Pesticidenreductie: rapportering aan VMM tegen 1 april 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pesticidenreductie: rapportering aan VMM tegen 1 april 2015"

Transcriptie

1 In dit nummer (nr.2) Pesticidenreductie: Afvalstoffenenquête: SO-projecten: Pesticidenreductie: aan VMM tegen 1 april 2015 Heeft u als openbaar bestuur in 2014 pesticiden gebruikt? Dan moet u, zoals elk jaar, voor 1 april 2015 volgende indienen: BVR lokaal waterbeleid: BVR doelgroepwerknemers: een inventaris van de gebruikte hoeveelheden chemische bestrijdingsmiddelen en/of alternatieve bestrijdingswijzen (via online inventaris pesticidengebruik); de pesticidentoets die u heeft uitgevoerd op terreinen die (her)aangelegd werden in 2014 (per mail aan pesticidenreductie@vmm.be). Lerend Netwerk Financiering Lokale Klimaatplannen Oproep innovatieve projectsubsidies Geniet van gezonde lucht 30 dagen uitgedaagd Milieuwetgevingsregister De online inventaris pesticidengebruik werkt op dezelfde manier als voorheen, ook de inloggegevens zijn dezelfde gebleven. Heeft u problemen bij het gebruik van deze toepassing, of heeft u een product gebruikt dat niet in de keuzelijst staat, dan kan u dat melden via pesticidenreductie@vmm.be. Voor het gebruiksjaar 2015 is de van de pesticidentoets niet meer verplicht, omdat bij de (her)aanleg van terreinen rekening moet worden gehouden met pesticidenvrij beheer. Alleen als uw bestuur een afwijking voor 2015 aangevraagd heeft, moet u de gebruikte hoeveelheden pesticiden voor 1 april 2016 doorgeven. Hou dus steeds een inventaris van de (beperkte) hoeveelheden gebruikte pesticiden bij, inclusief het afwijkingsnummer waarvoor ze toegepast werden.

2 Ecosportief Integratie milieu in het mobiliteitsbeleid Vragen? Contacteer de Vlaamse Milieumaatschappij op of kijk op Kalender Vlaamse centra OVAM-afvalstoffenenquête: tegen 1 april 2015 De jaarlijkse OVAM-afvalstoffenenquête peilt naar kwalitatieve en kwantitatieve aspecten van het gemeentelijk afval- en materialenbeleid zodat het Vlaamse afval- en materialenbeleid verder vorm kan worden gegeven. Ook binnen de gemeente is deze bevraging een nuttig instrument bij de evaluatie van het gevoerde lokaal afval- en materialenbeleid. OVAM bezorgde op 12 februari 2015 aan elke gemeente een brief met meer informatie en richtlijnen. De OVAM-afvalstoffenenquête dient u voor 1 april 2015 volledig digitaal in, zowel de Online Afvalstoffen Enquête voor de cijfergegevens als de Bijlage 1: Gemeentelijk afval- en materialenbeleid 2014 voor de meer kwalitatieve gegevens. Enkel de verwerkingsattesten van bermmaaisel moet u nog bezorgen via verwerkingsattesten@ovam.be. De overige gegevens en documenten over het gemeentelijk afval- en materialenbeleid (digitaal of afdruk) houdt u ter beschikking. Vragen? Contacteer de OVAM op enquetehas@ovam.be. SO : projecten tegen 1 april 2015 Het volgende smoment over projecten die in kader van de Samenwerkingsovereenkomst uitgevoerd werden, is 1 april Op de website, onder het luik procedures > rapporteren over projecten vindt u de richtlijnen m.b.t. de indiening en de sformulieren. Op de website onder het luik hoe scoort uw gemeente > openstaande projecten vindt u de lijst van de openstaande projecten waarover nog niet werd gerapporteerd en het overzicht van de uitvoerings- en stermijnen. Indien de normale uitvoeringstermijn van 3 jaar te kort is om het project te kunnen uitvoeren, hoeft u niet afzonderlijk een verlenging van de uitvoeringstermijn (van maximaal 2 jaar) aan te vragen. U moet bij de wel motiveren waarom het project niet binnen de voorziene termijn van 3 jaar werd afgerond. Meer weten? Contacteer Jonas Van Meirvenne (jonas.vanmeirvenne@lne.vlaanderen.be of ).

3 Besluit lokaal waterbeleid: (herinnering) De Vlaamse overheid betaalde in 2014 aan alle Vlaamse gemeenten een subsidie uit in kader van het besluit lokaal waterbeleid. De over het gebruik van deze subsidie gebeurt via BBC met de gemeentelijke jaarrekeningen. De gemeente dient geen andere bewijsstukken aan te leveren (bv. facturen), maar houdt deze wel ter beschikking. De richtlijnen inzake vindt u, samen met de FAQ, terug op de website. Bij twijfel over de formulering kan de gemeente de altijd voorleggen aan Meer weten? Contacteer Hans Vanmechelen of ). Besluit doelgroepwerknemers tegen 1 april 2015 (herinnering) In kader van het besluit over de subsidiëring van milieu- en natuurtaken uitgevoerd door doelgroepwerknemers moeten de gemeenten uiterlijk op 1 april 2015 rapporteren over de taken die in 2014 werden uitgevoerd. De richtlijnen inzake staan samen met de sformat (Excel) en de FAQ op de website. De mailt u ten laatste op 1 april 2015 naar caplo@lne.vlaanderen.be. Als onderwerp van de mail gebruikt u de formulering BVR doelgroepwerknemers milieugerelateerde taken GEMEENTENAAM, waarbij u GEMEENTENAAM vervangt door de effectieve naam van uw gemeente. U mag over meer uitgevoerde taken rapporteren, ook al overschrijdt u hiermee het aanvankelijk goedgekeurd contingent. Het niet benutte contingent wordt verdeeld over de gemeenten die meer takenpakketten hebben ingezet dan wat hen aanvankelijk werd toegewezen. Meer weten? Contacteer Jonas Van Meirvenne (jonas.vanmeirvenne@lne.vlaanderen.be of ).

4 Lerend Netwerk Financiering Lokale Klimaatplannen: kruisbestuiving op 31 maart 2015 Begin 2015 is het Lerend Netwerk Financiering Lokale Klimaatplannen aan de slag gegaan met vier werkthema s die na de startvergadering van 23 oktober 2014 werden geselecteerd. Deze vier thema s zijn: Hoe kunnen we op korte termijn te werk gaan om de eerste maatregelen uit het lokaal klimaatplan te financieren? Hoe organiseren we echte participatie van burgers bij de financiering en implementatie van klimaatmaatregelen? Hoe kunnen we het rendement van bepaalde maatregelen verhogen? Welke flankerende maatregelen kunnen de effectiviteit en efficiëntie van onze financieringsstrategie verhogen? Op dinsdag 31 maart 2015 (namiddag) vindt er een kruisbestuiving plaats in het VAC in Gent. Nadat in de voormiddag alle werkgroepen apart zijn samengekomen, wordt in de namiddag plenair de stand van zaken overlopen en wordt nagegaan hoe we van elkaar kunnen leren. Inschrijven kan tot 23 maart Meer weten? Kijk op de website en de LinkedIn-groep of contacteer Kristof Rubens (kristof.rubens@lne.vlaanderen.be). Oproep OVAM innovatieve projectsubsidies lokale besturen OVAM reserveert jaarlijks euro voor het ondersteunen van lokale besturen bij om inspirerende en innovatieve projecten op te zetten op het vlak van materialenbeheer. Mogelijke invalshoeken zijn het tegengaan van voedselverlies, duurzaam wonen en bouwen, het ondersteunen van de deeleconomie of het stimuleren van hergebruik, reparatie, alternatieve vormen van selectieve inzameling en recyclage. Ook voorstellen die nieuwe doelgroepen aanspreken, andere logistieke oplossingen uitproberen of willen investeren in een bepaalde technologische ontwikkeling komen in aanmerking. Kortom, alles wat de lokale kringloop stimuleert en groeikansen biedt. De subsidie voorziet een tegemoetkoming tot maximaal 50% van de projectkosten. De projectaanvragen moeten voor 1 april 2015 bij de OVAM ingediend worden. Interesse? Kijk op ovam.be/subsidies-voor-lokale-besturen.

5 Geniet van gezonde lucht: nieuwe brochure Sinds 2006 moet in elke nieuwe of grondig gerenoveerde woning een ventilatiesysteem aanwezig zijn dat gezonde lucht aanvoert. Verse lucht is immers een absolute noodzaak om een woning gezond te houden. Zonder verse lucht stapelen vocht en schadelijke stoffen zich op, en dat kan leiden tot gezondheidsklachten. Ventilatiesystemen zorgen ervoor dat het verversen van lucht gecontroleerd gebeurt, niet te weinig, maar zeker ook niet te vaak, en met zo weinig mogelijk energieverbruik. Ventileren moet ook in woningen zonder ventilatiesystemen. Interesse? De brochure "Geniet van gezonde lucht" van het Departement LNE geeft advies om een ventilatiesysteem te kiezen en om het systeem te onderhouden. De brochure vindt u ook op de stand van de Vlaamse overheid tijdens Batibouw. 30 dagen uitgedaagd: de hele maand april 30 dagen is een actiegerichte communicatiecampagne van de Vlaamse overheid, beleidsdomein LNE, die loopt van 1-30 april. De bedoeling is deelnemers te overtuigen dat ze zelf het verschil kunnen maken voor hun eigen leven en het leefmilieu door gedurende 30 dagen iets toe te voegen aan of juist weg te laten uit hun dagelijkse leven. Het idee is zo een nieuwe gewoonte te creëren en echt iets te veranderen. De uitdagingen in het kort: 30 dagen meer groen: Creëer op 30 dagen zoveel mogelijk ecologische tuin in je omgeving. 30 dagen autovrij: Geef je auto een maand vrijaf. Ga zoveel mogelijk te voet of neem de fiets, step, skeelers, trein, tram, bus of je skateboard. 30 dagen stilte zoeken: Bouw stilte, rust en ruimte in je dag in. Zomaar, een vijftal minuutjes per dag. Elke uitdaging loopt volledig autonoom en parallel aan de andere. Als gemeente zet je je schouders onder de uitdaging die je verkiest. Surf vanaf 5 maart naar 30dagen.be/meergroen, 30dagen.be/autovrij, 30dagen.be/stiltezoeken en de Ditowebsite. In het najaar van 2015 en in het voorjaar van 2016 zullen er telkens 3 nieuwe uitdagingen zijn.

6 Milieuwetgevingsregister: enquête opvolgingsinstrument De Vlaamse overheid zoekt naar extra hulpmiddelen om de milieuwetgeving voor de eigen werking op te volgen en de conformiteit ervan na te gaan. Via een online tool zouden de relevante wetgeving en wijzigingen ervan op een overzichtelijke manier worden weergegeven. De verantwoordelijke voor de naleving van de milieuwetgeving zou dan makkelijk informatie aan deze lijst kunnen toevoegen (bv. te nemen acties) of de lijst exporteren naar Excel. Dit instrument kan ook nuttig zijn voor andere overheden. Momenteel onderzoekt VITO via een enquête of er voldoende interesse is voor de voorgestelde formule om het instrument commercieel te kunnen ontwikkelen. Indien u geïnteresseerd bent kan u deze enquête invullen tot en met 15 maart Meer informatie? Contacteer Koen Mahieu (koen.mahieu@lne.vlaanderen.be) of ). Ecosportief, sporten doe je spoorloos Met het tweejarig project Ecosportief, sporten doe je spoorloos! ( ) werken Ecolife, ISB vzw en BOS+ vzw met steun van de Vlaamse Overheid aan duurzaam sporten in Vlaanderen. Het project reikt de sportsector een mix van maar liefst 10 instrumenten aan om duurzaamheid en milieuzorg in de praktijk te brengen. Deze instrumenten geven lokale sportdiensten, sportclubs en organisatoren van sportevenementen en kampen de mogelijkheid om hun impact te monitoren en te meten, en richten zich ook op het dagelijks beheer, de sensibilisering, het engagement en de betrokkenheid van stakeholders. Een 20-tal gemeenten, steden, sportclubs en sportorganisatoren doen in 2015 mee als piloot. Zij passen de instrumenten toe in hun dagelijkse werking, beleid en beheer. Je kan hun ervaringen volgen op Bekijk de piloten bij in de kijker of ga naar het overzicht en doe zelf inspiratie op. Specifiek voor sportclubs is in samenwerking met Dynamo/VSF de brochure De ecosportieve sportclub gemaakt. Meer weten? Kijk op of stuur een mail naar info@ecosportief.be.

7 Milieu integreren in het lokale mobiliteitsbeleid: Verkeer is de grootste bron van geluidshinder én heeft een negatieve invloed op de luchtkwaliteit en het klimaat. Geluidshinder en een slechte luchtkwaliteit leiden dan weer tot gezondheidsklachten (slaapverstoring, hart- en vaatziekten, longaandoeningen, ). Het probleem van geluidshinder en luchtverontreiniging die veroorzaakt worden door verkeer moet dan ook aangepakt worden. Het is echter niet vanzelfsprekend om dit probleem op te lossen. Het Departement LNE biedt daarom op (Milieu en Mobiliteit op Lokaal niveau) volgende instrumenten aan die lokale overheden kunnen helpen bij het uitwerken van een milieuvriendelijk mobiliteitsbeleid: hulpmiddelen om een knelpuntenanalyse lucht en geluid te maken; een overzicht van maatregelen die de gemeente kan nemen; hulpmiddelen om een milieubeoordeling van maatregelen te maken; een handleiding voor een integratie van milieuaspecten binnen het mobiliteitsplanningsproces; Activiteitenkalender De Helix en De Vroente Dit voorjaar organiseert het Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu De Helix in Grimminge een aantal activiteiten: de vorming Open Kaart. Regio onder de loep, op 2 maart 2015; de vorming Permacultuur, op 18 april 2015; de infoavond Nacht van de geschiedenis: landbouw in Zandbergen en Grimminge, op 24 maart 2015; de infoavond Groen netwerk voor onze dieren en tips voor een diervriendelijke inrichting van je tuin, op 31 maart 2015; het openingsfeest Week van de Bij, op 31 mei Het Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu De Vroente in Kalmthout organiseert volgende activiteiten: de nocturne Videokunst in de Heide op 28 februari 2015; de vorming Op speurtocht in de bodem, op 25 maart 2015; de tentoonstelling Op speurtocht in de bodem. Deze loopt nog tot en met 1 juni Interesse? Kijk op en Uitschrijven Inschrijven Departement LNE - Afdeling Milieu-integratie en -subsidiëringen (CAPLO) Koning Albert II-laan 20 bus Brussel

CAPLO-NIEUWS DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE

CAPLO-NIEUWS DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE CAPLO-NIEUWS DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE In dit nummer (nr. 8) Slotevent financiering klimaatplannen SO-projecten: rapportering Subsidies materialenbeheer Subsidies groenprojecten Campagne

Nadere informatie

CAPLO-NIEUWS DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE

CAPLO-NIEUWS DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE CAPLO-NIEUWS DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE In dit nummer (nr. 6) VLAREM-aanpassing 30 dagen uitgedaagd Interne milieuzorg Subsidies materialenbeheer Projectoproep bebossing Projectoproep volkstuinen

Nadere informatie

Sporten doe je spoorloos! van sportevenement tot club

Sporten doe je spoorloos! van sportevenement tot club Sporten doe je spoorloos! van sportevenement tot club I. Ecosportief, sporten doe je spoorloos! II. Belangrijke uitdagingen voor de sport III. Ecosportieve instrumenten IV. Ecosportieve evenementen V.

Nadere informatie

SO-mailing 11 december 2013 - Nr.5

SO-mailing 11 december 2013 - Nr.5 11-12-2013 Samenwerkingsovereenkomst Vlaams Gewest gemeenten/steden/provincies Centraal Aanspreekpunt Lokale Overheden SO-mailing 11 december 2013 - Nr.5 1. SO 2008-2013: einddatum particuliere subsidiedossiers

Nadere informatie

Jouw sportinfrastructuur en omgeving ECOSPORTIEF

Jouw sportinfrastructuur en omgeving ECOSPORTIEF Jouw sportinfrastructuur en omgeving ECOSPORTIEF I. Ecosportief, sporten doe je spoorloos! II. Belangrijke uitdagingen voor de sport III. Ecosportieve instrumenten IV. Ecosportieve infrastructuur en ruimte

Nadere informatie

Aanvraag van subsidies voor projecten toegankelijkheid sport en jeugdwerk voor kinderen in armoede - 2016

Aanvraag van subsidies voor projecten toegankelijkheid sport en jeugdwerk voor kinderen in armoede - 2016 Aanvraag van subsidies voor projecten toegankelijkheid sport en jeugdwerk voor kinderen in armoede - 2016 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be WETGEVING GEEN VUUR ZONDER ROOK Een vuurtje stoken in de tuin is nooit zonder risico s. De rook is het grootste probleem. Die is ongezond,

Nadere informatie

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Je hebt als groep ouders een idee van wat je rond cultuur, ouderbetrokkenheid en taalstimulering zou willen doen op de school van je kind(eren)? Dit doe

Nadere informatie

Pesticidenvrije sportvelden. Adelheid Vanhille 1 oktober 2014

Pesticidenvrije sportvelden. Adelheid Vanhille 1 oktober 2014 Pesticidenvrije sportvelden Adelheid Vanhille 1 oktober 2014 Beschermen Waarom gebruiksbeperkingen op pesticiden? menselijke gezondheid leefmilieu Bevorderen van pesticidenvrij beheer 1. Voorkomen 2. Alternatieve

Nadere informatie

Basisopleiding mobiliteitscoördinatoren Takenpakket mobiliteitscoördinator. Delphine Eeckhout, Traject 28 april 2014

Basisopleiding mobiliteitscoördinatoren Takenpakket mobiliteitscoördinator. Delphine Eeckhout, Traject 28 april 2014 Basisopleiding mobiliteitscoördinatoren Takenpakket mobiliteitscoördinator Delphine Eeckhout, Traject 28 april 2014 Takenpakket Mobiliteitscoördinator - page 2 Mobiliteit veranderen veronderstelt begrip

Nadere informatie

GEÏNTEGREERDE GEWASBESCHERMING IN DE WITLOOFTEELT INLEIDING EN WETGEVEND KADER

GEÏNTEGREERDE GEWASBESCHERMING IN DE WITLOOFTEELT INLEIDING EN WETGEVEND KADER GEÏNTEGREERDE GEWASBESCHERMING IN DE WITLOOFTEELT INLEIDING EN WETGEVEND KADER Marleen Mertens Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling (ADLO) INVLOED VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN Positieve effecten: Bijdrage

Nadere informatie

Afwijken van verbod van pesticidengebruik - richtlijnen

Afwijken van verbod van pesticidengebruik - richtlijnen Afwijken van verbod van pesticidengebruik - richtlijnen Adelheid Vanhille Opbouw Overlopen van richtlijnendocument Type 1 afwijkingen Type 2 afwijkingen Beslisboom Invulsjabloon en -formulier Uittesten

Nadere informatie

Pesticidenreductie 6/06/2015. PAN - 8 juni 1. Vlaams beleid vanaf 1 januari Vlaams beleid vanaf 1 januari Vlaams beleid.

Pesticidenreductie 6/06/2015. PAN - 8 juni 1. Vlaams beleid vanaf 1 januari Vlaams beleid vanaf 1 januari Vlaams beleid. Pesticidenreductie Niet-landbouw en tuinbouw tussen 2001 tot 2015 2001: decreet pesticidenreductie 2004 / 2008: besluit pesticidenreductie Openbare besturen Verbod met keuze vanaf 2014 afbouw met uiterste

Nadere informatie

1. In het kader van de mogelijke verdere ondersteuning van het lokale milieubeleid zouden bijkomende maatregelen worden onderzocht.

1. In het kader van de mogelijke verdere ondersteuning van het lokale milieubeleid zouden bijkomende maatregelen worden onderzocht. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 532 van MARTINE TAELMAN datum: 6 maart 2015 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Ondersteuning lokale besturen - Elektrische voertuigen Binnen de

Nadere informatie

Handleiding bij het gebruik van de online inventaris pesticidengebruik

Handleiding bij het gebruik van de online inventaris pesticidengebruik \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ Handleiding bij het gebruik van de online

Nadere informatie

Pesticidenreductie. aandachtspunten huidige en toekomstige regelgeving Genk - 27 maart 2012

Pesticidenreductie. aandachtspunten huidige en toekomstige regelgeving Genk - 27 maart 2012 Pesticidenreductie aandachtspunten huidige en toekomstige regelgeving Genk - 27 maart 2012 2 Opbouw Pesticidenreductiedecreet en besluit Enkele krachtlijnen Evaluatie 10 jaar decreet Europese richtlijn

Nadere informatie

EU ETS INFO. Over deze nieuwsbrief DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE. LNE.be/themas/klimaatverandering. In dit nummer

EU ETS INFO. Over deze nieuwsbrief DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE. LNE.be/themas/klimaatverandering. In dit nummer LNE.be/themas/klimaatverandering Kunt u deze nieuwsbrief niet lezen? Ga naar de onlineversie. EU ETS INFO DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE In dit nummer Over deze nieuwsbrief Voorstel EC over

Nadere informatie

Integratie van milieu- en gezondheidsaspecten in het gemeentelijke mobiliteitsbeleid

Integratie van milieu- en gezondheidsaspecten in het gemeentelijke mobiliteitsbeleid Integratie van milieu- en gezondheidsaspecten in het gemeentelijke mobiliteitsbeleid Studiedag milieu en mobiliteit Provincie Vlaams Brabant 5 december 2013 LIESLOTTE WACKENIER departement LNE, afdeling

Nadere informatie

ONKRUIDBESTRIJDING DOOR GEMEENTEN SINDS HET DECREET VAN 2001

ONKRUIDBESTRIJDING DOOR GEMEENTEN SINDS HET DECREET VAN 2001 SINDS HET DECREET VAN 001 ir. Jos De Wael VERBOD OP GEBRUIK PESTICIDEN Vanaf 1 januari 015 geldt voor alle openbare diensten (e.a.) een verbod om in de open lucht pesticiden te gebruiken. Vlaanderen loopt

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 7 februari 2017;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 7 februari 2017; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 juni 2012 tot regeling van de procedure voor toekenning van projectsubsidies m.b.t. de

Nadere informatie

MBO afgedankte batterijen en accu s

MBO afgedankte batterijen en accu s Briefadvies MBO afgedankte batterijen en accu s Advies over de startnota MBO afgedankte batterijen en accu s Datum van goedkeuring 11 maart 2015 Volgnummer 2015 005 Coördinator + e-mailadres Co-auteur

Nadere informatie

Handleiding onderzoekswandeling geluid

Handleiding onderzoekswandeling geluid 1 pagina 1 van 10 2 pagina 2 van 10 3 Praktisch Doelgroep 1 e graad ASO/TSO/BSO Duur 2u30 Doel De leerlingen gaan onderzoekend leren en worden uitgedaagd om geluid vanuit verschillende perspectieven te

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van projecten ter uitvoering van het actieplan Clean power for transport

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van projecten ter uitvoering van het actieplan Clean power for transport Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van projecten ter uitvoering van het actieplan Clean power for transport DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Energiedecreet van 8 mei 2009, artikel

Nadere informatie

leeswijzer bij de kenningsgevingsnota Plan-MER ontsluiting Haspengouw - E40

leeswijzer bij de kenningsgevingsnota Plan-MER ontsluiting Haspengouw - E40 leeswijzer bij de kenningsgevingsnota Plan-MER ontsluiting Haspengouw - E40 WelkoM Hallo, Deze leeswijzer begeleidt u doorheen de kennisgevingsnota van het milieueffectenrapport voor de ontsluiting Haspengouw

Nadere informatie

JEUGDSPORTPROJECT. Handleiding Webapplicatie VBL-Give&Go Invulling seizoen 2014-2015!

JEUGDSPORTPROJECT. Handleiding Webapplicatie VBL-Give&Go Invulling seizoen 2014-2015! JEUGDSPORTPROJECT Handleiding Webapplicatie VBL-Give&Go Invulling seizoen 2014-2015! Zoals jullie weten, heeft VBL in het kader van de facultatieve opdracht Jeugdsport opnieuw een project en een aanvraag

Nadere informatie

Rapportering over het gebruik van de subsidies voor lokaal waterbeleid 2014/maatregelpakket 13 (versie 23/01/2015)

Rapportering over het gebruik van de subsidies voor lokaal waterbeleid 2014/maatregelpakket 13 (versie 23/01/2015) Rapportering over het gebruik van de subsidies voor lokaal waterbeleid 2014/maatregelpakket 13 (versie 23/01/2015) A. Richtlijnen De Vlaamse overheid betaalde in 2014 aan alle Vlaamse gemeenten een subsidie

Nadere informatie

BASISNIVEAU verwijzing MJP

BASISNIVEAU verwijzing MJP Bijlage ALGEMEEN - Gemeenten Index Milieujaarprogramma 214 (rapportering 213) Samenwerkingsovereenkomst 28-213 Opgelet: voor de uitgevoerde acties op onderscheidingsniveau is een apart tabblad voorzien.

Nadere informatie

Subsidies voor mobiliteitsprojecten en actieprogramma s

Subsidies voor mobiliteitsprojecten en actieprogramma s Subsidies voor mobiliteitsprojecten en actieprogramma s Komimo Subsidies voor mobiliteitsprojecten Inhoudstabel Inhoudstabel 1 De grote lijnen 2 I. Mobiliteitsprojecten 3 I.1. De spelregels 3 I.2. De centen

Nadere informatie

Milieuconvenant Gemeenten

Milieuconvenant Gemeenten Milieuconvenant 2014-2019 Gemeenten INHOUD 1) Kader van het milieuconvenant 2) Procedure 3) Algemene uitvoeringsmodaliteiten 4) Aanvullende financiële bepalingen Pagina 1 van 6 1. Kader van het milieuconvenant

Nadere informatie

Pesticidenreductie. Wetgevend kader: historiek

Pesticidenreductie. Wetgevend kader: historiek Pesticidenreductie - Wetgevend kader - Alternatieve technieken - Welke afwijkingen zijn mogelijk - Aangevraagde afwijking: case UZA Wetgevend kader: historiek 2001, 2004 en 2008: Vlaams pesticidenreductie-besluit

Nadere informatie

E R K E N N I N G M E R - D E S K U N D I G E A A N V R A A G F O R M U L I E R

E R K E N N I N G M E R - D E S K U N D I G E A A N V R A A G F O R M U L I E R Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Departement Leefmilieu en Infrastructuur Administratie Milieu-, Natuur-, Land- en Waterbeheer Afdeling Algemeen Milieu- en Natuurbeleid, Milieueffectrapportage Graaf

Nadere informatie

Pesticidenvrij terreinbeheer regelgeving

Pesticidenvrij terreinbeheer regelgeving Pesticidenvrij terreinbeheer regelgeving Adelheid Vanhille 11 februari 2014 Pesticidenreductiedecreet en -besluit Uitgangspunten Pesticiden kunnen schadelijk zijn Mens Milieu Alternatieven Mechanisch Biologisch

Nadere informatie

CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN BOVENLOKAAL EN COMPETITIEF KARAKTER

CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN BOVENLOKAAL EN COMPETITIEF KARAKTER CRITERIALIJST VOOR SUBSIDIEAANVRAGEN TER PROMOTIE VAN EEN BREED SPORTAANBOD DOOR EVENEMENTEN MET EEN BOVENLOKAAL EN COMPETITIEF KARAKTER Voor meer informatie kan u steeds terecht bij Vlaamse overheid Agentschap

Nadere informatie

SUBSIDIES [ SUBSIDIES. Inhoudstafel. Berk vzw vraagt een subsidie aan. Hoe formuleert ze de doelstellingen van het project?

SUBSIDIES [ SUBSIDIES. Inhoudstafel. Berk vzw vraagt een subsidie aan. Hoe formuleert ze de doelstellingen van het project? [ SUBSIDIES SUBSIDIES Berk vzw vraagt een subsidie aan. Hoe formuleert ze de doelstellingen van het project? Sporcrea moet een begroting opmaken. Hoe doet ze dit? Inhoudstafel Algemeen Wat? Wanneer? Bij

Nadere informatie

werkbladen, telefoons en opnametoestel

werkbladen, telefoons en opnametoestel DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

www.lne.be/ecocampus Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Bekijk de online versie nr. 16 - juni 2015 Wees erbij op het Knooppuntweekend voor Toekomstige Generaties Ecocampus brengt grondstoffenproblematiek

Nadere informatie

In de kijker. In deze editie: Agenda. Oproep. Aan de slag met de PEP-toolbox! nummer 44 juni 2014. > Nieuws > Oproep > In de kijker > Agenda

In de kijker. In deze editie: Agenda. Oproep. Aan de slag met de PEP-toolbox! nummer 44 juni 2014. > Nieuws > Oproep > In de kijker > Agenda nummer 44 juni 2014 In deze editie: > Nieuws > Oproep > In de kijker > Agenda AgOweb Inschrijven Uitschrijven Vorige nieuwsbrieven Aan de slag met de PEP-toolbox! Summerschool 2014 Uitbreiding ondersteuningsaanbod

Nadere informatie

Dit moet gemotiveerd worden in het projectvoorstel en wordt mee beoordeeld bij de evaluatie.

Dit moet gemotiveerd worden in het projectvoorstel en wordt mee beoordeeld bij de evaluatie. 0 OP ESF Vlaanderen 2014-2020 FAQ oproep 315 Innovatie door adaptatie Prioriteit uit OP: 5 Innovatie en Transnationaliteit 1. Moeten de promotor en partners Vlaamse dienstverleners zijn? De promotor en

Nadere informatie

Overzicht vragen aanvraag Inventaris Vlaanderen

Overzicht vragen aanvraag Inventaris Vlaanderen Arenbergstraat 9 1000 BRUSSEL cjm.vlaanderen.be Overzicht vragen aanvraag Inventaris Vlaanderen //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Klimaattop Vlaams-Brabant voorbij:

Klimaattop Vlaams-Brabant voorbij: Klimaattop Vlaams-Brabant voorbij: 29 januari 2016 Het Bolwerk Vilvoorde hoe maken we de ambities waar? www.vlaamsbrabant.be/klimaattop Programma 10u Intro (Wouter, Jan) 10u10 Kader provinciaal klimaatplan

Nadere informatie

Een beleidsevaluatie voorbereiden - ervaringen vanuit de OVAM

Een beleidsevaluatie voorbereiden - ervaringen vanuit de OVAM Een beleidsevaluatie voorbereiden - ervaringen vanuit de OVAM Ann Braekevelt - projectleider 1 Agendavorming Maatschappelijke issues Selectie en structurering van beleidsproblemen Uitgangssituaties autonome

Nadere informatie

Slakkenkorrels: niet zonder risico!

Slakkenkorrels: niet zonder risico! Slakkenkorrels: niet zonder risico! Praktische tips voor een correct gebruik en opslag, zonder risico voor uw huisdieren Hoe slakkenkorrels veilig gebruiken en opslaan? Iedereen met een tuin heeft het

Nadere informatie

Beleid en ondersteuning t.a.v. gft-verwerking Luc Vanacker (OVAM/ere-voorzitter Vlaco) Ann Braekevelt (OVAM) Kristel Vandenbroek (Vlaco)

Beleid en ondersteuning t.a.v. gft-verwerking Luc Vanacker (OVAM/ere-voorzitter Vlaco) Ann Braekevelt (OVAM) Kristel Vandenbroek (Vlaco) Beleid en ondersteuning t.a.v. gft-verwerking 19.04.2013 Luc Vanacker (OVAM/ere-voorzitter Vlaco) Ann Braekevelt (OVAM) Kristel Vandenbroek (Vlaco) Evolutie in beleidsdoelstellingen Afvalstoffenplan (1991-1995)

Nadere informatie

Aanvraag tot ondersteuning van een project in het zuiden

Aanvraag tot ondersteuning van een project in het zuiden Aanvraag tot ondersteuning van een project in het zuiden DIS/AOPZ/18-06-2014 Internationale samenwerking Gemeenteplein 2, 8790 WAREGEM T 056 62 13 87 F 056 60 66 96 internationalesamenwerking@waregem.be

Nadere informatie

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE OVERHEID 7 november 2012 VLAAMSE REGERING KIEST VOOR BREED OVERLEG BIJ UITVOERING PLANNEN HAVEN VAN ANTWERPEN

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE OVERHEID 7 november 2012 VLAAMSE REGERING KIEST VOOR BREED OVERLEG BIJ UITVOERING PLANNEN HAVEN VAN ANTWERPEN PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE OVERHEID 7 november 2012 VLAAMSE REGERING KIEST VOOR BREED OVERLEG BIJ UITVOERING PLANNEN HAVEN VAN ANTWERPEN Centraal Netwerk geïnstalleerd Vandaag werd in Antwerpen het

Nadere informatie

Zorginspectie in de kinderopvang

Zorginspectie in de kinderopvang Zorginspectie in de kinderopvang Infomomenten t Opzet Najaar 2015 Inhoud Zorginspectie Wie zijn we? Wat doen we (niet)? Inspectie in de kinderopvang Wanneer? Verloop van een inspectiebezoek? Hoe voorbereiden?

Nadere informatie

Vlaanderen. is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN. Een nieuwe procesaanpak. www.complexeprojecten.be

Vlaanderen. is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN. Een nieuwe procesaanpak. www.complexeprojecten.be Vlaanderen is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN Een nieuwe procesaanpak www.complexeprojecten.be U heeft het als bestuur of als private initiatiefnemer wellicht reeds meegemaakt. De opstart en uitvoering

Nadere informatie

3/12/13. Horizon 2020 Challenge 5: klimaat, milieu, resource efficiency en grondstoffen

3/12/13. Horizon 2020 Challenge 5: klimaat, milieu, resource efficiency en grondstoffen 3/12/13 Horizon 2020 Challenge 5: klimaat, milieu, resource efficiency en grondstoffen Mieke Houwen Horizon 2020 : klimaat, milieu, resource efficiency en grondstoffen Agenda n Horizon 2020 algemeen n

Nadere informatie

ONKRUIDBESTRIJDING DOOR GEMEENTEN SINDS HET DECREET VAN 2001

ONKRUIDBESTRIJDING DOOR GEMEENTEN SINDS HET DECREET VAN 2001 SINDS HET DECREET VAN 001 ir. Jos De Wael VERBOD OP GEBRUIK PESTICIDEN Europese Regelgeving (omzetting van Richtlijn 009/18/EG inzake duurzaam gebruik pesticiden) Vanaf 1 januari 015 geldt voor alle openbare

Nadere informatie

Infonota aan de clubvoorzitters, -secretarissen en financieel verantwoordelijken. VVB-secretariaat

Infonota aan de clubvoorzitters, -secretarissen en financieel verantwoordelijken. VVB-secretariaat Infonota aan de clubvoorzitters, -secretarissen en financieel verantwoordelijken VVB-secretariaat Sluitingsdagen eindejaar Gelieve rekening te houden dat de Vlaamse Volleybalbond: op minder mankracht zal

Nadere informatie

Gemeente Kampenhout MILIEUJAARPROGRAMMA 2005

Gemeente Kampenhout MILIEUJAARPROGRAMMA 2005 Gemeente Kampenhout *************************************************************************** *************************************************************************** MILIEUJAARPROGRAMMA 2005 ***************************************************************************

Nadere informatie

Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Animatie over afval voor de kleinsten

Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Animatie over afval voor de kleinsten Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Animatie over afval voor de kleinsten Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Wat is er aan de hand in Viesvuilland? is een educatieve workshop op maat van de allerkleinsten,

Nadere informatie

Sociaal aan de slag met voedseloverschotten!

Sociaal aan de slag met voedseloverschotten! Sociaal aan de slag met voedseloverschotten! Trefmoment Voedselverlies in de Welzijnssector Brussel 20 maart 2018 Etienne Rubens KOMOSIE Wie is KOMOSIE? gezamenlijke communicatie (2002) sociale economie

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 20 augustus 2013;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 20 augustus 2013; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2004 betreffende de subsidiëring van bepaalde werken, leveringen en diensten die in het Vlaamse Gewest

Nadere informatie

SYNTHESERAPPORT EVALUATIE WETENSCHAPPELIJKE OLYMPIADES SAMENVATTING

SYNTHESERAPPORT EVALUATIE WETENSCHAPPELIJKE OLYMPIADES SAMENVATTING SYNTHESERAPPORT EVALUATIE WETENSCHAPPELIJKE OLYMPIADES SAMENVATTING Studiedienst en Prospectief Beleid 1 Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Vlaamse Overheid Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030

Nadere informatie

Europese projecten in de praktijk. Maandag 8 december, Provincie West-Vlaanderen

Europese projecten in de praktijk. Maandag 8 december, Provincie West-Vlaanderen Europese projecten in de praktijk Maandag 8 december, Provincie West-Vlaanderen Europese projecten in de praktijk Waarom een Europees project? Hoe begin je aan een Europees project? Hoe stel je de aanvraag

Nadere informatie

DUURZAAMHEID ALS UITGANGSPUNT VOOR HET BELEID

DUURZAAMHEID ALS UITGANGSPUNT VOOR HET BELEID DUURZAAMHEID ALS UITGANGSPUNT VOOR HET BELEID BURGEMEESTERCONVEN ANT BURGEMEESTERCONVEN ANT Wie? Wat? Waar? Hoe ZAVENTEM SPORT SPOORLOOS! 1. EEN INTEGRALE AANPAK Puntensysteem subsidiereglement sportclubs

Nadere informatie

De natuur als gezelschap

De natuur als gezelschap De natuur als gezelschap Andere werkiches uit deze reeks zijn: Een bloemetje voor jou, omdat ik Maak je eigen bloemenweide. Knus en gezellig. Creëer een zithoek in je tuin. Kriebel- en krabbelbeestjes.

Nadere informatie

Databank verenigingen: handleiding

Databank verenigingen: handleiding Databank verenigingen: handleiding 01.03.2014 HOE VRAAG IK PROJECTSUBSIDIES AAN? REGLEMENT VOOR INTERCULTURELE INITIATIEVEN Van zaterdag 1 maart tot en met dinsdag 1 april 2014. Inhoud Wat is een projectsubsidie?

Nadere informatie

Dimarso-onderzoek naar de effectiviteit van de Bloso sensibiliseringscampagne Sportelen, Beweeg zoals je bent

Dimarso-onderzoek naar de effectiviteit van de Bloso sensibiliseringscampagne Sportelen, Beweeg zoals je bent Dimarso-onderzoek naar de effectiviteit van de Bloso sensibiliseringscampagne Sportelen, Beweeg zoals je bent Nadat uit onderzoek bleek dat minder dan een kwart van de 50-plussers voldoende beweegt of

Nadere informatie

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren,

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren, Vrijdag 10 september 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Comité van de Regio s Resource Efficient Europa Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau,

Nadere informatie

Sessie 29. Ik kies voor advies. Wim Van Roy & Kevin Buydts

Sessie 29. Ik kies voor advies. Wim Van Roy & Kevin Buydts Sessie 29 Ik kies voor advies Wim Van Roy & Kevin Buydts Samenwerking De Wakkere Burger vzw Voor participatie-democratie open geest bij het beleid info voor actieve burgers Evaluaties en verandertrajecten

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR DE (KANDIDAAT-)HUURDER (Eerste) Hulp in geval van problemen

HANDLEIDING VOOR DE (KANDIDAAT-)HUURDER (Eerste) Hulp in geval van problemen HANDLEIDING VOOR DE (KANDIDAAT-)HUURDER (Eerste) Hulp in geval van problemen WAARVOOR KAN JE BIJ ONS TERECHT? Het SVK biedt je een woning aan. Ook de SVK s werken met een wachtlijst. SVK s geven voorrang

Nadere informatie

Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek

Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek Geachte leerkrachten en directies, Beste jongens en meisjes,

Nadere informatie

WAT IS DE SITUATIE VANDAAG?

WAT IS DE SITUATIE VANDAAG? WAT IS DE SITUATIE VANDAAG? KNOKKE Blokkersdijk Sint-Annabos E34 Charles de Costerlaan Vlietbos Middenvijver R1 Zwijndrecht Blancefloerlaan P. Coplaan Galgenweel Burchtse Weel E17 GENT Burcht Schelde WAT

Nadere informatie

VERENIGING WAAR ARMEN HET WOORD NEMEN

VERENIGING WAAR ARMEN HET WOORD NEMEN Koning Albert II-laan 35, bus 31 1030 Brussel T 02 553 34 34 F 02 533 34 35 contact@zorginspectie.be VERENIGING WAAR ARMEN HET WOORD NEMEN Naam: Adres: Tel: Fax: Email: Opdrachtnummer: Datum opdracht:

Nadere informatie

Flankerend beleid Hoe de invoering van de omgevingsvergunning faciliteren?

Flankerend beleid Hoe de invoering van de omgevingsvergunning faciliteren? Flankerend beleid Hoe de invoering van de omgevingsvergunning faciliteren? DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN De omgevingsvergunning Een co-creatie van De Vlaamse overheid

Nadere informatie

VR DOC.1268/2

VR DOC.1268/2 VR 2016 2511 DOC.1268/2 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van een vernieuwend en verbreed laagdrempelig initiatief inzake gezinsondersteuning voor aanstaande gezinnen en gezinnen

Nadere informatie

Circulaire Economie in de bouwsector. Veerle Labeeuw (Team Vlaams Materialenprogramma, OVAM) Jiska Verhulst (Directeur Plan C vzw) 15 maart 2016

Circulaire Economie in de bouwsector. Veerle Labeeuw (Team Vlaams Materialenprogramma, OVAM) Jiska Verhulst (Directeur Plan C vzw) 15 maart 2016 Circulaire Economie in de bouwsector Veerle Labeeuw (Team Vlaams Materialenprogramma, OVAM) Jiska Verhulst (Directeur Plan C vzw) 15 maart 2016 WIE? Sinds 2012 Historiek van afvalbeleid naar Kleine regio,

Nadere informatie

Bouwen en milieu. Milieu integreren in uw bouwproject 19 maart 2010, Gent. Arne Daneels, LNE

Bouwen en milieu. Milieu integreren in uw bouwproject 19 maart 2010, Gent. Arne Daneels, LNE Milieu integreren in uw bouwproject 19 maart 2010, Gent (www.voetafdruk.be; wwf) - impact Energie Lucht Bodem Trends Ruimtegebruik - impact Energie Lucht Bodem Trends grondstoffengebruik - afval - impact

Nadere informatie

MAATWERKAFDELING - AANVRAAG VAN EEN CONTINGENT AAN WERKONDERSTEUNENDE MAATREGELEN

MAATWERKAFDELING - AANVRAAG VAN EEN CONTINGENT AAN WERKONDERSTEUNENDE MAATREGELEN AFDELING SOCIALE ECONOMIE EN WERKBAAR WERK Koning Albert II-laan 35 bus 20 1030 BRUSSEL www.socialeeconomie.be MAATWERKAFDELING - AANVRAAG VAN EEN CONTINGENT AAN WERKONDERSTEUNENDE MAATREGELEN Naar aanleiding

Nadere informatie

CEF procedures in Vlaanderen. Olivier Vandersnickt Brussel

CEF procedures in Vlaanderen. Olivier Vandersnickt Brussel CEF procedures in Vlaanderen Olivier Vandersnickt 06-11-2014 Brussel Algemene principes Afgelijnde taakverdeling met federale overheid en andere gewesten omtrent TEN-T netwerk en CEF dossiers. Overeenkomstig

Nadere informatie

CEF procedures in Vlaanderen

CEF procedures in Vlaanderen CEF procedures in Vlaanderen 1 1 Vlaamse CEF Infodag 2016 Olivier Vandersnickt, Pim Bonne & Heleen Claes 07-11-2016 Brussel 2 CEF 2016: Een project indienen Lees de oproepen, de werkprogramma s zeer goed

Nadere informatie

Gezondheid & verkeer: de rol van lokale besturen. Stefanie Vanhoutte Medisch milieukundige Logo Midden-West-Vlaanderen 2 december 2013

Gezondheid & verkeer: de rol van lokale besturen. Stefanie Vanhoutte Medisch milieukundige Logo Midden-West-Vlaanderen 2 december 2013 Gezondheid & verkeer: de rol van lokale besturen Stefanie Vanhoutte Medisch milieukundige Logo Midden-West-Vlaanderen 2 december 2013 Inhoud Uitgangspunt & feiten Waarom lokaal? Hoe? Wat kan je concreet

Nadere informatie

LIFE + Stand van zaken Mogelijkheden voor financiering Natura Caroline Thys secretariaat-generaal Departement Leefmilieu, Natuur en Energie

LIFE + Stand van zaken Mogelijkheden voor financiering Natura Caroline Thys secretariaat-generaal Departement Leefmilieu, Natuur en Energie LIFE + Stand van zaken Mogelijkheden voor financiering Natura 2000 Caroline Thys secretariaat-generaal Departement Leefmilieu, Natuur en Energie 1. Situering 2. Doelstellingen pijler Natuur en biodiversiteit

Nadere informatie

PROJECTOPROEP 2018 Zero Afval Horeca en Voedingszaken. Formulier DEEL I: IDENTIFICATIE VAN DE PROJECTVERANTWOORDELIJKE

PROJECTOPROEP 2018 Zero Afval Horeca en Voedingszaken. Formulier DEEL I: IDENTIFICATIE VAN DE PROJECTVERANTWOORDELIJKE Voorbeeld om de inschrijving voor te bereiden. Gebruik het online inschrijvingsformulier voor de officiële inschrijving. Dit is terug te vinden op https://leefmilieu.brussels/themas/afvalgrondstof/strategie-en-acties-van-hetgewest/projectoproep-2018-zero-afval-horeca-en

Nadere informatie

SO-mailing - 12 februari 2013 - Nr.1

SO-mailing - 12 februari 2013 - Nr.1 12-02-2013 Samenwerkingsovereenkomst Vlaams Gewest gemeenten/steden/provincies Centraal Aanspreekpunt Lokale Overheden SO-mailing - 12 februari 2013 - Nr.1 1. SO 2008-2013: indiening rapportering 2012

Nadere informatie

VOOR DE UITVOERING VAN DUURZAME PROJECTEN IN LIJN MET DE GEWESTELIJKE 'GOOD FOOD -STRATEGIE

VOOR DE UITVOERING VAN DUURZAME PROJECTEN IN LIJN MET DE GEWESTELIJKE 'GOOD FOOD -STRATEGIE PROJECTOPROEP 2019 - VERENIGINGEN VOOR DE UITVOERING VAN DUURZAME PROJECTEN IN LIJN MET DE GEWESTELIJKE 'GOOD FOOD -STRATEGIE KANDIDATUURDOSSIER Het kandidatuurdossier moet, naar behoren ingevuld en ondertekend,

Nadere informatie

Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Bekijk de online versie

Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Bekijk de online versie www.milieueducatie.be Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Bekijk de online versie nr. 60 - april 2015 Noteer alvast in je agenda! Openingsfeest Week van de Bij Activiteiten De Vroente Activiteiten De Nachtegaal

Nadere informatie

Vacature bij de OVAM. 2 beleidsmedewerkers Vlaamse partners Vlaanderen Mooi

Vacature bij de OVAM. 2 beleidsmedewerkers Vlaamse partners Vlaanderen Mooi Vacature bij de OVAM 2 beleidsmedewerkers Vlaamse partners Vlaanderen Mooi Afdeling: Team: Niveau: Graad: Contract: Standplaats: Afval- en Materialenbeheer (AMB) Vlaanderen Mooi Niveau A Adjunct van de

Nadere informatie

PROJECTSUBSIDIE VOOR SENSIBILISERING ROND MILIEU EN NATUUR

PROJECTSUBSIDIE VOOR SENSIBILISERING ROND MILIEU EN NATUUR MILIEURAAD PROJECTSUBSIDIE VOOR SENSIBILISERING ROND MILIEU EN NATUUR Omschrijving en doelstellingen De milieuraad wenst de bevolking van Oudenaarde te sensibiliseren voor milieuzorg in de ruime zin van

Nadere informatie

Infosessies IMJV 2009

Infosessies IMJV 2009 21 januari 2009 Elektronische Nieuwsbrief In de kijker: Uw gepersonaliseerde aangifteformulier NIEUWE EXCELTOOL VOOR DE AFVALSTOFFEN- MELDING -internetloket: wat wijzigt er? Inhoud: aangifte 2009 2 Wat

Nadere informatie

Ontheffing tot het opstellen van een MER

Ontheffing tot het opstellen van een MER Vlaamse overheid Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Afdeling Milieu-, Natuur- en Energiebeleid, Dienst Mer Koning Albert II-laan 20, bus 8 1000 BRUSSEL Tel: 02/553.80.79 fax: 02/553.80.75 Ontheffing

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer:. 1406653 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Ouderenbeleid programmatie

Nadere informatie

ERKENDE, NIET-GESUBSIDIEERDE SPORTFEDERATIES

ERKENDE, NIET-GESUBSIDIEERDE SPORTFEDERATIES RAPPORTERING 2015 ERKENDE, NIET-GESUBSIDIEERDE SPORTFEDERATIES DECREET VAN 13 JULI 2001 HOUDENDE DE REGELING VAN DE ERKENNING EN SUBSIDIËRING VAN DE VLAAMSE SPORTFEDERATIES, DE KOEPELORGANISATIE EN DE

Nadere informatie

OpleidingsCV. Handleiding 03/2017

OpleidingsCV. Handleiding 03/2017 OpleidingsCV Handleiding 03/2017 VOLTA Kruispunt voor elektrotechniek Carrefour de l électrotechnique Inhoudstafel Tips & Tricks Symbolen/icoontjes die je in het CV geregeld zal tegenkomen Aanmelden Overzicht

Nadere informatie

Beleidsprogramma 'Materiaalbewust bouwen in kringlopen'

Beleidsprogramma 'Materiaalbewust bouwen in kringlopen' Beleidsprogramma 'Materiaalbewust bouwen in kringlopen' Philippe Van de Velde OVAM, Afdeling Afvalstoffen en Materialenbeheer, team eindverwerking en bouw Staalbouwdag 2014 Brussel 27 november 2014 Inhoud

Nadere informatie

BETREFT: plan MER screening

BETREFT: plan MER screening Vlaamse overheid Adviezen en Vergunningen Antwerpen Lange Kievitstraat 111-113 bus 63 2018 ANTWERPEN T 03 224 63 14 aves.ant.anb@lne.vlaanderen.be Stad Antwerpen Bedrijfseenheid Stadsontwikkeling Francis

Nadere informatie

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten FAQ Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 Wie kan aanvragen?... 4 1.1 Kan een feitelijke vereniging indienen? 4 1.2 Kan eenzelfde aanvrager

Nadere informatie

Agentschap voor Overheidspersoneel <overheidspersoneel@vlaanderen.be> Verzonden: vrijdag 7 februari 2014 9:36 Onderwerp: AgO Informeert 42

Agentschap voor Overheidspersoneel <overheidspersoneel@vlaanderen.be> Verzonden: vrijdag 7 februari 2014 9:36 Onderwerp: AgO Informeert 42 Van: Agentschap voor Overheidspersoneel Verzonden: vrijdag 7 februari 2014 9:36 Onderwerp: AgO Informeert 42 nummer 42 februari 2014 In deze editie: > Nieuws > Oproep

Nadere informatie

Departement Leefmilieu, Natuur en Energie ZOEKT EEN STRAFFE MEDEWERKER

Departement Leefmilieu, Natuur en Energie ZOEKT EEN STRAFFE MEDEWERKER /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Departement Leefmilieu, Natuur en Energie ZOEKT EEN STRAFFE MEDEWERKER Voltijds Coördinator Secundair Onderwijs

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? boekje-105x105-def.indd 1 30-01-2009 12:05:22 1,2,3,..., 10 stappen boekje-105x105-def.indd 2 30-01-2009 12:05:23 Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees

Nadere informatie

Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van XXX houdende de erkenning en subsidiëring van milieu- en natuurverenigingen

Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van XXX houdende de erkenning en subsidiëring van milieu- en natuurverenigingen Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van XXX houdende de erkenning en subsidiëring van milieu- en natuuren Tabel met activiteiten KEUZEWIJZER Deze tabel geeft de invulling van de activiteiten

Nadere informatie

Wat weten de buurtbewoners over het Closing the Circle project REMO?

Wat weten de buurtbewoners over het Closing the Circle project REMO? Locals Enquête 15-16: 1 Wat weten de buurtbewoners over het Closing the Circle project REMO? Houthalen Helchteren 1 februari 16 Communicatie werkgroep CtC Locals Enquete 15-16: 2 Eerst een aantal randopmerkingen:

Nadere informatie

Artikel 3. Deze overeenkomst beoogt de volgende doelstellingen :

Artikel 3. Deze overeenkomst beoogt de volgende doelstellingen : DE PROVINCIE OOST-VLAANDEREN EN BOSGROEP VLAAMSE ARDENNEN vzw Tussen enerzijds de Provincie Oost-Vlaanderen, vertegenwoordigd door de Bestendige Deputatie, waarvoor optreden de heer A. Denys, gouverneur,

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? 1,2,3,..., 10 stappen Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees rustig de tien stappen. Ze inspireren je om fit te blijven in je hoofd en hebben al heel

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING G - SPORTDAG EUROPEAN DISABILITY CARD NIEUWE WET PRIVACY OPSTARTEN WERKGROEPEN OPENDEURDAG OP DE WARANDE

ALGEMENE VERGADERING G - SPORTDAG EUROPEAN DISABILITY CARD NIEUWE WET PRIVACY OPSTARTEN WERKGROEPEN OPENDEURDAG OP DE WARANDE 14 mei 2018 G - SPORTDAG EUROPEAN DISABILITY CARD NIEUWE WET PRIVACY OPSTARTEN WERKGROEPEN OPENDEURDAG OP DE WARANDE WETTEREN : SPORTIEF OP WEG NIEUWS VAN DE SPORTDIENST De inclusieve G sportdag vindt

Nadere informatie

Agentschap Zorg en Gezondheid

Agentschap Zorg en Gezondheid Agentschap Zorg en Gezondheid Luchtverontreiniging en geluidshinder in lokale mobiliteitsplannen en lokale ruimtelijke-ordeningsplannen. Resultaten gemeentebevraging 14 december 2016 Wouter Samyn Partner

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van sportieve evenementen

Subsidiereglement voor ondersteuning van sportieve evenementen Subsidiereglement voor ondersteuning van sportieve evenementen Goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2013 Bekendgemaakt op 19 december 2013 Inhoudstafel - Artikel 1. Doel - Artikel 2. Doelgroep

Nadere informatie

Resultaat opvraging perceel gelegen in Lanaken afdeling LANAKEN 3 AFD/REKEM/, sectie B met perceelnummer 1345/00E000 [73064B1345/00E000]

Resultaat opvraging perceel gelegen in Lanaken afdeling LANAKEN 3 AFD/REKEM/, sectie B met perceelnummer 1345/00E000 [73064B1345/00E000] Informatievraag Vlaamse Voorkooprechten Gegevens opvraging Ordernummer: O2019-0073680 Datum opzoeking: 3/04/2019 Referentienummer: Hilarion Thanslaan 43 Zoekdata: Hilarion Thanslaan 43, 3620 - Lanaken

Nadere informatie