BABYWIJS : PROFESSIONELE BABYOPVANG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BABYWIJS : PROFESSIONELE BABYOPVANG"

Transcriptie

1 BABYWIJS : PROFESSIONELE BABYOPVANG Met korting via Gastouderland De IKK-erkende online scholing van KinderWijs TV voor beroepskrachten in de kinderopvang die werken met 0-jarigen. De ontwikkeling van een baby In het eerste jaar verloopt de ontwikkeling van een baby sneller dan ooit. Verschillende ontwikkelingsfasen volgen elkaar in rap tempo op. Echter ontwikkelt ieder kind zich in zijn of haar eigen tempo. Niet alleen aanleg van de baby speelt hierin een rol. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de mogelijkheden en de ondersteuning die de baby krijgt tijdens deze fase van grote invloed is. In een groep op een kinderdagverblijf of bij een gastouder zijn vaak meerdere baby s aanwezig. Baby s die allemaal individueel aandacht en verzorging nodig hebben. Om de ontwikkeling te bieden die een baby nodig heeft dient een beroepskracht te weten hoe hij/zij vaardigheden kan inzetten op het juiste moment in de ontwikkeling. Dat maakt dat het werken met baby s een hele belangrijke, maar soms ook complexe, taak is. BABYWIJS : professionele babyopvang De scholing BabyWijs heeft primair als doel beroepskrachten in de kinderopvang werkend met 0-jarigen optimaal uit te rusten met kennis en vaardigheden. Door deze kennis en vaardigheden kan de beroepskracht iedere baby individueel begeleiden, ondersteunen en stimuleren in zijn of haar ontwikkeling. De modules Er zijn 5 modules. Alles modules zijn als losse module te volgen of als onderdeel van BabyWijs: professionele babyscholing. Wil je in aanmerking komen voor het Certificaat BabyWijs: professionele babyopvang, dan dien je van alle vijf modules een deelcertificaat te behalen om het online examen van BabyWijs te mogen afnemen. BabyWijs moet binnen 12 maanden afgerond worden. De kosten voor het examen zijn 49,95. Dit is niet verplicht! Je kunt dus ook gewoon voor de losse modules kiezen en ontvangt dan deelcertificaten.

2 Module 1: BreinWijs De hersenen van de mens, ook wel het brein genoemd is één van de belangrijkste en het ingewikkeldste orgaan in het menselijk lichaam. Het is de verkeerstoren die alle processen in het lichaam aanstuurt. Van motorische, zintuigelijke tot emotionele processen. Vanaf de geboorte bouwt een baby aan zijn brein. De eerste levensjaren zijn het belangrijkst voor het vormen van verbindingen tussen zenuwcellen in de hersenen. De invloed van negatieve en positieve ervaringen hebben in deze periode de meeste invloed op de ontwikkeling van die verbindingen. Werk je met kinderen en wil je hen ondersteunen in hun voorspoedige ontwikkeling? Dan moet je weten hoe het brein in elkaar zit en hoe er dagelijks gewerkt wordt aan de bouw van het brein. Deze module biedt een goede basis aan kennis van de vroege hersenontwikkeling en de invloed hiervan op het gedrag en het welbevinden van de baby. Na deze module ben je bekend met: De werking en de functies van het jonge brein. De reguliere ontwikkeling van het brein tussen 0 en 2 jaar. De werking van het lerende brein. De invloed van positieve en negatieve interacties het brein. De invloed van stress op de ontwikkeling van het brein. Welke voeding van invloed is op het brein om optimaal te kunnen functioneren. Module 2: BabyKennis Tijdens de eerste levensjaren van een baby verloopt de ontwikkeling sneller dan ooit. Verschillende ontwikkelingsfasen volgen elkaar in rap tempo op. Ieder kind doet dat in zijn eigen tempo. Niet alleen aanleg van de baby speelt hierin een rol, maar ook de mogelijkheden en ondersteuning die de baby hierbij krijgt is van invloed. In een groep zijn vaak meerdere baby s aanwezig, die allemaal individueel aandacht en verzorging nodig hebben. Dat maakt dat het werken met baby s een hele belangrijke, maar soms ook complexe, taak die om kennis en vaardigheden vraagt.

3 Om de kwaliteit van de opvang rond de baby optimaal te maken kijken we in deze module naar welke dagelijkse ervaringen direct invloed hebben op de ontwikkeling. Dit wordt ook wel de proceskwaliteit genoemd. Deze module biedt kennis en vaardigheden om in te kunnen spelen op het ondersteunen van het voorspoedig doorlopen van de eerste ontwikkelingsfasen van de individuele baby. Na deze module ben je bekend met: Zien, herkennen en volgen van de brede ontwikkeling van baby s, zoals zintuigelijke, sociaalemotionele, cognitieve, taal-, fijne en grove motorische ontwikkeling. Kennis van de mijlpalen bij de ontwikkeling van baby s. Afstemmen op elke individuele baby en inspelen op het voorspoedig doorlopen van de eerste ontwikkelingsfases van de baby. Observeren en rapporteren van ontwikkelingsfasen. Het inrichten van een speel-leeromgeving die aansluit bij de veiligheid en ontwikkeling van baby s. Spel- en ontwikkelingsmaterialen die geschikt zijn voor baby s. Module 3: Welbevinden van baby's Fysieke en emotionele veiligheid bieden is het eerste doel van de vier pedagogische basisdoelen in de kinderopvang. Het is een basisbehoefte van jonge kinderen dat ze zich veilig en ondersteunt voelen: zich welbevinden. Baby s met een hoog welbevinden voelen zich ontspannen en rustig. Vanuit daar kan hun ontwikkeling plaatsvinden, want immers: voel je je niet veilig en op je gemak, kun je niet ontdekken wat je omgeving en de mensen om je heen te bieden hebben. Welbevinden is niet iets dat in de baby zelf zit, maar is sterk afhankelijk van de leefomgeving en hoe die leefomgeving inspeelt op de behoeften van een baby. De zorg

4 voor het scheppen van een leefomgeving die zorgt voor welbevinden bij de baby is een belangrijke taak van professionals. Deze module biedt kennis over de factoren die van invloed zijn op het welbevinden en het niet-welbevinden van baby s. Na deze module ben je bekend met: Kennis van de kenmerken van (hoog) welbevinden en betrokkenheid van baby s. Kennis van de risicofactoren voor een laag welbevinden en discomfort bij baby s. Signalen herkennen en interpreteren bij baby s. Wat proceskwaliteit is in de kinderopvang. Welke factoren van invloed zijn op het welbevinden en de betrokkenheid van baby s. Respectvolle verzorging en ondersteuning op een verantwoorde werkwijze. Module 4: Taal-en interactievaardigheden bij baby's Ervaringen van baby's en jonge kinderen bestaan voor een groot deel uit interacties met volwassenen. Wanneer volwassenen niet passend reageren of signalen van baby s niet oppikken en reageren levert dit stress op bij de baby. De ontwikkeling van de hersenen verloopt minder goed dan de bedoeling is onder invloed van stress. Uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van kinderopvang voor een groot deel bepaald wordt door de kwaliteit van interactie van de professional. Dat maakt het bewust zijn van het belang van het inzetten van talige interactie in de communicatie met de baby voor professionals uiterst belangrijk. De kennis en vaardigheden uit deze module kun je ook toepassen bij de andere leeftijden in de opvang.

5 Na deze module Taal-en interactievaardigheden bij baby's weet je: Welke interactievaardigheden er zijn. Waarom er gewerkt wordt aan het versterken van de taal-en interactievaardigheden van Professionals Waarom taal-en interactievaardigheden belangrijk zijn bij baby's. Hoe je iedere talige interactie kunt inzetten in de communicatie met baby's. Hoe jij momenteel je taal en interactievaardigheden gebruikt. Welke houding en gedragingen horen bij iedere interactievaardigheid. Hoe het WAT je zegt en HOE je het zegt invloed heeft op het goed toepassen van de taal- en interactievaardigheden bij baby's. Module 5: Babyteam Kinderopvang is een partner in de opvoeding van kinderen. Vooral bij de allerkleinsten is de dialoog, de samenwerking extern (met ouders) uiterst belangrijk. Je vormt als het ware een team rondom de baby. Een ouder is betrokken wanneer ze actief participeren in de opvang. Dit gaat dus verder dan alleen informatie uitwisselen met elkaar. Ouders willen het beste voor hun kind. Dat maakt hen kwetsbaar. Als professional van een baby heb je een belangrijke rol in het vormen van het team rondom de baby. Het in gesprek gaan over visie en beleid, uitwisselen van informatie, vergroten van ouderbetrokkenheid en evaluatie zijn daarbij belangrijke pijlers. Deze module biedt kennis over verschillen manieren die van belang zijn om een goed team te vormen rondom de opvang van baby s. Na deze module ben je als professional bekend met: Mentorschap bij baby s. Het overbrengen van visie en beleid rondom de babyopvang. Het belang van overleg en evaluatie met ouders en collega s op kindniveau. Manieren om informatie te delen met ouders over welbevinden en ontwikkeling. Vragen beantwoorden van ouders over welbevinden en ontwikkeling. Factoren die positief bijdragen aan de ouderbetrokkenheid. Overige informatie en tarieven Via KinderwijsTV kost een losse module 29,95 en het pakket van 5 modules 149,95. Via Gastouderland kost een losse module 22,50 en het pakket van 5 modules 100,00. Dit is maar liefst bijna 35% korting! Het losse examen (niet verplicht) kost 49,95. Na activatie van de module heb je 90 dagen de tijd om het af te ronden. Voor meer informatie kun je op de site kijken.

6 Wil je een of meerdere modules bestellen, stuur dan een mail naar: Je ontvangt dan van ons een Tikkie* voor de betaling. Zodra wij die hebben ontvangen mailen wij je de activatiecode voor de module. *Tikkie is een app waarmee je makkelijk en snel via Ideal kunt betalen. Je ontvangt een factuur van je aankoop.

De e-learning van Gastouderland

De e-learning van Gastouderland De e-learning van Gastouderland Ook voor gastouders is het belangrijk te blijven ontwikkelen. Daarom bieden wij diverse modules aan die speciaal ontwikkeld zijn voor de kinderopvang. Gastouderland werkt

Nadere informatie

Baby in de kinderopvang

Baby in de kinderopvang Baby in de kinderopvang Uitgebreide informatie Een goede en liefdevolle verzorging is de basis voor het werken met baby s. Speelse en prikkelende interacties met de baby s zorgen voor waardevolle opvang.

Nadere informatie

Baby s in de kinderopvang

Baby s in de kinderopvang Baby s in de kinderopvang Een compleet aanbod Wat² bieden wij? Online module Baby s in de kinderopvang IKK goedgekeurd Plus aanbod - niet verplicht wel aanvullend en verdiepend Aanvullende mogelijkheden

Nadere informatie

Baby s in de kinderopvang

Baby s in de kinderopvang Baby s in de kinderopvang Een compleet aanbod Wat² bieden wij? Online module Baby s in de kinderopvang IKK goedgekeurd Plus aanbod - niet verplicht wel aanvullend en verdiepend Aanvullende mogelijkheden

Nadere informatie

Baby s in de kinderopvang. Een compleet aanbod

Baby s in de kinderopvang. Een compleet aanbod Baby s in de kinderopvang Een compleet aanbod Wat² bieden wij? Online module Baby s in de kinderopvang IKK goedgekeurd Plus aanbod - niet verplicht wel aanvullend en verdiepend Aanvullende mogelijkheden

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan 2016

Pedagogisch beleidsplan 2016 Welkom! Wij zijn blij dat u voor ons heeft gekozen en dat wij u mogen verwelkomen in ons kindercentrum! Bij Kindercentrum Ikky kunt u erop rekenen dat er op professioneel pedagogische wijze gewerkt wordt.

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan. Fris! Kinderdagverblijven

Pedagogisch Beleidsplan. Fris! Kinderdagverblijven Pedagogisch Beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Januari 2018 Welkom bij Fris! Kinderdagverblijven Uw kind maakt gebruik van opvang bij Fris! Kinderdagverblijven en u verwacht van ons dat er op een verantwoorde

Nadere informatie

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Onderdeel van: Pagina 1 van 5 Inleiding In het pedagogisch kader staan onze uitgangspunten en basisdoelen die ten grondslag liggen aan ons pedagogisch handelen.

Nadere informatie

Leren & Leven in het Kindcentrum

Leren & Leven in het Kindcentrum Leren & Leven in het Kindcentrum Leren & Leven Leren & Leven heeft een aanpak en een programma waarmee alle kinderen ondersteund en uitgedaagd worden in het ontwikkelen van hun unieke talenten. De aanpak

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven

Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Algemeen Pedagogisch Beleid Fris! Kinderdagverblijven Inleiding Uw kind maakt gebruik van opvang bij Fris! Kinderdagverblijven en u verwacht van ons dat

Nadere informatie

Werken met baby s in een groep

Werken met baby s in een groep Werken met baby s in een groep Nieuwe ontwikkelingen 19 mei 2010 Su enkwok: S.Kwok@Nji.nl Sylvia Nossent: S.Nossent@BabyBiz.nl Programma: 1. Cursus Werken met baby s in een groep 2. Baby s hersenen 3.

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan CKO De Herberg

Pedagogisch Beleidsplan CKO De Herberg Pedagogisch Beleidsplan CKO De Herberg Hoofdstuk 1: Missie, visie en doelstellingen Voorwoord Onze Missie en Identiteit Onze Visie Pedagogische hoofddoelstellingen Een goed pedagogisch klimaat Hoofdstuk

Nadere informatie

Pedagogische kwaliteit in beweging

Pedagogische kwaliteit in beweging Pedagogische kwaliteit in beweging De kinderopvang staat voor grote uitdagingen: kinderen een veilige basis en voldoende uitdaging bieden voor een gezonde ontwikkeling en hen voorbereiden op het basisonderwijs.

Nadere informatie

Inspectierapport Dikkertje Dap (KDV) Gerlachusstraat AK Loon op Zand Registratienummer

Inspectierapport Dikkertje Dap (KDV) Gerlachusstraat AK Loon op Zand Registratienummer Inspectierapport Dikkertje Dap (KDV) Gerlachusstraat 79 5175AK Loon op Zand Registratienummer 360380001 Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: Loon op Zand Datum inspectie: 18-10-2018

Nadere informatie

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE Geboeid kijk je de wereld in om je te blijven verwonderen. Of je nu oud of jong bent, die verwondering moet je vasthouden. 2 SWK-Kinderopvang SWKGroep Kinderopvang

Nadere informatie

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE SWKGroep Geboeid kijk je de wereld in om je te blijven verwonderen. Of je nu oud of jong bent, die verwondering moet je vasthouden. Stichting SWKGroep staat voor

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Flexkidz

Pedagogisch beleid Flexkidz Pedagogisch beleid Flexkidz Voor u ligt het verkorte pedagogisch beleidsplan van Flexkidz. Hier beschrijven we in het kort de pedagogische visie en uitgangspunten. In dit pedagogisch beleidsplan beschrijven

Nadere informatie

E-learning module Baby s

E-learning module Baby s Subsidie van het Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, aangevraagd namens KINDwijzer; Eind 2009; Gericht op het vergroten en verbeteren van de vaardigheden van de pedagogische medewerkers op de

Nadere informatie

Veranderingen in de kwaliteitseisen voor ondernemers in de kinderopvang. Update maart 2018

Veranderingen in de kwaliteitseisen voor ondernemers in de kinderopvang. Update maart 2018 Veranderingen in de kwaliteitseisen voor ondernemers in de kinderopvang Update maart 2018 Wet IKK De wet IKK heeft als doel de kwaliteit en toegankelijkheid van de kinderopvang verbeteren. Over deze kwaliteitsverbeteringen

Nadere informatie

Beschrijving modules KINDwijzeracademie

Beschrijving modules KINDwijzeracademie Beschrijving modules KINDwijzeracademie 1. Pedagogische Doelen Deze module bestaat uit vier onderdelen; de vier pedagogische doelen uit de wet Kinderopvang. Bieden van emotionele veiligheid Deze module

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Gastouderbureau de Bengel Pedagogisch beleidsplan Een goede start voor elk kind November 2017 Inhoudsopgave 1 Waarom een pedagogisch beleidsplan?... 2 2 Over ons... 2 2.1 Onze missie... 2 2.2 Onze visie...

Nadere informatie

Opleidingsplan

Opleidingsplan Opleidingsplan 2017-2018 1 Opleidingsplan 2017-2018 1 Inleiding 3 Aanleiding 3 Doel 3 Visie 3 Scholing 4 Kinder EHBO 4 Taalniveau 3F 4 Scholing voor pedagogisch medewerkers die werken met 0-jarigen 4 TINK

Nadere informatie

Veranderingen in de kwaliteitseisen voor ondernemers in de kinderopvang

Veranderingen in de kwaliteitseisen voor ondernemers in de kinderopvang Veranderingen in de kwaliteitseisen voor ondernemers in de kinderopvang Wet IKK Het akkoord IKK leidt tot wijzigingen in de kwaliteitseisen in de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk. Hiervoor wordt

Nadere informatie

Kleine Mensen Grote Wensen. Voor de betere kinderopvang

Kleine Mensen Grote Wensen. Voor de betere kinderopvang Kleine Mensen Grote Wensen Voor de betere kinderopvang Dit boekje laat je kinderopvang zien door de ogen van kinderen. Een praktische gids voor iedereen die nadenkt over de opvang van kinderen van 0 tot

Nadere informatie

Pedagogische basisdoelen. In de gastouderopvang

Pedagogische basisdoelen. In de gastouderopvang Pedagogische basisdoelen In de gastouderopvang Pedagogische basisdoelen Ieder gastouderbureau heeft een pedagogisch beleidsplan Dat is gebaseerd op 4 basisdoelen die zijn geformuleerd door Riksen Walraven

Nadere informatie

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN KLEINE MENSEN GROTE WENSEN Voor de betere kinderopvang DOOR DE OGEN VAN KINDEREN Dit boekje laat je kinderopvang zien door de ogen van kinderen. Een praktische gids voor iedereen die nadenkt over de opvang

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Het pedagogisch beleidsplan is bedoeld als leidraad bij de opvang van de kinderen van Chr. Kinderopvang Natuurlijk. Alle medewerkers van het kinderdagverblijf

Nadere informatie

5 pedagogisch medewerkers

5 pedagogisch medewerkers 5 pedagogisch medewerkers In dit hoofdstuk gaan we in op de pedagogisch medewerker. Zij heeft grote invloed op het welzijn en de ontwikkeling van kinderen in de opvang. Door individuele interactie met

Nadere informatie

Interactievaardigheden in de Kinderopvang

Interactievaardigheden in de Kinderopvang Interactievaardigheden in de Kinderopvang Toelichtende tekst bij PowerPoint pedagogisch kader training Voorleescoördinator In 2012 is een landelijke meting uitgevoerd door het Nederlands Consortium Kinderopvang

Nadere informatie

Workshop Betrekken van oudercommissie & ouders. Roelie van der Poel

Workshop Betrekken van oudercommissie & ouders. Roelie van der Poel Workshop Betrekken van oudercommissie & ouders Roelie van der Poel Programma Wettelijk kader oudercommissies Medezeggenschap Adviestraject IKK en adviesrechten De oudercommissie (1) De oudercommissie (OC)

Nadere informatie

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin a. Situering Jonge kinderen (0-6 jaar) groeien op in diverse contexten: thuis, eventueel in de kinderopvang, en in de kleuterschool.

Nadere informatie

Kwaliteitsvisie kinderopvang voor pedagogisch medewerkers en gastouders

Kwaliteitsvisie kinderopvang voor pedagogisch medewerkers en gastouders Kwaliteitsvisie kinderopvang voor pedagogisch medewerkers en gastouders Visie De pedagogische kwaliteiten van medewerkers bepalen voor een zeer groot deel de kwaliteit van de kinderopvang, passend bij

Nadere informatie

Inspectierapport Kinderopvang Mamaloe - Locatie Burgemeester Blomlaan (KDV) Burgemeester Blomlaan GA Bergen op Zoom Registratienummer

Inspectierapport Kinderopvang Mamaloe - Locatie Burgemeester Blomlaan (KDV) Burgemeester Blomlaan GA Bergen op Zoom Registratienummer Inspectierapport Kinderopvang Mamaloe - Locatie Burgemeester Blomlaan (KDV) Burgemeester Blomlaan 2 4624GA Bergen op Zoom Registratienummer 224205444 Toezichthouder: GGD West-Brabant In opdracht van gemeente:

Nadere informatie

Terugkoppelingsrapport

Terugkoppelingsrapport Terugkoppelingsrapport LKK januari 2018 Inleiding De kwaliteit van de kinderopvang in Nederland is overwegend positief, zo blijkt uit de eerste meting van de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (LKK).

Nadere informatie

Moduul 1 Werken in de kinderopvang. Vooraf: Docentenhandleiding (toelichting bij de opdrachten)

Moduul 1 Werken in de kinderopvang. Vooraf: Docentenhandleiding (toelichting bij de opdrachten) Moduul 1 Werken in de kinderopvang Vooraf: Docentenhandleiding (toelichting bij de opdrachten) Theorieopdrachten Praktijkopdrachten 1. Wat is opvoeden eigenlijk 1. Wat is opvoeden eigenlijk? 2. De positieve

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Info boekje voor ouders Gastouderbureau MIAvoorgezinnen

Info boekje voor ouders Gastouderbureau MIAvoorgezinnen Info boekje voor ouders Gastouderbureau MIAvoorgezinnen Inhoudsopgave 1. Verantwoorde kinderopvang... 2 2. Pedagogisch beleid... 2 3. Kind/gastouder ratio... 4 4. Bemiddelingswerkwijze... 4 5. Begeleiding

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide

Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide Pagina 1 van 7 Pedagogisch beleidsplan IKC de Weide. Inhoudsopgave Pedagogisch beleidsplan Kindcentrum de Weide Leeuwarden Voorwoord... 3 1. Integraal

Nadere informatie

Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ontwikkeling en doorverwijzen.

Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ontwikkeling en doorverwijzen. Februari 2018 Aanvulling pedagogisch beleid Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ontwikkeling en doorverwijzen. Wij streven er naar de kinderen een plezierige opvang te bieden waarin ze zich goed

Nadere informatie

Verkorte versie van de pedagogische visie en beleid van Happy Kids kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang.

Verkorte versie van de pedagogische visie en beleid van Happy Kids kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Verkorte versie van de pedagogische visie en beleid van Happy Kids kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Kinderen worden beschermd en gekoesterd door hun ouder(s) of verzorgers. Daar wordt de basis

Nadere informatie

Veiligheid en welbevinden. Hoofdstuk 1

Veiligheid en welbevinden. Hoofdstuk 1 30 Veiligheid en welbevinden Kees (8) en Lennart (7) zitten in de klimboom. Kees geeft Lennart een speels duwtje en Lennart geeft een duwtje terug. Ze lachen allebei. Maar toch kijkt Lennart even om naar

Nadere informatie

Inspectierapport De Hooiberg (PSZ) Aletta Jacobsplantsoen RP VOORSCHOTEN

Inspectierapport De Hooiberg (PSZ) Aletta Jacobsplantsoen RP VOORSCHOTEN Inspectierapport De Hooiberg (PSZ) Aletta Jacobsplantsoen 99 2253RP VOORSCHOTEN Toezichthouder: GGD Hollands Midden In opdracht van gemeente: VOORSCHOTEN Datum inspectie: 12-09-2014 Type onderzoek: Regulier

Nadere informatie

Versie

Versie www.gastouderland.nl Versie 1.03 Inhoudsopgave informatiebrochure pag. Gastouderland, even voorstellen 2 Werkwijze Gastouderland 2 Selectiecriteria gastouders 2 Kwaliteit Gastouderland 3 Voorschoolse educatie

Nadere informatie

Zorg op maat voor het jonge kind en zijn ouders

Zorg op maat voor het jonge kind en zijn ouders Zorg op maat voor het jonge kind en zijn ouders Wie zijn wij? Iedere ouder maakt zich wel eens zorgen om zijn kind. Eet mijn kind goed? Speelt hij genoeg met andere kinderen? Zijn die woedeaanvallen normaal?

Nadere informatie

Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure. Pedagogisch Werk

Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure. Pedagogisch Werk Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure Pedagogisch Werk Kwalificatie: Pedagogisch medewerker 3 kinderopvang Crebonummer: 92620 Niveau: 3 Geldig vanaf: 1 augustus 2012 Deel A: Beeld van de

Nadere informatie

Beroepscompetentieprofiel gastouder

Beroepscompetentieprofiel gastouder Beroepscompetentieprofiel gastouder Het voorliggende beroepscompetentieprofiel is vastgesteld door de Convenantpartijen op 29 mei 2009. In het kader van de uitvoering van kinderopvang zoals bedoeld in

Nadere informatie

Visie Kindcentrum Vroondaal

Visie Kindcentrum Vroondaal Visie Kindcentrum Vroondaal Daar word je wijzer van! Den Haag, mei 2017 Deze visietekst is tot stand gekomen via stuurgroepbijeenkomsten met professionals vanuit SCOH en Triodus, gesprekken met teamleden

Nadere informatie

Beleid Pedagogisch Coach

Beleid Pedagogisch Coach Beleid Pedagogisch Coach Versie: Januari 2019 1 Werken in de kinderopvang is een vak. Er worden hogere eisen gesteld aan de professionaliteit van onze medewerkers. Om de kwaliteit binnen Kinderparadijs

Nadere informatie

Observatielijst peuters. Analyse doelen Jonge kind

Observatielijst peuters. Analyse doelen Jonge kind Observatielijst peuters Analyse doelen Jonge kind Mei 2016 Verantwoording 2016 SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede Mits de bron wordt vermeld, is het toegestaan zonder voorafgaande

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kidscasa

Pedagogisch beleid Kidscasa Pedagogisch beleid Kidscasa Doel van Kidscasa. Het zorg dragen voor een zo breed mogelijk aanbod van professionele kinderopvang. Het aanbod is gericht op kinderen van 0 tot 12 jaar (of zolang zij de basisschool

Nadere informatie

Aandacht voor Basiskracht.

Aandacht voor Basiskracht. Aandacht voor Basiskracht. Vroegsignalering op basisschool, peuterspeelzaal en kinderdagverblijf Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze

Nadere informatie

Preview. Kwaliteit van VVE in de Kinderopvang. Pedagogische doelen. Wat is kwaliteit?

Preview. Kwaliteit van VVE in de Kinderopvang. Pedagogische doelen. Wat is kwaliteit? Kwaliteit van VVE in de Kinderopvang Preview Wat is kwaliteit? Stand van zaken anno 2009 Waarom VVE in de kinderopvang? Doelgroepen Professionalisering Kwaliteit van VVE: wat werkt? Wat voegt VVE toe?

Nadere informatie

Project. Resultaten (1) Huidige studie. Resultaten (3) Resultaten (2) Begeleiding en zorg ten behoeve van matig slechthorende baby s en peuters

Project. Resultaten (1) Huidige studie. Resultaten (3) Resultaten (2) Begeleiding en zorg ten behoeve van matig slechthorende baby s en peuters Project Begeleiding en zorg ten behoeve van matig slechthorende baby s en peuters Evelien Dirks en Joke Hoek Onderzoek naar behoeften ouders/professionals Literatuur Instrumenten Producten 2 Huidige studie

Nadere informatie

Inspectierapport De Bereboot (KDV) Zandbergsweg 111 6432CC HOENSBROEK Registratienummer 647168315

Inspectierapport De Bereboot (KDV) Zandbergsweg 111 6432CC HOENSBROEK Registratienummer 647168315 Inspectierapport De Bereboot (KDV) Zandbergsweg 111 6432CC HOENSBROEK Registratienummer 647168315 Toezichthouder: GGD Zuid Limburg In opdracht van gemeente: Heerlen Datum inspectie: 05-01-2016 Type onderzoek

Nadere informatie

Inspectierapport De Vlindertuin (KDV) Ketelboetershoek JE APELDOORN Registratienummer

Inspectierapport De Vlindertuin (KDV) Ketelboetershoek JE APELDOORN Registratienummer Inspectierapport De Vlindertuin (KDV) Ketelboetershoek 19 7328 JE APELDOORN Registratienummer 183015010 Toezichthouder: GGD Noord en Oost Gelderland In opdracht van gemeente: Apeldoorn Datum inspectie:

Nadere informatie

Inspectierapport De Vlindertuin (KDV) Ketelboetershoek J E Apeldoorn Registratienummer

Inspectierapport De Vlindertuin (KDV) Ketelboetershoek J E Apeldoorn Registratienummer Inspectierapport De Vlindertuin (KDV) Ketelboetershoek 19 7328J E Apeldoorn Registratienummer 183015010 Toezichthouder: GGD Noord- en Oost-Gelderland In opdracht van gemeente: Apeldoorn Datum inspectie:

Nadere informatie

Inspectierapport Het Kinderpaleis (KDV) Louise de Colignylaan VT Katwijk Registratienummer

Inspectierapport Het Kinderpaleis (KDV) Louise de Colignylaan VT Katwijk Registratienummer Inspectierapport Het Kinderpaleis (KDV) Louise de Colignylaan 59 2224VT Katwijk Registratienummer 317312923 Toezichthouder: GGD Hollands Midden In opdracht van gemeente: Katwijk Datum inspectie: 10-07-2018

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid. Inschrijving

Pedagogisch Beleid. Inschrijving Pedagogisch Beleid Inschrijving U vertrouwt ons uw kind toe en wij willen ook het allerbeste voor uw kind. In dit gesprek kunt u meer over uw kind vertellen.zijn er bijzonderheden waar wij rekening mee

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid 0 tot 15 jaar

Pedagogisch Beleid 0 tot 15 jaar Pedagogisch Beleid 0 tot 15 jaar 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Pedagogische visie Samen de Wereld Kleuren 3. Pedagogisch klimaat: ontwikkelingsgericht werken 4. Pedagogisch palet 4.1. Spelen en onderzoeken

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE VOOR DE OUDER

INFORMATIEBROCHURE VOOR DE OUDER INFORMATIEBROCHURE VOOR DE OUDER Een uitgave van Gastouderland 2016 GASTOUDERLAND; EVEN VOORSTELLEN Gastouderland is een landelijk geregistreerd gastouderbureau met 26 vestigingen in Nederland. Dankzij

Nadere informatie

, Babybeleid Hoera kindercentra

, Babybeleid Hoera kindercentra Inhoud Babybeleid Hoera kindercentra... 3 De opvang van baby s bij Hoera... 4 Uitgangspunten in het Baby specialistisch kindercentrum... 4 A: Continuïteit en vaste gezichten van Hoera babyspecialisten...

Nadere informatie

Inspectierapport SKSG Bengelhuus (KDV) (KDV) Noorderweg 61c 9804RL Noordhorn Registratienummer

Inspectierapport SKSG Bengelhuus (KDV) (KDV) Noorderweg 61c 9804RL Noordhorn Registratienummer Inspectierapport SKSG Bengelhuus (KDV) (KDV) Noorderweg 61c 9804RL Noordhorn Registratienummer 158132257 Toezichthouder: GGD Groningen In opdracht van gemeente: Zuidhorn Datum inspectie: 05-03-2018 Type

Nadere informatie

Inspectierapport Puk (KDV) Moensplein ER BEVERWIJK Registratienummer

Inspectierapport Puk (KDV) Moensplein ER BEVERWIJK Registratienummer Inspectierapport Puk (KDV) Moensplein 5 1942ER BEVERWIJK Registratienummer 149693941 Toezichthouder: GGD Kennemerland In opdracht van gemeente: BEVERWIJK Datum inspectie: 10-11-2014 Type onderzoek : Regulier

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE VOOR DE OUDER

INFORMATIEBROCHURE VOOR DE OUDER INFORMATIEBROCHURE VOOR DE OUDER Een uitgave van Gastouderland 2019 GASTOUDERLAND; EVEN VOORSTELLEN Gastouderland is een landelijk geregistreerd gastouderbureau met 26 vestigingen in Nederland. Dankzij

Nadere informatie

Inspectierapport Small Kidz Bredestraat B.V. (KDV) Bredestraat RC Rotterdam Registratienummer

Inspectierapport Small Kidz Bredestraat B.V. (KDV) Bredestraat RC Rotterdam Registratienummer Inspectierapport Small Kidz Bredestraat B.V. (KDV) Bredestraat 31 3011RC Rotterdam Registratienummer 875305052 Toezichthouder: GGD Rotterdam-Rijnmond In opdracht van gemeente: Rotterdam Datum inspectie:

Nadere informatie

Professionalisering docenten NT1

Professionalisering docenten NT1 Professionalisering docenten NT1 Petra Popma & Miryam de Hoo Toe naar een opleiding Basisvaardigheden 2012 Standaarden en eindtermen ve 2013 In de WEB 2016 Raamwerk Docent Basisvaardigheden 2018 Modules

Nadere informatie

2. Inhoud en samenhang van KIJK 0-4 jaar Inhoud Samenhang 30

2. Inhoud en samenhang van KIJK 0-4 jaar Inhoud Samenhang 30 Inhoudsopgave Inleiding 5 1. Uitgangspunten van KIJK! 0-4 jaar 7 1.1 Wat is KIJK! 0-4 jaar 9 1.2 Visie achter KIJK! 11 1.3 Ontwikkeling en leren 12 1.4 Het kinderlijk brein 17 1.5 Observeren 20 1.6 Gebruiksmogelijkheden

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid. Nanny Association

Pedagogisch Beleid. Nanny Association Pedagogisch Beleid Nanny Association Rijen, juni 2006 Inhoud Inleiding 1. Nanny Association 2. Profiel nanny 3. Functie- en taakomschrijving 4. Accommodatie en materiaal 5. Ouderbeleid 6. Pedagogische

Nadere informatie

Waar SKB staat bedoelen wij Stichting Kinderdagverblijf Brabant, OC is Oudercommissie

Waar SKB staat bedoelen wij Stichting Kinderdagverblijf Brabant, OC is Oudercommissie VERSLAG OUDERAVOND 28 januari 2019 Beste ouders/ verzorgers, Op 28 januari is er de jaarlijkse algemene ouderavond geweest. Aanwezig waren in totaal 14 ouders/verzorgers, inclusief de complete oudercommissie.

Nadere informatie

PEDAGOGISCH Beleid Gastouderbureau van Twente

PEDAGOGISCH Beleid Gastouderbureau van Twente PEDAGOGISCH Beleid Gastouderbureau van Twente Inleiding Met dit Pedagogisch beleid willen wij u graag informeren over onze visie op opvoeden, welke voorwaarden worden gesteld en welke afspraken gemaakt

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Gastouderbureau Nederland

Pedagogisch beleid Gastouderbureau Nederland Pedagogisch beleid Gastouderbureau Nederland Het opvangen van kinderen van anderen is een grote verantwoordelijkheid. Zeker als kinderen voor langere tijd naar een gastouder gaan, zoals het geval is in

Nadere informatie

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en Peuters spelender wijs! Een praktische verdiepingscursus voor pedagogisch medewerkers in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven De ontwikkeling van jonge kinderen gaat snel. Ze zijn altijd op ontdekkingstocht

Nadere informatie

DOEL EN OPBOUW VAN DE TRAINING:

DOEL EN OPBOUW VAN DE TRAINING: De ongekende mogelijkheden van een 0-jarige Het begeleiden van de competente baby INLEIDING Pikler in Nederland In 2003 werd het gedachtegoed van de Hongaarse kinderarts en pedagoog Emmi Pikler geïntroduceerd

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kids&Co

Pedagogisch beleid Kids&Co Pedagogisch beleid Kids&Co Doel van Kids&Co. Het zorg dragen voor een zo breed mogelijk aanbod van professionele kinderopvang. Het aanbod is gericht op kinderen van 0 tot 4 jaar. In een groep van max 8

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan 1: Inleiding 2: De Visie 3: Doelstelling 4: Uitgangspunten 5: Hygiëne en verzorging 6: Activiteiten 7: communicatie met ouders. 8: Feesten 1 1. Inleiding: Het pedagogische beleidsplan

Nadere informatie

Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO)

Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO) Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO) dr. Ruben Fukkink dr. Mirjam Gevers Deynoot-Schaub drs. Katrien Helmerhorst workshops ABVAKABO FNV 7 oktober 2009 STRUCTURELE KENMERKEN PROCESKWALITEIT

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

BREDE MARIA SCHOOL REUSEL

BREDE MARIA SCHOOL REUSEL BREDE MARIA SCHOOL REUSEL Pedagogisch beleid Brede Mariaschool Visie De Brede Mariaschool werkt vanuit een visie waarbij het welbevinden van de aan de Brede Mariaschool toevertrouwde kinderen centraal

Nadere informatie

OPLEIDINGSPLAN

OPLEIDINGSPLAN OPLEIDINGSPLAN 2018-2021 Opleidingsplan T Skooltje Kinderopvang Helmond 2018-2021 Inleiding Voor u ligt het opleidingsbeleid van T Skooltje Kinderopvang Helmond. T Skooltje Kinderopvang Helmond biedt dagopvang

Nadere informatie

Psycho sociale gevolgen bij kinderen met CP. Susanne Sluijter Orthopedagoog Mytylschool De Trappenberg Mytylschool Behandelteam Merem Huizen

Psycho sociale gevolgen bij kinderen met CP. Susanne Sluijter Orthopedagoog Mytylschool De Trappenberg Mytylschool Behandelteam Merem Huizen Psycho sociale gevolgen bij kinderen met CP Susanne Sluijter Orthopedagoog Mytylschool De Trappenberg Mytylschool Behandelteam Merem Huizen Ontwikkelingsfasen bij kinderen. 3 Basisbehoeften van kinderen.

Nadere informatie

Inspectierapport De Watergeuzen (BSO) Willem Barentszstraat TZ Leiden Registratienummer

Inspectierapport De Watergeuzen (BSO) Willem Barentszstraat TZ Leiden Registratienummer Inspectierapport De Watergeuzen (BSO) Willem Barentszstraat 47 2315TZ Leiden Registratienummer 193548100 Toezichthouder: GGD Hollands Midden In opdracht van gemeente: Leiden Datum inspectie: 20-02-2018

Nadere informatie

#zorgvoorkinderen. Hoogleraar Pedagogiek PAUL LESEMAN. Wat is universeel (en wat niet) bij het verzorgen en opvoeden van jonge kinderen?

#zorgvoorkinderen. Hoogleraar Pedagogiek PAUL LESEMAN. Wat is universeel (en wat niet) bij het verzorgen en opvoeden van jonge kinderen? Hoogleraar Pedagogiek PAUL LESEMAN Wat is universeel (en wat niet) bij het verzorgen en opvoeden van jonge kinderen? Universeel of cultureel-relatief? Ethologische theorie het vrouwtjesdier bezit de juiste

Nadere informatie

Inspectierapport 't Piraatje (KDV) Kortenaerstraat 61A 2315TL Leiden Registratienummer

Inspectierapport 't Piraatje (KDV) Kortenaerstraat 61A 2315TL Leiden Registratienummer Inspectierapport 't Piraatje (KDV) Kortenaerstraat 61A 2315TL Leiden Registratienummer 203134278 Toezichthouder: GGD Hollands Midden In opdracht van gemeente: Leiden Datum inspectie: 26-04-2018 Type onderzoek

Nadere informatie

TRAJECT WELZIJN; ONTWIKKELING EN OPVOEDING_9789006815627_INHOUD_KORT

TRAJECT WELZIJN; ONTWIKKELING EN OPVOEDING_9789006815627_INHOUD_KORT TRAJECT WELZIJN; ONTWIKKELING EN OPVOEDING_9789006815627_INHOUD_KORT Thema 1 Inleiding op ontwikkeling en opvoeding 1 Begeleiden bij ontwikkeling 1.1 Begeleiden als kerntaak 1.2 Begeleiden bij ontwikkeling

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau) Voor u ligt het pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau). Hierin wordt beschreven

Nadere informatie

altijd open over de voordelen van gastouderopvang

altijd open over de voordelen van gastouderopvang altijd open over de voordelen van gastouderopvang Onze gastouder is echt een verlengstuk geworden van ons gezin. Monique, ouder Gastouderopvang. Flexibel, persoonlijk en voordelig. Gastouderopvang is een

Nadere informatie

Dubbeldamseweg-Zuid 97, 3314 JC Dordrecht, 078-6139776

Dubbeldamseweg-Zuid 97, 3314 JC Dordrecht, 078-6139776 Versie 20 september 2010 Activiteitenprogramma VVE KDV De Huiskamer BV 1 Verdere professionalisering VVE activiteiten Kinderdagverblijf De Huiskamer is een zelfstandig en onafhankelijk kinderdagverblijf

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

Inspectierapport Yes! Kinderopvang Beethovenlaan (KDV) Beethovenlaan BE ZWIJNDRECHT Registratienummer

Inspectierapport Yes! Kinderopvang Beethovenlaan (KDV) Beethovenlaan BE ZWIJNDRECHT Registratienummer Inspectierapport Yes! Kinderopvang Beethovenlaan (KDV) Beethovenlaan 97 3335BE ZWIJNDRECHT Registratienummer 230304795 Toezichthouder: Dienst Gezondheid en Jeugd In opdracht van gemeente: ZWIJNDRECHT Datum

Nadere informatie

Veranderingen voorschoolse educatie (VE) beleid grote gemeenten G37/G86 november 2017 Rob Vergeer

Veranderingen voorschoolse educatie (VE) beleid grote gemeenten G37/G86 november 2017 Rob Vergeer Veranderingen voorschoolse educatie (VE) beleid grote gemeenten G37/G86 november 2017 Rob Vergeer Eerst een felicitatie! Kwaliteit VVE in G37 sterk gestegen! Zowel in gemeentelijk beleid als in voor- en

Nadere informatie

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2 1 Observeerbare Termen Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid Leeftijdscategorie De kinderen worden opgevangen in een schone en veilige omgeving. 2 4 jaar 1. De leidster instrueert kind

Nadere informatie

Inspectierapport Kinderopvang Nynke (KDV) Hobbemastraat EM Zwolle Registratienummer

Inspectierapport Kinderopvang Nynke (KDV) Hobbemastraat EM Zwolle Registratienummer Inspectierapport Kinderopvang Nynke (KDV) Hobbemastraat 53 8021EM Zwolle Registratienummer 293714691 Toezichthouder: GGD IJsselland In opdracht van gemeente: Zwolle Datum inspectie: 14-02-2019 Type onderzoek:

Nadere informatie

PEDAGOGISCH KADER in de opleiding Pedagogisch Werker (PW3) Het aanbieden en begeleiden van ontwikkelingsgerichte activiteiten

PEDAGOGISCH KADER in de opleiding Pedagogisch Werker (PW3) Het aanbieden en begeleiden van ontwikkelingsgerichte activiteiten PEDAGOGISCH KADER in de opleiding Pedagogisch Werker (PW3) Het aanbieden en begeleiden van ontwikkelingsgerichte activiteiten Afspraken over leren en werken t.b.v. de kinderopvang tussen de aanbieders

Nadere informatie

Kinderen Ontwikkelen en Leren 201-2012. Bijeenkomst 11: ontwikkeling

Kinderen Ontwikkelen en Leren 201-2012. Bijeenkomst 11: ontwikkeling Kinderen Ontwikkelen en Leren 201-2012 Bijeenkomst 11: ontwikkeling Terugblik bijeenkomst 10 Presentatie ontwikkelingsgebieden Indeling ontwikkelingsgebieden Casus: stel je probleemverklaring op. Bijeenkomst

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze KDV De Vuurvogel, mei 2019 Katrin Meijer, locatiemanager

Pedagogische werkwijze KDV De Vuurvogel, mei 2019 Katrin Meijer, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 28 kinderen per dag worden opgevangen op KDV De Vuurvogel. De samenstelling van de groepen Naam van de groep Maximaal

Nadere informatie

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Pedagogisch Beleid. Peuterspeelzalen

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Pedagogisch Beleid. Peuterspeelzalen Stichting Kinderopvang Alkmaar Pedagogisch Beleid Peuterspeelzalen Inhoudsopgave 1. INLEIDING...3 2. DOEL VAN HET BELEID...3 2.1 ALGEMEEN...3 2.2 BIJDRAGE AAN ORGANISATIEDOELEN...3 2.3 ROLLEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN...4

Nadere informatie