Vulkaanuitbarsting in het nieuws!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vulkaanuitbarsting in het nieuws!"

Transcriptie

1 Kopieerblad 1 Vulkaanuitbarsting in het nieuws! Vulkaanuitbarsting in het nieuws! Wat weet je over de vulkaanuitbarsting die heeft plaatsgevonden? Waar heeft de vulkaanuitbarsting plaatsgevonden? Duid dit aan op de wereldkaart. Voeg hier eventueel een artikel over de vulkaanuitbarsting bij.

2 Kopieerblad 2 Dossier vulkaan Vulkanen Hoe ontstaan vulkanen? De aardkost bestaat uit verschillende platen. Die platen liggen niet stil, ze verschuiven en dat heeft grote gevolgen. Wanneer twee platen schuiven, kunnen er vulkanen ontstaan. De ene plaat wordt onder de andere geschoven en de brokken steen vallen naar beneden. Hoe verder naar beneden, hoe heter het gesteente wordt. Uiteindelijk smelt het. Het stijgt als magma op uit de aardmantel, breekt door de aardkorst heen en wordt een vulkaan. Soms gebeurt het ook dat twee platen van elkaar wegschuiven. Op die plaats ontstaat een breuk die wordt opgevuld met magma. De magma stijgt op, koelt af en stolt. De gestolde magma wordt zo hard dat het vast gesteente wordt. In nog andere gevallen kan het zijn dat de magma zo heet wordt, dat deze een gat brandt in de aardkorst. Op deze hotspot ontstaat een vulkaan.

3 Waarom barst een vulkaan uit? Wanneer de magma met zoveel kracht de berg in geduwd wordt, gaat de berg trillen en uitzetten. Het magma stolt tot een grote, hete prop wanneer hij de krater van de vulkaan bereikt. Af en toe vallen er stukken af. De prop wordt groter en groter en barst dan uit elkaar waardoor het magma het aardoppervlak bereikt. Dan wordt de magma lava genoemd. Het lava komt in een grote wolk uit de vulkaan. Aan de buitenkant is de wolk grijs, maar binnenin zit roodgloeiend gas en as. Een spoor van as en puin blijft achter. Soorten vulkanen Wanneer we over vulkanen spreken, maken we een onderscheid tussen actieve, slapende en dode vulkanen. Dit is een voorbeeld van een actieve vulkaan. Actieve vulkanen barsten nog af en toe uit. Actieve vulkanen worden ook wel eens de werkers genoemd. Volgens de gegevens telt de aarde meer dan 1500 vulkanen, waarvan er ongeveer 600 in de recente geschiedenis zijn uitgebarsten. We kunnen dus zeggen dat de aarde ongeveer 600 actieve vulkanen telt. Daar komen er nog wel vaak bij, omdat er steeds nieuwe vulkanen ontdekt worden. Deze nieuwe vulkanen bevinden zich vooral op de bodem van de zeeën en oceanen.

4 Dit is een voorbeeld van een slapende vulkaan. Deze vulkanen zijn op dit moment niet actief, maar ze kunnen elke moment weer uitbarsten. Het is heel moeilijk om het onderscheid te maken tussen een slapende en een actieve vulkaan. Dit is een voorbeeld van een dode vulkaan. Deze vulkanen zijn voor het laatst duizenden of miljoenen jaren geleden uitgebarsten. De kans dat deze vulkaan opnieuw uitbarst is miniem. Waar vinden we vulkanen? Vulkanen ontstaan op plaatsen waar twee platen tegen elkaar schuiven. Dit gebeurt vooral met platen aan de rand van de Grote of de Stille Oceaan. Die rand wordt de ring of fire genoemd. Wat zijn de gevolgen van een vulkaanuitbarsting? Een vulkaanuitbarsting heeft heel wat negatieve gevolgen. Ganse dorpen worden overspoeld en met lava bedekt. Mensen kunnen levend verbrand worden. De wolk van de vulkaan is zo dik dat het in sommige gevallen meer dan 2 dagen geen licht doorlaat. Op die plaats blijft het dan volledig donker. Bij hevige regenval kunnen het as en het puin in een grote modderstroom terechtkomen. Deze gaat met een hevige vaart van de vulkaan naar beneden. Alles wat die modderstroom op zijn pad tegenkomt, wordt meegesleurd.

5 Naast al deze negatieve gevolgen is er ook een voordeel aan het uitbarsten van een vulkaan. De assen van de vulkaan die over de grond gespreid worden, maken de bodem heel vruchtbaar waardoor deze ideaal is voor de landbouw. Wist je dat het woord vulkaan van Vulcano komt? Dat is een Italiaans eilandje ten noorden van Sicilië. Dit eilandje is sinds mensenheugenis vulkanisch actief en de oude Romeinen noemden hun God van het vuur Vulcanus, naar dit eiland. lava wel 1200 C kan worden? Dat is 12 keer warmer dan kokend water! sommige mensen doen aan vulkaanboarden? Bij deze extreme sport boarden de sporters van een actieve vulkaan naar beneden. Je kan het vergelijken met snowboarden. er op de maan van de planeet Jupiter meer dan 400 vulkanen zijn? er in een gemiddeld jaar ongeveer 60 vulkaanuitbarstingen zijn? men vroeger dacht dat de God van het vuur in de vulkanen woonde en vuur spuwde als hij kwaad werd? je ook vulkanen onder het wateroppervlak, diep onder de zee, vindt? Indonesië de meeste vulkanen van de wereld heeft? de Vesuvius de enige nog werkende vulkaan op het Europese vasteland is? Deze vulkaan ligt in Italië.

6 Kopieerblad 3 Werkblaadje vulkaan Vulkanen Vul de volgende woorden in op de tekening. (magmakamer kraterpijp hoofdkrater oude krater lagen lava en as zijkrater lavastroom) Verbind de namen van de 3 soorten vulkanen met de juiste uitleg. actieve vulkanen Vulkanen die duizenden of zelfs miljoenen jaren geleden voor de laatste keer zijn uitgebarsten. Ze zijn voor altijd uitgedoofd. slapende vulkanen Vulkanen die regelmatig tot uitbarsting komen. Dit kan variëren van tientallen tot duizenden jaren. dode vulkanen Vulkanen waarin binnenin de vulkaan al een lange tijd geen activiteit is, maar die welk elk moment weer kunnen uitbarsten.

7 De vulkaan barst uit! Kleur lava rood en magma geel. Vul het kruiswoordraadsel in. 1. Vulkanen komen vooral voor aan de rand van de Grote Oceaan. Die rand wordt de... genoemd. 2. Het land met de meeste vulkanen ter wereld. 3. De enige nog werkende vulkaan op het platteland in Italië. 4. As en puin komen rondom de vulkaan terecht. Als het regent, ontstaat er een Een vulkaan die weinig activiteit vertoont maar wel elk moment weer kan uitbarsten. 6. Een vulkaan die af en toe tot uitbarsting komt is een actieve vulkaan of een.... O

8 Kopieerblad 3 Werkblaadje vulkaan - correctiesleutel Vulkanen Vul de volgende woorden in op de tekening. (magmakamer kraterpijp hoofdkrater oude krater lagen lava en as zijkrater lavastroom) oude krater kraterpijp hoofdkrater lavastroom lagen lava en as magmakamer zijkrater Verbind de namen van de 3 soorten vulkanen met de juiste uitleg. actieve vulkanen Vulkanen die duizenden of zelfs miljoenen jaren geleden voor de laatste keer zijn uitgebarsten. Ze zijn voor altijd uitgedoofd. slapende vulkanen Vulkanen die regelmatig tot uitbarsting komen. Dit kan variëren van tientallen tot duizenden jaren. dode vulkanen Vulkanen waarin binnenin de vulkaan al een lange tijd geen activiteit is, maar die welk elk moment weer kunnen uitbarsten.

9 De vulkaan barst uit! Kleur lava rood en magma geel. lava = buiten vulkaan magma = in vulkaan Vul het kruiswoordraadsel in. R I N V M O D D E R S U V I U S S L A P E N D G O F F I T R O E I N D O N W E R K E R S I Ë M 1. Vulkanen komen vooral voor aan de rand van de Grote Oceaan. Die rand wordt de... genoemd. 2. Het land met de meeste vulkanen ter wereld. 3. De enige nog werkende vulkaan op het platteland in Italië. 4. As en puin komen rondom de vulkaan terecht. Als het regent, ontstaat er een Een vulkaan die weinig activiteit vertoont maar wel elk moment weer kan uitbarsten. 6. Een vulkaan die af en toe tot uitbarsting komt is een actieve vulkaan of een.... O

10 Kopieerblad 4 Zelf een vulkaan maken Zelf een vulkaan maken Vulkaanlandschap Dit heb je nodig: stevig stuk karton van ongeveer 60 bij 40 cm, kippengaas, ondiep plastic kommetje, behangerslijm, oude kranten, kleine emmer, verf die tegen water kan, allerlei materiaal om zelf bomen/ huizen te maken. Zo ga je te werk: 1. Vervorm het kippengaas tot een berglandschap. Maak een vulkaankrater in het midden. Let erop dat het plastic kommetje precies in de vulkaanmond past. 2. Maak een papje van water en behangerslijm in de emmer. 3. Scheur kleine strookjes van het krantenpapier. Dop ze in de lijm. Zo maak je papier-maché. Bedek daarmee nu het kippengaas. Zorg voor een drietal lagen. Laat het geheel opdrogen. 4. Maak nu kleine huisjes, bomen enzovoort. Zo maak je een echt landschap. (Let op de juiste grootte!) 5. Is het papier opgedroogd? Dan verf je het landschap en plaats je de huisjes, boompjes

11 Gaan voor die vulkaan! Bovenaan in de vulkaankegel heb je een krater gemaakt. Daarlangs zal de hete magma vanuit de aardbodem naar boven stromen. Je gaat nu een stroom lava nabootsen. Wanneer de magma uit je vulkaan loopt, zie je welke gevaren er zijn. Huisjes worden misschien bedolven. Je kunt nu, net zoals de mensen dat in werkelijkheid doen, dammen maken om de lava in goede banen te leiden. (Gebruik daarvoor klei op je landschap.) Dit heb je nodig: het vulkaanslandschap, boetseerklei, houten pollepel, 4 eetlepels bloem, zakje bakpoeder, bekertje met 1 dl azijn, rode voedingskleurstof, spons Zo ga je te werk: 1. Meng de bloem en het bakpoeder in het plastic kommetje. 2. Zet het kommetje in de krater. 3. Meng de rode voedingskleurstof met azijn. 4. Voeg beetje bij beetje de gekleurde azijn bij de bloem. 5. Je vulkaan begint langzaam uit te barsten. Zorg dat de stroom lava de huizen niet bedreigt. Maak daarvoor dammen. 6. Reinig achteraf je landschap met een spons en zuiver water.

Werkblad bij de geoquest Vulkanen

Werkblad bij de geoquest Vulkanen Naam: Werkblad bij de geoquest Vulkanen 1. Wat zijn vulkanen? Een vulkaan is een berg opgebouwd uit lava en as. 2. a)hoe ontstaan vulkanen? Vulkanen ontstaan door breuken in de aardkorst. Door de stromingen

Nadere informatie

Naam: VULKANEN. Vraag 1. Uit welke drie lagen bestaat de aarde? Vraag 2. Hoe dik is de aardkorst gemiddeld?

Naam: VULKANEN. Vraag 1. Uit welke drie lagen bestaat de aarde? Vraag 2. Hoe dik is de aardkorst gemiddeld? Naam: VULKANEN Voordat je begrijpt hoe vulkanen ontstaan, moet je eerst weten hoe de aarde in elkaar zit. De aarde is een bol die uit drie lagen bestaat. De binnenste laag is de kern. De temperatuur is

Nadere informatie

inhoud 1. Vulkanen 2. Een kijkje in de aarde 3. Schuivende platen 4. Het ontstaan van vulkanen 5. Een kijkje in een vulkaan 6.

inhoud 1. Vulkanen 2. Een kijkje in de aarde 3. Schuivende platen 4. Het ontstaan van vulkanen 5. Een kijkje in een vulkaan 6. Vulkanen inhoud. Vulkanen 3 2. Een kijkje in de aarde 4 3. Schuivende platen 5 4. Het ontstaan van vulkanen 6 5. Een kijkje in een vulkaan 9 6. De uitbarsting 0 7. Soorten vulkanen 2 8. De supervulkaan

Nadere informatie

Krachten van de natuur hoofdstuk 1B4

Krachten van de natuur hoofdstuk 1B4 Krachten van de natuur hoofdstuk 1B4 Cursus 4.1: De aarde beeft Opbouw van de aarde Clip: Opbouw van de aarde De aarde is, van binnen naar buiten, opgebouwd uit: 1. de binnenkern De kern van de aarde is

Nadere informatie

Vulkanen. Voorwoord! Ik heb dit onderwerp gekozen omdat, ik een onderwerp wou dat niet vaak voor komt. En dan kan je er ook nog iets van leren. Blz.

Vulkanen. Voorwoord! Ik heb dit onderwerp gekozen omdat, ik een onderwerp wou dat niet vaak voor komt. En dan kan je er ook nog iets van leren. Blz. Vulkanen Blz. 1 Vulkanen Voorwoord! Ik heb dit onderwerp gekozen omdat, ik een onderwerp wou dat niet vaak voor komt. En dan kan je er ook nog iets van leren. Blz.2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 voorblad Blz.

Nadere informatie

Inleiding Waarom dit onderwerp?

Inleiding Waarom dit onderwerp? Inleiding Ik zou graag willen weten hoe vulkanen ontstaan. En wat de oorzaak kan zijn dat vulkanen uitbarsten. Waarom dit onderwerp? Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik laatst heel vaak de Etna op tv

Nadere informatie

Soorten vulkanen. Tefra vulkaan: Werkende vulkaan: Er zijn heel veel soorten vulkanen en ik ga er 6 opnoemen en er wat over vertellen dat zijn,

Soorten vulkanen. Tefra vulkaan: Werkende vulkaan: Er zijn heel veel soorten vulkanen en ik ga er 6 opnoemen en er wat over vertellen dat zijn, Voorwoord Ik doe mijn werkstuk over vulkanen, ik doe hem over vulkanen omdat ik er echt niets over wist, en het leek me een superleuk en interessant onderwerp, ik ga u iets leren wat voor soorten uitbarstingen

Nadere informatie

Natuurrampen. Natuurrampen. Enkele voorbeelden... Oorzaken: bijvoorbeeld lawine, aardbeving, orkaan, overstroming, tsunami en vulkaanuitbarsting.

Natuurrampen. Natuurrampen. Enkele voorbeelden... Oorzaken: bijvoorbeeld lawine, aardbeving, orkaan, overstroming, tsunami en vulkaanuitbarsting. Natuurrampen Natuurrampen Natuurrampen Enkele voorbeelden... Oorzaken: bijvoorbeeld lawine, aardbeving, orkaan, overstroming, tsunami en vulkaanuitbarsting. Gevolgen: bijvoorbeeld bedolven mensen, doden,

Nadere informatie

Aardrijkskunde Bewegende aarde Leerjaar 2ha HBAK Antwoordmodel

Aardrijkskunde Bewegende aarde Leerjaar 2ha HBAK Antwoordmodel Aardrijkskunde Bewegende aarde Leerjaar 2ha HBAK Antwoordmodel ------------------------------------------------------------------------------------------ Let op: - Je bent zelf verantwoordelijk voor het

Nadere informatie

Daarbij stierven 200 duizend mensen.

Daarbij stierven 200 duizend mensen. Filmpje op www.youtube.com/watch?v=vua_y9c4zu4&feature=related Google trefwoorden: filmpje, plaattektoniek, teleac, youtube Aardbevingen Beweging in de aarde In 2004 was de tsunami in Azië na aardbeving

Nadere informatie

Ik kies: c Opdracht: Berg in beeld c Opdracht: Vulkaan in actie c Opdracht: Wat brengt de toekomst? Blink Wereld - Aardrijkskunde Pagina 1

Ik kies: c Opdracht: Berg in beeld c Opdracht: Vulkaan in actie c Opdracht: Wat brengt de toekomst? Blink Wereld - Aardrijkskunde Pagina 1 Kies jouw plusopdracht Kies bij dit thema een plusopdracht die jij het liefst wilt doen. Je kunt er tijdens dit thema naast de gewone lessen aan werken. Doel van dit thema In les 1 van dit thema maak je

Nadere informatie

Wat zie jij op het plaatje? Schrijf het vehaal af. De golf was zo hoog als een. Er staan heel veel huizen onder

Wat zie jij op het plaatje? Schrijf het vehaal af. De golf was zo hoog als een. Er staan heel veel huizen onder Lees het verhaal van de aardbeving. Stel je voor: de aarde beweegt. De lampen schudden heen en weer. Je hele huis schudt heen en weer. Het huis stort in! Alles is kapot. Dat kan gebeuren bij een aardbeving.

Nadere informatie

VULKANEN. Doelgroep Leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs (10-12 jaar).

VULKANEN. Doelgroep Leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs (10-12 jaar). 15 november Inleiding In november 1963 ontstond er een nieuw eiland in de Atlantische Oceaan, ongeveer 33 kilometer ten zuiden van IJsland. Een week eerder was een vulkaan in de Atlantische Oceaan tot

Nadere informatie

De horizontale bewegingen van de platen

De horizontale bewegingen van de platen De horizontale bewegingen van de platen!sommige platen bestaan uit oceanische korst, sommige uit continentale korst, sommige uit beiden.!een continentale plaat is lichter dan een oceanische plaat Platen

Nadere informatie

Vulkanen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Vulkanen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 16 December 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/52471 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

c) Waarom denk jij dat straten en vliegvelden a) Wat is het onderwerp van dit artikel? b) In welk werelddeel ligt Costa Rica?

c) Waarom denk jij dat straten en vliegvelden a) Wat is het onderwerp van dit artikel? b) In welk werelddeel ligt Costa Rica? Wereldoriëntatie A B C a) Waar rommelt het? b) Wat is de naam van de vulkaan? c) Hoe hoog was de aswolk? 2) Lees tekst 1 op pagina 13 hiernaast. a) Wat weet jij al over vulkanen? Maak een woordweb met

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Vulkanisme

Werkstuk Aardrijkskunde Vulkanisme Werkstuk Aardrijkskunde Vulkanisme Werkstuk door een scholier 1712 woorden 16 mei 2001 5,8 169 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Vulkanologie Vulkanologie is een wetenschap die zich bezig houdt met alle

Nadere informatie

De kracht van de natuur

De kracht van de natuur De kracht van de natuur inhoud blz. Natuurrampen 3 1. Aardbevingen 4 2. Vulkanen 7 3. Lawines 10 4. Tornado s 13 5. Tsunami s 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden 18 Natuurrampen

Nadere informatie

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Uitleennummer in de school: Uitleennummer bij BOBOT: Timing: 2 à 3 lestijden + knutselles

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Uitleennummer in de school: Uitleennummer bij BOBOT: Timing: 2 à 3 lestijden + knutselles 1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: Vuur Onderwerp : De vulkaan Uitleennummer in de school: Uitleennummer bij BOBOT: Doel / ET en OD LP 6.13 (=ET 2.6 = OD T1 53 + 63 + 65 + 67 = OD

Nadere informatie

Storm in het nieuws!

Storm in het nieuws! Kopieerblad 1 Storm in het nieuws! Storm in het nieuws! Wat weet je over de storm die heeft plaatsgevonden? Waar heeft de storm plaatsgevonden? Duid dit aan op de wereldkaart. Voeg hier eventueel een artikel

Nadere informatie

Thema : Vulkanen Onderwerp : Hoe werkt een vulkaan?

Thema : Vulkanen Onderwerp : Hoe werkt een vulkaan? 1 Thema : Vulkanen Onderwerp : Hoe werkt een vulkaan? Bij veel vulkanen zit de kraterpijp (= de uitgang) verstopt met lava en stenen. De uitgang naar buiten is dus geblokkeerd. Daardoor wordt de druk van

Nadere informatie

eruptie uitbarsting van een vulkaan, waarbij lava, gesteente, gassen en as de lucht in worden geblazen

eruptie uitbarsting van een vulkaan, waarbij lava, gesteente, gassen en as de lucht in worden geblazen eruptie uitbarsting van een vulkaan, waarbij lava, gesteente, gassen en as de lucht in worden geblazen vakwoorden geothermisch heeft te maken met de hitte binnenin de aarde gloedwolk ander woord voor pyroclastische

Nadere informatie

Natuurverschijnselen. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Natuurverschijnselen. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 21 december 2018 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/87250 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Aardbevingen en vulkanen

Werkstuk Aardrijkskunde Aardbevingen en vulkanen Werkstuk Aardrijkskunde Aardbevingen en vulk Werkstuk door een scholier 2828 woorden 10 februari 2010 6,3 95 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Vulk De aarde Wat zijn platen? Wat is een spreidende rug?

Nadere informatie

5,7. Werkstuk door een scholier 2362 woorden 6 januari keer beoordeeld. Natuurkunde INLEIDING

5,7. Werkstuk door een scholier 2362 woorden 6 januari keer beoordeeld. Natuurkunde INLEIDING Werkstuk door een scholier 2362 woorden 6 januari 2005 5,7 369 keer beoordeeld Vak Natuurkunde INLEIDING Ik heb het onderwerp vulkanen gekozen omdat ik wel eens op een tv programma heb gezien hoe een vulkaan

Nadere informatie

6,7. Werkstuk door een scholier 2612 woorden 23 april keer beoordeeld

6,7. Werkstuk door een scholier 2612 woorden 23 april keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 2612 woorden 23 april 2008 6,7 127 keer beoordeeld Vak Biologie Vulkanen Voorwoord! Ik heb dit onderwerp gekozen omdat, ik het interessant vind om wat meer te weten over vulkanen,

Nadere informatie

Vulkanen. Door: Sjaak Bonestaak

Vulkanen. Door: Sjaak Bonestaak Vulkanen Door: Sjaak Bonestaak Dit werkstuk is bedoeld als voorbeeld. De eisen van het werkstuk zijn: - Een voorpagina (Naam van het onderwerp, één of meerder afbeeldingen, je naam) - Een inleiding (Waarom

Nadere informatie

5 havo 2 End. en ex. processen 1-4

5 havo 2 End. en ex. processen 1-4 5 havo 2 End. en ex. processen 1-4 Rusteloze aarde De Toch miljoenenstad ging het in 79 Napels na Chr. ligt grandioos op nog geen mis 10km De inwoners van de Vesuvius, van niemand Pompei waren lijk zich

Nadere informatie

Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij.

Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij. Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij. Waxinelichtje en een glas - Een waxinelichtje - Een schoteltje - Een lucifer - Een glas Zet in het midden van de kring een schoteltje neer met

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Vulkanisme

Werkstuk Aardrijkskunde Vulkanisme Werkstuk Aardrijkskunde Vulkanisme Werkstuk door een scholier 1846 woorden 26 juni 2003 6,8 61 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Schollen of Platen. De aarde is opgebouwd uit verschillende lagen. Deze

Nadere informatie

Kernpunten. Conclusie en nawoord. Essay naar de temperaturen binnen de kern van de aarde. Auteur: Sebastien Immers. Copyright Augustus 2010

Kernpunten. Conclusie en nawoord. Essay naar de temperaturen binnen de kern van de aarde. Auteur: Sebastien Immers. Copyright Augustus 2010 Kernpunten Essay naar de temperaturen binnen de kern van de aarde. Conclusie en nawoord Auteur: Sebastien Immers Copyright Augustus 2010 Voor meer informatie: info@immerspher.com Internetadressen: http://www.immerspher.com

Nadere informatie

A. VEILIGHEIDSINSTRUCTIES

A. VEILIGHEIDSINSTRUCTIES Kit om een vulkaan te maken A. VEILIGHEIDSINSTRUCTIES 1. Gelieve deze richtlijnen door te nemen vooraleer van start te gaan. 2. Toezicht en hulp van een volwassene zijn aanbevolen. 3. Bestemd voor kinderen

Nadere informatie

5,8. Hoofdstuk 1 Algemene geschiedenis. Hoofdstuk 2 Vulkanen 2.1 Wat is nu precies een vulkaan?

5,8. Hoofdstuk 1 Algemene geschiedenis. Hoofdstuk 2 Vulkanen 2.1 Wat is nu precies een vulkaan? Werkstuk door een scholier 2157 woorden 29 december 2005 5,8 62 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hoofdstuk 1 Algemene geschiedenis Duizenden jarenlang hebben mensen uit verschillende culturen geloofd

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 5 paragraaf 1tm5

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 5 paragraaf 1tm5 Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 5 paragraaf 1tm5 Samenvatting door een scholier 1899 woorden 24 juni 2016 1 2 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Aardrijkskunde hoofdstuk 5 par 1 t/m

Nadere informatie

Wat doe je in deze les? Handleiding Uitbreidingsles Studerend lezen niveau B

Wat doe je in deze les? Handleiding Uitbreidingsles Studerend lezen niveau B Handleiding Uitbreidingsles Studerend lezen Een onderdeel van Nieuwsbegrip XL zijn de strategielessen. De strategielessen zijn bedoeld om de strategieën voor begrijpend lezen bij de leerlingen te introduceren

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer...

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer... INHOUD Inleiding...6 1 Aardbevingen...8 2 Bergen... 10 3 Bosbranden... 12 4 Koraal... 14 5 Lawines... 16 6 Meteorieten... 18 7 Onweer... 20 8 Opwarming van de aarde... 22 9 Orkanen... 24 10 Overstromingen...

Nadere informatie

1. Het Heelal. De aarde lijkt groot, maar onze planeet is niet meer dan een stip in een onmetelijke ruimte.

1. Het Heelal. De aarde lijkt groot, maar onze planeet is niet meer dan een stip in een onmetelijke ruimte. De aarde 1. Het Heelal De aarde lijkt groot, maar onze planeet is niet meer dan een stip in een onmetelijke ruimte. De oerknal Wetenschappers denken dat er meer dan 15 miljoen jaar geleden een enorme ontploffing

Nadere informatie

Pas op voor de vulkaanuitbarsting!

Pas op voor de vulkaanuitbarsting! Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Slimme Uilen 17 april 2012 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/31552 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Project natuurrampen.

Project natuurrampen. Project natuurrampen. Klas Vicky Januari 2013 1. Overstromingen 2. Vulkanen 3. Tornado s 4. Aardbevingen 5. Tsunami s 6. Orkanen 1. Overstromingen 1.1. Wat zijn overstromingen? Je kan pas spreken van een

Nadere informatie

5,5. Werkstuk door een scholier 2130 woorden 7 mei keer beoordeeld. Aardrijkskunde

5,5. Werkstuk door een scholier 2130 woorden 7 mei keer beoordeeld. Aardrijkskunde Werkstuk door een scholier 2130 woorden 7 mei 2007 5,5 70 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Wat is een tsunami? Een tsunami is een grote schokgolf die in de kustgebieden enorme verwoestingen kan aanrichten.

Nadere informatie

1. Je gaat zo meteen een tekst lezen. Tijdens het lezen ga je vragen stellen. Lees eerst de uitleg.

1. Je gaat zo meteen een tekst lezen. Tijdens het lezen ga je vragen stellen. Lees eerst de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen 1. Je gaat zo meteen een tekst lezen. Tijdens het lezen ga je vragen stellen. Lees eerst de uitleg. Als je een tekst leest, kun je vragen stellen over de tekst. Dan begrijp

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Vulkanen

Werkstuk Aardrijkskunde Vulkanen Werkstuk Aardrijkskunde Vulkanen Werkstuk door een scholier 1570 woorden 9 oktober 2004 5,3 58 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inhoud - De aardkorst - Soorten vulkanen - Vulkaanuitbarsting - Doorsnede

Nadere informatie

EEN SLAPENDE VULKAAN ONTWAAKT

EEN SLAPENDE VULKAAN ONTWAAKT EEN SLAPENDE VULKAAN ONTWAAKT Veel belangstelling bij de naderende uitbarsting van de Mount St. Helens (najaar 2004). 30 september 2004 DE VULKANISCHE ACTIVITEIT RONDOM MOUNT ST. HELENS IS TOEGENOMEN.

Nadere informatie

DE RUSTELOZE AARDE De aarde leeft... daar komen jullie in dit 'dossier' meer over te weten.

DE RUSTELOZE AARDE De aarde leeft... daar komen jullie in dit 'dossier' meer over te weten. DE RUSTELOZE AARDE De aarde leeft... daar komen jullie in dit 'dossier' meer over te weten. Voortdurend vinden er aardbevingen plaats en ook vulkanen kunnen na een slaap van duizenden jaren 'opeens' wakker

Nadere informatie

Vulkaanuitbarsting in IJsland

Vulkaanuitbarsting in IJsland Auteur: Lieve Hoet Een vulkaan barst uit IJsland Vulkanen vind je op heel veel plaatsen in de wereld, maar de vulkaan waarover iedereen nu praat, ligt in IJsland. Dit eiland ligt net onder de poolcirkel

Nadere informatie

6,6. Antwoorden door een scholier 1458 woorden 14 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde

6,6. Antwoorden door een scholier 1458 woorden 14 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde Antwoorden door een scholier 1458 woorden 14 februari 2011 6,6 11 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Paragraaf 1: 1a rijst, zon, massage, kruiden, palmbomen, vruchtbaar land B 1(B) 2(E) 3(G) 4(A) 5(K)

Nadere informatie

INLEIDING TOT DE PETROLOGIE

INLEIDING TOT DE PETROLOGIE INLEIDING TOT DE PETROLOGIE Prof. Dr. Johan De Grave Johan.DeGrave@ugent.be Cursus: Prof. Dr. Peter Van den haute Prof. Paul De Paepe VULKANISCHE ERUPTIETYPES Vulkanische erupties indelen op basis van:

Nadere informatie

Inleiding. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het heel interessant vind en ik had een onderwerp nodig.

Inleiding. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het heel interessant vind en ik had een onderwerp nodig. Het heelal Inleiding Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het heel interessant vind en ik had een onderwerp nodig. Hoofdstukken Hoofdstuk 1 Het Heelal. blz. 3 Hoofdstuk 2 Het Zonnestelsel. blz. 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met bladeren die groeit. De rots: een heel grote steen op

Nadere informatie

Beschrijven de Ring van vuur.

Beschrijven de Ring van vuur. Samenvatting door M. 1687 woorden 8 oktober 2012 6 51 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Hoofdstuk 5, Azie rampen 1, De ring van vuur. Drie soorten natuurrampen die vaak in Azie voorkomen.

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 5

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 5 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 5 Samenvatting door M. 2129 woorden 27 juni 2012 6,3 1 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo 1, De ring van vuur. Drie soorten natuurrampen die vaak in

Nadere informatie

Determineren van gesteente

Determineren van gesteente Aarde Paragraaf 1 en atlasvaardigheden Determineren van gesteente Als je een gesteente bestudeert en daarna vaststelt wat de naam van het gesteente is, dan ben je aan het determineren. Je kunt gesteenten

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Vulkanen

Werkstuk Aardrijkskunde Vulkanen Werkstuk Aardrijkskunde Vulkanen Werkstuk door een scholier 2869 woorden 24 oktober 2003 5,1 64 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding: Vulkanen, we weten allemaal wat het zijn. De bekendste vulkanen

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 3622 woorden 6 december keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inleiding.

Werkstuk door een scholier 3622 woorden 6 december keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inleiding. Werkstuk door een scholier 3622 woorden 6 december 2002 6 266 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding. In de wereld komen veel vulkanen en aardbevingen voor. Je hoort er wel eens van op TV of op de

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HIER EN DAAR EEN BUI Soms klopt de voorspelling van de weerman. Maar vaak ook helemaal niet. Donkere wolken in plaats van de hele dag zon. Kunnen jullie dat beter? Jullie gaan een eigen weerstation bouwen

Nadere informatie

THEMA 3 WEER & KLIMAAT. LES 2 Golfstromen. Deze les gaat over: Bij dit thema horen ook: Golfstromen in de oceanen Verschil landijs zee-ijs

THEMA 3 WEER & KLIMAAT. LES 2 Golfstromen. Deze les gaat over: Bij dit thema horen ook: Golfstromen in de oceanen Verschil landijs zee-ijs Powered by ESA NEMO NSO SPACE EXPO WNF THEMA 3 WEER & KLIMAAT LES 2 Golfstromen Deze les gaat over: Golfstromen in de oceanen Verschil landijs zee-ijs Bij dit thema horen ook: Les 1 In het ISS Les 3 Weer

Nadere informatie

Woord vooraf. Schatten uit de natuur.indb :09

Woord vooraf. Schatten uit de natuur.indb :09 Varisciet Hope-diamant Conus eburneus Woord vooraf Overal op onze planeet vind je wonderen uit de natuur. De gesteenten waaruit het aardoppervlak bestaat, bergen talloze verrassingen van kleurige mineralen

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk en

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk en Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1.1 1.2 en 4.1 4.2 Samenvatting door een scholier 1402 woorden 5 december 2017 7 21 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Humboldt Aardrijkskunde toetsweek 1

Nadere informatie

Les 1 Ontstaan aardgas

Les 1 Ontstaan aardgas Les 1 Ontstaan aardgas In 1959 werd onder het land van boer Boon in de buurt van Slochteren gas ontdekt. Het bleek één van de grootste gasvelden van de wereld te zijn! Hoe is dat gas in de boden van Nederland

Nadere informatie

lesbrieven vervuild water avonturenpakket de uitvinders en het werkbladen Lesbrief 2:

lesbrieven vervuild water avonturenpakket de uitvinders en het werkbladen Lesbrief 2: lesbrieven werkbladen Lesbrief 2: vervuild water avonturenpakket de uitvinders en het VERBORGEN OOG Copyright De Uitvinders Uitgave 2014 Versie 3.0 vervuild water WAter zuiveren Proef 1 Bezinken Materialen

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland

Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland Werkstuk door een scholier 1094 woorden 13 februari 2006 4,9 106 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Nieuw Zeeland Inhoudsopgave Inleiding Nieuw Zeeland Algemene dingen

Nadere informatie

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed.

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. D S T R K C N T Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. 1. Welk grafmonument staat op welke foto? Schrijf de goede

Nadere informatie

5,5. Praktische-opdracht door een scholier 2874 woorden 7 oktober keer beoordeeld. Aardrijkskunde. 1. Inleiding

5,5. Praktische-opdracht door een scholier 2874 woorden 7 oktober keer beoordeeld. Aardrijkskunde. 1. Inleiding Praktische-opdracht door een scholier 2874 woorden 7 oktober 2003 5,5 109 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde 1. Inleiding Onze inleiding is bedoeld om jou, de lezer, voor te bereiden op hetgeen wat er

Nadere informatie

Hier en daar een bui

Hier en daar een bui Hier en daar een bui Soms klopt de voorspelling van de weerman. Maar vaak ook helemaal niet. Donkere wolken in plaats van de hele dag zon. Kunnen jullie dat beter? Jullie gaan een eigen weerstation bouwen

Nadere informatie

Mercurius Op bijna 58 miljoen kilometer afstand van de Zon staat Mercurius. Met de Zon vergeleken is het maar een kruimeltje. Hij staat op 57 miljoen

Mercurius Op bijna 58 miljoen kilometer afstand van de Zon staat Mercurius. Met de Zon vergeleken is het maar een kruimeltje. Hij staat op 57 miljoen Mercurius Op bijna 58 miljoen kilometer afstand van de Zon staat Mercurius. Met de Zon vergeleken is het maar een kruimeltje. Hij staat op 57 miljoen kilometer van de Zon en het is er dus gloeiendheet,

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

5,1. Profielwerkstuk door P woorden 16 december keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inleiding

5,1. Profielwerkstuk door P woorden 16 december keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inleiding Profielwerkstuk door P. 5711 woorden 16 december 2005 5,1 35 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Vol met kennis die ik opgedaan heb in dit jaar, presenteer ik u nu mijn profielwerkstuk. Allereerst

Nadere informatie

5.7. Boekverslag door woorden 15 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Onderwerp: Vulkanisme

5.7. Boekverslag door woorden 15 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Onderwerp: Vulkanisme Boekverslag door. 4848 woorden 15 januari 2005 5.7 117 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Onderwerp: Vulkanisme Afbakening en aspecten: Waar en waarom vulkanisme op bepaalde plaatsten voorkomt. Wat er

Nadere informatie

Werkstuk Nederlands Vulkanen

Werkstuk Nederlands Vulkanen Werkstuk Nederlands Vulkanen Werkstuk door een scholier 3389 woorden 20 maart 2005 5,1 76 keer beoordeeld Vak Nederlands INHOUDSOPGAVE: INLEIDING DE AARDE PLATEN HET ONTSTAAN VAN EEN VULKAAN LOCATIE VAN

Nadere informatie

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 5. www.degeo-online.nl. 1ste druk

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 5. www.degeo-online.nl. 1ste druk De Geo 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 5 www.degeo-online.nl 1ste druk De Geo, aardrijkskunde voor de onderbouw van th - Docentenhandleiding 1 TH 1 ThiemeMeulenhoff Utrecht/Zutphen,

Nadere informatie

4,7. Praktische-opdracht door een scholier 2517 woorden 25 maart keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Vulkanisme

4,7. Praktische-opdracht door een scholier 2517 woorden 25 maart keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Vulkanisme Praktische-opdracht door een scholier 2517 woorden 25 maart 2003 4,7 30 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Vulkanisme Deelvragen: 1. Het ontstaan en de werking van een vulkaan. 2. Het voorspellen van uitbarstingen.

Nadere informatie

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar 1. Het feest van de koning Slingers maken gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar Op onderstaande site staan verschillende mogelijkheden om een feestelijke

Nadere informatie

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd Werkblad Ω Een tijd geleden... Ω Les : Rendierjagers Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de mensen konden schrijven. Ze woonden niet op een vaste

Nadere informatie

Proef met melk en kleurstof

Proef met melk en kleurstof Proef met melk en kleurstof Welke soorten melk zijn er? In welke melk zit het meeste vet? Wat gebruik je om de afwas te doen? Waarom gebruik je dat? DE PROEF Wat gebeurt er? Je ziet de kleuren wegvloeien

Nadere informatie

Hoe zit het eigenlijk met vulkanen?

Hoe zit het eigenlijk met vulkanen? Hoe zit het eigenlijk met vulkanen? Lessenserie over vulkanen voor groep 6/7 Gebaseerd op de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren 1 Inhoudsopgave bladzijde Organisatie 3 Context 3 Inhoud en aanpak

Nadere informatie

5,4. Werkstuk door een scholier 7033 woorden 28 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde

5,4. Werkstuk door een scholier 7033 woorden 28 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde Werkstuk door een scholier 7033 woorden 28 januari 2003 5,4 458 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Ik houd mijn spreekbeurt over vulkanen. Vulkanen ontstaan doordat dat de aarde veranderlijk is. Een uitbarstende

Nadere informatie

BELAND JIJ OP EEN VULKANISCH EILAND?

BELAND JIJ OP EEN VULKANISCH EILAND? BELAND JIJ OP EEN VULKANISCH EILAND? 2 TOT 4 UUR Groep 4 5 6 7 8 Begin november 1963 ontstond er een nieuw eiland in de Atlantische Oceaan, ongeveer 33 kilometer ten zuiden van IJsland. Een week eerder

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

Aardrijkskunde Samenvatting Hoofdstuk 2 Endogene en Exogene processen 2 t/m 12

Aardrijkskunde Samenvatting Hoofdstuk 2 Endogene en Exogene processen 2 t/m 12 Aardrijkskunde Samenvatting Hoofdstuk 2 Endogene en Exogene processen 2 t/m 12 2: De opbouw van de aarde Kern: 3700 km dik, binnenste deel vast, buitenste deel vloeibaar -> aardmagnetisme Aardmantel: 2900

Nadere informatie

Voorwoord. Ik heb dit onderwerp gekozen, want ik weet er nog niet zo veel van en dan kan ik er ook nog veel van leren, veel leesplezier!

Voorwoord. Ik heb dit onderwerp gekozen, want ik weet er nog niet zo veel van en dan kan ik er ook nog veel van leren, veel leesplezier! Inhoud Voorwoord blz 2 Hoofdstuk: 1 wat is Pompeii blz 3 Hoofdstuk: 2 wat gebeurden er in Pompeii blz 4 Hoofdstuk: 3 wat is er nog over van Pompeii blz 5 Hoofdstuk: 4 Pompeii de film blz 6 Nawoord blz

Nadere informatie

1.1 Het ontstaan van de aarde

1.1 Het ontstaan van de aarde Boekverslag door H. 1566 woorden 16 december 2007 6.8 27 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde 1.1 Het ontstaan van de aarde Actualiteitsprincipe: het heden is de sleutel tot het verleden. ONS ZONNESTELSEL.

Nadere informatie

Het eetbare zonnestelsel groep 5-7

Het eetbare zonnestelsel groep 5-7 Het eetbare zonnestelsel groep 5-7 Hoe groot is de aarde? En hoe groot is de zon in vergelijking met de aarde? Welke planeet staat het dichtst bij de zon en welke het verst weg? Deze les leren de leerlingen

Nadere informatie

Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde.

Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde. De regenboog God heeft een boog in de wolken geplaatst om ons aan het verbond te laten herinneren. Er zal nooit meer zo n grote zondvloed komen, dat heel de aarde onder water staat. Laten we een regenboog

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Herfst

Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Je gaat in het duingebied onderzoek doen naar allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten

Nadere informatie

Hawaise uitbarstings (2) is ook rustig. Die lawa vloei deur die opening en hoop op, om lae skildvulkane te vorm.

Hawaise uitbarstings (2) is ook rustig. Die lawa vloei deur die opening en hoop op, om lae skildvulkane te vorm. Volgens wetenskaplikes is daar bykans 500 aktiewe vulkane, waarvan twintig tot dertig jaarliks uitbars. Wanneer hierdie vulkane nie uitbars nie, word hulle as rustend beskou. Uitgedoofde vulkane is dié

Nadere informatie

Lesplan Vulkanen in Griekenland Werkbladen

Lesplan Vulkanen in Griekenland Werkbladen Introductie: In het Hellenische Gebied kon er continu recente vulkanische activiteit (in geologische termen) waargenomen worden, van ongeveer 40 miljoen jaar geleden tot nu. Sporen van oudere vulkanische

Nadere informatie

Leergebied: Zuid Nederland. Constructies

Leergebied: Zuid Nederland. Constructies Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Toepassen Geschiedenis Mensen bouwen al duizenden jaren huizen om in te wonen. In de prehistorie woonden de mensen in Limburg al

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 1483 woorden 31 december keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inhoudsopgave

Werkstuk door een scholier 1483 woorden 31 december keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inhoudsopgave Werkstuk door een scholier 1483 woorden 31 december 2001 6 412 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inhoudsopgave Inleiding Wat is een aardbeving Hoe onstaat een aardbeving Voorzorgsmaatregelingen voor aardbevingen.

Nadere informatie

Fossiele brandstoffen? De zon is de bron!

Fossiele brandstoffen? De zon is de bron! Energie 5 en 6 3 Fossiele brandstoffen? De zon is de bron! Filmpjes werkblad Doelen Begrippen Materialen Duur De leerlingen: weten dat fossiele brandstoffen hele oude resten van planten zijn. kunnen een

Nadere informatie

Zwaartekracht. Dat komt door de zwaartekracht. De aarde trekt alles naar beneden.

Zwaartekracht. Dat komt door de zwaartekracht. De aarde trekt alles naar beneden. Lees de uitleg over de zwaartekracht. Zwaartekracht Je zit onder een boom, en dan opeens. boem een appel op je hoofd, hoe kan dat?? Dat komt door de zwaartekracht. De aarde trekt alles naar beneden. En

Nadere informatie

Klimaatverandering en de landschapszones in het hooggebergte

Klimaatverandering en de landschapszones in het hooggebergte Plus Casequest 2 Klimaatverandering en de landschapszones in het hooggebergte 1/5 Inleiding Van de evenaar naar de polen vinden we aan het aardoppervlak een opeenvolging van landschapszones. Opeenvolgend

Nadere informatie

Wonen - Extreme woonplekken. VO-content StudioVO. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Wonen - Extreme woonplekken. VO-content StudioVO. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content StudioVO Laatst gewijzigd Licentie Webadres 14 July 2013 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/44995 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Wij hebben besloten om ons werkstuk in te delen in drie deelvragen en één hoofdvraag. De hoofdvraag die we willen beantwoorden in dit werkstuk is:

Wij hebben besloten om ons werkstuk in te delen in drie deelvragen en één hoofdvraag. De hoofdvraag die we willen beantwoorden in dit werkstuk is: Werkstuk door een scholier 3533 woorden 11 maart 2006 5.8 54 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Wist u dat de afgelopen tien jaar gemiddeld 270 natuurrampen per jaar hebben plaatsgevonden? En

Nadere informatie

5,5. Samenvatting door Aukje 2315 woorden 5 juli keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Aardrijkskunde H5: Azië: verwoestende krachten

5,5. Samenvatting door Aukje 2315 woorden 5 juli keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Aardrijkskunde H5: Azië: verwoestende krachten Samenvatting door Aukje 2315 woorden 5 juli 2016 5,5 2 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Aardrijkskunde H5: Azië: verwoestende krachten 1 De Ring van Vuur In Azië komen een aantal natuurrampen vaker voor:

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

Extreme woonplekken vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Extreme woonplekken vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 06 December 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/63450 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

De invloed van vulkanen op de ontwikkeling van de aarde

De invloed van vulkanen op de ontwikkeling van de aarde De invloed van vulkanen op de ontwikkeling van de aarde Gemaakt door: Jesse Mathôt, Chantal Haligowski & Iris Hooijer Klassen: 5H1, 5H School: Fioretti College Lisse Inleverdatum: 14-10-2016 1 Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Vulkanen (Hawaii)

Praktische opdracht ANW Vulkanen (Hawaii) Praktische opdracht ANW Vulkanen (Hawaii) Praktische-opdracht door een scholier 3398 woorden 28 mei 2003 5,9 207 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding We hebben de volgende onderzoeksvraag gekozen: Hoe is

Nadere informatie

Profielwerkstuk Aardrijkskunde Vulkanen en hun gevolgen

Profielwerkstuk Aardrijkskunde Vulkanen en hun gevolgen Profielwerkstuk Aardrijkskunde Vulkanen en hun gevolgen Profielwerkstuk door een scholier 4958 woorden 16 februari 2003 5,8 395 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Ik wou graag een onderwerp voor

Nadere informatie