kindje niet goed groeit, zich niet goed voelt of als je als ouder iets niet vertrouwt dan is het altijd verstandig om met uw kind naar de huisarts of naar het consultatiebureau te gaan. Ons boekje is opgebouwd uit een aantal hoofdstukken waarbij in de eerste hoofdstukken even kort zal worden ingegaan op de wetenschappelijke achtergronden van het eetgedrag van baby s en kleuters. In het laatste hoofdstuk zal uitgebreid worden ingegaan op de praktische tips waarmee je zelf vandaag nog aan de slag kunt gaan. Veel succes! Groetjes, Diana, Michiel, Lynn en Liyah

10 Een zelfgemaakte smoothie gaat er bij Lynn (en papa) altijd wel in..

11 Hoofdstuk 2 De eetbehoefte van een kind Voordat we ingaan op de praktische tips is het goed om eerst even kort in te gaan op wat de eetbehoefte van een kind is. Het is belangrijk om daarbij een onderscheid te maken tussen de eetbehoefte van een baby (0-1 jaar), een dreumes (1-2 jaar) of een peuter (2-4 jaar). De groeispurt van een baby (0-1 jaar) Hoe sneller een kind groeit, hoe meer eten het nodig heeft. Wat is de fase in het leven van een kind waarin een kindje het snelst groeit? Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat dit de groeispurt is die een foetus maakt. In 9 maanden tijd groeit een cel van 1 gram in de baarmoeder uit tot een kind van 3 kg gemiddeld. Dat is een groei van 3000% in 9 maanden tijd! De fase na de geboorte is echter eveneens een fase waarin het kind een enorme groei doormaakt. Afgezien van de eerste dagen van gewichtsverlies,

12 verdrievoudigd een baby gedurende zijn eerste levensjaar zijn lichaamsgewicht en groeit het kind ongeveer 25 cm. Hierbij dient trouwens opgemerkt te worden dat ieder kindje verschillend is en je je als ouder geen zorgen hoeft te maken als je kindje niet exact 25 cm groeit of iets lichter is. Feit is echter dat een baby door de enorme groei die het doormaakt, relatief gezien een enorme hoeveelheid voeding nodig heeft. Als we uitgaan van een kindje dat 5 kg weegt, dan drinkt dat kindje 750 ml melk. Dat is 15% van het lichaamsgewicht per dag! Als we dat zouden vertalen naar een volwassen man van 90 kg, dan zou dat betekenen dat hij 13,5 liter melk per dag zou moeten drinken, hetgeen hem niet zou lukken. In hoofdstuk 3 zullen we nader ingaan op de hoeveelheid voedsel dat een kindje vanaf 1 jaar gemiddeld genomen nodig heeft.

13 Hoofdstuk 3 Waarom stopt mijn kind ineens met (avond)eten? (1-2 jaar) Onze dochter Lynn at, zoals gezegd, bijna alles gedurende haar eerste levensjaar. De dag ná haar eerste verjaardag stopte ze ineens met haar avondeten. Ze lustte ineens geen groenten, vlees of aardappels meer. We werden hier erg onzeker van. Was er iets met Lynn aan de hand en deden wij iets niet goed, waren vragen die we onszelf stelden. Zoals gezegd waren we niet alleen, maar bleken veel ouders met deze vragen te zitten. Op diverse internetfora werd door ouders gesproken over dat dit een fase was en wel over zou gaan. Toen Lynn dit echter méér dan 6 maanden (en uiteindelijk zelfs langer dan 1 jaar) vol bleef houden, vonden we de fase wel erg lang duren. En wat is eigenlijk een fase?

14 De meeste kinderen stoppen met (avond)eten als ze gemiddeld 1 jaar oud zijn. Uiteindelijk kwamen we in contact met een voedingsdeskundige die gespecialiseerd was in het werken met kinderen. Zo kwamen we erachter wat de achterliggende reden is van een fase. De vrouw vertelde ons dat uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat veel kinderen, vanaf de leeftijd van 1 jaar, ineens veel minder kunnen gaan eten. (Dit is overigens een gemiddelde en kan variëren van 9 maanden tot 2 jaar). Deze fase hangt dus samen met de eerdergenoemde groeispurt (die beschreven is in Hoofdstuk 2) die na het eerste levensjaar sterk afneemt. Kinderen groeien tussen de 1 en 2 jaar gemiddeld slechts 9 cm en komen nog maar 2 kg aan. Hoewel het kind dus ouder is en méér beweegt, dan toen het net geboren was, daalt de energiebehoefte door de groei dusdanig hard dat de behoefte aan eten sterk afneemt. Experts zeggen zelfs dat een baby van 18 maanden gemiddeld genomen minder eet dan een baby tje van 9 maanden oud.

15 Aangezien onze dochter het eerste levensjaar zo goed (gevarieerd én veel) at dacht ik dat er iets met onze dochter aan de hand was. Ik maakte, net als veel andere moeders, de denkfout dat er dus iets met onze dochter aan de hand moest zijn. Dit terwijl onze dochter gewoon minder hard groeide.. Dat je kindje vanaf de leeftijd van 1 jaar minder eet is dus niet zorgwekkend, maar te verklaren door de sterke afname van de groei in vergelijking met de groeifase na de geboorte. De maag van een kindje is nog erg klein. Op de site van het Voedingscentrum kun je exact berekenen hoeveel stuks fruit en groente een kindje van een bepaalde leeftijd moet eten. Hoewel het een handige tool is voor ouders met kinderen die wél eten, kan het voor ouders met kinderen die niet eten juist vervelend zijn. Ik werd er in ieder geval erg onzeker van..

16 Lynn kwam namelijk niet aan haar dagelijkse hoeveelheid groente en fruit. Wat deed ik als moeder verkeerd? En hoe kon ik dit veranderen? Onze voedingsdeskundige stelde me enigszins gerust doordat ze aangaf dat elke kindje verschillend is en dat de maag van een kindje nog erg klein is. Wat daarnaast goed is om te beseffen is dat de behoefte aan eten (net als bij een volwassene) per dag sterk kan verschillen. Daarnaast verschilt de eetbehoefte per kind en is het dus niet te zeggen wat een kindje van een bepaalde leeftijd exact aan voeding nodig heeft. Ze legde ons uit dat, ondanks de voorgestelde adviezen van het Voedingscentrum, een klein kindje hoe hard hij of zij dat ook probeert, nooit de benodigde hoeveelheid groente en fruit kan eten. Simpelweg omdat er onvoldoende ruimte in het maagje is. Om dit te illustreren wees ze ons op onderstaande tekening van de maag van een kindje van 10 maanden oud.

17 Als je kijkt naar de verhouding tussen een banaan én de maag kun je goed zien hoe klein de maag is in verhouding is tot de banaan. Dat je kindje na een (halve) banaan vol zit is dus niet zo gek..

18 Hoofdstuk 4 Praktische tips De vorige hoofdstukken zijn geschreven om je een inzicht te geven in het eetgedrag van kinderen. Let wel: wij zijn zoals gezegd geen voedingsdeskundigen (wél ervaringsdeskundigen), maar het geeft je wellicht een stuk theorie die je niet los kan zien van de praktische tips! Laten we nu beginnen met de praktische oplossingen.

19 4.1. Eet je kindje echt helemaal niks? Houdt gedurende drie dagen bij wat je kind wél eet en drinkt Eén van de belangrijkste tips die we van onze voedingsdeskundige kregen, was een simpele maar zéér doeltreffende tip. De opdracht was om gedurende drie dagen (of langer) bij te houden wat Lynn gedurende de dag allemaal wél at en dronk. Dit moesten we gaan bijhouden op een lijstje die we mee naar huis kregen. Als bijlage bij dit boek ontvang je een door ons gemaakt weekschema, waarop je eenvoudig kunt bijhouden wat je kind gedurende de dag allemaal wél eet en drinkt. Hoewel het even een gedoe is om te doen en soms praktisch erg lastig is, als je kindje gedurende de week bijvoorbeeld naar je (schoon)ouders of kinderdagverblijf gaat, kwamen we na die paar dagen tot een verrassende conclusie. Pas toen we voor onszelf hadden bijgehouden wat Lynn (toen ze 1,5 jaar oud was) de hele dag door at en

20 dronk, kwamen we erachter dat Lynn gemiddeld genomen best veel eten en drinken binnenkreeg.. S ochtends at ze: - 1 boterham (met beleg), dronk ze een glas thee en een glas water, s middags at ze: - 1 boterham of cracker(met beleg), dronk ze één glas vruchtensap en één glas melk. S avonds at ze: - Geen enkele hap avondeten, wel af en toe wat kleine hapjes yoghurt. - S avonds dronk ze flesvoeding. Door ons zo te focussen op wat Lynn niet at (namelijk haar avondeten) hadden we blijkbaar totaal niet doorgehad wat ze wél at.. Volgens de voedingsdeskundige at Lynn niet alleen te veel (in plaats van te weinig eten), maar gaven we haar ook nog eens de verkeerde voeding.

21 4.2. Stop tijdig met flesvoeding Stop met flesvoeding vanaf 1 jaar Op basis van de lijsten die we gedurende drie dagen hadden bijgehouden, was de belangrijkste tip die we kregen, om direct te stoppen met de flesvoeding. Hoewel we wisten dat een kindje vanaf 1 jaar in principe geen flesje melk meer moest krijgen, gaven we haar dit nog wel. Dit deden we echter omdat we het zielig vonden dat ze dan zonder eten naar bed zou gaan.. Een trucje om dit te bereiken is om de babymelk niet meer in een flesje maar in een bekertje te geven. De baby zal hierdoor minder gaan drinken. Door Lynn echter zo veel melkproducten te geven, was er logischerwijs minder ruimte in het maagje van Lynn voor ander voedsel. Een kind dat 1 jaar oud is mag in principe niet meer dan 300 ml melkproducten (kaas, yoghurt, (opvolg)melk) per dag binnenkrijgen..

22 De deskundige raadde ons daarnaast het volgende aan: - Beperk zoete drankjes zoals sapjes. - Geef je kindje gedurende de dag in principe slechts water of thee te drinken. - Vermijd ook zoete tussendoortjes zoals koekjes.. Geef je kind veel liever een stukje fruit. - Bewaar taart of andere zoete dingen voor speciale gebeurtenissen.

23 4.3. Dwing je kind nooit om te eten! Dwing je kind op geen enkele manier om iets te eten. Met dwingen bedoel ik niet dat ik veronderstel dat je je kind vastbindt aan de stoel en vervolgens het eten naar binnen brengt.. Met dwingen bedoel ik wél dat je je kind geen dingen moet beloven als het zijn eten wel opeet en dat je je kind niet met straf dreigt als het zijn eten niet opeet. Zeg ook niet tegen je kind dat hij goed of slecht is als hij wel of niet eet.. Ook het beloven van een toetje als je kindje zijn bord leeg eet is een vorm van dwang die sterk wordt afgeraden.. Dit kan alleen ontaarden in een machtsstrijd over voedsel. Je kind kan de maaltijd dan gaan associëren met angst en frustratie. Ook kan het minder gevoelig zijn voor zijn of haar eigen eetlust. Wat moet je dan wel doen? Hierover meer in de volgende paragraaf.

24 4.4. Geef je kind kleine porties Geef je kindje kleine porties Veel volwassenen maken de denkfout dat hun kindje evenveel kan eten als een volwassene. De ouders maken te grote porties eten klaar waardoor het kindje erg kan opzien tegen het avondeten. De ouders raken op hun beurt weer teleurgesteld als hun kind het met zorg bereidde voedsel niet opeet, waardoor je het eten weer kan weggooien. Voordat we met onderstaand experiment kunnen beginnen, is het van belang dat je eerst in kaart hebt gebracht wat je kindje gedurende de dag eet (zie paragraaf 5.1.), dat je vanaf 1 jaar direct stopt met flesvoeding en zoete drankjes e.d.(zie paragraaf 5.2.) en je kind nooit dwingt om te eten (zie paragraaf 5.4).

25 Zorg voor een goede routine en rustige omgeving Kinderen houden van routine. Probeer zoveel mogelijk rond dezelfde tijd te eten. Het liefst niet te laat aangezien een kindje dan erg moe kan zijn.. Daarnaast is een rustige omgeving (dus met de tv uit en telefoons op stil..) voor een kind essentieel. Probeer zoveel mogelijk ruis uit te schakelen, zodat het kindje zo min mogelijk prikkels krijgt en zich volledig kan concentreren op de maaltijd. Pas als je al deze randvoorwaarden hebt geregeld kunnen we aan de slag met het experiment om jouw kind te veranderen van een moeilijke eter in een gezellige eter.

26 Experiment Stap 1: Probeer eens op het bord van je kindje drie hele kleine hapjes van één soort voedsel (groente/ aardappels/ vlees of vis) neer te leggen. Begin bijvoorbeeld met drie kleine stukjes broccoli. Zet het bordje voor je kindje neer en laat hem of haar met de handen of met een vork of mes eten. Als je kindje het opeet, wacht je totdat hij of zij vraagt om meer. Dan geef je vervolgens iets meer. Als je kindje echter niets van de broccoli eet, vraag dan na enkele minuten op een vriendelijke toon of het klaar is met eten. Zo ja, haal dan het bord weg. Als het aangeeft nog niet klaar te zijn, laat het bordje dan staan. Als je kindje nog steeds niets eet, wordt dan vooral niet boos, maar haal dan het bordje weg en begin met stap 2.

27 Stap 2: Leg vervolgens drie kleine stukjes aardappel (of wat rijst ) op het bordje en geef het bordje weer aan je kindje. Als je kind de drie stukjes opeet, wacht dan totdat ze om meer eten vraagt. Geef haar dan nog wat kleine stukjes aardappel. Als je kind niets eet, vraag dan op een vriendelijke toon of het klaar is met eten. Zo ja, haal dan het bord weg. Als het aangeeft nog niet klaar te zijn, laat het bordje dan staan. Als je kind nog steeds niets eet, wordt dan vooral niet boos, maar haal dan het bordje weg en begin met stap 3. Stap 3: Herhaal voorgaande vervolgens met drie kleine stukjes vlees of vis. Respecteer wat je kind wél eet Van belang is dat je voor het eten ruim de tijd (half uur tot 3 kwartier) neemt en dat je respecteert wat je kindje wél eet in plaats van wat het niet eet..

28 Consequent zijn: Daarnaast is het van belang dat je dit experiment gedurende één week elke dag herhaalt en dat jij en je partner hierin consequent zijn. Je kindje zal namelijk niet na 1 of 2 dagen veranderen van een moeilijke eter naar een goede eter. Dit zal gaan met vallen en opstaan en de ene dag iets beter dan de andere. Je zult echter zien dat je kindje op een gegeven moment (bij Lynn was dit al na de zesde dag) zelf zal vragen om meer eten en of ze haar bordje terug mag hebben. Nu scheppen we nog steeds kleine porties op haar bord, zodat ze zelf moet aangeven of ze meer wil hebben.

29 4.5. Zelf doen. Laat kinderen aan tafel zelf eten. Accepteer als ouders dat je kind daardoor soms onder het eten zit. Dit hoort erbij en draagt bij aan het leren ontdekken van smaken en structuren. Op een gegeven moment zei onze dochter bij elke handeling: zelf doen. Ze wilde zelf haar beker drinken pakken, zelf haar boterham of warm eten pakken. Vervolgens zat niet alleen Lynn, maar ook de tafel en de vloer helemaal onder het eten. Het eten kwam overal terecht behalve in haar mond.. Dit tot grote frustratie van mij en mijn vriend. We aten gewoon niet meer rustig en zagen er zelfs tegenop.. Uit pure onmacht lieten we Lynn (hoewel pedagogisch erg slecht..) vervolgens maar voor de tv eten, zodat wij zelf ook rustig konden eten. Aangezien dit nog slechter voelde, stopten we ook hiermee en hebben we Lynn aan tafel gewoon haar gang laten gaan.

30 Dit resulteerde erin dat Lynn weliswaar minder at dan we voor ogen hadden, maar ze leerde hierdoor wel: 1) Aan tafel te eten én 2) Zelf structuren en smaken van eten te ontdekken én 3) Lekker te kliederen.

31 4.6. Betrek je kind bij de voorbereiding Onze dochter helpt graag met het doen van boodschappen, de tafel dekken en het wassen van de groenten en aardappels. Hoewel het samen met je kind doen van boodschappen én het koken wat meer tijd kost dan wanneer je het in je eentje doet, is het vooral ook erg gezellig en kun je je kind gelijk iets bijbrengen. Hierdoor wordt de druk van het avondeten er wat afgehaald. Daarnaast kun je je kind tijdens het wassen van de tomaten of komkommer of het snijden van de bananen of aardbeien, terwijl ze op het aanrecht zit, iets laten proeven. Vaak ruiken kinderen aan hun voedsel of raken het aan. Soms steken ze kleine stukjes in hun mond, om het vervolgens weer uit te spugen. Je kind heeft herhaalde kennismaking nodig met nieuwe voedsel, voordat hij of zij de eerste hap neemt

32

33 4.7. Gezonde gerechten om zelf te maken Na de geboorte van Lynn zijn we veel gaan lezen over gezonde voeding. Zo ontdekten we dat er in veel producten uit de supermarkt tegenwoordig (bewerkte) suikers zitten. Suiker dient niet alleen als smaakmaker, maar zorgt ook voor een langere houdbaarheid van bepaalde producten. Suiker is niet alleen slecht voor de tanden, daarnaast zorgt het voor overgewicht en tal van andere welvaartsziekten. Dat houdt overigens niet in dat ons kind nooit suiker van ons krijgt. We bewaren de taart en ijsjes met slagroom echter voor speciale gebeurtenissen! Aangezien we het beste voor ons kind wilden, besloten we daarom om zo veel als mogelijk zelf (suikervrije) te gaan bereiden. Dit heeft zelfs geresulteerd in twee receptenboekjes die je bij het kopen van dit boek gratis hebt ontvangen.

34 Hoofdstuk 5 Heb geduld en wees consequent. In ons boekje hebben we geprobeerd een inzicht te geven in het eetgedrag van je kind. Daarnaast hebben we je een aantal praktische tips gegeven om te leren omgaan met een moeilijke eter. Deze tips zijn een leidraad ter voorkoming van een machtsstrijd en om de eetlust van uw kind te bevorderen. Waarschijnlijk zal de ene tip beter voor jou werken dan de andere. Ieder kindje is namelijk verschillend. Ondanks de verschillen tussen kinderen zijn er, zoals ik in de eerste hoofdstukken heb beschreven, echter ook veel overeenkomsten te noemen. Bij het uitvoeren van onze tips is het in ieder geval van belang om geduld te hebben. De ene dag zal het aan tafel beter gaan dan de andere. Zo lang je je maar houdt aan een plan en consequent bent in de uitvoering van dat plan. Dat zorgt voor duidelijkheid en structuur bij je kind. Succes! Vragen of opmerkingen? Probeer onderstaande mogelijkheden: infobabyfoodie@gmail.com of

Even voorstellen.. Je bent niet alleen.

Even voorstellen.. Je bent niet alleen. Even voorstellen.. Bedankt voor het downloaden van onze eettips. Voordat ik in ga op de tien tips zal ik mezelf eerst even kort voorstellen. Mijn naam is Diana Rensen en ik ben moeder van 2 lieve dochters

Nadere informatie

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis 1 Eetproblemen bij kinderen Sommige kinderen zijn zeer moeilijke eters. Voor ouders en kind kan dit heel lastig zijn. Ouders proberen van alles. Ouders zijn angstig dat hun kind niet genoeg binnen krijgt

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor je kind van 4 tot 8 jaar

Gezond eten en drinken voor je kind van 4 tot 8 jaar Gezond eten en drinken voor je kind van 4 tot 8 jaar Je kind speelt, leert en groeit. Door goed te eten en te drinken, krijgt je kind de energie die hij daarvoor nodig heeft. Van ontbijt tot lunch, tussendoortjes

Nadere informatie

Zo eet uw peuter of kleuter met plezier

Zo eet uw peuter of kleuter met plezier Zo eet uw peuter of kleuter met plezier Kindergeneeskunde mca.nl Inhoudsopgave Uw kind zegt nee 3 Tips en adviezen 3 Uw vragen 6 Notities 7 Colofon Redactie: eetteam polikliniek kindergeneeskunde MCA afdeling

Nadere informatie

Kinderen en een gezond gewicht

Kinderen en een gezond gewicht Kinderen en een gezond gewicht Gezond eten en bewegen Met de tips in deze folder werk je aan een gezond gewicht voor je kind. Onze adviezen richten zich op gezond eten en drinken, de juiste (eet)opvoeding

Nadere informatie

Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar

Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar Gezond én eenvoudig te bereiden 28 pagina s vol met recepten en tips! Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar 2015 Onderstaande recepten zijn in ieder geval geschikt voor

Nadere informatie

Gezond gewicht: BOFT. Gezonde eet- en beweegadviezen. voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar

Gezond gewicht: BOFT. Gezonde eet- en beweegadviezen. voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar Gezond gewicht: BOFT Gezonde eet- en beweegadviezen voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar Van gezond eten blijf je fit en van bewegen word je vrolijk Kinderen moeten goed eten om te groeien, leren,

Nadere informatie

Zo eet uw peuter of kleuter met plezier.

Zo eet uw peuter of kleuter met plezier. Zo eet uw peuter of kleuter met plezier www.nwz.nl Inhoud Uw kind zegt nee 3 Tips en adviezen 3 Zelf doen 5 Uw vragen 6 Notities 7 2 Leren eten is voor peuters en kleuters een flinke klus. En dus ook voor

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor je kind van 9 tot 12 jaar

Gezond eten en drinken voor je kind van 9 tot 12 jaar Gezond eten en drinken voor je kind van 9 tot 12 jaar Je kind groeit hard en wordt steeds zelfstandiger. Hij wil steeds meer zelf beslissen wat hij eet en drinkt. Hoe ga je daarmee om? En hoe geef je je

Nadere informatie

Gezond eten en drinken. voor je kind van 9 tot 12 jaar

Gezond eten en drinken. voor je kind van 9 tot 12 jaar Gezond eten en drinken voor je kind van 9 tot 12 jaar Je kind groeit hard en wordt steeds zelfstandiger. Hij wil steeds meer zelf beslissen wat hij eet en drinkt. Hoe ga je daarmee om? En hoe geef je je

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd

Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd Je kind speelt, leert en groeit. Door goed te eten en te drinken, krijgt je kind de energie die hij daarvoor nodig heeft. Van ontbijt tot

Nadere informatie

Aan tafel. Peuters, kleuters en lagere schoolkinderen

Aan tafel. Peuters, kleuters en lagere schoolkinderen Aan tafel! Aan tafel Als ouder heb je een grote invloed op de eetgewoonten van je kind. Kinderen leren in de eerste plaats eten wat ze hun ouders zien eten en doen jouw eetgedrag na. En dat start al bij

Nadere informatie

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter Een lekkere en gezonde lunch! Ik eet het beter Hallo, allemaal ik ben Gaby en zit in groep8. En ik ga jullie iets vertellen over wat we twee weken geleden hebben gedaan. Het was 20 maart toen we van de

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor je kind van 1 tot 3 jaar

Gezond eten en drinken voor je kind van 1 tot 3 jaar Gezond eten en drinken voor je kind van 1 tot 3 jaar Kinderen vanaf twaalf maanden eten volledig met de pot mee. En ze drinken dan een stuk minder melk. Net als de rest van het gezin dus: drie maaltijden

Nadere informatie

Kinderen en een gezond gewicht

Kinderen en een gezond gewicht Kinderen en een gezond gewicht Een kind met een gezond gewicht beweegt makkelijker en ontwikkelt zich lichamelijk beter dan een kind met overgewicht. Bovendien betekent nú overgewicht hebben dat je kind

Nadere informatie

Aan tafel! over opvoeden gesproken - Tips voor ouders

Aan tafel! over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Aan tafel! over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Aan tafel! Ouders maken zich al wel eens zorgen over het eetgedrag van hun kinderen. Eten ze niet teveel of te weinig? Het is zo druk aan tafel. Lusten

Nadere informatie

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond? 35 35 HOOFDSTUK 3 Wat eten we vanavond? WOORDEN 1 Kies uit: jam school slager boodschappen vegetariër 1 Dorien eet geen vlees. Ze is. 2 Moniek houdt van zoet. Ze eet graag op brood. 3 Johan, ik ga naar

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd

Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd Je kind speelt, leert en groeit. Door goed te eten en te drinken, krijgt je kind de energie die hij daarvoor nodig heeft. Van ontbijt tot

Nadere informatie

5 Daags Afvalprogramma

5 Daags Afvalprogramma 5 Daags Afvalprogramma Dag 1 Dieetsnel.nl De eerste dag van mijn dieet is aangebroken, het zal je vast meevallen wat er vandaag op het menu staat! s Morgens 2 crackers met melk, s middags 2 boterhammen

Nadere informatie

Leesboekje eten en drinken

Leesboekje eten en drinken Leesboekje eten en drinken Leesboekje Eten en Drinken Pagina 1 Dit is de groente Dit is het fruit. Dit is de sinaasappel. Dit is de banaan. Dit is de tomaat. Dit is de appel. Dit zijn de druiven. Dit is

Nadere informatie

HET GOEDE VOORBEELD GEVEN

HET GOEDE VOORBEELD GEVEN HET GOEDE VOORBEELD GEVEN 11 adviezen voor een gezonde opvoeding Aan ouders van kinderen tussen de 4-12 jaar ter preventie van overgewicht en obesitas WAAROM Je kind leert door jou na te doen. Geef daarom

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008: Werkbladen 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende

Nadere informatie

De eerste hapjes van baby Adam Dit is Layla

De eerste hapjes van baby Adam Dit is Layla De eerste hapjes van baby Adam Dit is Layla met haar kindje Adam. Adam is 4 maanden oud. Layla mag hem nu oefenhapjes geven. In dit verhaal lees je hoe Layla het aanpakt. 1 Dit zijn Layla en haar baby

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Aan tafel. Eten. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer het zoals jou zal gaan eten.

Aan tafel. Eten. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer het zoals jou zal gaan eten. Antwerpen Aan tafel Aan tafel Ouders maken zich geregeld zorgen over het eetgedrag van hun kinderen: Eten ze niet teveel of te weinig? Wat met de sfeer aan tafel? Lusten ze wel voldoende? In deze folder

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Borstvoeding. de beste voeding voor je baby

Borstvoeding. de beste voeding voor je baby Borstvoeding de beste voeding voor je baby Borstvoeding is de beste voeding voor je baby en is ook goed voor jouw gezondheid. Zo beschermt het je baby tegen ziekten, en helpt het jou bijvoorbeeld om weer

Nadere informatie

Richtlijnen pauzehap / drinken en traktaties

Richtlijnen pauzehap / drinken en traktaties Richtlijnen pauzehap / drinken en traktaties Voeding en bewegen heeft een sterke invloed op ons functioneren. We zien dit terug bij kinderen op school in de mate van het zich kunnen concentreren, de leerprestaties

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa Over de Tong Bekijk voordat je begint deel 1 van de film. Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen.

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Bobbie is net vier geworden, o, wat is hij alweer groot. Hij mag nu naar de basisschool. met schooltas, fruit en brood.

Bobbie is net vier geworden, o, wat is hij alweer groot. Hij mag nu naar de basisschool. met schooltas, fruit en brood. Bobbie is net vier geworden, o, wat is hij alweer groot. Hij mag nu naar de basisschool met schooltas, fruit en brood. Zijn ontbijtje staat al klaar: een boterham of bordje pap, met daarbij een glaasje

Nadere informatie

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Week 15 Datum 7 tot en met 11 April 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ fruit eten. Fruit onder een doek verstoppen. Wat ligt er

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor je kind van 13 tot 18 jaar

Gezond eten en drinken voor je kind van 13 tot 18 jaar Gezond eten en drinken voor je kind van 13 tot 18 jaar Als je kind op de middelbare school zit, speel je als ouder nog steeds een belangrijke rol bij wat hij eet en drinkt. Met de tips in deze folder zorg

Nadere informatie

Lastige eters. Jeugdgezondheidszorg

Lastige eters. Jeugdgezondheidszorg Lastige eters Jeugdgezondheidszorg Veel kinderen hebben wel eens een periode dat ze weinig willen eten. Met name groenten geven problemen. Als ouder kun je het daar knap lastig mee hebben. De meeste lastige

Nadere informatie

Stel je gezond weekmenu samen

Stel je gezond weekmenu samen Stel je gezond weekmenu samen Leer je maaltijden op een gezonde manier plannen Lotte De Clercq Auteur: Lotte De Clercq Coverontwerp: Lotte De Clercq ISBN: 978-94-6342-735-7 Uitgeverij mijnbestseller.nl

Nadere informatie

Zo maak je van de maaltijd een heerlijk samenzijn

Zo maak je van de maaltijd een heerlijk samenzijn Zo maak je van de maaltijd een heerlijk samenzijn Tekst en recept copyright Annemarie Lutters Dit e-book mag je delen en/of publiceren mits je mij als bron vermeldt of een weblink legt naar http://www.blijaantafel.nl

Nadere informatie

Te licht. Tips als uw kind niet wil eten. Eet- en beweegkalender

Te licht. Tips als uw kind niet wil eten. Eet- en beweegkalender Te licht Bij kinderen is het lastig om aan te geven wanneer er sprake is van ondergewicht. Uw kind kan heel veel eten en toch ondergewicht hebben. Dit kan komen door een groeispurt, of door veel sporten.

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

VOORW OORD VOORWOORD. Omwille van de leesbaarheid staat in dit boekje steeds hij, maar je kunt hiervoor natuurlijk ook zij lezen.

VOORW OORD VOORWOORD. Omwille van de leesbaarheid staat in dit boekje steeds hij, maar je kunt hiervoor natuurlijk ook zij lezen. VOORW OORD VOORWOORD Over dit boekje Alles over gezond eten en bewegen met kinderen van 4 tot 18 jaar? Bij de titel van dit boekje vraag je je misschien af wat een kleuter te maken heeft met iemand die

Nadere informatie

Uitgangspunten Wij bepalen wat en wanneer een kind eet. Het kind bepaalt zelf hoeveel hij/ zij eet.

Uitgangspunten Wij bepalen wat en wanneer een kind eet. Het kind bepaalt zelf hoeveel hij/ zij eet. Voeding Inhoud Voeding... 1 Uitgangspunten... 2 Voeding op Polderpret... 3 Fruit en Groente... 3 Tussendoortjes... 3 Leverworst en smeerleverworst... 4 Drinken... 4 Eetmomenten... 4 Voedingsbeleid Polderpret...

Nadere informatie

Broodbeleg voor kinderen

Broodbeleg voor kinderen Broodbeleg voor kinderen 100% suikervrij! Gezond én snel te maken! 26 pagina s vol met recepten en tips! Broodbeleg voor kinderen 100% suikervrij! 2015 Onderstaande recepten zijn in ieder geval geschikt

Nadere informatie

Sugar Addiction Test

Sugar Addiction Test Sugar Addiction Test Hoe is het gesteld met jouw suikerverslaving? Ontdek het met deze test. SUGARCHALLENGE Is een initiatief van Food & Lifestylecoach Carola van Bemmelen Doe de Sugar Addiction test Ben

Nadere informatie

De Zegge s. Nieuwsbrief 23 Jaargang 9 13-02-2015. Agenda

De Zegge s. Nieuwsbrief 23 Jaargang 9 13-02-2015. Agenda De Zegge s Nieuwsbrief 23 Jaargang 9 13-02-2015 Agenda Donderdag 19 februari Groep 5 en 6 gaan om 9.15 naar de Voorveghter Donderdag 19 februari Grote schoolavond groep 3 en 4, aanvang 19:00 Maandag 23

Nadere informatie

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan!

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan! inleiding Voor al mijn kinderen schrijf ik hun ontwikkelingen op in een schrift. Ik schrijf op wanneer en hoelang ze sliepen, wat ze aten, hoe ze speelden en hoe we samen de dag doorbrachten. Dat lijkt

Nadere informatie

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Gezond eten Opleiding Lekker en gezond eten met kinderen tips and tricks VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Lifestyle bij VC Groot Dilbeek gezond eten We willen als club ons steentje bijdragen om de

Nadere informatie

Wanneer té dik? Wat is gezonde voeding en wat niet?

Wanneer té dik? Wat is gezonde voeding en wat niet? Wanneer té dik? Iedereen weet dat je gezond moet eten om te leren, te sporten en gezond volwassen te worden. Sommige jongeren worden echter te dik. Dit kan een probleem zijn als je moeite hebt met sporten,

Nadere informatie

BUIKVET WORKSHOP LES 2

BUIKVET WORKSHOP LES 2 BUIKVET WORKSHOP LES 2 De beste eet momenten voor een slanke buik Welkom bij de tweede les van de buikvet workshop. Of je nu een vrouw bent die in de overgang zit, of net bevallen bent van je eerste kindje,

Nadere informatie

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL Hotel Hallo - Thema 6 Hallo opdrachten STEENSOEP 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en leg

Nadere informatie

Dialogen website Motiveren tot rookstop

Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialoog verandertaal uitlokken en versterken Goedemorgen. Heeft u problemen gehad sinds uw vorige controle? Ja, eigenlijk wel. Mijn tanden zijn sterk verkleurd.

Nadere informatie

Nationaal schoolontbijt 2016

Nationaal schoolontbijt 2016 Een gezond ontbijt is belangrijk voor elk een ontbijt met een lekker kool glaasje melk goed voor elk eet gevarieerd dat probeert het nationaal school ontbijt je te leren om gezond te eten en hoe je dat

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende voedingsstoffen

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen september 2003 Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen 630101 Hoe vul je de vragenlijst in? Beste leerling, Deze vragenlijst gaat over voeding. We willen graag weten hoe je daarover denkt.

Nadere informatie

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Kun jij de verleiding niet weerstaan als je versgebakken cake ruikt? Ga je eten als je verdrietig, boos, of gespannen bent? Lukt het je niet

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

Eet je Mooi in 28 dagen

Eet je Mooi in 28 dagen Eet je Mooi in 28 dagen hét beautyrecept op basis van wetenschappelijk onderzoek Inge de Munnik www.eetjemooi.nl inhoud 1 INLEIDING Hoe werkt Eet je Mooi? 9 Wat doet Eet je Mooi voor jou? 11 2 DE PRINCIPES

Nadere informatie

Spreekbeurt over ZOUT

Spreekbeurt over ZOUT Wat is zout? Zout zit in bijna alle voedingsmiddelen die we eten. Zelfs in die producten waarin je het helemaal niet verwacht, zoals zoete koeken en zoete drop. Zout geeft smaak aan het eten. En het zorgt

Nadere informatie

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Elke ouder is blij als er geen luiers meer op het boodschappenlijstje staan. Het betekent

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Een gelukkige huisvrouw

Een gelukkige huisvrouw Een gelukkige huisvrouw Voordat ik zwanger was, was ik een gelukkige huisvrouw, ik had alles wat ik wilde. En daarvoor hoefde ik geen dag te werken. Want werken, dat deed mijn man Harry al. Harry zat in

Nadere informatie

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst Voorproefje ALLES DUBBEL Survivalgids voor startende tweelingmama s Denise Hilhorst Inhoud Dubbel van start 7 Dubbel ervaren 8 Dubbel zwanger 10 Dubbel voorbereiden 19 Dubbel bevallen 25 Dubbel voeden

Nadere informatie

Van in de wei tot op je bord

Van in de wei tot op je bord Vlees Van in de wei tot op je bord Hallo daar! Ik ben Maud Kippenbout. Welk vlees eet jij graag tussen je boterham? 1 e graad Welk vlees lust jij het liefst bij de warme maaltijd? lager onderwijs DD6493/304111

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen.

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. 10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. Omdat het automatische gedrag is uitgeschakeld kosten onderstaande handelingen je partner al veel energie (hier denk je zo snel niet aan, omdat het

Nadere informatie

Eet smakelijk. ( 5 januari t/m 31 januari)

Eet smakelijk. ( 5 januari t/m 31 januari) Eet smakelijk ( 5 januari t/m 31 januari) In dit thema staat eten centraal. De kinderen gaan fruit/groente proeven en ontdekken al spelenderwijs wat vies is en wat lekker is. Ook gaan we koekjes die ze

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

Wat eten we van vandaag? tafelklets! Kies een pagina. Lees, proef, kruis aan, vertel, kies, lach, eet en klets!

Wat eten we van vandaag? tafelklets! Kies een pagina. Lees, proef, kruis aan, vertel, kies, lach, eet en klets! Op je billen zitten! Wat eten we van vandaag? Wie heeft de tafel gedekt? Ik mis een vork. En ik heb twee messen! Zo werkt tafelklets! Kies een pagina. Lees, proef, kruis aan, vertel, kies, lach, eet en

Nadere informatie

Voedingsbeleid. Niels Donders De Sportanen

Voedingsbeleid. Niels Donders De Sportanen 2019 Voedingsbeleid Niels Donders De Sportanen 1-1-2019 INLEIDING 2 1.1 Waarom een voedingsplan 2 1.2 Gezond voedingsaanbod 2 1.2.1 Gezond eten met de schijf van vijf 3 1.2.2 Vaste en rustige eetmomenten

Nadere informatie

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes.

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes. Woordenschat blok 7 Les 1 i = een witte steel die je kunt eten. Het smaakt een beetje als ui. De banaan = een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool De paprika De prei

Nadere informatie

Welke voorkeur heb jij?

Welke voorkeur heb jij? Pedagogische vaardigheden: Welke voorkeur heb jij? Als pedagogisch medewerker maak je in de omgang met de kinderen in jouw groep gebruik van verschillende pedagogische vaardigheden. Wat zijn jouw voorkeursvaardigheden

Nadere informatie

Zonder dieet lekkerder in je vel!

Zonder dieet lekkerder in je vel! Zonder dieet lekkerder in je vel! Vijf vragen en vijf stappen om te ontdekken hoe je jouw eetpatroon kunt veranderen en succesvol kunt afvallen. Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel volwassenen

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding voor je kind Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding Dagmenu kind 1 t/m 3 jaar Wat is goede voeding voor kinderen? Door alle beschikbare informatie is het soms lastige te weten

Nadere informatie

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K.

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K. Testlab Er zitten heel veel voedingsstoffen in gezonde producten. Dat hebben jullie in de film gezien. Nou ja gezien? Voedingsstoffen zijn niet zichbaar in producten, maar we kunnen ze wel aantonen. Daar

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere - je kan me wat - module 4 docere delectare movere je kan me wat ROCvA - educatie nt2taalmenu.nl - ROCvAmodule 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 je kan me wat nt2taalmenu.nl module 4 1 1 2 3

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 de maaltijd Het is eten. Het kan warm of koud zijn. de vis Het is een dier dat zwemt in het water. Er zijn veel soorten vissen. sommige soorten kun je eten.

Nadere informatie

Gezonde voeding Het dagmenu

Gezonde voeding Het dagmenu Voeding en bewegen Gezonde voeding Kinderen in de basisschoolleeftijd zijn volop in ontwikkeling. Ze groeien hard. Om te kunnen groeien is gevarieerde voeding belangrijk. Gevarieerde voeding zorgt ervoor

Nadere informatie

Voedingsbeleid. Taal Ontwikkeling Milieubewust Activiteiten Zorg

Voedingsbeleid. Taal Ontwikkeling Milieubewust Activiteiten Zorg Voedingsbeleid Taal Ontwikkeling Milieubewust Activiteiten Zorg Inleiding Een gezonde voeding is van groot belang voor de groei van het kind. Goed en gezond eten geeft kinderen energie om zich te ontwikkelen,

Nadere informatie

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding voor je kind Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding Wat is goede voeding voor kinderen? Door alle beschikbare informatie is het soms lastig te weten wat goed is. Wat heeft

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Goed gekozen tussendoortjes zijn gezond!

Goed gekozen tussendoortjes zijn gezond! Goed gekozen tussendoortjes zijn gezond! Geef je kind tussen de maaltijden regelmatig iets te eten en te drinken. Zo voorkom je dat je kind: minder energie heeft en zijn concentratie daalt; te grote honger

Nadere informatie

Gezond eten met pubers

Gezond eten met pubers Gezond eten met pubers Slimme tips voor ouders E-Book uitgegeven door Feel Good Coaching, exploitant van Ladyline Parkstad en Ladyline Sittard Gezond eten met pubers Slimme tips voor ouders Als ouder zie

Nadere informatie

Waarom wij gezond & lekker eten (dl.1)

Waarom wij gezond & lekker eten (dl.1) Waarom wij gezond & lekker eten (dl.1) Nee: Ik heb geen diabetes, mag best suiker, heb geen rare dingen, geen dokters advies of wat dan ook. Wij: Piet & Dorien, hebben zelf besloten ons voedingspatroon

Nadere informatie

Doe de Sugar Addiction test!

Doe de Sugar Addiction test! Doe de Sugar Addiction test! Geniet je van af en toe suiker of ben je de hele dag bezig met hoeveel koekjes er nog in de trommel zitten? Weet je tot op de gram hoeveel snoep er nog in huis is en waar het

Nadere informatie

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren. Woordenlijst bij hoofdstuk 6 de aardappel Wat eten we vanavond, rijst of a? alcoholvrij zonder alcohol Graag een a bier. Ik moet nog auto rijden. de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij misselijkheid

Voedingsadviezen bij misselijkheid Voedingsadviezen bij misselijkheid Ziekenhuis Gelderse Vallei 2 Als gevolg van diverse behandelingen bij kanker kunnen klachten ontstaan die het eten en drinken bemoeilijken. Een veel voorkomende klacht

Nadere informatie

PROEFPAS > kleef hier een foto of tekening van jezelf!

PROEFPAS > kleef hier een foto of tekening van jezelf! PROEFPAS > kleef hier een foto of tekening van jezelf! Proeven zuur zuur stempel stempel bitter zout zout stempel stempel zuur voelen zoet zoet ruiken zout stempel stempel Dag mama, dag papa, Vandaag kreeg

Nadere informatie

Pak voor de activiteit Hoe eten astronauten? de foto van de etende astronaut uit de bijlage.

Pak voor de activiteit Hoe eten astronauten? de foto van de etende astronaut uit de bijlage. Mensen in de ruimte GROEP 5-6 58 50 minuten 1 en 23 Pak voor de activiteit Hoe eten astronauten? de foto van de etende astronaut uit de bijlage. De leerling: weet dat voedsel in de ruimte gaat zweven weet

Nadere informatie

Voeding bij chronische longziekten

Voeding bij chronische longziekten Voeding bij chronische longziekten Voeding bij chronische longziekten Goede lichamelijke conditie Veel mensen met chronische longziekten (ook wel COPD genoemd) hebben voortdurend last van hun aandoening.

Nadere informatie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie Een gezonde lunch Een gezonde lunch Ga met folders van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding een gezonde lunch voor jezelf maken. Zoek daarvoor eerst uit wat er precies in een gezonde lunch moet zitten.

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

POETS JE PEUTER! Tips en tools om de tandjes van je dwarse peuter schoon te houden

POETS JE PEUTER! Tips en tools om de tandjes van je dwarse peuter schoon te houden POETS JE PEUTER! Tips en tools om de tandjes van je dwarse peuter schoon te houden NEEEE, koppig, dwars en zelluf doen ze zijn erom berucht PEUTERS. Soms tref je ze brullend op de vloer van de supermarkt,

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Voedingsbeleid Starrebos

Voedingsbeleid Starrebos Voedingsbeleid Starrebos Uitgangspunten Gezonde voeding en beweging zijn belangrijk voor de goede ontwikkeling van het jonge kind. Gezond eten is samen met bewegen de basis voor een gezond gewicht en verkleind

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Traintechniek VOEDING VOOR MINIOREN. Coordinator Traintechniek Sylvia de Kort

Traintechniek VOEDING VOOR MINIOREN. Coordinator Traintechniek Sylvia de Kort Traintechniek VOEDING VOOR MINIOREN Coordinator Traintechniek Sylvia de Kort februari 2016 Zwemmen en voeding Je vindt sporten leuk, met name het zwemmen. Je besteed daar veel tijd aan, niet alleen tijdens

Nadere informatie