Dirk Verbist (moderator): directeur bij FOV + lid van SARC sociaal cultureel werk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dirk Verbist (moderator): directeur bij FOV + lid van SARC sociaal cultureel werk"

Transcriptie

1 Verslag inspiratiedag lokaal cultuureducatiebeleid D2 Cultuureducatie: wat mag dat kosten? Hoe wordt er op lokaal niveau omgegaan met budgetten voor cultuureducatie? Staan deze onder druk in tijden van crisis? Als men keuzes moet maken, focust men dan op deelaspecten van cultuureducatie? Of plooien organisaties en besturen zich terug op hun kernwerking, waar cultuureducatie niet altijd toe behoort? Hoe kan de kwaliteit en diversiteit inzake cultuureducatie in tijden van budgettaire krapte toch gewaarborgd worden? Schuif mee aan tafel en debatteer met enkele ervaringsdeskundigen over de middelenkwestie. Panelleden: Tijs Vastesaeger (kabinetschef van de schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen, stad Gent), Wilfried Ramaekers (cultuurfunctionaris Herk de Stad), Yves Rosseel (directeur ARhus), Karen Maes (coördinator Fonds voor Vrijetijdsparticipatie), Annick Schramme (coördinator master Cultuurmanagement Universiteit Antwerpen) Moderator: Dirk Verbist (directeur FOV) 1 Inleiding op het debat en voorstelling van de sprekers Annick Schramme: hoogleraar en coördinator van de master cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen en aan de Antwerp Management School. Zij vervult ook bestuursfuncties binnen de culturele sector in Vlaanderen en Nederland. Yves Roseel: algemeen directeur van vzw het portaal (Roeselare). Karen Maes: coordinator Fonds Vrijetijdsparticipatie Dirk Verbist (moderator): directeur bij FOV + lid van SARC sociaal cultureel werk Wilfried Ramaekers: afdelingshoofd Vrije Tijd in cc Herk de Stad Wies Callens: verantwoordelijk voor beleid en zakelijke leiding Aifoon. 2 Vragen en discussiepunten 2.1 Het decreet lokaal cultuurbeleid wil een hefboom zijn voor meer cultuureducatie. Maar de hefboom kraakt onder het gewicht van de besparingen Wilfried Ramaekers Context: Herk de stad ligt in platteland => context is zeer bepalend Afdelingshoofd vrije tijd: decreet cultuureducatie biedt kansen. Er is nog steeds geen politiek beleidsakkoord in de gemeente. Er is wel een nota, maar die hebben de medewerkers nog niet gezien. Er is ook geen aanspreekpunt. Als gevolg hiervan is er een tekortschieten in informatie geven aan beleidsmakers.

2 2.1.2 Karen Maes Voornamelijk vanuit kansengroepen In cultuurbeleid aandacht voor kansengroepen, maar nog stap verder. Gemeenten + organisaties moeten uitgedaagd worden door voorbeelden uit de praktijk. In het werkveld weten veel organisaties niet hoe ze moeten beginnen Yves Roseel Spreekt vanuit gevoel Cultuureducatie + 18 biedt opportuniteit Veel klantengegevens waar niets mee gedaan wordt. Leerplicht stopt op 18 jaar en daarna wordt opnieuw doelgroepen in kaart gebracht. Maar eigenlijk zijn zij al bekend. Gevens zijn al aanwezig (maar owv privacy redenen kunnen we de info niet verkrijgen). CRM systeem kan misschien de oplossing zijn. Het biedt mogelijkheid om levenslange trajecten in kaart te brengen Wies Callens Cultuureducatie (wat valt er allemaal onder?) is een heel breed begrip. Dat kan kansen bieden, maar ook bedreigingen. Kans: er valt heel veel onder (DKO, volkshogescholen, ) => veel spelers die divers zijn. Het is een kans om alle dingen samen te brengen en op lokaal niveau samen te brengen. Het hele spectrum tonen is ook belangrijk, niet de kleine organisaties apart en versnippering tonen. 2.2 Cultuureducatie krijgt op haar eentje nooit haar zaak verdedigd bij de schepenen (van welzijn, economie, ) Moeten de cultuureducatiespelers synergieën opzoeken? Wat zijn spitsvondige synergieën? Wie zijn medestanders in die strijd (al dan niet zichtbaar)? Wie zijn concurrenten? Yves Rosseel Democratie krijgt de politici die het verdient. Cultuurmensen moeten zeer mondig zijn. Opdracht: lokale en bovenlokale politici opleiden. Hen overtuigen van belang van cultuureducatie. Intersectoraal gaan denken is cruciaal. Maar politici denken nog steeds in hokjes van cultuur. Actoren uitnodigen bij andere sectoren (bv economie, welzijn, ). De sectoren in contact brengen met andere netwerken, bv culturele sectoren in contact brengen met niet culturele sectoren. Partners moeten ruimer gezocht worden Annick Schramme In kaart brengen: cijfers (zoveel procent van totale budget wordt gegeven aan lokaal cultuurbeleid). Dit is nu nog niet gedaan. Cultuur in verbinding: verbinding tussen beleidsdomeinen. Hoe kan je dat verdedigen binnen lokaal cultuur? Cultuur moet onderwijs overtuigen en dat is moeilijk, maar kan niet onoverkomelijk zijn Wies Callens Voorbeeld: danseducatie valt in veel gemeenten niet onder cultuur, maar onder sport. Nodig je collega uit om mee samen te gaan vechten voor budget. Zwakte: dansschool krijgt budget, maar er vallen andere projecten uit de boot. Verbindingen moeten aangetoond worden en good practices moeten als voorbeeld dienen.

3 2.2.4 Wilfried Ramaekers Concurrenten in Herk de stad: secretaris. Er zijn kansen, maar de secretaris wil bij kerntaken blijven en stelt zich niet open voor kansen. Integendeel, hij ziet vernieuwingen en verbindingen als een bedreiging. Belangrijk: voed uw schepenen op! Hoe het belang van cultuureducatie in de verf te zetten? Annick Schramme Begrip vrije tijd moet weg, cultuur is beter. Cultuureducatie heeft als nadeel dat het effect niet gemeten kan worden. Maar meten is zeer belangrijk voor politieke legitimatie. In nadeel kan een voordeel zitten: blijven benadrukken van belang van culturele competentie. Het gaat over waarde van cultuur in de brede zin. Zwakte: cultuur definieert zelf cultuureducatie, maar eigenlijk zouden andere sectoren cultuureducatie ook moeten definiëren Karen Maes Waarde van cultuureducatie in de verf zetten vanuit andere sectoren. Dit is al aanwezig (bv: OCMW, verenigingen waar armen het woord nemen), maar vaak vanuit beschermde context (binnen organisatie). Er is meer uitwisseling tussen cultuur en welzijn nodig Annick Schramme Participatie verhogen is van jongs af aan beginnen. Dus voornamelijk binnen schoolse context Yves Rosseel Voorstander van meten. Ook binnen culturele sector. Te weinig doelstellingen en instrumenten op voorhand vast gesteld. Gevaar van meten: wat meet je? Karen Maes Vooral kwalitatief meten. De overheid overtuigen: ook al zijn de projecten/resulaten klein, de duurzame samenwerking is belangrijk en van hoge kwaliteit. Het gaat wel op termijn meer effect hebben. Op de tafel durven kloppen en voor 100% achter jouw project staan. 2.3 Never waste a good crisis. Dankzij de besparingen kunnen we eindelijk creatief en vooral innovatief zijn Zoeken naar innovatieve methoden. Een project opzetten met weinig geld, is perfect mogelijk. Maar nadien mag het beleid niet denken dat de culturele sector geen geld meer nodig heeft. Nog steeds sterke argumenten hebben om voldoende budget te verkrijgen voor de culturele werking Wies Callens Ondersteuning is niet alleen financieel. Ook technici, uitleendienst, mag niet uit het oog verloren worden, want is belangrijke investering Karen Maes Veel projectmiddelen aanwezig => zeker gebruiken, maar ook structurele middelen niet uit het oog verliezen.

4 Zwakte: na projecten voldoende expertise om met weinig middelen het project verder te zetten. Maar probleem: niet elk jaar hetzelfde project opzetten. Gevolg: verdwijnen van expertise en goesting om projecten op te zetten. 4.1 Schoonouder (m/v), laat ons nooit alleen! Het planlastverminderingsdecreet dreigt de afstand tussen de lokale besturen en de Vlaamse overheid te vergroten. De interne staatshervorming heeft de cultuurbudgetten van de provincies beperkt. Zien we hier ook rond cultuureducatie een terugtrekkende bovenlokale overheid? Is dit bedreigend voor de budgettaire discussies ter plaatse of speelt dit niet zo'n grote rol. Moeten of kunnen zij hier een rol in blijven spelen? Zo ja, welke? Karen Maes Autonomie bij bovenlokale besturen leggen. Vlaamse overheid: kansengroepen niet uit het oog verliezen. Steunpunten kunnen rol spelen in het naar boven halen in alles wat in de buik zit van vele mensen. Vlaamse overheid voldoende ondersteuning geeft, maar op tijd los laat. 3 Conclusies Op lokaal niveau moet er transparantie komen over het beleid op lokaal niveau. Cultuureducatie is een breed begrip. De kans op lokaal niveau is de versnippering tegen gaan en kleine spelers samenbrengen. Cultuureducatie is niet enkel belangrijk binnen de culturele sector. Intersectoraal werken is cruciaal. De verschillende sectoren moeten één front vormen en strijden naar hetzelfde doel. Zij mogen elkaar niet als concurrenten zien. Het effect van cultuureducatie is moeilijk te meten. Daarom moeten er manieren gevonden worden om dit effect op een kwalitatieve manier te meten. Het effect mag niet enkel vanuit de culturele sector in de verf gezet worden, maar kan ook vanuit andere sectoren. De schepenen overtuigen aan de hand van good practices. Projecten kunnen opzetten met een klein budget, maar argumenten hebben om wel geld te krijgen vanuit het beleid. Naast geld niet de andere ondersteuningsmiddelen uit het oog verliezen (infrastructuur, uitleen, ). Ook deze zijn belangrijk. 4 Varia Aanvullingen vanuit het publiek: Argument cultuureducatie verantwoorden: rolmodellen creeëren. Niet vies zijn van mediastratgieën gebruiken. Voorsprong als je je laat inspireren door collega s vanuit andere sectoren. Kijken naar bv doelstellingen binnen een andere sector en die omzetten naar eigen sector. Cultuureducatie is een middel tot een doel die veel partners samen willen bereiken. Vanuit cultuur naar ander partners stappen. Cultuur als middel zien, maar zeker ook als doel. Naar collega s gaan en zeggen: wij hebben hetzelfde doel. Weinig middelen, dus niet alleen de culturele sector kan alles dragen. Gemeenschappelijke doelstellingen binnen cultuureducatie zijn ontontbeerlijk.

5 Cultuureducatie als middel met weinig budget => manier op schepenen te overtuigen (lukt meestal wel op te overtuigen) Jeugd en muziek Vlaanderen: schooldirecteuren samen gebracht en meeting voor de schepen georganiseerd. Zeer beperkte subsidiëring: is mogelijkheid geven om deel te nemen aan projecten. Gevolg: interessante projecten in verschillende scholen. Niet enkel schepenen van cultuur overtuigen, want hij is niet alleen binnen het schepencollege

Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie

Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie Waarom was dit nodig? Structuur al 25 jaar ongewijzigd: wel steeds uitgebreid en aangebouwd, maar niet consequent, verkokerd Doelstellingen organisatie Modern

Nadere informatie

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Inhoud 1. Van waar komen we? 2. Vrijetijdsparticipatie: Drempels 3. Het Participatiedecreet 4. De lokale afsprakennota vrijetijdsparticipatie Van waar komen

Nadere informatie

Decreet Bovenlokale Cultuurwerking

Decreet Bovenlokale Cultuurwerking 2020 Decreet Bovenlokale Cultuurwerking Van 15 juni 2018 Decreet Bovenlokale Cultuurwerking Traject besluitvorming: Goedkeuring Vlaamse Regering op 15 juni 2018 Uitvoeringsbesluit goedkeuring Vlaamse Regering

Nadere informatie

WIJ, SCHEPENEN VAN SPORT

WIJ, SCHEPENEN VAN SPORT WIJ, SCHEPENEN VAN SPORT TOP 5 : uitdagingen en kansen Afslanking provincies Sectorale subsidies in Gemeentefonds Clustering in Vrije Tijd Lokale Monitoring over vrije tijd en sport Bovenlokale sportinfrastructuur

Nadere informatie

Lokale netwerken vrijetijdsparticipatie MIA. Trefdag Sportparticipatie Lamot 4 december 2014

Lokale netwerken vrijetijdsparticipatie MIA. Trefdag Sportparticipatie Lamot 4 december 2014 Lokale netwerken vrijetijdsparticipatie van MIA Trefdag Sportparticipatie Lamot 4 december 2014 Tatjana Van Driessche Stafmedewerker lokale netwerken en sportparticipatie tatjana@demos.be Inge Van de Walle

Nadere informatie

Beleidslijnen

Beleidslijnen Beleidslijnen 2013-2014 De Spil is er klaar voor! Wij willen de komende 6 jaar gestaag werken aan de kwaliteit van onze werking zodat De Spil in Roeselare een cultuurcentrum van en voor iedere Roeselarenaar

Nadere informatie

5 november 2012. Vlaamse beleidsprioriteiten voor het lokaal cultuurbeleid

5 november 2012. Vlaamse beleidsprioriteiten voor het lokaal cultuurbeleid Vlaamse beleidsprioriteiten voor het lokaal cultuurbeleid Lokaal Cultuurbeleid: wetgevend kader Decreet van 6 juli 2012 betreffende het lokaal cultuurbeleid Besluit van de Vlaamse Regering van 26 oktober

Nadere informatie

Maandag 26 maart Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Maandag 26 maart Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Maandag 26 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Uitreiking Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultuurmanagement i.s.m. Bilsen Fonds - Antwerpen

Nadere informatie

Verslag cluster 8: Culturele competentie

Verslag cluster 8: Culturele competentie Voormiddag Verslag cluster 8: Culturele competentie Moderator: Bart Dierick Verslag: Pascal Verschueren Wat is de juiste definitie van culturele competentie en voor interculturele competentie? In de teksten

Nadere informatie

10 klimaatmaatregelen voor innovatie

10 klimaatmaatregelen voor innovatie 10 klimaatmaatregelen voor innovatie We hebben als overheid de ambitie om bij de te dragen in Vlaanderen als topregio. Vandaag leven we in een context van beperking. Van meer, met minder. En nóg meer met

Nadere informatie

Ervaringsdeskundige SWOT rond werk en welzijn

Ervaringsdeskundige SWOT rond werk en welzijn Ervaringsdeskundige SWOT rond werk en welzijn Ervaringsdeskundigheid ervaringen: vanuit eigen beleving Deskundigheid: niet het individuele verhaal is belangrijk, wel de gemeenschappelijke conclusies Hoe

Nadere informatie

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden FAQ Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 Wie kan aanvragen?... 3 1.1 Moet een projectvereniging voor een IGS opgericht zijn

Nadere informatie

ZIJ AAN ZIJ TEGEN KINDERARMOEDE

ZIJ AAN ZIJ TEGEN KINDERARMOEDE ZIJ AAN ZIJ TEGEN KINDERARMOEDE Ervaringen uit de pilootgemeenten Tinne Mertens CEBUD 1 EEN VEILIGE KINDERTIJD 2 Projectfinanciering Provincie Antwerpen CEBUD (Thomas More) en Welzijnszorg Kempen Verloop

Nadere informatie

Vraagstelling over de interne staatshervorming

Vraagstelling over de interne staatshervorming Vraagstelling over de interne staatshervorming Hoorzitting Commissie Binnenlands Bestuur Vlaams Parlement 24 november 2010 Vereniging Vlaamse Cultuur en gemeenschapscentra Paul Sergier, directeur Invalshoek

Nadere informatie

Luc Dequick/BPC/Parantee

Luc Dequick/BPC/Parantee Luc Dequick/BPC/Parantee Sessie 9: Sport voor mensen met een gezondheidsbeperking - Wie kent G-sport al? - Wie heeft een eigen G-werking? - Wat zijn jullie verwachtingen van deze sessie? - Vragen die jullie

Nadere informatie

Subsidies en fondsen: Kansen voor de sport

Subsidies en fondsen: Kansen voor de sport Subsidies en fondsen: Kansen voor de sport www.sportsubsidie.nl 1 Wat doe ik? Subsidieonderzoek Subsidies aanvragen (meestal no cure, no pay) Strategisch subsidieadvies Deskundigheidsbevordering Programma

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING,

DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING, Ministerieel besluit van 29 mei 2002 houdende vastlegging van de structuur van een gemeentelijk cultuurbeleidsplan, een beleidsplan van een bibliotheek en een beleidsplan van een cultuurcentrum DE VLAAMSE

Nadere informatie

Mijn lokaal bestuur als samenwerkende organisatie. OCMW en gemeentebestuur

Mijn lokaal bestuur als samenwerkende organisatie. OCMW en gemeentebestuur Mijn lokaal bestuur als samenwerkende organisatie OCMW en gemeentebestuur Een nieuw Decreet Lokaal Bestuur Decreet Lokaal Bestuur zegt veel Politieke (re)organisatie Gemeenteraad = OCMW-raad Schepencollege

Nadere informatie

EENVRIJETIJDSBELEIDVOOR KINDERENIN ARMOEDE

EENVRIJETIJDSBELEIDVOOR KINDERENIN ARMOEDE EENVRIJETIJDSBELEIDVOOR KINDERENIN ARMOEDE Vanuit jeugddienstperspectief VVJ Vereniging Vlaamse Jeugddiensten vzw Ossenmarkt 3 2000 Antwerpen T 03 821 06 06 F 03 821 06 09 E info@vvj.be W www.vvj.be Eenvrijetijdsbeleidvoorkinderen

Nadere informatie

brugfiguren 5 praktische aanbevelingen voor organisaties die een beroep doen op

brugfiguren 5 praktische aanbevelingen voor organisaties die een beroep doen op 5 praktische aanbevelingen voor organisaties die een beroep doen op brugfiguren Jouw organisatie wil een brugfiguur inzetten. Met welke factoren moet je rekening houden? Hier vind je vijf essentiële voorwaarden

Nadere informatie

Toespraak Sven Gatz Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel CultuurContentement Brussel, dinsdag 13 maart 2018.

Toespraak Sven Gatz Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel CultuurContentement Brussel, dinsdag 13 maart 2018. Toespraak Sven Gatz Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel CultuurContentement Brussel, dinsdag 13 maart 2018 Dames en heren, - Het wordt een interessant jaar! Het proces van de overdracht van de

Nadere informatie

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Een initiatief van de EU Sinds 2010 actie door Europese middenveld en lidstaten voor een dergelijk jaar Inspiratie 1975 Europees Jaar van het Bouwkundig

Nadere informatie

COACHING VERKEERSVEILIGHEID VOOR GEMEENTEN VOOR EEN KWALITATIEF LOKAAL VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID

COACHING VERKEERSVEILIGHEID VOOR GEMEENTEN VOOR EEN KWALITATIEF LOKAAL VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID Kirsten De Mulder Teamverantwoordelijke vorming professionals VSV COACHING VERKEERSVEILIGHEID VOOR GEMEENTEN VOOR EEN KWALITATIEF LOKAAL VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID AANLEIDING Verkeersveiligheid verbeteren

Nadere informatie

BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING. congres voor lokale besturen. gent

BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING. congres voor lokale besturen. gent BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING congres voor lokale besturen gent 29 mei 2018 DURVEN MET DIENSTVERLENING gent 29 mei 2018 De VVSG communiceert met haar leden en partners De Vereniging van Vlaamse

Nadere informatie

IN WELKE CONTEXT WERKEN DE CULTUUR- EN GEMEENSCHAPSCENTRA? Ontmoetingsdag CC Strombeek Donderdag 7 september 2017

IN WELKE CONTEXT WERKEN DE CULTUUR- EN GEMEENSCHAPSCENTRA? Ontmoetingsdag CC Strombeek Donderdag 7 september 2017 IN WELKE CONTEXT WERKEN DE CULTUUR- EN GEMEENSCHAPSCENTRA? Ontmoetingsdag CC Strombeek Donderdag 7 september 2017 Factoren met een invloed Wijziging van decretale context voor de cultuur- en gemeenschapscentra

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw 26 mei 2019 vinden er verkiezingen plaats op Vlaams, federaal en Europees niveau.

Nadere informatie

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten

FAQ. Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten FAQ Decreet bovenlokale cultuurwerking Subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 Wie kan aanvragen?... 4 1.1 Kan een feitelijke vereniging indienen? 4 1.2 Kan eenzelfde aanvrager

Nadere informatie

/ 5 / Zelf doen, samenwerken, verzelfstandigen of vermarkten

/ 5 / Zelf doen, samenwerken, verzelfstandigen of vermarkten / 5 / Zelf doen, samenwerken, verzelfstandigen of vermarkten Christof Delatter Stafmedewerker VVSG Woelige zee voor lokale bestuurders Algemene economische en financiële toestand Ontvangsten uit belastingen

Nadere informatie

Bouwen aan een breed sociaal beleid INLEIDING: DE SOCIALE GRONDRECHTEN EN HET SOCIAAL BELEID ONDER DRUK?

Bouwen aan een breed sociaal beleid INLEIDING: DE SOCIALE GRONDRECHTEN EN HET SOCIAAL BELEID ONDER DRUK? INHOUD VOORWOORD INLEIDING: DE SOCIALE GRONDRECHTEN EN HET SOCIAAL BELEID ONDER DRUK? DEEL 1 DE RECHTENBENADERING Recht op arbeid 1.1 Het activeringsbeleid van de OCMW s 2 1.2 Regie werkgelegenheidsbeleid

Nadere informatie

Besluit Geen globale terugval in actieve lidmaatschappen, wel onderlinge verschuivingen tussen verenigingen

Besluit Geen globale terugval in actieve lidmaatschappen, wel onderlinge verschuivingen tussen verenigingen Verenigingen (evolutie 1996 tot 2015) Meer dan de helft van de Vlamingen minstens actief in 1 vereniging, een kwart is minstens in 2 verenigingen actief: stabiele cijfers > bevolking tussen 18 en 75 jaar:

Nadere informatie

Nieuw beleidskader sociaal-cultureel volwassenenwerk. Sectormoment Kaaitheater - 25/02/2016

Nieuw beleidskader sociaal-cultureel volwassenenwerk. Sectormoment Kaaitheater - 25/02/2016 Nieuw beleidskader sociaal-cultureel volwassenenwerk Sectormoment Kaaitheater - 25/02/2016 Welkom en inleiding Luc Delrue Secretaris-generaal Departement CJSM In gesprek met Sven Gatz Vlaams minister van

Nadere informatie

OCMW en GEMEENTE één voor allen. VVSG Shirley Ovaere

OCMW en GEMEENTE één voor allen. VVSG Shirley Ovaere OCMW en GEMEENTE één voor allen VVSG Shirley Ovaere ... OCMW 123...OCMW 2 - Missie en opdracht van het OCMW Iedere persoon heeft recht op maatschappelijke dienstverlening die erop gericht is hem in staat

Nadere informatie

Heroriëntering VVC. Heroriënteren naar een netwerkgedreven kennisknooppunt voor (inter)lokaal cultuurbeleid

Heroriëntering VVC. Heroriënteren naar een netwerkgedreven kennisknooppunt voor (inter)lokaal cultuurbeleid Heroriënteren naar een netwerkgedreven kennisknooppunt voor (inter)lokaal cultuurbeleid Intern doorlopen traject VVC Contextanalyse Het voorstel Netwerkgedreven? Kennisknooppunt? (Inter)lokaal cultuurbeleid?

Nadere informatie

TOESPRAAK Brussel, Donderdag 25 maart 2015

TOESPRAAK Brussel, Donderdag 25 maart 2015 TOESPRAAK Brussel, Donderdag 25 maart 2015 Sven Gatz Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd, en Brussel Algemente Vergadering van Vlaamse Cultuur- en Gemeenschapscentra Beste cultuurprofessionals, Beste

Nadere informatie

Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2019

Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2019 Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2019 Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wenst te inspireren, sensibiliseren, faciliteren en in te zetten op de ontwikkeling van een levenslange

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord 9 INHOUD

INHOUD. Voorwoord 9 INHOUD Voorwoord 9 Inleiding: de sociale grond rechten en het sociaal beleid onder druk? 11 1.1. De crisis en de druk op het sociaal beleid 11 1.2. Veranderende lokale omgeving 13 1 Sociaal beleid vanuit een

Nadere informatie

De OCMW op weg naar 2020 in woelige tijden. Prof. dr. Koen Hermans Projectleider LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk KU Leuven

De OCMW op weg naar 2020 in woelige tijden. Prof. dr. Koen Hermans Projectleider LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk KU Leuven De OCMW op weg naar 2020 in woelige tijden Prof. dr. Koen Hermans Projectleider LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk KU Leuven OCMW-wet 1976: vertrek van een nieuw maatschappijproject Artikel 1: Elke persoon

Nadere informatie

Gemeenteraad M.T. College van burgemeester en schepenen M.T. VRIJE TIJD RUIMTE ADMINISTRATIE RUIMTELIJKE ORGANISATIE MOBILITEIT ECONOMIE M.T.

Gemeenteraad M.T. College van burgemeester en schepenen M.T. VRIJE TIJD RUIMTE ADMINISTRATIE RUIMTELIJKE ORGANISATIE MOBILITEIT ECONOMIE M.T. Gemeenteraad Globaal overzicht College van burgemeester en schepenen Burgemeester (1) Financieel beheerder ONDER- STEUNING VRIJE TIJD RUIMTE WELZIJN VEILIGHEID COMMUNICATIE & ONTHAAL ICT PERSONEEL CENTRALE

Nadere informatie

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september www.demos.be Tatjana van Driessche Stafmedewerker lokale netwerken en sport Ondersteuning

Nadere informatie

SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW

SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW 2014-2015 Netwerk: Sterktes Zwaktes Activiteiten en projecten en participatie: Het wij-gevoel onder de partners Positieve en spontane samenwerkingen die voortvloeien uit het

Nadere informatie

Naar een geïntegreerd bovenlokaal cultuurwerk. Sylvia Matthys Steunpunt voor Bovenlokale Cultuur 14 juni 2019

Naar een geïntegreerd bovenlokaal cultuurwerk. Sylvia Matthys Steunpunt voor Bovenlokale Cultuur 14 juni 2019 Naar een geïntegreerd bovenlokaal cultuurwerk Sylvia Matthys Steunpunt voor Bovenlokale Cultuur 14 juni 2019 WAT VOORAF GING INTERNE STAATHERVORMING 2016 / 2018 DECREET BOVENLOKALE CULTUURWERKING kwalitatieve,

Nadere informatie

functiebenaming : cultuurbeleidscoördinator hoofdafdeling : cultuur en vrije tijd : cultureel centrum, bibliotheek, heemkunde, musea, toerisme

functiebenaming : cultuurbeleidscoördinator hoofdafdeling : cultuur en vrije tijd : cultureel centrum, bibliotheek, heemkunde, musea, toerisme functiebenaming : cultuurbeleidscoördinator hoofdafdeling : cultuur en vrije tijd dienst : cultureel centrum, bibliotheek, heemkunde, musea, toerisme niveau : A weddenschaal : A4a-A4b prestatie : 1/1 bezetting

Nadere informatie

Colloquium Sport en detentie Wie vast zit wil bewegen!

Colloquium Sport en detentie Wie vast zit wil bewegen! Colloquium Sport en detentie Wie vast zit wil bewegen! Sport en Detentie Kris Hermans Coördinator Sport De Rode Antraciet vzw De Rode Antraciet vzw Start 1 november 2002 2004 VFFW gaat op in De Rode Antraciet

Nadere informatie

Verslag studiedag Brede School 16 oktober 2009 sessie 4: beleidsaanbevelingen Brede School

Verslag studiedag Brede School 16 oktober 2009 sessie 4: beleidsaanbevelingen Brede School Verslag studiedag Brede School 16 oktober 2009 sessie 4: beleidsaanbevelingen Brede School Panelleden: Karolien Lecoutre, Coördinator brugfigurenproject en Brede Schoolwerking Pedagogische Begeleidingsdienst

Nadere informatie

Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen. 13 december 2012, Berchem - Antwerpen

Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen. 13 december 2012, Berchem - Antwerpen Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen 13 december 2012, Berchem - Antwerpen Een initiatief van het SEN vzw, i.s.m. het Verwijzersplatform vzw Samenwerken met collega

Nadere informatie

Uit één mond Praktijktafel over samenwerking en dialoog met armoedepartners. Vrijdag 16 december 2016 Antwerpen

Uit één mond Praktijktafel over samenwerking en dialoog met armoedepartners. Vrijdag 16 december 2016 Antwerpen Uit één mond Praktijktafel over samenwerking en dialoog met armoedepartners Vrijdag 16 december 2016 Antwerpen 1 Demos Dēmos vzw is kenniscentrum voor participatie en democratie participatie van kansengroepen

Nadere informatie

Verslag inspiratiedag lokaal cultuureducatiebeleid

Verslag inspiratiedag lokaal cultuureducatiebeleid Verslag inspiratiedag lokaal cultuureducatiebeleid P15 Een lokaal cultuureducatief netwerk opstarten? In 2012 begeleidde LOCUS twee besturen om hun lokale cultuureducatieve werking in de vrije tijd en

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 mei 20 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 0/3 Vaststellen beleidsdomeinen en beleidsvelden vanaf

Nadere informatie

Karuur vzw JEUGDBELEIDSPARTICIPATIE BINNEN LOKALE BESTUREN

Karuur vzw JEUGDBELEIDSPARTICIPATIE BINNEN LOKALE BESTUREN Karuur vzw JEUGDBELEIDSPARTICIPATIE BINNEN LOKALE BESTUREN Wat is Karuur? Ontstaan in 2009 Gesubsidieerd door de Vlaamse overheid (decreet Vlaams jeugd- en kinderrechtenbeleid) 3 vaste stafmedewerkers,

Nadere informatie

Inspiratiedag Toegankelijke zorginfrastructuur. Inleiding van de dag. Mieke Broeders, directeur. Enter vzw, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid

Inspiratiedag Toegankelijke zorginfrastructuur. Inleiding van de dag. Mieke Broeders, directeur. Enter vzw, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid Inspiratiedag Toegankelijke zorginfrastructuur Inleiding van de dag Mieke Broeders, directeur Enter vzw, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid Enter Enter vzw vzw, - Belgiëplein Vlaams Expertisecentrum

Nadere informatie

Advies bij de conceptnota Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen

Advies bij de conceptnota Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen Advies Algemene Raad i.s.m. Sectorraad Kunsten en Erfgoed, Sectorraad Sociaal Cultureel werk, Vlaamse Sportraad en de Sectorraad Media 2 oktober 2015 Advies bij de conceptnota Krachtlijnen voor een nieuwe

Nadere informatie

Voorstelling WACCO oktober 2016 Asse

Voorstelling WACCO oktober 2016 Asse Voorstelling WACCO 1996 28 oktober 2016 Asse Inhoud Missie/Prioriteiten Interne werking: Financieel Personeel Beleidsdoelstellingen: Communicatie en promotie Programmatorische afstemming Verbreden regionaal

Nadere informatie

Samen voorbij de schoolpoort

Samen voorbij de schoolpoort Samen voorbij de schoolpoort AMIF proeftuinen duurzame kwalitatieve kleuterparticipatie Werkgroep Kleuterparticipatie Stad Gent 17-01-2017 Inhoudstafel AMIF? Oproep 369 proeftuinen Projectvoorstel Gent

Nadere informatie

Van belofte naar beleid. Webinar gemeenteraadsverkiezingen 18

Van belofte naar beleid. Webinar gemeenteraadsverkiezingen 18 Van belofte naar beleid Webinar gemeenteraadsverkiezingen 18 Debat Gents Milieufront Debat Gents Milieufront Natuurpunt - Betonrapport Natuurpunt - Betonrapport Kieswijzer Gents Milieufront Meer memoranda

Nadere informatie

Sessie 19. Schepen ván Sport of Schepencollege vóór Sport

Sessie 19. Schepen ván Sport of Schepencollege vóór Sport Sessie 19 Schepen ván Sport of Schepencollege vóór Sport ISB Congres 2019 : Samen zijn wij Sport Chris Peeters, VVSG stafmedewerker jeugd & sport 3 Wat mogen jullie verwachten? Over lokale ambities en

Nadere informatie

KINDERRECHTEN ALS KAPSTOK VOOR KINDVRIENDELIJK BELEID

KINDERRECHTEN ALS KAPSTOK VOOR KINDVRIENDELIJK BELEID KINDERRECHTEN ALS KAPSTOK VOOR KINDVRIENDELIJK BELEID Een reflectie-oefening Sara Lembrechts Kenniscentrum Kinderrechten vzw (KeKi) Wat kan je verwachten? OVERZICHT 1 Theoretische bagage Oefening protection

Nadere informatie

De voorzitter en secretaris van het Lokaal Overleg

De voorzitter en secretaris van het Lokaal Overleg 1 De voorzitter en secretaris van het Lokaal Overleg Een goede voorzitter voor het Lokaal Overleg Kinderopvang vinden is belangrijk en niet altijd vanzelfsprekend. Ook over zijn opdracht en taken en welke

Nadere informatie

WELKOM. Jeugdwerk in de Stad

WELKOM. Jeugdwerk in de Stad WELKOM op het startmoment van het traject Jeugdwerk in de Stad Stedelijkheid? Heel breed! Stedelijkheid beperkt zich niet tot de kern van steden, maar lekt naar randgebieden Het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE!

DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE! DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE! CIJFERS OVER DRIE LOKALE HELDEN-EDITIES HEEN Het project Lokale Helden heeft aangetoond dat niet-verenigde muzikanten en organisatoren ontbreken in het lokaal

Nadere informatie

Stuk 19-A ( ) Nr. 7

Stuk 19-A ( ) Nr. 7 194 HH033 HH034 TEN BEHOEVE VAN DE GEZINNEN - LEVENSBESCHOUWELIJKE EN SOCIO-ECONOMISCHE VERENIGINGEN VOOR HET VERZORGEN VAN RADIO- EN TELEVISIEPROGRAMMA'S BIJ DE VRT TEN BEHOEVE VAN DE GEZINNEN - ONDERSTEUNING

Nadere informatie

moedigen. We streven immers naar een beleid dat de grenzen van de verschillende organisaties binnen de Vlaamse overheid overstijgt.

moedigen. We streven immers naar een beleid dat de grenzen van de verschillende organisaties binnen de Vlaamse overheid overstijgt. SPEECH SG OP DENKDAG GROENE ECONOMIE Welkom op deze eerste bijeenkomst die het departement Leefmilieu, Natuur en Energie organiseert onder de noemer groene economie. Groene economie is een kans om in te

Nadere informatie

3. Wat is de specifieke aanpak voor het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest?

3. Wat is de specifieke aanpak voor het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 177 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 11 december 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NEET-jongeren - Initiatieven NEET-jongeren (not

Nadere informatie

WORKSHOP 2 Samenwerking inzake financiën. Bram Verschuere ICC Gent, 7 mei 2013

WORKSHOP 2 Samenwerking inzake financiën. Bram Verschuere ICC Gent, 7 mei 2013 WORKSHOP 2 Samenwerking inzake financiën Bram Verschuere ICC Gent, 7 mei 2013 Samenwerking tussen de Vlaamse Centrumsteden en hun OCMW s op het vlak van Financieel Management - Case Roeselare - Geert Bucket,

Nadere informatie

Wat doet het OCMW eigenlijk?

Wat doet het OCMW eigenlijk? Wat doet het OCMW eigenlijk? OCMW Duffel Duffel: 17.150 inwoners Mechelen- Antwerpen Lier Kansarmoedeindex: 5,9% 2013, in 2003 was dat nog 3,6% Aantal huishoudens Aantal sociale huurwoningen Aandeel sociale

Nadere informatie

Staten-Generaal Opvang en Vrije tijd van schoolkinderen. Docentendag Pedagogie Jonge Kind 12 september 2014

Staten-Generaal Opvang en Vrije tijd van schoolkinderen. Docentendag Pedagogie Jonge Kind 12 september 2014 Staten-Generaal Opvang en Vrije tijd van schoolkinderen Docentendag Pedagogie Jonge Kind 12 september 2014 Doel en opzet Basisprincipes Voorbereidende werkgroepen Resultaat van de Staten-Generaal Vooraf

Nadere informatie

1. Vooraf: Waarom het belangrijk is dat het sociaal-cultureel volwassenenwerk mee betrokken is bij gesprekken over de interne staatshervorming

1. Vooraf: Waarom het belangrijk is dat het sociaal-cultureel volwassenenwerk mee betrokken is bij gesprekken over de interne staatshervorming FEDERATIE VAN ORGANISATIES VOOR VOLKSONTWIKKELINGSWERK (FOV) vzw Gallaitstraat 86 bus12 1030 Brussel Tel. 02/244.93.39 Fax 02/244.93.31 e-mail info@fov.be www.fov.be Standpunt FOV 1. Vooraf: Waarom het

Nadere informatie

Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale. collecties en archieven. #informatieplan

Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale. collecties en archieven. #informatieplan Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale collecties en archieven #informatieplan Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale collecties

Nadere informatie

Forum cultuurmanagement

Forum cultuurmanagement Forum cultuurmanagement 07.02.2011 evolutie Projecthuis (2003) landelijke organisatie voor volkscultuur (2007) landelijk expertisecentrum voor actieve erfgoedparticipatie (2009) VISIE / MISSIE Als landelijk

Nadere informatie

Huis van het Kind : Een samenwerkingsverband

Huis van het Kind : Een samenwerkingsverband in Heusden-Zolder Huis van het Kind : Een samenwerkingsverband Ontstaan Vanuit gezamenlijke bezorgdheid omtrent de registratie kansarme geboorten Op initiatief van de gemeentelijke afdeling welzijn en

Nadere informatie

We stellen voor deze vragenlijst één maal per jaar te gebruiken.

We stellen voor deze vragenlijst één maal per jaar te gebruiken. Vragenlijst Lokaal Drugoverleg Inleiding Binnen de alcohol- en drugpreventiesector weten we dat een dynamisch lokaal drugoverleg een belangrijke basis en voorwaarde vormt om binnen de gemeente een werkbaar

Nadere informatie

Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed!

Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed! Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed! Gent Samen voor een lokaal gezinsbeleid Introductie (Re)organisatie aan de gang op vlak van zorg EVA, AGB OCMW-verenigingen (bv. zorgbedrijf ) Privatiseringen

Nadere informatie

HANDLEIDING PROJECTOPROEP VAN 15 MEI 2019 VOOR PROJECTEN DIE VAN START GAAN VANAF 1 JANUARI Decreet Bovenlokale Cultuurwerking

HANDLEIDING PROJECTOPROEP VAN 15 MEI 2019 VOOR PROJECTEN DIE VAN START GAAN VANAF 1 JANUARI Decreet Bovenlokale Cultuurwerking / handleiding HANDLEIDING PROJECTOPROEP VAN 15 MEI 2019 VOOR PROJECTEN DIE VAN START GAAN VANAF 1 JANUARI 2020 Decreet Bovenlokale Cultuurwerking 14.03.2019 cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 Toelichting... 3

Nadere informatie

MAAK WERK VAN EEN INNOVATIEVE ORGANISATIECULTUUR IN UW KMO

MAAK WERK VAN EEN INNOVATIEVE ORGANISATIECULTUUR IN UW KMO DETAILED CURRICULUM MAAK WERK VAN EEN INNOVATIEVE ORGANISATIECULTUUR IN UW KMO Innovatie is noodzakelijk om in de huidige hyper-competitieve, internationale en volatiele markt continuïteit te kunnen verzekeren.

Nadere informatie

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente VVSG internationaal Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Arctic Circle Line Date International Tropic of Cancer Equator International

Nadere informatie

Agrarisch en ruraal erfgoed, of het DNA van boer en plattelander

Agrarisch en ruraal erfgoed, of het DNA van boer en plattelander Agrarisch en ruraal erfgoed, of het DNA van boer en plattelander Yves Segers Centrum Agrarische Geschiedenis vzw Interfacultair Centrum Agrarische Geschiedenis, K.U.Leuven Inleiding Enkele aandachtspunten

Nadere informatie

Vluchtelingencrisis: gisteren, vandaag, morgen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN

Vluchtelingencrisis: gisteren, vandaag, morgen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN Vluchtelingencrisis: gisteren, vandaag, morgen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN Vluchtelingenwerk Dé referentie dankzij grondige expertise in asiel Opdrachten: Druk op het beleid Ondersteunen iedereen die

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 21 maart 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00187 Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst 'Co-creatie van een lokaal traject rond duaal leren' - periode

Nadere informatie

Functiebeschrijving Deskundige vrije tijd Gemeente/OCMW Ravels

Functiebeschrijving Deskundige vrije tijd Gemeente/OCMW Ravels Functiebeschrijving Deskundige vrije tijd Gemeente/OCMW Goedgekeurd op:. Handtekening:. versie 2.0 2019 Functiebeschrijving Cluster Functie Graad Niveau & rang Salarisschaal Type functie Directe leidinggevende

Nadere informatie

Onze prioriteiten voor een sterker (sportend) Vlaanderen

Onze prioriteiten voor een sterker (sportend) Vlaanderen Memorandum Vlaamse sportfederaties Onze prioriteiten voor een sterker (sportend) Vlaanderen Sport is maatschappelijk relevant, in diverse opzichten. Sport draagt bij tot de doelstellingen van de Vlaamse

Nadere informatie

Leiderschap in Turbulente Tijden

Leiderschap in Turbulente Tijden De Mindset van de Business Leader Leiderschap in Turbulente Tijden Onderzoek onder 175 strategische leiders Maart 2012 Inleiding.. 3 Respondenten 4 De toekomst 5 De managementagenda 7 Leiderschap en Ondernemerschap

Nadere informatie

samen 4 Ed. Oudenaarde oost-vlaanderen toekomst geven aan lijstnummer

samen 4 Ed. Oudenaarde oost-vlaanderen toekomst geven aan lijstnummer samen toekomst geven aan oost-vlaanderen lijstnummer 4 Ed. Oudenaarde lijsttrekker Jean-Pierre Wonen is ook in het zuiden van onze provincie, m.a.w. in de Vlaamse Ardennen niet goedkoper geworden. Integendeel.

Nadere informatie

Vrijdag 11 mei 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Eerstesteenlegging Matterhorn Borgerhout

Vrijdag 11 mei 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Eerstesteenlegging Matterhorn Borgerhout Vrijdag 11 mei 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Eerstesteenlegging Matterhorn Borgerhout (enkel het gesproken woord telt) Geachte schepen (van Cultuur

Nadere informatie

Ronde Tafel Vlaamse sportfederaties 2020. Verslagen thematafels

Ronde Tafel Vlaamse sportfederaties 2020. Verslagen thematafels Ronde Tafel Vlaamse sportfederaties 2020 op 3 december 2013 Verslagen thematafels Thema 2: Wat zijn in 2020 de kerntaken van een sportfederatie? Moderator: Koen HOEYBERGHS Verslaggever: Chris MASSEZ 1.

Nadere informatie

INSPIRATIEDAG KINDEROPVANG

INSPIRATIEDAG KINDEROPVANG PARTNERDOSSIER INSPIRATIEDAG KINDEROPVANG Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten VVSG-Steunpunt Kinderopvang 27 april 2017 ICC Gent Inspiratiedag Kinderopvang, een begrip 600 professionals uit de kinderopvang

Nadere informatie

Toekomst intergemeentelijke samenwerking Besturen is samenwerken

Toekomst intergemeentelijke samenwerking Besturen is samenwerken Toekomst intergemeentelijke samenwerking Besturen is samenwerken Ontmoetingsavond Leiedal 28 mei 2013 Harelbeke Mark Suykens, algemeen directeur VVSG vzw Samenleving in verandering 2 - VVSG - Evoluties

Nadere informatie

Slimmer werken met mensen

Slimmer werken met mensen Slimmer werken met mensen Paul Breman Mijn Bedrijf 2.0 wordt mede gefinancierd met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie, de Provincie Utrecht en de Gemeente

Nadere informatie

Oproep: ondertekening Europees charter participatieve democratie in ruimtelijke planningsprocessen

Oproep: ondertekening Europees charter participatieve democratie in ruimtelijke planningsprocessen Oproep: ondertekening Europees charter participatieve democratie in ruimtelijke planningsprocessen Yves Fauvel Onderteken mee en volg het voorbeeld van de Provincie Oost-Vlaanderen #planningkwadraat 2

Nadere informatie

PARTNERDOSSIER INSPIRATIEDAG KINDEROPVANG 27 APRIL 2017 ICC GENT. Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten VVSG-Steunpunt Kinderopvang

PARTNERDOSSIER INSPIRATIEDAG KINDEROPVANG 27 APRIL 2017 ICC GENT. Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten VVSG-Steunpunt Kinderopvang PARTNERDOSSIER INSPIRATIEDAG KINDEROPVANG 27 APRIL 2017 ICC GENT Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten VVSG-Steunpunt Kinderopvang INSPIRATIEDAG KINDEROPVANG, EEN BEGRIP 600 professionals uit de kinderopvang

Nadere informatie

Jeugd in het lokaal meerjarenplan

Jeugd in het lokaal meerjarenplan Jeugd in het lokaal meerjarenplan 2014-2019 De Vlaamse beleidsprioriteiten voor het lokaal Jeugdbeleid Regelgevend kader Decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal

Nadere informatie

Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen

Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen Inhoud Mijn overtuigingen 2 Mijn prioriteiten 3 Bakens voor morgen 8 Laten we samen aan Europa bouwen 1 Mijn overtuigingen Mijn overtuigingen Een Europa,

Nadere informatie

uw gemeente, een toegankelijke gemeente

uw gemeente, een toegankelijke gemeente uw gemeente, een toegankelijke gemeente Structureel samenwerken met experten inzake toegankelijkheid. 10/12/2015 Brussel AGENTSCHAP TOEGANKELIJK VLAANDEREN 1 INHOUD 1 Het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen

Nadere informatie

Advies bij de werkteksten voor het voorontwerp van decreet betreffende de bovenlokale cultuurwerking (versie 27 oktober 2017)

Advies bij de werkteksten voor het voorontwerp van decreet betreffende de bovenlokale cultuurwerking (versie 27 oktober 2017) Algemene Raad 13 november 2017 Advies bij de werkteksten voor het voorontwerp van decreet betreffende de bovenlokale cultuurwerking (versie 27 oktober 2017) Zoals voorzien in het decreet van 18 november

Nadere informatie

vergadering C58 zittingsjaar Handelingen Commissievergadering Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media

vergadering C58 zittingsjaar Handelingen Commissievergadering Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media vergadering C58 zittingsjaar 2014-2015 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media van 4 december 2014 2 Commissievergadering nr. C58 (2014-2015) 4 december 2014 INHOUD

Nadere informatie

Het Jeugdsportfonds Camille Paulus

Het Jeugdsportfonds Camille Paulus Het Jeugdsportfonds Camille Paulus Een sporttoekomst voor jongeren en personen met een handicap Wat is sporten? Sporten is niet alleen een werkwoord. Het brengt mensen dichterbij, maakt energie en creativiteit

Nadere informatie

INTERBESTUURLIJKE SAMENWERKING JURIDISCHE WENSDROOM OF RECHTSILLUSIE? WERKGROEP WELZIJN 7 februari 2014

INTERBESTUURLIJKE SAMENWERKING JURIDISCHE WENSDROOM OF RECHTSILLUSIE? WERKGROEP WELZIJN 7 februari 2014 INTERBESTUURLIJKE SAMENWERKING JURIDISCHE WENSDROOM OF RECHTSILLUSIE? WERKGROEP WELZIJN 7 februari 2014 Isabelle Van Vreckem Departement WVG (Vlaamse overheid) Interbestuurlijke relaties VL-provincies

Nadere informatie

VLAMO vzw* Traject bestuurlijke en organisatorische vernieuwing 2018

VLAMO vzw* Traject bestuurlijke en organisatorische vernieuwing 2018 VLAMO vzw* Traject bestuurlijke en organisatorische vernieuwing 2018 TUSSENTIJDSE VERSLAGGEVING NAJAAR 2018 VOORSTELLEN NA HET EERSTE DEEL VAN HET TRAJECT NAJAAR 2018 Begeleiding prof. Dr. Guy Redig VUB

Nadere informatie

Evaluatie vormingen welzijn op het werk

Evaluatie vormingen welzijn op het werk Evaluatie vormingen welzijn op het werk Context evaluatie Opdracht gever: FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Directie humanisering van de arbeid Uitvoering: Engender vzw www.engender.eu Bronnen

Nadere informatie

Voor 1980: groei aan vormen en spelers (ook overheid speelt mee) => exponentiële groei aan mogelijkheden om te participeren

Voor 1980: groei aan vormen en spelers (ook overheid speelt mee) => exponentiële groei aan mogelijkheden om te participeren van der Hoeven, Q. (2012). Van Anciaux tot Zijlstra. Cultuurparticipatie en cultuurbeleid in Nederland en Vlaanderen. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau. Cultuurparticipatie is een beleidsprobleem.

Nadere informatie

TRANSITIEREGLEMENT VOOR DE SUBSIDIËRING VAN CULTURELE PROJECTEN MET EEN BOVENLOKALE UITSTRALING

TRANSITIEREGLEMENT VOOR DE SUBSIDIËRING VAN CULTURELE PROJECTEN MET EEN BOVENLOKALE UITSTRALING TRANSITIEREGLEMENT VOOR DE SUBSIDIËRING VAN CULTURELE PROJECTEN MET EEN BOVENLOKALE UITSTRALING Handleiding / 3.01.2018 cjm.vlaanderen.be Deze handleiding verleent concrete en praktische informatie over

Nadere informatie

Beleidsaanbevelingen over het bevorderen van cultuurgevoelige jeugdhulp

Beleidsaanbevelingen over het bevorderen van cultuurgevoelige jeugdhulp Juni 2014 Beleidsaanbevelingen over het bevorderen van cultuurgevoelige jeugdhulp Ter afsluiting van het project Cultuurgevoelige Jeugdhulp formuleren de initiatiefnemers een aantal beleidsaanbevelingen

Nadere informatie