Samenvatting. Context. Doelstellingen. Vaardigheden computationeel denken. Katholiek onderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvatting. Context. Doelstellingen. Vaardigheden computationeel denken. Katholiek onderwijs"

Transcriptie

1 Verticale Tuinen Samenvatting Leeftijd 8-10 jaar Vaardigheden algoritme en procedure decompositie van het probleem parallellisme problemen herformuleren voorspellen Totale tijdsduur 60 minuten Een systeem bedenken om op een klein mogelijk oppervlakte planten te kweken? Verticale tuinen kunnen een oplossing bieden! Daarna starten we een productielijn als mini-onderneming op. Context Hoe benutten we een zo klein mogelijke oppervlakte zo goed mogelijk. Landbouwgrond is schaars en planten kweken in een 2D-omgeving neemt veel plaats in. Ook mensen zijn in steden in de hoogte gaan wonen om ruimte te winnen, ook met verticale tuinen kan hier een mogelijkheid worden gezien. Hoe bevestigen we flessen op een zodanige manier aan twee touwen zodat het geheel modulair wordt? (er kunnen steeds elementen worden toegevoegd) en de hoogte van de flessen makkelijk kan worden aangepast. Daarna starten we een productielijn op: efficiënt taken verdelen, opdelen in deeltaken, een algoritme volgen om van grondstof tot afgewerkt product te komen. Doelstellingen Vaardigheden computationeel denken Problemen herfomuleren Voorspellen Decompositie van het probleem Algoritme en procedure Parallellisatie Katholiek onderwijs De leerlingen kiezen, gebruiken en combineren in functie van een beoogd doel passende mediamiddelen (MEge2) De leerliongen ervaren en illustreren de functie en de waarde van media in de eigen leefwereld (MEge5) De leerlingen formuleren onderzoeksvragen, zoeken naar een antwoord en formuleren bevindingen (IVoc3) De leerlingen herkennen in de toepassingsgebieden van techniek eenvoudige technische systemen, het technisch proces, hulpmiddelen en keuzes (OWte6) De leerlingen denken logisch en algoritmisch (WDlw7)

2 Gemeenschapsonderwijs Leerplan media De leerlingen ontwikkelen technische vaardigheden i.f.v. het hanteren van media. (7.3.1) Leerplan wiskunde (3.4.03) Leerplan wereldoriëntatie De leerlingen illustreren van veel voorkomende en zelf vaak gebruikte technische systemen hoe ze ondermeer gebaseerd zijn op kennis van een aantal gebruikte technische principes. ( ) De leerlingen herkennen van veel voorkomende en zelf vaak gebruikte technische systemen de stappen van het technische proces in concrete ervaringen. ( ) Herken je in deze concrete ervaring: het probleem? het zoeken naar oplossingen? het maken een technisch systeem? het in gebruik nemen? het evalueren? De leerlingen passen het ontwerp aan na evaluatie of tussentijds evalueren, op het einde van het technisch proces. ( ) De leerlingen illustreren effecten van technische systemen op het dagelijks leven en de samenleving. ( ) Onderwijskoepel van steden en gemeenten De leerlingen begrijpen dat technische realisaties tegemoet komen aan menselijke behoeften. (DL-WO-TEC-01.17) De leerlingen kunnen een probleem, ontstaan vanuit een behoefte, technisch oplossen door verschillende stappen van het technisch proces te doorlopen: probleemstelling, ontwerpen, maken, in gebruik nemen en evalueren. (DL-WO- TEC-02.10) De leerlingen controleren of een technische realisatie voldoet aan vooropgestelde behoeften en eisen. (DL-WO-TEC ) De leerlingen zijn bereid nauwkeurig te werken. (LOD-ICT-04.03) De leerlingen hernemen, indien nodig, één of meerdere stappen bij het doorlopen van het technisch proces. (DL-WO- TEC-02.29) Methodologie Part Beschrijving 1 Inleiding: De hoogte in. Timing 15' Wat is de oplossing voor plaatsgebrek?

3 2 Een moestuin aanleggen in klas? 5' Criteria 3 Onderzoek en ontwerp 15' We gaan op zoek op het net. 4 De verschuifbare knoop. 10' Hoe zorg je ervoor dat het ringetje midden in touw (verticaal) blijft hangen maar later toch nog verschuifbaar is? Probeer het zelf uit. 5 Productieproces, opdelen van taken. 10' We hebben maar 5 scharen, 5 prikkers, 5 schroeven. Hoe kunnen we toch 30 flessen maken op een zo snel mogelijke manier en toch iedereen aan het werk zetten? 6 Reflectie 5' Korte bespreking van wat goed en minder goed ging.eventueel de eindresultaten tonen aan de andere leerlingen. Organisatie Materialen Per leerling: Per twee leerlingen: Stukje touw en sluitring ( rondelle ) Evenveel PET-flessen als er leerlingen zijn. Met een breekmes vooraf een sneetje in de zijkant geven en dat aanduiden met permanente stift (te gevaarlijk om met schaar gat te prikken om verder te knippen). Klassikaal: Potgrond Zaden/planten Muur of constructie als drager van de tuin. 4 prikkers, 4 scharen, 4 grote vijzen, een alcoholstift, lang stuk touw, per fles twee sluitringen Laptops, computerklas Groepering Leerlingen werken per 2 (initiatie) en klassikaal (productielijn) samen. Begeleiding Nuttige vragen 1 Inleiding: De hoogte in.

4 Voorbeeld plaatstekort: Wat deden jullie om toch alle agenda's op mijn bureau te leggen zonder dat deze helemaal bedekt was? (We maken stapels, we werken in de hoogte) Transfer door analogie: Waar zien we deze oplossing nog terug? (Rekken, garages, appartementen) 2 Een moestuin in klas? Ik zou graag een moestuin aanleggen, maar ik heb geen tuin en op het speelplein/grasplein mogen we geen gat maken en een tuin afbakenen. 3 Onderzoek en ontwerp Criteria: De tuin zou zelfs bij voorkeur binnen moeten (warmte) om toch planten te kweken bij slechte weersomstandigheden. De gevonden oplossingen mogen niet veel kosten. De klas wordt verdeeld in twee groepen: De ene groep zoekt op internet naar een oplossing voor een tuin in meerdere verdiepingen met de kernwoorden: kosteloos, hangen, verdiepingen, verticaal, moestuin (Tik in in google: verticale tuin) De andere groep brainstormt over een mogelijke oplossing en komt tot een schets waarin de ideeën verwerkt worden. Uitwisselen van ideeën.

5 Verticale tuin vb1 Verticale tuin vb2 Verticale tuin vb3 Bespreken van alle ideeën, voor- en nadelen, criteria als haalbaarheid, kosteloos, verticaal, hangen. (Wie in klas een digibord heeft: tik ook in in google.) Na bespreking kiezen we voor de tweede optie -de liggende fles- omdat deze ook grotere planten kan laten groeien, de afstand tussen de flessen kunnen we zelf kiezen, makkelijkst in onderhoud, best gebruik makend van de beschikbare ruimte. 4 De verschuifbare knoop Per twee 1 stukje nylon lijn (touw) en een rondel (distantieerringetje, schijfje metaal dat gebruikt wordt tussen bouten en moeren) Hoe zorg je ervoor dat het ringetje midden in touw (verticaal) blijft hangen maar later toch nog verschuifbaar is? Probeer het zelf uit. Bespreking concept wrijving: Als je het touw nogmaals door het ringetje haalt blijft hij hangen door wrijving onder belasting. Dit wordt ook gebruikt door klimmers. In de doos zit een musketon, draai het touw twee keer erdoor en vraag aan een kind of je de musketon nog naar beneden kan trekken terwijl jij aan de twee uiteinden trekt, verticaal. 5 Productieproces, opdelen van taken We hebben maar 5 scharen, 5 prikkers, 5 schroeven. Hoe kunnen we toch 30 flessen maken op een zo snel mogelijke manier en toch iedereen aan het werk zetten? Mogelijke antwoorden:

6 Het materiaal doorgeven, elk om beurt iets maken, In groepjes werken (doorvragen hoe ze dit precies zien). Ze zouden moeten komen tot het idee van de lopende band Als ze hier niet toe komen kan je dit filmje laten zien over een zekere meneer Ford (autobouwer, bijna een eeuw geleden). Vertaling Engels (eventueel voorlezen bij de film), 4 minuten. Henri Ford was een autobouwer die nadacht hoe hij sneller auto s kon bouwen, want hoe sneller je die kon bouwen, hoe meer hij er kon verkopen, dus hoe meer winst hij maakte. In die tijd werkte een groepje mannen aan 1 auto die ze van begin tot einde bouwden. Dit nam veel tijd in beslag. Henri Ford bedacht dat hij misschien elke groepje een taak kon geven. Telkens ze een taak hadden gedaan, gingen ze naar de volgende auto en deden daar precies hetzelfde (bijvoorbeeld de motor erin stoppen, volgende auto, de motor erin stoppen, volgende auto ). Een ander groepje mannen zetten dan bijvoorbeeld de wielen erop. Meneer Ford bekeek dit maar zag dat het nog niet helemaal goed was. Toen had hij een idee! In plaats van de mannen telkens naar een volgende auto te laten gaan kon hij misschien de auto s tot bij de mannen laten komen! Op een mooie morgen in augustus probeerden ze het. Een jongeman bond een touw aan de auto, meneer Ford zei Ok! Trekken maar! en de man trok de auto vooruit, langs de arbeiders. Ford ontdekte dat het zo veel sneller ging. Hij had de lopende band uitgevonden. Een uitvinding die later in alle fabrieken in alle delen van de wereld gebruikt werd om dingen sneller te maken! Hoe kunnen wij onze flessen sneller maken met minder materiaal? Welke stappen zijn er? (noteren op bord)

7 1. Knippen (opening snijden) 2. Gaatjes prikken (van binnen naar buiten, zet eerst een stip waar de gaatjes komen met stift) 3. Gaatjes groter maken 4. Bevestigen aan de touwen met rondellen. Wie doet wat? Productielijn De kinderen delen in een groepsgeprek de taken op zodat iedereen een stuk van de opdracht doet. Ze stellen een productielijn samen. Dit wordt schematisch aan bord gebracht in een pijlenvoorstelling. 'Werknemers' van wie de taak volbracht is worden ingezet op een plaats waar de productie vermoedelijk trager zal verlopen of arbeidsintensiever is. 6 Reflectie Mogelijke vragen: Wat ging traag? Pasten we de juiste volgorde van stappen toe? Wie was werkloos? Was je tevreden met je taak? Kwamen we samen tot een goed product? Differentiatie In een volgende activiteit worden de flessen buiten bevestigd of binnen achter het raam. Verdere ideeën voor snellere leerlingen: Een automatisch irrigatiesysteem ontwerpen (kleine buisjes met gaatjes). Kweken met hydroponic systeem (granulaat), aquaponic.

8 Irrigatie vb1 Irrigatie vb2

Samenvatting. Context. Doelstellingen. Vaardigheden computationeel denken. Katholiek onderwijs. Gemeenschapsonderwijs

Samenvatting. Context. Doelstellingen. Vaardigheden computationeel denken. Katholiek onderwijs. Gemeenschapsonderwijs Music componist Samenvatting Leeftijd 10-12 jaar Vaardigheden algoritme en procedure decompositie van het probleem voorspellen Totale tijdsduur 150 minuten De leerlingen ontdekken hoe ze een liedje kunnen

Nadere informatie

Deze activiteit is een verkorte en beperktere workshop van een workshop die wordt aangeboden in de LEGO Education Innovation Studio van VIVES.

Deze activiteit is een verkorte en beperktere workshop van een workshop die wordt aangeboden in de LEGO Education Innovation Studio van VIVES. Delivery Car Samenvatting Leeftijd 10-12 jaar Vaardigheden algoritme en procedure decompositie van het probleem omgaan met gegevens voorspellen Totale tijdsduur 135 minuten Veel fastfoodketens - zoals

Nadere informatie

Maar als iedereen zomaar zoekt worden er plaatsen over het hoofd gezien of plaatsen meerdere keren bezocht.

Maar als iedereen zomaar zoekt worden er plaatsen over het hoofd gezien of plaatsen meerdere keren bezocht. Waar is Beer? Samenvatting Leeftijd 4-5 jaar Vaardigheden automatisering decompositie van het probleem parallellisme voorspellen Totale tijdsduur 50 minuten Beer is zoek, waar zou hij kunnen zijn? Gericht

Nadere informatie

In deze workshop gaan de kinderen een eigen spel moeten maken in de omgeving van Scratch. Het spel moet voldoen aan een aantal criteria.

In deze workshop gaan de kinderen een eigen spel moeten maken in de omgeving van Scratch. Het spel moet voldoen aan een aantal criteria. Game Maker Samenvatting Leeftijd 10-12 jaar Vaardigheden algoritme en procedure decompositie van het probleem simulatie en modelleren Totale tijdsduur 100 minuten In deze workshop gaan de kinderen een

Nadere informatie

Samenvatting. Context. Doelstellingen. Vaardigheden computationeel denken. Katholiek onderwijs. Gemeenschapsonderwijs

Samenvatting. Context. Doelstellingen. Vaardigheden computationeel denken. Katholiek onderwijs. Gemeenschapsonderwijs Piraten en kanonskogels Samenvatting Leeftijd 6-8 jaar Vaardigheden decompositie van het probleem problemen herformuleren simulatie en modelleren voorspellen Totale tijdsduur 75 minuten 500 jaar geleden,

Nadere informatie

In deze activiteit krijgen leerlingen de uitdaging om een schuilplaats voor de hommelkoningin te zoeken aan de hand van de Beebot.

In deze activiteit krijgen leerlingen de uitdaging om een schuilplaats voor de hommelkoningin te zoeken aan de hand van de Beebot. Hommel Samenvatting Leeftijd 4-5 jaar Vaardigheden algoritme en procedure debugging voorspellen Totale tijdsduur 70 minuten In deze activiteit krijgen leerlingen de uitdaging om een schuilplaats voor de

Nadere informatie

De leerlingen maken van bamboestokken en elastiekjes een brug en gebruiken hiervoor verschillende technische inzichten.

De leerlingen maken van bamboestokken en elastiekjes een brug en gebruiken hiervoor verschillende technische inzichten. HANDLEIDING BAMBOX DOEL De leerlingen maken van bamboestokken en elastiekjes een brug en gebruiken hiervoor verschillende technische inzichten. De leerlingen werken veilig. De leerlingen zien het verband

Nadere informatie

HANDLEIDING TECHNO BOXEN

HANDLEIDING TECHNO BOXEN HANDLEIDING TECHNO BOXEN DOEL De leerlingen maken kennis met verschillende technische systemen en kunnen hierbij een eenvoudige handleiding stap voor stap volgen. De leerlingen werken veilig. De leerlingen

Nadere informatie

Samenvatting. Context. Doelstellingen. Vaardigheden computationeel denken. Katholiek onderwijs. Gemeenschapsonderwijs

Samenvatting. Context. Doelstellingen. Vaardigheden computationeel denken. Katholiek onderwijs. Gemeenschapsonderwijs Tekenen met licht Samenvatting Leeftijd 10-12 jaar Vaardigheden omgaan met gegevens problemen herformuleren voorspellen Totale tijdsduur 85 minuten Deleerlingenontdekken hoe ze vialichtgraffitieigen kunstwerken

Nadere informatie

Telkens de leerlingen een fase goed uitgevoerd hebben, krijgen ze de kans om deel van de stad te bebouwen.

Telkens de leerlingen een fase goed uitgevoerd hebben, krijgen ze de kans om deel van de stad te bebouwen. Breek de code Samenvatting Leeftijd 8-10 jaar Vaardigheden automatisering problemen herformuleren simulatie en modelleren Totale tijdsduur 75 minuten Door het goed uitvoeren van opdrachten rond de vaardigheden

Nadere informatie

Samenvatting. Context. Achtergrondinfo. Faunapassages. Boombruggen

Samenvatting. Context. Achtergrondinfo. Faunapassages. Boombruggen Eekhoornbrug Samenvatting Leeftijd 6-8 jaar Vaardigheden abstraheren omgaan met gegevens simulatie en modelleren Totale tijdsduur 85 minuten Eekhoorn Tim is uitgenodigd voor het verjaardagsfeest van zijn

Nadere informatie

Samenvatting. Context. Doelstellingen. Vaardigheden computationeel denken. Katholiek onderwijs. Gemeenschapsonderwijs

Samenvatting. Context. Doelstellingen. Vaardigheden computationeel denken. Katholiek onderwijs. Gemeenschapsonderwijs Superhelden Samenvatting Leeftijd 4-5 jaar Vaardigheden algoritme en procedure debugging voorspellen Totale tijdsduur 40 minuten In deze activiteit geraken twee superhelden hun krachten kwijt door de slechterik.

Nadere informatie

Problemen herformuleren Leerlingen drukken de probleemstelling uit in eigen woorden.

Problemen herformuleren Leerlingen drukken de probleemstelling uit in eigen woorden. ACTIVITEITEN NAAM activiteit Leeftijdsgroep Markeer de optie. Tijdsduur: Vaardigheden computationeel denken Markeer de opties. Programmeren met Scratch 1 graad secundair onderwijs (12 14 jaar) > project

Nadere informatie

Onderwerp. VVKBaO. Kinderen leren problemen op te lossen door pijltjes in een bepaalde volgorde te plaatsen en blokjes te herhalen.

Onderwerp. VVKBaO. Kinderen leren problemen op te lossen door pijltjes in een bepaalde volgorde te plaatsen en blokjes te herhalen. Onderwerp Kinderen leren problemen op te lossen door pijltjes in een bepaalde volgorde te plaatsen en blokjes te herhalen. SOC 3 WIS 5.4 WIS 4.1 WO 2.7 de leerlingen kunnen samenwerken met anderen, zonder

Nadere informatie

Schuilt er een onderzoeker in jou?

Schuilt er een onderzoeker in jou? Schuilt er een onderzoeker in jou? Bijlage: Lesdoelen en leerplandoelen INHOUD 1 Eerste kennismaking met Inagro en zijn activiteiten... 3 1.1 Lesdoelen... 3 1.2 Leerplandoelen... 3 1.2.1 Leerplan wereldoriëntatie

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 2-3 Timing: 50 min Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.11 Kinderen kunnen zeggen aan welke eisen een bestaande constructie en een constructie die ze zelf willen maken, moet voldoen. WO TE 6.11.1 Dat

Nadere informatie

Onderwerp. VVKBaO. Kinderen leren eenvoudige problemen oplossen door pijltjes te verslepen.

Onderwerp. VVKBaO. Kinderen leren eenvoudige problemen oplossen door pijltjes te verslepen. Onderwerp Kinderen leren eenvoudige problemen oplossen door pijltjes te verslepen. ICT 1 Hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren.

Nadere informatie

Bij deze activiteit leren de leerlingen bijen en hun taaltje beter begrijpen zodat ze niet zomaar de vliegenmepper bovenhalen om ze te doden.

Bij deze activiteit leren de leerlingen bijen en hun taaltje beter begrijpen zodat ze niet zomaar de vliegenmepper bovenhalen om ze te doden. Bezige bijen Samenvatting Leeftijd 6-8 jaar Vaardigheden algoritme en procedure debugging decompositie van het probleem parallellisme simulatie en modelleren Totale tijdsduur 60 minuten De leerlingen decoderen

Nadere informatie

1 verschillende onderdelen en deelsystemen in een technisch systeem onderzoeken: de functies en de relaties ertussen toelichten;

1 verschillende onderdelen en deelsystemen in een technisch systeem onderzoeken: de functies en de relaties ertussen toelichten; Spel maken met Scratch Samenvatting Leeftijd 12-14 jaar Vaardigheden abstraheren algoritme en procedure decompositie van het probleem Totale tijdsduur 150 minuten Wil je graag je eigen computerspel maken?

Nadere informatie

kleuteronderwijs lager onderwijs secundair onderwijs 1 ste graad A- stroom en B-stroom eindtermen en en ontwikkelingsdoelen techniek

kleuteronderwijs lager onderwijs secundair onderwijs 1 ste graad A- stroom en B-stroom eindtermen en en ontwikkelingsdoelen techniek 1 kleuteronderwijs lager onderwijs secundair onderwijs 1 ste graad A- stroom en B-stroom eindtermen en ontwikkelingsdoelen techniek 2 Ontwikkelingsdoelen techniek Kleuteronderwijs De kleuters kunnen 2.1

Nadere informatie

Onderwerp. VVKBaO. Kinderen leren moeilijkere problemen oplossen door pijltjes te verslepen en door stukjes te herhalen.

Onderwerp. VVKBaO. Kinderen leren moeilijkere problemen oplossen door pijltjes te verslepen en door stukjes te herhalen. Onderwerp Kinderen leren moeilijkere problemen oplossen door pijltjes te verslepen en door stukjes te herhalen. ICT 1 Hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te

Nadere informatie

HANDLEIDING EENVOUDIG PROGRAMMEREN MET SPHERO SPRK

HANDLEIDING EENVOUDIG PROGRAMMEREN MET SPHERO SPRK HANDLEIDING EENVOUDIG PROGRAMMEREN MET SPHERO SPRK DOEL De leerlingen op een eenvoudige manier een robot programmeren. De leerlingen werken zorgvuldig. De leerlingen zien het verband tussen techniek en

Nadere informatie

Bij voorkeur hebben de lln het onderzoek transportmiddelen uitgevoerd. De leerlingen hebben ervaring met het ontwerpend en onderzoekend leren.

Bij voorkeur hebben de lln het onderzoek transportmiddelen uitgevoerd. De leerlingen hebben ervaring met het ontwerpend en onderzoekend leren. Doelgroep Bij voorkeur hebben de lln het onderzoek transportmiddelen uitgevoerd. De leerlingen hebben ervaring met het ontwerpend en onderzoekend leren. Lesdoelen De leerlingen kunnen specifieke functies

Nadere informatie

6 Mens en techniek ICT 1ste graad

6 Mens en techniek ICT 1ste graad Materialen 6.1 Kinderen zien in dat courante producten gemaakt zijn uit welbepaalde materialen en/of grondstoffen. OD2.1 ET2.1 vervoeren van bananen link met tandwielen van de fiets maken van een ribbelmachine

Nadere informatie

De Tekenbot Een welgekomen hulp voor de kunstenaar!

De Tekenbot Een welgekomen hulp voor de kunstenaar! De Tekenbot Een welgekomen hulp voor de kunstenaar! Inhoud: Met eenvoudige principes van elektriciteit wordt een robot gemaakt Algemeen doel We vertrekken vanuit een betekenisvolle context om de leerlingen

Nadere informatie

Leerlingen leren de instructies herhaal en als dan (anders ). Ze moeten een algoritme schrijven voor een dansje.

Leerlingen leren de instructies herhaal en als dan (anders ). Ze moeten een algoritme schrijven voor een dansje. Onderwerp Voorkennis Leerlingen leren de instructies herhaal en als dan (anders ). Ze moeten een algoritme schrijven voor een dansje. Leerlingen kunnen duidelijke commando s geven en uitvoeren. Leerlingen

Nadere informatie

WAT WILLEN WIJ WETEN? Een online interview via WhatsApp, Skype, Google Classroom of per mail.

WAT WILLEN WIJ WETEN? Een online interview via WhatsApp, Skype, Google Classroom of per mail. WAT WILLEN WIJ WETEN? Een online interview via WhatsApp, Skype, Google Classroom of per mail. Houd een online interview: Deze opdracht kan klassikaal, individueel of als groepsopdracht gedaan worden. Leerdoelen:

Nadere informatie

HANDLEIDING DOBBELSTEEN

HANDLEIDING DOBBELSTEEN HANDLEIDING DOBBELSTEEN DOEL De leerlingen maken van een houten blokje een dobbelsteen en gebruiken hiervoor verschillende technische hulpmiddelen, zoals een winkelhaak, schuurpapier en een tafelboormachine.

Nadere informatie

Doelen 22/11/2017. Een harmonische ontwikkeling van elk kind. 1. Dieper zicht krijgen op het ontwikkelveld mediakundige ontwikkeling

Doelen 22/11/2017. Een harmonische ontwikkeling van elk kind. 1. Dieper zicht krijgen op het ontwikkelveld mediakundige ontwikkeling 22/11/2017 Doelen 1. Dieper zicht krijgen op het ontwikkelveld mediakundige ontwikkeling ontwikkelthema s generieke doelen leerlijnen 2. Mediaonderwijs binnen ZILL: combineren van ontwikkelvelden bij het

Nadere informatie

Kennismaken met en inoefenen van het geven van commando s. De leerlingen volbrengen een opdracht door het geven van commando s.

Kennismaken met en inoefenen van het geven van commando s. De leerlingen volbrengen een opdracht door het geven van commando s. Onderwerp Kennismaken met en inoefenen van het geven van commando s. De leerlingen volbrengen een opdracht door het geven van commando s. NED 2.8 WO 2.7 WO 2.9 WIS 5.4 *NED 4.2 Een instructie geven zodat

Nadere informatie

The knight s tour. Het paard in schaken beweegt als volgt: Steeds 1 vakje in een richting en 2 in een andere richting, of omgekeerd.

The knight s tour. Het paard in schaken beweegt als volgt: Steeds 1 vakje in een richting en 2 in een andere richting, of omgekeerd. The knight s tour In het Engels heet een paard uit schaken een Knight (Ridder). In het begin zaten er namelijk ridders op de paarden. (link wiki) Stel, je bent een paard uit het schaakspel en je staat

Nadere informatie

MUZO AD 19 Genoegen beleven aan muzisch bezig zijn.

MUZO AD 19 Genoegen beleven aan muzisch bezig zijn. MUZO AD 19.2 Dat houdt in: ervaren hoe je een stukje van jezelf kunt ontdekken in wat je met je Graad: 1 Timing: 75 min. Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.4 Kinderen zien in dat veel voorwerpen in hun omgeving

Nadere informatie

Onderwerp. Voorkennis. VVKBaO WIS DO 8 In wiskundige situaties samenwerken en communiceren met anderen

Onderwerp. Voorkennis. VVKBaO WIS DO 8 In wiskundige situaties samenwerken en communiceren met anderen Onderwerp Voorkennis Leerlingen leren samenwerken om fouten in programma s op te sporen en om het programma bij te sturen. Ze leren kritisch kijken naar andere Scratch projecten. Leerlingen hebben een

Nadere informatie

Hoe zou je dit vertellen aan iemand die er vandaag niet bij is? Leerlingen helpen om wiskunde te begrijpen: Vragen die: Ben je het er mee eens?

Hoe zou je dit vertellen aan iemand die er vandaag niet bij is? Leerlingen helpen om wiskunde te begrijpen: Vragen die: Ben je het er mee eens? Leerlingen helpen om wiskunde te begrijpen: 1 2 Welke strategie heb je gebruikt? 3 Ben je het er mee eens? Ben je het er mee oneens? 4 Zou je die vraag aan de klas kunnen stellen? 5 Kun je je 6 Wil 7 oplosmethode

Nadere informatie

Schematisch. Ontwikkelingsdoelen kleuteronderwijs. Eindtermen basisonderwijs

Schematisch. Ontwikkelingsdoelen kleuteronderwijs. Eindtermen basisonderwijs Technologie Ontwikkelingsdoelen en eindtermen Schematisch OD Ontwikkelingsdoelen kleuteronderwijs ET Eindtermen basisonderwijs 2.1 2.3 2.4 2.5 2.6 2.7 2.8 De kleuters: KERNCOMPONENTEN VAN TECHNIEK - kunnen

Nadere informatie

Onderwerp. Voorkennis. VVKBaO

Onderwerp. Voorkennis. VVKBaO Onderwerp Voorkennis Er worden enkele vaste commando s aangebracht. Leerlingen krijgen een probleem en moeten via het geven van die commando s het probleem zien op te lossen. De leerlingen zien in dat

Nadere informatie

9. met concrete voorbeelden uit techniek de rol illustreren van sturingen en regelsystemen in technische systemen; (robot programmeren)

9. met concrete voorbeelden uit techniek de rol illustreren van sturingen en regelsystemen in technische systemen; (robot programmeren) Bouw je eigen grasmaaier Samenvatting Leeftijd 12-14 jaar Vaardigheden abstraheren algoritme en procedure decompositie van het probleem voorspellen Totale tijdsduur 120 De Engino is een robot die de leerlingen

Nadere informatie

Timing: min. Graad: 3. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: min. Graad: 3. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 3 Timing: 75-100 min. Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.4 Kinderen zien in dat veel voorwerpen in hun omgeving een aanvulling of verbetering zijn van menselijke functies en maken er functioneel gebruik

Nadere informatie

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de Lesvoorbereiding: Transport en logistiek (beroepen: planner, magazijnmedewerker en vrachtwagenchauffeur) Klas: 3de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de

Nadere informatie

1 graad secundair onderwijs (12 14 jaar)

1 graad secundair onderwijs (12 14 jaar) ACTIVITEITEN NAAM activiteit To be Wall-E Leeftijdsgroep 1 graad secundair onderwijs (12 14 jaar) Tijdsduur: Vaardigheden computationeel denken Markeer de opties. 50 minuten Problemen herformuleren Leerlingen

Nadere informatie

1 Concept. 2 Instructie voor de leraar. 2.1 Het toetsverloop KERMISATTRACTIE. TOETS einde zesde leerjaar. Oriënteren op de proef

1 Concept. 2 Instructie voor de leraar. 2.1 Het toetsverloop KERMISATTRACTIE. TOETS einde zesde leerjaar. Oriënteren op de proef III. Techniek 1 Concept Binnen het domein techniek zijn er vijf toepassingsgebieden: energie, informatie en communicatie, constructie, transport en biochemie. Dit jaar staan transport en constructie centraal.

Nadere informatie

De Tekenbot Een welgekomen hulp voor de kunstenaar!

De Tekenbot Een welgekomen hulp voor de kunstenaar! De Tekenbot Een welgekomen hulp voor de kunstenaar! Inhoud: Met eenvoudige principes van elektriciteit wordt een robot gemaakt Algemeen doel We vertrekken vanuit een betekenisvolle context (het helpen

Nadere informatie

Studiedag Duurzame Ontwikkeling

Studiedag Duurzame Ontwikkeling Studiedag Duurzame Ontwikkeling Wanneer je een schip wilt bouwen, breng dan geen mensen bij elkaar om hout aan te slepen, werktekeningen te maken, taken te verdelen en werk te plannen, maar leer de mensen

Nadere informatie

Plattegrond van de school Groep 5 rekenen 1

Plattegrond van de school Groep 5 rekenen 1 Plattegrond van de school Groep 5 rekenen 1 In de eerste les gaan de leerlingen de school opmeten om gegevens te verzamelen voor het maken van een plattegrond. In de tweede les gaan de leerlingen de plattegrond

Nadere informatie

Evalueren Inleiding projectdoelstelling Evalueren is geen doel op zich TIPS! vakgroep leerlijn leerlingen en ouder(s)

Evalueren Inleiding projectdoelstelling Evalueren is geen doel op zich TIPS! vakgroep leerlijn leerlingen en ouder(s) Evalueren Inleiding In het leerplan techniek 1b en A-stroom vind je info i.v.m. evalueren. Het is belangrijk dat je vooraf deze tekst even doorneemt. Aanvullend willen we je met dit document extra informatie

Nadere informatie

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten

Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Blooms taxonomie Laag Vaardigheden Leerdoelen Formulering van vragen /opdrachten Evalueren Evalueren = de vaardigheid om de waarde van iets (literatuur, onderzoeksrapport, presentatie etc) te kunnen beoordelen

Nadere informatie

Leerplandoelen: VVKBaO WO TE 6.18 Kinderen kunnen met techniek omgaan in verschillende toepassingsgebieden.

Leerplandoelen: VVKBaO WO TE 6.18 Kinderen kunnen met techniek omgaan in verschillende toepassingsgebieden. Graad: 1 2-3 Timing: 75 min Leerplandoelen: VVKBaO WO TE 6.18 Kinderen kunnen met techniek omgaan in verschillende toepassingsgebieden. WO TE 6.18.1 Dat houdt in dat ze technische realisaties uit verschillende

Nadere informatie

Samenvatting. Context. Doelstellingen VVKSO

Samenvatting. Context. Doelstellingen VVKSO To be Wall-E Samenvatting Leeftijd 12-14 jaar Vaardigheden algoritme en procedure decompositie van het probleem omgaan met gegevens simulatie en modelleren voorspellen Totale tijdsduur 50 minuten De leerlingen

Nadere informatie

Denken kun je Leren!

Denken kun je Leren! Denken kun je Leren! Bekijk de twee vragen hieronder. Op welke manier verschillen deze twee vragen van elkaar? (Bedenk het antwoord voor jezelf draai je naar degene waar je het dichtste bij zit bespreek

Nadere informatie

SCHOOL. Design-a-Thon: Afval INHOUD: Programma & uitleg Leerdoelen / kerndoelen en 21e eeuwse vaardigheden Informatie over de Afval Thema

SCHOOL. Design-a-Thon: Afval INHOUD: Programma & uitleg Leerdoelen / kerndoelen en 21e eeuwse vaardigheden Informatie over de Afval Thema SCHOOL Design-a-Thon: Afval INHOUD: Programma & uitleg Leerdoelen / kerndoelen en 21e eeuwse vaardigheden Informatie over de Afval Thema Global Children s Design-a-Thon, Dublin, November 2014 PROGRAMMA

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist)

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Klas: 3 e graad basisonderwijs Leervak: WO Technologie - Maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren

Nadere informatie

Contextgebied Gebruiksvoorwerpen Werken met hout Een flipperkast

Contextgebied Gebruiksvoorwerpen Werken met hout Een flipperkast Contextgebied Gebruiksvoorwerpen Een flipperkast Suggesties voor de Achtergrondinfor matie Probleem Hoe kan ik een flipperkast maken? Lesdoelen Zelf concrete problemen oplossen door het hanteren van technologische

Nadere informatie

INSTRUCTIEKAART GROEPJES TECHNIEK IN HET BASISONDERWIJS DE FIETSBEL. Opdracht 1: Beantwoord mondeling deze strategische vragen in je groepje.

INSTRUCTIEKAART GROEPJES TECHNIEK IN HET BASISONDERWIJS DE FIETSBEL. Opdracht 1: Beantwoord mondeling deze strategische vragen in je groepje. INSTRUCTIEKAART GROEPJES TECHNIEK IN HET BASISONDERWIJS DE FIETSBEL Opdracht 1: Beantwoord mondeling deze strategische vragen in je groepje. 1. Wat is het? Hoe heet het? 2. Waarvoor wordt het gebruikt?

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Rechtvaardige Rechters in actie

Rechtvaardige Rechters in actie Lesvoorbereiding Rechtvaardige Rechters in actie Print de personagestickers op etiketten of maak er kaartjes van (zie richtlijnen bij Verwondering). Werk graad 2 Print en knip de identiteitskaarten uit,

Nadere informatie

Opmerking: deze les is combineerbaar met de les Sociale wetenschappen - Opruimactie als sociaal gebeuren

Opmerking: deze les is combineerbaar met de les Sociale wetenschappen - Opruimactie als sociaal gebeuren Opmerking: deze les is combineerbaar met de les Sociale wetenschappen - Opruimactie als sociaal gebeuren Doelstelling(en) Leerplandoelen Leerplan informaticabeheer Competentie 4: functionaliteit van een

Nadere informatie

HANDLEIDING BLOEMPOT ONDERBOUW

HANDLEIDING BLOEMPOT ONDERBOUW HANDLEIDING BLOEMPOT ONDERBOUW De opdracht In deze drie energizers gaan de leerlingen aan de slag met het bedenken van een nieuwe manier om een bloempot te gebruiken. Dit doen de leerlingen door te bespreken

Nadere informatie

INLEIDING. Alles loopt op wieltjes. Inleiding. Opdracht. Beoordeling. Kennis en vaardigheden. Bronnen. Leerkrachten. Emmy Van D huynslager

INLEIDING. Alles loopt op wieltjes. Inleiding. Opdracht. Beoordeling. Kennis en vaardigheden. Bronnen. Leerkrachten. Emmy Van D huynslager INLEIDING Je staat er misschien niet bij stil, maar als je fietst, maak je gebruik van verschillende mechanismen. Je brengt de ronddraaiende beweging van je pedalen over op het achterwiel. De overbrenging

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 1-2. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: 50 min. Graad: 1-2. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 1-2 Timing: 50 min. Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.18 Kinderen kunnen met techniek omgaan in verschillende toepassingsgebieden. WO TE 6.18.1 Dat houdt in dat ze technische realisaties uit verschillende

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Onderwerp. VVKBaO. De kinderen wegwijs maken in Scratch Junior en ze laten experimenteren.

Onderwerp. VVKBaO. De kinderen wegwijs maken in Scratch Junior en ze laten experimenteren. Onderwerp De kinderen wegwijs maken in Scratch Junior en ze laten experimenteren. ICT 1 Hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren.

Nadere informatie

Hulpmiddelen bij een beperking Vrijdag 20 mei 9u30 10u20 Maandag 23 mei 14u45 15u35 LESDOEL. Prefix en lesdoel DOEL. Lesdoelen:

Hulpmiddelen bij een beperking Vrijdag 20 mei 9u30 10u20 Maandag 23 mei 14u45 15u35 LESDOEL. Prefix en lesdoel DOEL. Lesdoelen: Hulpmiddelen bij een beperking Vrijdag 20 mei 9u30 10u20 Maandag 23 mei 14u45 15u35 SCIENCE TECHNOLOGY ENGENEERING MATH LESDOEL DOEL Prefix en lesdoel Lesdoelen: 1. De leerlingen kunnen ervaren hoe het

Nadere informatie

* Een uitkijktoren voor de paashaas *

* Een uitkijktoren voor de paashaas * * Een uitkijktoren voor de paashaas * In wat volgt wordt uitgegaan van het werkblaadje (zie 4. Werkblaadje) voor de leerlingen dat voor hen een beschrijving geeft van de probleemstelling voor de ontwerpopdracht

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT Omschrijving van de activiteit De leerlingen bedrukken een T-shirt met een eigen tekst op basis van instructies. Fase Overgang fase alfabetisering

Nadere informatie

Logisch toch / Groen transport

Logisch toch / Groen transport Doelgroep De leerlingen hebben ervaring met het ontwerpend en onderzoekend leren. De lln hebben (bij voorkeur) het onderzoek groene energie gevoerd. Bij voorkeur kennen de lln het verschil tussen potentiële

Nadere informatie

WISKUNDIGE TAALVAARDIGHEDEN

WISKUNDIGE TAALVAARDIGHEDEN WISKUNDIGE TLVRDIGHEDEN Derde graad 1 Het begrijpen van wiskundige uitdrukkingen in eenvoudige situaties (zowel mondeling als 1V4 2V3 3V3 (a-b-c) schriftelijk) 2 het begrijpen van figuren, tekeningen,

Nadere informatie

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Uitleg Start De workshop start met een echte, herkenbare en uitdagende situatie. (v.b. het is een probleem, een prestatie, het heeft

Nadere informatie

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK. Plannen en evalueren van een activiteit. Inhoud

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK. Plannen en evalueren van een activiteit. Inhoud Plannen en evalueren van een activiteit Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen In deze les moeten de leerlingen in groep een bepaalde activiteit voorbereiden. Dit kan bijvoorbeeld het organiseren

Nadere informatie

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK 4 Met de helm 1 Veel mensen dragen een helm Kijk naar de foto s in het bronnenboek. Wie draagt de helm en waarom? Vul aan. Wie? Waarom? MET DE HELM 69 2 De proef met het ei Werk

Nadere informatie

Lessuggestie Pesten. Gedichtenbundel Warboel: Pagina 6-7

Lessuggestie Pesten. Gedichtenbundel Warboel: Pagina 6-7 Lessuggestie Pesten Voor het lezen 5 minuten Laat de leerlingen de afbeelding (zie onderin document) in hun groepje bespreken. Bespreek vervolgens klassikaal de afbeelding a.d.h.v. de volgende vragen:

Nadere informatie

Naam:. Datum :.. Realisatie : servetring afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL

Naam:. Datum :.. Realisatie : servetring afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL Naam:. Klas :. NR. : Vak : Techniek Datum :.. Realisatie : servetring afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL 1) Probleemstelling : Je hebt op school een kerstfeestje. Jij staat in voor de decoratie

Nadere informatie

Leonardo Da Vinci s brug

Leonardo Da Vinci s brug Leonardo Da Vinci s brug Bedoeling: De leerlingen overlopen in groepjes van 5 enkele opdrachten om dan uiteindelijk een brug te bouwen zoals Leonardo Da Vinci dit deed. Doelen: De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

Problemen herformuleren Leerlingen drukken de probleemstelling uit in eigen woorden.

Problemen herformuleren Leerlingen drukken de probleemstelling uit in eigen woorden. ACTIVITEITEN NAAM activiteit Leeftijdsgroep Markeer de optie. Tijdsduur: Vaardigheden computationeel denken Markeer de opties. 1 graad secundair onderwijs (12 14 jaar) > project 'STEM Computer' 3 de graad

Nadere informatie

Een tandje bijsteken / Onderzoeken riem- en kettingoverbrenging

Een tandje bijsteken / Onderzoeken riem- en kettingoverbrenging Doelgroep Leerlingen die voor het eerst bewust en doelgericht met hefbomen gaan experimenteren. Deze activiteit is eerder bedoeld voor de hogere graden. Lesdoelen De leerlingen kunnen...... onderzoeken

Nadere informatie

Praktische proef techniek De rekkerende racer

Praktische proef techniek De rekkerende racer III. Praktische proef techniek De rekkerende racer 1 De opdracht Het domein techniek kent vijf toepassingsgebieden: energie, informatie en communicatie, constructie, transport en biochemie. Dit schooljaar

Nadere informatie

HOERA, een meisje Ondertitel: Analyseren

HOERA, een meisje Ondertitel: Analyseren HOERA, een meisje Ondertitel: Analyseren 1. Inleiding Aan de hand van een concept cartoon verdiepen leerlingen zich in de vraag hoe het komt dat een meisje een meisje is. Een concept cartoon is een visuele

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: WATER VERZAMELEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Leerlingen die voor het eerst bewust en doelgericht met katrollen gaan experimenteren. Deze activiteit is eerder bedoeld voor de hogere graden.

Leerlingen die voor het eerst bewust en doelgericht met katrollen gaan experimenteren. Deze activiteit is eerder bedoeld voor de hogere graden. Doelgroep Leerlingen die voor het eerst bewust en doelgericht met katrollen gaan experimenteren. Deze activiteit is eerder bedoeld voor de hogere graden. Lesdoelen De leerlingen kunnen...... onderzoeken

Nadere informatie

De Taxonomie van Bloom Toelichting

De Taxonomie van Bloom Toelichting De Taxonomie van Bloom Toelichting Een van de meest gebruikte manier om verschillende kennisniveaus in te delen, is op basis van de taxonomie van Bloom. Deze is tussen 1948 en 1956 ontwikkeld door de onderwijspsycholoog

Nadere informatie

Opdracht bij een bedrijfsbezoek door leerlingen Een aantrekkelijk bedrijfsbezoek speurtocht door het bedrijf

Opdracht bij een bedrijfsbezoek door leerlingen Een aantrekkelijk bedrijfsbezoek speurtocht door het bedrijf Opdracht bij een bedrijfsbezoek door leerlingen Een aantrekkelijk bedrijfsbezoek speurtocht door het bedrijf Introductie Er gebeuren allerlei activiteiten binnen een technisch bedrijf. Meer dan we ons

Nadere informatie

Introductie. Onderzoek

Introductie. Onderzoek Schaduwkunst Introductie Welk kunstwerk geniet jouw voorkeur? (vul het nummer in): Overleg: Waarom verkies je dit kunstwerk? Wat zie je precies op de afbeelding? Welke materialen gebruikte de kunstenaar

Nadere informatie

Heel goed afgekeken! Beginsituatie. Koppeling kerndoel Natuur en techniek (kerndoel 40) Doel GROEP 5/6

Heel goed afgekeken! Beginsituatie. Koppeling kerndoel Natuur en techniek (kerndoel 40) Doel GROEP 5/6 Heel goed afgekeken! De leerlingen zoeken in de dierenwereld naar bruikbare ideeën voor de mens om zoveel mogelijk energie te besparen. De kinderen kunnen elementen uit de dierenwereld ombuigen naar bruikbare

Nadere informatie

Google naar Instructieposter, kies daar goede voorbeelden uit (korte en krachtige teksten, afbeeldingen) die u in bij opdracht 2 kunt gebruiken 1.

Google naar Instructieposter, kies daar goede voorbeelden uit (korte en krachtige teksten, afbeeldingen) die u in bij opdracht 2 kunt gebruiken 1. Handleiding Les 1 Deze schrijfles is de derde waarin leerlingen oefenen in het genre instrueren. Het is een oefenles: leerlingen passen de schrijfstrategie KLUNS toe, die trouwens in deze les verkleind

Nadere informatie

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen.

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Vak: MUVO Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Doelen: Eindtermen: Muvo 1.2 De leerlingen kunnen door betasten en voelen (tactiel), door kijken

Nadere informatie

Zonnevangers met een functie

Zonnevangers met een functie U UNPLUGGED Zonnevangers met een functie Lestijd: 20 minuten Deze basisles omvat alleen oefeningen. Er kunnen inleidende en afrondende suggesties worden gebruikt om dieper op het onderwerp in te gaan als

Nadere informatie

Eindtermen Techniek De leerlingen onderzoeken waarneembare eigenschappen van courante materialen en grondstoffen i.f.v. een technisch proces.

Eindtermen Techniek De leerlingen onderzoeken waarneembare eigenschappen van courante materialen en grondstoffen i.f.v. een technisch proces. Eindtermen Techniek Inzicht ontwikkelen in technische systemen en processen en hun relatie tot verschillende technologische domeinen en tot andere domeinen (wetenschappen, wiskunde ). 6.35 De leerlingen

Nadere informatie

Winkelen in het bos?

Winkelen in het bos? Winkelen in het bos? Natuur, tweede graad Doelstellingen Kinderen ervaren dat het bos uit verschillende delen en bewoners bestaat. Kinderen ontdekken verbanden tussen alle delen en bewoners van het bos.

Nadere informatie

Onderwerp. VVKBaO. Kinderen leren blokjes slepen en plakken.

Onderwerp. VVKBaO. Kinderen leren blokjes slepen en plakken. Onderwerp Kinderen leren blokjes slepen en plakken. ICT 1 Hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren. ICT 2 Gebruiken ICT op een veilige,

Nadere informatie

groep 7 en 8 werkzaamheden in Pretpark Buiteling

groep 7 en 8 werkzaamheden in Pretpark Buiteling groep 7 en 8 werkzaamheden in Pretpark Buiteling groep 7 en 8 overzicht van de activiteiten De Grote Rekendag is voor de leerlingen in groep 7 en 8 een ochtend van onderzoeken en ontdekken. De leerlingen

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

OUDERE KLEUTERS. Schoolvoorstelling Een knus hoekje in de klas. Een kraampje voor de kerstmarkt,

OUDERE KLEUTERS. Schoolvoorstelling Een knus hoekje in de klas. Een kraampje voor de kerstmarkt, Een voor technologie in BuBaO JONGSTE KLEUTERS OUDERE KLEUTERS EERSTE TWEEDE DERDE EERSTE So De circustent Thema Project Circus foto INTEGRATIEMOGELIJKHED EN TECHNOLOGISCH GEHALTE PROBLEEMOPLOSSEND HANDELEN

Nadere informatie

KiesWijzer. een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs

KiesWijzer. een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs KiesWijzer een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs Inleiding Met veel plezier presenteert Intermijn de les KiesWijzer. Uw leerlingen staan in het nieuwe schooljaar weer voor grote keuzes. Welk

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 7: LOT DE ROBOT (DEEL1) AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE Copyright De Uitvinders Uitgave 2016 Versie 1.0 LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF

Nadere informatie

Taxanomie van Bloom en de kunst van het vragen stellen. Anouk Mulder verschil in talent

Taxanomie van Bloom en de kunst van het vragen stellen. Anouk Mulder verschil in talent Onthouden Kunnen ophalen van specifieke informatie, variërend van feiten tot complete theorieën Opslaan en ophalen van informatie (herkennen) Kennis van data, gebeurtenissen, plaatsen Kennis van belangrijkste

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Design Document If This Then That HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Concept Iedereen ervaart wel eens stress of een drukke ruimte die ze even teveel wordt waar ze even weg van moeten gaan om tot

Nadere informatie

Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3 voor rekenen: De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties.

Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3 voor rekenen: De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties. 15. Op welke dag valt de 15 e van deze maand? Leeftijdsgroep Kerndoel Leerstofonderdeel Doel van de les Ongeveer 12-16 jaar Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3 voor rekenen: De leerlingen leren

Nadere informatie

Superboom. Kinderen onderzoeken op basis van een detail op een afbeelding hoe de volledige

Superboom. Kinderen onderzoeken op basis van een detail op een afbeelding hoe de volledige Superboom Natuur, eerste graad Doelstellingen Kinderen onderzoeken op basis van een detail op een afbeelding hoe de volledige situatie eruit kan zien. Kinderen ontdekken dat bomen noodzakelijk zijn voor

Nadere informatie

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Experimenteren met Biochemie / Bioplastic

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Experimenteren met Biochemie / Bioplastic Doelgroep Leerlingen Leerlingen maakten reeds kennis met het toepassingsgebied biochemie. De leerlingen hebben kennis van het analyseren en het onderzoekend werken. Lesdoelen De leerlingen kunnen... hygiënisch,

Nadere informatie

Tijdens de try-out gingen de groepjes verschillend aan het werk. Soms werd het werk verdeeld: één leerling had alle

Tijdens de try-out gingen de groepjes verschillend aan het werk. Soms werd het werk verdeeld: één leerling had alle In de try-out had de leerkracht alle enveloppen op het bord geplakt. Hij nam een blaadje en vroeg aan een leerling om na te gaan in welke van de enveloppen dit papier zou passen (zonder het papier te vouwen).

Nadere informatie