Nathalie van den Eerenbeemt & Mia van Rijsewijk, 27 november 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nathalie van den Eerenbeemt & Mia van Rijsewijk, 27 november 2015"

Transcriptie

1 OUI 27 NOVEMBER 2015 FONTYS HOGESCHOLEN Nathalie van den Eerenbeemt & Mia van Rijsewijk, 27 november 2015 De Toolbox Informatievaardigheden is in juni 2015 opgeleverd. De Toolbox Informatievaardigheden is een project van Fontys Dienst Onderwijs en Onderzoek in samenwerking met Fontys Mediatheken (cq informatiespecialisten verbonden aan de Fontys instituten). De Toolbox wil tegemoet komen aan de behoefte aan overzichtelijk, aantrekkelijk en flexibel inzetbaar lesmateriaal voor het verzorgen van workshops en lessen Informatievaardigheden. In deze Toolbox is materiaal opgenomen dat gebruikt kan worden bij het scholen van studenten op het onderwerp Informatievaardigheden. In eerste instantie kan de Toolbox gebruikt worden door informatiespecialisten en docenten binnen Fontys om workshops en lessen te arrangeren. Het uiteindelijke doel is om informatievaardigheden te embedden in het onderwijs en de materialen zelfstandig te kunnen gebruiken door alle studenten van Fontys. Er is een Handleiding beschikbaar, waarin aangegeven op welke manier de materialen gebruikt kunnen worden om een les of workshop te arrangeren. Ook kan direct op de afzonderlijke Leerdoelen gezocht worden. De Toolbox bevat ook een Ideeën box en een forum om uitwisseling van materialen en discussie te bevorderen. Een redactie onderhoudt de Toolbox en docenten en informatiespecialisten kunnen in ondersteuning vragen bij de dienst Onderwijs en Onderzoek bij het samenstellen van een workshop en het toepassen van de juiste materialen. NHTV MEDIATHEEK BREDA Tjaard ten Hove, 26 november 2015 Er wordt gewerkt aan trainingen voor NHTV docenten die worden aangeboden via de HRM School of Creative Education. Hierbij gaat het vooralsnog om een training informatievaardigheid voor docenten zelf en het overbrengen en meten van informatievaardigheid bij studenten; een training EndNote en een training Copyright. Een vraag die regelmatig aan de orde komt: hoe kunnen effectiviteit en efficientie van het onderwijs in informatievaardigheden worden verbeterd. In hoeverre kunnen didactiek, vormen en tools van blended learning hierin een rol spelen. In co-creatie met docenten wordt gezocht naar een balans tussen rondleidingen, face-to-face, blended learning, digitaal onderwijs IV. Het digitale onderwijs IV vindt plaats binnen het bredere kader van de e-learning initiatieven. Er komen diverse libguides tot stand die studenten en docenten ondersteunen bij hun omgang met informatie. Bij de Hotel- en Facility Academie zijn dit jaar de instructies structureel opgenomen in het vak Investigative Abilities in jaar 1,2 en 3 waardoor het makkelijker wordt om een verdiepende leerlijn te maken.

2 UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK TWENTE Bert Boxem, 26 november 2015 We hebben in Twente al jaren een Webcursus informatievaardigheden genaamd MEEWIZ, in 2 versies: Nederlands- en Engelstalig. De huidige versies draaien in Blackboard, en het is zeer de vraag of het geheel over te zetten is in een andere leeromgeving. Het contract van de UT met Blackboard loopt in 2017 af en het is beslist niet zeker dat Blackboard daarna blijft. We vonden dat indeling en opzet van de cursus ook wel aan een vernieuwingsslag toe was en daarom hebben de informatiespecialisten samen bekeken aan welke eisen een nieuwe webcursus zou moeten voldoen en welke inhoud gewenst is. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe opzet waarin naast een aantal 'oude' oefeningen ook tal van nieuwe gebruikt gaan worden. De cursus wordt gemaakt in het programma Storyline en is makkelijk in allerlei leeromgevingen of losstaand op internet te plaatsen. We zijn nu hard met de laatste werkzaamheden bezig en hopen eind december de eerste versie voor het Bachelor-onderwijs klaar te hebben. Omdat de UT op termijn overgaat op geheel Engelstalig onderwijs, wordt er alleen een Engelstalige cursus gemaakt, genaamd MESI (MEthodically Searching for Information). Behalve de gebruikelijke onderwerpen zoals kennis van diverse soorten informatie, databases, referentie-managers, plagiaat e.d., is er ook aandacht voor het leren methodisch/systematisch zoeken en bv. de 'filter bubble' bij Google. UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK UTRECHT Dorien Snoek, 25 november 2015 Afgelopen jaar maakten 10 informaticastudenten de serious game Recollection Met deze game wil de UBU bewustwording van en discussie over het belang van wetenschappelijk informatievaardig zijn vergroten. Er wordt nog onderzocht of de game daadwerkelijk kan worden ingezet bij het onderwijs van informatievaardigheden. Vanuit het UBU Beleidsplan is een project opgestart om de bestaande informatievaardigheden trainingen te transformeren tot online, interactieve, didactisch effectieve leermodules. Met het programma Zoeken&Vinden werken we aan het uitfaseren van local discovery in de UBU. De manier waarop mensen academisch materiaal zoeken en vinden is drastisch aan het veranderen: discovery begint steeds vaker in databases en zoekmachines buiten de bibliotheek. In de bijeenkomst van 27 november zal Johan Tilstra hier meer over vertellen. De Libguides en Trainingslibguides ( verder uitgebreid. Deze Libguides bieden informatie over zoeken en zorgvuldig gebruiken van bronnen in de wetenschap. Ze zijn opgebouwd uit tabbladen met tekstboxen. Libguides zijn flexibel: ze vormen een geheel, maar alle afzonderlijke boxen kunnen naar believen worden hergebruikt en herschikt en gemakkelijk in Blackboard geplaatst.

3 WAGENINGEN UR LIBRARY Marja Duizendstraal, Marijn Post en Marian van Harmelen, 25 november 2015 Teambased learning (TBL) In een pilot hebben we ervaring opgedaan met deze didactische aanpak in onze lessen informatievaardigheden. TBL houdt in dat 1. studenten vooraf lesstof bestuderen, 2. deze stof getoetst wordt aan het begin van de les, zowel individueel als in teams met gebruik van kras-en winkaarten, 3. moeilijk gebleken onderwerpen worden besproken in een minicollege, 4. studenten de kennis toepassen in een case, waarbij ze moeten kiezen voor de beste oplossing die ze gelijktijdig bekend maken en welke vergeleken en bediscussieerd wordt met wat andere teams kozen. Met behulp van innovatiegeld konden we materiaal voor toetsen en cases ontwikkelen. De eerste ervaringen zijn positief. Distance learning (DL) Sinds oktober bieden wij Information Literacy helemaal online aan bij twee Master studies die via Distance Learning onderwijs volgen bij Wageningen University. We gebruiken onze bestaande e- learning modules als basismateriaal. Daarnaast zijn twee kennisclips opgenomen en bestaande opdrachten omgezet naar een vorm waarbij studenten via het programma Feedback Fruits kunnen overleggen en docenten feedback kunnen geven. De cursus wordt aangeboden in een Blackboard omgeving. BIBLIOTHEEK NEDERLANDSE DEFENSIE ACADEMIE Mirjam Kruize & Gerard Oerlemans, 24 november 2015 Is er toekomst voor informatievaardighedenonderwijs op de NLDA? De afgelopen twee jaar is bij diverse opleidingen (Officiersopleidingen lang/kort model en Masteropleiding) informatievaardigheden gegeven. Naast een algemene presentatie maakten de studenten opdrachten in de digitale leeromgeving. Deze werden op maat gemaakt afhankelijk van de opleiding. Vanaf 2016 is er in de Academische Introductie geen ruimte meer voor Informatievaardigheden. We gebruiken dit moment voor reflectie en proberen een inventarisatie te maken van de behoefte aan trainingen in informatievaardigheden. Misschien zijn inloopworkshops en afstudeerspreekuren een goed alternatief. We willen een werkgroep samen te stellen om dit samen met de Faculteit Militaire Wetenschap te bekijken. UNIVERSITEIT MAASTRICHT Henrietta Hazen, 25 november 2015 Het project Informatievaardigheden is inmiddels goed op stoom: pagina met instructievideo's is opgeleverd: Vanwege implementatie 2016 zullen deze deels weer moeten worden aangepast. pilot gedraaid met tutorial Digital Information Skills bij eerstejaars geneeskunde studenten in februari 2015:

4 Online tutorial was huiswerk vooraf, gevolgd door workshop met opdrachten. Samenwerking tussen UB en docenten faculteit. traditionele klassikale bibliotheekintroducties, vervangen door online tutorial Finding Your Literature: Inzet tutorial bij alle faculteiten > uitwerking verschilde van klassikaal doorlopen, wel/geen opdracht eraan gekoppeld, bespreking in onderwijsgroepen, etc. Momenteel bezig dit te evalueren met de faculteiten. pagina op website opgeleverd waar tutorials, instructievideo's en overige info en support m.b.t. informatievaardigheden bij elkaar geplaatst is: gesprekken met faculteiten zijn in vergevorderd stadium. Hierin worden afspraken gemaakt m.b.t. inbedding UB skills support in het curriculum, online en in workshop of andere variant. We volgen daarbij de leerlijn van de faculteit. in overleg met de graduate schools enkele workshops ontwikkeld voor PhD's, o.a. What journal to publish in, Increasing your research impact, Data management, etc. Zie: recentelijk pilot Plagiaat workshop gedraaid voor master arts/klinisch onderzoeker. Bedoeling is deze ook in te zetten voor andere doelgroepen. pilot Data Search Support omgezet in structurele service. Zie: UNIVERSITAIRE BIBLIOTHEKEN LEIDEN Anneke Dirkx, 25 november 2015 We hebben nu een aantal cursussen gemaakt mbv Guide on the Side. De reacties van de studenten en docenten zijn overwegend positief. We zetten dit middel in bij "grote groepen", dat wil zeggen bij meer dan 200 deelnemers. Er komt nu ook vraag voor kleinere opleidingen, maar dan is het werk aan het opstellen van een tutorial niet in verhouding tot een klassikale cursus. De cursussen zijn beschikbaar via: Let op: ze zijn gebaseerd op de Leidse situatie en werken met Leidse bronnen (pay wall). Vorige week is de cursus 7 Mobiele Dingen gestart. Deze cursus richt zich op "baliemedewerkers" maar wordt ook door andere Leidse bibliotheekmedewerkers gevolgd. Doel van de cursus is dat mensen op een speelse manier leren omgaan met (wetenschappelijke) informatie op tablets, ipads, mobiles, zodat onze gebruikers beter geholpen kunnen worden. De cursus wordt geheel in de traditie van 23 dingen uitgevoerd: een wekelijks blog met huiswerkopdrachten. Uiteraard is de cursus onder CC gemaakt en kan deze door andere bibliotheken worden overgenomen. We hebben inmiddels 55 Leidse deelnemers. De cursus is te vinden op: ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM Heather Boet-Foley, 24 november 2015 Vernieuwing informatievaardighedenonderwijs De eerste Engelstalige e-modules, voor Bachelor 1 & 2, zijn gereed. Deze modules zijn geschreven en

5 ontsloten in een CMS ontwikkeld door de UB en gepubliceerd op het web via de Training & Support pagina van de UB. E-modules en cursusmateriaal voor Bachelor 3, Master en PhD studenten (i.s.m. Graduate Schools) is in ontwikkeling en zal in 2016 worden opgeleverd. De video's in de modules zijn deels geselecteerd van materiaal beschikbaar op het Internet en deels gemaakt in eigen beheer met hulp van de Media Support Centre van de EUR. Recent zijn opnames gemaakt voor een film waarin Prof dr. Rolf Zwaan de modules aanbeveelt aan docenten. Deze film zal binnenkort worden toegevoegd aan een informatiepagina voor docenten over de Information Skills Modules. Een aantal teksten en interactieve oefeningen zijn, met toestemming van de makers, overgenomen van e-modules van o.a. de Wageningen UR Library. Om de interactieve oefeningen in te bouwen in de modules is een technische oplossing (overlay) bedacht door een web-ontwikkelaar van de UB en site ontwikkelaar Hic & Nunc. Via het blog Redesigning information EUR kunt u de ontwikkelingen binnen het project op de voet volgen. Nieuwe werkwijze van het EDSC Het EDSC heeft sinds augustus 2015 een nieuwe werkwijze. Het aanbod van individuele begeleiding is verminderd; daar tegenover is het aanbod aan workshops voor groepen uitgebreid. AVANS HOGESCHOOL Maaike van Berlo & Mariëtte Vissers, 23 november 2015 De digitale basisinstructie in Blackboard is nu 2 jaar in gebruik. Afgelopen zomer zijn de screencasts geactualiseerd. De instructie wordt op verschillende manieren binnen academies ingezet. We zitten nu in een fase, waarin nagedacht wordt over het uitbouwen van deze instructie naar meerdere leerjaren en naar meer maatwerk voor het onderwijs. Naast deze digitale, algemene instructie wordt binnen enkele opleidingen de tool Blendspace ingezet voor meer maatwerk en afstandsleren. De tool Refworks wordt ingezet als hulpmiddel bij diverse afstudeertrajecten. Er zijn inloopworkshops, die goed lopen. Ons Afstudeerspreekuur loopt nu voor het 3e schooljaar. Wegens het succes zijn we aan het nadenken over een spreekuur 2.0; we willen o.a. een rubric ontwikkelen, waarin basisvaardigheden getoest worden door de student zelf. BIBLIOTHEEK HOGESCHOOL INHOLLAND Mirjam Uijlenbroek & Eline van Vliet, 19 november 2015 De bibliotheek van Hogeschool Inholland is sinds september dit jaar volledig digitaal. In onze trainingen informatievaardigheid besteden we voorlopig extra aandacht aan de voordelen en de nadelen hiervan. Daarnaast streven we ernaar de trainingen zo veel mogelijk te integreren in het curriculum. Dit gaat steeds beter. De transitie naar de volledig digitale bibliotheek maakt het ook noodzakelijk opnieuw naar de weblectures te kijken. We hebben ervoor gekozen om diverse korte weblectures te maken, in plaats van enkele lange. Wij verwachten dat de korte video's vaker bekeken zullen worden. Een ander voordeel is, dat het vervangen van verouderde weblectures eenvoudiger is.

6 In samenwerking met de Inholland Academy biedt onze bibliotheek vanaf het voorjaar een cursus aan waarvoor docenten zich kunnen inschrijven. Deze cursus beoogt de docenten die afstudeerders begeleiden, tools aan te reiken waarmee zij studenten kunnen beoordelen op informatievaardigheid. Op dit moment wordt de cursus ontwikkeld. BIBLIOTHEEK UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM (UVA) EN HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM (HVA) Harrie van der Meer & Noor Breuning, 18 november 2015 Werkgroep leerlijn informatievaardigheden In de eerste helft van 2015 heeft een werkgroep leerlijnen (waarin zowel UvA als HvA vertegenwoordigd waren) zich bezig gehouden met het inventariseren van good practices en knelpunten bij het inzetten van leerlijnen in het onderwijs in informatievaardigheden. Het advies van de werkgroep is om workshops meer en meer aan te bieden als leerlijn, in samenspraak met faculteiten/opleidingen, waarbij we gefaseerd te werk willen gaan. Daarbij bieden we de leerlijnen zoveel mogelijk blended aan. De werkgroep is nu bezig met een vervolgopdracht: bij docenten en opleidingsmanagers nagaan in hoeverre er behoefte is aan trainingen in informatievaardigheden met meerdere leermomenten in de opleiding, toenemend in complexiteit en geïntegreerd in het opleidingsprogramma. Dit wordt vooral bij de UvA gedaan; bij de HvA zijn deze behoeftes al eerder in kaart gebracht. Ontwikkelingen binnen het project Ondersteuning van het programma Research Data Management Binnen de UvA-bibliotheek is de 2 uur durende introductiecursus voor onderzoekers opgenomen in het reguliere aanbod van cursussen. Het maken en onderhouden van het Data Management Plan staat daarin centraal. Een deel van de informatiespecialisten van de HvA heeft inmiddels ook een training gekregen; de informatiespecialisten van de UvA hebben dit in 2014 gehad. Ontwikkelingen in het overige aanbod van de algemene (niet vakspecifieke) cursussen en workshops van de UvA-bibliotheek In het eerste semester van 2015/2016 worden de workshops Library Skills en RefWorks gegeven, in het Nederlands en Engels. Deze worden ook voor het tweede semester gepland. De webtool workshops (Google Drive & Docs, Evernote en LinkedIn) zijn vanwege afgenomen belangstelling uit het aanbod geschrapt. Onderzoekje effectiviteit Flipped Classroom binnen HvA In september is er bij een van de opleidingen van de HvA een onderzoekje uitgevoerd naar de effectiviteit van de flipped classroom-methode t.o.v. face-to-face workshops. Twee groepen met een gelijke studiebelasting werden met elkaar vergeleken aan de hand van een korte toets. Ook is gevraagd naar de perceptie van studenten t.a.v. de verschillende methoden. De resultaten zijn gepresenteerd op ECIL Online cursus STIP In het najaar van 2015 is een project gestart voor de upgrade van de online cursus STIP. Het is de bedoeling dat deze cursus een meer interactief karakter krijgt, zowel generiek als vakgebied specifiek te gebruiken is en ook voor de UvA ingezet kan worden.

7 Uitbreiding video s Slim Zoeken Begin november hebben we acht nieuwe filmpjes opgenomen en drie opnieuw opgenomen (o.a. vanwege een aantal wijzigingen). Deze maand zullen ze worden gemonteerd, hopelijk zijn ze voor de kerst live. De onderwerpen zullen zijn: Hoe zoek ik in de bibliotheek? [HvA gerelateerd onderwerp], Hoe kom je over op internet? [mediawijsheid], Wat biedt de bibliotheek meer dan internet?, Je scriptie online: hoe ga je om met gevoelige informatie?, Waarom is de Browzine app zo handig?, Hoe blijf ik automatisch op de hoogte van nieuws? [RSS/alerts], Wat heeft literatuur zoeken te maken met onderzoek doen? [o.a. theoretisch framework], Hoe lees ik slim mijn teksten? HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN Lieke Haverkort, 17 november 2015 Het afgelopen half jaar zijn er twee duidelijke ontwikkelingen binnen de Studiecentra te noemen op het gebied van Trainingen. De eerste ontwikkeling is het in gebruik nemen van Libguides bij trainingen i.p.v. het voorheen gebruikte SharePoint. De tweede ontwikkeling is het maken van kennisclips. Inmiddels zijn er een aantal kennisclips opgenomen, een aantal waarbij de informatiespecialist een uitleg geeft en een aantal waarbij spraak gecombineerd wordt met screenshots. Verder vinden er op een aantal locaties spreekuren plaats voor studenten die hulp nodig hebben bij het zoeken naar informatie bij hun afstudeeropdracht. Ook uitleg van het product Refworks door middel van een instructie (een webapplicatie waarmee op een eenvoudige manier literatuurverwijzingen kunnen worden opgeslagen, beheerd en gebruikt) is nu mogelijk. HOGESCHOOL ROTTERDAM Mathieu Sikkema, 16 november 2015 Adviseur Informatievaardigheid Per 1 oktober 2015 ben ik in dienst gekomen als Adviseur Informatievaardigheid. Het is een nieuwe functie en ik werk voor alle 4 de Mediatheken van de Hogeschool Rotterdam als een soort accountmanager. De Mediatheken vormen de afdeling Kennis & Informatie en zijn onderdeel van de Dienst Onderwijs & Ontwikkeling. Vanuit die dienst moet het onderwijs (de docenten) worden ondersteund. Als Mediatheken richten we ons nu nog (te) veel op het aanleren van informatievaardigheden bij studenten. Het doel is om juist de docenten informatievaardiger te maken zodat zij deze vaardigheden kunnen koppelen aan onderzoeksvaardigheden in hun curricula. Dat is nodig want het College van Bestuur heeft in het visie document (juni 2015) benadrukt dat de samenhang tussen het onderzoek en het onderwijs groter moet worden. Dit betekent o.a. meer aandacht voor onderzoeksvaardigheden in de lesstof en in de leerlijnen. En daarmee ook meer aandacht voor de daarbij ondersteunende informatievaardigheden zoals het formuleren van je zoekvraag, het bedenken van trefwoorden en synoniemen, het leren zoeken in diverse bronnen, het op de juiste wijze leren hoe je bronverwijzingen maakt etc. Centrale vragen die wij daarbij aan docenten gaan stellen zijn: wat is je probleem? En hoe kunnen wij daarbij helpen?

8 Dat betekent dat de informatiespecialisten van de Mediatheken samen met mij de docenten gaan benaderen om antwoorden te krijgen op deze vragen. Vervolgens kunnen wij de antwoorden gaan vertalen naar specifieke oplossingen zoals train-de-trainer workshops. Dan zullen wij ook meer zicht krijgen op nut en noodzaak van ons huidige (ruime) aanbod aan instructies, trainingen en workshops. Het ondersteunen van docenten door goed aan te haken bij de inhoud van de curricula is een belangrijke taak. En daar ga ik me mee bezig houden. TU DELFT LIBRARY Monique de Bont, 10 november 2015 Op 9 november is een pilot van onze nieuwe workshop voor PhD-studenten gestart. De workshop "The Informed Researcher: information and data skills" is gebaseerd op het Researcher Development Framework (Vitae 2011). Het is een blended workshop: 2 klassikale groepssessies en daartussen 2 weken online learning. Als leeromgeving gebruiken we Blackboard en als discussieforum FeedbackFruits (geïntegreerd in Blackboard). Om het gebruik van onze online cursus Information Literacy 3 (doelgroep Master- en PhD-studenten) te bevorderen, hebben we een logboek ontwikkeld. In dit logboek wordt de student door de stappen van het literatuurproces geleid en hij kan er zijn resultaten in vastleggen en evt. delen met zijn begeleider. Dit logboek is nog in een concept-fase en nu gemaakt in Wordforms. Dit gaan we eerst testen onder de studenten en bij voldoende draagvlak verder onderzoeken welke software we hiervoor kunnen inzetten. Als afstudeerproject loopt er een onderzoek naar Online Hospitality: hoe kan de TU Delft Library zichtbaar worden gemaakt in online onderwijs? Hoe kunnen wij onze stempel hierop drukken voor een betere positionering? UB RUG Janny Jonkers, 11 november 2015 Afgelopen voorjaar/zomer heeft een projectgroepje van de UB een online module Informatievaardigheden (Nederlands/Engels) ontwikkeld. Een groot project met een behoorlijke tijdsdruk omdat we de module al in september in gebruik wilden nemen. Het is gelukt en we hebben nu een mooi en flexibel product. We hebben de cursus in de vorm van een LibGuide gegoten. Dit maakt het relatief gemakkelijk om wijzigingen aan te brengen en om deze generieke cursus om te vormen tot vakspecifieke varianten. De module is te vinden op In september gingen we van start. Bij een aantal opleidingen van o.a. Geesteswetenschappen is de module ingezet voor 1e jaarsstudenten van een groot aantal vakken. Van tevoren werd de module getoond en uitgelegd aan de docenten van de betreffende vakken. Hun opmerkingen zijn verwerkt in een vakspecifieke module (die gebaseerd is op de generieke en dezelfde lay-out aanhoudt). Over het algemeen waren de docenten enthousiast. De groepen waar de module is gebruikt: GGW (12 studenten), Archeologie ( 20 studenten), Minority studies (20 studenten), American Studies (75 studenten), Nederlandse taal en cultuur (70 studenten), Geschiedenis (160 studenten), Europese talen en culturen (200 studenten), Communicatie- en Informatiewetenschappen (75 studenten), Kunst, cultuur en media (75

9 studenten), Media Studies (50 studenten). In de meeste gevallen hebben we een combinatie van online module, toetsvragen en rondleidingen aangeboden. Docenten vonden over het algemeen dat wanneer wij niet meer face-to-face onderwijs aanbieden in de bibliotheek de studenten in ieder geval kennis moeten maken met het bibliotheekgebouw en de collecties. Vandaar dat de rondleidingen - na in een eerder stadium min of meer afgeschaft te zijn geweest - nu weer in ere hersteld worden. Evaluatie volgt nog. POLITIEACADEMIE Marianne van Nieuwenhuizen & Moniek Moekotte, 5 november De Politieacademie zit in een grote reorganisatie en de gevolgen worden steeds meer zichtbaar voor de mediatheek. De mediatheek is inmiddels opgegaan in een Kennis en Informatie Knooppunt (KIK). De toekomst laat een andere invulling van taken zien. Zeker is dat de taak Informatievaardigheden afgestoten wordt en overgedragen aan het onderwijs zelf. Onze activiteiten bestaan nu uit het onderhouden en het geven van (nog ingeplande) instructies tot juni We hebben andere activiteiten stopgezet, zoals het ontwikkelen van nieuw lesmateriaal en het realiseren van de 2 e fase Libguide Toolbox informatie zoeken (De 2 e fase stond in het teken van verdere vulling van de boxen en de borging in de staande organisatie). Het auteursrecht blijft wel een belangrijke onderwerp binnen het KIK en het AIP is in vol bedrijf. Als laatste heeft het mediatheekteam (inmiddels opgegaan in KIK) halverwege 2015 een inspirerende training gevolgd, georganiseerd door Windesheim Academie: didactische vaardigheden m.b.t. ICT-ontwikkelingen en sociale media. NHL HOGESCHOOL Ingrid van Gorkum, 12 november 2015 Inmiddels heeft NHL Hogeschool ook een Scriptorium waar studenten een afspraak kunnen maken voor persoonlijke begeleiding bij het schrijfproces, deskreseach en bronvermelding. Er is een nieuwe folder ontwikkeld met het aanbod van de workshops die de mediatheek geeft. Een korte inleiding in het Auteursrecht is de nieuwste les die wordt gegeven, dit n.a.v. vragen die gesteld werden aan het AuteursrechtenInformatiePunt. De workshop Refworks wordt inmiddels gevolgd door elke 2e jaars Verpleegkunde in het kader van Evidence Based Practice. Daarnaast gaat mediatheek NHL Hogeschool een interactief (digitaal) platform Informatievaardigheden voor studenten laten ontwikkelen. Omdat interactiviteit, fun en beleving centraal staan worden korte instructievideo s aan het platform toegevoegd en, mogelijk, een game. Het platform wordt gelanceerd in het najaar van SAXION HOGESCHOOL Marij Tummers, 18 augustus 2015 Samen met drie collega's blijven we trainingen informatievaardigheden aan docenten, trainingen aan masterstudenten en HIT-trainingen aan reguliere studenten geven.

10 Je zou denken dat studenten dan al heel veel bagage hebben met literatuuronderzoek (projecten, werkstukken), maar in de praktijk valt dit tegen. Studenten ontdekken pas tijdens de scriptie dat ze niet meer wegkomen met Google en hun eigen studieboeken, maar dat een uitgebreid literatuuronderzoek gevraagd wordt. Op het moment dat er vraag is moet de bibliotheek er zijn. Scriptie Support In april 2014 zijn we met de pilot Scriptie Support begonnen. Op de site van de Saxion Bibliotheek en de site van Studiesuccescentrum Saxion hebben we de volgende tekst geplaatst: "Twijfel je of je de juiste bronnen in je scriptie hebt gebruikt of wil je je literatuurlijst eens laten controleren? Maak dan een afspraak met Scriptie Support, een dienst van Saxion Bibliotheek. Samen met een informatiespecialist van de bibliotheek kijk je in een sessie van ongeveer 30 minuten naar het brongebruik in je scriptie. Daarbij leer je hoe je je gevonden resultaten volgens de regels in de scriptie verwerkt. Ook krijg je tips over aanvullende bronnen die je nog kunt gebruiken bij het onderzoek. Stuur een mail aan of meld je aan de balie van Saxion Bibliotheek voor het maken van een afspraak. Wij plannen in overleg met jou een sessie in. Dat kan in Enschede of in Deventer." Er is veel respons. Studenten en docenten weten ons te vinden. Gemiddeld maken per week drie studenten een afspraak. Ook docenten verwijzen hun studenten door naar Scriptie Support. Studenten die gebruik gemaakt hebben van deze dienst zijn zeer enthousiast. Met deze service gaan we door. We merken dat de bibliotheek weer zichtbaar is bij het onderwijs (studenten/docenten). Je gaat voor literatuuronderzoek naar de bibliotheek en niet meteen naar Google. Deze (individuele) service kost echter ook veel tijd. We zullen ook andere strategieën moeten bedenken om te voldoen aan de vraag van student/docent. 04/12/15 Heather Boet-Foley

Overzicht cursussen Informatievaardigheid Universitaire Bibliotheken Leiden Collegejaar 2013-2014

Overzicht cursussen Informatievaardigheid Universitaire Bibliotheken Leiden Collegejaar 2013-2014 Overzicht cursussen Informatievaardigheid Universitaire Bibliotheken Leiden Collegejaar 2013-2014 Deze brochure geeft een overzicht van de cursussen op het gebied van informatievaardigheid die worden aangeboden

Nadere informatie

Frameworks/Modellen Informatievaardigheid

Frameworks/Modellen Informatievaardigheid Resultaten vragenlijst Frameworks/Modellen Informatievaardigheid Maart 2018 door LOOWI Werkgroep Frameworks Anneke Dirkx Harrie van der Meer Lisa Kozlowska Jos Fleuren Renny Oortwijn Mariette Vissers Michielsen

Nadere informatie

Open Science binnen het informatievaardighedenonderwijs. Nicole Potters, Education Suppport, TU Delft Library 25-apr-16

Open Science binnen het informatievaardighedenonderwijs. Nicole Potters, Education Suppport, TU Delft Library 25-apr-16 Open Science binnen het informatievaardighedenonderwijs Nicole Potters, Education Suppport, TU Delft Library 25-apr-16 1 Onderwerpen TU Delft Library Education Support: Instructies/workshops Open Science

Nadere informatie

(N.B. van Comment in pagina geplaatst door Kees Hopstaken; comments verwijderd)

(N.B. van Comment in pagina geplaatst door Kees Hopstaken; comments verwijderd) Onderlinge uitwisseling van informatie 7 november 2012 Hogeschool Inholland Mirjam Uijlenbroek, 6 november 2012 (N.B. van Comment in pagina geplaatst door Kees Hopstaken; comments verwijderd) Bij de Hogeschool

Nadere informatie

OUI-11-april-2014. Radboud Universiteit Nijmegen Monique Schoutsen,10 april 2014

OUI-11-april-2014. Radboud Universiteit Nijmegen Monique Schoutsen,10 april 2014 OUI-11-april-2014 Radboud Universiteit Nijmegen Monique Schoutsen,10 april 2014 Afgelopen jaar is er met name veel aandacht geweest voor e-learning. Er is definitief gekozen om te werken met Xerte (oftewel

Nadere informatie

11/8/2016. Academisch Schrijven in het curriculum. Opzet van deze bijeenkomst. Academisch schrijven. Toepassing in curriculum.

11/8/2016. Academisch Schrijven in het curriculum. Opzet van deze bijeenkomst. Academisch schrijven. Toepassing in curriculum. Academisch Schrijven in het curriculum Dr N. Saab, ICLON, Dr Ph. Dol, Academisch Talencentrum, Dr. J.A. Mol, Faculteit der Archeologie Opzet van deze bijeenkomst Interactief: 1. Wij geven enkele voorbeelden

Nadere informatie

Informatievaardigheden bij Avans Hogeschool : ontwikkelingen en perspectief

Informatievaardigheden bij Avans Hogeschool : ontwikkelingen en perspectief Informatievaardigheden bij Avans Hogeschool : ontwikkelingen en perspectief Sandra Brocx & Mariette Vissers 2 1 Xplora Avans Hogeschool - 3 steden - 6 locaties - 25.000 studenten - 2.000 medewerkers 3

Nadere informatie

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Angelique van het Kaar Risbo Erasmus Universiteit Rotterdam 7 november 2012 Overzicht onderwerpen Training Didactische

Nadere informatie

Open & Online. De (mogelijke) rollen van bibliotheken. Onderwijs

Open & Online. De (mogelijke) rollen van bibliotheken. Onderwijs Open & Online De (mogelijke) rollen van bibliotheken Onderwijs Enthousiasme om mee te werken aan het onderzoek De opkomst hier vandaag Vragen en nieuwsgierigheid Leidraad met vragen opgesteld Telefonische

Nadere informatie

Workshop Informatievaardigheden

Workshop Informatievaardigheden Workshop Informatievaardigheden Domeindeskundigendag 26 mei en 4 juni 2009 Nathalie van den Eerenbeemt Francesca Louwers Erik Oomen Esther Tonnaer Jelka van der Velden Barbara Vermaas Nicole van de Wiel

Nadere informatie

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, hergebruikt, openbaar gemaakt in welke vorm dan ook zonder mijn persoonlijke voorafgaande

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, hergebruikt, openbaar gemaakt in welke vorm dan ook zonder mijn persoonlijke voorafgaande Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, hergebruikt, openbaar gemaakt in welke vorm dan ook zonder mijn persoonlijke voorafgaande INHOUDSOPGAVE WELKOM! 5 1. EEN LEERPLATFORM KIEZEN 7 2. E-LEARNING

Nadere informatie

Special interest group Blended learning KICK-OFF BIJEENKOMST

Special interest group Blended learning KICK-OFF BIJEENKOMST Special interest group Blended learning KICK-OFF BIJEENKOMST 18 april 2016 Welkom en inleiding Wat is een SIG? Special interest groups (SIG's) van SURF zijn kennisgemeenschappen (communities) rondom specifieke

Nadere informatie

Onderlinge uitwisseling van informatie 11 april 2008 Hogeschool van Amsterdam

Onderlinge uitwisseling van informatie 11 april 2008 Hogeschool van Amsterdam Onderlinge uitwisseling van informatie 11 april 2008 Hogeschool van Amsterdam International Institute for Geo-Information Science and Earth Observation Het International Institute for Geo-Information Science

Nadere informatie

Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Wat is het belangrijkste doel van de pilot? Wat is de positie binnen de eigen organisatie?

Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Wat is het belangrijkste doel van de pilot? Wat is de positie binnen de eigen organisatie? Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Bij de Fontys PABO Eindhoven krijgen studenten nu van verschillende docenten en studieloopbaanbegeleiders (SLB) uitleg bij onderwerpen die relevant zijn voor

Nadere informatie

Kernwaarden + Een stip aan de horizon

Kernwaarden + Een stip aan de horizon Kernwaarden + Een stip aan de horizon Samenwerkende Mediatheken Fontys Hogescholen Versie 1.0, 19 januari 2016 Inleiding Fontys Mediatheken ondersteunen en faciliteren het onderwijs en het onderzoek bij

Nadere informatie

Enquête over beleid en praktijk van instructies in Informatievaardigheden in Nederlandse universiteiten

Enquête over beleid en praktijk van instructies in Informatievaardigheden in Nederlandse universiteiten Enquête over beleid en praktijk van instructies in Informatievaardigheden in Nederlandse universiteiten Subgroep Informatievaardigheden van de UKB werkgroep Learning Spaces Anneke Dirkx (UL) Marjolein

Nadere informatie

Trainingen Research Data Management

Trainingen Research Data Management Trainingen Research Data Management Masterclass RDM in NL, Maastricht 3 April 2014, Jacquelijn Ringersma Sub-Werkgroep Trainingen RDM Ana van Meegen, Universitaire Bibliotheek VU Fieke Schoots, Universitaire

Nadere informatie

Product en prijzen 2014

Product en prijzen 2014 Product en prijzen 2014 1 Augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Maak kennis met Social Media Rijbewijs... 3 Opbouw en inhoud lessenreeks... 4 Digitale leeromgeving... 5 Docentenomgeving... 6 Prijzen

Nadere informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Oriëntatie op het onderwerp Wat is het onderwerp? Welke zoektermen? Welke bronnen? Zoeken naar informatie Welke informatiebron gebruik je? Hoe zoek je digitale

Nadere informatie

Vragenlijst voor masterstudenten

Vragenlijst voor masterstudenten Vragenlijst voor masterstudenten Digitale toetsing en beoordeling in de universitaire lerarenopleiding Intro Het komende studiejaar besteden opleiders van alle universitaire lerarenopleidingen speciale

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat.

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat. Klantbeoordelingen 2015 - zakelijke taaltrainingen januari t/m december 2015, n = 1.247 Klantenwaardering Vraagstelling Uitstekend Goed Voldoende Onvoldoende Slecht Wat vindt u van het gebruikte lesmateriaal?

Nadere informatie

Aantal ingeschreven studenten per universiteit naar onderwijstaal, studiejaar

Aantal ingeschreven studenten per universiteit naar onderwijstaal, studiejaar Aantal per universiteit naar onderwijstaal, studiejaar 2015-2016 Bron: VSNU 1. Per instelling bachelor, studiejaar 2015-2016 +ENG Erasmus Universiteit Rotterdam 27,27% 3658 54,55% 7184 18,18% 3184 14026

Nadere informatie

ICT-VAARDIGHEDEN DOCENTEN HO

ICT-VAARDIGHEDEN DOCENTEN HO ICT-VAARDIGHEDEN DOCENTEN HO Masterclass ICT-docentprofessionalisering 12 september 2011 Anna Tomson, Erwin Faasse, Peter J. Dekker 1 OPZET 1. Startpunt: HvA-beleid vanaf 2007 Peter 2. Inhoud: Voorbeeld

Nadere informatie

Audio e-module Ontwerpen van een e-learning

Audio e-module Ontwerpen van een e-learning Audio e-module Ontwerpen van een e-learning Fragment 001.mp3 002.mp3 Tekst Welkom bij deze e-module. Test je geluid en stel het juiste volume in! De e-module bestaat uit twee delen: Deel 1: de theoretische

Nadere informatie

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Student: Vincent van der Maaden, MSc Studentnummer: 5783070 Opleiding: Interfacultaire lerarenopleiding, UvA Vakgebied: Aardrijkskunde

Nadere informatie

Zoeken naar goede bronnen. Nathalie van den Eerenbeemt informatiespecialist Fontys OSO

Zoeken naar goede bronnen. Nathalie van den Eerenbeemt informatiespecialist Fontys OSO Zoeken naar goede bronnen Nathalie van den Eerenbeemt informatiespecialist Fontys OSO Kennismaken Dienstverlening docenten en studenten Test informatievaardigheden Korte rondgang digitale mediatheek Fontys

Nadere informatie

Vragenlijst voor minorstudenten

Vragenlijst voor minorstudenten Vragenlijst voor minorstudenten Digitale toetsing en beoordeling in de universitaire lerarenopleiding Intro Het komende studiejaar besteden opleiders van alle universitaire lerarenopleidingen speciale

Nadere informatie

Workshop. Zoeken naar goede Informatievaardigheden. bronnen voor FLOT!? Nathalie van den Eerenbeemt Olaf Schiltmans Jos Knubben

Workshop. Zoeken naar goede Informatievaardigheden. bronnen voor FLOT!? Nathalie van den Eerenbeemt Olaf Schiltmans Jos Knubben Workshop Zoeken naar goede Informatievaardigheden bronnen voor FLOT!? Nathalie van den Eerenbeemt Olaf Schiltmans Jos Knubben 1 Waar vind je de PowerPointpresentatie? 2 http://www.flickr.com/photos/nypl/3109282915/

Nadere informatie

Blended learning. Waarom, wat en hoe? Steven Verjans

Blended learning. Waarom, wat en hoe? Steven Verjans Blended learning Waarom, wat en hoe? Steven Verjans Pagina 2 A. Haddad, technologies for education Vooraf: Is blended learning een nieuw fenomeen? Niet echt: al lang afwisseling didactische werkvormen

Nadere informatie

bespreken we kort. Tot nu toe de opdrachten op papier, geen studiepunten maar een goede stap voorwaarts!

bespreken we kort. Tot nu toe de opdrachten op papier, geen studiepunten maar een goede stap voorwaarts! Universiteitsbibliotheek Vrije Universiteit Peter Koffijberg, 19 april 2013 De UB VU heeft een veelzijdig aanbod aan diensten, faciliteiten en advies ten behoeven van het onderwijs. Doordat de reorganisatie

Nadere informatie

Project Landelijke Database NBMs in de WEconomy

Project Landelijke Database NBMs in de WEconomy DOCENTENINSTRUCTIE Project Landelijke Database NBMs in de WEconomy V3, 1 september 2015 Hierbij een korte handleiding voor docenten die met hun studenten gaan werken in het kader van het project Landelijke

Nadere informatie

Verslag LOOWI bijeenkomst 20 mei 2011 te Utrecht: Op het snijvlak van onderwijs ( wetenschap) en bibliotheek: de kunst van het samenwerken

Verslag LOOWI bijeenkomst 20 mei 2011 te Utrecht: Op het snijvlak van onderwijs ( wetenschap) en bibliotheek: de kunst van het samenwerken Verslag LOOWI bijeenkomst 20 mei 2011 te Utrecht: Op het snijvlak van onderwijs ( wetenschap) en bibliotheek: de kunst van het samenwerken Met medewerking en financiële ondersteuning van de NVB WB-HB organiseerde

Nadere informatie

Dag van de Trainer. Gaat online leren ten koste van verbinding?

Dag van de Trainer. Gaat online leren ten koste van verbinding? Dag van de Trainer Gaat online leren ten koste van verbinding? Marion Reijerink 10 jaar ABN AMRO Trainer sinds 2005 Online trainer sinds 2010 Opleidingen in VS Nu: directeur atsync Trainer van het jaar

Nadere informatie

Geïntegreerd informatievaardigheden-onderwijs. Kijkje in de keuken van. Het Landschap

Geïntegreerd informatievaardigheden-onderwijs. Kijkje in de keuken van. Het Landschap Geïntegreerd informatievaardigheden-onderwijs Kijkje in de keuken van Het Landschap Programma Geïntegreerd informatievaardigheden onderwijs Voorbeelden van leerlijnen en leermomenten De ideale aanpak nader

Nadere informatie

Product en prijzen 2016 Social Media Rijbewijs

Product en prijzen 2016 Social Media Rijbewijs GI T AL E Product en prijzen 2016 Social Media Rijbewijs Januari 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Maak kennis met het Social Media Rijbewijs... 3 Inhoud lessen... 4 Digitale leeromgeving... 5 Prijzen

Nadere informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Oriëntatie op het onderwerp Wat is het onderwerp Welke zoektermen Welke bronnen Zoeken naar informatie Welke informatiebronnen Kiezen en beoordelen van informatie

Nadere informatie

nog geen BKO behaald met > 5 jaar ervaring EWI KO niet afgerond EWI KO afgerond ervaring

nog geen BKO behaald met > 5 jaar ervaring EWI KO niet afgerond EWI KO afgerond ervaring Docenten van EWI, professioneel en altijd beter! Inhoud: 1. Doorstroomschema: waar sta ik? 2. Overzicht met verplicht en keuzeprogramma 3. Toelichting op elk onderdeel van het overzicht Docent met < 5

Nadere informatie

Opleiden in het digitale tijdperk Mary Dankbaar

Opleiden in het digitale tijdperk Mary Dankbaar Opleiden in het digitale tijdperk Mary Dankbaar Online learning is the single biggest change in education since the printing press John Chubb and Terry Moe Inhoud Online leren Voordelen en aandachtspunten

Nadere informatie

Eindrapport Stimulering beveiliging

Eindrapport Stimulering beveiliging indi-2009-12-024 Eindrapport Stimulering beveiliging Project : SURFworks Projectjaar : 2009 Projectmanager : Maurice van den Akker Auteur(s) : Maurice van den Akker Opleverdatum : december 2009 Versie

Nadere informatie

Product en prijzen schooljaar 2015-2016

Product en prijzen schooljaar 2015-2016 Product en prijzen schooljaar 2015-2016 1 * Dit betreft de kosten per leerling. Er worden ook kosten per school en per docent in rekening gebracht. Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Maak kennis met Social

Nadere informatie

Aan de slag met Flipping the Classroom

Aan de slag met Flipping the Classroom 1 Aan de slag met Flipping the Classroom De Wereld van de Ondernemer Gerard Aaftink 11-2-2014 2 Inhoud Deel 1: De basis van Flipping the Classroom Flipping the Classroom Wat is het? Hoe werkt het? Hoe

Nadere informatie

IK WIL DE MOGELIJKHEDEN VAN ONLINE ONDERWIJS VERKENNEN WAAR BEGIN IK?

IK WIL DE MOGELIJKHEDEN VAN ONLINE ONDERWIJS VERKENNEN WAAR BEGIN IK? IK WIL DE MOGELIJKHEDEN VAN ONLINE ONDERWIJS VERKENNEN WAAR BEGIN IK? Dit stappenplan neemt je mee langs vragen die relevant zijn als je online onderwijs wilt ontwikkelen: waarom wil je inzetten op online

Nadere informatie

Leren zelfgestuurd leren: een explanimatie-reeks

Leren zelfgestuurd leren: een explanimatie-reeks Voorstel Grassrootsprogramma 2016 ronde 2 1. Algemene gegevens Faculteit/onderwijsinstituut Opleiding (indien van toepassing) Naam en contactgegevens van de eindverantwoordelijke voor het Grassrootsprogramma

Nadere informatie

Bert Plaat i-coach MBO 3-4. PowerPoint & Lessen maken

Bert Plaat i-coach MBO 3-4. PowerPoint & Lessen maken Bert Plaat i-coach MBO 3-4 PowerPoint & Lessen maken Eerste opzet Invoegen media zoals video, camera, screencast Inspreken en opslaan als video De rol van Movie Maker Opdrachten studenten Probleem: Ontsluiting

Nadere informatie

loowi-oui: OUI-16-april-2010

loowi-oui: OUI-16-april-2010 loowi-oui: OUI-16-april-2010 Vrije Universiteit Imke Limpens In 2009 hebben we het Datacentrum opgericht in samenwerking met de economische faculteit. Dit project is bedoeld om studenten en onderzoekers

Nadere informatie

Ben jij klaar voor RDM-ondersteuning?

Ben jij klaar voor RDM-ondersteuning? Bibliotheek RDM Ondersteuning Ben jij klaar voor RDM-ondersteuning? Training van informatiespecialisten bij Bibliotheek UvA Presentatie UKB-werkgroep Research Data Management, 30 april 2015 Mariëtte van

Nadere informatie

WIKI-Games. Wiki-based games in higher education. Wim Westera Peter van Rosmalen

WIKI-Games. Wiki-based games in higher education. Wim Westera Peter van Rosmalen WIKI-Games Wiki-based games in higher education Wim Westera Peter van Rosmalen SURF Academy: Seminar innovatie en inspiratie, Utrecht, 17 februari 2011 Overzicht Project inbedding Learning Media Progamma

Nadere informatie

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsaanbod najaar 2013 voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Webmaster... 5 3.2 Workshop Beleidsbeïnvloeding Wmo... 6 3.3 Workshop

Nadere informatie

Voorbereidingscursussen

Voorbereidingscursussen Voorbereidingscursussen Biologie Natuurkunde Scheikunde Wiskunde Studeren aan de Open Universiteit voorbereidings cursussen Het systeem van eindexamenprofielen in het voortgezet onderwijs brengt met zich

Nadere informatie

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom Natuurkunde en Flipping the Classroom De lespraktijk van een natuurwetenschappelijk vak zoals natuurkunde bestaat gewoonlijk uit klassikale instructie, practicum en het verwerken van opdrachten. In de

Nadere informatie

EVALUATIE IMPLEMENTATIE EN GEBRUIK VAN EDPUZZLE ALS ANALYSETOOL VAN TOETSEN.

EVALUATIE IMPLEMENTATIE EN GEBRUIK VAN EDPUZZLE ALS ANALYSETOOL VAN TOETSEN. EVALUATIE IMPLEMENTATIE EN GEBRUIK VAN EDPUZZLE ALS ANALYSETOOL VAN TOETSEN. De afgelopen periode heeft mijn doelgroep twee toetsen gemaakt. In beide gavllen heb ik Edpuzzle gebruikt om de leerlingen in

Nadere informatie

loowi-oui: OUI 6 november 2009

loowi-oui: OUI 6 november 2009 pagina 1 van 10 loowi-oui: OUI 6 november 2009 Recente ontwikkelingen VU Imke Limpens, 5-11-2009) Aan de VU zijn we een onderwijskundige aan het werven. Een van de taken zal zijn om het programma Informatievaardigheden

Nadere informatie

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsgids ANBO Academie 2015 Voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Welkom bij ANBO... 5 3.2 Instructiebijeenkomst Ledenadministrateur...

Nadere informatie

Kernmodules voor vervolgvakken

Kernmodules voor vervolgvakken Pilot 3: Kernmodules voor vervolgvakken Pilot Naam Kernmodules voor vervolgvakken Instelling UU Vak naam ECB1Stat / Statistiek ECB1Wis / Wiskunde Studenten Aantal Ca. 800 = 400+400 Ronde 1 en 2 Datum uitvoering

Nadere informatie

Scenario: theoretisch blok (voorbeeldscenario / blauwdruk van een leerpraktijk)

Scenario: theoretisch blok (voorbeeldscenario / blauwdruk van een leerpraktijk) Christine Prast, onderwijskundige Scenario: theoretisch blok (voorbeeldscenario / blauwdruk van een leerpraktijk) Vooraf Onderwijskundig kader waarbinnen herontwerp plaatsvond Uitgangspunt bij het hier

Nadere informatie

Premaster Managementwetenschappen

Premaster Managementwetenschappen Premaster Managementwetenschappen Studeren om hogerop te komen Zelfstandig naar een masteropleiding toe werken, maar toch ook weer niet alleen. Studeren in modulen, op momenten dat het je zelf uitkomt,

Nadere informatie

Toets-ICT voor het VO

Toets-ICT voor het VO Toets-ICT voor het VO De weg naar Digitale Geletterdheid Voor Praktijkonderwijs, VMBO, HAVO en VWO Producten en prijzen 2016 Toets-ICT Vaardig en veilig online 1 Juni 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Product en prijzen 2017 Media Rijbewijs

Product en prijzen 2017 Media Rijbewijs Product en prijzen 2017 Product en prijzen 2017 Social Media Rijbewijs Media Rijbewijs Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Maak kennis met het Media Rijbewijs... 3 Inhoud lessen... 4 Digitale leeromgeving...

Nadere informatie

Product en prijzen 2017 Media Rijbewijs

Product en prijzen 2017 Media Rijbewijs Product en prijzen 2017 Product en prijzen 2018 Social Media Rijbewijs Media Rijbewijs Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Maak kennis met het Media Rijbewijs... 3 Inhoud lessen... 4 Digitale leeromgeving...

Nadere informatie

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek.

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Begaafde leerlingen komen er vanzelf... toch? Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Teambijeenkomsten Anneke Gielis Begaafde leerlingen

Nadere informatie

Werksessie DLWO. 25 juni 2013. Nico Juist, Danny Greefhorst en Lianne van Elk

Werksessie DLWO. 25 juni 2013. Nico Juist, Danny Greefhorst en Lianne van Elk Werksessie DLWO 25 juni 2013 Nico Juist, Danny Greefhorst en Lianne van Elk Aanleidingen programma Mogelijkheden van SURFconext Ontwikkelingen rondom cloud Kansen voor samenwerking kennisinstellingen Behoeften

Nadere informatie

Framework REC:all in relatie met richtlijnen UDL. Sylvia Moes

Framework REC:all in relatie met richtlijnen UDL. Sylvia Moes Framework REC:all in relatie met richtlijnen UDL Sylvia Moes Beyond recorded lectures www.rec-all.info Case studies REC:all > REC:all (november 2011-november 2013) > Moving beyond recorded lectures > In

Nadere informatie

Video2Learn: goodpractice verhalen rondom video in het onderwijs. Karin van Bakel HHS Karel Roos UL Joost Groot Kormelink Ies Lohman

Video2Learn: goodpractice verhalen rondom video in het onderwijs. Karin van Bakel HHS Karel Roos UL Joost Groot Kormelink Ies Lohman Video2Learn: goodpractice verhalen rondom video in het onderwijs Karin van Bakel HHS Karel Roos UL Joost Groot Kormelink Ies Lohman Project: Video2Learn Project richt zich op het bevorderen van het effectief

Nadere informatie

Handleiding Nascholing Digitale Toets Omgeving voor Nascholingsleiders FaSMEd

Handleiding Nascholing Digitale Toets Omgeving voor Nascholingsleiders FaSMEd FaSMEd Prestaties verhogen door formatief toetsen in het reken-wiskundeonderwijs en onderwijs in de natuurwetenschappen Marja van den Heuvel-Panhuizen, Mieke Abels, & Ilona Friso-van den Bos Freudenthal

Nadere informatie

Op weg naar EUR-strategie online leren

Op weg naar EUR-strategie online leren Op weg naar EUR-strategie online leren SURF Symposium Open en Online Education, 11 maart 2014 Dr. Gerard Baars Directeur Risbo en projectleider deelprogramma online leren EUR Bouwstenen strategie online

Nadere informatie

CAK maakt online leerportal compleet met Springest

CAK maakt online leerportal compleet met Springest CAK maakt online leerportal compleet met Springest Het CAK richtte in 2013 een online portal op voor leren in haar organisatie. Meer zelfregie op het gebied van opleiding & ontwikkeling was het uitgangspunt.

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor het nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor het nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO Taalblokken Nederlands Brochure MBO Na het doorlopen van de weet ik precies wat ik kan verwachten op het examen Nederlands. Door deze goede voorbereiding zie ik het examen met vertrouwen tegemoet! Toetsing

Nadere informatie

VIDEO-CONFERENCING IN DE NETWERKSCHOOL: ONDERZOEK EN AANBEVELINGEN

VIDEO-CONFERENCING IN DE NETWERKSCHOOL: ONDERZOEK EN AANBEVELINGEN VIDEO-CONFERENCING IN DE NETWERKSCHOOL: ONDERZOEK EN AANBEVELINGEN 1 De Netwerkschool ROC Nijmegen onderzocht de toepassingsmogelijkheden van videoconferencing in de Netwerkschool. Er werd zowel marktonderzoek

Nadere informatie

OPEN DAGEN HBO 2011. Naam school Datum Info/evt. aanmelden. 18.00-21.00 uur. 18.00-21.00 uur. Woensdag 15 juni. Dinsdag 14 juni: 14.

OPEN DAGEN HBO 2011. Naam school Datum Info/evt. aanmelden. 18.00-21.00 uur. 18.00-21.00 uur. Woensdag 15 juni. Dinsdag 14 juni: 14. NIEUWSBRIEF LOB-BUREAU HAVO 30 mei 2010 OPEN DAGEN HBO 2011 Naam school Datum Info/evt. aanmelden AVANS Breda 18.00-21.00 uur www.avans.nl www.avansopen.nl AVANS Den Bosch 18.00-21.00 uur www.avansopen.nl

Nadere informatie

HOGESCHOOL WINDESHEIM

HOGESCHOOL WINDESHEIM HOGESCHOOL WINDESHEIM Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het

Nadere informatie

Snuffel Workshop Apps / Tools. Door: Pieter Vorstenbosch & Luuk Burgers

Snuffel Workshop Apps / Tools. Door: Pieter Vorstenbosch & Luuk Burgers Snuffel Workshop Apps / Tools Door: Pieter Vorstenbosch & Luuk Burgers Leerdoelen Ø Activeren Voorkennis Ø Aanscherpen leervragen Ø Brainstormen Ø Leerinteractie Ø Toetsing Ø Instructie buiten de les Ø

Nadere informatie

Workshop. Informatievaardigheden

Workshop. Informatievaardigheden Zoeken naar goede Bronnen Workshop Docenten Fontys OSO Informatievaardigheden Nathalie van den Eerenbeemt Augustus 2013 http://www.flickr.com/photos/nypl/3109282915/ 4 Waar kan ik goede bronnen vinden?

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Nanobiology wordt uitsluitend in Delft gegeven.

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Nanobiology wordt uitsluitend in Delft gegeven. Naam opleiding: Nanobiology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

Word 2007 en APA bronvermelding. Nathalie van den Eerenbeemt december 2014

Word 2007 en APA bronvermelding. Nathalie van den Eerenbeemt december 2014 Word 2007 en APA bronvermelding Nathalie van den Eerenbeemt december 2014 Waar vind je WIKI Fontys OSO? 2 Wiki Fontys OSO waar staat de ppt? http://www.fontysmediatheek.nl/wiki/home/wiki_fontys_oso 3 aar

Nadere informatie

Overzicht opleidingen

Overzicht opleidingen Overzicht opleidingen Stand van zaken oktober 2013 Opleiding Onderwijsinstelling Deeltijd Voltijd Duur Kosten Overig Leegstand Post-MA NRP Academie (transformatie) NRP, ism TU Delft, Nyenrode en Hogeschool

Nadere informatie

MOOC Blended learning ontwikkeling 07-11-2014. Aletheia Fluitsma (aletheia.fluitsma@gmail.com) Online Aardrijkskunde- / Geschiedenislessen VO

MOOC Blended learning ontwikkeling 07-11-2014. Aletheia Fluitsma (aletheia.fluitsma@gmail.com) Online Aardrijkskunde- / Geschiedenislessen VO Naam deelnemer: Naam: Aletheia Fluitsma (aletheia.fluitsma@gmail.com) Online Aardrijkskunde- / Geschiedenislessen VO Type en datum: Ontwerp 1.0. oktober 2014 Verklaring eigen werk: Hierbij verklaar ik

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Compleet vernieuwd! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO

Verleg je grenzen! Compleet vernieuwd! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO Taalblokken Nederlands Brochure MBO Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? U kunt gemakkelijk differentiëren studenten leren wat nodig is Motiverend en uitdagend lesmateriaal voor

Nadere informatie

Digitale hulpmiddelen bij het toetsen en beoordelen in de universitaire lerarenopleiding

Digitale hulpmiddelen bij het toetsen en beoordelen in de universitaire lerarenopleiding Digitale hulpmiddelen bij het toetsen en beoordelen in de universitaire lerarenopleiding Vragenlijst voor docenten/opleiders Intro Doel van deze vragenlijst is informatie te verzamelen over het gebruik

Nadere informatie

Dit format kan ook gebruikt worden voor een uitvoeriger eindrapportage (svp apart aanleveren).

Dit format kan ook gebruikt worden voor een uitvoeriger eindrapportage (svp apart aanleveren). Eindrapportage ICTO Fonds projecten Deze factsheet vraagt om een aantal gegevens als afsluiting van uw ICTO fonds project. De (beknopte)gegevens van alle projecten worden op de ICTO site (http://www.ic.uva.nl/icto/)

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

E-learning bij het trainen van (klinische) vaardigheden: Van training on the job naar training before the job. Mary Dankbaar

E-learning bij het trainen van (klinische) vaardigheden: Van training on the job naar training before the job. Mary Dankbaar E-learning bij het trainen van (klinische) vaardigheden: Van training on the job naar training before the job Mary Dankbaar ICTO Platform EUR 20 november 2008 Inhoud Vaardigheidstraining Functies van e-learning

Nadere informatie

Scenario s voor Leren op Afstand in het MBO

Scenario s voor Leren op Afstand in het MBO Scenario s voor Leren op Afstand in het MBO 1 / 14 Scenario s voor Leren op Afstand in het MBO 2010 Kennisnet.nl Scenario s voor Leren op Afstand in het MBO 2 / 14 Samenvatting Scenario s voor Leren op

Nadere informatie

Levenlang leren in Nederland met een portfolio: het wiel is al uitgevonden

Levenlang leren in Nederland met een portfolio: het wiel is al uitgevonden Levenlang leren in Nederland met een portfolio: het wiel is al uitgevonden Marij Veugelers 2 november 2007 communitymanager SURF NL Portfolio Wat hebben we in de zaal Wie heeft er al een eigen portfolio?

Nadere informatie

Reflection paper. Door: Daniëlle Beukman Klas: Havt3b Minor: ICT2 Docent: Sacha van de Griendt

Reflection paper. Door: Daniëlle Beukman Klas: Havt3b Minor: ICT2 Docent: Sacha van de Griendt Reflection paper Door: Daniëlle Beukman 488097 Klas: Havt3b Minor: ICT2 Docent: Sacha van de Griendt Inhoudsopgave Wat ik heb geleerd... 3 Flipping the classroom... 3 Strategie van Suchman... 3 Lipdub...

Nadere informatie

STARTBIJEENKOMST PROJECT EFFECTIEVE LERAREN

STARTBIJEENKOMST PROJECT EFFECTIEVE LERAREN STARTBIJEENKOMST PROJECT EFFECTIEVE LERAREN Datum : dinsdag 15 september 2015 Locatie Tijd Wie : Bestuurskantoor Kind en Onderwijs Rotterdam : 09.00 13.00 uur : Schooldirecties, Schoolopleiders, Intern

Nadere informatie

Workshop. Zoeken naar goede Informatievaardigheden. bronnen voor OSO!? Nathalie van den Eerenbeemt December 2014

Workshop. Zoeken naar goede Informatievaardigheden. bronnen voor OSO!? Nathalie van den Eerenbeemt December 2014 Workshop Zoeken naar goede Informatievaardigheden bronnen voor OSO!? Nathalie van den Eerenbeemt December 2014 1 Waar vind je WIKI Fontys OSO en de mediatheek? 2 Wiki Fontys OSO waar staat de ppt? http://www.fontysmediatheek.nl/wiki/home/wiki_fontys_oso

Nadere informatie

Product en prijzen schooljaar 2015-2016

Product en prijzen schooljaar 2015-2016 Product en prijzen schooljaar 2015-2016 1 * Dit betreft de kosten per leerling. Er worden ook kosten per school en per docent in rekening gebracht. Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Opbouw en inhoud mentorpakket...3

Nadere informatie

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2018 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid.

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2018 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid. Digitale Geletterdheid Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO Producten en prijzen 2018 DigitaleGeletterdheid.nl 1 Januari 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 21st century skills... 3 - H/V en -

Nadere informatie

Routekaart Didactische ICT-vaardigheden

Routekaart Didactische ICT-vaardigheden Routekaart Didactische ICT-vaardigheden Uit PvA: - Aansluiten noodzakelijke hardware als scherm en muis - Tekstverwerken - Mail gebruiken - Absentie en cijfers invoeren in Som - Efficiënt zoeken met Google

Nadere informatie

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren Ada van Dalen Wat is W&T? W&T is je eigen leven W&T: geen vak maar een benadering De commissie wil onderstrepen dat wetenschap en technologie in haar ogen géén

Nadere informatie

Onderwijsvisie en digitaal toetsen

Onderwijsvisie en digitaal toetsen Onderwijsvisie en digitaal toetsen 14 juni 2016 Pieter Cornelissen Twitter: @pmacornelissen en @HU_onderwijs www.onderwijsinnovatie.hu.nl HU Brede hogeschool Alle sectoren met uitzondering van kunst en

Nadere informatie

Hierbij de presentatie met bijhorende E-links. Tessa De Block Kathleen De Greef Roy Remmen

Hierbij de presentatie met bijhorende E-links. Tessa De Block Kathleen De Greef Roy Remmen In de research club van 18 oktober demonstreerde dr. Mary Dankbaar het flipped classroommodel, toegepast in het medisch onderwijs van het Erasmus Medisch Centrum van Rotterdam. Aan de hand van een 5-tal

Nadere informatie

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2018 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid.

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2018 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid. Digitale Geletterdheid Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO Producten en prijzen 2018 DigitaleGeletterdheid.nl 1 April 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 21st century skills... 3 - H/V en - VMBO...

Nadere informatie

ORD De implementatie van Flipped- Classroom bij flexibilisering van het deeltijdonderwijs binnen Saxion

ORD De implementatie van Flipped- Classroom bij flexibilisering van het deeltijdonderwijs binnen Saxion ORD 2019 De implementatie van Flipped- Classroom bij flexibilisering van het deeltijdonderwijs binnen Saxion Lectoraat Innovatief & Effectief Onderwijs Anne Lohuis MSc. dr. Tjark Huizinga Jolise t Mannetje

Nadere informatie

Inleiding Sociale Wetenschappen. Studenten Aantal 953 Respondenten 54, 40 Ronde 1, 2. Datum uitvoering September 2010 Januari 2011 Collegeweblecture

Inleiding Sociale Wetenschappen. Studenten Aantal 953 Respondenten 54, 40 Ronde 1, 2. Datum uitvoering September 2010 Januari 2011 Collegeweblecture Pilot Naam Instelling Vak naam Studenten Aantal 953 Respondenten 54, 40 Ronde 1, 2 Verrijke weblectures VU Inleiding Sociale Wetenschappen Datum uitvoering September 2010 Januari 2011 Variant Collegeweblecture

Nadere informatie

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 Inhoudsopgave 1.0 Inhoudsopgave 1 1.0 Inleiding 2 1.1 Algemeen 2 1.2 Mijn leerdoelen 2 2.0 Beschrijving leerdoel 2 3 2.1 Responsive 3 2.2 Up- to- date HTML&CSS

Nadere informatie