STRATEGIE VOOR VERANTWOORDE ZORG OM DE HOEK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STRATEGIE 2011-2014 VOOR VERANTWOORDE ZORG OM DE HOEK"

Transcriptie

1 STRATEGIE VOOR VERANTWOORDE ZORG OM DE HOEK

2 2 Inleiding De context 3 Het strategisch plan van het TweeSteden ziekenhuis voor de middellange termijn ( ) is een logisch vervolg op ons plan voor de periode ; Sturen in samenwerking. Vanzelfsprekend vormen onze kernwaarden; zorgzaam & professioneel, samenwerkend & resultaatgericht ook nu onze basis. De omgeving waarin we werken is zeer dynamisch. Belangrijk is dat we, juist in die turbulente omgeving, voldoende focus aanbrengen en uitgaan van onze kracht en onze identiteit. Tegelijkertijd moeten we blijven inspelen op snelle veranderingen en daarbij onze kansen benutten. Dat laatste vraagt om flexibiliteit in ons denken, handelen en ondernemen. Het voorliggende plan geeft in die zin richting aan ons ziekenhuis. Het is een integraal plan, dat wil zeggen zowel medisch als organisatorisch; het betreft onze gemeenschappelijke ambitie en deze wordt breed gedragen voor de komende drie jaar. De financiering van de gezondheidszorg in Nederland staat fors onder druk vanwege de slechte financieel-economisch situatie, de vergrijzing en kostenstijging door technologische ontwikkelingen. De ziekenhuizen moeten ook in de komende jaren weer aanzienlijk besparen. Daarnaast is de organisatie van de curatieve (kortdurende) zorg volop in beweging. Dit betreft met name de regionale organisatie van de zorg; taakverdeling tussen de eerste en de tweede lijn, spreiding (chronisch zieken) & concentratie (kwaliteitseisen voor complexe zorg) van ziekenhuiszorg en transmurale ketens. Duurzaamheid en verantwoording spelen een belangrijke rol in hoe wij in onze omgeving staan. Tegen deze achtergrond is het optimaal benutten van onze eigen dure en schaarse capaciteit noodzakelijk. De goede dingen goed doen, veilige zorg, patiëntvriendelijk, gastgericht en efficiënt zijn de steekwoorden.

3 Uitgangspunten 5 4 Profiel Het TweeSteden ziekenhuis is een algemeen, regionaal opleidingsziekenhuis. Wij bieden een breed palet aan kwalitatief uitstekende zorg, dichtbij huis en van oudsher met de menselijke maat. Opleiden van medisch specialisten, en daarnaast vele andere disciplines, is eveneens een kerntaak van ons ziekenhuis. Binnen ons brede zorgpalet hebben we een beperkt aantal speerpunten waar we het gewone buitengewoon goed doen. Op onderdelen van onze zorg zijn we marktleider en/of vervullen we een regiofunctie. We zijn een actief aanjager voor regionale samenwerking. Onze zorg is georganiseerd in gestroomlijnde zorgpaden, efficiënt en duidelijk herkenbaar voor de patiënt. Onze zorg wordt verleend in een bijpassende omgeving; Tilburg, Waalwijk en ook Oisterwijk kennen een verschillende zorgsfeer elk met duidelijke toegevoegde waarde voor patiënt en familie. We willen bovendien een goed en inspirerend werkgever zijn. Veilige en kwalitatief uitstekende zorg is onbetwistbaar. Ons ziekenhuis is een financieel gezonde organisatie. Er wordt evenwichtig gestuurd op kwaliteit van zorg, kwaliteit van arbeid, productie en kosten. Duurzaamheid staat daarbij hoog op de agenda. Een goede attitude en zorgvuldige bejegening zijn essentieel. Bovengenoemde dimensies maken ons ziekenhuis tot een gezonde instelling. Regionale samenwerking moet en biedt kansen. Daarbij moet primair de patiënt er beter van worden. Tevens moet er een win-win-situatie voor betrokken partijen ontstaan en dient spreiden en concentreren van zorg gebalanceerd en gefaseerd plaats te vinden.

4 6 Inhoud van onze zorg 7 Zorg voor mensen met hart- en vaatziekten Zorg voor Vrouw en Kind Zorg voor de ouder wordende mens Wij bieden een breed palet aan kwalitatief uitstekende zorg, dichtbij huis. We hebben de volgende zes speerpunten: In 2010 hebben wij een vergunning van het Ministerie van VWS ontvangen voor het uitvoeren van dotterbehandelingen. Daarbij is afgesproken om in een periode van vier jaar uit te groeien tot een centrum waar jaarlijks minimaal 600 dotterbehandelingen worden uitgevoerd. Dit zal onder meer worden gerealiseerd door uit te groeien naar een 7X24 uur PCIcentrum voor Midden-Brabant. Ook wordt het speerpunt multidisciplinair verbreed, met name gericht op de diagnostiek en preventieve behandeling van patiënten met risicofactoren. Samen met Thebe wordt het transmuraal geboortecentrum verder ontwikkeld. Dit heeft een verdere samenwerking van de eerstelijns en tweedelijns verloskunde tot gevolg. Door de verbouwing van onze afdeling moeder/kind krijgt het kraamhotel de Meiboom vanaf 2011 een vleugel binnen de muren van het ziekenhuis. De organisatie van zorg en de infrastructuur (Meiboom vleugel) garanderen integrale zorgverlening voor moeder en kind. Dit vanuit onze visie op zorg waar family centered care centraal staat. Doel is de verdere uitrol, ook regionaal, van dit speerpunt, gericht op meer dan ziekenhuisbrede aandacht voor ouderen in het algemeen en kwetsbare ouderen in het bijzonder. Daarbij streven we naar het predikaat meest ouderenvriendelijke ziekenhuis van Nederland in De samenwerking met De Wever wordt verder geïntensiveerd.

5 8 Inhoud van onze zorg (vervolg) 9 Zorg voor mensen met overgewicht Zorg voor mensen met een orthopedische zorgvraag Zorg voor mensen met kanker Voor de bariatrische chirurgie (patiënten met overgewicht) is met de zorgverzekeraars in 2010 afgesproken dat we behandelcentrum worden voor de regio Midden-Brabant, inclusief de regio rondom Breda en s-hertogenbosch. In een periode van vier jaar moeten we uitgroeien naar een centrum waar jaarlijks 600 patiënten een bariatrisch-chirurgische ingreep krijgen inclusief voorzorg en nazorg transmuraal en multidisciplinair. Dit in combinatie met de diagnostiek en conservatieve behandeling van een vele malen grotere groep patiënten met overgewicht die niet voor bariatrische chirurgie in aanmerking komt. Waalwijk, waar we een deel van onze electieve en planbare zorg concentreren, vormt de basis voor de verdere uitbouw van het in 2009 gestarte orthopedisch centrum Midden-Brabant, waar gastgerichte zorg op maat een duidelijke toegevoegde waarde biedt voor de orthopedische patiënt en diens naasten. Patiënten worden hier behandeld met een korte wachttijd en op een vooraf afgesproken moment van behandelen. Dit draagt bij aan efficiënte benutting van onze capaciteit in Waalwijk. Hier moet in 2014 een verdubbeling van het huidige aantal behandelingen prothesiologie zijn gerealiseerd. Intensiveren en uitbreiden van de samenwerking met Instituut Verbeeten en De Wever is het doel, met als resultaat betere gemeenschappelijke voorzieningen en optimale ambulante multidisciplinaire zorgprocessen voor mensen met kanker. Prioriteit is het tot stand brengen van zorgpaden, zoals mammacare, inclusief bestralen tijdens operatieve ingrepen (IORT) bij een deel van deze patiëntengroep op onze operatiekamers. Over delen van onze zorg en infrastructuur maken we (supra) regionale afspraken. Dit betreft in ieder geval binnen de oncologie de hoog complexe - laag volume zorgen de regionale zorg op het gebied van mammacare. Het betreft eveneens het in toenemende mate aanbrengen van accenten binnen de breedte van de (heelkundige) zorg in onze regio.

6 10 Organisatie van onze zorg 11 We richten onze aandacht op drie onderling nauw samenhangende elementen: capaciteitsmanagement, zorgpaden en gastgerichtheid. De invoering van ons nieuwe elektronisch patiënten dossier, Alert, is daarbij een uitstekend instrument om fundamenteel te verbeteren en vernieuwen. Capaciteitsmanagement is zowel voor patiënt als voor ons ziekenhuis van groot belang. Het gaat enerzijds om het optimaal op elkaar laten aansluiten van de verschillende stappen in het zorgproces van de individuele patiënt. Anderzijds gaat het om efficiënt benutten van onze schaarse en dure capaciteit zoals operatiekamers, intensive care, en niet in de laatste plaats de bemensing daarvan. In dit verband is ligduurverkorting een belangrijk thema. Instrumenten daarvoor zijn ontslagplanning, (meer) decentrale planning van opnamen en van poli-afspraken. De patiënten-portal binnen Alert is een krachtig hulpmiddel. Binnen (transmurale) zorgpaden wordt het zorgproces voor de patiënt concreet ingevuld. Snel en compact waar dat kan, multidisciplinair en breed waar dat moet. Wij willen het ziekenhuis met de glimlach blijven; gastgerichtheid is dan ook het devies. Wij hebben specifieke aandacht voor zowel de kwetsbare zorgvrager als de goed geïnformeerde patiënt (die zelf veel regie neemt), met de passende zorgsfeer; high tech en/of high touch en gebruikmakend van onze uitstekende infrastructuur. Goede communicatie en bereikbaarheid spelen daarbij een sleutelrol. Door middel van ziekenhuisbrede trainingen blijven wij gastgerichtheid verder vormgeven.

7 12 Regionale samenwerking 13 Het nemen van verantwoordelijkheid voor continuïteit van ziekenhuiszorg in onze regio, veilig, doelmatig en goed bereikbaar, is de basis van ons denken en handelen. Wij vervullen hierin een actieve rol als aanjager voor verdere samenwerking in de tweede lijn. Vanuit deze basis maken we de volgende strategische keuzes: de inhoud van het zorgaanbod in de regio moet (verder) worden geharmoniseerd, door middel van regionale behandelplannen en protocollen; regionale uitwisseling van patiëntgegevens moet worden geïntensiveerd; de komende jaren moet gezamenlijk worden gewerkt aan de Regiovisie Ziekenhuiszorg Midden-Brabant 2025 Spreiden en concentreren krijgt gerichte aandacht. Intern, door optimaal gebruik te maken van onze verschillende locaties. Extern, door in goed overleg met andere zorgaanbieders, met name het St.-Elisabeth Ziekenhuis, afspraken te maken over wat aan de orde is als het gaat om spreiden en concentreren en vervolgens hoe we dat gezamenlijk kunnen gaan organiseren. Kwaliteit en service aan de patiënt zijn daarbij leidend; het gaat primair om concentreren van kennis, ervaring en ambitie, dus om wie de zorg levert en niet primair om de locatie waar dat geschiedt. Wij streven naar twee zelfstandige, elkaar aanvullende, ziekenhuizen in de regio Midden-Brabant, die samen een volledig pakket aan ziekenhuiszorg leveren. Naast de patiënten zijn de huisartsen onze belangrijkste klanten. Met de huisartsen, thuiszorg en verpleeghuizen wordt nauw samengewerkt aan optimaal georganiseerde zorg. Daarbij zal ook herverdelen van zorgaanbod tussen eerste en tweede lijn aan de orde zijn. Het verder ontschotten met andere regionale zorgaanbieders (Thebe, De Wever, Instituut Verbeeten) beheerst de komende periode de agenda. Outreaching, bijvoorbeeld de medisch specialist die desgevraagd huisartsen in de praktijk bij een specifieke groep patiënten flankeert, is een route die verder wordt onderzocht. Vanzelfsprekend zullen de hiervoor genoemde ontwikkelingen in afstemming met de zorgverzekeraars plaatsvinden.

8 14 Kwaliteit en veiligheid 15 Onze grote inspanningen op dit vlak gedurende de afgelopen jaren worden voortgezet, inclusief de afronding van het invoeren van de tien thema s uit het Veiligheid- ManagementProgramma. Specifieke inspanningen worden verricht om kwaliteit en veiligheid nog beter te borgen binnen onze organisatie(structuur). Onder andere door kwaliteit van zorg een nog nadrukkelijker onderdeel van de planning en control cyclus te laten zijn. Maar ook door interne verantwoording: aan de hand van een informatieprotocol leggen Raad van Bestuur en medische staf verantwoording af aan elkaar en aan de Raad van Toezicht over de kwaliteit van zorg en bedrijfsvoering. We maken verstandig gebruik van de IGZ-prestatieindicatoren en we analyseren de sterfte in het ziekenhuis, zoals uitgedrukt in de Hospital Standardized Mortality Ratio (HSMR). We gaan daarbij actief op zoek naar verbeterpunten, trekken lessen uit het veilig melden en uit complicatieregistraties. Het systeem van interne audits wint aan kwaliteit en draagvlak door grotere deelname van (para) medici en verpleegkundigen in de auditteams, want we willen elkaar scherp houden. Datzelfde doen medisch specialisten onderling, door het feedback systeem Individueel Functioneren Medisch Specialisten (IFMS). Door regelmatig rampenoefeningen te houden blijven we paraat en goed toegerust bij onverwachte situaties. Op al deze punten laten we ons toetsen door het NIAZ, waarbij een heraccreditatie vanzelfsprekend moet zijn.

9 16 De strategische keuzes zijn bepalend voor de verdere ontwikkeling van onze organisatiestructuur: zorgpaden geven op onderdelen een nieuwe ordening binnen ons ziekenhuis; kwaliteit & veiligheid staan prominenter dan ooit op de agenda; een meer uitgesproken inbedding in de structuur is geboden; Gefaseerd en in onderlinge samenhang worden verbeteringen doorgevoerd in onze structuur en besturing. Daarnaast wordt een goed en inspirerend beleid op het vlak van Human Resources Organisatieontwikkeling Management ontwikkeld, met alsbelangrijke pijlers: behoud en werving van gekwalificeerd personeel (arbeidsmarktbeleid), zingeving zeker in de komende tijd van schaarstemanagement, opleiden en verder professionaliseren (ook management development). Verdere ontwikkeling van ons Leerhuis maakt hier deel van uit. Door middel van ziekenhuisbrede trainingen wordt bovendien gestuurd op gastgerichtheid; een belangrijk aspect binnen het profiel en de cultuur van ons ziekenhuis. Huisvestingsbeleid Het TweeSteden ziekenhuis heeft gebouwen op twee locaties (Tilburg en Waalwijk). Beide panden hebben een leeftijd van bijna 45 jaar en beiden waren toe aan een grondige renovatie. In de afgelopen jaren is een groot gedeelte van de uit te voeren renovaties van beide locaties gerealiseerd. De locatie Waalwijk is bijna geheel gerenoveerd; alleen het tweede gedeelte van de begane grond (poliklinieken) moet nog worden opgeknapt. Op de locatie Tilburg zijn de bouwintensieve gedeelten inmiddels nagenoeg gereed; het betreft spoedeisende hulp, intensive care, operatiecomplex, centrale sterilisatie afdeling, radiologie, beddenhuis en een deel van de poliklinieken. Onze infrastructuur is met de uitvoering van het lange termijn huisvestingsplan op vele plaatsen uitstekend. Dat geeft een krachtige impuls aan de zorg die wij bieden, met de bijbehorende uitstraling. Het nieuwe huisvestingsplan voorziet in verdere verbeteringen, waarbij wordt geïnvesteerd in de vernieuwbouw van het resterende deel van (poli)kliniek en in de hoofdentree en een gecombineerd personeels-/bezoekersrestaurant voor de locatie Tilburg. Optimale benutting van onze huisvesting en infrastructuur (capaciteitsmanagement) is essentieel. Specifiek aandachtsgebied daarin is de samenwerking met Instituut Verbeeten, De Wever en Thebe. 17

10 18 Financiën De financiering van de gezondheidszorg in Nederland staat fors onder druk; pro-actief sturen op opbrengsten en kosten is meer dan ooit aan de orde. Volgen van en sturen op adherentie en marktaandeel vragen onze aandacht. Banken en het Waarborgfonds eisen een grotere financiële buffer. Het solvabiliteitspercentage (verhouding reserves en omzet) moet verder omhoog. In het jaar 2014 willen we een weerstandsvermogen van 20% bereikt hebben. In een periode van twee jaar ( ) moeten we een ombuiging realiseren van 5% van onze omzet. Dit komt ongeveer overeen met 6 miljoen. Financieel ombuigen is dus aan de orde; keuzes zijn onvermijdelijk. Toch wordt er ook ruimte gemaakt voor investeringen en kwaliteit van zorg en onderwijs. Dit is niet alleen goed voor de patiënt, maar is ook gunstig voor het bedrijfsresultaat. Tenslotte We staan aan de vooravond van een spannende periode. Onze uitgangspunten zijn goed en onze ambities zijn groot. Dit strategisch plan geeft richting, op hoofdlijnen. Uitwerking naar concrete actieplannen (wat, wie, hoe en wanneer) is de noodzakelijke volgende stap. De jaarlijkse beleidskaders vormen hierin de feitelijke vertaling. 19

11 Bezoekadres vestiging Tilburg Dr. Deelenlaan 5 T (013) Bezoekadres vestiging Waalwijk Kasteellaan 2 T (0416) Correspondentie (onder vermelding van vestiging) Postbus LA Tilburg

Visiedocument Franciscus Ziekenhuis Boerhaavelaan AE Roosendaal (0165)

Visiedocument Franciscus Ziekenhuis Boerhaavelaan AE Roosendaal (0165) 1968 2003 2010 Visiedocument 2020 Franciscus Ziekenhuis Boerhaavelaan 25 4708 AE Roosendaal (0165) 58 80 00 www.franciscusziekenhuis.nl Inhoudsopgave Voorwoord 3 1 Trends en ontwikkelingen 4 2 Missie Franciscus

Nadere informatie

Strategisch document Ambulancezorg Nederland

Strategisch document Ambulancezorg Nederland Strategisch document Ambulancezorg Nederland 1 Inleiding: relevante ontwikkelingen 2 Missie en visie AZN 3 Kernfuncties: profiel en kerntaken AZN 4 Strategische agenda AZN vastgesteld: woensdag 23 mei

Nadere informatie

Visie Preall Auteur: Kerngroep/MR januari 2016 Definitief 1.0

Visie Preall Auteur: Kerngroep/MR januari 2016 Definitief 1.0 Visie op integrale geboortezorg in Almere Aanleiding Met het verschijnen van het Stuurgroep rapport Een goed begin is de organisatie van de verloskundige zorg in Nederland in de aandacht komen te staan.

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan 2010-2015. Slingeland Ziekenhuis

Strategisch beleidsplan 2010-2015. Slingeland Ziekenhuis Strategisch beleidsplan 2010-2015 Slingeland Ziekenhuis Voorwoord Voor u ligt de verkorte uitgave van het Strategisch Beleidsplan 2010-2015 van ons ziekenhuis. Deze uitgave is speciaal voor u als medewerker

Nadere informatie

Alliantie Regionale TopZorg. Drie ziekenhuizen werken samen aan topzorg in Gelderland

Alliantie Regionale TopZorg. Drie ziekenhuizen werken samen aan topzorg in Gelderland Alliantie Regionale TopZorg Drie ziekenhuizen werken samen aan topzorg in Gelderland Inhoud Alliantie Regionale TopZorg Drie ziekenhuizen werken samen aan topzorg in Gelderland De kwaliteitswinst van samenwerking

Nadere informatie

Samen Beter. Op weg naar 2020

Samen Beter. Op weg naar 2020 Samen Beter Op weg naar 2020 Ambitie BovenIJ ziekenhuis 2020 Op weg naar 2020 wil het BovenIJ ziekenhuis met en voor alle bewoners van Amsterdam-Noord e.o. bijdragen aan een betere gezondheid en een betere

Nadere informatie

Samenwerken Het IJsselland Ziekenhuis is een algemeen ziekenhuis met een breed zorgaanbod. Wij zijn erin geslaagd om ons

Samenwerken Het IJsselland Ziekenhuis is een algemeen ziekenhuis met een breed zorgaanbod. Wij zijn erin geslaagd om ons Jaarbeeld 2015 In dit Jaarbeeld wij geven u een impressie wat voor jaar 2015 was voor het IJsselland Ziekenhuis. Onze focus ligt op het samen werken aan de best denkbare zorg voor elke patiënt en zijn

Nadere informatie

Jeroen Bosch Ziekenhuis. Aandacht maakt t beter

Jeroen Bosch Ziekenhuis. Aandacht maakt t beter Jeroen Bosch Ziekenhuis Aandacht maakt t beter Inhoud + Wie zijn we? + Wat gebeurt er om ons heen? + Waar staan we voor? Wie zijn we? Facts & figures I + 635.000 inwoners in verzorgingsgebied + 3.577 medewerkers

Nadere informatie

Gemeenteraad Oosterhout. Amphia Ziekenhuis. 24 mei 2011 O. Suttorp, arts MBA voorzitter Raad van Bestuur. Amphia Ziekenhuis

Gemeenteraad Oosterhout. Amphia Ziekenhuis. 24 mei 2011 O. Suttorp, arts MBA voorzitter Raad van Bestuur. Amphia Ziekenhuis Gemeenteraad Oosterhout Amphia Ziekenhuis 24 mei 2011 O. Suttorp, arts MBA voorzitter Raad van Bestuur Amphia Ziekenhuis Programma Het Amphia Ziekenhuis presenteert zich Vernieuwbouw Amphia: zorg voor

Nadere informatie

Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol?

Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol? Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol? Anderhalvelijnszorg Combinatie generieke eerstelijnszorg en specialistische tweedelijnszorg - Generalistische invalshoek : uitbreiding geïntegreerde eerstelijns

Nadere informatie

LANGE TERMIJN HUISVESTINGSPLAN

LANGE TERMIJN HUISVESTINGSPLAN LANGE TERMIJN HUISVESTINGSPLAN Lange termijn huisvestingsplan 2011 2014 TweeSteden ziekenhuis Definitief December 2010 Vestiging Tilburg Dr. Deelenlaan 5 5042 AD Tilburg 013-465 56 55 Vestiging Waalwijk

Nadere informatie

Evaluatie locatieprofiel ziekenhuislocatie Den Helder. Continu op zoek naar de meest optimale zorg voor iedere patiënt

Evaluatie locatieprofiel ziekenhuislocatie Den Helder. Continu op zoek naar de meest optimale zorg voor iedere patiënt Evaluatie locatieprofiel ziekenhuislocatie Den Helder Continu op zoek naar de meest optimale zorg voor iedere patiënt 1 januari 2015 implementatie locatieprofiel ziekenhuislocatie Den Helder: behouden

Nadere informatie

we zijn in beeld VPTZ-ZU/ Hospice Nieuwegein

we zijn in beeld VPTZ-ZU/ Hospice Nieuwegein we zijn in beeld VPTZ-ZU/ Hospice Nieuwegein Beleid 2012-2013 Inleiding Dit beleidsstuk is geschreven om in beeld te brengen wat onze organisatie doet, waar we voor staan en waar we goed in zijn, hoe we

Nadere informatie

NEVI Zorgcongres Leven in een wereld van systemen

NEVI Zorgcongres Leven in een wereld van systemen NEVI Zorgcongres 2016 Leven in een wereld van systemen Petri Heitkönig, hoofd inkoop & logistiek Ton Litjes, contractprestatiecoördinator 4 en 5 februari 2016 CWZ Nijmegen Titel presentatievgz - CWZ Donderdag

Nadere informatie

108832 BH kernwaarden A2_Opmaak 1 16-07-10 14:04 Pagina 1. Beleidskader 2012-2016

108832 BH kernwaarden A2_Opmaak 1 16-07-10 14:04 Pagina 1. Beleidskader 2012-2016 108832 BH kernwaarden A2_Opmaak 1 16-07-10 14:04 Pagina 1 Beleidskader 2012-2016 108832 BH kernwaarden A2_Opmaak 1 16-07-10 14:04 Pagina 1 Samen eigentijds de allerbeste zorg bieden. Dat is waar ziekenhuis

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Strategische koers 2015 2017

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Strategische koers 2015 2017 Wilhelmina Ziekenhuis Assen Strategische koers 2015 2017 Vertrouwd verbonden Inhoud Voorwoord Voorwoord 3 1 Blik op de toekomst 4 Een compact en concreet beleidsplan, dat was wat ons voor ogen stond toen

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Gerven (SP) over het bericht Geen plek voor nieuwe poli in Arnhem-Zuid (2019Z02664).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Gerven (SP) over het bericht Geen plek voor nieuwe poli in Arnhem-Zuid (2019Z02664). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Bijeenkomst Zorggroepen Inkoopkader Lucie Martijn & Bart Verhulst 8 juni 2015

Bijeenkomst Zorggroepen Inkoopkader Lucie Martijn & Bart Verhulst 8 juni 2015 Bijeenkomst Zorggroepen Inkoopkader 2016 Lucie Martijn & Bart Verhulst 8 juni 2015 Agenda 1. Visie, Ontwikkelingen & Actualiteit 2. Denktank & Klankbord 3. Kerntaken & Brede rol 4. Inkoop Ketenzorg 2016

Nadere informatie

Profiel. Voorzitter Cliëntenraad. 13 oktober Opdrachtgever Cliëntenraad Haaglanden Medisch Centrum

Profiel. Voorzitter Cliëntenraad. 13 oktober Opdrachtgever Cliëntenraad Haaglanden Medisch Centrum Profiel Voorzitter Cliëntenraad 13 oktober 2017 Opdrachtgever Cliëntenraad Haaglanden Medisch Centrum Voor meer informatie over de functie Manon Min, adviseur Leeuwendaal Telefoon (088) 00 868 00 06 29

Nadere informatie

Uw gezondheid, Ons specialisme. De koers van Amphia van 2017 naar 2022

Uw gezondheid, Ons specialisme. De koers van Amphia van 2017 naar 2022 Uw gezondheid, Ons specialisme De koers van Amphia van 2017 naar 2022 In Amphia draait het om mensen en hun gezondheid. Iedereen heeft recht op uitstekende zorg én uitstekende service en aandacht: patiënten,

Nadere informatie

Position paper ziekenhuis Lelystad 8 februari 2019

Position paper ziekenhuis Lelystad 8 februari 2019 Position paper ziekenhuis Lelystad 8 februari 2019 Het wegvallen van een volwaardig ziekenhuis in Lelystad: wat is de situatie nu? Het plotseling wegvallen van een volwaardig ziekenhuis in Lelystad geeft

Nadere informatie

Zorg voor Moeder en kind

Zorg voor Moeder en kind Zorg voor Moeder en kind Informatiefolder voor zwangeren, barenden, kraamvrouwen en (zieke) pasgeborenen Moederkindcentrum TweeSteden ziekenhuis, Tilburg 1 Binnen het moederkindcentrum bieden wij zorg

Nadere informatie

Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland. Drs Freek.L.A. Korver MBA

Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland. Drs Freek.L.A. Korver MBA Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland Drs Freek.L.A. Korver MBA In Friesland wordt gewerkt aan een duurzaam zorglandschap Friesland Voorop is een samenwerking tussen alle Friese zorgaanbieders, de Friesland

Nadere informatie

Profiel. Manager Service en Huisvesting. 18 mei Opdrachtgever Haaglanden Medisch Centrum

Profiel. Manager Service en Huisvesting. 18 mei Opdrachtgever Haaglanden Medisch Centrum Profiel Manager Service en Huisvesting 18 mei 2018 Opdrachtgever Haaglanden Medisch Centrum Voor meer informatie over de functie Manon Min, adviseur Leeuwendaal Telefoon (088) 00 868 00 06 29 00 47 81

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL MANAGER FINANCE DIAKONESSENHUIS

FUNCTIEPROFIEL MANAGER FINANCE DIAKONESSENHUIS FUNCTIEPROFIEL MANAGER FINANCE DIAKONESSENHUIS Inhoudsopgave 1 Diakonessenhuis 3 De organisatie 3 De structuur 3 Financiën/de Concerndienst 4 Vergroten van de wendbaarheid 4 2 Manager Finance 4 Plaats

Nadere informatie

Visie op zorg: marktwerking anno nu

Visie op zorg: marktwerking anno nu Visie op zorg: marktwerking anno nu 5 juni 2014 Stelling: Zonder samenwerking geen verandering in de zorg Agenda Visie op ziekenhuiszorg Aanpak transitie Toekomst: innovatie en preventie 2 Visie op ziekenhuiszorg

Nadere informatie

Regiovisie huisartsenzorg in Nijmegen e.o Van regioplan naar de wijken en de praktijken

Regiovisie huisartsenzorg in Nijmegen e.o Van regioplan naar de wijken en de praktijken Regiovisie huisartsenzorg in Nijmegen e.o. 2011-2015 Van regioplan naar de wijken en de praktijken 1 Regiovisie huisartsenzorg in Nijmegen e.o. 2011-2015 Van regioplan naar de wijken en de praktijken Ten

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEID EFFICIËNT EN ZICHTBAAR NAAR EEN CENTRUM VOOR REVALIDATIE

STRATEGISCH BELEID EFFICIËNT EN ZICHTBAAR NAAR EEN CENTRUM VOOR REVALIDATIE STRATEGISCH BELEID 2013 2014 NAAR EEN EFFICIËNT EN ZICHTBAAR CENTRUM VOOR REVALIDATIE UMCG Centrum voor Revalidatie Strategisch beleidsplan 2013-2014 Vastgesteld op 1 november 2012 Vooraf Met het strategisch

Nadere informatie

HR in control. In 7 stappen de inzet van Human Capital optimaal. Dominica Diensten

HR in control. In 7 stappen de inzet van Human Capital optimaal. Dominica Diensten HR in control In 7 stappen de inzet van Human Capital optimaal. Doel en stappen In 7 stappen de personeels- en organisatieontwikkeling afgestemd. Handvatten voor: Opleidingsbehoefte Performancemanagement,

Nadere informatie

Naar een patiëntvriendelijke zorgorganisatie Een discussienota van Zorgbelang Fryslân

Naar een patiëntvriendelijke zorgorganisatie Een discussienota van Zorgbelang Fryslân Naar een patiëntvriendelijke zorgorganisatie Een discussienota van Zorgbelang Fryslân De start van een discussie Vier redenen voor deze discussienota 1. Geen financiële groei meer 2. Patiënten weten meer

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

ADVIES van de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid Limburg over de toekomstige ziekenhuiszorg in Limburg

ADVIES van de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid Limburg over de toekomstige ziekenhuiszorg in Limburg 21 mei 2010 ADVIES van de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid Limburg over de toekomstige ziekenhuiszorg in Limburg De Provinciale Raad voor de Volkgezondheid Limburg (PRV) is gevraagd een advies

Nadere informatie

Verplaatsing van zorg bij bevallingen Gynaecoloog Nico Mensing van Charante en verloskundige Winnie Ottenhof

Verplaatsing van zorg bij bevallingen Gynaecoloog Nico Mensing van Charante en verloskundige Winnie Ottenhof 1 Van harte welkom De toekomst van het ziekenhuis Bestuurder Ymke Fokma Verplaatsing van zorg bij bevallingen Gynaecoloog Nico Mensing van Charante en verloskundige Winnie Ottenhof Verplaatsing van meerdaagse

Nadere informatie

Hospital at Home. informatiefolder. Universitair Centrum Ouderengeneeskunde. Hospital at Home

Hospital at Home. informatiefolder. Universitair Centrum Ouderengeneeskunde. Hospital at Home Hospital at Home informatiefolder Hospital at Home Universitair Centrum Ouderengeneeskunde Achtergrondinformatie De meeste mensen met dementie wonen thuis, ook als zij zorg nodig hebben. Deze zorg wordt

Nadere informatie

vier succesfactoren voor een toekomstbestendige huisvestingsstrategie

vier succesfactoren voor een toekomstbestendige huisvestingsstrategie vier succesfactoren voor een toekomstbestendige huisvestingsstrategie De gezondheidszorg is continu in ontwikkeling: beleidswijzigingen volgen elkaar in rap tempo op, medische en technologische ontwikkelingen

Nadere informatie

Strategische zelfanalyse

Strategische zelfanalyse Strategische zelfanalyse Vol vertrouwen de WMO tegemoet Wat betekent de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning voor uw organisatie? Hoe houdt u goed rekening met de modernisering van de AWBZ?

Nadere informatie

Dienstverlener in diagnostiek. Deskundig doelmatig dichtbij

Dienstverlener in diagnostiek. Deskundig doelmatig dichtbij Dienstverlener in diagnostiek Deskundig doelmatig dichtbij PAGINA 2 PAGINA 3 pro-actief Het zal u niet ontgaan zijn: de zorgmarkt is in ontwikkeling en beweging. Kenners spreken over een emerging market

Nadere informatie

Profiel. Manager ICT. 4 augustus Opdrachtgever Diakonessenhuis Utrecht

Profiel. Manager ICT. 4 augustus Opdrachtgever Diakonessenhuis Utrecht Profiel Manager ICT 4 augustus 2016 Opdrachtgever Diakonessenhuis Utrecht Voor meer informatie over de functie Lidewij Geertsma, adviseur Leeuwendaal Telefoon (088) 00 868 00 0629004723 Voor sollicitatie

Nadere informatie

De toekomst van uw ziekenhuis VISIE

De toekomst van uw ziekenhuis VISIE De toekomst van uw ziekenhuis 2012 VISIE 2016 MISSIE ZGT is hét gastvrije Twentse ziekenhuis waar de patiënt in goede handen is, waar medewerkers met plezier professioneel kunnen en willen werken en waar

Nadere informatie

Een ZBC: win-win situatie voor patiënt, zorgverzekeraar en zorgverlener. Eva Robertson, Emmy van Woerden gynaecologen en initiatiefnemers

Een ZBC: win-win situatie voor patiënt, zorgverzekeraar en zorgverlener. Eva Robertson, Emmy van Woerden gynaecologen en initiatiefnemers Een ZBC: win-win situatie voor patiënt, zorgverzekeraar en zorgverlener Eva Robertson, Emmy van Woerden gynaecologen en initiatiefnemers Wat willen patiënten toegankelijke zorg goede communicatie en informatie

Nadere informatie

Tumorspecifieke visitatie longcarcinoom. Dhr. R.J.G. Limbeek, adviseur IKNL, Nijmegen Mevr. J.P. Salomé, VS oncologie, SFG, Rotterdam

Tumorspecifieke visitatie longcarcinoom. Dhr. R.J.G. Limbeek, adviseur IKNL, Nijmegen Mevr. J.P. Salomé, VS oncologie, SFG, Rotterdam Tumorspecifieke visitatie longcarcinoom Dhr. R.J.G. Limbeek, adviseur IKNL, Nijmegen Mevr. J.P. Salomé, VS oncologie, SFG, Rotterdam Inhoud presentatie Wat is visitatie? Waarom tumorspecifieke visitatie?

Nadere informatie

Functieprofiel Raad van Toezicht

Functieprofiel Raad van Toezicht Functieprofiel Raad van Toezicht Opgesteld: november 2014 Vastgesteld: 25 november 2014 Functieprofiel Raad van Toezicht SALTO 1 Functieprofiel Raad van Toezicht SALTO Organisatieschets In 2001 zijn de

Nadere informatie

Patiënt centraal RAPID RECOVERY SYMPOSIUM 11 APRIL 2013

Patiënt centraal RAPID RECOVERY SYMPOSIUM 11 APRIL 2013 Patiënt centraal RAPID RECOVERY SYMPOSIUM 11 APRIL 2013 I HAVE A DREAM MARTIN LUTHER KING JR. 28 AUGUSTUS 1963 LINCOLN MEMORIAL IN WASHINGTON Historie Frustratie van het niet kunnen anticiperen en handelen

Nadere informatie

Toekomst van de zorg

Toekomst van de zorg Toekomst van de zorg Over uitdagingen die om bestuurlijke daadkracht vragen Congres Diagnose 2025 Jeanette Horlings-Koetje Directeur Zorginkoop Zorgverzekeraar Univé-VGZ-IZA Trias 1 Het vizier op de plannen

Nadere informatie

Over strategische personeelsplanning in een veranderend ziekenhuislandschap en de rol van OR

Over strategische personeelsplanning in een veranderend ziekenhuislandschap en de rol van OR Over strategische personeelsplanning in een veranderend ziekenhuislandschap en de rol van OR Medezeggenschapsdag StAZ Driebergen, 12 november 2015 Chris-Jan van Leeuwen Onno Verbaas PFZW HR Advies 1 CAO

Nadere informatie

STARTNOTITIE AMSTERDAMS NETWERK ONCOLOGISCHE ZORG IN DE EERSTE LIJN

STARTNOTITIE AMSTERDAMS NETWERK ONCOLOGISCHE ZORG IN DE EERSTE LIJN STARTNOTITIE AMSTERDAMS NETWERK ONCOLOGISCHE ZORG IN DE EERSTE LIJN Missie & visie Het Amsterdams Netwerk Oncologische Zorg (ANOZ) heeft de volgende visie: Patiënten met kanker krijgen een zo optimaal

Nadere informatie

Profiel raad van toezicht Jeroen Bosch Ziekenhuis

Profiel raad van toezicht Jeroen Bosch Ziekenhuis BIJLAGE A Profiel raad van toezicht Jeroen Bosch Ziekenhuis Dit profiel is vastgesteld op 28 mei 2013 op grond van het bepaalde in artikel 3.1 van het reglement van de raad van toezicht. 1. Profiel raad

Nadere informatie

Geen ziekenhuis, maar een medisch centrum waar iedereen terecht kan

Geen ziekenhuis, maar een medisch centrum waar iedereen terecht kan Gewoon goed! Geen ziekenhuis, maar een medisch centrum waar iedereen terecht kan Wie zijn wij? Wij zijn Máxima Medisch Centrum, ofwel afgekort: MMC. Het grootste medisch centrum van de regio Zuidoost-Brabant.

Nadere informatie

Verslag en conclusie conferentie positieve gezondheid 4 april 2016

Verslag en conclusie conferentie positieve gezondheid 4 april 2016 Verslag en conclusie conferentie positieve gezondheid 4 april 2016 Op de conferentie waren vertegenwoordigers aanwezig van verschillende ketenpartners in de zorg: Adelante (revalidatie), Cohesie (huisartsen),

Nadere informatie

Lid Raad van Toezicht GGZ Westelijk Noord-Brabant Bestuurlijke ervaring in een complexe omgeving, bij voorkeur zorgorganisatie

Lid Raad van Toezicht GGZ Westelijk Noord-Brabant Bestuurlijke ervaring in een complexe omgeving, bij voorkeur zorgorganisatie Lid Raad van Toezicht GGZ Westelijk Noord-Brabant Bestuurlijke ervaring in een complexe omgeving, bij voorkeur zorgorganisatie Korte schets profiel Binnen de Raad van Toezicht van Geestelijke GezondheidsZorg

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 28 maart 2019 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 28 maart 2019 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Curatieve Zorg Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511

Nadere informatie

De vertaling van de CQ naar joint care heup en knie in het CWZ. Waar zitten nu echt de verbeterpunten?

De vertaling van de CQ naar joint care heup en knie in het CWZ. Waar zitten nu echt de verbeterpunten? CWZ door de knieën voor de CQ De vertaling van de CQ naar joint care heup en knie in het CWZ. Waar zitten nu echt de verbeterpunten? Annelies Zegers MMI 9 oktober 2012 Wat gaan we bespreken? Aanleiding

Nadere informatie

Samenwerking. Zorg zonder Zorgen! Randvoorwaarden. Resultaat

Samenwerking. Zorg zonder Zorgen! Randvoorwaarden. Resultaat Inleiding Zorg zonder Grenzen b.v. is een relatief jong bedrijf en een nieuwe loot van Uitzendgroep Werk! B.V.; een uitzend, wervingen selectiebureau dat al langer actief is in de internationale arbeidsbemiddeling.

Nadere informatie

CLIËNTENRAAD. Beleidsplan. Cliëntenraad Martini Ziekenhuis Periode De cliënt als partner

CLIËNTENRAAD. Beleidsplan. Cliëntenraad Martini Ziekenhuis Periode De cliënt als partner Beleidsplan Cliëntenraad Martini Ziekenhuis Periode 2012 2016 De cliënt als partner 1 Inleiding De cliënt als partner In de afgelopen beleidsperiode heeft er in het Martini Ziekenhuis een verandering van

Nadere informatie

Beleidsdocument 2012-2016

Beleidsdocument 2012-2016 Beleidsdocument 2012-2016 uw zorg, onze zorg Inhoudsopgave 1. Voorwoord...3 2. Zorggroep de Bevelanden...4 3. Waar staat Zorggroep de Bevelanden voor (Missie, Visie en Doelstellingen)...4 4. Uitwerking:

Nadere informatie

Jaarplan 2014. Jaarplan 2014 Regionale Samenwerkings Organisatie Haaglanden

Jaarplan 2014. Jaarplan 2014 Regionale Samenwerkings Organisatie Haaglanden Jaarplan 2014 Jaarplan 2014 Regionale Samenwerkings Organisatie Haaglanden Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Doelstelling 2014... 4 3. Zorgdiensten... 4 4. Overdracht de functies van platform en projectcoordinatie...

Nadere informatie

Buitengewoon Delta. algemene informatie

Buitengewoon Delta. algemene informatie Buitengewoon Delta algemene informatie Buitengewoon Delta Delta Psychiatrisch Centrum is gespecialiseerd in diagnostiek, behandeling en begeleiding van mensen met een psychische of psychiatrische aandoening.

Nadere informatie

VERKORT JAARDOCUMENT 2011

VERKORT JAARDOCUMENT 2011 Voorwoord VERKORT JAARDOCUMENT 2011 Patiënt als partner Ziekenhuis van en voor de regio Samenwerken in de Coöperatie Kerngegevens Verantwoordelijke medewerker Financiën Voorwoord Afgelopen jaar vonden

Nadere informatie

Ambulancezorg in Nederland

Ambulancezorg in Nederland Koos Reumer, 2 februari 2015 Ambulancezorg algemeen Vereniging Ambulancezorg Nederland Ontwikkelingen binnen ambulancezorg Jonge sector Wet ambulancevervoer 1973 Tijdelijke wet ambulancezorg 2013 Vereniging

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 21 september 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 21 september 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Antonius in NOP en op Urk

Antonius in NOP en op Urk Antonius in NOP en op Urk Presentatie voor gemeenten Dr. W.J. van der Kam, voorzitter Raad van Bestuur Overzicht Historie Het ziekenhuis van de toekomst Wat gaan we concreet doen? Historie De pioniers

Nadere informatie

Terugblik op Interne organisatie

Terugblik op Interne organisatie Terugblik op 2017 Pantein sluit het jaar 2017 met positieve cijfers af. Daarvoor zijn grote inspanningen geleverd op verschillende fronten. In onderstaand bericht geven we een compacte terugblik op ontwikkelingen

Nadere informatie

Maatschappelijk Domein De gemeenteraad van Purmerend. ons kenmerk

Maatschappelijk Domein De gemeenteraad van Purmerend. ons kenmerk gemeentebestuur PURMEREND Maatschappelijk Domein De gemeenteraad van Purmerend uw brief van uw kenmerk ons kenmerk 1471985 datum 21 maart 2019 onderwerp Brief minister Bruins Geachte leden van de raad,

Nadere informatie

Máxima Medisch Centrum (g)een gewoon bedrijf. 11 april 2013 Welkom VOC

Máxima Medisch Centrum (g)een gewoon bedrijf. 11 april 2013 Welkom VOC Máxima Medisch Centrum (g)een gewoon bedrijf 11 april 2013 Welkom VOC Hoogwaardige en persoonlijke patiëntenzorg Máxima Medisch Centrum: het grootste ziekenhuis in Zuidoost-Brabant Ruim 3.300 medewerkers,

Nadere informatie

Strategie SEIN 2013-2016

Strategie SEIN 2013-2016 Strategie SEIN 2013-2016 2016 Vastgesteld 14 mei 2012 Inleiding Gespecialiseerde Epilepsiezorg SEIN biedt gespecialiseerde diagnostiek en behandeling, woonzorg en dagbesteding en onderwijs aan mensen met

Nadere informatie

Zorgherallocatie: wat doet dat met het logistieke systeem? Annelies van der Ham

Zorgherallocatie: wat doet dat met het logistieke systeem? Annelies van der Ham Zorgherallocatie: wat doet dat met het logistieke systeem? Annelies van der Ham 29-5-2018 Technisch bestuurskundig ingenieur, werkzaam als onderzoeker en adviseur 2 Grote transformaties zoals nieuwbouw

Nadere informatie

Profielschets. Twee nieuwe leden raad van toezicht (m/v) Elver

Profielschets. Twee nieuwe leden raad van toezicht (m/v) Elver Profielschets Twee nieuwe leden raad van toezicht (m/v) Elver Organisatie Elver is een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking in de regio Achterhoek en Arnhem. Elver is expert in de begeleiding

Nadere informatie

Vraag en antwoord. 1. Wat typeert straks de nieuwe organisatie?

Vraag en antwoord. 1. Wat typeert straks de nieuwe organisatie? Vraag en antwoord 1. Wat typeert straks de nieuwe organisatie? 2. Maasduinen en Zorggroep Elde hebben de kwaliteit op orde en zijn financieel gezond. Waarom gaan zij samenwerken? 3. Wie is Maasduinen en

Nadere informatie

in de oncologische zorg IKR-regiovisie Radiotherapeutische voorzieningen

in de oncologische zorg IKR-regiovisie Radiotherapeutische voorzieningen in de oncologische zorg IKR-regiovisie Radiotherapeutische voorzieningen Inleiding Radiotherapie neemt een zeer belangrijke plaats in binnen de oncologie, zowel bij de curatieve zorg als bij de palliatieve

Nadere informatie

Gezondheidszorg in 2020

Gezondheidszorg in 2020 Gezondheidszorg in 2020 Een transitieproces Ida Spelt huisarts in Wassenaar kwaliteitsfunctionaris bij ELZHA Leerdoelen Inzicht in de zorgkosten tussen nu en 2020 Inzicht in organisatie van zorg in het

Nadere informatie

Samenwerkingsverband van de gezondheidscentra Overbos, Floriande & Drie Meren. Beleidsplan Samen voor aandacht, kennis & zorg

Samenwerkingsverband van de gezondheidscentra Overbos, Floriande & Drie Meren. Beleidsplan Samen voor aandacht, kennis & zorg Samenwerkingsverband van de gezondheidscentra Overbos, Floriande & Drie Meren Beleidsplan 2013-2016 Samen voor aandacht, kennis & zorg 1 Inhoud 5 Inleiding 7 Missie en Visie 9 Waar zijn we goed in? 10

Nadere informatie

De wereld van de zorg. De omgeving van. het ziekenhuis. De keuzes van. het ziekenhuis

De wereld van de zorg. De omgeving van. het ziekenhuis. De keuzes van. het ziekenhuis Meerjarenbeleidsplan van Tergooi, juni 2013 De wereld van de zorg De omgeving van het ziekenhuis De keuzes van het ziekenhuis De omgeving van Tergooi is sterk aan het veranderen. De betaalbaar heid van

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

Genero Invitational Conference 27 maart 2017

Genero Invitational Conference 27 maart 2017 Genero Invitational Conference 27 maart 2017 Frans Baar, Spec Ouderengeneeskunde, Consulent consultatief palliatief team, directeur stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg Ellen Vink, Netwerk coördinator

Nadere informatie

RSO Nederland: digitale samenwerking vanuit de regio s

RSO Nederland: digitale samenwerking vanuit de regio s RSO Nederland: digitale samenwerking vanuit de regio s Aanleiding Ondanks alle inspanningen gaat de ontwikkeling naar digitale samenwerking tussen zorgaanbieders onderling en met de zorgconsument te langzaam.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 januari 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 januari 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Nieuwe samenhangende ouderenzorg in de eerste lijn. Jacobijn Gussekloo Afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde

Nieuwe samenhangende ouderenzorg in de eerste lijn. Jacobijn Gussekloo Afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde Nieuwe samenhangende ouderenzorg in de eerste lijn Jacobijn Gussekloo Afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde Urgentie Steeds meer (oudste) ouderen in onze samenleving Ouderdom komt met gebreken

Nadere informatie

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur SKPO Profielschets Lid College van Bestuur 1 Missie, visie SKPO De SKPO verzorgt goed primair onderwijs waarbij het kind centraal staat. Wij ondersteunen kinderen om een stap te zetten richting zelfstandigheid,

Nadere informatie

Profiel. Manager Zorg LVB. 22 juli Opdrachtgever Tragel Zorg

Profiel. Manager Zorg LVB. 22 juli Opdrachtgever Tragel Zorg Profiel Manager Zorg LVB 22 juli 2016 Opdrachtgever Tragel Zorg Voor meer informatie over de functie Lidewij Geertsma, adviseur Leeuwendaal Telefoon (070) 414 27 00 06-29004723 Voor sollicitatie www.leeuwendaal.nl

Nadere informatie

Patiëntenparticipatie in Diseasemanagement & Chronic Care Model. Margo Weerts

Patiëntenparticipatie in Diseasemanagement & Chronic Care Model. Margo Weerts Patiëntenparticipatie in Diseasemanagement & Chronic Care Model Margo Weerts De Hart&Vaatgroep De nieuwe organisatie van en voor mensen met een hart- of vaatziekte Ontstaan uit: - Vereniging van Vaatpatiënten

Nadere informatie

Jaarplan Cliëntenraad VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg. Pagina 1 van 10

Jaarplan Cliëntenraad VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg. Pagina 1 van 10 Jaarplan 2018 Cliëntenraad VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg Pagina 1 van 10 Voorwoord Voor u ligt het jaarplan 2018 van onze Cliëntenraad. In dit jaarplan zijn beleid, visie en werkwijze van

Nadere informatie

Stand van Zaken Doorontwikkeling Interne Organisatie

Stand van Zaken Doorontwikkeling Interne Organisatie Stand van Zaken Doorontwikkeling Interne Organisatie Huisartsopleiding Leiden Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde PROF. DR. A.W.M. KRAMER 16 MAART 2016 DOCUMENTBEHEER Organisatie: Afdeling: Adres:

Nadere informatie

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis Projectinformatie Code Z Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis December 2014 Inleiding In regio Haaglanden zijn vanuit de Stichting Transmurale Zorg Den

Nadere informatie

Toelichting gemeenteraad Woerden Cliëntenraad Zuwe Hofpoort ziekenhuis. Partnership tussen het Hofpoort en het St. Antonius ziekenhuis

Toelichting gemeenteraad Woerden Cliëntenraad Zuwe Hofpoort ziekenhuis. Partnership tussen het Hofpoort en het St. Antonius ziekenhuis Partnership tussen het Hofpoort en het St. Antonius ziekenhuis 1 Cliëntenraad Een vanuit de Wet medezeggenschap cliënten in de zorg (Wmcz) ingesteld adviesorgaan ter behartiging van het collectief patiëntenbelang

Nadere informatie

Implementatie nazorgplan in de oncologie

Implementatie nazorgplan in de oncologie Implementatie nazorgplan in de oncologie Workshop 20 maart 2015 I Ankie Krol, verpleegkundig specialist Meander MC en Saskia Lunter, projectmedewerker IKNL Programma Wat is een nazorgplan? Hoe implementeer

Nadere informatie

Als regioziekenhuis heeft het IJsselland Ziekenhuis veel aandacht voor de samenwerking met de partners uit de regio.

Als regioziekenhuis heeft het IJsselland Ziekenhuis veel aandacht voor de samenwerking met de partners uit de regio. Jaarbeeld 2016 Het IJsselland Ziekenhuis kijkt terug op een goed 2016. Met onze medewerkers, medisch specialisten en vrijwilligers werken wij samen elke dag en elk moment aan de best denkbare zorg. Dit

Nadere informatie

Profielschets Directeur-bestuurder Catharina Stichting

Profielschets Directeur-bestuurder Catharina Stichting Profielschets Directeur-bestuurder Catharina Stichting ERLY the consulting company Datum: juni 2017 Adviseur: drs. Lilian Vos Catharina Stichting De Catharina Stichting is een kleinschalige zorg- en welzijnsorganisatie

Nadere informatie

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Een blik op onze identiteit en onze toekomst Informatie voor medewerkers 2 Dienst Justitiële Inrichtingen Ministerie van Justitie en Veiligheid Inhoud

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK ZIEKENHUISZORG OOST-GRONINGEN

PLAN VAN AANPAK ZIEKENHUISZORG OOST-GRONINGEN PLAN VAN AANPAK ZIEKENHUISZORG OOST-GRONINGEN Uitwerking BCG Rapport Zorglandschap Oost-Groningen en Noord-Oost Drenthe DICHTBIJ ALS HET KAN, CENTRAAL ALS HET MOET Ommelander Ziekenhuis Groep en Refaja

Nadere informatie

15 Mate van dekkingsgraad, een eerste aanzet tot baten

15 Mate van dekkingsgraad, een eerste aanzet tot baten 15 Mate van dekkingsgraad, een eerste aanzet tot baten Sanneke van der Linden Sinds 2007 organiseert M&I/Partners de ICT Benchmark Ziekenhuizen. Op hoofdlijnen zijn de doelstellingen en aanpak van de ICT

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 augustus 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 augustus 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Van gebroken systemen naar waardeketens

Van gebroken systemen naar waardeketens Van gebroken systemen naar waardeketens Strategieën voor betaalbare zorg Celsus academie 5 juni 2014 Rob Dillmann Isala Strategieen voor betaalbare zorg 1. An inconvenient truth 2. Wat is ons probleem

Nadere informatie

Kwaliteitsnormen. Blaascarcinoom

Kwaliteitsnormen. Blaascarcinoom Kwaliteitsnormen Blaascarcinoom Versie 6 September 2018 Achtergrond herziening 2017 De NVU heeft eind 2010 de eerste kwaliteitsnormen blaascarcinoom openbaar gemaakt en deze in 2012 en 2014 herzien. Sinds

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 30 november 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 30 november 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

EVOLUTIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG IN BELGIË

EVOLUTIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG IN BELGIË EVOLUTIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG IN BELGIË QUO VADIS, GEZONDHEIDSZORG? 1 INHOUDSTAFEL 1. SITUERING BELGISCHE GEZONDHEIDSZORG 2. DE ZIEKENHUIZEN 3. DE AMBULANTE ZORG EN DE THUISZORG 4. DE HUISARTSGENEESKUNDE

Nadere informatie

De nieuwe wereld van het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De nieuwe wereld van het Jeroen Bosch Ziekenhuis De nieuwe wereld van het Jeroen Bosch Ziekenhuis Inhoud Facts & Figures Nieuwbouw aanjager voor verandering Zorgconcept Ontwerp Uitdagingen Facts & figures I 4000 medewerkers (grootste werkgever Den Bosch)

Nadere informatie

Verkort jaarverslag 2013

Verkort jaarverslag 2013 Verkort jaarverslag 2013 Een (wijk)bewoner is voor ons het allerbelangrijkst Hij is niet afhankelijk van ons Wij zijn afhankelijk van hem Hij is geen onderbreking in ons werk Hij is de reden Hij is geen

Nadere informatie

Geen Woorden maar Daden. Bertwin Bonenberg consultant Hotflo Peter Smit Clustermanager Martini Ziekenhuis

Geen Woorden maar Daden. Bertwin Bonenberg consultant Hotflo Peter Smit Clustermanager Martini Ziekenhuis Geen Woorden maar Daden Bertwin Bonenberg consultant Hotflo Peter Smit Clustermanager Martini Ziekenhuis Opbouw Het waarom De opdracht De focus Het plan De visie De plan uitwerking Het fundament De marshmallow

Nadere informatie

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg 2018-2021 Inleiding Het meerjarenplan 2016-2018 eindigt dit jaar, dat vraagt om een vervolg met inzicht naar een zeer dynamisch zorglandschap in een samenleving

Nadere informatie

word je beter Boerhaavelaan AE Roosendaal T E Beleidsplan

word je beter Boerhaavelaan AE Roosendaal T E   Beleidsplan word je beter Boerhaavelaan 25 4708 AE Roosendaal T 088-70 68 000 E communicatie@bravis.nl www.bravisziekenhuis.nl Beleidsplan 2019-2021 32 Dynamisch Beleidsplan 2019-2021 Voorwoord 2 Samen word je beter

Nadere informatie