Basiscursus Mindfulness

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Basiscursus Mindfulness"

Transcriptie

1 Basiscursus Mindfulness Locatie Basiscursus mindfulness (bestaat uit 8sessies) Ervaringsgerichte basistraining van mindfulness. 8 wekelijkse bijeenkomsten met oefeningen en nabesprekingen, dagelijks individueel werk. Interne en externe deelnemers zijn voldoende hersteld van depressie en of worden niet te erg overspoeld door acute problemen. Max. 15 deelnemers Er zal een cursus doorgaan op donderdagnamiddag voor 8 weken, daarna een cursus op dinsdagnamiddag voor 8 weken (juiste data te bekomen bij PB). De sessies duren een ganse namiddag. Gebouw 6 - Cafetaria sporthal Deelnemers nemen zelf, of via afdeling, contact met therapeut (Van Steenkiste of Bosiers) voor een voorafgaand gesprek.

2 Beeldend atelier Locatie Beeldend atelier Mensen die willen komen kennismaken of zich verder verdiepen in het beeldend werken (tekenen, schilderen, boetseren, collage). Er kan worden stilgestaan bij iets uit te proberen of verder verkennen van materiaal, of eens willen stilstaan bij een thema naar eigen keuze. Tijdens deze module staan we stil in het hier en nu en werken we op een ervaringsgerichte manier. Iedereen werkt op zichzelf in eenzelfde ruimte met andere mensen. Je werkt op je eigen tempo, op je eigen manier en binnen je eigen tijd. Er is ook geen verwachting dat het werkstuk na een sessie af moet zijn. De therapeut is er ter ondersteuning en begeleiding van je proces binnen het beeldend werken. Binnen het beeldend werken verdiep je je in jouw wereld, in jouw verhaal en hindernissen. Doorheen de module ontwikkel je een eigen beeldtaal, om je voorbij woorden mee uit te drukken. Je kan je er laten inspireren door anderen en je laten verrassen door ervaringen. Gaandeweg krijg je meer zicht op jezelf, datgene wat je bezig houdt en hoe je ermee omgaat. Mensen die interesse hebben om in beeld bepaalde zaken te gaan uitproberen, te gaan ontdekken en zich verder in te gaan verdiepen. Max. 8 deelnemers Dinsdag van 15u15 tot 16u30 Achterkant gebouw 8, via terras lokaal (zie grondplan) Je komt zelfstandig naar het lokaal.

3

4 EAT: equine assisted therapy therapie met assistentie van paarden In deze module leer je werken met paarden. Je leert welke verzorging ze nodig hebben en hoe je dit moet aanpakken. Je kan ook gewoon meegaan om rustig contact te leren maken met het paard, te helpen in de stallen, de paarden eten te geven, Het berijden van een paard kan een volgende stap zijn, maar is niet het doel op zich. We rijden met een minibusje naar De Leukste Thuis in Brecht waar enkele therapie paarden op ons wachten. Op een vrijblijvende manier contact maken met een paard Verantwoordelijkheid nemen voor het goed uitvoeren van de verzorging van een paard. Leren signalen van het paard te begrijpen en inspelen op diverse sociale situaties. Sociale contacten leggen met mensen die je mogelijks nog niet kent. Plezier en/of ontspanning ervaren in de omgang met dieren. Zelfreflectie door middel van het paard bekomen. Technische vaardigheden/technieken aanleren, en deze op gepaste wijze uitvoeren. Angst voor dieren overwinnen en zelfvertrouwen opbouwen. We verzamelen aan gebouw 3, aan de inkomhal. We vertrekken daar met het busje richting Brecht. Dit is 8 km rijden. Bij aankomst worden de paarden eerst gepoetst. Dit noemen we grondwerk. De therapeuten begeleiden je en leren je wat bij over de signalen die een paard verzendt tijdens de verzorging. Zo leer je de verzorging correct aan, om ze nadien volledig zelfstandig op te nemen. de therapeut je afraadt om in de buurt van het paard te komen heeft dit een reden en wordt van je verwacht dat je deze goede raad opvolgt. Als er een grote groep meegaat, zal je het nodige geduld moeten opbrengen tot de therapeut jou individueel kan begeleiden. Het is zeker de bedoeling dat je een band creëert met je paard, dus het kan zijn dat je één specifiek paard krijgt toegewezen om individuele redenen, die ook meegedeeld zullen worden. Hoe lang de verzorging duurt, en wat er concreet gedaan wordt, bekijken we het moment zelf. Dit hangt af van (de mobiliteit van) de deelnemers, de weersomstandigheden, maar zeker ook het humeur van het paard. Deze module is geschikt voor iedereen die het leuk vindt om met dieren om te gaan. Omdat een verkeerde omgang met paarden soms tot onveilige situaties kan leiden is het erg belangrijk dat je instructies van de therapeut strikt opvolgt. Minder mobiele patiënten worden belemmerd in de omgang met paarden (paarden kunnen immers onverwachte bewegingen maken), en een fysieke basisconditie is een vereiste.

5 Eerste kennismaking Mindfulness Locatie Eerste kennismaking mindfulness. Kennismaken met mindfulness. De deelnemers krijgen een beetje uitleg, maar ervaren door enkele oefeningen ook iets van wat mindfulness kan inhouden en of het hen verder aanspreekt. Wie geïnteresseerd is in mindfulness en zich afvraagt of het iets kan betekenen. Max. 10 deelnemers Donderdag 14u45 16u00 ( loopt niet het ganse jaar, bevraag bij PB) Gebouw 4 themalokaal 1 Rif

6 Aantal deelnemers Locatie Max. 6 deelnemers Dinsdag van 13u15 (vertrek hier) tot ongeveer 16u30 Therapie gaat enkel door bij geschikt weer, d.w.z. bij een temperatuur minder dan 5 C, en bij te hevige wind gaat de EAT niet door. Samenkomst gebouw 3 Inkomhal (Brecht, De Leukste Thuis) Het is aan te raden om meermaals deel te nemen, gezien de band die je opbouwt met het paard erg waardevol kan zijn voor de therapie. Draag gemakkelijke kledij (niet te strak, maar ook niet te los) zonder extra objecten. Je krijgt laarzen en tok, het dragen hiervan is verplicht bij het rijden. Indien je zelf laarzen en/of een tok in bezit hebt mag je die altijd meenemen. De kost voor het vervoer is inbegrepen in de ligdagprijs.

7 Gespreksgroep bipolaire stoornis Manisch depressiviteit Laagdrempelig aanbod om te spreken over manisch depressiviteit, enerzijds ondersteuning van lotgenotencontact, anderzijds een forum aanbieden waar men terecht kan voor tips, handvaten, hoe houvast vinden in dagelijks leven, zonder zichzelf als persoon hierin te verliezen. Een groepsaanbod waarin men ook op langere termijn terecht kan, ook tijdens dagbehandeling, of Postkuur. Gesprekken Mensen met bipolaire stoornis, met een hulpvraag hierrond. Voldoende mogelijkheid om in contact te treden met zichzelf en de buitenwereld (dus niet middenin een decompensatie, eerder vanaf een beetje opklaring). Max. 15 deelnemers Donderdag van 13u00-14u30 Locatie Gebouw 7 keuken 1 Vooraleer je kan inschrijven voor deze module, gelieve eerst contact op te nemen met Paul Bosiers.

8 Herstelwerkgroep 1 We staan stil bij essentiële factoren in ieder zijn herstelproces en delen ervaringen daarrond in de groep. Daarnaast is er zeker ook ruimte voor andere thema s. We staan open voor voorstellen uit de groep. We bewaken samen dat herstel centraal blijft. Inzicht krijgen in het eigen herstelproces door stil te staan bij herstelbevorderende en herstelbelemmerende factoren. We ontdekken deze samen en ondersteunen mekaar met feedback. Open dialoog vertrekkend vanuit eigen ervaring of aangereikte thema s. We richten ons op personen die in behandeling zijn in het zorgprogramma angst en depressie. Min. 4 en max. 6 deelnemers Dinsdagnamiddag om de 14 dagen van 13u30 tot 15u30 Donderdagnamiddag om de 14 dagen van 15u00 tot 17u00 Locatie Bungalow (tussen gebouw 3 en 5) Eerst is er een verkennend gesprek om de werking van de herstelwerkgroep toe te lichten. Met regelmaat zijn er instapmomenten. Je bepaalt zelf hoe lang je deelneemt. Er is ook de mogelijkheid om na ontslag te blijven deelnemen. We vertrekken telkens samen vanuit de blauwe zone naar de locatie.

9 Herstelwerkgroep 2 We staan stil bij essentiële factoren in ieder zijn herstelproces en delen ervaringen daarrond in de groep. Daarnaast is er zeker ook ruimte voor andere thema s. We staan open voor voorstellen uit de groep. We bewaken samen dat herstel centraal blijft. Inzicht krijgen in het eigen herstelproces door stil te staan bij herstelbevorderende en herstelbelemmerende factoren. Het is de bedoeling van elkaar te leren door het uitwisselen van ervaringen. Open dialoog vertrekkend vanuit eigen ervaring of aangereikte thema s. Staat open voor iedereen die werk wil maken van herstel, mensen vanuit de doelgroep angst en depressie verwijzen we graag door naar de andere herstelwerkgroep. Min. 5 en max. 8 deelnemers Dinsdagnamiddag om de 14 dagen van 13.30u tot 15.30u. Locatie Bungalow (tussen gebouw 3 en 5) Je bepaalt zelf hoe lang je deelneemt. Er is ook de mogelijkheid om na ontslag te blijven deelnemen. Je kan instappen als er een plaats vrijkomt.

10 Sinds oktober 2014 volg ik de tweewekelijkse bijeenkomsten van de HOP Herstelwerkgroep en ik ben heel blij dat ik me daarbij heb aangesloten. Het doet me stilstaan bij mezelf op diverse vlakken, waardoor ik mezelf beter leer kennen. Ook de uitwisseling met de andere deelnemers vind ik heel waardevol omdat er respect is voor ieders verhaal en beleving. We leren van elkaar en steunen elkaar. Ook de begeleiding door Sven en Geert is waardevol voor mij want ze kunnen ons hoop geven en door hun voorbeeld leren we dat we ondanks onze kwetsbaarheid toch iets kunnen betekenen voor anderen. Ik hoop dat ik op deze manier zelf ook nog verder kan evolueren en misschien andere mensen kan helpen in de toekomst. Vanaf het begin had ik er een goed gevoel bij. De waarden van de groep worden op een zinvolle manier uitgedragen namelijk lotgenoten-contact. Het we-gevoel overheerst(niet het ik-gevoel). Je kan er alles vertellen en de opbouw vond ik ook heel goed (steunpunten, valkuilen, )

11 Schilderen, ik kan dat niet. Schilderen, ik kan dat niet! Beeldende middelen, zoals schildertechnieken, tekentechnieken, steen, klei, textiel en digitale media, vormen de basis van het beeldend therapeutisch werken. Er wordt individueel gewerkt in groep. EEN POSITIEF ZELFGEVOEL ONTWIKKELEN Niet symptoomgericht werken in beeldende therapie, kan leiden tot het ontdekken van je eigen mogelijkheden. Deze mogelijkheden kunnen ingezet worden om tot een oplossing te komen van je klacht. Tijdens de therapie leert de cliënt zichzelf beter kennen, gevoelens van persoonlijke controle worden vergroot en het zelfvertrouwen neemt toe. Er worden vaardigheden ontwikkeld om te leren omgaan met onverwachte problemen of uitdagingen. Deze helpen de cliënt om de controle over zijn leven te vergroten en bieden de mogelijkheid om de cliënt te laten participeren in voor hem relevante activiteiten. Deze module is gebaseerd op de Empowerment theorie. In deze module richten we ons op de kracht van ieder mens en niet op de negatieve symptomen. En hanteren we de cliënt-centered therapy. Waarbij niet het probleem centraal staat in de therapie, maar de cliënt zelf met zijn mogelijkheden om vanuit zichzelf te groeien. Door positieve ervaringen op te doen tijdens het beeldend werken, maken we het individu sterker in zijn sociale context, zodat deze beter in staat is om zijn omgeving te controleren. Jouw bekwaamheden en mogelijkheden worden versterkt. We gaan op zoek naar de manier van werken met beeldende materialen die bij jou past en gaan deze ontwikkelen tot jouw vorm en jouw kleur. Mensen waarbij een negatief zelfgevoel aanwezig is. Max. 8 deelnemers Donderdag van 15u15-16u30

12 Locatie Gebouw 7 - Beeldende therapie lokaal mensen komen uit eigen beweging 1 keer per week 1 uur en een kwartier beeldend werken Module van 8 weken

13 Spreken over alcohol met Archipel en AA Locatie Alcoholgebruik is een maatschappelijk ingeburgerd gegeven. Alcohol heeft zowel positieve als negatieve gevolgen bij gebruik. We zien echter dat alcohol ook heel wat schade kan aanrichten voor de gebruikende persoon op zich en / of voor de omgeving. Stilstaan bij gebruik, misbruik, problematisch gebruik, verslaving proberen we samen te doen. Alcohol als thema bespreekbaar maken!! Samen met een ervaringsdeskundige van AA (= anonieme alcoholisten) en iemand van de begeleiding van afdeling Archipel (= afdeling voor personen met een problematisch gebruik van alcohol en of medicatie) willen we een open gesprek voeren over alcohol. We richten ons op mensen die willen stilstaan bij de betekenis van alcohol voor zichzelf en de maatschappij. Min. 3 en max. 8 deelnemers Donderdag van 15u00-16u15 Gebouw 4 inkomhal (verzamelen blauwe zone) Lokaal op afdeling Archipel, B0002

14 Waarnemingstraining Waarnemingstraining is ook gekend onder andere namen : kenoplettendheid, mindfulness. Deze vaardigheid is een onderdeel binnen de dialectische gedragstherapie. Locatie Het doel van deze sessies waarnemingstraining is het ontwikkelen van een levenshouding die gekenmerkt wordt door een bewuste deelname aan je leven, om zo impulsieve een stemmingsafhankelijke gedragingen te verminderen. Het is leren om je leven zelf, bewust in handen te nemen. Je laat je niet verder leiden door je gedachten en emoties maar je gaat bewust, zelf keuzes maken. We komen gedurende 8 weken samen. Sessie 1 : Kennismaking en introductie waarnemingstraining + Hoe handelen wij? Sessie 2 : Observeren Sessie 3: Beschrijven Sessie 4 : Participeren Sessie 5: Oordeelvrije houding Sessie 6 : Onverdeelde aandacht Sessie 7: Effectief handelen Sessie 8 : Afronden van de sessies Deelnemers zijn best voldoende hersteld van een depressie of worden niet te erg overspoeld door acute problemen. Oefeningen gaan soms buiten door. Min. 3 en max. 6 deelnemers Dinsdag van 13u15 tot 14u30 Gebouw 4, Rif beneden tegenover verpleegpost - Om ruimte voor jezelf en anderen te maken, is het gebruik van de GSM niet zo n goed idee tijdens de sessie. Graag deze op stil zetten bij aanvang van de sessie. - Soms zullen de oefeningen buiten doorgaan (ifv het weer) en zijn gemakkelijke kledij en schoenen dan een pluspunt. -Voor minder mobiele deelnemers kijken we naar oplossingen om toch bij deze oefeningen te kunnen aansluiten.

15 Word je eigen beste vriend (compassietraining) Locatie Wil je milder leren zijn voor jezelf i.p.v. hard en kritisch? Wil je leren omgaan met overprikkeling, uitputting, angst voor afwijzing of aanpassingsproblemen? Dan is deze training beslist iets voor jou! In deze cursus zijn volgende zaken inbegrepen: een syllabus (40 blz.), 14 audio-oefeningen en een boek van Elke Van Hoof waarin je keuze hebt uit eerste hulp bij hoogsensitiviteit of eerste hulp bij burn-out. Verruim je welzijn in 8 sessies: Wees lief voor jezelf Versterk je veerkracht Vergroot je optimisme We bieden: Een combinatie van zelfcompassie en zelfappreciatie oefeningen Inzichten in neurobiologie van het brein Focus op je kwaliteiten Ervaren van warmte en veiligheid Voor iedereen die interesse heeft. Voorkennis van mindfulness is meegenomen maar geen vereiste. Max. 12 deelnemers Donderdag van 13u30 tot 16u15 Tracé 7, ruimte naast kleiatelier Mee te brengen: notitieschriftje en pen. De training kan zittend of liggend worden gevolgd. Stoelen zijn aanwezig. Indien je dat wenst, kan je een zitkussen en warm dekentje meebrengen.

Basiscursus Mindfulness

Basiscursus Mindfulness Basiscursus Mindfulness Locatie Basiscursus mindfulness (bestaat uit 8sessies) Ervaringsgerichte basistraining van mindfulness. 8 wekelijkse bijeenkomsten met oefeningen en nabesprekingen, dagelijks individueel

Nadere informatie

Basiscursus Mindfulness

Basiscursus Mindfulness Basiscursus Mindfulness Locatie Basiscursus mindfulness (bestaat uit 8sessies) Ervaringsgerichte basistraining van mindfulness. 8 wekelijkse bijeenkomsten met oefeningen en nabesprekingen, dagelijks individueel

Nadere informatie

Het praktische gebruik van de computer

Het praktische gebruik van de computer Het praktische gebruik van de computer Wil je een brief typen of iets opzoeken, maar heb je de computer nog maar weinig van dichtbij bekeken? Praten je kinderen ook over Twitter of Facebook en hoor je

Nadere informatie

Beeldend werken: De lijn van het zijn.

Beeldend werken: De lijn van het zijn. Beeldend werken: De lijn van het zijn. Open atelier, een ontmoeting op ervaringsniveau. In het werken met vellen papier of delen er van, met nabijheid of afstand, met figuur en achtergrond, met punten

Nadere informatie

Breien en haken, een stapje verder

Breien en haken, een stapje verder Breien en haken, een stapje verder Hobby & Vrije tijd Heb je enige ervaring in het haken en/of breien. Beheers je volgende technieken: Breien: opzet, rechts en averechts breien, tricotsteek Haken: ketting

Nadere informatie

Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Aandachttraining/Mindfulnesstraining

Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Aandachttraining/Mindfulnesstraining Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Aandachttraining/Mindfulnesstraining 2 Deze folder geeft u informatie over Mindfulness-Based Cognitieve Therapie. Deze mindfulnesstraining wordt op de afdeling

Nadere informatie

Mindfulnesstraining Aandachttraining. Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT)

Mindfulnesstraining Aandachttraining. Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Mindfulnesstraining Aandachttraining Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) 2 Deze folder geeft u informatie over Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT). De mindfulnesstraining wordt aangeboden

Nadere informatie

GROEIEN IN GROEP. Aanbod groepstherapie: Koningin Astridlaan Kessel-Lo.

GROEIEN IN GROEP. Aanbod groepstherapie: Koningin Astridlaan Kessel-Lo. Aanbod groepstherapie: GROEIEN IN GROEP Koningin Astridlaan 14 3010 Kessel-Lo www.naiade-therapie.be E-mail: info@naiade-therapie.be GSM: 0473/111674 Wat is groepstherapie? Groepstherapie is een therapievorm

Nadere informatie

Dansexpressie. Je wordt uitgenodigd om jezelf in beweging te ontdekken en jezelf uit te drukken door dans en beweging.

Dansexpressie. Je wordt uitgenodigd om jezelf in beweging te ontdekken en jezelf uit te drukken door dans en beweging. Dansexpressie Lichamelijk welzijn en expressie Je wordt uitgenodigd om jezelf in beweging te ontdekken en jezelf uit te drukken door dans en beweging. Jezelf en elkaar door dans beter en op een andere

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Waarom Running Therapie?

Waarom Running Therapie? Ben jij een vreugdevolle looptrainer of fysiotherapeut en zoek je naar verdieping om jouw lopers en patiënten meer te kunnen geven dan alleen een schema? Dan is deze unieke bijscholing absoluut iets voor

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

NLP FIT BEWUSTWORDING - MINDFULNESS - NLP

NLP FIT BEWUSTWORDING - MINDFULNESS - NLP NLP FIT BEWUSTWORDING - MINDFULNESS - NLP Heart Systems Nederland Geen betere plek om te ontsnappen aan alle hectiek dan in het sfeervolle pand van Heart Systems Nederland, gevestigd in een voormalige

Nadere informatie

8-weekse training "Voluit Leven"

8-weekse training Voluit Leven 8-weekse training "Voluit Leven" Trajekt Eijsden-Margraten start met een 8 weekse groepstraining "Voluit leven". In deze training, die gebaseerd is op de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) gecombineerd

Nadere informatie

8-weekse training "Voluit Leven"

8-weekse training Voluit Leven 8-weekse training "Voluit Leven" Trajekt Eijsden-Margraten start met een 8 weekse groepstraining "Voluit leven". In deze training, die gebaseerd is op de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) gecombineerd

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

Kliniek Ouder & Kind

Kliniek Ouder & Kind Kliniek Ouder & Kind Voor wie? Heb je last van heftige emoties zoals verdriet, somberheid, wanhoop, angst, boosheid of een wisseling van heftige emoties (dan weer blij, dan weer boos, dan weer verdrietig)

Nadere informatie

Badminton. Sport & beweging

Badminton. Sport & beweging Badminton Doelstelling Praktisch Op dit uur kan er badminton worden gespeeld op elk niveau. Het goed kunnen spelen is absoluut geen vereiste, maar het graag doen is al meer dan voldoende. - actief en zinvol

Nadere informatie

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert.

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert. Nummer 2, jaargang 4, juli 2015 Special Cursusaanbod Bureau Herstel Beste lezer.. Voor je ligt de Herstel nieuwsbrief. Deze keer met als onderwerp het cursusaanbod van Bureau Herstel. Cursusaanbod voor

Nadere informatie

Breien en haken voor beginners

Breien en haken voor beginners Breien en haken voor beginners Hobby & Vrije Tijd Wil je graag starten met breien en/of haken maar weet je niet goed hoe, dan ben je bij ons meer dan welkom. Wat leer je bij ons: Breien: opzet, rechts

Nadere informatie

Nieuws vanuit Herstelacademie Antwerpen

Nieuws vanuit Herstelacademie Antwerpen NUMMER 4 Nieuws vanuit Herstelacademie Antwerpen juni 2017 Een voorsmaakje van ons cursusaanbod In het najaar 2017 In dit nummer 1-4 Een voorsmaakje 5 Inschrijven en contact 6 Nieuwtjes 6 Infopunt OPWEGG

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten

Training & themabijeenkomsten Training & themabijeenkomsten voor mantelzorgers Inhoudsopgave 3 4 6 Trainingen en themabijeenkomsten - Hoe werkt het? Trainingen Themabijeenkomsten Over VIT-hulp bij mantelzorg VIT-hulp bij mantelzorg

Nadere informatie

Inspiratie. Werkplaats Aandachtig Leven. Mindfulness betekent aandacht geven op een bepaalde manier gericht in het hier en nu niet (ver)oordelend.

Inspiratie. Werkplaats Aandachtig Leven. Mindfulness betekent aandacht geven op een bepaalde manier gericht in het hier en nu niet (ver)oordelend. Werkplaats Aandachtig Leven WERKPLAATS AANDACHTIG LEVEN: INSPIRATIE, BEZIELING, SPIRITUALITEIT, LEVENSWERK PSYCHO-SOCIAAL THERAPIE, SABBATICAL COACHING, MINDFULNESS TRAINING Nieuwsbrief 3 februari 2011

Nadere informatie

Psychiatrie. Therapieprogramma. www.catharinaziekenhuis.nl

Psychiatrie. Therapieprogramma. www.catharinaziekenhuis.nl Psychiatrie Therapieprogramma www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Het therapieprogramma... 3 Waarom groepstherapie?... 3 De groepsindeling... 4 De observatiegroep... 4 De behandelgroep... 4 Werkwijze therapeuten...

Nadere informatie

HEDEN. Herstellen? Cursussen waarmee je verder komt.

HEDEN. Herstellen? Cursussen waarmee je verder komt. ERVAAR JE EIGEN KRACHT EN MOGELIJK- HEDEN Herstellen? Cursussen waarmee je verder komt. Ervaringsdeskundigen van Het Kiemuur geven deze herstelgerichte cursussen. Zij doorliepen zelf een herstelproces

Nadere informatie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Overzicht Groepsaanbod Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Waarom een groep of cursus? Waarom in een groep? Het kan zijn dat je het zelf prettiger vindt

Nadere informatie

VORMING LEVENSDOMEIN ONTWIKKELING THERAPIE

VORMING LEVENSDOMEIN ONTWIKKELING THERAPIE VORMING LEVENSDOMEIN ONTWIKKELING THERAPIE Inleiding VLOT werking De modules zijn opgesplitst in verschillende domeinen. In deze kaft vindt je een overzicht in de inhoudstafel van alle modules per domein.

Nadere informatie

Breien en haken voor beginners

Breien en haken voor beginners Breien en haken voor beginners Hobby & vrije Tijd Wil je graag starten met breien en/of haken maar weet je niet goed hoe, dan ben je bij ons meer dan welkom. Wat leer je bij ons: Breien: opzet, rechts

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2017

Training & themabijeenkomsten 2017 Training & themabijeenkomsten 2017 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 10 11 Trainingen en themabijeenkomsten voor uw ontwikkeling Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Evaluatieverslag mindfulnesstraining

Evaluatieverslag mindfulnesstraining marijke markus spaarnestraat 37 2314 tm leiden Evaluatieverslag mindfulnesstraining 06 29288479 marijke.markus@freeler.nl www.inzichtinzicht.nl kvk 28109401 btw NL 079.44.295.B01 postbank 4898261 14 oktober

Nadere informatie

VAGGA AFDELING volwassenen groepsaanbod 2019

VAGGA AFDELING volwassenen groepsaanbod 2019 Groepstherapie voor jongvolwassenen Jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar die het moeilijk hebben op vlak van sociale contacten en/ of zelfbeeld en waarbij sprake is van depressieve klachten, angstklachten

Nadere informatie

BUDGETGROEP BIZ OOST-VLAANDEREN

BUDGETGROEP BIZ OOST-VLAANDEREN BUDGETGROEP BIZ OOST-VLAANDEREN 1 Budgetgroepen BIZ (BudgetInZicht) Oost-Vlaanderen, een samenwerkingsverband tussen OCMW s, CAW s en verenigingen waar armen het woord nemen, heeft sinds enkele jaren een

Nadere informatie

Werken met veerkracht bij de Rabobank. BA&O, 22 oktober 2015

Werken met veerkracht bij de Rabobank. BA&O, 22 oktober 2015 Werken met veerkracht bij de Rabobank BA&O, 22 oktober 2015 Veerkracht is nodig De Rabobank is in beweging De klantbediening verandert Er is een sterke focus op beheer Een grote krimp van personeel Dit

Nadere informatie

Badminton. Sport & beweging

Badminton. Sport & beweging Badminton Doelstelling Op dit uur kan er badminton worden gespeeld op elk niveau. Het goed kunnen spelen is absoluut geen vereiste, maar het graag doen is al meer dan voldoende. - actief en zinvol bezig

Nadere informatie

Training Leer Balans Leven

Training Leer Balans Leven Training Leer Balans Leven In 5 maanden meer balans in je leven Wil je minder stress? Wil je meer werkplezier? Wil je jouw doelen effectiever bereiken? Wil je handiger communiceren? Wil je efficiënter

Nadere informatie

Resocialiserende dagbehandeling

Resocialiserende dagbehandeling Resocialiserende dagbehandeling Een driedaagse dagbehandeling voor volwassenen met psychiatrische problemen Afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie Resocialiserende dagbehandeling betekent dat u 3

Nadere informatie

Informatiefolder Themagroep Late Volwassenheid

Informatiefolder Themagroep Late Volwassenheid Informatiefolder Themagroep Late Volwassenheid 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave: blz. 2 Algemene informatie: blz. 3 Het programma en te verwachten resultaten: blz. 4-5 Voor wie: blz. 6 Over de therapeut:

Nadere informatie

Breien en haken voor beginners

Breien en haken voor beginners Breien en haken voor beginners Doelgroep Hobby & Vrije Tijd Wil je graag starten met breien en/of haken maar weet je niet goed hoe, dan ben je bij ons meer dan welkom. Wat leer je bij ons: Breien: opzet,

Nadere informatie

STERK AAN HET WERK: cursus is reeds gestart en loopt verder op onderstaande data

STERK AAN HET WERK: cursus is reeds gestart en loopt verder op onderstaande data Beste lezer, Herstelwijzer is de naam van een ambulant, vrij toegankelijk vormings -en behandelaanbod georganiseerd door VZW Hestia en Alexianen Zorggroep Tienen in samenspraak met verschillende netwerkpartners

Nadere informatie

De Emiliehoeve. Geïntegreerd behandelen van verslavings-, persoonlijkheids- en aanverwante problematiek.

De Emiliehoeve. Geïntegreerd behandelen van verslavings-, persoonlijkheids- en aanverwante problematiek. Geïntegreerd behandelen van verslavings-, persoonlijkheids- en aanverwante problematiek. Voor wie is de Emiliehoeve bedoeld? Voor jou, als je iemand bent die al langere tijd last hebt van verslavingsproblemen,

Nadere informatie

Gezond koken in 30 minuten

Gezond koken in 30 minuten Gezond koken in 30 minuten Heb jij vaak weinig tijd of heb je niet steeds evenveel zin om te koken? Wil je toch zelf een maaltijd klaarmaken én gezond eten? Nieuwe producten leren kennen? Dan is deze module

Nadere informatie

Communicatie. Optimaliseren van de communicatievaardigheden.

Communicatie. Optimaliseren van de communicatievaardigheden. Communicatie Doelstelling Communicatie is zeer belangrijk in het dagelijkse leven. Bijna in alle activiteiten wordt hierop beroep gedaan. Uit onderzoek blijkt dat er heel wat mensen zijn die hiermee problemen

Nadere informatie

Meer informatie MRS 0610-2

Meer informatie MRS 0610-2 Meer informatie Bij de VGCt zijn meer brochures verkrijgbaar, voor volwassenen bijvoorbeeld over depressie en angststoornissen. Speciaal voor kinderen zijn er brochures over veel piekeren, verlatingsangst,

Nadere informatie

Psychologenpraktijk Gerrits

Psychologenpraktijk Gerrits Psychologenpraktijk Gerrits Berrie Gerrits Zelfm anagem ent Bij zelfmanagement is het van belang dat niet uitsluitend vanuit het medische kader gekeken wordt, maar dat er ook aandacht is voor de krachten

Nadere informatie

Opleiding Creatieve Therapie

Opleiding Creatieve Therapie Opleiding Creatieve Therapie Kunst van het leven Veel mensen vinden het lastig om te verwoorden wat zij denken, voelen en ervaren. Ze hebben er geen woorden voor of juist zoveel dat ze er geen wijs uit

Nadere informatie

Arbeidsgerichte vorming

Arbeidsgerichte vorming Arbeidsgerichte vorming Arbeid en activatie De nadruk ligt op het geven van informatie en ervaringen uitwisselen in het zoeken naar (vrijwilligers)werk en/of opleiding. Mogelijke thema s die aan bod kunnen

Nadere informatie

Samen. Ontspannen. Eenheid tussen lichaam en geest

Samen. Ontspannen. Eenheid tussen lichaam en geest Samen Ontspannen Eenheid tussen lichaam en geest 1 Folder Cursus Speels Ontspannen Een goed begin van het weekeinde met een uur ontspanning in Landsmeer Hanneke Heij Mindful of Mindfull? Hoe zou het zijn

Nadere informatie

Wat gaan we doen in deze twee bijeenkomsten? Omgaan met burgers met psychische of verstandelijke beperking

Wat gaan we doen in deze twee bijeenkomsten? Omgaan met burgers met psychische of verstandelijke beperking Omgaan met burgers met psychische of verstandelijke beperking Cursus vanuit de Wmo werkplaats lectoraat Rehabilitatie dr. Arne van den Bos en drs. Siemen van der Meulen Wat gaan we doen in deze twee bijeenkomsten?

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

Wat is shared decision making? (SDM)

Wat is shared decision making? (SDM) Shared decision making: op weg naar herstelondersteunende verslavingszorg Kim Elst: projectverantwoordelijke, afdelingshoofd daghospitaal Ben De Zitter: VPK resocialisatie-eenheid verslaving Peter Horemans:

Nadere informatie

* de compassie training is ook los van de mindfulness training te volgen, er wordt echter geregeld verwezen naar oefeningen uit

* de compassie training is ook los van de mindfulness training te volgen, er wordt echter geregeld verwezen naar oefeningen uit Compassie training Wat is compassietraining? In de compassietraining worden oefeningen aangeboden om meer acceptatie en verbondenheid met jezelf en anderen te ervaren. Hierdoor wordt je in staat een mildere

Nadere informatie

STERK AAN HET WERK: HOE BETER FUNCTIONEREN OP HET WERK

STERK AAN HET WERK: HOE BETER FUNCTIONEREN OP HET WERK Beste lezer, Herstelwijzer is de naam van een ambulant, vrij toegankelijk vormings -en behandelaanbod georganiseerd door VZW Hestia en Alexianen Zorggroep Tienen in samenspraak met verschillende netwerkpartners

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

Semi industrieel atelier

Semi industrieel atelier Semi industrieel atelier Domein Omschrijving Doelstelling Methodiek Doelgroep Aantal deelnemers Wanneer Arbeid & activatie Je voelt dat arbeid een gedeelte is dat bij het leven hoort en je wilt deze zinvolle

Nadere informatie

Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen

Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen Dialectische Gedrags Therapie 2 1. Voor wie? Deze brochure geeft informatie over Dialectische Gedragstherapie (DGT).

Nadere informatie

Lievegoed Kliniek. Ons aanbod. Behandeldoelen. Opname Je kunt bij ons terecht voor een kortdurende

Lievegoed Kliniek. Ons aanbod. Behandeldoelen. Opname Je kunt bij ons terecht voor een kortdurende Lievegoed Kliniek De kliniek staat in een rustige, groene omgeving. Er zijn verschillende mogelijkheden: groepsbehandeling en individuele behandeling, dat kan poliklinisch of in. Ook een korte opname in

Nadere informatie

Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) voor cliënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis

Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) voor cliënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) voor cliënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis Informatie voor cliënten en hun verwijzers Mentaliseren Bevorderende Therapie voor cliënten met een borderline

Nadere informatie

Voor wie zijn de kind-jongere trainingen bedoeld? Hulpaanbod

Voor wie zijn de kind-jongere trainingen bedoeld? Hulpaanbod Voor wie zijn de kind-jongere trainingen bedoeld? - Normaal begaafde kinderen van 4 tot 13 jaar, woonachtig in de regio Gelderland-Zuid, die in hun gedrag signalen afgeven die mogelijk duiden op een problematische

Nadere informatie

Wacht maar tot ik groot ben!

Wacht maar tot ik groot ben! www.geerttaghon.be Wacht maar tot ik groot ben! Omgaan met agressie bij kleine kinderen Geert Taghon 2013 Ontwikkeling kleine kind De wereld leren kennen en zich hieraan aanpassen (adaptatie) Processen

Nadere informatie

Opleiding tot kindercoach met inzet van paarden

Opleiding tot kindercoach met inzet van paarden Opleiding tot kindercoach met inzet van paarden Inleiding Kinderen zijn volop in ontwikkeling. Coaching met behulp van paarden geeft op het terrein van denken, doen en voelen veel beweging.om al die veranderingen

Nadere informatie

Opvoedingsondersteuning voor ouders van kinderen met autisme Begeleiding voor kinderen en jongeren met autisme.

Opvoedingsondersteuning voor ouders van kinderen met autisme Begeleiding voor kinderen en jongeren met autisme. Opvoedingsondersteuning voor ouders van kinderen met autisme Begeleiding voor kinderen en jongeren met autisme www.hetraster.be Individuele begeleiding Zorgpakket Wegwijs (3 gesprekken van 2 uur op de

Nadere informatie

JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL

JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL Module JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL Erkende vervolgopleiding tot Jeugdtrauma Therapeut De opleiding JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL is er voor Therapeuten die al een opleiding hebben afgerond en hun kennis en vaardigheden

Nadere informatie

ACADEMIE. Scholing en evenementen

ACADEMIE. Scholing en evenementen ACADEMIE Scholing en evenementen 2019-2020 Beste collega, ICC-er, leerkracht, directeur, Afgelopen jaar heeft Collage met groot succes de Collage Academie geïntroduceerd. Vele leerkrachten uit het Almeerse

Nadere informatie

Als docent werk je vanuit een positie van autoriteit, als trainer vanuit een positie van gelijkwaardigheid

Als docent werk je vanuit een positie van autoriteit, als trainer vanuit een positie van gelijkwaardigheid JOUW ROL ALS TRAINER Het klinkt misschien overbodig om het te hebben over de rol die je hebt bij het beïnvloeden van het denken en doen van anderen in groepssituaties. Iedereen weet toch wel wat die rol

Nadere informatie

THEMAONTMOETINGEN. Er zijn ontmoetingen rondom vier thema s: Waardevol opvoeden Zelfbewust zijn Investeren in je relatie Leven met verlies

THEMAONTMOETINGEN. Er zijn ontmoetingen rondom vier thema s: Waardevol opvoeden Zelfbewust zijn Investeren in je relatie Leven met verlies THEMAONTMOETINGEN Ieder mens heeft weleens vragen die hij niet zomaar kan beantwoorden. Bijvoorbeeld over wie je bent of wilt zijn, hoe je je relatie kunt versterken, hoe je omgaat met verlies of over

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Slaapschool. Trainingsprogramma om slaapproblemen doeltreffend aan te pakken. Frank Desmet, slaapcoach

Patiënteninformatie. Slaapschool. Trainingsprogramma om slaapproblemen doeltreffend aan te pakken. Frank Desmet, slaapcoach i Patiënteninformatie Slaapschool Trainingsprogramma om slaapproblemen doeltreffend aan te pakken Frank Desmet, slaapcoach GezondheidsZorg met een Ziel Slaapschool Een goede nachtrust is voor ieder mens

Nadere informatie

Psychomotorische Therapie

Psychomotorische Therapie Expertisecentrum Psychomotorische Therapie 2 Psychomotorische Therapie (PMT) Voor wie Psychomotorische Therapie (PMT) is een behandelvorm voor mensen met psychische klachten of psychosociale problemen.

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

De kracht van Houd me Vast. Pieter Dingemanse en Karin Wagenaar NVRG 20 september, 2013

De kracht van Houd me Vast. Pieter Dingemanse en Karin Wagenaar NVRG 20 september, 2013 De kracht van Houd me Vast Pieter Dingemanse en Karin Wagenaar NVRG 20 september, 2013 Ervaring met Houd me vast : een echtpaar Wat is Houd me vast? Programma van 8 x 2 uur. Heldere structuur EFT proces

Nadere informatie

Dankzij inspannende ontspanning vergroten wij je fysieke, mentale & emotionele belastbaarheid. Zet jezelf weer in je kracht.

Dankzij inspannende ontspanning vergroten wij je fysieke, mentale & emotionele belastbaarheid. Zet jezelf weer in je kracht. Dankzij inspannende ontspanning vergroten wij je fysieke, mentale & emotionele belastbaarheid. Zet jezelf weer in je kracht. De batterij is leeg. Je bent volledig opgebrand. Zowel geestelijk als lichamelijk

Nadere informatie

Dagbegeleiding. Het Klavier. kennismakingsbrochure

Dagbegeleiding. Het Klavier. kennismakingsbrochure Dagbegeleiding Het Klavier kennismakingsbrochure April 2015 Voor wie? De dagbegeleiding is er voor kinderen/jongeren tussen 6 en 18 jaar en hun gezinnen. Wanneer het dagelijks leven in jullie gezin op

Nadere informatie

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus Augustus PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus De Noordster EHBO Maandag 18-08 & 25-08 19.30u-21.30u Dinsdag 19-08 13.00u-14.30u Landsmeerstraat

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Depressie

Online Psychologische Hulp Depressie Online Psychologische Hulp Depressie 2 Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Depressie van. Je krijgt uitleg over wat een depressie is en hoe jou kan helpen

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

Opleiding: Postpartum Consulent

Opleiding: Postpartum Consulent Opleiding: Postpartum Consulent Missie: Deze opleiding heeft de intentie om professionele hulpverleners een basisopleiding te bezorgen in het pre- en postpartum begeleiden van moeders, waardoor zoveel

Nadere informatie

Training Stressmanagement

Training Stressmanagement Training Stressmanagement Training Stressmanagement, veerkrachtig omgaan met werkdruk Een burn-out en overspannenheid zijn aandoeningen die grotendeels worden veroorzaakt door grote mate van stress op

Nadere informatie

Creacafé. Je kan hier vrij naartoe komen et terug vertrekken. Er staat steeds een tasje koffie of thee voor iedere bezoeker klaar.

Creacafé. Je kan hier vrij naartoe komen et terug vertrekken. Er staat steeds een tasje koffie of thee voor iedere bezoeker klaar. Creacafé Hobby & vrije tijd Het creacafé is een vrije activiteit waarbij iedereen kan aansluiten. We hebben ter plaatse creatief materiaal, waar je gratis gebruik van kan maken. Hiernaast kan je ook gewoon

Nadere informatie

deskundigheidsbevordering

deskundigheidsbevordering De Vrijwilligerscentrale Oldenzaal biedt onderstaande workshops en cursussen gratis aan voor uw vrijwilligers. Vrijwilligerscentrale Oldenzaal, tel. 0541-571414, mail: info@impuls-oldenzaal.nl Basiscursus

Nadere informatie

Centrum Autisme Haaglanden. Uitleg en overzicht zorgaanbod voor cliënten

Centrum Autisme Haaglanden. Uitleg en overzicht zorgaanbod voor cliënten Centrum Autisme Haaglanden Uitleg en overzicht zorgaanbod voor cliënten Voor wie Centrum Autisme Haaglanden doet diagnostisch onderzoek naar autisme en biedt behandeling en ondersteuning als de diagnose

Nadere informatie

30 DAGEN MASCHA MOOY O N L I N E P R O G R A M M A. "Mijn tips en meer" HOE OMGAAN MET BURN-OUT? Hoe patronen te doorbreken en jezelf sterker maken

30 DAGEN MASCHA MOOY O N L I N E P R O G R A M M A. Mijn tips en meer HOE OMGAAN MET BURN-OUT? Hoe patronen te doorbreken en jezelf sterker maken 30 DAGEN O N L I N E P R O G R A M M A HOE OMGAAN MET BURN-OUT? O C T O B E R 2 0 1 7 Hoe patronen te doorbreken en jezelf sterker maken MASCHA MOOY "Mijn tips en meer" I N F O R M A T I E F O L D E R

Nadere informatie

Geestig Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep

Geestig Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep Geestig 2017 Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep basisprincipes van het scheppen van een positief klimaat, het bieden van structuur en herstelgericht reageren op ongewenst gedrag YES I

Nadere informatie

VERANDERING DOOR ACCEPTATIE

VERANDERING DOOR ACCEPTATIE VERANDERING DOOR ACCEPTATIE Achtdaagse DGT-basistraining behandeling en coaching van mensen met borderline- en emotieregulatie problematiek op basis van de Dialectische Gedragstherapie van Marsha Linehan

Nadere informatie

Week 1 Focus Mindfulness beoefenen

Week 1 Focus Mindfulness beoefenen Week 1 Focus Mindfulness beoefenen Vaak schenkt onze geest geen aandacht aan wat er nu gebeurt, maar denken we na over iets dat gebeurd is of maken we ons zorgen over de toekomst. Dat zorgt ervoor dat

Nadere informatie

BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP

BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP Heart Systems Nederland Geen betere plek om te ontsnappen aan alle hectiek dan in het sfeervolle pand van Heart Systems Nederland, gevestigd in een voormalige schuurkerk

Nadere informatie

De Meest Effectieve & Persoonlijke Consulting Skills Training voor Professionals!

De Meest Effectieve & Persoonlijke Consulting Skills Training voor Professionals! - Consulting Skills Training Pagina 1 van 6 De Meest Effectieve & Persoonlijke Consulting Skills Training voor Professionals! Los van de inhoud van je advies is het belangrijk om je advies zo goed mogelijk

Nadere informatie

EMOTIEREGULATIE DMV SURFEN OP EMOTIES DR CORINE FACHÉ KINDER- EN JEUGDPSYCHIATER UKJA

EMOTIEREGULATIE DMV SURFEN OP EMOTIES DR CORINE FACHÉ KINDER- EN JEUGDPSYCHIATER UKJA EMOTIEREGULATIE DMV SURFEN OP EMOTIES DR CORINE FACHÉ KINDER- EN JEUGDPSYCHIATER UKJA WAAROM IS EMOTIEREGULATIE BELANGRIJK??? VERSCHILLENDE MANIEREN OM NAAR DIAGNOSE TE KIJKEN Categorische diagnostische

Nadere informatie

Brochure deelnemers DGT-training

Brochure deelnemers DGT-training Brochure deelnemers DGT-training 2018-2019 Wat is DGT? DGT staat voor Dialectische Gedragstherapie. Dit is een therapie die werd ontwikkeld door Marsha Linehan, een Amerikaanse psychologe. DGT is geschikt

Nadere informatie

Arbeidsgerichte vorming met behulp van multimedia

Arbeidsgerichte vorming met behulp van multimedia Arbeidsgerichte vorming met behulp van multimedia Arbeid en activatie Moet je bepaalde office programma s gebruiken in je werk maar schiet je kennis hierin tekort of heb je hier opfrissing in nodig? Wil

Nadere informatie

Stabilisatiegroep deeltijdbehandeling

Stabilisatiegroep deeltijdbehandeling Psychiatrie Stabilisatiegroep deeltijdbehandeling www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl PSY005 / Stabilisatiegroep deeltijdbehandeling / 16-10-2013

Nadere informatie

Alle gelukkige families lijken op elkaar, elke ongelukkige familie is ongelukkig op zijn eigen wijze. Tolstoj Anna Karenina

Alle gelukkige families lijken op elkaar, elke ongelukkige familie is ongelukkig op zijn eigen wijze. Tolstoj Anna Karenina Alle gelukkige families lijken op elkaar, elke ongelukkige familie is ongelukkig op zijn eigen wijze Tolstoj Anna Karenina Familiezorg Methode Familiezorg Relationeel werken Denken en handelen vanuit het

Nadere informatie

BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP

BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP Heart Systems Nederland Geen betere plek om te ontsnappen aan alle hectiek dan in het sfeervolle pand van Heart Systems Nederland, gevestigd in een voormalige schuurkerk

Nadere informatie

Activiteitentherapie en beeldende vaktherapie. Informatie voor patiënten

Activiteitentherapie en beeldende vaktherapie. Informatie voor patiënten Activiteitentherapie en beeldende vaktherapie Informatie voor patiënten Tijdens uw behandeling in Heideheuvel wordt u de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan de activiteitentherapie en beeldende vaktherapie

Nadere informatie

Fietsatelier. Kennis & informatie

Fietsatelier. Kennis & informatie Fietsatelier In deze module gaan we leren hoe je jouw fiets kan onderhouden. We gaan knutselen aan oude fietsen en staan in voor het onderhoud van een aantal fietsen op het domein. We combineren wat theoretische

Nadere informatie

Fietsatelier: Fietsonderhoud fietsherstelling en ritten plannen

Fietsatelier: Fietsonderhoud fietsherstelling en ritten plannen Fietsatelier: Fietsonderhoud fietsherstelling en ritten plannen Doelstelling Doelgroep Kennis & informatie In deze module gaan we leren hoe je jouw fiets kan onderhouden. We gaan knutselen aan oude fietsen

Nadere informatie

LIEVERWIJS. kindercoaching & training. kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling. Een rups kan altijd nog een vlinder worden

LIEVERWIJS. kindercoaching & training. kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling. Een rups kan altijd nog een vlinder worden LIEVERWIJS kindercoaching & training kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling Een rups kan altijd nog een vlinder worden Kindercoaching Van Rups naar Vlinder Voor kinderen in de

Nadere informatie

Kliniek Nijmegen. Informatie voor patiënten

Kliniek Nijmegen. Informatie voor patiënten Kliniek Nijmegen Informatie voor patiënten We spreken van een verslaving wanneer bepaald gedrag zoals middelengebruik of gokken uw leven gaat beheersen. Steeds meer tijd en energie gaan op aan de verslaving.

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Conflicthantering, onderhandelen met resultaat Effectief ruziemaken. Kan dat? Wij denken van wel. Een conflict kan zorgen voor een nieuw inzicht of een frisse wind in een relatie.

Nadere informatie

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Therapie en training, iets voor jou? Als je bij De Hoenderloo Groep komt wonen, heb je vaak al veel meegemaakt in je leven. Het valt niet altijd

Nadere informatie

Training: Mindfulness. 22 september 2015 NOG 1 PLEK! 23 september 2015 NOG PLEK! 1 december 2015 start extra training

Training: Mindfulness. 22 september 2015 NOG 1 PLEK! 23 september 2015 NOG PLEK! 1 december 2015 start extra training Training: Mindfulness 22 september 2015 NOG 1 PLEK! 23 september 2015 NOG PLEK! 1 december 2015 start extra training Waarom? Leven in deze hectische tijd vraagt veel van ons dat maakt dat we ons vaak uitgeput

Nadere informatie

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Workshop Positief assertief Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Opkomen voor jezelf, is in de praktijk vaak lastiger dan het lijkt. Je wilt graag iedereen te vriend

Nadere informatie