H1,2 Krimpende wereld: wordt de wereld een dorp?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "H1,2 Krimpende wereld: wordt de wereld een dorp?"

Transcriptie

1 H1,2 Krimpende wereld: wordt de wereld een dorp? Globalisering of mondialisering is het proces waarbij de verwevenheid tussen gebieden en samenlevingen op aarde toeneemt. Global village is de toenemende vervlechting van gebieden over de wereld. Dit komt door afname relatieve afstand. Tijd-ruimtecompressie 1) Ligging verandert Absolute ligging veranderd niet, relatieve ligging verandert wel.in een korte tijd kan een gebied of een stad in verval raken of juist opbloeien. Beslissend hiervoor zijn: De positie van een gebied ten opzichte van belangrijke economische centra. De ligging ten opzichte van een belangrijke vervoersas. Voor bedrijven is het van belang dat ze hun producten snel over een groot gebied kunnen distribueren. Vervoersassen zijn als vestigingsgebied voor bedrijven alleen aantrekkelijk wanneer ze belangrijke economische gebieden met elkaar verbinden, met het liefst een belangrijke mainport (haven of luchthaven). 2) Afstand krimpt Door het internet gaan informatie, geldstromen en ideeën in een flits over de hele wereld. Maar dit geldt niet voor de goederenstroom, wel gaat het vervoeren steeds sneller. Doordat het steeds sneller gaat lijkt neemt de relatieve afstand af. De afstand uitgedrukt in tijd, geld, en moeite die het kost om er te komen daalt Maar toch gaat de klassieke geografische van afstandsverval nog steeds op. Hieronder verstaan we dat de interactie tussen gebieden afneemt naarmate de afstand toeneemt. 3) Grenzen verdwijnen - Staatsgrenzen met een strenge grenscontrole en globalisering gaan slecht samen. Mno s trekken zich steeds minder van deze grenzen aan. Dit geldt ook voor uitwisseling van informatie, ideeën, cultuur etc. Deze openheid en de ermee verbonden toegenomen geografische mobiliteit van mensen blijkt niet voor iedereen gelijk. H1,3 Transporttechnologie: veraf komt dichtbij Een van de belangrijkste motoren achter globalisatie is de ontwikkeling van transporttechnologie (technische voorzieningen die samenhangen met het vervoer van goederen en mensen). Op alle terreinen is de technologie de afgelopen 25 jaar in een stroomversnelling geraakt. Het transport heeft de afgelopen decennia 3 ontwikkelen doorgemaakt: 1. Reis- en vervoerstijden zijn in de twintigste eeuw spectaculair gedaald 2. Transport is goedkoper geworden, door groei van capaciteit schepen en vliegtuigen 3. De infrastructuur (wegen, havens, vliegvelden en communicatie) rond transport is enorm verbeterd

2 Geograaf Ullman onderscheidt in zijn interactietheorie 3 basisvoorwaarden waaraan voldaan moet zijn worden voordat er uitwisseling van goederen tussen gebieden tot stand komt: 1. Complementariteit, Het ene gebied moet iets kunnen leveren waar in het andere gebied vraag naar bestaat. 2. Transporteerbaarheid, De goederen moeten tegen een redelijke prijs binnen een redelijke tijd van het ene gebied naar het andere vervoerd kunnen worden. 3. Geen tussenliggende mogelijkheden, Wanneer er tussen twee gebieden een nieuwe mogelijkheid ontstaat, verlegt de goederenstroom zich. Of goederen van het ene gebied naar het andere te vervoeren zijn, kan in de loop van de tijd veranderen: Als de infrastructuur van een gebied verbetert, neemt de bereikbaarheid toe De bereikbaarheid neemt ook toe wanneer politieke barrières tussen gebieden worden opgeheven De vervoersstroom tussen gebieden neemt ook toe door innovaties op transportgebied. Innovaties kunnen voor nieuwe transportlijnen zorgen. Deze transportlijnen verbinden mainports met elkaar wat voor een transportnetwerk zorgt. H1,4 De eeuw van de informatie De ontwikkeling van communicatie- en informatietechnologie (alle technieken die het mogelijk maken informatie van het ene punt naar het andere punt te verspreiden) gaat erg snel. We raken steeds meer afhankelijk van digitale informatie. Zonder enorme digitale informatiestromen die over de hele wereld gaan zouden grote delen van de moderne samenleving niet meer functioneren. Welke factoren beïnvloeden de richting en intensiteit van de internationale communicatie? 1. Economische factoren, Internationale informatie-uitwisseling vindt nu nog vooral plaats tussen de centrumlanden. Dit maakt bijvoorbeeld mogelijk dat bedrijven op bestelling gaan produceren en just in time leveren. 2. Geografische factoren, Bellen gebeurt meestal over (zeer) korte afstand. Ook hier geldt de regel van afstandsverval, naarmate de afstand tussen landen toeneemt daalt de intensiteit van het contact. 3. Culturele factoren, Tussen landen die sterk verschillen in taal en cultuur is de informatie-uitwisseling veel geringer dan tussen landen die tot hetzelfde taal-en cultuur gebied behoren. Globalisatie is misschien wel het diepst doorgedrongen op de internationale financiële markten. Internet maakt het mogelijk altijd en overal op de hoogte te blijven van de financiële situatie in de wereld. Ook gaat het betalen via internet snel en makkelijk, dagelijks flitst er voor miljarden dollar investerings- en handelskapitaal over de hele wereld. De moderne informatietechnologie zou je kunnen beschouwen als een overwinning op de klassieke belemmering van grens, afstand en tijd; mondiale netwerken (verbindingen tussen gebieden en landen op economisch, politiek en sociaal-cultureel terrein) zijn er het resultaat van.

3 H1,5 Japan en China, bewoners van de global Village Geen stof. H1,6 globalisering, economisch bekeken Door instorten van communisme in Oost-Europa en door toetreden van China tot de WTO (Wereldhandelsorganisatie) is de markteconomie het leidende economische systeem geworden. Hierdoor is liberalisering van de wereldhandel sterk toe genomen. Mno s = Multinationale organisaties Mno s worden ondersteunt door: verbetering transport en communicatie Vrijhandel (geen importheffingen) Deregulering van de financiële markten waardoor banken en Beurzen internationaal kunnen opereren De mno s gebruiken productieketens van over de hele wereld. (voor een trui: wol uit Kazachstan, Taiwan wordt het wol gekleurd, China wordt de wol tot stof geweven etc.) H1,7 Globalisering, politiek beken Voordat de globalisering in een stroomversnelling kwam, was de nationale staat de baas in zijn eigen land. Door globalisering is de macht van de soevereine staat verminderd. Een deel van de invloed van de staat is verschoven naar: Internationale organisaties Verenigde Naties (VN), de Wereldbank en op Europese schaal de EU. Transnationale organisaties. Internationaal actieve organisaties die niet gebonden zijn aan een staat. Ngo s (niet-gouvernementele organisaties) zoals het Rode Kruis. Internationale actiegroepen zoals Greenpeace en Artsen zonder Grenzen. Lagere bestuursniveaus Grote steden presenteren zich internationaal als een zelfstandig bestuursorgaan dat probeert bedrijven en mensen naar hun stad te lokken. Wereldorde = de manier waarop de wereld op economisch, politiek en sociaal-cultureel terrein is georganiseerd Door val van berlijnse muur ( 89) werden verschillende ontwikkelen in gang gezet die de wereldorde veranderde: Economische en politieke barrières worden opgeruimd. Nationale grenzen vervagen Landen zoeken aansluiting en steun bij elkaar om hun posities op de wereldmarkt te verbeteren Door deze verschillende ontwikkelen treed er blokvorming (aansluiting en steun bij elkaar zoeken om positie te verbeteren) op. Een voorbeeld van blokvorming is de EU.

4 Door globalisatie gaan groepen mensen en gebieden hun eigen identiteit en regionale kenmerken koesteren. Het beschermen van de regionale identiteit kom je op veel verschillende terreinen tegen. De manier waarop lokaal of regionaal niveau wordt gereageerd op mondiale ontwikkeling noem je lokalisering. H1,8 Globalisering, cultureel bekeken Culturen veranderen en globalisering speelt daarin een grote rol. Culturele globalisatie (proces waarbij er een verwevenheid ontstaan tussen cultuurgebieden) heeft daarbij twee effecten. Homogeniseren Door verwestersing vervagen de grenzen tussen de cultuurgebieden, (je kan bijvoorbeeld overal op de wereld een hamburger krijgen) Engels is de lingua franca (voertaal), steeds meer inlandse talen dreigen te verwijden Heterogenisering Door wereldwijde migratie ontstaan in grote steden een mix van westerse en niet-westerse. Er ontstaat een mengcultuur die je transnationaal (verschillende nationalen) zou kunnen noemen. Er zijn aanwijzingen dat er door globalisering een verwestersing (oftewel een amerikanisering) plaatsvindt. Dit wil echter niet zeggen dat we op weg zijn naar een wereld cultuur, hier zijn een aantal redenen voor De overname van westerse cultuurelementen beperkt zich tot materiële zaken (eten, drinken, kleding, amusement etc.). De diepere immateriële elementen van de cultuur zoals waarden, normen en symbolen worden minder snel/niet overgenomen. Het opgeven van de eigen cultuur identiteit gaat de meeste mensen te ver en roept soms ook weerstand op. Westerse cultuur elementen worden in een niet-westerse cultuur vaak alleen door de bovenlaag van de bevolking overgenomen. De westerse wereld staat ook onder invloed van niet-westerse culturen. De lokale en regionale culturen vullen de invloeden van buitenaf steeds weer op een andere manier in. Soms wordt daarbij eigen cultuur als (toeristisch) uithangbord gebruikt. H1,9 Vormen van globalisering in Japan en China Geen stof H1,10 Globalisering tot 1990 Globalisering is niet een recent proces, sinds ontdekkingsreizen in de zestiende eeuw krijgen continenten en landen steeds meer met elkaar te maken. Door deze globalisatie kwamen er Europeese landen die handelsposten rondom Afrika, Azië en Amerika. Een land dat gedurende een bepaalde periode grote delen van de wereld domineert op economisch, militair, financieel en cultureel gebied, noem je een hegemoniale staat.

5 De Nederlandse dominantie in de wereld was gebaseerd op scheepvaart, visserij en vooral handel. De oprichting van de VOC (1602) leverde daar een grote bijdrage aan. De invloed van deze eerste mno in de wereld beperkte zich niet tot de handelsposten maar drong ook tot ver door in het achterland. Er ontstonden twee soorten kolonies: 1. Exploitatiekolonies, Dit waren kolonies die door het moederland werden gebruikt als winstgevers. De kolonie moest grondstoffen leveren en diende later ook als afzetmarkt. 2. Vestigingskolonies, Deze gebieden werden door de kolonisten gezien als hun nieuwe vaderland. Het land werd geheel in bezit genomen en opnieuw opgericht. Vanaf 1666 nam Engeland vervolgens de rol van hegemoniale staat over. Engeland hield deze positie vast tot In deze periode werden de banden tussen gebieden in de wereld verstevigd door een combinatie van twee factoren: 1. Door de industriële revolutie nam de vraag naar grondstoffen en afzetgebieden sterk toe. De Europese grootmachten van die tijd zijn relatief arm aan natuurlijke hulpbronnen. Door te gaan koloniseren stelden zij de aanvoer van grondstoffen veilig. 2. Door de sterke verbeteringen van het transport namen de reikwijdte en invloed van het moederland in de kolonies toe. Economisch maar ook sociaal-cultureel en politiek raakten de kolonies steeds meer verweven met de europese moederlanden. Het proces waarbij landen hun macht in andere delen van de wereld willen uitbreiden door gebieden te veroveren en te controleren, noem je imperialisme. Na de 2de wereldoorlog veranderden de verhoudingen in de wereld drastisch. Europa moest nu zijn leidende politieke rol afstaan aan de Verenigde Staten. Ook verloren veel europese landen in rap tempo hun kolonies. Het verliezen van kolonies door onafhankelijkheid van de kolonies noem je dekolonisatie. Overigens bleven de banden tussen het moederland en de kolonie nog lang intact. H1,11 Globalisering: ontwikkelingen na 1990 Nog nooit liep globalisering op zo een snel niveau als nu. Drie met elkaar verweven ontwikkelingen zijn daarvoor verantwoordelijk 1. Multinationals zijn door fusies en overnames zo groot geworden, dat ze een wereldwijd netwerk hebben opgebouwd. Waren het vroeger de staten die het initiatief namen tot de globalisering, nu gebeurt dat door mno s 2. Door deregulering en liberalisering komt de internationale handel in een stroomversnelling. 3. De snelle ontwikkeling van de transport- en communicatietechnologie. Wat zijn de geografische gevolgen van deze snelle globalisering? Er ontstaat een nieuwe internationale arbeidsverdeling door de verplaatsing van een deel van de maakindustrie vanuit het centrum naar de semiperiferie en de periferie. Naast het verplaatsen van de maakindustrie naar de (semi)periferie proberen de mno s ook regionale en nationale markten in deze landen te veroveren Van uitschuiving (proces van verplaatsing van bedrijven en functies vanuit een centrum naar buiten) naar doorschuiving. De locatie van bedrijven wordt steeds sneller aangepast aan de gewijzigde regionale of lokale situatie.

6 Mno s beperken zich steeds meer tot hun core business. Alle andere activiteiten worden afgestoten en zo nodig ingehuurd Globalisering is tot in de uithoeken van de wereld merkbaar. Als de spanningen in het midden oosten stijgen is dit te merken aan de benzineprijs in Utrecht maar ook in New York Globalisering leidt tot verbrokkeling. De wereld tekent zich steeds meer een tweedeling af; de fast world en de slow world Als je in de internationale goederen- kapitaal- en informatiestroom kijkt, zie je dat deze vooral verloopt tussen 3 economische kerngebieden: Noord-Amerika, de EU en Oost-Azië. Deze 3 kerngebieden beheersen de wereldhandel en worden de triade genoemd. Zij vormen de fast world omdat deze burgers door hun wijze van produceren, consumeren, recreëren en zich informeren sterk verbonden zijn met de rest van de moderne wereld. Negatieve gevolgen voor de periferie noem je backwash-effecten. Soms zijn er ook voor de periferie positieve kanten dit noem je de spread-effecten. H1,12 Globalisering: een blik in de toekomst Door de groei van Azië in de wereldeconomie is er sprake van een global shift. Wat kunnen de gevolgen van deze global shift op langere termijn zijn? Politiek. Het politiek machtscentrum zal vanuit Europa en de VS verschuiven naar de Zuid- en Oost-Azië. Economisch. Steeds meer bedrijvigheid schuift uit naar de landen rond de Pacific. Na maakindustrie volgt al spoedig de productie van hoogwaardig kapitaal goederen zoals auto s Geografisch. Op de nieuwe wereldkaart liggen de stille oceaan en de aangrenzende Indische Oceaan met twee volkrijke landen centraal. Bij een global shift naar de Pacific zal het economische zwaartepunt van de VS westwaarts schuiven. Andersglobalisten zijn groepen actievoerders die zich verzetten tegen de globalisering vormgegeven door de mno s. Zij wijzen de globalisering niet af maar willen wel de scherpe kantjes weghalen, bijvoorbeeld: Ze zijn tegen de grote macht van de mno s en maken zich zorgen over de ondergang van de lokale bedrijven. Ze zijn bezorgd over de milieuverontreiniging door de vestiging van vervuilende bedrijven in de derde wereld en tegen de milieuverontreiniging door de winning van grondstoffen op grote schaal. Ze zijn het niet eens met het beleid van de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en de WTO (Wereldhandelsorganisatie), die allemaal voorstanders zijn van vrijhandel en schuldenlanden strenge bezuinigingen programma's. H2,2 Opbouw van de aarde Probeer al het water in de oceanen even weg te denken. Dan kom je erachter dan de aardkorst wordt gevormd door oceaanbodem. Deze oceaanbodem of oceanische korst ligt gemiddeld 4 kilometer lager dan de continentale korst. Dit wordt veroorzaakt door een

7 verschil in gesteentesamenstelling. De oceaanbodem bestaat uit basalt, dat veel zwaarder is dan de gesteenten waaruit de continenten zijn opgebouwd zoals graniet. Doordat basalt zo veel zwaarder is dan graniet drijft de aardkorst op de aardmantel. In het midden van atlantische oceaan ligt het onderwater gebergte, de mid oceanische rug. H2,3 Platentektoniek De aardkorst wordt verdeeld in platen. De grenzen tussen de platen zijn seismisch bepaald, dat wil zeggen dat op aarde de smalle zones met aardbevingen de grenzen vormen tussen de aardkorstplaten. De meeste aardkorstplaten bestaan uit zowel continent als oceaanbodem.je hebt verschillende manieren hoe deze platen bewegen: 1. Convergente beweging: platen botsen tegen elkaar. Als een stuk oceaanbodem botst op een stuk continent, duikt de zwaardere oceaanbodem onder het continent de mantel in. Dit proces heet Subductie. Op de grens ontstaan de diepzeetroggen. 2. Divergente bewegingen: platen bewegen uit elkaar. Er ontstaat een gat in de aardkorst. Dit wordt direct gevuld met vloeibare lava uit de mantel. Door het stollen hiervan ontstaan nieuwe oceaanbodem, diep deze manier langzaam aangroeit vanuit de midoceanische rug, ook wel de spreidingszone genoemd. 3. Transforme beweging: Platen bewegen langs elkaar. Tegenwoordig twijfelt niemand meer aan de theorie van de platentektoniek. De snelheden waarmee de platen jaarlijks bewegen zijn zelfs meetbaar. De verschillende snelheidsverschillen heeft ervoor gezorgd dat men niet zeker weet welk mechanisme de plaatbeweging drijft. De theorie van de convectiestroming is heel populair. De platen bewegen hierbij mee op de stroming in de mantel. Tot zo n 200 miljoen jaren geleden lagen de continenten zo dat er 1 groot continent ontstond: Pangea. Tegenwoordig gaat men ervan uit dat over 250 miljoen jaar er weer zo een oercontinent gaat ontstaat. H2,4 Vulkanisme Vulkanen zijn er in vele soorten en maten. Het eruptie mechanisme bepaalt de aard en de vorm van de vulkaan. Het eruptie mechanisme wordt weer bepaald door de ligging van de vulkanen ten opzichte van de grenzen van de platen. Bij Divergente bewegingen, platen bewegen uit elkaar. Er ontstaat een gat in de aardkorst. Dit wordt direct gevuld met vloeibare lava uit de mantel. Hoewel de mantel uit vast gesteente bestaat, zal dit materiaal bij een opening vanzelf vloeibaar worden door het wegvallen van de druk. Deze erupties verlopen heel rustig (effusieve erupties). In subductiezones komen juist explosieve erupties voor. Dit komt door de heel andere samenstelling van het magma. Het magma bestaat hier uit een mengsel van omgesmolten oceaanbodem met meegesleurd sediment. Dit mengsel ontstaat op 100 a 150 KM diepte en hoopt zich op een de magmakamer. Aan de ene kant wil dit maga omhoog, het is licht, maar aan de andere kant is het vanwege de stroperigheid weinig beweeglijk. Dit leidt ertoe dat er een grote druk nodig is om het maga aan het oppervlak te krijgen. Wanneer na lange tijd de druk hoog genoeg is, gaat de uitbarsting gepaard met een grote explosie. Het

8 gesteente dat in de weg zit, wordt verpulverd en de lucht in geslingerd, gassen ontsnappen en het magma stroomt uit de krater. Uitstromende magma wordt lava genoemd. De gestolde lava noemen we bij stratovulkanen andesiet. Het materiaal dat uit de krater de lucht in geslingerd wordt, noemen we pyroclastisch materiaal. Stratovulkanen ontstaan doordat bij elke uitbarsting de lava en de as zich in lagen rond de krater ophopen. Hierdoor ontstaan een gelaagde kegelkachtige structuur. Tijdens een explosieve uitbarsting stroomt er veel lava uit de vulkaan, hierdoor stort de vulkaan gedeeltelijk of zelfs geheel in. Wat er overblijft van de vulkaan noemen we caldera. In subductiezones bereikt niet al het magma het aardoppervlak. Grote hoeveelheden magma die erg stroperig zijn, blijven steken in de aardkorst, enkele kilometers onder het aardoppervlak, om vervolgens heel langzaam, af te koelen. Dit worden intrusies genoemd. Door de langzame afkoeling hebben de elementen in het magma de gelegenheid om de meest stabiele chemische verbinding aan te gaan in vormen van mineralen. Op Hawaii komen veel vulkanen voor. Het zijn goede voorbeelden van schildvulkanen, die gevormd worden doordat de dun vloeibare basaltische lava rustig vanuit de krater uitstromen en daarbij een uitgestrekt gebied kan bedekken. De eruptie verloopt rustig omdat er nauwelijks druk wordt opgebouwd. H2,5 Aardbevingen Het langs elkaar bewegen van de aardkorstplaten gaan natuurlijk niet vanzelf. De enorme steen massa s bewegen niet zomaar onder elkaar, uit elkaar of langs elkaar. Bij convergente en transforme plaatbewegingen komen de randen van de platen onder druk te staan. Bij divergente plaatgrenzen wordt de aardkorst uit elkaar getrokken en ontstaat er rek in de aardkorst. Zware aardbevingen ontstaan bij convergente en transforme plaatbewegingen. Deze aardbevingen duren maar kort. Hoe hoger de aardbeving, des te groter de uitslag in het seismogram. Uiteraard speelt daarbij de afstand tot het epicentrum van de aardbeving een rol. Dit is het punt aan het aardoppervlak boven de plaats waar het gesteente klem heeft gezeten, de haard van de aardbeving. Hoe dieper de haard zich bevindt, des te minder effect deze heeft aan het aardoppervlak. De verwoestende kracht van aardbevingen zit enerzijds in de trillingen zeld. Daarnaast gaat het om de processen, zoals aardverschuivingen en tsunami s. Dat de aardkorst onder grote druk staat merken we niet alleen aan aardbevingen, Uit gesteente kan dit ook worden gelezen. Als gesteente lagen tegen elkaar gedrukt worden, buigen of breken ze. Dit zijn twee voorbeelden van plooiing. Gesteente dat aan de oppervlakte ligt en uitgerekt of ingedrukt wordt, zal breken. Langs een breuk in de aardkorst zullen delen van de aardkorst, afhankelijk van de druk, omhoog geduwd worden of wegzakken. De omhoog geduwde delen heten horst en de weggezakte delen worden slenk genoemd. Op deze wijze ontstaan hele gebergten. Aan de randen van platen kunnen grote gebieden door de druk worden vervormd. Hierbij kunnen plooiingsgebergten en breukgebergten ontstaan.

9 H2,7 Gesloopt gesteente Fysische verwering is het verbrokkelen van gesteente door het bevriezen van water, temperatuurverschillen of de werking van wortels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grafstenen die helemaal kapot staan door fysische verwering. Chemische verwering is het oplossen van gesteente door de inwerking van water, zuren en zuurstof. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grafstenen die niet meer te lezen zijn door de zuren die op de steen zijn gekomen door mossen. Verwering komt overal voor, maar verloopt niet overal even snel. Het klimaat speelt hierbij een belangrijke rol. Chemische verwering verloopt het snelst wanneer de temperatuur hoog is en er veel water beschikbaar is. Fysische verwering verloopt het snelst wanneer ergens grote temperatuurverschillen voorkomen of de grens van 0ºC regelmatig overschreden wordt. Als grotten steeds groter worden kan het dak instorten. De laagten die hierdoor in het landschap ontstaan worden dolines genoemd. Daarnaast is de grond door alle grotten en spleten zo poreus geworden dat rivieren ondergronds gaan stromen. Omdat al deze oplossing verschijnselen in de kalk heel opvallend voorkomen in het Karstgebied in Slovenië, worden ze Karstverschijnselen genoemd. H2,8 Verweringsmateriaal in beweging De volgende soorten aardverschuivingen worden onderscheiden Vallend gesteente: Losse stenen of rotsblokken vallen loodrecht naar beneden; Bergstortingen: Een grote rotsmassa glijdt over een helling naar beneden; Puinlawines: losse stenen van verschillende omvang rollen en glijden naar beneden; Modderstromen: een verweringslaag die bestaat uit klein en/of zand raakt verzadigd met water en vloeit naar beneden. Vaak zie je onderaan de helling, waar een aardverschuiving plaats heeft gevonden, puinwaaiers. Hier heeft zich al het materiaal van boven verzameld. Rivieren vervoeren water, en enorme hoeveelheden verweringsmateriaal. De rivier haalt dit materiaal uit heel zijn stroomgebied. Het grove materiaal zoals grind, wordt over de bodem vervoerd. Zandkorreltjes worden slenterend vervoerd. Klei, het lichtste deeltje, wordt zwevend vervoerd. Deze materialen worden sediment genoemd. De rivier transporteert niet alleen grote hoeveelheden afbraakmateriaal, maar modelleert ook het gebied waar hij doorheen stroomt. Dit kan in twee manieren 1. Dankzij de turbulentie in het water, is de rivier in staat om los materiaal zoals zand, grind en kleikorrels op te pikken en mee te nemen 2. Deze korrels in het water zorgen ervoor dat zelfs gesteente kan worden uitgeschuurd. Daar waar de rivier het snelst loop is deze erosie het sterkst.

10 H2,9 Van de bergen naar de zee Het eindpunt van rivieren is de meeste gevallen de zee. Vlak voor de rivier de zee instroomt, stroomt hij door een vlakke benedenloop.dit is geen dal meer maar een vlak gebied, de overstromingsvlakte. De stroomsnelheid is in dit gebied een stuk afgenomen. Een groot gedeelte van de sediment zal hier achtergelaten worden. Hierdoor wordt de benedenloop van de rivieren langzaam opgehoogd met sediment. Eigenlijk kun je zeggen dat zo een soort waterpas landschap ontstaat. Dat geldt voor alle gebieden die zijn ontstaan door sedimentatie uit water. Als de rivier dan in de zee uitloopt vervoert hij alsnog sediment. Doordat haar rivierwater als het ware terechtkomt in een grote bak met water (de zee), neemt de stroomsnelheid compleet af en laat de rivier haar sediment vallen. Als al dit sediment de kans krijgt om zich keer op keer op te laten hopen, zal er langzaam uit dit opgehoopte sediment nieuw land kunnen ontstaan: Delta s. Dit is niet altijd zo want als de zee een erg groot verschil tussen eb en vloed heeft wordt het water bij vloed sterk de rivier op gedrongen. Al het sediment dat bij eb is blijven liggen, wordt dan door sterke getijdenstroming weer meegesleurd. De trechtervormige kust-vorm die hierdoor ontstaat wordt een estuarium genoemd. Zowel in de overstromingsvlakte als op de bodem van de zee hopen zich lagen sediment op. Afhankelijk van de stroomsnelheid zijn dit lagen zand, klei of grind. Aangezien de meeste van deze gebieden doorgaans gedurende lange tijd dalingsgebieden zijn, zakken de oude lagen weg en komen er steeds nieuwe overheen. Zo ontstaan in laagland gebieden en ondiepe zeeën soms wel kilometers dikke pakketten sediment. Als het sediment een paar honderd meter weg is gezakt, begint het provex van verstening. Allereerst worden de korrels dichter op elkaar geplakt. Zo ontstaat uit zand zandsteen, uit klei schalie en uit grind conglomeraat. In zeeën waar geen sedimentatie plaatsvindt, kunnen zich grote hoeveelheden schelpen of kalkskeletjes ophopen. Op deze wijze kan kalksteen gevormd worden. Verwering, erosie en sedimentatie verlopen over het algemeen erg traag. (met uitzondering op een aardverschuiving). H2,11 De vorming en afbraak van gebergten De aarde is een levende en bewegende planeet. Aan het aardoppervlak merken we dat maar al te goed. De energie in het binnenste van de aarde veroorzaakt aardbevingen, vulkanisme en platentektoniek. Dit zijn endogenen processen. De aarde ontvangt ook energie van de zon. Met deze energie wordt het oppervlak opgewarmd, wat leidt tot verwering, erosie en sedimentatie. Dit zijn exogene processen. Samen modellereren de exo en endogenen processen het aardoppervlakte. Met behulp van de zon komen vele processen op gang, zoals het verdampen van oceaanwater, wordt in wolken verplaatst en komt als neerslag naar beneden. Deze hydrologische kringloop zorgt er samen met verwering voor dat gebergten verslijten, en voor sediment zorgen. De oudste stukken aarde vind je op de continenten. Omdat ze veel lichter zijn zijn ze nooit terug gezakt in de mantel. De oudste delen vind je meestal in de kern van het continent, het schild.

11 H2,12 Gesteentekringloop In het algemeen worden er 3 groepen gesteente onderscheiden: 1. De stollingsgesteenten, ontstaat door het afkoelen en stollen van magma. De stollingsgesteenten worden weer onderverdeeld in dieptegesteenten en vulkanische gesteenten. Het grote verschil in uiterlijk tussen deze twee komt vooral door de snelheid waarmee de stolling plaatsvindt. 2. Sedimentgesteente ontstaat doordat verweringmateriaal of resten van dieren en planten zich ergens ophopen, bedekt raken, wegzakken en vervolgens samengeperst worden. Het is geen mengsel van alles door elkaar omdat het sediment door stromend water wordt vervoerd en afgezet. Dit komt doordat de verschillende korrelgroottes bij een andere stroomsnelheid afgezet worden; ze worden dus gesorteerd. 3. Metamorfe gesteente. Deze gesteente ontstaan wanneer stollingsgesteente of sedimentgesteente diep wegzakken in de aardkorst en daar onder hoge druk komen te staan en/of aan hoge temperatuur worden blootgesteld. Hierdoor wordt het gesteente omgevormd en verliest het veel van zijn oorspronkelijke eigenschappen zoals: gelaagdheid, kleur of korrelgrootte. De temperatuur is immers niet hoog genoeg om het gesteente te laten smelten. Bekende voorbeelden van dit soort gesteente zijn marmer, leisteen, gneis en steenkool. Deze gesteenten ontstaan wanneer klaksteen, schalie, graniet of bruinkool onder hoge druk en temperatuur worden samengeperst en omgevormd. schist is een mineraal dat oorspronkelijk schalie was maar door subductie en de warmte van de mantel omgesmolten is naar een nieuwe glinsterende mineraal. Gesteentekringloop is de doorgaande omvorming van stollingsgesteente naar sedimentgesteente naar metamorf gesteente. H2,13 Systeem aarde Het klimaatsysteem en het platentektoniek systeem zijn met elkaar verbonden door een aantal processen die leiden tot de gesteentekringloop. Deze kringloop lijkt doelloos. Wat de enorme betekenis van dit samenspel is, blijkt uit de koolstofkringloop. Het element koolstof komt overal op aarde voor. Koolstof zit opgeslagen in de atmosfeer (lucht), de lithosfeer (gesteente), biosfeer (planten), en de hydrosfeer (water).

23 keer beoordeeld 24 juni 2016

23 keer beoordeeld 24 juni 2016 8,1 Samenvatting door M. 1397 woorden 23 keer beoordeeld 24 juni 2016 Vak Aardrijkskunde Methode BuiteNLand H1 Globalisering 2 Krimpende Wereld Globalisering of mondialisering is het proces waarbij de

Nadere informatie

6.6. Samenvatting door een scholier 1458 woorden 15 augustus keer beoordeeld. Aardrijkskunde

6.6. Samenvatting door een scholier 1458 woorden 15 augustus keer beoordeeld. Aardrijkskunde Samenvatting door een scholier 1458 woorden 15 augustus 2010 6.6 22 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Aardrijkskunde: Endogene en Exogene processen 1.2 t/m 1.9 en 1.11 t/m 1.13 1.2

Nadere informatie

6 keer beoordeeld 24 juni 2016

6 keer beoordeeld 24 juni 2016 6,8 Samenvatting door Mike 1852 woorden 6 keer beoordeeld 24 juni 2016 Vak Aardrijkskunde Methode BuiteNLand H2 Endogene en Exogene processen S2 De Opbouw van de Aarde Oceaanbodem bestaat uit basalt en

Nadere informatie

Tijd-ruimtecompressie à Tijd en ruimte worden in elkaar gedrukt (de relatieve afstand neemt af)

Tijd-ruimtecompressie à Tijd en ruimte worden in elkaar gedrukt (de relatieve afstand neemt af) Samenvatting door S. 1523 woorden 20 oktober 2015 9 5 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Aardrijkskunde samenvatting 2 Globalisering/mondialisering à Verwevenheid tussen gebieden en samenlevingen op aarde

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 2

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 Samenvatting door een scholier 1788 woorden 27 september 2011 7,8 54 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Aardrijkskunde samenvatting H2 2: Globalisering:

Nadere informatie

Samenvatting aardrijkskunde hoofdstuk 1 de aarde:

Samenvatting aardrijkskunde hoofdstuk 1 de aarde: Boekverslag door E. 2593 woorden 1 november 2008 6.3 59 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Samenvatting aardrijkskunde hoofdstuk 1 de aarde: Paragraaf 2 opbouw van de aarde: De oceaan

Nadere informatie

5 havo 2 End. en ex. processen 1-4

5 havo 2 End. en ex. processen 1-4 5 havo 2 End. en ex. processen 1-4 Rusteloze aarde De Toch miljoenenstad ging het in 79 Napels na Chr. ligt grandioos op nog geen mis 10km De inwoners van de Vesuvius, van niemand Pompei waren lijk zich

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 2

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 Samenvatting door een scholier 1875 woorden 20 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Aardrijkskunde H2 Endogene en exogene processen

Nadere informatie

7,3. Samenvatting door een scholier 1540 woorden 15 december keer beoordeeld. Aardrijkskunde

7,3. Samenvatting door een scholier 1540 woorden 15 december keer beoordeeld. Aardrijkskunde Samenvatting door een scholier 1540 woorden 15 december 2011 7,3 49 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand 2: Economische globalisering Globalisering/Mondialisering: Het proces waarbij de

Nadere informatie

Aardrijkskunde Samenvatting Hoofdstuk 2 Endogene en Exogene processen 2 t/m 12

Aardrijkskunde Samenvatting Hoofdstuk 2 Endogene en Exogene processen 2 t/m 12 Aardrijkskunde Samenvatting Hoofdstuk 2 Endogene en Exogene processen 2 t/m 12 2: De opbouw van de aarde Kern: 3700 km dik, binnenste deel vast, buitenste deel vloeibaar -> aardmagnetisme Aardmantel: 2900

Nadere informatie

Krachten van de natuur hoofdstuk 1B4

Krachten van de natuur hoofdstuk 1B4 Krachten van de natuur hoofdstuk 1B4 Cursus 4.1: De aarde beeft Opbouw van de aarde Clip: Opbouw van de aarde De aarde is, van binnen naar buiten, opgebouwd uit: 1. de binnenkern De kern van de aarde is

Nadere informatie

Aardrijkskunde H2 Endogene en exogene processen

Aardrijkskunde H2 Endogene en exogene processen Aardrijkskunde H2 Endogene en exogene processen P2 Opbouw van de aarde Vroeger was de aarde een klont roodgloeiend gesteente, door de afstand tot de zon is dat afgekoeld en de buitenste laag gestold. De

Nadere informatie

Oceaanbodem = basalt, veel zwaarder, 3,0 gram/cm3. Continenten = graniet, lichter, 2,7 gram/cm3.

Oceaanbodem = basalt, veel zwaarder, 3,0 gram/cm3. Continenten = graniet, lichter, 2,7 gram/cm3. Samenvatting door R. 4620 woorden 17 januari 2013 6,1 24 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Memo Hoofdstuk 1: endogene en exogene processen Paragraaf 2: De opbouw van de aarde Een verschrompelde

Nadere informatie

7,3. Samenvatting door R woorden 3 april keer beoordeeld. Aardrijkskunde

7,3. Samenvatting door R woorden 3 april keer beoordeeld. Aardrijkskunde Samenvatting door R. 2357 woorden 3 april 2013 7,3 9 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 samenvatting BuiteNland VWO 5 Globalisering Paragraaf 2, Globalisering:

Nadere informatie

De horizontale bewegingen van de platen

De horizontale bewegingen van de platen De horizontale bewegingen van de platen!sommige platen bestaan uit oceanische korst, sommige uit continentale korst, sommige uit beiden.!een continentale plaat is lichter dan een oceanische plaat Platen

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Aardrijkskunde Samenvatting Hoofdstuk 2 Endogene en Exogene processen 2 t/m 12

Samenvatting Aardrijkskunde Aardrijkskunde Samenvatting Hoofdstuk 2 Endogene en Exogene processen 2 t/m 12 Samenvatting Aardrijkskunde Aardrijkskunde Samenvatting Hoofdstuk 2 Endogene en Exogene processen 2 t/m 12 Samenvatting door F. 1428 woorden 6 december 2012 5,5 18 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde De Aarde

Samenvatting Aardrijkskunde De Aarde Samenvatting Aardrijkskunde De Aarde Samenvatting door een scholier 1657 woorden 7 januari 2010 5,9 10 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde AK SE 2 Aarde 2 De opbouw van de aarde Seismologen: aardbevingdeskundigen.

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Endogene en exogene processen (H2 Aarde)

Samenvatting Aardrijkskunde Endogene en exogene processen (H2 Aarde) Samenvatting Aardrijkskunde Endogene en exogene processen (H2 Aarde) Samenvatting door een scholier 2526 woorden 25 maart 2011 6,3 43 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde H2 aarde Endogene en exogene processen

Nadere informatie

Vorming wereldmarkt Wereld als global village Vorming wereldstaat Amerikanisering

Vorming wereldmarkt Wereld als global village Vorming wereldstaat Amerikanisering Boekverslag door A. 1733 woorden 18 maart 2013 4.8 14 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Paragraaf 2 Globalisering: economisch bekeken Globalisering/mondialisering: het proces waarbij

Nadere informatie

Natuurrampen. Natuurrampen. Enkele voorbeelden... Oorzaken: bijvoorbeeld lawine, aardbeving, orkaan, overstroming, tsunami en vulkaanuitbarsting.

Natuurrampen. Natuurrampen. Enkele voorbeelden... Oorzaken: bijvoorbeeld lawine, aardbeving, orkaan, overstroming, tsunami en vulkaanuitbarsting. Natuurrampen Natuurrampen Natuurrampen Enkele voorbeelden... Oorzaken: bijvoorbeeld lawine, aardbeving, orkaan, overstroming, tsunami en vulkaanuitbarsting. Gevolgen: bijvoorbeeld bedolven mensen, doden,

Nadere informatie

BEWEGENDE AARDE: KWARTET

BEWEGENDE AARDE: KWARTET BEWEGENDE AARDE: KWARTET Theoretisch kader In dit kwartetspel leer je door middel van het beantwoorden van vragen over van alles dat met het bewegen van de aarde te maken heeft. Elk kwartet heeft een onderwerp,

Nadere informatie

Werkblad bij de geoquest Vulkanen

Werkblad bij de geoquest Vulkanen Naam: Werkblad bij de geoquest Vulkanen 1. Wat zijn vulkanen? Een vulkaan is een berg opgebouwd uit lava en as. 2. a)hoe ontstaan vulkanen? Vulkanen ontstaan door breuken in de aardkorst. Door de stromingen

Nadere informatie

Determineren van gesteente

Determineren van gesteente Aarde Paragraaf 1 en atlasvaardigheden Determineren van gesteente Als je een gesteente bestudeert en daarna vaststelt wat de naam van het gesteente is, dan ben je aan het determineren. Je kunt gesteenten

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4: Wereld

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4: Wereld Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4: Wereld Samenvatting door R. 1890 woorden 7 januari 2015 7,3 7 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand 1 Patronen: verschillen in welvaart en welzijn

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE VOOR DE TWEEDE FASE. VWO zakboek samenvattingen begrippen examentips

AARDRIJKSKUNDE VOOR DE TWEEDE FASE. VWO zakboek samenvattingen begrippen examentips AARDRIJKSKUNDE VOOR DE TWEEDE FASE VWO zakboek samenvattingen begrippen examentips Aan de slag met het Wereldwijs zakboek Het Wereldwijs zakboek helpt je bij de voorbereiding op toetsen, schoolexamens

Nadere informatie

1.1 Het ontstaan van de aarde

1.1 Het ontstaan van de aarde Boekverslag door H. 1566 woorden 16 december 2007 6.8 27 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde 1.1 Het ontstaan van de aarde Actualiteitsprincipe: het heden is de sleutel tot het verleden. ONS ZONNESTELSEL.

Nadere informatie

Aarde: De aarde als natuurlijk systeem; samenhangen en diversiteit

Aarde: De aarde als natuurlijk systeem; samenhangen en diversiteit Aarde: De aarde als natuurlijk systeem; Aardrijkskunde VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Overzicht domeinen CE Aardrijkskunde A1: Geografische benadering B1: Samenhang en verscheidenheid in de wereld C1: De aarde

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Systeem Aarde Hoofdstuk 1

Samenvatting Aardrijkskunde Systeem Aarde Hoofdstuk 1 Samenvatting Aardrijkskunde Systeem Aarde Hoofdstuk 1 Samenvatting door Fleur 4479 woorden 11 juli 2017 2 1 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Systeem aarde 1.1 Het ontstaan en de opbouw

Nadere informatie

Aardrijkskunde Bewegende aarde Leerjaar 2ha HBAK Antwoordmodel

Aardrijkskunde Bewegende aarde Leerjaar 2ha HBAK Antwoordmodel Aardrijkskunde Bewegende aarde Leerjaar 2ha HBAK Antwoordmodel ------------------------------------------------------------------------------------------ Let op: - Je bent zelf verantwoordelijk voor het

Nadere informatie

Naam: VULKANEN. Vraag 1. Uit welke drie lagen bestaat de aarde? Vraag 2. Hoe dik is de aardkorst gemiddeld?

Naam: VULKANEN. Vraag 1. Uit welke drie lagen bestaat de aarde? Vraag 2. Hoe dik is de aardkorst gemiddeld? Naam: VULKANEN Voordat je begrijpt hoe vulkanen ontstaan, moet je eerst weten hoe de aarde in elkaar zit. De aarde is een bol die uit drie lagen bestaat. De binnenste laag is de kern. De temperatuur is

Nadere informatie

De Alpen-natuurlandschap

De Alpen-natuurlandschap Samenvatting door T. 1020 woorden 15 december 2012 5,6 36 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo De Alpen-natuurlandschap Het ontstaan Endogende krachten - breuken in aardkorst - aardkorst verdeelt

Nadere informatie

Praktische opdracht Aardrijkskunde De aarde van binnen en de gevolgen daarvan

Praktische opdracht Aardrijkskunde De aarde van binnen en de gevolgen daarvan Praktische opdracht Aardrijkskunde De aarde van binnen en de gevolgen daarvan Praktische-opdracht door een scholier 3026 woorden 8 maart 2004 5,4 83 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hoe is de aarde van

Nadere informatie

7.6. Boekverslag door T woorden 19 juni keer beoordeeld. Aardrijkskunde

7.6. Boekverslag door T woorden 19 juni keer beoordeeld. Aardrijkskunde Boekverslag door T. 2779 woorden 19 juni 2011 7.6 46 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Wereldwijs Hoofdstuk 3 Opbouw en afbraak van het reliëf op aarde Paragraaf 1.1 Alle continenten op aarde

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1 P1-13

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1 P1-13 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1 P1-13 Samenvatting door Merlijn 1972 woorden 7 november 2017 0 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Aardrijkskunde H1: Globalisering Paragraaf 2

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2008-II

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2008-II Actieve aarde Opgave 7 Opheffing van gesteenten en ertsen in het Scandinavisch Hoogland Gebruik de bronnen 10 en 11 van het bronnenboekje. In de derde afbeelding (afbeelding C) van bron 10 zijn de cijfers

Nadere informatie

Aantekening Aardrijkskunde Hoofdstuk 1: Globalisering

Aantekening Aardrijkskunde Hoofdstuk 1: Globalisering Aantekening Aardrijkskunde Hoofdstuk 1: Global Aantekening door F. 617 woorden 6 maart 2013 5,9 5 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Hoofdstuk 1: Wereldglobal 2,3 Global: Global verandert

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1 Globalisering.

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1 Globalisering. Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1 Globalisering. Samenvatting door Suzanne 1952 woorden 20 september 2017 6,1 10 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Ak samenvatting periode 1 hoofdstuk

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m , 1.8

Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m , 1.8 Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m 1.4 + 1.7, 1.8 Samenvatting door K. 958 woorden 9 november 2013 6,5 13 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Samenvatting aardrijkskunde paragraaf

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Systeem Aarde H1

Samenvatting Aardrijkskunde Systeem Aarde H1 Samenvatting Aardrijkskunde Systeem Aarde H1 Samenvatting door J. 3602 woorden 27 april 2014 6,3 11 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo 1.1 Het ontstaan en de opbouw van de aarde Hoe begrijp

Nadere informatie

WERELD. 5 havo 1 Globalisering 1-4

WERELD. 5 havo 1 Globalisering 1-4 WERELD 5 havo 1 Globalisering 1-4 WERELD 5 havo 1 Globalisering 1-4 5 havo 1 Globalisering 1-2 De wereld verandert en Shanghai loopt voorop Hoe blijkt uit elke afbeelding dat de wereld verandert? Globalisering

Nadere informatie

Kei-cool. leerplan inhouden

Kei-cool. leerplan inhouden Kei-cool leerplan inhouden In dit document vind je de leerplandoelen die in de tentoonstelling Kei-Cool behandeld worden voor het vak aardrijkskunde. We gebruiken daarvoor de leerplannen van de 1ste graad

Nadere informatie

Daarbij stierven 200 duizend mensen.

Daarbij stierven 200 duizend mensen. Filmpje op www.youtube.com/watch?v=vua_y9c4zu4&feature=related Google trefwoorden: filmpje, plaattektoniek, teleac, youtube Aardbevingen Beweging in de aarde In 2004 was de tsunami in Azië na aardbeving

Nadere informatie

Woord vooraf. Schatten uit de natuur.indb :09

Woord vooraf. Schatten uit de natuur.indb :09 Varisciet Hope-diamant Conus eburneus Woord vooraf Overal op onze planeet vind je wonderen uit de natuur. De gesteenten waaruit het aardoppervlak bestaat, bergen talloze verrassingen van kleurige mineralen

Nadere informatie

Wat zie jij op het plaatje? Schrijf het vehaal af. De golf was zo hoog als een. Er staan heel veel huizen onder

Wat zie jij op het plaatje? Schrijf het vehaal af. De golf was zo hoog als een. Er staan heel veel huizen onder Lees het verhaal van de aardbeving. Stel je voor: de aarde beweegt. De lampen schudden heen en weer. Je hele huis schudt heen en weer. Het huis stort in! Alles is kapot. Dat kan gebeuren bij een aardbeving.

Nadere informatie

Inleiding Waarom dit onderwerp?

Inleiding Waarom dit onderwerp? Inleiding Ik zou graag willen weten hoe vulkanen ontstaan. En wat de oorzaak kan zijn dat vulkanen uitbarsten. Waarom dit onderwerp? Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik laatst heel vaak de Etna op tv

Nadere informatie

1. Het Heelal. De aarde lijkt groot, maar onze planeet is niet meer dan een stip in een onmetelijke ruimte.

1. Het Heelal. De aarde lijkt groot, maar onze planeet is niet meer dan een stip in een onmetelijke ruimte. De aarde 1. Het Heelal De aarde lijkt groot, maar onze planeet is niet meer dan een stip in een onmetelijke ruimte. De oerknal Wetenschappers denken dat er meer dan 15 miljoen jaar geleden een enorme ontploffing

Nadere informatie

Vulkanen. Voorwoord! Ik heb dit onderwerp gekozen omdat, ik een onderwerp wou dat niet vaak voor komt. En dan kan je er ook nog iets van leren. Blz.

Vulkanen. Voorwoord! Ik heb dit onderwerp gekozen omdat, ik een onderwerp wou dat niet vaak voor komt. En dan kan je er ook nog iets van leren. Blz. Vulkanen Blz. 1 Vulkanen Voorwoord! Ik heb dit onderwerp gekozen omdat, ik een onderwerp wou dat niet vaak voor komt. En dan kan je er ook nog iets van leren. Blz.2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 voorblad Blz.

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2010 - II

Eindexamen aardrijkskunde havo 2010 - II Beoordelingsmodel Wereld Opgave 1 De global shift 1 maximumscore 2 aandeel van het totale handelsvolume 1 Het aandeel in het totale handelsvolume is (in Azië) toegenomen 1 2 maximumscore 1 Uit het antwoord

Nadere informatie

Praktische opdracht Aardrijkskunde Opbouw van Reliëf door Vulkanisme

Praktische opdracht Aardrijkskunde Opbouw van Reliëf door Vulkanisme Praktische opdracht Aardrijkskunde Opbouw van Reliëf door Vulkanisme Praktische-opdracht door een scholier 2770 woorden 4 maart 2009 5,2 11 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Opbouw van reliëf door vulkanisme

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde H1 De actieve aarde

Samenvatting Aardrijkskunde H1 De actieve aarde Samenvatting Aardrijkskun H1 De actieve aar Samenvatting door P. 1673 woorn 27 februari 2013 7,3 8 keer beooreld Vak Metho Aardrijkskun De Geo 1.1: De aar is zo n 4,5 miljard jaar oud Schotse geoloog Hutton

Nadere informatie

Kernpunten. Conclusie en nawoord. Essay naar de temperaturen binnen de kern van de aarde. Auteur: Sebastien Immers. Copyright Augustus 2010

Kernpunten. Conclusie en nawoord. Essay naar de temperaturen binnen de kern van de aarde. Auteur: Sebastien Immers. Copyright Augustus 2010 Kernpunten Essay naar de temperaturen binnen de kern van de aarde. Conclusie en nawoord Auteur: Sebastien Immers Copyright Augustus 2010 Voor meer informatie: info@immerspher.com Internetadressen: http://www.immerspher.com

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 2,3,4,7,8

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 2,3,4,7,8 Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 2,3,4,7,8 Samenvatting door V. 1226 woorden 30 oktober 2016 7,1 21 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Par. 1.2 Er zijn 2 manieren om

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 1t/m 12

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 1t/m 12 Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 1t/m 12 Samenvatting door een scholier 2554 woorden 27 oktober 2011 7,7 15 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Samenvatting aardrijkskunde

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Systeem Aarde.

Samenvatting Aardrijkskunde Systeem Aarde. Samenvatting door een scholier 2571 woorden 8 december 2012 6.6 135 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Samenvatting Aardrijkskunde Systeem Aarde. 1 1.1 De aarde bestaat al zo n 4,6 miljard

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde H2 par 4,5,6

Samenvatting Aardrijkskunde H2 par 4,5,6 Samenvatting Aardrijkskunde H2 par 4,5,6 Samenvatting door N. 886 woorden 8 februari 2017 6,4 9 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Wereldwijs Platentektoniek: De aardkorst bestaat uit platen, gescheiden

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde oud progr vwo 2010 - I

Eindexamen aardrijkskunde oud progr vwo 2010 - I Actieve aarde Opgave 7 Platentektoniek en klimaat Bestudeer bron 1 die bij deze opgave hoort. 1p 25 Welke atlaskaart moet je gebruiken om inzicht te krijgen in de plaattektonische bewegingen vanaf het

Nadere informatie

Aardrijkskunde Aarde hoofdstuk 3

Aardrijkskunde Aarde hoofdstuk 3 Samenvatting door Nikita 2543 woorden 6 mei 2018 7 3 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Wereldwijs Aardrijkskunde Aarde hoofdstuk 3 Het Actualiteitsprincipe is de aanname dat alle geologische processen

Nadere informatie

De kracht van de natuur

De kracht van de natuur De kracht van de natuur inhoud blz. Natuurrampen 3 1. Aardbevingen 4 2. Vulkanen 7 3. Lawines 10 4. Tornado s 13 5. Tsunami s 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden 18 Natuurrampen

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Systeem Aarde Hoofdstuk 1

Samenvatting Aardrijkskunde Systeem Aarde Hoofdstuk 1 Samenvatting Aardrijkskunde Systeem Aarde Hoofdstuk 1 Samenvatting door N. 1932 woorden 2 maart 2016 7,2 10 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Samenvatting Aardrijkskunde Systeem aarde Hoofdstuk

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Samenvatting H2 par. 1 en 2

Samenvatting Aardrijkskunde Samenvatting H2 par. 1 en 2 Samenvatting Aardrijkskunde Samenvatting H2 par. 1 en 2 Samenvatting door Puck 1740 woorden 12 december 2017 8,8 5 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Paragraaf 1 Endogene en exogene krachten De aarde is

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Opmerking Alleen als alle drie de landen juist zijn, dient 1 scorepunt te worden toegekend.

Vraag Antwoord Scores. Opmerking Alleen als alle drie de landen juist zijn, dient 1 scorepunt te worden toegekend. Beoordelingsmodel Wereld Opgave 1 Globalisering in de auto-industrie 1 maximumscore 1 global shift / uitschuiving 2 maximumscore 1 China, India, Mexico Alleen als alle drie de landen juist zijn, dient

Nadere informatie

Vulkaanuitbarsting in het nieuws!

Vulkaanuitbarsting in het nieuws! Kopieerblad 1 Vulkaanuitbarsting in het nieuws! Vulkaanuitbarsting in het nieuws! Wat weet je over de vulkaanuitbarsting die heeft plaatsgevonden? Waar heeft de vulkaanuitbarsting plaatsgevonden? Duid

Nadere informatie

Koolstof wordt teruggevonden in alle levende materie en in sedimenten, gesteenten, de oceanen en de lucht die we inademen.

Koolstof wordt teruggevonden in alle levende materie en in sedimenten, gesteenten, de oceanen en de lucht die we inademen. Koolstofcyclus Samenvatting Koolstof wordt teruggevonden in alle levende materie en in sedimenten, gesteenten, de oceanen en de lucht die we inademen. Er is een uitwisseling van koolstof tussen oceanen,

Nadere informatie

Vraagvormen in het CE Aardrijkskunde (HV) Geef Geef aan Leg uit Beredeneer Beschrijf Beargumenteer

Vraagvormen in het CE Aardrijkskunde (HV) Geef Geef aan Leg uit Beredeneer Beschrijf Beargumenteer Vraagvormen in het CE Aardrijkskunde (HV) Geef Geef aan Leg uit Beredeneer Beschrijf Beargumenteer Programma Standaardvormen van Beschrijf Opvallende kenmerken van Beschrijf Oefening: methodetoets herschrijven

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch)

Samenvatting (Summary in Dutch) (Summary in Dutch) Aardwetenschappers kijken naar de structuur van het oppervlak en inwendige van de aarde, en de processen die zich daar afspelen. De aarde lijkt op het eerste gezicht nogal hard en vast,

Nadere informatie

De Noordzee HET ONTSTAAN

De Noordzee HET ONTSTAAN De Noordzee De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De Noordzee is een ondiepe (30-200 m) randzee van de Atlantische oceaan met

Nadere informatie

Een vulkaan onder Nederland

Een vulkaan onder Nederland lespakket Natuurkunde studie Aardwetenschappen Een vulkaan onder Nederland Jij bent de geoloog in dienst en verantwoordelijk voor het geruststellen van de (Europese) bevolking. Jij moet bepalen wie er

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 3 Samenhang en verscheidenheid

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 3 Samenhang en verscheidenheid Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 3 Samenhang en verscheidenheid Samenvatting door een scholier 2283 woorden 2 januari 2015 6,4 41 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Wereldwijs Hoofdstuk 3

Nadere informatie

Er is wereldwijd sprake van een standaardisering van culturele ideeën, economieën en regels.

Er is wereldwijd sprake van een standaardisering van culturele ideeën, economieën en regels. Samenvatting door Britt 1686 woorden 2 oktober 2016 5,6 6 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde AK H1 2 2. 1 Mondiale stromen van goederen en grondstoffen worden mogelijk gemaakt door globalisering: het verschijnsel

Nadere informatie

7.2. Boekverslag door K woorden 24 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Pagina 1 van 5

7.2. Boekverslag door K woorden 24 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde.   Pagina 1 van 5 Boekverslag door K. 1768 woorden 24 november 2014 7.2 23 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo https://www.scholieren.com/verslag/83719 Pagina 1 van 5 2 De wereld, systeem van landen en relaties

Nadere informatie

inhoud 1. Vulkanen 2. Een kijkje in de aarde 3. Schuivende platen 4. Het ontstaan van vulkanen 5. Een kijkje in een vulkaan 6.

inhoud 1. Vulkanen 2. Een kijkje in de aarde 3. Schuivende platen 4. Het ontstaan van vulkanen 5. Een kijkje in een vulkaan 6. Vulkanen inhoud. Vulkanen 3 2. Een kijkje in de aarde 4 3. Schuivende platen 5 4. Het ontstaan van vulkanen 6 5. Een kijkje in een vulkaan 9 6. De uitbarsting 0 7. Soorten vulkanen 2 8. De supervulkaan

Nadere informatie

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 5. www.degeo-online.nl. 1ste druk

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 5. www.degeo-online.nl. 1ste druk De Geo 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 5 www.degeo-online.nl 1ste druk De Geo, aardrijkskunde voor de onderbouw van th - Docentenhandleiding 1 TH 1 ThiemeMeulenhoff Utrecht/Zutphen,

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk en

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk en Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1.1 1.2 en 4.1 4.2 Samenvatting door een scholier 1402 woorden 5 december 2017 7 21 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Humboldt Aardrijkskunde toetsweek 1

Nadere informatie

Eekhoutcentrum Vliebergh. Wegwijzers voor Aardrijkskunde

Eekhoutcentrum Vliebergh. Wegwijzers voor Aardrijkskunde Eekhoutcentrum Vliebergh NASCHOLING AARDRIJKSKUNDE Wegwijzers voor Aardrijkskunde Geologie: - Opbouw en structuur van de aarde - Platentektoniek - Geologische geschiedenis Kulak 21/11/15 13h30-16h30 KUL

Nadere informatie

Kei-cool. De tentoonstelling in het kort

Kei-cool. De tentoonstelling in het kort Kei-cool De tentoonstelling in het kort In deze Kei-coole interactieve tentoonstelling treed je in de voetsporen van een echte geoloog. Tijdens je tocht steek je heel wat op over gesteenten en mineralen.

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer...

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer... INHOUD Inleiding...6 1 Aardbevingen...8 2 Bergen... 10 3 Bosbranden... 12 4 Koraal... 14 5 Lawines... 16 6 Meteorieten... 18 7 Onweer... 20 8 Opwarming van de aarde... 22 9 Orkanen... 24 10 Overstromingen...

Nadere informatie

INDONESIË. Natuurlijke en landschappelijke kenmerken

INDONESIË. Natuurlijke en landschappelijke kenmerken INDONESIË Natuurlijke en landschappelijke kenmerken Structuur [1/2] De kandidaat kan gebiedskenmerken van een ontwikkelingsland beschrijven en analyseren. Het betreft: a. sociaal-geografische en fysisch-geografische

Nadere informatie

Humboldt. Humboldt. Pico del Teide 1 HV LEEROPDRACHTENBOEK AARDRIJKSKUNDE VOOR DE ONDERBOUW

Humboldt. Humboldt. Pico del Teide 1 HV LEEROPDRACHTENBOEK AARDRIJKSKUNDE VOOR DE ONDERBOUW 1 H V Humboldt Humboldt Alexander von Humboldt (1769-1859) was een Duitse wetenschapper en ontdekkingsreiziger. Veel mensen zien hem als de eerste moderne geograaf. Terwijl andere wetenschappers vooral

Nadere informatie

6,5. Samenvatting door L woorden 12 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde

6,5. Samenvatting door L woorden 12 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde Samenvatting door L. 2255 woorden 12 november 2014 6,5 8 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Globalisering of mondialisering is het proces waarbij de verwevenheid tussen verschillende

Nadere informatie

Soorten vulkanen. Tefra vulkaan: Werkende vulkaan: Er zijn heel veel soorten vulkanen en ik ga er 6 opnoemen en er wat over vertellen dat zijn,

Soorten vulkanen. Tefra vulkaan: Werkende vulkaan: Er zijn heel veel soorten vulkanen en ik ga er 6 opnoemen en er wat over vertellen dat zijn, Voorwoord Ik doe mijn werkstuk over vulkanen, ik doe hem over vulkanen omdat ik er echt niets over wist, en het leek me een superleuk en interessant onderwerp, ik ga u iets leren wat voor soorten uitbarstingen

Nadere informatie

Werkstuk ANW Aardbevingen

Werkstuk ANW Aardbevingen Werkstuk ANW Aardbevingen Werkstuk door een scholier 879 woorden 3 juni 2004 5,7 57 keer beoordeeld Vak ANW Hoe ontstaat een aardbeving Om deze deelvraag te beantwoorden moet ik eerst uitleggen dat de

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1 t/m 3

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1 t/m 3 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1 t/m 3 Samenvatting door een scholier 2380 woorden 8 februari 2010 5 16 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo f De aarde is 4.6 miljard jaar oud. Om deze

Nadere informatie

NRC Artikel van 19 september 2011

NRC Artikel van 19 september 2011 NRC Artikel van 19 september 2011 http://www.nrc.nl/nieuws/2011/09/19/dodental-aardbeving-india-loopt-op/ Leerstofanalyse 1. belangrijke leerstof elementen feiten: van de buitenwereld afgesloten rampgebied,

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores

Vraag Antwoord Scores Wereld Opgave 1 De millenniumdoelen 1 maximumscore 1 Een juist argument is: Het percentage inwoners dat minder dan $ 1,25 per dag te besteden heeft geeft aan welk deel van de bevolking in extreme armoede

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2010 - I

Eindexamen aardrijkskunde havo 2010 - I Beoordelingsmodel Wereld Opgave 1 Een demografische vergelijking tussen Nederland en Japan 1 maximumscore 3 Deze fase wordt gekenmerkt door een laag geboorte- en een laag sterftecijfer / een klein geboorte-

Nadere informatie

De vegetatiezones: Kleur de vegetatiezones tussen 0 en 20 OL. Maak een legende:

De vegetatiezones: Kleur de vegetatiezones tussen 0 en 20 OL. Maak een legende: De vegetatiezones: Kleur de vegetatiezones tussen 0 en 20 OL. Maak een legende: 64 Lokaliseer de klimatogrammen op de kaart Bepaal het klimaat en de vegetatie van elk klimaogram m.b.v. je determineertabel

Nadere informatie

Ruimtelijke interactie: De uitwisseling o verplaatsing van mensen, goederen en informatie tussen gebieden.

Ruimtelijke interactie: De uitwisseling o verplaatsing van mensen, goederen en informatie tussen gebieden. Samenvatting door L. 1577 woorden 8 december 2014 8,6 10 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo 3 Begrippen Ruimtelijke interactie: De uitwisseling o verplaatsing van mensen, goederen en informatie

Nadere informatie

Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de vragen onderverdeeld in 4 categorieën.

Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de vragen onderverdeeld in 4 categorieën. Beste leerling, Dit document bevat het examenverslag voor leerlingen van het vak aardrijkskunde vwo, eerste tijdvak (2019). In dit examenverslag proberen we een zo goed mogelijk antwoord te geven op de

Nadere informatie

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 53e druk.

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 53e druk. Examen HAVO 2013 tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 53e druk. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Ons zonnestelsel bestaat uit de zon, een ster met 8 planeten die daarom heen draaien.

Ons zonnestelsel bestaat uit de zon, een ster met 8 planeten die daarom heen draaien. Samenvatting door E. 1376 woorden 3 april 2015 7,3 25 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Ak samenvatting H2 2 Ons zonnestelsel bestaat uit de zon, een ster met 8 planeten die daarom

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde 4.1 t/m 4.6

Samenvatting Aardrijkskunde 4.1 t/m 4.6 Samenvatting Aardrijkskunde 4.1 t/m 4.6 Samenvatting door een scholier 1392 woorden 15 januari 2014 5,9 5 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Wereldwijs AARDRIJKSKUNDE PW 4.1 T/M 4.6 H 4 1 *Reliëfkaart:

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2005-II

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2005-II 4 Beoordelingsmodel Migratie en mobiliteit Opgave 1 1 de randgemeenten van de drie grote steden 1 de provincie Flevoland 1 2 Uit de beschrijving moet blijken dat: in de jaren 60 en 70 zich hier veel jonge

Nadere informatie

AARDE 2 VWO ANTWOORDENBOEK HOOFDSTUK 5 OPBOUW EN AFBRAAK VAN RELIËF

AARDE 2 VWO ANTWOORDENBOEK HOOFDSTUK 5 OPBOUW EN AFBRAAK VAN RELIËF HOOFDSTUK 5 Paragraaf 1 Oriëntatie 1 a Noord- en Zuid-Amerika en Afrika b Europa en Azië c Antarctica lag niet overheersend in het poolgebied. Hierdoor kon zich geen landijs gaan vormen. 2 a het Carboon

Nadere informatie

GEA Leiden 22 maart Plaattektoniek: Rond Over In Door. Dr Bernd Andeweg. Aardwetenschappen, Vrije Universiteit

GEA Leiden 22 maart Plaattektoniek: Rond Over In Door. Dr Bernd Andeweg. Aardwetenschappen, Vrije Universiteit GEA Leiden 22 maart 2011 Plaattektoniek: Rondjes Rond Over In Door de Aarde Dr Bernd Andeweg Outline Actualiteit 1: Aardbeving Nederland? Actualiteit 2: Japan Actualiteit 3: meer aardbevingen? Rondje 1:

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE VOOR DE TWEEDE FASE. VWO leeropdrachtenboek

AARDRIJKSKUNDE VOOR DE TWEEDE FASE. VWO leeropdrachtenboek AARDRIJKSKUNDE VOOR DE TWEEDE FASE VWO leeropdrachtenboek Grensgebied Opbouw afbraak tussen van Mexico reliëf en de VS Globalisering, Middellandse-Zeegebied landbouw en landschap Wereld Aarde 21 Hoofdstuk

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1, Globalisering

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1, Globalisering Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1, Globalisering Samenvatting door een scholier 1677 woorden 11 december 2009 5,6 19 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Aardrijkskunde Hoofdstuk

Nadere informatie

Erosie en verwering hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Erosie en verwering hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 16 December 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/52472 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Beschrijven de Ring van vuur.

Beschrijven de Ring van vuur. Samenvatting door M. 1687 woorden 8 oktober 2012 6 51 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Hoofdstuk 5, Azie rampen 1, De ring van vuur. Drie soorten natuurrampen die vaak in Azie voorkomen.

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 5

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 5 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 5 Samenvatting door M. 2129 woorden 27 juni 2012 6,3 1 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo 1, De ring van vuur. Drie soorten natuurrampen die vaak in

Nadere informatie