In deze nieuwsbrief treft u een overzicht aan van activiteiten die met medewerking van het Kellebeek College cluster Educatie zijn uitgevoerd.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In deze nieuwsbrief treft u een overzicht aan van activiteiten die met medewerking van het Kellebeek College cluster Educatie zijn uitgevoerd."

Transcriptie

1 Nieuwsbrief juli 2018 Beste lezer, In deze nieuwsbrief treft u een overzicht aan van activiteiten die met medewerking van het Kellebeek College cluster Educatie zijn uitgevoerd. Het betreft een scala aan activiteiten die in de eerste helft van 2018 zijn uitgevoerd en alle gericht zijn op het verbeteren van taalvaardigheid en digitale vaardigheden voor laaggeletterden en laagopgeleiden. Gelet op het grote maatschappelijk belang om laagopgeleiden en laaggeletterden bij onze samenleving te betrekken, beveel ik deze nieuwsbrief van harte bij u aan. Gerard Suijkerbuijk, Afdelingsmanager Kellebeek College Educatie

2 Ondertekening Taalakkoord Met de ondertekening van het Taalakkoord op 12 jan jl., heeft ROC West- Brabant officieel bekrachtigd dat taal een belangrijk aandachtspunt is voor zowel deelnemers als medewerkers van ROC West-Brabant. Marianne Zoetmulder, landelijk programmamanager Leren en Werken en van het Taalakkoord Werkgevers, was aanwezig bij de officiële ondertekening van dit ambitiedocument door Andrea Kaim, lid Raad van Bestuur, op het Kellebeek College in Roosendaal. Voor meer info: Verkiezingsdebat op 5 maart Breda Op 5 maart vond een verkiezingsdebat plaats tussen vertegenwoordigers van Bredase politieke partijen met als thema; Heldere taal. De Bredase lijsttrekkers Yvonne de Heer (Trots/OPA) en Miriam Haagh (PvdA) hebben een oorkonde gekregen voor het gebruik van heldere taal. De PvdA kreeg de prijs voor het meest duidelijke verkiezingsprogramma. Yvonne de Heer debatteerde het begrijpelijkst.

3 De informatieavond werd georganiseerd door de gemeente Breda, Nieuwe Veste, Cubiss Brabant en Stichting Lezen & Schrijven in samenwerking met Prodemos. Het Kellebeek College verleende ook zijn medewerking aan deze bijeenkomst. Inburgeringscursisten bezoeken Bouwschool Breda Op 9 april 2018 hebben 10 cursisten uit de groep Inburgering van het Kellebeek College de Bouwschool bezocht in Breda. Ze kregen daar een rondleiding. Bij de Bouwschool kunnen cursisten leren tegelen, metselen of timmeren. Het is een goed vervolg, na de lessen Inburgering. De kans op het krijgen van een baan na het behalen van het diploma is groot, aldus de opleidingscoördinator. Een cursist liet tijdens de wandeling van de Zomergemstraat naar de Bouwschool foto s zien van dingen die hij thuis zelf gemaakt heeft. Hij heeft gouden handjes, blijkt wel. Tijdens de rondleiding geven de ouderen te kennen dat ze al ervaring hebben met allerlei technieken. Twee jaar leren? Ik kan dit in 2 maanden!, zegt Mohammed. De rondleider beaamt dat er wel vaker cursisten zijn die heel handig zijn, maar ja, het diploma moet behaald worden en daar hoort ook taal en rekenen bij.

4 De jongeren kijken vol bewondering naar de eindproducten. Een knap stukje metselwerk: een boograam met schoonmetselwerk, een houten kozijn, een schuurtje, een tegeltableau. Ze krijgen er al zin in! Die motivatie vasthouden is het belangrijkst. Wie dat kan, kan bouwen aan de toekomst! Opening nieuwe taalhuizen In de loop van 2018 zijn weer nieuwe taalhuizen geopend. Bij de meeste taalhuizen wordt inhoudelijke ondersteuning aangeboden door docenten van Kellebeek College. Naast de reeds bestaande taalhuizen zijn taalhuizen geopend in Oudenbosch, Steenbergen, Hoogerheide en Made. Opening Taalhuis Steenbergen door wethouder van Geel.

5 Opening ToTaalhuis Hoogerheide door wethouder van der Beek Van Gogh door de ogen van onze cursisten. In het kader van een cultuuropdracht, maakten onze cursisten die zich voorbereiden op het Staatsexamen, onderstaande prachtige Elfjes. Zonnebloemen Stippen strepen Geel, oranje, groen Heel mooi natuur schilderij Beroemd

6 Realistisch Nacht straat Mensen, huizen, sterren Nacht leven van mensen Leuk Realistisch Warme dag Zon, water, molens Mooie Kinderdijk in Nederland Prachtig Lang Altijd actief Staat vlakbij water Het is een mooie Windmolen

7 Bijeenkomst Rendement met Taal Zet werkgevers aan zet Het Kellebeek College stond donderdag 12 april jl. bol van taal. Zo n 80 werkgevers uit zorg, bouw en techniek, vertegenwoordigers van zorginstellingen, gemeenten, onderwijsinstellingen, bibliotheken en ondersteunende partijen debatteerden er over het belang van taal op de werkvloer. De organisatie was een samenwerking tussen diverse partijen, waaronder Stichting Lezen en Schrijven en Cubiss, die de handen op dit gebied ineen slaan. Belangrijkste conclusie was dat investeren in taal loont, op alle fronten. Na het debat werden diverse workshops aangeboden, in het teken van de aanpak van laaggeletterdheid. Meer hierover kunt u lezen via: Nt1Leren, het vergroten van de maatschappelijke participatie De afdeling Basiseducatie van het Kellebeek College werkt op dit moment mee aan een pilot binnen het landelijke programma Tel mee met Taal, in samenwerking met Stichting Cinop en Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl. De pilot is gericht op het vergroten van de maatschappelijke participatie, waarbij de nadruk ligt op taal. De cursus van 20 weken is een combinatie van groepsen individueel leren, zelfstandig en begeleid leren, digitaal leren en leren van papier. De deelnemers worden begeleid door docenten en vrijwilligers. De docenten verzorgen de groepslessen en via regelmatige Skypemomenten een deel van het individueel en begeleid leren. De vrijwilligers bieden individuele ondersteuning bij het leren. De deelnemers die voor het Kellebeek College aan deze pilot meedoen, zijn cursisten van het MBO onderwijs, afdeling Zorg, die een extra duwtje in de rug kunnen gebruiken als het gaat om kennis van de Nederlandse taal.

8 Het is dus een samenwerking tussen twee verschillende afdelingen van het Kellebeek College, die elkaar binnen het taalonderwijs kunnen ondersteunen. De pilot loopt tot begin juli. In de volgende nieuwsbrief zullen we verslag doen van de resultaten. Het AMIF project Kellebeek College Het deelproject 1, waar het Kellebeek College onderdeel van uitmaakt, liep eind 2017 af. Het Kellebeek College heeft in 2018 de taallessen gecontinueerd, zonder de deelpartners. Nu het project bijna de einddatum bereikt, kunnen wij als betrokken docenten en begeleiders, die dagelijks te maken hebben met deze doelgroep, voorzichtige conclusies trekken. Het project is zeer zeker geslaagd te noemen in termen van participatie en sociale inclusie. Uit afgenomen interviews en enquêtes is naar voren gekomen dat cursisten het fijn vonden om naar school te komen; mensen hebben nieuwe contacten opgedaan in de groepen en waren blij met de mogelijkheid om hun Nederlands te kunnen verbeteren. Daarnaast hebben mensen allerlei activiteiten in de wijk ondernomen. De gemeente Breda heeft tijdens het project metingen verricht op het gebied van participatie; deze gegevens zijn inzichtelijk gemaakt in grafieken en zullen getoond worden in het boek dat dit jaar gepubliceerd wordt. Gemiddelde eindresultaten van de 4 groepen: Groep 1 Alle cursisten hebben (beter) leren lezen en Alfabetisering schrijven. Het gemiddelde eindniveau ligt op Groep 2 A1- langzame leerders Groep3 Rond A1 Groep 4 Op weg naar A2 ANT2 B Gemiddelde eindniveau: tussen A1 en A2 Gemiddelde eindniveau: A2 Gemiddelde eindniveau: tussen A2 en B1 Breda Taalcafé 4 juni 2018 In het TaalCafé van 4 juni gingen de deelnemers aan de slag met gebarentaal, raadspellen, omschrijvingen en nog veel meer. De organistatie was in handen van het Kellebeek College en BREDATAAL. Het Taalcafé werd druk bezocht, ongeveer 70 deelnemers en 9 begeleiders. In groepjes werden fanatiek taalspelletjes gespeeld en na ongeveer 20 minuten moest er gewisseld worden. Dat gebeurde individueel, niet per groep. Het grote voordeel daarvan was, dat men iedere keer bij andere mensen in de groep kwam. De spelletjes konden individueel of in tweetallen gedaan worden. Er is hard gewerkt, er heerste een hele goede sfeer.

9 Uitvoering pilots trainingsmodules Project VIME (Volunteers in Migrant Education) In het kader van VIME zijn door een docent van het Kellebeek College 2 pilots uitgevoerd in Breda en Panningen. Gedurende 4 bijeenkomsten werden nieuwe vrijwilligers getraind om beter hun rol en inzet als taalvrijwilliger te ontdekken. De pilot is succesvol verlopen en deelnemers aan de training waren enthousiast over de aangeboden modules. Tijdens het Multiplier Event van 5 juni 2018, dat plaatsvond in Utrecht, is met diverse partners uit het werkveld geëvalueerd over dit project. Hier kwamen allerlei tips naar voren om het project nog beter vorm te geven. In de Week van de Alfabetisering vindt in Utrecht de eindconferentie plaats van het VIME project. Daarna zullen de producten op de website van gepubliceerd worden. Meer info: Een feest van herkenning Op maandagmorgen 2 juli j.l. ging het Kellebeek College Educatie met drie groepen laaggeletterde anderstaligen naar het streekmuseum Oud Oosterhout aan de Bredaseweg in Oosterhout. De cursisten maakten als nieuwe Nederlanders kennis met de geschiedenis van Oosterhout. Het museum gaf een speciale rondleiding. Lana, dochter van een Syrische cursist uit een van de groepen, en als stagiaire werkzaam in het museum, fungeerde als tolk. Het was een feest van herkenning! De cursisten herkenden de voorwerpen waarmee je hard moet werken in de huishouding en in de landbouw zoals de wasmachine, de eg en de ploeg. Een Guineese vrouw vertelde dat ze aan de voorwerpen in de huishouding zo haar moeder voor zich aan het werk zag. En de prachtige miniaturen buiten ontlokte de opmerking: Wat was Oosterhout vroeger mooi! De cursisten van het Kellebeek College hebben genoten van de rondleiding en alles wat ze te zien kregen. Een bezoek aan Museum Oud-Oosterhout is de moeite waard!

10 Nieuw in ons aanbod: Cursus digitale vaardigheden (DigiTaalBeter) Er worden niet alleen eisen gesteld aan de taal- en rekenvaardigheden, maar ook aan onze digitale vaardigheden. Het Kellebeek College biedt daarom vanaf volgend schooljaar een cursus aan van 8 weken (tweemaal 2,5 uur per week) waarin de basis wordt aangeleerd: het gebruik van de computer, laptop of tablet, veilig gebruik van het internet, mailen, vacatures zoeken, een mailaccount maken, social media. Deze cursus is nieuw en start op meerdere plaatsen, afhankelijk van het aantal aanmeldingen in de betreffende plaats. Training taalvrijwilligers Het Kellebeek College is nog steeds actief met trainingen aan vrijwilligers die zich op enigerlei wijze bezig houden met het begeleiden van deelnemers op het gebied van de Nederlandse taal. Dat kan gaan om vrijwilligers in de bibliotheek of een buurthuis, taalmaatjes, begeleiders van lees- en schrijfgroepjes, etc. Johan Roest, Diana Vogelzang en Sonja Van den Berge verzorgen deze trainingen in Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom. Tijdens deze basistraining krijgen deelnemers informatie over de doelgroep en hoe volwassenen leren. De deelnemers leren vooral hoe je laaggeletterden begeleidt bij het leren lezen, schrijven en spreken. Deelnemers maken kennis met geschikt oefenmateriaal van de Stichting Lezen en Schrijven.. Vragen, reacties, nieuwssuggesties, iemand aanmelden? Natuurlijk zijn wij benieuwd naar uw mening over deze digitale nieuwsbrief. Laat het ons weten! Bel/mail met Sonja Van den Berge Telefoon s.vandenberge@rocwb.nl De volgende digitale nieuwsbrief verschijnt december 2018.

11

Deelname Kellebeek College educatie aan project IDEAL van het Erasmus+ programma

Deelname Kellebeek College educatie aan project IDEAL van het Erasmus+ programma Nieuwsbrief maart 2017 Beste lezer, Zowel kalenderjaar 2017 als schooljaar 2016-2017 zijn inmiddels in volle gang. In de eerste helft van dit schooljaar hebben er onder de vlag van Basiseducatie en Nederlands

Nadere informatie

Gerard Suijkerbuijk, Afdelingsmanager Kellebeek College Educatie. Deelname educatie aan Erasmus+ project VIME

Gerard Suijkerbuijk, Afdelingsmanager Kellebeek College Educatie. Deelname educatie aan Erasmus+ project VIME Nieuwsbrief juli 2017 Beste lezer, Het is zomer. Een mooi moment van bezinning in de zin van terugkijken en vooruitkijken. Zo vlak voor de zomer bericht ik u graag over de ontwikkelingen in de afgelopen

Nadere informatie

Hierbij bieden wij u wederom de nieuwsbrief aan van het team Basiseducatie/Nederlands als Tweede Taal van het Kellebeek College.

Hierbij bieden wij u wederom de nieuwsbrief aan van het team Basiseducatie/Nederlands als Tweede Taal van het Kellebeek College. Nieuwsbrief december 2018 Beste lezer, Hierbij bieden wij u wederom de nieuwsbrief aan van het team Basiseducatie/Nederlands als Tweede Taal van het Kellebeek College. We hebben de afgelopen periode weer

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli Beste lezer,

Nieuwsbrief juli Beste lezer, Nieuwsbrief juli 2019 Beste lezer, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van het Kellebeek College Educatie. Voor het laatst met de naam Kellebeek omdat met ingang van het nieuwe schooljaar Educatie niet meer

Nadere informatie

Gerard Suijkerbuijk, Clustermanager Basiseducatie, NT2 en VAVO

Gerard Suijkerbuijk, Clustermanager Basiseducatie, NT2 en VAVO Nieuwsbrief juli 2016 Beste lezer, Het schooljaar is alweer voorbij. In deze laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie een terugblik op veel activiteiten, zoals workshops, trainingen en cursussen, maar

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2015

Nieuwsbrief juli 2015 Nieuwsbrief juli 2015 Beste lezer, Het is volop zomer en onze cursisten hebben de laatste lessen van dit schooljaar inmiddels afgerond. Het was wederom een schooljaar vol uitdagingen, met als belangrijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2017

Nieuwsbrief december 2017 Nieuwsbrief december 2017 Beste lezer, Op de valreep voor de kerstvakantie informeer ik u graag over de hoogtepunten van de afgelopen periode. We zijn het cursusjaar goed gestart met een bijdrage aan diverse

Nadere informatie

Volunteers in Migrant Education: roles and competences Utrecht, 18 april 2017

Volunteers in Migrant Education: roles and competences Utrecht, 18 april 2017 Volunteers in Migrant Education: roles and competences Utrecht, 18 april 2017 Introductie Werken met vrijwilligers bij tweede taalverwerving: rollen en competenties (VIME) Europese Commissie Erasmus +

Nadere informatie

Voor informatie en aanmeldingen kan er contact worden opgenomen de Taalhuiscoördinator(en) van het Alfa-college.

Voor informatie en aanmeldingen kan er contact worden opgenomen de Taalhuiscoördinator(en) van het Alfa-college. 1 november 2017 april 2018: - Opzet en voortgang van het project, aantal te betrekken en betrokken partners, aantal te bereiken en bereikte inwoners, bereikte doelen in het kader van participatie van inwoners

Nadere informatie

Humanitas Noord-Kennemerland

Humanitas Noord-Kennemerland Humanitas Noord-Kennemerland Maria Sabel - Stichting Lezen & Schrijven Mariëlle Harte - Taalhuis Alkmaar Ton Grooteman Stichting ABC (13 maart) Wibo Martina - Stichting ABC (22 maart) Het verhaal van Jos

Nadere informatie

WIJ BEGRIJPEN ELKAAR!

WIJ BEGRIJPEN ELKAAR! WIJ BEGRIJPEN ELKAAR! IEMAND AAN DE LIJN TAALMAATJES EENVOUDIG TAALPANEL A B C MAKKELIJKER MET ELKAAR IN GESPREK SPEERPUNTEN BETER LEREN LEZEN EN SCHRIJVEN AANBOD KLASSIKAAL TAALSPREEKUUR OP DE WERKVLOER

Nadere informatie

lllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllll

lllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllll Gemeente f Bergen op Zoom Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom lllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllll Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk U17-017806 Beh. door

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Taal doet meer Taal doet meer heeft een niet meer weg te denken rol in de Utrechtse samenleving op het gebied van integratie en participatie. Door taal

Nadere informatie

SAMEN DIGITAAL : de opgave

SAMEN DIGITAAL : de opgave SAMEN DIGITAAL : de opgave -> Bibliotheek Utrecht, Mariken van Meer Internetvaardigheden Utrechtse situatie De Utrechtse aanpak / Leven en Leren -> Stichting Digisterker, Piet Boekhoudt CBS typen internetvaardigheden

Nadere informatie

Regionaal Programma volwassenen Educatie 2018

Regionaal Programma volwassenen Educatie 2018 Regionaal Programma volwassenen Educatie 2018 Augustus 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Laaggeletterdheid en educatie 2.1 Afbakening Wet educatie en beroepsonderwijs 2.2 Doelgroep 2.3 Formeel en non-formeel

Nadere informatie

Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen. Bibliotheek Rijn en Venen 2013

Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen. Bibliotheek Rijn en Venen 2013 Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen Bibliotheek Rijn en Venen 2013 Bibliotheek Rijn en Venen 9 vestigingen 5 gemeentes 150.000 inwoners 27.750 bibliotheekleden Collectie:

Nadere informatie

Sectorgids Educatie OnderwijsBoulevard 2015-2016

Sectorgids Educatie OnderwijsBoulevard 2015-2016 : specialisten in maatwerk Sectorgids Educatie 2015-2016 Sector Educatie - 2 Inhoudsopgave pagina Inleiding 1 BasisEducatie in de 2 Nederlands als tweede Taal (NT2) en inburgering in de 3 4 6 3 MBO opleidingen

Nadere informatie

Gezamenlijke Aanpak Laaggeletterdheid in West-Brabant

Gezamenlijke Aanpak Laaggeletterdheid in West-Brabant Gezamenlijke Aanpak Laaggeletterdheid in West-Brabant Voortgangsbericht De WVS-groep en de bibliotheken in de regio West-Brabant namen afgelopen jaar het initiatief om gezamenlijk educatie-trajecten te

Nadere informatie

PROGRAMMA WEEK VAN DE ALFABETISERING 2018

PROGRAMMA WEEK VAN DE ALFABETISERING 2018 PROGRAMMA WEEK VAN DE ALFABETISERING 2018 MAANDAG 3 SEPTEMBER Taal is zeg maar écht ons ding Ster College organiseert deze middag allerlei taalactiviteiten. Het programma is als volgt: 13.00 uur Ontvangst

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente

Platformtaak volgens gemeente Oplegvel 1. Onderwerp Subsidieaanvraag en cofinanciering Taalakkoord 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang Regionale partners en de gemeenten

Nadere informatie

Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018

Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018 Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018 Doel Informele taalondersteuning bieden aan alle inwoners van Hengelo met een taalachterstand om zo de Nederlandse taal te bevorderen. Doelgroep Alle inwoners van

Nadere informatie

Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie. Peter van Deursen Hannah Achterbosch

Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie. Peter van Deursen Hannah Achterbosch Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie Peter van Deursen Hannah Achterbosch Wat is Erasmus+ Subsidieprogramma van de Europese Unie voor onderwijs, training, jeugd en sport. Looptijd: 2014-2020.

Nadere informatie

Resultaten samenwerking Arbeidsmarktregio West-Brabant Van september 2013 tot september 2014

Resultaten samenwerking Arbeidsmarktregio West-Brabant Van september 2013 tot september 2014 Bijlagen Overdrachtsdocument Samenwerkingsverband West-Brabant 1 Resultaten samenwerking Arbeidsmarktregio West-Brabant Resultaten samenwerking Arbeidsmarktregio West-Brabant Van september 2013 tot september

Nadere informatie

tieve En Ect Educa traj

tieve En Ect Educa traj Educatieve trajecten Educatieve trajecten In opdracht van gemeentes verzorgt het ROC Kop van Noord- Holland opleidingen voor volwassenen om participatie in de samenleving of op het werk te vergroten: de

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Taal doet meer Taal doet meer heeft een niet meer weg te denken rol in de Utrechtse samenleving op het gebied van integratie en participatie. Door taal

Nadere informatie

[Typ hier] Regionaal Programma volwassenen Educatie 2019

[Typ hier] Regionaal Programma volwassenen Educatie 2019 Regionaal Programma volwassenen Educatie 2019 Augustus 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Laaggeletterdheid en educatie 2.1 Afbakening Wet educatie en beroepsonderwijs 2.2 Doelgroep 2.3 Formeel en non-formeel

Nadere informatie

Taalklassen voor ouders

Taalklassen voor ouders Taalklassen voor ouders Twee voorbeelden uit het onderwijs Ria Keijzers: KBS J.F. Kennedy Breda Monique van Ekert & Margriet Smeulders: BS Silvester Bernadette Helmond Programma 1. Wat is een Taalklas?

Nadere informatie

Deze afspraken zijn concreet uitgewerkt in het uitvoeringsplan aanpak laaggeletterdheid

Deze afspraken zijn concreet uitgewerkt in het uitvoeringsplan aanpak laaggeletterdheid Tussenrapportage cofinanciering Projecten Taalhuizen 2017-2019 Inleiding Begin 2017 heeft het Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland cofinanciering toegekend aan de vijf taalhuizen in de regio. In bijlage

Nadere informatie

Johnny van Bochove. Kerstviering

Johnny van Bochove. Kerstviering ! Implacement Projecten heeft een mooi jaar achter de rug met vele vertrouwde gezichten die voor stabiliteit zorgden en nieuwe gezichten die een belangrijke bijdrage leverden aan verfrissende ideeën. Er

Nadere informatie

Taalhuis Haarlemmermeer

Taalhuis Haarlemmermeer Taalhuis Haarlemmermeer Wat is een Taalhuis? Het Taalhuis in de Bibliotheek Haarlemmermeer is een plek waar volwassenen beter kunnen leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Burgers kunnen

Nadere informatie

Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO)

Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO) Gemeente Heerhugowaard R Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO) Datum indiening 13 september 2016 Volgnummer Registratienummer Bij16-439 Onderwerp laaggeletterdheid

Nadere informatie

Taal en Werk. Hetty Wiersema Adviseur werk. Maria Sabel Taal voor het Leven. Lia Eekhout Taalhuis Kennemerwaard

Taal en Werk. Hetty Wiersema Adviseur werk. Maria Sabel Taal voor het Leven. Lia Eekhout Taalhuis Kennemerwaard Taal en Werk Hetty Wiersema Adviseur werk Lia Eekhout Taalhuis Kennemerwaard Maria Sabel Taal voor het Leven Check in Wie ben je Wat kom je halen? Wat kom je brengen? Laaggeletterd zijn, wat is dat? Laaggeletterdheid

Nadere informatie

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst!

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal doet meer In Utrecht wonen meer dan 15.000 volwassenen

Nadere informatie

Pilotproject Taal voor Thuis

Pilotproject Taal voor Thuis Pilotproject Taal voor Thuis Onderdeel van proefprogramma Taal voor het Leven Congres Taal voor het Leven 30-10-2013 Gerda Welleman Cleo Dieteren 30-10-2013 Pilotproject Taal voor Thuis 1 Voorstellen Gerda

Nadere informatie

Wilt u de vragenlijst liever op de computer invullen? Ga op internet dan naar de volgende link:

Wilt u de vragenlijst liever op de computer invullen? Ga op internet dan naar de volgende link: Welke dag is het vandaag? - - [dag] [maand] [jaar] Beste deelnemer, U gaat oefenen met sociale media. De bibliotheek helpt u daar graag bij. Wij willen u daarom enkele vragen stellen. Het invullen duurt

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Verslag van de vrijwilligersbijeenkomst

In deze nieuwsbrief:  Verslag van de vrijwilligersbijeenkomst In deze nieuwsbrief: Verslag van de vrijwilligersbijeenkomst Koninklijke belangstelling Tussendoortje: Klantenservice Tip van de maand: netinnederland.nl Negentiende editie Augustus 2017 Aankomende trainingen

Nadere informatie

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein Laaggeletterden hebben vaker te maken met armoede, Schuldhulp en gezondheidsproblemen. Gemeenten, wijkteams en consulenten Werk en Inkomen zijn zich hier

Nadere informatie

TAALCOACHING in/en de bibliotheek

TAALCOACHING in/en de bibliotheek TAALCOACHING in/en de bibliotheek TAALCOACHING EN/IN DE BIBLIOTHEEK Eline Dragt - projectleider Het Begint met Taal 20 juni 2017 DOEL WORKSHOP Informeren en inspireren over verschillende vormen van taalcoaching.

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Taalakkoord aanpak laaggeletterdheid Midden-Brabant

Collegevoorstel. Zaaknummer Taalakkoord aanpak laaggeletterdheid Midden-Brabant Zaaknummer 00527355 Onderwerp Taalakkoord aanpak laaggeletterdheid Midden-Brabant Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Laaggeletterdheid is een maatschappelijk probleem waar vaak nog een taboe

Nadere informatie

inburgering.graafschapcollege.nl

inburgering.graafschapcollege.nl Inburgeren bij het Graafschap College Bij de Taalschool van het Graafschap College zijn alle inburgeraars welkom. De Taalschool geeft lessen op drie verschillende taalniveaus. De Taalschool kijkt wat voor

Nadere informatie

Uitnodiging Symposium Laaggeletterdheid

Uitnodiging Symposium Laaggeletterdheid Uitnodiging Symposium Laaggeletterdheid Het is een onderwerp waar u misschien niet dagelijks bij stilstaat, toch beïnvloedt het de levens van velen. Laaggeletterdheid. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen

Nadere informatie

Cursussen voor volwassenen

Cursussen voor volwassenen Groningen Drenthe Overijssel 26 2014-2015 Cursussen voor volwassenen www.alfa-college.nl U volgt uw cursus bij het Alfa-college Het Alfa-college is het regionaal opleidingen centrum voor Noorden Oost-Nederland,

Nadere informatie

Laaggeletterdheid in Vlaardingen Dr. Christine Clement. Ruim denken - 21 november 2016

Laaggeletterdheid in Vlaardingen Dr. Christine Clement. Ruim denken - 21 november 2016 Laaggeletterdheid in Vlaardingen Dr. Christine Clement Ruim denken - 21 november 2016 Vraag: Wat is laaggeletterdheid? Wat kunnen laaggeletterde mensen wel of niet lezen/schrijven? A. Niets B. Maximaal

Nadere informatie

Donderdag, 1 september 2016

Donderdag, 1 september 2016 Akkersleep 1-3 6641 WR Beuningen T. 024 677 26 04 F. 024 677 89 59 info@dehoeven.nl www.dehoeven.nl Donderdag, 1 september 2016 Welkom (terug) op school De zomervakantie is voorbij en het nieuwe schooljaar

Nadere informatie

Het intensieve contact komt de onderlinge beeldvorming ten goede. De helft van de deelnemende

Het intensieve contact komt de onderlinge beeldvorming ten goede. De helft van de deelnemende Samen Online is een basiscomputer- of tabletcursus voor ouderen, van 'hoe zet je een computer aan' tot 'hoe verstuur je een e-mail'. Wat Samen Online onderscheidt van andere cursussen zijn de docenten:

Nadere informatie

Online taalleren met professionele ondersteuning

Online taalleren met professionele ondersteuning Online taalleren met professionele ondersteuning Met NLvaardig volgen deelnemers hun taaltraject volledig online. Natuurlijk onder enthousiaste professionele begeleiding. Geen groepslessen dus, cursisten

Nadere informatie

Regionaal Programma Volwassenen Educatie 2017

Regionaal Programma Volwassenen Educatie 2017 Regionaal Programma Volwassenen Educatie 2017 Stad met een hart Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Uitvoering RPE in 2016... 4 2.1 Besteding van het verplichte deel van het budget... 4 2.2 Besteding van

Nadere informatie

Taalstimulering ouders en kinderen 8 november 2018 Yvonne Weijers (Bibliotheek Venlo) Marjan Middelkoop (Cubiss)

Taalstimulering ouders en kinderen 8 november 2018 Yvonne Weijers (Bibliotheek Venlo) Marjan Middelkoop (Cubiss) Taalstimulering ouders en kinderen 8 november 2018 Yvonne Weijers (Bibliotheek Venlo) Marjan Middelkoop (Cubiss) Taalrijke taalomgeving Taalrijke thuisomgeving belangrijke factor voor goede taalontwikkeling

Nadere informatie

Drenthe Telt mee met Taal Bondgenootschap en taalakkoord betekent ketensamenwerking Een workshop over het provinciale Bondgenootschap voor een

Drenthe Telt mee met Taal Bondgenootschap en taalakkoord betekent ketensamenwerking Een workshop over het provinciale Bondgenootschap voor een Drenthe Telt mee met Taal Bondgenootschap en taalakkoord betekent ketensamenwerking Een workshop over het provinciale Bondgenootschap voor een Geletterd Drenthe en het lokale bondgenootschap Hoogeveen

Nadere informatie

Naar een duurzame regionale infrastructuur voor scholing van laaggeletterden en laagopgeleiden. Festival van het Leren 2015

Naar een duurzame regionale infrastructuur voor scholing van laaggeletterden en laagopgeleiden. Festival van het Leren 2015 Naar een duurzame regionale infrastructuur voor scholing van laaggeletterden en laagopgeleiden Festival van het Leren 2015 Europese agenda Adult Learning Waarom een Europese agenda voor Adult Learning

Nadere informatie

Noordoostpolder. Jaarcijfers 2018

Noordoostpolder. Jaarcijfers 2018 Noordoostpolder Jaarcijfers 2018 JAARCIJFERS HUIS VOOR TAAL NOP 2018 WAT IS HUIS VOOR TAAL? In Huis voor Taal komen activiteiten en expertise op het gebied van leren, ontwikkelen, het sociale- en non-formeel

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Week van de Alfabetisering Taal voor Thuis Tussendoortje: Gedicht van de stadsdichter Tip van de maand: Tel je geld

In deze nieuwsbrief: Week van de Alfabetisering Taal voor Thuis Tussendoortje: Gedicht van de stadsdichter Tip van de maand: Tel je geld In deze nieuwsbrief: Week van de Alfabetisering Taal voor Thuis Tussendoortje: Gedicht van de stadsdichter Tip van de maand: Tel je geld Twintigste editie Oktober 2017 Verslag van de studiedag Week van

Nadere informatie

Subsidieregeling non-formele volwasseneneducatie en lokale projecten volwasseneneducatie Stedendriehoek en Noord Veluwe 2019.

Subsidieregeling non-formele volwasseneneducatie en lokale projecten volwasseneneducatie Stedendriehoek en Noord Veluwe 2019. Subsidieregeling non-formele volwasseneneducatie en lokale projecten volwasseneneducatie Stedendriehoek en Noord Veluwe 2019. 1 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn, gelezen

Nadere informatie

Subsidieregeling non-formele volwasseneneducatie en lokale projecten volwasseneneducatie Stedendriehoek en Noord Veluwe 2019

Subsidieregeling non-formele volwasseneneducatie en lokale projecten volwasseneneducatie Stedendriehoek en Noord Veluwe 2019 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Apeldoorn Nr. 251599 26 november 2018 Subsidieregeling non-formele volwasseneneducatie en lokale projecten volwasseneneducatie Stedendriehoek en Noord Veluwe

Nadere informatie

Digitale vaardigheden in de les: hoe pak je dat aan?

Digitale vaardigheden in de les: hoe pak je dat aan? Digitale vaardigheden in de les: hoe pak je dat aan? Opleidingsmodule Digitale vaardigheden Elwine Halewijn, ITTA 18 mei 2019 BVNT2-conferentie Het vakmanschap van de NT2-docent Digitale vaardigheden in

Nadere informatie

Taal aan Zee verbindt. Meerjarenbeleidsplan

Taal aan Zee verbindt. Meerjarenbeleidsplan Taal aan Zee verbindt Meerjarenbeleidsplan 2019 2022 1. Inleiding Taal aan Zee, de organisatie Taal aan Zee is in 2014 ontstaan uit een fusie van 2 organisaties met jarenlange ervaring binnen het taalonderwijs

Nadere informatie

Even voorstellen: Taalpunt Team

Even voorstellen: Taalpunt Team In deze nieuwsbrief: Even voorstellen: Taalpunt Team Verslag vrijwilligersbijeenkomst Tussendoortje Tip van de maand: Woord voor Woord Hoera, geslaagd! Even voorstellen: Taalpunt Team Sinds september zitten

Nadere informatie

VIME NT1 Competenties en training voor vrijwilligers

VIME NT1 Competenties en training voor vrijwilligers VIME NT1 Competenties en training voor vrijwilligers december 2018 Competenties van vrijwilligers Als het gaat om de inzet van vrijwilligers in educatieve trajecten onderscheiden we twee soorten competenties:

Nadere informatie

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Deze fotoserie is ontwikkeld in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013. In Utrecht wonen zo n 30.000 mensen die

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: zet ideeën van jongeren om in daden Jongeren 12 23 jaar We willen graag in gesprek met jongeren die een positieve

Nadere informatie

Uitkomsten BOP-enquête basisvaardigheden Zuid-Holland

Uitkomsten BOP-enquête basisvaardigheden Zuid-Holland Uitkomsten BOP-enquête basisvaardigheden Zuid-Holland 2017-2018 Aan de landelijke BOP-enquête basisvaardigheden 18 + van de KB hebben in totaal 126 (=86%) (basis)bibliotheken deelgenomen; er waren 147

Nadere informatie

Het non-formele bibliotheekaanbod voor volwassenen

Het non-formele bibliotheekaanbod voor volwassenen Het non-formele bibliotheekaanbod voor volwassenen Programma s laagdrempelig Voor veel laaggeletterden is leren en het volgen van formeel of non-formeel onderwijs allerminst een vanzelfsprekend. Zaken

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Partner in beeld: Alifa BikeWorks Even voorstellen: Margien & Halide van de ROC Pilot

In deze nieuwsbrief: Partner in beeld: Alifa BikeWorks Even voorstellen: Margien & Halide van de ROC Pilot In deze nieuwsbrief: Partner in beeld: Alifa BikeWorks Even voorstellen: Margien & Halide van de ROC Pilot Achttiende editie Juni 2017 Tussendoortje: Lastige taal Tip van de maand: de Liedjeskast Nieuwsbrief

Nadere informatie

Ondersteuning Taalbadklas op de SITE Nekkerhal (voorziene opstart: na de paasvakantie)

Ondersteuning Taalbadklas op de SITE Nekkerhal (voorziene opstart: na de paasvakantie) Ondersteuning Taalbadklas op de SITE Nekkerhal (voorziene opstart: na de paasvakantie) Doelgroep: kinderen van asielzoekers (kleuters + lagere school) Taken vrijwilligers: Taalstimulering Crea-atelier

Nadere informatie

Y. Koster, P. van de Burgt, J. de Boer, H. Steijn, E. van Andel

Y. Koster, P. van de Burgt, J. de Boer, H. Steijn, E. van Andel VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: E. van Andel Tel nr: 06-20094731 Nummer: 17A.00035 Datum: 12 januari 2017 Team: Sociaal beleid Tekenstukken: Nee Bijlagen: 2 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.):

Nadere informatie

Door slim samenwerken bereik je meer Workshop 13-11-2014

Door slim samenwerken bereik je meer Workshop 13-11-2014 Door slim samenwerken bereik je meer Workshop 13-11-2014 Uw wensen en verwachtingen van de workshop Met welke partijen kan je samen werken, voorbeelden en tips Wie pakt welke rol in de aanpak van laaggeletterdheid?

Nadere informatie

Taal voor het Leven. Taal voor het Leven / Language for Life

Taal voor het Leven. Taal voor het Leven / Language for Life Taal voor het Leven ABSTRACT Name / Project title Contact Person Taal voor het Leven / Language for Life Voor informatie : Stichting Lezen & Schrijven Naam : Arjan Beune Adres : Parkstraat 105, 2514 JH

Nadere informatie

(Digi-)Taalhuis Geldermalsen Een inloopcentrum voor basisvaardigheden

(Digi-)Taalhuis Geldermalsen Een inloopcentrum voor basisvaardigheden (Digi-)Taalhuis Geldermalsen Een inloopcentrum voor basisvaardigheden I m Lisanne van Iterson (i.s.m. Sonja Postulart - ROC Rivor) 26 november 2015, versie 1.0 l Vooraf Ongeveer 12 0 Zo van de Nederlandse

Nadere informatie

Pilotproject Lezen & Schrijven in de Opvang

Pilotproject Lezen & Schrijven in de Opvang Pilotproject Lezen & Schrijven in de Opvang Congres Taal voor het Leven 30-10-2013 Marleen van der Kolk (Federatie Opvang) Christine Clement (Stichting Lezen & Schrijven) Programma Voorstellen Taal voor

Nadere informatie

Vrijwilligersmodel NT1. december 2018

Vrijwilligersmodel NT1. december 2018 Vrijwilligersmodel NT1 december 2018 Kwaliteitsverbetering bij inzet vrijwilligers in educatieve trajecten NT1 De laatste jaren zien we binnen de non-formele maar ook de formele volwasseneneducatie een

Nadere informatie

Training voor Begeleiders. Edo Postma ProBiblio Anne-Lies Schrijvers-van de Peppel - ETV

Training voor Begeleiders. Edo Postma ProBiblio Anne-Lies Schrijvers-van de Peppel - ETV Training voor Begeleiders Edo Postma ProBiblio Anne-Lies Schrijvers-van de Peppel - ETV Programma Sociale Media Doelgroep Het programma Klik & Tik Community Kliks Begeleiding van de Doelgroep Mediawijsheid

Nadere informatie

Support desk Nova College Taal in de buurt Nieuwsbrief Supportdesk Taal in de Buurt, nummer 2, februari 2011

Support desk Nova College Taal in de buurt Nieuwsbrief Supportdesk Taal in de Buurt, nummer 2, februari 2011 Support desk Nova College Taal in de buurt Nieuwsbrief Supportdesk Taal in de Buurt, nummer 2, februari 2011 Via uw e mail ontvangt u vanaf december 2010 iedere twee maanden een digitale nieuwsbrief. In

Nadere informatie

1. Waarom wilt u deze cursus volgen? Welke dag is het vandaag? - - [dag] [maand] [jaar] Beste deelnemer,

1. Waarom wilt u deze cursus volgen? Welke dag is het vandaag? - - [dag] [maand] [jaar] Beste deelnemer, Welke dag is het vandaag? - - [dag] [maand] [jaar] Beste deelnemer, U gaat leren werken met de digitale overheid, ook wel e-overheid genoemd. De bibliotheek helpt u daar graag bij. Wij willen u daarom

Nadere informatie

Taalhuis: rollen en taken

Taalhuis: rollen en taken Taalhuis: rollen en taken November 2017 Verdeling rollen en taken Hieronder vindt u een opsomming van taken en rollen, die gepaard gaan met een Taalhuis. Dit document kan tijdens het opzetten van een Taalhuis

Nadere informatie

BINNEN- EN BUITENSCHOOLS: TAALVRIJWILLIGERS HEBBEN HUN EIGEN ROL. OPBRENGSTEN VAN HET VIME-PROJECT

BINNEN- EN BUITENSCHOOLS: TAALVRIJWILLIGERS HEBBEN HUN EIGEN ROL. OPBRENGSTEN VAN HET VIME-PROJECT BINNEN- EN BUITENSCHOOLS: TAALVRIJWILLIGERS HEBBEN HUN EIGEN ROL. OPBRENGSTEN VAN HET VIME-PROJECT MARLIES ELDERENBOSCH ITTA, Universiteit van Amsterdam Introductie Of je nu vluchteling bent, expat of

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 2 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: jongeren praten mee over de toekomst Jongeren 12 23 jaar We willen graag met jongeren in gesprek over de toekomst

Nadere informatie

Ellis Delken. Emmeke Boot

Ellis Delken. Emmeke Boot 2005 Ellis Delken Emmeke Boot Keurmerk Intake intake-toets leertempo opleiding werkervaring andere taal beoogd examendoel budget Cursusaanbod 2016 Fase A: van 0 naar A2 Fase B: op weg naar het examen Alfabetisering

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 28 760 Meerjarenplan Alfabetisering Nr. 57 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 21 juni 2016 De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en

Nadere informatie

Jouw leven & werk. Werkboek voor deelnemers

Jouw leven & werk. Werkboek voor deelnemers Jouw leven & werk Werkboek voor deelnemers Colofon Dit werkboek voor deelnemers hoort bij de cursus Jouw leven & werk. Dit is een cursus voor laaggeletterden die nadenken over de vraag of zij willen gaan

Nadere informatie

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Help je mee? Vrijwilligerswerk Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Help je mee?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Ieders talent een toekomst!

Ieders talent een toekomst! Ieders talent een toekomst! MEDEDELINGENBLAD Nr. 03 20 september 2018 Schoolreisje Vrijdag gaan we met de groepen 1 /2 naar Den Scherpenberg in Rucphen en met de groepen 3 t/m 7 naar Duinoord! Zorg dat

Nadere informatie

De afbouw van de verplichte winkelnering bij de roc s verloopt stapsgewijs met 25 procent per jaar:

De afbouw van de verplichte winkelnering bij de roc s verloopt stapsgewijs met 25 procent per jaar: Bijlage 1 Notitie Volwasseneneducatie: Besteding WEB middelen 2016 Inleiding Bij de bespreking van het Uitvoeringsplan Educatie 2016 in het Portefeuillehoudersoverleg Maatschappij op 25 mei 2016 heeft

Nadere informatie

Gastlessen in het Heerbeeckcollege

Gastlessen in het Heerbeeckcollege December 2018 Gastlessen in het Heerbeeckcollege In november werden we benaderd door een docent maatschappijleer en Global Perspectives met de vraag of er mogelijk een statushouder was die zijn of haar

Nadere informatie

Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Maastricht University

Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Maastricht University LAAGGELETTERDHEID IN DEN HAAG - CONCLUSIES Uitgevoerd door: CINOP Advies Etil Kohnstamm Instituut Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Maastricht University DEZE FACTSHEETRAPPORTAGE IS

Nadere informatie

ONTDEK DE KRACHT VAN IN JE WERK. Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring

ONTDEK DE KRACHT VAN IN JE WERK. Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring ONTDEK DE KRACHT VAN JE EIGEN KWETSBAARHEID IN JE WERK Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring Heb jij als hulpverlener zelf ervaring met het doormaken van herstelprocessen? Wil je onderzoeken of je

Nadere informatie

Tevredenheid ouders/verzorgers Olympus College 2013

Tevredenheid ouders/verzorgers Olympus College 2013 Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Olympus College en Quadraam Inhoud Uitkomsten per rubriek o Algemeen o Veiligheid o Informatie en communicatie o Onderwijsleerproces o Imago o Begeleiding o Schoolgebouw

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod ISKB taalcoaching 25 jaar ISKB Taal en meer In 2011 vierde de ISKB met vrijwilligers, cursisten en leerlingen haar 25 jarig bestaan. We hebben een niet meer weg te

Nadere informatie

Weilustwekker. Schooljaar Nr februari 2019

Weilustwekker. Schooljaar Nr februari 2019 Weilustwekker Schooljaar 2018-2019 Nr. 21 7 februari 2019 BIJLAGEN 21-01 Informatie over Peutergym 21-02 Nieuwsbrief Centrum Jeugd en Gezin als je kind verliefd is 21-03 Informatie over Jeugdfonds Sport

Nadere informatie

SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING

SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING Armoede in Nederland neemt toe, steeds meer mensen staan aan de zijlijn en kunnen sociaal, economisch en maatschappelijk niet mee doen. Uitstroom uit armoede lukt

Nadere informatie

Datum: Adviserend. Datum: Informerend

Datum: Adviserend. Datum: Informerend Oplegvel 1. Onderwerp Voortzetting bondgenootschap Geletterdheid 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Basistaak Efficiencytaak Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal

Nadere informatie

Informatiedocument kennismakingsbijeenkomst nonliners Voor SeniorWeb Leercentra

Informatiedocument kennismakingsbijeenkomst nonliners Voor SeniorWeb Leercentra Informatiedocument kennismakingsbijeenkomst nonliners Voor SeniorWeb Leercentra Speciale aandacht voor senioren die nog nooit met een computer, tablet of internet hebben gewerkt Er zijn nog teveel digibeten

Nadere informatie

Het sociale aanbod in West-Friesland versterken: dat doen we samen!

Het sociale aanbod in West-Friesland versterken: dat doen we samen! 2 VOORWOORD Het sociale aanbod in West-Friesland versterken: dat doen we samen! Samenwerken staat centraal bij Vrijwilligerspunt. Wij helpen met het realiseren van projecten, waarbij wij meerdere partners

Nadere informatie

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Nieuwsbrief Personeelsinfomiddag, Op 25 mei was het zover. Een personeelsinfomiddag van Dynamiek in een geheel nieuw jasje. 15 scholen lieten in hun marktkraam zien waar zij zo ontzettend trots op zijn.

Nadere informatie

ACTIEF SOLLICITEREN JOBCOACH TRAJECT

ACTIEF SOLLICITEREN JOBCOACH TRAJECT ACTIEF SOLLICITEREN JOBCOACH TRAJECT DOEL Aangemelde en toekomstige BBL studenten die geen werkplek hebben kunnen 1 à 2 onderwijsperioden na aanmelden starten aan de opleiding doordat ze (met hulp van

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2014

Nieuwsbrief maart 2014 Nieuwsbrief maart 2014 Beste lezer, De lente is begonnen en dat betekent groei. Die groei maken onze deelnemers ook door. Het Kellebeek College Via biedt kansen aan laaggeletterden en anderstaligen. In

Nadere informatie

Wilt u de vragenlijst liever op de computer invullen? Ga op internet dan naar de volgende link:

Wilt u de vragenlijst liever op de computer invullen? Ga op internet dan naar de volgende link: Welke dag is het vandaag? - - [dag] [maand] [jaar] Beste deelnemer, U gaat oefenen met de computer. De bibliotheek helpt u daar graag bij. Wij willen u daarom enkele vragen stellen. Het invullen duurt

Nadere informatie

Methodes, cursussen en andere veelgevraagde materialen voor NT2

Methodes, cursussen en andere veelgevraagde materialen voor NT2 Methodes, cursussen en andere veelgevraagde materialen voor NT2 ABC, doe je mee? (grijs) Is een NT2-methode voor gealfabetiseerde anderstaligen die nog geen voorkennis van het Nederlands hebben. Het leidt

Nadere informatie

Hierbij delen wij u mee dat op donderdag 13 februari het Bondgenootschap Laaggeletterdheid regio Nijmegen is opgericht.

Hierbij delen wij u mee dat op donderdag 13 februari het Bondgenootschap Laaggeletterdheid regio Nijmegen is opgericht. Maatschappelijke Ingekomen stuk D1 (PA 12 maart 2014) Ontwikkeling Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail

Nadere informatie

Cursussen voor volwassenen

Cursussen voor volwassenen Groningen Drenthe Overijssel 25 2012-2013 Cursussen voor volwassenen U volgt uw cursus bij het Alfa-college Het Alfa-college is het regionaal opleidingen centrum voor Noorden Oost-Nederland, met een breed

Nadere informatie