Creatief centrum. de toekomst van brugge. brugge.be. Wim Van Isacker.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Creatief centrum. de toekomst van brugge. brugge.be. Wim Van Isacker. wim.vanisacker@scarlet.be"

Transcriptie

1 Creatief centrum Wim Van Isacker Op creativiteit staat geen leeftijd, staat geen geslacht. Creatieve mensen houden onze samenleving draaiende, zorgen voor vooruitgang, zorgen voor energie in de stad. Zonder creatieve mensen geen levende stad. Maar creatieve mensen hebben ook ruimte nodig, ruimte om te kunnen creëren, ruimte om te kunnen experimenteren, ruimte om successen te boeken, ruimte om te mogen mislukken. Wij willen in Brugge een creatief centrum waar ruimte is voor creatieve mensen, waar mensen kunnen samenwerken, ideeën kunnen uitwisselen. Concreet willen we in eerste instantie een activeringsbeleid voor leegstaande panden dat verder gaat dan de hippe pop-up-commerce. Leegstaande panden kunnen tijdelijke werkruimtes, tijdelijke ateliers zijn, tijdelijke tentoonstellingsruimtes zijn die zo de broodnodige ademruimte geven aan creatieve mensen. In tweede instantie hopen we werk te kunnen maken van de oprichting van een permanent creatief centrum want tijdelijke panden blijven noodoplossingen.

2 De R30 (traject Bloedput-station) veroorzaakt een barst in het Brugse ei. Het promoten van de Bevrijdingslaan als hoofdinvalsweg naar Brugge heeft een duidelijke afname van de leefbaarheid in de woonbuurt langs die stadssnelweg tot gevolg. Een autosnelweg met een maximum snelheid van 70km/uur doorsnijdt de historische binnensta. Deze buurt behoort echter ook tot de Brugse binnenstad. Deze breuk in het Ei, maar ook in visie van de doorsnee Bruggeling, als zou West-Brugge niet tot de binnenstad behoren, moet verdwijnen. De groep stelt daarom voor om de R30 te ondertunnelen, beginnend voor de Bloedput tot aan het station. Zo worden de Vestingen weer gesloten, de Hoefijzerlaan een verkeersluwe straat, het Albertpark, een echt park Concrete verwachtingen van het stadsbestuur: t Brugs ei Els Casier casier.elsje@gmail.com Als eerste stap voor een betere leefbaarheid: de maximum snelheid in de Hoefijzerlaan van 70km/h naar 50km/uur brengen, in aansluiting met de rest van de kleine ring. De stad moet haar beleidspunten i.v.m. mobiliteit op de R30 (Hoefijzerlaan-Albert I laan tot aan het station) toepassen. De stad moet dit gebied ook tot de binnenstad rekenen en dus als binnenstad behandelen (puntjes 272, 304, 305 van het beleidsplan). Punt 307, een bijkomende ondergrondse parking ter hoogte van Bloedput/Bevrijdingslaan moet gerealiseerd worden. De R30 is een gewestweg. De stad moet de Vlaamse regering overtuigen om de nodige fondsen vrij te maken om de leefbaarheid en de verkeersafwikkeling op de R30(Hoefijzerlaanstation) d.m.v. een duurzame oplossing: ondertunneling- te optimaliseren. Wat heeft de projectgroep al gerealiseerd? Er werd een petitie gehouden om de maximum snelheid van 70km/uur naar 50km/ uur te brengen (de gangbare snelheid in een bebouwde kom). De petitie is ingediend. Binnenkort gebeuren fijn stof metingen in de Hoefijzerlaan. Facebookpagina Toekomstige acties voor het Brugs ei, De petitie (maximum snelheid 70km/uur naar 50km/uur) opvolgen: wat doet het stadsbestuur, wat doet het Gewest, hoe evolueert het. Bij positief resultaat sturen we een bericht naar de pers. Bij negatief: verdere gerichte acties Er wordt, in samenwerking met de dienst Leefmilieu, naar een plaats gezocht voor fijn stofmetingen in de straat. Opvolgen van de studie over de visienota i.v.m. de R30 (traject: Bloedput- station): door contact te houden met de hoofdcoördinator van de stad Brugge door brief aan Vlaams Gewest i.v.m. die studie door persberichten van de stad op te volgen op de site van stad Brugge Levendig houden van ons project: via social media

3 Brede school brede buurt Ine Plovie Met de projectgroep brede school - brede buurt gaat deze groep enerzijds voor een ideaalbeeld, maar ook voor een concreet en tastbaar project. Ze dromen van een school als een leuke plek om te leren én te leven voor kinderen én ouders. De school als plek waar mensen uit de buurt, verenigingen uit de stad, ondernemers de kinderen en ouders dingen kunnen leren zowel tijdens als na de schooluren. Want waar anders bereik je ALLE kinderen en ouders zonder mobiliteits-, tijds- en financiële drempels? En hoe anders vindt het kind waar hij/zij écht goed in is als dansen of voetbal niet echt zijn/haar ding blijkt te zijn. De laatste weken kwam het idee enkele keren in de media (BEL10) en ook hogere overheden zijn dit idee al een tijdje heel genegen. Maar stad Brugge heeft geluk, want dankzij deze projectgroep kan er onmiddelijk gestart worden. De projectgroep wil volgend schooljaar (januari 2016) van start gaan in 3 pilootscholen uit 3 verschillende netten en in 3 verschillende deelgemeenten. Naschools zullen in deze scholen diverse kortlopende workshops worden aangeboden waarbij verenigingen, vrijwilligers en ondernemers uit de buurt zoveel mogelijk betrokken worden. De 3 scholen zullen ervaringen, ideeën uitwisselen en de activiteiten staan open voor alle kinderen uit de buurt. Daarnaast wordt er ook gezocht naar een efficiënte manier waarop vrijwilligers, verenigingen, ondernemers zich kunnen aanbieden om deze workshops te geven. En dit is nog maar een eerste stap naar het ideaalbeeld waarbij je s morgens de kindjes samen met je fiets met lekke band en volle wasmand afzet op de school. De kindjes krijgen overdag les moestuin tuinieren van enkele vrijwilligers van het ecolab, gaan s middags samen met de senioren in het rusthuis ipadles volgen. Om 16u helpen vrijwilligers uit de buurt hen met het huiswerk en daarna kunnen ze ontspannen met een workshop van het fablab samen met mama die ondertussen aangekomen is. Om 18u vertrekt iedereen met herstelde fiets en gestreken wasmand moe maar vooral tevreden naar huis voor een gezellig avondje thuis.

4 Zwart Huis Bruno Mestdagh NIET wel : Benny Haesebrouck benny.haesebrouck@mooov.be bruno.mestdagh@gmail.com De boodschap die de groep wil meegeven, is dat de werkgroep Zwart Huis onderzoekt hoe de huidige Liberty cinema in de Kuipersstraat een tweede adem gegeven kan worden. De groep vindt dit een unieke locatie dat in geen geval mag verdwijnen en een grote meerwaarde kan betekenen in het Brugse culturele veld, in het bijzonder voor filmbeleving in Brugge. Momenteel onderzoekt de groep op welke manier dit concreet kan gebeuren en werken ze aan een dossier met daarin een visie- en missie bepaling voor Zwart Huis dat ook kan dienen als basisdossier voor het werven van subsidies.

5 Ecohuis Jan Lannoo Het ecohuis wordt een creatief ontmoetingscentrum voor ecologie. Mensen die actief zijn in diverse ecoprojecten komen er hun ideeën uitwisselen en uitwerken. Die kennis wordt dan gedeeld met alle geïnteresseerden via cursussen of workshops. De onderwerpen zijn heel gevarieerd. Voedselteams, ecologisch moestuinieren, energiezuinigheid, duurzaam bouwen, natuur in de stad, stadslandbouw komen allemaal aan bod. Ecologisch of duurzaam handelen heeft namelijk invloed op alle aspecten van het dagelijks leven. De organisatoren van de Triënnale boden ons de kans om op de site Dupont het aspect moestuinieren in de stad te realiseren onder de naam pop-up ecohuis. In tweedehandsfruitkisten laten we vrijwilligers groenten kweken op een oude industriële site zoals er waarschijnlijk nog verschillende zijn in Brugge en omgeving. Dit pop-up project leerde ons al dat er veel interesse is voor een ecohuis. We vernemen dat van de vele bezoekers die ons aanspreken. We deden ook veel praktische ervaring op. Er moet bijvoorbeeld gezorgd worden voor een gemakkelijke toegang tot water en een opbergplaats voor tuingereedschap. We hebben ook ervaren dat het moeilijk is om konijnen te slim af te zijn en dat sociale controle of een volledig af te sluiten ruimte noodzakelijk zijn om vandalisme en oogsten door derden te vermijden. Allemaal tips waar ige projecten best rekening mee houden.

6 Fab lab Pieter Van Belleghem De fab lab groep is volop op zoek naar een onderkomen. Het fab lab moet niet enkel een werkplaats met bijhorende machines worden, maar kan onder meer ook plaats bieden aan correctie projecten en een werking rond de huidige transitie. Door verschillende disciplines samen te brengen, ontstaan hier nieuwe toepassingen; ook voor ambachten. De fab lab groep kan nog de inbreng van buitenaf gebruiken. Zowel scholen, studenten, bedrijven, als individuele makers kunnen hierbij helpen.

7 De fiets- en voetgangersbrug is één van de vele infrastructuurwerken die nodig zijn om de mobiliteit in Brugge te verbeteren. De brug beantwoordt aan de doelstelling minder auto s, meer fietsen in de stad en draagt bij tot de oplossing van de bruggenmiserie. Concreet wil de werkgroep een fiets- en voetgangersbrug: aan de Kazernevest, tussen Coupure en Ganzestraat. Deze ligging is optimaal: voor de verbinding van de dichtbevolkte deelgemeenten Assebroek en Sint-Kruis met het centrum van de stad als toegangsweg naar het Bloso-complex Fietsersbrug Wanda Van Soens voor de aansluiting van het centrum van Brugge met de regionale fietsroutes richting Oedelem/Beernem en Sijsele/Damme; die comfortabel is voor fietsers, voetgangers en minder mobiele personen; dit houdt in: een vaste hoge brug, om aldus elke hinder door de scheepvaart te vermijden gescheiden verkeersstroken voor fietsers en voetgangers een comfortabele hellingsgraad voldoende brede verkeersstroken trappen voor voetgangers een lift voor minder mobiele personen die esthetisch is en gebouwd met duurzame materialen; de brug moet een visitekaartje worden voor de regio. De werkgroep wenst dat de Stad Brugge deze fietsbrug thans formeel als deelproject opneemt in het project Stadsvaart en aan dit deelproject een zeer hoge prioriteit toekent. Daarbij dient ook aandacht besteed aan de aansluiting met de fietsroutes in de deelgemeenten Assebroek en Sint-Kruis (richting Interbad, Velthembos, Ryckevelde) en met de regionale fietsroutes richting Oedelem/Beernem en Sijsele/Damme. De fietsbrug kan een echte quick win worden in het kader van de verbetering van de mobiliteit in Brugge.

8 Deze groep wenst: Autovrije binnenstad Erik Ver Eecke NIET 1. Inschakeling van beter openbaar vervoer van rand- en deelgemeenten naar de Brugse ring, met respect voor de groene vingers langs de kanalen en zonder uitbreiding van het reeds bestaande dichte wegennet. Kortom: minder auto s op de baan. Hiervoor is nodig: - investering in meerdere nieuwe randparkings en uitbreiding van de bestaande - inschakeling van de huidige stadsbussen - investering in een tramlijn 2. Intensiever openbaar vervoer op de Brugse ring om de klant voor de binnenstad zo dicht mogelijk bij zijn bestemming te brengen en zoveel mogelijk auto s uit de binnenstad te weren. Hiervoor is nodig: - investering in ondergrondse parkings en parkeergebouwen langs de ring - inschakeling van de huidige stadsbussen - investering in een tramlijn 3. De winkelstraten en de drukste toeristische zones van de binnenstad volledig autovrij maken naar het voorbeeld van vele andere steden in het buitenland en de rest van de binnenstad autoluw. Dieselbussen niet welkom. De meeste klanten voor de binnenstad gaan vanaf de ring te voet of per fiets naar hun bestemming. Ook openbaar vervoer is mogelijk met elektrische bus of tram. Hiervoor is nodig: - parkings in de binnenstad voorbehouden voor bewoners - inschakeling van zeer korte autoverkeerslussen van en naar de ring - investering in stadsfietsen stadsfietsenbergplaatsen aan de ring - investering in een tramlijn - investering in elektrische bussen

9 Buurten is een werkwoord (nieuwe naam: samen buurten is plezant) Pieter Vanhulle, NIET aanwezig op persmoment / wel aanwezig op persmoment: Roland Hostyn - roland.hostyn@scarlet.be pieter.vanhulle@telenet.be Deze groep wil het systeem burenbuddy s (kaartjes aan ramen, maar kan vb. ook via een digitaal kanaal) uitrollen over verschillende buurten. Dit komt neer op het opzetten van systemen waarbij mensen elkaar helpen op buurtniveau; het uitbouwen van een expertisecentrum van professionele en niet-professionele buurtinitiatieven. Op die manier wil de groep het buurtsysteem dat de Gebuurtekring van Assebroek heeft bedacht, verder uitwerken. Bij het systeem kunnen oudere mensen of mensen die slecht te been zijn, een kaartje achter het raam stoppen, als ze willen dat er aangebeld wordt door één van de buurtbuddy s. Dat kan zijn om inkopen mee te nemen, planten water te geven, een vraag te stellen,... Enkele mensen binnen een buurt houden de ramen van anderen in het oog, enkel om een handje toe te steken. Een kaartje is een teken.

10 Nieuwe woonvormen Jeroen Gaeremynck De groep wil Brugge en de Bruggelingen warm maken voor nieuwe alternatieve woonvormen. Op die manier willen ze de volgende doelstellingen halen: wegen op het beleid; duurzaam en collectief wonen promoten; onder de aandacht brengen erfgoed en groene ruimte delen en behouden een voorbeeldfunctie zijn; de kernen versterken toekomstgericht denken werken rond één / meerdere specifieke cohousing site(s) in Brugge

11 Kiss & meet Johannes Vandierendonck NIET Deze groep wil de mensen informeren, motiveren en samenbrengen in een ontspannen sfeer in de publieke ruimte. (Buurt-) ontmoetingen en ontmoetingsplaatsen in Brugge beter bekend maken, openbare barbecues in Brugge mogelijk maken en alternatieve (deel) economie stimuleren. Op die manier willen we de groep volgende doelstelling halen: openstellen van nieuwe ontmoetingen ideeën en krachten bundelen het solidariteitsgevoel versterken en elkaar inspireren

Resultaten mobiliteitsenquête Brugge Centrum

Resultaten mobiliteitsenquête Brugge Centrum UNIZO BRUGGE Stad en Haven Unie van Zelfstandige Ondernemers Resultaten mobiliteitsenquête Brugge Centrum 07-01-2014 UNIZO Brugg Stad en Havene: Eerste mobiliteitsrapport geeft nood aan ingrijpende acties

Nadere informatie

13 oktober Sofie Rapsaet UN city hall talk

13 oktober Sofie Rapsaet UN city hall talk 13 oktober Sofie Rapsaet UN city hall talk Steden zijn knooppunten van ontmoetingen in 2050 woont 70 procent van de mensen in de stad Steden zijn centra van ontmoeting, creatie, innovatie hier gebeurt

Nadere informatie

6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel

6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel Stad Antwerpen: Beleidsnota Detailhandel 2013 6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel Florerende winkels zijn voor Antwerpen van groot belang. Niet alleen zorgen ze ervoor dat de Antwerpenaar alles

Nadere informatie

Mobiliteit. Voetgangers en fietsers. Openbaar vervoer. Brugge

Mobiliteit. Voetgangers en fietsers. Openbaar vervoer. Brugge Voetgangers en fietsers Openbaar vervoer Auto Verkeersarme binnenstad Open VLD wil de binnenstad verkeersarmer maken. Nu zijn enkel de Jan Breydelstraat en de Sint-Amandstraat verkeersvrij. Het laden en

Nadere informatie

Doelstellingen: Wat willen we met het Project Gent Sint-Pieters bereiken?

Doelstellingen: Wat willen we met het Project Gent Sint-Pieters bereiken? Doelstellingen: Wat willen we met het Project Gent Sint-Pieters bereiken? 1. Knooppunt van duurzame mobiliteit vernieuwd treinstation met een geïntegreerd tram- en busstation voldoende en comfortabele

Nadere informatie

Binnenstadsvisie Eindhoven

Binnenstadsvisie Eindhoven Binnenstadsvisie Eindhoven Raadscie. EM 20.09.16 Vera Gielen Gebiedsmanager Centrum @GielenVera Waarom visie Geeft richting voor ontwikkeling binnenstad om ervoor te zorgen dat we in 2025 de binnenstad

Nadere informatie

Jef Van Damme presenteert

Jef Van Damme presenteert Jef Van Damme presenteert MOLENBEEK 2018 een autoluwe, groene woonoase en dé mediterrane shopping referentie van België 1. Molenbeek Centrum vandaag 2. Visie en doelstellingen voor 2018 3. Een ambitieus

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften Dorpsraad Kermt Visietekst 1. Situering Meer en meer burgers krijgen het gevoel dat de ziel verdwijnt uit onze deelgemeente. De toekomstplannen die er voor onze deelgemeente gemaakt worden, liggen onvoldoende

Nadere informatie

De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen!

De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen! De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen! D66 zet in op Den Haag als 'Fietsstad van de toekomst'. En daar moet Den Haag snel mee aan de slag! D66 gaat daarom ook voor Den Haag als Fietsstad van het

Nadere informatie

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt 1) Openbaar vervoer 2) Park en Ride Signalisatie 3) Doorgaand verkeer 4) Binnen de grote ring 5) Sluipverkeer 6) Alternatieve vervoersmiddelen De Situatie

Nadere informatie

Eindevaluatie actieplan verkeersveiligheid gemeente Zuienkerke

Eindevaluatie actieplan verkeersveiligheid gemeente Zuienkerke Eindevaluatie actieplan verkeersveiligheid gemeente Zuienkerke Situering gemeente Zuienkerke De gemeente Zuienkerke ligt in West-Vlaanderen, ingesloten tussen de provinciehoofdstad Brugge en de Belgische

Nadere informatie

Informatieavond circulatieplan stad Gent

Informatieavond circulatieplan stad Gent Informatieavond circulatieplan stad Gent Intro Strategische keuze om van een vraag volgend mobiliteitsbeleid te evolueren naar een sturend mobiliteitsbeleid. Visie: creëren van een vlot bereikbare stad,

Nadere informatie

Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie

Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie Mijnheer de burgemeester, Collega s, Het is niet de eerste keer dat we het nieuwe mobiliteitsplan voor onze stad hier in deze raad bespreken.

Nadere informatie

LOCATIE OPTIES IN UTRECHT. www.metelkaar.com

LOCATIE OPTIES IN UTRECHT. www.metelkaar.com LOCATIE OPTIES IN UTRECHT www.metelkaar.com INLEIDING Waar zouden jullie met elkaar aan de slag willen gaan, maar vooral: waar zouden jullie met elkaar willen wonen? Een belangrijke stap in het waarmaken

Nadere informatie

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zicht op Zetten Wij zijn Zicht op Zetten, een burgerinitiatief waarvoor circa twintig Zettenaren zich vrijwillig inzetten. We zijn gestart met de wens om vanuit

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie

Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie Mijnheer de burgemeester, Collega s, Het is niet de eerste keer dat we het nieuwe mobiliteitsplan voor onze stad hier in deze raad bespreken.

Nadere informatie

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD Vooraf De ideale stad is veelzijdig en evenwichtig. In de ideale stad is het verkeer geen doel op zich, maar een middel om verschillende doelen te bereiken: de woning, de werkplek, het theater, het terras,

Nadere informatie

Fietsen, het spreekt van zelf, of niet?

Fietsen, het spreekt van zelf, of niet? Fietsen, het spreekt van zelf, of niet? Ook bij minder weer Wat cijfers Gent = 250,000 inwoners UGent + Hoge scholen = > 65,000 students Gemiddeld 2,6 fietsen per huishouden > 200,000 fietsbewegingen per

Nadere informatie

Met een bereikbare stad Bereik je meer

Met een bereikbare stad Bereik je meer Met een bereikbare stad Bereik je meer Een plan om bezoekers op een aantrekkelijke manier naar de Zwolse binnenstad te trekken; met initiatieven op het gebied van parkeren. Voorwoord Een bereikbare stad

Nadere informatie

SURPLUS. het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw. Blijf niet surplace maar kies voor SURPLUS

SURPLUS. het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw. Blijf niet surplace maar kies voor SURPLUS SURPLUS het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw Blijf niet surplace maar kies voor SURPLUS Uitgangspunt Club staat centraal in de werking van de federatie Sterke clubs Steeds

Nadere informatie

Parkhaven, wonen waar de stad tot rust komt..? Een zesbaans weg, auto s & 1800 bussen per dag!

Parkhaven, wonen waar de stad tot rust komt..? Een zesbaans weg, auto s & 1800 bussen per dag! Parkhaven, wonen waar de stad tot rust komt..? Een zesbaans weg, 23.000 auto s & 1800 bussen per dag! Van Zijstweg: van 2 naar 6 banen? Autoluw & groen: Van Ambitie naar Doen! Wat willen wij als bewoners?

Nadere informatie

10 jaar Project Gent Sint-Pieters

10 jaar Project Gent Sint-Pieters 10 jaar Project Gent Sint-Pieters Resultaten van de enquête Infopunt Project Gent Sint-Pieters Prinses Clementinalaan 215, 9000 Gent info@projectgentsintpieters.be 09 241 24 11 Tussen 24 januari en 12

Nadere informatie

KBO Zeeland. beleidsplan

KBO Zeeland. beleidsplan KBO Zeeland beleidsplan 2014-2018 Vroeger was er ook een jeugd van tegenwoordig. 1 Inhoudsopgave. 1 Inleiding 3 2 Missie en opdracht 4 3 Strategische koers 5 4 Kerntaken 6 Belangenbehartiging Dienstverlening

Nadere informatie

vrienden van heverleebos en meerdaalwoud vzw regionale milieu - en natuurvereniging

vrienden van heverleebos en meerdaalwoud vzw regionale milieu - en natuurvereniging vrienden van heverleebos en meerdaalwoud vzw regionale milieu - en natuurvereniging Waversebaan 66 Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening 3001 Heverlee p/a Dienst ruimtelijk beleid : 016 23

Nadere informatie

Naar een inrichting voor het Randstedelijk groengebied Pallieterland

Naar een inrichting voor het Randstedelijk groengebied Pallieterland Naar een inrichting voor het Randstedelijk groengebied Pallieterland Van idee tot inrichting op het terrein Het idee Van idee naar programma De uitgangspunten voor het programma Eventueel locatieonderzoek

Nadere informatie

Educatieve fiche. Bewegen naar de zon. Allemaal te voet naar school? Richt een stapspot in! Allemaal te voet naar school? Richt een stapspot in!

Educatieve fiche. Bewegen naar de zon. Allemaal te voet naar school? Richt een stapspot in! Allemaal te voet naar school? Richt een stapspot in! Educatieve fiche Bewegen naar de zon Richt een stapspot in! Richt een stapspot in! p 1 Aan de slag! Wat is een stapspot? Hoe pak je dit aan? Een stapspot is een locatie op wandelafstand van de school waar

Nadere informatie

Bordeaux. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel

Bordeaux. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel 22 Stadsperimeter Brussel Bordeaux 23 Visitekaart o Bevolking : " Stad: 245.000 inwoners " Grootstedelijk gebied: 750.000 inwoners o Netwerk " Regionaal OV-netwerk: 15 lijnen TER + 4 buslijnen " Stedelijk

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGHEID BASF ANTWERPEN

VERKEERSVEILIGHEID BASF ANTWERPEN VERKEERSVEILIGHEID BASF ANTWERPEN September 2014 Marc Collet Preventiedienst EEN GROOTSE AANWEZIGHEID 600 hectare binnenstad Antwerpen 600 hectare 600 hectare 1.200 Antwerpen binnenstad voetbalvelden BASF

Nadere informatie

Transitie mobiliteit Stad Gent Energiedag VVSG. 19 maart 2013 Dries Gysels (Milieudienst) Tim Scheirs (Mobiliteitsbedrijf)

Transitie mobiliteit Stad Gent Energiedag VVSG. 19 maart 2013 Dries Gysels (Milieudienst) Tim Scheirs (Mobiliteitsbedrijf) Transitie mobiliteit Stad Gent Energiedag VVSG 19 maart 2013 Dries Gysels (Milieudienst) Tim Scheirs (Mobiliteitsbedrijf) t r a n s i t i e Guidance for SMEs t r a n s i t i e De transitie-arena noodzaak

Nadere informatie

Welkom op het eerste dialoogcafé van het Project Gent Sint-Pieters PARKEREN

Welkom op het eerste dialoogcafé van het Project Gent Sint-Pieters PARKEREN Welkom op het eerste dialoogcafé van het Project Gent Sint-Pieters PARKEREN 30/03/2010 1 Welkom. Dit is de tweede van twee presentaties van het Project Gent Sint- Pieters over mobiliteit anno 2010. Hier

Nadere informatie

Werken aan de Hallepoorttunnel. Presentatie januari 2017

Werken aan de Hallepoorttunnel. Presentatie januari 2017 Werken aan de Hallepoorttunnel Presentatie januari 2017 Inhoud De Hallepoorttunnel Voornaamste kenmerken van de tunnel Werkzaamheden Waarom renoveren? Inhoud van de werken Algemene Planning Fasering van

Nadere informatie

Dordtenaren over mobiliteit

Dordtenaren over mobiliteit Dordtenaren over mobiliteit Uitkomsten Omnibusonderzoek 2016 Inhoud De gemeente Dordrecht gaat een nieuw mobiliteitsplan opstellen. In dat verband wil de gemeente graag weten wat er onder de bevolking

Nadere informatie

TheMagica The Creations Experience

TheMagica The Creations Experience Graphica s Grafisch Ontwerp Powered by: TheMagica The Creations Experience Ik was op zoek naar een uniek uiterlijk voor mijn product. Dankzij Themagica s grafische diensten heeft Hanisha Design een gezicht

Nadere informatie

boot boot brugschool ouders brugschool ouders {ONTZETTEND TREFFEND}

boot boot brugschool ouders brugschool ouders {ONTZETTEND TREFFEND} boot boot brugschool ouders brugschool ouders {ONTZETTEND TREFFEND} {ONTZETTEND TREFFEND} schooljaar 2015-2016 werking Met veel enthousiasme stellen we u de werking van het oudercomité van de Brugschool

Nadere informatie

Stationskwartier Zwijndrecht. Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht

Stationskwartier Zwijndrecht. Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht Stationskwartier Zwijndrecht Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht Betaalbaar wonen in tuinstad met metropool nabij Zwijndrecht is een groene gemeente met veel potentieel, op een steenworp afstand

Nadere informatie

COLLECTIEVE MOESTUINEN

COLLECTIEVE MOESTUINEN PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2011 PAGINA 1 VAN 6 COLLECTIVE MOESTUINEN - 2011 VOORSTELLING PROJECTOPROEP Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" komt voort

Nadere informatie

Van onderop bouwen aan beleid

Van onderop bouwen aan beleid Van onderop bouwen aan beleid Het decor van deze vorm van maximale inspraak is een bewonersorganisatie. De organisatie is door de jaren heen dusdanig gegroeid dat het werk voor de bestuurders steeds minder

Nadere informatie

College van 16 oktober 2015

College van 16 oktober 2015 College van 16 oktober 2015 Sinksenfoor krijgt positieve evaluatie (OS B160 nr. 08581)... 2 Toiletunits in de stad worden betalend (SW B194 nr. 08612)... 4 Bib Arena krijgt opknapbeurt (CS B109 nr. 08530)...

Nadere informatie

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2016

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2016 PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2016 PAGINA 1 VAN 5 COLLECTIEVE MOESTUINEN - 2016 Voorstelling projectoproep Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" is een

Nadere informatie

Wijk van de maand. Stationsbuurt Noord en Zuid

Wijk van de maand. Stationsbuurt Noord en Zuid Wijk van de maand Stationsbuurt Noord en Zuid Wat verandert er zoal voor de voetganger? Heraanleg trottoirs Veilige oversteek Circuit Walk - Citadelpark Heraanleg trottoirs Sint-Denijslaan tussen Vaerwyckweg

Nadere informatie

Publieke Ruimte katalysator voor bedrijvigheid

Publieke Ruimte katalysator voor bedrijvigheid Publieke Ruimte katalysator voor bedrijvigheid en vice-versa Unizo Katalysator Datgene wat een proces of verloop bevordert ( of vertraagt) Publieke Ruimte Economische activiteiten Unizo 2 1 PUBLIEKE RUIMTE

Nadere informatie

Word een verkeersactieve school.

Word een verkeersactieve school. VEILIG NAAR SCHOOL Vlaamse Stichting VERKEERSKUNDE op weg Kind eren in aan tocht Kind eren in aan tocht VEILIGE STRAAT Word een verkeersactieve school. Met verkeersouders! www. verkeersouders. be fiets

Nadere informatie

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg»

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» «Historisch Koekelberg» in enkele cijfers Gewestelijke toelage : 11.000.000 Federale

Nadere informatie

#KORTRIJK. EEN SLIMME STAD organisatie DUURZAAM BEDRIJFSVERVOERPLAN 2.0 STAD KORTRIJK

#KORTRIJK. EEN SLIMME STAD organisatie DUURZAAM BEDRIJFSVERVOERPLAN 2.0 STAD KORTRIJK #KORTRIJK EEN SLIMME STAD organisatie DUURZAAM BEDRIJFSVERVOERPLAN 2.0 STAD KORTRIJK #Wie ben ik Stad Kortrijk innovatiemanager Sebastien.Lefebvre@kortrijk.be 056 27 8500 Twitter: @S_L_ De innovatiemanager,

Nadere informatie

Webinar Beter Benutten II Zuidas. Welkom! We starten om 12.30 uur

Webinar Beter Benutten II Zuidas. Welkom! We starten om 12.30 uur Webinar Beter Benutten II Zuidas Welkom! We starten om 12.30 uur Webinar Beter Benutten II Zuidas Woensdag, 8 april 2015 Renny Kootstra Projectleider Mobiliteit in Zuidas Beter Benutten II Zuidas Agenda:

Nadere informatie

Pendelfonds UGent UGent Pendelfonds Pieter Van Vooren 22/04/2014

Pendelfonds UGent UGent Pendelfonds Pieter Van Vooren 22/04/2014 Pendelfonds UGent UGent Pendelfonds Pieter Van Vooren 22/04/2014 Mobiliteitsbeleid UGent 1999 fietsvergoedingen woon-werkverkeer 2001 integrale terugbetaling ov investeringen in fietsenstallingen 2003

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Neem plaats voor plannen voor plaats en zet je GruunRant-bril op

Neem plaats voor plannen voor plaats en zet je GruunRant-bril op Neem plaats voor plannen voor plaats en zet je GruunRant-bril op GruunRant = 40 km² potentieel samenhangend geheel GruunRant bestaat al! 10x oppervlakte Central Park New York GruunRant is een quasi eiland

Nadere informatie

Visie op Zetten in 2025

Visie op Zetten in 2025 Visie op Zetten in 2025 door comité Zicht op Zetten Magda Rem, Ton Hover, Arie van Noordwijk, Wieger van der Spek en Marc Jansen November 2017 In samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Project

Nadere informatie

Masterplan Grote Markt en omgeving

Masterplan Grote Markt en omgeving Masterplan Grote Markt en omgeving Tweede participatiemoment 2 april 2015 Grontmij HOSPER Uforce Verloop van deze avond 1. Welkom 2. Stand van zaken: wat is er gebeurd sinds het eerste participatiemoment

Nadere informatie

Uitdagingen voor bedrijfshuisvesting buiten bedrijventerreinen

Uitdagingen voor bedrijfshuisvesting buiten bedrijventerreinen Uitdagingen voor bedrijfshuisvesting buiten bedrijventerreinen De Samenkomst Infosessie 2A Stijn Vannieuwenborg Immobiliaire projectontwikkeling Leiedal Twee vaststellingen 1. 2. Ondernemers worden

Nadere informatie

Met Placemaking het oversteken op de Binnenring van Eindhoven mooi, functioneel én veilig maken

Met Placemaking het oversteken op de Binnenring van Eindhoven mooi, functioneel én veilig maken Met Placemaking het oversteken op de Binnenring van Eindhoven mooi, functioneel én veilig maken Léon Lurvink (gemeente Eindhoven) Erik van Hal (Gemeente Eindhoven) Ineke Spapé (Soab) Samenvatting Eindhoven

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

Hoofddoelstelling. Brugge wordt DÉ fietsstad van Vlaanderen INFRASTRUCTUUR. Lange termijn visie op fietsbeleid in Brugge

Hoofddoelstelling. Brugge wordt DÉ fietsstad van Vlaanderen INFRASTRUCTUUR. Lange termijn visie op fietsbeleid in Brugge FIETS PLAN BRUGGE Hoofddoelstelling Lange termijn visie op fietsbeleid in Brugge Brugge wordt DÉ fietsstad van Vlaanderen Veiligheid Fietscomfort INFRASTRUCTUUR Strategische doelstelling Het stadbestuur

Nadere informatie

34 2014_IP_00054 Interpellatie van raadslid Mattias Vandemaele: Veilige fietsverbinding N50-Moorseelsestraat en Moorseelsestraat-Kortrijksestraat

34 2014_IP_00054 Interpellatie van raadslid Mattias Vandemaele: Veilige fietsverbinding N50-Moorseelsestraat en Moorseelsestraat-Kortrijksestraat Gemeenteraad 20141208gr ONTWERPBESLUITENBUNDEL AANVULLENDE PUNTEN Zitting van 8 december 2014 OPENBARE ZITTING Aanvullende punten 34 2014_IP_00054 van raadslid Mattias Vandemaele: Veilige fietsverbinding

Nadere informatie

STADSVERNIEUWING IN DAMPOORT EN SINT-AMANDSBERG Focus op Heilig hartplein en omgeving

STADSVERNIEUWING IN DAMPOORT EN SINT-AMANDSBERG Focus op Heilig hartplein en omgeving STADSVERNIEUWING IN DAMPOORT EN SINT-AMANDSBERG Focus op Heilig hartplein en omgeving STADSVERNIEUWING IN DAMPOORT EN SINT-AMANDSBERG Samen met de bewoners en heel wat buurtpartners neemt de Stad Gent

Nadere informatie

7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren

7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren 7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren European Merchant Services 2015 1. Zorg ervoor dat u met de smartphone gevonden wordt Ondanks dat de groei van de smartphone inmiddels stabiliseert

Nadere informatie

Samenvatting Bijlage bij schriftelijke vragen PvdA/GroenLinks Fietsroutes via centrum van Rotterdam Aanbevelingen ter verbetering van

Samenvatting Bijlage bij schriftelijke vragen PvdA/GroenLinks Fietsroutes via centrum van Rotterdam Aanbevelingen ter verbetering van Samenvatting Bijlage bij schriftelijke vragen PvdA/GroenLinks Fietsroutes via centrum van Rotterdam Aanbevelingen ter verbetering van fietsverbindingen door het centrum van Rotterdam Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

GESCHIKT OM ERIN OF ERMEE TE KUNNEN LEVEN

GESCHIKT OM ERIN OF ERMEE TE KUNNEN LEVEN LEEFBAARHEID GESCHIKT OM ERIN OF ERMEE TE KUNNEN LEVEN De algemene definitie van leefbaarheid luidt als volgt (Van Dale): geschikt om erin of ermee te kunnen leven Bij de mate van leefbaarheid zijn er

Nadere informatie

www.menscience.com/.../men%27s%20fitness.html

www.menscience.com/.../men%27s%20fitness.html www.menscience.com/.../men%27s%20fitness.html De huidige economische situatie zorgt voor meer en meer werklozen. Deze werklozen willen natuurlijk zo snel mogelijk weer aan het werk. Dit concept richt zich

Nadere informatie

samen werken aan een lokale voedselstrategie

samen werken aan een lokale voedselstrategie samen werken aan een lokale voedselstrategie Waarom een voedselstrategie? Voedsel neemt een centrale plaats in binnen onze samenleving. Steeds meer mensen willen na jaren van vervreemding opnieuw bewust

Nadere informatie

Woonstad Rotterdam Woonstad Rotterdam Onze missie Wonen in een stad waar je trots op kunt zijn. Woonstad Rotterdam heeft de ervaring en het vernuft om dat te realiseren. De mensen van Woonstad Rotterdam

Nadere informatie

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF 3 de Notitie (versie 30 april 2015) Culturele Hoofdstad 2018 Kansen voor SWF Culturele Hoofdstad 2018 biedt de gemeente Súdwest-Fryslân kansen! Kansen om het gebied te profileren en kansen om als gebied

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2017

Beleidsplan 2013-2017 Voorwoord Deventer is trots op de veelkleurige, multiculturele samenstelling van haar inwoners. Al eeuwen lang onderhoudt Deventer, als Hanzestad contacten met vele landen en culturen over heel de wereld.

Nadere informatie

DUFFEL FIETST DE PLAZA LEEFT GROEN IS GEZOND

DUFFEL FIETST DE PLAZA LEEFT GROEN IS GEZOND DUFFEL FIETST DE PLAZA LEEFT GROEN IS GEZOND Kijk jij ook nieuwsgierig uit naar de opening van Cinema Plaza? Of wacht je vol ongeduld tot de bomen in het nieuwe speelbos volgroeid zijn? Geniet je eerder

Nadere informatie

Voetgangers- en fietsbrug over het kanaal Dessel-Schoten: meer dan een brug over het kanaal

Voetgangers- en fietsbrug over het kanaal Dessel-Schoten: meer dan een brug over het kanaal Voetgangers- en fietsbrug over het kanaal Dessel-Schoten: meer dan een brug over het kanaal Inzender dossier: Bouwheer: Stad Turnhout Stad Turnhout Ive Van Bouwel Campus Blairon 200 coördinator projecten

Nadere informatie

AFSPRAKENBOEKJE. Vrije basisschool De Lettertrein, Engsbergen. Beste ouders,

AFSPRAKENBOEKJE. Vrije basisschool De Lettertrein, Engsbergen. Beste ouders, Beste ouders, In dit boekje kan je de afspraken lezen die we met de kinderen maakten om er een fijn schooljaar van te maken. Mogen wij vragen dat u het boekje doorleest en tekent voor kennisname. Vrije

Nadere informatie

Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018

Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018 Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 Chaam 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018 Vanavond 1. Welkom Maikel Veroude / wethouder Corry Janssen-Janssen 2. Inleiding Maikel Veroude/Pieter Geerts

Nadere informatie

HOE KRIJGEN WE MET ONZE MOBILITEITSBEHOEFTE ONZE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK NAAR BENEDEN? thema: MOBILITEIT

HOE KRIJGEN WE MET ONZE MOBILITEITSBEHOEFTE ONZE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK NAAR BENEDEN? thema: MOBILITEIT HOE KRIJGEN WE MET ONZE MOBILITEITSBEHOEFTE ONZE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK NAAR BENEDEN? thema: MOBILITEIT MOBILITEIT TRANSITIE/ OPLOSSINGEN Bron: nederlandfietsland PRINCIPE: S.T.O.P. Stappen: korte afstanden

Nadere informatie

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Dat kan dankzij de steun

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie

SAMEN een mooie zomer op het Anna Paulownaplein! Maandag 1 juni 2015 Locatie: Kamer Hiernaast (Room Next Door)

SAMEN een mooie zomer op het Anna Paulownaplein! Maandag 1 juni 2015 Locatie: Kamer Hiernaast (Room Next Door) SAMEN een mooie zomer op het Anna Paulownaplein! Maandag 1 juni 2015 Locatie: Kamer Hiernaast (Room Next Door) Samenvatting Maandagavond 1 juni jl. kwamen bewoners en ondernemers van het Anna Paulownaplein

Nadere informatie

TIPS. voor een succesvolle. beurs. Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen.

TIPS. voor een succesvolle. beurs. Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen. TIPS voor een succesvolle Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen. Ondernemers doen graag mee aan een beurs omdat ze verwachten er nieuwe klanten te vinden. Ze komen er iets halen. Maar wees je

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Houthulst van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Houthulst van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Houthulst van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? UNIZO-Houthulst heeft, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2012, zich gebogen over de vraag

Nadere informatie

Voor elk wat Weesps. Wonen in Papeveld. Dat is straks lekker thuiskomen. www.woneninpapeveld.nl

Voor elk wat Weesps. Wonen in Papeveld. Dat is straks lekker thuiskomen. www.woneninpapeveld.nl Voor elk wat Weesps Wonen in Papeveld. Dat is straks lekker thuiskomen www.woneninpapeveld.nl 2 3 Wonen in Papeveld. Dat is straks lekker thuiskomen. Ze liggen vandaag de dag misschien niet altijd voor

Nadere informatie

Gebruik van een meldingstool om problemen in de openbare ruimte in kaart te brengen. REVA 2019 An Neven (docent IMOB, Universiteit Hasselt)

Gebruik van een meldingstool om problemen in de openbare ruimte in kaart te brengen. REVA 2019 An Neven (docent IMOB, Universiteit Hasselt) Gebruik van een meldingstool om problemen in de openbare ruimte in kaart te brengen REVA 219 An Neven (docent IMOB, Universiteit Hasselt) Overzicht presentatie CareVille Limburg Ontwikkeling van meldingstool

Nadere informatie

Speerpunt 2018 Ruimtelijke Ordening. Ruimtelijke - Ordening

Speerpunt 2018 Ruimtelijke Ordening. Ruimtelijke - Ordening Ruimtelijke - Ordening 1 2 Woord vooraf Een gemeente die zijn Ruimtelijke Ordening serieus neemt, streeft ernaar dat dit gedragen wordt door de meerderheid van zijn inwoners. Om draagkracht te verkrijgen

Nadere informatie

dbruist Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad

dbruist Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad 2017-2022 Inleiding Zwolle heeft de ambitie om de meest aantrekkelijke binnenstad van Noordoost-Nederland te worden en te blijven. Daarvoor moeten

Nadere informatie

1 CENTRALE MOBILITEITSKNOOP VOOR DE STADSREGIO TURNHOUT

1 CENTRALE MOBILITEITSKNOOP VOOR DE STADSREGIO TURNHOUT COMMUNICERENDE VATEN Hoe kunnen we het handelsapparaat aan de Steenweg op Gierle laten samenwerken met het winkel kerngebied in het centrum van Turnhout zodanig dat ze elkaar versterken in plaats van beconcurreren?

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie

Nadere informatie

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar Fietsactieplan - D66 Den Haag Liefde voor de fiets D66 krijgt het voor elkaar 20180222161527_447.adpro.indd 1 2/22/2018 4:15:40 PM Investeren in de fiets 1 Als fractievoorzitter en lijsttrekker heb ik

Nadere informatie

Bij de heraanleg van straten moet er vooral ruimte gemaakt worden voor voetgangers en fietsers.

Bij de heraanleg van straten moet er vooral ruimte gemaakt worden voor voetgangers en fietsers. Bij de heraanleg van straten moet er vooral ruimte gemaakt worden voor voetgangers en fietsers. EENS Bredene heeft nood aan een veilig mobilitietsplan dat aandacht heeft voor de zwakke weggebruiker. Bij

Nadere informatie

IK WIL EEN BURGEMEESTER WORDEN DIE MENSEN VERBINDT ANN VAN DAMME LIJSTTREKKER ZWIJNDRECHT

IK WIL EEN BURGEMEESTER WORDEN DIE MENSEN VERBINDT ANN VAN DAMME LIJSTTREKKER ZWIJNDRECHT IK WIL EEN BURGEMEESTER WORDEN DIE MENSEN VERBINDT ANN VAN DAMME LIJSTTREKKER ZWIJNDRECHT IK BEN ER KLAAR VOOR MOOIE DINGEN KUNNEN DOEN Ann is psychiatrisch verpleegkundige van opleiding en voelt een grote

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Ieper van het nieuwe stadsbestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Ieper van het nieuwe stadsbestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Ieper van het nieuwe stadsbestuur in de volgende zes jaar? UNIZO Groot-Ieper heeft, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2012, zich gebogen over de vraag Wat

Nadere informatie

Nummer 20 23 januari 2015 20142014november 2014 september 2014

Nummer 20 23 januari 2015 20142014november 2014 september 2014 Agenda 10 februari 19.30 uur-20.30 uur Informatieavond voor ouders van toekomstige 4-jarigen die een schoolkeuze moeten maken 12 februari 9.00 uur- 11.00 uur Open huis voor ouders van toekomstige 4-jarigen

Nadere informatie

DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK

DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK Gemeente Elsene Brussels Hoofdstedelijk Gewest DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK Projectoproep voor bewoners «Mijn Plant-aardige Wijk» 0% asfalt 100% groen vergroening van de wijk groen- blauw netwerk duurzame

Nadere informatie

Ook Coevorden. Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren. Project Datum Versie Status. Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0.

Ook Coevorden. Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren. Project Datum Versie Status. Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0. Ook Coevorden Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren Project Datum Versie Status Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0.4 Concept 1. Visie Achtergrond: van twitter via verbinding naar

Nadere informatie

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP DE AARDE IS OOK TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS Mueller/GP Wilkins/GP Een wereld die draait op schone energie, met rijke bossen en oceanen vol leven. Dat is de wereld volgens Greenpeace. We doen

Nadere informatie

/ Alles wat u moet weten over uw vergunning voor het autovrij gebied vanaf 3 april 2017

/ Alles wat u moet weten over uw vergunning voor het autovrij gebied vanaf 3 april 2017 Bewoners van het vragen een vergunning aan om te laden en te lossen voor hun woning of om tot bij hun garage te rijden. Ze kunnen via alle toegangspoorten van hun eigen gebied naar binnen rijden. Via een

Nadere informatie

BOUWGROEP NIEUW-WEST LOCATIE EN PLANNING

BOUWGROEP NIEUW-WEST LOCATIE EN PLANNING BOUWGROEP NIEUW-WEST LOCATIE EN PLANNING LOCATIE JAN TOOROPSTRAAT 5 Op de locatie Jan Tooropstraat 5 komt een zelfbouwkavel beschikbaar voor een kleine bouwgroep. Vlakbij het Rembrandtpark en op zo n 10

Nadere informatie

CONCEPT SOLARIS HERBESTEMMING VAN BRAAM HOUCKGEESTKAZERNE

CONCEPT SOLARIS HERBESTEMMING VAN BRAAM HOUCKGEESTKAZERNE CONCEPT SOLARIS HERBESTEMMING VAN BRAAM HOUCKGEESTKAZERNE INHOUDSOPGAVE 1. WIE ZIJN WIJ 2. CONCEPT 3. IMPRESSIE WIE ZIJN WIJ. Wij zijn vier 2e jaars Kunst en Economie studenten van de HKU (Hogeschool voor

Nadere informatie

Enquête over de heraanleg van het Koningin Paolaplein

Enquête over de heraanleg van het Koningin Paolaplein Enquête over de heraanleg van het Koningin Paolaplein Ann Manhaeve, november 2014 1. Inleiding Het project Gent Sint-Pieters wil het station en zijn ruime omgeving de komende tien jaar aanpassen aan de

Nadere informatie

Samenvatting Stedenbouwkundig plan

Samenvatting Stedenbouwkundig plan Samenvatting Stedenbouwkundig plan Stationsplein Stationsgebied Hilversum de groene loper naar de Mediastad Brinken, levendige straten en volop ruimte voor fietsers, voetgangers en groen. Deze kwaliteiten

Nadere informatie

Stadsavond Klundert 30 maart 2016

Stadsavond Klundert 30 maart 2016 Stadsavond Klundert 30 maart 2016 PROGRAMMA 19:30 uur Welkom door Melten Dekkers en openingswoord wethouder Fakkers 19:40 20:30 uur Presentatie werkgroepen/onderwerpen Wat is er bereikt? Wat staat er nog

Nadere informatie

A-Avond Agenda Fiets Eindhoven 19 mei 2015

A-Avond Agenda Fiets Eindhoven 19 mei 2015 A-Avond Agenda Fiets Eindhoven 19 mei 2015 Aanwezig Externe belanghebbenden Pieter Nuiten, Francien Dechesne Fietsersbond Ab Oosting MRE Marcel Clerx Urban Wheelz Center (fietsbranche) Tineke Posno Gemeente

Nadere informatie

Sessie 2: WENSEN VERKEER

Sessie 2: WENSEN VERKEER Sessie 2: WENSEN VERKEER FIETSEN 17x 3,5x 53x 13x 3x : Autovrij! 7,5x Toelichting: Gedeeld gebruik van de straat Shared space kan net niet Gedeeld gebruik: o Meer balans voet/fiets Fijn: straat 1 niveau,

Nadere informatie

Congres Ademloos

Congres Ademloos Congres Ademloos 12.09.12 VAN OOSTERWEELVERBINDING TOT OVERKAPPING VAN DE ANTWERPSE RING VAN MOBILITEIT TOT VOLKSGEZONDHEID 10 JAAR VOORTSCHRIJDEND INZICHT 1. De voorgeschiedenis 1 e Masterplan in 1998

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie