Initiatiefvoorstel Groene Schoolpleinen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Initiatiefvoorstel Groene Schoolpleinen"

Transcriptie

1 Initiatiefvoorstel Groene Schoolpleinen Inleiding Zowel de Pal/GroenLinks fractie als de fractie van het CDA zijn al jaren bezig met het bevorderen van het buiten spelen door kinderen in een natuurlijke en groene omgeving. Pal/GroenLinks heeft het initiatief genomen tot het bevorderen van de volkstuinen en het CDA het initiatief van het Natuurlijk Spelen. Beide initiatieven zijn opgenomen in het beleid van de gemeente Leeuwarden. Via contacten met de basisscholen is opgemerkt dat scholen belangstelling hebben voor het opzetten van school- moestuinen, maar dat dit niet gemakkelijk te initiëren is. Dit omdat de financiele middelen niet aanwezig zijn, de kennis niet voldoende is om het te realiseren of omdat er veel tijd in gaat zitten om alles te organiseren. Zoals wij al aangegeven hebben vinden wij het belangrijk dat kinderen opgroeien in een groene omgeving dat het buiten spelen bevorderd. Onze fracties zijn dan ook heel blij met de interesse van scholen voor het vergroenen van de schoolomgeving en het schoolplein. Om deze interesse te ondersteunen en scholen verder te helpen om schooltuinen en groene schoolpleinen op te zetten hebben de fracties van Pal/GroenLinks en het CDA dit initiatiefvoorstel geschreven. Wij hopen het college, de gemeenteraad en zoveel mogelijk scholen geïnteresseerd te krijgen voor dit voorstel, zodat zoveel mogelijk kinderen kunnen genieten van een groene schoolomgeving. Gea Dames ( CDA) en Elizabeth Hietkamp (Pal/GroenLinks)

2 Het belang van een groene omgeving Het maken van een mooie wandeling door het park, spelen in een spannende groene speeltuin of lekker even uitrusten in de schaduw van een boom. Mensen voelen zich prettig in het groen. Dat is ook niet zo vreemd, want groen is belangrijk voor onze gezondheid. Wie in een groene wijk woont, voelt zich beter en bezoekt minder vaak de huisarts. Een groene omgeving vermindert stress, nodigt uit tot bewegen en het ontmoeten van buurtbewoners. Daarnaast is groen in de buurt goed voor de ontwikkeling van kinderen en kan het bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling, zingeving en een goed microklimaat. Groen in de wijk is essentieel voor het verbeteren van de gezondheid van haar inwoners. Lang niet alle wijken zijn groene wijken. Het groen in de grote steden is de afgelopen jaren zelfs afgenomen, zowel in kwantiteit als in kwaliteit. Dit is vanuit gezondheidsoogpunt zeker niet wenselijk. Zo leggen ziekten als angststoornissen en depressie een groot beslag op de gezondsheidszorg en zijn er hoge kosten mee gemoeid, terwijl de kans op deze klachten in een groene omgeving kleiner is. Het investeren in groen levert dus ook geld op. Bewoners van wijken met veel groen voelen zich gezonder dan bewoners van wijken met weinig groen. (De kans dat iemand zich ongezond voelt is 1,5 maal zo groot in een woonomgeving met weinig groen.) Zij bezoeken ook minder vaak een huisarts. Klachten als angststoornissen en depressie, maar ook aandoeningen aan de luchtwegen, diabetes, hartklachten, migraine worden minder vaak gerapporteerd in groenere woonomgevingen.

3 Een groene omgeving is een aantrekkelijke omgeving om in te bewegen. Kinderen die opgroeien in een groene omgeving voldoen vaker aan de bewegingsnorm. Een groene woon- en speelomgeving heeft een posititieve invloed op de motorische ontwikkeling, het speelgedrag, de lichamelijke activiteit en het voorkomen van overgewicht. Verder heeft groen een positieve invloed op de cognitieve en emotionele ontwikkeling van kinderen. Voor kinderen lijkt groen extra belangrijk. Hoe is de situatie nu De gemeente Leeuwarden heeft ongeveer veertig basisscholen. De meeste schoolpleinen van deze scholen zijn grijs en voorzien van een paar speeltoestellen. Deze pleinen staan meestal midden in een woonwijk en 1 school staat in de binnenstad. Schoolpleinen zijn soms afgesloten als de school dicht is, maar er zijn zeker ook schoolpleinen die na schooltijd open staan voor de wijk zodat kinderen er kunnen spelen. Er zijn enkele scholen binnen onze gemeente die zelf al zijn begonnen met het vergroenen van hun schoolpleinen. Deze scholen zijn de Plataan, de Anker in Wirdum, de Weide, de Wynwizer en de St. Paulusschool en de Michaelschool. Binnen het LEJA hebben de scholen aangegeven zeker belangstelling te hebben voor het vergroenen van hun pleinen en ze zijn bereid om hun pleinen na schooltijd open te stellen voor de buurt. Doordat er echter te weinig geld is heeft dit geen prioriteit gekregen. Het vergroenen van de schoolpleinen past heel goed binnen het huidige beleid van de gemeente Leeuwarden. - Er is beleid op het gebied van de verruiming van het aantal volkstuinen. - Binnen het speelruimtebeleid ligt de nadruk op Natuurlijk Spelen. Minder speeltoestellen en meer spelen in de directe omgeving van thuis, met natuurlijke materialen, waar groen ook een belangrijke rol in speelt.

4 - Er liggen bij het college momenteel initiatieven rondom de Eetbare Stad. Waarbij bewonersinitiatieven op het gebied van moestuinen, maar ook initiatieven van instellingen, met elkaar gekoppeld worden, zodat er mogelijk economisch gewin kan ontstaan. - Leeuwarden als duurzame stad, waarbij meer groen kan leiden tot een schonere en aantrekkelijke stad. - Gebiedsgericht werken, waarbij de inzet van bewoners in hun wijk zeer wordt gestimuleerd. De universiteit van Wageningen heeft onderzoek gedaan naar de waarde van groen in de stad. Uit dit onderzoek blijkt het volgende: Door de overheid is voor openbaar groen in de gemeente een norm vastgesteld van 75 vierkante meter recreatief groen binnen een straal van 500 meter van de woning in het stedelijk gebied. Deze norm wordt echter ter discussie gesteld door Alterra en de ANWB die deze norm te minimaal vinden. In woonwaarderingsstudies neemt de nabijheid tot groen en parken een belangrijke plaats in. Potentiele woningkopers hebben in ruime meerderheid liever groen in de naaste omgeving dan allerlei stedelijke voorzieningen en parkeergelegenheid. Van de G30 steden zitten 17 steden onder het vastgestelde richtgetal van de overheid van 75 vierkante meter recreatief groen. Leeuwarden behoort tot de steden die onder het richtgetal vallen en dus volgens de norm te weinig recreatief groen in de nabijheid van de woningen heeft. Dit geeft aan dat de gemeente Leeuwarden nog wel wat uitbreiding van groen kan gebruiken. Het vergroenen van de schoolpleinen zou hier enige bijdrage in kunnen leveren. Het doel van de groene schoolpleinen Uit het voorgaande is duidelijk waarom de fracties van het CDA en Pal/Groenlinks de schoolpleinen in onze gemeente willen gaan vergroenen. Wij willen er het volgende mee bereiken: - Meer groen in de wijken - Kinderen gaan meer bewegen, een groen schoolplein daagt meer uit tot verschillende bewegingsvormen (lopen, klauteren en klimmen).kinderen leren op een groen schoolplein beter omgaan met risico's en de ontwikkeling van hun motoriek wordt sterk gestimuleerd - Groene schoolpleinen dagen kinderen uit om gevarieerder en creatiever te spelen.doordat er meerdere zone's ontstaan op een groen schoolplein krijgt elke groep een eigen stukje op het plein.hierdoor ontstaat er minder agressie op het schoolplein en leren de kinderen beter samenspelen - Kinderen komen meer in contact met de natuur en zien hoe planten en bomen groeien en welke aantrekkingskracht dit heeft op dieren - Kinderen gaan de natuur meer beleven in plaats van het alleen te aanschouwen - Door meer te bewegen worden kinderen minder dik en krijgen een betere conditie

5 - Betrokkenheid van de wijk bij de school en het stukje groen rondom de school - Groene schoolpleinen dragen direct bij aan het behoud en versterken van biodiversiteit De meeste schoolpleinen in onze gemeente zijn midden in de wijk of dorp gelegen. De schoolpleinen zijn overwegend grijs en bieden voor de wijk weinig mogelijkheden tot spelen en recreëren. Ook voor de schoolkinderen tijdens de schooluren zijn de pleinen weinig uitnodigend om veel te bewegen en te spelen. Wij willen dit gaan veranderen. Wij willen de schoolpleinen groener en uitnodigender maken, zodat kinderen tijdens en na schooltijd gestimuleerd worden om daar te gaan spelen. Uit het voorgaande is gebleken dat juist een groene omgeving kinderen en volwassenen stimuleert om meer te gaan bewegen. Ook is aangetoond dat kinderen socialer met elkaar omgaan en elkaar minder pesten. Doordat een groene omgeving spelen en bewegen stimuleert zullen de kinderen meer buiten gaan spelen en daardoor minder dik worden. Een kind dat buiten speelt heeft geen tijd om te snoepen en bewegen zorgt voor een grotere verbranding van calorien. Op een groen schoolplein komen kinderen meer in contact met de stadse natuur. Door mee te helpen in de schooltuin en door er in te spelen, beleven de kinderen de natuur. Ze zien plantjes groeien, ze zien insecten die erin leven, ze kunnen fruit oogsten en opeten. Er ontstaat een besef van waar fruit vandaan komt en hoe het allemaal groeit. Het is ook uitdrukkelijk de bedoeling dat bewoners in de wijk betrokken worden bij het onderhoud van het plein. Het zou goed zijn dat de bewoners zich er zo bij betrokken voelen dat zij ook op het plein gaan letten, waardoor het minder gevoelig wordt voor vandalisme. In ruil daarvoor mogen wijkbewoners gebruik maken van het groene schoolplein en zij krijgen een mooiere groene plek in hun wijk, in plaats van een saai grijs plein.

6 Hoe willen we dit bereiken? Tijdens de voorbereiding van dit plan hebben we met verschillende mensen gesproken. Het Nordwin College (voorheen AOC), ambtenaren van de gemeente, Proloog en het PCBO. Zij waren allemaal enthousiast over het idee om schoolpleinen te gaan vergroenen. Duidelijk werd wel dat je hierbij een ambtelijke trekker nodig hebt die mensen en ideeen bij elkaar brengt. Daarnaast hebben de scholen

7 ondersteuning nodig bij het onderhoud van het schoolgroen. Voornamelijk ondersteuning bij snoeiwerkzaamheden, het zwaardere werk van het planten van bomen en het aanleren van de vrijwilligers hoe je een tuin moet onderhouden. Veel initiatief op dit gebied door vrijwilligers strandt doordat men teleurgesteld raakt als bomen en planten niet goed groeien, doordat het verkeerd wordt onderhouden. Om dit bij voorbaat goed te regelen willen wij op den duur 1fte hiervoor beschikbaar stellen. Bij de voorbereiding van het groene schoolplein kunnen de deelnemende scholen ondersteuning krijgen van het Nordwin College. Zij zijn bezig met het schrijven van een handboek hoe een groen schoolplein te realiseren. Zij kunnen ook een workshop geven hoe de school een moestuin op kan zettten en hoe zij de buurt erbij kunnen betrekken. Het (toen nog) AOC is ook betrokken bij de tot standkoming van het groene schoolplein van de Wielen in Camminghaburen. Daarnaast kunnen ze de scholen hulp bieden bij het aanvragen van subsidies bij fondsen. Tevens zijn ze bereid om tegen lage kosten plantjes te leveren voor de schooltuinen. Regulier onderhoud kan het Nordwin College niet leveren, eventueel wel in de vorm van eenmalige opdrachten, bijvoorbeeld bij de eerste aanleg. In de gemeente Rotterdam zijn verscheidene groene schoolpleinen gerealiseerd. Hiervoor is een stappenplan gemaakt Hoe creeer ik een Groen schoolplein. Dit stappenplan kan de scholen helpen bij de voorbereiding van het groene schoolplein. Wij willen graag het Van Hall Instituut betrekken bij het groene schoolplein. Zij kunnen de deelnemende scholen ondersteunen bij het maken van een ontwerp dat aansluit bij de beleving van de kinderen, dat past bij de doelstellingen van de school en dat past in de omgeving van de wijk en de wensen van de bewoners. Via het Nordwin College weten we dat Het Van Hall instituut hier wel voor openstaat. Als scholen ideeen willen opdoen hoe een groen schoolplein eruit zou kunnen zien zijn er talloze voorbeelden in Rotterdam via het internet te bekijken. Als scholen mee willen doen met het inrichten van een groen schoolplein, kunnen zij zich opgeven bij de gemeente Leeuwarden. De ambtenaar die trekker wordt van het project zal dan per jaar bekijken welke scholen hiervoor in aanmerking komen. Aan deelname zijn wel regels verbonden: - Het schoolplein moet opengesteld worden voor de wijk - Betrokkenheid van wijkbewoners, ouders en kinderen - Scholen schrijven zelf fondsen aan en organiseren co-financiering - Scholen zorgen zelf voor het onderhoud en worden daarbij ondersteund door de gemeente - De organisatie ligt bij de school en de ondersteuning komt van het Nordwin College en de gemeente. Het eerste jaar zal er een pilot worden gedaan met 2 scholen. Als de pilot succesvol is kan de raad bij de volgende raadsperiode structureel geld beschikbaar stellen voor dit project, zodat ieder jaar 1 of 2 schoolpleinen omgetoverd kunnen worden tot groene schoolplenen. In het eerste jaar zal de ondersteuning van het onderhoud minder groot zijn en zal er voor ambtelijke ondersteuning zeker geen 1 fte nodig zijn, zodat een deel van dit geld ingezet kan worden voor de opzet van de schoolpleinen. Naarmate er meer schoolpleinen vergroend zijn zal de ondersteuning in

8 het onderhoud groter worden en zal er minder geld overblijven voor de inrichting van de pleinen. Om kosten te besparen zou de ondersteuning bij het onderhoud door Caparis gedaan kunnen worden. Caparis moet dan wel mensen leveren die de vrijwilligers kunnen leren hoe ze een tuin moeten onderhouden. Het is de bedoeling dat de plannen voor de groene schoolpleinen integraal in het beleid worden opgenomen. Hierbij kan gedacht worden aan: - Veilige routes naar de schoolpleinen. Hierbij kan een relatie gelegd worden met de speellinten en verkeersveiligheid rondom scholen - Het opzetten van kindcentra. De school is veel langer open en het groene schoolplein wordt intensiever gebruikt - Compensatie van gekapte bomen. Als er bomen in onze gemeente gekapt worden kunnen deze op de schoolpleinen worden gecompenseerd - Relatie met natuurlijk spelen. Gesnoeide wilgentakken, boomstammen, overgebleven zand en modder, stenen enz. kunnen gebruikt worden voor een spannend groen schoolplein - Het regelen van de verantwoordelijkheid en het eigendom van het plein. Veiligheidsinspectie moet hierin worden meegenomen - Nieuw te bouwen scholen of pleinen die herbestraat moeten worden kunnen direct in de juiste vorm worden aangelegd. Groene schoolpleinen opnemen bij Scholen onder Dak - Sluit aan bij de wensen van de buurt ten behoeve van moestuinen en openbaar groen. Sluit aan bij de mooie en lelijke plekken van een schoolplein - Het onderhoud en het beheer opnemen in de reguliere taken van de gemeente, rekening houdend met de wensen van de scholen en de wijk - Aansluiten bij leefbaarheidsacties die wijkpanels en woningbouwcorporaties van plan zijn te doen. We hebben gesprekken gevoerd met Proloog en het PCBO. Zij zijn in principe enthousiast over het initiatief Groene Schoolpleinen. Zij zijn bereid om hun scholen te activeren om mee te doen om te komen tot groene schoolpleinen in onze gemeente. Het is duidelijk dat het initiatief bij de scholen ligt. Als zij mee willen doen kunnen ze zowel financieel als ambtelijk ondersteund worden om te komen tot een mooi, spannend en groen schoolplein. Het voorstel Wij willen graag in 2013 starten met een pilot groene schoolpleinen. Zoals er al eerder te lezen valt denken we hierbij in eerste instantie aan het vergroenen van twee schoolpleinen.heel konkreet komt het erop neer dat we een verantwoordelijke ambtenaar hiervoor vrij willen maken die met de scholen, wijkpanels en wijkbewoners en het Nordwin College en het van Hall het vergroenen van een

9 schoolplein op gaat pakken. Het is onze verwachting dat hiervoor niet een hele fte nodig zal zijn.voor onderhoud stellen we voor om te kijken of Caparis hier een rol in kan vervullen. Verder willen we graag dat bij een volgende collegevorming gekeken kan worden of het regulier ingezet kan worden. Financiën Doordat er een koppeling gemaakt kan worden met andere beleidspijlers (zoals al eerder genoemd in dit voorstel;de bomenkapcompensatie, relatie leggen met Natuurlijk Spelen, speelbeleid en Eetbare Stad) verwachten wij als indieners dat dit de kosten enigszins kan drukken. Het Nordwin College heeft ook aangegeven dat ze een bijdrage kunnen leveren in het leveren van planten en zaadjes. Als de hogescholen voor de planvorming ingezet worden, zitten hier ook geen verdere kosten aan. Er kan ook nog verder gezocht worden naar meer mogelijkheden tot samenwerking, bijvoorbeeld tuincentra, wijkbewoners en wijkpanels. Ook moet niet vergeten worden dat we een duidelijke inbreng van de scholen zelf verwachten.in de praktijk zullen schoolteam's en ouders ook gemotiveerd worden om zelf planten en eetbaar groen aan te leveren. Wij gaan er van uit dat met een budget van euro de ambtelijke ondersteuning voor de pilot geregeld is. Voor het vergroenen van de schoolpleinen schatten we in dat we met euro een heel eind komen. Voor de aanjager stellen we als dekking voor om dit uit de ISI te financieren. Voor de kosten voor het vergroenen van de schoolpleinen denken we dat er voldoende dekking te vinden is binnen eetbare stad en bomenkapcompensatie en dekking vanuit de reserve speelvoorzieningen.

10

Nieuwe gymzaal in Kralingen

Nieuwe gymzaal in Kralingen Nieuwe gymzaal in Kralingen Waarom een nieuwe gymzaal in Kralingen? Gemeente Rotterdam stimuleert sporten en bewegen. Via Rotterdam Lekker Fit! zet de gemeente zich, samen met andere partijen, in voor

Nadere informatie

Vitamine G Het belang van groen voor onze gezondheid. Dr. Jolanda Maas Afdeling Sociale Geneeskunde VU Medisch Centrum, Amsterdam

Vitamine G Het belang van groen voor onze gezondheid. Dr. Jolanda Maas Afdeling Sociale Geneeskunde VU Medisch Centrum, Amsterdam Vitamine G Het belang van groen voor onze gezondheid Dr. Jolanda Maas Afdeling Sociale Geneeskunde VU Medisch Centrum, Amsterdam 1 Galblaasoperatie (Ulrich, 1984) Beenmergtransplantatie (Lechzin, 2010)

Nadere informatie

Goed spelen. Voorstel voor een ruimer speelruimtebeleid

Goed spelen. Voorstel voor een ruimer speelruimtebeleid Goed spelen Voorstel voor een ruimer speelruimtebeleid Voorwoord De raadsfracties van het CDA en de PvdA zijn al geruime tijd bezig met onderzoek naar speelgroen in de gemeente Leeuwarden. In veel wijken

Nadere informatie

Scholen in het groen. Nieuwe wijken krijgen veel te weinig en te kleine speelhoekjes! Veldjes missen we echt.

Scholen in het groen. Nieuwe wijken krijgen veel te weinig en te kleine speelhoekjes! Veldjes missen we echt. Nieuwe wijken krijgen veel te weinig en te kleine speelhoekjes! Veldjes missen we echt. Scholen in het groen 1 Scholen in het groen Opgroeien in een groene omgeving is belangrijk voor kinderen en draagt

Nadere informatie

Panelonderzoek inwoners en openbaar groen

Panelonderzoek inwoners en openbaar groen Panelonderzoek inwoners en openbaar groen Gemeente Amersfoort Marlies Visser 2 juni 2015 De meeste panelleden zijn positief over het burgerinitiatief tot het opstellen van een Groenvisie. Men vindt over

Nadere informatie

Katwijk kleurt Groen. De Groene Agenda: Acht aanbevelingen voor het Groen Beleid in Katwijk. Maart 2019

Katwijk kleurt Groen. De Groene Agenda: Acht aanbevelingen voor het Groen Beleid in Katwijk. Maart 2019 Katwijk kleurt Groen De Groene Agenda: Acht aanbevelingen voor het Groen Beleid in Katwijk Maart 2019 Wat is er aan de hand? Minste groen Meeste groen https://www.rtlnieuws.nl/buurtfacts/wonen/artikel/1536/dit

Nadere informatie

Vitamine G Het belang van groen voor onze gezondheid

Vitamine G Het belang van groen voor onze gezondheid Vitamine G Het belang van groen voor onze gezondheid Dr. Jolanda Maas Senior Onderzoeker VU / VUMC @Jolanda_Maas Wat is groen? Wat is gezondheid? Een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal

Nadere informatie

Natuur een leer ruimte voor kinderen

Natuur een leer ruimte voor kinderen Natuur een leer ruimte voor kinderen Dieuwke Hovinga Lectoraat Natuur & Ontwikkeling Kind Lectoraat Natuur & Ontwikkeling Kind Dieuwke Hovinga, Lectoraat Natuur & Ontwikkeling Kind Onderzoek Onderzoeksgroep

Nadere informatie

Vitamine G Het belang van natuur voor de gezondheid van kinderen. Dr. Jolanda Maas VU Medisch Centrum

Vitamine G Het belang van natuur voor de gezondheid van kinderen. Dr. Jolanda Maas VU Medisch Centrum Vitamine G Het belang van natuur voor de gezondheid van kinderen Dr. Jolanda Maas VU Medisch Centrum Eerder onderzoek Een groene woonomgeving is gezond! Heeft dit gevolgen voor onze gezondheid? Ja! Mensen

Nadere informatie

Verslag bewonersbijeenkomst

Verslag bewonersbijeenkomst Verslag bewonersbijeenkomst Datum 20 juni 2016 Deelnemers: 15 personen (9 bewonerscommissieleden, 1 vanuit Woningstichting, 3 vanuit gemeente, 2 van Wing) De gemeente Wageningen heeft samen met de Woningstichting

Nadere informatie

VErgroening van schoolpleinen

VErgroening van schoolpleinen Vergroening van schoolpleinen VErgroening van schoolpleinen Een groene (speel)omgeving heeft een bewezen positief effect op een evenwichtige ontwikkeling van kinderen. Maar kinderen komen steeds minder

Nadere informatie

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Groenbeheer Westeinde Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Programma De waarde van Groen Nieuwe groenbeleidsplan Ontwikkelingen Leeuwarden Beheer Leeuwarden Het groen in Westeinde Tips voor de

Nadere informatie

iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415

iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415 Registratiedatum:24A)972013 iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415 Titel/onderwerp: Beslissen over het initiatiefvoorstel 'Verbeteren omgeving Station Veiperpoorť Datum: 23 september 2013 Van:

Nadere informatie

NATUUR TERUG IN DE STRATEN VAN GEMEENTE OSS

NATUUR TERUG IN DE STRATEN VAN GEMEENTE OSS INITIATIEFVOORSTEL NATUUR TERUG IN DE STRATEN VAN GEMEENTE OSS Beter luisteren naar inwoners van al onze kernen. Aanleiding voor deze notitie is de uitwerking van de groenomvorming die in de gemeente Oss

Nadere informatie

Eigen kracht van ouders en kinderen. Behoefte aan/vraag naar deze activiteit.

Eigen kracht van ouders en kinderen. Behoefte aan/vraag naar deze activiteit. Hoe verder na 25 mei Op 25 mei 2011 werden door de deelnemers aan de LEA conferentie in twee fasen acties benoemd. In eerste instantie actie-ideeën per wijk, deze wijkacties staan al op de site. Daarna

Nadere informatie

de GezondOntwerpWijzer

de GezondOntwerpWijzer Naar een gezonde (groene) leefomgeving: de GezondOntwerpWijzer Hanneke Kruize (RIVM) Marjo Knops (Ministerie van I&M) 1 Opbouw presentatie Belang van groen in de leefomgeving Gezonde leefomgeving als beleidsthema

Nadere informatie

het thema kind en natuur waarmee een basis gelegd wordt voor betrokkenheid op latere leeftijd.

het thema kind en natuur waarmee een basis gelegd wordt voor betrokkenheid op latere leeftijd. Plan van Aanpak Vermaatschappelijking van groen, natuur en landschap 2016-2017 23 november 2015 Aanleiding De provincie geeft aan dat draagvlak en betrokkenheid van burgers en maatschappelijke organisaties

Nadere informatie

Voel je thuis op straat!

Voel je thuis op straat! Voel je thuis op straat! 0-meting onder kinderen, jongeren en volwassenen in Bergen op Zoom Centrum Ron van Wonderen Nanne Boonstra Utrecht, september 2007 Verwey- Jonker Instituut 1 Samenvatting en conclusies

Nadere informatie

Speelplan 2017 Gemeente Velsen

Speelplan 2017 Gemeente Velsen Speelplan 2017 Gemeente Velsen Inleiding Elk jaar wordt u het investeringsplan voor speelplekken voorgelegd; het zogenoemde Speelplan. Het Speelplan toont een overzicht van de speelplekken die in aanmerking

Nadere informatie

Volkstuinvitaminen. participatieproject voor minima minima

Volkstuinvitaminen. participatieproject voor minima minima Volkstuinvitaminen participatieproject voor minima minima Ik heb het hele jaar door gezond en goedkoop eten. De volkstuin is mijn eigen voedselbank. Een nieuwe formule In 2010 zijn de eerste ervaringen

Nadere informatie

Wijkjaarplan 2015 Stichting Wijkplatform Oostpolder De Kooy

Wijkjaarplan 2015 Stichting Wijkplatform Oostpolder De Kooy Wijkjaarplan 2015 Stichting Wijkplatform Oostpolder De Kooy Auteurs : Marcel Stevens Status : Definitief Datum : 30-12-2014 1 Wijkjaarplan 2015 Stichting Wijkplatform Oostpolder De Kooy - 30-12-2014 Inhoudsopgave

Nadere informatie

GRADATIES VAN GROEN VAN TEGELPLEIN TOT SPEELNATUUR

GRADATIES VAN GROEN VAN TEGELPLEIN TOT SPEELNATUUR VAN TEGELPLEIN TOT SPEELNATUUR PAGINA 2 SPELEN EN LEREN IN EN MET GROEN INTRODUCTIE Een Gezond Schoolplein geeft kinderen de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving.

Nadere informatie

Kind en Natuur. Groen Pedagogisch Adviescentrum. Natuurrijk spelen, leren en leven. mail@kind-en-natuur.nl www.kind-en-natuur.nl

Kind en Natuur. Groen Pedagogisch Adviescentrum. Natuurrijk spelen, leren en leven. mail@kind-en-natuur.nl www.kind-en-natuur.nl Drs. Laura Minderhoud- van der Heijden Groen Pedagogisch Adviescentrum Kind en Natuur Natuurrijk spelen, leren en leven Ortho- en Klinisch pedagoog Ontwikkelaar groene pedagogiek Coach, trainer Begeleiding

Nadere informatie

AMENDEMENT van de fracties van GroenLinks en de PvdA,

AMENDEMENT van de fracties van GroenLinks en de PvdA, van de fracties van en de, Onderwerp: bezuinigingen op de griffie en de rekenkamercommissie De griffie de enige ambtelijke ondersteuning is die de gemeenteraad in Veenendaal heeft De Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Buiten is zoveel te beleven! Schommelen op een speelplek, hutten bouwen in de bosjes, voetballen op het veldje en een rondje skaten door de buurt.

Buiten is zoveel te beleven! Schommelen op een speelplek, hutten bouwen in de bosjes, voetballen op het veldje en een rondje skaten door de buurt. Inspraaknotitie DENK MEE OVER SPELEN (SPEELRUIMTEPLAN) Buiten is zoveel te beleven! Schommelen op een speelplek, hutten bouwen in de bosjes, voetballen op het veldje en een rondje skaten door de buurt.

Nadere informatie

PROCEDUREBLAD BEHANDELING RAADSVOORSTEL

PROCEDUREBLAD BEHANDELING RAADSVOORSTEL PROCEDUREBLAD BEHANDELING RAADSVOORSTEL HET COLLEGE VERZOEKT U DIT RAADSVOORSTEL TE BEHANDELEN ONDERWERP : De Raad op Pad in Broekland ZAAKNUMMER : 3398-2016 B&W VERGADERING : 17 mei 2016 AGENDACOMMISSIE

Nadere informatie

ARCHITECTUUR l AANLEG l RENOVATIE l ONDERHOUD

ARCHITECTUUR l AANLEG l RENOVATIE l ONDERHOUD ARCHITECTUUR l AANLEG l RENOVATIE l ONDERHOUD JOHN KOOMEN LEKKER DE WIND DOOR MIJN HAREN Ik ontwikkelde mijn eigen visie en introduceerde nieuwe materialen en werkwijzen, gelukkig met succes. Steeds de

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

Meer info over Prisma en WMO?

Meer info over Prisma en WMO? Meer info over Prisma en WMO? wmo@prismanet.nl www.prismanet.nl Plan een bezoekje! U kunt het Prisma-aanbod pas echt ervaren als u het ook met eigen ogen gezien heeft. Prisma heet u van harte welkom voor

Nadere informatie

Collega s activeren collega s. De aanjager laat mensen meer bewegen

Collega s activeren collega s. De aanjager laat mensen meer bewegen Collega s activeren collega s De aanjager laat mensen meer bewegen Waarom hebben we aanjagers nodig? Veel mensen willen wel meer bewegen. Maar in de hectiek van alledag lukt dat vaak niet. Een klein zetje

Nadere informatie

Samen maken we het groen!

Samen maken we het groen! Samen maken we het groen! 10 tips voor meer natuur in je omgeving Een groene omgeving is leuk om naar te kijken, maar ook gezonder om in te leven en wonen en beter voor het klimaat. Planten en bomen houden

Nadere informatie

Overheidsparticipatie. Verwachtingen van bewoners.

Overheidsparticipatie. Verwachtingen van bewoners. Overheidsparticipatie. Verwachtingen van. Burgers nemen veel initiatieven. Het wordt óók van hen verwacht dat ze zich steeds meer inzetten voor hun eigen buurt. Ieder initiatief, of het nu van onderop

Nadere informatie

Spelen in het groen. Agnes van den Berg Roderik Koenis Magdalena van den Berg

Spelen in het groen. Agnes van den Berg Roderik Koenis Magdalena van den Berg Spelen in het groen Effecten van een bezoek aan een natuurspeeltuin op het speelgedrag, de lichamelijke activiteit, de concentratie en de stemming van kinderen Agnes van den Berg Roderik Koenis Magdalena

Nadere informatie

67e jaargang - JANUARI Nr. 1

67e jaargang - JANUARI Nr. 1 67e jaargang - JANUARI 2011 - Nr. 1 De twee beste Natuurontwikkelingsprojecten 2010... 10 De Schinkeleilanden... 17 Groene waterzuivering... 32 Speelnatuur: een hype of een visie?... 40 Goed ontworpen

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

MAAK JE BUURT GROENER MET EEN PARK OM DE HOEK

MAAK JE BUURT GROENER MET EEN PARK OM DE HOEK MAAK JE BUURT GROENER MET EEN PARK OM DE HOEK WAT IS EEN PARK OM DE HOEK? Een Park om de Hoek is een groene ontmoetingsplek in de wijk. Een plek om bij te komen en bij te kletsen met buren. We toveren

Nadere informatie

Iedereen kan Vergroenen

Iedereen kan Vergroenen Iedereen kan Vergroenen Voorop in de Vergroening Prijsvraag 2013 Aanleiding Lentiz LIFE College is een school voor VMBO en MBO (AOC), in een sterk geürbaniseerde omgeving (Schiedam). Met een AOC midden

Nadere informatie

Grip op je Depressie. Cursus voor mensen met depressieve klachten

Grip op je Depressie. Cursus voor mensen met depressieve klachten Grip op je Depressie Cursus voor mensen met depressieve klachten In deze folder vindt u informatie over de cursus Grip op je Depressie, die verzorgd wordt door de afdeling Medische Psychologie van het

Nadere informatie

Portefeuillehouder Broekhuizen Datum collegebesluit 28 april 2015 Opsteller mevrouw F. Driessen Registratie GF15.

Portefeuillehouder Broekhuizen Datum collegebesluit 28 april 2015 Opsteller mevrouw F. Driessen Registratie GF15. Portefeuillehouder Broekhuizen Datum collegebesluit 28 april 2015 Opsteller mevrouw F. Driessen Registratie GF15.20048 Agendapunt 8 Onderwerp Plan van aanpak spelen Heerenveen Voorstel Vaststellen Speelplan

Nadere informatie

INITIATIEFVOORSTEL ELFSTEDEN JUBILEUMBOS

INITIATIEFVOORSTEL ELFSTEDEN JUBILEUMBOS INITIATIEFVOORSTEL ELFSTEDEN JUBILEUMBOS 12 februari 2010 1 Aanleiding Begin 2009 is de Groenkaart Leeuwarden vastgesteld. Daarin is de visie op hoofdlijnen vastgesteld voor de gewenste groenstructuur

Nadere informatie

Verhalen van binnen en buiten Spel verhalen die in- en uitlopen.

Verhalen van binnen en buiten Spel verhalen die in- en uitlopen. Verhalen van binnen en buiten Spel verhalen die in- en uitlopen. Jolanda Snoek, Elly Hitters, Janneke Hagenaar copyright www.de-actviteit.nl We maken ruimte voor grote verhalen! In beelden zie je hoe spelverhalen

Nadere informatie

GEM EENTE LANGEDÍ NR. 7 1 ' ĶV"

GEM EENTE LANGEDÍ NR. 7 1 ' ĶV GEM EENTE LANGEDÍ NR. ; \ 16SC002224* ING. 0 1 APR 2016 hvt 7) i CLnr 7 1 ' ĶV" v h g Aan het College van Burgemeester S Wethouders van de Gemeente Langedijk Postbus 15 1723ZG NOORD-SCHARWOUDE 3* Datum

Nadere informatie

Park De Veldpost Badhoevedorp

Park De Veldpost Badhoevedorp Park De Veldpost Badhoevedorp Beeldverslag inbreng herkend-avond 1 april 2015 Introductie Dit beeldverslag doet verslag van de 2 e participatie avond die op 1 april 2015 is georganiseerd voor het toekomstige

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad van de Gemeente Gemeente Elburg Postbus AB ELBURG

Aan de Gemeenteraad van de Gemeente Gemeente Elburg Postbus AB ELBURG vn Aan de Gemeenteraad van de Gemeente Gemeente Elburg Postbus 70 8080 AB ELBURG Datum : 31 maart 2016 Kenmerk :1136-16/EMR Onderwerp : Laten we samen Nederland groener maken! Behandeld door : Egbert Roozen

Nadere informatie

De waarde van bewegen en sport in het Sociaal Domein.

De waarde van bewegen en sport in het Sociaal Domein. De waarde van bewegen en sport in het Sociaal Domein. inspiratie en aanvulling voor de notitie De Kracht van Winterswijk Deze korte PvdA notitie biedt inspiratie voor de opstellers van de notitie De Kracht

Nadere informatie

Bij deze willen wij iedereen die heeft meegeholpen nogmaals hartelijk bedanken!!!!

Bij deze willen wij iedereen die heeft meegeholpen nogmaals hartelijk bedanken!!!! Zevensterstraat 3 7521 GN Enschede 053-4316428 info@zevenstervco.nl www.zevenstervco.nl Nieuwsbrief 2014-2015 nr 5 september BeweegWijs De lijnen staan op het plein! Het ziet er echt mooi uit en de kinderen

Nadere informatie

Overheidsparticipatie. Verwachtingen van bewoners. EEMSDELTA

Overheidsparticipatie. Verwachtingen van bewoners. EEMSDELTA Overheidsparticipatie. Verwachtingen van bewoners. EEMSDELTA Burgers nemen veel initiatieven. Het wordt óók van hen verwacht dat ze zich steeds meer inzetten voor hun eigen buurt. Ieder initiatief, of

Nadere informatie

Maak van je tuin, een levende tuin!

Maak van je tuin, een levende tuin! Maak van je tuin, een levende tuin! Ontdek hoe je van jouw tuin een duurzame tuin kan maken. 2 Samen bouwen aan meer leven in de tuin. Gewoonweg door een paar stenen in jouw tuin te vervangen door groen.

Nadere informatie

Plan Vlampijpzone. Bureau Niche Februari 2014

Plan Vlampijpzone. Bureau Niche Februari 2014 Plan Vlampijpzone Bureau Niche Februari 2014 Omschrijving Het Idee Sociale cohesie versterken door middel van een groene, inspirerende ontmoetingsplek. Het Plan Een ontmoetingsplek in het groen; een boomgaard

Nadere informatie

Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt Projectvoorstellen die niet worden opgenomen

Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt Projectvoorstellen die niet worden opgenomen Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt Projectvoorstellen die niet worden opgenomen Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt In deze bijlage vindt u de voorstellen die niet

Nadere informatie

Vanzelfsprekend wordt tevens beoogd om de verbeterde kwaliteit van het Harlinger Bos voor een langere termijn te waarborgen.

Vanzelfsprekend wordt tevens beoogd om de verbeterde kwaliteit van het Harlinger Bos voor een langere termijn te waarborgen. Gemeente Harlingen T.a.v. de voorzitter van de gemeenteraad Postbus 10000 8860 HA HARLINGEN Datum en plaats Harlingen, 30 september 2016 Referentie n.v.t. Betreft Initiatiefvoorstel Opwaardering Harlinger

Nadere informatie

Buiten spelen in een natuurlijke omgeving. Freiburg, Kreuzstr. Een reliefrijk speelparkje vlakbij Freiburg C.S. Foto: Marianne van Lier/Willy Leufgen

Buiten spelen in een natuurlijke omgeving. Freiburg, Kreuzstr. Een reliefrijk speelparkje vlakbij Freiburg C.S. Foto: Marianne van Lier/Willy Leufgen Buiten spelen in een natuurlijke omgeving 1 van 7 Freiburg, Kreuzstr. Een reliefrijk speelparkje vlakbij Freiburg C.S. Foto: Marianne van Lier/Willy Leufgen Kind in de natuur Buiten spelen in een natuurlijke

Nadere informatie

Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan?

Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan? Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan? handleiding voor gemeenten handleiding voor bewoners z.o.z. Voorwoord In 2013 ontwikkelde de Gemeente Winsum deze werkwijzer omdat we burgers wilden helpen bij

Nadere informatie

Activiteitenbeleid 2013

Activiteitenbeleid 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Hoofdstuk 6: Pedagogisch beleid TintelTuin De 6 competenties Visie Activiteitenbeleid binnen het (dag)programma Laat zien

Nadere informatie

SPORTSTIMULERING IN DE OPVANG

SPORTSTIMULERING IN DE OPVANG www.livingvision.nl MANAGEMENT SAMENVATTING SPORTSTIMULERING IN DE OPVANG Oktober 2009 Meedoen, de uitdaging De sportvisie van de Federatie Opvang is onderdeel van het programma Meedoen van de Federatie

Nadere informatie

Wij vinden het erg fijn dat u geïnteresseerd bent in onze visie en ambities.

Wij vinden het erg fijn dat u geïnteresseerd bent in onze visie en ambities. N e e r, 2 6 m e i 2 0 1 0 Visie & Beleid Beste lezer, Wij vinden het erg fijn dat u geïnteresseerd bent in onze visie en ambities. Indien u opmerkingen, suggesties of vragen heeft, laat ons dit weten.

Nadere informatie

Groen voor gezondheid: Beplantingskeuze

Groen voor gezondheid: Beplantingskeuze Uitgangspunten Onderdeel van onderwijsmodule Functies van stedelijk groen Ontwikkeld door Praktijkonderzoek Plant en Omgeving en Alterra Marco Hoffman Alle foto s PPO tenzij anders vermeld. Relatief weinig

Nadere informatie

Aanvraagformulier centraal leefbaarheidbudget. voor fysieke en sociale initiatieven Stichtse Vecht voor het jaar 2015

Aanvraagformulier centraal leefbaarheidbudget. voor fysieke en sociale initiatieven Stichtse Vecht voor het jaar 2015 Aanvraagformulier centraal leefbaarheidbudget voor fysieke en sociale initiatieven Stichtse Vecht voor het jaar 2015 Inleiding: Het centraal leefbaarheidbudget vloeit voort uit de Kadernota gebiedsgericht

Nadere informatie

Sponsormogelijkheden en bijbehorende tegenprestaties op en rond De Ulebelt, centrum voor natuur- en milieu-educatie & kinderboerderij

Sponsormogelijkheden en bijbehorende tegenprestaties op en rond De Ulebelt, centrum voor natuur- en milieu-educatie & kinderboerderij SPONSORING EN TEGENPRESTATIES Stichting De Ulebelt Maatmansweg 3 7425 NC Deventer www.ulebelt.nl info@ulebelt.nl 0570-65 34 37 Sponsormogelijkheden en bijbehorende tegenprestaties op en rond De Ulebelt,

Nadere informatie

Groningers zetten zich in voor leefbaarheid in dorp of wijk

Groningers zetten zich in voor leefbaarheid in dorp of wijk Groningers zetten zich in voor leefbaarheid in dorp of wijk De samenleving verandert. Bewoners pakken steeds meer zelf op en gemeenten geven meer ruimte aan lokale bewonersinitiatieven (CMO STAMM, 2015).

Nadere informatie

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden.

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. s-hertogenbosch, 20 december 2013 Aan de voorzitter van de gemeenteraad, Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. Marianne van der Sloot 1 Jeugdlintjes

Nadere informatie

Speelnatuur op school. Bouwstenen voor Waterproef schoolpleinen 9 november 2015

Speelnatuur op school. Bouwstenen voor Waterproef schoolpleinen 9 november 2015 Speelnatuur op school Bouwstenen voor Waterproef schoolpleinen 9 november 2015 Inhoud! Waarom groene schoolspeelplaatsen: visie! Hoe pak je het aan?! Even aanstippen: klimaat en water op school! WORKSHOP:

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Dank u wel voorzitter, Graag wil ik beginnen met het danken van het college en haar ambtenaren voor de uitvoerige beantwoording van alle vragen die wij hadden.

Nadere informatie

0 - fase Initiatieffase Uitwerking Uitvoering Evaluatie Bijstelling

0 - fase Initiatieffase Uitwerking Uitvoering Evaluatie Bijstelling Verslag: Intervisiebijeenkomst provinciale programma s groene en gezonde schoolpleinen Locatie: Koningin Emma School Apeldoorn Datum: 2 oktober 2018 Aantal deelnemers: 18 1 Organisatoren: Jantje Beton

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Wij zíjn er voor jou Prezzent ondersteunt je om zo zelfstandig mogelijk te wonen, op onze woonlocaties of met ambulante begeleiding.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2014-2015-03 26-09-2014

Nieuwsbrief 2014-2015-03 26-09-2014 Nieuwsbrief 2014-2015-03 26-09-2014 Beste ouders/verzorgers, Vandaag ontvangt u de 3 e nieuwsbrief van dit schooljaar. Hij volgt erg snel op de tweede nieuwsbrief. Dat doe ik om even digiduif te testen

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Uitgevoerd door Onderzoeksnetwerk Sociaal Domein Utrecht Initiatieven

Nadere informatie

Plan van Aanpak Vrienden van Samen Verder. Bewegen en Beleven voor alle generaties in de tuin van SamenThuis. [Typ hier] [Typ hier]

Plan van Aanpak Vrienden van Samen Verder. Bewegen en Beleven voor alle generaties in de tuin van SamenThuis. [Typ hier] [Typ hier] Plan van Aanpak Vrienden van Samen Verder Bewegen en Beleven voor alle generaties in de tuin van SamenThuis AUTEUR: TEAMCOACH MARIËLLE SMITS JANUARI 2018 1 Voorwoord Hoe mooi zou het zijn wanneer je in

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Aanleiding. vragenlijst Erflanden Pagina 2

Aanleiding. vragenlijst Erflanden Pagina 2 Digitale enquête Aanleiding De Smederijen is een samenwerkingsverband van de gemeente Hoogeveen, verenigingen van Plaatselijk Belang, drie woningstichtingen (Actium, Woonconcept, Domesta), SWW Hoogeveen

Nadere informatie

Ruimte voor bewegen in Nederland

Ruimte voor bewegen in Nederland Ruimte voor bewegen in Nederland Jeroen Hoyng Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen 19-maart 2014 Jabbeke NISB brengt kennis in beweging Verzamelen verrijken valideren verspreiden Bekijk het filmpje

Nadere informatie

Tweede monitor Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid Provincie Groningen

Tweede monitor Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid Provincie Groningen Tweede monitor Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid Provincie Groningen Onderzoeksverantwoording Inleiding Met het Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid 2016-2020 en de Reserve Leefbaarheid Krimpgebieden zet

Nadere informatie

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud.

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud. Voorzitter, Ik wil graag beginnen met het bedanken van het college voor het beantwoorden van alle vragen. En wethouder de Wit heeft daarbij een extra compliment verdiend omdat hij op uitstekende wijze

Nadere informatie

Met dit initiatiefvoorstel stel ik u voor het volgende besluit te nemen: I. in te stemmen met genoemd initiatiefvoorstel;

Met dit initiatiefvoorstel stel ik u voor het volgende besluit te nemen: I. in te stemmen met genoemd initiatiefvoorstel; Gemeenteblad Jaar 2015 Publicatiedatum * Agendapunt * Datum initiatiefvoorstel 15-04-2015 Onderwerp ter instemming van het raadslid de heer Groen (GroenLinks), mevrouw Bosman (D66), de heer Blom (GroenLinks)

Nadere informatie

Het project Erasmustuinen is een initiatief van Tom Schneider van het Erasmus MC Sophia, Rini Biemans van Creatief Beheer.

Het project Erasmustuinen is een initiatief van Tom Schneider van het Erasmus MC Sophia, Rini Biemans van Creatief Beheer. Erasmustuinen in iedere wijk een wytemaweg BABYTUIN: PEUTER/KLEUTER TUIN: Het project Erasmustuinen is een initiatief van Tom Schneider van het Erasmus MC Sophia, Rini Biemans van Creatief Beheer. We willen

Nadere informatie

Leerkrachten kijken deze week hoeveel complimenten ze aan kinderen geven (en wellicht aan ouders of aan elkaar...)

Leerkrachten kijken deze week hoeveel complimenten ze aan kinderen geven (en wellicht aan ouders of aan elkaar...) Zevensterstraat 3 7521 GN Enschede 053-4316428 g.pereboom@vco-oostnederland www.zevenstervco.nl nr 31 Nieuwsbrief 17 mei 2019 PBS/Dalton De week van 20 mei staat veiligheid centraal: Zet je fiets in het

Nadere informatie

Hof de Vriendschap Oordeel deelnemers en bewoners

Hof de Vriendschap Oordeel deelnemers en bewoners Hof de Vriendschap Oordeel deelnemers en bewoners Inhoud:. Conclusies. Oordeel over communicatie 3. Hoe ging de samenwerking? 4. Oordeel over verloop en resultaat 5. Oordeel over nieuwe participatie werkwijze.

Nadere informatie

Jouw persoonlijk plan om meer buiten te bewegen

Jouw persoonlijk plan om meer buiten te bewegen Jouw persoonlijk plan om meer buiten te bewegen Soms kan het moeilijk zijn om meer buiten te gaan bewegen. Als je dat ook vindt dan ben je niet alleen! Een manier om het makkelijker te maken om te beginnen

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Kennisdag Groene schoolpleinen Geen groenplan zonder Onderhoudsplan!

Kennisdag Groene schoolpleinen Geen groenplan zonder Onderhoudsplan! Kennisdag Groene schoolpleinen 2013 Geen groenplan zonder Onderhoudsplan! Welkom! Waarom deze presentatie over onderhoud en beheer van groene schoolpleinen? Onderhoud blijkt een drempel bij scholen om

Nadere informatie

Gezonde Schoolpleinen

Gezonde Schoolpleinen Gezonde Schoolpleinen Gezonde Schoolpleinen Een Gezond Schoolplein geeft jongeren uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroeps onderwijs de ruimte om te bewegen en te spelen in een

Nadere informatie

Wat kunt u doen... Biodiversiteit in de Stad

Wat kunt u doen... Biodiversiteit in de Stad Kansen voor Biodiversiteit in de Stad Klik op de stadskaart voor meer info per onderdeel van de stad Biodiversiteit in de Stad Biodiversiteit gaat wereldwijd achteruit. Steden kunnen een bijdrage leveren

Nadere informatie

ir. Martin Aarts Strategisch adviseur RO Stad van de toekomst maken

ir. Martin Aarts Strategisch adviseur RO Stad van de toekomst maken ir. Martin Aarts Strategisch adviseur RO Stad van de toekomst maken Basisplan 1946 Wat is het DNA van een stad? waar komen we vandaan?: Rotterdam 1850 Rotterdam 1870 Eerst de haven dan de stad (Coolsingel

Nadere informatie

Zonder dieet lekkerder in je vel!

Zonder dieet lekkerder in je vel! Zonder dieet lekkerder in je vel! Vijf vragen en vijf stappen om te ontdekken hoe je jouw eetpatroon kunt veranderen en succesvol kunt afvallen. Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel volwassenen

Nadere informatie

DORPSAGENDA Gemeente Oegstgeest. mei 2014, Oegstgeest

DORPSAGENDA Gemeente Oegstgeest. mei 2014, Oegstgeest DORPSAGENDA 2014 2018 Gemeente Oegstgeest mei 2014, Oegstgeest 1. Dorpsagenda 2014-2018 Het primaat ligt bij het dorp. De gemeentelijke overheid is dienstbaar aan het dorp en stelt Oegstgeestenaren in

Nadere informatie

RAPPORT. Bestuursorgaan : het College van burgemeester en wethouders Onderdeel : OCSW Dossiernummer :

RAPPORT. Bestuursorgaan : het College van burgemeester en wethouders Onderdeel : OCSW Dossiernummer : RAPPORT Bestuursorgaan : het College van burgemeester en wethouders Onderdeel : OCSW Dossiernummer : 14.1.001 Klacht Verzoekers stellen dat zij als direct-belanghebbenden door de gemeente niet zijn betrokken

Nadere informatie

Lekker Fit. Werken aan een gezonde leefstijl voor Rotterdamse jeugd

Lekker Fit. Werken aan een gezonde leefstijl voor Rotterdamse jeugd 01 Lekker Fit! Inhoudsopgave Lekker Fit 1 Tien pijlers 2 01 Extra bewegingsonderwijs tijdens en na schooltijd 3 02 De komst van de gymleraar nieuwe stijl 4 03 Lespakket Lekker Fit! 5 04 Sportlessen als

Nadere informatie

VITALITEITSPROGRAMMA. Zorggroep Oude en Nieuwe Land Handboek Regelingen en Procedures, code REG 011 Reikwijdte: Verzorgingshuizen en Verpleeghuis

VITALITEITSPROGRAMMA. Zorggroep Oude en Nieuwe Land Handboek Regelingen en Procedures, code REG 011 Reikwijdte: Verzorgingshuizen en Verpleeghuis Zorggroep Oude en Nieuwe Land Handboek Regelingen en Procedures, code REG 011 Reikwijdte: Verzorgingshuizen en Verpleeghuis VITALITEITSPROGRAMMA Beheer inhoud: Directeur regio NOP/Urk Verantwoordelijk:

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten Marktplaats Duttendel & Wittebrug September 2015 Versie 1.0

Onderzoeksresultaten Marktplaats Duttendel & Wittebrug September 2015 Versie 1.0 Onderzoeksresultaten Marktplaats Duttendel & Wittebrug September 2015 Versie 1.0 2 Index 1. Introductie 2. Profiel respondent & wijk 3. Shopgedrag 4. Productbehoefte (wat en waar) 5. Biologische markten

Nadere informatie

Platform Plasmolen: structurele samenwerking tussen bewoners, ondernemers, gemeente en andere belanghebbenden Handhaving

Platform Plasmolen: structurele samenwerking tussen bewoners, ondernemers, gemeente en andere belanghebbenden Handhaving Op basis van het masterplan, zijn diverse concrete en samenhangende actiepunten geformuleerd. In dit deel, de uitvoeringsagenda, worden deze actiepunten weergegeven. Per actiepunt is aangegeven wat de

Nadere informatie

15/11/2012. Groen en gezondheid; ook topsport! PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit. Functies/baten van (stedelijk) groen.

15/11/2012. Groen en gezondheid; ook topsport! PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit. Functies/baten van (stedelijk) groen. Groen en gezondheid; ook topsport! PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit Brabantse Sportontmoeting na Olympisch Londen 14 november 2012; Jelle Hiemstra Wageningen-UR = Universiteit + Instituten + PPO

Nadere informatie

Naar aanleiding van de avond met de klankbordgroep is de keuze gemaakt om te zoeken naar avontuurlijk spelen / spelen in het groen in plaats van het

Naar aanleiding van de avond met de klankbordgroep is de keuze gemaakt om te zoeken naar avontuurlijk spelen / spelen in het groen in plaats van het 1 2 Naar aanleiding van de avond met de klankbordgroep is de keuze gemaakt om te zoeken naar avontuurlijk spelen / spelen in het groen in plaats van het traditionele spelen. Ook is op die avond gesproken

Nadere informatie

DeBeekseBron gaat van start! Co-creation bijeenkomst in het 1 e kwartaal van 2014!

DeBeekseBron gaat van start! Co-creation bijeenkomst in het 1 e kwartaal van 2014! Nr 1 Nieuwsbrief Wij wensen u een groene Kerst en een gelukkig en duurzaam 2014! gaat van start! Co-creation bijeenkomst in het 1 e kwartaal van 2014! De start van, de meest duurzame wijk van Limburg,

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Woon jij straks hier? Vergroenen op het terrein van je woningcorporatie

Woon jij straks hier? Vergroenen op het terrein van je woningcorporatie Woon jij straks hier? Vergroenen op het terrein van je woningcorporatie Groen doet goed Zij gingen je voor Beleven, genieten, ontspannen, contact In een groene omgeving is het fijn wonen. Groen maakt de

Nadere informatie

Klassennieuws. Beste ouders/ verzorgers, Hierbij het klassennieuws van de afgelopen weken.

Klassennieuws. Beste ouders/ verzorgers, Hierbij het klassennieuws van de afgelopen weken. Klassennieuws Beste ouders/ verzorgers, Hierbij het klassennieuws van de afgelopen weken. Thema post Na de voorjaarsvakantie zijn we bezig geweest met het thema post. Regelmatig komt de postbode langs

Nadere informatie

Nieuwsbrief Waalwijk centrum. Juli 2013

Nieuwsbrief Waalwijk centrum. Juli 2013 Nieuwsbrief Waalwijk centrum Juli 2013 De bladeren zijn weer aan het vallen: de herfst is begonnen. We genieten nog van een paar mooie zonnige najaarsdagen. Buiten valt er weer genoeg te ontdekken en beleven.

Nadere informatie

Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega

Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega In het najaar van 2014 heeft het bestuur van Plaatselijk Belang Bantega een werkgroep samengesteld die de opdracht heeft gekregen om een nieuwe Dorpsvisie op te stellen.

Nadere informatie