Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018"

Transcriptie

1 Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018 Doel Informele taalondersteuning bieden aan alle inwoners van Hengelo met een taalachterstand om zo de Nederlandse taal te bevorderen. Doelgroep Alle inwoners van Hengelo met een taalachterstand. Samenwerking Het Taalpunt Hengelo is een samenwerkingsverband van de volgende organisaties: Gemeente Hengelo: Regisseur van het Taalpunt Bibliotheek Hengelo: Facilitator voor het Taalpunt in de Bibliotheek ROC van Twente: Doet de inhoudelijke begeleiding van Taal in de wijk Stichting Lezen en Schrijven: Verzorgt materiaal en deskundigheidsbevordering Wijkracht: Coördinatie van het Taalpunt In januari 2018 is de regiegroep taal gevormd, waar vanuit elke organisatie 1 persoon aanschuift. De regiegroep komt om de 6 weken bij elkaar. De gemeente is de regisseur van het geheel. In de regiegroep wordt het formele en informele taalnetwerk besproken. Taalpunt Hengelo Tot maart 2018 was het Taalpunt onderdeel van Menthol en heette het Taalpunt Menthol. Om meer bekendheid onder laaggeletterde autochtone bewoners van Hengelo te krijgen, is voor een andere naam gekozen. op 7 maart 2018: Het 5 jarig jubileum gevierd Taalpunt Menthol het Taalpunt Hengelo gaan heten De website gelanceerd Het Taalpunt in een nieuwe huisstijl gestoken Ruim 100 mensen hebben deze (netwerk)bijeenkomst bezocht. Wethouder Mariska ten Heuw deed een oproep aan alle aanwezigen om samen laaggeletterdheid aan te pakken.

2 Het Taalpunt Hengelo biedt informele taalondersteuning aan alle inwoners van Hengelo met een taal vraag. Daarnaast kunnen vrijwilligers, professionals, organisatie en bedrijven er terecht met al hun vragen rondom taal. De informele taalondersteuning die het Taalpunt aanbiedt bestaat uit het volgende: Informatiepunt Taalcafé Taalcoaching Taallessen in de wijk Afname taalmeter bij bijstandsgerechtigden (vanaf 4 e kwartaal 2018) Informatiepunt Het informatiepunt van het Taalpunt is de plek waar nieuwe deelnemers en vrijwilligers zich kunnen melden voor een intake. Daarnaast kunnen mensen info en advies krijgen van vrijwilligers over het formele en informele taalaanbod, over inburgering en andere vragen rondom taal. Ook kunnen vrijwilligers bij dit punt terecht voor het lenen van lesmateriaal. Het informatiepunt wordt beheerd door 8 vrijwilligers. In 2018 zijn 226 bezoekers geweest bij het spreekuur met vragen die gingen over: Inburgering/taalaanbieders Taallessen Taalprogramma s op internet Lesmateriaal Mogelijkheden vrijwilligerswerk Mogelijkheden informele taalondersteuning Ook werden bezoekers doorverwezen naar: Taalaanbieders, zoals ROC, Saxion Taalcoaching Taalcafé Taallessen in de wijk Het betreft zeer verschillende bezoekers zowel van afkomst (behalve uit Syrië, Eritrea, Turkije, Dominicaanse Republiek, Polen, Hongarije, Slowakije en Irak), als het niveau van het Nederlands (van analfabeet tot universitaire opgeleid en laaggeletterden). In totaal zijn 20 verschillende nationaliteiten geregistreerd. Taalcafé In het taalcafé kunnen deelnemers met vrijwilligers het spreken van de Nederlandse taal oefenen in kleine groepjes. Elke week zijn er activiteiten en thema's die ervoor zorgen dat mensen spelenderwijs de Nederlandse taal kunnen oefenen. Eens per 2 maanden gaan de vrijwilligers met de deelnemers op bezoek bij een instantie waar ze kennis mee kunnen maken. Het taalcafé is te bezoeken op de volgende momenten op de begane grond van de Bibliotheek Hengelo: dinsdag van tot uur vrijdag van tot uur

3 Gemiddeld zijn er in bezoekers op de vrijdagmiddag geweest en 15 bezoekers op de dinsdagochtend. Aan het taalcafé zijn 30 vrijwilligers gekoppeld. Zij komen 8x per jaar bij elkaar en worden ook tussentijds begeleid. Taalcoaches Een taalcoach helpt een deelnemer een-op-een met de Nederlandse taal. De lessen vinden plaats bij de deelnemer thuis of op een neutrale plek, zoals de bibliotheek. De taalcoach en deelnemer bespreken samen wat de deelnemer wil leren en op welke manier. Taalcoaches kunnen gebruik maken van gratis lesmateriaal, zoals lesboeken, leesboeken en online programma s. Ook zijn er materialen om taalcoaches te ondersteunen. Taalvrijwilligers krijgen een training aangeboden om te leren hoe ze deelnemers kunnen begeleiden met het leren van de Nederlandse taal. Taalcoaches krijgen een intake, een koppeling, een tussentijdse en eindevaluatie. Een taalcoach krijgt een jaar om een deelnemer te begeleiden. In 2018 zijn: 132 taalcoaches begeleid 35 nieuwe vrijwilligers 47 nieuwe deelnemers 55 koppelingen gedaan 70 deelnemers gestopt 40 vrijwilligers gestopt 40 evaluaties gedaan Voor 2018 waren ivm grote asielinstroom grote achterstanden ontstaan in het koppelen en evalueren. In 2018 is gewerkt aan het wegwerken van deze achterstanden door extra inzet van vrijwilligers. Zo is de wachtlijst voor aanvragen van deelnemers weggewerkt. Taal in de wijk Door samenwerking tussen de gemeente Hengelo en het ROC van Twente kunnen volwassenen gratis naar taalles in drie wijkcentra in Hengelo. De lessen zijn voor een ieder die de Nederlandse taal wil leren, wil verbeteren of opfrissen en worden gegeven door docent vrijwilligers. De lesgroepjes zijn klein en er wordt les gegeven op niveau. De lessen worden altijd gegeven van 09:30-11:30. Eind 2018 waren 21 vrijwilligers actief. Deze vrijwilligers worden inhoudelijk begeleid door 2 medewerkers van het ROC (Thea van Dijk en Truus Pross). Deze vrijwilligers nemen wel deel aan de ontmoetingsbijeenkomsten en trainingen die vanuit het Taalpunt worden georganiseerd. Ook het lesmateriaal wordt voor deze lessen verzorgd. Eind 2018 waren 148 deelnemers actief die verspreid zijn over de verschillende groepen: MFA t Berflo: 3 groepen De Sterrentuin: 11 groepen, waarvan 2 groepen 2x in de week les Hengelose Es: 4 groepen, waarvan 2 groepen 2x in de week les Op dit moment wordt gewerkt aan een betere afstemming en samenwerking met gemeente en ROCmedewerkers. Het doel hiervan is om meer duidelijkheid te krijgen over de rolverdeling, het bevorderen van de samenwerking en het ontwikkelen en verbeteren van de diensten.

4 Taalmeter Eind 2018 is het Taalpunt begonnen met een pilot van de afname van de Taalmeter bij bijstandsgerechtigden. De taalmeter geeft een indicatie van het taalniveau van een individu. Sinds 2017 wordt deze afgenomen bij mensen die een bijstandsuitkering ontvangen. Doordat er geen vervolg kwam aan de uitslag van deze meter (klantmanagers wisten niet goed hoe ze het gesprek moesten voeren), is in 2018 gekeken of er een andere constructie kon worden bedacht voor de afname. Dit heeft geresulteerd in de afname van de taalmeter in de bibliotheek. Vrijwilligers van het Taalpunt begeleiden mensen die een uitnodiging hebben gekregen. Bij een negatief resultaat worden mensen begeleid naar een medewerker van het ROC die dan in de bibliotheek een gesprek voert met deze personen. Vervolgens wordt door deze medewerker een terugkoppeling gedaan naar de klantmanager. De pilot is gestart in november 2018 en gaat tot eind 2019 in ieder geval door. De bedoeling is dat meer laaggeletterden worden opgespoord die een traject op maat aangeboden krijgen van de gemeente. Eind 2018 waren nog geen cijfers bekend van het aantal mensen die een taalmeter hebben gedaan, het aantal mensen met een negatief resultaat en het aantal doorverwijzingen. Dit wordt meegenomen in de verantwoording van In september en oktober zijn 8 vrijwilligers geworven. 4 hiervan zijn afgevallen om verschillende redenen. Deskundigheidsbevordering Alle nieuwe vrijwilligers krijgen een basistraining aangeboden van 4 dagdelen. Deze training wordt verzorgd door de Stichting Lezen en Schrijven. In 2018 is 2x een basistraining georganiseerd, waarvan de eerste samen met het Taalpunt Enschede. Hierbij hebben 20 vrijwilligers een certificaat behaald. Bij de 2 e keer namen 39 vrijwilligers deel, waarvan 22 een certificaat hebben behaald. Bij de laatste training zijn 20 nieuwe vrijwilligers geweest. Naast de basistraining worden regelmatig (ongeveer 6x per jaar) themabijeenkomsten georganiseerd. Deze zijn in 2018 gemiddeld met vrijwilligers bezocht. Op donderdag 4 oktober is samen met de samenwerkingspartners het taalevent georganiseerd. Het doel van het taalevent was om professionals bewust te maken van laaggeletterdheid. De bijeenkomst werd gehouden in de bibliotheek en is bezocht door ongeveer 80 professionals. Intervisie Eind 2018 is het Taalpunt gestart met het geven van intervisie in samenwerking met vrijwilligers. Dit is goed bevallen en wordt voortgezet in Lesmateriaal Alle vrijwilligers krijgen een gratis lidmaatschap van de Bibliotheek om materialen te lenen. Daarnaast is extra materiaal beschikbaar voor de vrijwilligers van het Taalpunt. Dit betreft ook digitaal materiaal. Registratie Op dit moment werkt het Taalpunt met overzichten in Excel. De beroepskracht wordt hierbij ondersteund door een aantal vrijwilligers. Het is noodzakelijk dat er een goed registratiesysteem komt. De Stichting Lezen en Schrijven heeft een koppelsysteem waar het Taalpunt vanaf 2019 gebruik van wil maken.

5 Ontwikkelingen In 2018 zijn gesprekken gestart met de bibliotheek om een gezamenlijk punt te creëren waar laaggeletterden terecht kunnen met allerlei vragen rondom het aanleren of verhogen van basisvaardigheden. Dit heeft geresulteerd in het digitaalhuis, dat in september wordt geopend tijdens de week van de alfabetisering. Het digitaalhuis wordt een verzamelpunt waar diensten van het Taalpunt, de Bibliotheek, de Brievenhulp en andere diensten bij elkaar komen. Samen wordt gekeken naar de verdere ontwikkeling van diensten en het aanbod voor laaggeletterden.

Voor informatie en aanmeldingen kan er contact worden opgenomen de Taalhuiscoördinator(en) van het Alfa-college.

Voor informatie en aanmeldingen kan er contact worden opgenomen de Taalhuiscoördinator(en) van het Alfa-college. 1 november 2017 april 2018: - Opzet en voortgang van het project, aantal te betrekken en betrokken partners, aantal te bereiken en bereikte inwoners, bereikte doelen in het kader van participatie van inwoners

Nadere informatie

Deze afspraken zijn concreet uitgewerkt in het uitvoeringsplan aanpak laaggeletterdheid

Deze afspraken zijn concreet uitgewerkt in het uitvoeringsplan aanpak laaggeletterdheid Tussenrapportage cofinanciering Projecten Taalhuizen 2017-2019 Inleiding Begin 2017 heeft het Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland cofinanciering toegekend aan de vijf taalhuizen in de regio. In bijlage

Nadere informatie

Een dekkend taalnetwerk in Utrecht TIP en TOP. Congres Taal voor het Leven 30 oktober 2013

Een dekkend taalnetwerk in Utrecht TIP en TOP. Congres Taal voor het Leven 30 oktober 2013 Een dekkend taalnetwerk in Utrecht TIP en TOP Congres Taal voor het Leven 30 oktober 2013 Even voorstellen Marga Tubbing, taalregisseur regio Utrecht marga@lezenenschrijven.nl 06-44349008 Lineke Maat,

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Taal doet meer Taal doet meer heeft een niet meer weg te denken rol in de Utrechtse samenleving op het gebied van integratie en participatie. Door taal

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Taal doet meer Taal doet meer heeft een niet meer weg te denken rol in de Utrechtse samenleving op het gebied van integratie en participatie. Door taal

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod ISKB taalcoaching 25 jaar ISKB Taal en meer In 2011 vierde de ISKB met vrijwilligers, cursisten en leerlingen haar 25 jarig bestaan. We hebben een niet meer weg te

Nadere informatie

Taalhuis Haarlemmermeer

Taalhuis Haarlemmermeer Taalhuis Haarlemmermeer Wat is een Taalhuis? Het Taalhuis in de Bibliotheek Haarlemmermeer is een plek waar volwassenen beter kunnen leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Burgers kunnen

Nadere informatie

Noordoostpolder. Jaarcijfers 2018

Noordoostpolder. Jaarcijfers 2018 Noordoostpolder Jaarcijfers 2018 JAARCIJFERS HUIS VOOR TAAL NOP 2018 WAT IS HUIS VOOR TAAL? In Huis voor Taal komen activiteiten en expertise op het gebied van leren, ontwikkelen, het sociale- en non-formeel

Nadere informatie

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst!

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal doet meer In Utrecht wonen meer dan 15.000 volwassenen

Nadere informatie

Door slim samenwerken bereik je meer Workshop 13-11-2014

Door slim samenwerken bereik je meer Workshop 13-11-2014 Door slim samenwerken bereik je meer Workshop 13-11-2014 Uw wensen en verwachtingen van de workshop Met welke partijen kan je samen werken, voorbeelden en tips Wie pakt welke rol in de aanpak van laaggeletterdheid?

Nadere informatie

Taal voor het Leven. Taal voor het Leven / Language for Life

Taal voor het Leven. Taal voor het Leven / Language for Life Taal voor het Leven ABSTRACT Name / Project title Contact Person Taal voor het Leven / Language for Life Voor informatie : Stichting Lezen & Schrijven Naam : Arjan Beune Adres : Parkstraat 105, 2514 JH

Nadere informatie

SAMEN DIGITAAL : de opgave

SAMEN DIGITAAL : de opgave SAMEN DIGITAAL : de opgave -> Bibliotheek Utrecht, Mariken van Meer Internetvaardigheden Utrechtse situatie De Utrechtse aanpak / Leven en Leren -> Stichting Digisterker, Piet Boekhoudt CBS typen internetvaardigheden

Nadere informatie

Meer vaardig meer burger!

Meer vaardig meer burger! (Digi)taalhuis Wageningen Projectplan 2016/2017 Meer vaardig meer burger! Kernpartners, Wageningen, augustus 2016 1. Probleemstelling In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar minder

Nadere informatie

Regionaal Educatieprogramma Holland Rijnland. Uitvoeringsplan Inhoud

Regionaal Educatieprogramma Holland Rijnland. Uitvoeringsplan Inhoud Regionaal Educatieprogramma Holland Rijnland Uitvoeringsplan 2016 Inhoud Inleiding... 2 Ambitie... 3 Uitvoering... 3 Toegang... 3 Het aanbod... 4 Rol van de Stichting Lezen en Schrijven... 6 Inkoop of

Nadere informatie

Herontwerp Taalhuis Lochem-Zutphen

Herontwerp Taalhuis Lochem-Zutphen Herontwerp Taalhuis Lochem-Zutphen 1. Doel Taalhuis Laaggeletterdheid, taalachterstand en het hebben van weinig reken- en digitale vaardigheden komen voor in alle lagen van de bevolking. Om dit effectiever

Nadere informatie

Project Taalcoaches. 1 januari 2009 31 december 2011. Locatie Moerdijk. Vluchtelingenwerk Brabant-West. Projectvoorstel taalcoaches.

Project Taalcoaches. 1 januari 2009 31 december 2011. Locatie Moerdijk. Vluchtelingenwerk Brabant-West. Projectvoorstel taalcoaches. Locatie Moerdijk VluchtelingenWerk Brabant-West Postbus 173 4250 DD Werkendam Telefoon (0183) 50 90 16 Fax (0183) 50 90 17 afdeling@vluchtelingenwerk.org Project Taalcoaches 1 januari 2009 31 december

Nadere informatie

jaarverslag 2014 Buurtbemiddeling Tilburg in 2014 Verloop bemiddelingen Colofon

jaarverslag 2014 Buurtbemiddeling Tilburg in 2014 Verloop bemiddelingen Colofon Buurtbemiddeling is ook in 2014 mogelijk gemaakt voor alle bewoners van Tilburg, Udenhout en Berkel Enschot. Opdrachtgevers zijn TBV Wonen, WonenBreburg, Tiwos, t Heem en de Gemeente Tilburg. Buurtbemiddeling

Nadere informatie

lllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllll

lllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllll Gemeente f Bergen op Zoom Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom lllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllll Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk U17-017806 Beh. door

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Week van de Alfabetisering Taal voor Thuis Tussendoortje: Gedicht van de stadsdichter Tip van de maand: Tel je geld

In deze nieuwsbrief: Week van de Alfabetisering Taal voor Thuis Tussendoortje: Gedicht van de stadsdichter Tip van de maand: Tel je geld In deze nieuwsbrief: Week van de Alfabetisering Taal voor Thuis Tussendoortje: Gedicht van de stadsdichter Tip van de maand: Tel je geld Twintigste editie Oktober 2017 Verslag van de studiedag Week van

Nadere informatie

KADERNOTITIE (verkorte versie) Huis voor Taal Dronten

KADERNOTITIE (verkorte versie) Huis voor Taal Dronten KADERNOTITIE (sie) Huis voor Taal Dronten Doen, Durven en je Prettig Voelen bij Huis voor Taal Dronten. Een samenwerking tussen FlevoMeer Bibliotheek en Meerpaal Welzijn. 1 Huis voor Taal Dronten Huis

Nadere informatie

8 t/m 15 september 2013

8 t/m 15 september 2013 8 t/m 15 september 2013 Saxion Lerarenopleiding Programmaboekje Hengelo M.A. de Ruyterstraat 3 & Bibliotheek Hengelo Beursstraat 34 Week van de Alfabetisering 2013 In Nederland hebben ongeveer 1,1 miljoen

Nadere informatie

Uitkomsten BOP-enquête basisvaardigheden Zuid-Holland

Uitkomsten BOP-enquête basisvaardigheden Zuid-Holland Uitkomsten BOP-enquête basisvaardigheden Zuid-Holland 2017-2018 Aan de landelijke BOP-enquête basisvaardigheden 18 + van de KB hebben in totaal 126 (=86%) (basis)bibliotheken deelgenomen; er waren 147

Nadere informatie

Projectplan Taalhuizen in de regio Holland Rijnland

Projectplan Taalhuizen in de regio Holland Rijnland Projectplan Taalhuizen in de regio Holland Rijnland Leiden, 21 februari 17 1 Belang Taalhuizen in de regio Holland Rijnland In Nederland kunnen 1,3 miljoen mensen tussen de 15 en 65 jaar niet goed lezen

Nadere informatie

(Digi-)Taalhuis Geldermalsen Een inloopcentrum voor basisvaardigheden

(Digi-)Taalhuis Geldermalsen Een inloopcentrum voor basisvaardigheden (Digi-)Taalhuis Geldermalsen Een inloopcentrum voor basisvaardigheden I m Lisanne van Iterson (i.s.m. Sonja Postulart - ROC Rivor) 26 november 2015, versie 1.0 l Vooraf Ongeveer 12 0 Zo van de Nederlandse

Nadere informatie

Pilotproject Taal voor Thuis

Pilotproject Taal voor Thuis Pilotproject Taal voor Thuis Onderdeel van proefprogramma Taal voor het Leven Congres Taal voor het Leven 30-10-2013 Gerda Welleman Cleo Dieteren 30-10-2013 Pilotproject Taal voor Thuis 1 Voorstellen Gerda

Nadere informatie

Regionaal Educatieprogramma Holland Rijnland. Uitvoeringsplan Inhoud

Regionaal Educatieprogramma Holland Rijnland. Uitvoeringsplan Inhoud Regionaal Educatieprogramma Holland Rijnland Uitvoeringsplan 2016 Inhoud Inleiding... 2 Ambitie... 3 Uitvoering... 3 Toegang... 3 Het aanbod... 5 Rol van de Stichting Lezen en Schrijven... 7 Inkoop of

Nadere informatie

Taal voor het leven jaar ervaring in de regio's

Taal voor het leven jaar ervaring in de regio's Legenda 0800 nummer Inzet taalambassadeurs (regionale) campagne Website Herkennen bij balie, door arts etc Gezinsaanpak via school Laaggeletterdheid in de opvang Taal voor Thuis: methodiek taalstimulering

Nadere informatie

Actieplan Laaggeletterdheid 2017 en verder

Actieplan Laaggeletterdheid 2017 en verder Actieplan Laaggeletterdheid 2017 en verder Plan om laaggeletterdheid te signaleren, terug te dringen en te voorkomen in de gemeente Coevorden Drenthe College, Bibliotheek Coevorden, Brede School SOM, Maatschappelijk

Nadere informatie

sp/ Risem en evt. afdeling Verstuurd vanaf mijn iphone Begin doorgestuurd bericht:

sp/ Risem en evt. afdeling Verstuurd vanaf mijn iphone Begin doorgestuurd bericht: sp/ Ron van Boerdonk / _Sem J-- 2-D/ Van: Ineke Alferink Verzonden: maandag 14 augustus 2017 12:15 Aan: Postregistrator Onderwerp: Taalvrijwilligers halen anderstaligen uit achterstandspositie Risem en

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Primeur: toetsen bij het Lees- en Schrijfhuis Deelnemers aan het woord: Mathilde, Vania en Nahla Tussendoortje: Koffie & Kaart

In deze nieuwsbrief: Primeur: toetsen bij het Lees- en Schrijfhuis Deelnemers aan het woord: Mathilde, Vania en Nahla Tussendoortje: Koffie & Kaart In deze nieuwsbrief: Primeur: toetsen bij het Lees- en Schrijfhuis Deelnemers aan het woord: Mathilde, Vania en Nahla Tussendoortje: Koffie & Kaart Tip van de maand: Moedertaal in NT2 Vrijwilligersbijeenkomst

Nadere informatie

Pilotproject Lezen & Schrijven in de Opvang

Pilotproject Lezen & Schrijven in de Opvang Pilotproject Lezen & Schrijven in de Opvang Congres Taal voor het Leven 30-10-2013 Marleen van der Kolk (Federatie Opvang) Christine Clement (Stichting Lezen & Schrijven) Programma Voorstellen Taal voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief Dinsdag 20 september 2016 Nr. 3

Nieuwsbrief Dinsdag 20 september 2016 Nr. 3 Nieuwsbrief Dinsdag 20 september 2016 Nr. 3 Belangrijke data Elke eerste schooldag na de vakantie is het luizencontrole. Woensdag 21 september Informatiemiddag 14.30 uur of -avond 18.00 uur groepen 4,

Nadere informatie

JAARVERSLAG VAN HET BESTUUR 2015

JAARVERSLAG VAN HET BESTUUR 2015 JAARVERSLAG VAN HET BESTUUR 2015 Algemeen Vanaf de statutenwijziging per 8 december 2015 is de officiële naam: stichting Vluchtelingenwerk Samenspraak Bunnik, afgekort tot VWSB. De kerntaak is de begeleiding

Nadere informatie

Workshop Taal Werkt! 11 september 2014

Workshop Taal Werkt! 11 september 2014 Workshop Taal Werkt! 11 september 2014 Programma Wat is laaggeletterdheid? Laaggeletterdheid binnen het bedrijfsleven Taalvrijwilligers binnen bedrijven Brainstorm Wat is laaggeletterdheid? 5 Feiten &

Nadere informatie

Geachte voorzitter, RIS Aan de voorzitter van de Commissie Samenleving. Ton Benning. Onderwijs, Cultuur en Welzijn.

Geachte voorzitter, RIS Aan de voorzitter van de Commissie Samenleving. Ton Benning. Onderwijs, Cultuur en Welzijn. Typ teksttyp teksttyp tekst Rabin S. Baldewsingh Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport 060 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Samenleving

Nadere informatie

PRODUCTEN & DIENSTEN 2017 Taalcoaching vergroot je wereld

PRODUCTEN & DIENSTEN 2017 Taalcoaching vergroot je wereld PRODUCTEN & DIENSTEN 2017 Taalcoaching vergroot je wereld Meer dan 600.000 anderstaligen doen niet mee in onze samenleving doordat ze de taal onvoldoende beheersen. Taalcoaching zorgt voor meer zelfvertrouwen,

Nadere informatie

Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Probus Heerlen 1 Khaldoun Salim en Wiel Regtop

Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Probus Heerlen 1 Khaldoun Salim en Wiel Regtop Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Presentatie 20/1/16 Hoe is het zo gekomen? Enige ervaringen. Interview De Drie Ringen, 19/1/2015 Het wil een onafhankelijke en breed samengestelde organisatie

Nadere informatie

Terugkombijeenkomst Taalhuizen 23 sept 2014

Terugkombijeenkomst Taalhuizen 23 sept 2014 Terugkombijeenkomst Taalhuizen 23 sept 2014 Programma Opening Tussentijdse resultaten - tools - workshop - communicatiematerialen vanuit L&S Uitwisseling ervaringen Afsluiting en evt vervolgafspraken Tussentijdse

Nadere informatie

TAALCOACHING in/en de bibliotheek

TAALCOACHING in/en de bibliotheek TAALCOACHING in/en de bibliotheek TAALCOACHING EN/IN DE BIBLIOTHEEK Eline Dragt - projectleider Het Begint met Taal 20 juni 2017 DOEL WORKSHOP Informeren en inspireren over verschillende vormen van taalcoaching.

Nadere informatie

JAARVERANTWOORDING DINKELLAND. Onze professionals

JAARVERANTWOORDING DINKELLAND. Onze professionals DINKELLAND HENGELO LOSSER BORNE OLDENZAAL HENGELO HOF VAN TWENTE HAAKSBERGEN Wij zijn Wijkracht! Wij geloven in de kracht van individuen en de samenleving. We maken ons sterk voor een samenleving waarin

Nadere informatie

TAAL: ons een zorg? Laaggeletterdheid in de zorg. Michiel Sträter Stichting Lezen & Schrijven Lions Schiedam sept. 2014

TAAL: ons een zorg? Laaggeletterdheid in de zorg. Michiel Sträter Stichting Lezen & Schrijven Lions Schiedam sept. 2014 TAAL: ons een zorg? Laaggeletterdheid in de zorg Michiel Sträter Stichting Lezen & Schrijven Lions Schiedam sept. 2014 Dit weet u na deze presentatie Taal: ons een zorg? 1. Laaggeletterdheid in de zorg

Nadere informatie

jaarverslag 2014 Participatieopleidingen

jaarverslag 2014 Participatieopleidingen jaarverslag 2014 Participatieopleidingen INHOUDSOPGAVE INLEIDING Waar staan wij voor.......................................................................................... 2 Ontwikkelingen 2014.........................................................................................

Nadere informatie

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen)

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) 1 Waalwijk Taalrijk - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) - Samenleving: Taalvaardige inwoners die zich goed in

Nadere informatie

De afbouw van de verplichte winkelnering bij de roc s verloopt stapsgewijs met 25 procent per jaar:

De afbouw van de verplichte winkelnering bij de roc s verloopt stapsgewijs met 25 procent per jaar: Bijlage 1 Notitie Volwasseneneducatie: Besteding WEB middelen 2016 Inleiding Bij de bespreking van het Uitvoeringsplan Educatie 2016 in het Portefeuillehoudersoverleg Maatschappij op 25 mei 2016 heeft

Nadere informatie

Regionaal programma volwasseneneducatie 2015

Regionaal programma volwasseneneducatie 2015 Regionaal programma volwasseneneducatie 2015 Arbeidsmarktregio Groot-Amsterdam April 2015 Inleiding De gemeenten in de arbeidsmarktregio Groot-Amsterdam hebben de voor het jaar 2015 geplande educatieve

Nadere informatie

Stappenplan Taalcoach. Uitgangspunt: Hoe zet je een taalcoachproject op?

Stappenplan Taalcoach. Uitgangspunt: Hoe zet je een taalcoachproject op? Stappenplan Taalcoach Uitgangspunt: Hoe zet je een taalcoachproject op? I nleiding Eind juni is het project Taalcoach van start gegaan. Het doel van het project is het realiseren van een taalkoppel, bestaande

Nadere informatie

Subsidie aanvraag WEB 2016

Subsidie aanvraag WEB 2016 Subsidie aanvraag WEB 2016 Taalhuis / Taalpunten (+) Arbeidsmarktregio Helmond en de Peel 2016 Bibliotheken Helmond Peel, De Lage Beemden, Dommeldal, LEVgroep, ROC Ter AA en Stichting Lezen en Schrijven

Nadere informatie

Taalhuis Brummen/Voorst

Taalhuis Brummen/Voorst Taalhuis Brummen/Voorst Uitvoeringsplan 2018 t/m 2020 gemeenten Brummen en Voorst 1 Inhoud Taalhuis Brummen/Voorst...1 Uitvoeringsplan 2018 t/m 2020 gemeenten Brummen en Voorst...1 1. Uitgangspunt voor

Nadere informatie

De Bieb voor de Zaanstreek. Beleidsplan

De Bieb voor de Zaanstreek. Beleidsplan De Bieb voor de Zaanstreek Beleidsplan 2019 2022 Kerntaken De Bieb In de Zaanstreek heeft één op de zes mensen (30.000 volwassenen) moeite met lezen en schrijven. Laaggeletterdheid ligt aan de basis van

Nadere informatie

Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO)

Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO) Gemeente Heerhugowaard R Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO) Datum indiening 13 september 2016 Volgnummer Registratienummer Bij16-439 Onderwerp laaggeletterdheid

Nadere informatie

Taal: de sleutel naar echt meedoen

Taal: de sleutel naar echt meedoen Taal: de sleutel naar echt meedoen Leren en participeren, hoe doe je dat? www.wmoradar.nl Bewoners die moeite hebben met de Nederlandse taal, kunnen bij Radar Wmo diensten een taalcursus volgen in hun

Nadere informatie

Implementatie pilotproject 2Match

Implementatie pilotproject 2Match Implementatie pilotproject Onbetaald werk doet meer, zij zorgt dat ook anderstalige Hengelose nieuwkomers kunnen meedoen en een maatschappelijke bijdrage leveren aan de Hengelose samenleving. Zij laten

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Taalhuis Netwerkaanpak tegen laaggeletterdheid

Subsidieaanvraag Taalhuis Netwerkaanpak tegen laaggeletterdheid Subsidieaanvraag Taalhuis Netwerkaanpak tegen laaggeletterdheid 17 oktober 2016 Contactpersoon: Cyril Crutz Directeur-bestuurder 0485-583 500 / 06-27093679 c.crutz@biblioplus.nl www.biblioplus.nl Inleiding

Nadere informatie

Verantwoording allochtone zorgconsulent 2016 en 2017

Verantwoording allochtone zorgconsulent 2016 en 2017 Verantwoording allochtone zorgconsulent 2016 en 2017 Aanleiding Bij de zorg aan niet Westerse allochtonen lopen veel hulpverleners tegen een taalbarrière aan. Informatie en advies geven over betrouwbare

Nadere informatie

PROGRAMMA WEEK VAN DE ALFABETISERING 2018

PROGRAMMA WEEK VAN DE ALFABETISERING 2018 PROGRAMMA WEEK VAN DE ALFABETISERING 2018 MAANDAG 3 SEPTEMBER Taal is zeg maar écht ons ding Ster College organiseert deze middag allerlei taalactiviteiten. Het programma is als volgt: 13.00 uur Ontvangst

Nadere informatie

Evaluatie AVEM project 2018

Evaluatie AVEM project 2018 Evaluatie AVEM project 2018 Hengelo, 12 februari 2019 Aanleiding Enige jaren terug heeft Gemeente Hengelo in het kader van transformatie besloten om de zorg anders in te richten. Daarbij zag men kansen

Nadere informatie

Werving tbv Educatieve Trajecten. 19 juni 2013. Drenthe College

Werving tbv Educatieve Trajecten. 19 juni 2013. Drenthe College Werving tbv Educatieve Trajecten 19 juni 2013 Drenthe College Drenthe College - Middelgroot ROC met werkgebied: provincie Drenthe - Ca 650 medewerkers en 8300 studenten - 3 sectoren voor beroepsonderwijs

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: zet ideeën van jongeren om in daden Jongeren 12 23 jaar We willen graag in gesprek met jongeren die een positieve

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 2 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: jongeren praten mee over de toekomst Jongeren 12 23 jaar We willen graag met jongeren in gesprek over de toekomst

Nadere informatie

Voorgesteld wordt de in de algemene uitkering te ontvangen middelen voor taalcoaches te oormerken voor dit doel zodat dekking aanwezig is.

Voorgesteld wordt de in de algemene uitkering te ontvangen middelen voor taalcoaches te oormerken voor dit doel zodat dekking aanwezig is. College V200900272 Onderwerp: Projct taalcoaches Collegevoorstel Inleiding: Op 4 februari 2009 heeft de gemeente Heusden een subsidietoekenning tot een bedrag van 75.000,-- ontvangen voor het realiseren

Nadere informatie

taal in veenendaal verbeter je nederlands Hollandaca ögrenmek istiyorsaniz Wanaaji Holandeeskaaga

taal in veenendaal verbeter je nederlands Hollandaca ögrenmek istiyorsaniz Wanaaji Holandeeskaaga taal in veenendaal verbeter je nederlands Hollandaca ögrenmek istiyorsaniz Wanaaji Holandeeskaaga Verbeter je Nederlands! Wil jij ook beter Nederlands leren? Ga dan naar de bibliotheek in De Cultuurfabriek.

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede

Jaarverslag 2017 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede Jaarverslag 207 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede Rien Onck Coördinator TA Ede 0-02-208 Inhoudsopgave. Inleiding...2 2. Vrijwilligers...3 3. Deelnemers...4 4. Betrokken verwijzers...5 5. Scholing

Nadere informatie

Taal is Meedoen! Huis voor Taal Noordoostpolder Plan van aanpak en begroting 2019

Taal is Meedoen! Huis voor Taal Noordoostpolder Plan van aanpak en begroting 2019 Huis voor Taal Noordoostpolder Plan van aanpak en begroting 2019 Taal is Meedoen! Aanleiding Meedoen in de huidige Nederlandse samenleving vraagt dat inwoners voldoende de Nederlandse taal en digitale

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D6 (PA 17 april 2013) Beleidsontwikkeling. Datum uw brief

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D6 (PA 17 april 2013) Beleidsontwikkeling. Datum uw brief Ingekomen stuk D6 (PA 17 april 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@ nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500

Nadere informatie

Bijlage 2 bij Uitvoeringsplan Bondgenootschap Geletterdheid

Bijlage 2 bij Uitvoeringsplan Bondgenootschap Geletterdheid Bijlage 2 bij Uitvoeringsplan Bondgenootschap Geletterdheid Ambities van de bondgenoten Wij zetten in op de aanpak van laaggeletterdheid Prestatiedocument Op 18 januari 2017 zetten de bondgenoten opnieuw

Nadere informatie

Even voorstellen: Taalpunt Team

Even voorstellen: Taalpunt Team In deze nieuwsbrief: Even voorstellen: Taalpunt Team Verslag vrijwilligersbijeenkomst Tussendoortje Tip van de maand: Woord voor Woord Hoera, geslaagd! Even voorstellen: Taalpunt Team Sinds september zitten

Nadere informatie

voor bibliotheken Deskundigheidsbevordering Taalvrijwilligers Sandra van den Bosch, DigiTaalhuis Spijkenisse, de Bibliotheek de Boekenberg

voor bibliotheken Deskundigheidsbevordering Taalvrijwilligers Sandra van den Bosch, DigiTaalhuis Spijkenisse, de Bibliotheek de Boekenberg voor bibliotheken Deskundigheidsbevordering Taalvrijwilligers Sandra van den Bosch, DigiTaalhuis Spijkenisse, de Bibliotheek de Boekenberg Inhoud Projectplan Inleiding Achtergrond en motivatie groep Beoogde

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede

Jaarverslag 2018 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede Jaarverslag 2018 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede Rien Onck Coördinator TA Ede 15-02-2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 2. Vrijwilligers...3 3. Deelnemers...4 4. Betrokken verwijzers...5 5. Scholing

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Sensoor Oost Nederland, Sensoor E CHTE AANDACHT

Jaarverslag 2014 Sensoor Oost Nederland, Sensoor E CHTE AANDACHT Jaarverslag 2014 Sensoor Oost Nederland, Sensoor E CHTE AANDACHT "Wanneer je vertrouwelijk wilt praten over iets wat je erg bezighoudt, luisteren wij. Wij denken met je mee, staan even naast je. Met tijd

Nadere informatie

Inleiding Project JA+

Inleiding Project JA+ Iedereen doet mee Project JA+ wordt gekenmerkt door het uitgangspunt dat (taal)ontwikkeling en specifiek Nederlands als tweede taal, de kansen en mogelijkheden van de deelnemers op de arbeidsmarkt vergroot.

Nadere informatie

U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders

U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders Debora Wattel, GGD GHOR Nederland Marthine Bos, GGD IJsselland Teberh Belay, Sleutelpersoon Marlies Overmars, Saam Welzijn Ghassan al Hariri,

Nadere informatie

Inhoud. VrijwilligersAcademie Amersfoort: Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 2018

Inhoud. VrijwilligersAcademie Amersfoort: Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 2018 Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 2018 Inhoud Trainingen waarvoor een datum gepland wordt bij voldoende aanmeldingen... 2 Fit bij de Koffie... 2 Wekelijkse/maandelijkse ondersteuning... 3 Spreekuur

Nadere informatie

Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording. Inge Bakker Kennispunt Twente

Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording. Inge Bakker Kennispunt Twente Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording Inge Bakker Kennispunt Twente 1 Met Respect Versterken eigen kracht Zorg op maat Eén gezin, één plan Behoud het goede Ontwikkelen van werkwijze eigen kracht

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 23 augustus 2016

B&W Vergadering. B&W Vergadering 23 augustus 2016 2.1.7 Volwasseneneducatie 2016-2017 1 Dossier 735 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 735 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 23 augustus 2016 Agendapunt 2.1.7 Omschrijving Volwasseneneducatie 2016-2017

Nadere informatie

Ontwikkel jezelf als vrijwilliger

Ontwikkel jezelf als vrijwilliger Ontwikkel jezelf als vrijwilliger Najaar 2018 Aanbod van trainingen, workshops en bijeenkomsten 2 3 Dag enthousiaste (taal)vrijwilliger, We waarderen het zeer dat je actief bent als taalvrijwilliger. Door

Nadere informatie

Taalcoach in de bieb

Taalcoach in de bieb Taalcoach in de bieb Het mobiliseren en faciliteren van Utrechtse vrijwilligers voor een aanval op laaggeletterdheid in de bibliotheken concept 16/02/12 Samenvatting Utrecht kent ruim 26.000 laaggeletterden.

Nadere informatie

Maandag 3 september. Tijd Locatie Wat Voor wie? 10:00-11:00 Blauwe Schuit, Warfstraat 1 WINSUM. Programma Week van de Alfabetisering 2018

Maandag 3 september. Tijd Locatie Wat Voor wie? 10:00-11:00 Blauwe Schuit, Warfstraat 1 WINSUM. Programma Week van de Alfabetisering 2018 Programma Week van de Alfabetisering 2018 Maandag 3 september 10:00-11:00 Blauwe Schuit, 10:00-11:00 Bibliotheek Opening Week van de Alfabetisering Onder muzikale begeleiding van de heer Mohammed Mustafa

Nadere informatie

Plan van aanpak Participatieverklaring

Plan van aanpak Participatieverklaring Plan van aanpak Participatieverklaring Boxmeer, september 2016 Afdeling Sociale Zaken I-SZ/2016/2191 / RIS 2016-532 (Bijlage 2) 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1. Aanleiding 3 1.2 Uitgangspunten 3 1.3.

Nadere informatie

Welkom bij de Vrijwilligersacademie Amsterdam!

Welkom bij de Vrijwilligersacademie Amsterdam! Pagina 1 van 5 Welkom bij de Vrijwilligersacademie Amsterdam! Informatiebrief voor directie en management van (potentiële) afnemers van diensten van de Vrijwilligersacademie Amsterdam. Wij willen u allereerst

Nadere informatie

NEDwerk! van TWiNburgering WIE? WAAROM? WAT? HOE?

NEDwerk! van TWiNburgering WIE? WAAROM? WAT? HOE? WIE? WAAROM? WAT? HOE? TWiNburgering zie www.twinburgering.nl WIE? ELLEN Jurist Coach Trainer Werknemersvaardigheden ONA-trainer EVELYN Docent NT1 en NT2 Strategisch opleider Aanjager en verbinder Nederlands

Nadere informatie

voor bibliotheken Taalvrijwilligers, het digitaalhuis en de Bibliotheek

voor bibliotheken Taalvrijwilligers, het digitaalhuis en de Bibliotheek voor bibliotheken Taalvrijwilligers, het digitaalhuis en de Bibliotheek Organisatie en functies van taalvrijwilligers in vier Zuid-Hollandse digitaalhuizen. Inhoud Voorwoord Pagina 3 Taalhuisvrijwilligers

Nadere informatie

Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018

Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018 Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018 Humanitas nodigt u van harte uit om deel te nemen aan de scholing voor vrijwilligers die actief zijn binnen Humanitas. In dit overzicht treft u een

Nadere informatie

Basisvaardigheden voor volwassenen door openbare bibliotheken Onderzoeksresultaten BOP-enquête Basisvaardigheden 18+, 2015.

Basisvaardigheden voor volwassenen door openbare bibliotheken Onderzoeksresultaten BOP-enquête Basisvaardigheden 18+, 2015. Basisvaardigheden voor volwassenen door openbare bibliotheken Onderzoeksresultaten BOP-enquête Basisvaardigheden 18+, 015 Oktober 016 Samenvatting Colofon Uitgever Koninklijke Bibliotheek Prins Willem-Alexanderhof

Nadere informatie

Communicatieparagraaf project vrijwilligers in de bibliotheek - Breda

Communicatieparagraaf project vrijwilligers in de bibliotheek - Breda Communicatieparagraaf project vrijwilligers in de bibliotheek - Breda Naast de reguliere projectcommunicatie (informeren over project, voortgang en resultaten) en de communicatie gericht op het werven

Nadere informatie

Informatiemiddagen De informatiemiddagen zijn op woensdag, donderdag, vrijdag van 14:00 uur 16:00 uur en op zaterdag van 13:00 uur 14:30 uur.

Informatiemiddagen De informatiemiddagen zijn op woensdag, donderdag, vrijdag van 14:00 uur 16:00 uur en op zaterdag van 13:00 uur 14:30 uur. TAALHUISKAART 1. Taalhuis Het Taalhuis biedt in de bibliotheek een centrale plek waar mensen met een taalachterstand met al hun vragen geholpen worden en waar een totaaloverzicht beschikbaar is van alle

Nadere informatie

vyeert GEMEENTE Onderwerp : Beantwoording artikel 4O-vragen over de taaleis

vyeert GEMEENTE Onderwerp : Beantwoording artikel 4O-vragen over de taaleis GEMEENTE vyeert Aan SP fractie Weert Sutjensstraat 10-c 6006 HW WEERT Weert, 21juni 2016 Onderwerp : Beantwoording artikel 4O-vragen over de taaleis Geachte fractieleden, In de brief van 9 juni jl. heeft

Nadere informatie

Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière

Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière Projectplan Eigen Kracht - Van barrière naar carrière LEVgroep Penningstraat 55 5701 MZ Helmond Projectperiode 2013 2014 1 1 Inleiding Eigen Kracht is

Nadere informatie

Wijkwinkels Deventer Infopleinen Dalfsen

Wijkwinkels Deventer Infopleinen Dalfsen Wijkwinkels Deventer Infopleinen Dalfsen Landelijke dag basisvaardigheden 2 november 2017 Bibliotheek Deventer Bibliotheek Dalfsen Wijkwinkel Deventer Geschiedenis: Wijkwinkel Deventer Opdracht gemeente

Nadere informatie

Deelname Kellebeek College educatie aan project IDEAL van het Erasmus+ programma

Deelname Kellebeek College educatie aan project IDEAL van het Erasmus+ programma Nieuwsbrief maart 2017 Beste lezer, Zowel kalenderjaar 2017 als schooljaar 2016-2017 zijn inmiddels in volle gang. In de eerste helft van dit schooljaar hebben er onder de vlag van Basiseducatie en Nederlands

Nadere informatie

09UIT

09UIT gemeente Schiedam Burgemeester en wethouders Postbus 1501 3 100 EA SCHIEDAM Stadskantoor Stadserf 1 3 1 12 DZ SCHIEDAM T010219 11 11 Aan de gemeenteraad van Schiedam UW KENMERK UW BRIEF VAN ONDERWERP tussenrapportage

Nadere informatie

Regionaal Programma volwassenen Educatie 2018

Regionaal Programma volwassenen Educatie 2018 Regionaal Programma volwassenen Educatie 2018 Augustus 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Laaggeletterdheid en educatie 2.1 Afbakening Wet educatie en beroepsonderwijs 2.2 Doelgroep 2.3 Formeel en non-formeel

Nadere informatie

Welkom bij het VCA Examen

Welkom bij het VCA Examen Welkom bij het VCA Examen Je hebt 2 minuten per vraag stilte tijdens het Examen vereist Vraag 1 Wat is van invloed op het letsel als gevolg van stroomdoorgang door het menselijk lichaam? A. De weg die

Nadere informatie

Bijlage: Update project inburgering nieuwkomers Winterswijk

Bijlage: Update project inburgering nieuwkomers Winterswijk Bijlage: Update project inburgering nieuwkomers Winterswijk 31-12-2016 Na de voorbereidingen is per 1 september 2016 gestart met de uitvoering van het projectplan inburgering nieuwkomers in Winterswijk.

Nadere informatie

Cursussen voor volwassenen

Cursussen voor volwassenen Groningen Drenthe Overijssel 26 2014-2015 Cursussen voor volwassenen www.alfa-college.nl U volgt uw cursus bij het Alfa-college Het Alfa-college is het regionaal opleidingen centrum voor Noorden Oost-Nederland,

Nadere informatie

Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016

Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016 Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016 Agenda 1. Welkom 2. Ontwikkelingen 3. Strategienota 4. Digitale vaardigheden 5. Taalvaardigheden (inleiding door Chérif Ait Abderrahman (Stichting Lezen en

Nadere informatie

Statushouders. Stand van zaken. 1 Regio Gooi en Vechtstreek

Statushouders. Stand van zaken. 1 Regio Gooi en Vechtstreek Statushouders Stand van zaken 1 Regio Gooi en Vechtstreek Inhoud programma 1. Taakstelling 2016-2020 2. Arbeidsparticipatie 3. Eerste opvangonderwijs 2 Regio Gooi en Vechtstreek Huisvesting taakstelling

Nadere informatie

adres» Spoorlaan 444 «5038 CH Tilburg post «Postbus 3078-5003 DB Tilburg tel «013 583 99 99

adres» Spoorlaan 444 «5038 CH Tilburg post «Postbus 3078-5003 DB Tilburg tel «013 583 99 99 Gemeente Krimpen aan den IJssel T.a.v. mevr. Noe Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL datum kenmerk onderwerp 8 april 2015 15181-LB/LvI Offerte Taalcoaching 2015 Geachte mevrouw Noe, Hierbij sturen

Nadere informatie

Bedankt dat ik (Gerrit Kok) als voorzitter van de werkgroep Laaggeletterdheid Dalfsen u mag informeren, maar ook om uw ondersteuning ga vragen.

Bedankt dat ik (Gerrit Kok) als voorzitter van de werkgroep Laaggeletterdheid Dalfsen u mag informeren, maar ook om uw ondersteuning ga vragen. Tekst voor het inspreken over Laaggeletterdheid op 10 oktober 2014 Geachte raadsleden, Bedankt dat ik (Gerrit Kok) als voorzitter van de werkgroep Laaggeletterdheid Dalfsen u mag informeren, maar ook om

Nadere informatie

Uitvoering Participatieverklaring

Uitvoering Participatieverklaring Openbaar Onderwerp Uitvoering Participatieverklaring Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Aan gemeenten is gevraagd om voor 1 september 2016 een Plan van Aanpak/Brief

Nadere informatie