Gerard Suijkerbuijk, Afdelingsmanager Kellebeek College Educatie. Deelname educatie aan Erasmus+ project VIME

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gerard Suijkerbuijk, Afdelingsmanager Kellebeek College Educatie. Deelname educatie aan Erasmus+ project VIME"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief juli 2017 Beste lezer, Het is zomer. Een mooi moment van bezinning in de zin van terugkijken en vooruitkijken. Zo vlak voor de zomer bericht ik u graag over de ontwikkelingen in de afgelopen periode, met de nadruk op samenwerking met onze verschillende partners. De opening van Taalhuizen, onze deelname aan het Erasmus+projecten en diverse andere grote en kleine ontwikkelingen. Het blijft mooi om te zien wat de impact van onderwijs op onze cursisten is. Ik ben blij dat we weer veel deelnemers op weg geholpen hebben naar hun bestemming en ik wens u een heel fijne vakantie. Gerard Suijkerbuijk, Afdelingsmanager Kellebeek College Educatie Deelname educatie aan Erasmus+ project VIME Kellebeek College educatie is partner in het nieuwe VIME-project, vanwege de expertise op het gebied van laaggeletterdheid. De partners in het project komen uit het Verenigd Koninkrijk, Slovenië en Denemarken. Alle organisaties hebben ervaring met migranteneducatie en het inzetten van vrijwilligers. Met het Erasmus+ project VIME wordt onderzocht: wat de rollen van taalvrijwilligers zijn; welke competenties bij die rollen horen; welke training/voorbereiding gewenst is voor elke rol; hoe vrijwilligers van meerwaarde zijn bij het leren van een taal. Via diverse evenementen worden lokale partners uitgenodigd om mee te denken. Op 18 april 2017 vond het Multiplier Event plaats waarbij tijdens een interactieve werken denksessie het conceptmodel wat betreft rollen van vrijwilligers is voorgelegd aan diverse experts en ervaringsdeskundigen. Op 8 en 9 mei vond een werkconferentie plaats in Slagelse (Denemarken), waar de rollen en competenties verder uitgebouwd werden. In de komende periode gaan we concreet aan de slag met de trainingen voor onze eigen taalvrijwilligers en die van Taal voor het Leven (TVHL). Jobshadowing in Spanje In het kader van het Erasmus+ programma is een aantal collega s van educatie eind mei op een jobshadowing project in Spanje geweest. Tania Ortiz Dominguéz, de directeur van de school en haar man verwelkomden hen en brachten een bezoek aan Zaragoza. Zij waren eind november al in de week op het Kellebeek College komen kijken. De groep heeft o.a. lessen bezocht op de school in Montalban, maar ook in diverse dorpjes in de buurt. Naast uitleg over het Spaanse onderwijssysteem en de manier waarop tweede kans onderwijs wordt aangeboden aan jong volwassenen, ging het verder o.a. om het volgen van Spaans als tweede taal, Engels, informatica, een

2 leesgroep die 1 jaar in een roman van de schrijver Carbonell aan het lezen was en het lesgeven aan laaggeletterden. Het viel op dat er maar een paar docenten een beetje Engels spraken en dat de cursisten ook na het volgen van 8 jaar Engels de grootste moeite hadden om te spreken in het Engels, terwijl iedereen in Spanje van 3 tot 16 jaar verplicht die taal moet volgen op school. Er was ook een bijeenkomst met heel het Spaanse team om wederzijdse ervaringen en lesmethodieken uit te wisselen, waarbij opviel dat er veel online wordt gewerkt waarbij studenten de mogelijkheid hebben om thuis te studeren. Het was een constructieve enerverende week met veel reizen, veel eten maar vooral veel indrukken, een warm onthaal en spontane ontmoetingen. Een aanrader voor iedere collega in de volwasseneneducatie. Taalcafé Op 8 mei jl. was er weer een Taalcafé in de Centrale Bibliotheek. Dit keer werd het georganiseerd door het Kellebeek College. Er waren verschillende workshops die in het teken van de Nederlandse taal stonden, maar er werd bewust gewerkt zonder boeken. Het idee er achter is, dat je kunt leren van iedere vorm van taal. Er waren ongeveer 45 mensen en het was een heel leerzame middag.

3 Cursist Theo Herkert viert zijn 80-ste verjaardag! foto: Theo Herkert Donderdag 1 juni is in lees- en schrijfgroep de 80 ste verjaardag (!!) van onze cursist Theo Herkert uit Zevenbergen gevierd. Theo heeft al heel wat jaren les en is nog steeds erg gedreven. Ter gelegenheid van zijn verjaardag had hij zijn familie meegenomen naar de les. De docent maakte een quiz gemaakt met allerlei wetenswaardigheden over zijn geboortejaar Tijdens de les kwam Gerard Suijkerbuijk, clustermanager als verrassing hem feliciteren met een mooie bos bloemen en hield een leuke toespraak over een leven lang leren, wat voor Theo wel heel letterlijk van toepassing is! Taallessen op de Grebbe Basisschool de Grebbe in Bergen op Zoom gelooft in de filosofie dat ouders en kinderen samen één zijn, ouders praten bij op school mee in de ouderkamer, ouders leren mee op school in de Sterrengroepen en op stageplekken. Samen met ouders werkt de Grebbe aan de ontwikkeling van kinderen, maar zijn willen ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de ouders van de kinderen. De school streeft ernaar om de ouders bewust te maken van het belang van het spreken en begrijpen van de Nederlandse taal. De kinderen van deze ouders leren iedere dag nieuwe dingen en de school merkt op dat er ouders zijn die achterop raken m.b.t. het spreken en begrijpen van de Nederlandse taal. Daarom is door de Grebbe een onderzoekje gedaan bij de ouders met de vraag of ze willen deelnemen aan taallessen voor ouders. Deze lessen, op dit moment nog een pilot, worden verzorgd door het Kellebeek College. Aantrekkelijk voor de moeders is dat de lessen vallen in de schooltijd van de kinderen. In februari van dit jaar hebben zich 18 dames aangemeld en hebben ook een instaptoets gemaakt. Daaruit zijn 2 groepen gevormd die om de week taallessen volgen. Uit de eerste bevindingen blijkt dat de moeders het heel leuk en leerzaam vinden en er op dit moment (mede door veel mond op mond reclame) heel veel animo is om in het nieuwe schooljaar met nog meer moeders te willen gaan starten. Er wordt op dit moment gewerkt om de mogelijkheden te bekijken om iedere week aan de groepen de taallessen te verzorgen.

4 Opening Taalhuis in Oosterhout Op 10 april jl. opende wethouder Robin van der Helm het Digi-Taalhuis via een facetime-verbinding. Het Digi-Taalhuis biedt op allerlei terreinen ondersteuning. Zo zijn er cursussen, speciale lespakketten, taalvrijwilligers en boeken op verschillende leesniveaus. Daaronder ook moderne literatuur van schrijvers als Giphart en Kader Abdolah. In het Digi-Taalhuis werken de bibliotheek, diverse gemeenten, Surplus Welzijn, de stichting Lezen en Schrijven, Kellebeek College en Vrouwen voor Elkaar samen. Trainingen voor taalvrijwilligers Afgelopen schooljaar zijn er diverse trainingen voor taalvrijwilligers geweest in Breda, Roosendaal, Bergen op Zoom en Etten-Leur. De stichting Lezen en Schrijven heeft voor deze actieve vrijwilligers een training ontwikkeld en een aantal docenten van het Kellebeek College heeft zich bekwaamd in het geven van deze trainingen. De stichting Lezen en Schrijven heeft prachtig lesmateriaal ontwikkeld waar vrijwilligers tijdens deze training mee leren werken en dat beschikbaar komt voor vrijwilligers die de training succesvol afronden met een certificaat. De training beslaat dus 4 dagdelen (3 uur per keer). Het is belangrijk om de training helemaal te volgen omdat de vaardigheden met elkaar samenhangen. Ook kunnen deelnemers aan de training van elkaars ervaringen leren. Het certificaat wordt uitgereikt als 4 verschillende modules zijn gevolgd. Deelname Kellebeek College educatie aan project IDEAL van het Erasmus+ Na twee jaar intensieve samenwerking tussen docenten uit zes landen is het IDEALproject groots afgesloten in Rome. IDEAL staat voor Integrating Digital Education in Adult Literacy en heeft als doel digitale hulpmiddelen / lesprogramma s voor volwassenen te ontwikkelen en het gebruik ervan te stimuleren. Het is een digitaal leerplatform waar docenten hulpmiddelen kunnen vinden om ICT mogelijkheden in te zetten in de klas. De website is inmiddels in de lucht en voor iedereen in te bezoeken onder Tijdens het project hebben de diverse landen elkaar geënthousiasmeerd, geïnformeerd en aangeleerd aangaande diverse digitale mogelijkheden die bruikbaar zijn in elke lessituatie. Hoe kun je de smartphone meer of beter inzetten in de les? Wat kun je allemaal doen met een ActivBoard? Wat zijn de, eindeloze, mogelijkheden van de ipad? En hoe kun je die inzetten om bijvoorbeeld de taal te verbeteren? Hoe werkt een e- learning omgeving? Op de website is volop informatie te vinden voor docenten die hen enthousiast moeten maken om meer te doen met informatica. Na uitwisselingen in Ierland, Finland, Noorwegen, België is het project groots afgesloten met een conferentie in Rome. Meerdere functionarissen uit de (politieke) onderwijswereld waren aanwezig om hun visie op digitaal onderwijs te geven en de participanten te bedanken voor hun inzet. Docenten van NT2/BE hebben aan dit project meegedaan en zullen vervolgens hun collegae informeren.

5 Ondersteuning bibliotheken Sinds het najaar 2016 ondersteunt het Kellebeek College de Bibliotheken Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom bij de professionalisering van de vrijwilligers van de diverse Taalpunten. Naast de basistraining voor vrijwilligers van de Taaloefengroepen krijgen zij verdiepende workshops aangeboden over o.a. niveaubepaling en het gebruik van lesmateriaal. De vrijwilligers van de Taalspreekuren worden beter voorbereid op hun taak als vraagbaak en doorverwijzer voor mensen met een leervraag op het gebied van Nederlands. We hopen door onze samenwerking mensen met een Taalvraag nog beter te kunnen ondersteunen en doorverwijzen. Bezoek aan Barcelona In het kader van een Erasmus+ project, hebben afgevaardigden van de bibliotheken uit West-Brabant en Cubiss (dit is de organisatie die de bibliotheken ondersteunt), samen met collega s van het Kellebeek College in mei een bezoek gebracht aan Barcelona. Het doel van deze studiereis was om inzicht te krijgen in de wijze waarop bibliotheken in Spanje met andere organisaties samenwerken om de laaggeletterdheid te bestrijden en om te onderzoeken hoe formeel en non-formeel leren op elkaar zijn afgestemd, al dan niet in samenwerking met vrijwilligers. Met deze ervaringen kunnen de deelnemers hun voordeel doen bij het inrichten van de taalhuizen in onze regio. Eerder waren hiervoor in dit kader vanuit Erasmus+ al bezoeken gebracht aan Noorwegen en Ierland. Het was een zeer leerzame reis, waar we een goede indruk kregen van de wijze waarop de bibliotheken werken. Wat opviel was onder meer, dat er gestreefd wordt om zoveel mogelijk vestigingen dicht bij de doelgroep (op minder dan 2 kilometer afstand) te hebben: er zijn in de regio maar liefst 40 vestigingen! Afhankelijk van de wijk waarin de bibliotheek gevestigd is (we hebben er 6 bezocht) worden er meer of minder activiteiten georganiseerd om de sociale inclusie te bevorderen. Het viel ons wel op, dat de samenwerking met organisaties die zich richten op educatie minder ver gaat dan hoe wij in onze regio werken. In dat opzicht zijn wij in alle bescheidenheid- al verder gevorderd. Opening Taalhuis Etten-Leur Op donderdag 8 juni jl. is Taalhuis Etten-Leur officieel geopend. Het Taalhuis is voor iedereen die beter wil leren lezen, schrijven, rekenen of de computervaardigheden wil verbeteren. De opening vond plaats in cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer waar de bibliotheek voor de gelegenheid was omgebouwd tot een studio. In een talkshow-achtige setting nodigde directeur/bestuurder Hilda Vliegenthart diverse partners en gasten uit om samen op interactieve wijze het onderwerp te belichten. Namens het Kellebeek College

6 nam Gerard Suijkerbuijk deel aan dit panel. Taalhuis Etten-Leur is gehuisvest in cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer. De inloopuren zijn op maandag van 10:00 tot 11:00 uur, dinsdag van 19:00 tot 20:00 uur en woensdag van 16:00 tot 18:00 uur. Taalhuisactiviteiten in de bibliotheek zijn gratis en vrij toegankelijk voor iedereen. Bezoek ambassadeur Jan Kemps aan prinses Laurentien Jan Kemps, ambassadeur ABC en oud-cursist schreef het volgende: 7 juni was ik al vroeg op weg naar Den Haag, best wel zenuwachtig, zal vandaag Prinses Laurentien persoonlijk ontmoeten bij haar thuis. We werden heel goed ontvangen, met koffie en broodjes. Er waren nog 3 andere ambassadeurs aanwezig, was heel leuk om samen ervaringen uit te wisselen. Plots stond Laurentien binnen wat een spontane vrouw, ze was ons dankbaar dat we aanwezig waren. Samen hebben we de problemen voor kunnen leggen waar je als laaggeletterdheid tegen aan loopt. Als schreef ze op om te kijken wat er in haar mogelijkheid licht om er een oplossing voor te zoeken. Ook kregen we de mogelijkheid om onze eigen idee van aanpak uit te leggen. Na nog gezellig samen met haar wat gedronken te hebben ben ik rond 3uur weer richting huis gegaan wat een fantastische dag een om nooit meer te vergeten. Bedankt stichting lezen en schrijven, stichting a b c Tilburg in het vertrouwen dat jullie in mij hebben.

7 Week van de Alfabetisering In de week van 4 tot 10 september vindt de Week van de Alfabetisering plaats met als thema: Een goede daad is het delen waard. In diverse gemeenten zal aandacht besteed worden aan deze belangrijke week. Op 6 september vindt in Breda een internationale conferentie plaats Brick by Brick. n.a.v. het Erasmus+ project Extending the Literacy House Approach. Voor meer informatie kunt u terecht bij Lianne Knobel l.knobel@nieuweveste.nl Vragen, reacties, nieuwssuggesties, iemand aanmelden? Natuurlijk is Kellebeek College Via benieuwd naar uw mening over deze digitale nieuwsbrief. Laat het ons weten! Bel/mail met Sonja van den Berge, telefoon , S.vandenBerge@rocwb.nl De volgende digitale nieuwsbrief verschijnt in december 2017.

Deelname Kellebeek College educatie aan project IDEAL van het Erasmus+ programma

Deelname Kellebeek College educatie aan project IDEAL van het Erasmus+ programma Nieuwsbrief maart 2017 Beste lezer, Zowel kalenderjaar 2017 als schooljaar 2016-2017 zijn inmiddels in volle gang. In de eerste helft van dit schooljaar hebben er onder de vlag van Basiseducatie en Nederlands

Nadere informatie

Gerard Suijkerbuijk, Clustermanager Basiseducatie, NT2 en VAVO

Gerard Suijkerbuijk, Clustermanager Basiseducatie, NT2 en VAVO Nieuwsbrief juli 2016 Beste lezer, Het schooljaar is alweer voorbij. In deze laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie een terugblik op veel activiteiten, zoals workshops, trainingen en cursussen, maar

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli Beste lezer,

Nieuwsbrief juli Beste lezer, Nieuwsbrief juli 2019 Beste lezer, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van het Kellebeek College Educatie. Voor het laatst met de naam Kellebeek omdat met ingang van het nieuwe schooljaar Educatie niet meer

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief treft u een overzicht aan van activiteiten die met medewerking van het Kellebeek College cluster Educatie zijn uitgevoerd.

In deze nieuwsbrief treft u een overzicht aan van activiteiten die met medewerking van het Kellebeek College cluster Educatie zijn uitgevoerd. Nieuwsbrief juli 2018 Beste lezer, In deze nieuwsbrief treft u een overzicht aan van activiteiten die met medewerking van het Kellebeek College cluster Educatie zijn uitgevoerd. Het betreft een scala aan

Nadere informatie

Hierbij bieden wij u wederom de nieuwsbrief aan van het team Basiseducatie/Nederlands als Tweede Taal van het Kellebeek College.

Hierbij bieden wij u wederom de nieuwsbrief aan van het team Basiseducatie/Nederlands als Tweede Taal van het Kellebeek College. Nieuwsbrief december 2018 Beste lezer, Hierbij bieden wij u wederom de nieuwsbrief aan van het team Basiseducatie/Nederlands als Tweede Taal van het Kellebeek College. We hebben de afgelopen periode weer

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2015

Nieuwsbrief juli 2015 Nieuwsbrief juli 2015 Beste lezer, Het is volop zomer en onze cursisten hebben de laatste lessen van dit schooljaar inmiddels afgerond. Het was wederom een schooljaar vol uitdagingen, met als belangrijke

Nadere informatie

lllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllll

lllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllll Gemeente f Bergen op Zoom Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom lllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllll Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk U17-017806 Beh. door

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2017

Nieuwsbrief december 2017 Nieuwsbrief december 2017 Beste lezer, Op de valreep voor de kerstvakantie informeer ik u graag over de hoogtepunten van de afgelopen periode. We zijn het cursusjaar goed gestart met een bijdrage aan diverse

Nadere informatie

Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018

Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018 Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018 Doel Informele taalondersteuning bieden aan alle inwoners van Hengelo met een taalachterstand om zo de Nederlandse taal te bevorderen. Doelgroep Alle inwoners van

Nadere informatie

Volunteers in Migrant Education: roles and competences Utrecht, 18 april 2017

Volunteers in Migrant Education: roles and competences Utrecht, 18 april 2017 Volunteers in Migrant Education: roles and competences Utrecht, 18 april 2017 Introductie Werken met vrijwilligers bij tweede taalverwerving: rollen en competenties (VIME) Europese Commissie Erasmus +

Nadere informatie

Voor informatie en aanmeldingen kan er contact worden opgenomen de Taalhuiscoördinator(en) van het Alfa-college.

Voor informatie en aanmeldingen kan er contact worden opgenomen de Taalhuiscoördinator(en) van het Alfa-college. 1 november 2017 april 2018: - Opzet en voortgang van het project, aantal te betrekken en betrokken partners, aantal te bereiken en bereikte inwoners, bereikte doelen in het kader van participatie van inwoners

Nadere informatie

TAALCOACHING in/en de bibliotheek

TAALCOACHING in/en de bibliotheek TAALCOACHING in/en de bibliotheek TAALCOACHING EN/IN DE BIBLIOTHEEK Eline Dragt - projectleider Het Begint met Taal 20 juni 2017 DOEL WORKSHOP Informeren en inspireren over verschillende vormen van taalcoaching.

Nadere informatie

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 Plan van Aanpak en samen op weg Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 De Expeditie Er gaan 85 docenten samen op pad. Doel: De docenten en leerlingen ervaren dat de inzet van ICT een meerwaarde

Nadere informatie

SAMEN DIGITAAL : de opgave

SAMEN DIGITAAL : de opgave SAMEN DIGITAAL : de opgave -> Bibliotheek Utrecht, Mariken van Meer Internetvaardigheden Utrechtse situatie De Utrechtse aanpak / Leven en Leren -> Stichting Digisterker, Piet Boekhoudt CBS typen internetvaardigheden

Nadere informatie

Nieuwsbrief Dinsdag 31 oktober 2017

Nieuwsbrief Dinsdag 31 oktober 2017 Nieuwsbrief Dinsdag 31 oktober 2017 Nr. 7 Belangrijke data In de week na elke vakantie is er luizencontrole. Elke dinsdag om 8.15 uur is er Ouderkamer. Woensdag 8 november Nationaal Schoolontbijt Donderdag

Nadere informatie

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool De vakantieschool is een bijzonder moment, waarbij de sfeer op school anders is dan anders. Er is extra aandacht voor de leerlingen en de

Nadere informatie

Even voorstellen: Taalpunt Team

Even voorstellen: Taalpunt Team In deze nieuwsbrief: Even voorstellen: Taalpunt Team Verslag vrijwilligersbijeenkomst Tussendoortje Tip van de maand: Woord voor Woord Hoera, geslaagd! Even voorstellen: Taalpunt Team Sinds september zitten

Nadere informatie

Gezamenlijke Aanpak Laaggeletterdheid in West-Brabant

Gezamenlijke Aanpak Laaggeletterdheid in West-Brabant Gezamenlijke Aanpak Laaggeletterdheid in West-Brabant Voortgangsbericht De WVS-groep en de bibliotheken in de regio West-Brabant namen afgelopen jaar het initiatief om gezamenlijk educatie-trajecten te

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18 december 2015

Nieuwsbrief 18 december 2015 Nieuwsbrief 18 december 2015 De Waalse school ontmoet burgemeester Aboutaleb! Woensdagmiddag is door burgemeester Aboutaleb in de Centrale Bibliotheek de tentoonstelling 'Samen leven' geopend. In deze

Nadere informatie

Taal voor het Leven. Taal voor het Leven / Language for Life

Taal voor het Leven. Taal voor het Leven / Language for Life Taal voor het Leven ABSTRACT Name / Project title Contact Person Taal voor het Leven / Language for Life Voor informatie : Stichting Lezen & Schrijven Naam : Arjan Beune Adres : Parkstraat 105, 2514 JH

Nadere informatie

Aanbod. laaggeletterdheid en inburgering

Aanbod. laaggeletterdheid en inburgering Aanbod laaggeletterdheid en inburgering voor Organisaties voor volwasseneneducatie 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding...2 Aanbod algemeen Kernaanbod...3 Aanvullend aanbod: wisselcollecties...4 Aanvullend

Nadere informatie

PROGRAMMA WEEK VAN DE ALFABETISERING 2018

PROGRAMMA WEEK VAN DE ALFABETISERING 2018 PROGRAMMA WEEK VAN DE ALFABETISERING 2018 MAANDAG 3 SEPTEMBER Taal is zeg maar écht ons ding Ster College organiseert deze middag allerlei taalactiviteiten. Het programma is als volgt: 13.00 uur Ontvangst

Nadere informatie

Johnny van Bochove. Kerstviering

Johnny van Bochove. Kerstviering ! Implacement Projecten heeft een mooi jaar achter de rug met vele vertrouwde gezichten die voor stabiliteit zorgden en nieuwe gezichten die een belangrijke bijdrage leverden aan verfrissende ideeën. Er

Nadere informatie

SEPTEMBER 2017 Nieuwjaarsreceptie

SEPTEMBER 2017 Nieuwjaarsreceptie SEPTEMBER 2017 Beste ouder(s)/verzorger(s), We beginnen deze nieuwsbrief met mooi nieuws! Meester Arjen is op vrijdag 25 augustus 2017 vader geworden van Milou Jenna. Wij willen meester Arjen en zijn gezin

Nadere informatie

Vrijwilligersmodel NT1. december 2018

Vrijwilligersmodel NT1. december 2018 Vrijwilligersmodel NT1 december 2018 Kwaliteitsverbetering bij inzet vrijwilligers in educatieve trajecten NT1 De laatste jaren zien we binnen de non-formele maar ook de formele volwasseneneducatie een

Nadere informatie

Donderdag, 1 september 2016

Donderdag, 1 september 2016 Akkersleep 1-3 6641 WR Beuningen T. 024 677 26 04 F. 024 677 89 59 info@dehoeven.nl www.dehoeven.nl Donderdag, 1 september 2016 Welkom (terug) op school De zomervakantie is voorbij en het nieuwe schooljaar

Nadere informatie

Algemeen Cito-vo toetsen klas 2 Sportmiddag klas 1

Algemeen Cito-vo toetsen klas 2 Sportmiddag klas 1 Algemeen In deze nieuwsbrief hebben we weer informatie voor u op een rij gezet en kunnen we u laten meegenieten van allerlei leuke activiteiten die onlangs bij ons op school hebben plaatsgevonden. Cito-vo

Nadere informatie

Door slim samenwerken bereik je meer Workshop 13-11-2014

Door slim samenwerken bereik je meer Workshop 13-11-2014 Door slim samenwerken bereik je meer Workshop 13-11-2014 Uw wensen en verwachtingen van de workshop Met welke partijen kan je samen werken, voorbeelden en tips Wie pakt welke rol in de aanpak van laaggeletterdheid?

Nadere informatie

Taal&Werk. Vergroot uw kansen

Taal&Werk. Vergroot uw kansen Taal&Werk Vergroot uw kansen Taal&Werk biedt ondersteuning bij taallessen, persoonlijke ontwikkeling en loopbaanvragen Laat u verrassen! Taal&Werk Inleiding Taal verbindt. Het belang van het beheersen

Nadere informatie

Even bijpraten. Maart Belangrijke data. Beste ouders, Waar zijn wij als team mee bezig.

Even bijpraten. Maart Belangrijke data. Beste ouders, Waar zijn wij als team mee bezig. Even bijpraten Maart 2018 Belangrijke data 2 april tweede paasdag 20 april Koningsspelen 24, 25, 26 april eindtoets 27 april koningsdag 30 april t/m 11 mei: mei vakantie RKPC Basisschool De Toekomst Ageommeleane

Nadere informatie

Nieuwsbrief. De Zilveren Maan. Start van het schooljaar 2015-2016 Zes weken zomervakantie zijn voorbij gevlogen! van Openbare Basisschool

Nieuwsbrief. De Zilveren Maan. Start van het schooljaar 2015-2016 Zes weken zomervakantie zijn voorbij gevlogen! van Openbare Basisschool Nieuwsbrief van Openbare Basisschool De Zilveren Maan veertiende jaargang nummer 1 datum: 28-08-2015 De Zilveren Maan Start van het schooljaar 2015-2016 Zes weken zomervakantie zijn voorbij gevlogen! De

Nadere informatie

Nieuwsbrief KBS De Boxem

Nieuwsbrief KBS De Boxem Nr. 1 Jaargang 8 september 2017 Nieuwsbrief KBS De Boxem Agenda 15 september Kalender mee 18 t/m 24 september Gülçin Bayindir afwezig i.v.m. studiereis 22 september Nieuwsbrief 2 28 september 19.00 Informatieavond

Nadere informatie

TWEETALIG ONDERWIJS VERLEG JE GRENZEN!

TWEETALIG ONDERWIJS VERLEG JE GRENZEN! TWEETALIG ONDERWIJS VERLEG JE GRENZEN! GO INTERNATIONAL! Wil je uitstekend Engels leren spreken, ga je kiezen voor havo- of vwo-onderwijs en zie je het wel zitten om tijdens je middelbare schooltijd één

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 14. Voorwoord. Rommelmarkt. C1000 Cambuurplein spaaractie.

Nieuwsbrief juli 14. Voorwoord. Rommelmarkt. C1000 Cambuurplein spaaractie. Voorwoord. Hier is weer de nieuwsbrief, tevens laatste dit jaar, van onze school, met de nodige informatie over school erin opgenomen. In deze nieuwsbrief is er info over de schoolkalender, de schoolgids,

Nadere informatie

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Nieuwsbrief Personeelsinfomiddag, Op 25 mei was het zover. Een personeelsinfomiddag van Dynamiek in een geheel nieuw jasje. 15 scholen lieten in hun marktkraam zien waar zij zo ontzettend trots op zijn.

Nadere informatie

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsaanbod najaar 2013 voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Webmaster... 5 3.2 Workshop Beleidsbeïnvloeding Wmo... 6 3.3 Workshop

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor Unicef vrijwilligers in de regio Leiden en omstreken. Allereerst de beste wensen voor een goed en gezond 2013!

Nieuwsbrief voor Unicef vrijwilligers in de regio Leiden en omstreken. Allereerst de beste wensen voor een goed en gezond 2013! Nieuwsbrief voor Unicef vrijwilligers in de regio Leiden en omstreken Beste Vrijwilligers, Allereerst de beste wensen voor een goed en gezond 2013! We hopen dat het een mooi UNICEF jaar wordt voor ons

Nadere informatie

Nieuwsbrief Dinsdag 20 september 2016 Nr. 3

Nieuwsbrief Dinsdag 20 september 2016 Nr. 3 Nieuwsbrief Dinsdag 20 september 2016 Nr. 3 Belangrijke data Elke eerste schooldag na de vakantie is het luizencontrole. Woensdag 21 september Informatiemiddag 14.30 uur of -avond 18.00 uur groepen 4,

Nadere informatie

Maandbrief november Heiloo 2018

Maandbrief november Heiloo 2018 Maandbrief november Heiloo 2018 Beste ouders, Projectafsluiting: Wat hadden we een vrolijke, gezellige en bijzondere middag op donderdag 18 oktober! Er was een tentoonstelling, door de hele school, waarin

Nadere informatie

In de periode tot en met 19 april vieren de volgende leerlingen hun verjaardag:

In de periode tot en met 19 april vieren de volgende leerlingen hun verjaardag: BIJZONDERHEDEN KOMENDE WEKEN Do 5-4 Workshops hiphop/streetdance Vr 6-4 Ma 9-4 Deze week: pré-adviezen groep 7 Di 10-4 Wo 11-4 Do 12-4 Girlsday groep 7 Vr 13-4 Staking; de school is deze dag niet open.

Nadere informatie

basisschool De Wiekslag / Goudhaanstraat 38 / 0316-262860 / www.dewiekslag.com / info@dewiekslag.com 1

basisschool De Wiekslag / Goudhaanstraat 38 / 0316-262860 / www.dewiekslag.com / info@dewiekslag.com 1 NIEUWSBRIEF 1 4 september 2015 DATA OVERZICHT: Woensdag 16 september Informatieavond Woensdag 23 september Studiedag (alle leerlingen vrij) Woensdag 23 september Schoolvoetbaltoernooi groep 7/8 Woensdag

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Hasselbraam

Nieuwsbrief De Hasselbraam Nieuwsbrief De Hasselbraam nr. 33 7 juni 2017 Agenda Uitgelicht 8 juni Opening Taalhuis 12 juni t/m 15 juni De Avondvierdaagse 14 juni Nationale Buitenspeeldag Nationale buitenspeeldag Lees verder Avondvierdaagse

Nadere informatie

Lekker lezen, lekker schrijven!

Lekker lezen, lekker schrijven! Nieuwsbrief MAAK EEN NIEUWE START! Campagne laaggeletterdheid Kockie Neven k.neven@rocleiden.nl Regio Holland Rijnland Ineke Berkhout iberkhout@idcollege.nl Nummer 8 - december 2009 Cora Brussee c.brussee@rocleiden.nl

Nadere informatie

Noordoostpolder. Jaarcijfers 2018

Noordoostpolder. Jaarcijfers 2018 Noordoostpolder Jaarcijfers 2018 JAARCIJFERS HUIS VOOR TAAL NOP 2018 WAT IS HUIS VOOR TAAL? In Huis voor Taal komen activiteiten en expertise op het gebied van leren, ontwikkelen, het sociale- en non-formeel

Nadere informatie

Heel Zuidwester bakt!

Heel Zuidwester bakt! NIEUWSBRIEF ZUIDWESTER 20 november 2018 Heel Zuidwester bakt! Mededelingen 19-23 november 10-minuten gesprekken facultatief 5 december Sintviering 7 december Spelletjesochtend groep 1/2 Beste ouders, Misschien

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JULI

NIEUWSBRIEF JULI NIEUWSBRIEF JULI 2019 OPROEP: TUINMAN/VROUW www.bslaetare.nl Bent u of kent u iemand uit Kilder of omgeving die groene vingers heeft, houdt van tuinieren en een bijdrage wil leveren aan onze school door

Nadere informatie

De nieuwsbrief. nummer april Oudelandselaan ER Berkel en Rodenrijs.

De nieuwsbrief. nummer april Oudelandselaan ER Berkel en Rodenrijs. Jaargang 15 De nieuwsbrief nummer 14 21 april 2017 Locatie Oudelandselaan 141 2652 ER Berkel en Rodenrijs 010-511 3280 directie@daltondeklipper.nl Locatie Gouden Uillaan 28 2652 KJ Berkel en Rodenrijs

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2018

Nieuwsbrief december 2018 Nieuwsbrief december 2018 Vrijdag 21 dec. Maandag 7 jan. Dinsdag 8 jan. Woensdag 9 jan. Woensdag 9 jan. Donderdag 24 jan. 12.00u. start kerstvakantie Studiedag leerkrachten, kinderen zijn vrij. Weer naar

Nadere informatie

Verankering laaggeletterdheid in gemeentelijk beleid. Soler Berk Stichting Lezen & Schrijven

Verankering laaggeletterdheid in gemeentelijk beleid. Soler Berk Stichting Lezen & Schrijven Verankering laaggeletterdheid in gemeentelijk beleid Soler Berk Stichting Lezen & Schrijven Dinsdag 30 oktober 2012 Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven initiatief van H.K.H. Prinses

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nr

Nieuwsbrief. Nr Nieuwsbrief Nr. 15 13-04-2017 We zijn nu ook te volgen via Facebook sportbasisschool Het Startblok ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Weilustwekker. Schooljaar Nr april 2019

Weilustwekker. Schooljaar Nr april 2019 Weilustwekker Schooljaar 2018-2019 Nr. 30 18 april 2019 BIJLAGE 30-01 Informatie over Zomerkampen Breda 2019 30-02 Informatie over Op Reis met Petrus & Paulus VAN HET TEAM Beste ouders en verzorgers, We

Nadere informatie

Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl

Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl 13 e nieuwsbrief, vrijdag 7 maart 2014 Beste ouders, In deze nieuwsbrief kunt u ons nieuwe voetbalelftal zien, leest

Nadere informatie

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst!

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal doet meer In Utrecht wonen meer dan 15.000 volwassenen

Nadere informatie

Assalamoe aleikoum geachte ouders en verzorgers,

Assalamoe aleikoum geachte ouders en verzorgers, Assalamoe aleikoum geachte ouders en verzorgers, Het schooljaar is inmiddels weer in volle gang en het is goed om te zien hoe ieder zijn draai weer gevonden heeft. Er heerst een warme en taakgerichte cultuur

Nadere informatie

Niet vergeten. Vanuit de directie: Afscheid groep 8. Tot slot. 12 juli 2017, jaargang 7 nummer 11

Niet vergeten. Vanuit de directie: Afscheid groep 8. Tot slot. 12 juli 2017, jaargang 7 nummer 11 12 juli 2017, jaargang 7 nummer 11 Niet vergeten woensdag 12 juli Musical groep 8 (let op: i.p.v. dinsdag 11 juli) woensdag 12 juli Dassenbur(i)cht 11 donderdag 13 juli Doorschuifmiddag vrijdag 14 juli

Nadere informatie

13 maart 2015

13 maart 2015 1261 www.clarafabriciusschool.nl 13 maart 2015 16 maart 11.30 uur 13.00 uur Groep 3/4 tennisles op het tennisveld 17 maart 9.30 uur - Groep 3 excursie naar de Betuwe Express 18 maart Meester René geeft

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4 23 november 2016

Nieuwsbrief 4 23 november 2016 Nieuwsbrief 4 23 november 2016 Beste ouders, Vol verwachting klopt ons hart.. Een zin uit een liedje voor Sinterklaas dat erg van toepassing is voor de kinderen, de ouders en het team van basisschool Olympia.

Nadere informatie

EU-Speak _ leslla docenten

EU-Speak _ leslla docenten EU-Speak _ leslla docenten Wat heeft een docent nodig om de laaggeletterde volwassen immigrant te leren lezen en schrijven? EU-Speak 1 Partners: Engeland, Zweden, Denemarken, Duitsland, Spanje, Nederland

Nadere informatie

Montessori Nieuws. No. 2 November 2011. Dit nummer is helemaal gewijd aan het tweetalig onderwijs, onze TTO-stroom.

Montessori Nieuws. No. 2 November 2011. Dit nummer is helemaal gewijd aan het tweetalig onderwijs, onze TTO-stroom. 1 No. 2 November 2011 Geachte ouder(s)/verzorger(s), Hier is alweer het tweede nummer van het. Dit nummer is helemaal gewijd aan het tweetalig onderwijs, onze TTO-stroom. Op dat gebied is er een aantal

Nadere informatie

Beste ouders / verzorgers, Bij deze sturen wij u de nieuwsbrief van april 2019.

Beste ouders / verzorgers, Bij deze sturen wij u de nieuwsbrief van april 2019. Beste ouders / verzorgers, Bij deze sturen wij u de nieuwsbrief van april 2019. Tevredenheidspeiling Om goed onderwijs te kunnen blijven geven is het voor onze school belangrijk om te weten wat u van de

Nadere informatie

Basisschool Pius X. Vervanging van leerkrachten bij ziekte

Basisschool Pius X. Vervanging van leerkrachten bij ziekte Jaargang 18. Nieuwsbrief nr. 8 van 26 januari 2016 Jordaansingel 20. 781GP Haaksbergen. Tel. 03-721396. directie@piusx.eu Basisschool Pius X Vervanging van leerkrachten bij ziekte Hierbij willen wij u

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: zet ideeën van jongeren om in daden Jongeren 12 23 jaar We willen graag in gesprek met jongeren die een positieve

Nadere informatie

Nieuwsbrief de Regenboog. okt Nieuwsbrief basisschool de Regenboog Cuijk, oktober Kalender en belangrijke data

Nieuwsbrief de Regenboog. okt Nieuwsbrief basisschool de Regenboog Cuijk, oktober Kalender en belangrijke data Nieuwsbrief de Regenboog okt. 2017 Kalender en belangrijke data Maandag 2 t/m vrijdag 13 oktober Donderdag 5 oktober Woensdag 4 t/m vrijdag 13 oktober Vrijdag 13 oktober Maandag 16 t/m vrijdag 20 oktober

Nadere informatie

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016 Cursussen digitale vaardigheden januari - juni 2016 Een leven lang leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2018

Nieuwsbrief oktober 2018 Beste ouders, verzorgers Nieuwsbrief oktober 2018 Voor u ligt alweer de tweede nieuwsbrief van dit schooljaar. Een mooie kans voor mij om me aan u voor te stellen. Mijn naam is Nicole Roeken, ik ben 42

Nadere informatie

ACADEMIE. Scholing en evenementen

ACADEMIE. Scholing en evenementen ACADEMIE Scholing en evenementen 2019-2020 Beste collega, ICC-er, leerkracht, directeur, Afgelopen jaar heeft Collage met groot succes de Collage Academie geïntroduceerd. Vele leerkrachten uit het Almeerse

Nadere informatie

Het sociale aanbod in West-Friesland versterken: dat doen we samen!

Het sociale aanbod in West-Friesland versterken: dat doen we samen! 2 VOORWOORD Het sociale aanbod in West-Friesland versterken: dat doen we samen! Samenwerken staat centraal bij Vrijwilligerspunt. Wij helpen met het realiseren van projecten, waarbij wij meerdere partners

Nadere informatie

Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie. Peter van Deursen Hannah Achterbosch

Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie. Peter van Deursen Hannah Achterbosch Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie Peter van Deursen Hannah Achterbosch Wat is Erasmus+ Subsidieprogramma van de Europese Unie voor onderwijs, training, jeugd en sport. Looptijd: 2014-2020.

Nadere informatie

Nieuw schoolplan. TORENPRAAT

Nieuw schoolplan. TORENPRAAT TORENPRAAT 2018-2019 13 Nieuw schoolplan. Woensdag februari zijn we begonnen met een eerste aanzet voor ons nieuwe schoolplan, waarin onze richting voor de periode 2019-2023 wordt bepaald. Aan de hand

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni 2016

Nieuwsbrief juni 2016 Nieuwsbrief 15 29 juni 2016 Beste jongens en meisjes, beste ouders, Allereerst goed nieuws! Dit betreft vooral de groepen 3-3+ en 4 : juf Marieke van de Velde en juf Janny Machielsen kunnen tot aan de

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 22 augustus 2018

Nieuwsbrief 1 22 augustus 2018 Nieuwsbrief 1 22 augustus 2018 Beste kinderen en ouders, De vakantie zit er weer op. Gelukkig is iedereen weer veilig teruggekeerd en hebben we allemaal kunnen genieten van het fantastische weer. Afgelopen

Nadere informatie

Wij gaan weg: Beste ouders,

Wij gaan weg: Beste ouders, Wij gaan weg: Ik heb de laatste vier jaar met heel veel plezier op de Archipel gewerkt. Maar na 42 jaar werken in het onderwijs is het ook goed om te stoppen en ga ik met pensioen. Ik kijk terug op een

Nadere informatie

Resultaten samenwerking Arbeidsmarktregio West-Brabant Van september 2013 tot september 2014

Resultaten samenwerking Arbeidsmarktregio West-Brabant Van september 2013 tot september 2014 Bijlagen Overdrachtsdocument Samenwerkingsverband West-Brabant 1 Resultaten samenwerking Arbeidsmarktregio West-Brabant Resultaten samenwerking Arbeidsmarktregio West-Brabant Van september 2013 tot september

Nadere informatie

Jaarverslag taalcoaching 2016

Jaarverslag taalcoaching 2016 Jaarverslag taalcoaching 2016 Inleiding Inwoners van Krimpen worden in dit project geholpen hun taalbeheersing te verbeteren. In de praktijk zijn dit vooral allochtone inwoners(vluchtelingen en statushouders).

Nadere informatie

In deze Nieuwsbrief: Beste VvP-leden,

In deze Nieuwsbrief: Beste VvP-leden, Is deze e-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de webversie. Beste VvP-leden, Na het droeve bericht van het overlijden van Hanny Huntjens (zie onderstaand het 'in memoriam') pakken we met elkaar ook

Nadere informatie

Cursus - en activiteitenoverzicht Samen doen! Doe je ook mee?

Cursus - en activiteitenoverzicht Samen doen! Doe je ook mee? Cursus - en activiteitenoverzicht 2018 2019 Samen doen! Doe je ook mee? VOORWOORD Hierbij vind je het overzicht van de activiteiten en cursussen in 2018 2019. Welzijn De Meierij organiseert activiteiten

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Juli Beste ouders en verzorgers,

NIEUWSBRIEF Juli Beste ouders en verzorgers, NIEUWSBRIEF Juli 2019 Beste ouders en verzorgers, Voor u ligt alweer de laatste nieuwsbrief van dit schooljaar, nog een paar dagen en het is zomervakantie, dit is door heel de school te zien en te merken.

Nadere informatie

Nieuwsbrief CBS De Schalmei

Nieuwsbrief CBS De Schalmei Nieuwsbrief CBS De Schalmei Je mag zijn wie je bent en gebruik maken van je talent! Schooljaar 2014-2015 nieuwsbrief 18 vrijdag 12 juni 2015 Beste ouders, Het doet mij goed om te zien hoe actief vele mensen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2, MIDDELLAND COLLEGE, 23 juli 2018

NIEUWSBRIEF 2, MIDDELLAND COLLEGE, 23 juli 2018 Middelland College NIEUWSBRIEF 2, MIDDELLAND COLLEGE, 23 juli 2018 Beste ouder(s)/verzorger(s), De verbouwing is al een aantal weken gaande, in eerste instantie hebben de bouwers zich gericht op het verwijderen

Nadere informatie

U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders

U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders Debora Wattel, GGD GHOR Nederland Marthine Bos, GGD IJsselland Teberh Belay, Sleutelpersoon Marlies Overmars, Saam Welzijn Ghassan al Hariri,

Nadere informatie

Najaarsaanbod van het CJG Barneveld

Najaarsaanbod van het CJG Barneveld Najaarsaanbod van het CJG Barneveld Cursussen, workshops en lezingen Kinderen, jongeren, ouders en opvoeders Kijk op www.cjgbarneveld.nl/cursussen voor informatie, data & tijden Speciale editie voor De

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 22. Vrijdag 5 februari 2016 INHOUD BIJLAGE BIJ . Schooljaar Beste ouders,

NIEUWSBRIEF 22. Vrijdag 5 februari 2016 INHOUD BIJLAGE BIJ  . Schooljaar Beste ouders, Schooljaar 2015-2016 NIEUWSBRIEF 22 Vrijdag 5 februari 2016 INHOUD Beste ouders, Ø Directie Ø ACSIS voetbalcompetities Ø Nieuwe invalleerkracht Ø Adviesraad Ø Zomerkampen: o Lunteren o Oostende o Amsterdam

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F Nieuwsbrief van Coen ~ April 2017 ~

N I E U W S B R I E F Nieuwsbrief van Coen ~ April 2017 ~ N I E U W S B R I E F Nieuwsbrief van Coen ~ April 2017 ~ De Vreedzame school Blok 4: We hebben hart voor elkaar Leestip van meester Berrie Op school beginnen we de dag altijd met een kwartier lezen. Als

Nadere informatie

schooljaar aflevering 02 In deze Nieuwsflits:

schooljaar aflevering 02 In deze Nieuwsflits: schooljaar 2017-2018 aflevering 02 In deze Nieuwsflits: Informatieavond Studiedag Staking Overblijvers gevraagd! Overblijfreis Vervoer gevraagd! Kinderboekenweek vervoer Hoofdluis Meer Moerdijk Korte berichten

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 2 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: jongeren praten mee over de toekomst Jongeren 12 23 jaar We willen graag met jongeren in gesprek over de toekomst

Nadere informatie

Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs

Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs Jaarverslag 2014 Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs (SVA) De Ontmoeting 49 3823 HH Amersfoort Contactpersoon: Linda Rook (voorzitter) T 06 244 34 397 E info@vluchtelingenambassadeurs.nl

Nadere informatie

Vragenlijst Leercentrum inventarisatie 2016

Vragenlijst Leercentrum inventarisatie 2016 Vragenlijst Leercentrum inventarisatie 2016 1. Vul hieronder de naam in van het Leercentrum waarvoor u deze inventarisatie invult. Toelichting: - Als u de inventarisatie voor meerdere Leercentra invult,

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma Juli - december 2016 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Informail 23 februari 2017 Prins Willem-Alexanderschool

Informail 23 februari 2017 Prins Willem-Alexanderschool Informail 23 februari 2017 Prins Willem-Alexanderschool Rondom de Bijbel Personeel Dinsdag heeft groep 2 afscheid genomen van juf Naomi. We danken haar voor de lessen die ze gegeven heeft in groep 2. We

Nadere informatie

Jan Harmenshof Nieuws 2015

Jan Harmenshof Nieuws 2015 Jan Harmenshof Nieuws 2015 Bedankje Graag willen wij iedereen enorm bedanken voor de geweldige dag die o.a. voor mijn jubileum c.q. mijn afscheid werd georganiseerd. De aankomst bij school met alle leerlingen

Nadere informatie

Taalhuis Haarlemmermeer

Taalhuis Haarlemmermeer Taalhuis Haarlemmermeer Wat is een Taalhuis? Het Taalhuis in de Bibliotheek Haarlemmermeer is een plek waar volwassenen beter kunnen leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Burgers kunnen

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Partner in beeld: Alifa Opvoedondersteuning

In deze nieuwsbrief:  Partner in beeld: Alifa Opvoedondersteuning In deze nieuwsbrief: Partner in beeld: Alifa Opvoedondersteuning In de media: Deelnemer Ahmed Tussendoortje: Poll Tip van de maand: Je kan me wat.nl Save the date: Zestiende editie April 2017 vrijwilligersbijeenkomst

Nadere informatie

Het Begint met Taal. & Taal doet meer. Sylvia de Groot Heupner Mariëlle van Rooij Florence Monbredau

Het Begint met Taal. & Taal doet meer. Sylvia de Groot Heupner Mariëlle van Rooij Florence Monbredau Het Begint met Taal & Taal doet meer Sylvia de Groot Heupner Mariëlle van Rooij Florence Monbredau Welkom en kennismaking Wat betekent gezondheid voor jullie? https://www.youtube.com/watch?v=wzkw2hq2fks

Nadere informatie

Nieuwsbrief. 4 september 2018

Nieuwsbrief. 4 september 2018 Nieuwsbrief 4 september 2018 In deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de komende activiteiten en andere zaken die de school betreffen. Agenda 5 september Start verkiezingen leerlingenraad 6 september

Nadere informatie

AGENDA WEEKSLUITING Vrijdag 23 februari (Noord) Maanstenen en Zwerfkeien. Voorjaarsvakantie 26 februari t/m 4 maart.

AGENDA WEEKSLUITING Vrijdag 23 februari (Noord) Maanstenen en Zwerfkeien. Voorjaarsvakantie 26 februari t/m 4 maart. Het Toermalijntje 19-02-2018 2017/2018 nummer 11 AGENDA WEEKSLUITING Vrijdag 23 februari (Noord) Maanstenen en Zwerfkeien. Voorjaarsvakantie 26 februari t/m 4 maart. Rapportgesprekken donderdag 8 maart

Nadere informatie

Wiekendje. Vanuit het MT. In dit nummer: 14 april

Wiekendje. Vanuit het MT. In dit nummer: 14 april Basisschool Het Molenven Koninginnelaan 1c 5263 DP Vught info@molenven.nl jaarboekmolenven@hotmail.nl 14 april 2016 2015-2016 Interessante informatie: 17 april: Eerste Heilige Communie 18 april: Ouderavond

Nadere informatie

Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé. Een rustmoment voor mantelzorgers

Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé. Een rustmoment voor mantelzorgers Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé Een rustmoment voor mantelzorgers Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende

Nadere informatie

Gedragsverwachting van de week!!!

Gedragsverwachting van de week!!! Nr. 18 vrijdag 19 juni 2015 Basisschool de Blinkerd, Troelstrastraat 13, 5344 GK Oss, 0412-691635, www.deblinkerd-oss.nl Gedragsverwachting van de week!!! Agenda Vr. 26 juni: Vr. 26 juni: Di. 30 juni:

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente

Platformtaak volgens gemeente Oplegvel 1. Onderwerp Subsidieaanvraag en cofinanciering Taalakkoord 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang Regionale partners en de gemeenten

Nadere informatie