Eerste kwartaalrapportage 2018 Veiligheidsregio Drenthe

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eerste kwartaalrapportage 2018 Veiligheidsregio Drenthe"

Transcriptie

1 Eerste kwartaalrapportage 2018 Veiligheidsregio Drenthe Op 20 december 2017 stemde het algemeen bestuur van de VRD in met het voorstel om elk kwartaal geïnformeerd te worden over de inhoudelijke en financiële prestaties van de VRD. Dit in afwijking van artikel 5 van de financiële verordening VRD die uitgaat van een rapportage na vijf en na negen maanden. Voor u ligt de eerste rapportage van deze nieuwe verantwoordingscyclus. Deze rapportage is kort en bondig zodat u snel over actuele informatie kunt beschikken. Er wordt ingegaan op actualiteiten, trends en afwijkingen van de begroting 2018, zowel inhoudelijk als financieel over de eerste drie maanden. In de rapportage staan ook verwijzingen naar het nieuwe digitale informatieportaal van de VRD. Dit portaal toont online actuele informatie over geleverde prestaties in het afgelopen kwartaal. Het portaal wordt in 2018 doorontwikkeld en waar mogelijk wordt informatie straks real-time weergegeven. Wij treden op bij calamiteiten en crises Uitrukken met minder mensen (Uitruk onder de maat) Vijf Drentse brandweerposten zijn voorbereid op de start van de proef Uitruk onder de Maat: De deelnemende posten hebben een vakbekwaamheidsprogramma gevolgd op het oefencentrum Zuidbroek of Wijster. Hier is getraind op het bestrijden van een incident met vier personen. Het overwegen van een binnenaanval in een brandend gebouw was een belangrijk onderdeel van de lesstof (kwadrantenmodel). De deelnemende posten zijn uitgerust met een pager die gekoppeld is met de Meldkamer Noord-Nederland. Hierdoor ziet de meldkamer binnen 45 seconden of er voldoende brandweervrijwilligers beschikbaar zijn en of er aanvullende eenheden moeten worden gealarmeerd. De resultaten van de proef worden vastgelegd via een incidentformulier. Bijzondere incidenten worden waar nodig via individuele of groepsgesprekken verder uitgediept. Deze data helpt na de proef met het besluit over het vervolg van Uitruk onder de Maat in Drenthe. Loze meldingen Onnodige meldingen en alarmeringen via het Openbaar Meldsysteem (OMS) zijn ongewenst. Ze leiden tot onnodige kosten, demotivatie van personeel (en werkgever van de vrijwilliger) en risico s in het verkeer. Middels diverse maatregelen is het aantal onnodige meldingen sinds 2014 met ongeveer 60% afgenomen terwijl het aantal aangesloten instellingen is toegenomen. Het (succesvol) terugdringen van deze meldingen kan het beste worden weergegeven met het gemiddeld aantal onnodige meldingen per aansluiting. Dit getal aantal wordt dan ook weergegeven in het informatieportaal.

2 Publicatie responstijden CBS Op 16 maart 2018 publiceerde het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) over de responstijden van de brandweer in Nederland. De responstijd is een optelling van de alarmeringstijd, uitruktijd en rijtijd. De regio s in landelijk gebied, waaronder Drenthe, blijken het minst snel ter plaatse. Onderstaande tabel geeft een vergelijking tussen de gemiddelde responstijd in Nederland en de responstijd in Drenthe. Hierin is te zien dat de responstijd van de brandweer in Nederland gemiddeld toeneemt. De toename in Drenthe is groter dan gemiddeld NL Dr NL Dr Responstijd (min.) 7,5 10 7,7 10,7 Oorzaken van de hogere responstijd in Drenthe, vergeleken met het landelijk gemiddelde zijn: De brandweerzorg wordt (behalve in Emmen en overdag in Assen) uitgevoerd door vrijwilligers. Deze moeten na een ontvangen oproep naar de brandweerpost komen en vanuit daar uitrukken. De uitruktijden zijn hierdoor langer dan in stedelijk gebied met een hoge dichtheid van beroepskazernes. De (gemiddeld) langere afstanden tot de brandlocatie zorgen voor een (gemiddeld) langere rijtijd. Oorzaken van de toegenomen responstijd zijn: Om het aantal loze meldingen terug te dringen belt de meldkamer eerst met de instelling waarvan een automatische brandmelding is ontvangen voordat een brandweereenheid wordt gealarmeerd. De verwerkingstijd bij automatische brandmeldingen is hierdoor toegenomen en heeft een negatief effect op de totale gemiddelde verwerkingstijd van de meldkamer (toename van ongeveer 20 seconden in 2017) 10 van de 36 brandweerposten hebben in 2017 snellere tijden gerealiseerd. 26 posten zijn in 2017 minder snel geweest dan het jaar er voor. Gemiddeld is de uitruktijd in 2017 gestegen met ongeveer 20 seconden. De oorzaak hiervan is per brandweerpost verschillend maar is overwegend gelegen in verloop en een vermindering van beschikbaarheid van vrijwilligers, met name overdag. Actuele opkomsttijden De actuele opkomsttijden van de brandweer in Drenthe zijn te volgen via het informatieportaal

3 Opvallende incidenten Onderstaande tabel geeft een overzicht van de meest opvallende incidenten in het eerste kwartaal van De incidenten waren opvallend door hun omvang, de opschaling, de impact voor de omgeving of omdat er dodelijke slachtoffers waren te betreuren. In de tabel is ook te zien op welke wijze na het incident is gehandeld. Zo is in een aantal gevallen het collegiaal opvangteam (COT) ingezet, is er onderzoek gedaan naar het ontstaan en het verloop van de brand of is er voorlichting gegeven aan de directe omgeving van het incident. Brandonderzoek Het afgelopen jaar zag Team Brandonderzoek een stijgende tendens in het aantal pelletkachelbranden. De oorzaken voor het ontstaan van deze branden hebben onder andere te maken met onderhoud, wijze van installatie en gebruik van onjuiste pellets. Team Brandonderzoek constateerde dat er veel onduidelijkheden zijn over het gebruik van pelletkachels. Er miste een platform waar meer informatie te vinden is. Daarom is er, in nauwe samenwerking met de Nederlandse Haarden en Kachelbranche en brandweer Nederland een website gemaakt ( met informatie en tips over de installatie, onderhoud en de aanschaf van pelletkachels. Wat mooi is om te vermelden is dat deze landelijke website tot stand is gekomen naar aanleiding van een Noord-Nederlands initiatief.

4 Vakbekwaamheid De organisatie zet zich in om het eigenaarschap op de posten en bij de vrijwilligers te bevorderen. Om dit proces te stimuleren is in het afgelopen kwartaal een nieuw tijdschrijfsysteem getest, ingericht en in gebruik genomen. Samen met een logboek kunnen brandweermensen nu zelf hun geoefendheid bijhouden en automatisch de gekoppelde oefenvergoedingen declareren. Capaciteit crisismanagementorganisatie onvoldoende Zowel voor gemeenten als voor ketenpartners blijkt het steeds moeilijker om capaciteit te leveren voor de Multidisciplinaire Operationele Veiligheid (MOV)-activiteiten vakbekwaamheid en planvorming en voor Bevolkingszorg. De ambtenaren openbare orde & veiligheid hebben dit begin januari in een brandbrief bij de coördinerend gemeentesecretaris gemeld. Onderzoek Crisismanagement Uit een bestuurlijke themasessie op 5 februari bleek een algemene behoefte om de organisatie en taakomschrijving van de crisismanagementorganisatie kritisch te analyseren. Op 8 maart heeft het dagelijks bestuur het Directeurenoverleg Veiligheid de opdracht gegeven om deze analyse te maken. De analyse bestaat uit: 1. Een analyse van de opdracht zoals die in 2009 aan de toenmalige HVD gegeven werd, de keuzes die gemaakt zijn voor het inrichten van de VRD en de samenwerking met gemeenten en ketenpartners. 2. Inzicht in de veranderende vraag in de afgelopen tien jaar: veranderende crises, technologische een maatschappelijke ontwikkelingen, taakverzwaring, etc. 3. Een verkenning van de daarop volgende gewenste situatie voor 2019 en verder, op basis van gesprekken met bestuurders, gemeentesecretarissen, partnerorganisaties en operationele functionarissen. Training bewustwording wereld van crisisbeheersing Om bewustwording te vergroten bij de functionarissen van de gemeenten over crises in het sociale domein en het thema zelfredzaamheid hebben GHOR en Multi pilot trainingen te organiseren in samenspraak met de gemeentelijke kolom. Deze trainingen vinden plaats in derde en vierde kwartaal van Informatiemanagement Tijdens een ramp of crisis is het essentieel actuele informatie met elkaar te kunnen uitwisselen voor de meest efficiënte hulpverlening. In verband met een toename van het aantal tijdelijke opnamestops, door onder andere eerste hulp afdelingen (SEH s) van ziekenhuizen in de regio, vanwege de griepepidemie, bleek het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg) behoefte te hebben aan een actueel beeld van de beddencapaciteit voor de acute zorg in Noord Nederland. De GHOR heeft vanwege haar taak de behoefte om tijdens een ramp of crisis een actueel beeld te hebben van de situatie. Mede naar aanleiding van de recente bovenstaande geschetste situatie is GHOR Drenthe samen met GHOR Groningen en GHOR Fryslân met voorrang de mogelijkheden van netcentrisch werken aan het onderzoeken door aan te sluiten bij de landelijke standaard: LCMS-geneeskundig.

5 Transitie Landelijke Meldkamer Organisatie (LMO) Vanuit het Veiligheidsberaad is begin maart gesproken met de minister van Justitie en Veiligheid over het vervolg van de LMO. Het ministerie kwam in dit gesprek met nieuwe afspraken over de transitie naar de LMO. Deze bestaan uit: een concept wetswijziging; een aangepaste werkwijze bij meldingen van inwoners; financiële kaders voor het landelijk beheer van de meldkamers. In samenwerking met de regio s Fryslân en Groningen en de MkNN is een gezamenlijk advies geformuleerd aan de noordelijke voorzitters veiligheidsregio voor het gesprek met de minister in het Veiligheidsberaad van maart. De besturen van de veiligheidsregio s nemen in het 2e kwartaal een besluit over deze nieuwe afspraken. Onderdeel van de samenleving Zoeken verbinding met lokale werkgevers Brandweervrijwilligers werken continu aan veiligheid voor de lokale samenleving. Om deze paraatheid 24/7 te kunnen garanderen is een goede relatie nodig met werkgevers. Zij stellen in veel gevallen de vrijwilligers beschikbaar in werkuren. De organisatie zoekt daarom actief het contact en de samenwerking met lokale werkgevers. Zo is op 9 maart een samenwerkingsverklaring met Fokker ondertekend. Fokker stelt medewerkers (brandweervrijwilligers) beschikbaar voor de brandweerpost Hoogeveen bij een uitruk. Deze medewerkers kunnen het Periodiek Preventief Medisch Onderzoek (PPMO) doen op 1 van de locaties van Brandweer Drenthe. Daarnaast wordt materiaal beschikbaar gesteld voor de vrijwillige bedrijfsbrandweer van Fokker. Wij zijn een vitale en flexibele organisatie Informatieveiligheid Privacygevoelige informatie wordt zorgvuldig en integer behandeld. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zorgt er voor dat het onderwerp nu extra in de belangstelling staat. In het eerste kwartaal is vooral geïnvesteerd in bewustwording bij medewerkers. Ook is in het kader van informatieveiligheid meegedaan aan een landelijke collegiale toets. Hieruit kwam naar voren dat er weliswaar aandachtspunten voor de langere zijn maar gegeven de landelijke ambities voor 2018 (van het IFV) wij op koers liggen.

6 Financiën

7 Toelichting bij de tabel De eerst kolom is de jaarbegroting Door de stijging van de prijzen en lonen heeft de begroting op voorhand een tekort. Om dit tekort te compenseren zijn de gemeenten gevraagd om de gemeentelijke bijdrage te verhogen. In de bestuursvergadering van juli 2018 vindt hierover besluitvorming plaats. De tweede kolom is de begroting over de eerste drie maanden (jaarbegroting gedeeld door vier). De derde kolom geeft de realisatie van het eerste kwartaal weer. Er is meer uitgegeven dan er op dit moment aan inkomsten zijn. De vierde kolom geeft het verschil aan tussen de kwartaalbegroting en de daadwerkelijke realisatie in het eerste kwartaal met inbegrip van de compensatie van de prijzen en lonen door gemeenten. Duiding voorlopig financieel resultaat De belangrijkste oorzaak van de extra uitgaven is gelegen in de toenemende inspanning die nodig is om de paraatheid van de vrijwillige posten op peil te houden. Oorzaken zijn o.a.: Er zijn per brandweerpost gemiddeld meer vrijwilligers nodig om 24/7 paraatheid te kunnen leveren vanwege de afgenomen beschikbaarheid van mensen. Met name veroorzaakt door de afnemende werkgelegenheid in de dorpen met vrijwillige posten. Het verloop van brandweervrijwilligers neemt toe. Gemiddeld blijft men minder lang lid van de brandweer. Dit zorgt voor een toename in de opleidingskosten. De VRD zet in op de binding van de vrijwilligers met de eigen post en met de organisatie. De familiecultuur is een belangrijke pijler van de vrijwillige brandweer. Dit ondersteunen we door ruimte te geven aan lokale eigenheid en het stimuleren van lokale initiatieven. De personeelsverenigingen spelen hier een belangrijke rol in en deze worden dan ook financieel ondersteund middels een nieuwe PV-regeling. Daar waar het niet meer altijd mogelijk is om met de standaard (maat) van 6 mensen uit te rukken wordt de ruimte geboden het met minder mensen te doen. Om dit verantwoord en veilig te kunnen uitvoeren wordt momenteel de pilot Uitruk onder de maat uitgevoerd. Alle vrijwilligers van de deelnemende posten zijn de afgelopen maanden extra bijgeschoold op het realistisch oefencentrum. Technische innovaties kunnen helpen bij het ondersteunen van de paraatheid van de vrijwillige posten. Er is bijvoorbeeld een slimme pager beschikbaar waarop de vrijwilliger -bij een ontvangen oproep- direct kan aangeven of hij/zij beschikbaar is. Steeds meer posten hebben aangegeven graag over deze pager te beschikken zodat ze direct weten of ze op sterkte zijn of dat er een tweede post moet worden gealarmeerd. Hiermee kunnen belangrijke minuten worden gewonnen en de kwaliteit van de brandweerzorg worden verbeterd. De kosten van deze pagers, zowel in aanschaf als beheer, zijn echter wel flink hoger dan de klassieke pager. In de eerstvolgende bestuursvergadering gaan wij u hierover nader informeren.

De leden van de gemeenteraad Tynaarlo Postbus AK Assen ons kenmerk U

De leden van de gemeenteraad Tynaarlo Postbus AK Assen ons kenmerk U De leden van de gemeenteraad Tynaarlo Postbus 402 9400 AK Assen 0592-324660 info@vrd.nl www.vrd.nl ons kenmerk U190963 inlichtingen bij Marten van Delden uw kenmerk telefoonnummer 06-10147911 datum 7 mei

Nadere informatie

Kaderbrief 2018 Veiligheidsregio Drenthe

Kaderbrief 2018 Veiligheidsregio Drenthe Kaderbrief 2018 Veiligheidsregio Drenthe Veiligheidsregio Drenthe (VRD) is een uitvoeringsorganisatie van en voor gemeenten. Samen met gemeenten en partners wordt gewerkt aan een veilig Drenthe. Om te

Nadere informatie

Brandweerzorg in samenhang

Brandweerzorg in samenhang Brandweerzorg in samenhang Presentatie voor het Algemeen Bestuur op 20 mei 2016 Dekkingsplan Brandrisicoprofiel Wettelijk kader Art. 14 Wet Vr: het bestuur van een veiligheidsregio stelt minimaal eens

Nadere informatie

Begroting 2015. V Ą Vėiligheidsregio. ^ Drenthe

Begroting 2015. V Ą Vėiligheidsregio. ^ Drenthe Begroting 215 V Ą Vėiligheidsregio ^ Drenthe VOORWOORD Dit is d e t w e e d e b e g r o t i n g v a n V e i l i g h e i d s r e g i o D r e n t h e ( V R D ). Hierin is h e t v o l i e d i g e b u d g

Nadere informatie

Brandweer Bedum. Commissie Algemene Bestuurlijke Zaken. Rapportage en voortgang van de lokale Brandweer Bedum

Brandweer Bedum. Commissie Algemene Bestuurlijke Zaken. Rapportage en voortgang van de lokale Brandweer Bedum Brandweer Bedum Commissie Algemene Bestuurlijke Zaken Rapportage en voortgang van de lokale Brandweer Bedum Koos Poelma Commandant Brandweer 10 mei 2012 Programma Prestaties brandweerzorg Bedum 2011 Risico

Nadere informatie

De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht. 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen

De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht. 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen Welkom Veiligheidsregio NHN Wet veiligheidsregios Bezuinigingen Regionalisering brandweer Praktijk Veiligheidsregio Noord-Holland

Nadere informatie

Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen

Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen AGENDAPUNT 2 Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen Vergadering 12 december 2014 Strategische Agenda Crisisbeheersing In Veiligheidsregio Groningen werken wij met acht crisispartners (Brandweer, Politie,

Nadere informatie

Brandweerzorg in samenhang

Brandweerzorg in samenhang Brandweerzorg in samenhang Wettelijk kader Art. 14 Wet Vr: het bestuur van een veiligheidsregio stelt minimaal eens per 4 jaar een beleidsplan vast, waarin ten minste de operationele prestaties van de

Nadere informatie

Bestuurssamenvatting programmabegroting 2019 en meerjarenraming

Bestuurssamenvatting programmabegroting 2019 en meerjarenraming Bestuurssamenvatting programmabegroting 2019 en meerjarenraming 2020-2022 Bestuurssamenvatting programmabegroting 2019 1 Inleiding Voor u liggen de programmabegroting 2019 en de meerjarenraming 2020-2022.

Nadere informatie

Veiligheidsregio Drenthe

Veiligheidsregio Drenthe Veiligheidsregio Drenthe De colleges van burgemeester en wethouders van de Drentse gemeenten Postbus 402 9400 AK Assen 0592-324660 info@vrd.nl www.vrd.nl ons kenmerk U161759 inlichtingen bij Marten van

Nadere informatie

Inrichting repressieve brandweerzorg: landelijk beeld en regiobeeld Telefoon adres

Inrichting repressieve brandweerzorg: landelijk beeld en regiobeeld Telefoon  adres Agendapunt 15 Aan Algemeen bestuur Kopie aan Datum 25-05-2018 Onderwerp Inrichting repressieve brandweerzorg: landelijk beeld en regiobeeld Telefoon E-mailadres Memo Inleiding De Inspectie Justitie en

Nadere informatie

Met deze brief bieden wij u onze jaarstukken 2015, het beleidsplan en de begroting 2017 van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord aan.

Met deze brief bieden wij u onze jaarstukken 2015, het beleidsplan en de begroting 2017 van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord aan. Gemeenteraden in Noord-Holland Noord Telefoon 06-52562303 Onze referentie U2016/2751 E-mail pvesseveld@vrnhn.nl Uw referentie - Bijlagen 6 Uw bericht van - Aanbieding financiële stukken en beleidsplan

Nadere informatie

Brandweerzorg in samenhang en Regionaal Dekkingsplan Veiligheidsregio Groningen / advies zienswijze

Brandweerzorg in samenhang en Regionaal Dekkingsplan Veiligheidsregio Groningen / advies zienswijze Onderwerp Brandweerzorg in samenhang en Regionaal Dekkingsplan Veiligheidsregio Groningen 2016-2020/ advies zienswijze Steller J. de Vegt De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon

Nadere informatie

Evaluatie Wet veiligheidsregio's (2135): projectbeschrijving

Evaluatie Wet veiligheidsregio's (2135): projectbeschrijving 1 Betrekkingen (EWB) 070 370 7051 Evaluatie Wet veiligheidsregio's (2135): projectbeschrijving Projectnaam Evaluatie Wet veiligheidsregio's (2135) 1. Evaluatie Wet veiligheidsregio's (Wvr) Bij de behandeling

Nadere informatie

AGENDAPUNT 2015.02.16/08

AGENDAPUNT 2015.02.16/08 AGENDAPUNT 2015.02.16/08 Voorstel voor de vergadering van: het algemeen bestuur Datum vergadering: 16 februari 2015 Onderwerp: Portefeuillehouder: Indiener: AED Mevrouw mr. R.G. Westerlaken-Loos en de

Nadere informatie

Doorontwikkeling Toezicht Nationale Veiligheid

Doorontwikkeling Toezicht Nationale Veiligheid Doorontwikkeling Toezicht Nationale Veiligheid Koers 1. Periodiek een beeld over het functioneren van de uitvoering 2. Achterliggende oorzaken 3. Meer op de keten gericht 4. Risicogericht toezicht (monitor)

Nadere informatie

MOED brandweer VNOG T.b.v. de 22 gemeenteraden

MOED brandweer VNOG T.b.v. de 22 gemeenteraden MOED brandweer VNOG T.b.v. de 22 gemeenteraden ü Aanleiding MOED ü Algemene informatie brandweer in de veiligheidsregio ü Inhoud MOED ü Samenvatting uitspraken algemeen bestuur 1. Aanleiding MOED De wereld

Nadere informatie

Addendum Beleidsplan 2012-2015 Bestuursvisie op fysieke veiligheid in Zeeland

Addendum Beleidsplan 2012-2015 Bestuursvisie op fysieke veiligheid in Zeeland Addendum Beleidsplan 2012-2015 Bestuursvisie op fysieke veiligheid in Zeeland Waarom een addendum? Het beleidsplan 2012-2015 is op 7 juli 2011 in een periode waarop de organisatie volop in ontwikkeling

Nadere informatie

Kosten en opbrengst OMS. Resultaten onderzoek naar de kosten en opbrengst van het OMS in de regio Twente

Kosten en opbrengst OMS. Resultaten onderzoek naar de kosten en opbrengst van het OMS in de regio Twente Kosten en opbrengst OMS Resultaten onderzoek naar de kosten en opbrengst van het OMS in de regio Twente Inhoud Aanleiding onderzoek Cijfers OMS Twente Instrument kosten-baten analyse Maatschappelijke kosten

Nadere informatie

Monitor VRBZO na 2 e Berap 2015

Monitor VRBZO na 2 e Berap 2015 Monitor VRBZO na 2 e Berap 2015 In de tweede Bestuurlijke rapportage 2015 rapporteren we tussentijds over een aantal onderwerpen: - de voortgang van de werkzaamheden zoals benoemd in het VRBZO jaarplan

Nadere informatie

Brandweer Nederland Samen sterk, samen veilig

Brandweer Nederland Samen sterk, samen veilig Brandweer Nederland Samen sterk, samen veilig Met hart en ziel Brandweer Nederland staat voor 31.000 brandweermensen die zich met hart en ziel inzetten voor hun medemens. Die 24 uur per dag en 7 dagen

Nadere informatie

Crisisorganisatie uitgelegd

Crisisorganisatie uitgelegd GRIP Snelle opschaling, vaste teams, eenhoofdige leiding Wat kan er gebeuren? KNOPPENMODEL Meer tijd voor opschaling, maatwerk in teams en functionarissen GRIP 4 / 5 STRATEGISCH OPERATIONEEL / TACTISCH

Nadere informatie

Verbindende schakel in rampenbestrijding

Verbindende schakel in rampenbestrijding Verbindende schakel in rampenbestrijding en crisisbeheersing 2 Veiligheidsberaad De voorzitters van de 25 veiligheidsregio s vormen samen het Veiligheidsberaad. Dit landelijke overleg is opgericht in februari

Nadere informatie

Mijn ideaal: één gemeente Hollands Midden

Mijn ideaal: één gemeente Hollands Midden Programma Oranje Kolom Ruud Bitter, Bureau Gemeentelijke Crisisbeheersing (BGC): Mijn ideaal: één gemeente Hollands Midden beleidsdocument Bevolkingszorg VRHM ontwikkeld. De visie BZOO (Bevolkingszorg

Nadere informatie

Bepalingen over de brandweerzorg, de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening (Wet veiligheidsregio s)

Bepalingen over de brandweerzorg, de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening (Wet veiligheidsregio s) 31 117 Bepalingen over de brandweerzorg, de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening (Wet veiligheidsregio s) Nr. VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 10 juli

Nadere informatie

De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is gebaseerd op verlengd lokaal bestuur en is een samenwerkingsverband tussen 26 gemeenten.

De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is gebaseerd op verlengd lokaal bestuur en is een samenwerkingsverband tussen 26 gemeenten. BELEIDSPLAN 2011-2015 VEILIGHEIDSREGIO MIDDEN- EN WEST-BRABANT Bijlage 3. Sturing en organisatie De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is gebaseerd op verlengd lokaal bestuur en is een samenwerkingsverband

Nadere informatie

Brandweer pleit voor realistische wetgeving opkomsttijden

Brandweer pleit voor realistische wetgeving opkomsttijden pagina 1 van 5 Ga naar content Brandweer pleit voor realistische wetgeving opkomsttijden Nederland 23 mei 2018 Vandaag verscheen het rapport Inrichting repressieve brandweerzorg van de Inspectie Justitie

Nadere informatie

Veiligheidsregio in-zicht 2017 Basisvoorzieningen op orde

Veiligheidsregio in-zicht 2017 Basisvoorzieningen op orde 1 180706 AB 5 B5 Veiligheidsregio in-zicht 2017.pdf Veiligheidsregio in-zicht 2017 Basisvoorzieningen op orde Voorwoord Voor u ligt een overzicht van de prestatie-indicatoren en kengetallen van Veiligheidsregio

Nadere informatie

Referentiekader GRIP en eisen Wet veiligheidsregio s

Referentiekader GRIP en eisen Wet veiligheidsregio s Kennispublicatie Referentiekader GRIP en eisen Wet veiligheidsregio s 1 Infopunt Veiligheid In 2006 heeft de toenmalige Veiligheidskoepel een landelijk Referentiekader GRIP opgesteld. De op 1 oktober 2010

Nadere informatie

Ferwert, 28 mei 2013.

Ferwert, 28 mei 2013. AAN: de raad van de gemeente Ferwerderadiel Sector : I Nr. : 15/36.13 Onderwerp : Brandrisicoprofiel Veiligheidsregio Fryslân Ferwert, 28 mei 2013. 1. Inleiding Op 1 oktober 2010 is de Wet veiligheidsregio

Nadere informatie

Veiligheidsregio in-zicht Basisvoorzieningen op orde 2e trimester

Veiligheidsregio in-zicht Basisvoorzieningen op orde 2e trimester Veiligheidsregio in-zicht 2017-2 Basisvoorzieningen op orde 2e trimester Voorwoord Inleiding Voor u ligt een overzicht van de prestatie-indicatoren en kengetallen van Veiligheidsregio Noord- Holland Noord.

Nadere informatie

VERIFICATIETIJD MELDKAMER BRANDWEER: VAN 1 MINUUT NAAR 1+2 MINUTEN. 16 mei Definitief. Notitie.

VERIFICATIETIJD MELDKAMER BRANDWEER: VAN 1 MINUUT NAAR 1+2 MINUTEN. 16 mei Definitief. Notitie. VERIFICATIETIJD MELDKAMER BRANDWEER: VAN 1 MINUUT NAAR 1+2 MINUTEN 16 mei 2017 Definitief Notitie www.brandweer.nl/gelderland-midden Verificatietijd meldkamer brandweer: van 1 minuut naar 1+2 minuten INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Het dekkingsplan is een wettelijk verplicht plan dat aangeeft hoe snel de brandweer na de melding van een brand bij een object kan zijn.

Het dekkingsplan is een wettelijk verplicht plan dat aangeeft hoe snel de brandweer na de melding van een brand bij een object kan zijn. Belangrijkste informatie Het dekkingsplan is een wettelijk verplicht plan dat aangeeft hoe snel de brandweer na de melding van een brand bij een object kan zijn. Het bestuur van de VRK zet kanttekeningen

Nadere informatie

Voorstel van het college betreffende Zienswijze ontwerp-meerjarenbegroting Veiligheidsregio Haaglanden

Voorstel van het college betreffende Zienswijze ontwerp-meerjarenbegroting Veiligheidsregio Haaglanden Registratienummer BSD/ 2017.248 RIS296869 Voorstel van het college betreffende Zienswijze ontwerp-meerjarenbegroting 2018-2021 Veiligheidsregio Haaglanden Inleiding De Veiligheidsregio Haaglanden (VRH)

Nadere informatie

Agendapunt 7 Onderwerp. Verificatie automatische brandmeldingen Datum Aan. Algemeen Bestuur Van. Dagelijks Bestuur Telefoon adres.

Agendapunt 7 Onderwerp. Verificatie automatische brandmeldingen Datum Aan. Algemeen Bestuur Van. Dagelijks Bestuur Telefoon  adres. Agendapunt 7 Onderwerp Verificatie automatische brandmeldingen Datum Aan Algemeen Bestuur Van Dagelijks Bestuur Telefoon E-mailadres Adviesnota Beslispunten - Instemmen met het verder terugdringen van

Nadere informatie

Productenboek Basisvoorzieningen Gemeenschappelijke Meldkamer Veiligheidsregio NHN

Productenboek Basisvoorzieningen Gemeenschappelijke Meldkamer Veiligheidsregio NHN Productenboek Basisvoorzieningen Gemeenschappelijke Meldkamer Veiligheidsregio NHN versie 3 april 2014 Productenboek Gemeenschappelijke Meldkamer Veiligheidsregio NHN Over dit document Versie 3 april 2014

Nadere informatie

Onderwerp Consultatie incidentrisicoprofiel en dekkingsplan brandweer

Onderwerp Consultatie incidentrisicoprofiel en dekkingsplan brandweer Onderwerp Consultatie incidentrisicoprofiel en dekkingsplan brandweer Portefeuillehouder van der Zwan Datum collegebesluit 1 maart 2016 Opsteller H. Tanja Registratie GF16.20022 Agendapunt 14 Voorstel

Nadere informatie

*ZEA010C1B3C* Raadsvergadering d.d. 22 september 2015

*ZEA010C1B3C* Raadsvergadering d.d. 22 september 2015 *ZEA010C1B3C* Raadsvergadering d.d. 22 september 2015 Agendanr. 10. Aan de Raad No.ZA.15-33988/DV.15-500, afdeling Middelen en Advies. Sellingen, 10 september 2015 Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening

Nadere informatie

Erratum Regionaal Crisisplan Uitwerking calamiteitencoördinator (CaCo)

Erratum Regionaal Crisisplan Uitwerking calamiteitencoördinator (CaCo) Erratum Regionaal Crisisplan Uitwerking calamiteitencoördinator (CaCo) Erratum Calamiteitencoördinator (CaCo) Dit erratum geeft invulling aan de huidige taakopvatting en werkwijze van de CaCo en dient

Nadere informatie

Beschrijving toets Basisscholing crisisbeheersing. Inhoud 1. Inleiding 2. Eindtermen 3. Leerboom 4. Leerstof 5. Toetsmatrijs

Beschrijving toets Basisscholing crisisbeheersing. Inhoud 1. Inleiding 2. Eindtermen 3. Leerboom 4. Leerstof 5. Toetsmatrijs Beschrijving toets Basisscholing crisisbeheersing Inhoud 1. Inleiding 2. Eindtermen 3. Leerboom 4. Leerstof 5. Toetsmatrijs Bijlage: Organogram crisisorganisatie 04-06-2010 1 Inleiding De toets Basisscholing

Nadere informatie

Veiligheidsregio in vogelvlucht. Jos Stierhout

Veiligheidsregio in vogelvlucht. Jos Stierhout Veiligheidsregio in vogelvlucht Jos Stierhout Programma Welkom door Steven van de Looij Veiligheidsregio in grote lijnen Film 24 uur veiligheidsregio Bezoek meldkamer Dieper in de organisatie Onze programma

Nadere informatie

Nieuwe koersen. Veiligheidsregio Brabant Noord in een veranderende omgeving. Themabijeenkomst raden Land van Cuijk 16 januari 2013

Nieuwe koersen. Veiligheidsregio Brabant Noord in een veranderende omgeving. Themabijeenkomst raden Land van Cuijk 16 januari 2013 Nieuwe koersen Veiligheidsregio Brabant Noord in een veranderende omgeving Themabijeenkomst raden Land van Cuijk 16 januari 2013 Koerswijziging/bezuinigingen Aansluiten bij nieuwe wetgeving en taakopvattingen

Nadere informatie

3. PROGRAMMAPLAN Veiligheid

3. PROGRAMMAPLAN Veiligheid 3. PROGRAMMAPLAN Veiligheid 3.1. Doel van het programma Veiligheid is geen exclusieve taak van de Veiligheidsregio. Alleen samen met burgers en organisaties kunnen we Fryslân veiliger maken. In november

Nadere informatie

Concept-raadsvoorstel. Onderwerp: Brandrisicoprofiel veiligheidsregio Fryslân. Aan: de Raad

Concept-raadsvoorstel. Onderwerp: Brandrisicoprofiel veiligheidsregio Fryslân. Aan: de Raad Concept-raadsvoorstel Plaats X, Datum X Onderwerp: Brandrisicoprofiel veiligheidsregio Fryslân Aan: de Raad 1. Inleiding Op 1 oktober 2010 is de Wet veiligheidsregio s (Wvr) met het daaraan gekoppelde

Nadere informatie

Overeenkomst betreffende de samenwerking tussen

Overeenkomst betreffende de samenwerking tussen Overeenkomst betreffende de samenwerking tussen Veiligheidsregio Zeeland & Ziekenhuis ZorgSaam & Ziekenhuis ADRZ. 2/10 Overeenkomst betreffendee de samenwerking tussen de Veiligheidsregio Zeeland en de

Nadere informatie

Beslisnotitie Veiligheidsregio Hollands Midden

Beslisnotitie Veiligheidsregio Hollands Midden B.1 1. Algemeen Onderwerp: Beslisnotitie Veiligheidsregio Hollands Midden Implementatie Slachtoffer Informatie Systematiek (SIS) in de VRHM en opzeggen convenanten Nederlandse Rode Kruis Opgesteld door:

Nadere informatie

Opleiding Liaison CoPI voor zorginstellingen

Opleiding Liaison CoPI voor zorginstellingen Opleiding Liaison CoPI voor zorginstellingen Uitgangspunten Opdracht Ontwikkelen van een opleiding om vertegenwoordigers van zorginstellingen toe te rusten als liaison in het CoPI. Pilot voor vijf Limburgse

Nadere informatie

VOORSTEL VOOR HET AB. Datum vergadering: 7 november Agendapunt: 11. Portefeuillehouder: de heer Swillens

VOORSTEL VOOR HET AB. Datum vergadering: 7 november Agendapunt: 11. Portefeuillehouder: de heer Swillens VOORSTEL VOOR HET AB Datum vergadering: 7 november 2011 Agendapunt: 11 Datum: 17-10-11 Contactpersoon: P. van der Vlist en A.M. Buitink Telefoon: 030 240 4462/ 2404551 E-mail: p.van.der.vlist@vru.nl; a.buitink@vru.nl

Nadere informatie

Operationele grenzen basisbrandweerzorg

Operationele grenzen basisbrandweerzorg Operationele grenzen basisbrandweerzorg 0.05 Ter voorbereiding op de komst van de Landelijke meldkamerorganisatie Taskforce Meldkamer- Repressie Versie: 0.3 Vastgesteld TF 17 januari 2014 Colofon Het Veiligheidsberaad

Nadere informatie

Datum 13 juni 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht 'Vrijwillige brandweer onder druk: ' Geluk als we met zes man uitrukken

Datum 13 juni 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht 'Vrijwillige brandweer onder druk: ' Geluk als we met zes man uitrukken 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Crisismanagement Groningen. Basismodule

Crisismanagement Groningen. Basismodule Crisismanagement Groningen Basismodule Doel van de module Kennismaken met crisismanagement Groningen Inzicht krijgen in rollen en taken Beeld krijgen bij samenwerken in de crisis-organisatie Programma

Nadere informatie

Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Groningen. Brandweerzorg in samenhang

Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Groningen. Brandweerzorg in samenhang Agendapunt 5 Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Groningen Vergadering 8 juli 2016 Brandweerzorg in samenhang De operationele prestaties van de brandweer worden door de wetgever gemeten aan de hand van de

Nadere informatie

Informatie over het voorkomen van loos alarm door automatischebrandmeldinstallaties

Informatie over het voorkomen van loos alarm door automatischebrandmeldinstallaties Groningen Informatie over het voorkomen van loos alarm door automatischebrandmeldinstallaties 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding.......................................................3 2. Loos alarm......................................................4

Nadere informatie

CONVENANT. SLOTERVAART ZIEKENHUIS VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES

CONVENANT. SLOTERVAART ZIEKENHUIS VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES CONVENANT SLOTERVAART ZIEKENHUIS VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES 2012 Ondergetekenden: 1. Het Slotervaart, gevestigd te Amsterdam, in deze rechtsgeldig

Nadere informatie

De GHOR Wij zijn er voor jou. samenwerken aan veiligheid en gezondheid 1

De GHOR Wij zijn er voor jou. samenwerken aan veiligheid en gezondheid 1 De GHOR Wij zijn er voor jou. samenwerken aan veiligheid en gezondheid 1 Dit e-magazine is een kennismaking met de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) van Veiligheidsregio Limburg-Noord;

Nadere informatie

De brandweer wordt nog veiliger en beter

De brandweer wordt nog veiliger en beter Project Kwaliteit brandweerpersoneel De brandweer wordt nog veiliger en beter -Brochure Brandweer juni2009.indd 1 05-06-2009 10:16:37 VAKBEKWAAM WORDEN, Wat verandert er concreet? Alle medewerkers van

Nadere informatie

Ve1llghe1dsreg10 IJsselland Brandweer I GHOR I Poli!ie I Gemeenten

Ve1llghe1dsreg10 IJsselland Brandweer I GHOR I Poli!ie I Gemeenten , Ve1llghe1dsreg10 Brandweer I GHOR I Poli!ie I Gemeenten datum Dinsdag 27 maart 2018 Aan de raden van de deelnemende gemeenten in Veiligheidsregio i.a.a. burgemeesters, gemeentesecretarissen, financieel

Nadere informatie

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland Inhoudsopgave Grip op hulpverlening 4 Routinefase 6 GRIP 1 8 GRIP 2 12 GRIP 3 18 GRIP 4 24 Gebruikte afkortingen 30 4 Grip op hulpverlening Dit boekje bevat de samenvatting

Nadere informatie

De doelstelling is om te komen tot een programma-/productbegroting vanaf het begrotingsjaar 2017.

De doelstelling is om te komen tot een programma-/productbegroting vanaf het begrotingsjaar 2017. Betreft Begroting Veiligheidsregio Zuid Limburg Vergaderdatum 28 mei 2015 Gemeenteblad 2015 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld: - In te stemmen met de begroting Veiligheidsregio

Nadere informatie

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen 25 juni 2007 Inhoudsopgave Inleiding... 1 1 Niveaus in de incident- en crisismanagementorganisatie... 1 1.1 Operationeel niveau...

Nadere informatie

brandweer Nieuwegein Zuid Jij ook? Kom bij de brandweer!

brandweer Nieuwegein Zuid Jij ook? Kom bij de brandweer! I brandweer Nieuwegein Zuid Jij ook? Kom bij de brandweer! Brandweer Veiligheidsregio Utrecht zoekt vrijwilligers Werken bij de brandweer: voor sommigen is het een droom, voor anderen een roeping. Werken

Nadere informatie

Samenvatting projectplan Versterking bevolkingszorg

Samenvatting projectplan Versterking bevolkingszorg Aanleiding en projectdoelstellingen Aanleiding In 2011 werd door de (toenmalige) portefeuillehouder Bevolkingszorg in het DB Veiligheidsberaad geconstateerd dat de nog te vrijblijvend door de gemeenten

Nadere informatie

DE BRANDWEER IN FRYSLÂN

DE BRANDWEER IN FRYSLÂN DE BRANDWEER IN FRYSLÂN Raadsinformatieavond Dantumadiel Dongeradeel Ferwerderadiel Kollumerland c.a. 1 mei 2017 Sinds 2014 onderdeel van Veiligheidsregio Fryslân Samen met: 1.200 vrijwilligers en 182

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 20 mei 2014 Agendapunt: RTG: 13 mei 2014

GEMEENTE NUTH Raad: 20 mei 2014 Agendapunt: RTG: 13 mei 2014 Reg.nr:Z.06073 INT.05773 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 20 mei 2014 Agendapunt: RTG: 13 mei 2014 AAN DE RAAD Onderwerp: Begroting 2015 Veiligheidsregio Zuid-Limburg 1. Samenvatting Op grond van de

Nadere informatie

Veiligheidsregio in-zicht Basisvoorzieningen op orde 1e trimester

Veiligheidsregio in-zicht Basisvoorzieningen op orde 1e trimester Veiligheidsregio in-zicht 2017-1 Basisvoorzieningen op orde 1e trimester Voorwoord Inleiding Voor u ligt een overzicht van de prestatie-indicatoren en kengetallen van Veiligheidsregio Noord- Holland Noord.

Nadere informatie

Bewonersbijeenkomst. Sluiting Blusgroep Dreischor. 17 maart 2014

Bewonersbijeenkomst. Sluiting Blusgroep Dreischor. 17 maart 2014 Bewonersbijeenkomst Sluiting Blusgroep Dreischor 17 maart 2014 Welkom! Kennismaking Blusgroep Dreischor Project Maatwerk Brandweer Sluiting blusgroep Dreischor Brandweerzorg in de toekomst Wat zijn de

Nadere informatie

Voortgangsbericht projectopdrachten en voortgang Strategische Agenda Versterking Veiligheidsregio's

Voortgangsbericht projectopdrachten en voortgang Strategische Agenda Versterking Veiligheidsregio's Aan Veiligheidsberaad Van DB Veiligheidsberaad Datum 17 september Voortgangsbericht projectopdrachten en voortgang Strategische Agenda Versterking Veiligheidsregio's Context en aanleiding Tijdens het Veiligheidsberaad

Nadere informatie

1. Gevraagd raadsbesluit

1. Gevraagd raadsbesluit Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Onderwerp Raadsvoorstel ter formulering zienswijze op ontwerp-meerjarenbegroting 2019-2022 en jaarstukken 2017 Veiligheidsregio Haaglanden Portefeuillehouder

Nadere informatie

Kadernota voor het meerjarenbeleidsplan 2015 2018

Kadernota voor het meerjarenbeleidsplan 2015 2018 Kadernota voor het meerjarenbeleidsplan 2015 2018 versie 0.3 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 1.1 Aanleiding en doelstelling... 3 1.2 Wie en waarvoor zijn we?... 3 1.3 Terugblik en ontwikkelingen... 4 2.

Nadere informatie

VRBZO. Wat doet VRBZO? Zie film

VRBZO. Wat doet VRBZO? Zie film VRBZO Wat doet VRBZO? Zie film Inhoud van de begroting wordt bepaald door Algemeen Bestuur (burgemeesters) Gemeenteraden geven hun zienswijze hierover Gemeentelijke bijdrage 2020: 42,6 mln Verdeling van

Nadere informatie

VOORSTEL VOOR HET AB. Datum AB vergadering: 21 maart Agendapunt: 3. Portefeuillehouder: De heer Wolfsen. Onderwerp: Ingekomen stukken

VOORSTEL VOOR HET AB. Datum AB vergadering: 21 maart Agendapunt: 3. Portefeuillehouder: De heer Wolfsen. Onderwerp: Ingekomen stukken VOORSTEL VOOR HET AB Datum AB vergadering: 21 maart 2011 Datum: 1 maart 2011 Agendapunt: 3 Contactpersoon: Lia van Rooijen Portefeuillehouder: De heer Wolfsen Telefoon: 0302404481 Onderwerp: Ingekomen

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Nr. 420 14 december 2015 Organisatiebesluit Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Nadere informatie

dekken. Het veiligheidsniveau geeft dus weer WAT het bestuur van de organisatie verwacht. De bestuurlijke uitgangpunten geven hier invulling aan.

dekken. Het veiligheidsniveau geeft dus weer WAT het bestuur van de organisatie verwacht. De bestuurlijke uitgangpunten geven hier invulling aan. dekken. Het veiligheidsniveau geeft dus weer WAT het bestuur van de organisatie verwacht. De bestuurlijke uitgangpunten geven hier invulling aan. Veiligheidszorg geeft invulling aan de HOE-vraag en is

Nadere informatie

De nieuwe Brandweer Hollands Midden

De nieuwe Brandweer Hollands Midden De nieuwe Brandweer Hollands Midden Bijeenkomst gemeentebesturen (Leiden, 8 oktober 2010) Henk Meijer Regionaal Commandant Korte terugblik Discussie over regionalisering brandweer ruim 5 jaar geleden gestart

Nadere informatie

VISIE UITRUK OP MAAT DEFINITIEF CONCEPT

VISIE UITRUK OP MAAT DEFINITIEF CONCEPT VISIE UITRUK OP MAAT DEFINITIEF CONCEPT In het kader van het project Doorontwikkeling Repressieve Organisatie heeft Brandweer Gelderland-Midden een visie Uitruk op maat ontwikkeld. Landelijk wordt de term

Nadere informatie

Begroting 2018 Meld- en Coördinatie Centrum (MCC)

Begroting 2018 Meld- en Coördinatie Centrum (MCC) Begroting 2018 Meld- en Coördinatie Centrum (MCC) Maastricht, februari 2017 20170214 Begroting 2018 Meld- en Coördinatiecentrum 1 Voorwoord Het MCC is het coördinatiecentrum voor de spoedeisende hulpverlening.

Nadere informatie

Project STOOM. Symposium NUT 17 november Henk Jongen, Brandweer Gelderland-Midden Projectleider STOOM

Project STOOM. Symposium NUT 17 november Henk Jongen, Brandweer Gelderland-Midden Projectleider STOOM Project STOOM Symposium NUT 17 november 2011 Henk Jongen, Brandweer Gelderland-Midden Projectleider STOOM Agenda Project STOOM Deelproject: Handreiking TOOM RECLAME Project STOOM Structureel Terugdringen

Nadere informatie

Strategische agenda Veiligheidsberaad

Strategische agenda Veiligheidsberaad Strategische agenda Veiligheidsberaad september 2018 Preambule Op basis van de Wet veiligheidsregio s (Wvr) bestaat het Veiligheidsberaad uit de voorzitters van de veiligheidsregio s. De minister van Justitie

Nadere informatie

Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland

Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland Partijen A. De Veiligheidsregio s Twente, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland

Nadere informatie

Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen veiligheidsregio s, politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland

Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen veiligheidsregio s, politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen veiligheidsregio s, politie en Openbaar Ministerie in Oost-Nederland Partijen A. Veiligheidsregio s Twente, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Zuid

Nadere informatie

Modeluitwerking Stappenplan

Modeluitwerking Stappenplan Modeluitwerking De modeluitwerking is opgesteld om crisispartners en veiligheidsregio s te ondersteunen bij het maken van afspraken om netcentrisch met elkaar te gaan samenwerken. Het bevat concrete vragen

Nadere informatie

Boerendijk AH Woerden (tijdens kantooruren)

Boerendijk AH Woerden (tijdens kantooruren) De opleidingseisen voor vrijwilligers zijn gelijk aan die voor beroepsbrandweerlieden. We verwachten van je dat je bereid bent om voor je opleiding een deel van je vrije tijd op te offeren. De basisopleiding

Nadere informatie

Inzetvoorstellen en codes

Inzetvoorstellen en codes Inzetvoorstellen en codes GHOR Groningen en de Meldkamer Ambulancezorg werken bij grootschalige calamiteiten met inzetvoorstellen. Een inzetvoorstel geeft aan hoeveel ambulances, functionarissen en eventueel

Nadere informatie

Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Hollands Midden d.d. 12 november 2009 Agendapunt BG.2A Onderdeel AB Regionale Brandweer en GHOR Titel

Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Hollands Midden d.d. 12 november 2009 Agendapunt BG.2A Onderdeel AB Regionale Brandweer en GHOR Titel BG.2A Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Hollands Midden Bijlagen 5 d.d. 12 november 2009 Agendapunt BG.2A Onderdeel AB Regionale Brandweer en GHOR Titel Gewijzigde Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio

Nadere informatie

MOED. Een toekomstbestendige brandweer VNOG

MOED. Een toekomstbestendige brandweer VNOG MOED Een toekomstbestendige brandweer VNOG AB 3 juli 2014 1 Inhoudsopgave Opdracht en uitgangspunten Waarom MOED? Daarom! Hoe dan MOED? Visie in beeld Voorstellen zonder organisatiewijziging Voorstellen

Nadere informatie

Aangenomen en overgenomen amendementen

Aangenomen en overgenomen amendementen Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie Datum 14 februari 2012 Betreffende wetsvoorstel: 32841 Wijziging

Nadere informatie

Netcentrische samenwerking

Netcentrische samenwerking Netcentrische samenwerking Informatiesamenwerking tussen veiligheidsregio s en partners Deze factsheet bevat de uitgangspunten van de visie van de veiligheidsregio s op het gebied van informatiesamenwerking

Nadere informatie

Modelgovernancecode. GGD GHOR Nederland

Modelgovernancecode. GGD GHOR Nederland Modelgovernancecode GGD GHOR Nederland Versie 1 december 2017 1 Voorwoord Deze modelgovernancecode GGD GHOR Nederland is op 1 december 2017 vastgesteld door de Directeuren Publieke Gezondheid (DPG en),

Nadere informatie

Veiligheidsregio Fryslân. Netwerkbijeenkomst crisispartners i.h.k.v. de risico s 2012

Veiligheidsregio Fryslân. Netwerkbijeenkomst crisispartners i.h.k.v. de risico s 2012 Veiligheidsregio Fryslân Netwerkbijeenkomst crisispartners i.h.k.v. de risico s 2012 Programma bijeenkomst 1. Risicoprofiel en uitval elektriciteitsvoorziening (VRF) 2. Impact stroomstoring (Liander) 3.

Nadere informatie

DE NIEUWE GHOR. 24 NOVEMBER 2011 Jan Woldman

DE NIEUWE GHOR. 24 NOVEMBER 2011 Jan Woldman DE NIEUWE GHOR 24 NOVEMBER 2011 Jan Woldman De GHOR komt in de pubertijd 13 jaar WAT NU? Andere omgeving Nieuwe Rector Nieuwe conrectrice De werelden van zorg en veiligheid Wetgeving Departement Sturing

Nadere informatie

Alles voor de patiënt

Alles voor de patiënt Alles voor de patiënt In Deurne De ambulancezorg Brabant-Zuidoost (AZ) staat voor verantwoorde ambulancezorg op maat, op het afgesproken moment en/of zo spoedig mogelijk. AZ biedt verantwoorde ambulancezorg

Nadere informatie

Veiligheidregio s en zorginstellingen Samen werken aan zorgcontinuïteit

Veiligheidregio s en zorginstellingen Samen werken aan zorgcontinuïteit Veiligheidregio s en zorginstellingen Samen werken aan zorgcontinuïteit Ivonne Vliek Veiligheidsregio Utrecht i.vliek@vru.nl / 088-878 4137 GHOR BGC Geneeskundige Hulpverlening Bureau Gemeentelijke Crisisbeheersing

Nadere informatie

SST*** Aan de gemeenteraden in Zeeland. Onderwerp: Ontwerp-l e begrotingswijziging 2013. Geachte gemeenteraad,

SST*** Aan de gemeenteraden in Zeeland. Onderwerp: Ontwerp-l e begrotingswijziging 2013. Geachte gemeenteraad, Aan de gemeenteraden in Zeeland SST*** 12.017097 li li Crisisbeheersing en Rampenbestrijding Brandweerzorg Geneeskundige Hulpverlenings gs- organisatie in de Regio (GHOR) Onderwerp: Ontwerp-l e begrotingswijziging

Nadere informatie

Begeleidende samenvatting en advies behorende bij de. Concept Rapportage Regionaal Risicoprofiel

Begeleidende samenvatting en advies behorende bij de. Concept Rapportage Regionaal Risicoprofiel Begeleidende samenvatting en advies behorende bij de Concept Rapportage Regionaal Risicoprofiel 1. Inleiding 1.1 Veiligheidsregio Drenthe en het Regionaal risicoprofiel De Veiligheidsregio Drenthe heeft

Nadere informatie

Algemeen Bestuur. Veiligheidsregio Groningen. Begroting Agendapunt 8.d. Samenvatting en gevraagd besluit

Algemeen Bestuur. Veiligheidsregio Groningen. Begroting Agendapunt 8.d. Samenvatting en gevraagd besluit Agendapunt 8.d. Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Groningen 7 april 2017 Begroting 2018 Samenvatting en gevraagd besluit Bijgaand ontvangt u de begroting voor 2018 van Veiligheidsregio Groningen. In de

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 20 november 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 20 november 2018 ONDERWERP Concept Beleidsplan Risico- en Crisisbeheersing 2019-2022 en Concept Regionaal Risicoprofiel SAMENVATTING De Wet veiligheidsregio s bepaalt op grond van artikel 14 en 15 dat het bestuur van de

Nadere informatie

RAPPORTAGE DEKKINGSPLAN VERSIE 0.4

RAPPORTAGE DEKKINGSPLAN VERSIE 0.4 RAPPORTAGE DEKKINGSPLAN VERSIE 0.4 [vul hier een korte uitleg in zoals: In het kader van het project Doorontwikkeling Repressieve Organisatie heeft Brandweer Gelderland- Midden een visie op basisbrandweerzorg

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 16950 2500 BZ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Minister van Veiligheid en Justitie Veiligheidsregio's Turfmarkt 147

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 16950 2500 BZ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 16950 2500 BZ Den Haag www.nctv.nl

Nadere informatie

DOEN WAAR JE GOED IN BENT. De crisisorganisatie in Drenthe op hoofdlijnen

DOEN WAAR JE GOED IN BENT. De crisisorganisatie in Drenthe op hoofdlijnen DOEN WAAR JE GOED IN BENT De crisisorganisatie in Drenthe op hoofdlijnen DIT MOET ANDERS In 2009 besloot het bestuur van de Veiligheidsregio Drenthe om crisisbeheersing op een andere manier vorm te geven

Nadere informatie