HOOGHEEMRAADSCHAP VAN RIJNLAND. Circulaire kansen en knelpunten December 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOOGHEEMRAADSCHAP VAN RIJNLAND. Circulaire kansen en knelpunten December 2018"

Transcriptie

1 HOOGHEEMRAADSCHAP VAN RIJNLAND Circulaire kansen en knelpunten December 2018

2 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE & AANPAK WAT IS EEN CIRCULAIR HOOGHEEMRAADSCHAP? Definities Karakteristieken Belangrijke kringlopen WAT GEBEURT ER AL BIJ HOOGHEEMRAADSCHAP VAN RIJNLAND? Doelstellingen Initiatieven Samenwerking KANSEN Binnen het waterschap Aan de voorkant Aan de achterkant VERVOLGSTAPPEN

3 INTRODUCTIE EN AANPAK

4 INTRODUCTIE Introductie en aanpak Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft hoge ambities met betrekking tot duurzaamheid. Zo is Rijnland al bezig met meerdere aspecten binnen dit thema, zoals bijvoorbeeld de energietransitie en de eerste stappen naar een circulair waterschap. Er liggen echter nog kansen om de visie en doelstellingen voor circulair scherper te krijgen. Het doel van deze inventarisatie is om in kaart te brengen waar op het eerste gezicht de kansen liggen om de transitie te maken naar een circulair Rijnland. Door het gesprek aan te gaan met de experts uit verschillende lagen van de organisatie komt een breed scala aan onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan duurzame energie (opwek), groenbeheer, asset management, maar ook de waterkringloop. We schetsen zo een holistisch beeld van al bestaande projecten en kansen voor een circulair Rijnland, en welke stappen er van belang zijn om de transitie te faciliteren. Hoe? 19 personen gesproken in interviews van een uur. Verschillende lagen van de organisatie

5 INTRODUCTIE Doel Een eerste inventarisatie van kansen voor de transitie naar een circulair Rijnland.

6 INTRODUCTIE METABOLIC Metabolic? Metabolic is een consultancybedrijf en venture ontwikkelaar die systeemdenken inzet om grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid aan te pakken Onze overkoepelende missie is het transformeren van de economie naar een fundamenteel duurzame - en circulaire - staat. Op ons hoofdkantoor in Amsterdam hebben we een internationaal en interdisciplinair team klaar staan. We hebben de afgelopen jaren gewerkt aan meerdere waterschap projecten voor Delfland, Vallei en Veluwe en Wetterskip/ Metabolic werkt ook aan ook aan concrete stedelijke projecten zowel in Nederland als internationaal. In Amsterdam werken we op wijkniveau aan Circulair Buiksloterham, en aan de Ceuvel, het meest circulaire kantoorpark van Europa.

7 INTRODUCTIE Wat is de circulaire economie? 7 pilaren De circulaire economie draait om meer dan materialen. Metabolic identificeert 7 verschillende aspecten die moeten worden meegenomen om oplossingen systematisch te belichten. Materialen worden continue op een hoogwaardige manier gerecycled. Alle energie komt uit hernieuwbare bronnen. Water wordt gewonnen op een duurzame manier en bronherstel wordt gemaximaliseerd. Biodiversiteit wordt structureel ondersteund en versterkt. Maatschappij en cultuur worden behouden. Gezondheid en welzijn van mens en natuur worden structureel ondersteund. De waarde van menselijke activiteiten wordt breder uitgedrukt dan financieel. Samen dragen deze karakteristieken bij aan een robuuste en een veerkrachtig systeem. VEERKRACHT BILLIJKHEID ZEVEN KARAKTERISTIEKEN VAN EEN CIRCULAIRE ECONOMIE TRANSPARANTIE

8 EEN CIRCULAIR HOOGHEEMRAADSCHAP Wat betekent dat?

9 EEN CIRCULAIR HOOGHEEMRAADSCHAP Wat is een circulair Hoogheemraadschap? Hoe zien mensen binnen de organisatie een circulair Rijnland? Het concreet maken van circulair is niet altijd even makkelijk De waarde waarde van grondstoffen Circulair betekent Van afval naar grondstof. We moeten alle grondstoffen die we hebben zo hoogwaardig mogelijk benutten. Hergebruik is van groot belang. Circulair is een middel naar een toekomstbestendig waterschap. Kringlopen sluiten Hoogwaardig hergebruik van materialen en grondstoffen. Circulair inkopen. Waterkringlopen ook sluiten. Een waterfabriek worden, en effluent meer benutten en als zoet, bruikbaar, water zien. Gerecyclede materialen gebruiken voor bouw en renovatie waterzuiveringen. Integrale benadering Circulair is meer dan grondstoffen, het is ook duurzaam energie opwekken en emissies (Co2, methaan, lachgas) reduceren. Circulair worden vereist samenwerking tussen verschillende teams en inhoudelijke trekkers van onderwerpen binnen Rijnland. Synergie Samenwerken met (keten) partners in regio maakt circulariteit mogelijk. Innovatie en technologie stimuleren om de synergie makkelijker te maken.

10 EEN CIRCULAIR HOOGHEEMRAADSCHAP Lever wat je kunt leveren, creëer synergie met je omgeving. Energie, water en materialen zijn verbonden.

11 EEN CIRCULAIR HOOGHEEMRAADSCHAP Karakteristieken Wat zijn de karakteristieken van een circulair hoogheemraadschap? Zelfvoorzienend Een waterschap hoeft niet zelfvoorzienend te zijn, maar kan eigen grondstoffen en materieel inzetten voor circulariteit. Grondstoffen, energie en water producent Het waterschap (her)gebruikt de grondstoffen en energie die ze heeft. Zij denkt en werkt creatief en ondernemend in het vinden van nieuwe kringloopsluiting (denk bijvoorbeeld aan het hergebruik van bagger). Flexibel Het waterschap stelt zich flexibel op voor de toekomst. Zo speelt zij in op circulair bouwen en op adaptief beleid (misschien mag het water zelfs wel eens iets hoger staan). Maatschappelijk verantwoord Het waterschap maakt keuzes die bijdragen aan maatschappelijke waarde. Dat betekent dat er vaak een zorgvuldige afweging gemaakt moet worden tussen belangen voor mens, natuur, economie en milieu. Het is duidelijk wat Rijnland voor de verschillende stakeholders in dit gebied al dan niet kan betekenen. Dit betreft het onderdeel circulair maar geldt net zo goed voor thema s als de energie transitie en klimaat adaptatie.

12 EEN CIRCULAIR HOOGHEEMRAADSCHAP Elke grondstof heeft de juiste schaal waarop kringlopen gesloten kunnen worden. Daarmee ook de juiste partners.

13 EEN CIRCULAIR HOOGHEEMRAADSCHAP Karakteristieken Op welke schaal werkt een circulair waterschap? Werkt zij alleen, binnen haar eigen organisatie, of werkt ze ook op regionale en nationale schaal, buiten haar eigen watersysteem, en wat voor samenwerkingen horen hier bij? Een waterschap hoeft niet zelfvoorzienend te zijn binnen haar eigen organisatie. Dit betekent dat niet alle kringlopen binnen de organisatie gesloten hoeven te worden. Rijnland werkt samen met partners uit de regio. Dit is van groot belang om ketens te sluiten (drinkwaterbedrijf, gemeentes, agrariërs maar ook burgers). Rijnland werkt samen met de markt. Wat kunnen we overlaten aan de markt en wat kunnen zelf doen? Wie zijn afnemers van onze grondstoffen (vb. Aquaminerals, TATAsteel, Schiphol). Uitwisseling en samenwerking met andere waterschappen kan innovatie versnellen en kwantiteit grondstoffen vergroten.

14 EEN CIRCULAIR HOOGHEEMRAADSCHAP Ik word enthousiast van slib

15 EEN CIRCULAIR HOOGHEEMRAADSCHAP Kringlopen en systeemonderdelen Welke kringlopen zijn van belang voor een circulair waterschap? Water Emissies Grondstoffen Assets Energie

16 EEN CIRCULAIR HOOGHEEMRAADSCHAP Water De waterketen Water is de primaire grondstof van het waterschap. Kunnen we het water op een nuttige manier gebruiken? Hemelwater is een waardevolle grondstof die veel kan betekenen als we het over droogte hebben. Geel/grijs/zwart water zitten boordevol waardevolle nutriënten. Zoet water (effluent) zal in de toekomst steeds belangrijker worden.

17 EEN CIRCULAIR HOOGHEEMRAADSCHAP Grondstoffen Grondstoffen Het waterschap heeft heel veel grondstoffen. Hoe kunnen we deze het beste gebruiken? En wie neemt ze af? Bagger kunnen we weer voor dijken gebruiken. Maaisel (bermgrassen), kunnen we vergisten of voor andere toepassingen gebruiken. Polymeren en metaalzouten, kunnen we kiezen voor bio-based varianten? Plastics en zwerfafval, moeten we voorkomen of filteren? Fosfaten worden steeds schaarser en dus van groot belang. Cellulose kan als basis voor papier dienen.

18 EEN CIRCULAIR HOOGHEEMRAADSCHAP Energie Energie Het waterschap heeft de mogelijkheid om veel energie op te wekken, maar mag het ook energie leveren? Biogas. Hoe kunnen we dit zo hoogwaardig mogelijk toepassen? Diesel en benzine. Het onderhoud van het watersysteem en de zuiveringen gebeuren vaak nog met conventionele vervoersmiddelen. Zonnepanelen. Waar kunnen zonnepanelen geplaatst worden voor eigen gebruik?

19 EEN CIRCULAIR HOOGHEEMRAADSCHAP Emissies Emissies Waterschappen stoten vaak veel CO2 uit, en fakkelen vaak ook biogas af. CO2, kunnen we dit afvangen op de zuiveringen? Biogas, kunnen we minder affakkelen? Lachgas.

20 EEN CIRCULAIR HOOGHEEMRAADSCHAP Assets Assets We hebben veel assets binnen het watersysteem en de waterketen. Kunnen we deze circulair aanbesteden en de bestaande materialen hergebruiken? Zuiveringsinstallaties Gemalen Oevers

21 EEN CIRCULAIR HOOGHEEMRAADSCHAP Hoe komen we dit tegen in de dag tot dag? Ik probeer keuzes te maken met een duurzame bril op, op verschillende schaalniveau s. Ik laat me inspireren door alles wat er al gebeurt Ik zou wel wat meer ruimte willen voor het opzetten van innovatieve projecten. Duurzaamheid en innovatie zijn soms nog een beetje te veel versnippert door de verschillende departementen heen.

22 DOELSTELLINGEN, BESTAANDE SAMENWERKINGEN EN INITIATIEVEN Er gebeurt al veel binnen Hoogheemraadschap van Rijnland.

23 Doelstellingen, initiatieven en Samenwerkingen DOELSTELLINGEN Droge voeten, schoon water

24 DOELSTELLINGEN EN BESTAANDE INITIATIEVEN Welke doelstellingen zijn belangrijk? En hoe past circulariteit daarin? Primaire functie. Primair is de doelstelling waterveiligheid. We zuiveren tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten, maar schakelen steeds meer om naar een organisatie die verbonden is aan maatschappelijke doelen. Energie en klimaatbestendigheid. We hebben al doelstellingen voor 100% klimaatbestendigheid en energieneutraal in Het waterschap moet ook iets met de CO2 uitstoot gaan doen. Actie! We moeten van visie naar actie voor duurzaamheid. We kunnen circulariteit hieraan verbinden. Duidelijke doelstellingen. Er liggen kansen voor een duidelijke doelstelling voor 100% Circulair. Horen materialen en onderhoud hierbij? Welke grondstofkringlopen kunnen op welke schaal gesloten worden. Voorbeeldfunctie. We hebben als waterschap en overheid een voorbeeldfunctie. We moeten hierover goed communiceren om zo ook anderen in beweging te krijgen.

25 DOELSTELLINGEN EN BESTAANDE INITIATIEVEN Bestaande initiatieven en innovatie Meer dan 80 initiatieven op de BOINK Meer dan 37 innovatieve technologieën. Energie Zonnepanelen Energie uit zuiveringsslib Blue energy Ecologie en groen Bloemrijke oevers Maaisel composteren Assets State-of-the-art zuiveringen (Nereda) Onderzoek naar circulaire dijken Nieuwe technieken Fosfaat terugwinning Warmte uit water Cellulose uit water Medicijnverwijdering uit afvalwater Gebiedsontwikkeling Implementatie nieuwe wijk Valkenburg

26 DOELSTELLINGEN EN BESTAANDE INITIATIEVEN Samenwerkingen Welke samenwerkingen liggen er al? Overheden. De gemeenten is een voorname partner (vb. Gouda). Ook wordt er samengewerkt met Schieland en Delfland. Bedrijfsleven. Er liggen verschillende samenwerkingen met afnemers zoals HVC en Schiphol. Groene Cirkels. Nieuwe partners vanuit Heineken initiatief. Universiteiten. Uitwisseling met universiteiten kan innovatie aanjagen.

27 KANSEN Waar kunnen we volgens de werknemers morgen mee beginnen, en wat speelt er op de lange termijn?

28 KANSEN Kansen We hebben kansen voor het waterschap op drie verschillende niveau s uitgevraagd. Hierbij hebben we gekeken naar drie verschillende invloedssferen. Binnen het eigen systeem Aan de voorkant (de input) Aan de achterkant (de output) Vervolgens maken we een eerste onderscheid tussen de lange en korte termijn kansen op basis van de gevoerde gesprekken.

29 KANSEN Eigen organisatie Waar ik heel veel over hoor is thermische energie uit water (TEO, TEA)

30 KANSEN Eigen organisatie Kortere termijn Laaghangend fruit op basis van de gesprekken binnen de organisatie. Emissies Emissies verminderen Energie Energie besparen Zonnepanelen op eigen gebouwen. Vergisten en hoogwaardig gebruiken van biogas (niet affakkelen) Wagenpark vervangen (personen auto s) Grondstoffen Afval scheiden in het gebouw (restaurant) Een Materialenpaspoort van wat we binnen de organisatie en hets watersysteem hebben. Aanbesteden en inkopen Circular inkopen, en daar duidelijke richtlijnen voor hebben. Bij gemalen kijken hoe we kunnen besparen. Beleid voor het groenbeheer. Langere termijn Deze kansen zijn veelbelovend maar vereisen nog meer kennis of nieuwe samenwerkingen. Emissies CO2 afvangen op zuiveringen Energie Thermische energie uit water Wagenpark vervangen (zuiveringslib-/onderhoudstransport) Gemalen op zonnepanelen Grondstoffen Bio-based polymeren Aanbesteden en inkopen Circulair aanbesteden van renovaties waterzuiveringen Water Waterfabriek. De waterkringloop sluiten en zoet water lozen op plekken waar dit nodig is.

31 KANSEN Input Dat hemelwater moeten we afkoppelen, dan krijg je ook een constante aanvoer op de zuiveringen.

32 KANSEN Input Kortere termijn Laaghangend fruit op basis van de gesprekken binnen de organisatie. Bewustzijn Inzetten op bevorderen van het bewustzijn van burgers over wat het waterschap doet, en hoe ze kunnen bijdragen (minder afval zoals plastic het systeem in). Hemelwater Zo veel mogelijk opvangen, zodat het niet in de riolering komt. Een tweede stap is hemelwater ook benutten. Overzicht In kaart brengen hoeveel er binnenkomt stromen er binnen komen. Langere termijn Deze kansen zijn veelbelovend maar vereisen nog meer kennis of nieuwe samenwerkingen. Peilbeheer Flexibeler peilbeheer. Afvalwater Afvalwater gescheiden opvangen bespaart veel energie en brengt de benodigde capaciteiten van zuiveringen omlaag, om het influent minder wordt. Medicijnen filteren uit afvalwater Gebiedsontwikkelingen Nieuwe rioleringsconcepten introduceren en uitwerken bij gebiedsontwikkeling.

33 KANSEN Output We moeten samenwerken met de regio wat betreft onze reststromen

34 KANSEN Output Kortere termijn Laaghangend fruit op basis van de gesprekken binnen de organisatie. Afnemer Samenwerking met Aquaminerals uitbreiden Verkennen mogelijke samenwerking met winnaars circulaire innovatie challenge? Zuiveringslib Energie uit slib optimaliseren. Fosfaat terugwinning. Zuivering optimaliseren (kunnen we minder medicijnen mee laten gaan, metaalzoutverbruik en energie verminderen. Bagger Bagger hergebruiken voor dijken. Effluent Geen zoetwater lozen bij zout water. Grondstoffen Alle grondstoffen in in kaart brengen, zodat we weten waar we mee werken. Samenwerking met andere waterschappen om bulk te vergroten. Langere termijn Deze kansen zijn veelbelovend maar vereisen nog meer kennis of nieuwe samenwerkingen of aanpassingen van de regelgeving. Grondstoffen Terugwinnen van ijzerzouten Cellulose uit zuiveringsslib Fosfaat gebruiken als bodemverbeteraar Waterfabriek Drinkwater maken uit ons effluent.

35 VERVOLGSTAPPEN

36 VERVOLGSTAPPEN Wat kan het hoogheemraadschap nu al doen om circulariteit te stimuleren en mogelijk te maken?

37 VERVOLGSTAPPEN Wat kan het hoogheemraadschap doen om te faciliteren? Doelstellingen Het verder uitwerken van de doelstellingen voor circulariteit als middel om duurzaamheid te bereiken. Flexibel en integrale benadering Tijd en ruimte om nieuwe dingen uit te proberen, maar ook in kaart hoe succes hiervan gemeten kan worden. Een integrale benadering naar circulariteit adopteren, breder dan alleen het sluiten van grondstofkringlopen. Zichtbaar maken Een materiaalstroom analyse kan helpen om in kaart te krijgen waar we binnen het waterschap mee kunnen werken en als basis dienen van een integrale duurzaamheid strategie. Bredere inventarisatie van wat gebeurt binnen het hoogheemraadschap zodat duidelijk is wat er al gebeurt Fysiek zichtbaar circulair, bijvoorbeeld in het restaurant of in de hal. Samenwerking als basis voor synergie Waterschappen kunnen samenwerken om innovatie te bevorderen maar ook om hoeveelheden van grondstoffen te vergroten. Communicatie en educatie Meer uitwisselingen met universiteiten om kennis en innovatie te bevorderen en het belang van de werkzaamheden van de waterschappen te communiceren. Data & technologie Data en technologie omarmen als basis voor innovatie.

38 VERVOLGSTAPPEN Een stappenplan Stap 1: Het in kaart brengen van de huidige situatie. Het in kaart brengen van de belangrijkste materiaalstromen van het waterschap (grondstof-, water- en energiestromen). Ook de emissies en ingebedde materialen in assets zijn hier van belang. Het in kaart brengen van alle projecten die al spelen binnen de organisatie. Een inventarisatie van circulaire hotspots en kansen op basis van deze analyse. Stap 2: Het opstellen van een visie met realistische doelstellingen Als we weten waar we staan, kunnen we bedenken waar we naartoe willen. Dit begint met het opstellen van visie. Vervolgens, kunnen we hier concrete doelstellingen aan hangen. Stap 3: Uitwerken strategie en opstellen routekaart Het in kaart brengen van stakeholders en mogelijke partners. Door deze al eerder in het proces te betrekken kunnen we kansrijke samenwerkingen verkennen en deze meenemen in de strategie. Het opstellen van de routekaart aan de hand van de circulaire hotspots en kansen en door verschillende interventies tegen elkaar af te wegen op impact en haalbaarheid. Stap 4: Een monitoringsraamwerk Het is belangrijk om de voortgang te meten. Dit kunnen we doen door Kritieke Prestatie Indicatoren te ontwikkelen voor de opgestelde doelstellingen en deze te koppelenen aan een monitoringssysteem.

39 VOORBEELD STOFSTROMEN ANALYSE

40 VERVOLGSTAPPEN Hoe kan je nu al met circulariteit aan de slag? Hoe kan je circulariteit nu al in je dag tot dag integreren? Waterschap Vallei en Veluwe heeft een circulaire checklist meegenomen in haar beleidsnotitie circulair. Deze checklist geeft een hiërarchie mee die je aan kan houden bij het maken van beslissingen, van refuse tot recycle. Bron: Waterschap Vallei en Veluwe Beleidsnota Circulair

41 +31 (0) Meteorenweg RN Amsterdam The Netherlands

Denktank Circulaire Economie Consolidatie 3 maart 2016

Denktank Circulaire Economie Consolidatie 3 maart 2016 Denktank Circulaire Economie Consolidatie 3 maart 2016 1. In de startblokken Wat doen we al rond dit onderwerp We produceren elektriciteit en warmte door middel van gisting van al ons slib en verbranding

Nadere informatie

Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe-

Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe- Vallei & Eem Veluwe Oost Veluwe Noord WELL DRA Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe- februari 2015 concept De aanpak handelingsperspectieven Ontwikkelingen maatschappij

Nadere informatie

KLIMAAT, ENERGIE EN GRONDSTOFFEN

KLIMAAT, ENERGIE EN GRONDSTOFFEN KLIMAAT, ENERGIE EN GRONDSTOFFEN AKKOORDEN EN GREEN DEALS Rafaël Lazaroms Coördinator Energie en duurzaamheid Unie van Waterschappen 1. Duurzaamheid en taken waterschappen 2. Duurzame ambities in akkoorden

Nadere informatie

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE WATER- SCHAPPEN & ENERGIE Resultaten Klimaatmonitor Waterschappen 2014 Waterschappen willen een bijdrage leveren aan een duurzame economie en samenleving. Hiervoor hebben zij zichzelf hoge ambities gesteld

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : F.K.L. Spijkervet AB CATEGORIE : B-STUK (Beleidsstuk) VERGADERING D.D. : 26 november 2013 NUMMER : WM/MIW/RGo/7977 OPSTELLER : R. Gort, 0522-276805 FUNCTIE

Nadere informatie

Circulair aanbesteden. 24 januari 2017 Sarah Naipal

Circulair aanbesteden. 24 januari 2017 Sarah Naipal Circulair aanbesteden 24 januari 2017 Sarah Naipal Waar gaan we het over hebben? Kort de noodzaak voor de transitie naar een circulaire economie Onze uitgangspunten De verschillende fasen van een circulair

Nadere informatie

minder meer!! we gaan de uitdaging aan! kostenstijging beperken, uitgangspunt: 12,7 miljoen/jaar in 2020

minder meer!! we gaan de uitdaging aan! kostenstijging beperken, uitgangspunt: 12,7 miljoen/jaar in 2020 ambities: minder meer!! we gaan de uitdaging aan! kostenstijging beperken, uitgangspunt: 12,7 miljoen/jaar in 2020 deskundigheid (uitvoering watertaken) door gezamenlijke aanpak ontwikkelen en door schaal

Nadere informatie

SAMENWERKING OVER TRADITIONELE GRENZEN HEEN. De Energiefabriek en andere voorbeelden uit de praktijk van de waterschappen

SAMENWERKING OVER TRADITIONELE GRENZEN HEEN. De Energiefabriek en andere voorbeelden uit de praktijk van de waterschappen SAMENWERKING OVER TRADITIONELE GRENZEN HEEN De Energiefabriek en andere voorbeelden uit de praktijk van de waterschappen Duopresentatie Hennie Roorda en Tanja Klip 1. Ambities en resultaten waterschappen

Nadere informatie

Waterschappen en Energieakkoord

Waterschappen en Energieakkoord Waterschappen en Energieakkoord Energiekansen in het Waterbeheer Hennie Roorda/Rafaël Lazaroms Unie van Waterschappen mei 5, 2014 1 Waar staan de waterschappen voor? Waterveiligheid (veilig wonen en werken

Nadere informatie

ARN, uw duurzame innovatieve partner!

ARN, uw duurzame innovatieve partner! ARN, uw duurzame innovatieve partner! WELKOM! 5 maart 2019 ARN als energie- en grondstoffenproducent Aandeelhouders/PPS-structuur Regio Nijmegen 37,5% Regio De Vallei 11,76% Regio Rivierenland 5,88% REMONDIS

Nadere informatie

Afvalwaterplan DAL/W 2 In vogelvlucht. Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s

Afvalwaterplan DAL/W 2 In vogelvlucht. Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s In vogelvlucht Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s watersysteem De afvalwaterketen Wij beschouwen de afvalwaterketen als één geheel,

Nadere informatie

TOILETPAPIER UIT AFVALWATER, EEN WAARDEVOLLE GRONDSTOF

TOILETPAPIER UIT AFVALWATER, EEN WAARDEVOLLE GRONDSTOF TOILETPAPIER UIT AFVALWATER, EEN WAARDEVOLLE GRONDSTOF 19 juni 2014 Yede van der Kooij voorzitter werkgroep Cellulose Yede van der Kooij Studies, consulting and research Sludge Wastewater Waste Bio based

Nadere informatie

Afdeling Inkoop Januari 2017

Afdeling Inkoop Januari 2017 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen MVI-beleid in de praktijk Afdeling Inkoop Januari 2017 MVI-beleid Doel Waarom MVI-beleid? Als netbeheerder willen wij in de transitie naar een duurzame samenleving onze

Nadere informatie

- - - - - - - - o o o - - - - -

- - - - - - - - o o o - - - - - o o o o o o Zorg voor groene groei in een circulaire, biobased economie Centrale vragen: Wat zijn ambities van RWS in het thema? Hoe raken andere beleidsvelden/partijen en RWS elkaar? Wat moet je

Nadere informatie

Naar een energieneutrale waterkringloop. Een stip op de horizon

Naar een energieneutrale waterkringloop. Een stip op de horizon Naar een energieneutrale waterkringloop Een stip op de horizon Een stip op de horizon Energie in de kringloop waterschap Regge en Dinkel en waterschap Groot Salland werken aan initiatieven op het gebied

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel Verkiezingsprogramma 2019 2023 Water Natuurlijk Rijn en IJssel Inleiding Voor u ligt het conceptverkiezingsprogramma van Water Natuurlijk Rijn en IJssel In de komende periode gaan we in gesprek met inwoners

Nadere informatie

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking

Nadere informatie

De Circulaire Stad: Uitkomst of Proces? Prof.dr. Ellen van Bueren, Stad van de Toekomst, 8 juni 2018

De Circulaire Stad: Uitkomst of Proces? Prof.dr. Ellen van Bueren, Stad van de Toekomst, 8 juni 2018 De Circulaire Stad: Uitkomst of Proces? Prof.dr. Ellen van Bueren, Stad van de Toekomst, 8 juni 2018 1 Wat is de circulaire stad? 2 Circulaire economie http://blog.exportleadership.com/2015/11/04/the-circular-economy-from-waste-to-wealth/

Nadere informatie

VAN PROBLEEM NAAR GRONDSTOF THIJS COPINI HOOGHEEMRAADSCHAP HOLLANDS NOORDERKWARTIER

VAN PROBLEEM NAAR GRONDSTOF THIJS COPINI HOOGHEEMRAADSCHAP HOLLANDS NOORDERKWARTIER VAN PROBLEEM NAAR GRONDSTOF THIJS COPINI HOOGHEEMRAADSCHAP HOLLANDS NOORDERKWARTIER Presentatie Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) Energie en grondstoffenfabriek HHNK en de EFGF Beleid biomassa

Nadere informatie

CIRCULAIRE ECONOMIE EN BREEAM. Workshop tijdens het Nationaal BREEAM congres 2017

CIRCULAIRE ECONOMIE EN BREEAM. Workshop tijdens het Nationaal BREEAM congres 2017 CIRCULAIRE ECONOMIE EN BREEAM Workshop tijdens het Nationaal BREEAM congres 2017 PROGRAMMA - 3 vragen centraal 1. Wat is een circulair gebouw? 2. Hoe meten we circulariteit (in BREEAM)? 3. Wat doen we

Nadere informatie

AMBITIE NUTRIËNTEN 2018

AMBITIE NUTRIËNTEN 2018 AMBITIE NUTRIËNTEN 2018 ACTIEPLAN Als uitwerking van de Ambitie Nutriënten 2018 zullen de leden van het Nutrient Platform, ondersteund door het secretariaat, de komende twee jaar de volgende activiteiten

Nadere informatie

agendapunt 04.B.07 Aan Commissie Gezond, schoon en gezuiverd water VISIE EN STRATEGIE ROTTERDAMSE SAMENWERKING AFVALWATERKETEN

agendapunt 04.B.07 Aan Commissie Gezond, schoon en gezuiverd water VISIE EN STRATEGIE ROTTERDAMSE SAMENWERKING AFVALWATERKETEN agendapunt 04.B.07 1253828 Aan Commissie Gezond, schoon en gezuiverd water VISIE EN STRATEGIE ROTTERDAMSE SAMENWERKING AFVALWATERKETEN Voorstel Commissie Gezond, schoon en gezuiverd water 06-09-2016 Langetermijnvisie

Nadere informatie

Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 3 Samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Energie uit afvalwater

Energie uit afvalwater Energie uit afvalwater 15 november 2011 Giel Geraeds en Ad de Man Waterschapsbedrijf Limburg is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas Onderwerpen Introductie

Nadere informatie

Circulair denken en doen in de Metropool regio Amsterdam. Jacqueline Cramer Ambassadeur Circulaire Economie

Circulair denken en doen in de Metropool regio Amsterdam. Jacqueline Cramer Ambassadeur Circulaire Economie Circulair denken en doen in de Metropool regio Amsterdam Jacqueline Cramer Ambassadeur Circulaire Economie Ambitie De MRA wil wereldwijd voorloper zijn op het gebied van slimme oplossingen voor de beperkte

Nadere informatie

Waterschapsenergie, Waterschap Aa en Maas, Den Bosch

Waterschapsenergie, Waterschap Aa en Maas, Den Bosch Voorbeeldprojecten Waterschapsenergie, Waterschap Aa en Maas, Den Bosch Waterschapsenergie, Waterschap Aa en Maas, Den Bosch Data Contact: Waterschap Aa en Maas Meer informatie: www.aaenmaas.nl Water Hitte

Nadere informatie

RWZI Tilburg Energie- en grondstoffenfabriek

RWZI Tilburg Energie- en grondstoffenfabriek RWZI Tilburg Energie- en grondstoffenfabriek Waterschap De Dommel Het idee + Afvalwater zuiveringsslib = Waarom RWZI Tilburg? RWZI Tilburg (cap. 350.000 i.e.; 8.000 ton d.s.) alleen aanpassingen in de

Nadere informatie

Doe mee voor een mooi en duurzaam Overijssel. Beleidsplan Natuur en Milieu Overijssel

Doe mee voor een mooi en duurzaam Overijssel. Beleidsplan Natuur en Milieu Overijssel Doe mee voor een mooi en duurzaam Overijssel Beleidsplan Natuur en Milieu Overijssel 2017-2019 Duurzaam samen Samen met inwoners, overheden en bedrijven werkt Natuur en Milieu Overijssel aan een mooi en

Nadere informatie

Versie: 3.0 Status: definitief Datum: 1 juni Marktconsultatie / inspiratiesessie Grondstoffen waterschap Zuiderzeeland

Versie: 3.0 Status: definitief Datum: 1 juni Marktconsultatie / inspiratiesessie Grondstoffen waterschap Zuiderzeeland Marktconsultatie / inspiratiesessie Grondstoffen waterschap Zuiderzeeland Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Marktconsultatie... 4 2.1 Aanleiding... 4 2.2 Doel van de marktconsultatie... 4 2.3 Contactgegevens...

Nadere informatie

UTS REALISEERT 75% REDUCTIE IN 11 JAAR MEDE DOOR SLIMME LOGISTIEK UTS DUURZAAMHEIDSVERSLAG UTS op weg naar een circulaire & inclusieve economie

UTS REALISEERT 75% REDUCTIE IN 11 JAAR MEDE DOOR SLIMME LOGISTIEK UTS DUURZAAMHEIDSVERSLAG UTS op weg naar een circulaire & inclusieve economie UTS REALISEERT 75% REDUCTIE IN 11 JAAR MEDE DOOR SLIMME LOGISTIEK UTS DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2018 UTS op weg naar een circulaire & inclusieve economie DE ONTWIKKELING NAAR EEN STEVIGE BASIS VOOR EEN CIRCULAIRE

Nadere informatie

WOONCOÖPERATIE DE WARREN

WOONCOÖPERATIE DE WARREN WOONCOÖPERATIE DE WARREN De Wooncoöperatie als Opdrachtgever Kansen & Uitdaging Chandar van der Zande 28.05.2018 DE WOONCOOP DIE KOMT ER WEL! Overzicht van deze presentatie DEEL 1. Presentatie 1. Wie wij

Nadere informatie

Nutriënten & de Circulaire Economie

Nutriënten & de Circulaire Economie Nutriënten & de Circulaire Economie Nutrient Platform, 19 april 2016 Wouter de Buck, Inge de Weerd, Ruud Schemen In gesprek over... 1. Nutriëntenrecycling in Nederland 2. Welke belemmeringen zijn er nog?

Nadere informatie

INNOVATIE-PROGRAMMA Afvalwatersysteem

INNOVATIE-PROGRAMMA Afvalwatersysteem INNOVATIE-PROGRAMMA Afvalwatersysteem Beheer Transitie Duurzaam Innovatie Maatregelenprogramma SAF Transitie management Duurzaamheid Innovatie-programma Focus en Invloed BEHEER Principes voor Innovatie

Nadere informatie

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Klimaat voor Verandering

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Klimaat voor Verandering Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Klimaat voor Verandering Amsterdam, 26 januari 2016 1 Inhoud Introductie 3 Zij waren er bij! 4 Circulaire economie 5 Waarom circulair? 6 Nederland Circulair! 7

Nadere informatie

Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het AB:

Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het AB: Aan commissie Water 9 april 2019 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 1370119/1370120 Programma Waterketen Projectnummer P6107 Afdeling Projectrealisatie Bijlage(n) Vertrouwelijke

Nadere informatie

Schoonschip is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, bestaande uit 46 drijvende huishoudens die een nieuwe standaard definieert voor

Schoonschip is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, bestaande uit 46 drijvende huishoudens die een nieuwe standaard definieert voor Schoonschip is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, bestaande uit 46 drijvende huishoudens die een nieuwe standaard definieert voor duurzame stedelijke ontwikkeling in Amsterdam. HET PROJECT

Nadere informatie

ANDERS. Waterschap Drents Overijsselse Delta WDODELTA VERKIEZINGSPROGRAMMA

ANDERS. Waterschap Drents Overijsselse Delta WDODELTA VERKIEZINGSPROGRAMMA ANDERS Waterschap Drents Overijsselse Delta 2019 2023 WDODELTA VERKIEZINGSPROGRAMMA ANDERS Waterschap Drents Overijsselse Delta WDODELTA 2019-2023 VERKIEZINGSPROGRAMMA Waterschap Drents Overijsselse Delta

Nadere informatie

Regionale toekomstvisies op samenwerken aan water

Regionale toekomstvisies op samenwerken aan water 1 Regionale toekomstvisies op samenwerken aan water Jos Frijns (KWR) LEF Bijeenkomst Samenwerken aan Water Utrecht 11-11-2016 2 Toekomst 3 Circular Design 4 Resilience Management & Governance Trends Impacts

Nadere informatie

Duurzame watersystemen

Duurzame watersystemen TITEL VAN PRESENTATIE SUBTITEL VAN PRESENTATIE Maar water kost toch niets? Waterverbruik en klimaatverandering Infrastructuur Drinkwater Afvalwater Hemelwater Waterverbruik en klimaatverandering Drinkwater

Nadere informatie

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid Jaar van de Ruimte 2015 VvG congres 12 november 2014 Nathalie Harrems Directie Ruimtelijke Ontwikkeling Wat is er aan de hand? Tijdperk van de

Nadere informatie

CO 2 Een waardevolle grondstof. Peter Simoës

CO 2 Een waardevolle grondstof. Peter Simoës CO 2 Een waardevolle grondstof Peter Simoës 4 april 2018 AEB anno 2018 AEB lost al bijna 100 jaar afvalvraagstukken op voor Amsterdam. Sinds 2014 als verzelfstandigd bedrijf. Missie AEB: Voor een schone

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie

Rijkswaterstaat circulair

Rijkswaterstaat circulair Rijkswaterstaat circulair ir. Bon Uijting Adviseur CE in de GWW Rijkswaterstaat WVL 16-01-2019 Wat is de ambitie van RWS? Bestuur RWS: RWS werkt circulair in 2030 Rijksbrede programma: 50% minder primaire

Nadere informatie

Rijkswaterstaat werkt Circulair in 2030

Rijkswaterstaat werkt Circulair in 2030 werkt Circulair in 2030 Kansen en uitdagingen Evert Schut Sr. adviseur dienst WVL Programma Wat is circulaire economie? Rijksbrede ambities en aanpak circulaire economie Ambities en aanpak RWS Kennisagenda

Nadere informatie

Zeker in Rijnland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Rijnland

Zeker in Rijnland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Rijnland Zeker in Rijnland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Rijnland 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende delta. Al eeuwenlang is water onze

Nadere informatie

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma. Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma. Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur Utrecht, 21 oktober 2015 Inhoud Introductie 3 Zij waren er bij! 4 Circulaire economie 5 RACE programma 6 Sectoranalyse

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen doe je samen. Anita den Hoed Sr. Adviseur Inkoop Enexis Groep.

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen doe je samen. Anita den Hoed Sr. Adviseur Inkoop Enexis Groep. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Maatschappelijk Verantwoord Inkopen doe je samen Anita den Hoed Sr. Adviseur Inkoop Enexis Groep April 2018 Roadmap naar MVI-beleid 2 Opbouw MVI-beleid 3 MVI-beleid

Nadere informatie

Realistisch duurzaam -samen aan de slag-

Realistisch duurzaam -samen aan de slag- Realistisch duurzaam -samen aan de slag- Realistisch duurzaam Opbouw presentatie Startpunt voor opzet van het actieprogramma duurzaamheid Kijkje in de toekomst (voorbeeld Haarlemmermeer) Ideeën 27 maart

Nadere informatie

Een circulaire economie: De gemeente Leeuwarden als casus

Een circulaire economie: De gemeente Leeuwarden als casus Een circulaire economie: De gemeente Leeuwarden als casus Sandra van der Lee, MSc. Projectingenieur circulair ontwerpen Witteveen+Bos I Sandra.van.der.Lee@witteveenbos.com Robin van der Plas, MSc. Projectingenieur

Nadere informatie

Van een lineaire naar een circulaire economie: Kansen en Bedreigingen Prof. dr. Jacqueline Cramer, directeur

Van een lineaire naar een circulaire economie: Kansen en Bedreigingen Prof. dr. Jacqueline Cramer, directeur Van een lineaire naar een circulaire economie: Kansen en Bedreigingen Prof. dr. Jacqueline Cramer, directeur Aanpak van het USI Vraaggericht expertise mobiliseren om kennis te valoriseren ( integrating

Nadere informatie

Valorisatie reststromen met aquatische biomassa. Rommie van der Weide, Wim van Dijk, Sander Huurman, Hellen Elissen,...

Valorisatie reststromen met aquatische biomassa. Rommie van der Weide, Wim van Dijk, Sander Huurman, Hellen Elissen,... Valorisatie reststromen met aquatische biomassa Rommie van der Weide, Wim van Dijk, Sander Huurman, Hellen Elissen,... Inhoud Motivatie Waarom aquatische biomassa? Acrres Onderzoek aquatische biomassa

Nadere informatie

BPD s duurzame gebiedsontwikkeling in uitvoering. Positieve energie

BPD s duurzame gebiedsontwikkeling in uitvoering. Positieve energie BPD s duurzame gebiedsontwikkeling in uitvoering Positieve energie BPD s duurzame gebiedsontwikkeling in uitvoering BPD wil vooroplopen met duurzame gebiedsontwikkeling. Voor ons gaat duurzame gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

CONNECT2025. Theo Ockhuijsen (Innovatie Express & BIMpuls )

CONNECT2025. Theo Ockhuijsen (Innovatie Express & BIMpuls ) Theo Ockhuijsen (Innovatie Express & BIMpuls ) De impact van techniek op weg naar 2025 Voor een Nederland dat mee voorop loopt Zes toekomstthema s Mensenwerk oud naast nieuw De stad Nederland op zoek naar

Nadere informatie

Zeker in Delfland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Delfland

Zeker in Delfland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Delfland Zeker in Delfland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Delfland 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende delta. Al eeuwenlang is water onze

Nadere informatie

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking

Nadere informatie

Afvalwaterbeleidsplan BMWE/NZV

Afvalwaterbeleidsplan BMWE/NZV Afvalwaterbeleidsplan BMWE/NZV Afvalwaterteam BMWE/NZV, 27 november 2013 Inhoud Aanleiding Ketenbenadering Maatregelen Kosten en Baten Specificatie Bedum Organisatie Aanleiding BMWE samenwerking Vier nieuwe

Nadere informatie

MVO Programma

MVO Programma 2017-2020 Inleiding Jan Bakker heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld in de agrarische sector en de grond-, wegen waterbouw. We zijn gegroeid en geprofessionaliseerd, maar met behoud van onze eigen

Nadere informatie

Duurzame wijk van en voor de toekomst. Doe mee!

Duurzame wijk van en voor de toekomst. Doe mee! Duurzame wijk van en voor de toekomst. Doe mee! Een bijzondere wijk In het zuidoosten van Hoofddorp wil gemeente Haarlemmermeer samen met marktpartijen, ketenpartners en bewoners een bijzondere wijk ontwikkelen.

Nadere informatie

Kunststofketenproject. Gemeentelijk Grondstoffencongres 30 maart 2017

Kunststofketenproject. Gemeentelijk Grondstoffencongres 30 maart 2017 Kunststofketenproject Gemeentelijk Grondstoffencongres 30 maart 2017 Het KIDV Opgericht op 1 januari 2013: Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 2022 Vermindering milieudruk verpakkingsketen Kennisfunctie

Nadere informatie

MVI Verklaring Leverancier - Alliander

MVI Verklaring Leverancier - Alliander MVI Verklaring Leverancier - Alliander Subtitel Eventueel logo leverancier en/of ketenpartners Datum Auteurs: Doel: Duidelijke omschrijving van het doel van deze MVI Verklaring. Onderstaande tekst kan

Nadere informatie

Verslag Circulair Café 12 oktober 2017

Verslag Circulair Café 12 oktober 2017 Verslag Circulair Café 12 oktober 2017 2 Het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 ontwikkelt een aantal transitieagenda s om de circulaire economie vorm te geven. Wat is de rol van gemeenten

Nadere informatie

Kenniscentrum Duurzaam Verpakken

Kenniscentrum Duurzaam Verpakken Kenniscentrum Duurzaam Verpakken 1. Aanleiding In de Raamovereenkomst 2013-2022 is in Artikel 4 afgesproken een Kennisinstituut op te richten (verder te noemen Kenniscentrum Duurzaam Verpakken [KCDV]).

Nadere informatie

Manifest Circulair Onderwijs

Manifest Circulair Onderwijs Manifest Circulair Onderwijs de rol van onderwijs in verantwoord innoveren 2 Waarom urgentie De jeugd heeft de toekomst. Wij maken de toekomst. Wij brengen kinderen en jong volwassenen het gedachtengoed

Nadere informatie

Duurzame wijk van èn voor de toekomst. Doe mee!

Duurzame wijk van èn voor de toekomst. Doe mee! Duurzame wijk van èn voor de toekomst. Doe mee! Lincolnpark in vogelvlucht Een bijzondere wijk Lincolnpark biedt ruimte aan circa 850 woningen en voorzieningen zoals winkels, horeca, een school, kleinschalige

Nadere informatie

Vloeibaar goud: de routekaart afvalwaterketen

Vloeibaar goud: de routekaart afvalwaterketen Vloeibaar goud: de routekaart afvalwaterketen De huidige situatie Het meeste water dat we in huis of bedrijf gebruiken, spoelt via de riolering naar een rioolwaterzuivering (rwzi). De 350 rwzi s zuiveren

Nadere informatie

BUIKSLOTERHAM INTEGRATED ENERGY SYSTEM

BUIKSLOTERHAM INTEGRATED ENERGY SYSTEM BIES BUIKSLOTERHAM INTEGRATED ENERGY SYSTEM Naar een duurzaam en geïntegreerd energiesysteem voor een wijk in transitie Een onderzoek uitgevoerd door: Met ondersteuning van: Foto: AEROPHOTO-SCHIPHOL 1

Nadere informatie

ons bin zinnig feb 2019 made in zeeland

ons bin zinnig feb 2019 made in zeeland ons bin zinnig feb 2019 aanleiding klankbordgroep - duurzaam project - concreet én meetbaar - binnen 5 jaar te realiseren. - energie-balans energie-efficiëntie (duurzame bronnen/besparen) energie-efficiëntie

Nadere informatie

Circulaire economie voor de waterschappen

Circulaire economie voor de waterschappen Circulaire economie voor de waterschappen Inez van Tilburg, 27-9-2018 De waterschappen Voldoende water Schoon water Veilig water Wat is circulaire economie? Minimaliseren van gebruik primaire grondstoffen

Nadere informatie

Samen halen we alles eruit

Samen halen we alles eruit Waarom kennisinstellingen kiezen voor innoveren met afval en de laatste ontwikkelingen inzameling & reiniging Samen halen we alles eruit Nico Spaansen NVRD Noord 3 november 2016 Transitie in de markt Van

Nadere informatie

Delfland. Delfluent BV t.a.v. de heer H de Kraa Postbus AD DELFT. Toekomstagenda afvalwatersysteem Delfland. Geachte heer De Kraa,

Delfland. Delfluent BV t.a.v. de heer H de Kraa Postbus AD DELFT. Toekomstagenda afvalwatersysteem Delfland. Geachte heer De Kraa, Delfluent BV t.a.v. de heer H de Kraa Postbus 180 2600 AD DELFT Delfland ONS KENMERK 1244504 DELFT 23 februari 2016 ONDERWERP Toekomstagenda afvalwatersysteem Delfland Geachte heer De Kraa, In 2013 heeft

Nadere informatie

Context en opgave CE community. Voor welke opgaven staan SmartwayZ.NL en InnovA58?

Context en opgave CE community. Voor welke opgaven staan SmartwayZ.NL en InnovA58? Context en opgave CE community Voor welke opgaven staan SmartwayZ.NL en InnovA58? Beleid duurzame leefomgeving Parijs waarmaken -20% CO2 in 2020 Energieneutraal 2030 Klimaatneutraal en Klimaatbestendig

Nadere informatie

Factsheet: biologisch afbreekbare kunststof verpakkingen

Factsheet: biologisch afbreekbare kunststof verpakkingen Factsheet: biologisch afbreekbare kunststof verpakkingen Kennisinstituut Duurzaam Verpakken Factsheet, augustus 2018 1 Introductie In de afgelopen periode is een brede discussie ontstaan over de vraag

Nadere informatie

gehoord hetgeen in het kader van een consultering door de commissie SKK op 3 april 2014 naar voren is gebracht;

gehoord hetgeen in het kader van een consultering door de commissie SKK op 3 april 2014 naar voren is gebracht; VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 4.1.A/B Onderwerp: Grondstoffenvisie Nummer: 852054-v3 In D&H: 22-04-2014 / 12-08-2014 Steller: E.M. Langbroek In Cie: BMZ Telefoonnummer: (06)11614706 SKK

Nadere informatie

De kansen voor de Circulaire Economie - met oog op recycling - Ton Bastein

De kansen voor de Circulaire Economie - met oog op recycling - Ton Bastein De kansen voor de - met oog op recycling - The Limits to growth Verscheen in 1972 Uitgangspunt: Één wereld Overshoot Exponentiële groei Actie (o.a.): Systeemveranderingen Resource efficiency Recycle Vervangen/Substitutie

Nadere informatie

Manifest Circulair Onderwijs

Manifest Circulair Onderwijs Manifest Circulair Onderwijs de rol van onderwijs in verantwoord innoveren 2 Waarom urgentie De jeugd heeft de toekomst. Wij maken de toekomst. Wij brengen kinderen en jong volwassenen het gedachtengoed

Nadere informatie

Circulair Inkopen Van theoretisch kader naar pragmatische uitwerking. Pieter van den Herik & Menno van der Valk Alkmaar:

Circulair Inkopen Van theoretisch kader naar pragmatische uitwerking. Pieter van den Herik & Menno van der Valk Alkmaar: Circulair Inkopen Van theoretisch kader naar pragmatische uitwerking Pieter van den Herik & Menno van der Valk Alkmaar: 8-9-2016 Circulair inkopen Alkmaar 8 september 2016 Pieter van den Herik - MVO Nederland

Nadere informatie

GREEN DEAL DUURZAME ENERGIE

GREEN DEAL DUURZAME ENERGIE GREEN DEAL DUURZAME ENERGIE In kort bestek Rafael Lazaroms INHOUDSOPGAVE 1. Wat houdt het in? 2. Motieven, doelstellingen en ambities 3. Organisatiestructuur GELOOFWAARDIGE BOODSCHAP Waterschappen hebben

Nadere informatie

Het grondstofpaspoort

Het grondstofpaspoort Het grondstofpaspoort Samen werken aan een circulaire economie Alliander & Duurzaam ondernemen In de transitie naar een duurzame samenleving is het van belang om samen te zoeken naar houdbare oplossingen,

Nadere informatie

Welkom bij 4PET Holding: Folietechniek in Raamsdonksveer

Welkom bij 4PET Holding: Folietechniek in Raamsdonksveer Welkom bij 4PET Holding: Folietechniek in Raamsdonksveer 4PET Holding: Drupet: Handel en verwerken industriële afvallen tot grondstof voor extrusie. 4PET Recycling: Verwerken van PET flessen en trays tot

Nadere informatie

GER-waarden en milieu-impact scores hulpstoffen voor de afvalwaterzuivering. Heleen Pinkse

GER-waarden en milieu-impact scores hulpstoffen voor de afvalwaterzuivering. Heleen Pinkse GER-waarden en milieu-impact scores hulpstoffen voor de afvalwaterzuivering Heleen Pinkse Aanleiding Energiefabriek: Door toepassen van chemicaliën kan energiegebruik van de zuivering verminderen, maar..

Nadere informatie

Betekenis van circulaire economie voor de grondketen

Betekenis van circulaire economie voor de grondketen Betekenis van circulaire economie voor de grondketen Bodembreed 13 november 2018 Mark in t Veld (Tauw) Jeroen Nagel (RWS) RWS Duurzame Leefomgeving 2 Rijkswaterstaat Circulaire Economie GWW & RWS RWS is

Nadere informatie

Aa & Maas: Afvalwaterstrategie

Aa & Maas: Afvalwaterstrategie 2 Aa & Maas: Afvalwaterstrategie Waarom een afvalwaterstrategie? Aanleiding Ons dagelijks werk is het zuiveren van afvalwater. Hierbij realiseren we, ook in landelijk perspectief, een uitstekende effluentkwaliteit

Nadere informatie

CIRCULAIR. NOORD-HOLLAND Inzichten in het speelveld van de circulaire economie

CIRCULAIR. NOORD-HOLLAND Inzichten in het speelveld van de circulaire economie CIRCULAIR NOORD-HOLLAND Inzichten in het speelveld van de circulaire economie Introductie De provincie Noord-Holland werkt aan welvaart en welzijn door zich in te zetten voor een duurzame, ondernemende

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 13 februari Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 27 februari 2019

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 13 februari Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 27 februari 2019 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 13 februari 2019 behandeling D&H Commissie Water & Wegen - Portefeuillehouder R. Maarschall vergadering CHI 27 februari

Nadere informatie

Circulair denken, circulair doen: dé nieuwe norm! STAND VAN ZAKEN OP HET GEBIED VAN NORMALISATIE CIRCULAIRE ECONOMIE DE WERELD OP ÉÉN LIJN.

Circulair denken, circulair doen: dé nieuwe norm! STAND VAN ZAKEN OP HET GEBIED VAN NORMALISATIE CIRCULAIRE ECONOMIE DE WERELD OP ÉÉN LIJN. Circulair denken, circulair doen: dé nieuwe norm! STAND VAN ZAKEN OP HET GEBIED VAN NORMALISATIE CIRCULAIRE ECONOMIE DE WERELD OP ÉÉN LIJN. WAT GEBEURT ER AL OP HET GEBIED VAN NORMONTWIKKELING IN HET KADER

Nadere informatie

Denktank Grondstoffen uit reststromen. Startnotitie 9 december 2016

Denktank Grondstoffen uit reststromen. Startnotitie 9 december 2016 Denktank Grondstoffen uit reststromen Startnotitie 9 december 2016 1 Inhoudsopgave 1 3 12 19 Denktank recapitulatie startbijeenkomst 8 sept 2016 Inhoud komende sessies Wat is circulair? Bronnen 2 Denktank

Nadere informatie

Antwoord op uw opgave. Circulair aanbesteden

Antwoord op uw opgave. Circulair aanbesteden Antwoord op uw opgave Circulair aanbesteden Inhoudsopgave Inleiding: over ons Korte enquête Waarom? Ambities Circulair aanbesteden hoe doe je dat Aan de slag! Afsluiting en vragen Over ons 10 jaar 115

Nadere informatie

De Transitie naar een Circulaire Economie in Flevoland: Kansen voor People, Planet en Profit. Jacqueline Cramer Ambassadeur Circulaire Economie

De Transitie naar een Circulaire Economie in Flevoland: Kansen voor People, Planet en Profit. Jacqueline Cramer Ambassadeur Circulaire Economie De Transitie naar een Circulaire Economie in Flevoland: Kansen voor People, Planet en Profit Jacqueline Cramer Ambassadeur Circulaire Economie PEOPLE People, Planet, Profit (PPP) Van een lineaire naar

Nadere informatie

Circulaire economie en duurzaamheid bij Waterschappen. Douwe Jan Tilkema directeur. Innovatie en Ondernemerschap bij Waterschappen

Circulaire economie en duurzaamheid bij Waterschappen. Douwe Jan Tilkema directeur. Innovatie en Ondernemerschap bij Waterschappen Circulaire economie en duurzaamheid bij Waterschappen Douwe Jan Tilkema directeur Innovatie en Ondernemerschap bij Waterschappen Definitie van de competentie ondernemerschap Signaleren van kansen in de

Nadere informatie

CIRCULAR ECONOMY IN THE CITY CASE: De Nieuwe Dokken Gent 18/11/2016 Brussel

CIRCULAR ECONOMY IN THE CITY CASE: De Nieuwe Dokken Gent 18/11/2016 Brussel CIRCULAR ECONOMY IN THE CITY CASE: De Nieuwe Dokken Gent 18/11/2016 Brussel Wouter Demuynck (Sustainable Urban Development bvba) CEO Inleiding Van lineaire benadering naar circulaire stadsdelen A nation

Nadere informatie

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid In 2013 zijn we van start gegaan met de implementatie van ons duurzaamheidsbeleid en onderstaand ziet u de doelstellingen uit onze duurzaamheidsverklaring en de behaalde

Nadere informatie

Uitnodiging marktontmoeting FUMO-gebouw vol energie

Uitnodiging marktontmoeting FUMO-gebouw vol energie Uitnodiging marktontmoeting FUMO-gebouw vol energie De opgave De gemeente Leeuwarden heeft de ambitie om in de komende jaren haar gemeentelijke vastgoedvoorraad gefaseerd te gaan verduurzamen. Het verduurzamen

Nadere informatie

Met vriendelijke groet, Vera Dam directeur Natuur en Milieufederatie Flevoland

Met vriendelijke groet, Vera Dam directeur Natuur en Milieufederatie Flevoland Voor uw programma voor de waterschapsverkiezingen geven wij u graag punten ter inspiratie mee die wij en onze 55 aangesloten organisaties belangrijk vinden, zodat we ook in de toekomst prettig kunnen wonen

Nadere informatie

Duurzaam vernieuwen en samenwerken in de bouw

Duurzaam vernieuwen en samenwerken in de bouw Duurzaam vernieuwen en samenwerken in de bouw Prof.dr. Jacqueline Cramer Universiteit Utrecht Opzet lezing Wat zijn de grote opgaven in de bouw op het gebied van duurzaamheid? Hoe kunnen deze opgaven worden

Nadere informatie

Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming

Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming 26-06-2018 Wouter Schouwenberg Lieuwe Leijstra DE HISTORIE VAN ENNATUURLIJK Essent Local Energy Solutions (ELES); Een business

Nadere informatie

WONEN EN WERKEN IN DE POLDER

WONEN EN WERKEN IN DE POLDER WONEN EN WERKEN IN DE POLDER Voorafgaand aan de waterschapsverkiezingen in 2019 schetst Waterschap Zuiderzeeland toekomstige vraagstukken. Waterschap Zuiderzeeland beschermt Flevoland tegen wateroverlast

Nadere informatie

aanbiedingsnota raad invullen organisatie beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017

aanbiedingsnota raad invullen organisatie beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017 beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017 invullen organisatie registratienr. 17INT09157 casenr. BBV17.0501 voorstel over vaststellen Nota Zonne-energie

Nadere informatie

van afvalinzamelaar naar grondstoffenleverancier 2 I

van afvalinzamelaar naar grondstoffenleverancier 2 I LUIER RECYCLING in NEDERLAND NVRD meeting, Utrecht 7 september 2016 van afvalinzamelaar naar grondstoffenleverancier 2 I 1. SUEZ in Nederland In Nederland bedienen wij meer dan 80.000 bedrijven en 545.000

Nadere informatie

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 13 maart 2017 platform voor experts professionalisering van het verpakkingsvak profiel versterken binnen het bedrijfsleven

Nadere informatie