Visitatie/audit gesprek Samenwerkingsverband Voortgezet Passend Onderwijs Noord-Limburg. GSO voorzieningen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visitatie/audit gesprek Samenwerkingsverband Voortgezet Passend Onderwijs Noord-Limburg. GSO voorzieningen."

Transcriptie

1 Visitatie/audit gesprek Samenwerkingsverband Voortgezet Passend Onderwijs Noord-Limburg. GSO voorzieningen. Januari t/m april Voor verslag: Marlies Willems/Jan Raedts Jaarlijks vindt er vanuit het samenwerkingsverband passend onderwijs een audit/visitatiegesprek op elke reguliere VO-school plaats met directie en ondersteuningscoördinator(en) over de resultaten en ervaringen van de activiteiten van het lopende schooljaar. Tevens wordt gekeken naar de inzet van de middelen van het samenwerkingsverband en een vooruitblik naar komend schooljaar. Ditzelfde gesprek vindt ook plaats op de GSO voorzieningen. Vanuit het samenwerkingsverband hebben Marlies Willems (projectleider diverse projecten), Jan Raedts (coördinator) en meestal een of meerdere ondersteuningscoördinator(en) van collegascholen de audit/visitatie uitgevoerd. In dit gesprek is tevens stilgestaan bij de ontwikkelingen en ervaringen op schoolniveau, alsmede bij de (uitvoering van) activiteiten en plannen m.b.t. VSV RMC 38. De rapportage De gespreksonderwerpen waren als volgt: 1. Rapportage schoolondersteuningsplan Resultaten en ervaringen tot op heden. 2. Instroom en van leerlingen. Afwijkingen van streefcijfers swv en argumentatie. Inspanningen tot vermindering VSO en thuisnabij onderwijs. 3. Functioneren ondersteuningsteam/zorgteam incl. aanvragen bij Ondersteuningsloket. (inclusief ervaringen met het loket). Welke bevindingen en welke aanbevelingen? 4. Symbiosetrajecten, samenwerking met andere (veelal reguliere)scholen. 5. Thuiszitters. Aantal, ervaringen samenwerking met LPA en jeugdzorg.. 6. Inzet maatwerktrajecten VSV. Ervaringen en voorlopige resultaten. 7. Onderwerpen vanuit de school. 8. Onderwerpen en indrukken vanuit aangesloten ondersteuningscoördinatoren van collega-scholen: wat levert dit gesprek jou op?.

2 Onderwerp 1. Schoolondersteunings plan Afspraken/conclusies De BZV zet met name in op de sociaal-emotionele ontwikkeling via het programma Equip. Bij de ISK moet sterk gedifferentieerd worden gewerkt gezien de instroom en verschillen tussen de leerlingen. Dit vraagt veel van de vaardigheden van de docenten. Ditzelfde geldt ook voor Maasland, waar regelmatig de afspraken en structuur op de agenda van het teamoverleg staan. Bij Velddijk, Impuls en Wijnberg richt men zich steeds meer op de samenwerking met andere scholen. 2. In- en Bij de BZV is het doel dat de leerling binnen 20 weken terugkeert naar de reguliere school en dat is in vele gevallen (36 tussen en ) haalbaar. Opgemerkt wordt dat scholen buiten Venlo terughoudend zijn met aanmelden, mogelijk dat de reiskosten hier een rol spelen. (Vanuit Venlo zijn er 39, aanmeldingen, buiten Venlo 16. Hiervan zijn er 10 van Dendron, zij hebben preventief aangemeld). Soms zijn de aanmeldingen waarbij de inzet BZV weinig kan toevoegen. Mogelijk dat eerdere aanmelding hierbij niet tot plaatsing vso had geleid. Opvallend is de instroom vanuit bovenbouw vmbo. Velddijk geeft aan dat er naar verhouding veel leerlingen instromen in de bovenbouw. Ook zij kunnen bij sommige leerlingen dan niet de begeleiding bieden die nodig is. Er waren meer uitstromers dan instromers en middels de symbiose- en synthesetrajecten wordt de doorstroom naar het regulier onderwijs verbeterd. Ook wordt hierdoor de kennis en vaardigheden van docenten van het reguliere onderwijs versterkt. Bij de ISK is de instroom divers en moeilijk te voorspellen. Bij Maasland wordt opgemerkt dat de meeste scholen goed op de hoogte zijn van hetgeen Maasland kan bieden. Alleen bij de Wijnberg loopt het minder goed. Hier wordt actie op directieniveau nu ondernomen. De meeste leerlingen van Maasland stromen uit binnen Blariacum. Bij een aantal leerlingen verloopt de doorstroom minder goed. Meestal zijn dit leerlingen waarbij vanuit Maasland twijfel is uitgesproken. Dit schooljaar lijkt er sprake te zijn van een toename van de problematiek op het gebied van executieve functies en op het gebied van schoolangst. Maasland vangt op dit meer leerlingen op dan begroot. Er is een nauw contact met collega s bij Blariacum en andere scholen bij de overdracht. Leerlingen die niet hun schoolloopbaan bij Blariacum vervolgen worden verder niet meer vanuit Maasland ondersteund, intern wel. Geopperd wordt om vaker gebruik te maken van gefaseerd instromen en meelopen voorafgaande aan het vervolgonderwijs. Bij Impuls zit men nog boven het streefgetal en is de afgelopen jaar geringer dan de instroom, echter de verwachting is dat er de komende jaren meer dan instroom is. Bij de Wijnberg is men qua instroom afhankelijk van de Mutssaersstichting. In januari lijkt er sprake te zijn van een piek-instroom. Er wordt nog in beeld gebracht of dit mogelijk te maken kan hebben met verschillen tussen de verwijzers.

3 4. Ondersteuningsteam Bij de ISK wordt opgemerkt dat externe hulpverlening vaak ook niet goed weet om te gaan met de problematiek en taal van de leerlingen en hun ouders. Ook binnen het samenwerkingsverband is bijv. plaatsing naar BZV lastig. Ervaringen met het ondersteuningsloket zijn over het algemeen positief. Vanuit Velddijk wordt de inzet van de instroomcoördinator bij het ondersteuningsloket zeer positief en als meerwaarde gewaardeerd. Vanuit Impuls wordt aangegeven dat ze graag snel willen horen of een tlv wordt toekgekend bij de herbeoordelingen. Het is jammer dat elk samenwerkingsverband zijn eigen procedures en papieren heeft. Dit maakt zaken voor de GSO scholen er niet makkelijker op. 5. Samenwerking Zie ook punt 7. Middels de maatwerktrajecten vindt er veel samenwerking met andere scholen plaats. Op het moment dat er leerlingen doorstromen van de ene school naar de andere is er op leerling niveau sprake van een goede samenwerking bij de meeste scholen. Vanuit de BZV worden leerlingen die terugstromen begeleid (nazorg) en tevens neemt de BZV bij diverse scholen op vraag deel aan het ondersteuningsteam. Leerlingen vanuit de bovenbouw volgen vaak de beroepsgerichte vakken op de school van herkomst en de theorie bij de BZV. Dit gebeurt in goede afstemming. De samenwerking BZV-mbo kan nog worden verbeterd. Mogelijk kan hier gebruik gemaakt worden van de pilot doorstroomcoach binnen OGVO. Het netwerkt dat opgezet wordt betreffende het onderwijs aan de ISK leerlingen wordt toegejuicht. Binnen het samenwerkingsverband zou op diverse niveaus meer bekendheid moeten komen met de ISK problematiek. Dit geldt ook voor de jeugdhulp buiten het onderwijs. Vanuit de Velddijk wordt aangegeven dat er meer samenwerking met het mbo wordt gezocht voor de goede doorstroom van de leerlingen naar en binnen Entree. Binnen Impuls wordt de samenwerking opgezocht met Wildveld in kader van beroepsvorming en behalen van certificaten. En met Ulingshof wordt samengewerkt op onderwijskundig gebied en stagemogelijkheden. Met reguliere scholen is er weinig gemeenschappelijkheid. De Wijnberg zet in op nadere kennismaking en samenwerking. Hierin worden stappen gemaakt. 6. Thuiszitters Bij de ISK is er een wachtlijst, waardoor een aantal leerlingen geen onderwijs kunnen volgen. Ook de andere scholen hebben thuiszitters, die allen goed gevolgd worden en waarbij ondersteuning geboden wordt die de leerling op dat moment nodig heeft met inzet van externe partners. 7. Inzet maatwerktrajecten VSV De Velddijk werkt met Citaverde en praktijkonderwijs samen in een pilot Entree, waardoor leerlingen van de drie scholen ofwel uitstromen naar arbeid of naar mbo niveau 2.

4 De Velddijk werkt met oa. Citaverde, Den Hulster en Raayland in symbiosetrajecten waarin leerlingen van vso en leerlingen van school participeren. Bij de ISK werken maatschappelijk werkers die ofwel Pools ofwel Arabisch spreken en op deze wijze ondersteuning bieden aan het onderwijs en de zorg. 8. Onderwerpen vanuit school 9. Onderwerpen en indrukken vanuit ondersteuningscoördinatoren andere school De bezoeken bij de GSO voorzieningen dragen ertoe bij dat de kennis wordt verruimd. De gesprekken zijn als zinvol ervaren. 10. Aanbevelingen - Met de gemeente in overleg betreffende de reiskosten van de BZV leerlingen. Deze worden niet vergoed, terwijl bij vso wel de reiskosten worden vergoed. - Het in kaart brengen van de in- en van de leerlingen naar de BZV om bij alle scholen helder te krijgen wanneer aanmelding zinvol is - Het in kaart brengen en volgen van de leerlingen die doorstromen vanuit Maasland om tot een goede voorbereiding op de doorstroom te komen - ISK problematiek is een thema voor passend onderwijs dat nader uitgewerkt wordt. Deze leerlingen hebben extra taalondersteuning en aangepaste onderwijsprogramma s nodig op de school waar ze hun onderwijsloopbaan voortzetten. En het zijn tevens veelal leerlingen met sociaal-emotionele problemen.\ Voor leerlingen van 16 jaar en ouder is van belang goed te kijken naar arbeidstoeleiding middels praktijkonderwijs dan wel Entree. - Uitbouwen van de samenwerkingsmogelijkheden met het reguliere vo vanuit het opzetten van maatwerktrajecten, synthese- en symbiosetrajecten en het preventief ondersteunen - De visitatie gesprekken op deze manier voortzetten (met ondersteuningscoördinatoren andere scholen)

5 Bijlage aantallen leerlingen per school met ondersteuningsbehoeften Streefgetallen onderwijsvoorziening Maasland (gespecialiseerd onderbouw vo, lj 1 en 2) Bovenschoolse Zorg Voorziening Internationale Schakel Klas Naam school Velddijk Vijverhof De Wijnberg (?) 027 (?) 026 (?) Ulingshof Werkenrode Berkenschutse Ortolaan Heyth Overig VSO totaal ipv ipv

6 instroom instroom BZV po Maasland po 45 streef 15: sbo sbo 11 so so 14 dendron 10 --> 36 regulier vo dendron 2 valuas 18 valuas 4 blariacum 16 blariacum 60 maasland maasland raayland 6 raayland den hulster 12 den hulster 3 bouwens 3 bouwens citaverde 5 citaverde wildveld 3 wildveld vso 7 vso mbo 3 mbo arbeid/anders 1 4 anders 2 2 totaal totaal instroom instroom instroom Velddijk po 4 Impuls po 2 Wijnberg po sbo 0 sbo 2 sbo 1

7 so 44 so 28 so 10 dendron 2 dendron dendron 2 2 valuas 8 1 valuas valuas 5 blariacum 6 blariacum blariacum 5 maasland maasland maasland 1 raayland 1 raayland raayland 6 4 den den hulster 5 2 den hulster hulster 1 1 bouwens bouwens bouwens 1 0 citaverde 2 1 citaverde citaverde 3 wildveld wildveld wildveld 1 vso 19 vso 5 vso 17 mbo 25 mbo mbo 4 arbeid/anders 53 arbeid/anders 17 anders 4 12 totaal totaal totaal 35 45

8 Bijlage rapportageformat RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN SWV 3101 NOORD-LIMBURG Scholen voor gespecialiseerd onderwijs. Mede op basis van het activiteitenplan van swvvo3101 en uw ondersteuningsplan swvvo3101 heeft u een aantal activiteiten uitgevoerd. Conform de afgesproken kwaliteitscyclus dient u de resultaten en conclusies beknopt middels dit format samen te vatten. Bij de scholen/afdelingen voor gespecialiseerd onderwijs is er extra aandacht voor de instroom en van het leerlingenaantal (1 oktober). Wij vragen u dit te vergelijken met de streefcijfers van het swvvo3101. En ook uw conclusies en nieuwe acties aan te geven om die streefcijfers te bereiken. Voor 1 oktober 2015 indienen bij coördinator van het SWV: janraedts@bcoonderwijsadvies.nl Mede op basis van deze informatie wordt op het niveau van het swv een jaarverslag met conclusies en aanbevelingen opgesteld. De onderstaande vragen richten zich op schoolniveau. Op het gebied van het samenwerkingsverband geldt dat: - alle ingediende rapportages toegankelijk zijn voor alle betrokken scholen en instellingen; - de coördinatie of coördinator de bevoegdheid heeft om nadere informatie op te vragen; - mede op basis van uw informatie een jaarverslag voor het swvvo3101 opgesteld wordt.. 1. Naam school Naam school: Plaats: Contactpersoon: Verantwoordelijk lid schoolleiding: 2. Leerlingenstromen Uitgegaan wordt van de periode 1 oktober 2014 tot 1 oktober De exacte leerlingenaantallen per 1 oktober 2015 worden afzonderlijk opgevraagd. a. Instroom

9 b. Uitstroom 3. Resultaten a. Beoogde resultaten b. Feitelijke resultaten c. Acties d. Inzet middelen, inclusief verantwoording middelen swvvo3101 e. Conclusies f. Nieuwe acties en aanbevelingen swvvo3101.

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2016 2017 en RAPPORTAGE 2015-2016 Scholen voor voortgezet speciaal. Mede op basis van het activiteitenplan 16-17 van SWV VO 3101 en uw ondersteuningsplan heeft u een aantal activiteiten

Nadere informatie

Visitatie/audit gesprek Samenwerkingsverband VOVSO Noord-Limburg. Januari/februari/maart 2016.

Visitatie/audit gesprek Samenwerkingsverband VOVSO Noord-Limburg. Januari/februari/maart 2016. Visitatie/audit gesprek Samenwerkingsverband VOVSO Noord-Limburg. Januari/februari/maart 2016. Naam school Raayland College Datum 3-3-2016 Deelnemers gesprek Karen Schalkwijk (Raayland College) Sjak Philipsen

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2016 2017 en RAPPORTAGE 2015-2016 Voorzieningen voor gespecialiseerd onderwijs. Mede op basis van het activiteitenplan 16-17 van SWV VO 3101 en uw ondersteuningsplan heeft u een

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2016 2017 en RAPPORTAGE 2015-2016 Voorzieningen voor gespecialiseerd onderwijs. Mede op basis van het activiteitenplan 16-17 van SWV VO 3101 en uw ondersteuningsplan heeft u een

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2016 2017 en RAPPORTAGE 2015-2016 Voorzieningen voor gespecialiseerd. Mede op basis van het activiteitenplan 16-17 van SWV VO 3101 en uw ondersteuningsplan heeft u een aantal activiteiten

Nadere informatie

RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. 2. Leerlingenstromen. Reguliere scholen.

RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. 2. Leerlingenstromen. Reguliere scholen. RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Jaarlijks stellen de scholen een schoolondersteuningsplan op. Dit wordt cyclisch opgesteld met als basis de rapportage over het afgelopen

Nadere informatie

Visitatie/audit gesprek Samenwerkingsverband Voortgezet Passend Onderwijs Noord-Limburg. Reguliere VO-scholen.

Visitatie/audit gesprek Samenwerkingsverband Voortgezet Passend Onderwijs Noord-Limburg. Reguliere VO-scholen. Visitatie/audit gesprek Samenwerkingsverband Voortgezet Passend Onderwijs Noord-Limburg. Reguliere VO-scholen. Januari t/m april 2016. Voor verslag: Marlies Willems/Jan Raedts Jaarlijks vindt er vanuit

Nadere informatie

kies VO kies ondersteuningsloket kies aanmelding

kies VO kies ondersteuningsloket kies aanmelding De doorstroom van PO naar VO Ieder leerling op de best passende plek Doel: Voorlichting overgangsprocedure Marlies Willems Coördinatie S a m e n w e r k i n g s v e r b a n d P a s s e n d Vo o r t g e

Nadere informatie

kies VO kies ondersteuningsloket

kies VO kies ondersteuningsloket De doorstroom van PO naar VO Ieder leerling op de best passende plek Doel: Voorlichting overgangsprocedure Marlies Willems Coördinatie S a m e n w e r k i n g s v e r b a n d P a s s e n d Vo o r t g e

Nadere informatie

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school Hoofdstuk 5 Wanneer extra ondersteuning nodig is Toewijzen van ondersteuning 5.1. Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven wij achtereenvolgens de onderwijsondersteuningsmogelijkheden van het samenwerkingsverband,

Nadere informatie

RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Reguliere scholen. 1. Naam school. 2. Leerlingenstromen. Venlo. LWOO VMBO 1 oktober 2016: 143

RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Reguliere scholen. 1. Naam school. 2. Leerlingenstromen. Venlo. LWOO VMBO 1 oktober 2016: 143 RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Jaarlijks stellen de scholen een schoolondersteuningsplan op. Dit wordt cyclisch opgesteld met als basis de rapportage over het afgelopen

Nadere informatie

Samenvatting en aanbevelingen n.a.v. visitatiegesprekken scholen van swvvo 3101 Noordlimburg. (kwaliteitsbeleid)

Samenvatting en aanbevelingen n.a.v. visitatiegesprekken scholen van swvvo 3101 Noordlimburg. (kwaliteitsbeleid) Samenvatting en aanbevelingen n.a.v. visitatiegesprekken scholen -2017 van swvvo 3101 Noordlimburg. (kwaliteitsbeleid) 11 mei 2017 Vastgesteld door Dagelijks Bestuur. Marlies Willems Beleidsmedewerker

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 De regio in beeld Het samenwerkingsverband in de regio

Hoofdstuk 3 De regio in beeld Het samenwerkingsverband in de regio Hoofdstuk 3 De regio in beeld Het samenwerkingsverband in de regio 3.1. Inleiding In dit hoofdstuk geven we een cijfermatige indruk van de regio door de opsomming van de aantallen, inclusief diegenen die

Nadere informatie

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school Hoofdstuk 5 Wanneer extra ondersteuning nodig is Toewijzen van ondersteuning 5.1. Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven wij achtereenvolgens de onderwijsondersteuningsmogelijkheden van het samenwerkingsverband,

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE Voorzieningen voor gespecialiseerd onderwijs.

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE Voorzieningen voor gespecialiseerd onderwijs. SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2016 2017 en RAPPORTAGE 2015-2016 Voorzieningen voor gespecialiseerd onderwijs. Mede op basis van het activiteitenplan 16-17 van SWV VO 3101 en uw ondersteuningsplan heeft u een

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsloket

Jaarverslag Ondersteuningsloket Jaarverslag Ondersteuningsloket 2016-2017 SWV VO 31.01 Noord-Limburg. Paul Nagelmaeker Marlies Willems Martine Laudy. Tsjebbe de Jong Jan Raedts 1-11- 2017 1 1. Inleiding. Voor U ligt het verslag van het

Nadere informatie

RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. 2. Leerlingenstromen. Reguliere scholen.

RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. 2. Leerlingenstromen. Reguliere scholen. RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Jaarlijks stellen de scholen een schoolondersteuningsplan op. Dit wordt cyclisch opgesteld met als basis de rapportage over het afgelopen

Nadere informatie

486 VMBO waarvan 214 LWOO. 467 VMBO waarvan 181 LWOO

486 VMBO waarvan 214 LWOO. 467 VMBO waarvan 181 LWOO RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Jaarlijks stellen de scholen een schoolondersteuningsplan op. Dit wordt cyclisch opgesteld met als basis de rapportage over het afgelopen

Nadere informatie

Hoofdstuk 6 Even uit de wind en weer terug

Hoofdstuk 6 Even uit de wind en weer terug Hoofdstuk 6 Even uit de wind en weer terug 6.1. Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven we de gespecialiseerde onderwijsvoorzieningen, binnen het kader van de wet VO, wat uitvoeriger, omdat dit extra voorzieningen

Nadere informatie

Ondersteuningsloket: toelaatbaarheid tot gespecialiseerd onderwijs.

Ondersteuningsloket: toelaatbaarheid tot gespecialiseerd onderwijs. Ondersteuningsloket: toelaatbaarheid tot gespecialiseerd onderwijs. Inleiding. Het samenwerkingsverband vo 3101 passend onderwijs is verantwoordelijk voor passend onderwijs voor alle leerlingen in de VO-leeftijd

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen.

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen. SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Als uitwerking van het activiteitenplan 15-16, inclusief de toegekende middelen voor de versterking voor het aanbod voor de leerlingen op schoolniveau

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN en RAPPORTAGE SCHOOLONDERSTEUNINGSPLN 2016 2017 en RPPORTGE 2015-2016 Scholen voor voortgezet speciaal. Mede op basis van het activiteitenplan 16-17 van SWV VO 3101 en uw ondersteuningsplan heeft u een aantal activiteiten

Nadere informatie

Samenvatting en aanbevelingen n.a.v. visitatiegesprekken scholen van SWVVO3101 Noord-Limburg (kwaliteitsbeleid)

Samenvatting en aanbevelingen n.a.v. visitatiegesprekken scholen van SWVVO3101 Noord-Limburg (kwaliteitsbeleid) Samenvatting en aanbevelingen n.a.v. visitatiegesprekken scholen 2017-2018 van SWVVO3101 Noord-Limburg (kwaliteitsbeleid) 18 juni 2018 Vastgesteld door het Bestuur van het SWVVO3101 Marlies Willems Beleidsmedewerker

Nadere informatie

Programma-activiteitenplan 18-19

Programma-activiteitenplan 18-19 Programma-activiteitenplan 18-19 Samenwerkingsverband VOVSO Noord- Limburg 31.01 Uitwerking van het verlengde ondersteuningsplan 14-18 voor het schooljaar 18-19. Vastgesteld door het Bestuur op 8 november

Nadere informatie

Programma-activiteitenplan 15-16

Programma-activiteitenplan 15-16 Programma-activiteitenplan 15-16 Samenwerkingsverband VOVSO Noordlimburg.(3101) Uitwerking van het ondersteuningsplan 14-18 voor het schooljaar 15-16. Vastgesteld door het Algemeen Bestuur op 12 oktober

Nadere informatie

Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften

Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften 1. Inleiding Per 1 januari 2017 heeft het samenwerkingsverband m.b.t. lwoo gekozen voor opting out. Wij spreken niet meer van lwoo maar gebruiken

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPLAN Samenwerkingsverband vovso Noord-Limburg

ONDERSTEUNINGSPLAN Samenwerkingsverband vovso Noord-Limburg ONDERSTEUNINGSPLAN 2014 2018 Samenwerkingsverband vovso 31.01 Noord-Limburg Versie 14 april 2014 Samenwerkingsverband vovso Noord-Limburg (31.01) Postbus 829 5900AV Venlo 077-3519284 swvvo3101@bco-onderwijsadvies.nl

Nadere informatie

Programma-activiteitenplan 16-17

Programma-activiteitenplan 16-17 Programma-activiteitenplan 16-17 Samenwerkingsverband VOVSO Noord- Limburg (3101) Uitwerking van het ondersteuningsplan 14-18 voor het schooljaar 16-17. Vastgesteld door het Algemeen Bestuur op 23 november

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsloket SWV VO Noord-Limburg.

Jaarverslag Ondersteuningsloket SWV VO Noord-Limburg. Jaarverslag Ondersteuningsloket 2014-2015 SWV VO 31.01 Noord-Limburg. Paul Nagelmaeker Rob Förster Tsjebbe de Jong Jan Raedts 21-10-2015. 1 1. Inleiding. Voor U ligt het verslag van het ondersteuningsloket

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsloket SWV VO Noord-Limburg.

Jaarverslag Ondersteuningsloket SWV VO Noord-Limburg. Jaarverslag Ondersteuningsloket 2015-2016 (concept) SWV VO 31.01 Noord-Limburg. Paul Nagelmaeker Marlies Willems 1-16 Rob Förster tot 4-16 Miriam van Heur 4-16 Tsjebbe de Jong Jan Raedts 1-10- 2016 1 2

Nadere informatie

Routekaart bij schoolwisseling

Routekaart bij schoolwisseling Routekaart bij schoolwisseling Onderstaande routes gelden voor basisscholen en vo-scholen binnen de samenwerkingsverbanden po en vo Zuid-Kennemerland. Als de 1 bij de aanmelding op een schriftelijk hebben

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPLAN Samenwerkingsverband vovso Noord-Limburg

ONDERSTEUNINGSPLAN Samenwerkingsverband vovso Noord-Limburg CONCEPT ONDERSTEUNINGSPLAN 2014 2018 Samenwerkingsverband vovso 31.01 Noord-Limburg Versie 8 januari 2014 Samenwerkingsverband vovso Noord-Limburg (31.01) Postbus 829 5900AV Venlo 077-3519284 swvvo3101@bco-onderwijsadvies.nl

Nadere informatie

Programma-activiteitenplan 17-18

Programma-activiteitenplan 17-18 Programma-activiteitenplan 17-18 Samenwerkingsverband VOVSO Noord- Limburg (3101) Uitwerking van het ondersteuningsplan 14-18 voor het schooljaar 17-18. Vastgesteld door het Algemeen Bestuur op 26 oktober

Nadere informatie

Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs

Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs De vier samenwerkingsverbanden in de regio (SWVZHW, SWV VO Delflanden, ICOZ en SWV VO Westland)

Nadere informatie

Eerste analyse van de in-, door- en uitstroom van het aantal leerlingen s(ba)o binnen het samenwerkingsverband

Eerste analyse van de in-, door- en uitstroom van het aantal leerlingen s(ba)o binnen het samenwerkingsverband Eerste analyse van de in-, door- en uitstroom van het aantal leerlingen s(ba)o binnen het samenwerkingsverband Naar de bijlagen 1 en 2 wordt verwezen voor de overzichten en de rapportage van de commissie

Nadere informatie

Programma-activiteitenplan 14-15

Programma-activiteitenplan 14-15 Programma-activiteitenplan 14-15 Samenwerkingsverband VOVSO Noordlimburg. Uitwerking van het ondersteuningsplan 14-18 voor het schooljaar 14-15. Vastgesteld door het Algemeen Bestuur op 1-12-2014 Instemming

Nadere informatie

Aanvullingen Ondersteuningsplan oktober 2015

Aanvullingen Ondersteuningsplan oktober 2015 Aanvullingen Ondersteuningsplan 214-218 1 oktober 215 1 Inhoudsopgave Aanvullingen ondersteuningsplan 14-18 3 Concept Thuiszitters Thuiszitten voorkomen 4 Toekomstige organisatie swv Streefgetallen VSO

Nadere informatie

Routekaart bij schoolwisseling

Routekaart bij schoolwisseling Routekaart bij schoolwisseling Onderstaande routes gelden voor basisscholen en vo-scholen binnen de samenwerkingsverbanden po en vo Zuid-Kennemerland. Als de ouders 1 bij de aanmelding op een vo-school

Nadere informatie

Onderwijsondersteuningsarrangementen

Onderwijsondersteuningsarrangementen Rebound 3.0 Onderwijsondersteuningsarrangementen ten behoeve van Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 31.04 Westelijke Mijnstreek 001 Rebound 3.0 Onderwijsondersteuningsarrangementen SWV WM 5 juli

Nadere informatie

Beleidsvoorstel thuiszitters Programma Activiteitenplan : uitwerking & 5.5 SWV VOVSO Noord-Limburg 31.01

Beleidsvoorstel thuiszitters Programma Activiteitenplan : uitwerking & 5.5 SWV VOVSO Noord-Limburg 31.01 Beleidsvoorstel thuiszitters Programma Activiteitenplan 2016-2017: uitwerking & 5.5 SWV VOVSO Noord-Limburg 31.01 Dit beleidsdocument is opgesteld na overleg met het netwerk ondersteunings coördinatoren

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht Inleiding In de regio Utrecht werken vier Samenwerkingsverbanden Voortgezet Onderwijs (SWV VO)

Nadere informatie

FAQ lijst Hooghuisbreed

FAQ lijst Hooghuisbreed FAQ lijst Hooghuisbreed Algemeen Hoe is passend onderwijs in deze regio geregeld? Sinds 2014 is passend onderwijs ingevoerd op alle scholen in Nederland. Dat houdt in dat de leerlingen zoveel mogelijk

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen.

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen. SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Als uitwerking van het activiteitenplan 15-16, inclusief de toegekende middelen voor de versterking voor het aanbod voor de leerlingen op schoolniveau

Nadere informatie

ACTUALISERING ANALYSE DEKKEND AANBOD maart 2014

ACTUALISERING ANALYSE DEKKEND AANBOD maart 2014 ACTUALISERING ANALYSE DEKKEND AANBOD maart 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Dekkend aanbod: de cijfers 3. Conclusie 4. Interventies en verwachte resultaten 5. Fasering van beleid 1 e versie DB Bespreking

Nadere informatie

WERKPROCES ACTIETAFEL THUISZITTERS

WERKPROCES ACTIETAFEL THUISZITTERS WERKPROCES ACTIETAFEL THUISZITTERS Daar waar voorgaand schooljaar staat wordt het schooljaar 2015 ACTIETAFEL THUISZITTERS DOEL Het doel van een actietafel is thuiszittende kinderen en jeugdigen, op de

Nadere informatie

VSV Analyse RMC regio Zuid Holland Noord Voorlopige cijfers

VSV Analyse RMC regio Zuid Holland Noord Voorlopige cijfers VSV Analyse 2016 2017 RMC regio Zuid Holland Noord Voorlopige cijfers 2016 2017 Het aantal nieuwe VSV ers is vrij constant 700 Aantal nieuwe VSV ers 600 500 400 300 200 599 592 614 498 553 100 0 2012/2013

Nadere informatie

SLOA onderzoek Terugplaatsing van cluster 4 leerlingen naar het regulier onderwijs

SLOA onderzoek Terugplaatsing van cluster 4 leerlingen naar het regulier onderwijs School aan Zet 27 maart 2013 SLOA onderzoek Terugplaatsing van cluster 4 leerlingen naar het regulier onderwijs Aleid Schipper, Jos Vinders en Kees Verweij Deze masterclass Opzet van het onderzoek Hoe

Nadere informatie

Tussenvoorziening in beeld

Tussenvoorziening in beeld Bijlage 7 Tussenvoorzieningen in beeld Tussenvoorziening in beeld In het samenwerkingsverband bevinden zich zes tussenvoorzieningen onder verantwoordelijkheid van één of meerdere schoolbesturen. Tussenvoorzieningen

Nadere informatie

Van VO naar VO Van VO naar VSO (cluster 3 en cluster 4) Van VO naar MBO Van PO naar VSO Van SO naar VO Van SO naar VSO

Van VO naar VO Van VO naar VSO (cluster 3 en cluster 4) Van VO naar MBO Van PO naar VSO Van SO naar VO Van SO naar VSO Centraal Meldpunt: het monitoren van leerlingstromen Aanleiding In de regio Midden Limburg was sprake van een groot aantal thuiszitters. Uit overleggen bleek dat er geen duidelijkheid was over het aantal

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN 2014 2015 SWV 51.1 NOORD-LIMBURG In het kader van het project kwaliteitsverbetering: zorgverbetering op schoolniveau. Voor 15 oktober 2014 indienen bij coördinator van

Nadere informatie

Ondersteuningsplan SPPOH. (PO Haaglanden)

Ondersteuningsplan SPPOH. (PO Haaglanden) Ondersteuningsplan SPPOH (PO Haaglanden) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en

Nadere informatie

Protocol zij-instroom. Winkler Prins

Protocol zij-instroom. Winkler Prins Protocol zij-instroom Winkler Prins 2017 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Stroomschema... 4 3. Beschrijving van de procedure.... 6 4. Rollen en taken... 9 i2 Protocol zij-instroom Winkler Prins 2017 1. Inleiding

Nadere informatie

Terugblik BBBijeenkomst Schoolkeuze 21 november 2013

Terugblik BBBijeenkomst Schoolkeuze 21 november 2013 Terugblik BBBijeenkomst Schoolkeuze 21 november 2013 Deze terugblik komt een beetje later dan de bedoeling was, maar het was dan ook een hele klus om alle informatie van deze avond om te zetten in tekst.

Nadere informatie

Verandert de wereld op 1 augustus 2014??

Verandert de wereld op 1 augustus 2014?? Verandert de wereld op 1 augustus 2014?? Passend Onderwijs voor alle leerlingen? Alle jongeren succesvol op school Onderwijs dat past bij ieders talenten en beperkingen Regionale Samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG SAMENWERKINGSVERBAND Passend Onderwijs VO 2801 JAARVERSLAG PCL Jaarverslag PCL Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de Permanente Commissie Leerlingenzorg ( PCL ) van het Samenwerkingsverband Passend

Nadere informatie

AANVRAAG BIJDRAGE AGENDA PASSEND ONDERWIJS

AANVRAAG BIJDRAGE AGENDA PASSEND ONDERWIJS AANVRAAG BIJDRAGE AGENDA PASSEND ONDERWIJS 2018-2019 Voor 1 juli 2018 de volledig ingevulde aanvraag aanleveren bij het Swv (b.wiggers@swvduinenbollenstreek.nl) Inleiding Vanuit de Agenda Passend Onderwijs

Nadere informatie

VELDDIJK WERELDSTAPPEN ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ

VELDDIJK WERELDSTAPPEN ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ VELDDIJK WERELDSTAPPEN ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ WERELD- STAPPEN Mijn naam is Iris. Ik ben 16 jaar. Als ik in de spiegel kijk zie ik een jongedame die er mag zijn. Maar zo dacht ik twee jaar geleden

Nadere informatie

MONITORING SWV 2202-PO bijlage 1 bij OP

MONITORING SWV 2202-PO bijlage 1 bij OP MONITORING SWV 2202-PO bijlage 1 bij OP Deze notitie is bedoeld om de beleidslijn van het SWV te concretiseren en de systematiek voor verantwoording uit te werken. De wetgever geeft aan dat er sprake dient

Nadere informatie

Richtlijn afgifteduur van een TLV binnen samenwerkingsverband Koers VO d.d. 23 maart 2016

Richtlijn afgifteduur van een TLV binnen samenwerkingsverband Koers VO d.d. 23 maart 2016 Richtlijn afgifteduur van een TLV binnen samenwerkingsverband Koers VO d.d. 23 maart 2016 Samenwerkingsverband Koers VO hanteert de volgende richtlijn bij het bepalen van de afgifteduur van een toelaatbaarheidsverklaring

Nadere informatie

DE GEZINSCOACH IN/EN HET ONDERWIJS

DE GEZINSCOACH IN/EN HET ONDERWIJS DE GEZINSCOACH IN/EN HET ONDERWIJS Versie: 7 januari 2016 Status: samenwerkingsafspraken tussen de gemeente Venray en onderwijsorganisaties Gemeente Venray Postbus 500 5800 AM Venray Samengesteld door

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN 2014 2015 SWV 51.1 NOORD-LIMBURG In het kader van het project kwaliteitsverbetering: zorgverbetering op schoolniveau. Voor 15 oktober 2014 indienen bij coördinator van

Nadere informatie

Datum 15 januari 2015 Pagina 1 van 7. concept. Jaarplan 2015

Datum 15 januari 2015 Pagina 1 van 7. concept. Jaarplan 2015 1 van 7 concept Jaarplan 2015 2 van 7 1.1 Algemeen Het Jaarplan 2015 geeft weer welke activiteiten het DPZ in het kalenderjaar 2015 onderneemt om haar doelstellingen te behalen. Ook geeft dit jaarplan

Nadere informatie

Ondersteuningsloket (OSL) Eindstraat 20, 5801 CR Venray Tel: JAARVERSLAG 2016 / 2017

Ondersteuningsloket (OSL) Eindstraat 20, 5801 CR Venray Tel: JAARVERSLAG 2016 / 2017 Ondersteuningsloket (OSL) Eindstraat 20, 5801 CR Venray Tel: 0478-516215 JAARVERSLAG 2016 / 2017 PERIODE 01-08-2016 / 01-08-2017 1 Inleiding In dit jaarverslag worden de activiteiten van het ondersteuningsloket

Nadere informatie

Includerend denken, nooit tussen wal en schip Voor alle leerlingen de meest passende onderwijsvorm zoeken en vinden.

Includerend denken, nooit tussen wal en schip Voor alle leerlingen de meest passende onderwijsvorm zoeken en vinden. Hoofdstuk 1 Waar gaan we voor? Uitgangspunten, doelstellingen, visie en ambitie 1.1. Inleiding Bij de voorbereiding op passend onderwijs heeft het Samenwerkingsverband VO-VSO 31.01 de volgende stappen

Nadere informatie

PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGONDERSTEUNING Versie 2.0

PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGONDERSTEUNING Versie 2.0 PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGONDERSTEUNING Versie 2.0 Eindhoven, 28 juni 2016 Besproken in het Scholenoverleg d.d. 28 september 2016 Vastgesteld door het Dagelijks Bestuur d.d. 4 november 2016 Evaluatie

Nadere informatie

Aanmelding, zorgplicht en plaatsingsproblemen

Aanmelding, zorgplicht en plaatsingsproblemen Pagina 1 van 5 De nieuwe regels voor aanmelding en plaatsing van leerlingen in het voortgezet onderwijs, die in beginsel duidelijk zijn, roepen vragen op. Deze vragen komen voort uit de specifieke situaties,

Nadere informatie

leerlingen iedere school die is aangesloten bij het Samenwerkingsverband werkt volgens de kernwaarden (zie verderop).

leerlingen iedere school die is aangesloten bij het Samenwerkingsverband werkt volgens de kernwaarden (zie verderop). Visiedocument 1. Inleiding Het Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek is een stichting waarbij 8 schoolbesturen zijn aangesloten met totaal 19 vestigingen van de scholen voor voortgezet onderwijs

Nadere informatie

VSV-makelaars Noord en Midden Limburg

VSV-makelaars Noord en Midden Limburg VSV-makelaars Noord en Midden Limburg informatiemiddag van het SWV VO 31.02 6 februari 2019 Wilbert Hendriks en Monique Lucas coördinatoren VSV-makelaars VSV-makelaars Noord en Midden Limburg 3 samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte vanuit het primair onderwijs: Veranderingen met het voorgaande jaar

Leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte vanuit het primair onderwijs: Veranderingen met het voorgaande jaar Stichting AANDACHT+ Samenwerkingsverband Passend Onderwijs voor het Voortgezet Onderwijs De Friese Meren, Noordoostpolder en Urk Leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte vanuit het primair onderwijs:

Nadere informatie

VSV Analyse RMC regio Zuid-Holland Noord Voorlopige cijfers

VSV Analyse RMC regio Zuid-Holland Noord Voorlopige cijfers VSV Analyse 2017-2018 RMC regio Zuid-Holland Noord Voorlopige cijfers 2017-2018 Even terughalen wat waren de conclusies over het schooljaar 2016-2017? Aantal VSV ers stijgt licht, maar is al afgelopen

Nadere informatie

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen Informatie t.b.v. scholen voor speciaal basisonderwijs (SBAO) en speciaal onderwijs (SO) in Samenwerkingsverband (SWV) Kop van Noord-Holland

Nadere informatie

AANVULLING NOTITIE ONDERSTEUNINGSTOEWIJZING EN TOELAATBAARHEIDSVERKLARING: ONDERDEEL HERBEOORDELING

AANVULLING NOTITIE ONDERSTEUNINGSTOEWIJZING EN TOELAATBAARHEIDSVERKLARING: ONDERDEEL HERBEOORDELING AANVULLING NOTITIE ONDERSTEUNINGSTOEWIJZING EN TOELAATBAARHEIDSVERKLARING: ONDERDEEL HERBEOORDELING Deze notitie is vastgesteld door het bestuur in de vergadering 3 november 2014. Het SWV is wettelijk

Nadere informatie

Zorgplan Schooljaar 2011-2012

Zorgplan Schooljaar 2011-2012 SAMENWERKINGSVERBAND VO NOORD-LIMBURG, 51.1 CONCEPT Zorgplan Schooljaar 2011-2012 BESTUUR SAMENWERKINGSVERBAND 1 juli 2011 AL MEER DAN 25 JAAR SAMENWERKEN VOOR KWETSBARE LEERLINGEN IN NOORD-LIMBURG! Correspondentieadres:

Nadere informatie

Hieronder op pagina 2 de grote lijnen van de regionale VSV aanpak (de maatregelen) zoals afgesproken in de bestuurlijke overeenkomst.

Hieronder op pagina 2 de grote lijnen van de regionale VSV aanpak (de maatregelen) zoals afgesproken in de bestuurlijke overeenkomst. Memo VSV bestuurlijke overeenkomst en uitwerking 2016-2017 Aan: schoolbestuurders, directies, intern ondersteuningsteam en decanen Van: directie SwV Datum: 26-10-16 Status: ter informatie Bijlagen: 3 onder

Nadere informatie

J. Weessies, ambtelijk secretaris Pagina 1

J. Weessies, ambtelijk secretaris Pagina 1 Rapportage Quadrimester II Commissie Toelaatbaarheid SWVVO Lelystad Periode mei t/m augustus 2017 Logistiek Overzicht van het aantal en type aanvragen. Figuur. 1 Figuur. 2 In deze periode zijn er 65 TLV

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG

SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN SWV 51.1 NOORD-LIMBURG SCHOOLONDERSTEUNINGSVERBETERPLAN 2014 2015 SWV 51.1 NOORD-LIMBURG In het kader van het project kwaliteitsverbetering: zorgverbetering op schoolniveau. Voor 15 oktober 2014 indienen bij coördinator van

Nadere informatie

Rapportage plaatsingsoverleggen scholen Koers VO. schooljaar

Rapportage plaatsingsoverleggen scholen Koers VO. schooljaar Rapportage plaatsingsoverleggen scholen Koers VO schooljaar 01-016 Rotterdam, december 016 Inleiding Als het moeilijk is voor een school* om een leerling geplaatst te krijgen op een andere school, kan

Nadere informatie

De overgang naar het voortgezet onderwijs

De overgang naar het voortgezet onderwijs Loket Passend Onderwijs De overgang naar het voortgezet onderwijs Informatieavond De Vlieger 14 oktober 2014 PO VO 2014-2015 Loket Passend Onderwijs & Passend Primair Onderwijs Leiden De overstap van primair

Nadere informatie

Jaarplan Samenwerkingsverband de Liemers VO. (dit beleidsstuk betreft schooljaar en loopt door tot )

Jaarplan Samenwerkingsverband de Liemers VO. (dit beleidsstuk betreft schooljaar en loopt door tot ) Jaarplan 2017-2018 Samenwerkingsverband de Liemers VO. (dit beleidsstuk betreft schooljaar 2017-2018 en loopt door tot 1-1-2019) Het Ondersteuningsplan beschrijft het meerjarenbeleid 2016-2020 van het

Nadere informatie

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO)

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO) Overstapmomenten Onderstaand overzicht geeft de verschillende overstapmomenten weer binnen het onderwijs met daaraan gekoppeld de route die gevolgd moet worden om extra ondersteuning aan te vragen. We

Nadere informatie

Verantwoording LRA-/VSV-projecten 2017

Verantwoording LRA-/VSV-projecten 2017 Verantwoording LRA-/VSV-projecten 7. Project: Aanpak overbelaste jongeren in het V(S)O. Projectleider: Johnny Uytdewilligen, swv 5.6 Wen Westerink, Scala. Gerealiseerde deliverables: (zie projectplan).

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Passend onderwijs Doetinchem en omstreken VO

Samenwerkingsverband Passend onderwijs Doetinchem en omstreken VO Samenwerkingsverband Passend onderwijs Doetinchem en omstreken VO Aan: Van: CC: Bestuur en ALV Noud Lubbers Datum: 10/13/2017 Betreft: Realisatie - Wat hebben we bereikt van de gestelde doelen uit het

Nadere informatie

Birgit op de Laak. thema 1 Samenwerking onderwijs en jeugdzorg. gemeente Horst a/d Maas

Birgit op de Laak. thema 1 Samenwerking onderwijs en jeugdzorg. gemeente Horst a/d Maas Aan leden bestuurlijk OOGO Passend Onderwijs-Jeugdwet Datum 17 maart 2016 Onderwerp Stand van zaken ontwikkelagenda maart 2016 Kopie aan coördinatoren SWV PO en VO, regionaal ambtelijk onderwijsoverleg,

Nadere informatie

Toelichting ontwikkelingsperspectief

Toelichting ontwikkelingsperspectief Toelichting ontwikkelingsperspectief Dit document is bedoeld als achtergrond informatie voor de scholen, maar kan ook (in delen, zo gewenst) gebruikt worden als informatie aan ouders, externe partners

Nadere informatie

Maasland. regionale voorziening voor extra ondersteund vmbo en havo

Maasland. regionale voorziening voor extra ondersteund vmbo en havo Maasland regionale voorziening voor extra ondersteund vmbo en havo Het samenwerkingsverband Noord-Limburg VO* bestaat uit de volgende gemeentes: * In tegenstelling tot het samenwerkingsverband Noord-Limburg

Nadere informatie

Activiteitenplan 2013-2014

Activiteitenplan 2013-2014 Activiteitenplan 2013-2014 Onderdeel van het ondersteuningsplan Goed onderwijs maak je samen 2013-2017 Lucas Rurup Directeur Samenwerkingsverband Passend onderwijs Zuid-Kennemerland juni 2013 Doelstellingen

Nadere informatie

Maasland. regionale voorziening voor extra ondersteund vmbo en havo

Maasland. regionale voorziening voor extra ondersteund vmbo en havo Maasland regionale voorziening voor extra ondersteund vmbo en havo Het samenwerkingsverband Noord-Limburg VO* bestaat uit de volgende gemeentes: * In tegenstelling tot het samenwerkingsverband Noord-Limburg

Nadere informatie

Jaarplan / regio Randstad

Jaarplan / regio Randstad Jaarplan 08-2014/12-2015 regio Randstad Inleiding Dit document bevat het jaarplan en de managementrapportage van regio Randstad Het eerste gedeelte bestaat uit het jaarplan. Bij thema wordt het onderwerp

Nadere informatie

UITWERKING STUDIEDAG. 21 juni 2017 Team Time Out

UITWERKING STUDIEDAG. 21 juni 2017 Team Time Out UITWERKING STUDIEDAG 21 juni 2017 Team Time Out INHOUDSOPGAVE Observatie 2 Rebound 3 Opvang 5 Schakel 7 Symbiose 8 Thuiszitters 9 Nazorg 10 1 OBSERVATIE Is een arrangement met onderdelen van extra ondersteuning

Nadere informatie

ACTIETAFEL THUISZITTERS

ACTIETAFEL THUISZITTERS EVALUATIE ACTIETAFEL THUISZITTERS en ACTIETAFEL KWETSBARE JONGEREN schooljaar 2016 2017 INLEIDING Op 13 juni 2016 is het Thuiszitterspact ondertekend door staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en Sander

Nadere informatie

Wat werkt bij de transitie van een intensief onderwijs-zorgarrangement naar het (reguliere) voortgezet onderwijs?

Wat werkt bij de transitie van een intensief onderwijs-zorgarrangement naar het (reguliere) voortgezet onderwijs? Wat werkt bij de transitie van een intensief onderwijs-zorgarrangement naar het (reguliere) voortgezet onderwijs? Jeugd in Onderzoek 25-5-2019 Sanne Pronk Altra Onderwijs & Jeugdhulp Aanleiding Datagestuurde

Nadere informatie

Traject van de toekomst

Traject van de toekomst Gebundelde kracht in een kansrijk MBO 10 januari 2013 Traject van de toekomst Bovenschoolse opvang Groningen Hans Everhardt Programmamanager VSV regiogelden Aanleiding Traject vd Toekomst Regionale analyse

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen.

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen. SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Als uitwerking van het activiteitenplan 15-16, inclusief de toegekende middelen voor de versterking voor het aanbod voor de leerlingen op schoolniveau

Nadere informatie

DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING

DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING Versie 04 september 2015 Registratie drie maanden risicoleerlingen In ons samenwerkingsverband (SWV) kunnen scholen onder bepaalde voorwaarden leerlingen

Nadere informatie

Elkaar beter leren kennen. Informatiebijeenkomst SWV 6 februari 2019

Elkaar beter leren kennen. Informatiebijeenkomst SWV 6 februari 2019 Elkaar beter leren kennen Informatiebijeenkomst SWV 6 februari 2019 Programma 13.00-13.15 Opening en toelichting programma 13.15-14.20 Presentatie 5 projecten: Kansstroom, Tendogroep, Trainingsklas, Heftruck,

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen.

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen. SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Als uitwerking van het activiteitenplan 15-16, inclusief de toegekende middelen voor de versterking voor het aanbod voor de leerlingen op schoolniveau

Nadere informatie

Protocol Advies keuze voortgezet onderwijs

Protocol Advies keuze voortgezet onderwijs Protocol Advies keuze voortgezet onderwijs Obs Valkenhorst Bremstraat 14 9404 GD Assen 0592-331393 directie@devalkenhorst.nl www.devallkenhorst.nl Protocol Advies schoolkeuze Voortgezet Onderwijs Aanmelding

Nadere informatie

Bijzonder gewoon en gewoon bijzonder

Bijzonder gewoon en gewoon bijzonder Bijzonder gewoon en gewoon bijzonder Onderwijsvoorziening Stichting Fioretti-Teylingen locatie KTS & SWV Duin- en Bollenstreek V(S)O en Regulier waar mogelijk, maatwerk indien nodig juli 2015 H. Verbaas

Nadere informatie

JAARPLANNING-WERKAGENDA Augustus 2018 juli Vastgesteld door bestuur d.d Goedgekeurd door RvT d.d

JAARPLANNING-WERKAGENDA Augustus 2018 juli Vastgesteld door bestuur d.d Goedgekeurd door RvT d.d JAARPLANNING-WERKAGENDA Augustus 2018 juli 2019 Vastgesteld door bestuur d.d. 1-11-2018 Goedgekeurd door RvT d.d. 15-11-2018 1 Jaarplanning/werkagenda schooljaar 2018-2019 Onderstaande jaarplanning in

Nadere informatie

Notitie optimaliseren overgang PO-VO voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften

Notitie optimaliseren overgang PO-VO voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften Notitie optimaliseren overgang PO-VO voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften In diverse (strategische) sessies van het samenwerkingsverband PO LHA en Samenwerkingsverband VO De Langstraat over

Nadere informatie