Vraag aan de vraaginbrenger om zijn doelstelling te vertellen. Je kunt hem helpen bij het helder formuleren daarvan.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vraag aan de vraaginbrenger om zijn doelstelling te vertellen. Je kunt hem helpen bij het helder formuleren daarvan."

Transcriptie

1 Toepassing van het NLP Coachmodel Van huidige naar gewenste situatie Hoe werk je nu met de vier vragen/posities? Je kunt het als volgt aanpakken als je iemand coacht die, bijvoorbeeld, iets wil verbeteren in zijn communicatie: Doelstelling Vraag aan de vraaginbrenger om zijn doelstelling te vertellen. Je kunt hem helpen bij het helder formuleren daarvan. In de huidige situatie Laat de vraaginbrenger vervolgens op positie 1 staan, de huidige situatie. Vraag: Waar ben je nu? Wat is de huidige situatie? Wat doe, kan, geloof, denk of voel je nu? Vraag: Wat wil je behouden? Vraag: Waar wil je vanaf? In de gewenste situatie Laat de vraaginbrenger op positie 2 staan, de gewenste situatie. Je kunt de vraaginbrenger ook naar de gewenste situatie toe laten lopen: Hoe is het om dichter bij je doel te komen? Gaat dit makkelijk of voel je een belemmering? Vraag: Hoe is het om op de plek van de gewenste situatie te staan? Vraag: Wat wil je bereiken? ; Wat is de gewenste situatie? Vraag: Hoe zou de wereld eruit zien als het probleem opgelost zou zijn?. Op de hindernissen Laat de vraaginbrenger op positie 3 staan, de hindernissen. Vraag: Hoe is het om op de plek van de hindernissen te staan? Vraag: Wie of wat kan je van je doel afhouden intern, extern, mensen of middelen? Vraag: Welke hindernissen ervaar je? ; Waar zie je tegenop? Op de hulpbronnen Laat de vraaginbrenger op positie 4 staan, de hulpbronnen. Vraag: Hoe is het om op de plek van de hulpbronnen te staan? Vraag: Wat kan jou helpen om je doel te bereiken? ; Welke hulpbronnen kun je inzetten intern of extern, kwaliteiten, mensen of middelen?

2 Weer in de gewenste situatie Laat de vraaginbrenger weer op positie 2 staan, de gewenste situatie. Vraag: Kijk eens naar de hindernissen en hulpbronnen. Kun jij met deze hulpbronnen de mogelijke hindernissen de baas? Als het antwoord nee is, vraag dan: Welke hulpbronnen heb je extra nodig om die hindernissen wel aan te kunnen? Laat de vraaginbrenger weer op positie 4 staan om dit beter te ervaren. Laat de vraaginbrenger vervolgens weer op positie 2 staan. Vraag dan nogmaals: Kijk nog eens naar de hindernissen en de extra hulpbronnen die je hebt geformuleerd. Kun je nu met deze hulpbronnen de hindernissen de baas? Stap voor stap terug in de tijd De volgende toepassing helpt de gecoachte om een goed overzicht te krijgen van de concrete stappen die deze kan zetten om zijn of haar doel te bereiken. Omvangrijke doelen worden daarmee ook hanteerbaarder. Vanuit de gewenste situatie Laat de vraaginbrenger op positie 2 staan. Zeg: Ga ervan uit dat je je doel hebt behaald. Zeg: Ga helemaal in die positie staan en ervaar hoe het is om je doel te hebben bereikt. Vraag de vraaginbrenger terug te kijken en de stappen te benoemen Welke stappen heb je gezet om hier te komen? Welke stap heb je als laatste gezet? En welke vlak daarvoor? Welke halverwege? Welke toen je een kwart van de weg had afgelegd? En wat was je eerste stap? En/of: kijk terug en benoem je ervaringen Ga naar het specifieke moment waarop je je realiseert dat je er bent. Kijk dan in de tijd terug en zie je hoe je jezelf daar naartoe hebt gewerkt. Wat ben je onderweg tegengekomen? Wanneer heb je het zwaar gehad?

3 Welke kwaliteiten heb je in jezelf verder ontwikkeld? Hoe ben je als mens veranderd op weg naar je doel? Welke hulpbronnen heb je aangeboord? Welke vaardigheden heb je ontwikkeld? Wat zou de juiste volgorde zijn van kleinere doelen die je kunt realiseren op weg naar je grotere doel? Welke actie ga je direct ondernemen? Je kunt eventueel de antwoorden op papier zetten. Je kunt dit ook na afloop van de sessie laten doen door de vraaginbrenger zelf. Laat de vraaginbrenger bijvoorbeeld een brief aan zichzelf schrijven waarin hij aangeeft wat hij geleerd heeft en wat hij wil gaan doen en/of laten. Positie 1: de huidige situatie Het proces begint bij een vraaginbrenger die een probleem ervaart. De huidige situatie van een vraaginbrenger voldoet bijvoorbeeld niet meer of is niet meer aanvaardbaar. Of de vraaginbrenger wil zijn eigen situatie verbeteren. Realiseer je echter dat veel vraaginbrengers zelf de vraag niet duidelijk hebben. Doordat de coach vragen stelt over de huidige situatie, brengt de vraaginbrenger het probleem onder woorden. Zorg dat de coachvraag duidelijk wordt. Je kunt de volgende vragen stellen over de huidige situatie: Wat is de huidige situatie? Waar ben je nu? Wat doe, kan, geloof, denk of voel je nu? Wat is het probleem precies? Waar sta je momenteel? Wat is er aanwezig? En wat is er niet aanwezig? Wat wil je behouden? Waar wil je vanaf? Het is mogelijk dat de vraaginbrenger zich het volgende realiseert: De huidige situatie is het resultaat van een lange reeks van gedragskeuzes die misschien al lang geleden zijn gemaakt. De keuzes zijn met de meest positieve intenties gemaakt en vanuit de middelen en mogelijkheden die de vraaginbrenger toen ter beschikking had. De keuzes die in het verleden zijn gemaakt hoeven nu niet heilzaam meer te zijn. De huidige situatie hoeft niet zo te blijven.

4 Positie 2: de gewenste situatie Mensen willen vaak van problemen af. De aandacht is dan meestal geconcentreerd op de pijnlijke en hinderlijke kanten van het probleem, zodat er weinig energie over is voor toekomstplannen of het zoeken naar hulpbronnen. Met andere woorden: men concentreert zich dan op het probleem en niet op het doel. Het stellen van een doel heeft veel voordelen. De emotionele toestand van mensen wordt positiever, het werkt motiverend en er is een richting die helpt bij het zoeken naar hulpbronnen en het opsporen van hindernissen. Doelen De gewenste situatie die mensen formuleren op communicatiegebied kan op verschillende niveaus liggen. Voorbeelden van doelen zijn: In het werkoverleg iedereen aan bod laten komen; Opbouwende feedback geven; Flitsende presentaties geven; Interviews geven aan de media waarbij ik zelfverzekerd overkom; Zijn wie ik werkelijk ben, in plaats van een rol spelen; Compacte teksten schrijven; Meer managing by walking around realiseren; Goede slechtnieuwsgesprekken voeren. Wensen Ga na of de gewenste situatie de vraaginbrenger krachtig maakt. Is het echt een begerenswaardig doel? Je kunt de volgende vragen stellen over de gewenste situatie: Waar zou je naar toe willen? Wat wil je bereiken? Waarom wil je dit bereiken? Wat wil je leren? Wat wil je toevoegen? Wat zou de ideale situatie zijn? Hoe zou de wereld eruit zien als het probleem opgelost zou zijn? Een gewenste situatie is gemakkelijker te halen als het aansluit bij de waarden van normen en de grotere plannen die iemand heeft. Vraag daar ook naar ( Waarom wil je dit bereiken? ) en breng de gewenste situatie hiermee in verband.

5 Ga in tijd ook eens voorbij het doel in de gewenste situatie (future pace) en laat de vraaginbrenger ervaren of het na een dag, een week, een maand en een jaar nog steeds een wenselijk doel is. Relativering Soms is het goed om stil te staan bij de consequenties en de neveneffecten van het bereiken van het doel: Is het wel écht het doel waar je voor wilt gaan? Wat zou er veranderen in je leven? Wat zou je moeten opgeven? Wat kunnen de nadelen zijn? Wat zou er mis kunnen gaan als je het doel bereikt? Wat zou je kunnen verliezen als je het doel bereikt? Welke voordelen (van het probleem) kunnen wegvallen? Welke invloed zal het op anderen hebben? Is het de tijd, geld en de inspanning die het kost waard? Past je doel bij je gezin/familie/werk? Past dit doel bij wie je bent? Positieve punten behouden De huidige situatie heeft altijd een aantal goede kwaliteiten. Als dat niet zo was, zou iemand er al veel eerder verandering in hebben aangebracht. Vraag hoe iemand deze positieve aspecten kan integreren in de gewenste situatie. Doelstellingen Zorg dat de doelstelling positief geformuleerd wordt. Bijvoorbeeld: Ik wil in plaats van Ik wil niet, ik wil niet meer of ik wil minder. Zorg ook dat het doel motiverend genoeg is. De begeleider kan de vraaginbrenger verder helpen bij het opstellen van een doelstelling die SMART geformuleerd is. Dat wil zeggen: Specifiek, bijvoorbeeld: Ik doe, ik denk, ik voel, ik zie. Wees ook concreet in welke context het nieuwe gedrag of het nieuwe doel plaatsvindt. Een doel thuis of op het werk realiseren kan een heel andere impact hebben. Een doel als: Ik wil dingen kunnen weigeren is te vaag. Meetbaar: Wanneer weet je wanneer het doel behaald is? Vragen om het doel toetsbaar te maken zijn: Hoe zou je weten dat je dit bereikt hebt? Wat is het bewijs dat je dit hebt bereikt?

6 Acceptabel: Het doel mag bij voorkeur niet ten koste gaan van anderen of andere ongewenste neveneffecten hebben. Realistisch: Is het doel haalbaar? En ligt het doel binnen de eigen controle? Als de lat te hoog gelegd wordt of als de vraaginbrenger volledig afhankelijk is van anderen of het doel behaald wordt, kan de begeleider de vraaginbrenger helpen het doel anders te formuleren. Tijdsgebonden: Geef bij voorkeur een tijdstip aan bijvoorbeeld over een maand waarop het doel behaald is. Fysieke beleving Laat de vraaginbrenger letterlijk dichter naar het doel toelopen. Vraag: Hoe voelt dat? Gaat dat makkelijk of moeilijk? Waar stokt het voor jou? Waar voel je een belemmering, pas vlak voor het doel of eerder? De taak van de begeleider is om in dit proces de vraaginbrenger te stimuleren, te confronteren en te bemoedigen. Doe dit op een positieve manier. Laat de vraaginbrenger voelen en beleven hoe het is als het doel bereikt is. Laat de vraaginbrenger doen alsof. Vraag: Wat zul je dan precies te zien krijgen? Wat zul je horen? Hoe hoor je jezelf erover praten? Wat zul je voelen? Wat ruik je? Wat proef je? Laat de vraaginbrenger ook fysiek de houding aannemen die hij aanneemt als het resultaat is bereikt. De vraaginbrenger mag hierbij best in een euforische stemming komen. Op deze manier verandert de toestand in het lichaam, wat helpt bij het realiseren van het doel. De vraaginbrenger kan op deze wijze ook goed voelen of het doel haalbaar is of niet. Wanneer de vraaginbrenger een voorstelling maakt van een positieve situatie, kan dit al een sterk effect hebben. Dit kun je als begeleider stimuleren door het geven van positieve instructies, zoals: Hoe is het voor je als je je doel bereikt hebt? Hoe voelt het als je je realiseert dat je in staat bent om Wat zou er gebeuren als je zou ontdekken dat je het kunt? Hoe zal je leven verbeteren als je Hoe is het voor je als je weet dat je alleen maar hoeft te vertrouwen op de hulpbronnen in jou om je droom te realiseren? Hoe zou het voor je zijn als je nu ter plekke zou beslissen het voortaan helemaal anders te doen? Positie 3: Hindernissen, belemmeringen, valkuilen Wanneer iemand vastloopt in het proces om zijn doel te bereiken, kan hij dat ervaren als een hindernis. Hindernissen zijn blokkades en verstoren de weg naar het doel. Het opsporen van een

7 hindernis heeft een groot stimulerend effect op de vooruitgang, omdat je vervolgens een strategie kunt bedenken om er tegenaan te gaan. Let wel: blijf niet te lang stil staan bij de hindernis, het overwinnen ervan is immers geen doel op zich. Een hindernis mag ook geen excuus worden om je niet te ontwikkelen. Je kunt de volgende vragen stellen om de hindernissen op te sporen: Waar zie je tegenop? Wat kan er misgaan? Welke obstakels zijn er? Wie of wat houd je tegen? Hoe zou het voor je zijn als er helemaal geen hindernissen zouden zijn? Hoe voelt dat? Wat kan je van je doel afhouden? Welke signalen kun je krijgen die je zeggen dat je van je doel af raakt? Wat of wie kan jou van je doel afbrengen? Hoe kun je dat voorkomen? Soorten hindernissen Hindernissen kunnen zich op verschillende niveaus bevinden en een interne en externe component hebben. De omgeving: In zo n drukke omgeving kan ik niet functioneren. Dingen: Ik heb geen geld. Ik heb geen auto. Ik heb dat diploma niet. Reacties van mensen: Driftbuiten van mijn baas. De bazige houding van mijn moeder. Ik krijg tegenwerking. Het gedrag: Ik rook. Ik word dan boos. Vaardigheden: Ik kan dat niet. Ik heb dat nooit geleerd. Overtuigingen: Ik hoor dat niet te doen. Ik heb geen tijd. Identiteit: Ik ben het niet waard. Zo iemand ben ik niet. Spiritualiteit: Waartoe dient het?. Interne verdeeldheid: Het ene deel in mij zegt dit, en het andere deel zegt het tegenovergestelde. Fysieke reacties Let als begeleider c.q. coach op de lichamelijke en emotionele reacties van de vraaginbrenger. Een versnelde ademhaling, een gebalde vuist, rode vlekken in de nek, vernauwde ogen, een trillende onderlip, een blik in de verte, wiebelen op de voeten: het kunnen allemaal indicaties zijn van een bepaalde gemoedstoestand die iets te zeggen heeft.

8 Trek niet te snel hieruit zelf conclusies, maar vraag het na bij de vraaginbrenger: Ik krijg de indruk dat, klopt dat? Positie 4 Hulpbronnen Zoals eerder gezegd, is het inzetten van hulpbronnen een techniek uit de NLP waarmee mensen slapende of ongekende vermogens oproepen en beschikbaar maken voor een gesteld doel. Een hulpbron is een ervaring, een situatie of een vaardigheid die je vooruit kan helpen om een probleem op te lossen. Hulpbronnen versterken de weg naar het doel en heffen blokkades op. Je kunt de volgende vragen stellen over hulpbronnen: Wat zijn de mogelijke hulpbronnen die je kunt inzetten om van de huidige situatie naar de gewenste situatie te komen? Wat kan je helpen om je doel te bereiken? Wat heb je nodig om deze hindernissen te overwinnen? Welke potentieel aanwezige kwaliteiten kun je vrijmaken? Waar ben je goed in? Wie of wat heb je nodig? Wat kan je doen? Wiens hulp kun je inroepen? Wat zou je moeten denken, voelen, kunnen, geloven om dit goed op te lossen? Heb je dit ooit eerder meegemaakt? Wat heeft je toen geholpen? Denk eens aan een situatie die veel op de probleemsituatie lijkt, maar waarin je geen problemen hebt. Welke hulpbronnen zette je toen in? Soorten hulpbronnen Hulpbronnen kunnen zich op verschillende niveaus bevinden en een interne en externe component hebben. De omgeving: In zo n zaal kan ik juist heel goed functioneren. Dingen: Geld en materiële bezittingen. Reacties van mensen: Steun van mijn collega s. Iemand als voorbeeld nemen. Het gedrag: Ik ga 2x per week sporten om af te vallen. Ik kom dan voor mijzelf op. Vaardigheden: rust, creativiteit, inzicht, zelfvertrouwen, kracht, daadkracht, moed, inzicht, begrip, flair, relativerend vermogen enzovoort. Kwaliteiten kun je ontwikkelen door een training of jezelf toegang te geven tot deze kwaliteiten. Overtuigingen: Dat past bij mij. Dit kan ik. Ik ben goed zoals ik ben. Ik mag er zijn.

9 Identiteit: Ik ben waardevol. Spiritualiteit: Daartoe dient het. Interne congruentie: Wat ik zeg en doe klopt met wie ik ben. Hulpbronnen benoemen Laat mensen zelf de hulpbronnen benoemen en oplossingen aandragen. Dit verhoogt het acceptatieniveau. Bovendien weet de vraaginbrenger zelf het beste wat goed is voor hem en wat past in zijn situatie. Suggesties doen voor hulpbronnen is prima, maar laat de vraaginbrenger zelf bepalen of dit de juiste hulpbronnen zijn voor hem. Geef aan dat mensen niet alles zelf hoeven te kunnen maar ook hulpbronnen buiten zichzelf kunnen zoeken. Verschillende suggesties om hulpbronnen te benoemen: Creatieve manier: Stimuleer de vraaginbrenger om tot creatieve hulpbronnen te komen. Fantaseren kan helpen om beperkingen te overstijgen. Stel dat alles mogelijk is, wat dan? Wie is jouw held? Wat zou deze voor hulpbronnen voorstellen? Ga terug naar het verleden: Hulpbronnen zijn te ontdekken door de vraaginbrenger naar het verleden terug te laten gaan. Hoe zou je als kind of hoe zou je jongere zelf deze hindernissen oplossen? Ga naar de toekomst: Hulpbronnen zijn te ontdekken door de vraaginbrenger in zijn verbeelding naar de toekomst te laten gaan. Hoe zou je als oudere wijze jij een dergelijke hindernis oplossen? Het kan zijn dat de vraaginbrenger een hulpbron nog niet kan aanwenden, maar dit in de toekomst wel kan leren. Hulpbronnen ontwikkelen: Als iemand kwaliteiten nodig heeft waar hij niet over beschikt, bedenk dan samen hoe ze te ontwikkelen zijn. Dat kan door een training, met behulp van voorbeelden, of als de vraaginbrenger zich toegang verschaft tot deze kwaliteiten in zichzelf en deze tot ontwikkeling brengt. Voorwaarden voor de hulpbron Een goede hulpbron voldoet aan de volgende criteria: Heeft geen ongewenste consequenties: De hulpbron mag geen ongewenste consequenties hebben voor de vraaginbrenger of anderen. Zo is het gaan roken of drinken om rustiger te worden geen juiste hulpbron. Is acceptabel: Zorg ervoor dat de hulpbron acceptabel is voor de vraaginbrenger. Als deze bijvoorbeeld een weerstand heeft tegen religie en new age, dan is de kans aanwezig dat de suggestie om te gaan mediteren om te ontspannen niet de juiste is. Vormt een toevoeging: Zorg dat de hulpbron nog niet wordt gebruikt en relevant is voor het probleem. Als iemand al iedere dag ontspanningsoefeningen doet zal de hulpbron ontspanning weinig nieuws toevoegen. Is definitief: Zorg dat de hulpbron definitief is. Vermijden, disassociëren, dempen, verdringen of toedekken zijn allemaal methoden die maar tijdelijk werken. Zo zul de hulpbron Vergeet dat je in deze vervelende situatie zit niet lang zijn werk doen.

10 Hulpbronnen ervaren, ankeren en overzenden Laat de vraaginbrenger de hulpbron gevoelsmatig via de zintuigen ervaren: Voel de ademhaling die bij moed hoort en de kracht in je spieren. Door de zintuiglijke ervaring wordt de hulpbron geïntensiveerd. Je kunt helpen bij het ankeren van de hulpbron. Stel dat de vraaginbrenger kracht heeft als hulpbron. Terwijl hij dat gevoel oproept, merk je hoe hij de vuisten samenknijpt. Je kunt dan aangeven dat hij de volgende keer als hij tegen de hindernis aanloopt gebruik kan maken van dit zelfde gebaar. Hij is zich dan extra bewust van zijn doel en de hulpbron kracht. Je kunt de vraaginbrenger helpen bij het overzenden van hulpbronnen naar de hindernissen. Op dat moment vormen hersenen nieuwe associaties die helpen om het doel te bereiken. Je kunt de vraaginbrenger hiervoor zelf metaforen laten bedenken, zoals een telefoonlijn of een kanon, laten stromen, vloeien of duwen. Laat de vraaginbrenger bij de kaart van de hindernissen staan en ervaren of de hulpbronnen inderdaad zijn aangekomen. Heb je twijfel of een hulpbron gaat werken? Laat de vraaginbrenger dan eens stappen op de kaart met de gewenste situatie en zich voorstellen dat de hulpbron is gebruikt. Voldoet de hulpbron goed? Voldoet de hulpbron niet? Stel deze dan bij. De vraaginbrenger kan ter plekke besluiten dat een overtuiging niet meer passend of heilzaam is. Laat de vraaginbrenger daarop zelf een nieuwe overtuiging formuleren. Bijvoorbeeld: Ik ben goed zoals ik ben, Mijn leven is de moeite waard of Ik vind het leuk om voor groepen te staan. Door deze nieuwe overtuiging een paar keer hardop uit te spreken beklijft het beter. De vraaginbrenger kan ook in zijn verbeelding de oude overtuiging vernietigen en de nieuwe overtuiging installeren. Je kunt ook vragen wat de vraaginbrenger zou helpen om meer naar deze overtuiging te leven en te handelen. Ervaart de vraaginbrenger dat hij gebonden is aan eerder gemaakte afspraken of mensen? En is dit niet meer effectief? Dan kun je de vraaginbrenger vragen een denkbeeldig koord door te knippen. In de rol van coach kun je managers, projectleiders en medewerkers in jouw organisatie helpen om beter met anderen te communiceren. Bijvoorbeeld als ze bij jou komen met de vraag hoe ze een beter werkoverleg kunnen houden, een pakkende presentatie kunnen geven of beter feedback kunnen geven. Voor dit artikel is onder andere gebruik gemaakt van diverse NLP lectuur en websites.

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Je doel behalen met NLP.

Je doel behalen met NLP. Je doel behalen met NLP. NLP werkt het beste als al je neurologische niveaus congruent zijn. Met andere woorden: congruent zijn betekent wanneer je acties en woorden op 1 lijn zijn met je doelen, overtuigingen,

Nadere informatie

Masterclass Doelen stellen

Masterclass Doelen stellen Hoe kom ik naar waar ik echt naar toe wil? Wat maakt nu dat je dat wat je zo graag wilt bereiken nog niet behaald hebt? Maak je wens urgent genoeg? Voel eens even hoe ziet jouw leven er over tien jaar

Nadere informatie

IEP NLP MASTERS OPLEIDING 2004

IEP NLP MASTERS OPLEIDING 2004 `PRESENTEREN VANUIT EEN ENERGIEVELD VAN RUST` IEP NLP MASTERS OPLEIDING 2004 Waarom heb ik dit gemodelleerd? Ik ben nu ruim 6 jaar werkzaam als sporttrainer, tijdens dit werk sta ik veel voor groepen mensen

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven.

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven. Het GROW-model Een ontwikkelingsgesprek is het meest effectief als je de vragen in een bepaalde structuur stelt. Het GROW-model biedt deze structuur. (Whitmore, 1995) Het GROW model bestaat uit de volgende

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

14 Stappen om jouw droom waar te maken

14 Stappen om jouw droom waar te maken 14 Stappen om jouw droom waar te maken Stap 1 Uitstelgedrag overwinnen Uitstelgedrag overwinnen Waarschijnlijk stel je het waarmaken van jouw dromen en doelen uit. Anders had je dit stappenplan niet gedownload.

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Wim Annerel Life coach Loopbaancoach Business coach.

Wim Annerel Life coach Loopbaancoach Business coach. Wim Annerel Life coach Loopbaancoach Business coach Goede voornemens? Vergeet het maar, zeggen de statistieken: slechts 18% slaagt erin om goede voornemens ook succesvol na te komen. En toch. Als je weet

Nadere informatie

Oefening. Oefening "Kracht Cirkel" Stap 1

Oefening. Oefening Kracht Cirkel Stap 1 Soms zijn er situaties waar je minder zelfvertrouwen voelt. Bijvoorbeeld tijdens het afleggen van een examen, een sollicitatiegesprek of het geven van een presentatie. Het zijn van die uitdagingen waarbij

Nadere informatie

RESOURCE DEVELOPMENT AND INSTALLATION (RDI) PROTOCOL KINDERVERSIE

RESOURCE DEVELOPMENT AND INSTALLATION (RDI) PROTOCOL KINDERVERSIE RESOURCE DEVELOPMENT AND INSTALLATION (RDI) PROTOCOL KINDERVERSIE Leg uit in woorden die aansluiten bij het kind en diens problematiek dat jullie samen gaan uitzoeken hoe het kind beter kan leren omgaan

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Programma. Welk klanttype vind je moeilijk? Tips per klanttype Ja maar Jan Passieve Peter Breedsprakige Bert Gedemotiveerde Gea

Programma. Welk klanttype vind je moeilijk? Tips per klanttype Ja maar Jan Passieve Peter Breedsprakige Bert Gedemotiveerde Gea JACOMIJN KUIPER ANNA SCHOTANUS Programma Welk klanttype vind je moeilijk? Tips per klanttype Ja maar Jan Passieve Peter Breedsprakige Bert Gedemotiveerde Gea Drie vragen om jezelf te stellen Bekrachtigen

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Model van de logische niveaus

Model van de logische niveaus Model van de logishe niveaus 3 Logishe niveaus van Dilts De logishe niveaus van Dilts geven een ondersheid in niveaus aan waarop doelen stellen, visie en missie op het persoonlijke vlak zih afspelen. Hierdoor

Nadere informatie

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée Life Coach Désirée Snelling Berg Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée 2011 Magie voor het verkopen van je huis

Nadere informatie

Aan de hand van 11 kleine stapjes, kan deze methode jou helpen om jou einddoel te bereiken!

Aan de hand van 11 kleine stapjes, kan deze methode jou helpen om jou einddoel te bereiken! Oplossingsgericht werken Misschien wil je graag iets veranderen in je leven? Zit je met een probleem waar je graag zelf een oplossing voor wil vinden? Hier onder staat een methode beschreven, die het mogelijk

Nadere informatie

8-stappen ONTDEK-JEZELF

8-stappen ONTDEK-JEZELF 8-stappen ONTDEK-JEZELF SCHATKAART #rust #richting #route VOORWOORD Als klein jongetje droomde ik al van het avontuur. Dat ik in mijn avonturenmobiel niet alleen de wereld, maar vooral mezelf zou ontdekken.

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens Trainen en coachen Psycholoog Mirella Brok Skype Tilburg Made Den Bosch psycholoog@psycholoogmirellabrok.nl 06 1771 2728 KvK 51743256 Lid Nederlandse Beroepvereniging voor Toegepaste Psychologie Opwarmoefening

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten.

Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten. Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten. Om je zeker en krachtig te voelen zijn geen ingewikkelde technieken nodig.

Nadere informatie

Doelen Bereiken. Van wens naar doel en van doel naar realiteit in 6 stappen. Greater Potentials Ltd. 2007 Koenraad Rau http://www.zensatie.

Doelen Bereiken. Van wens naar doel en van doel naar realiteit in 6 stappen. Greater Potentials Ltd. 2007 Koenraad Rau http://www.zensatie. Doelen Bereiken Van wens naar doel en van doel naar realiteit in 6 stappen Inleiding: - Doelen Bereiken Van Wens Naar Doel En Van Doel Naar Realiteit In 6 Stappen. In dit programma zal ik je verschillende

Nadere informatie

Effectief Communiceren NPZ-NRZ

Effectief Communiceren NPZ-NRZ Hand-out Workshop Effectief Communiceren NPZ-NRZ De kracht van aandacht 10 mei 2011 Nu vind ik mezelf wel aardig Als je eenmaal ziet dat het zelfbeeld van een kind positiever wordt, zul je al gauw zien

Nadere informatie

Het gedragmodel. 1. Inleiding

Het gedragmodel. 1. Inleiding Het gedragmodel 1. Inleiding Het gedragmodel is een NLP-techiek, ontwikkeld door Peter Dalmeijer (zie www.vidarte.nl) en Paul Lenferink. Het model leert ons feedback te geven waarbij we anderen op hun

Nadere informatie

RESOURCE DEVELOPMENT AND INSTALLATION (RDI) PROTOCOL

RESOURCE DEVELOPMENT AND INSTALLATION (RDI) PROTOCOL RESOURCE DEVELOPMENT AND INSTALLATION (RDI) PROTOCOL Leg uit in woorden die aansluiten bij de patiënt en diens problematiek dat jullie samen gaan uitzoeken hoe de patiënt beter kan leren omgaan met een

Nadere informatie

P: Positief. Maak je doel PRISMA! P = Positief formuleren: omschrijving doel

P: Positief. Maak je doel PRISMA! P = Positief formuleren: omschrijving doel Maak je doel PRISMA! P: Positief P = Positief formuleren: omschrijving doel Formuleer je doel zo positief mogelijk. Het is belangrijk te formuleren wat je wél wilt. En het universum geeft je waar je om

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

Zonder dieet lekkerder in je vel!

Zonder dieet lekkerder in je vel! Zonder dieet lekkerder in je vel! Vijf vragen en vijf stappen om te ontdekken hoe je jouw eetpatroon kunt veranderen en succesvol kunt afvallen. Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel volwassenen

Nadere informatie

Bij u schuil ik, u bent mijn schild,

Bij u schuil ik, u bent mijn schild, Bij u schuil ik, u bent mijn schild, in uw woord stel ik mijn hoop. Psalm 119:114 inleiding Laten we eerlijk zijn: het is niet zo eenvoudig om regelmatig uit de Bijbel te lezen en te bidden. Onze volle

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Ontdekken hoe je je tijd goed kunt beheren, bestaat voor. Jezelf voorbereiden op succes. Hoofdstuk 1. Leer jezelf kennen.

Ontdekken hoe je je tijd goed kunt beheren, bestaat voor. Jezelf voorbereiden op succes. Hoofdstuk 1. Leer jezelf kennen. Hoofdstuk 1 Jezelf voorbereiden op succes In dit hoofdstuk: Een solide timemanagementsysteem opbouwen De grootste uitdagingen van timemanagement het hoofd bieden Het verband zien tussen doelen stellen

Nadere informatie

Leer hoe je effectiever kunt communiceren

Leer hoe je effectiever kunt communiceren Leer hoe je effectiever kunt communiceren De kracht van geweldloze communicatie Hoe vaak kom je in een gesprek terecht waarin je merkt dat je niet meer zegt wat je wilt zeggen; dat je iets doet wat de

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum:

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum: Naam Datum: INHOUDSOPGAVE 1. Introductie 2. Persoonlijke gegevens 3. Rapportage kwaliteit van leven 4. Persoonlijke ontwikkeling plan (POP) 5. Competenties waar nu aan wordt gewerkt 6. Binnen de stichting

Nadere informatie

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten Susanne Hühn Het innerlijke kind angst loslaten Inhoud Inleiding 7 Hoe ontstaat angst? 11 Wegen uit de angst 19 Het bange innerlijke kind leren kennen 35 Meditatie Het bange innerlijke kind leren kennen

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 E-BOOK Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 0 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Inleiding... 3 Wie is Monique Dekker?... 3 3. Bewustzijn... 4 Zijn wie

Nadere informatie

In gesprek met medewerkers over verzuim

In gesprek met medewerkers over verzuim TIP: dit is een interactieve pdf. de inhoudsopgave en het menu onder aan de pagina s zijn clickable. In gesprek met medewerkers over verzuim Inhoud 1. verzuim bespreken met medewerkers Het is belangrijk

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

De kracht van momentum

De kracht van momentum De kracht van momentum Wist je dat 95 % van de mensen die goede voornemens hebben, bijvoorbeeld rondom nieuwjaar, deze nooit waar gaan maken. De reden hiervoor is, dat de meeste mensen helemaal niet begrijpen

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

waar denkt u aan bij het woord opvoeden? De kracht van Positief opvoeden Overzicht Hoop en verwachting

waar denkt u aan bij het woord opvoeden? De kracht van Positief opvoeden Overzicht Hoop en verwachting Overzicht De kracht van Positief opvoeden 1 Hoop en verwachting Opvoeden in de praktijk Waarom positief opvoeden? De 5 principes van positief opvoeden Tijd voor vragen en discussie 2 Hoop en verwachting

Nadere informatie

De opleiding tot NLP Practitioner

De opleiding tot NLP Practitioner De opleiding tot NLP Practitioner Wat is Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP)? Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP ) wordt gedefinieerd als: de structuur van de subjectieve ervaring en wat daaruit verwacht

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

Piramide van (neuro)logische niveaus

Piramide van (neuro)logische niveaus Piramide van (neuro)logische niveaus De gedragspiramide geeft weer hoe wij als mensen zijn georganiseerd, hoe onze psyche is opgebouwd en geeft antwoord op vragen als: Hoe ontwikkel ik mijzelf effectief?

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Complexiteitreductie door het gebruik van Metaforen in Business situaties door Frank N.M. Groot. Versie 13 november 2002

Complexiteitreductie door het gebruik van Metaforen in Business situaties door Frank N.M. Groot. Versie 13 november 2002 Modelleren Complexiteitreductie door het gebruik van Metaforen in Business situaties door Frank N.M. Groot. Versie 13 november 2002 Waarom is dit gemodelleerd? In een business situatie wordt er vaak als

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media Opleiding Interactieve Media Inhoud Inleiding presenteren 1. Voorwerk 2. Middenstuk 3. Begin presentatie 4. Einde presentatie 5. Visuele middelen 6. Non-verbale communicatie 7. Opdracht 8. Criteria 1.

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES MODULE #6 DREAMBOARD PROCES Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Intakewerkblad DEELNEMER ART.60:. PROJECT BEGELEIDER INSCHAKELINGSCOACH BEGELEIDER OCMW..

Intakewerkblad DEELNEMER ART.60:. PROJECT BEGELEIDER INSCHAKELINGSCOACH BEGELEIDER OCMW.. Intakewerkblad DEELNEMER ART.60:. PROJECT BEGELEIDER INSCHAKELINGSCOACH BEGELEIDER OCMW.. Instructies Dit werkblad hoort bij het intake-formulier. Het dient als kapstok voor een structuur in de gesprekken

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Februari 2012 Workshop Eviont

Februari 2012 Workshop Eviont Het Brein heeft een doel nodig! Februari 2012 Workshop Eviont Het Brein heeft een doel nodig! Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE...2 LEESWIJZER...3 INLEIDING...4 STAP 1: HET KADER...5 STAP 2: STATE, GEDRAG EN

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Pen en papier? Wat is een businessmodel? Jouw businessmodel is de manier waarop jij in business bent Twee

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Creëren van innerlijke rust en het visualiseren van een gewenste doeltoestand

Creëren van innerlijke rust en het visualiseren van een gewenste doeltoestand Creëren van innerlijke rust en het visualiseren van een gewenste doeltoestand Wat is het doel van deze methodiek? Het doel van deze methodiek is het creëren van innerlijke rust in situaties die als spannend

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Workshop Motiverende Gespreksvoering Hoe werkt advies? drs. Hilde Jans psycholoog hilde.jans@cambiamo.

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Workshop Motiverende Gespreksvoering Hoe werkt advies? drs. Hilde Jans psycholoog hilde.jans@cambiamo. Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Workshop Motiverende Gespreksvoering Hoe werkt advies? drs. Hilde Jans psycholoog hilde.jans@cambiamo.nl Waarom mensen niet? Dus wat kun je doen? Ze weten niet

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

CoachWijzer Houvast bij het vormgeven van effectieve begeleiding

CoachWijzer Houvast bij het vormgeven van effectieve begeleiding Houvast bij het vormgeven van effectieve begeleiding Naam: Datum: Bert van Rossum 9 december 2013 Inhoudsopgave Inleiding... De uitslag van Bert van Rossum... Toelichting coach- en begeleidingsvoorkeur...

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Doosisgeluk. Blijf jezelf ontwikelen en leren. Geef. Wees bewust

Doosisgeluk. Blijf jezelf ontwikelen en leren. Geef. Wees bewust Doosisgeluk Ga aan de slag met de volgende vijf ingediënten: (De vijf ingrediënten zijn gebaseerd op de five-ways to wellbeing van de New Economics Foundation) Verbind Beweeg Geef Blijf jezelf ontwikelen

Nadere informatie

Strategisch netwerken. 02 september 2015

Strategisch netwerken. 02 september 2015 Strategisch netwerken 02 september 2015 Strategisch netwerken ## augustus 2015 Onderwerpen Diverse strategieën. Opdrachten. Zet aan tot actie om een keuze te maken. Focus. Doe het constant. 3 Inleiding

Nadere informatie

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT DOOR ANN VAN RIET WWW.ALTHEA-COACHING.BE Hallo! In dit e-book ga je leren hoe je echt zelfvertrouwen kan opbouwen. En daarmee bedoel ik dus niet gewoon denken

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Presenteren. Oriëntatie

Presenteren. Oriëntatie Oriëntatie Dit ga je doen Je gaat een stand (marktkraam) inrichten om te laten zien wat je gedaan hebt tijdens dit project en wat je eindresultaat is. Je probeert jullie stand zo te maken dat het aantrekkelijk

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

GRONDHOUDINGEN IN HET OMGAAN MET (KANSARME) MENSEN

GRONDHOUDINGEN IN HET OMGAAN MET (KANSARME) MENSEN GRONDHOUDINGEN IN HET OMGAAN MET (KANSARME) MENSEN We vragen ons vaak af hoe we op een goede manier kunnen omgaan met gekwetste mensen. Dit is een vraag waarop we geen pasklaar antwoord kunnen geven. We

Nadere informatie

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Light up your fire voordat burnout toeslaat Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Wat is jouw droom? Vuur - energie Waarden, zaken die voor jou belangrijk zijn in je leven

Nadere informatie

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Ellen van den Ende in samenwerking met Mariëtte Verschure JONG EN HOOGGEVOELIG HOEZO ANDERS?! Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Uitgeverij Akasha Inhoud Hooggevoelig, hoezo anders?!

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Jobbersguide - 2015. Jobbersguide 2015 0

Jobbersguide - 2015. Jobbersguide 2015 0 Jobbersguide - 2015 Jobbersguide 2015 0 Introductie Jobbersguide Om ervoor te zorgen dat jij als Jobber succesvol aan de slag kan en niet tegen verrassingen aanloopt hebben wij deze Jobbersguide gemaakt.

Nadere informatie

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES ONDERWIJSMAGAZIJN VOOR LOB VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo VRAGEN BIJ ONTDEK COMPETENTIES JE PASSIE MOTIEVEN INLEIDING In LOB-trainingen en tijdens gesprekken met

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inleiding en leeswijzer 2. Energie Psychologie 3. Gedachten jouw jouw 4. Verantwoordelijkheid

Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inleiding en leeswijzer 2. Energie Psychologie 3. Gedachten jouw jouw 4. Verantwoordelijkheid Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Inleiding en leeswijzer 3 2. Energie Psychologie 7 3. Gedachten 10 Het zijn jouw gedachten die jouw wereld creëren 11 4. Verantwoordelijkheid 13 5. Persoonlijk Plan, jouw blauwdruk

Nadere informatie

Hoe pak je probleem situaties aan?

Hoe pak je probleem situaties aan? Hoe pak je probleem situaties aan? Inleiding: Als er een situatie is waarover je ontevreden bent, kun je vier dingen doen: 1. de situatie veranderen 2. zelf veranderen 3. de situatie accepteren 4. weggaan

Nadere informatie

Handleiding Persoonlijke Ontwikkeling Plan

Handleiding Persoonlijke Ontwikkeling Plan Handleiding Persoonlijke Ontwikkeling Plan SLB-hoofdfase Jaar 3/4 2014-2015 Code: AFXX-SLB-J3J4-14 AC duaal: AFXX-SLB-D3D4-14 1 Bouwen aan je persoonlijk ontwikkelplan Het persoonlijk ontwikkelplan is

Nadere informatie

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; Wat is lastig en wat kun je doen?

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; Wat is lastig en wat kun je doen? Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; Wat is lastig en wat kun je doen? Leerlingen met SOLK Effectieve gesprekken met ouders en leerlingen drs. Hilde Jans psycholoog

Nadere informatie