CIRCULAIRE NOTA BELGISCHE BEPALINGEN INZAKE B.T.W.VRIJSTELLING VOOR DE BEROEPSCONSULAIRE POSTEN IN BELGIË EN HUN GEACCREDITEERD PERSONEEL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CIRCULAIRE NOTA BELGISCHE BEPALINGEN INZAKE B.T.W.VRIJSTELLING VOOR DE BEROEPSCONSULAIRE POSTEN IN BELGIË EN HUN GEACCREDITEERD PERSONEEL"

Transcriptie

1 Protocol Voorrechten en Immuniteiten (P1.1) CIRCULAIRE NOTA BELGISCHE BEPALINGEN INZAKE B.T.W.VRIJSTELLING VOOR DE BEROEPSCONSULAIRE POSTEN IN BELGIË EN HUN GEACCREDITEERD PERSONEEL (20 september 2012) De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking biedt de in Brussel gevestigde diplomatieke zendingen zijn complimenten aan en heeft de eer, in samenspraak met de FOD Financiën, hen in kennis te stellen van de Belgische bepalingen inzake B.T.W.vrijstelling voor de bovengenoemde Consulaire Posten. De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking maakt van de gelegenheid gebruik om de verzekering van zijn zeer bijzondere hoogachting jegens de diplomatieke zendingen in België te hernieuwen. Aan de diplomatieke zendingen in Brussel.

2 1. BELGISCHE BEPALINGEN INZAKE B.T.W.VRIJSTELLING VOOR DE BEROEPSCONSULAIRE POSTEN IN BELGIË EN HUN GEACCREDITEERD PERSONEEL (20 september 2012) INHOUDSTAFEL 1. Beginsel, 2. Belangrijke criteria, 3. Procedure en documenten, 4. Begrip officieel gebruik, 4.1. Verrichtingen op de Belgische markt of in een EU-lidstaat, 4.2. Verrichtingen die niet onder het begrip officieel gebruik vallen, 4.3. Invoer in België, 5. Begrip persoonlijk gebruik, 5.1. Verrichtingen op de Belgische markt of in een andere EU-lidstaat, 5.2. Invoer in België, 1. Beginsel ****************************************** Overeenkomstig artikel 42, 3, van het B.T.W.Wetboek zijn van deze belasting vrijgesteld : a) de leveringen en de invoer van goederen en het verrichten van diensten in het kader van de consulaire betrekkingen ; b) de leveringen en de invoer van roerende goederen en het verrichten van diensten, met uitzondering van werk in onroerende staat, voor het persoonlijk gebruik van de consulaire ambtenaren en van de consulaire beambten verbonden aan de in België gevestigde zendingen. In principe past België het wederkerigheidsbeginsel inzake BTW-vrijstellingen niet toe. België kan echter op basis van artikel 49 van het Verdrag van Wenen van 24 april 1963 inzake consulaire verkeer de vrijstelling beperkend toepassen omdat gelijkaardige vrijstelling beperkend wordt toegepast op zijn zending in de ontvangststaat. 2. Belangrijke criteria Een eerste belangrijk onderscheid wordt gemaakt tussen aankopen door de consulaire posten (officieel gebruik) en aankopen door consulaire ambtenaren of de consulaire beambten (persoonlijk gebruik). De begrippen officieel gebruik en persoonlijk gebruik worden hieronder in detail toegelicht. Een tweede belangrijk onderscheid moet worden gemaakt tussen aankopen in België, aankopen in andere lidstaten van de Europese Unie en aankopen van goederen buiten de Europese Unie, die later in België worden ingevoerd. De ingevoerde goederen kunnen in aanmerking komen voor B.T.W.vrijstelling, maar ook voor een vrijstelling van de invoerrechten.

3 2. 3. Procedure en documenten (zie circulaire betreffende fiscale formulieren). 4. Begrip officieel gebruik De goederen en diensten die strikt noodzakelijk zijn voor het uitoefenen van de functies van de begunstigde instellingen zoals beschreven in aanschrijving nr. 1 van 03 januari 1978 van de FOD Financiën en waarvan de lasten definitief gedragen worden door de zending. De vrijstelling voor officieel gebruik wordt toegestaan : voor de leveringen van goederen wanneer is aangetoond dat het adres van de levering een officieel gebouw is (registratie van het adres door de Directie Protocol P1.1) voor diensten, wanneer is aangetoond dat het om officiële diensten gaat. 4.1 Verrichtingen op de Belgische markt of in een EU lidstaat : a) De verwerving van onroerende goederen, onderworpen aan de B.T.W., of de oprichting ervan, bestemd voor officieel gebruik en als dusdanig aanvaard door P1.1, voor de vestiging van de Consulaire Post of de ambtswoning van het posthoofd, zijn enkel vrijgesteld van die belasting op basis van een machtiging verleend door de Algemene administratie van de Fiscaliteit, sector B.T.W. Werk in onroerende staat aan gebouwen (renovatiewerken) zoals bedoeld onder a) wordt vrijgesteld van belasting indien het wordt uitgevoerd in opdracht van en gefactureerd aan de vermelde zending en indien de zending de kosten hiervoor rechtstreeks draagt. Op basis van artikel 19, 2, laatste lid, van het BTW-Wetboek wordt onder werk in onroerende staat verstaan het bouwen, het verbouwen, het afwerken, het inrichten, het herstellen, het onderhouden, het reinigen en het afbreken, geheel of ten dele, van een uit zijn aard onroerend goed, en de handeling die erin bestaat een roerend goed te leveren en het meteen op zodanige wijze aan te brengen aan een onroerend goed dat het onroerend uit zijn aard wordt. De vrijstelling is bovendien ondergeschikt aan de voorwaarde dat wederkerigheid wordt toegestaan aan de Belgische Staat op zijn zending in de ontvangststaat. b) De leveringen van water, gas en elektriciteit en de prestaties inzake telecommunicatie en teledistributie aan de gebouwen bedoeld onder a) zijn vrijgesteld van de belasting, ongeacht het bedrag, op voorwaarde van de jaarlijkse validatie van het Certificaat voor vrijstelling van B.T.W. en accijnzen (zie circulaire nota over doorlopende leveringen btwnl.pdf). c) De leveringen van andere roerende goederen en diensten dan deze bedoeld onder 4.1, a) en b) zijn vrijgesteld van de belasting wanneer het bedrag ervan ten minste 123,95 bereikt, B.T.W. niet inbegrepen, en voor zover ze beantwoorden aan het begrip officieel gebruik :

4 kantoormeubelen en kantoormateriaal (stofzuigers en boenmachines voor het onderhoud van de kantoren inbegrepen) ; de leveringen van brandstoffen voor de onder a) bedoelde gebouwen ; toestellen en materiaal voor telecommunicatie en teledistributie ; kantoorbenodigdheden en kanselarijbenodigdheden ; dienstwagens en andere voertuigen van de zending (zie circulaire nota inzake diplomatieke voertuigen, punt 1.2.), de huur en leasing voor officieel gebruik van de toegelaten voertuigen zoals besproken in de circulaire nota inzake diplomatieke voertuigen ( /nl/pdf/ diplovoertuignl.pdf) op voorwaarde dat de kosten ten laste vallen van de diplomatieke zending ; diensten (herstel, onderhoud, ) in verband met deze toegelaten voertuigen (zie omzendbrief inzake diplomatieke voertuigen) ; taalcursussen Nederlands, Frans of Duits bestemd voor het diplomatiek of administratief personeel wanneer de kosten ten laste vallen van de betrokken zending of post ; voedingsmiddelen en maaltijden voor officiële recepties in de onder a) bedoelde gebouwen. De vrijstelling is eveneens van toepassing op officiële recepties die worden georganiseerd buiten deze lokalen, maar dan enkel voor de volgende gelegenheden : nationale feestdag(en) van het land ; de ambtsaanvaarding of ambtsbeëindiging van het posthoofd ; een officieel bezoek of een werkbezoek aan België van het Staatshoofd, de Kroonprinsen of Kroonprinsessen en van leden van de nationale zetelende regering ; Aldus dient voor de levering (intra of extra muros) van voedingsmiddelen en de ermee verbonden dienstprestaties in de verschillende hierboven genoemde situaties, op het document waarmee de vrijstelling wordt ingeroepen en dat als rechtvaardigingsstuk aan de leverancier of dienstverrichter moet worden overhandigd («document 450» of «Certificaat voor vrijstelling van BTW en accijnzen (Richtlijn 77/388/EEG, artikel 15, lid 10 en Richtlijn 92/12/EEG, artikel 23, lid 1)» steeds het visum van de bevoegde fiscale autoriteit, worden aangebracht (zie de circulaire nota van de verschillende documenten voor vrijstelling van B.T.W. en douanerechten van 25 september 2007). Die documenten moeten bovendien vermelden dat «De goederen en/of diensten zijn bestemd voor de officiële receptie, gehouden te (precieze aanduiding van de plaats), op (datum), ter gelegenheid van.». Het materiaal voor huishoudelijk of privégebruik (zoals een fornuis, koelkast, afwasmachine, meubels en andere elektrische huishoudapparaten) waarmee een keuken moet worden ingericht alsook het vaatwerk en het bestek dat uitsluitend bestemd is voor het houden van officiële recepties, in de onder a) bedoelde gebouwen. 3.

5 Worden niet beschouwd als handelingen bestemd voor officieel gebruik : de deelname van een vreemd land via zijn Consulaire Post aan een (jaar)beurs of tentoonstelling ; het werk in onroerende staat dat wordt uitgevoerd aan gebouwen die bestemd zijn voor het huisvesten van de personeelsleden van een Consulaire Post met uitzondering van het posthoofd, en dat bijgevolg niet bedoeld is onder punt 4.1.a), zelfs indien deze gebouwen toebehoren aan de zendstaat of aan de zending, of indien de kosten met betrekking tot dat werk ten laste worden genomen door de zendstaat of de zending. Hetzelfde geldt voor de aankoop van goederen die duidelijk bestemd zijn om te worden aangewend bij de bouw, de herstelling of het onderhoud van deze gebouwen alsook voor alle diensten met betrekking tot deze gebouwen ; de diensten die door reisagentschappen worden verstrekt ; de schoolboeken die aan een Consulaire Post worden geleverd of door die zending worden ingevoerd voor het onderwijs dat vreemde landen in België voor hun onderdanen inrichten. Hetzelfde geldt voor toeristische brochures of publicaties, ongeacht hun bestemming ; de goederen die aan de Consulaire Post worden geleverd of door haar worden ingevoerd, maar die niet noodzakelijk zijn voor de eigenlijke functies van de diplomatieke zending. Hetzelfde geldt voor goederen die zijn aangekocht of ingevoerd door een Consulaire Post of door haar tussenkomst met de bedoeling ze buiten de Europese Unie uit te voeren of naar een andere lidstaat over te brengen of aan een derde persoon over te dragen ; de verblijfskosten in een hotel of in een andere instelling waar aan betalende gasten onderdak wordt verleend ; de kleding, met uitzondering van de dienstkleding zoals uniformen voor de chauffeurs, het ontvangstpersoneel of de veiligheidsagenten. 4.3 Invoer in België : De Consulaire Posten kunnen een vrijstelling van belasting genieten voor goederen die worden ingevoerd volgens de procedure en onder de voorwaarden (met name de wederkerigheid) die van toepassing zijn voor het toekennen van de vrijstelling van invoerrechten, zelfs indien die goederen niet aan dergelijke rechten zijn onderworpen.

6 5. Begrip persoonlijk gebruik 5. Onder persoonlijk gebruik worden de handelingen verstaan die rechthebbenden verrichten om in België te voorzien in hun persoonlijke behoeften en in die van de familieleden die bij hen inwonen, die zij ten laste hebben en die zijn ingeschreven in het register van de Directie Protocol P1.1. Aan de uitdrukking «eigen persoonlijke behoeften» mag slechts een beperkte draagwijdte toegekend worden, in die zin dat slechts als handelingen verricht voor de eigen persoonlijke behoeften van de rechthebbende worden aangemerkt : de goederen en diensten die bestemd zijn om door hem of door zijn familieleden die in het register van de Directie Protocol P1.1 zijn ingeschreven, te worden gebruikt of verbruikt in België gedurende de tijd dat hij zijn ambt bij een zending uitoefent. Die bestemming blijkt o.m. uit het feit dat de factuur werd opgemaakt op naam van een rechthebbende op zijn tijdelijke residentie in België, gekend door de Directie Protocol P1.1. Om te kunnen genieten van de vrijstelling moet de verhuizing van de huisraad van de rechthebbende daarentegen plaatsvinden in een periode van 20 werkdagen vóór de officiële indiensttreding in België tot 20 werkdagen na de beëindiging van de officiële dienst in België en aan de betrokkene worden gefactureerd. De verhuisfactuur vermeldt duidelijk de datum van de verhuizing. Deze bepaling heeft enkel betrekking op de transportdienst zelf en geeft geen recht op vrijstelling van B.T.W. voor de aankoop van de goederen die worden verhuisd. De Directie Protocol P1.1 kent fiscale voordelen toe aan de volgende personen : de consulaire ambtenaren en aan de consulaire beambten. De houders van een permanente verblijfsvergunning en de Belgen genieten in geen geval B.T.W.vrijstelling. Het dienstpersoneel van de zending en het huispersoneel genieten evenmin B.T.W.vrijstelling. 5.1 Verrichtingen op de Belgische markt of in een andere EU lidstaat : De levering van roerende goederen en de diensten aan personen zoals bedoeld onder punt 5. kunnen van de belasting worden vrijgesteld wanneer het bedrag ervan ten minste 247,89 bedraagt per levering of per dienst, B.T.W. niet inbegrepen, met uitzondering van de leveringen van de volgende goederen en dienstverrichtingen : a) de levering van gebouwen en de vestigingen, de overdrachten en de wederoverdrachten van zakelijke rechten op gebouwen, die aan de B.T.W. onderworpen zijn ; b) werk in onroerende staat, de levering van roerende goederen die duidelijk bestemd zijn voor het bouwen, herstellen of onderhouden van een nietofficieel of privégebouw, alsook iedere andere dienstverrichting met betrekking tot dit onroerend goed ; c) de leveringen van water, gas, elektriciteit en stookolie ; d) de levering van algemene voedingswaren (alle soorten voedsel, drank: geestrijke dranken, bier, wijn, frisdrank, etc.) ;

7 e) het verschaffen van spijzen en dranken om ter plaatse te worden gebruikt, dit wil zeggen in hotels, restaurants, snackbars, verbruiksalons, herbergen en andere dergelijke inrichtingen ; f) de kosten van verblijf in hotels of in andere inrichtingen waar aan betalende gasten onderdak wordt verleend ; g) de telefoonaansluitingen en verbindingen; de uitsluiting is ook van toepassing op de aansluitingen en het doorzenden van signalen van de kabeldistributie ; h) de leveringen van goederen of de diensten die globaal worden verricht voor de behoeften van een appartementsgebouw, dat geheel of gedeeltelijk wordt betrokken als eigenaar of als huurder ; i) de leveringen van goederen en diensten die verband houden met investeringen van diverse aard; de aankopen van goudstukken die normaal als beleggingsobjecten worden gebruikt ; j) tabaksfabrikaten ; k) het huren van vervoermiddelen ; l) de aankoop van bepaalde vervoersmiddelen en de dienstverrichtingen met betrekking tot deze vervoermiddelen (zoals vermeld onder punt van de circulaire nota inzake diplomatieke voertuigen, zie website ; m) de diensten van reisagentschappen ; n) bankverrichtingen en financiële verrichtingen ; o) kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten ; p) vuurwapens ; q) dienstverrichtingen met betrekking tot niet vrijgestelde goederen Invoer in België : De invoer van goederen kan worden vrijgesteld van belasting overeenkomstig de procedure en de voorwaarden (met name inzake wederkerigheid) die van toepassing zijn op het verlenen van vrijstelling van invoerrechten, ongeacht of de ingevoerde goederen al dan niet aan zodanige rechten zijn onderworpen.

8

Circulaire nota. DE VERSCHILLENDE DOCUMENTEN VOOR VRIJSTELLING VAN B.T.W. (28 augustus 2013)

Circulaire nota. DE VERSCHILLENDE DOCUMENTEN VOOR VRIJSTELLING VAN B.T.W. (28 augustus 2013) Directie Protocol - P1.1 Circulaire nota DE VERSCHILLENDE DOCUMENTEN VOOR VRIJSTELLING VAN B.T.W. (28 augustus 2013) De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

Circulaire nota. DE VERSCHILLENDE DOCUMENTEN VOOR VRIJSTELLING VAN B.T.W. (27 juli 2017)

Circulaire nota. DE VERSCHILLENDE DOCUMENTEN VOOR VRIJSTELLING VAN B.T.W. (27 juli 2017) Directie Protocol - P1.1 Circulaire nota DE VERSCHILLENDE DOCUMENTEN VOOR VRIJSTELLING VAN B.T.W. (27 juli 2017) De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

De Federale Regering, De Vlaamse Regering, De Waalse Regering, De Brusselse Hoofdstedelijke Regering, De Regering van de Duitstalige Gemeenschap,

De Federale Regering, De Vlaamse Regering, De Waalse Regering, De Brusselse Hoofdstedelijke Regering, De Regering van de Duitstalige Gemeenschap, OVEREENKOMST TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË EN DE REPUBLIEK MALI INZAKE HET VERRICHTEN VAN BETAALDE WERKZAAMHEDEN DOOR BEPAALDE GEZINSLEDEN VAN HET DIPLOMATIEK EN CONSULAIR PERSONEEL Het Koninkrijk België,

Nadere informatie

BETREFFENDE DE VOORRECHTEN EN IMMUNITEITEN VAN DE EUROPESE UNIE

BETREFFENDE DE VOORRECHTEN EN IMMUNITEITEN VAN DE EUROPESE UNIE C 326/266 Publicatieblad van de Europese Unie 26.10.2012 PROTOCOL (Nr. 7) BETREFFENDE DE VOORRECHTEN EN IMMUNITEITEN VAN DE EUROPESE UNIE DE HOGE VERDRAGSLUITENDE PARTIJEN, OVERWEGENDE dat krachtens de

Nadere informatie

VRIJSTELLING VAN BTW : PRINCIPES EN FORMALITEITEN

VRIJSTELLING VAN BTW : PRINCIPES EN FORMALITEITEN VRIJSTELLING VAN BTW : PRINCIPES EN FORMALITEITEN VOORAFGAANDE OPMERKING Deel I van de hier gepubliceerde beslissing ET 111.417 van 1 maart 2007, bijgewerkt op 1 september 2012, betreffende de principes

Nadere informatie

VAN DE DIPLOMATIEKE MISSIES EN HUN PERSONEELSLEDEN

VAN DE DIPLOMATIEKE MISSIES EN HUN PERSONEELSLEDEN Directie Protocol - P1.1 CIRCULAIRE NOTA FISCALE REGELING VOOR DE VOERTUIGEN VAN DE DIPLOMATIEKE MISSIES EN HUN PERSONEELSLEDEN 1 december 2012 De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse

Nadere informatie

OMZENDNOTA Nr 33732 van 28 oktober 2010 BETREFFENDE DE NIEUWE NUMMERPLATEN

OMZENDNOTA Nr 33732 van 28 oktober 2010 BETREFFENDE DE NIEUWE NUMMERPLATEN K O N I N K R I J K B E L G I Ë F e d e r a l e o v e r h e i d s d i e n s t B u i t e n l a n d s s Z a k e n, B u i t e n l a n d s e H a n d e l e n O n t w i k k e l i n g s s a m e n w e r k i n

Nadere informatie

CIRCULAIRE NOTA. (16 mei 2008)

CIRCULAIRE NOTA. (16 mei 2008) K O N I N K R I J K BE L G I Ë F e d e r a l e O v e r h e i d s d i e n s t B u i t e n l a n d s e Z a k e n, B u i t e n l a n d s e H a n d e l e n O n t w i k k e l i n g s s a m e n w e r k i n g

Nadere informatie

Circulaire nota. VRIJSTELLING VAN BEPAALDE BELASTINGEN EN RECHTEN (10 maart 2014)

Circulaire nota. VRIJSTELLING VAN BEPAALDE BELASTINGEN EN RECHTEN (10 maart 2014) Directie Protocol P1.1 Immuniteiten en voorrechten Bijlagen : 3 Circulaire nota VRIJSTELLING VAN BEPAALDE BELASTINGEN EN RECHTEN (10 maart 2014) De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse

Nadere informatie

PROTOCOL (Nr. 7) BETREFFENDE DE VOORRECHTEN EN IMMUNITEITEN VAN DE EUROPESE UNIE

PROTOCOL (Nr. 7) BETREFFENDE DE VOORRECHTEN EN IMMUNITEITEN VAN DE EUROPESE UNIE C 115/266 NL Publicatieblad van de Europese Unie 9.5.2008 PROTOCOL (Nr. 7) BETREFFENDE DE VOORRECHTEN EN IMMUNITEITEN VAN DE EUROPESE UNIE DE HOGE VERDRAGSLUITENDE PARTIJEN, OVERWEGENDE dat krachtens de

Nadere informatie

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMENE TOELICHTING 1. Samenvatting Het volkenrecht kent een aantal regimes van voorrechten en immuniteiten, die bedoeld zijn om de autonome uitoefening van de functies

Nadere informatie

CIRCULAIRE NOTA OVER DE ACCREDITATIE VAN HET HOOFD VAN EEN DIPLOMATIEKE ZENDING IN BELGIË

CIRCULAIRE NOTA OVER DE ACCREDITATIE VAN HET HOOFD VAN EEN DIPLOMATIEKE ZENDING IN BELGIË CIRCULAIRE NOTA OVER DE ACCREDITATIE VAN HET HOOFD VAN EEN DIPLOMATIEKE ZENDING IN BELGIË (15 april 2011) De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

CIRCULAIRE NOTA SPECIAAL STATUUT VAN DE GEZINSLEDEN VAN HET PERSONEEL VAN INTERNATIONATIONALE INSTELLINGEN. (10 januari 2013)

CIRCULAIRE NOTA SPECIAAL STATUUT VAN DE GEZINSLEDEN VAN HET PERSONEEL VAN INTERNATIONATIONALE INSTELLINGEN. (10 januari 2013) ons kenmerk P1.3/PRO 03.01 CIRCULAIRE NOTA SPECIAAL STATUUT VAN DE GEZINSLEDEN VAN HET PERSONEEL VAN INTERNATIONATIONALE INSTELLINGEN (10 januari 2013) De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË MONTENEGRO INZAKE HET VERRICHTEN VAN BETAALDE WERKZAAMHEDEN DOOR BEPAALDE GEZINSLEDEN

OVEREENKOMST TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË MONTENEGRO INZAKE HET VERRICHTEN VAN BETAALDE WERKZAAMHEDEN DOOR BEPAALDE GEZINSLEDEN OVEREKOMST TUSS HET KONINKRIJK BELGIË MONTEGRO INZAKE HET VERRICHT VAN BETAALDE WERKZAAMHED DOOR BEPAALDE GEZINSLED VAN HET DIPLOMATIEK CONSULAIR PERSONEEL OVEREKOMST TUSS HET KONINKRIJK BELGIË MONTEGRO

Nadere informatie

Art. 39 Algemene wet inzake rijksbelastingen In de gevallen waarin het volkenrecht, dan wel naar het oordeel van Onze Minister het internationale

Art. 39 Algemene wet inzake rijksbelastingen In de gevallen waarin het volkenrecht, dan wel naar het oordeel van Onze Minister het internationale Art. 39 Algemene wet inzake rijksbelastingen In de gevallen waarin het volkenrecht, dan wel naar het oordeel van Onze Minister het internationale gebruik, daartoe noopt, wordt vrijstelling van belasting

Nadere informatie

Circulaire nota. VRIJSTELLING VAN BEPAALDE BELASTINGEN EN RECHTEN (10 maart 2014)

Circulaire nota. VRIJSTELLING VAN BEPAALDE BELASTINGEN EN RECHTEN (10 maart 2014) Directie Protocol P1.1 Immuniteiten en voorrechten Bijlagen : 3 Circulaire nota VRIJSTELLING VAN BEPAALDE BELASTINGEN EN RECHTEN (10 maart 2014) De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse

Nadere informatie

Koninklijk besluit betreffende de documenten voor het verblijf in België van bepaalde vreemdelingen.

Koninklijk besluit betreffende de documenten voor het verblijf in België van bepaalde vreemdelingen. Datum : 30/10/1991 Gewijzigd door het K.B. van 17/10/2000 (B.S. : 21/11/2000) Gewijzigd door het K.B. van 25/05/2005 (B.S. : 13/06/2005) B.S. : 17/12/1991 (Bijgewerkt 14/06/2005) Koninklijk besluit betreffende

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMENE TOELICHTING 1. Samenvatting Het volkenrecht kent een aantal regimes van voorrechten en immuniteiten, die bedoeld zijn om de autonome uitoefening van de functies van

Nadere informatie

2 Levering van goederen

2 Levering van goederen 2 Levering van goederen Oefening 1: leveringen 1 plaats van levering: de plaats van aanvang van het vervoer, Gent; tijdstip van levering: 4 november, tijdstip van aankomst. 2 plaats van levering: waar

Nadere informatie

Protocol over de voorrechten en immuniteiten van de Intergouvernementele organisatie voor het internationale spoorwegvervoer (OTIF)

Protocol over de voorrechten en immuniteiten van de Intergouvernementele organisatie voor het internationale spoorwegvervoer (OTIF) 50 Protocol over de voorrechten en immuniteiten van de Intergouvernementele organisatie voor het internationale spoorwegvervoer (OTIF) Artikel 1 Immuniteit van rechtsmacht, executie en beslag 1 In het

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 11 december 2009 (OR. en) 13812/09 Interinstitutioneel dossier: 2007/0238 (CNS) FISC 120

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 11 december 2009 (OR. en) 13812/09 Interinstitutioneel dossier: 2007/0238 (CNS) FISC 120 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 11 december 2009 (OR. en) 13812/09 Interinstitutioneel dossier: 2007/0238 (CNS) FISC 120 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: RICHTLIJN VAN DE RAAD tot

Nadere informatie

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMENE TOELICHTING 1. Samenvatting De overeenkomst heeft tot doel het verrichten van betaalde werkzaamheden (als loontrekkende of zelfstandige) door bepaalde gezinsleden

Nadere informatie

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMENE TOELICHTING 1. Samenvatting De overeenkomst heeft tot doel het verrichten van betaalde werkzaamheden (als loontrekkende of zelfstandige) door bepaalde gezinsleden

Nadere informatie

Circulaire 2019/C/22 betreffende werken uitgevoerd door een Btw-belastingplichtige in een gebouw dat hij huurt

Circulaire 2019/C/22 betreffende werken uitgevoerd door een Btw-belastingplichtige in een gebouw dat hij huurt Page 1 of 5 Properties Title : Circulaire 2019/C/22 betreffende werken uitgevoerd door een Btw-belastingplichtige in een gebouw dat hij huurt Summary : Deze circulaire bespreekt de gevolgen op het vlak

Nadere informatie

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1.

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1. Belasting over de toegevoegde waarde Wijzigingen betreffende de plaats van diensten en samenhangende verplichtingen vanaf 1 januari 2010 Niet-belastingplichtige rechtspersonen met een btw-identificatienummer

Nadere informatie

Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen

Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen De uitreiking van de factuur, vooraleer het belastbaar feit zich heeft voorgedaan, is geen oorzaak

Nadere informatie

ZETELAKKOORD TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIE

ZETELAKKOORD TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIE ZETELAKKOORD TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIE EN HET INTERNATIONAAL COMITE VAN HET RODE KRUIS ZETELAKKOORD TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIE EN HET INTERNATIONAAL COMITE VAN HET RODE KRUIS HET KONINKRIJK BELGIË,

Nadere informatie

Btw-optimalisering en onroerende verhuur. Bart Buelens

Btw-optimalisering en onroerende verhuur. Bart Buelens Btw-optimalisering en onroerende verhuur Bart Buelens De wettelijke basis Vrijstelling artikel 135, lid 1, l) Vrijstelling onroerende verhuur artikel 44, 3, 2 Omzetting Verplichte uitzonderingen Artikel

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1961 Nr. 143

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1961 Nr. 143 30 (196!) Nr. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1961 Nr. 143 A. TITEL Notawisseling tussen de Nederlandse Regering en de Commissie van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie

Nadere informatie

mr. T. (Ton) Verveer 4/15/2010

mr. T. (Ton) Verveer 4/15/2010 Btw en transport per 1 januari 2010 mr. C.F.C. C (Frank) Resseler mr. T. (Ton) Verveer 1 Btw in perspectief Btw en transport INHOUD Btw en met transport samenhangende diensten Bemiddeling Verhuur vrachtwagens

Nadere informatie

Algemene inhoud. Belgische wetgeving. Wetboek van de Belasting over de Toegevoegde Waarde. Koninklijke besluiten

Algemene inhoud. Belgische wetgeving. Wetboek van de Belasting over de Toegevoegde Waarde. Koninklijke besluiten Algemene inhoud I A B Belgische wetgeving Wetboek van de Belasting over de Toegevoegde Waarde Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde 3 juli 1969 5 Koninklijke besluiten Koninklijk besluit

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMENE TOELICHTING 1. Samenvatting Het volkenrecht kent een aantal regimes van voorrechten en immuniteiten, die bedoeld zijn om de autonome uitoefening van de functies van

Nadere informatie

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1.

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1. Belasting over de toegevoegde waarde Wijzigingen betreffende de plaats van diensten en samenhangende verplichtingen vanaf 1 januari 2010 Belastingplichtige die enkel vrijgestelde handelingen verricht waarvoor

Nadere informatie

VR DOC.0343/3

VR DOC.0343/3 VR 2017 3103 DOC.0343/3 ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMENE TOELICHTING 1. Samenvatting De overeenkomst heeft tot doel het verrichten van betaalde werkzaamheden (als loontrekkende of zelfstandige)

Nadere informatie

Als uw aanvraag betrekking heeft op meerdere personen, betaalt u een bijdrage per persoon.

Als uw aanvraag betrekking heeft op meerdere personen, betaalt u een bijdrage per persoon. Nieuwigheden U wil een aanvraag doen voor een visum D, een verblijf voor meer dan drie maanden in België, of een statuutswijziging? Dit belangt u aan. Vanaf 02.03.2015 moeten bepaalde vreemdelingen die

Nadere informatie

Inhoudsopgave BELASTING OVER DE TOEGEVOEGDE WAARDE. BTW-Wetboek. Uitvoeringsbesluiten. Inhoudsopgave

Inhoudsopgave BELASTING OVER DE TOEGEVOEGDE WAARDE. BTW-Wetboek. Uitvoeringsbesluiten. Inhoudsopgave Inhoudsopgave BELASTING OVER DE TOEGEVOEGDE WAARDE BTW-Wetboek Wet 3 juli 1969 tot invoering van het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde, zoals gewijzigd bij wet 28 december 1992 (B.S.,

Nadere informatie

HOOFDSTUK 16 PRAKTISCH EXAMEN

HOOFDSTUK 16 PRAKTISCH EXAMEN HOOFDSTUK 16 PRAKTISCH EXAMEN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA 1. Voor welke categorie?... 2 2. Wie kan deelnemen?... 3 3. Voor te leggen documenten... 3 3.1. Documenten van de begeleider... 4 3.2. Documenten

Nadere informatie

CIRCULAIRE NOTA INSCHRIJVING VAN DE DIPLOMATIEKE VOERTUIGEN. (5 maart 2014)

CIRCULAIRE NOTA INSCHRIJVING VAN DE DIPLOMATIEKE VOERTUIGEN. (5 maart 2014) Directie Protocol - P1.1 CIRCULAIRE NOTA INSCHRIJVING VAN DE DIPLOMATIEKE VOERTUIGEN (5 maart 2014) De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking biedt

Nadere informatie

Praktische gids btw-plicht notaris

Praktische gids btw-plicht notaris Praktische gids btw-plicht notaris Patrick WILLE Managing Partner THE VAT HOUSE cvba (Het BTW Huis), VAT House Services nv, VAT Applications nv President VAT Forum cv Docent VUB, Professor Fiscale Hogeschool,

Nadere informatie

6 % btw voor privéwoningen en sociale huisvesting. Een doeltreffend herstelplan. Maatregelen van kracht vanaf 1 januari tot en met 31 december 2009

6 % btw voor privéwoningen en sociale huisvesting. Een doeltreffend herstelplan. Maatregelen van kracht vanaf 1 januari tot en met 31 december 2009 6 % btw voor privéwoningen en sociale huisvesting Een doeltreffend herstelplan Maatregelen van kracht vanaf 1 januari tot en met 31 december 2009 L UNION FAIT LA FORCE - EENDRACHT MAAKT MACHT Federale

Nadere informatie

Bijlage 1: Schematisch overzicht toepassing van artikel 6 van het Wetboek. Onder bezwarende titel? Neen. Nee. Buiten de werkingssfeer

Bijlage 1: Schematisch overzicht toepassing van artikel 6 van het Wetboek. Onder bezwarende titel? Neen. Nee. Buiten de werkingssfeer Bijlage 1: Schematisch overzicht toepassing van artikel 6 van het Wetboek "X" handelt in de uitoefening van een geregelde werkzaamheid en verricht een levering van een goed of een dienst? Onder bezwarende

Nadere informatie

a) Mijn inkomsten overschrijden het grensbedrag niet en zijn niet verbonden met mijn beroepsactiviteit als zelfstandige of bedrijfsleider

a) Mijn inkomsten overschrijden het grensbedrag niet en zijn niet verbonden met mijn beroepsactiviteit als zelfstandige of bedrijfsleider Home > Recente wijzigingen > FAQ Btw Deeleconomie FAQ Btw Deeleconomie Betreft de mogelijkheid tot het ruilen en het delen van ruimtes, goederen of werktuigen tussen particulieren via een elektronisch

Nadere informatie

Special wijziging BTW- factureringsregels Per 1 januari 2013

Special wijziging BTW- factureringsregels Per 1 januari 2013 Special wijziging BTW- factureringsregels Per 1 januari 2013 Audit І Tax І Advisory Belangrijke wijzigingen in de btw facturerings regels per 1 januari 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Wanneer moet

Nadere informatie

Uittreksel uit Belgisch staatsblad dd Verlaging BTW nieuwbouw voor facturen van tot

Uittreksel uit Belgisch staatsblad dd Verlaging BTW nieuwbouw voor facturen van tot 10 FEBRUARI 2009. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970 tot vaststelling van de tarieven van de belasting over de toegevoegde waarde en tot indeling van

Nadere informatie

CIRCULAIRE NOTA. (10 juin 2012)

CIRCULAIRE NOTA. (10 juin 2012) Directie Protocol - P1.1 Bijlagen : 4 CIRCULAIRE NOTA ADMINISTRATIEVE PROCEDURE VOOR DE ACCREDITATIE VAN HET DIPLOMATIEK EN HET ADMINISTRATIEF EN TECHNISCH PERSONEEL VAN DE DIPLOMATIEKE ZENDINGEN IN BELGIË

Nadere informatie

PROTOCOL INZAKE VOORRECHTEN EN IMMUNITEITEN VAN DE BENELUX-ORGANISATIE VOOR DE INTELLECTUELE EIGENDOM (MERKEN EN TEKENINGEN OF MODELLEN)

PROTOCOL INZAKE VOORRECHTEN EN IMMUNITEITEN VAN DE BENELUX-ORGANISATIE VOOR DE INTELLECTUELE EIGENDOM (MERKEN EN TEKENINGEN OF MODELLEN) PROTOCOL INZAKE VOORRECHTEN EN IMMUNITEITEN VAN DE BENELUX-ORGANISATIE VOOR DE INTELLECTUELE EIGENDOM (MERKEN EN TEKENINGEN OF MODELLEN) 2 De Hoge Verdragsluitende Partijen, wensende uitvoering te geven

Nadere informatie

6850/08 AL/mg DG C I

6850/08 AL/mg DG C I RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 11 maart 2008 (OR. en) 6850/08 UD 28 FISC 22 TDC 3 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EEG) nr.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Maklu 7

Inhoudsopgave. Maklu 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Inhoudsopgave...7 Deel 1: De onroerende verhuur: een steeds enger wordend begrip...13 1.1 Definiëring van de onroerende verhuur...13 1.1.1 Algemeen...13 1.1.2 Belgisch administratief

Nadere informatie

Voorwoord 9. I. Omschrijving van het begrip investering of bedrijfsmiddel 11

Voorwoord 9. I. Omschrijving van het begrip investering of bedrijfsmiddel 11 INVBTW_DO_13001.book Page 3 Friday, September 6, 2013 1:24 PM INHOUDSTAFEL Voorwoord 9 I. Omschrijving van het begrip investering of bedrijfsmiddel 11 1. Boekhoudkundige omschrijving 11 1.1. Algemeen 11

Nadere informatie

De inkomsten uit de deeleconomie

De inkomsten uit de deeleconomie De inkomsten uit de deeleconomie Belastingregeling Inkomstenbelasting EIGEN BELASTINGREGELING (Programmawet van 1.7.2016, BS 4.7.2016, Ed. 2) Deze regelgeving voorziet dat: de winst of baten die voortkomen

Nadere informatie

Onder afhankelijke gezinsleden wordt verstaan:

Onder afhankelijke gezinsleden wordt verstaan: VERDRAG INZAKE BETAALDE ARBEID TEN BEHOEVE VAN AFHANKELIJKE GEZINSLEDEN VAN HET DIPLOMATIEK, CONSULAIR, ADMINISTRATIEF, TECHNISCH EN ONDERSTEUNEND PERSONEEL VAN DE DIPLOMATIEKE EN CONSULAIRE MISSIES De

Nadere informatie

Goederencodes OB 410-1B*4FD

Goederencodes OB 410-1B*4FD 2010 Goederencodes OB 410-1B*4FD Algemene informatie Hoe gebruikt u deze lijst? Deze lijst met goederencodes kunt u raadplegen als u btw uit andere eu-landen terugvraagt op https://eubtw.belastingdienst.nl

Nadere informatie

Eindelijk meer duidelijkheid over het verlaagd btw-tarief voor scholenbouw

Eindelijk meer duidelijkheid over het verlaagd btw-tarief voor scholenbouw Eindelijk meer duidelijkheid over het verlaagd btw-tarief voor scholenbouw Achtergrond Met ingang van 1 januari 2016 is er een verlaagd btw-tarief van 6% voor scholenbouw van toepassing. Het verlaagd tarief

Nadere informatie

RICHTLIJN (EU) 2018/1910 VAN DE RAAD

RICHTLIJN (EU) 2018/1910 VAN DE RAAD 7.12.2018 L 311/3 RICHTLIJNEN RICHTLIJN (EU) 2018/1910 VAN DE RAAD van 4 december 2018 tot wijziging van Richtlijn 2006/112/EG wat betreft de harmonisatie en vereenvoudiging van bepaalde regels in het

Nadere informatie

nr. 360 van BART SOMERS datum: 16 juli 2015 aan ANNEMIE TURTELBOOM Overdracht familiebedrijf - Schenkingsrechten

nr. 360 van BART SOMERS datum: 16 juli 2015 aan ANNEMIE TURTELBOOM Overdracht familiebedrijf - Schenkingsrechten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 360 van BART SOMERS datum: 16 juli 2015 aan ANNEMIE TURTELBOOM VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE Overdracht familiebedrijf

Nadere informatie

5814/17 CS/bb DGG 3B. Raad van de Europese Unie. Brussel, 16 februari 2017 (OR. en) 5814/17. Interinstitutioneel dossier: 2016/0330 (NLE) UD 16 SPG 7

5814/17 CS/bb DGG 3B. Raad van de Europese Unie. Brussel, 16 februari 2017 (OR. en) 5814/17. Interinstitutioneel dossier: 2016/0330 (NLE) UD 16 SPG 7 Raad van de Europese Unie Brussel, 16 februari 2017 (OR. en) 5814/17 Interinstitutioneel dossier: 2016/0330 (NLE) UD 16 SPG 7 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Overeenkomst in de vorm

Nadere informatie

Gewijzigde artikelen 1, 9, en 44, 3, 1, van het Btw-Wetboek vanaf 1 januari Eerste commentaar.

Gewijzigde artikelen 1, 9, en 44, 3, 1, van het Btw-Wetboek vanaf 1 januari Eerste commentaar. Beslissing BTW nr. E.T.119.318 dd. 28.10.2010 Gewijzigde artikelen 1, 9, en 44, 3, 1, van het Btw-Wetboek vanaf 1 januari 2011. Eerste commentaar. 1. Inleiding Ingevolge de wijzigingen van het Btw-Wetboek

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Een systematiek voor het oplossen van btw-problemen

HOOFDSTUK 1 Een systematiek voor het oplossen van btw-problemen HOOFDSTUK 1 Een systematiek voor het oplossen van btw-problemen De wijze waarop internationale transacties in de heffing van btw worden betrokken, wordt bepaald door de systematiek van de btw-wetgeving.

Nadere informatie

KROATIË BENODIGDE TRANSPORTVERGUNNINGEN. 1. Benodigde transportvergunningen voor Nederlandse vervoerders

KROATIË BENODIGDE TRANSPORTVERGUNNINGEN. 1. Benodigde transportvergunningen voor Nederlandse vervoerders KROATIË BENODIGDE TRANSPORTVERGUNNINGEN 1. Benodigde transportvergunningen voor Nederlandse vervoerders - Gewaarmerkte kopie Eurovergunning voor grensoverschrijdend vervoer. - Voor het vervoer naar, van

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling FOD FINANCIËN Onderwerp Circulaire nr. Ci.RH.241/575.580 (AOIF 33/2007). Bericht aan de vennootschappen.. Zelfstandige bedrijfsleider. Sociaal voordeel aan het personeel.. Voordeel van alle

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË DE REPUBLIEKARMENIË INZAKE HET VERRICHTENVAN BETAALDE WERKZAAMHEDEN DOOR GEZINSLEDENVAN HET PERSONEEL

OVEREENKOMST TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË DE REPUBLIEKARMENIË INZAKE HET VERRICHTENVAN BETAALDE WERKZAAMHEDEN DOOR GEZINSLEDENVAN HET PERSONEEL OVEREENKOMST TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË EN DE REPUBLIEKARMENIË INZAKE HET VERRICHTENVAN BETAALDE WERKZAAMHEDEN DOOR GEZINSLEDENVAN HET PERSONEEL VAN DE DIPLOMATIEKE MISSIES EN CONSULAIRE POSTEN OVEREENKOMST

Nadere informatie

De federale overheid voor Financiën heeft voor 2009 een doeltreffend herstelplan ontwikkeld. Deze actie loopt tot 31 december 2009.

De federale overheid voor Financiën heeft voor 2009 een doeltreffend herstelplan ontwikkeld. Deze actie loopt tot 31 december 2009. 6% voor privé-woning De federale overheid voor Financiën heeft voor 2009 een doeltreffend herstelplan ontwikkeld. Deze actie loopt tot 31 december 2009. Nieuwbouw Bij de bouw van een nieuwe woning kunt

Nadere informatie

Deel II. Grondlijnen van het Belgisch belastingstelsel met betrekking tot de onroerende goederen... 7

Deel II. Grondlijnen van het Belgisch belastingstelsel met betrekking tot de onroerende goederen... 7 Deel I. Inleiding.... 1 Deel II. Grondlijnen van het Belgisch belastingstelsel met betrekking tot de onroerende goederen..... 7 Hoofdstuk 1. Inleiding.... 9 Hoofdstuk 2. Categoriee n dubbele belasting.........

Nadere informatie

TALENSIA. Inlasblad Building Brand Eenvoudige Risico s. Aanvullende specifieke bepalingen

TALENSIA. Inlasblad Building Brand Eenvoudige Risico s. Aanvullende specifieke bepalingen TALENSIA Inlasblad Building Brand Eenvoudige Risico s Aanvullende specifieke bepalingen Inlasblad Building Brand Eenvoudige risico s Dit inlasblad is een aanvulling op de specifieke bepalingen Talensia

Nadere informatie

Kopen in het buitenland: vrijstellingen voor reizigers - 2011 - Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Kopen in het buitenland: vrijstellingen voor reizigers - 2011 - Federale Overheidsdienst FINANCIEN EENDRACHT MAAKT MACHT Kopen in het buitenland: vrijstellingen voor reizigers - 2011 - Federale Overheidsdienst FINANCIEN Hoeveel kan ik belastingvrij kopen als ik uit een land kom dat geen lid is van de

Nadere informatie

Levering van goederen naar andere EU-lidstaten / 13

Levering van goederen naar andere EU-lidstaten / 13 1 Inleiding / 11 2 Levering van goederen naar andere EU-lidstaten / 13 2.1 Levering aan een btw-plichtige ondernemer / 14 2.1.1 Voorwaarde 1: vervoer naar een andere lidstaat / 15 2.1.2 Afhaaltransacties

Nadere informatie

Steden, Gemeenten, OCMW's en btw 1

Steden, Gemeenten, OCMW's en btw 1 Steden, Gemeenten, OCMW's en btw 1 1. Schoolmaaltijden Onder welk btw-regime vallen de maaltijden die de gemeente aanrekent aan leerkrachten en ander personeel van het gemeentelijke onderwijs? 2. Drank

Nadere informatie

1392 ( ) Nr november 2017 ( ) ingediend op. Ontwerp van decreet

1392 ( ) Nr november 2017 ( ) ingediend op. Ontwerp van decreet ingediend op 1392 (2017-2018) Nr. 1 27 november 2017 (2017-2018) Ontwerp van decreet houdende instemming met de overeenkomst tussen het Koninkrijk België en de Republiek Argentinië inzake het verrichten

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2009-10 Nieuwe BTW-regels vanaf 01/01/2010 : wijziging inzake de plaats van diensten

Nieuwsbrief 2009-10 Nieuwe BTW-regels vanaf 01/01/2010 : wijziging inzake de plaats van diensten Nieuwsbrief 2009-10 Nieuwe BTW-regels vanaf 01/01/2010 : wijziging inzake de plaats van diensten 1. Principe Vanaf 1 januari 2010 wijzigen de regels inzake plaatsbepaling bij grensoverschrijdende diensten

Nadere informatie

DE HORECA. José Pattyn, Erkend boekhouder - fiscalist Ondervoorzitter BIBF

DE HORECA. José Pattyn, Erkend boekhouder - fiscalist Ondervoorzitter BIBF José Pattyn, Erkend boekhouder - fiscalist Ondervoorzitter BIBF Inkomstenbelasting Belasting op de toegevoegde waarde Dienst Levering en Verbruik ter plaatse 1. Dienst: Elke handeling die geen levering

Nadere informatie

479 ( ) Nr september 2015 ( ) ingediend op. Ontwerp van decreet

479 ( ) Nr september 2015 ( ) ingediend op. Ontwerp van decreet ingediend op 479 (2014-2015) Nr. 1 24 september 2015 (2014-2015) Ontwerp van decreet houdende instemming met de overeenkomst tussen het Koninkrijk België en Montenegro inzake het verrichten van betaalde

Nadere informatie

Circulaire 2019/C/18 betreffende de belastingplicht van erkende ondernemingsloketten

Circulaire 2019/C/18 betreffende de belastingplicht van erkende ondernemingsloketten Circulaire 2019/C/18 betreffende de belastingplicht van erkende ondernemingsloketten Erkende ondernemingslokketten verrichten zowel taken van openbare dienst of van algemeen belang als een aantal adviserende

Nadere informatie

TALENSIA. Inlasblad Building Brand Eenvoudige Risico s. Aanvullende specifieke bepalingen

TALENSIA. Inlasblad Building Brand Eenvoudige Risico s. Aanvullende specifieke bepalingen TALENSIA Inlasblad Building Brand Eenvoudige Risico s Aanvullende specifieke bepalingen Inlasblad Building Brand Eenvoudige risico s Dit inlasblad is een aanvulling op de specifieke bepalingen Talensia

Nadere informatie

Wet van 13 maart 2016 op het statuut van en het toezicht op de verzekerings- of herverzekeringsondernemingen, de artikelen 107 tot 122.

Wet van 13 maart 2016 op het statuut van en het toezicht op de verzekerings- of herverzekeringsondernemingen, de artikelen 107 tot 122. de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel tel. +32 2 221 35 88 fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Mededeling Brussel, 2 juni 2017 Kenmerk: NBB_2017_18 uw correspondent:

Nadere informatie

De bijzondere btw-aangifte : omschrijving van de roosters

De bijzondere btw-aangifte : omschrijving van de roosters De bijzondere btw-aangifte : omschrijving van de roosters De verplichting tot indiening van een bijzondere btw-aangifte (formulier nr. 629) is opgenomen in artikel 53ter van het Btw-Wetboek. Deze aangifte

Nadere informatie

MINISTERIE VAN FINANCIEN

MINISTERIE VAN FINANCIEN MINISTERIE VAN FINANCIEN 25 SEPTEMBER 1997. Regeling van 25 september 1997 tussen de bevoegde autoriteiten van Nederland en België inzake uitwisseling van inlichtingen. - Bericht Regeling van 25 september

Nadere informatie

CIRCULAIRE NOTA ADMINISTRATIEVE PROCEDURE VOOR DE ACCREDITATIE VAN DE PERSONEELSLEDEN EN HUN GEZINSLEDEN VAN DE BEROEPSCONSULAIRE POSTEN IN BELGIË

CIRCULAIRE NOTA ADMINISTRATIEVE PROCEDURE VOOR DE ACCREDITATIE VAN DE PERSONEELSLEDEN EN HUN GEZINSLEDEN VAN DE BEROEPSCONSULAIRE POSTEN IN BELGIË Directie Protocol - P1.1 Bijlagen : 4 CIRCULAIRE NOTA ADMINISTRATIEVE PROCEDURE VOOR DE ACCREDITATIE VAN DE PERSONEELSLEDEN EN HUN GEZINSLEDEN VAN DE BEROEPSCONSULAIRE POSTEN IN BELGIË (1 maart 2013) De

Nadere informatie

BERICHT AAN DE GEMEENTEN GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012

BERICHT AAN DE GEMEENTEN GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012 BERICHT AAN DE GEMEENTEN GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012 INSCHRIJVING VAN VREEMDELINGEN DIE IN BELGIË VERBLIJVEN EN DIE GEEN ONDERDANEN ZIJN VAN EEN LIDSTAAT VAN DE EUROPESE UNIE De omzendbrief

Nadere informatie

REGELING KONINKRIJK BELGIË GEVESTIGD ZIJN

REGELING KONINKRIJK BELGIË GEVESTIGD ZIJN REGELING TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË EN DE NOORD-ATLANTISCHE VERDRAGSORGANISATIE BETREFFENDE DE RECHTSPOSITIEVAN SOMMIGE PERSONEELSCATEGORIEËN VAN DE AGENTSCHAPPENVAN DE NAVO DIE OP HET GRONDGEBIEDVAN

Nadere informatie

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1.

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1. Belasting over de toegevoegde waarde Wijzigingen betreffende de plaats van diensten en samenhangende verplichtingen vanaf 1 januari 2010 Landbouwondernemingen die onder de bijzondere regeling voor landbouwondernemingen

Nadere informatie

ADVIES Nr. 12 / 2004 van 21 oktober 2004

ADVIES Nr. 12 / 2004 van 21 oktober 2004 KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hallepoortlaan 5-8, B-1060 Brussel Tel. : +32(0)2/542.72.00 E-mail : commission@privacy.fgov.be Fax.: : +32(0)2/542.72.12 http://www.privacy.fgov.be/ COMMISSIE VOOR DE

Nadere informatie

VERTALING OVEREENKOMST TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË

VERTALING OVEREENKOMST TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË VERTALING OVEREENKOMST TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË EN DE REPUBLIEK ALBANIË, BOSNIË EN HERZEGOVINA, DE REPUBLIEK KROATIË, DE VOORMALIGE JOEGOSLAVISCHE REPUBLIEK MACEDONIË, DE REPUBLIEK MOLDAVIË, MONTENEGRO,

Nadere informatie

MINISTERIE VAN FINANCIEN

MINISTERIE VAN FINANCIEN N. 2002 4460 MINISTERIE VAN FINANCIEN [C 2002/03528] 3 DECEMBER 2002. Koninklijk besluit betreffende de nadere regels voor het leveren van het bewijs van ophaling, sortering, hergebruik en/of recyclage

Nadere informatie

Nota met richtsnoeren

Nota met richtsnoeren EUROPESE COMMISSIE Brussel, 31.1.2019 C(2019) 644 final Nota met richtsnoeren Verbod op de in- en uitvoer van luxegoederen uit hoofde van Verordening (EU) 2017/1509 van de Raad (beperkende maatregelen

Nadere informatie

Inhoud Hoofdstuk 1 BTW-belastingplicht Hoofdstuk 2 Maatstaf van heffing, belastbaar feit en tijdstip van opeisbaarheid

Inhoud Hoofdstuk 1 BTW-belastingplicht Hoofdstuk 2 Maatstaf van heffing, belastbaar feit en tijdstip van opeisbaarheid Inhoud Inhoud Hoofdstuk 1 BTW-belastingplicht... 11 1. Definitie van de belastingplichtige... 12 2. Gevolgen van de belastingplicht... 12 3. Recht van de belastingplichtige... 13 4. Verplichtingen van

Nadere informatie

Datum: 02/12/2000 Lead Tijd: 15:54:28 Aanvrager: JV 1-Z9003 OEFENING 1/3.24 (30/11/1998-31/12/1998)

Datum: 02/12/2000 Lead Tijd: 15:54:28 Aanvrager: JV 1-Z9003 OEFENING 1/3.24 (30/11/1998-31/12/1998) OPENINGSJOURNAAL Datum: 02/12/2000 Lead Tijd: 15:54:28 Aanvrager: JV 1-Z9003 OEFENING 1/3.24 (30/11/1998-31/12/1998) De Deyne, Verhoeye Accountants en Belastingconsulenten Adres: Kort Eindeken 25 9920

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL III VOORWOORD LIJST VAN GEBRUIKTE AFKORTINGEN EN BEGRIPPEN HOOFDSTUK 1. HISTORIEK 1 HOOFDSTUK 2. INLEIDENDE BEPALINGEN 5

INHOUDSTAFEL III VOORWOORD LIJST VAN GEBRUIKTE AFKORTINGEN EN BEGRIPPEN HOOFDSTUK 1. HISTORIEK 1 HOOFDSTUK 2. INLEIDENDE BEPALINGEN 5 INHOUDSTAFEL VOORWOORD LIJST VAN GEBRUIKTE AFKORTINGEN EN BEGRIPPEN III V HOOFDSTUK 1. HISTORIEK 1 HOOFDSTUK 2. INLEIDENDE BEPALINGEN 5 1. De vijf-vragen-methode 7 1.1. Overzicht 7 1.2. Wordt de handeling

Nadere informatie

Circulaire 2018/C/37 betreffende de invoering van een nieuwe vrijstelling van de taks op de beursverrichtingen

Circulaire 2018/C/37 betreffende de invoering van een nieuwe vrijstelling van de taks op de beursverrichtingen Eigenschappen Titel : Circulaire 2018/C/37 betreffende de invoering van een nieuwe vrijstelling van de taks op de beursverrichtingen Samenvatting : vrijstelling van de TOB met betrekking tot verrichtingen

Nadere informatie

DEEL 1 GEBRUIKTE GOEDEREN (ANDERE DAN TWEEDEHANDSE VERVOERMIDDE LEN), KUNSTVOORWERPEN, VOORWERPEN VOOR VERZAMELINGEN EN ANTIQUITEITEN...

DEEL 1 GEBRUIKTE GOEDEREN (ANDERE DAN TWEEDEHANDSE VERVOERMIDDE LEN), KUNSTVOORWERPEN, VOORWERPEN VOOR VERZAMELINGEN EN ANTIQUITEITEN... Inhoud Inhoud Wetgevend kader... 9 DEEL 1 GEBRUIKTE GOEDEREN (ANDERE DAN TWEEDEHANDSE VERVOERMIDDE LEN), KUNSTVOORWERPEN, VOORWERPEN VOOR VERZAMELINGEN EN ANTIQUITEITEN... 11 Hoofdstuk 1: Draagwijdte van

Nadere informatie

Advies van 4 maart 2010 omtrent een ontwerp van koninklijk besluit betreffende de inschrijving van auditors

Advies van 4 maart 2010 omtrent een ontwerp van koninklijk besluit betreffende de inschrijving van auditors North Gate III 6 e verdieping Koning Albert II laan 16 1000 Brussel Tel. 02/277.64.11 Fax 02/201.66.19 E-mail : CSPEHREB@skynet.be Internet : www.cspe-hreb.be Advies van 4 maart 2010 omtrent een ontwerp

Nadere informatie

2. In het arrest van 20 september 2001 heeft het Hof uitspraak gedaan over twee prejudiciële vragen die respectievelijk betrekking hadden op:

2. In het arrest van 20 september 2001 heeft het Hof uitspraak gedaan over twee prejudiciële vragen die respectievelijk betrekking hadden op: Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 11 juni 2002 (26.06) (OR. fr) PUBLIC 9893/02 Interinstitutioneel dossier: 2001/0111 (COD) LIMITE 211 MI 108 JAI 133 SOC 309 CODEC 752 BIJDRAGE VAN DE IDISCHE

Nadere informatie

Lijst Goederencodes. Codes voor de verzending van gegevens overeenkomstig artikel 34 bis, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1798/2003.

Lijst Goederencodes. Codes voor de verzending van gegevens overeenkomstig artikel 34 bis, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1798/2003. Belastingdienst Lijst Goederencodes Codes voor de verzending van gegevens overeenkomstig artikel 34 bis, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1798/2003 OB 410-1B*7FD Hoe gebruikt u deze lijst? De goederen(sub)codes

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 5 oktober 2006 (OR. en) 13209/06 Interinstitutioneel dossier: 2006/0087 (CNS) PECOS 44 CORDROGUE 87

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 5 oktober 2006 (OR. en) 13209/06 Interinstitutioneel dossier: 2006/0087 (CNS) PECOS 44 CORDROGUE 87 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 5 oktober 2006 (OR. en) 13209/06 Interinstitutioneel dossier: 2006/0087 (CNS) PECOS 44 CORDROGUE 87 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Besluit van de

Nadere informatie

Administrative bron. KBO : Kruispuntbank van Ondernemingen. Algemene informatie

Administrative bron. KBO : Kruispuntbank van Ondernemingen. Algemene informatie FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Administrative bron KBO : Kruispuntbank van Ondernemingen Algemene informatie De Kruispuntbank van Ondernemingen is een register dat binnen de Federale Overheidsdienst

Nadere informatie

Toepassing van de BTW op verrichte handelingen inzake klinische proeven

Toepassing van de BTW op verrichte handelingen inzake klinische proeven Toepassing van de BTW op verrichte handelingen inzake klinische proeven Beslissing BTW nr. E.T. 116.111 dd. 21.02.2011 Verrichten van onderzoekswerk, met inbegrip van klinische proeven, verricht door artsen

Nadere informatie

Mijn assistent is een zelfstandige. Persoonlijke assistenten die werken als zelfstandige in het kader van PAB.

Mijn assistent is een zelfstandige. Persoonlijke assistenten die werken als zelfstandige in het kader van PAB. Mijn assistent is een zelfstandige Persoonlijke assistenten die werken als zelfstandige in het kader van PAB. Laatste wijziging 25 oktober 2012 1. Welke overeenkomst? Aannemingsovereenkomst met een zelfstandig

Nadere informatie

BTW Pakket. Accountemps Maart 2010. Bart Beheydt BDO Belastingconsulenten. BTW pakket Page 1

BTW Pakket. Accountemps Maart 2010. Bart Beheydt BDO Belastingconsulenten. BTW pakket Page 1 BTW Pakket Bart Beheydt BDO Belastingconsulenten Accountemps Maart 2010 Page 1 Administratieve commentaar aanschrijving 19 van 2009 aanschrijving 20 van 2009 (teruggave achtste richtlijn) aanschrijving

Nadere informatie

ZETELAKKOORD TUSSEN HET KONINKRIJK BELGI

ZETELAKKOORD TUSSEN HET KONINKRIJK BELGI ZETELAKKOORD TUSSEN HET KONINKRIJK BELGI EN DE EUROPESE VRIJHANDELSASSOCIATIE. ZETELAKKOORD TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIE EN DE EUROPESE VRIJHANDELSASSOCIATIE Het Koninkrijk België en De Europese Vrijhandelsassociatie,

Nadere informatie

2. EVOLUTIE IN DE JURISPRUDENTIE

2. EVOLUTIE IN DE JURISPRUDENTIE Onroerende verhuur met bijkomende diensten - Terbeschikkingstelling van ruimten die onroerend uit hun aard zijn in het kader van een complexe dienstprestatie door een bedrijvencentrum of dienstencentrum

Nadere informatie