10 jaar luchtbeleid. Ontdek de top 10-maatregelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "10 jaar luchtbeleid. Ontdek de top 10-maatregelen"

Transcriptie

1 10 jaar luchtbeleid Ontdek de top 10-maatregelen

2 10 jaar luchtbeleid in Rotterdam Iedere Rotterdammer heeft recht op gezondere lucht. Dat is nu alweer 10 jaar het uitgangspunt van het Rotterdamse luchtbeleid. In 2006 ging het actieprogramma van de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit (RAL) van start. De RAL was de Rotterdamse inbreng in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Lucht kwaliteit (NSL). Een programma vol acties, beleidsveranderingen en pilots om de kwaliteit van de lucht in Rotterdam te verbeteren. Want de luchtkwaliteit in Rotterdam is slechter dan in veel andere Nederlandse gebieden. Hierdoor zijn er in Rotterdam meer gezondheidsklachten en is de levensverwachting lager. In de afgelopen 10 jaar hebben we veel maatregelen genomen, en met succes: de luchtkwaliteit is een stuk beter dan 10 jaar geleden. Maar wat zijn de grote thema s geweest van onze aanpak en wat voor successen hebben we geboekt? Daarom blikken we terug op 10 jaar luchtbeleid. Ook om te kijken wat we hiervan kunnen leren en hoe we het nog beter kunnen doen. Want iedere Rotterdammer heeft recht op gezondere lucht. Verkeerszones: Maasvlakte, Centrum en s-gravendijkwal Sloop- en terugkoopregeling Fiets: Go Bike, fietsenstalling Blaak, fietsroutes Klik op Verder en ontdek de Top10-maatregelen Walstroom: Binnenvaart, Stena Line Eigen wagenpark Doorstroming verkeer: Groene Golf, Dynamisch Verkeersmanagement Rotterdam zet in op elektrisch rijden Regeling binnenvaart Pilots: Stadslab Luchtkwaliteit, s-gravendijkwasstraat, Happy Streets, servies Luchtmetingen: luchtmeetnet, Citizen Science

3 Verkeerszones: Maasvlakte, Centrum en s-gravendijkwal Verkeer draagt in het stedelijk gebied van Rotterdam voor 50% bij aan roet in de lucht. Door op sommige plekken in de stad oude, vervuilende personenauto s, bestelbusjes en vrachtwagens te weren kan de luchtkwaliteit sterk verbeteren. Op de Maasvlakte zijn bijvoorbeeld verouderde vervuilende vrachtwagens niet meer welkom en op de s-gravendijkwal zelfs helemaal geen vrachtauto s. In het noordelijk deel van het centrum geldt een uitgebreide milieuzone, waarmee vervuilend verkeer niet meer welkom is. Het was een pittige maatregel die voor veel weerstand zorgde, maar wel met effect. In het centrum is de hoeveelheid roet met 20 30% afgenomen en de hoeveelheid stikstofdioxide met 5 10%. Milieuzones zijn in Rotterdam dus een effectieve maatregel om de luchtkwaliteit te verbeteren.

4 Sloop- en terugkoop regeling Oude auto s stoten meer schadelijke stoffen uit dan nieuwere auto s. Daarom stimuleren we Rotterdammers om hun oude auto s te laten slopen. Breng je jouw oude auto naar de sloop? Dan krijg je van ons een subsidie. Die kun je gebruiken voor een ov-abonnement, een e-bike of een nieuwe auto. Vervang je jouw auto met een die op groen gas rijdt of die volledig elektrisch is? Dat vinden we helemaal fantastisch en daarom krijg je een extra subsidie. Dankzij de regeling zijn meer dan oude, vervuilende auto s van de weg gehaald. Bijna 90% van deze auto s zouden nu nog in gebruik zijn als de sloop- en terugkoopregeling er niet was geweest. De invoering van de milieuzone was voor meer dan de helft van de mensen een reden om een subsidie aan te vragen. Een mooie kans dus voor ons om aan de ene kant vervuilende auto s van de weg te halen en aan de andere kant Rotterdammers tegemoet te komen om wel gewoon mobiel te blijven. Maar dan een stuk schoner.

5 Fiets: Go Bike, fietsenstalling Blaak, fietsroutes Fietsen is gezond, zorgt voor minder auto s op straat en draagt bij aan een schonere lucht. Daarom willen we meer fietsers van en naar de binnenstad. Dat lukt al goed, dagelijks zijn er Rotterdammers met de fiets op pad. Maar het kan altijd beter. Daarom hebben we geïnvesteerd in de aanleg en het verbeteren van tientallen kilometers aan fietsroutes en het aan elkaar koppelen van routes. Ook fietsstallingen hebben we aangepakt, zoals de nieuwe fietsenstalling bij Station Blaak. Met plek voor 950 fietsen, ov-fietsen en oplaadpunten voor elektrische fietsen faciliteert de stalling alle vormen van fietsgebruik. Zo verlagen we de drempel om te fietsen en stimuleren we mensen om de auto te laten staan. Daarom investeren we ook in fietsdeelsystemen als Gobike, waarmee eenvoudig e-bikes te lenen zijn. Uiteindelijk willen we dat iedere Rotterdammer, waar hij ook vandaag komt en waar hij ook heen wil, zoveel mogelijk de fiets kan nemen, lekker door kan fietsen en veilig en comfortabel zijn fiets kan stallen. Dag 1 Dag 2

6 Doorstroming verkeer: Groene Golf, Dynamisch Verkeersmanagement Het wegennetwerk in Rotterdam is kwetsbaar: er is dagelijks sprake van file en ongevallen en wegwerkzaamheden zorgen regelmatig voor grote verstoringen. Ook zijn er veel mensen lang op zoek naar parkeerplaatsen, waardoor ze veel onnodige kilometers afleggen. Daarom gebruiken we Dynamisch Verkeersmanagement om Rotterdammers te informeren, adviseren en instrueren. Hiermee zorgen we voor een betere doorstroming van het verkeer en worden wegen beter benut. Zo geven we weggebruikers informatie over andere routes als het verkeer vast staat, geven we op tijd aan waar P+R-mogelijkheden zijn, doseren we de hoeveelheid auto s die tegelijkertijd de snelweg op komt en stemmen we verkeerslichten op elkaar af. Met een groene golf kan het verkeer efficiënt doorrijden en hoeft het niet op te trekken en af te remmen. Door te investeren in betere monitoring en manieren om het verkeer te beïnvloeden (bijvoorbeeld met dynamische routeinformatiepanelen of het uitbreiden van de parkeergeleiding) daalt niet alleen de uitstoot per voertuig, maar kunnen we ook plekken waar de luchtkwaliteit niet goed is ontzien en het verkeer er omheen leiden. Terwijl mensen alsnog sneller op hun plek van bestemming zijn. Een duidelijke win-win dus.

7 Eigen wagenpark Een beter milieu begint bij jezelf, dat geloven we in Rotterdam ook. Daarom zijn we bezig met het verschonen van het wagenpark van de gemeente. Onze instelling is: elektrisch, tenzij het echt niet anders kan. Daardoor is nu ruim 60% van onze personenauto s hybride, 10% volledig elektrisch en zijn bijna alle scooters elektrisch. Voor onze zwaardere, specialistische voertuigen zoals veegwagens en vuilniswagens is op dit moment nog geen goed bruikbaar elektrisch alternatief. Met behulp van pilots kijken we wel naar hoe de laatste ontwikkelingen zich in de praktijk gedragen. En we kijken in de tussentijd naar andere duurzame alternatieven, zoals het gebruik van Gas To Liquid (GTL), een synthetisch alternatief voor diesel. Op dit moment wordt door onze zwaardere wagens zoveel mogelijk van deze brandstof gebruikt. Daarnaast willen we minder kilometers maken met onze wagens en ze slimmer inzetten. Zo hebben we sensoren geplaatst in vuilcontainers zodat we niet op pad gaan voor container die nog lang niet vol is. En zijn we bezig met een systeem om chauffeurs te motiveren zuiniger te rijden. Het verschonen van ons wagenpark is dus een doorlopend initiatief, want we kunnen altijd schoner en zuiniger rijden.

8 Rotterdam zet in op elektrisch rijden Elektrische voertuigen zijn schoon, stil en zuinig. Toch zijn veel Rotterdammers terughoudend om over te stappen. Kan ik mijn werk wel bereiken? Ben ik niet alsnog duurder uit? Kan ik mijn auto wel opladen? Om die zorgen weg te nemen hebben we samen met marktpartijen het Elektrisch Vervoer Centrum Rotterdam (EVC) opgericht, waar Rotterdammers en lokale organisaties elektrisch rijden konden ervaren. In het onafhankelijke centrum was alle mogelijke informatie te vinden over elektrisch vervoer. Van voorlichting over subsidies en doorrekening van het wagenpark tot proefrijden, dankzij het EVC zijn meer dan organisaties laagdrempelig meer te weten gekomen over elektrisch rijden. Om de elektrische drempel bij Rotterdammers weg te nemen investeren we in openbare oplaadpunten. Met inmiddels meer dan laadpunten zijn er in Rotterdam al veel plekken om je auto op te laden en dat worden er de komende jaren alleen maar meer. Omdat we nog meer oplaadpunten op de juiste plek willen, kunnen Rotterdammers met een elektrische auto via laadjeauto.nl eenvoudig en gratis een laadpaal aanvragen. Daarnaast maken we ook het openbaar vervoer steeds schoner. De RET heeft twee waterstofbussen in gebruik genomen die 100% schoon rijden. Een mooi begin voor onze plannen om in de toekomst met een volledig schone busvloot te rijden in Rotterdam. Met al deze initiatieven verlagen we de drempel voor elektrische voertuigen en stimuleren we Rotterdammers om elektrisch te rijden.

9 Walstroom: Binnenvaart, Stena Line Rotterdam is trots op zijn haven en alle bedrijvigheid die daaruit voortkomt. Dat betekent ook dat er veel schepen door de stad varen en aanmeren. Normaal gesproken draaiden de schepen dan op hun generator, met uitstoot en lawaai tot gevolg. Daarom geldt een generatorverbod voor aangemeerde binnenvaartschepen en hebben we geïnvesteerd in walstroomvoorzieningen. Door gebruik te maken van de groene walstroom kan de generator uit en wordt er veel minder CO2, stikstofdioxide en roet uitgestoten. En het geluid is natuurlijk ook weg. Bij de zeevaart is walstroom nog niet zo ingeburgerd, daarom hebben we samen met het Havenbedrijf en Stena Line geïnvesteerd in de eerste walstroomvoorziening voor de zeescheepvaart in Nederland. Met een speciale kabelkraan met afstandsbediening kan de stekker aan boord gebracht en kan de elektricien de ferry eenvoudig inpluggen. Klinkt simpel, maar er kwamen vele converters, transformators en kilometers kabel aan te pas.

10 Regeling binnenvaart Dwars door Rotterdam loopt de Maas, een prachtige rivier vol bedrijvigheid met binnenvaartschepen die af en aan varen. Prachtig om te zien, maar het zorgt ook voor ongeveer een kwart van de uitstoot van stikstofdioxide en 13% van de roet in de Rotterdamse lucht. Om schippers te helpen duurzamer te varen hebben we subsidie gegeven voor de aanschaf, inbouw en het in bedrijf houden van SCR-katalysatoren. Met deze katalysatoren kan vrijwel alle stikstof worden afgevangen en worden binnenvaartschepen dus een stuk duurzamer. Bijzonder aan de subsidie is dat ook kleine binnenvaartondernemers aanspraak konden maken en dat ook het in bedrijf houden van de katalysator te subsidiëren was. Zo voorkomen we dat schepen na verloop van tijd alsnog gaan uitstoten. In totaal zijn dankzij de subsidie 62 schepen omgebouwd en wordt er tussen de 50 en 75 ton stikstof per jaar minder uitgestoten.

11 Pilots: Stadslab Luchtkwaliteit, s-gravendijkwasstraat, Happy Streets, servies Wij hebben als gemeente de waarheid niet in pacht. Duurzaamheid is hot en happening, maar staat in veel gevallen ook nog in de kinderschoenen. Door op een slimme manier innovaties met elkaar te verbinden is vaak veel mogelijk, maar kan ook zomaar blijken dat het effect niet is wat we hadden verwacht. Daarom ondersteunen we veel lokale initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Als centrale hub voor al dit soort initiatieven is het Stadslab Luchtkwaliteit ontstaan: een groep betrokken Rotterdammers steekt zelf de handen uit de mouwen om kennis te delen, te inspireren en iedereen in staat te stellen te helpen zoeken naar oplossingen. Zo zoeken we samen met bewoners en ondernemers naar Happy Streets, straten waar we blij van worden. Dat kan voor iedereen anders zijn, daarom experimenteren we om te kijken of iets werkt. En ondersteunen we servies, keramiek gemaakt van de roet uit Rotterdamse lucht. Een mooie manier om de lucht gezonder te maken, en mensen bewuster te maken over luchtkwaliteit. Een ander initiatief is een wasstraat op de s-gravendijkwal, waar waterverstuivers uitlaatgassen neer laten slaan. We hopen op 30 tot 40% minder stikstofdioxide in de lucht voor de omwonenden, de praktijk zal het leren!

12 Luchtmetingen: luchtmeetnet, Citizen Science Hoe gezond is de lucht van Rotterdam? En hebben al onze maatregelen wel effect? Vragen die we pas kunnen beantwoorden als we een goed beeld hebben van de luchtkwaliteit in Rotterdam. Daarvoor hebben we een netwerk aan meetstations, verspreid door de stad. Zo kunnen we precies in de gaten houden wat voor stoffen er in de lucht zitten en of de concentratie daarvan in de loop der tijd verandert. Precies weten waar een verandering door komt is lastig, maar zeker is wel dat dankzij de inspanningen van de afgelopen 10 jaar de luchtkwaliteit in Rotterdam is verbeterd. En dat we doorgaan met het gezonder maken van de lucht. Daarvoor maken we ook dankbaar gebruik van enthousiaste Rotterdammers die zelf ook de luchtkwaliteit meten. We zijn daarom ook aan het kijken hoe we meer metingen met burgers kunnen doen. Niet alleen krijgen we dan een beter beeld van de luchtkwaliteit, het zorgt ook voor meer bewustzijn bij Rotterdammers. Deze manier van Citizen Science staat nog in de kinderschoenen, maar meer samenwerking en bewustwording is natuurlijk altijd een goed idee.

13 10 jaar luchtbeleid in Rotterdam Toekomstbeeld De maatregelen die we hier presenteren hebben met de huidige maatregelen zoals beschreven allemaal bijgedragen aan de verbetering van de in de Koersnota Luchtkwaliteit luchtkwaliteit in Rotterdam. Er zit minder stikstof in Mogelijkheden voor een vervolgaanpak werken de lucht en minder roet. Maar is dat reden genoeg we nu al uit zodat in 2018 het nieuwe college om achterover te leunen? Nee, volgens ons niet. snel kan besluiten over verdere verbetering van Alle luchtvervuiling heeft invloed op het milieu, de luchtkwaliteit. Zo houden we ons doel voor veroorzaakt schade aan de natuur, gewassen ogen: een goed draaiende economie en goede en gebouwen en heeft impact op de gezondheid bereikbaarheid met minder uitstoot door verkeer, van Rotterdammers. Daarom blijven we streven industrie en scheepvaart. Op weg naar een naar gezondere lucht. Voor nu gaan we door gezondere en aantrekkelijker stad!

Elektrisch rijden is de toekomst

Elektrisch rijden is de toekomst Elektrisch rijden is de toekomst Duurzaam onderweg in Rotterdam www.rotterdam.nl/elektrischrijden Elektrisch rijden neemt een vlucht. Er rijden steeds meer elektrische voertuigen rond. Een positieve ontwikkeling

Nadere informatie

Hoofdstuk 16. Luchtkwaliteit

Hoofdstuk 16. Luchtkwaliteit Hoofdstuk 16. Luchtkwaliteit Samenvatting De laatste jaren komt steeds vaker de luchtkwaliteit in het nieuws, met name in stedelijk gebied. Bijna de helft van de Leidenaren maakt zich hier wel eens zorgen

Nadere informatie

Hoofdstuk 16. Luchtkwaliteit

Hoofdstuk 16. Luchtkwaliteit Hoofdstuk 16 Luchtkwaliteit Samenvatting De laatste jaren komt steeds vaker de luchtkwaliteit in het nieuws, met name in stedelijk gebied Bijna de helft van de Leidenaren maakt zich hier wel eens zorgen

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Hoofdstuk 13 Luchtkwaliteit

Hoofdstuk 13 Luchtkwaliteit Hoofdstuk 13 Luchtkwaliteit Samenvatting Ruim één op de drie Leidenaren maakt zich wel eens zorgen over de luchtkwaliteit. Dit aandeel is vergelijkbaar met vorig jaar, maar is lager dan in 2008. Bewoners

Nadere informatie

Actieplan luchtkwaliteit

Actieplan luchtkwaliteit Actieplan luchtkwaliteit Een actieplan om de luchtkwaliteit in Den Haag te verbeteren Foto: Den Haag Marketing Tobias Dander, D66 Den Haag 19 november 2013 D66 - Actieplan luchtkwaliteit In dit actieplan

Nadere informatie

Hoofdstuk 32. Luchtkwaliteit

Hoofdstuk 32. Luchtkwaliteit Hoofdstuk 32. Luchtkwaliteit Samenvatting De laatste jaren komt steeds vaker de luchtkwaliteit in het nieuws, vooral in stedelijk gebied. Bijna vier op de tien Leidenaren maakt zich hier wel eens zorgen

Nadere informatie

Grafiek 19.1 Percentage Leidenaren dat zich zorgen maakt over luchtkwaliteit, naar stadsdeel en leeftijdsgroep* 0% 25% 50% 75% 100%

Grafiek 19.1 Percentage Leidenaren dat zich zorgen maakt over luchtkwaliteit, naar stadsdeel en leeftijdsgroep* 0% 25% 50% 75% 100% 19 LUCHTKWALITEIT In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de luchtkwaliteit in Leiden. Gevraagd is in hoeverre men zich hier zorgen over maakt. De gemeente heeft diverse maatregelen genomen om de luchtkwaliteit

Nadere informatie

Gezonde lucht voor Utrecht

Gezonde lucht voor Utrecht Gezonde lucht voor Utrecht Aanvullende maatregelen luchtkwaliteit Programmabureau Luchtkwaliteit Gemeente Utrecht Context Gezondheid van Utrechters voorop Ambitie college: Europese normen zijn minimumnormen

Nadere informatie

Gezonde lucht voor Utrecht. Wiet Baggen, senior adviseru. Hier komt tekst Overzicht luchtbeleid Hier komt ook tekst. Utrecht.nl

Gezonde lucht voor Utrecht. Wiet Baggen, senior adviseru. Hier komt tekst Overzicht luchtbeleid Hier komt ook tekst. Utrecht.nl Gezonde lucht voor Utrecht Wiet Baggen, senior adviseru Hier komt tekst Overzicht luchtbeleid Hier komt ook tekst Utrecht.nl Inhoud Schets gemeente Utrecht Karakteristieken Bouwprojecten stilgelegd / Veranderende

Nadere informatie

BOVAG & RAI Vereniging. Woensdag 29 augustus 2012 Louwman Museum, Den Haag

BOVAG & RAI Vereniging. Woensdag 29 augustus 2012 Louwman Museum, Den Haag BOVAG & RAI Vereniging Woensdag 29 augustus 2012 Louwman Museum, Den Haag Een betrouwbare overheid met een langetermijnvisie, die bestendig beleid maakt en die maatregelen tijdig aankondigt De onbelaste

Nadere informatie

Hoe kan innovatie helpen?

Hoe kan innovatie helpen? Themabijeenkomst 16 december: Luchtvervuiling, en hoe houden wij Nederland mobiel? Verkeer Toenemende en invloed luchtvervuiling: van milieu-eisen op de sector hoe kan 2 Inhoud Waar komen verkeersemissies

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Aan : Partijvoorzitters, lijsttrekkers en kandidaatsraadsleden in Amsterdam Burgemeester van der Laan

Aan : Partijvoorzitters, lijsttrekkers en kandidaatsraadsleden in Amsterdam Burgemeester van der Laan OPEN BRIEF Van: Jos Everaers Walther Ploos van Amstel. Bernadette de Wit Bewoners van de Amsterdamse binnenstad Aan : Partijvoorzitters, lijsttrekkers en kandidaatsraadsleden in Amsterdam Burgemeester

Nadere informatie

Technische vragen CDA fractie bij de Agenda Duurzaamheid inzake het transitiepad schone lucht

Technische vragen CDA fractie bij de Agenda Duurzaamheid inzake het transitiepad schone lucht Technische vragen CDA fractie bij de Agenda Duurzaamheid inzake het transitiepad schone lucht 1. Kan het college aangeven wat de kosten zijn van de genoemde nieuwe extra maatregelen voor de gemeente, alsmede

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd en door het hebben en

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Luchtkwaliteit

Onderzoek Inwonerspanel: Luchtkwaliteit Luchtkwaliteit 1 (5) Onderzoek Inwonerspanel: Luchtkwaliteit Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 17 september 2010 kregen alle panelleden van dat moment (1423 personen) een e-mail met de vraag

Nadere informatie

Voortgang CO 2 reductie

Voortgang CO 2 reductie Voortgang CO 2 reductie Introductie A. Hak wil in 2020 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001 en

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in de provincie Utrecht

Luchtkwaliteit in de provincie Utrecht Luchtkwaliteit in de provincie Utrecht Margreet van Zanten Met dank aan Jan Aben, Wilco de Vries en Rob Maas 1 Luchtkwaliteit: korte historie Jaargemiddelde NO 2 concentratie is tussen 2010 en 2015 5 microgram

Nadere informatie

Evaluatierapport sloop- en terugkoopregeling Gemeente Rotterdam

Evaluatierapport sloop- en terugkoopregeling Gemeente Rotterdam Evaluatierapport sloop- en terugkoopregeling Gemeente Rotterdam Sarah Boer Özcan Erdem Onderzoek en Business Intelligence (OBI) Februari 2017 In opdracht van cluster Stadsontwikkeling- Ruimte en Wonen

Nadere informatie

Emissievrije mobiliteit

Emissievrije mobiliteit Emissievrije mobiliteit Geen tijd voor dagdromen Huib van Essen 7 juli 2018 Emissies: What s the problem? Luchtvervuiling Vooral fijnstof en NO x Gezondheid hier en nu Locatie uitstoot cruciaal Aandeel

Nadere informatie

EEN ELEKTRISCHE WAG E N? D E P R O S,

EEN ELEKTRISCHE WAG E N? D E P R O S, EEN ELEKTRISCHE WAG E N? D E P R O S, D E C O N T R A S E N D E P R E M I E S. Elektrische wagens zijn in. De We vertellen u alles wat u moet media hebben er de mond van vol, weten over elektrische wagens.

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in de provincie Utrecht

Luchtkwaliteit in de provincie Utrecht Luchtkwaliteit in de provincie Utrecht Margreet van Zanten Met dank aan Jan Aben, Wilco de Vries en Rob Maas 1 Luchtkwaliteit: korte historie Jaargemiddelde NO 2 concentratie is tussen 2010 en 2015 5 microgram

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001, MVO

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

CO2 Reductiedoelstellingen & Energiemanagement actieplan

CO2 Reductiedoelstellingen & Energiemanagement actieplan Verantwoording CO2 Reductiedoelstellingen & Energiemanagement actieplan Titel : Co2 Reductiedoelstellingen Versie : 1.0 Datum : 14-08-2019 Opgesteld door : Erwin Woerdeman Max Glasbeek (IMR Advies) Sven

Nadere informatie

Utrecht laadt zich op voor de toekomst

Utrecht laadt zich op voor de toekomst Utrecht laadt zich op voor de toekomst Samenvatting actieplan schoon vervoer 2010-2014 www.utrecht.nl Zelf maakte ik het begin van de mobiele telefonie mee. De eerste GSM had een accu ter grootte van een

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Actieplan Goederenvervoer en Actieplan Schoon Vervoer

Actieplan Goederenvervoer en Actieplan Schoon Vervoer StadsOntwikkeling Actieplan Goederenvervoer en Actieplan Schoon Vervoer Raadsinformatieavond 4 januari 2011 6-1-2011 1 Schoon vervoer en goederenvervoer in Collegeprogramma 2010 2014 OV én fiets Zo schoon

Nadere informatie

TITEL Deelname regionale aanbesteding van oplaadpunten voor elektrische auto s.

TITEL Deelname regionale aanbesteding van oplaadpunten voor elektrische auto s. RAADSVOORSTEL Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4562162 Aan : Gemeenteraad Datum : 17 december 2013 Portefeuillehouder : Wethouder J.C. Buijtelaar Wethouder C. van Eijk Agendapunt : B&W-vergadering

Nadere informatie

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Afscheid Frans v.d. Steen, 26 juni 2014 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Afscheid Frans v.d. Steen, 26 juni 2014 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft Minder emissies, betere bereikbaarheid Afscheid Frans v.d. Steen, 26 juni 2014 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft CE Delft Onafhankelijk, not-for-profit consultancy, opgericht in 1978 Ca. 40 medewerkers

Nadere informatie

College Luchtkwaliteit

College Luchtkwaliteit College Luchtkwaliteit Henk Nijhuis Adviseur Luchtkwaliteit Bureau Omgevingskwaliteit PK40 Gemeente Nijmegen h.nijhuis@nijmegen.nl November 2016 Opbouw College luchtkwaliteit Normale samenstelling atmosfeer

Nadere informatie

Onderzoek naar elektrisch rijden

Onderzoek naar elektrisch rijden RAPPORTAGE Amsterdam, 03-11-2011 Onderzoek naar elektrisch rijden Hoofdrapportage Onderzoekstatistieken Verstuurde e-mails 972 Afgeronde vragenlijsten 510 Waarvan met open link 0 Laatste deelname 3 nov.

Nadere informatie

Notitie. Stadsontwikkeling Rotterdam

Notitie. Stadsontwikkeling Rotterdam Notitie Aan Stadsontwikkeling Rotterdam Kopie aan Datum Documentnummer Project Auteur 1 augustus 2017 22188119 MZ Rotterdam S.M. Davison J.W.T. Voerman M. Ameling J.H.H. van den Elshout Onderwerp Effect

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

Lesbrief. aardrijkskunde DUURZAAM PRODUCEREN OPDRACHT 1 - DUURZAAMHEID

Lesbrief. aardrijkskunde DUURZAAM PRODUCEREN OPDRACHT 1 - DUURZAAMHEID Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO DUURZAAM PRODUCEREN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam binnen.

Nadere informatie

Fietsstrategie voor Rotterdam

Fietsstrategie voor Rotterdam Fietsstrategie voor Rotterdam Fietsstrategie voor Rotterdam Het fietsgebruik in Rotterdam zit in de lift. Het aantal fietsers op een gemiddelde dag is in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld van 40.000

Nadere informatie

Rotterdam Centrum. Bereikbaarheid in. Je bereikt meer met fiets en OV. Samen aanpakken. Meedenken?

Rotterdam Centrum. Bereikbaarheid in. Je bereikt meer met fiets en OV. Samen aanpakken. Meedenken? Bereikbaarheid in Rotterdam Centrum Het belang van een goede bereikbaarheid in het gebied Je bereikt meer met fiets en OV Opkomende ontwikkelingen Samen aanpakken Meedenken? Een goede bereikbaarheid Van

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 13.0807 d.d. 10-9-2013 Onderwerp Schriftelijke vragen Groen Links: stimuleren elektrisch fietsen Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. de beantwoording van de schriftelijke vragen

Nadere informatie

Den Haag, 10 maart Geachte heer De Bruijn, beste Tom,

Den Haag, 10 maart Geachte heer De Bruijn, beste Tom, Den Haag, 10 maart 2015 Geachte heer De Bruijn, beste Tom, In de commissie Leefomgeving spraken we eerder dit jaar over de luchtkwaliteit in de stad. Dit ter voorbereiding van op het nieuwe actieplan Luchtkwaliteit

Nadere informatie

Utrechters over de luchtkwaliteit in hun stad

Utrechters over de luchtkwaliteit in hun stad Bestuurs- en Concerndienst Utrechters over de luchtkwaliteit in hun stad notitie van Bestuursinformatie juni 2008 www.onderzoek.utrecht.nl Colofon uitgave Afdeling Bestuursinformatie Bestuurs- en Concerndienst

Nadere informatie

Schone Lucht: stand van zaken in Amsterdam

Schone Lucht: stand van zaken in Amsterdam Meten en rekenen en de burger Schone Lucht: stand van zaken in Amsterdam CROW 15 november 2018 Harry van Bergen H.van.Bergen@amsterdam.nl 06-46168111 Een schoon en gezond Amsterdam? Waarom willen we de

Nadere informatie

Zero emissie busvervoer in Limburg Pilot lijn 4 in Maastricht

Zero emissie busvervoer in Limburg Pilot lijn 4 in Maastricht Zero emissie busvervoer in Limburg Pilot lijn 4 in Maastricht P.F.C.W. Van der Broeck, 15-03-2013 1 Waarom Zero Emissie Busvervoer? 1. Verbeteren luchtkwaliteit Maastricht (fijn stof); 2. Klimaatdoelen

Nadere informatie

Niet-verkeer emissies van logistiek en transport: ontwikkelingen en lokale opties. Rinkje Molenaar 29 oktober 2012

Niet-verkeer emissies van logistiek en transport: ontwikkelingen en lokale opties. Rinkje Molenaar 29 oktober 2012 Niet-verkeer emissies van logistiek en transport: ontwikkelingen en lokale opties Rinkje Molenaar 29 oktober 2012 Rijnmond: locaties Pernis en landelijk Aanpak voor berekeningen Broncategorieën (transport

Nadere informatie

Luchtkwaliteit, geluid en verkeer

Luchtkwaliteit, geluid en verkeer Luchtkwaliteit, geluid en verkeer Door Ton Hesselmans Hoofd Leefomgeving & Milieu CROW Luchtkwaliteit, geluid en verkeer 1 Samen werken aan een succesvolle en duurzame openbare ruimte Schone lucht is cruciaal

Nadere informatie

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Haags Milieucentrum, 26 februari 2013 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Haags Milieucentrum, 26 februari 2013 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft Minder emissies, betere bereikbaarheid Haags Milieucentrum, 26 februari 2013 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft Overzicht CE Delft Mobiliteit kost ons veel Mogelijkheden CO 2 -reductie transport

Nadere informatie

Ons energiebeleid. Energieverbruik Scope 1 en 2 doelstellingen AGEL adviseurs

Ons energiebeleid. Energieverbruik Scope 1 en 2 doelstellingen AGEL adviseurs Ons energiebeleid In 2018 is AGEL adviseurs ook weer actief bezig om hun CO2-footprint in kaart te brengen. Hierbij wordt opnieuw gebruik gemaakt van het reductiesysteem conform de CO2-Prestatieladder

Nadere informatie

Geen uitstoot meer. Wubbo Ockels gaat elektrisch. Werknemers opgelet! 1500 euro om jezelf te ontwikkelen

Geen uitstoot meer. Wubbo Ockels gaat elektrisch. Werknemers opgelet! 1500 euro om jezelf te ontwikkelen Alles wat je moet weten over metaalbewerking najaar 2007 www.metaaljournaal.nl WIN DEZE BEACHCRUISER Geen uitstoot meer Wubbo Ockels gaat elektrisch Werknemers opgelet! 1500 euro om jezelf te ontwikkelen

Nadere informatie

Rotterdam- Alexander. Bereikbaarheid in. Bereikbaarheid en verbetering leefomgeving! Samen aanpakken. Meedenken?

Rotterdam- Alexander. Bereikbaarheid in. Bereikbaarheid en verbetering leefomgeving! Samen aanpakken. Meedenken? Bereikbaarheid in Rotterdam- Alexander Het belang van een goede bereikbaarheid in het gebied Bereikbaarheid en verbetering leefomgeving! Opkomende ontwikkelingen Samen aanpakken Meedenken? Een goede bereikbaarheid

Nadere informatie

Stichting Rotterdamse Klassiekers

Stichting Rotterdamse Klassiekers Rotterdam 8 maart 2015 betreft bezwaarprocedure Rotterdamse Milieuzone Geachte Commissie, Op 29 februari 2016 heeft de afdeling Bestuurs- en Concernondersteuning van de Gemeente Rotterdam alle bezwaarmakers

Nadere informatie

Elektrisch rijden in de praktijk

Elektrisch rijden in de praktijk We gaan elektrisch vooruit! Een impuls voor elektrisch vervoer in Rotterdam Elektrisch rijden in de praktijk Klimaatprobleem? Google earth januari 2009 Rotterdam Climate Initiative Als stad met wereldhaven

Nadere informatie

D66 wil bereiken dat meer mensen de fiets kiezen als vervoersmiddel om bijvoorbeeld naar het werk te gaan in plaats van met de auto.

D66 wil bereiken dat meer mensen de fiets kiezen als vervoersmiddel om bijvoorbeeld naar het werk te gaan in plaats van met de auto. Inleiding In het verkiezingsprogramma van D66 Meierijstad staat dat we de infrastructuur van de fietspaden willen versterken door goede, veilige en duurzame fietspaden. Dit plan voor snelfietsroutes is

Nadere informatie

Een presentatie van Pieter Smit Theater Productie Service. KAN MILIEUBEWUST DENKEN KOSTEN BESPAREN?

Een presentatie van Pieter Smit Theater Productie Service. KAN MILIEUBEWUST DENKEN KOSTEN BESPAREN? Een presentatie van Pieter Smit Theater Productie Service. KAN MILIEUBEWUST DENKEN KOSTEN BESPAREN? Wie wij zijn. De Pieter Smit Groep richt zicht op logistieke en aanverwante diensten ten behoeve van

Nadere informatie

Marien Vermeer. 9 februari 2018

Marien Vermeer. 9 februari 2018 Marien Vermeer 9 februari 2018 Ruimte voor de fiets 1 Fietsstadverkiezing 2018: hoe staat de stad ervoor? 2 Successen en waarderingen 3 Netwerk Delft 4 Hoe beïnvloeden we de keuze voor de fiets 5 Verbindingen

Nadere informatie

Svp de drie bijlagen als een document inboeken. Geachte raadsgriffier,

Svp de drie bijlagen als een document inboeken. Geachte raadsgriffier, From: Geldorp, Erwin Sent: woensdag 14 juni 2017 15:02:01 To: Stadhuis Cc:!Griffie Subject: FW: Vijf makkelijke maatregelen voor schonere lucht Attachments: NMU - Vijf makkelijke maatregelen

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel AD Rotterdam Postadres: Postbus KP Rotterdam

Aan de Gemeenteraad. Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel AD Rotterdam Postadres: Postbus KP Rotterdam Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel 40 3011 AD Rotterdam Postadres: Postbus 70012 3000 KP Rotterdam Aan de Gemeenteraad Website: www.rotterdam.nl E-mail: dim-besluitvormingbsd@rotterdam.nl Inlichtingen: J.

Nadere informatie

Naar een schoner wagenpark. Auto voor Auto

Naar een schoner wagenpark. Auto voor Auto Naar een schoner wagenpark Auto voor Auto Gestart in 2010 234.000 auto s in 2013 besparen 258.000 ton CO 2 -emissie, 82 mio liters brandstof en 129 mio euro Die wij niet hoeven te betalen Cleaner Car Contracts

Nadere informatie

INITIATIEFVOORSTEL ELEKTRISCHE STADSBUSSEN. Amsterdam Elektrisch ook de OV Stadsbus

INITIATIEFVOORSTEL ELEKTRISCHE STADSBUSSEN. Amsterdam Elektrisch ook de OV Stadsbus INITIATIEFVOORSTEL ELEKTRISCHE STADSBUSSEN Amsterdam Elektrisch ook de OV Stadsbus Roderic Evans-Knaup 21-11-2012 Amsterdam heeft een elektrische ambitie, een ambitie die o.a. moet zorgen voor een betere

Nadere informatie

Hoe gaan we Slim en Schoon door de Stad? Stimuleren en faciliteren vanuit de overheid

Hoe gaan we Slim en Schoon door de Stad? Stimuleren en faciliteren vanuit de overheid Hoe gaan we Slim en Schoon door de Stad? Stimuleren en faciliteren vanuit de overheid Carin Biegnolé C O N V E R S I O N P L AT F O R M S V O O R K O P L O P E R S U Hogeschool Utrecht Hogeschool van Amsterdam

Nadere informatie

Sheets voor 28 oktober De Speler Utrecht 19.30 uur. Milieuzone ja of nee? SSLU

Sheets voor 28 oktober De Speler Utrecht 19.30 uur. Milieuzone ja of nee? SSLU Sheets voor 28 oktober De Speler Utrecht 19.30 uur. Milieuzone ja of nee? SSLU 1. Ook de automobiliteit zal de komende jaren toenemen. Op dit moment gaan dagelijks in totaal ruim 400.000 auto s de stad

Nadere informatie

Maart 2014. Bladzijde 2 geeft het pakket, bladzijden 3,4 en 5 geven een toelichting op het pakket.

Maart 2014. Bladzijde 2 geeft het pakket, bladzijden 3,4 en 5 geven een toelichting op het pakket. Maatregelenpakket voor de periode 2014-2018 ter verbetering van de Eindhovense luchtkwaliteit en vermindering van de negatieve gevolgen, voorgesteld door de Werkgroep Luchtkwaliteit en Klimaat van de vereniging

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Samen Werken aan Schone Lucht. Nota luchtkwaliteit. Gemeente Alkmaar concept

Samen Werken aan Schone Lucht. Nota luchtkwaliteit. Gemeente Alkmaar concept Samen Werken aan Schone Lucht Nota luchtkwaliteit Gemeente Alkmaar concept- 2016-2020 www.alkmaar.nl Inhoud Voorwoord... 2 Aanleiding... 3 Doelstelling... 3 Wat gaan we doen?... 4 Samen werken aan schone

Nadere informatie

Resultaten RESOLVE ondernemersenquête Roermond 2017

Resultaten RESOLVE ondernemersenquête Roermond 2017 Resultaten RESOLVE ondernemersenquête Roermond 2017 Inleiding Roermond is Lead Partner van RESOLVE, een project waarin acht Europese steden en de Erasmus Universiteit Rotterdam de komende vijf jaar samenwerken.

Nadere informatie

Stadspanel-onderzoek naar mobiliteit en City Line

Stadspanel-onderzoek naar mobiliteit en City Line Stadspanel-onderzoek naar mobiliteit en City Line Wat is het Stadspanel? De gemeente Assen heeft een digitaal stadspanel. Iedere inwoner kan meedoen. Momenteel telt het stadspanel ruim 1 leden. Elk lid

Nadere informatie

Elektrisch Rijden Monitor 2018

Elektrisch Rijden Monitor 2018 Elektrisch Rijden Monitor 2018 Samenvatting consumentenonderzoek December 2018 De context Elektrisch vervoer is voor de ANWB een zeer relevant onderwerp. De overheid ontwikkelt nieuw beleid om te komen

Nadere informatie

De Groningen weg van Broem naar Zoem

De Groningen weg van Broem naar Zoem NVRD Noord Nederland 14 maart 2019, Resato, Assen De Groningen weg van Broem naar Zoem Gerrit Griffioen Hoofd Materieel gemeente Groningen 1 Brandstof gerelateerd equipment Gemeente Groningen heeft ongeveer

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan

Energiemanagement actieplan Energiemanagement actieplan Periode: januari 2018 t/m december 2019 Datum: Mei 2019 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Reductiedoelstellingen... 2 3. Plan van aanpak... 2 3.1 Maatregelen voor

Nadere informatie

A. Timmerman's IJzerhandel B.V. Rapportage Maatregellijst CO2-Prestatieladder 2018

A. Timmerman's IJzerhandel B.V. Rapportage Maatregellijst CO2-Prestatieladder 2018 A. Timmerman's IJzerhandel B.V. Rapportage Maatregellijst CO2-Prestatieladder 2018 Globale maat CO₂ uitstoot, scope 1 en 2 181 ton Omzet 5 miljoen Euro 36,2 ton/miljoen Euro Personeelsleden 24 FTE 7,54

Nadere informatie

Evaluatie LundaMaTs Mobiliteitsmanagement in LundaMaTs Fietscampagne Hälsotrampare: gezond trappen

Evaluatie LundaMaTs Mobiliteitsmanagement in LundaMaTs Fietscampagne Hälsotrampare: gezond trappen Evaluatie LundaMaTs LundaMaTs is het gemeentelijk verkeers- en vervoerplan van de Zuid-Zweedse gemeente Lund (stad: 76.000 inwoners, hele gemeente 100.000). Dit plan is in 1996 opgesteld met als doel het

Nadere informatie

GreenPlan. Boek groen resultaat

GreenPlan. Boek groen resultaat GreenPlan Boek groen resultaat Waarom groen ondernemen? Groen ondernemen krijgt in het bedrijfsleven steeds meer aandacht. En terecht. We zijn getuige van een opwarming van de aarde. Een toenemende CO

Nadere informatie

Uitlaatgassen van diesel- en benzineauto's kosten de samenleving tientallen miljarden euro's. Shutterstock

Uitlaatgassen van diesel- en benzineauto's kosten de samenleving tientallen miljarden euro's. Shutterstock 1 van 7 20-12-2018 07:09 Uitlaatgassen van diesel- en benzineauto's kosten de samenleving tientallen miljarden euro's. Shutterstock Iedere dieselauto berokkent de samenleving door giftige uitlaatgassen

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief:

In deze nieuwsbrief: Nr. 66-5 maart 2010 In deze nieuwsbrief: Onderzoek naar glazen overkapping deel A27 Het verkeer over de A27 neemt toe en een deel van de snelweg zal in de toekomst worden verbreed. Omdat meer verkeer ook

Nadere informatie

Presentatie 3 nov NVRD Noord. Innoveren met afval. Wat speelt er zich af bij:

Presentatie 3 nov NVRD Noord. Innoveren met afval. Wat speelt er zich af bij: Presentatie 3 nov. 2016 NVRD Noord Innoveren met afval Wat speelt er zich af bij: Stadsbeheer gemeente Groningen Gerrit Griffioen Afdeling Materieel Wij nemen u mee in onze innovaties: Duurzaam inzetbare

Nadere informatie

BELEVING LUCHTKWALITEIT ONDER ROTTERDAMMERS

BELEVING LUCHTKWALITEIT ONDER ROTTERDAMMERS BELEVING LUCHTKWALITEIT ONDER ROTTERDAMMERS Marion Matthijssen Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) november 2006 In opdracht van ds+v, afdeling Communicatie Centrum voor Onderzoek en Statistiek

Nadere informatie

Milieu en Co2 Programma c.q. het plan van aanpak ICS Groep

Milieu en Co2 Programma c.q. het plan van aanpak ICS Groep Milieu en Co2 Programma c.q. het plan van aanpak 2017 ICS Groep 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Strategische milieu en co2 reductie doelstellingen... 3 Milieu en CO2-reductie doelstellingen 2017... 3 3.

Nadere informatie

Schoner en zuiniger CO 2 ambitie verkeer & vervoer

Schoner en zuiniger CO 2 ambitie verkeer & vervoer Schoner en zuiniger CO 2 ambitie verkeer & vervoer Martine Uyterlinde, ECN Beleidsstudies, 14 mei 2007 www.ecn.nl Coalitieakkoord Onze ambitie is dat Nederland de komende kabinetsperiode grote stappen

Nadere informatie

Samenvatting ... Het gebruik van de trein nam sinds 1985 eveneens fors toe met meer dan een verdubbeling van het aantal treinkilometers.

Samenvatting ... Het gebruik van de trein nam sinds 1985 eveneens fors toe met meer dan een verdubbeling van het aantal treinkilometers. Samenvatting... De mobiliteit van Nederlanders groeit nog steeds, maar niet meer zo sterk als in de jaren tachtig en negentig. Tussen 2000 en 2008 steeg het aantal reizigerskilometers over de weg met vijf

Nadere informatie

De SLIMME KEUZE voor

De SLIMME KEUZE voor Aardgas voor voertuigen De SLIMME KEUZE voor uw onderneming DATS 24, meer dan brandstof alleen DATS 24 maakt deel uit van Colruyt Group en zet ook resoluut in op duurzaamheid. DATS 24 draagt dus graag

Nadere informatie

Energie management actieplan 2016

Energie management actieplan 2016 Pagina : 1/7 Energie management actieplan 2016 In dit hoofdstuk wordt de doelstelling beschreven in het kader van de CO2-reductie, inclusief de reductiemaatregelen, die Oosterhuis BV vanaf het jaar 2016

Nadere informatie

Waar zijn we 5 jaar na nu?

Waar zijn we 5 jaar na nu? Waar zijn we 5 jaar na nu? Autonoom rijden is de norm 50x zoveel elektrische auto s Stad = een fietsomgeving OV regionaal en sneldiensten Milieuzones, langzaam verkeer (30 km/h) Openbaar parkeren wordt

Nadere informatie

Luchtkwaliteit en verkeer. Huib van Essen CE Delft 8 februari 2014

Luchtkwaliteit en verkeer. Huib van Essen CE Delft 8 februari 2014 Luchtkwaliteit en verkeer Huib van Essen CE Delft 8 februari 2014 Overzicht presentatie Even voorstellen Trend in verkeersemissies: veel bereikt, nog veel te doen Oplossingsrichtingen: Schonere voertuigen,

Nadere informatie

De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen!

De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen! De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen! D66 zet in op Den Haag als 'Fietsstad van de toekomst'. En daar moet Den Haag snel mee aan de slag! D66 gaat daarom ook voor Den Haag als Fietsstad van het

Nadere informatie

Gesjoemel op de weg? Eric Feringa Igor van der Wal

Gesjoemel op de weg? Eric Feringa Igor van der Wal Gesjoemel op de weg? Eric Feringa Igor van der Wal Wat kunt u verwachten? Hoe is úw kennis van luchtverontreiniging? Inzicht in normen en techniek Wat is de invloed van sjoemelsoftware? Casestudy A13 Overschie

Nadere informatie

Aanvullende informatie over luchtkwaliteit en metingen

Aanvullende informatie over luchtkwaliteit en metingen Aanvullende informatie over luchtkwaliteit en metingen Wat doen gemeenten en GGD Amsterdam op het gebied van luchtkwaliteit? De GGD Amsterdam informeert en adviseert de inwoners en het bestuur van Amsterdam

Nadere informatie

CONCEPT SUBSIDIEVERORDENING VERGROENEN WAGENPARK BEDRIJVEN IN BEVERWIJK 2014

CONCEPT SUBSIDIEVERORDENING VERGROENEN WAGENPARK BEDRIJVEN IN BEVERWIJK 2014 CONCEPT SUBSIDIEVERORDENING VERGROENEN WAGENPARK BEDRIJVEN IN BEVERWIJK 2014 Hoofdstuk 1: Algemene Bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: 1. aanvrager: bedrijf (ingeschreven

Nadere informatie

Zeg géén nee tegen emissievrije OV

Zeg géén nee tegen emissievrije OV Zeg géén nee tegen emissievrije OV Vanaf 2025 dienen alle nieuwe bussen emissievrij te zijn. Vanaf 2030 dienen alle bussen emissievrij te zijn. Emissievrije bussen, met ingang van de nieuwe concessie maar

Nadere informatie

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT ir. Bart Vuijk TNO: MISSIE TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving

Nadere informatie

Laadpunten voor elektrische auto s bij VvE s

Laadpunten voor elektrische auto s bij VvE s Laadpunten voor elektrische auto s bij VvE s 14-9-2019 WoonWijzerWinkel Frans van Herwijnen Adviseur Mobiliteit Agenda 1. Aanleiding en doel vandaag 2. Elektrisch vervoer groeit 3. Laadpunten en VvE s

Nadere informatie

Energie Beoordeling Co2 reductie

Energie Beoordeling Co2 reductie Energie Beoordeling Co2 reductie Opgesteld door: Cheryl de Vette VGMK coördinator 2.A.3 Energie Beoordeling 2016 Van Beek Infra Groep B.V. Conform Co2 Prestatieladder 3.0 Datum: 13-5-2016 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Intentieverklaring milieuzone voor lichte bedrijfsauto s

Intentieverklaring milieuzone voor lichte bedrijfsauto s Intentieverklaring milieuzone voor lichte bedrijfsauto s In Nederlandse stedelijke gebieden bestaan problemen voor wat betreft de luchtkwaliteit. Overheden hebben de verplichting om de lokale luchtkwaliteit

Nadere informatie

Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Rapportage 2011. Samenvatting Amsterdam

Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Rapportage 2011. Samenvatting Amsterdam Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Rapportage 2011 Samenvatting Amsterdam 2 3 Stand van zaken luchtkwaliteit 2011 Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) In 2015 moet Nederland

Nadere informatie

EEN NIEUWE KIJK OP DIESELAUTO S

EEN NIEUWE KIJK OP DIESELAUTO S WHITEPAPER DIESELFEITEN EEN NIEUWE KIJK OP DIESELAUTO S DIESEL, BENZINE OF KIES IK VOOR EEN ALTERNATIEVE BRANDSTOF? Diesel maakt heel lang de dienst uit binnen het wagenpark van bedrijven. Dieselbrandstof

Nadere informatie

Resultaten Bewonerspanel: : septemberpeiling 2012

Resultaten Bewonerspanel: : septemberpeiling 2012 Afdeling Bestuursinformatie, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Resultaten Bewonerspanel: : septemberpeiling 2012 Van 10 t/m 23 september 2012 heeft Bestuursinformatie

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan

Energiemanagement actieplan Energiemanagement actieplan Periode: januari 2018 t/m december 2019 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Reductiedoelstellingen... 2 3. Plan van aanpak... 2 3.1 Maatregelen voor het behalen van

Nadere informatie

Eindhovense luchtverbeterende maatregelen. Donderdag 12 september, openbare avond luchtkwaliteit

Eindhovense luchtverbeterende maatregelen. Donderdag 12 september, openbare avond luchtkwaliteit Eindhovense luchtverbeterende maatregelen Donderdag 12 september, openbare avond luchtkwaliteit Enkele standaard-maatregelen Bevorder het langzaam verkeer en het openbaar vervoer Stimuleer elektrisch rijden

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 31 mei 2013) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door Agentschap NL, in opdracht van

Nadere informatie

volop initiatief: veel autoproducenten bieden elektrische en hybride auto s aan, oplaadinfrastructuur

volop initiatief: veel autoproducenten bieden elektrische en hybride auto s aan, oplaadinfrastructuur Inleiding In Utrecht maken we Samen, het coalitieakkoord voor de periode 2014-2018, hebben we aangekondigd door te gaan met onze inzet op schoon vervoer. Dit doen we om de gezondheid van onze burgers en

Nadere informatie