Vragen en antwoorden. Schiphol en Het Nieuwe Werken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vragen en antwoorden. Schiphol en Het Nieuwe Werken"

Transcriptie

1 Vragen en antwoorden Wat houdt Het Nieuwe Werken (hierna: HNW) precies in? HNW is een een verzamelbegrip. Het omvat drie belangrijke, samenhangende onderdelen. Dit zijn het tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen werken met gebruikmaking van moderne ICT oplossingen waarbij leidinggevenden en medewerkers met elkaar vooraf resultaat afspraken maken. Deze manier van werken is dus een andere dan de huidige, traditionele werkwijze waarbij het al het werk veelal op vaste werktijden op een eigen werkplek op kantoor wordt uitgevoerd. Zijn er ook nadelen aan HNW? HNW is een organisatie ontwikkeling en het is nieuw dus spannend. We zullen onder andere moeten wennen aan nieuwe manier van werken door het kantoor veel meer als ontmoetingsplaats te gaan zien. En zowel management als medewerkers moeten leren omgaan met het maken van en aanspreken op resultaten in combinatie met een grotere mate van flexibiliteit met betrekking tot werkplek en werktijd. Hoe gaan andere organisaties om met HNW? Er is inmiddels een groot aantal bedrijven die of HNW al geïmplementeerd hebben of midden in het proces zitten. Er is niet één standaard aanpak en organisaties doen het veelal op een manier die aansluit bij het de cultuur van de organisatie. Van welke ervaringen van andere organisaties kunnen wij iets leren? Schiphol heeft met een groot aantal organisaties gesproken over hun bevindingen bij de introductie van Het Nieuwe Werken. Uiteraard nemen we hun ervaringen mee in de implementatie bij Schiphol. Is HNW niet gewoon een hype die over een aantal jaren weer overwaait? Dat denken wij niet, HNW is een aanduiding voor meerdere ontwikkelingen die nu samen komen. Schiphol pakt die signalen nu op en vertaalt ze dus in een andere wijze van werken die zowel de functie en inrichting van het SHG raakt, de beschikbare ICT ondersteuning als de wijze van (samen-) werken tussen leidinggevenden en medewerkers. Schiphol en Het Nieuwe Werken Waarom gaat Schiphol over naar HNW? Wij zijn van mening dat HNW goed aansluit bij de strategie van Schiphol en de wensen van onze medewerkers. Het draagt bij aan een flexibele (lean & mean) organisatie, het verhogen van de resultaatgerichtheid en het geeft meer vrijheid en verantwoordelijkheid aan medewerkers.

2 Hoe past HNW in initiatieven als Ik schiphol? HNW past goed binnen de organisatie ontwikkeling van Ik... Schiphol. De kernwaarden gastvrij, betrouwbaar, efficiënt, inspirerend en duurzaam vallen binnen HNW allemaal op hun plek. Waarom doen niet alle afdelingen mee aan HNW? Iedereen die niet in de (semi-)continue dienst werkt (dat is ruim tweederde van onze medewerkers) heeft er al mee te maken sinds de invoering van het nieuwe arbeidstijdenmodel afgelopen januari, waarbij de medewerkers in samenspraak met hun manager de eigen werkweek of een arbeidspatroon verdeeld over het jaar, zelf kunnen indelen. De huisvesting wordt vooralsnog alleen aangepast in SHG. Maar uiteraard kunnen ook afdelingen buiten het SHG starten met HNW in termen van resultaat afspraken maken en flexibel werken uiteraard voor zover dat past binnen de mogelijkheden van het werkaanbod en wensen van de medewerker. Wat merken afdelingen die niet in het Schipholgebouw zitten van HNW? Zie hierboven. In overleg met de betreffende manager kunnen medewerkers die buiten het Schipholgebouw gehuisvest zijn ook starten met flexibel werken. De ICTvoorzieningen om thuis werken mogelijk te maken worden eerst in het Schipholgebouw doorgevoerd. Vanaf november zullen deze faciliteiten ook voor medewerkers buiten het Schipholgebouw toegankelijk zijn. Wordt HNW ingezet als bezuinigingsmaatregel? Schiphol heeft met HNW een aantal doelstellingen. Dat HNW ook een structureel verlagend effect kan hebben op huisvestingskosten is een feit. Daar tegenover staan natuurlijk weer investeringen in aanpassing van het gebouw en werkplekomgeving en bijvoorbeeld ICT ondersteuning. Als bezuinigingsmaatregel sorteert HNW dus niet veel effect. Maar we denken wel tegen soortgelijke kosten slimmer en flexibeler te kunnen werken. De nieuwe werkomgeving Hoe ziet de nieuwe werkomgeving er straks uit? Het huisvestingsconcept van de Business Area Consumers vormt de rode draad. Op basis van een gehouden evaluatie van de ervaringen van de gebruikers met dit concept vinden er nog een aantal verbeteringen plaats.. Heeft straks niemand meer een eigen kamer of werkplek? Niemand heeft een eigen kamer of werkplek. Wel krijgt het (afdelings-)secretariaat een vaste, herkenbare plek op de vleugel(s). De idee is dat mensen afhankelijk van het soort werk dat zij moeten doen (bv. geconcentreerd werken, overleggen, presenteren, video conference etc.) gebruik maken van de voor dat type werk meest geschikte ruimte.

3 Hoe wordt de verdeling tussen gesloten en (semi-)open werkplekken bepaald? De verdeling is 50% (semi-)open en 50% gesloten. De (semi-)open ruimten komen op de rustiger plekken en de gesloten ruimten op de wat drukkere plekken, bv. bij de facility points waar zaken als de koffiemachine en afdelingsprinter zijn gelokaliseerd. Zit straks iedereen door elkaar in het gebouw? Iedere afdeling krijgt een thuisbasis waar de garderobe, lockers, het secretariaat e.d.geplaatst worden. Maar feitelijk kan iedereen in het gebouw gaan zitten waar die wil zitten. Dat wordt ook mogelijk gemaakt door de nieuwe ICT oplossingen die gelijktijdig met de verbouwing worden aangebracht. Ik wil graag in de buurt van mijn directe collega s blijven zitten. Kan dat geregeld worden? Dat is iets wat binnen de afdeling afgestemd dient te worden. Het uitgangspunt blijft dat er flexibel gebruik gemaakt dient te worden van de werkplekken. Hoe weet ik straks waar mijn collega s zitten? Je kunt bellen, pingen, sms-en, mailen. Mag ik zelf bepalen op welke werkplek ik ga zitten? Ja, op de kamers die daarvoor ingericht zijn. Bedenk wel dat je gevraagd wordt het type werkplek dat je gebruikt zo veel als mogelijk in overeenstemming te laten zijn met het type werk dat je op dat moment moet verrichten. Moet ik nu straks mijn jas, tas en overige persoonlijke spullen van werkplek naar werkplek verhuizen Nee, er komen op een centrale locatie (in de buurt van de trappenhuizen) lockers met daarbij een garderobe. Ik heb een aantal persoonlijke spullen op mijn huidige werkplek staan. Waar moet ik die straks laten? In de locker. Maar bedenk, een eigen vaste werkplek zit er in de nabije toekomst niet meer in dus spullen voor een persoonlijk aankleding van je werkplek hebben weinig zin. Op dinsdag en donderdag zijn de meeste medewerkers op kantoor om ook te kunnen overleggen. Is er dan wel plek voor iedereen? Ja, er komen meer communicatie plekken dan voorheen, dat is meer dan alleen de afgesloten vergaderruimten zoals we die van oudsher kennen. Overigens is de uitrol van HNW ook wel een goed moment om als afdeling je bestaande overlegafspraken nog eens tegen het licht te houden. Het gebouw is 5 dagen per week minimaal 12 uur open dus misschien is het wel prettiger en slimmer om je overleggen op een ander moment dan deze twee dagen te plannen.

4 Ik voel eigenlijk helemaal niets voor thuiswerken. Kan ik straks ook gewoon dagelijks naar Schiphol komen om te werken? Dat kan. Wij willen ook graag dat het SHG als ontmoetingsplaats blijft functioneren, een werkplek en -omgeving waar mensen ook graag zijn! Als ik even geconcentreerd moet werken maar alle 1-persoonskamers zijn bezet, hoe gaat dat dan? Dan kun je in een 2-persoonskamer gesloten ook geconcentreerd werken, maar er bestaat een kleine kans dat in heel het gebouw alles bezet is. Probeer ook eens vooruit te denken in termen van het plannen van je werkzaamheden. Werk dat om ongestoorde concentratie vraagt kun je natuurlijk ook prima elders (bv thuis) doen. Het scheelt je allicht ook nog eens file ergernis doordat je die ochtend dan later naar kantoor komt dan wel s middags wat eerder, voor de file uit, naar huis gaat om het werk daar af te maken. Welke ondersteuning krijg ik voor HNW? Velerlei. Dat varieert van ICT middelen tot een training hoe je (beter) leert omgaan met het maken van resultaat afspraken en het in controle zijn over je agenda en tijd. Maar natuurlijk worden jij en je collega s ook praktisch ondersteund bij het (voorbereiden van) de verhuizing en kun je op het Intranet meer informatie vinden. Vergaderen Hoe kan ik straks ruimtes reserveren voor 1 persoons/overleg kamers? Dat kan intern geregeld worden door het secretariaat. ICT werkt al zo met de ispace ruimten. Maar je mag de kamer alleen reserveren voor vergaderen, maar je kan niet de werkplek reserveren. Welke vergaderkamers zijn straks nog beschikbaar? Naast de vergaderzalen in het communicatiecentrum (de B vleugel), komen er op iedere verdieping verschillende ruimten die geschikt zijn voor overleggen met meerdere personen. Dat hoeft overigens niet altijd gesloten vergaderkamers te betreffen. Hoe gaat dat straks met het werkoverleg op mijn afdeling. Moet ik op een bepaalde dag aanwezig zijn? Dat is iets dat je moet overleggen met je manager, maar natuurlijk zullen er afspraken gemaakt worden over momenten dat iedereen die deelneemt aan zo n overleg ook daadwerkelijk aanwezig is. Hoe weet ik straks waar mijn collega s zijn? Wordt het niet lastig om afspraken te maken met mijn collega s? Je kunt te allen tijde in de agenda s kijken, net zoals nu. Je kan je collega s bellen, sms-en, pingen, en.

5 Speciale voorzieningen Ik heb nu meerdere beeldschermen voor mijn werk nodig. Hoe gaan we daarmee om als we straks geen vaste eigen werkplek meer hebben? Per afdeling zal worden bepaald welke functies echt een vaste werkplek nodig hebben. Het principe is flexibel, tenzij. Per afdeling zal bekeken worden welke functies eventueel echt een vaste werkplek nodig hebben doordat zij speciale apparatuur gebruiken die niet of niet eenvoudig verplaatst kan mworden. Ik heb een speciaal ingestelde bureaustoel. Hoe ga ik hiermee om? Uiteraard voldoen alle kantoormeubilair en werkplekken aan de belangrijkste (ARBO) eisen op het gebied van ergonomie. Bureaustoelen zijn dus optimaal instelbaar. Als er door een ARBO deskundige/ergonoom echt heel bijzondere persoonsgebonden aanpassingen zijn aangebracht aan je huidige werkplek (bureau/stoel) zal van geval tot geval worden bekeken hoe dat kan worden ingepast in het nieuwe huisvestingsconcept. Als secretaresse ben ik het aanspreekpunt van mijn afdeling. Is het niet handig om een vaste werkplek te hebben? Het secretariaat krijgt een vaste plek op de afdeling. De verhuizing Wat is de planning voor de verhuizing? We starten medio juni en eindigen februari De planning komt na vaststelling op het intranet. Wordt er per afdeling verhuisd of per gang? Dat verschilt. Het is meestal per vleugel of per halve vleugel (bv. 2,5 vleugel of 3 vleugels). Waar gaan we tijdens de verbouwing van mijn gang naar toe We blijven allemaal in het SHG. We streven er naar om een (deel van een) afdeling zo min mogelijk te verhuizen, maar soms ontkomen we er niet aan dat een afdeling 2 keer verhuist (van huidige plek naar tijdelijke plek (1) en van tijdelijke plek naar definitieve plek (2). Archief Wat doe ik met al mijn documenten en rapporten die in de kast op mijn kamer staan? Je kunt dit zogenoemde statisch archief op laten slaan door de Facilitaire Dienst (extern archief). Je kunt dit externe archief altijd opvragen bij FD en het is dan binnen 1 à 2 dagen binnen bij het SHG. Wij adviseren je echter ook om eens goed na te denken welke rapporten/documenten zich lenen voor digitalisering (scannen en op een netwerkschijf plaatsen). Op die manier heb je binnenkort, na de uitrol van de digitale werkomgeving, altijd en overal toegang tot je informatie

6 Wat doen we als afdeling met het archief dat nu op de middenzone staat? Kort en krachtig: Opschonen en eventueel naar het extern archief. Gaan we alle papieren documentatie nu digitaliseren? Zoveel als mogelijk. Hoe zit het met informatiebeveiliging als ik geen eigen kamer/werkplek meer heb? Niet anders dan nu. Je blijft verantwoordelijk voor het niet onbeheerd achterlaten van informatie. Net als nu kun je dus ook in de nieuwe werkomgeving gebruik maken van secure printen via een persoonlijk wachtwoord op de afdelingsprinter. Thuiswerken Hoe moet ik mijn thuiswerkplek inrichten. Krijg ik daarbij hulp van Schiphol? Iedereen geeft op een eigen wijze en naar eigen voorkeur invulling aan zijn of haar thuiswerkplek. Daarvoor zal dus niet een door Schiphol voorgeschreven beleid komen. Uiteraard krijg je wel instructies en praktische tips over hoe je met een PC/laptop met een Internet verbinding kunt inloggen op de werkplekomgeving van Schiphol. Waar ook ter wereld, dus bv ook thuis. Het maakt dus niet uit waar je bent zo lang je maar beschikt over een PC/laptop en Internet verbinding. Krijg ik nu een computer of laptop van Schiphol? Nee, tenzij je op grond van het huidige beleid al een laptop van Schiphol hebt. Kan ik via Schiphol een nieuwe computer voor thuis aanschaffen? Nee, daarvoor zijn geen middelen beschikbaar. Hoe krijg ik thuis verbinding met intranet en mijn mailbox? Nadat je ingelogd bent op de werkplekomgeving van Schiphol heb je uiteraard beschikking over deze toepassingen. Kan ik vanuit huis ook afspraken maken in de agenda van mijn manager? Ja, dat kan. Hoe kan ik op een Schiphol-werkplek die nog niet is omgebouwd voor Het Nieuwe Werken, bijvoorbeeld in het Terminalgebouw, snel inloggen? Log in op de werkplek via: Gebruikersnaam: VDI Wachtwoord: schiphol Vervolgens verschijnt het inlogscherm van VDI zoals hieronder aangegeven, waar je met je persoonlijke VDI-inloggegevens kunt inloggen.

7 Hoe kan ik mijn thuiswerkplek tegen virussen beveiligen? Een virusscanner behoort tot de basisbenodigdheden om veilig te kunnen internetten, thuis en op kantoor. Voor je thuiswerkplek kun je via internet tal van gratis virusscanners installeren die volgens tests even goed functioneren als de betaalde varianten. Voorbeelden van gratis virusscanners zijn Microsoft Security Essentials, AVG (gratis editie), Avira Antivir, Avast! en Panda Cloud Antivirus. Kan op de BlackBerry nummerherkenning voor interne nummers ingesteld worden? ICT heeft de mogelijkheden onderzocht en dit blijkt helaas vooralsnog niet mogelijk. Hoe kan ik kenbaar maken aan collega s waar ik mij bevind? Om de vindbaarheid van collega s onderling te vergroten, wordt geadviseerd om de agenda voor iedereen binnen Schiphol standaard open te stellen. Zie voor een instructie: Hoe reserveer ik een conferencetoestel waarmee ik een telefonisch overleg met meerdere mensen tegelijkertijd tot stand kan brengen? Via de secretariaten van afdelingen die over zijn gegaan op HNW worden conferencetoestellen beschikbaar gesteld. Deze draadloze toestellen kunnen gebruikt worden voor telefonisch overleg met meerdere mensen tegelijkertijd en zijn te gebruiken in elke ruimte in het Schipholgebouw. De toestellen zijn te reserveren via Outlook (naam: conference_kamernummer afdelingssecretariaat) en af te halen bij het betreffende afdelingssecretariaat inclusief een instructie.

8 Indeling werktijd Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot thuiswerken? Uitgangspunt is dat manager en medewerker dit samen afspreken. Hiervoor is een zogenoemde Guidance afgesproken; dat zijn richtlijnen die we hanteren bij HNW. Hierin staat onder andere dat medewerker en manager afspraken maken over aanwezigheid en aanspreekbaarheid en dat uitgangspunt is dat medewerkers niet meer dan de helft van het aantal contracturen elders dus niet op kantoor werken. Mag mijn manager bepalen welke dagen ik op kantoor werk? Ja, het thuiswerken gaat altijd in overeenstemming met je leidinggevende. Het betreft gewoon een werkdag waarbij de manager kan aangeven of het gewenst is of je als medewerker op kantoor komt. Zit er een maximum aan het dagen dat ik thuis of elders mag werken? Uitgangspunt bij HNW is dat medewerkers meer op kantoor zijn dan elders. Verdere afspraken maak je in overleg met je manager. Hangt dat ook af van het aantal uren dat ik werk? Uitgangspunt blijft meer op kantoor dan elders, gerelateert aan het aantal uren dat je werkt. Wat betekent HNW als ik parttime werk? HNW betekent voor fulltimers en parttimers precies het zelfde. Kan ik ook halve dagen thuis werken of gaat dat per dag? Kan ik bijvoorbeeld ook eerst thuis mijn mail bij werken en dan nog 6 uur naar Schiphol toe? Ja, maar je maakt deze afspraken in overleg met je leidinggevende. Wordt er van mij verwacht dat ik vaker en langer op een dag beschikbaar ben om te werken? Nee, je bent flexibeler maar dit heeft geen invloed op het aantal uren dat je voor Schiphol werkt. Wordt er straks van mij verwacht dat ik ook s avonds s ga beantwoorden? Ook dit is onderdeel van de afspraken die je met je leidinggevende maakt. Uitgangspunt is dat je de resultaat afspraken die je met je leidinggevende maakt nakomt. Als je dat gedurende de normale werktijden doet is er geen reden om extra uren te maken. Maar als jij straks zou besluiten om en bepaalde klus in de avonduren af te werken en s middags een privé activiteit te ondernemen is dat natuurlijk ook prima. beantwoorden kan daar ook bij horen. Als ik straks een vaste dag in de week thuis werk en er wordt een afspraak op die dag gepland moet ik er dan voor terug komen?

9 Als je een vaste thuiswerkdag afspreekt dan ben je gedurende die dag gewoon beschikbaar voor werk. Als er op die dag een afspraak wordt gepland waarbij je aanwezig moet zijn dan is het uiteraard noodzakelijk om naar Schiphol te komen. Hoe zit het met de bestaande regelingen voor woon/werkverkeer? Verandert er iets aan mijn trein- of busabonnement? Er verandert niets aan je woon/werkvergoeding. Het arbeidscontract wijzigt niet maar je voert je werk uit op de plek waar dat het meest efficiënt is.

10 Mijn beoordeling Heeft HNW consequenties voor mijn beoordeling? Nee, in de beoordelings- planningscyclus maken we al een aantal jaar resultaatafspraken voor het komend jaar. Dit wordt alleen nog maar belangrijker als je succesvol wilt zijn in HNW. Wordt ik straks toch niet beoordeeld op het aantal uren dat ik aanwezig ben op Schiphol? Nee, je wordt beoordeeld op de resultaten die je al dan niet hebt behaald. Hoe je die behaalt speelt uiteraard ook een rol maar zeker niet uitsluitend op basis van af- en aanwezigheid. Hoe maak ik goede afspraken met mijn leidinggevende? De resultaatafspraken die je jaarlijks met je leidinggevende maakt zijn een afgeleide van de afdelingsdoelstelling en organisatiedoelstellingen. Belangrijk is dat de afspraken SMART (dat wil zeggen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden) zijn zodat je aan het einde van een beoordelingspersiode goed kan beoordelen of de resultaten zijn behaald. Vragen en antwoorden De Nieuwe Technologie Hoe ziet mijn computerwerkplek eruit in Het Nieuwe Werken? Bestaande computers worden softwarematig omgebouwd zodat iedereen binnen het Schipholgebouw overal even snel kan inloggen (zonder langdurige installaties) via de tele- en flexwerkfunctionaliteit VDI. Thuiswerken werkt op dezelfde manier als op kantoor, dus via VDI maar dan in combinatie met een vaste pincode en wisselende code die door een RSA-token (door ICT verstrekt) wordt gegenereerd. Persoonsgebonden Schiphol-laptops en bijbehorende docking stations verdwijnen. Een uitzondering hierop geldt voor collega s die uit aard van hun functie een laptop nodig hebben (bijvoorbeeld medewerkers die stand-by diensten lopen met speciale voorzieningen). RSA token Waarom worden Schiphol-laptops en bijbehorende docking stations in Het Nieuwe Werken niet meer toegepast? Een laptop met docking station is geen flexwerkplek want als de laptop er niet is, kan er niet op de werkplek gewerkt worden. Bovendien acht Schiphol het ARBO-technisch niet verantwoord om medewerkers voltijd op een laptop zonder docking station te laten werken. Daarnaast volgen laptopmodellen elkaar zo snel op dat bestaande docking stations vaak na korte tijd al niet meer passen. Een uitzondering wordt gemaakt voor collega s die uit aard van hun functie een laptop nodig hebben (bijvoorbeeld medewerkers die standby diensten lopen met speciale voorzieningen). Het is aan de afdelingsmanagers om aan te geven voor wie voor de genoemde uitzondering geldt.

11 Er wordt in het laptopbeleid naar het ARBO-beleid verwezen en vermeld dat het niet is toegestaan de hele dag met een laptop te werken. Dit ARBO-beleid is mij niet bekend? Dit verbod staat niet letterlijk vermeld in het ARBO-beleid maar Schiphol acht het ARBOtechnisch niet verantwoord om Schiphol-medewerkers voltijd op een laptop zonder docking station te laten werken. Ik beschik thuis over een Apple-computer waarmee ik zou willen telewerken. Wordt deze door Schiphol ondersteund (oftewel worden storingen door de ICT Servicedesk opgelost)? Schiphol biedt je de mogelijkheid om thuis te werken via de tele- en flexwerkfunctionaliteit VDI in combinatie met een vaste pincode en wisselende code die door een RSA-token (door ICT verstrekt) wordt gegenereerd. Een Apple-computer (met een recent besturingsysteem) werkt in principe met VDI en een RSA-token. Mocht dit echter niet werken, levert de ICT Servicedesk geen ondersteuning. Aangezien VDI op een Apple-computer niet wordt ondersteund door Schiphol heb ik geen garantie dat ik kan telewerken met mijn privé Apple-computer. Zonder Schiphollaptop ben ik dan toch verplicht om op Schiphol te komen werken waardoor ik een beperking heb om te kunnen telewerken? Schiphol biedt je de mogelijkheid om thuis te werken middels de tele- en flexwerkfunctionaliteit VDI in combinatie met een vaste pincode en wisselende code die door een RSA-token (door ICT verstrekt) wordt gegenereerd. Schiphol biedt echter geen thuiswerkplek. Het is overigens niet verplicht om thuis te werken. Er zullen binnen het Schipholgebouw voldoende flexwerkplekken beschikbaar worden gesteld om ter plaatse te werken. Kan ik diverse applicaties die lokaal draaien (zoals MS Project, MS Visio en DWG viewer) via de tele- en flexwerkfunctionaliteit VDI benaderen? De installatie van de applicaties waarvoor je geautoriseerd bent, worden automatisch geïnstalleerd als je VDI voor het eerst opstart. Mocht dit niet het geval zijn, meld dit dan via de ICT Servicedesk ( ). Ik ben in het bezit van een Schiphol-laptop en ik ben werkzaam in het Schipholgebouw. Wanneer treedt het aangepaste laptopbeleid in mijn geval in werking? Het innameproces van laptops (behalve uitzonderingen) loopt gelijk aan de Het Nieuwe Werken-planning van verhuisbewegingen in het Schipholgebouw. Wanneer krijg ik de beschikking over de tele- en flexwerkfunctionaliteit VDI? Als je werkzaam bent in het Schipholgebouw krijg je, zodra jouw afdeling overgaat op Het Nieuwe Werken, de beschikking over een tele- en flexwerkfunctionaliteit en de bijbehorende vaste pincode en RSA-token om te flex- en telewerken.

Resultaten Het Nieuwe Werken Monitor. VU medisch centrum

Resultaten Het Nieuwe Werken Monitor. VU medisch centrum Resultaten Het Nieuwe Werken Monitor VU medisch centrum Respons Totaal aantal respondenten: 1212 medewerkers Basishouding HNW Basishouding HNW Basishouding HNW 1. Werkplek Werkplek: vast of flexibel 24%

Nadere informatie

Onderzoek naar arbeidsbeleving in combinatie met Het Nieuwe Werken gerelateerd aan nadere krapte op de arbeidsmarkt

Onderzoek naar arbeidsbeleving in combinatie met Het Nieuwe Werken gerelateerd aan nadere krapte op de arbeidsmarkt Onderzoek naar arbeidsbeleving in combinatie met Het Nieuwe Werken gerelateerd aan nadere krapte op de arbeidsmarkt ALGEMENE INFORMATIE Ik ben een man / vrouw Mijn leeftijd is tussen 20 30 jr / 30 40 jr

Nadere informatie

Huis-, Tuin- & Keuken- Boekje

Huis-, Tuin- & Keuken- Boekje Huis-, Tuin- & Keuken- Boekje Erger u niet, verwonder u slechts. Beste collega s, Na het Inspiratieboekje dat wij jullie in September uitreikten, bieden we jullie graag dit Huis, Tuin en Keukenboekje aan.

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken Oasen stijl

Het Nieuwe Werken Oasen stijl Het Nieuwe Werken Oasen stijl Het Nieuwe Werken Oasen stijl pilot Sinds een jaar of vijf wordt binnen de kantoren van BV Nederland gepraat over Het Nieuwe Werken. En eigenlijk iedereen wil er wel aan,

Nadere informatie

Resultaten Het Nieuwe Werken Monitor

Resultaten Het Nieuwe Werken Monitor Resultaten Het Nieuwe Werken Monitor Totaalanalyse September 2012 Respons Deelname aan de monitor 10.618 medewerkers uit 22 organisaties 14 non profit organisaties: 7.399 medewerkers (70%) 8 profit organisaties:

Nadere informatie

Nationaal Onderzoek Over Het Nieuwe Werken 2012

Nationaal Onderzoek Over Het Nieuwe Werken 2012 Nationaal Onderzoek Over Het Nieuwe Werken 2012 Alle feiten en cijfers Gegevens Datum : 20 juni 2012 Auteur : Redactie Inhoud Inleiding... 4 Onderzoek... 4 Verantwoording... 4 Belangrijkste conclusies...

Nadere informatie

Partnership in de zorg: voor- en nadelen van een joint venture Tom Fransen en Erik Vrijhoeven

Partnership in de zorg: voor- en nadelen van een joint venture Tom Fransen en Erik Vrijhoeven Partnership in de zorg: voor- en nadelen van een joint venture Tom Fransen en Erik Vrijhoeven Congres 2011 Samenwerken aan FM www.factomagazine.nl Koploper & doorpakker UVIT HNW in Arnhem 2 Wat is Het

Nadere informatie

In het navolgende vind je informatie over het roosterproces, de werkwijze van het medewerkerportaal en de bereikbaarheid van 2Match!.

In het navolgende vind je informatie over het roosterproces, de werkwijze van het medewerkerportaal en de bereikbaarheid van 2Match!. Start Aysist en 2Match! Na een intensieve periode van voorbereiding start per 1 oktober 2Match! met het plannen van medewerkers voor alle afdelingen waar in 24-uurs diensten of onregelmatig gewerkt wordt.

Nadere informatie

WELKOM! WORKSHOP 6 HNW in VUmc, dynamiek tussen kaders en maatwerk. Waar gaat het nu om? Sprekers: Christine Hoebe, Sander Peet en Angela van t Slot

WELKOM! WORKSHOP 6 HNW in VUmc, dynamiek tussen kaders en maatwerk. Waar gaat het nu om? Sprekers: Christine Hoebe, Sander Peet en Angela van t Slot WELKOM! WORKSHOP 6 HNW in VUmc, dynamiek tussen kaders en maatwerk. Waar gaat het nu om? Sprekers: Christine Hoebe, Sander Peet en Angela van t Slot HNW in VUmc dynamiek tussen kaders en maatwerk. Waar

Nadere informatie

Raadsvergadering. Inleiding In 2012 is door het cluster Facilitaire Zaken onderzoek gedaan naar de huisvestingskosten in Bunnik;

Raadsvergadering. Inleiding In 2012 is door het cluster Facilitaire Zaken onderzoek gedaan naar de huisvestingskosten in Bunnik; RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-07-2014 14-068 Onderwerp krediet t.b.v. realisatie bezuinigingen door Het Nieuwe Werken Aan de raad, Onderwerp Krediet voor de realisatie bezuinigingen door Het

Nadere informatie

Losmaken wat onnodig vast zit

Losmaken wat onnodig vast zit Losmaken wat onnodig vast zit Het Nieuwe Werken in de praktijk Alex Verheijden Directeur Beleid en Ontwikkeling Personeel & Organisatie het is vooral een mentaal proces En: goed voorbereid op het juiste

Nadere informatie

Voorwoord. Uitkomsten enquête 19-06-2011

Voorwoord. Uitkomsten enquête 19-06-2011 Voorwoord In mijn scriptie De oorlog om ICT-talent heb ik onderzoek gedaan of Het Nieuwe Werken als (gedeeltelijke) oplossing kon dienen voor de aankomende vergrijzing. Hiervoor werd de volgende onderzoeksvraag

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: Transitie van Controle naar Vertrouwen

Het Nieuwe Werken: Transitie van Controle naar Vertrouwen Het Nieuwe Werken: Transitie van Controle naar Vertrouwen Het Nieuwe Werken (HNW) is een van de meest populaire trends op het gebied van organisatieontwikkeling van de laatste jaren; meer dan een kwart

Nadere informatie

Meer plezier door slimmer werken

Meer plezier door slimmer werken Tijd voor... inspiratie Meer plezier door slimmer werken Heleen Hoogendam Bertine Zoon Meer inspiratie? Bertine Zoon Zoo n Training www.zoontraining.nl @ZoonTraining Heleen Hoogendam Hoogendam Coaching

Nadere informatie

THUISWERKPLEK INSTELLEN

THUISWERKPLEK INSTELLEN THUISWERKPLEK INSTELLEN Inhoud thuiswerkomgeving... 3 Installeren software op thuiswerkplek(eenmalig)... 5 Verbinding maken met de werkplek vanaf thuis... 7 Ondersteuning... 10 2 THUISWERKOMGEVING In deze

Nadere informatie

Rapportage HNW in de Zorg. 6 december 2012 Nieuwegein

Rapportage HNW in de Zorg. 6 december 2012 Nieuwegein Rapportage HNW in de Zorg 6 december 2012 Nieuwegein Respons Totaal 5.137 respondenten Respons Cure VU Medisch Centrum ZGT Almelo Spaarne Ziekenhuis Antonius Ziekenhuis GGD West-Brabant Care ParnassiaBavo

Nadere informatie

Handleiding telewerken Windows7

Handleiding telewerken Windows7 Inleiding Met de door Schiphol Group aangeboden telewerkoplossing op basis van Windows 7 kun je eenvoudig vanuit huis je virtuele werkplek benaderen. De virtuele werkplek staat eigenlijk op Schiphol. Via

Nadere informatie

Factsheet Reservations Add-in for Microsoft Outlook

Factsheet Reservations Add-in for Microsoft Outlook Factsheet Reservations Add-in for Microsoft Outlook Facility Management via Microsoft Outlook Gebruik van Outlook voor afspraken en e-mail is binnen veel organisaties de standaard. Om deze intuïtieve en

Nadere informatie

Plato gebruikershandleiding

Plato gebruikershandleiding Plato gebruikershandleiding Deze handleiding is voor zowel nieuwe installaties van Plato als voor installaties die niet meer werken. Deze handleiding bestaat uit meerdere instructies voor zowel Microsoft

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken bij SSR. 1 oktober 2013, Sarike Verbiest & Merle Blok

Het Nieuwe Werken bij SSR. 1 oktober 2013, Sarike Verbiest & Merle Blok Het Nieuwe Werken bij SSR 1 oktober 2013, & Merle Blok Inhoud 3-4 Toelichting op TNO onderzoek 5 Wat is HNW? 6 7 Steekproef 8-9 Conclusies 10-27 In hoeverre maken medewerkers gebruik van HNW mogelijkheden?

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken? Dat gaat bij ons nooit werken!

Het Nieuwe Werken? Dat gaat bij ons nooit werken! Het Nieuwe Werken? Dat gaat bij ons nooit werken! Wat is het Nieuwe Werken? Het Nieuwe Werken: ingericht op activiteiten In het Nieuwe Werken is de werkomgeving afgestemd op de activiteiten van de medewerkers.

Nadere informatie

WERKEN 3.0. Voordelen van werken 3.0

WERKEN 3.0. Voordelen van werken 3.0 WERKEN 3.0 Het Nieuwe Werken Aangeboden door HKA Voordelen van werken 3.0 Werken van 09:00 tot 17:00 doen de meeste mensen al niet meer. We leven wereldwijd in een 24 uur economie die continu verandert.

Nadere informatie

Webmail met Outlook Web Access

Webmail met Outlook Web Access Webmail met Outlook Web Access INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Verbinding maken met Webmail... 3 3. Aanmaken van een (nieuwe) pincode... 7 4. Webmail afsluiten... 10 5. Opnieuw Webmail starten... 11

Nadere informatie

mydesktop Anywhere Deze mydesktop Anyhwere oplossing biedt een aantal voordelen:

mydesktop Anywhere Deze mydesktop Anyhwere oplossing biedt een aantal voordelen: mydesktop Anywhere Binnen A-Hak bestaat er de mogelijkheid om te werken op een online virtuele werkplek, dit noemen wij de mydesktop Anyhwere. Deze werkplek bieden wij aan vanuit de A-Hak Private Cloud.

Nadere informatie

Flexibele werkplek met de Thin Client

Flexibele werkplek met de Thin Client Flexibele werkplek met de Thin Client Snel aan de Slag met jouw flexibele werkplek met behulp van de Thin Client. Als je voor het eerst gaat werken met de nieuwe DWR Next werkomgeving, adviseren wij je

Nadere informatie

Spelen voor een gedragen huisvesting

Spelen voor een gedragen huisvesting Spelen voor een gedragen huisvesting Het werkplekspel - Rapportage TU Delft, bibliotheek Sandra Brunia Marion Beijer Dit onderzoek is uitgevoerd door: Sandra Brunia MSc Marion Beijer MSc Center for People

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken. Congres. Werken 2.0 Flexplekken Al doende leert men Catherine Ossemerct Digipolis Gent

Het Nieuwe Werken. Congres. Werken 2.0 Flexplekken Al doende leert men Catherine Ossemerct Digipolis Gent Het Nieuwe Werken Congres Over Het Nieuwe Werken Werken 2.0 Flexplekken Al doende leert men Catherine Ossemerct Digipolis Gent Elke dag in touw voor wie? Digipolis Gent privé ICT-partner van: Stad Gent

Nadere informatie

Afdeling Advies Anouchka de Haan Henk Bangma Loes van Swol-Noomen

Afdeling Advies Anouchka de Haan Henk Bangma Loes van Swol-Noomen Afdeling Advies Anouchka de Haan Henk Bangma Loes van Swol-Noomen Wat is het nieuwe werken (of wel de nieuwe werkelijkheid)? Introductiefilm het nieuwe werken http://www.youtube.com/watch?v=lm844ess9fs

Nadere informatie

Nieuwe werken in gemeenten. Hype of blijvertje. Tekst: Karlien Haak / Fotografie: Kees Winkelman

Nieuwe werken in gemeenten. Hype of blijvertje. Tekst: Karlien Haak / Fotografie: Kees Winkelman Nieuwe werken in gemeenten Hype of blijvertje Tekst: Karlien Haak / Fotografie: Kees Winkelman Het Nieuwe Werken blijft in 2013 populair in gemeenten. Het is voor veel van hen een antwoord op de vraag

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers OFFICE 365 Start Handleiding Medewerkers Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

Er gebeurt niets. Ze willen niet weg.

Er gebeurt niets. Ze willen niet weg. Veel nieuw bij de DUO Laatst was ik op bezoek bij de DUO om in het nieuwe gebouw in Groningen te kijken. Naar het gebouw zelf en het Nieuwe Werken dat ze daar toepassen. Er is veel nieuw, want is er blijkt

Nadere informatie

Wie het pand van Cubiss in Tilburg binnenstapt,

Wie het pand van Cubiss in Tilburg binnenstapt, Klantcase: Cubiss DOOR ONZE NIEUWE MANIER VAN WERKEN IS EEN SCHOON EN FRIS PAND EXTRA BELANGRIJK Een aantal jaar geleden maakte Cubiss een enorme omslag. Het bedrijf dat met name bibliotheken en maatschappelijke

Nadere informatie

KLEINE STAPPEN, VEEL RESULTAAT.

KLEINE STAPPEN, VEEL RESULTAAT. KLEINE STAPPEN, VEEL RESULTAAT. IT-specialisten, managers en consultants maken al jaren gebruik van de PDCA-cyclus methode (Plan-Do-Check-Act) om processen te optimaliseren. Zij zoeken dan steeds naar

Nadere informatie

OKT ICT INFORMATIESHEET VOOR MEDEWERKERS OKT

OKT ICT INFORMATIESHEET VOOR MEDEWERKERS OKT OKT ICT INFORMATIESHEET VOOR MEDEWERKERS OKT INLEIDING - Alle OKT-ers krijgen een eigen OKTemailadres, -agenda en -documentenopslag. Deze zijn te bereiken via de online OKT-portal. De afgelopen weken is

Nadere informatie

HANDLEIDING. Emjee ICT diensten Ticketsysteem

HANDLEIDING. Emjee ICT diensten Ticketsysteem HANDLEIDING Emjee ICT diensten Ticketsysteem Inhoud Snel aan de slag... 3 Wachtwoord opvragen... 3 Inloggen... 4 Ticket aanmaken... 4 Schermopbouw... 4 Inleiding... 5 Ticket maken of bellen?... 5 Inloggen...

Nadere informatie

Werken in de Fysieke Werkomgeving Rijk

Werken in de Fysieke Werkomgeving Rijk Werken in de Fysieke Werkomgeving Rijk Fysieke Werkomgeving Rijk (FWR) Vanaf 2020 werken alle rijksmedewerkers in een rijkskantoor dat volledig of gedeeltelijk volgens de FWR-kaders is ingericht. Kantoren

Nadere informatie

Samenvatting enquete Stand van zaken DI en HNW woningcorporaties

Samenvatting enquete Stand van zaken DI en HNW woningcorporaties Samenvatting enquete Stand van zaken DI en HNW woningcorporaties Statistiek: 455 (100%) P&O-ers zijn benaderd 161 (35%) P&O-ers hebben de enquete geopend maar niet afgerond 123 (27%) van de P&O-ers hebben

Nadere informatie

Meer doen in minder tijd én met minder stress!

Meer doen in minder tijd én met minder stress! Meer doen in minder tijd én met minder stress! Is Werken in Flow iets voor jou? Wil jij grip op je overvolle inbox? Een opgeruimde werkomgeving? Een halve tot een hele werkdag tijdswinst per week? Een

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden naar aanleiding van Shell Engagement Sessies

Vragen en Antwoorden naar aanleiding van Shell Engagement Sessies HSE Q1. Dienen incidentmeldingen straks via het Shell systeem gedaan te worden of via het Johnson Controls systeem? A1. Incidenten dienen zowel aan Shell als binnen Johnson Controls gemeld te worden. Omdat

Nadere informatie

Hoe maak je interessante tweets?

Hoe maak je interessante tweets? Hoe maak je interessante tweets? Januari 2012 Inleiding Leuk dat je echt aan de slag gaat met het maken van goede tweets! In dit document vind je algemene tips voor het opstellen van goede tweets. Bovendien

Nadere informatie

Evaluatie pilots Dienstverlening op locatie en Papierloos werken

Evaluatie pilots Dienstverlening op locatie en Papierloos werken Evaluatie pilots Dienstverlening op locatie en Papierloos werken Projectgroep Locatie Onafhankelijk Werken Versie 0.3 13 mei 2013 INHOUD 1 Inleiding... 3 Afronding locatie- en tijdonafhankelijk werken...

Nadere informatie

Handleiding telewerken Dimence Groep

Handleiding telewerken Dimence Groep Handleiding telewerken Dimence Groep Deze handleiding is gemaakt voor Windows XP tot en met Windows 10. Hierin worden de benodigde stappen behandeld om te kunnen inloggen in het netwerk van de Dimence

Nadere informatie

Handleiding kandidaat Examenproject: Een account voor je baas

Handleiding kandidaat Examenproject: Een account voor je baas Handleiding kandidaat Examenproject: Een account voor je baas kwalificatie: Medewerker ICT (CREBO: 95060/ 2010-2011) kerntaak 1: Installeren van hard- en software kwalificatie: Medewerker ICT (CREBO: 95060/

Nadere informatie

WAAROM FLEXWERKEN? Denk met ons mee en deel!

WAAROM FLEXWERKEN? Denk met ons mee en deel! Pilot Flexwerken 1 WAAROM FLEXWERKEN? Betere verdeling van werkplekken over de verschillende ruimtes. De bouwfase, het nieuwe kantoorprincipe en individuele behoeften zijn aanleiding om flexwerken verder

Nadere informatie

Flexibiliteit in de job, een opstap naar flexibele loopbaan?

Flexibiliteit in de job, een opstap naar flexibele loopbaan? Flexibiliteit in de job, een opstap naar flexibele loopbaan? Zo n 1 op 4 werknemers die we bevraagd hebben vinden dat hun werkgever niet flexibel genoeg is. De anderen geven aan dat er heel wat mogelijk

Nadere informatie

Documentatie. Remote Access Voorziening Etam (RAVE)

Documentatie. Remote Access Voorziening Etam (RAVE) Documentatie Remote Access Voorziening Etam (RAVE) Versie 1.5 Datum: 16 april 2009 1. INLEIDING 3 2. ÉÉNMALIGE INSTALLATIE CITRIX WEB CLIENT 4 3. VERBINDING MAKEN MET HOOFDKANTOOR 9 3.1 Starten RAVE 10

Nadere informatie

Autonomie. De ruimte die je zelf maakt binnen een voorgeschreven kader van regels en afspraken. - Wikipedia

Autonomie. De ruimte die je zelf maakt binnen een voorgeschreven kader van regels en afspraken. - Wikipedia Alles blijft anders Autonomie De ruimte die je zelf maakt binnen een voorgeschreven kader van regels en afspraken - Wikipedia We gaan verhuizen. Ga je mee? In december nemen we voorgoed afscheid van het

Nadere informatie

HANDLEIDING. LogMeIn Free host software version 4.0.0.982

HANDLEIDING. LogMeIn Free host software version 4.0.0.982 HANDLEIDING LogMeIn Free host software version 4.0.0.982 september 2011 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Over LogMeIn Free... 4 Stappenplan... 4 Stap 1 - Een LogMeIn-account aanmaken... 5 Stap 2 - C3LO-computers

Nadere informatie

Peter Meijers 29 oktober 2013. Het Gildehuis van morgen

Peter Meijers 29 oktober 2013. Het Gildehuis van morgen Peter Meijers 29 oktober 2013 Het Gildehuis van morgen Even voorstellen Peter Meijers Achtergrond bedrijfskundige informatica. 17 jaar ervaring met Het Nieuwe Werken Als zelfstandig adviseur en programmamanager

Nadere informatie

HANDLEIDING REMOTE LEEUWNET

HANDLEIDING REMOTE LEEUWNET HANDLEIDING REMOTE LEEUWNET INLEIDING Deze handleiding beschrijft het gebruik van de thuiswerkplek Remote Leeuwnet. Remote Leeuwnet biedt via een beveiligde internet verbinding toegang tot het netwerk

Nadere informatie

Ergonomie in een vernieuwde kantooromgeving

Ergonomie in een vernieuwde kantooromgeving Ergonomie in een vernieuwde kantooromgeving freddy Willems www..be Drie thema s Flexplek, Het Nieuwe Werken en thuiswerken Het landschapskantoor 1 1 Flexplek, HNW en thuis werken Standpunten - geschiedenis

Nadere informatie

Thuiswerken bij Groenhuysen

Thuiswerken bij Groenhuysen Thuiswerken bij Groenhuysen Auteur : Patrick den Dulk Plaats : Roosendaal Datum : 06-08-2015 Versie : 4.1 Pagina 1 van 9 (Versie 4.1) 1. Documentbeheer Datum Auteur Versie Wijziging 19-11-2013 H.Delwel

Nadere informatie

Een stukje geschiedenis

Een stukje geschiedenis Een stukje geschiedenis Fusie 2003, Reorganisatie 2006, HHNK in beweging 2007 Efficiëntievoordeel fusie: één hoogheemraadschap i.p.v. vier (Edam, Hoorn, Heerhugowaard, Purmerend) bundeling van activiteiten,

Nadere informatie

Gerust aan het werk MET ALLE INFORMATIE OVER ONZE CLOUD WERKPLEK.

Gerust aan het werk MET ALLE INFORMATIE OVER ONZE CLOUD WERKPLEK. Gerust aan het werk MET ALLE INFORMATIE OVER ONZE CLOUD WERKPLEK. Cloud werkplek Wat is het? De cloudwerkplek van Hupra is een Windows 8.1. desktop die altijd en overal via het internet toegankelijk is.

Nadere informatie

(Versie 1.5) THUISWERKPLEK INSTELLEN

(Versie 1.5) THUISWERKPLEK INSTELLEN (Versie 1.5) THUISWERKPLEK INSTELLEN Inhoud thuiswerkomgeving... 3 Installeren software op thuiswerkplek(eenmalig)... 5 Verbinding maken met de werkplek vanaf thuis... 9 Verbinding maken met de werkplek

Nadere informatie

(Versie 1.4) THUISWERKPLEK INSTELLEN

(Versie 1.4) THUISWERKPLEK INSTELLEN (Versie 1.4) THUISWERKPLEK INSTELLEN Inhoud thuiswerkomgeving... 3 Installeren software op thuiswerkplek(eenmalig)... 5 Verbinding maken met de werkplek vanaf thuis... 9 Verbinding maken met de werkplek

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken, een haalbaar doel voor uw organisatie. Congres Over Het Nieuwe Werken, 18 november 2009

Het Nieuwe Werken, een haalbaar doel voor uw organisatie. Congres Over Het Nieuwe Werken, 18 november 2009 Het Nieuwe Werken, een haalbaar doel voor uw organisatie Congres Over Het Nieuwe Werken, 18 november 2009 even voorstellen Experts Jeroen Freijser MBA (manager Facility Management KPN) Anneke de Graaf

Nadere informatie

Een dag. XONAR Expertisecentrum Parkstad. Heerlerbaan 142, 6218 CJ Heerlen t. 043-604 55 55 www.xonar.nl. XONAR Expertisecentrum Parkstad

Een dag. XONAR Expertisecentrum Parkstad. Heerlerbaan 142, 6218 CJ Heerlen t. 043-604 55 55 www.xonar.nl. XONAR Expertisecentrum Parkstad XONAR Expertisecentrum Parkstad Heerlerbaan 12, 6218 CJ Heerlen t. 03-60 55 55 www.xonar.nl Een dag Anders Werken XONAR Expertisecentrum Parkstad Een dag Anders Werken XONAR Expertisecentrum Parkstad als

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen Meest gestelde vragen Gezien alle commoties over webcams, in hoeverre is beeldbellen beveiligd? Omdat wij met ouderen werken, zijn veilighe id en privacy extra belangrijk voor ons. Beeldbellen kan alleen

Nadere informatie

Handleiding voor het inloggen op Terminal Server van GLT-PLUS

Handleiding voor het inloggen op Terminal Server van GLT-PLUS Handleiding voor het inloggen op Terminal Server van GLT-PLUS Voor inloggen vanuit huis, GLT en NAM Geschreven door: Business Information Datum: 4-5-2011 ENOVIA: 01335559-0001 rev D ENOVIA nummer: 01335559-0001

Nadere informatie

Checklist (re)design website

Checklist (re)design website Checklist (re)design website Inleiding Het maken van een website is een omvangrijk en kostbaar project. Daarom is het goed om eerst inzicht te krijgen in wat je wilt gaan doen, voor wie en waarom. Om op

Nadere informatie

Je kunt ESS op twee manieren bereiken: via een webpagina en via en app op je smartphone.

Je kunt ESS op twee manieren bereiken: via een webpagina en via en app op je smartphone. Instructie Employee Self Service (ESS) Versie 22-6-2015 ESS wordt onder ander gebruikt om digitaal de loonstroken aan te bieden. Deze service heeft echter nog meer mogelijkheden voor de toekomst zoals

Nadere informatie

CHECKLIST TELEWERKEN Werkzaamheden Voorwaarden en faciliteiten Telewerkovereenkomst Nota Bene

CHECKLIST TELEWERKEN Werkzaamheden Voorwaarden en faciliteiten Telewerkovereenkomst Nota Bene CHECKLIST TELEWERKEN Deze checklist biedt een aantal die behulpzaam zijn bij de invoering van telewerken binnen de arbeidsorganisatie. Werkzaamheden er zijn werkzaamheden die geschikt zijn voor telewerk:

Nadere informatie

Van meten tot weten. Totaaloplossingen voor werkplek en ruimtemanagement

Van meten tot weten. Totaaloplossingen voor werkplek en ruimtemanagement Van meten tot weten Totaaloplossingen voor werkplek en ruimtemanagement werkplekbezettings- en ruimtebenuttings Detectie In traditionele kantoor- en schoolomgevingen, waar iedereen een eigen werkplek of

Nadere informatie

Het organiseren van ontmoetingen

Het organiseren van ontmoetingen Het organiseren van ontmoetingen Als communicatieadviseur kijk je hoe de onderlinge informatie-uitwisseling beter kan. Dit is een extra uitdaging als Het Nieuwe Werken binnen je organisatie wordt ingevoerd.

Nadere informatie

Doe de poll via the Live App

Doe de poll via the Live App INGRID LIGTHART Je software in de private cloud Doe de poll via the Live App Iedereen heeft het over cloud Cloud is de toekomst Doe mee aan de private cloud poll! Geef nu uw mening via de Exact live app

Nadere informatie

VRAAG EN ANTWOORD OPLEIDINGSHUIS

VRAAG EN ANTWOORD OPLEIDINGSHUIS VRAAG EN ANTWOORD OPLEIDINGSHUIS Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN 2 1.1 Wat is het doel van Opleidingshuis Albron? 2 1.2 Voor wie is Opleidingshuis Albron opgericht? 2 1.3 Wat is het opleidingsaanbod van Albron?

Nadere informatie

Uitkomsten Het Nieuwe Werken-onderzoek van ErgoDirect International in samenwerking met Veldhoen + Company

Uitkomsten Het Nieuwe Werken-onderzoek van ErgoDirect International in samenwerking met Veldhoen + Company Uitkomsten Het Nieuwe Werken-onderzoek van ErgoDirect International in samenwerking met Veldhoen + Company In oktober 2012 heeft Beklijf in opdracht van ErgoDirect International, met ondersteuning van

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

1 INLEIDING. 1.1 Inleiding. 1.2 Webbased. 1.3 Alle voordelen op een rij

1 INLEIDING. 1.1 Inleiding. 1.2 Webbased. 1.3 Alle voordelen op een rij 1 INLEIDING 1.1 Inleiding De cloud is een recent begrip en duidt op het opslaan en bewerken van informatie niet op je eigen pc, maar ergens op het internet (op een server). Het grote voordeel van het opslaan

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken is voor iedereen

Het Nieuwe Werken is voor iedereen Het Nieuwe Werken is voor iedereen Lessen uit 10 Best Practices 2010 Corporate Facility Partners Het Nieuwe Werken inhoud Korte Introductie Het Nieuwe Werken is voor iedereen Gefaseerde aanpak van Het

Nadere informatie

Doelen stellen. Stellen van doelen is belangrijk!! Doel + Prestatie bepaald namelijk of je tevreden bent over de prestatie

Doelen stellen. Stellen van doelen is belangrijk!! Doel + Prestatie bepaald namelijk of je tevreden bent over de prestatie Doelen stellen Stellen van doelen is belangrijk!! Doel + Prestatie bepaald namelijk of je tevreden bent over de prestatie 5 Stel je voor: Je hebt een heel moeilijke toets op school Je leert keihard voor

Nadere informatie

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld:

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld: Inleiding Deze Loopbaan-stappenwijzer is bestemd voor OBP-medewerkers en geeft praktische tips over loopbaanpaden, carrièremogelijkheden en mobiliteit. Ben je toe aan nieuwe uitdaging? Heb je behoefte

Nadere informatie

Wie doet wat? 30-5-2013. Gebruik en beheer van applicaties. Een kader VHIC VHIC. Pagina 1. Pagina 2

Wie doet wat? 30-5-2013. Gebruik en beheer van applicaties. Een kader VHIC VHIC. Pagina 1. Pagina 2 Gebruik en beheer van applicaties Wie doet wat? Pagina 1 Een kader Pagina 2 Bron: daanrijsenbrij, Elementaire bedrijfsinformatica 1 Functioneel beheer Applicaties worden gebruikt door de gebruikersorganisatie.

Nadere informatie

Thuiswerken. Auteur: Peter de Silva Datum laatste wijziging:

Thuiswerken. Auteur: Peter de Silva Datum laatste wijziging: Auteur: Peter de Silva Datum laatste wijziging: 17-10-2016 Ondersteuning De Thuiswerk oplossing wordt vooralsnog alleen ondersteund op de volgende Windows versies: Windows 7 Windows 8 Windows 10 N.B. Andere

Nadere informatie

Handleiding Mezzedo.nl

Handleiding Mezzedo.nl Handleiding Mezzedo.nl voor deelnemers (Versie 26 augustus 2014) Deze handleiding vindt u ook op: www.resultaatmeetgroep.nl Weten waar je staat en waar je naar toe gaat? 1 Inhoud Korte introductie... 3

Nadere informatie

Handleiding Zarafa web mail

Handleiding Zarafa web mail Handleiding Zarafa web mail Wat vind je in deze handleiding? De meeste mensen zijn wel bekend met het gebruik van web mail. Dat wil zeggen, dat je inlogt via een internet browser in plaats van een mailprogramma

Nadere informatie

6.5. Boekverslag door T woorden 2 juni keer beoordeeld

6.5. Boekverslag door T woorden 2 juni keer beoordeeld Boekverslag door T. 1787 woorden 2 juni 2002 6.5 58 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding Ik doe mijn praktische opdracht over Flexwerk. Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat je er veel mensen over hoort

Nadere informatie

Handleiding/werkinstructie personeelsapp

Handleiding/werkinstructie personeelsapp Handleiding/werkinstructie personeelsapp Voor eindgebruikers Aangepaste versie voor Nummereen September 2018 Inhoud Introductie... 3 Inloggen... 4 Agenda... 6 Verlof aanvragen... 9 Diensten accorderen...

Nadere informatie

Handleiding Remote Portaal. Versie 4.0

Handleiding Remote Portaal. Versie 4.0 Handleiding Remote Portaal Inhoudsopgave 1 Remote Portaal instellen:... 1 1.1 Inleiding:... 1 1.2 Remote Portaal instellen op een Windows 7 pc:... 1 1.3 Remote Portaal instellen op een Windows 8 pc:...

Nadere informatie

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Medewerkerstevredenheidsonderzoek Dit medewerkerstevredenheidsonderzoek bestaat uit een aantal standaard onderwerpen die vaak gebruikt worden in medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Afhankelijk van de

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken en Werken Anno Nu

Het Nieuwe Werken en Werken Anno Nu Het Nieuwe Werken en Werken Anno Nu Ardis Organisatie Ontwikkeling Het Nieuwe Werken en Werken Anno Nu Ardis Organisatie Ontwikkeling Na een afspraak niet terug naar kantoor, maar door naar huis waar je

Nadere informatie

Handleiding Thuiswerken / CSG-Site / VPN-Access

Handleiding Thuiswerken / CSG-Site / VPN-Access Handleiding Thuiswerken / CSG-Site / VPN-Access Plaats: Venlo Datum: 01-11-2011 Versie: 3.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Instellingen... 3 1.1 Instellingen Internet Explorer (eenmalig)... 4 1.2

Nadere informatie

Manifest onze manier van werken

Manifest onze manier van werken 6-11-2008 12:23 Manifest onze manier van werken De gemeente Lelystad ontwikkelt op dit moment de visie op haar toekomstige manier van werken. Hoe het stadhuis er na de renovatie uit komt te zien en ingedeeld

Nadere informatie

THUISWERKPLEK INSTELLEN

THUISWERKPLEK INSTELLEN THUISWERKPLEK INSTELLEN Inhoud thuiswerkomgeving... 3 Installeren software op thuiswerkplek(eenmalig)... 5 Verbinding maken met de werkplek vanaf thuis... 7 Ondersteuning... 11 2 THUISWERKOMGEVING In deze

Nadere informatie

Hoe stel ik mijn favorieten en wachtwoorden veilig met LastPass en Xmarks?

Hoe stel ik mijn favorieten en wachtwoorden veilig met LastPass en Xmarks? Hoe stel ik mijn favorieten en wachtwoorden veilig met LastPass en Xmarks? Handleiding van Auteur: Jan Stedehouder Februari 2012 Hoeveel favorieten heb je in de webbrowser opgeslagen? En wachtwoorden?

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

Zorg voor focus Invulblad bij module 3 e-cursus Slimmer werken, Meer bereiken

Zorg voor focus Invulblad bij module 3 e-cursus Slimmer werken, Meer bereiken Zorg voor focus Invulblad bij module 3 e-cursus Slimmer werken, Meer bereiken Hoe ziet je werkdag er nu uit? Schrijf op hoe jouw gemiddelde werkdag er uitziet, van moment tot moment. Hoe laat begin je?

Nadere informatie

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Gebaseerd op ervaringen die ik opdeed in meer dan 10 verschillende ziekenhuizen Mirjan van der Meijden Zorginformatisering Vooraf In

Nadere informatie

INSTALLATIEHANDLEIDING. Microsoft Office 365 ProPlus

INSTALLATIEHANDLEIDING. Microsoft Office 365 ProPlus INSTALLATIEHANDLEIDING Microsoft Office 365 ProPlus Klik op de downloadlink die zowel in je e-mail als productkluis vermeld staan. Je komt dan uit op een registratiepagina waar je een @surfspot.nu of een

Nadere informatie

Handleiding telewerken Dimence

Handleiding telewerken Dimence Handleiding telewerken Dimence Deze handleiding is gemaakt voor Windows XP, Windows Vista, Windows 7 en Windows 8. Hierin worden de benodigde stappen behandeld om in te kunnen loggen in het netwerk van

Nadere informatie

Maak kennis met het nieuwe bellen!

Maak kennis met het nieuwe bellen! Maak kennis met het nieuwe bellen! Waar ik ook ben, je mag mij altijd storen voor echt belangrijk nieuws! U heeft de regie U heeft uw mobility zelf in de hand. Wij verzorgen het beheer voor u, zoals beveiligingsinstellingen,

Nadere informatie

2014 Kioppe, Arnhem Pedagoge drs. Marleen Kerstens www.bewustekinderopvang.nl

2014 Kioppe, Arnhem Pedagoge drs. Marleen Kerstens www.bewustekinderopvang.nl Dit e-book is een gratis uitgave van: Kioppe voor Bewuste Kinderopvang en is onderdeel van Procesgericht Vergaderen in de Kinderopvang De eerste titel uit deze vergadermethode is 'Iedereen doet mee!' Kioppe,

Nadere informatie

ALLES WAT U MOET WETEN OVER. HUPRA s CLOUDWERKPLEK. Werken waar en wanneer u maar wilt!

ALLES WAT U MOET WETEN OVER. HUPRA s CLOUDWERKPLEK. Werken waar en wanneer u maar wilt! ALLES WAT U MOET WETEN OVER HUPRA s CLOUDWERKPLEK Werken waar en wanneer u maar wilt! U WILT... Onbezorgd kunnen werken. Waar en wanneer dan ook; Thuis verder werken waar u op de zaak was gebleven; Bij

Nadere informatie

Inleiding. Inleiding

Inleiding. Inleiding Inleiding Inleiding Voor jou als professional is het van belang dat je vakkundig kunt presenteren. Dat begint wellicht met jezelf introduceren op een bijeenkomst of het geven van een workshop. Later kan

Nadere informatie

Handleiding Installatie Certificaat Extranet

Handleiding Installatie Certificaat Extranet Handleiding Installatie Certificaat Extranet Inhoudsopgave 1 Precondities 2 2 Servicedesk Extranet 2 3 Wachtwoordpolicy CAK 2 4 Het Installeren 3 5 Aandachtspunten 4 6 Techniek 5 Classificatie: openbaar

Nadere informatie

ad Matres Upgrade Functioneel Beheer Word in drie maanden functioneel beheerder Benut je werkervaring Leren in de praktijk Persoonlijke begeleiding

ad Matres Upgrade Functioneel Beheer Word in drie maanden functioneel beheerder Benut je werkervaring Leren in de praktijk Persoonlijke begeleiding Upgrade Functioneel Beheer Leren in de praktijk Benut je werkervaring Opleiding op maat Persoonlijke begeleiding Word in drie maanden functioneel beheerder Upgrade Functioneel Beheer Als je - optimaal

Nadere informatie

Organiseren. werkt! Krijg meer overzicht,, structuur en (tijd) winst! Germo Bekendam Karlijn L Ortye

Organiseren. werkt! Krijg meer overzicht,, structuur en (tijd) winst! Germo Bekendam Karlijn L Ortye Organiseren werkt! Krijg meer overzicht,, structuur en (tijd) winst! Germo Bekendam Karlijn L Ortye Inhoud 1. Organiseren is keuzes maken 6. Planning en digitaal organiseren 7. E-mail organiseren Pagina

Nadere informatie