Veel gedaan, nog veel te doen! Samen kansen benut. Jaarverslag 2017 Groen Ontwikkelfonds Brabant

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veel gedaan, nog veel te doen! Samen kansen benut. Jaarverslag 2017 Groen Ontwikkelfonds Brabant"

Transcriptie

1 Veel gedaan, nog veel te doen! Samen kansen benut Jaarverslag 2017 Groen Ontwikkelfonds Brabant

2 Veel gedaan, nog veel te doen! Woord vooraf 2017 was een vruchtbaar jaar! In dit jaarverslag lees je waarom. Maar je leest ook dat er nog veel te doen is. Het Natuurnetwerk Brabant (NNB) is nog lang niet klaar. Geen tijd om achterover te leunen dus. Volle vaart vooruit in Het Groen Ontwikkelfonds is in mei 2014 opgericht door de provincie Noord-Brabant. Met als ambitie én opdracht om voor 2027 een robuust Natuurnetwerk Brabant te realiseren. Een stevige klus. Het jaarplan 2017 had als titel inspelen op nieuwe kansen en bestond uit 10 concrete actiepunten. In dit jaarverslag blikken we terug op deze 10 punten. Op hoofdlijnen en met een paar sprekende voorbeelden. Uiteraard komen de resultaten in hectares en euro s aan bod. Het geeft jullie hopelijk een goed beeld van de prestaties van Mocht je meer willen weten kijk dan ook op of neem contact op. We staan je graag te woord. Wij hebben, samen met ontzettend veel mensen, met energie en plezier gewerkt aan het NNB! Namens het kernteam van Groen Ontwikkelfonds Brabant BV, Anne, Tom, Cindy, Roy, Jiri, Anton, Bernard en Mary info@groenontwikkelfondsbrabant.nl PS: In dit jaarverslag blikken we terug op het jaar Ben je geïnteresseerd in de vooruitblik, lees dan het jaarplan Voor de financiële verantwoording over 2017 verwijzen wij naar de jaarrekening. Beide documenten zijn terug te vinden op onze website.

3 Veel gedaan, nog veel te doen! Samen kansen benut

4 Resultaten (peildatum eind 2017) in beeld 2017 laat een toename van het aantal nieuwe subsidieaanvragen zien. In 2017 ontvingen we 62 nieuwe aanvragen. In 2016 waren dat er 49. In 2015 kregen we 29 aanvragen en in 2014, ons startjaar, 16. Ook zien we het aantal omvangrijke subsidieaanvragen toenemen. Daarnaast realiseren we steeds meer natuur via de aan- en verkoop van eigen grond. Deze trend stemt ons positief, maar is ook hard nodig om in 2027 klaar te zijn met de realisatie van het Natuurnetwerk Brabant. In onderstaande grafieken staan de prestaties tot en met eind 2017 weergegeven ten opzichte van de huidige opdracht. In euro s en in hectares. De realisatie van het Rijksdeel van het NNB wordt door de manifestpartijen als eerste opgepakt en ligt goed op koers. Het provinciale deel van het NNB en de EVZ s lopen achter op schema. Verderop meer over de acties, die wij in 2017 hebben ondernomen om het tempo te versnellen Grafiek: Doelrealisatie opdracht GOB in hectares 2014 t/m 2027 Prov. NNB: verw. / fver. Prov. NNB: inrichting Rijks NNB: verw. / fver. Rijks NNB: inrichting Verw. = verwerving en fver. = functieverandering Ohw = onder handen werk EVZ opdracht realisatie/ohw , , , , , , , , , ,00 0,00 Grafiek: Doelrealisatie opdracht GOB in euro's 2014 t/m 2027 Budget Benut budget Totale co-financiering Prov. NNB: Prov. NNB: Rijks NNB: Rijks NNB: EVZ verw. / fver. inrichting verw. / fver. inrichting Verw. = verwerving en fver. = functieverandering

5 2017: 8 Brabantse gemeenten namen initiatief om concreet nieuwe natuur te realiseren.

6 Resultaat actiepunt 2017: Nieuwe deelnemers werven! Nieuwe initiatiefnemers gevonden, maar nog niet genoeg. Om de ambitie, het NNB klaar in 2027 te behalen, waar te maken hebben we, naast onze vertrouwde manifestpartijen ook andere initiatiefnemers nodig. In 2017 gingen we daarom actief op zoek naar nieuwe initiatiefnemers. Allereerst de gemeenten. Zij maken geen deel uit van de oorspronkelijke manifestpartijen, maar zijn onmisbaar bij het realiseren van de ambitie. De B5-steden (Tilburg, Eindhoven, Den Bosch, Helmond en Breda) van Brabant gaven eind 2016 het goede voorbeeld met hun gezamenlijke natuurbod. In 2017 zijn ze voortvarend aan de slag gegaan. De eerste concrete plannen worden ingediend. De voortgang is te volgen op Frank Lammers maakte er een leuk vlogje over. En het goede voorbeeld van de B5 wordt gevolgd. In de regio Hart van Brabant en West Brabant wordt druk gewerkt aan een soortgelijk regio-bod van gezamenlijke gemeenten. We ontvingen in 2017 aanvragen van Breda, Bladel, Oss, Valkenswaard, Someren, Roosendaal, Alphen-Chaam en Meijerijstad. In 2017 ontvingen we 21 aanvragen van manifestpartijen, 12 van gemeenten, 29 van ondernemers & particulieren. Brabant de Groenste. Was getekend Frank Lammers. Acteur, regisseur én erkend Brabant-promotor.

7 Initiatiefnemers nieuwe natuur over GOB in 2017 Initiatiefnemers Esther van Eijck van Landgoed Leijkant: Het is een feest om hier s avonds even een rondje te mogen lopen. Dan kijk ik rond en dan denk ik: dat hebben we toch maar goed voor elkaar. Wethouder Paul de Beer (Breda): Het Bredase college is blij met de steun van de provincie en het Groen Ontwikkelfonds Brabant bij de ontwikkeling van nieuwe natuur. De goede samenwerking heeft het mogelijk gemaakt dat we in de afgelopen twee jaar al meer dan 100 hectare natuur hebben kunnen toevoegen. Het ontwikkelfonds is een prima instrument gebleken om dossiers die al jaren liepen nu tot een mooie realisatie te laten leiden. Watergraaf Peter Glas: "De samenwerking met het GOB wordt door Waterschap De Dommel zeer gewaardeerd. In 2017 zagen we nieuwe ontwikkelingen zoals b.v. de pilot "natuurlijk ondernemen". Het is mooi om te zien dat deelnemers aan de pilot inmiddels een vervolgaanvraag hebben ingediend voor natuurrealisatie op eigen grond. Wel merken we dat extra inzet nodig is om de realisatie van het Brabantse natuurnetwerk en onze waterdoelen te versnellen. Het belang van het waterschap is te zorgen voor droge voeten en schoon, voldoende, natuurlijk en mooi water. We doen daarbij ons best om bewoners, ondernemers en partnerorganisaties ook te enthousiasmeren voor de realisatie van (ondernemende) natuur. Goede initiatieven blijven we maximaal ondersteunen, via het GOB en ook via de werkeenheid." Ondernemers Jan en Nico van den Broek: "Met de biologische manier waarop wij de akkers en graslanden beheren en de aanleg van onder meer houtsingels, natuuroevers en sloten gaan we een toename zien van kruiden, insecten, vogels en amfibieën. Marc de Wit (Hoofd Staatsbosbeheer Noord Brabant): Dankzij het GOB kunnen we het gebiedsproces in het bijzondere Maasheggengebied een extra impuls geven. Door subsidie aan te vragen voor kavelruil zijn nu grond aan- en verkopen en ruilingen opgestart, is er extra ruimte en flexibiliteit voor Ondernemend Natuurnetwerk en natuur-inclusieve landbouw en krijgen we inzicht in nieuwe investeerders in het Maasheggengebied. Kavelruil is daarmee een mooi aanvullend instrument voor realisatie van het Natuurnetwerk in Brabant."

8 2017: beschikking gemiddeld binnen 12 weken Mede dankzij de inspanningen van zowel medewerkers van het fonds als de Investeringscommissie loopt dit proces gesmeerd. De maximale beschikkingstermijn, zoals vastgelegd in het Investeringsreglement, is 22 weken.

9 2017: lancering website duurzamegronduitgifte.nl

10 2017: natuurlijk ondernemen & verdere verduurzaming pachtvoorwaarden. Resultaat actiepunt 2017: grond voor experimenten 2x pilot Natuurlijk Ondernemen Het Groen Ontwikkelfonds heeft niet alleen geld beschikbaar om (potentiële) partners in beweging te brengen, maar ook grond. In 2017 hebben we, in twee tranches, in totaal ruim 100 hectare ingezet op zoek naar nieuwe, verfrissende ideeën die helpen om het Ondernemend Natuurnetwerk tot stand te brengen. Eind 2017 is de 1 e tranche afgerond en hebben we twee natuurlijke ondernemers geselecteerd. In totaal wordt hierdoor ongeveer 20 hectare Ondernemend Natuurnetwerk gerealiseerd. De 2 e tranche wordt begin 2018 afgerond. Resultaat actiepunt 2017: grond voor experimenten Verduurzamen van de pachtvoorwaarden Het Groen Ontwikkelfonds Brabant streeft naar een duurzamer beheer van de pachtgronden. Om dit te bevorderen hebben we in 2016 een nieuw pachtsysteem ingevoerd. Hierbij bepaalt niet alleen de prijs wie welke gronden kreeg toegewezen, maar wordt bij de beoordeling van de inschrijvingen ook meegewogen of de pachter zich aantoonbaar inspant voor goed waterbeheer, verbetering van de bodemkwaliteit en versterking van de biodiversiteit. Uit een analyse van de uiteindelijke gunning blijkt dat in 2017 aanzienlijk meer percelen zijn verpacht aan duurzame ondernemers. Voor de verpachting van de gronden hebben we met ingang van 1 januari 2018 de voorwaarden aangescherpt. Zo krijgen omschakelende biologische boeren (SKAL-certificaat) voortaan ook extra duurzaamheidspunten toegekend en levert deelname aan het Bodempaspoort (ZLTO) ook punten op.

11 2017: regeling kavelruil toegevoegd aan Investeringsreglement.

12 Resultaat actiepunt 2017: doe eens gek! Nieuw concept: natuur realiseren door combinatie met tijdelijke energie Wil je tot vernieuwing komen, dan is lef gevraagd. Het Groen Ontwikkelfonds Brabant daagt ondernemers, organisaties, particulieren en overheden uit om nieuwe combinaties van ondernemerschap en natuur te bedenken en uit te voeren. Dat is hard nodig om het Natuurnetwerk Brabant op tijd af te krijgen. We werken graag actief mee aan de realisatie van deze plannen. In 2017 zagen we diverse combinaties van natuur en ondernemerschap ontstaan. Bijvoorbeeld natuur & voedsel, natuur & zorg en natuur & recreatie. Om natuur en ondernemerschap verder aan te jagen onderzochten we in 2017, samen met anderen welke mogelijkheden er zijn voor het verbinden van natuurontwikkeling en tijdelijke opwekking van duurzame energie. Hierbij hebben we ons in eerste instantie vooral gericht op het opwekken van zonne-energie. 2017: lancering concept natuur & energie Deze zoektocht heeft geleid tot een kansrijk concept; dat eind 2017 is gelanceerd. In dit concept wordt landbouwgrond omgevormd tot een zonneweide met 30% natuur en landschapselementen, waar gedurende 15 jaar zon geoogst wordt. Dit levert de benodigde cofinanciering om er na 15 jaar puur natuur van te maken. Voor meer informatie zie We hopen op veel initiatiefnemers in 2018 en verder. Uiteraard vraagt dit concept een goede landschappelijke inpassing. Dit is een uitdagende ontwerpopgave. Hiervoor sluiten we aan bij het traject op weg naar de landschapstriënnale in Brabant in 2020.

13 In 2017 werd voor ruim 13 miljoen aan subsidies beschikt.

14 Tot en met 2017: 115 hectare (46 km) aan EVZ-aanvragen ingediend. Inhaalrace voor Ecologische Verbindingszones (EVZ) Resultaat actiepunt 2017: Investeren in ecologische verbindingszones Eind 2016 hebben we vastgesteld dat de aanvragen voor Ecologische Verbindingszones fors achterblijven bij onze ambitie. Onze opgave betreft 1775 hectare (710 kilometer). Daarvan was eind 2016 slechts een beperkt aantal hectare beschikt en/of gerealiseerd. Als reactie hierop is eind 2016 een aantal noodzakelijke aanpassingen in de randvoorwaarden (Investeringsreglement) en de werkwijze voor de realisatie van ecologische verbindingszones doorgevoerd. Zo is het Investeringsreglement eenvoudiger gemaakt, de werkwijze aangepast en het subsidiepercentage als experiment deels, onder voorwaarden, verhoogd van 50% naar 75% (voor in totaal 250 hectare; 100 kilometer). Eind 2017 is door de provincie opnieuw de mogelijkheid gegeven om voor 250 extra hectare (100 kilometer) het subsidiepercentage naar 75% op te hogen laat een groei van het aantal aanvragen zien voor EVZ s. Eind 2017 (vanaf 2014) staat de teller op een totale omvang van ongeveer 115 hectare (ingediende aanvragen). Daarnaast geeft de werkeenheid aan dat er voor ongeveer 120 hectare aan aanvragen in voorbereiding is. Het gaat dus beter, maar nog niet snel genoeg. In 2017 is een beleidsevaluatie van de EVZ s gestart door de provincie Noord-Brabant. In 2018 zal dit ongetwijfeld leiden tot aanvullende actiepunten om tot verdere versnelling te komen.

15 2017: 5 subsidieaanvragen voor Ondernemend Natuur Netwerk Brabant en 2 projecten natuurlijk ondernemen. Totaal ongeveer 100 hectare.

16 Resultaat actiepunt 2017: zegt het voort! Naamsbekendheid vergroot In 2017 hebben we veel aandacht besteed aan onze communicatiestrategie. Hoe meer mensen en organisaties de mogelijkheden van het Groen Ontwikkelfonds Brabant op het netvlies hebben, hoe meer kans op nieuwe initiatieven. Naast een actieve digitale campagne via LinkedIn, Facebook en Twitter en uiteraard onze nieuwsbrief (1200 abonnees) waren we in 2017 vaak en veel op tournee. Zo waren we, al dan niet samen met de werkeenheid, te zien en horen op het jaarcongres van de ZLTO, ledenvergadering van Brabants Particulier Grondbezit, vrijwilligersdag Coördinatiepunt Landschap van Brabants Landschap, discussiebijeenkomst Trefpunt groen Eindhoven, Delta Innovation Day s, Symposium Biodiversiteit & Leefgebieden en meer. Samen met IVN en de provincie organiseerden we de eerste bijeenkomst Natuur in Eigen hand. Tot slot nam het Groen Ontwikkelfonds Brabant in 2017 ook deel aan de gemeenschappelijke communicatieaanpak over het NNB van de manifestpartijen. 2017: natuurmakers in beeld gebracht in filmpjes. Zie

17 2017: volop voedselbossen in voorbereiding.

18 Kansgericht natuur realiseren Resultaat actiepunt 2017: minder bureaucratie In 2017 hebben we onverminderd gewerkt aan het wegnemen van bureaucratische belemmeringen bij het realiseren van natuur. Minder tekentafelnatuur en meer kansgericht natuur maken samen met initiatiefnemers. Om dit laatste te stimuleren hebben we een inspiratiegids gemaakt voor potentiele initiatiefnemers. De gids wordt gebuikt tijdens gesprekken met initiatiefnemers en is te raadplegen op onze website. Kansgericht natuur realiseren? Het klinkt als een open deur. En dat is het eigenlijk ook. De eenvoud van het idee laat, gelukkig ook maar, niet zien hoe moeilijk om het in de wereld van wet- en regelgeving en ingesleten werkwijzen voor elkaar te krijgen. Initiatiefnemers krijgen sinds eind 2016, uiteraard onder de voorwaarde dat zij natuurdoelen realiseren, meer ruimte om buiten de lijntjes te kleuren. Concreet: buiten de lijntjes van de huidige ambitiekaart en de verordening ruimte. Het Groen Ontwikkelfonds maakt een inspiratieboek met aantrekkelijke voorbeelden en ideeën. Dit heeft in 2017 geleid tot 9 aanvragen, voor in totaal 75 hectare, (deels) buiten het NNB.

19 2017: beroep en bezwaar In 2017 zijn geen bezwaren ingediend door initiatiefnemers tegen subsidiebesluiten van het Groen Ontwikkelfonds Brabant BV.

20 Lerend team! Resultaat actiepunt 2017: teamwork stimuleren Het Groen Ontwikkelfonds Brabant is een netwerkorganisatie en heeft geen eigen personeel in dienst. In 2017 hebben we het inhuren van personeel via dienstverleningsovereenkomsten aan de orde gesteld, omdat dit niet optimaal bijdraagt aan de gewenste lerende organisatie. Het gesprek hierover is nog gaande. Maar ondertussen zitten we niet stil! Omdat wij teamwork zien als de basis van onze lerende organisatie besteedde we in 2017 veel aandacht aan het creëren van gezamenlijke uitgangspunten en een samenhangende werkwijze. Ook een aantal praktische zaken hielp bij het stimuleren van teamwork; zoals een nieuwe overlegstructuur en de broodnodige informele momenten. Verder zijn we verhuisd naar de nieuwbouw naast het provinciehuis. Dit gaf een enorme impuls aan de samenwerking; dat gaat nu eenmaal beter als je elkaar zo af en toe bij de koffieautomaat of in de wandelgangen tegenkomt.

21 De organisatiebegroting van het Groen Ontwikkelfonds Brabant bedraagt 1,1 miljoen euro per jaar. In 2017 was sprake van een onderbesteding. We hielden ruim 2 ton euro over.

22 Lerende werkwijze: doen, evalueren en aanpassen! Om het Natuurnetwerk Brabant uiterlijk 2027 te realiseren zijn nieuwe partijen en nieuwe concepten nodig. Hoe? Door ruimte te geven. Dit vraagt om een nieuwsgierige houding en om een lerende werkwijze. Doen, evalueren en aanpassen. Zonder lef geen vernieuwing. Vermeldenswaardig hierbij is natuurlijk de samenwerking met de Werkeenheid. Dankzij een intensieve samenwerking kunnen we snel inspelen op signalen. In 2017 is leren, en dus ook fouten mogen maken, ingebed als werkwijze en cultuur van het Groen Ontwikkelfonds Brabant. Dat is allesbehalve een loze kreet. Ook is in 2017 het Investeringsreglement (IR) een aantal malen aangepast. Op basis van praktische ervaringen is driemaal (februari, juni en december) een wijziging aangebracht. Door deze wijzigingen is er onder andere ruimte ontstaan om ook nieuwe natuur te realiseren in de zogenaamde enclaves bestaande natuur en is het subsidiepercentage voor de Ecologische Verbindingszones opgehoogd. Ook is een kavelruilregeling toegevoegd aan het IR. Tot slot zijn tekstuele aanpassingen gedaan om het reglement beter leesbaar te maken. Ook de 1ste pilot natuurlijk ondernemen heeft veel ons veel geleerd over de do s en dont s bij het zoeken naar de meest geschikte initiatiefnemers voor onze (veelal nog niet ingericht) grond.

23 Brabants Buitenmuseum op Oud-Herlaer Het landgoed Oud-Herlaer in Sint Michielsgestel is in 2017 verkocht aan stichting Brabants Landschap. Een compleet en uitdagend plan met de allure van het Kröller-Müller Museum, was het oordeel van de adviescommissie over het uitgewerkte idee van Brabants Landschap. Meer info? Kijk op

24 Verkopen en kopen grond/gebouwen in 2017 Het Groen Ontwikkelfonds Brabant verkocht in 2017 bijna 900 hectare grond. Het betrof veelal ingerichte natuurgrond. We kochten bijna 25 hectare (nog niet ingerichte) natuurgrond. Daarnaast kochten we ongeveer 15 hectare ruilgrond. Begin 2018 kregen we een aanvullende opdracht om meer grond te kopen. We verwachten daarom dat het aantal hectares in 2018 substantieel hoger zal zijn. Daarnaast verkocht het Groen Ontwikkelfonds Brabant dit jaar 2 gebouwen uit de portefeuille. Het betrof locaties in Sint Michelsgestel en Ossendrecht. Daarnaast kochten we 1 nieuwe locatie in Westerhoven. Eind 2017 resteren er nog 19 voormalige agrarische bedrijven/boerderijen die verkocht moeten worden.

25 Vanaf 2017 voortaan volledig digitaal subsidieaanvragen doen.

26 In control! Resultaat actiepunt 2017: blijvende aandacht voor bedrijfsvoering en subsidiekaart op orde. In 2017 is grote vooruitgang geboekt in de bedrijfsvoering van het Groen Ontwikkelfonds Brabant. Erik van Oss, Hendri Wijnen en Jolanda Snijder zijn het team komen versterken. Dat scheelt een slok op een borrel! Onze accountant heeft audits uitgevoerd op de twee hoofdprocessen van het Groen Ontwikkelfonds Brabant: grond- en vastgoedtransacties en het subsidieproces. De resultaten zien er goed uit. Met vlag en wimpel geslaagd. Slechts enkele kleine opmerkingen. Het project de basis op orde is door de provincie in 2017 afgerond. Hiermee is de historische informatie over het NNB in kaart gebracht. De vertaling van dit project moet begin 2018 leiden tot een aanpassing van de opdracht van het GOB en een concrete vertaling naar onze subsidiekaart. De Aandeelhoudersvergadering is in 2017 vierkeer bijeengekomen. In 2017 is daarnaast eenmaal een schriftelijke Aandeelhoudersvergadering gehouden. Op de agenda stonden onder andere: 3x aanpassen Investeringsreglement, jaarverslag en jaarrekening 2016, risicomanagementprotocol 2017, bespreeknotitie Samen leren (over de dienstverleningsovereenkomsten), project basis op orde en de evaluatie van het Natuurbeleid (Brabant Uitnodigend Groen).

27 2017: natuur is een serieuze zaak, daarom hebben we op 1 april op ludieke wijze aandacht gevraagd voor natuur en economie. 1 april 2017 Vanaf vandaag grootschalige wietteelt op Brabantse natuurgronden

28 De manifestpartijen komen in 2017 goed op gang. Er lopen eind 2017 in gebiedsprocessen, met als (deel)doel het realiseren van nieuwe natuur, in onder andere Maasheggen, Raamvallei, Peelvenen, Westelijke Langstraat, N69, Dommeldal de Hogt, Helvoirts Broek/Brokkenbroek, Noordrand Midden en Pompveld. Dit gaat zoden dan de dijk zetten in volgende jaren.

29 Investeringscommissie De Investeringscommissie (IC) heeft in 2017 maandelijks vergaderd. De IC heeft 59 positieve adviezen afgegeven. Sommige adviezen zijn voorzien van een inhoudelijke aanbeveling en/of voorwaarde. De IC heeft geen negatief advies gegeven; eind 2017 zijn 4 aanvragen aangehouden. Eind 2017 is, door vertrek van een van de leden van de IC, een nieuw lid benoemd.

30 Uitbetalingen subsidiebeschikkingen In 2017 is in totaal voor een bedrag van ruim 9 miljoen euro, op basis van subsidiebeschikkingen, uitbetaald aan derden.

31 Nawoord Tot slot is het goed om te vermelden dat er door veel betrokkenen hard is gewerkt om de opdracht van het Groen Ontwikkelfonds Brabant, het realiseren van het Natuurnetwerk Brabant, tot een succes te maken. Het kernteam van het Groen Ontwikkelfonds Brabant werkt met veel mensen samen aan onze natuuropdracht. Die persoonlijke betrokkenheid en deskundigheid van onder andere Tom, Anne, Cindy, Jiri, Hans, Mirjam, Martien, Carlo, Margriet, Anneke, Ad, Mario, Wilma, Mireille, Anneke, Rene, Erik, Hendri, Jolanda, Melissa, Pieter, Guido, Roy, Bernard, Taco, Don, Anton, Karel, Myke, Simone, Marnix, Wendy, Arie, Nico, Lieke, Chimène, Ingrid, Leon, Frank, Heine, Gilles, Linda, Sandy, Karin, Jeannette, Lynn, Hoema, Sevda, Petra, Marylin, Andries, Cor, Jos, Ella, Josette, Jan, Karin, Arno, Peter en Wil verdient een groot compliment. Groen Ontwikkelfonds Brabant BV. Brabantlaan 1 Postbus MC s-hertogenbosch Telefoon info@groenontwikkelfondsbrabant.nl Nummer Kamer van Koophandel: IBAN: NL84 INGB

32 2017 Veel gedaan, nog veel te doen! Samen Kansen benut

Jaarplan Inspelen op nieuwe kansen

Jaarplan Inspelen op nieuwe kansen Jaarplan 2017 Inspelen op nieuwe kansen Ons 10-puntenplan voor 2017 Woord vooraf Voor u ligt het 10-puntenplan van het Groen Ontwikkelfonds Brabant BV voor het jaar 2017. Het Groen Ontwikkelfonds is tweeëneenhalf

Nadere informatie

Samen & combineren = natuur realiseren!

Samen & combineren = natuur realiseren! Jaarplan 2019 Samen & combineren = natuur realiseren! Landbouw & natuur Natuur & energie Water & natuur Natuur & economie Samen met jou? Samen particulieren Samen waterschappen Samen gemeenten Samen boeren

Nadere informatie

Verduurzaming gronduitgifte

Verduurzaming gronduitgifte AMBITIESTATEMENT Verduurzaming gronduitgifte Onze ambitie Wij hebben de ambitie om het feitelijk gebruik van de gronden, die wij verpachten of in gebruik geven, te verduurzamen. Wij willen dat realiseren

Nadere informatie

2016 ruimte!. geven. nemen. delen. Jaarverslag 2016 Groen Ontwikkelfonds Brabant BV.

2016 ruimte!. geven. nemen. delen. Jaarverslag 2016 Groen Ontwikkelfonds Brabant BV. 2016 ruimte!. geven. nemen. delen Jaarverslag 2016 Groen Ontwikkelfonds Brabant BV. 1 Inhoudsopgave jaarverslag 2016 Inhoudsopgave pagina 2 Het Groen Ontwikkelfonds Brabant pagina 3 Woord vooraf pagina

Nadere informatie

Onze gemeenschappelijke ambitie:

Onze gemeenschappelijke ambitie: 1 Concept-versie versnellingsafspraken vanuit de provinciale opgaven voor de regio Hart van Brabant d.d. 15 november Document ten behoeve van dialoog tussen het College van Gedeputeerde Staten van Noord

Nadere informatie

1. Wat vindt u ervan dat het GOB gronden in (nieuwe) natuurgebieden wil aankopen voor de aanleg van zonnevelden?

1. Wat vindt u ervan dat het GOB gronden in (nieuwe) natuurgebieden wil aankopen voor de aanleg van zonnevelden? Statenfractie Partij voor de Dieren t.a.v. mevrouw P. Surminski Postbus 90151 5200 MC 'S-HERTOGENBOSCH Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 680 76 80 www.brabant.nl

Nadere informatie

IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief

IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief Nieuwsbrief IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van het Integraal Gebiedsprogramma (IGP) Laarakkerse Waterleiding. In deze brief vindt u informatie over een

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Hoe leggen we samen de puzzel? Op 1 februari was de gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo bij Camping De Heksenlaak in Barchem. Ruim 140 belangstellenden

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord decentralisatie natuur

Onderhandelingsakkoord decentralisatie natuur Onderhandelingsakkoord decentralisatie natuur Tussen kabinet en IPO getekend 20 september 2011 INHOUDSOPGAVE 1. Visie van het Rijk 2. Inhoud onderhandelingsakkoord 3. Provincie Noord-Brabant 4. Vervolg

Nadere informatie

1 Natuur in de Krimpenerwaard

1 Natuur in de Krimpenerwaard Zelfrealisatie 1 Natuur in de Krimpenerwaard Binnen natuurgebieden zijn een grote hoeveelheid aan dier- en plantensoorten te vinden. Hoe groter ( robuuster ) de natuurgebieden zijn, hoe beter de soorten

Nadere informatie

SAMENVATTING. Jaarverslag NATIONAAL GROENFONDS

SAMENVATTING. Jaarverslag NATIONAAL GROENFONDS SAMENVATTING Jaarverslag NATIONAAL GROENFONDS 2016 Vernieuwing komt van onderaf Nationaal Groenfonds heeft zich in 2016 weer met hart en ziel ingezet om Nederland groener en duurzamer te maken. Met trots

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nieuwe aanpak Noordrand Krimpenerwaard: Ruimte voor ondernemen. Oktober Partijen in de Krimpenerwaard en de provincie

NIEUWSBRIEF. Nieuwe aanpak Noordrand Krimpenerwaard: Ruimte voor ondernemen. Oktober Partijen in de Krimpenerwaard en de provincie NIEUWSBRIEF Nieuwe aanpak Noordrand Krimpenerwaard: Ruimte voor ondernemen Oktober 2014 Partijen in de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland gaan op een andere manier samenwerken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Actuele ontwikkelingen in het provinciale natuurbeleid. Heine van Maar Provincie Noord-Brabant 21 maart 2013

Actuele ontwikkelingen in het provinciale natuurbeleid. Heine van Maar Provincie Noord-Brabant 21 maart 2013 Actuele ontwikkelingen in het provinciale natuurbeleid Heine van Maar Provincie Noord-Brabant 21 maart 2013 Inhoud Doelen Bezuinigingen Aanpassing natuurambitie Realisatiestrategie 1. Doelen in nota BrUG

Nadere informatie

Uit de startblokken. Versie 1 mei 2015

Uit de startblokken. Versie 1 mei 2015 Uit de startblokken. Versie 1 mei 2015 Jaarverslag Groen Ontwikkelfonds Brabant BV. Vastgesteld tijdens de Aandeelhouders vergadering van 1 juni 2015. 1 Groen Ontwikkelfonds Brabant BV. Brabantlaan 1 Postbus

Nadere informatie

Brussel op afstand? Tegen deze achtergrond is het doel van deze studie is om:

Brussel op afstand? Tegen deze achtergrond is het doel van deze studie is om: Tegen deze achtergrond is het doel van deze studie is om: Brussel op afstand? Een verkenning naar mogelijkheden voor maatschappelijke diensten en ruimte voor zelfsturing bij agrarisch natuurbeheer in de

Nadere informatie

Het Brabantse natuurbeleid onder de loep Bijstelling noodzakelijk?

Het Brabantse natuurbeleid onder de loep Bijstelling noodzakelijk? Het Brabantse natuurbeleid onder de loep Bijstelling noodzakelijk? Conclusie Er zijn veel ontwikkelingen in het natuurbeleid sinds 2010 Er zijn aanpassingen doorgevoerd of noodzakelijk Natuurbeleid in

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 1 September 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer West-Brabant

Nieuwsbrief nr. 1 September 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer West-Brabant Voorwoord Nieuwsbrief nr. 1 September 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer West-Brabant Beste lezer, Na eerdere informatie in bijeenkomsten, brieven en e-mails ontvangt u hierbij de eerste nieuwsbrief

Nadere informatie

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Dutch Coastline Challenge Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Bevindingen 1 e bijeenkomst: Ons gezamenlijk verhaal Klimaatverandering beheerst het nieuws en de eerste zichtbare effecten staan bij

Nadere informatie

Voor Zuid-Holland zijn deze beleidsdoelen vastgelegd in de Beleidsvisie Groen.

Voor Zuid-Holland zijn deze beleidsdoelen vastgelegd in de Beleidsvisie Groen. Was-Wordt tabel Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2019 (versie 17 jan18) Was Wordt tabel tekstuele wijzigingen Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2019 Pagina Natuurbeheerplan 2018 Ontwerp Natuurbeheerplan 2019

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 1 December 2015 Coöperatief Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant

Nieuwsbrief nr. 1 December 2015 Coöperatief Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant Nieuwsbrief nr. 1 December 2015 Coöperatief Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant Voorwoord Beste lezer, Na eerdere informatie in bijeenkomsten, brieven en e-mails ontvangt u hierbij de eerste

Nadere informatie

De instrumentenkoffer. Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvorming

De instrumentenkoffer. Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvorming De instrumentenkoffer Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvorming Wat is de Instrumentenkoffer? Wij zijn blij dat u zich als agrarisch ondernemer oriënteert op de mogelijkheden om

Nadere informatie

Groen Ontwikkelprogramma Natuurnetwerk

Groen Ontwikkelprogramma Natuurnetwerk Groen Ontwikkelprogramma Natuurnetwerk (ambitiedocument) Streeknetwerk LandStad De Baronie 1. Het Natuurnetwerk Nederland In het Natuurpact voor de ontwikkeling en beheer van natuur in Nederland (2013)

Nadere informatie

Overwegende dat het subsidieplafond voor Europese subsidieaanvragen dient te worden verhoogd;

Overwegende dat het subsidieplafond voor Europese subsidieaanvragen dient te worden verhoogd; Besluit Onderwerp Eerste wijzigingsregeling Investeringsreglement Groen Ontwikkelfonds Brabant BV 2017 Algemene vergadering van aandeelhouders van Groen Ontwikkelfonds Brabant BV; Gelet op artikel 4:81

Nadere informatie

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland VERBINDT VERSTERKT VERTEGENWOORDIGT BRABANT ZEELAND IS HET STERKSTE ONDERNEMINGSNETWERK VAN UW REGIO. We hebben een voortrekkersrol in vernieuwing en innovatie,

Nadere informatie

Stivas December 2016 Projectnummer 16ADV04 Plan van aanpak vervolgproces Integrale ontwikkeling Oostrand Dronten Plan van aanpak vervolgproces Oostrand Dronten 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Beschrijving

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

De instrumentenkoffer. Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvoering

De instrumentenkoffer. Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvoering De instrumentenkoffer Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvoering Versie 3, september 2018 Wat is de Instrumentenkoffer? Wij zijn blij dat u zich als agrarisch ondernemer oriënteert

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Voorgenomen besluit. Zaaknummer: AVGCL37. Onderwerp Kavelruil 2012

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Voorgenomen besluit. Zaaknummer: AVGCL37. Onderwerp Kavelruil 2012 Zaaknummer: AVGCL37 Collegevoorstel Inleiding Kortheidshalve wordt naar het raadsvoorstel verwezen voor verdere informatie Feitelijke informatie Afweging Inzet van Middelen Voorgenomen besluit Wij stellen

Nadere informatie

Onderwerp Inzet reserve Ruimte voor Ruimte voor kwaliteitsverbetering binnen de gebiedsontwikkeling Kleine Beerze.

Onderwerp Inzet reserve Ruimte voor Ruimte voor kwaliteitsverbetering binnen de gebiedsontwikkeling Kleine Beerze. Raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 18 december 2018 Registratienummer: Agendapunt nummer: Onderwerp Inzet reserve Ruimte voor Ruimte voor kwaliteitsverbetering binnen de gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 33 576 Natuurbeleid Nr. 165 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

JAARREKENING 2016 STICHTING LANDSCHAPSBEHEER BOXMEER

JAARREKENING 2016 STICHTING LANDSCHAPSBEHEER BOXMEER JAARREKENING 2016 STICHTING LANDSCHAPSBEHEER BOXMEER BALANS 2016 Beginbalans per 01-01-2016 Debet Credit Natuurgronden 24.795,95 Continuïteitsreserve 31.008,26 Kassaldo NK 76,00 Reserve NK Maasheggenvlechten

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 2 November 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer Midden-Brabant

Nieuwsbrief nr. 2 November 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer Midden-Brabant Nieuwsbrief nr. 2 November 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer Midden-Brabant Voorwoord Beste lezer, Na eerdere informatie in bijeenkomsten, brieven en e-mails ontvangt u hierbij de eerste nieuwsbrief

Nadere informatie

Noord-Brabantse fondsen Uitwerking evaluatie Groen Ontwikkelfonds Brabant

Noord-Brabantse fondsen Uitwerking evaluatie Groen Ontwikkelfonds Brabant Noord-Brabantse fondsen 2013-2016 Uitwerking evaluatie Groen Ontwikkelfonds Brabant Opdrachtgever: Provincie Noord-Brabant Arnhem, 8 februari 2017 Ons kenmerk 1016259-031 Groenontwikkelfonds KplusV KplusV

Nadere informatie

JAARREKENING 2015 STICHTING LANDSCHAPSBEHEER BOXMEER

JAARREKENING 2015 STICHTING LANDSCHAPSBEHEER BOXMEER JAARREKENING 2015 STICHTING LANDSCHAPSBEHEER BOXMEER Stichting Landschapsbeheer Boxmeer BALANS 2015 Beginbalans per 01-01-2015 Debet Credit Natuurgronden 23.330,95 Algemene reserve 94.745,02 Kassaldo NK

Nadere informatie

Communicatieplan FICE NL

Communicatieplan FICE NL Communicatieplan FICE NL In dit communicatieplan wordt voor verschillende doelgroepen de doelen, middelen en communicatiemomenten besproken. In de communicatie zijn de volgende doelgroepen te onderscheiden:

Nadere informatie

Kadastrale aanduiding Sint Michielsgestel, sectie N, nummer 35. Gemeente St. Michielsgestel, Wolfsdreef

Kadastrale aanduiding Sint Michielsgestel, sectie N, nummer 35. Gemeente St. Michielsgestel, Wolfsdreef Kadastrale aanduiding Sint Michielsgestel, sectie N, nummer 35 Gemeente St. Michielsgestel, Wolfsdreef 2.92.20 ha Hoofdstructuur, Rijks EHS) Kadastrale aanduiding Sint Michielsgestel, sectie N, nummer

Nadere informatie

Scan Bos & Hout Noord-Brabant

Scan Bos & Hout Noord-Brabant Scan Bos & Hout Noord-Brabant Doel, aanpak en stand van zaken Beers, 1 november 2018 Vincent Lokin, Arboribus Silva Door de bomen het bos nog zien: Vier verwante initiatieven - De Coalitie Bos & Hout geeft

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve

Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari 2012 Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve Landgoed Rozephoeve Landgoed Rozephoeve Oppervlakte Landgoed

Nadere informatie

Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader

Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader De boer als groen-blauwe dienstverlener Het Brabantse landschap is vandaag de dag een uniek en divers geheel. Een geheel dat niet tot stand zou zijn gekomen

Nadere informatie

Programma Kies voor de toekomst van Brabant

Programma Kies voor de toekomst van Brabant Programma 2019-2023 Kies voor de toekomst van Brabant Beste Brabander! Voor je ligt de samenvatting van het verkiezingsprogramma 2019-2023 van D66 voor de provincie Noord-Brabant. D66 wil in Brabant en

Nadere informatie

Een kijkje in de SNL-keuken

Een kijkje in de SNL-keuken Een kijkje in de SNL-keuken Unit Natuurinformatie en Natuurbeheer BIJ12 Herman Cohen Stuart en Karin Cox 1 Twitter met ons mee! #Hogeschool_VHL #BIJ12 #SNL #ANLb2016 Over BIJ12 3 Even een testje! Voordat

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 30 825 Ecologische hoofdstructuur Nr. 179 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum. Geachte Voorzitter, > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Prijsvraag Brood en Spelen* Nieuwe perspectieven voor het platteland

Prijsvraag Brood en Spelen* Nieuwe perspectieven voor het platteland Prijsvraag Brood en Spelen* Nieuwe perspectieven voor het platteland * Brood verwijst naar het platteland als gebied waar het voedsel geproduceerd wordt. Het refereert ook aan de ondernemerszin en de broodnodige

Nadere informatie

Huis "De Horte" Poppenatlee KW Dalfsen Telefoon: Fax:

Huis De Horte Poppenatlee KW Dalfsen Telefoon: Fax: Landschap Overijssel Huis "De Horte" Poppenatlee 39 7722 KW Dalfsen Telefoon: 0529-401731 Fax: 0529-401252 info@landschapoverijssel.nl www.landschapoverijssel.nl A» * * *. \ e 'm U>wacWeu«w: atotetdan«0

Nadere informatie

Voedsel. 13 juni 2019, Pieter Rijzebol.

Voedsel. 13 juni 2019, Pieter Rijzebol. Voedsel 13 juni 2019, Pieter Rijzebol https://www.gelderland.nl/duurzame-land-en-tuinbouw Onderwerpen Korte voorzieningsketens Onderzoek omvang Korte keten City deal Voedsel Nieuw coalitieakkoord Korte

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2014/660 Transitie Nationale Parken in Overijssel

Statenvoorstel nr. PS/2014/660 Transitie Nationale Parken in Overijssel Statenvoorstel nr. PS/2014/660 Transitie Nationale Parken in Overijssel Op basis van het advies van het Transitieteam nationale parken wordtgeconcludeerd dat nationale parken waardevol kunnen zijn om de

Nadere informatie

Dialoog veehouderij Venray

Dialoog veehouderij Venray Dialoog veehouderij Venray aanbevelingen dialoog veehouderij gemeente Venray Datum 21 december 2016 Portefeuillehouder Martijn van der Putten Team RO Naam steller Jos Kniest De onderstaande aanbevelingen

Nadere informatie

NOTA VAN INLICHTINGEN. Openbare verkoop bij inschrijving van percelen grond binnen en buiten het Natuur Netwerk Brabant (NNB)

NOTA VAN INLICHTINGEN. Openbare verkoop bij inschrijving van percelen grond binnen en buiten het Natuur Netwerk Brabant (NNB) NOTA VAN INLICHTINGEN Openbare verkoop bij inschrijving van percelen grond binnen en buiten het Natuur Netwerk Brabant (NNB) Datum: 18 augustus 2018 OPGELET! Financieringsmogelijkheid via Het Nationaal

Nadere informatie

Fondsreglement Fonds Delft 2040

Fondsreglement Fonds Delft 2040 Fondsreglement Fonds Delft 2040 Inhoudsopgave 1. Definitie 2. Voorwaarden 3. Doelstellingen Agenda Delft 2040 4. Criteria Fonds Delft 2040 5. Randvoorwaarden t.a.v. business cases Fonds Delft 2040 6. Instrumentarium

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

K a n s e n. voor particulier natuurbeheer i n B r a b a n t. Onderzoeksrapport. Mei 2007

K a n s e n. voor particulier natuurbeheer i n B r a b a n t. Onderzoeksrapport. Mei 2007 K a n s e n voor particulier natuurbeheer i n B r a b a n t Onderzoeksrapport Mei 2007 Opdrachtgever: Uitvoerenden: In samenwerking met: Provincie Noord-Brabant Brabants Landschap Brabants Particulier

Nadere informatie

Samenwerking rondom Bodem De praktijk in Noord-Brabant

Samenwerking rondom Bodem De praktijk in Noord-Brabant Samenwerking rondom Bodem De praktijk in Noord-Brabant Harrie Vissers 21 september 2017 Congres SIKB Varkensdichtheid per gemeente (aantal varkens per ha landbouwgrond) aantal varkens Nederland: 12,5 mln

Nadere informatie

Het Ambachtshuis Brabant. Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap

Het Ambachtshuis Brabant. Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap Het Ambachtshuis Brabant Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap u Vakmanschap benutten Ambachten maken wezenlijk deel uit van de Nederlandse economie. Ze worden beoefend door bijna 1 miljoen Nederlanders,

Nadere informatie

Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan

Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan Lokale Energie Lokale Energie - 4 Lokale energie-initiatieven - Een loket voor buurt- en dorpsinitiatieven Projectnaam : Lokale Energie Opdrachtgever

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio

B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio Partijen: De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de heer drs. M.J.M. Verhagen,

Nadere informatie

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen.

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen. Vragen ter voorbereiding op de commissie Onderwerp: Integrale Strategie Ruimte. Gesteld door: VVD / I. Luijendijk Datum: 27 augustus 2017 Portefeuillehouder: Mart Wijnen Teammanager: Hans Appelmans Deadline:

Nadere informatie

Bijgaand ontvangt u het jaarverslag over 2017 van Achterhoek Graag leggen wij ook financiële verantwoording af.

Bijgaand ontvangt u het jaarverslag over 2017 van Achterhoek Graag leggen wij ook financiële verantwoording af. Aan de colleges van de aan Regio Achterhoek deelnemende gemeenten Doetinchem ; 11 april 2018 Zaaknummer : 1330470/WSt/IvdH Onderwerp : Jaarverslag 2017 en financiële verantwoording Achterhoek 2020 Geacht

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland; Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland; Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013; Besluit van Gedeputeerde Staten van 11 oktober 2016, pzh-2016-565675226 (DOS 2016-0005091) tot vaststelling van de Subsidieregeling gebiedsprogramma s groen Zuid-Holland 2016 (Subsidieregeling gebiedsprogramma

Nadere informatie

Betreft: Situatie LOG Overloon, Crooijmansweg/Oploseweg

Betreft: Situatie LOG Overloon, Crooijmansweg/Oploseweg Schriftelijke vragen van de Statenfracties van de PvdA, D66 en GroenLinks Betreft: Situatie LOG Overloon, Crooijmansweg/Oploseweg `s-hertogenbosch, 17 april 2013 Geacht college, Luisteren naar Brabanders,

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

ondernemers in het gebied? En hoe kun je dit mogelijk maken binnen de kaders van de intergemeentelijke structuurvisie?

ondernemers in het gebied? En hoe kun je dit mogelijk maken binnen de kaders van de intergemeentelijke structuurvisie? Netwerk en inspiratiebijeenkomst Design Academy Eindhoven Op 14 maart 2013 werd de tweede netwerkbijeenkomst van het jaar georganiseerd voor alle ambtelijke medewerkers die betrokken zijn bij de gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Advies in reactie op visie bodemdaling ( ) Pagina 1

Advies in reactie op visie bodemdaling ( ) Pagina 1 Advies in reactie op visie bodemdaling (26-10-2018) Pagina 1 d.d. 21 november 2018 Geachte leden van GS en PS, Hierbij een ongevraagd advies, in reactie op de visie bodemdaling versie 26-10-2018. Midden

Nadere informatie

Invulling van de wateropgave op particulier grondbezit

Invulling van de wateropgave op particulier grondbezit Invulling van de wateropgave op particulier grondbezit nieuwe vormen van samenwerking Loonderhoeve, Waalre Algemene Ledenvergadering BPG 1 juni 2013, Landgoed de Wamberg Invulling van de wateropgave op

Nadere informatie

Deze documenten treft u aan als bijlage bij de Statenbrief. Wij lichten de Bestuursovereenkomst grond toe in een separate toelichting.

Deze documenten treft u aan als bijlage bij de Statenbrief. Wij lichten de Bestuursovereenkomst grond toe in een separate toelichting. Bijlage bij Statenbrief Natuurpact en Bestuursovereenkomst grond Zaaknummer 2013-013508 Toelichting op het Natuurpact 1. Inleiding Aanleiding In de vergadering van uw Staten op 7 november 2012 heeft ons

Nadere informatie

Partij voor de Dieren Mevrouw Dr. B.E.J.M. Verstappen Bolakker EH HILVARENBEEK

Partij voor de Dieren Mevrouw Dr. B.E.J.M. Verstappen Bolakker EH HILVARENBEEK Partij voor de Dieren Mevrouw Dr. B.E.J.M. Verstappen Bolakker 24 5081 EH HILVARENBEEK Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl www.brabant.nl

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Embargo tot woensdagmiddag 12 maart 14.00 uur Onderwerp Landschappen van Allure: sbesluit tweede tender. Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van

Nadere informatie

Nadere regels Fonds Leefbaarheid Landelijk Gebied Flevoland

Nadere regels Fonds Leefbaarheid Landelijk Gebied Flevoland Gedeputeerde Staten van Flevoland, overwegende dat: Provinciale Staten op de begroting onder vermelding van Fonds Leefbaarheid Landelijk Gebied 2017-2019 financiële middelen beschikbaar hebben gesteld

Nadere informatie

Onderwerp Zevende wijzigingsregeling Investeringsreglement Groen Ontwikkelfonds Brabant BV

Onderwerp Zevende wijzigingsregeling Investeringsreglement Groen Ontwikkelfonds Brabant BV Besluit Onderwerp Zevende wijzigingsregeling Investeringsreglement Groen Ontwikkelfonds Brabant BV Algemene vergadering van aandeelhouders van Groen Ontwikkelfonds Brabant BV; Gelet op artikel 4:81 van

Nadere informatie

* * Statenfractie SP Teugenaarstraat JG OSS

* * Statenfractie SP Teugenaarstraat JG OSS Statenfractie SP Teugenaarstraat 120 5348 JG OSS Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl www.brabant.nl Bank ING 67.45.60.043 *2727711*

Nadere informatie

Voedselbossen in het Noord Brabantse Natuurnetwerk. Een onderzoek naar de geschiktheid van Voedselbossen in het Natuurnetwerk van Noord Brabant

Voedselbossen in het Noord Brabantse Natuurnetwerk. Een onderzoek naar de geschiktheid van Voedselbossen in het Natuurnetwerk van Noord Brabant Voedselbossen in het Noord Brabantse Natuurnetwerk Een onderzoek naar de geschiktheid van Voedselbossen in het Natuurnetwerk van Noord Brabant De organisatie, de Brabantse Milieufederatie en de Opdracht

Nadere informatie

BESTUURSOVEREENKOMST GROND. EZ Provincies

BESTUURSOVEREENKOMST GROND. EZ Provincies BESTUURSOVEREENKOMST GROND EZ Provincies September 2013 BESTUURSOVEREENKOMST GROND Ondergetekenden: A. de staatssecretaris van Economische Zaken B. de gedeputeerden Vitaal Platteland van alle provincies

Nadere informatie

BW besluitenlijst vergadering d.d. 14 mei 2019

BW besluitenlijst vergadering d.d. 14 mei 2019 BW besluitenlijst vergadering d.d. 14 mei 2019 Onderwerp 1. Vaststelling van de noten en de rondvraag van de vergadering d.d. 07-05-2019; 2. bekrachtiging van de in dit verslag aangegeven besluiten. 1.

Nadere informatie

4 oktober Utrecht

4 oktober Utrecht 4 oktober 2017 Utrecht 1 Waarom een RES? 1. Verantwoordelijkheid energietransitie wordt voor een belangrijk deel bij gemeenten gelegd. Maar ze hebben beperkte grip. 2. Praten over energietransitie betekent

Nadere informatie

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg In dit document geven we de foto s weer van gesprek 1, in de volgorde zoals die zijn opgehangen. De tekst die er bij staat is een weergave

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Uitvoeringsregeling Kwaliteitsimpuls natuur en landschap Noord- Holland;

Gelet op artikel 2 van de Uitvoeringsregeling Kwaliteitsimpuls natuur en landschap Noord- Holland; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 20 juni 2017, nr. 947200/958442, tot wijziging van het Openstellingsbesluit Natuurbeheer Noord-Holland 2017 Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

Nadere informatie

Verkoopinformatie Monumentale boerderij met opstallen, erf en 31.75.75 hectare (nog om te vormen) natuur op markante locatie in Sint Michielsgestel

Verkoopinformatie Monumentale boerderij met opstallen, erf en 31.75.75 hectare (nog om te vormen) natuur op markante locatie in Sint Michielsgestel Verkoopinformatie Monumentale boerderij met opstallen, erf en 31.75.75 hectare (nog om te vormen) natuur op markante locatie in Sint Michielsgestel Verkoop bij inschrijving in opdracht van het Groen Ontwikkelfonds

Nadere informatie

Verlening subsidie bio-energiecentrale Meerhoven te Eindhoven (projectnr E 2018)

Verlening subsidie bio-energiecentrale Meerhoven te Eindhoven (projectnr E 2018) Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl www.brabant.nl Bank ING 67.45.60.043 Postbank 1070176 Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Was - Wordt tabel Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2018

Was - Wordt tabel Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2018 Was - Wordt tabel Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2018 Was Wordt tabel tekstuele wijzigingen Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2018 Pagina Natuurbeheerplan 2017 Ontwerp Natuurbeheerplan 2018 Natuurbeheerplan

Nadere informatie

Provincie Noord-Brabant. Verbindingszones

Provincie Noord-Brabant. Verbindingszones Provincie Noord-Brabant Ecologische Verbindingszones Beleidsevaluatie 2006-2010 Colofon Titel: Status: Opdrachtgever: Beleidsevaluatie Ecologische Verbindingszones 2006-2010 Definitief Provincie Noord-Brabant

Nadere informatie

STRATEGIE VOOR. ERC s zijn opgericht voor iedereen die graag een bijdrage wil en kan leveren aan het herstel van het ecosysteem.

STRATEGIE VOOR. ERC s zijn opgericht voor iedereen die graag een bijdrage wil en kan leveren aan het herstel van het ecosysteem. STRATEGIE VOOR 2019 ERC s zijn opgericht voor iedereen die graag een bijdrage wil en kan leveren aan het herstel van het ecosysteem. DE VISIE VAN ECOSYSTEM RESTORATION CAMPS IS: Wij streven naar een aarde

Nadere informatie

Het Handelingskader Pacht van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, voor de pachtjaren 2019 tot en met 2022

Het Handelingskader Pacht van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, voor de pachtjaren 2019 tot en met 2022 Het Handelingskader Pacht 2018-2021 van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, voor de pachtjaren 2019 tot en met 2022 Besluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland van 3 april 2018 PZH-2018-640289625

Nadere informatie

Toerisme en Recreatie

Toerisme en Recreatie Toerisme en Recreatie Wat speelt er? De vraagstukken over toerisme en recreatie zijn divers. Er zijn vraagstukken met betrekking tot de routestructuur, de kwaliteiten in het gebied en nieuwe functies.

Nadere informatie

Meer biodiversiteit door samenwerking

Meer biodiversiteit door samenwerking Carel van Dijck (Gemeente Oirschot) en Eric Sessink (Stichting Food4Bees) Is Oirschot biodivers? 1 Inhoud Geschiedenis / Projecten Biodiversiteitsactieplan Oirschot Rol van de gemeente Nieuwe kansen en

Nadere informatie

Hatertse en Overasseltse Vennen

Hatertse en Overasseltse Vennen Hatertse en Overasseltse Vennen Maatregelplan aanpak verdroging en natuur Harro Kraal Waterschap Rivierenland Beleid Rijksbeleid TOP-gebieden EHS Provinciaal Waterhuishoudingsplan Actiegebieden Waterberging

Nadere informatie

Overzicht Lijst Ingekomen Stukken periode 31 augustus tot en met 27 september 2017

Overzicht Lijst Ingekomen Stukken periode 31 augustus tot en met 27 september 2017 010.L01 Reactie aan Provinciale Staten op besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant tot het korten op subsidie 010.L02 Verzoek aan Provinciale Staten om aandacht voor problematiek van korte pachttermijn

Nadere informatie

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons!

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! In 2019 woont of werkt u in. De nieuwe gemeente voor de inwoners van Onderbanken, Nuth en Schinnen. Een nieuwe

Nadere informatie

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland SMART WATER INLEIDING In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland - nieuw te ontwikkelen) projecten en activiteiten aan worden verbonden en worden KRIMP voor de welvaart

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

Aan: Het college van Gedeputeerde Staten Provincie Noord-Brabant Postbus 90151 5200 MC s HERTOGENBOSCH. Geachte college,

Aan: Het college van Gedeputeerde Staten Provincie Noord-Brabant Postbus 90151 5200 MC s HERTOGENBOSCH. Geachte college, Aan: Het college van Gedeputeerde Staten Provincie Noord-Brabant Postbus 90151 5200 MC s HERTOGENBOSCH Uw kenmerk : Datum : 13 oktober 2011 Ons kenmerk : DZH/RO/Wonen 2011-668 Contactpersoon : P. Vermeulen

Nadere informatie

Agenda augustus Brabant na het regeerakkoord 11 oktober Themabijeenkomst Cultuur 29 november Themabijeenkomst Verkiezingen 2018

Agenda augustus Brabant na het regeerakkoord 11 oktober Themabijeenkomst Cultuur 29 november Themabijeenkomst Verkiezingen 2018 In deze nieuwsbrief Agenda Save the date: Brabant na het regeerakkoord Verslag 31 mei Monumentenwacht Groen Ontwikkelfonds Brabant Noord-Brabantse Waterschapsbond Secretariaat en bereikbaarheid VBG Agenda

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten

Raadsvoorstel. Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten Raadsvoorstel Vergadering: : 28 april 2008 Agendanummer : 7 Opiniërende vergadering : 14 april 2008 Portefeuillehouder : L.C.J. Lijmbach Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten Aan de raad,

Nadere informatie

Zeeland in stroomversnelling. Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht

Zeeland in stroomversnelling. Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht Zeeland in stroomversnelling Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht Wat is er gebeurd sinds 2 juni? Het advies van de Commissie Balkenende

Nadere informatie

Vergadering van Burgemeester en Wethouders Besluitenlijst

Vergadering van Burgemeester en Wethouders Besluitenlijst Vergadering van Burgemeester en Wethouders Besluitenlijst Datum 25-06-2019 Aanvang 09:00 Locatie B&W-kamer OPENBARE AGENDA 1. Vaststellen van de openbare besluitenlijst van 18 juni 2019 De besluitenlijst

Nadere informatie

GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN. in de periode

GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN. in de periode GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN in de periode 2014-2015 (versie 3 mei 2014) situatie per 31-12-2013 SAMEN STERKER Werkgroep

Nadere informatie

Alfons Oldeloohuis, Huisarts. Betrekken jongeren. Verbinden stad & land en consument & producent. Stimuleren innovatie. Procesbegeleiding partijen.

Alfons Oldeloohuis, Huisarts. Betrekken jongeren. Verbinden stad & land en consument & producent. Stimuleren innovatie. Procesbegeleiding partijen. Netwerk de Peelhorst Alfons Oldeloohuis, Huisarts Geïnteresseerd in het animatiefilmpje over het Netwerk de Peelhorst of direct naar de website? Scan het plaatje hierboven via de (gratis) layar-app "De

Nadere informatie

Raamovereenkomst Plattelandsontwikkeling Drenthe

Raamovereenkomst Plattelandsontwikkeling Drenthe Raamovereenkomst Plattelandsontwikkeling Drenthe Ondertekenden, Natuur en Milieu Federatie Drenthe, bij deze vertegenwoordigd door R. Hoekstra, hierna te noemen als NMFD Staatsbosbeheer, bij deze vertegenwoordigd

Nadere informatie

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND WERK ALS ÉÉN OVERHEID De fysieke en sociale leefomgeving van Nederland gaan de komende decennia ingrijpend veranderen. Transities in de energievoorziening, de landbouw,

Nadere informatie