Voor alle betrokkenen bij de modernisering van de medische vervolgopleidingen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voor alle betrokkenen bij de modernisering van de medische vervolgopleidingen"

Transcriptie

1 Voor alle betrokkenen bij de modernisering van de medische vervolgopleidingen MMV OP MAAT FLITSTRAININGEN WORKSHOPS SYMPOSIA ACCREDITATIE: 6 PUNTEN (ABAN)

2

3 Voor wie? Het programma is gericht op (plaatsvervangend) opleiders en leden van de opleidingsgroep. Maar ook aios, onderwijskundigen, leerhuismanagers, OORcoördinatoren en bestuurders zijn van harte welkom. Kortom: iedereen die betrokken is bij de modernisering van de medische vervolgopleidingen. U krijgt Concrete ondersteuning, relevante kennis en effectieve tips waarmee u zelf aan de slag kunt. U kunt kiezen uit: Flitstrainingen: snel op de hoogte en de volgende dag direct aan de slag Workshops: praktische informatie, praktijkvoorbeelden en veel oefenen! Symposia: relevante informatie in praktijkgerichte presentaties en discussiëren met collega s Persoonlijk advies en concrete handvatten van deskundigen Inspiratie en motivatie van collega-opleiders Accreditatie Aan het MMV-congres zijn 6 accreditatiepunten toegekend door het Accreditatiebureau Algemene Nascholing (www.knmg.nl/aban). Korting op toegangsprijs De entreeprijs voor het congres is 295,- (inclusief lunch, versnaperingen en drankjes). U krijgt korting als u voor 1 september 2015 inschrijft. Voor aios geldt een speciaal tarief. Vroegboektarief: 250,- bij inschrijving vóór 1 september 2015 Aios: 175,- Wat te kiezen? Wat wilt u doen: praktisch aan de slag of verdieping in een specifiek onderwerp? Onderstaand vindt u een korte omschrijving van de beschikbare werkvormen op het MMV-congres Samen leren, samen werken. Workshop: u gaat actief aan de slag met een relevant thema uit de praktijk. Hiervoor worden verschillende werkvormen ingezet, bijvoorbeeld rollenspel, stellingen of aan de slag in groepen. Na afloop heeft u een aantal concrete vaardigheden geleerd waarmee u in uw eigen praktijk aan de slag kunt. Symposium: deze sessie is gericht op verdieping in een actueel thema. Na een korte toelichting of uitleg op het onderwerp ligt de nadruk op uitwisseling van informatie tussen u, de sprekers en andere deelnemers. Na afloop hebben zowel de sprekers als u nieuwe inzichten opgedaan. Flitstraining: tijdens deze korte training krijgt u een introductie op een praktisch en afgebakend onderwerp. Ook gaat u zelf aan de slag. Na afloop heeft u nieuwe inzichten en/of praktische handvatten om in de praktijk te gebruiken. MMV op Maat: dit is een persoonlijk gesprek met een deskundige over uw specifieke vraag. Uw vraag houdt direct verband met de opleiding en u kunt het gesprek alleen of samen met uw opleidingsgroep voeren. Wat u mee naar huis neemt, hangt af van uw vraag, maar u komt in ieder geval een stap verder.

4 PROGRAMMA Start congres Opening door dagvoorzitter: prof. dr. Rutger Jan van der Gaag Spreker: prof. dr. Thijs H. Homan Einde hoofdtoespraak Workshopronde 1 Workshop of afspraak met MMV op Maat Einde eerste ronde Lunch Einde lunch Spreker: prof. dr. Fedde Scheele of flitstraining Einde plenair Workshopronde 2 Workshop of afspraak met MMV op Maat Einde tweede ronde Centrale afsluiting Netwerkborrel

5 of uur Opleidingsgroepen Bent u bezig met de voorbereiding op de visitatie, de taakverdeling of het formuleren van een gezamenlijke visie op de begeleiding van aios? Of hebt u een ander onderwerp binnen uw opleidingsgroep? Tijdens het congres kunt u er concreet mee aan de slag. Mét uw opleidingsgroep (5-12 deelnemers) en de hulp van een deskundige. Zodat u na deze dag werkelijk en merkbaar voortgang hebt geboekt. Interessant? Maak dan een afspraak met MMV op Maat voor opleidingsgroepen. Individueel Heeft u vragen over het invullen van een opleidersdag? Of wilt u advies over hoe u een bepaalde opleidingsactiviteit kunt gebruiken voor het ontwikkelen van competenties? Stel uw vraag aan MMV op maat: wij zoeken een deskundige met wie u om de tafel kunt. U kunt zich aanmelden voor MMV op Maat individueel. Let op: het aantal plaatsen is beperkt. Bij aanmelding is een heldere omschrijving van uw vraag nodig om u bij de juiste deskundige aan tafel te brengen. Bij opleidingsgroepen wordt een contactpersoon gevraagd. Na aanmelding ontvangt u een intakeformulier via . Eventueel wordt u vooraf gebeld om uw vraag nader te specificeren. Vermeld daarom alstublieft ook uw telefoonnummer.

6 FLITSTRAININGEN De symbolen bij de workshops geven de doelgroep aan: opleiders, opleidingsgroepen, aios en/of onderwijskundigen. Aan het plus -teken ziet u of gevorderde kennis van modern opleiden wordt verondersteld. 1. Video-nabespreking* Leren van video-observaties: de aios laat een stuk van een eigen consult met een patiënt zien en vraagt feedback aan leden van de opleidingsgroep; de aios leert zo effectiever te communiceren. Met de tips uit deze flitstraining kunt u dit leermiddel in uw eigen praktijk inzetten. Bekijk ook de video op Ò video s Ò Communicatietraining op de werkplek. 2. Omgaan met perfectionisme* Perfectionisme motiveert mensen om het beste uit zichzelf te halen, maar kan ook leiden tot hoge werkdruk, een verstoorde werk-privébalans en zelfs uitval. Het perfectionisme schiet dan zijn doel voorbij. Coaching in het omgaan met perfectionisme vraagt om een specifiek soort gesprek. Hoe dit werkt en hoe u hier zelf in leergesprekken mee aan de slag kunt, leert u in deze flitstraining. 3. Competenties vertalen naar opleidingsactiviteiten* Hoe leidt u aios op in de algemene competenties, zoals professionaliteit, maatschappelijk handelen en organisatie? Tijdens deze flitstraining krijgt u concrete voorbeelden uit de praktijk waarmee u in uw eigen opleiding direct aan de slag kunt. Bekijk ook 4. Goed leer- en opleidingsklimaat* Wat zijn de kenmerken van een goed leer- en opleidingsklimaat? Hoe kunt u dit binnen een opleidingsteam bespreken en optimaliseren? Na deze flitstraining kunt u aan de slag met de praktische kant, zoals het zodanig inrichten van het werk dat de aios er optimaal van kan leren.

7 5. Feedback op professioneel gedrag van de aios* Aan feedback op medisch handelen is iedereen nu wel gewend. Maar hoe spreek je een aios aan op diens professioneel gedrag? In deze flitstraining leert u hoe u dit in de praktijk op een goede manier kunt aanpakken. 6. Reflectie met RAPP-it* Leren op de werkplek wordt steeds belangrijker in het opleiden van professionals. Reflectie is cruciaal en vormt de leidraad voor toekomstig gedrag. De werkplek is echter hectisch en waardevolle leermomenten kunnen verloren gaan. Dat kunt u voorkomen met RAPP-it. Dit is een reflectie-app die deel uitmaakt van de gratis MMV-app. Tijdens deze flitstraining gaat u aan de slag om het maximale uit dit mobiele hulpmiddel te halen. 7. Intervisie, coaching, mentoring, opleidings-begeleiding... Hoe maak ik een keuze?* Wanneer kies je voor een reflectietraject en wanneer voor coaching of begeleiding? Wat houden al die varianten eigenlijk in? En wat is beter: individueel of in een groep? In deze flitstraining combineren we ervaringsverhalen met deskundigheid op het gebied van het begeleiden van aios én specialisten. U kunt uw eigen vraagstukken voorleggen voor een advies voor begeleiding. 8. Lean: Voortdurend verbeteren* Veel organisaties streven ernaar lean te werken. Hiermee kunt u grip houden op uw organisatie en deze ondersteunen in het bereiken van haar doelstellingen. Door aan te sluiten bij projecten in de instelling kunt u ook lean in de praktijk brengen. U geeft daarmee invulling aan de competentie Maatschappelijk Handelen. Tijdens deze flitstraining leert u de beginselen van lean management en de praktische methoden en technieken die u daarvoor kunt inzetten. 9. Individueel opleidingsplan* Relevant voor medisch specialisten Het lokale opleidingsplan moet voor elke aios worden vertaald naar een individueel opleidingsplan (IOP). Hierover zijn vaak nog vragen: Wat hoort er allemaal in, hoe ziet een IOP eruit, wie moet m schrijven en waar moet u rekening mee houden? Na deze flitstraining heeft u antwoord op deze vragen en concrete handvatten om uw aios te begeleiden met het IOP. 10. Simulatieonderwijs vormgeven in uw opleiding Relevant voor medisch specialisten De opleiding kindergeneeskunde voerde op een laagdrempelige manier simulatieonderwijs in. In deze flitstraining ervaart u hoe zij dit hebben gedaan en hoe het werkt. U wisselt tips uit met deelnemers en workshopbegeleiding hoe u dit binnen uw opleiding kunt realiseren.

8 11. Ontwikkelassessment voor opleiders 13. Opleidingsetalage: voorsorteren op de toekomst Er wordt nogal wat verwacht van u als opleider in de regierol; u moet verschillende vaardigheden in huis hebben. Wilt u weten wat uw eigen sterktes en zwaktes zijn? Wilt u zich meer bewust worden van uw aanpak en strategie? Welke rol speelt uw persoonlijkheid daarin? Dat kan met een ontwikkelassessment. In deze flitstraining krijgt u een introductie in het ontwikkelassessment voor de (plaatsvervangend) opleider. Met de Opleidingsetalage kunt u opleidingen inzichtelijk maken en kennis uitwisselen. In deze flitstraining komt u via een aantal vragen tot de kenmerken van uw opleiding die voor aios belangrijk zijn bij het vormgeven van hun opleiding. De etalage is een hulpmiddel om uw opleiding zowel binnen de instelling als in de regio te presenteren. 12. Verwonder en verbeter Het Verwonder en Verbeterproject is een krachtig instrument in de opleiding waarmee aios ervaring op kunnen doen met het verbeteren van processen binnen de eigen afdeling. Aios leren hiermee dat zij, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, invloed kunnen uitoefenen op de organisatie en ontwikkelen hiermee leiderschapskwaliteiten. In deze flitstraining maakt u kennis met concrete voorbeelden uit de praktijk en krijgt u tips hoe u dit binnen uw opleiding kunt implementeren. * Dit zijn herhalingen van trainingen die op eerdere MMV-congressen zeer populair waren.

9

10 WORKSHOPS & SYMPOSIA De symbolen bij de workshops geven de doelgroep aan: opleiders, opleidingsgroepen, aios en/of onderwijskundigen. Aan het plus -teken ziet u of gevorderde kennis van modern opleiden wordt verondersteld. 1. Workshop: Intensief begeleidingstraject 3. Workshop: Hup aios, Hup! - voor aios* In het functioneren van aios kunnen zich situaties voordoen die een goede voortgang van de opleiding in de weg staan. Voor de opleider en aios is het belangrijk dat deze situaties niet stagneren en dat adequate oplossingen worden gevonden. In deze workshop krijgt u zicht op hoe u vorm geeft aan een intensief begeleidingstraject voor aios die dat nodig hebben. 2. Workshop: Maatwerk in loopbaanontwikkeling* Er zit een gap tussen de opleiding tot en het functioneren als specialist. In de opleiding worden tegenwoordig andere eisen gesteld, maar voor veel specialismen blijft medisch handelen belangrijker dan de andere competenties. Daarnaast gaan de CanMEDS-competenties uit van een minimum. Is het niet wenselijk om te streven naar een hoger competentieniveau? Aios kindergeneeskunde kunnen nu uit verschillende profielen kiezen: onderwijs, beleid en management, kwaliteit en patiëntveiligheid en klinische farmacologie. Bij deze workshop leert u over deze profielen, zodat u ze in uw praktijk in kunt zetten. Van jou als aios wordt tijdens de opleiding veel verwacht. Je bent hard aan het werk en moet ook nog zelf de regie over je opleiding voeren. In deze workshop leer je hoe je jezelf zichtbaar maakt binnen de opleidingsgroep én hoe je zelf actief sturing kunt pakken in jouw opleiding. 4. Workshop: Barrières in het feedbackproces* Feedback geven en ontvangen is belangrijk bij competentiegericht onderwijs. Echter niet alle opleiders vinden feedback geven makkelijk en aios hebben soms moeite met het vragen en ontvangen van feedback. Bijvoorbeeld door de ziekenhuiscultuur, de gewoonten in de vakgroep, maar ook persoonlijke factoren kunnen een rol spelen. Het doel van deze workshop is om barrières in het feedbackproces te identificeren en met elkaar na te gaan welke uitvoerbare oplossingen er zijn om deze te slechten.

11 5. Workshop: Opleiders over ervaringen dedicated schakeljaar U krijgt een korte inleiding over de stand van zaken van het dedicated schakeljaar (DSJ), gevolgd door een discussie over de plaats van het DSJ in het opleidingscontinuüm. Deze discussie wordt aan de hand van prikkelende stellingen gevoerd door opleiders die ervaring hebben met DSJ-coassistenten en -aios. De discussie maakt duidelijk wat er komt kijken bij het aannemen van aios die een DSJ hebben doorlopen en waar u rekening mee moet houden. 6. Workshop: Scherpbier 2.0: ontwikkelingen kwaliteitszorg medische vervolgopleiding Op basis van Scherpbier 2.0 vormt u zich een beeld van de interne kwaliteitszorg van uw opleiding. Wat is goed en wat kan beter? Na een toelichting op de belangrijkste principes van het rapport, krijgt u een handreiking hoe u als opleider/voorzitter COC/aios de interne kwaliteitszorg eventueel kunt verbeteren. Daarvoor worden middelen gebruikt uit de toolkit kwaliteitszorg, die door Scherpbier 2.0 wordt samengesteld, geschikt voor kleine en grotere opleidingen. 7. Workshop: De aios en zijn/haar IOP* Haal meer uit je individueel opleidingsplan (IOP). Hoe zorg je ervoor dat een lust wordt en geen last? Hoe beschrijf je op een concrete en meetbare wijze je leerdoelen? Hoe werk je aan je verschillende competenties? In deze workshop krijg je praktische tips en handvatten om jouw opleidingsplan voor je te laten werken. 8. Workshop: Basis modern opleiden* Bent u net begonnen als (plv.) opleider of lid geworden van de opleidingsgroep van een medische vervolgopleiding? Dan krijgt u te maken met allerlei vernieuwingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd in de opleiding. In deze workshop wordt u meegenomen door het woud van afkortingen en het opleidingsjargon. Ook wordt in een notendop de regelgeving toegelicht en werkt u in groepjes een opdracht uit die u meteen in eigen praktijk kunt toepassen. Na het volgen van deze workshop bent u op de hoogte van het modern opleiden en wat dit voor u in de praktijk betekent. 9. Workshop: Draagvlak vergroten bij collega s* Relevant voor medisch specialisten Hoe krijgt u uw collega s van de opleidingsgroep actief mee in de modernisering? Een kant en klaar recept bestaat helaas niet. Maar tijdens de workshop worden wel verschillende mogelijkheden uitgediept, ervaringen gedeeld en gaat u aan de slag om uw collega s te kunnen activeren. Met behulp van een analysemodel komt u op ideeën om de betrokkenheid van collega s bij de opleiding te vergroten. 10. Workshop: Optimaliseren van de dienstoverdracht* De dienstoverdracht is onderdeel van het dagelijks werk, maar dit betekent niet dat het altijd optimaal verloopt. De Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) heeft samen met het CBO (Centraal Begeleidings Orgaan voor de intercollegiale toetsing) een project over dit onderwerp uitgevoerd. Met de resultaten is een training ontwikkeld voor aios om de dienstoverdracht te optimaliseren. U maakt op interactieve wijze kennis met dit project en de training en kunt deze naar uw perspectief vertalen.

12 11. Workshop: Leiding geven aan opleidersgroepen* 13. Workshop: Hup aios, hup! - voor (plv.) opleiders* U bent een ervaren opleider en functioneert in een opleidersgroep. Maar wat is eigenlijk de bedoeling van het modern opleiden en over welke eigenschappen moet de formele opleider volgens u beschikken om dat te realiseren? Heeft de opleidersgroep meer aan een kapitein, een beschermer, een professional of juist een teamplayer? Uit onderzoek blijkt dat deze vier profielen kenmerkend zijn voor de wijze van leiding geven. Tijdens de workshop verkent u de profielen, is er tijd voor reflectie en ontwikkelt u ideeën ter verbetering van leiderschap voor uw opleidersgroep. 12. Workshop: Aan de slag met kwaliteitsinstrumenten* Relevant voor medisch specialisten Om de kwaliteit van opleidingen te monitoren worden verschillende instrumenten ingezet, zoals D-rect, SETQ en EFFECT. In deze workshop gaat u aan de hand van een eigen casus een PDCA-cyclus uitzetten en krijgt u handvatten om voor uw eigen opleiding tot concrete verbeteracties te komen. Zijn uw aios bijna onzichtbaar? Heeft u geen idee hoe de aios eigenlijk functioneert? Doet de aios niet meer dan specifiek gevraagd wordt? Of is uw aios-groep afwachtend en gaat ú daardoor steeds harder werken? In deze workshop leert u de stille, afwachtende of vermijdende aios te activeren. 14. Workshop: Opleidingsdilemma s In deze workshop bespreekt u opleidingsdilemma s uit de dagelijkse praktijk. Aan de hand van verschillende concrete praktijksituaties gaat u met elkaar in discussie welke mogelijkheden er zijn om situaties aan te pakken en wisselt u tips en ervaringen uit. 15. Symposium: CanBetter Met dit interactieve slotsymposium wordt het MMVproject CanBetter afgerond. De afgelopen jaren heeft CanBetter opleidingen gefaciliteerd bij de implementatie van de algemene competenties in de opleidingspraktijk. Wat begon met het concreet maken van laaghangend fruit is uitgegroeid tot een veelomvattende uitwerking van vijf relevante thema s, die praktische handvatten voor de opleidingspraktijk bieden (patiëntveiligheid, medisch leiderschap, doelmatigheid, ouderenzorg en patiëntparticipatie). In een terug- en vooruitblik delen de thema-voorzitters hun ervaringen. Daarnaast krijgt u vanuit de thema s voorbeelden aangereikt die u in uw eigen opleiding kunt toepassen. 16. Symposium: Naar een nieuwe structuur voor opleidingserkenningen Om het toezicht op de kwaliteit van de geneeskundige vervolgopleidingen moderner en efficiënter te maken, hebben CGS en RGS daarop gezamenlijk een visie ontwikkeld. Tevens zijn nieuwe manieren van visiteren in pilots beproefd. Mede op basis daarvan zal een ander systeem van opleidingserkenningen en toezicht worden ontwikkeld. In dit symposium krijgt u inzicht in de contouren van dit nieuwe systeem.

13 17. Workshop: ICT in de zorg Relevant voor medisch specialisten De dagelijkse praktijk van de specialist bestaat deels uit routine. Juist dit deel van de medische zorg leent zich voor allerlei e-health toepassingen, zoals bijvoorbeeld telecardiologie, tele-oogheelkunde, telelonggeneeskunde. Het aantal verwijzingen en de kosten van de tweedelijnszorg zullen naar verwachting de komende jaren afnemen. Gezondheidsapps lijken hierbij een veelbelovend middel om een grote groep van patiënten te bereiken. Tijdens deze workshop wordt een beeld geschetst van de praktijk van de toekomst en wat dit voor u betekent. Ook krijgt u een impressie van de mogelijkheden voor succesvolle implementatie van e-health in uw praktijkvoering. 18. Symposium: Cultuurverandering en het creëren van een beweging Hoe zorg je voor een cultuurverandering op een afdeling? Welke fasen passeer je? Hoe ga je van bewustwording naar inzicht en hoe kom je vervolgens tot actie? Salmaan Sana werkt als consultant binnen de zorg, is oprichter van de beweging Compassion for Care en trainer/coach in persoonlijk leiderschap. Hij zal de deelnemers begeleiden door het stellen van gerichte vragen, het delen van best practices en is zelf een voorbeeld van het teweegbrengen van een cultuurverandering binnen een zorginstelling. 19. Workshop: Leer méér van de dagelijkse praktijk: KBA s als handvat voor aios en opleiders, specifiek voor huisartsen De acht huisartsopleidingen gaan werken met een opleidingsplan gebaseerd op kenmerkende beroepsactiviteiten (KBA s). Deze KBA s bieden aios en hun opleiders een praktisch handvat bij het leren in de praktijk: Wat beheers ik al? Wat zijn nu leerzame activiteiten voor mij? Hoe kan ik zorgen dat ik daar ervaring mee opdoe of feedback op krijg? In deze workshop leert u vorm en inhoud te geven aan de KBA s in uw dagelijkse praktijk. 20. Symposium: Kwaliteitsborging van opleidingen tot sociaal-geneeskundige Relevant voor sociaal geneeskundigen (bedrijfsgeneeskundigen, verzekeringsgeneeskundigen en (profiel)artsen Maatschappij & Gezondheid) Deze workshop richt zich ook op visitatoren Een goed kwaliteitssysteem borgt de kwaliteit van opleiden. Het Handboek Sociale Geneeskunde uit 2007 gaf daarvoor de aanzet. Dat Handboek gaat alweer een paar jaar mee en het is tijd voor een waardige opvolger. Die opvolger is er met KOERS. Met een beschrijving van een intern kwaliteitssysteem voor de monitoring van de kwaliteit van de opleidingen, compleet met uitgewerkt kwaliteitskader. Deze zomer vinden pilots plaats om het systeem in de praktijk uit te proberen. In dit symposium gaan we met u in gesprek over dit kwaliteitssysteem en de resultaten van de pilots. 21. Symposium: Samen leren, samen werken, samen onderzoeken In Nederland vindt veel onderzoek plaats naar de kwaliteit en vormgeving van de medische vervolgopleidingen. U krijgt presentaties over lopende en recent afgeronde wetenschappelijke studies naar verschillende aspecten van de vervolgopleidingen. Ook kunt u de resultaten bediscussiëren en toepassingen van de resultaten voor de eigen opleidingspraktijk bespreken. Deze sessie wordt verzorgd door de Nederlandse Vereniging voor Medisch Onderwijs (NVMO). 22. Workshop: Leren individualiseren Sinds 2014 kunnen opleidingen voor aios door de veranderde regelgeving echt op maat worden ingericht. Hoe maken opleiders, aios en instellingen gebruik van de mogelijkheden om individueel op te leiden? In project Realisatie Individualisering Opleidingsduur (RIO) is veel ervaring opgedaan met opleidingsplannen, beoordelingsen begeleidingswijzen die het individueel competentiegericht opleiden vergemakkelijken. Welke instrumenten en werkwijzen vinden opleiders en aios nu echt handig? In deze workshop stapt u in de wereld van bekwaam verklaren met EPA s en de betere teambeoordeling. U hoort de ervaringen en goede voorbeelden en maakt kennis met praktische instrumenten uit de praktijk.

14 23. Symposium: De generalist versus de superspecialist 24B. Workshop: Feedback geven aan je aios (alleen in de middag) 26. Workshop: Veranderen, et-cetera Thijs Homan Relevant voor medisch specialisten Deze workshop is ook relevant voor beleidsmakers. Goede feedback geven aan je aios is een kunst en ook hier geldt: oefening baart kunst. U gaat met traineracteurs oefenen in het geven van feedback aan uw aios aan de hand van een concrete situatie uit uw praktijk, bijvoorbeeld een KPB. In deze workshop gaan we aan de slag met wat u hebt voorbereid. De afgelopen jaren is veel veranderd binnen de medische wereld en de medische opleidingen. In deze workshop kijkt u met een andere blik naar deze veranderingen. Volgens Homan is namelijk niet de leider de doorslaggevende factor bij veranderingen, maar juist de dynamiek tussen mensen in de organisatie. Opleiden, faciliteren en coachen worden hiermee politieke activiteiten. Dit brengt u als opleider in een paradox waarbij u doelstellingen moet realiseren, maar tegelijkertijd weinig controle hebt over wat zich in en om de organisatie afspeelt. Deze paradox staat centraal in deze workshop. De zorg is continu in beweging. De context verandert, zorgconcentratie neemt toe, de medische technologie ontwikkelt zich in razend tempo en er is steeds meer sprake van multimorbiditeit. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor uw specialisme en de opleiding? Moet u zich verder gaan specialiseren of juist de breedte van het vak bewaken? In de vorm van een Lagerhuisdebat voert u de discussie over de medisch specialist van de toekomst en de betekenis daarvan voor de opleiding. 24A. Workshop: Het leerwerkplan: wat heb ík de aios te bieden? (alleen in de ochtend) Relevant voor specialisten ouderengeneeskunde Iedere opleidingsplaats en opleider heeft zijn eigen unieke leeraanbod. Wat zijn de kenmerken van de opleidingsplaats en wat is het profiel van de opleider? Hoe wordt de aios begeleid? Een goed leerwerkplan beantwoordt deze vragen. Ja, het kost energie om dit op te stellen, maar het is de investering waard! Het geeft de aios namelijk inzicht in wat en hoe er geleerd kan worden en het maakt u als opleider bewust van leermogelijkheden in de eigen praktijk. Zo wordt helder wat iedereen kan verwachten. In deze workshop gaan we aan de slag met het ontwikkelen van een leerwerkplan. 25. Workshop: Flexibel opleiden Veranderingen in de zorg, maatschappij en veranderende opleidingseisen maken het noodzakelijk de medische vervolgopleidingen continu aan te passen en vernieuwingen door te voeren. Dat vraagt van u de nodige flexibiliteit. In deze workshop kijken we met verschillende perspectieven (opleider, aios, onderwijskundige) naar de bijpassende rollen in vernieuwingsprocessen: hoe af te stemmen en efficiënt te werken? Hoe wordt opleiden flexibel en voorkomt u verstarring? U krijgt handvatten om met voortdurende veranderingen om te gaan. 27. Workshop: Opleiden en productie in balans Relevant voor medisch specialisten Van oudsher stond de productie centraal en werd en passant ook opgeleid. Met steeds grotere opleidingsgroepen, centralisatie en differentiatie wordt het steeds moeilijker om breed op te leiden als de productie leidend is. In deze workshop wordt het spanningsveld tussen opleiden en productie in kaart gebracht. De deelnemende opleiders en aios krijgen inzichten aangereikt die kunnen helpen bij het vinden van de balans tussen opleiden en productie.

15 28. Workshop: Small Private Online Course ouderenzorg Het CGS-project Ouderenzorg stimuleert alle medische vervolgopleidingen om expliciet aandacht te geven aan de zorg voor oudere patiënten. Hiervoor is onder andere een Small Private Online Course (SPOC) ontwikkeld. Tijdens de workshop maakt u kennis met deze SPOC. Ook kijken we samen met u hoe u deze online (nascholings)cursus kunt toepassen om ouderenzorg binnen uw afdeling op de kaart te zetten. 29. Workshop: Wat voor dokter ga je worden Relevant voor medisch specialisten Sinds 2014 kunnen opleidingen voor aios door de veranderde regelgeving echt op maat worden ingericht. In deze workshop merkt u hoe het (mogen) stellen van de vraag: Wat voor dokter ga je worden? wegen opent naar individueel opleiden. Het stellen van deze vraag komt met verantwoordelijkheden voor aios, opleider, cluster en opleidingsondersteuning, zowel lokaal als regionaal en landelijk. In deze workshop maakt u hernieuwd kennis met instrumenten als IOP, e-portfolio, mogelijkheden voor roldifferentiatie, bekwaamverklaren en de Opleidingsetalage, die allen hun rol hebben in het beantwoorden van deze belangrijke centrale vraag. * Dit zijn herhalingen van trainingen die op eerdere MMV-congressen zeer populair waren.

16 Aanmelden Via kunt u zich aanmelden. Na het invullen van het online formulier ontvangt u per een bevestiging van uw deelname. Betalen U kunt via ideal betalen of met een factuur. In het laatste geval betaalt u 25,- administratiekosten. We verzoeken u om het factuurbedrag binnen twee weken, maar in ieder geval voor aanvang van het congres, over te maken. Ondersteuning bij modernisering Annuleringsvoorwaarden Het project Modernisering Medische Vervolgopleidingen (MMV) ondersteunt opleiders, aios, onderwijskundigen, opleidingsinstellingen en wetenschappelijke verenigingen bij de modernisering van de medische vervolgopleidingen. De ondersteuning bestaat uit het opbouwen, verzamelen en delen van expertise en het (uit)bouwen van netwerken. MMV is een project van de KNMG in samenwerking met NFU, NVZ / STZ, Huisartsopleiding Nederland, KAMG, De Federatie Medisch Specialisten, CGS en De Jonge Specialist. Actuele informatie over het congres: - Ook voor hulpmiddelen, praktijkvoorbeelden en interviews met opleiders & aios - via - Download de gratis MMV-app voor informatie over opleiden en het MMV-congres binnen handbereik (beschikbaar in App Store en Google Play). Praat mee: / #mmvcongres of Facebook: ProjectMMV Zo nodig kunt u een collega als plaatsvervanger opgeven. Annulering of naamswijziging kan uitsluitend per . Bij annulering voor 9 november 2015 brengen wij 25,- in rekening. Daarna zijn wij genoodzaakt om het volledige bedrag in rekening te brengen. Informatie Heeft u vragen over dit congres? Neem dan contact op met het KNMG Congresbureau via of bel (030) Fotografie: ZorginBeeld/Frank Muller (behalve voorzijde midden) Grafische vormgeving: Het Vonkt, Houten

De medische vervolgopleidingen zijn voortdurend in beweging: van de implementatie van de algemene

De medische vervolgopleidingen zijn voortdurend in beweging: van de implementatie van de algemene WOENSDAG 10 DECEMBER 2014 MMV-CONGRES VOOR ALLE BETROKKENEN BIJ DE MODERNISERING VAN DE MEDISCHE VERVOLGOPLEIDINGEN De medische vervolgopleidingen zijn voortdurend in beweging: van de implementatie van

Nadere informatie

wat betekent dit voor jou?

wat betekent dit voor jou? CONGRES INDIVIDUALISERING OPLEIDINGSDUUR: wat betekent dit voor jou? DONDERDAG 26 MEI 2016 15.30 21.00 UUR FORT VOORDORP, GROENEKAN Op donderdag 26 mei 2016 organiseert de Federatie Medisch Specialisten

Nadere informatie

INDIVIDUELE PROFILERING

INDIVIDUELE PROFILERING INDIVIDUELE PROFILERING EN ACTUELE THEMA S IN DE MEDISCHE VERVOLGOPLEIDING Op weg naar de specialist van de toekomst Inhoudsopgave 2 1. Inleiding 4 1.1 Gezondheidszorg in verandering 4 1.2 Vakoverstijgende

Nadere informatie

9 december. MMV-congres. Vrijdag PLENAIRE SESSIES I WORKSHOPS I SYMPOSIA I FLITSTRAININGEN. Congrescentrum NBC, Nieuwegein

9 december. MMV-congres. Vrijdag PLENAIRE SESSIES I WORKSHOPS I SYMPOSIA I FLITSTRAININGEN. Congrescentrum NBC, Nieuwegein MMV-congres VOOR ALLE BETROKKENEN BIJ DE MEDISCHE VERVOLGOPLEIDINGEN Vrijdag 9 december 2016 Congrescentrum NBC, Nieuwegein PLENAIRE SESSIES I WORKSHOPS I SYMPOSIA I FLITSTRAININGEN MMV-congres 2016 Voor

Nadere informatie

De implementatiefase van het landelijk opleidingsplan bedrijfsarts 2017

De implementatiefase van het landelijk opleidingsplan bedrijfsarts 2017 De implementatiefase van het landelijk opleidingsplan bedrijfsarts 2017 Het LOP op basis van NVAB visie, uitgangspunt voor de opleiding tot BA te implementeren in de (opleidings)praktijk Modernisering

Nadere informatie

[OPZET AIOS-TRAINING THE SELF-DIRECTED LEARNER ]

[OPZET AIOS-TRAINING THE SELF-DIRECTED LEARNER ] Aanleiding Als gevolg van de individualisering van de medische vervolgopleiding wordt sterker dan voorheen een proactieve attitude verwacht van de AIOS. Hij/zij zal, vanaf het begin van de vervolgopleiding,

Nadere informatie

Programma Opleiden is Maatwerk. Uw programma. Wanneer & waar? Woensdag 11 december 2013 van 9.30 tot 17.30 uur in congrescentrum NBC te Nieuwegein.

Programma Opleiden is Maatwerk. Uw programma. Wanneer & waar? Woensdag 11 december 2013 van 9.30 tot 17.30 uur in congrescentrum NBC te Nieuwegein. Programma De confectie voor de medische vervolgopleiding ligt klaar. Nu het maatwerk nog: perfectioneren en werkbaar maken in uw eigen praktijk en voor uw eigen opleiding. Ook het MMV-congres is dit jaar

Nadere informatie

De sociaal-geneeskundig specialist in 2020

De sociaal-geneeskundig specialist in 2020 1 De sociaal-geneeskundig specialist in 2020 Mogelijkheden en rol van de praktijkopleiders Marjolein Bastiaanssen (NVAB) Rolf Foekens (NVVG) namens het coördinatieteam implementatie KOERS (Tineke Woldberg

Nadere informatie

Scherpbier 2.0. Hein Brackel Arno van Rooijen Martin Rutten Albert Scherpbier

Scherpbier 2.0. Hein Brackel Arno van Rooijen Martin Rutten Albert Scherpbier Scherpbier 2.0 Hein Brackel Arno van Rooijen Martin Rutten Albert Scherpbier Scherpbier 1.0 Interne QA Externe QA Continue QA monitoring gebaseerd op systematische verzameling in PDA cyclus Periodieke

Nadere informatie

Intern toetsingskader CGS voor een landelijk opleidingsplan 1

Intern toetsingskader CGS voor een landelijk opleidingsplan 1 Intern toetsingskader CGS voor een landelijk opleidingsplan 1 Ingevuld voor LOP: De wetenschappelijke verenigingen in de zorg stellen voor de eigen geneeskundige vervolgopleiding een landelijk opleidingsplan

Nadere informatie

Samen naar een individueel opleidingsplan. Anouk Straus

Samen naar een individueel opleidingsplan. Anouk Straus Samen naar een individueel opleidingsplan Anouk Straus Opzet workshop Theorie individueel opleidingsplan. Het individueel opleidingsplan in de praktijk Oefenen met IOP gesprek tussen aios en opleider Aan

Nadere informatie

Belangenverstrengeling sprekers : geen

Belangenverstrengeling sprekers : geen Belangenverstrengeling sprekers : geen Individualisering van de Opleiding(-sduur) Wat voor dokter ga je worden? MMV Congres, Nieuwegein 9 december 2015 Ide Heyligers orthopedisch chirurg, opleider Zuyderland

Nadere informatie

Opleiding Heelkunde 2012. De worsteling met de implementatie van de modernisering

Opleiding Heelkunde 2012. De worsteling met de implementatie van de modernisering Opleiding Heelkunde 2012 De worsteling met de implementatie van de modernisering Herziene opleiding: van huidig naar nieuw Huidig Vage criteria leiden tot globale feedback onvoldoende (zelf)sturing van

Nadere informatie

Visitatie van de opleiding informatie voor aios

Visitatie van de opleiding informatie voor aios Visitatie van de opleiding informatie voor aios introductie Visitatie van de opleiding: informatie voor aios Kwaliteit staat bij de medische vervolgopleidingen hoog in het vaandel. Om de kwaliteit te bewaken

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker

Disclosure belangen spreker Disclosure belangen spreker (potentiële) Belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Competentieprofiel van de opleider CHVG

Competentieprofiel van de opleider CHVG Competentieprofiel van de opleider CHVG Competentieprofiel van de opleider per competentiegebied 0. Competentiegebied: handelen als expert De opleider beantwoordt aan het competentieprofiel van de betreffende

Nadere informatie

Werkplan MMV maart 2011 2

Werkplan MMV maart 2011 2 Werkplan MMV Het project Modernisering Medische Vervolgopleidingen (MMV) ondersteunt opleiders, aios, opleidingsinstellingen en wetenschappelijke verenigingen bij de modernisering van de medische vervolgopleidingen.

Nadere informatie

Juni 2015 Spaarne Gasthuis versie 6 1

Juni 2015 Spaarne Gasthuis versie 6 1 STAGE MEDISCH LEIDERSCHAP voor aios Titel Tags Ziekenhuis Locaties Specialisme Korte beschrijving stage Reactie aios Praktijkstage medisch leiderschap voor aios Medisch leiderschap, ziekenhuisorganisatie,

Nadere informatie

Workshop THE SELF DIRECTED LEARNER

Workshop THE SELF DIRECTED LEARNER Workshop THE SELF DIRECTED LEARNER Wat willen JULLIE bereiken vandaag? Wat willen WIJ bereiken vandaag? Jullie hebben kennis en kunde om jullie eigen opleiding vorm te geven AIOS in the lead Input krijgen

Nadere informatie

Modern opleiden: hoe visiteren?

Modern opleiden: hoe visiteren? donderdag 30 september 1999 Vrijdag 9 oktober 2009 Modern opleiden: hoe visiteren? Corry den Rooyen, onderwijskundige Paul Blok, secretaris MSRC Introductie Maatschappelijke veranderingen Project modernisering

Nadere informatie

Woensdag december. Congrescentrum NBC, Nieuwegein. MMV-congres 2017 PROGRAMMA VOOR ALLE BETROKKENEN BIJ DE MEDISCHE VERVOLGOPLEIDINGEN

Woensdag december. Congrescentrum NBC, Nieuwegein. MMV-congres 2017 PROGRAMMA VOOR ALLE BETROKKENEN BIJ DE MEDISCHE VERVOLGOPLEIDINGEN 13 Woensdag december Congrescentrum NBC, Nieuwegein MMV-congres 2017 PROGRAMMA VOOR ALLE BETROKKENEN BIJ DE MEDISCHE VERVOLGOPLEIDINGEN Het MMV-congres is al jaren hét landelijk congres voor iedereen die

Nadere informatie

Flexibel opleiden Hoe doen we dat dan? organisatorische en juridische aspecten

Flexibel opleiden Hoe doen we dat dan? organisatorische en juridische aspecten Flexibel opleiden Hoe doen we dat dan? organisatorische en juridische aspecten Hoe leiden we (onszelf) flexibel op? Presentatie Geschiedenis Waar staan we nu? Wat is de bedoeling vanmiddag? Workshop Links

Nadere informatie

Workshop: Lokaal opleidingsplan

Workshop: Lokaal opleidingsplan Workshop: Lokaal opleidingsplan 9 oktober 2009 Dr. Paetrick M. Netten, internist opleider Prof. Dr. Rijk. O.B. Gans, internist opleider en voorzitter van de werkgroep modernisering CCMS Workshop: Lokaal

Nadere informatie

Individueel opleidingsplan (IOP) M.S. (Marieke) van Schelven

Individueel opleidingsplan (IOP) M.S. (Marieke) van Schelven Individueel opleidingsplan (IOP) M.S. (Marieke) van Schelven Opzet workshop Theorie individueel opleidingsplan Werken met het individueel opleidingsplan Aan de slag! Terugkoppeling en afronding 15 december

Nadere informatie

E-HEALTH EN DE OUDERENZORG

E-HEALTH EN DE OUDERENZORG E-HEALTH EN DE OUDERENZORG Donderdag 6 februari 2014 Toelichting PAO Heyendael organiseert, samen met de doelgroepcommissie Ouderengeneeskunde op donderdag 6 februari 2014 de cursus: E-HEALTH EN DE OUDERENZORG

Nadere informatie

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG MEET THE EXPERTS KENNISMAKING MET LEAN IN DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG DOOR DR. VINCENT WIEGEL OP 16 OKTOBER 2014 VERBINDENDE CONTROL DOOR MR. DR. HARRIE AARDEMA OP 6 NOVEMBER 2014 INKOOP

Nadere informatie

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging Via het Klavertje 4 Model zet u sociale media en ICT breed in Didactische

Nadere informatie

EEN GEZOND OPLEIDINGSKLIMAAT

EEN GEZOND OPLEIDINGSKLIMAAT INVITATIONAL CONFERENCE EEN GEZOND OPLEIDINGSKLIMAAT HELDERHEID OVER ROLLEN, VERANTWOORDELIJKHEDEN EN BELANGEN DONDERDAG 6 OKTOBER 2016 15.15 20.30 UUR SPOORWEGMUSEUM, UTRECHT Op donderdag 6 oktober 2016

Nadere informatie

Fedde Scheele. Halverwege de implementatie: uitdagingen tweede helft

Fedde Scheele. Halverwege de implementatie: uitdagingen tweede helft Fedde Scheele Halverwege de implementatie: uitdagingen tweede helft 2013 BOEG 10 jaar op weg 2011 2009 2007 2005 2003 CGS Erkenningen CanBetter DiesDiemDocet Etalage In VIVO BBOV HOOG CCMS Enthousiaste

Nadere informatie

EPA s en individualisering, nu praktisch

EPA s en individualisering, nu praktisch EPA s en individualisering, nu praktisch Drs. Liesbeth Adelmeijer, onderwijskundig adviseur Dr. Sesmu Arbous, anesthesioloog-intensivist, opleider IC OPLEIDINGSSYMPOSIUM, 12 APRIL 2016, LEIDEN Entrustable

Nadere informatie

De binnenkant van organisatieverandering: de kunst van het nietsdoen (is heel hard werken)

De binnenkant van organisatieverandering: de kunst van het nietsdoen (is heel hard werken) De binnenkant van organisatieverandering: de kunst van het nietsdoen (is heel hard werken) Thijs Homan Prof. Dr. Thijs Homan Thijs Homan? Theorie -Nijenrode -Open Universiteit Nederland Hoogleraar Verandermanagement

Nadere informatie

Resultaten rondje voorzitter COC langs de opleiders

Resultaten rondje voorzitter COC langs de opleiders Resultaten rondje voorzitter COC langs de opleiders Lambert de Bont Voorzitter Centrale Opleidingscommissie UMCG Aanleiding KNMG workshop over functioneren COC Nieuwe kaderbesluit Doel Stilstaan bij functioneren

Nadere informatie

3/2/2016. Inhoud. Waarom EPA s? Wat zijn EPA s? Basis beroepsactiviteiten van de internist. EPA s en Competenties

3/2/2016. Inhoud. Waarom EPA s? Wat zijn EPA s? Basis beroepsactiviteiten van de internist. EPA s en Competenties sals handvat voor AIOS en opleidingsteams Inhoud 1. Waarom s? 2. Wat is een? Pilot gericht opleiden 3. Proces ontwikkeling IG 4. Opzet Pilot gericht opleiden Maart t/m september 2016 1 2 Waarom s? Theorie

Nadere informatie

Congres Kleinschalig Zorgen

Congres Kleinschalig Zorgen Congres Kleinschalig Zorgen Praktische tips voor de duizendpoot! 7 april 2015 ReeHorst, Ede Alweer 25 jaar geleden werd de eerste kleinschalige woonvorm opgericht. In de afgelopen jaren is er veel veranderd

Nadere informatie

Haal alles uit je por.olio: meer lusten dan lasten? Hans Hoekstra (decaan) en Esther Jansen (aios) Jeroen Bosch ziekenhuis

Haal alles uit je por.olio: meer lusten dan lasten? Hans Hoekstra (decaan) en Esther Jansen (aios) Jeroen Bosch ziekenhuis Haal alles uit je por.olio: meer lusten dan lasten? Hans Hoekstra (decaan) en Esther Jansen (aios) Jeroen Bosch ziekenhuis Wat vindt u? Het portfolio: Lasten? Lusten? Wat is het portfolio? Portare = dragen

Nadere informatie

Goede zorg rondom het levenseinde. De rol van de opleidingen Frank Smeenk, longarts Catharina ziekenhuis

Goede zorg rondom het levenseinde. De rol van de opleidingen Frank Smeenk, longarts Catharina ziekenhuis Goede zorg rondom het levenseinde De rol van de opleidingen Frank Smeenk, longarts Catharina ziekenhuis Overzicht Inleiding Opleiding 2000 heden Huidige ontwikkeling opleidingen Overzicht Inleiding Opleiding

Nadere informatie

Toolbox Het Nieuwe Werken

Toolbox Het Nieuwe Werken 18 werkvormen gericht op gedragsverandering Amersfoort 19 september 2012 Ferry Bezem Gert van den Heuvel Marijke van der Geest Ahuis Hanneke Vos Introductie Toolbox Het Nieuwe Werken (HNW) kent vele betekenissen

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1 STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk

Nadere informatie

Project CanBetter. Patiëntveiligheid. Doelmatigheid. Ouderenzorg. Medisch Leiderschap 01-04-2014 2

Project CanBetter. Patiëntveiligheid. Doelmatigheid. Ouderenzorg. Medisch Leiderschap 01-04-2014 2 Medisch Leiderschap Prof.dr. Margriet Schneider Loes Nissen, aios MDL Jessica Vogel, Bedrijfsleider MDL Judith Voogt, student geneeskunde, onderzoeker V & V Project CanBetter Patiëntveiligheid Doelmatigheid

Nadere informatie

Training. Dienstoverdrachte. Estafette in het ziekenhuis. Optimaliseren Dienstoverdra. Competenties. Arts-assistenten

Training. Dienstoverdrachte. Estafette in het ziekenhuis. Optimaliseren Dienstoverdra. Competenties. Arts-assistenten Training Optimaliseren Dienstoverdra Training Competenties Dienstoverdrachte Arts-assistenten Estafette in het ziekenhuis Dienstoverdracht: training voor arts-assistenten Dienstoverdracht: training voor

Nadere informatie

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent Menukaart Loopbaanevents Investeer in jouw talent Inhoud 1. LOOPBAANEVENTS OP LOCATIE... 3 Inleiding... 3 Praktisch... 3 2. TALENT ONTWIKKELEN ( TALENTMANAGEMENT)... 4 (her)ken je Talent/ Kernkwaliteiten...

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

College Geneeskundige Specialismen

College Geneeskundige Specialismen KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT BEVORDERING DER GENEESKUNST College Geneeskundige Specialismen Besluit van 12 september 2012 houdende de voorwaarden voor het experiment voor de erkenning van

Nadere informatie

Het Dedicated Schakeljaar

Het Dedicated Schakeljaar Het Dedicated Schakeljaar Bezien vanuit de medisch specialistische vervolgopleiding Fedde Scheele Vumc/SLAZ/VU Verschillende perspectieven Professioneel Juridisch Onderwijskundig Veranderkundig Financieel

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

PDCA in de praktijk: de rol van de AIOS?

PDCA in de praktijk: de rol van de AIOS? R1 PDCA in de praktijk: de rol van de AIOS? drs. Samara Guillen, AIOS Interne Geneeskunde, Ikazia ziekenhuis dr. Rob Oostenbroek, oud-opleider Heelkunde en decaan, ASz dr. Adrienne Zandbergen, opleider

Nadere informatie

Opleiding Regisseur Maatschappelijk Domein

Opleiding Regisseur Maatschappelijk Domein Kennis van de Overheid Opleiding Regisseur Maatschappelijk Domein Sturing van (jeugd)zorg, welzijn en participatie Regisseren in het maatschappelijk domein In het maatschappelijk domein krijgt de gemeente

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

Teaching on the Run. verbeter uw opleidingsvaardigheden voor dokters door dokters korte modules

Teaching on the Run. verbeter uw opleidingsvaardigheden voor dokters door dokters korte modules Teaching on the Run verbeter uw opleidingsvaardigheden voor dokters door dokters korte modules Teaching on the Run Teaching on the Run (TOTR) is een beknopte versie van het Teach the Teachers programma

Nadere informatie

DE MMO. De Lean verbetertool voor procesoptimalisatie door (verpleeg)teams. zorgadviseurs

DE MMO. De Lean verbetertool voor procesoptimalisatie door (verpleeg)teams. zorgadviseurs DE MMO De Lean verbetertool voor procesoptimalisatie door (verpleeg)teams zorgadviseurs pak nieuwe kaart Is dit wenselijk? ACTIVITEIT Is dit wenselijk? pak nieuwe kaart onnodige handeling z.o.z. CONTINU

Nadere informatie

''Veel praktijkvoorbeelden die goed aansloten. Passende, haalbare, maar wel uitdagende oefeningen.

''Veel praktijkvoorbeelden die goed aansloten. Passende, haalbare, maar wel uitdagende oefeningen. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Inspirerend kennis overdragen ''Arjan weet een veilige sfeer te creëren waardoor ik me vrij voel om ook echt te oefenen en te delen wat ik

Nadere informatie

Tabel Competenties docentopleiders/-trainers

Tabel Competenties docentopleiders/-trainers Tabel Competenties docentopleiders/-trainers In deze tabel zijn de competenties van de docentopleider/trainer (1) opgenomen. Deze zijn verder geconcretiseerd in bekwaamheidseisen of indicatoren en uitgewerkt

Nadere informatie

21st Century Skills Training

21st Century Skills Training Ontwikkeling van competenties voor de 21 e eeuw - Vernieuwend - Voor werknemers van nu - Met inzet van moderne en digitale technieken - - Integratie van social media - Toekomstgericht - Inleiding De manier

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN

STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN De specialisatiemodule Trainersvaardigheden is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden!

Nadere informatie

Deel 1 Evaluatie opleider: checklist tussentijds evaluatiemoment versie 2017

Deel 1 Evaluatie opleider: checklist tussentijds evaluatiemoment versie 2017 Deel 1 Evaluatie opleider: checklist tussentijds evaluatiemoment versie 2017 Introductie Dit is de checklist voor de aios en opleider om halverwege de periode samen te bespreken hoe het opleiden gaat.

Nadere informatie

Een doorgaande lijn van plus naar klas. Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan.

Een doorgaande lijn van plus naar klas. Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Een doorgaande lijn van plus naar klas Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan. De trainer sluit goed aan bij vragen

Nadere informatie

Naar (h)erkende kwaliteit in het mbo. Zelfdiagnose, kwaliteitszorg, analyse en implementatie

Naar (h)erkende kwaliteit in het mbo. Zelfdiagnose, kwaliteitszorg, analyse en implementatie Naar (h)erkende kwaliteit in het mbo Zelfdiagnose, kwaliteitszorg, analyse en implementatie 2 Naar (h)erkende kwaliteit in het mbo Over de kwaliteit van het onderwijs bestaan maar weinig misverstanden.

Nadere informatie

Leergang Transformatief Leiderschap

Leergang Transformatief Leiderschap feedback geven living labs advie processen/bijeenkomsten transformatief leiderschap coach perso Leergang Transformatief Leiderschap Anderen bewegen begint bij jezelf Succesvol mensen en organisaties in

Nadere informatie

Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen

Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen 2013, code L13-4 Voor huisartsen, managers en bestuurders van gezondheidscentra, managers en bestuurders

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

Begeleider of beoordelaar: wanneer draagt u welke pet?

Begeleider of beoordelaar: wanneer draagt u welke pet? Begeleider of beoordelaar: wanneer draagt u welke pet? dr. Anneke Landstra (Kinderarts-opleider, decaan Leerhuis Ziekenhuis Rijnstate) Monique Bolung, trainer/coach Achtergrond Opleider: met name evaluatiegesprekken

Nadere informatie

Workshop kwaliteitszorg medische vervolgopleidingen

Workshop kwaliteitszorg medische vervolgopleidingen Workshop kwaliteitszorg medische vervolgopleidingen Albert Scherpbier Marjolein Schouten Corry den Rooyen Opzet workshop Eigen situatie centraal Inleiding kwaliteitszorg: wat doet het en wat vooral niet

Nadere informatie

Handleiding Kwaliteitszorg Medische Vervolgopleidingen

Handleiding Kwaliteitszorg Medische Vervolgopleidingen Handleiding Kwaliteitszorg Medische Vervolgopleidingen Martini Ziekenhuis Groningen/Van Swieten Instituut Ziekenhuisgroep Twente locatie Almelo en Hengelo/ZGT Academie 2013 1 Inleiding Ter bewaking van

Nadere informatie

Bekwaam verklaren met EPA s

Bekwaam verklaren met EPA s Bekwaam verklaren met EPA s Workshop 9a, door: Reinoud Gemke (opleider Kindergeneeskunde) Marijn Soeteman (aios Kindergeneeskunde) Sophie Kienhorst (aios Kindergeneeskunde) Marieke van der Horst (onderwijskundige,

Nadere informatie

Hup AIOS Hup. Hoe bevorder je een actief leerproces?

Hup AIOS Hup. Hoe bevorder je een actief leerproces? Hup AIOS Hup Hoe bevorder je een actief leerproces? Voorstellen Lia Fluit Onderwijskundige Radboudumc Marijn Janssen Aios interne geneeskunde, Radboudumc 15 december 2015 Hup AIOS Hup 2 Disclosure belangen

Nadere informatie

Modernisering vervolgopleiding Informatie & TIPS voor aios

Modernisering vervolgopleiding Informatie & TIPS voor aios Modernisering vervolgopleiding Informatie & TIPS voor aios introductie CanMEDS, portfolio, KPB s; als aios krijg je er mee te maken. Tussen nu en 2015 worden de medische vervolgopleidingen competentiegericht.

Nadere informatie

Prof. dr. Jacqueline de Graaf, internist 1992 gepromoveerd - vasculaire geneeskunde 1997 Internist Radboudumc 2007 nu opleider interne geneeskunde

Prof. dr. Jacqueline de Graaf, internist 1992 gepromoveerd - vasculaire geneeskunde 1997 Internist Radboudumc 2007 nu opleider interne geneeskunde Prof. dr. Jacqueline de Graaf, internist 1992 gepromoveerd - vasculaire geneeskunde 1997 Internist Radboudumc 2007 nu opleider interne geneeskunde 2011 Hoogleraar Interne geneeskunde 2013 Opleidingsdirecteur

Nadere informatie

Handleiding. voor. praktijkbegeleiders

Handleiding. voor. praktijkbegeleiders Handleiding voor praktijkbegeleiders Versie: februari 2011 Inhoud: Inleiding... 3 Kerntaken van een praktijkbegeleider... 3 Voorbereidend gesprek met de cursist... 4 Feedback geven... 4 Begeleiden van

Nadere informatie

Leer meer van de dagelijkse praktijk. KBA s als handvat voor aios en opleiders

Leer meer van de dagelijkse praktijk. KBA s als handvat voor aios en opleiders Leer meer van de dagelijkse praktijk KBA s als handvat voor aios en opleiders disclosure belangen sprekers: geen (potentiële) belangenverstrengeling Structuur Huisartsopleiding Opleidingspraktijk 4 dagen

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst 11 oktober 2016

Netwerkbijeenkomst 11 oktober 2016 De beste kwaliteit voor de beste prijs. Bouwen aan structuren voor kostenbewustzijn op de leer-werkvloer Netwerkbijeenkomst 11 oktober 2016 CanBetter project 3 Van competenties naar thema s 4 Opleiden

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

Rapportage Enquête individualisering in de praktijk

Rapportage Enquête individualisering in de praktijk Rapportage Enquête individualisering in de praktijk Resultaten van een enquête over diverse aspecten van individualisering in de praktijk Project Individualisering Opleidingsduur Deelproject Toezicht en

Nadere informatie

LEOh. Landelijke Evaluatie Opleider huisartsgeneeskunde. Naam huisartsopleider. Plaats praktijk. Opleidingsjaar. jaar 1. jaar 3. Moment van invullen

LEOh. Landelijke Evaluatie Opleider huisartsgeneeskunde. Naam huisartsopleider. Plaats praktijk. Opleidingsjaar. jaar 1. jaar 3. Moment van invullen LEOh Landelijke Evaluatie Opleider huisartsgeneeskunde VERSIE AIOS IN TE VULLEN DOOR DE AIOS Naam aios IN TE VULLEN DOOR DE OPLEIDER Datum gezien Groepsnummer aios BIG-nummer Naam huisartsopleider Paraaf

Nadere informatie

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma Op weg naar een integraal kindcentrum Janny Reitsma Programma: Verkenning van het integraal kindcentrum Leiderschap: mensen in beweging zetten Leiderschap: planmatig organiseren Leren als strategie voor

Nadere informatie

Het individuele opleidingsplan (IOP)

Het individuele opleidingsplan (IOP) Het individuele opleidingsplan (IOP) Achtergrond Het Individueel Opleidings Plan (IOP) is een hulpmiddel om het leerproces van de aios te structureren en te vergemakkelijken. In een IOP wordt een beperkt

Nadere informatie

Zorgconcentratie : gevolgen voor de opleiding

Zorgconcentratie : gevolgen voor de opleiding Zorgconcentratie : gevolgen voor de opleiding Voorstellen Dr. Götz Wietasch Opleider Anesthesiologie UMC Groningen Lid RGS, Voorzitter Cie Visiteren Dr. Marianne ten Kate-Booij Gynaecoloog Erasmus MC Voorzitter

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten deze module een kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting

Nadere informatie

April 2016 Spaarne Gasthuis Academie 1

April 2016 Spaarne Gasthuis Academie 1 Stage LEIDERSCHAP EN MANAGEMENT VOOR AIOS Tags Ziekenhuis Locaties Specialisme Duur Korte beschrijving stage Reactie aios Professionele identiteit, leiderschap, ziekenhuisorganisatie, ziekenhuismanagement,

Nadere informatie

Van De Geschillencommissie ex artikel 43 van de Regeling specialismen en profielen geneeskunst.

Van De Geschillencommissie ex artikel 43 van de Regeling specialismen en profielen geneeskunst. DE KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT BEVORDERING DER GENEESKUNST IS DE ORGANISATIE VAN EN VOOR ARTSEN IN NEDERLAN uitspraak Van De Geschillencommissie ex artikel 43 van de Regeling specialismen

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker

Disclosure belangen spreker Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

De kracht van sociale media in het onderwijs

De kracht van sociale media in het onderwijs De kracht van sociale media in het onderwijs Maak onderwijs effectiever met sociale media Tweedaagse leergang en eendaagse workshop Uw studenten maken volop gebruik van sociale media. Ze ontmoeten er hun

Nadere informatie

SetQ, en nu? Advies en Ondersteuning Programma Teach the Teacher 22 juni 2009 Coby Baane

SetQ, en nu? Advies en Ondersteuning Programma Teach the Teacher 22 juni 2009 Coby Baane SetQ, en nu? Advies en Ondersteuning Programma Teach the Teacher 22 juni 2009 Coby Baane 1 Meten, weten: aan de slag... implementeren KPB - OSATS Doelen & structuur Individuele aanpak Deliberate practice:

Nadere informatie

Een Training Die Een Stap Verder Gaat. Donderdag 16 januari 2014, Utrecht

Een Training Die Een Stap Verder Gaat. Donderdag 16 januari 2014, Utrecht Donderdag 16 januari 2014, Utrecht Intensieve Training Sociale Media voor marketing-en communicatie professionals in het onderwijs Met 2 interessante praktijkpresentaties van: Ingmar Volmer : Sociale Media

Nadere informatie

Training Teamleiderschap

Training Teamleiderschap Training Teamleiderschap Versterk uw rol als boegbeeld van uw team In vier dagen een effectief Teamleider Training Teamleiderschap U bent als teamleider het boegbeeld van uw team. Uw teamleden verwachten

Nadere informatie

Veilig leren werken met medische hulpmiddelen

Veilig leren werken met medische hulpmiddelen Uw medewerkers aantoonbaar bekwaam: Veilig leren werken met medische hulpmiddelen Hazelwood Sanatorium, Louisville (USA), rond 1930. Voor het leveren van veilige zorg is kennis van de juiste toepassing

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst Onderwijskundigen, 3 oktober 2017 Digitaal Portfolio

Netwerkbijeenkomst Onderwijskundigen, 3 oktober 2017 Digitaal Portfolio Netwerkbijeenkomst Onderwijskundigen, 3 oktober 2017 Digitaal Portfolio Marijn Soeteman Marieke van der Horst Marieke Bolk Programma (13.00u 15.30u) 1. Welkom en update status landelijke opleidingsplannen

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Plusklas! In deze gids zetten we de details van

Nadere informatie

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Inhoud: Inleiding... 3 Kerntaken van een praktijkbegeleider... 3 Voorbereidend gesprek met de cursist... 4 Feedback geven... 4 Begeleiden

Nadere informatie

Werkplekleren: professionalisering van de opleiders in de artsenopleiding

Werkplekleren: professionalisering van de opleiders in de artsenopleiding Werkplekleren: professionalisering van de opleiders in de artsenopleiding Prof. dr. Lieve Van den Block Vakgroep Huisartsgeneeskunde Vakgroep Klinische Wetenschappen VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL (VUB) Centraal

Nadere informatie

EPA s als bouwstenen voor een maatwerkopleiding tot medisch specialist

EPA s als bouwstenen voor een maatwerkopleiding tot medisch specialist A. Straus-Pickard Onderwijskundige, manager Leerhuis, Maartenskliniek, onderwijskundige project RIO, Federatie Medisch Specialisten M.H.H. Bolk MB Onderwijskundig Ontwerp & Advies, deelprojectleider en

Nadere informatie

HET INDIVIDUEEL OPLEIDINGSPLAN:

HET INDIVIDUEEL OPLEIDINGSPLAN: HET INDIVIDUEEL OPLEIDINGSPLAN: dé leidraad voor een opleiding op maat Inhoudsopgave 2 1. Inleiding 4 1.1 IOP versus IOS 4 1.2 IOP en IOS: totstandkoming en kenmerken 4 2. IOP: leidraad op twee niveau

Nadere informatie

atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken

atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken Hoe zorg je er in deze turbulente tijden voor dat mensen zich blijven ontwikkelen en relevant blijven voor

Nadere informatie

Organisatiekracht. Preventief Medisch Onderzoek In Bedrijf. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht

Organisatiekracht. Preventief Medisch Onderzoek In Bedrijf. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht Preventief Medisch Onderzoek In Bedrijf Een heldere koers met werkende oplossingen Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is niet alleen een verplicht HR instrument of een keuring, maar het is een concrete

Nadere informatie

Het White Box model:

Het White Box model: Het White Box model: Een krachtige veranderstrategie die mensen in beweging brengt. Visie, aanpak en trainingsadvies Een waardevol gespreksmodel voor, WMO en Jeugdwet, consulenten om eigen initiatief en

Nadere informatie

Balans werk en privé. Hoe blijf ik baas over mijn eigen tijd?

Balans werk en privé. Hoe blijf ik baas over mijn eigen tijd? Balans werk en privé Hoe blijf ik baas over mijn eigen tijd? dinsdag 30 oktober 2012 dinsdag 4 december 2012 Toelichting PAO Heyendael organiseert in samenwerking met het Servicebedrijf productgroep HRM

Nadere informatie

Manager van nu... maar vooral van morgen

Manager van nu... maar vooral van morgen Manager van nu... maar vooral van morgen Leidinggeven met inhoud en in verbinding, met inspiratie, energie en plezier, en dat binnen je organisatie mogelijk maken Er kan zoveel meer Uitgaan van klanten,

Nadere informatie

Structuur en Logistiek in opleiden. 12 december 2012 Koop Bosscha Clara Blaauw Laurents Stassen Scheltus van Luijk

Structuur en Logistiek in opleiden. 12 december 2012 Koop Bosscha Clara Blaauw Laurents Stassen Scheltus van Luijk Structuur en Logistiek in opleiden 12 december 2012 Koop Bosscha Clara Blaauw Laurents Stassen Scheltus van Luijk Doel Workshop Doel: Nagaan op welke manieren structuur en logistiek de opleiding kunnen

Nadere informatie