KLINISCH REDENEREN 3: DIAGNOSTISCH REDENEREN IN COMPLEXE SITUATIES

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KLINISCH REDENEREN 3: DIAGNOSTISCH REDENEREN IN COMPLEXE SITUATIES"

Transcriptie

1 KLINISCH REDENEREN 3: DIAGNOSTISCH REDENEREN IN COMPLEXE SITUATIES Door Martje Kuijlenburg Student nummer: Stagiaire jaar 3 Opleiding: Verpleegkunde Studeert aan: de Hogeschool van Amsterdam. Stage verliep van 6 februari 2013 tot 28 juni 2013 In samenwerking met:

2 INHOUDSOPGAVE 1 inleiding... 3 deelopdracht Diagnostiseren... 4 Het ICF Deelopdracht Beïnvloedbare factoren... 5 Deelopdracht Stappen van diagnostisch redeneren Deelopdracht 4: het klinisch redeneren... 7 Casus mevrouw wong... 7 Conceptmap... 8 Genus en differentia... 8 verpleegkundige Diagnose... 9 definitieve diagnose onderbouwing bronnen... 14

3 INLEIDING Klinisch redeneren is een staat van denken waarbij verpleegkundige een grote rol spelen. Door te observeren, redeneren en vervolgens een diagnose stellen kunnen verpleegkundige problemen goed worden behandeld. Dit werkstuk is in vier verschillende opdrachten verdeeld die ieder hun eigen leermoment hebben. Er wordt eerst ingegaan op het diagnosticeren op de afdeling waar ik stage heb gelopen. De afdeling algemene chirurgie in het AMC. Hierbij wordt het ICF model betrokken. De tweede opdracht gaat over de beïnvloedbare factoren bij het klinisch diagnosticeren en de derde gaat over de verschillende stappen van diagnosticeren. De vierde opdracht is de hoofdopdracht waarbij, door middel van een casuïstiek een verpleegkundige diagnose word opgesteld. Ik wens u veel leesplezier.

4 DEELOPDRACHT 1 Bij deelopdracht 1 wordt er een introductie gegeven over de manier van diagnosticeren op de afdeling Algemene chirurgie. Over het algemeen worden diagnoses op de afdeling opgesteld door de chirurgen en artsen die aan de afdeling gebonden zijn. Verpleegkundige diagnoses worden niet veel toegepast, er wordt daardoor ook niet gewerkt met verpleegplannen. DIAGNOSTISEREN Op de afdeling van G6zuid worden patiënten op verschillende manieren gediagnosticeerd. Soms worden er patiënten over genomen die van een andere afdeling komen, zoals de IC. Hierbij is de patiënt al gediagnosticeerd met een bepaald ziektebeeld en werken we op de afdeling verder met deze diagnose. Een andere manier waarop een diagnose wordt gesteld is de reden van opname. Als iemand op de afdeling komt, omdat diegene een operatie moet ondergaan die al een lange tijd geplant staat, is de diagnose ook al eerder gesteld. Deze diagnose leidt dan tot een operatie. Een derde manier van diagnoses stellen is als een patiënt een operatie heeft ondergaan waarbij complicaties zijn opgekomen. Hierdoor blijft de patiënt langer op de afdeling en veranderd de reden tot opname, dus de diagnose. Verpleegkundige diagnoses Verpleegkundige op de afdeling van G6zuid helpen bij het diagnosticeren. Hierbij kan gedacht worden aan het bijhouden van een vochtbalans om onder- of overvulling uit te sluiten. HET ICF. Het ICF staat voor International classification of functioning, disability and health en beschrijft hoe mensen omgaan met de gezondheidstoestand. 1 Het bestaat uit twee delen met elk twee compenenten. 2 Het eerste deel bestaat uit het functioneren en de functioneringsproblemen. De twee bijbehorende componenten zijn: Functies en anatomische eigenschappen Hierbij worden de anatomische eigenschappen van de patiënt beschreven, waarbij de afwijkingen en verlies van fysiologische en mentale eigenschappen beschreven. Op de afdeling van G6zuid wordt er gediagnosticeerd door de anatomische en fysiologische afwijkingen te beschrijven en hieruit een diagnose te stellen. Activiteiten en participatie Volgens het ICF-model worden hier de vermogens en uitvoering van de patiënt beschreven. De vermogens van de patiënt worden niet gebruikt bij het diagnosticeren van de ziekte. Het tweede deel bestaat uit factoren. De bijbehorende componenten zijn: De externe factoren Externe factoren zijn invloeden in de fysieke of sociale omgeving. Op de afdeling van G6zuid wordt er weinig gekeken naar de externe factoren van een patiënt. Alleen bij het ontslag wordt er gekeken of er thuiszorg of een revalidatie nodig is. Persoonlijke factoren Persoonlijke factoren zijn de factoren die ook invloed hebben op het functioneren van de patiënt. Dit zijn de kenmerken van het individu. Enkel de factoren zoals ouderdom de conditie van het lichaam worden betrokken bij het stellen van een prognose.

5 DEELOPDRACHT 2 Het diagnosticeren kan op verschillende manieren worden beïnvloed. Zoals de cultuur in het verpleegkundig team en in de multidisciplinaire samenwerking, organisatorische omstandigheden, de hoeveelheid beschikbare tijd, de complexiteit van de patiëntensituatie. BEÏNVLOEDBARE FACTOREN Op de afdeling van g6zuid kunnen factoren zoals drukte en complexiteit van de casus een verpleegkundige diagnose beïnvloeden. Een paar van deze factoren zijn hieronder uitgewerkt. Drukte Door drukte kan een verpleegkundige niet de tijd nemen voor een patiënt en ziet zo bepaalde signalen over het hoofd. Dit is natuurlijk niet wenselijk en het is nodig dat er een voldoende bezetting is op de afdeling zodat de verpleegkundige zijn of haar aandacht kan verdelen en zo de patiënt de aandacht krijgt die hij of zij verdient. Complexiteit Door hoge complexiteit is een verpleegkundige misschien de hele dag bezig om de dagelijkse taken van een patiënt te voltooien. Op deze afdeling zijn dat dingen zoals drains verzorgen, IV medicatie geven, ADL, wondverzorging, mobiliseren et cetera. Hierdoor kunnen signalen van bijvoorbeeld overvulling, depressie of pneumonie niet worden opgemerkt. Multidisiplinaire samenwerking Als de samenwerking in het multidisciplinaire team niet goed verloopt kan er miscommunicatie ontstaan. Hierdoor kan een verpleegkundige sommige signalen van een patiënt verkeerd opvatten omdat er misschien een ander beleid is afgesproken, zoals een hoge bloedsuiker. Als door miscommunicatie de verpleegkundige heeft begrepen dat de hoge suikers bij het ziektebeeld passen zal ze dit niet rapporteren en zal een hyperglycemie niet worden gediagnosticeerd worden.

6 DEELOPDRACHT 3 STAPPEN VAN DIAGNOSTISCH REDENEREN. Het diagnostisch redeneren bestaat uit de volgende stappen. Als eerste word er geobserveerd waaruit gegevens worden opgemaakt. (Je ziet een patiënt rillend in bed liggen met een bleek gezicht, kort hiervoor was de PTC drain van de patiënt afgedopt om te kijken of het gal goed kon oplopen.) Hierdoor denk je dat de patiënt wel eens koorts kan hebben en last van koude rillingen als gevolg van de afgedopte PTC drain. Dit moet gerechtvaardigd worden. (Je meet de temperatuur van de patiënt en ziet dat de temperatuur 39 graden is). Dit is een ondersteuning waarmee je je standpunt kan rechtvaardigen. (Door de koorts zet je snel de PTC-drain weer open en ziet het gal meteen afvloeien. De koorts van de patiënt zakt na een half uur.) Je beredenering kan ook afgezwakt worden door andere argumenten. (Misschien lopen de infectie waarden van de patiënt wel op en heeft het niets met de PTC drain te maken.) dit kan dus ook weerlegt worden. (De temperatuur neemt niet af en na een labonderzoek uit het bloed lijken de infectiewaarden te zijn gestegen) Ik wordt op de afdeling steeds alerter op de klinische blik. Ik zie de productie van de drainvloeistof en kan hierbij beredeneren of dit goed is of niet. Ik koppel dit door aan mijn begeleider en samen kunnen we dit beargumenteren. Ik zorg er altijd voor dat ik al informatie heb opgezocht om mijn redenatie te rechtvaardigen. In sommige gevallen lukt het me wel om te diagnosticeren, maar door kennis gebrek weet ik natuurlijk niet alles te benoemen.

7 DEELOPDRACHT 4: HET KLINISCH REDENEREN CASUS MEVROUW WONG Mevrouw Wong is een 85 jarige vrouw die is opgenomen op de afdeling G 6 zuid Algemene Chirurgie in verband met een verdenking op een rectum carcinoom. Mevrouw heeft naast haar drie kinderen geen man meer en zij kan slechts beperkt Nederlands begrijpen. Vooral haar dochter spreekt goed Nederlands en functioneert als tolk. Mevrouw Wong weegt 45 kilo en oogt heel mager, haar dochter vertelde dat mevrouw in de afgelopen dagen erg is afgevallen en dat zij een gebrek voor eetlust heeft. Op de afdeling verzwakte mevrouw nog meer en zij kon niet meer op haar eigen benen staan omdat zij de kracht miste. Daarnaast was zij incontinent voor urine (waarvoor zij een catheter heeft gekregen) en voor ontlasting. Hierdoor is de verpleegkundige veel bezig met het verschonen van het bed en van mevrouw. De ontlasting is erg dun en slijmerig en het bevat een donkere gloed wat de verpleegkundige melena noemen. Mevrouw moet zeker vijf maal per dienst geholpen worden. Bij het verzorgen van mevrouw geeft zij veel pijn aan rondom de billen en schreeuwt het vaak uit. Na rectaal touche bleek dat mevrouw wel dergelijk een rectum carcinoom had en na een CT-scan gemaakt te hebben bleek dat deze uitgegroeid was en veel van het omliggende weefsel had geïnfiltreerd. Vanwege haar leeftijd en de grote van de tumor kunnen de chirurgen mevrouw Wong niet opereren en het enige wat ze nog kunnen doen is het ongemak verlichten door een stoma aan te leggen. Mevrouw kan dus niet meer beter worden en word als een palliatieve patiënt gezien. Dankzij de stoma is het verpleegkundige werk een stuk minder geworden maar mevrouw eet nog steeds weinig en het enige wat uit de stoma komt is veel slijm en kleine stukjes melena. Omdat mevrouw Wong zo erg verzwakt is kan zij moeilijk vast voedsel kauwen en slikken, hierdoor heeft zij vaak last van erge hoestbuien. Daarom krijgt mevrouw enkel nog dik vloeibaar voedsel en moeten de verpleegkundige haar helpen bij het eten. Hierdoor werd de stoma productie iets dikker maar nog steeds heel slijmerig. Omdat mevrouw Wong maar weinig Nederlands verstaat roept zij vaak om haar dochter die er niet altijd kan zijn. Omdat de verpleging vaak druk is ziet ze ook niet veel mensen langskomen en zij geeft aan zich wel eenzaam te voelen in de kleine één persoonskamer. De keren dat haar kinderen op bezoek komen oogt zij wel wakkerder en spontaner maar zodra de kinderen weg zijn zakt zij weer in en lijkt het allemaal niets meer te schelen. De dochter van mevrouw Wong verteld de verpleegkundige dat haar moeder het allemaal niet meer ziet zitten en dat zij graag weer naar huis zou willen. Helaas is dit nog niet mogelijk omdat mevrouw Wong nog steeds erg verzwakt is.

8 CONCEPTMAP Het doel van de conceptmap is het helder maken van de begrippen en hun verbanden met elkaar zodat het klinisch redeneren gemakkelijker word. Het woord dat ik centraal stel in mijn conceptmap is: rectumcarcinoom. De bronnen die zijn gebruikt bij het maken van deze mindmap zijn terug te vinden in de Bronnen. 3,4 GENUS EN DIFFERENTIA Een genus omschrijft een overeenkomst met andere zaken die tot dezelfde overkoepelende klasse behoren. De genus van het rectumcarcinoom is in deze omschrijving: Een onnatuurlijke groei van zieke cellen wat kan bestaan in verschillende stadia s en is te bestrijden met chemotherapie, bestraling of operatieve verwijdering. Een differentia omschrijft het verschil met andere zaken die tot dezelfde overkoepelende klasse behoren. De differentia van een rectumcarsinoom in deze omschrijving zou kunnen zijn: Zieke cellen in het rectum wat problemen veroorzaakt in het uitscheidingpatroon en geeft krampen, vol gevoel en voordurende moeheid. Een totale omschrijving van het begrip rectumcarcinoom zou zijn: Een onnatuurlijke groei van zieke cellen in het rectum wat problemen veroorzaakt in het uitscheidingspatroon en geeft krampen, vol gevoel en voordurende moeheid, wat kan bestaan uit verschillende stadia s en is te bestrijden met chemotherapie, bestraling of operatieve verwijdering.

9 VERPLEEGKUNDIGE DIAGNOSE Om een verpleegkundige diagnose te stellen is het belangrijk om te zien wat een probleem veroorzaak tin de casus. In mijn observaties zie ik dat mevrouw een gebrek aan eetlust heeft en hierdoor weinig voeding binnen krijgt. Daarnaast geeft zij aan erg moe te zijn en nergens zin te hebben. Naar aanleiding van deze gegevens heb ik een aantal clusters ontworpen die de grote hoeveelheid aan informatie verdeeld onder één thema. Clusters VERZWAKKING Mevrouw Wong is een 85 jarige vrouw die is opgenomen op de afdeling G 6 zuid Algemene Chirurgie in verband met een verdenking op een rectum carcinoom. Verantwoording: Een symptoom van een rectumcarcinoom is een afzwakking en moeheid van het lichaam. Mevrouw Wong weegt 45 kilo en oogt heel mager, haar dochter vertelde dat mevrouw in de afgelopen dagen erg is afgevallen en dat zij een gebrek voor eetlust heeft. Verantwoording: doordat mevrouw weinig eet komen er weinig voedingsstoffen binnen die haar lichaam energie geven. Hierdoor verzwakt haar lichaam. Op de afdeling verzwakte mevrouw nog meer en zij kon niet meer op haar eigen benen staan omdat zij de kracht miste. Verantwoording: Mevrouw is zodanig verzwakt dat zij de kracht mist om haar spieren te gebruiken. De keren dat haar kinderen op bezoek komen oogt zij wel wakkerder en spontaner maar zodra de kinderen weg zijn zakt zij weer in en lijkt het allemaal niets meer te schelen. Verantwoording: Al s haar familie weg is zakt mevrouw helemaal in en lijkt ze al haar toenmalige kracht verloren te hebben. De dochter van mevrouw Wong verteld de verpleegkundige dat haar moeder het allemaal niet meer ziet zitten en dat zij graag weer naar huis zou willen. Helaas is dit nog niet mogelijk omdat mevrouw Wong nog steeds erg verzwakt is. Verantwoording: Het probleem van de verzwakking is dat mevrouw hierdoor niet naar huis kan gaan. VERMAGERING Mevrouw Wong is een 85 jarige vrouw die is opgenomen op de afdeling G 6 zuid Algemene Chirurgie in verband met een verdenking op een rectum carcinoom. Verantwoording:Een rectum carcinoom zorgt ervoor dat een patiënt dat een patiënt een vol gevoel heeft en hierdoor minder eet. Mevrouw Wong weegt 45 kilo en oogt heel mager, haar dochter vertelde dat mevrouw in de afgelopen dagen erg is afgevallen en dat zij een gebrek voor eetlust heeft. Verantwoording: Mevrouw oogt heel mager en ze is waarschijnlijk meer dan 6 kilo onbedoeld afgevallen in de afgelopen maanden. Dit is heel veel en dit wijst op ondervoeding. Dankzij de stoma is het verpleegkundige werk een stuk minder geworden maar mevrouw eet nog steeds weinig en het enige wat uit de stoma komt is veel slijm en kleine stukjes melena. Verantwoording: Mevrouw eet nog steeds weinig wat haar gezondheidstoestand verergert. Omdat mevrouw Wong zo erg verzwakt is kan zij moeilijk vast voedsel kauwen en slikken, hierdoor heeft zij vaak last van erge hoestbuien. Daarom krijgt mevrouw enkel nog dik vloeibaar voedsel en moeten de verpleegkundige haar helpen bij het eten.

10 Verantwoording: Mevrouw is niet in staat om zelf te eten, hierdoor is ze afhankelijk van de verpleegkundige en is het moeilijk om de nodige hoeveelheid voedsel in te nemen. EENZAAMHEID Mevrouw heeft naast haar drie kinderen geen man meer en zij kan slechts beperkt Nederlands begrijpen. Vooral haar dochter spreekt goed Nederlands en functioneert als tolk. Verantwoording: Doordat mevrouw slecht Nederland spreekt is het moeilijk te communiceren en kan mevrouw zich eenzaam voelen. Omdat mevrouw Wong maar weinig Nederlands verstaat roept zij vaak om haar dochter die er niet altijd kan zijn. Omdat de verpleging vaak druk is ziet ze ook niet veel mensen langskomen en zij geeft aan zich wel eenzaam te voelen in de kleine één persoonskamer. verantwoording: Mevrouw Wong ziet niet veel mensen op een dag, hierdoor kan zij niet zomaar een praatje maken en kan zij zich eenzaam gaan voelen. De keren dat haar kinderen op bezoek komen oogt zij wel wakkerder en spontaner maar zodra de kinderen weg zijn zakt zij weer in en lijkt het allemaal niets meer te schelen. De dochter van mevrouw Wong verteld de verpleegkundige dat haar moeder het allemaal niet meer ziet zitten en dat zij graag weer naar huis zou willen. verantwoording: Doordat mevrouw niet naar huis kan lijkt het alsof zij opgesloten zit in de kleine eenpersoonskamer en dit kan een gevoel van eenzaamheid creëren. Hypothetische diagnoses: VERZWAKKING De hypothetische diagnose is:machteloosheid Dit is: Geen of onvoldoende controle hebben over gebeurtenissen en omstandigheden waarbij vooruitzichten, doelen en levensstijl worden beïnvloed. Een andere hypothetische diagnose bij dit cluster kan zijn: Vermoeidheid Dit staat voor: Sterk, aanhoudend gevoel van uitputting met een verminder vermogen om lichamelijke en mentale arbeid te verrichten en waarin door rust geen verbetering optreedt. VERMAGERING De hypothetische diagnose voor dit cluster kan zijn: Ondervoeding. Dit staat voor: Een feitelijke of dreigende, voor het metabolisme niet-toereikende inname van voedingsstoffen of inadequate omzetting van voedingsstoffen met of zonder gewichtsverlies, bij een persoon die niet nuchter hoeft te zijn. Een andere hypothetische diagnose is:vochttekort. Dit staat voor vasculair, interstitiële of intracellulaire dehydratie. EENZAAMHEID Dit cluster kan de hypothetische diagnose Ongemak, risico op eenzaamheid en sociaal isolement vormen. Hier gaan we alleen niet op in omdat we maar vier hypothetische diagnoses gebruiken. De bron die is gebruikt bij het stellen van de hypothetische diagnose is het zakboek verpleegkundige diagnosen door L.J Carpenito. Van Noordhoff Uitgevers, groningen/houten

11 Aanvullende gegevens Verzwakking Om de diagnose machteloosheid te kunnen stellen wordt er gekeken naar de symptomen die zich uiten. Dit kunnen zijn: Apathie, woede, gewelddadig gedrag, angst, gelatenheid, afreageren, depressiviteit, passiviteit. Veel van deze symptomen passen bij de casus. De diagnose vermoeidheid kan worden getest door te kijken naar de volgende symptomen: het gevoel extra energie nodig te hebben, verstoorde slaap, toename van lichamelijke klachten, emotionele labiliteit, afgenomen prestatie vermogen. Dit is ook deels aanwezig bij de casus. Vermagering Bij dit cluster is het belangrijk om te weten hoeveel mevrouw is afgevallen in de afgelopen maanden om te zien of de diagnose vochttekort of ondervoeding toepasselijk is. bij het cluster vochttekort word er gekeken naar deze verschillende symptomen: Negatief vochtbalans, gewichtsverlies, drogehuid en ontoereikende orale vochtophoping. niet veel van deze symptomen komen voor in de casus. De andere diagnoseheeft de volgende symptomen: ontoereikende voedselinname met of zonder gewichtsverlies, spierzwakte en gevoeligheid, voedingsbehoefde groter dan de inname. Deze symptomen komen vaker voor in de casus. De aangepaste casus. Mevrouw Wong heeft soms last van woedeaanvallen waarbij zij deze afwisselt met aanhoudende apathie. De verpleegkundige hebben het idee dat het gedrag voortkomt uit angst en dit reageert ze af op de verpleegkundige. In de nacht kan mevrouw vaak geen slaap vatten en doet korte dutjes waarna ze daar tussen klaagt over pijn en gevoeligheid. Mevrouw blijft weinig eten en is vijf kilo afgevallen in de twee weken dat zij op de afdeling verblijft. Ze kan bijna niet rechtop zitten en moet geholpen worden met omdraaien in bed. Deze afzwakking valt te wijten aan de ontoereikende voedselinname. Definitieve diagnose De definitieve diagnose van verzwakking is: Machteloosheid Dit is: Geen of onvoldoende controle hebben over gebeurtenissen en omstandigheden waarbij vooruitzichten, doelen en levensstijl worden beïnvloed. De definitieve diagnose van het cluster vermagering is: Ondervoeding. Dit staat voor: Een feitelijke of dreigende, voor het metabolisme niet-toereikende inname van voedingsstoffen of inadequate omzetting van voedingsstoffen met of zonder gewichtsverlies, bij een persoon die niet nuchter hoeft te zijn.

12 DEFINITIEVE DIAGNOSE De definitieve diagnose voor deze casus is Ondervoeding. Er is sprake van ondervoeding bij ziekte als er sprake is van onbedoeld gewichtsverlies van meer dan 10% in de laatste zes maanden of meer dan 5% in de laatste maand. Er is ook sprake van een BMI van kleiner dan 18,5, bij ouderen ouder dan 65 is dit lager dan Mevrouw Wong heeft duidelijk een gewichtsverlies van meet dan 10 procent gehad in de afgelopen 6 maanden en heeft een erg laag BMI. Oorzaken De hypothetische oorzaak voor ondervoeding zijn bij mevrouw Wong zijn waarschijnlijk het te weinig inname van voedsel door het volle gevoel en de misselijkheid die de kanker veroorzaakt. De samenhangende factoren, ook wel de E, zijn in deze casus zijn een BMI van lager dan 20, een gewichtsverlies van meer dan 10% in de laatste zes maanden of meer dan 5% in de laatste maand. Daarnaast kunnen de oorzaken zoals kanker en slikstoornis bijdragen aan de ondervoeding. Om deze factoren duidelijk te hebben is het handig om het exacte gewichtsverlies van mevrouw Wong te weten. Ook is het belangrijk om de voedselinname bij te houden, net als het vochtinname. Aangevulde casus Mevrouw Wong woog drie maanden voor de opname 60 kilo en weegt nu maar 45 kilo, dit is een gewichtsafname van meet dan 10 % in de afgelopen drie maanden. Daarnaast blijkt uit de voedings- en vochtopname lijsten dan mevrouw slechts twee yoghurt per dag een en maar een glaasje water. Mevrouw krijgt dus veel te weinig voedingsstoffen binnen. Etiologie van ondervoeding Mevrouw heeft last van een gewichtsafname van meer dan 10 procent in de afgelopen 3 maanden en heeft een BMI van lager dan 20. Daarnaast eet mevrouw te weinig voor haar dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. De diagnose van dit probleem is: : Ondervoeding. Dit staat voor: Een feitelijke of dreigende, voor het metabolisme niet-toereikende inname van voedingsstoffen of inadequate omzetting van voedingsstoffen met of zonder gewichtsverlies, bij een persoon die niet nuchter hoeft te zijn.

13 ONDERBOUWING Mevrouw Wong heeft een gewichtsverlies van meer dan 10% in de afgelopen 3 maanden en heeft een BMI van lager dan 20, dit komt ook door haar verminderde inname van voedsel en het feit dat de kanker en de slikstoornis meespelen, hierdoor heeft mevrouw een ondervoeding. de beschrijving vind ik behoorlijk plausibel, vooral door het feit dat er veel feiten inde casus worden weergegeven en deze kunnen niet worden weerlegt.

14 BRONNEN 1: Nationaal instituut voor for public health and inviroment. ICF model. (geraadpleegd 2013 maart 28) 2: Handboek verpleegkunde. Sesink E.M, Jonde Consulenting, Kerstens J.A.M, Vermeulen M. Bohn Stafleu van Loghum: Houten; : Ziektebeeld, rectumcarcinoom (geraadpleegd op 2013 juni 20) 4: UMCG. Rectumcarcinoom. anker/endeldarmkanker/pages/default.aspx (geraadpleegd op 2013 juni 20) 5: zakboek verpleegkundige diagnosen door L.J Carpenito. Van Noordhoff Uitgevers, groningen/houten : A stuurgroep ondervoeding, wat is ondervoeding bij ziekte? (geraadpleegd op 2013 juni 21)

Take-home toets klinisch redeneren 2

Take-home toets klinisch redeneren 2 Take-home toets klinisch redeneren 2 Naam: Sanne Terpstra Studentnummer: 500646500 Klas: 1F2 Datum: 23-01-2012 Deel 1: Casus Mevrouw Alberts is een 81 jarige weduwe. Haar man is 5 maanden geleden overleden

Nadere informatie

Take-home toets: Palliatieve verpleegkunde

Take-home toets: Palliatieve verpleegkunde Woensdag 2 januari 2013 Take-home toets: Palliatieve verpleegkunde Naam: Lisa de Wit Studentnummer: 500645721 Klas: LV12-2G1 Vak: Palliatieve verpleegkunde Docent: Willianne van der Poel 1 Inleiding Met

Nadere informatie

Klinisch redeneren Take-home toets

Klinisch redeneren Take-home toets Klinisch redeneren Take-home toets Naam: Joyce Stuijt Klas: 1F2 Docent: S. Verschueren Datum: 23 januari 2012 Studentnr: 500635116 Inhoudsopgave Casus 3 Diagnose 4 Prognose 4 Resultaatsklasse 5 Beoogd

Nadere informatie

Palliatieve zorg. Onderdeel: Palliatieve verpleegkunde. Naam: Sanne Terpstra Studentennummer: 500646500 Klas: 2B2

Palliatieve zorg. Onderdeel: Palliatieve verpleegkunde. Naam: Sanne Terpstra Studentennummer: 500646500 Klas: 2B2 Palliatieve zorg Onderdeel: Palliatieve verpleegkunde Naam: Sanne Terpstra Studentennummer: 500646500 Klas: 2B2 Inhoudsopgave Inleiding Blz 2 Verpleegkundige diagnoses Blz 3 Beoogde resultaten Blz 3 Interventies

Nadere informatie

Stageopdracht Klinisch Redeneren

Stageopdracht Klinisch Redeneren Hogeschool Van Amsterdam Gezondheidszorg Tafelbergweg 51 1105 BD Amsterdam Zuidoost Stageopdracht Klinisch Redeneren \\\ Naam: Jenny Heesbeen Studentnummer: 500636718 Klas: LV13-3MPH Werkbegeleider Ans

Nadere informatie

Chronisch Hartfalen. Wat is chronisch hartfalen?

Chronisch Hartfalen. Wat is chronisch hartfalen? Chronisch Hartfalen Wat is chronisch hartfalen? Omschrijving Hartfalen Hartfalen is een aandoening van het hart waarbij het hart niet meer in staat is om voldoende bloed uit te pompen en rond te pompen.

Nadere informatie

GOEDE VOEDING, GEZOND LEVEN, SNELLER GENEZEN INFORMATIE VOOR PATIËNTEN DIE EEN OPERATIE ONDERGAAN

GOEDE VOEDING, GEZOND LEVEN, SNELLER GENEZEN INFORMATIE VOOR PATIËNTEN DIE EEN OPERATIE ONDERGAAN GOEDE VOEDING, GEZOND LEVEN, SNELLER GENEZEN INFORMATIE VOOR PATIËNTEN DIE EEN OPERATIE ONDERGAAN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Voeding doet meer dan u denkt! Goede voeding is van levensbelang om gezond

Nadere informatie

Better in, better out, goede voeding voor en na een operatie bij ouderen. zaterdag 15 maart 2014, Marion Theuws

Better in, better out, goede voeding voor en na een operatie bij ouderen. zaterdag 15 maart 2014, Marion Theuws Better in, better out, goede voeding voor en na een operatie bij ouderen zaterdag 15 maart 2014, Marion Theuws Wie werkt er samen met een diëtist? Wie houdt rekening met voeding bij de behandeling? Slaat

Nadere informatie

Fast Track, versneld herstel na een dikke darm (colon) operatie

Fast Track, versneld herstel na een dikke darm (colon) operatie Patiënteninformatie Fast Track, versneld herstel na een dikke darm (colon) operatie rkz.nl Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u binnenkort een dikke darm operatie ondergaat. U neemt

Nadere informatie

Net de diagnose gekregen

Net de diagnose gekregen Net de diagnose gekregen Vragen die u kunt stellen Hieronder vindt u een lijst met vragen die in verschillende stadia van het onderzoek, de behandeling en de verzorging van patiënten van pas komen. Deze

Nadere informatie

Vermoeidheid bij kanker

Vermoeidheid bij kanker Vermoeidheid bij kanker Vermoeidheid bij kanker Vermoeidheid bij kanker is een veel voorkomend probleem. Het heeft met veel verschillende dingen te maken. Door chemotherapie en radiotherapie neemt het

Nadere informatie

Patiëntencasus. Indeling functionele gezondheidspatronen. Verpleegplan

Patiëntencasus. Indeling functionele gezondheidspatronen. Verpleegplan Verpleegplan Patiëntencasus Dhr. X is in april hier geweest in verband met toename van zijn angsten en verwardheid. Toen is hij gestart met dagelijkse deeltijdbehandeling. Vanaf mei is dhr. weer op de

Nadere informatie

Chirurgie. Het verwijderen van een bijnier

Chirurgie. Het verwijderen van een bijnier Chirurgie Het verwijderen van een bijnier Chirurgie Bijnier (gedeeltelijke) verwijdering Bij u is recentelijk ontdekt dat u een bijniertumor heeft. De bijnier kan via een kijkoperatie of een gewone operatie

Nadere informatie

Door medicijnen Deze kunnen bijvoorbeeld sufheid, verminderde spierkracht of een droge mond veroorzaken.

Door medicijnen Deze kunnen bijvoorbeeld sufheid, verminderde spierkracht of een droge mond veroorzaken. Slikstoornissen 2 Deze folder is bedoeld voor patiënten met slikproblemen en hun omgeving. Er wordt uitleg gegeven over hoe het komt dat iemand zich verslikt. Ook wordt aangegeven wat de risico s zijn

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Ziek zijn en voeding Informatie voor de ondervoede patiënt met een natrium- en/of vochtbeperkt dieet

Ziek zijn en voeding Informatie voor de ondervoede patiënt met een natrium- en/of vochtbeperkt dieet Ziek zijn en voeding Informatie voor de ondervoede patiënt met een natrium- en/of vochtbeperkt dieet Deze folder is bedoeld voor patiënten met een natrium en/of vochtbeperkt dieet waarbij ondervoeding

Nadere informatie

Risico op ondervoeding bij ziekte tijdens opname

Risico op ondervoeding bij ziekte tijdens opname DIETETIEK Risico op ondervoeding bij ziekte tijdens opname Deze folder is voor u en uw familieleden bestemd, omdat bij u (risico op) ondervoeding is geconstateerd. In deze folder is te lezen wat ondervoeding

Nadere informatie

Hogeschool van Amsterdam Verpleegkunde Klinisch Redeneren 2 P.S. Abendanon 22 januari 2012 LV11-1A1 Pleun Lammerse Take-home toets

Hogeschool van Amsterdam Verpleegkunde Klinisch Redeneren 2 P.S. Abendanon 22 januari 2012 LV11-1A1 Pleun Lammerse Take-home toets Hogeschool van Amsterdam Verpleegkunde Klinisch Redeneren 2 P.S. Abendanon 22 januari 2012 LV11-1A1 Pleun Lammerse 500638055 Take-home toets Casus. Mevrouw Alberts is een 81 jarige weduwe. Haar man is

Nadere informatie

Kanker is niet voor watjes

Kanker is niet voor watjes Kanker is niet voor watjes SPKS 22 september 2018 2 ele Helen Dowling Instituut Mensen met kanker en hun naasten helpen de ziekte emotioneel te verwerken specialistische psychologische zorg (1100 cliënten

Nadere informatie

1 Wat is dysfagie?... 2. 2 Kenmerken van dysfagie... 3. 3 Gevolgen van dysfagie... 3. 4 Behandeling van dysfagie... 4

1 Wat is dysfagie?... 2. 2 Kenmerken van dysfagie... 3. 3 Gevolgen van dysfagie... 3. 4 Behandeling van dysfagie... 4 Dysfagie Logopedie Inhoudsopgave 1 Wat is dysfagie?... 2 2 Kenmerken van dysfagie... 3 3 Gevolgen van dysfagie... 3 4 Behandeling van dysfagie... 4 5 Tips tijdens het eten en drinken... 5 1 Wat is dysfagie?

Nadere informatie

PALLIATIEVE ZORG. Take Home Toets

PALLIATIEVE ZORG. Take Home Toets PALLIATIEVE ZORG Take Home Toets Naam: Danissa Loocks Studentennummer: 500621916 Groep: LV12-2F1 Datum: 18 Januari 2013 Blok naam: 2.2 Naam opleiding : HBO- V Hoge School van Amsterdam Naam docent: Willianne

Nadere informatie

Urologie Lastmeter Inleiding Hulpverleningsmogelijkheden

Urologie Lastmeter Inleiding Hulpverleningsmogelijkheden 1/5 Urologie Lastmeter Inleiding Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling al langer geleden is. U kunt problemen ondervinden op

Nadere informatie

Stageopdracht: plannen van zorg. Geschreven door Sanne Terpstra.

Stageopdracht: plannen van zorg. Geschreven door Sanne Terpstra. Stageopdracht: plannen van zorg. Geschreven door Sanne Terpstra. Deze opdracht heb ik uitgevoerd door eerst de manier van de afdeling te hanteren. Samen met mijn werkbegeleider heb ik het zorgplan van

Nadere informatie

Screening en behandeling van ondervoeding: een MUST voor verpleegkundigen

Screening en behandeling van ondervoeding: een MUST voor verpleegkundigen Screening en behandeling van ondervoeding: een MUST voor verpleegkundigen Renaldo Secchi 3 juni 2010 Inhoud Introductie Wat is ondervoeding? Gevolgen van ondervoeding? Prevalentie van ondervoeding Voeding

Nadere informatie

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Máxima Oncologisch Centrum (MOC) Inleiding Als u van uw behandelend arts te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Sneller beter na een. dikkedarmoperatie. ERAS-programma

PATIËNTEN INFORMATIE. Sneller beter na een. dikkedarmoperatie. ERAS-programma PATIËNTEN INFORMATIE Sneller beter na een dikkedarmoperatie ERAS-programma 2 PATIËNTENINFORMATIE Introductie U wordt binnenkort opgenomen voor een dikkedarmoperatie. Het Maasstad Ziekenhuis past bij deze

Nadere informatie

zorgpad kanker aan het spijsverteringskanaal

zorgpad kanker aan het spijsverteringskanaal zorgpad kanker aan het spijsverteringskanaal U bent onder behandeling bij het Oncologisch centrum Amsterdam in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG), het Sint Lucas Andreas ziekenhuis (SLAZ) of het BovenIJ

Nadere informatie

Ondraaglijk lijden en euthanasie

Ondraaglijk lijden en euthanasie Onderzoeksgroep UMCN St Radboud Ondraaglijk lijden en euthanasie een kwalitatief onderzoek naar de beleving van patiënten met een actueel euthanasieverzoek HAG Marianne Dees, Chris van Weel KWAZO Myrra

Nadere informatie

DE STERVENSFASE, EEN HANDREIKING INFORMATIE OVER DE VERANDERINGEN DIE ZICH VOOR KUNNEN DOEN TIJDENS HET STERVEN

DE STERVENSFASE, EEN HANDREIKING INFORMATIE OVER DE VERANDERINGEN DIE ZICH VOOR KUNNEN DOEN TIJDENS HET STERVEN DE STERVENSFASE, EEN HANDREIKING INFORMATIE OVER DE VERANDERINGEN DIE ZICH VOOR KUNNEN DOEN TIJDENS HET STERVEN Een handreiking Bij de meesten van ons komt er een moment in het leven dat we gaan nadenken

Nadere informatie

Ongeneeslijk ziek. Samen uw zorg tijdig plannen

Ongeneeslijk ziek. Samen uw zorg tijdig plannen Ongeneeslijk ziek Samen uw zorg tijdig plannen Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Een naaste die met u meedenkt...3 1.2 Gespreksonderwerpen...3 2. Belangrijke vragen...3 2.1 Lichamelijke veranderingen...3

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verwijderen van niertumoren

PATIËNTEN INFORMATIE. Verwijderen van niertumoren PATIËNTEN INFORMATIE Verwijderen van niertumoren 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over de behandeling van niertumoren. Wij adviseren

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Altemeier

patiënteninformatie algemene heelkunde Altemeier patiënteninformatie algemene heelkunde Altemeier ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be Dit ziekenhuis

Nadere informatie

Klinisch redeneren 3. Roel Waagen VD3A1B 180449. Klinisch Redeneren 3 Magriet Dijkmans van Gunst

Klinisch redeneren 3. Roel Waagen VD3A1B 180449. Klinisch Redeneren 3 Magriet Dijkmans van Gunst Klinisch redeneren 3 Roel Waagen VD3A1B 180449 Klinisch Redeneren 3 Magriet Dijkmans van Gunst Inleiding 1. Maak een casus die je voor deze toets gebruikt, of vul een van de casussen die tijdens de cursus

Nadere informatie

Vraagstelling: Welke verpleegkundige interventies worden ingezet bij depressie, binnen afdeling De Schans.

Vraagstelling: Welke verpleegkundige interventies worden ingezet bij depressie, binnen afdeling De Schans. Vraagstelling: Welke verpleegkundige interventies worden ingezet bij depressie, binnen afdeling De Schans. Hypothese: De verpleegkundige interventies die worden ingezet bij depressie, op afdeling De Schans,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding Blz. 3. Verpleegkundige diagnose Blz. 3. Prognose Blz. 3. Resultaatsklasse Blz. 4. Beoogdresultaat Blz. 4

Inhoudsopgave. Inleiding Blz. 3. Verpleegkundige diagnose Blz. 3. Prognose Blz. 3. Resultaatsklasse Blz. 4. Beoogdresultaat Blz. 4 Naam: Joyce Stuijt Leerlingennr: 500636116 Vak: Palliatieve verpleegkunde Docent: Tineke de Groot Studiejaar: 2 e jaar HBO-V Datum: 7 juni 2013 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Verpleegkundige diagnose Blz.

Nadere informatie

www.dok018.nl info@dok018.nl Carly van Velzen en Gert Dedel

www.dok018.nl info@dok018.nl Carly van Velzen en Gert Dedel www.dok018.nl info@dok018.nl Do s en Don ts bij funcconele klachten! Welke reacces zijn gewenst bij terugkeer op school. Opdracht Wanneer herken je een jongere met chronische pijn of vermoeidheid? Bedenk

Nadere informatie

Delier in de laatste levensfase. Informatie voor naasten van patiënten met een delier in de laatste levensfase

Delier in de laatste levensfase. Informatie voor naasten van patiënten met een delier in de laatste levensfase Delier in de laatste levensfase Informatie voor naasten van patiënten met een delier in de laatste levensfase Inhoudsopgave Wat is een delier?... 3 Wat zijn kenmerken van een delier?... 3 Invloed op u

Nadere informatie

Daarbij kan er sprake zijn van minder eten door bijvoorbeeld: toenemende vermoeidheid; kortademigheid; minder beweging; angst; depressie.

Daarbij kan er sprake zijn van minder eten door bijvoorbeeld: toenemende vermoeidheid; kortademigheid; minder beweging; angst; depressie. Voeding bij COPD Inleiding Een gezond, afwisselend eetpatroon is voor iedereen goed. Voedsel is immers de brandstof van ons lichaam. Klachten als kortademigheid, vermoeidheid en hoesten kunnen uw lichamelijke

Nadere informatie

Ziekten die mogelijk insufficiëntie veroorzaken:

Ziekten die mogelijk insufficiëntie veroorzaken: Wat is nier insufficiëntie? Als de nieren altijd onvoldoende werken wordt dit chronische nierinsufficiëntie genoemd ( insufficiënt = onvoldoende) chronische nierinsufficiëntie is het mogelijke gevolg van

Nadere informatie

Droge mond. Soms is water alleen niet genoeg. Een gids voor patiënten die behandeld worden tegen kanker. Specialist bij droge mond

Droge mond. Soms is water alleen niet genoeg. Een gids voor patiënten die behandeld worden tegen kanker. Specialist bij droge mond Droge mond Een gids voor patiënten die behandeld worden tegen kanker Soms is water alleen niet genoeg Specialist bij droge mond Droge mond: een frequente bijwerking bij de behandeling van kanker Wellicht

Nadere informatie

Klachten Meestal heeft de patiënt last van een veranderd ontlastingspatroon en/of bloed bij de ontlasting.

Klachten Meestal heeft de patiënt last van een veranderd ontlastingspatroon en/of bloed bij de ontlasting. Endeldarmkanker De diagnose 2 Waarom een endeldarmoperatie? 3 Voorbereiding voor de operatie 3 De opname 3 De operatie 4 Na de operatie 5 Mogelijke complicaties 5 Gevolgen van de operatie 6 Na de behandeling

Nadere informatie

Klinische redeneren in de Palliatieve Zorg De consulent kan me nog meer vertellen.

Klinische redeneren in de Palliatieve Zorg De consulent kan me nog meer vertellen. Klinische redeneren in de Palliatieve Zorg De consulent kan me nog meer vertellen. Marc Eyck, kaderhuisarts PZ Florien van Heest, Marleen van Venrooij beide kaderhuisarts en consulent NHG Voorjaarscongres

Nadere informatie

Praktijkopdracht Klinisch Redeneren

Praktijkopdracht Klinisch Redeneren Praktijkopdracht Klinisch Redeneren Inleiding Via deze praktijkopdracht werk je aan je verpleegkundige vakdeskundigheid. De opdracht helpt je om achtergrondkennis te verwerven van de patiënten binnen het

Nadere informatie

Veilig met ontslag Informatie voor patiënten vanaf 70 jaar en hun familie/mantelzorger

Veilig met ontslag Informatie voor patiënten vanaf 70 jaar en hun familie/mantelzorger Veilig met ontslag Informatie voor patiënten vanaf 70 jaar en hun familie/mantelzorger U bent voor een medische behandeling opgenomen in Meander Medisch Centrum. Het is van belang om zo snel mogelijk na

Nadere informatie

EWINGSARCOOM Wat betekent het?

EWINGSARCOOM Wat betekent het? EWINGSARCOOM Wat betekent het? Oncologie/0138 Deze informatiebrochure is bestemd voor personen met een Ewingsarcoom en alle anderen die hier heel dichtbij betrokken zijn: familie, vrienden, We geven u

Nadere informatie

U heeft slokdarm kanker

U heeft slokdarm kanker U heeft slokdarm kanker en uw leven staat op zijn kop PATIËNTENGROEP SLOKDARMKANKER lotgenotencontact voorlichting belangenbehartiging U heeft slokdarmkanker, uw leven staat op zijn kop. En u heeft veel

Nadere informatie

Darmoperatie bij Diverticulitis. Chirurgie Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis

Darmoperatie bij Diverticulitis. Chirurgie Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Darmoperatie bij Diverticulitis Chirurgie Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Chirurgie Waregem_Versie 1_Feb 2016 Inleiding Deze folder geeft uitleg over een operatie van de dikkedarm bij diverticulitis.

Nadere informatie

Operatie voor het verwijderen van de blaas

Operatie voor het verwijderen van de blaas Binnenkort wordt u opgenomen in het MCL voor het verwijderen van uw blaas en het aanleggen van een urinestoma. Meestal wordt dit gedaan volgens de zogenaamde Brickermethode. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Een operatie voor het verwijderen van de blaas

Een operatie voor het verwijderen van de blaas Binnenkort wordt u opgenomen in het MCL voor het verwijderen van uw blaas en het aanleggen van een urinestoma. Meestal wordt dit gedaan volgens de zogenaamde Brickermethode. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

De rol van de parkinsonverpleegkundige en de samenwerking met andere zorgprofessionals

De rol van de parkinsonverpleegkundige en de samenwerking met andere zorgprofessionals De rol van de parkinsonverpleegkundige en de samenwerking met andere zorgprofessionals M.M. Hemmelder 20 juni 2013 Inhoud Parkinsonverpleegkundige Belangrijkste aandachtspunten per fase diagnose vroege

Nadere informatie

DIAGNOSTISCHE LUMPECTOMIE FRANCISCUS GASTHUIS

DIAGNOSTISCHE LUMPECTOMIE FRANCISCUS GASTHUIS DIAGNOSTISCHE LUMPECTOMIE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding U bent op de polikliniek Chirurgie geweest en er is bij u een afwijking in de borst geconstateerd. Omdat de chirurg niet met zekerheid kan zeggen

Nadere informatie

Gesprekshulp Palliatieve Zorg

Gesprekshulp Palliatieve Zorg Gesprekshulp Palliatieve Zorg Deze vragenlijst voor het gesprek met het Palliatief Advies Team bestaat uit twee delen. Het invullen kost tussen de 5 en 20 minuten. Pagina 1: Lijst met veel voorkomende

Nadere informatie

Reflectieverslag Vaardigheden behandelplan en hulpmiddelen VD- H130-08 PARTICIPATIE

Reflectieverslag Vaardigheden behandelplan en hulpmiddelen VD- H130-08 PARTICIPATIE Reflectieverslag Vaardigheden behandelplan en hulpmiddelen VD- H130-08 PARTICIPATIE Lotte huys VD2D1 10038906 Docent: D. van der put Inleverdatum: 25-03- 2011 Inleiding In het eenste leerjaar is er tijdens

Nadere informatie

Perifeer ingebrachte Centrale veneuze Katheter

Perifeer ingebrachte Centrale veneuze Katheter Chirurgie / Vaatchirurgie PICC Perifeer ingebrachte Centrale veneuze Katheter Inleiding Samen met uw arts heeft u besloten dat bij u een perifeer centrale veneuze katheter wordt ingebracht. U heeft hierover

Nadere informatie

Anorexia. Inleiding. Wat betekent Anorexia Nervosa nu eigenlijk?

Anorexia. Inleiding. Wat betekent Anorexia Nervosa nu eigenlijk? Anorexia Inleiding Ik hou mijn spreekbeurt over Anorexia nervosa. Anorexia is een ernstige ziekte waarbij degene die het heeft zichzelf min of meer uithongert. Deze patiënten zijn dan ook extreem mager.

Nadere informatie

Internationale classificatie van het menselijk functioneren of ICF- CY 1

Internationale classificatie van het menselijk functioneren of ICF- CY 1 Internationale classificatie van het menselijk functioneren of ICF- CY 1 ICF 2 staat voor International Classification of Functioning, Disability and Health en is een classificatiesysteem van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Nadere informatie

Verwijderen van een zaadbal via de lies. Inguinale orchidectomie

Verwijderen van een zaadbal via de lies. Inguinale orchidectomie Verwijderen van een zaadbal via de lies Inguinale orchidectomie Inhoudsopgave Inleiding... 1 De operatie... 1 Na de operatie... 2 Bloedverdunners... 2 Ontslag... 3 Tot slot... 4 Ruimte voor vragen... 5

Nadere informatie

Functionele diagnostiek bij langdurige eetstoornissen

Functionele diagnostiek bij langdurige eetstoornissen Functionele diagnostiek bij langdurige eetstoornissen OP BASIS VAN ICF MARIETA VERHOEVEN VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST I.O. COGNITIEF GEDRAGSTHERAPEUTISCH WERKER VGCT Ernstige en langdurige eetstoornis Definitie

Nadere informatie

Feline infectieuze peritonitis (FIP), Besmettelijke buikvliesontsteking bij katten

Feline infectieuze peritonitis (FIP), Besmettelijke buikvliesontsteking bij katten Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Feline infectieuze peritonitis (FIP) is een virale ziekte die schade toebrengt aan verschillende lichaamsweefsels. Twee vormen

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden)

Prednison (corticosteroïden) Prednison (corticosteroïden) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Uw MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven

Nadere informatie

Ouderen en ondervoeding

Ouderen en ondervoeding Ouderen en ondervoeding Rens Henquet, Kaderarts ouderengeneeskunde Angela van Liempd, Huisarts/medisch directeur RCH Ellen Mathijssen, Diëtist De Wever Inleiding Casus Ondervoeding in de huisartsen praktijk,

Nadere informatie

Zorgnormen voor mensen met osteoartritis

Zorgnormen voor mensen met osteoartritis Vertaling in het: Ingevuld door: E mail: 1 1 2 3 4 Zorgnormen voor mensen met osteoartritis Mensen met symptomen van OA moeten toegang hebben tot een zorgprofessional die bekwaam is in het stellen van

Nadere informatie

Zwangerschapsbraken. gevoelige slokdarm door het braken waardoor slikken moeizaam gaat

Zwangerschapsbraken. gevoelige slokdarm door het braken waardoor slikken moeizaam gaat Zwangerschapsbraken Zwangerschapsbraken wordt ook wel hyperemesis gravidarum genoemd. Het is een term die wordt gebruikt voor overmatig braken tijdens de eerste helft van de zwangerschap. Veel vrouwen

Nadere informatie

EUROPESE DAG VAN DE BEROERTE VAN HARTE WELKOM

EUROPESE DAG VAN DE BEROERTE VAN HARTE WELKOM EUROPESE DAG VAN DE BEROERTE VAN HARTE WELKOM Programma Welkomstwoord door Anja van Enckevort, ketenregisseur Film: CVA-keten Noord-Limburg Vermoeidheid na CVA door Anja Kuperus, geriatriefysiotherapeut

Nadere informatie

Hydrocefalus bij volwassenen

Hydrocefalus bij volwassenen Hydrocefalus bij volwassenen Samen met uw behandelend arts heeft u besloten tot opname op de afdeling Neurochirurgie van het UMC St Radboud voor de behandeling van een hydrocefalus (waterhoofd). Om u

Nadere informatie

voedingsadvies bij dreigende ondervoeding

voedingsadvies bij dreigende ondervoeding patiënteninformatie voedingsadvies bij dreigende ondervoeding De arts of verpleegkundige heeft met u besproken dat u kans heeft op ondervoeding. Goede voeding kan helpen om uw conditie te verbeteren. Wat

Nadere informatie

Ziek zijn en voeding. Informatie voor de ondervoede patiënt

Ziek zijn en voeding. Informatie voor de ondervoede patiënt Ziek zijn en voeding Informatie voor de ondervoede patiënt Deze folder is bedoeld voor patiënten en familieleden van patiënten waarbij ondervoeding is geconstateerd. Het doel is u schriftelijk te informeren

Nadere informatie

URS Ureterorenoscopie

URS Ureterorenoscopie URS Ureterorenoscopie Inhoudsopgave Inleiding... 1 De operatie... 1 Voorbereiding... 1 De operatie... 2 Na de operatie... 3 Bloedverdunners... 3 Mogelijke bijwerkingen van de operatie... 3 Ontslag... 5

Nadere informatie

Ondervoeding bij kanker

Ondervoeding bij kanker Ondervoeding bij kanker Wat mag u verwachten van de zorg bij ondervoeding? Wat kunt u zelf doen om ondervoeding te voorkomen of tegen te gaan? Deze brochure is de patiëntenversie van de multidisciplinaire

Nadere informatie

(Risico op) ondervoeding

(Risico op) ondervoeding (Risico op) ondervoeding Op oudere leeftijd is het soms lastig om regelmatig, gezond en voldoende te eten. Dit kan uiteindelijk leiden tot een verminderde voedingstoestand en zelfs ondervoeding. Dit komt

Nadere informatie

ONDERSTEUNENDE ROL VAN VOEDING BIJ KANKERTHERAPIE

ONDERSTEUNENDE ROL VAN VOEDING BIJ KANKERTHERAPIE ONDERSTEUNENDE ROL VAN VOEDING BIJ KANKERTHERAPIE ISABELLE HEYENS, DIËTISTE UZ GENT Isabelle.Heyens@uzgent.be Inleiding Wereldwijd worden er dagelijks mensen gediagnosticeerd met kanker. Talrijke onderzoeken

Nadere informatie

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis...

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis... Naam: School: Groep: 8 Laurens Tap De Trinoom Datum: 10 december 2012 Hoofdstuk: Inhoudsopgave Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 Inleiding...3 Hoofdstukken...4 1. Wat is een verpleeghuis?...4

Nadere informatie

Clostridium Difficile Associated Diarrhoea (CDAD)

Clostridium Difficile Associated Diarrhoea (CDAD) Clostridium Difficile Associated Diarrhoea (CDAD) s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) Informatiebrochure e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be 2

Nadere informatie

Oncologie. Lastmeter

Oncologie. Lastmeter 1/5 Oncologie Lastmeter Inleiding Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling al langer geleden is.

Nadere informatie

Een goede behandeling. begint bij de juiste diagnose. Gewichtstoename is te vergelijken met koorts

Een goede behandeling. begint bij de juiste diagnose. Gewichtstoename is te vergelijken met koorts Een goede behandeling begint bij de juiste diagnose U zou heel raar staan te kijken als u bij uw huisarts binnenkwam en uw arts zei, nog voor u ging zitten: U krijgt van mij een ontstekingsremmer, zonder

Nadere informatie

Ondervoeding: een niet te onderschatten probleem

Ondervoeding: een niet te onderschatten probleem Ondervoeding: een niet te onderschatten probleem Wat is ondervoeding? Geen trek, geen zin, stress, misselijkheid, angst, emoties, enz. Er zijn tal van redenen om minder te gaan eten. Voor u het weet, is

Nadere informatie

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Vragenlijst Behoefte als kompas, de oudere aan het roer Deze vragenlijst bestaat vragen naar uw algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid

Nadere informatie

Slikproblemen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Slikproblemen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Slikproblemen In deze folder krijgt u uitleg over de oorzaak van slikproblemen, hoe u verslikken kunt herkennen en de risico s van verslikken. Ook wordt besproken welke behandelmogelijkheden er zijn en

Nadere informatie

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Patiënteninformatie Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Na een buikoperatie: adviezen voor thuis 1312776 Na een buikoperatie.indd 1 1 03-03-17 13:44 Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Polikliniek

Nadere informatie

EEN CHONDROSARCOOM WAT BETEKENT HET?

EEN CHONDROSARCOOM WAT BETEKENT HET? EEN CHONDROSARCOOM WAT BETEKENT HET? Oncologie/0137 Deze informatiebrochure is bestemd voor personen met een chondrosarcoom en alle anderen die hier heel dichtbij betrokken zijn zoals familie, vrienden,

Nadere informatie

Oorzaken Diagnose stellen Medische behandeling

Oorzaken Diagnose stellen Medische behandeling Prikkelbare darm Een prikkelbare darm is een onschuldige darmaandoening, die wel veel lichamelijke klachten kan geven. Men spreekt niet van een ziekte omdat een prikkelbare darm niet samengaat met zichtbare

Nadere informatie

Longontsteking Behandeling via het zorgpad

Longontsteking Behandeling via het zorgpad Longontsteking Behandeling via het zorgpad Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1043 Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking. Dit wordt ook wel een pneumonie genoemd.

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 112

Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 112 111 Ondervoeding is gedefinieerd als een subacute of acute voedingstoestand waarbij een combinatie van onvoldoende voedingsinname en ontstekingsactiviteit heeft geleid tot een afname van de spier- en vetmassa

Nadere informatie

Ondervoeding. 1.1 Begrippen

Ondervoeding. 1.1 Begrippen 1 Ondervoeding Wanneer is er sprake van ondervoeding? Welke soorten ondervoeding zijn er? En wat is eraan te doen? Voor een antwoord op deze en andere vragen volgt eerst een uiteenzetting van de diverse

Nadere informatie

Hyperemesis gravidarum. Overmatig braken tijdens de zwangerschap

Hyperemesis gravidarum. Overmatig braken tijdens de zwangerschap Hyperemesis gravidarum Overmatig braken tijdens de zwangerschap Inleiding U bent opgenomen bij Rhena, omdat u last heeft van overmatig braken tijdens uw zwangerschap (hyperemesis gravidarum). In deze folder

Nadere informatie

Ondervoeding bij kanker

Ondervoeding bij kanker Ondervoeding bij kanker Wat mag u verwachten van de zorg bij ondervoeding? Wat kunt u zelf doen om ondervoeding te voorkomen of tegen te gaan? WAAR KUNT U INFORMATIE EN STEUN VINDEN? Vrijwilligers bij

Nadere informatie

Toetscasus AGZ - Klinisch redeneren -

Toetscasus AGZ - Klinisch redeneren - Toetscasus AGZ - Klinisch redeneren - Monica Greba 535181 VR1B2B Ingeborg Den Hert Den Wilde 01-02-2009 Inhoudsopgave - Casus + aanvulling.3-3 anamnesevragen...5 - Gegevens verzamelen...6 - Gegevens indelen

Nadere informatie

Opheffen van een stoma. Chirurgie

Opheffen van een stoma. Chirurgie Opheffen van een stoma Chirurgie Inleiding U heeft bij een vorige operatie een darmstoma gekregen. In overleg met de chirurg is besloten dit stoma op te heffen. In deze folder leest u meer over de gang

Nadere informatie

Prednison of Prednisolon

Prednison of Prednisolon Prednison of Prednisolon Prednison of Prednisolon Uw maag, darm- en leverarts heeft in overleg met u besloten u te gaan behandelen met Prednison. Dit geneesmiddel dient ter behandeling van de ziekte van

Nadere informatie

Voeding en kanker. Kirsten Cardone. Click to add title. Diëtiste Ziekenhuis Oost Limburg Click to add subtitle

Voeding en kanker. Kirsten Cardone. Click to add title. Diëtiste Ziekenhuis Oost Limburg Click to add subtitle Voeding en kanker Click to add title Kirsten Cardone Click to add subtitle Diëtiste Ziekenhuis Oost Limburg kirsten.cardone@zol.be 1. Voedingsstoffen INHOUD 2. Gezonde voeding 3. Voeding tijdens de kankertherapie

Nadere informatie

Adviezen voor na uw ontslag

Adviezen voor na uw ontslag LONGGENEESKUNDE Adviezen voor na uw ontslag ADVIES Adviezen voor na uw ontslag U krijgt deze folder omdat u binnenkort uit het ziekenhuis ontslagen wordt. U vindt er praktische informatie in over uw verdere

Nadere informatie

Kanker. Inhoud. Inleiding. Wat is kanker? Inleiding

Kanker. Inhoud. Inleiding. Wat is kanker? Inleiding Kanker Inhoud Inleiding Inleiding Wat is kanker? Soorten kanker In het kinderziekenhuis Wat kan je doen tegen kanker? Afsluiting Bronvermelding Ik houd mijn werkstuk over kanker, omdat het mij een moeilijk

Nadere informatie

Intimiteit en seks bij borstkanker

Intimiteit en seks bij borstkanker Intimiteit en seks bij borstkanker Patientenvoorlichting 28 november 2013 Jurgen Knobel, GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog/ seksuoloog NVVS Inhoud Draaglast en draagkracht Fasen in ziekteproces

Nadere informatie

INHOUD. Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14. Tot slot 208 Over de auteur Handige tips 204

INHOUD. Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14. Tot slot 208 Over de auteur Handige tips 204 INHOUD Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14 1 De natuurlijke staat van de mens 17 2 Het is niet jouw schuld dat je te dik bent! 19 3 De voedingsmiddelenindustrie 30 4 Wat eten we? 54

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden)

Prednison (corticosteroïden) Prednison (corticosteroïden) Uw behandelend maag-darm-leverarts heeft u Prednison voorgeschreven in verband met een ontstekingsziekte van de darm. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft

Nadere informatie

Adviezen verzorging Ileostoma

Adviezen verzorging Ileostoma Adviezen verzorging Ileostoma De dagelijke verzorging van het ileostoma Hoe vaak u uw stoma moet verzorgen is onder andere afhankelijk van het systeem en wat u zelf prettig vindt. De stomaverpleegkundige

Nadere informatie

VOOR WELKE CLIËNTEN IS DE PALLI?

VOOR WELKE CLIËNTEN IS DE PALLI? PALLI De PALLI is een vragenlijst die zorgverleners helpt om te bepalen of en in welke mate een cliënt met verstandelijke beperkingen achteruit is gegaan in gezondheid. Voor cliënten die achteruit zijn

Nadere informatie

Ondervoeding door ziekte bij kinderen

Ondervoeding door ziekte bij kinderen Kindergeneeskunde i Ondervoeding door ziekte bij kinderen Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Door ziekte eet uw kind (tijdelijk) minder of niet. Hierdoor krijgt uw kind mogelijk te weinig

Nadere informatie