Rugboekje Voor medewerkers van de ondersteunende diensten in de gezondheidszorg.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rugboekje Voor medewerkers van de ondersteunende diensten in de gezondheidszorg."

Transcriptie

1 Rugboekje Voor medewerkers van de ondersteunende diensten in de gezondheidszorg. Wat kun je zèlf doen om rugklachten te voorkomen In dit boekje vind je informatie over hoe rugklachten kunnen ontstaan, hoe je ze kunt voorkomen en wat je moet doen als je ondanks alles klachten hebt. Het boekje is speciaal geschreven voor medewerkers van ondersteunende diensten die werken in een zorginstelling. Veel dingen in je werk kun je zelf verbeteren. Sommigen dingen niet. Blijf ze echter signaleren, raak niet ontmoedigd en geef ze door aan je leidinggevende of Arbo coördinator. Zij kunnen dergelijke problemen centraal wél oplossen. Waarom eigenlijk zo n boekje? Is dat dan nodig? Zijn er zoveel medewerkers van ondersteunende diensten in zorginstellingen die last hebben van hun rug? Wat denk je? a. 60% b. 50% c. 40% d. 30% Helaas is B het goede antwoord. Rond de 50% van jouw collega s heeft het laatste jaar last minstens één keer van de rug gehad. Dat is ruim boven het gemiddelde van de algemene Nederlandse bevolking. En dan hebben we het nog niet gehad over andere klachten die ook veel voorkomen, zoals met name nek- en schouderklachten. Wie behoren er eigenlijk tot de groep medewerkers van ondersteunende diensten? Feitelijk zijn dat alle medewerkers die geen directe zorg verlenen. Dus iedereen behalve de zorgverleners. Medewerkers van de hoteldienst, schoonmaakpersoneel, technische dienst, de keuken, transport, tuinonderhoud, receptie, kantoor, staf, etc. Ongeveer éénderde van het ziekteverzuim in de gezondheidszorg komt door klachten aan het bewegingsapparaat. Rugklachten zijn daarvan een belangrijk deel. Feitelijk is het probleem groter dan deze cijfers doen vermoeden. Veel collega s werken namelijk gewoon door met de klachten en melden zich niet ziek. Het gaat wel weer over, ik zal toch weer aan het werk moeten, het is zo druk de laatste tijd. Dat gaat natuurlijk een keer mis. Doorwerken is niet altijd verstandig. Wat zijn rugklachten eigenlijk? Soms is het mogelijk een goede diagnose te stellen. Je kunt dan denken aan hernia (een tussenwervelschijf is beschadigd), spit (acute spierkramp), te sterke lordose (holling van de onderrug), scoliose (scheve rug), ischias (druk op de zenuwen) of artrose (beschadiging of slijtage van de gewrichten). Bij 80% van de mensen met rugklachten is echter niets vast te stellen. Zelfs niet met een ingewikkeld onderzoek. Het gevaar bestaat dan dat gedacht wordt dat de klachten dus tussen de oren zitten. Dat hoeft zeker niet zo te zijn. Maar het tegenovergestelde komt ook voor. Soms zijn er flinke afwijkingen, maar heeft de persoon in kwestie nergens last van.

2 Je hoort wel eens dat het iemand in de rug schoot, toen hij bijvoorbeeld alleen een kopje koffie van een laag tafeltje tilde. De klachten komen natuurlijk niet door dat kopje koffie. Na jarenlange overbelasting kan dit nèt de druppel zijn, die de emmer doet overlopen. Wat zijn eigenlijk de oorzaken van de veel voorkomende rug-, nek en schouder klachten? Voor medewerkers van de ondersteunende diensten zijn er 15 mogelijke hoofdbronnen van fysieke overbelasting. Dat zijn de activiteiten die, als je ze te vaak of op een verkeerde manier doet, tot klachten kunnen leiden. 1. Tillen 2. Trekken 3. Duwen 4. Manoeuvreren 5. Statische belasting (in moeilijke houdingen werken) 6. Drukken 7. Dragen 8. Armheffing 9. Reiken 10. Beeldschermwerk 11. Zitten 12. Repeterende handelingen 13. Wringen 14 Staan 15. Hurken en knielen 1 Tillen De norm voor tillen is: niet meer dan 23 kg bij af en toe tillen en niet meer dan twaalf kilo wanneer je vaker dan twaalf keer per dag tilt Tillen komt veel voor. Denk maar aan het tillen van pannen, koffiecontainers, sets met OK materiaal, waszakken, zakken onthardingszout, bulkverpakking, stoelen, pakken kopieerpapier zuurstofcilinders, etcetera. Ook bij het laden en lossen en bij interne verhuizingen wordt veel getild. Hoeveel kilo zou je eigenlijk mogen tillen om je rug niet te zwaar te belasten? Er is landelijk afgesproken dat we in de zorg niet meer dan 23 kilo mogen tillen. Als je vaker dan twaalf keer per dag tilt, dan ligt de grens bij twaalf kilo. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat als je zwaar en vaak tilt, de kans op het krijgen van rugklachten snel groter wordt. Het op een goede manier tillen helpt daar niet veel tegen. Het gewicht is gewoon te hoog en op een slechte dag gaat dat fout, ook al til je nog zo netjes. Wat kunnen we er aan doen om niet meer dan 23 of 12 kilo te tillen? Dat hangt er natuurlijk erg vanaf wat je moet tillen. Wees creatief en als je jezelf er op betrapt dat je meer tilt, wees dan creatief en verzin een oplossing. Hiernaast vind je allerlei tips op je op weg te helpen. Lukt dat niet, bespreek het dan met je leidinggevende.

3 Tips om te zwaar tillen te voorkomen kratten of zakken minder vol maken, kleinere zakken of kratten gebruiken, schuiven in plaats van tillen, het hoogteverschil waarover je tilt zo klein mogelijk maken, afstand waarover je tilt zo klein mogelijk maken, tilhulpmiddelen gebruiken zodat je niet meer hoeft te tillen, bulkverpakking gebruiken waardoor met de hand tillen onmogelijk is, professioneel schoonmaakmateriaal aanschaffen (bijv. microvezels) waardoor er met minder water gewerkt hoeft worden (en je dus minder emmers water hoeft te tillen), samen tillen (alleen als elke tiller per persoon minder dan 23 kilo tilt). Dat betekent overigens niet dat als je minder dan die 23 of 12 kilo tilt, dat het dan niet uitmaakt hoe je tilt. Dat is wel degelijk van belang. Houd je daarom aan de volgende tilregels. Tilregels: - Houd de last zo dicht mogelijk tegen je lichaam - Til zo veel mogelijk vanuit je knieën. Let er vooral op dat je de last zo dicht mogelijk bij je lichaam tilt, zonodig tussen je benen. - Til niet met een gebogen rug - Til niet met gedraaide rug - Zorg dat je ongeveer weet hoe zwaar de last is - Beweeg gelijkmatig, maak geen explosieve bewegingen - Wees er zeker van dat de inhoud niet kan schuiven - Zorg voor goede handvatten - Zorg er voor dat je ongeveer weet hoe zwaar de last is - Til niet meer dan 23 kilo en (bij vaker dan 12 keer per dag) niet meer dan 12 kilo 2,3,4 Trekken, duwen, manoeuvreren De norm voor duwen en trekken is: niet meer trekken dan 25 kilo met twee handen (maximaal 15 kilo per hand). Wanneer de kracht vooral vanuit de vingers komt is het maximum vijf kilo Bij trekken, duwen en manoeuvreren moet je denken aan zaken als het verwijderen van vloerbedekking, het rijden met karren, bedden, rolstoelen of maaltijdwagens en het verschuiven van meubels of plantenbakken. Bij het manoeuvreren kun je zelf controleren of de belasting op je lichaam niet te hoog is. Als je alle zes Kar-vragen met ja kunt beantwoorden is er waarschijnlijk niets aan de hand. Als je een paar vragen met nee moet beantwoorden, is de belasting voor je rug, nek, schouders waarschijnlijk te hoog. Je weet dan gelijk in welke richting je de oplossing moet zoeken. Het totale gewicht is bijvoorbeeld te hoog, of er zijn drempels waar je overheen moet. Hiernaast vind je allerlei tips om zwaar trekken, duwen en manoeuvreren te voorkomen. Maar ook al trek, duw of manouvreer je niet te zwaar, je moet het natuurlijk nog wel goed doen. Houd je daarom altijd aan de zes RijRegels.

4 De zes Kar-vragen: 1. Heeft het object goede en soepel lopende wielen? 2. Hebben de wielen een doorsnede van 12 cm of zijn ze groter? 3. Is het totaalgewicht van het object kleiner dan 300 kilo? 4. Kan overal over gladde en horizontale vloeren gereden worden? 5. Zijn gedurende de hele transportweg drempels afwezig? 6. Zijn er handvatten of goede duwplaatsen aanwezig op een juiste (instelbare) hoogte? (de juiste hoogte verschilt per individu, maar ligt voor duwen meestal tussen de 100 en 150 cm en voor trekken iets lager) Tips om te zwaar trekken, duwen of manoeuvreren te voorkomen: Wielen er onder zetten, rollen, hondje gebruiken (soort stabiel skateboard wat je onder het object zet) glijdoppen er onder maken, carrier gebruiken (bijvoorbeeld een stoelcarrier), het totale gewicht van het object lichter maken, lichter meubilair, laden lichter laten lopen, soepel lopende wielen, grotere wielen, vloeren egaliseren, drempels verwijderen, vloerbedekking met minder rolweerstand, noodzaak tot transport minimaliseren (bijv. apparatuur neer zetten op plaatsen waar het vaak gebruikt wordt), geen karren gebruiken waarbij alle wielen altijd zwenkbaar zijn (twee wielen moeten gespoord kunnen worden), het mechaniseren met een motortje wat je aanklikt. Werken vanaf de kant waar de wielen draaibaar zijn. De zes RijRegels 1. Maak gebruik van je lichaamsgewicht. Ga naar voren hangen als je duwt en naar achteren als je trekt. 2. Duw en draai nooit tegelijk; doe óf het een óf het ander. 3. Als je draait, loop dan zelf om het object heen en neem het in die beweging met je mee. Het object zal dan soepel om zijn as draaien. Laat het object nooit om jou heen draaien: je verwringt dan je rug. Probeer het maar eens met een vol winkelkarretje. 4. Plaats één voet op het onderstel of een richel als dat mogelijk is. Dat helpt bij het duwen. Als de wieltjes nog niet in de juiste richting staan, kun je ze op deze manier in de juiste rijrichting krijgen, zonder dat je met je armen hoeft te sjorren. 5. Beweeg gelijkmatig en rustig. Plotselinge bewegingen zijn slecht voor je lichaam en bij manoeuvreren met een rolstoel ook onplezierig voor de cliënt. 6. Keep them rolling : vermijd veelvuldig stoppen en starten wanneer er langere afstanden gereden moeten worden.

5 5 Statische belasting (in moeilijke houdingen werken) De norm voor statische belasting is: niet langer dan één minuut werken met gedraaide en/of meer dan 30 o graden voor- of zijwaarts gebogen romp Het werken met een voorovergebogen en of gedraaide romp komt voor bij allerlei werkzaamheden. Denk aan koken, het laden van trays in voedselkarren, stoffen, moppen, zemen, stofzuigen, dweilen, schrobben, strijken en het steriliseren van medische instrumenten. We noemen dit ook wel statische belasting. Bij statische belasting moeten je spieren lang aangespannen blijven en kan er een hoge druk op de tussenwervelschijven ontstaan. Na een minuut krijgen de meeste mensen al problemen. Je spieren verkrampen en je voelt een zeurende pijn opkomen. Wat kunnen we doen aan het werken in verkeerde houdingen? Zorg er altijd voor dat de afstand tussen jou en hetgeen waar je mee bezig bent zo klein mogelijk is. Dat kun je doen door je werkhoogte aan te passen of datgene waar je mee bezig bent dichterbij te zetten. Dan sta je rechtop. Probeer ook regelmatig van houding te veranderen. Als je langdurig in dezelfde houding verkrampen je spieren sneller. Tips om statische belasting te voorkomen: werkhoogte aanpassen, in hoogte verstelbare werkbladen, bordenstapelaar ( lowerator ), in lengte verstelbare stelen, stofzuigerslang op maat maken, gebruik hulpmiddelen (bijvoorbeeld hoog-laagbed omhoog bij stofzuigen onder bed), beddenmanipulator, minder vaak schoonmaken op moeilijke plaatsen, lastige klussen verdelen over meer medewerkers, kiezen voor makkelijk schoon te maken materialen, inloop vuil verminderen. Buigen is wel beleefd, maar niet goed voor je rug 6. Drukken De norm voor drukken is: niet meer dan 12,5 kg (125 N) drukken vanuit de hand Het drukken komt bijvoorbeeld voor bij het werken aan een seal-apparaat, het inpakken van OK sets of bij schoonmaakwerk zoals boenen en borstelen. Toch is het niet altijd nodig hard te drukken. Bij schoonmaakwerk kan het een oplossing zijn het schoonmaakmiddel eerst goed te laten inweken. Zorg ook voor goed schoonmaakmiddel, je hoeft dan minder zwaar en lang te boenen. Ook professioneel schoonmaakmateriaal, zoals bijvoorbeeld microvezeldoekjes, kan voorkomen dat je hard moet drukken. Denk ook aan sealapparaten die minder kracht vergen of automatisch inpakmateriaal.

6 7. Dragen De norm voor dragen is: niet meer dragen dan 15 kg op heuphoogte. Doe dat niet meer dan één keer per 5 minuten en niet verder dan 90 meter. Bij dragen moet je bijvoorbeeld denken aan het dragen van waszakken, stapels schone was, trays met warme maaltijden, bulkverpakking en zakken met onthardingszout. Net zoals bij tillen kan het dragen van te zware dingen tot klachten aan je rug, enk of schouder leiden. De oplossing ligt in veel gevallen voor de hand. Gebruik bijvoorbeeld een steekwagentje, kruiwagen of een karretje om de spullen op te leggen. Of maak de loopstand zo klein mogelijk. Soms, zoals bij boodschappen, is het de oplossing de inhoud te verdelen over twee draagtassen. Je lichaam wordt dan symmetrisch belast. Ook zou je er voor kunnen kiezen de zakken, manden of dozen minder vol te maken zodat ze in ieder geval minder zwaar zijn dan 15 kilo. Maar je kunt het ook omdraaien; als je ze helemaal vol stopt zijn ze zo zwaar geworden dat je niet meer kunt dragen en dan moet je wel een karretje pakken! 8. Armheffing de norm voor armheffing is niet langer dan één minuut per keer boven schouderhoogte werken Het werken met de handen boven schouderhoogte noemen we ook wel het werken boven je macht. Dat geeft al aan dat het op deze manier werken ongemakkelijk en zwaar kan zijn en op den duur tot klachten kan leiden. Vooral van je nek en schouders. Bij medewerkers van ondersteunende diensten zie je het boven je macht werken bijvoorbeeld bij schilderen, ramen zemen en stoffen. Handige oplossingen zijn bijvoorbeeld het gebruik maken van langere stelen, verstelbare stelen, een plumeau, ergens op gaan staan (aluminium trapje) en het gebruiken van professioneel schoonmaakmateriaal waardoor je sneller klaar bent en je dus minder lang boven je macht hoeft te werken. 9. Reiken de norm voor reiken is: niet meer dan twaalf keer per uur reiken. Met reiken wordt bedoeld dat horizontale afstand van schouder tot hand meer dan 50 cm is. Het reiken kan zowel hoog, ver als diep zijn. Denk daarbij aan het diep in schappen plaatsen van materiaal, sorteren van kleding op een grote sorteertafel of het pakken van kopieerpapier vanaf een hoge kast. Om het reiken zoveel mogelijk te voorkomen is het bijvoorbeeld handig de artikelen in voorraadkast ergonomisch te ordenen. Leg de spullen die je veel gebruikt vooraan, wat je minder gebruikt leg je verder weg. Of gebruik een minder diepe sorteertafel of een aluminium trapje om het kopieerpapier van de kast te pakken (of leg het ergens anders).

7 10. Beeldschermwerk de norm voor beeldschermwerk is dat je allereerst een goede ergonomische werkplek moet hebben. Daarnaast mag je niet langer dan twee uur achter elkaar beeldschermwerk doen en mag het in totaal niet langer dan vijf tot zes uur per dag duren. Voor steeds meer mensen is de computer een onmisbaar stuk gereedschap. Ook in de Gehandicaptenzorg zien we medewerkers op bijvoorbeeld kantoor, administratie en achter de balie met een beeldscherm werken. Je zou het in eerste niet verwachten, maar door het vele zitten (in soms een verkeerde houding), weinig afwisseling en het werken met de muis ontstaan bij steeds meer mensen toch ernstige klachten aan de rug, nek, schouder, armen en polsen. het is niet zo dat wanneer je een goede stoel hebt, je ook goed zit Om deze klachten te voorkomen is het allereerst van groot belang dat je een goede ergonomische werkplek hebt. Vraag je Arbo coördinator wat daar precies onder verstaan wordt *. Om te voorkomen dat je lang in dezelfde houding achter het scherm blijft zitten is het verstandig regelmatig kleine pauze s te nemen. We noemen deze pauze s micropauzes. Je zet bijvoorbeeld de prullenmand zo ver weg dat je moet opstaan van je stoel of je staat regelmatig even op om koffie of soep te halen. Veel drinken betekent overigens ook dat je veel moet plassen, zodat je wel moet opstaan. Er is ook speciale software (zie bijvoorbeeld en die je waarschuwt als je te lang achter je scherm zit. Deze programma s raden je dan bijvoorbeeld aan eventjes bepaalde oefeningen te doen. Probeer ook eens een andere muis, of ga eens muizen met je andere hand. Soms is dat de oplossing. Ook zie je steeds meer spraakgestuurde PC s. Je hoeft de teksten dan niet meer in typen. De computer zet jou stem automatisch om in tekst. Tot slot is het natuurlijk essentieel dat je goed zit en de tafelhoogte en de monitor goed instelt. 11. Zitten de norm voor zitten is dat niet langer dan twee uur achter elkaar mag zitten. Ook mag je dat in totaal niet langer dan vijf tot zes uur per dag doen. Zitten komt niet alleen voor bij beeldschermwerk (zie nummer 10). Ook bij het herstellen van kleding, het machinaal grasmaaien, het sorteren van CSA instrumenten, het vouwen van schone was, vergaderen en pauzeren in de kantine zitten we. Op zichzelf is zitten natuurlijk niet slecht voor je lichaam. Het kan echter een probleem worden als je niet goed zit en als je lang achter elkaar in dezelfde houding blijft zitten. Een goede stoel is bij veel zitten erg belangrijk. Je Arbo coördinator kan je meer vertellen over wat een goede stoel precies is*. Probeer daarnaast zoveel mogelijk afwisseling in je werk aan te brengen. Blijf dus bewegen, ook al moet je veel zitten. Neem als vuistregel dat je elke 10 minuten één keer opstaat. Ook zie je steeds meer sta-steunen. Dat zijn krukjes waarop je half zit en half staat. Voor nog meer zit-tips kijk je op

8 als je veel moet zitten kun je het beste af en toe opstaan. En als je veel moet staan kun je het beste af en toe gaan zitten. De normen zijn streng en niet altijd makkelijk toepasbaar. Toch zijn ze nodig, er gaan nog steeds veel mensen de ziektewet in door klachten aan de rug, nek, schouder etc 12. Repeterende handelingen De norm voor repeterend werk is: niet langer dan in totaal één uur per dag repeterende handelingen uitvoeren Onder repeterend werk vertaan we dat je vrij snel achter elkaar over een langere periode steeds dezelfde handelingen doet. De handeling op zichzelf is niet zwaar, maar omdat je het zo vaak en zo snel achterelkaar doet, kunnen er toch klachten ontstaan. Je moet dan denken aan nekklachten, armklachten en de beruchte tenniselleboog. Repeterend werk komt bijvoorbeeld voor bij het werken aan de lopende band in de centrale keuken, het inpakken van OK sets, het vaak in- en uitladen van de afwasmachine, het laden van trays in voedselkarren, het sorteren van kleding en het sealen. Ook bij beeldschermwerk komt repeterend werk voor. Denk daarbij aan de muisarm. Als oplossing kun je denken aan het onderling afwisselen van taken. Het scheelt al vaak enorm als je het werk kunt verdelen over meerdere personen, het werk over een langere periode spreiden of medewerkers om de dag een andere taak geven. Bij het werken aan de lopende band in de centrale keuken is het belangrijk niet te veel vooruit te willen werken. Ook kan het handig zijn om rechts te gaan staan als je links bent en links als je rechts bent. Je hoeft dan minder ver te reiken. 13. Wringen de norm voor wringen is: Er wordt niet handmatig gewrongen, behalve bij incidenteel gebruik van kleine vaatdoekjes. Bij bepaald werk komt wringen veel voor. Je moet denken aan dweilen, zemen, boenen etcetera. Je kunt daarmee met name je armen, nek en schouders behoorlijk verwringen. Er zijn allerlei oplossingen om het wringen tot een minimum te beperken. Gebruik bijvoorbeeld een miniwringer op de schoonmaakkar. Belangrijk is ook dat de mopkar handig in elkaar zit zodat je bijvoorbeeld niet voorover hoeft te staan bij het wringen. Ook zijn er microvezeldoekjes, eventueel in combinatie met sprays waardoor het wringen sterk wordt beperkt. Je kunt ook anders gaan werken. Ga bijvoorbeeld nat boenen (met een bezem), droog trekken en droog nadweilen.

9 14 Staan de norm voor staan is: niet langer dan één uur aaneengesloten en niet langer dan 4 uur in totaal staan Door langdurig stil te staan wordt je lichaam eenzijdig belast. Ook is de bloeddoorstroming niet optimaal en loop je kans op bijvoorbeeld spataderen. Staan komt bijvoorbeeld voor bij strijken, het vouwen en sorteren van de was en allerlei werkzaamheden in de keuken. De oplossing is zoals vaak: afwisseling. Ga bijvoorbeeld eens zitten. Pak vaker een stoel of gebruik een statsteun. Probeer de werkzaamheden waarbij je stil moet staan af te wisselen met ander werk of rouleer met collega s. kan in principe op willekeurige plaats: afwisselen, afwisselen en nog eens afwisselen 15. Hurken en knielen De norm voor hurken en knielen is: werkzaamheden onder heuphoogte worden voorkomen. Bij werkzaamheden die laag bij de grond moeten worden gedaan, zie je mensen vaak hurken of op hun knieën zitten. Denk daarbij aan het verrichten van technische reparaties, stoffen, soppen of stofzuigen in de kleine hoekjes. De oplossing is vaak het verlengen van je armen. Gebruik bijvoorbeeld een plumeau. Ook bestaat er schoonmaakmateriaal waarvan de stelen verstelbaar zijn. Je kunt ook precies andersom denken. Als je bijvoorbeeld een reparatie aan een rolstoel of bed moet doen, kun je de rolstoel of het bed omhoog brengen. Daar bestaan speciale hefplateaus voor. Ontspanning Het zorgen dat je niet wordt overbelast door je zoveel mogelijk te houden aan de normen en adviezen die in dit boekje staan is de beste manier om klachten te voorkomen. Toch is het best mogelijk dat je ondanks alles last hebt van gespannen spieren of een stijf gevoel. Een ontspanningsoefening kan de spieren in je rug tot rust brengen. Het gevoel van vermoeidheid en spanning kan daardoor minder worden. Probeer maar eens na een dienst een tijdje te gaan liggen als op het plaatje. Sport Je buik- en rugspieren zorgen er niet alleen voor dat je je romp kunt bewegen. Ze vormen ook een natuurlijk korset voor je wervelkolom. Daarom is het belangrijk je spieren in conditie te houden. Bij veel gezonde tiltechnieken gebruik je ook je beenspieren. Die moeten daarvoor natuurlijk wel sterk genoeg zijn èn het lang genoeg vol kunnen houden. Ook als je last van je rug hebt gehad kan training en sporten zeker geen kwaad.

10 Sporten op een club kan moeilijk zijn als je onregelmatig werkt. Toch kan je meestal wel een vaste vrije avond krijgen. Maar je kunt ook op momenten dat het jou uitkomt naar een fitnesscentrum gaan of voor een sport kiezen die je niet per sé in een vast team hoeft te doen. Het belangrijkste is dat je iets doet wat jij leuk vindt. Oefeningen De drie oefeningen die op de volgende bladzijde zijn afgebeeld zijn geschikt om belangrijke spieren te trainen en soepel te houden. Lees voordat je gaat oefenen de Zes Oefen Tips die hiernaast staan nog even door. 1. Oefen op een stevige en comfortabele ondergrond, dus geen bank of zachte matras 2. Blijf altijd rustig doorademen, ook bij de buikspieroefening 3. Beweeg rustig en gelijkmatig, niet met rukjes en ook niet verend. Forceer niets. 4. Stop met oefenen op het moment dat je pijn krijgt of wanneer de pijn erger wordt. Vraag dan advies aan je huisarts of fysiotherapeut 5. Als je op je rug ligt, zorg dan dat je onderrug plat tegen de onderlaag ligt en daar ook blijft liggen tijdens de oefening 6. Bouw de oefeningen voorzichtig op. Dat levert meer resultaat op en het is beter voor je rug. Probeer je kin op je borst te brengen en rol jezelf dan verder op, totdat je schouderbladen net van de grond loskomen. Zorg dat je onderrug blijft liggen. Ga niet verder. Dat is niet nodig. Het is al best een zware oefening en je kunt je rug te veel gaan belasten. Houd dit zes tellen vol, adem rustig door en ga weer liggen. Probeer het een keer of zes te doen. Als dat niet lukt, houd je gewoon op. Forceer niets. Als het goed gaat probeer je elke dag een beetje meer te oefenen. Thuis alert Niet alleen op je werk, maar ook thuis kan je rugklachten oplopen. Ook weer vooral door tillen en voorover staan. Maar denk ook aan ver reiken, niet goed of te lang zitten (in de auto of bij de TV!) en het tillen van kleine kinderen. Je werkgever kan je niet helpen dit te verbeteren. Dat zal je zelf moeten doen. Omdat de situaties thuis erg divers zijn zal je steeds alert moeten zijn. Dat is niet zo moeilijk als je al last hebt van je rug. Dan voel je direct wat goed is en wat niet. Om de klachten te voorkomen zul je die situaties echter vóór moeten zijn.

11 Toch nog rugklachten? Als je ondanks alles toch nog rugklachten hebt, blijf dan niet te lang doorlopen met de pijn. Even kort ziekmelden is soms beter dan wachten tot het te laat is. Maar blijf wel bewegen. Beweging zorgt er voor dat je eerder van je klachten af bent. Doe het wel rustig aan. Zwemmen, fietsen of wandelen zijn dan prima activiteiten. Als de pijn ondraaglijk is of langer dan een week aanhoudt is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Doe dat ook als de pijn uitstraalt naar een been of tot onder een knie voelbaar is. Ga niet op dezelfde voet verder als de pijn over is. Bespreek welke zaken er in jouw werk hebben geleid tot de klachten. De bedrijfsarts, je huisarts, je leidinggevende en de ARBO coördinator kunnen dan actie ondernemen. Want het voorkomen van rugklachten is nog altijd een gedeelde verantwoordelijkheid.

Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting voor niet-cliëntgebonden werkzaamheden

Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting voor niet-cliëntgebonden werkzaamheden Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting voor niet-cliëntgebonden werkzaamheden Bron Denk bijvoorbeeld aan: De Praktijkrichtlijnen 1. Tillen Laden en lossen, pannen, koffiecontainers, verhuizingen, waszakken,

Nadere informatie

BOEKJE. Alles wat medewerkers van ondersteunende diensten in de VVT moeten weten om klachten aan rug, nek en schouders te voorkomen

BOEKJE. Alles wat medewerkers van ondersteunende diensten in de VVT moeten weten om klachten aan rug, nek en schouders te voorkomen DOE BOEKJE Alles wat medewerkers van ondersteunende diensten in de VVT moeten weten om klachten aan rug, nek en schouders te voorkomen Armheffing Het werken met de handen boven schouderhoogte noemen we

Nadere informatie

Rrugboekje. Wat kun je zélf doen om rugklachten te voorkomen

Rrugboekje. Wat kun je zélf doen om rugklachten te voorkomen Rrugboekje Wat kun je zélf doen om rugklachten te voorkomen Iinhoud Rugklachten 5 Rugklachten; Hoe kom je eraan? Zwaar tillen 11 Verkeerde houding 19 Stress 27 Rugklachten; Wat kun je eraan doen? Ontspanning

Nadere informatie

Een checklist voor lichamelijke belasting van medewerkers in ondersteunende diensten

Een checklist voor lichamelijke belasting van medewerkers in ondersteunende diensten Een checklist voor lichamelijke belasting van medewerkers in ondersteunende diensten Ingevuld door: Functie: Afdeling: Datum: Kijk niet langer dan ongeveer een week terug en vul dan de lijst zo goed mogelijk

Nadere informatie

Hoe zwaar ongeveer gemiddeld? tussen de 12 en 25 kg. minder dan 12 kg. meer dan 25 kg. x per dienst. Hoe vaak ongeveer? x per week

Hoe zwaar ongeveer gemiddeld? tussen de 12 en 25 kg. minder dan 12 kg. meer dan 25 kg. x per dienst. Hoe vaak ongeveer? x per week 1 Moet u zware lasten tillen? 2 Moet u zwaar trekken? 3 Moet u zwaar duwen? 4 Moet u in moeilijke als vermoeiend ervaren houdingen werken? Laden en lossen, pannen, kfiecontainers, verhuizingen, waszakken,

Nadere informatie

(met beoordelingskolom) 3b.1. 1 Moet u zware lasten tillen? Bij welke werkzaamheden gebeurt dat? Hoe vaak ongeveer? x per dienst of x per week

(met beoordelingskolom) 3b.1. 1 Moet u zware lasten tillen? Bij welke werkzaamheden gebeurt dat? Hoe vaak ongeveer? x per dienst of x per week 3B (met beoordelingskolom) 1 Moet u zware lasten tillen? Laden en lossen, pannen, kfiecontainers, verhuizingen, waszakken, strooi- en onthardingszoutzakken, bulkverpakking, stoelen Hoe zwaar ongeveer gemiddeld?

Nadere informatie

Een checklist voor lichamelijke belasting

Een checklist voor lichamelijke belasting Ingevuld door: Functie: Afdeling: Datum: Kijk niet langer dan ongeveer een week terug en vul dan de lijst zo goed mogelijk in. Activiteiten die u wél als zwaar ervaart en die niet in de lijst staan, kunt

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Rugboekje. Wat kun je zélf doen om rugklachten te voorkomen

Rugboekje. Wat kun je zélf doen om rugklachten te voorkomen Rugboekje Wat kun je zélf doen om rugklachten te voorkomen Als je als verpleegkundige in een ziekenhuis werkt, wordt je lichaam vaak zwaar belast. Denk daarbij aan je nek, knieën, schouders, en vooral

Nadere informatie

Ergonomie. Thema. 1 Inleiding

Ergonomie. Thema. 1 Inleiding Thema 8 Ergonomie 1 Inleiding Dit thema gaat over ergonomie. Het woord is je misschien niet bekend, maar ergonomisch werken doe je als het goed is wel. Als zorghulp probeer je zo te werken dat je je lichaam

Nadere informatie

Dé VCA-specialist van Zuid-Nederland

Dé VCA-specialist van Zuid-Nederland Toolbox: Fysieke belasting Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat verstaan we onder fysieke belasting? De door

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Subject: Taak 1.2.20

Subject: Taak 1.2.20 Taak 1.2.20 Tutor : vd Biggelaar Mentor : vd Biggelaar Klas : MT1A Gemaakt door : Tommy & Paul van der Linden 1 Inhoud! Taak 1.2.20 Inhoud!... 2 Inleiding... 3 Trekken en Duwen... 4 Tillen... 4 Zitten...

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia

Fysiotherapie na een hernia Fysiotherapie na een hernia Oefeningen voor herniapatiënten Algemeen Deze informatie heeft betrekking op de fysiotherapeutische behandeling, die u krijgt na een hernia-operatie in de lage rug. Hoewel deze

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

vervolg plaatsen cv ketel/boiler/radiator

vervolg plaatsen cv ketel/boiler/radiator Hoe ongunstiger de houding en hoe hoger de tilfrequentie des te lager het maximale tilgewicht mag zijn. Effecten op de gezondheid Door langdurige en zware lichamelijke arbeid (een combinatie van houding,

Nadere informatie

Fysiotherapie na hernia

Fysiotherapie na hernia Fysiotherapie na hernia Deze informatie gaat over fysiotherapie na een herniaoperatie in de lage rug. Hoewel deze operaties niet allemaal hetzelfde zijn, kan er toch een aantal oefeningen worden aangegeven

Nadere informatie

HET RUGBOEKJE! www.sociaalfondstaxi.nl ALLES WAT JE MOET WETEN OVER HET VOORKOMEN VAN LICHAMELIJKE KLACHTEN ALS JE WERKT IN DE TAXI BRANCHE

HET RUGBOEKJE! www.sociaalfondstaxi.nl ALLES WAT JE MOET WETEN OVER HET VOORKOMEN VAN LICHAMELIJKE KLACHTEN ALS JE WERKT IN DE TAXI BRANCHE Sociaal Fonds Taxi vervult binnen de taxibranche de rol van toezichthouder en kenniscentrum op het gebied van Opleidingen, Arbo, Veiligheid en CAO Taxivervoer. Werkgevers en werknemers mogen rekenen op

Nadere informatie

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van klachten en uitval door lichamelijk zwaar werk 1 Inhoud Inleiding 3 A Omgaan met fysieke belasting

Nadere informatie

Praktische tips In dit boekje vind je enkele handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen.

Praktische tips In dit boekje vind je enkele handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen. Praktische tips In dit boekje vind je enkele handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen. Bron: http://www.fcb.nl/kinderopvang/arbo/fysieke-belasting/tips/ Gemakkelijk

Nadere informatie

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl Lage rugklachten Introductie De lage rug is het gebied ter hoogte van de onderste 5 lendenwervels (lumbale wervels) en de overgang met het heiligbeen (lumbo-sacrale overgang). De lendenwervelkolom bestaat

Nadere informatie

Omgaan met fysieke belasting tijdens werk

Omgaan met fysieke belasting tijdens werk Omgaan met fysieke belasting tijdens werk Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van klachten en uitval door lichamelijk zwaar werk 1 Inhoud Inleiding 3 A Slim omgaan met fysieke belasting

Nadere informatie

Weer aan de gang na een operatie in de halswervelkolom

Weer aan de gang na een operatie in de halswervelkolom FYSIOTHERAPIE Weer aan de gang na een operatie in de halswervelkolom ADVIES Weer aan de gang na een operatie in de halswervelkolom Wat u zélf kunt doen om voorspoedig te herstellen Er zijn een aantal algemene

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed Til les, les 2 Inhoudsopgave : Algemene instructies : blz. 1 A : hogerop in bed verplaatsen (geleid) actief blz. 1 A 1 : even uit bed blz. 1 A 2 : met een bruggetje blz. 2 A 3 : bruggetje en glijzeil blz.

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie 00 Adviezen na een open-hart-operatie Afdeling Fysiotherapie U bent herstellende van een operatie aan uw hart. De fysiotherapeut heeft u na de operatie begeleid bij het weer oppakken van activiteiten en

Nadere informatie

Buikspieroefeningen (basis)

Buikspieroefeningen (basis) Buikspieroefeningen (basis) Crunch Stap 1: Ga plat op de grond liggen met de knieën gebogen. Vouw je handen achter het hoofd, achter de oren (sla de handen dus NIET achter je hoofd in elkaar). Stap 2:

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Minder last van uw rug

Minder last van uw rug Minder last van uw rug Hoe kunt u pijn onderin uw rug verminderen en nieuwe klachten voorkomen Rugklachten zelf onder controle Pijn in uw rug is lastig en vervelend. Om vele redenen. Uw humeur kan eronder

Nadere informatie

7. Tillen en Dragen. Tillen en Dragen. Fysieke belasting. Het arbothemablad Tillen en Dragen is onderdeel van de Arbocatalogus Tuincentra.

7. Tillen en Dragen. Tillen en Dragen. Fysieke belasting. Het arbothemablad Tillen en Dragen is onderdeel van de Arbocatalogus Tuincentra. Het arbothemablad is onderdeel van de Arbocatalogus Tuincentra. Het is bedoeld voor werkgevers en medewerkers om te voldoen aan de verplichtingen uit de Arbo-wet. Het arbothemablad geeft oplossingen voor

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal z 1 Als u een hernia-operatie

Nadere informatie

Cambridge Health Plan Benelux BV

Cambridge Health Plan Benelux BV Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Adviezen voor een goed herstel in de eerste weken na de ingreep

Adviezen voor een goed herstel in de eerste weken na de ingreep Weer op de been na een hernia-operatie Adviezen voor een goed herstel in de eerste weken na de ingreep Extra aandacht voor uw houding Uw herniaoperatie is achter de rug. En natuurlijk wilt u het alledaagse

Nadere informatie

Checklist werkplekinstelling voor de werknemer

Checklist werkplekinstelling voor de werknemer Checklist werkplekinstelling voor de werknemer Basis checklist voor een gezonde werkplek Een goede werkhouding is van belang om prettig en gezond te werken. Met deze basis checklist kun je je werkplek

Nadere informatie

Let op je lijf! Zo werk je prettiger!

Let op je lijf! Zo werk je prettiger! Let op je lijf! Zo werk je prettiger! Tillen, draaien, bukken, kracht zetten. Werken in de schoonmaak kan best zwaar zijn. Dat is op zich niet zo erg. Als je het maar op een gezonde manier doet. En gezond

Nadere informatie

vervolg Transport van zware materialen horizontaal en verticaal

vervolg Transport van zware materialen horizontaal en verticaal een blessure. Maar het kan ook de druppel zijn waardoor je gedurende kortere of langere tijd niet meer kunt werken. Ook kan er overbelasting ontstaan door het lichaam langere tijd bloot te stellen aan

Nadere informatie

Arbocatalogus pkgv-industrie Fysieke belasting

Arbocatalogus pkgv-industrie Fysieke belasting Arbocatalogus pkgv-industrie Fysieke belasting Bijlage 1 Quick Scan formulieren voor risico-inventarisatie (stap 1 t/m 3) Stap 1 Prioritering van afdelingen Beantwoord de onderstaande vragen en benoem

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom

Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Neurologie Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom 1 De neuroloog heeft geconstateerd dat er bij u sprake is van een lumbosacraal

Nadere informatie

Hogeschool van Amsterdam. Beeldschermwerk? Voorkom RSI!

Hogeschool van Amsterdam. Beeldschermwerk? Voorkom RSI! Hogeschool van Amsterdam Beeldschermwerk? Voorkom RSI! RSI, dat krijg ik toch niet, dat krijgen anderen... Iedereen die dagelijks langer dan 2 uur ononderbroken op de computer werkt loopt het risico om

Nadere informatie

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s!

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s! Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Ergonomie. 1. Werkhouding

Ergonomie. 1. Werkhouding Ergonomie Tijdens het werken op het platform is het van belang om op de juiste manier te tillen, op de werkhouding te letten en een juiste werkplekinrichting te organiseren. Dit om te voorkomen dat er

Nadere informatie

Praktijkrichtlijnen fysieke belasting ambulancezorg

Praktijkrichtlijnen fysieke belasting ambulancezorg Praktijkrichtlijnen fysieke belasting ambulancezorg Bronnen van fysieke belasting De norm Hoe kunnen we dit helderder maken? De situatie en/of de patiënt (operationalisatie) De Praktijkrichtlijn(en) Deze

Nadere informatie

Oefeningen voor thuis en op het werk.

Oefeningen voor thuis en op het werk. Oefeningen voor thuis en op het werk. Adviezen over wat je wel en beter niet kan doen. In Nederland is in de laatste twintig jaar veel onderzoek gedaan naar de invloed van oefeningen op het bewegingsapparaat.

Nadere informatie

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Lage rugpijn Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Inleiding Lage rugpijn Rugklachten komen veel voor. 4 van de 5 mensen heeft weleens te maken met rugpijn. In veel gevallen

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

www.gezonduitgeven.nl Checklist werkplekinstelling voor de medewerker

www.gezonduitgeven.nl Checklist werkplekinstelling voor de medewerker Basis checklist voor een gezonde werkplek Een goede werkhouding is van belang om prettig en gezond te werken. Met deze basis checklist kun je je werkplek zo instellen dat je gezondheidsklachten zoveel

Nadere informatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een hernia en/of stenose in de rug. Rondom deze operatie krijgt u fysiotherapie. In

Nadere informatie

vervolg Verplaatsen gereedschap/laden en lossen van bedrijfswagen

vervolg Verplaatsen gereedschap/laden en lossen van bedrijfswagen Als we regelmatig te zware gewichten tillen kan dit leiden tot: Spierpijn door overbelasting van de lage rugspieren. Spit, een acute vorm van spierkramp. Slijtage van tussenwervel gewrichten. Beschadiging

Nadere informatie

Verstandig tillen. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Verstandig tillen. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Verstandig tillen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Verstandig tillen Inleiding De rug is een kwetsbaar deel van ons lichaam. Hij wordt makkelijk te zwaar belast. Bijvoorbeeld door langdurig

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

niveau 2, 3, 4 thema 5.4

niveau 2, 3, 4 thema 5.4 Ergonomie niveau 2, 3, 4 thema 5.4 Bedrijfscultuur Arbeidsomstandigheden Wat staat er in de Arbowet? Zitten, staan en tillen RSI Bedrijfscultuur Veel mensen hebben hun eigen werk en werken op een bepaalde

Nadere informatie

Bouw en werking van de rug

Bouw en werking van de rug Hou je rug gezond 60% tot 90% van de volwassenen krijgt ooit te maken met rugklachten. Nochtans kan je rugklachten voorkomen door rekening te houden met een aantal principes. In deze folder komen allerlei

Nadere informatie

Maatschap Neurologie/Afdeling Fysiotherapie. Rugklachten

Maatschap Neurologie/Afdeling Fysiotherapie. Rugklachten Maatschap Neurologie/Afdeling Fysiotherapie Rugklachten Algemeen Deze folder geeft informatie over rugklachten en is bedoeld voor: mensen met rugklachten, bij wie (nog) geen diagnose is vastgesteld; mensen

Nadere informatie

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken.

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken. Oefenschema Inleiding: Dit oefenschema beoogt ontspanning en bewustwording van het lichaam. Hoewel deze oefeningen niet veel van het lichaam vergen, hebben ze toch een diepgaande werking. Oefen op een

Nadere informatie

Tips voor de beeldschermwerkplek

Tips voor de beeldschermwerkplek Tips voor de beeldschermwerkplek 1. Werkplek De juiste stoelinstelling Bij een goede stoelhoogte moeten uw voeten plat op de grond kunnen staan en de bovenbenen horizontaal blijven. Kan er nog een vuist

Nadere informatie

RUGSPARENDE TIPS. 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan bewaren

RUGSPARENDE TIPS. 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan bewaren RUGSPARENDE TIPS A ) HET BELANG VAN JE HOUDING Druk in de tussenwervelschijf volgens de houding B) GULDEN REGELS BIJ RUGBELASTENDE AKTIVITEITEN 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis aan uw rug geopereerd. In deze folder

Nadere informatie

Kantel-/draaimechanisme Met de ingebouwde voet kun je de monitor kantelen en/of draaien voor de meest comfortabele kijkhoek.

Kantel-/draaimechanisme Met de ingebouwde voet kun je de monitor kantelen en/of draaien voor de meest comfortabele kijkhoek. Afstand Monitor Stel de monitor direct voor je op. Strek je arm uit naar de monitor. Plaats de monitor ter hoogte van het punt waar je knokkels zich nu bevinden. Je moet de tekst op de monitor duidelijk

Nadere informatie

Leefregels voor een goed herstel na een operatie in de halswervelkolom

Leefregels voor een goed herstel na een operatie in de halswervelkolom Fysiotherapie Leefregels voor een goed herstel na een operatie in de halswervelkolom Uw operatie is achter de rug. Dat het tijd kost om volledig van de ingreep te herstellen spreekt voor zich. Factoren

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u staat. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u staat. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u staat UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

Van lig naar zit en vise-versa. A1: actief

Van lig naar zit en vise-versa. A1: actief til les, les 3 Inhoudsopgave : Algemene structies blz. 1 Van lig naar zit en vise versa blz. 2 A 1 : actief blz. 2 A 2 : geleid actief blz. 3 A 3 : met papegaai blz. 4 A 4 : passief blz. 4 A 5 : 2 hulpverleners

Nadere informatie

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2 Oefening 1 Doe deze ligoefeningen met rust en aandacht. Concentreer op wat je waarneemt in je lichaam en wees bewust van waar je grenzen liggen. Is een oefening te zwaar pas deze desnoods aan, of doe deze

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE Para Medisch Centrum Skagerrak Hoofddorp Inleiding U heeft dit boekje gekregen omdat u binnenkort een nieuwe knie krijgt. In dit boekje vindt u trainingsschema s, oefeningen en

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

Rug. boekje PRAKTIJKRICHTLIJNEN OM JE RUG TE BESCHERMEN EEN PRAKTISCHE GIDS VOOR ALLE ZORGVERLENERS IN DE GEHANDICAPTENZORG

Rug. boekje PRAKTIJKRICHTLIJNEN OM JE RUG TE BESCHERMEN EEN PRAKTISCHE GIDS VOOR ALLE ZORGVERLENERS IN DE GEHANDICAPTENZORG Rug boekje EEN PRAKTISCHE GIDS VOOR ALLE ZORGVERLENERS IN DE GEHANDICAPTENZORG PRAKTIJKRICHTLIJNEN OM JE RUG TE BESCHERMEN Rug boekje EEN PRAKTISCHE GIDS VOOR ALLE ZORGVERLENERS IN DE GEHANDICAPTENZORG

Nadere informatie

Begeleidend schrijven bij de cursus "Het tillen van jonge kinderen"

Begeleidend schrijven bij de cursus Het tillen van jonge kinderen Begeleidend schrijven bij de cursus "Het tillen van jonge kinderen" Inleiding Het uitgangspunt van de tilinstructie is de belasting voor de ouders/verzorgers zo gering mogelijk te houden, zodat rugklachten

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie

Fysiotherapie na een lage rugoperatie

Fysiotherapie na een lage rugoperatie Fysiotherapie na een lage rugoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een lage rughernia. In het algemeen wordt de dag na de operatie gestart met fysiotherapie. De behandelend fysiotherapeut

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u ligt UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u zit. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u zit. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u zit UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER 13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER De badkamer is een uitgelezen plek voor MicroBewegingen. Als het goed is, kom je er ook meerdere malen per dag. Een mooie ruimte om eens te bekijken wat je daar

Nadere informatie

Jouw rug de hele dag door beschermen

Jouw rug de hele dag door beschermen Jouw rug de hele dag door beschermen 1.Zitten Zorg zo veel mogelijk dat de natuurlijke kromming in je rug bewaard blijft. Rug lichtjes hol en hoofd boven het lichaam. Zorg er voor dat je knieën iets lager

Nadere informatie

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag.

Bekkenkanteling: maak afwisselend een bolle- en holle rug, waarbij romp en hoofd stil blijven liggen op de onderlaag. www.gezondbewegen.nl Rugoefeningen Algemene adviezen: Creëer een vaste plaats en een vast tijdstip en voer de oefeningen twee keer per dag uit Realiseer u, indien de klachten verminderd of verdwenen zijn,

Nadere informatie

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Ook zonder blessures kun je bepaalde spieren of spiergroepen te versterken. Als spierversterkende oefeningen deel uitmaken van een trainingsprogramma met als einddoel

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

TRAININGSPLAN. Buikspieren

TRAININGSPLAN. Buikspieren TRAININGSPLAN Buikspieren Buikspieren, waarom zijn deze spieren belangrijk? Al een lange tijd benadrukken fitnessexperts het belang van een sterke kern. Dat houdt in: sterke buik- en rugspieren. Bewegingsexperts

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit.

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Kom in actie >>> Voel je fit >> Simpele oefeningen voor een platte buik kaart 1 Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Sit-up >>> Back-Up >>> >>>

Nadere informatie

Pauzes als noodzakelijk onderdeel van gezond werken

Pauzes als noodzakelijk onderdeel van gezond werken Pauzes als noodzakelijk onderdeel van gezond werken Situering Om jezelf emotioneel, mentaal en lichamelijk op te laden, is het niet direct nodig om een vakantie te boeken! Je kunt stress-gerelateerde problemen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog Patiënteninformatie Bewegen bij gewrichtsklachten Aanbevolen door de reumatoloog Inhoud Inleiding 3 Bewegen voor gewrichten.3 Oefeningen bij nekklachten...4 Oefeningen bij schouderklachten.8 Oefeningen

Nadere informatie

Ook zo n gezonde. dé arbo- en verzuimspecialisten in transport en logistiek

Ook zo n gezonde. dé arbo- en verzuimspecialisten in transport en logistiek Ook zo n gezonde RUG? dé arbo- en verzuimspecialisten in transport en logistiek Test: zorg jij wel goed voor je rug? 1. Wat doe je na een lange rit? a Je springt uit je cabine. b Je stapt rustig uit. 2.

Nadere informatie

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Inleiding Zwangerschap en bevalling zijn beide een natuurlijke gebeurtenis. Door de zwangerschap en bevalling verandert echter uw houding en verzwakken

Nadere informatie

Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal

Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal 00 Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal Afdeling Fysiotherapie U bent momenteel herstellende van een operatie in verband met een (rug)hernia of vernauwing van het wervelkanaal.

Nadere informatie

( Hoe moet deze oefeningen doen? )

( Hoe moet deze oefeningen doen? ) Relaxatieoefeningen ( Wat zijn Relaxatieoefeningen? ) Deze opdracht bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om te relaxen. ( Waarom relaxatieoefeningen? ) Mensen weten dikwijls niet meer hoe ze kunnen

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Adviezen om uw rug te sparen

Adviezen om uw rug te sparen Ergotherapie Adviezen om uw rug te sparen Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Inhoudsopgave 1. Ergotherapie Doel van de ergotherapie Wat kan de ergotherapie

Nadere informatie

Gezond werken met computers

Gezond werken met computers Gezond werken met computers Gezond werken met je computer Iedereen heeft wel eens een stijve nek of schouders, pijnlijke polsen of vermoeide ogen na een dag werken achter te computer. Vaak gaan die klachten

Nadere informatie

Oefeningen bij osteoporose

Oefeningen bij osteoporose Oefeningen bij osteoporose Algemeen In deze folder staan oefeningen die u kunt doen bij osteoporose. Tips voor het uitvoeren van de oefeningen Ademt u rustig door tijdens de oefeningen (adem niet vasthouden

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie