Home. De Wereld van de Ondernemer is te verkrijgen bij: Welkom bij De Wereld van de Ondernemer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Home. De Wereld van de Ondernemer is te verkrijgen bij: Welkom bij De Wereld van de Ondernemer"

Transcriptie

1 Welkom bij De Wereld van de Ondernemer van Het Startersplein. Het Startersplein ontwikkelt en stimuleert ondernemerschap binnen organisaties, in het onderwijs en bij startende en jonge ondernemers. De Wereld van de Ondernemer is een toolkit voor adviseurs, trainers en coaches op het gebied van ondernemerschap. De gehele toolkit bestaat uit kaarten, vragen en opdrachten. Dit zijn de opdrachten in pdf format. De 5 peilers van De Wereld van de Ondernemer vindt u terug in de opbouw van de opdrachten: 1. De Ondernemer 2. Het 3. De Organisatie Wij wensen u veel succes met het begeleiden van ondernemers en het ontwikkelen van ondernemerschap De Wereld van de Ondernemer is te verkrijgen bij: Het Startersplein Bisonspoor KZ Maarssen info@hetstartersplein.nl

2 Home

3

4

5

6

7 Opdracht Ondernemer 1 : Motivatie Kiezen voor zelfstandig ondernemerschap betekent de uitdaging aangaan om een eigen idee in de markt te zetten waarmee u geld genereert. Zelfstandig ondernemerschap betekent ook omgaan met onzekerheid en voortdurend op zoek zijn naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Kortom: een uitdaging die vraagt om lef, doorzettingsvermogen en creativiteit. De eerste vraag die u zich hierbij moet stellen is: waarom ga ik deze uitdaging aan en wat levert het me op? Anders gezegd: wat zijn uw drijfveren en motivatie om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan? Onderstaande vragen helpen u om in kaart te brengen wat u werkelijk motiveert en drijft.

8 Opdracht Ondernemer 2: Achterban Het ondernemerschap betekent, met name in het begin, dat u veel tijd zult steken in de opbouw van uw bedrijf. Een groot deel van uw tijd gaat zitten in de organisatie en het opbouwen van een klantenbestand. Vaak verdient u het eerste jaar niet veel in verhouding tot de uren die u maakt. Van belang is dat u zich gesteund en erkend voelt door uw achterban. Onder uw achterban verstaan we allereerst uw partner en kinderen met wie u samenleeft, en die (gedeeltelijk) economisch van u afhankelijk zijn. Maar ook familie en vrienden kunnen belangrijk zijn als het gaat om steun en waardering.

9 Opdracht Ondernemer 3 Rollen: Producent en Ontwikkelaar Als ondernemer bent u verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van uw bedrijf. U bent verantwoordelijk voor alle activiteiten die plaatsvinden binnen uw organisatie en alles wat nodig is om deze organisatie succesvol te laten zijn. We onderscheiden acht verschillende rollen. De twee rollen verbonden met het thema zijn de rol van Producent en Ontwikkelaar.

10 Opdracht Ondernemer 4 Rollen: Marketeer en Verkoper Als ondernemer bent u verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van uw bedrijf. U bent verantwoordelijk voor alle activiteiten die plaatsvinden binnen uw organisatie en alles wat nodig is om deze organisatie succesvol te laten zijn. We onderscheiden acht verschillende rollen. De twee rollen verbonden met het thema zijn de rol van Marketeer en Verkoper.

11 Opdracht Ondernemer 5 Rollen: Administrateur en Financieel planner Als ondernemer bent u verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van uw bedrijf. U bent verantwoordelijk voor alle activiteiten die plaatsvinden binnen uw organisatie en alles wat nodig is om deze organisatie succesvol te laten zijn. We onderscheiden acht verschillende rollen. De twee rollen verbonden met het thema zijn de rol van Administrateur en Financieel planner

12 Opdracht Ondernemer 6 Rollen: Organisator en leidinggevende Als ondernemer bent u verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van uw bedrijf. U bent verantwoordelijk voor alle activiteiten die plaatsvinden binnen uw organisatie en alles wat nodig is om deze organisatie succesvol te laten zijn. We onderscheiden acht verschillende rollen. De twee rollen verbonden met het thema Organisatie zijn de rol van Organisator en Leidinggevende

13 Opdracht Ondernemer 7 Competentie: Prestatiegerichtheid Een ondernemer streeft doelgericht naar resultaat. Hij wil steeds beter presteren door alles zo goed mogelijk te doen en legt de lat voor zichzelf steeds hoger. Als ondernemer bent u prestatiegericht als u de volgende gedragskenmerken vertoont:

14 Opdracht Ondernemer 8 Competentie: Zelfstandigheid Een ondernemer heeft een grote behoefte aan onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Hij komt onafhankelijk van anderen tot een beslissing en lost zelf problemen op. Als ondernemer bent u zelfstandig als u de volgende gedragskenmerken vertoont:

15 Opdracht Ondernemer 9 Competentie: Dominantie Een ondernemer weet hoe hij anderen kan beïnvloeden om zijn doel te bereiken. Hij gaat er vanuit dat zijn gezag of mening wordt geaccepteerd. Als ondernemer bent u dominant als u de volgende gedragskenmerken vertoont:

16 Opdracht Ondernemer 10 Competentie: Sociale oriëntatie Een ondernemer is gericht op anderen en begrijpt dat mensen en netwerken nodig zijn om zijn idee te realiseren. Hij legt makkelijk contact en laat zich leiden door zakelijke overwegingen bij het sociaal handelen. Als ondernemer bent u sociaal georiënteerd als u de volgende gedragskenmerken vertoont:

17 Opdracht Ondernemer 11 Competentie: Effectiviteit Een ondernemer heeft geloof in eigen kunnen en is zelfverzekerd in zijn relatie tot anderen. Hij vertrouwt erop dat hij zijn doelen kan bereiken op eigen kracht. Als ondernemer bent u effectief als u de volgende gedragskenmerken vertoont:

18 Opdracht Ondernemer 12 Competentie: Doorzettingsvermogen Een ondernemer heeft de kracht om door te gaan, ondanks tegenslagen of bezwaren. Hij bijt zich vast in het werk en laat niet los voordat het doel is bereikt. Als ondernemer heeft u doorzettingsvermogen als u de volgende gedragskenmerken vertoont:

19 Opdracht Ondernemer 13 Competentie: Risicobereidheid Een ondernemer kan omgaan met onzekerheid en is bereid zijn verlies te nemen. Hij ziet kansen en doet er alles aan om de gewenste uitkomst te realiseren, ondanks de risico s die daaraan verbonden zijn. Als ondernemer bent u bereid risico te nemen als u de volgende gedragskenmerken vertoont:

20 Opdracht Ondernemer 14 Competentie: gerichtheid Een ondernemer kan zich inleven in de behoeften van (potentiële) klanten en dit vertalen naar zijn eigen bedrijf. Hij kan nauwkeurig aangeven wat zijn concurrenten doen. Als ondernemer bent u marktgericht als u de volgende gedragskenmerken vertoont:

21 Opdracht Ondernemer 15 Competentie: Creativiteit Een ondernemer denkt vanuit verschillende invalshoeken en kan platgetreden paden verlaten. Hij stelt zich open voor wat er in de omgeving gebeurt en wordt niet gehinderd door de beperkingen van een situatie. Als ondernemer bent u creatief als u de volgende gedragskenmerken vertoont:

22 Opdracht Ondernemer 16 Competentie: Flexibiliteit Een ondernemer heeft aanpassingsvermogen. Hij kan soepel inspelen op veranderingen zoals nieuwe wensen van de klant of nieuwe concurrenten op de markt. Als ondernemer bent u flexibel als u de volgende gedragskenmerken vertoont:

23 Opdracht Ondernemer 17: Persoonlijke ontwikkeling (1/2) Als ondernemer vervult u diverse rollen: producent, ontwikkelaar, marketeer, verkoper, organisator leidinggevende, administrateur en financieel planner. Voor het succesvol kunnen uitoefen van deze rollen zult u moeten beschikken over de bijbehorende competenties: prestatiegerichtheid, zelfstandigheid, dominantie, sociale orientatie, effectiviteit, doorzettingsvermogen, risicobereidheid, marktgerichtheid,creativiteit en flexibiliteit. 1 2

24 Stel hier uw eigen vraag!

25 Opdracht 1 : Als ondernemer wilt u een product op de markt brengen waar u trots op bent. Een product waar u volledig achter kan staan, waarin u het volste vertrouwen heeft en dat u geld gaat opleveren. Hoe gaat uw product eruit zien?

26 Opdracht 2: Realisatie Om uw product te realiseren, heeft u inzicht nodig in de stappen die gedaan moeten worden om uw product te maken. Inzicht in deze stappen geeft u informatie over de investeringen waarover u wilt beschikken, de kennis die van belang is en het tijdsbestek waarin u uw product kunt leveren. Met behulp van deze informatie kunt u in een latere fase de kostprijs van uw product berekenen. Maak een overzicht van de stappen die u kunt onderscheiden in het vervaardigen van uw product. Geef per stap aan wat u nodig heeft aan tijd, middelen en kennis. Onderstaand voorbeeld kan u hierbij helpen.

27 Opdracht 3: ieproces Gebruik het overzicht van Opdracht 2 en bepaal per fase of u zelf in voldoende mate beschikt over de drie elementen (tijd, middelen en kennis) of dat u deze kunt uitbesteden of elders moet inkopen

28 Opdracht 4 : Leveranciers (1) Gebruik het overzicht van Opdracht 3 en bepaal voor alle punten waarin u zelf niet kunt voorzien wáár of bij wie u deze gaat inkopen. Opdracht 4 : Leveranciers (2) Mogelijk heeft u voor de productie van goederen toeleveranciers nodig. Voor de ondersteuning van uw eigen onderneming zult u dienstverleners inhuren (boekhouder, webdesigner, drukker). Kortom: u zult in de toekomst te maken krijgen met leveranciers en ondersteunende diensten. Het is belangrijk om zorgvuldig te zijn in uw keuze van leveranciers en ondersteunende diensten. De kosten hiervan zult u terug moeten verdienen, en de kwaliteit van uw bedrijf wordt mede bepaald door de kwaliteit van uw keuzes in dit opzicht. 1 2

29 Opdracht 5: Kostprijs Gebruik het overzicht van Opdracht 4 (1) en geef per stap in het productieproces aan wat de kosten zijn en bereken vervolgens de totale productiekosten voor het vervaardigen van uw product. Om een indicatie van de kostprijs per product te krijgen kunt u enkele scenario s maken waarbij u een berekening maakt met een minimaal aantal te produceren eenheden, een realistisch aantal eenheden en een optimistisch aantal eenheden.

30 Opdracht 6: Innovatie Om als ondernemer succesvol te blijven, zal u ook in de toekomst moeten werken aan uw product. U zult met uw product moeten aansluiten bij veranderende behoeften en nieuwe ontwikkelingen. Hierbij is ontwikkeling van nieuwe ideeën en innovatie van uw product een must.

31 Stel hier uw eigen vraag!

32 Opdracht 1 : Klanten Om uw focus op de markt te vergroten, is het belangrijk om te bepalen wie uw klanten kunnen zijn. Kijk eens kritisch naar de markt en vraag u af met wie u graag zaken wilt doen. Hoe ziet uw favoriete klant eruit, voor wie doet u het nu eigenlijk?

33 Opdracht 2 : Gat in de markt Menig ondernemer is op zoek naar het gat in de markt. Een product, dienst of sector in de markt, waar wel behoefte aan is maar die nu nog niet geleverd wordt. Een gat in de markt kan ook bestaan uit het ontdekken of definiëren van een nieuwe doelgroep. Een doelgroep met specifieke behoeften die voorheen nog niet door de markt was ontdekt als potentiële klantengroep. Over het algemeen is het goed om erg kritisch te zijn over een gat in de markt. Waarschijnlijk voorzien klanten op de een of andere manier reeds in de behoefte waar u met u product op in wilt springen.

34 Opdracht 3 : onderzoek Een marktonderzoek levert u gerichte informatie over uw markt. Wat is de omvang van uw markt, wat zijn kenmerken van uw potentiële klanten, waar wonen ze, hoe kunt u uw klanten het beste benaderen? U kunt het marktonderzoek zelf verrichten of uitbesteden aan een professioneel marktonderzoekbureau. De keuze voor dit laatste is kostbaar. De meeste startende ondernemers hebben daarvoor nog niet de financiële middelen. Bovendien laat u een belangrijke kans liggen om zelf direct in contact te komen met uw markt, deze te leren kennen en u te oefenen in de rollen van marketeer en verkoper.

35 Opdracht 4 : Verkoop Veel producten worden in een persoonlijk gesprek aan de klant aangeboden en verkocht. Maar lang voordat de deal wordt gesloten, is er al contact met de markt. In de praktijk is het vaak onmogelijk een scheiding aan te brengen tussen marktonderzoek, marktbewerking en acquisitie.

36 Opdracht 5 : Netwerken Netwerken is het bouwen van een web van relaties dat zich steeds verder uitbreidt. Iedereen heeft een netwerk. In het kader van het ondernemerschap is het van belang dat u gericht gaat netwerken met als uiteindelijke doel uw klantenbestand verder uit te breiden.

37 Opdracht 6: Concurrentie (1) Opdracht 6: Concurrentie (2) Globaal concurrentieonderzoek Concurrentenanalyse De mate waarin u succesvol een positie op de markt zult kunnen veroveren, is mede afhankelijk van de concurrentie die u heeft. Zijn er concurrenten? Wie zijn dat, waar zijn ze gevestigd? Doen ze het goed of gaan er regelmatig vergelijkbare bedrijven failliet? Natuurlijk heeft uw product iets unieks en hoopt u een gat in de markt aan te kunnen boren. Maar u mag er vanuit gaan dat uw potentiële klanten nu al iets doen met het geld waarvan u hoopt dat zij straks aan uw product gaan besteden.

38 7: Segmentering bedrijven Elk bedrijf levert een product waar een bepaalde bedrijven wel en andere bedrijven geen behoefte aan hebben. Door de verkoop van het product worden markt en product gecombineerd. In feite heeft elk bedrijf dus een eigen combinatie van product en markt: de Combinatie (PMC).

39 Opdracht 8: Segmentering consument Elk bedrijf levert een product waar een bepaald type consument behoefte aan heeft. Door de verkoop van het product worden bepaalde consumenten (dit is een deel van de markt) en product gecombineerd. In feite heeft elk bedrijf dus een eigen combinatie van product en markt: de Combinatie (PMC).

40 Opdracht 9: Beperking Voordat u definitief bepaalt welke markt u gaat bedienen kan het zinvol zijn in kaart te brengen welke doelgroep NIET past bij uw product. Het kan zijn dat u met bepaalde doelgroepen geen zaken wilt doen of dat bepaalde doelgroepen met u geen zaken willen doen. Door het uitsluiten van doelgroepen wordt helder welke doelgroep wel bij u past.

41 Opdracht 10 : Toetsing In deze fase waarin u vooral de haalbaarheid van uw bedrijf onderzoekt, is het verstandig om ook met een aantal potentiële klanten in gesprek te gaan. Deze gesprekken zullen u veel informatie opleveren over de kansen voor uw product op de markt. Door zelf de markt te onderzoeken krijgt u meer gevoel voor uw markt en uw klanten. U leert uw markt kennen en dit helpt u om in de loop van het proces keuzes te maken. Door zelf in gesprek te gaan met klanten merkt u ook of u in staat bent om klanten te benaderen en te spreken. klik hier voor uw opdracht

42 Opdracht 11 : Marketing 1/2 Als uw idee is vertaald naar een concreet product zal het op de markt gebracht moeten worden. U moet uw product zichtbaar maken voor de doelgroep. Dit houdt in dat u de markt gaat bewerken. In uw marketingplan maakt u een overzicht van de wijze waarop u de markt gaat bewerken. Dit plan vult u aan met de kosten in tijd, geld en middelen. 1 2

43 Opdracht 12: prijs U zult de verkoopprijs van uw product moeten bepalen. De prijs die u voor uw product kunt vragen hangt niet alleen af van de kostprijs, maar ook van de markt. Welke prijs is voor uw markt acceptabel? Voor een reële inschatting van uw verdienmogelijkheden moet u weten wat de concurrent voor uw, of een vergelijkbaar, product vraagt. Klk hier voor uw opdracht

44 Stel hier uw eigen vraag!

45 Opdracht 1: Persoonlijk inkomen De keuze voor het zelfstandig ondernemerschap heeft consequenties voor uw financiële situatie. Met name in het begin zult u veel tijd en geld steken in de opbouw van uw bedrijf. Investeringen worden pas later terugverdiend. Het is daarom van belang dat u inzicht heeft in uw financiële situatie.

46 Opdracht 2: Gezinsinkomen Als u een gezin heeft is het belangrijk dat u samen met uw eventuele partner uw financiële situatie op een rijtje zet. Dit kunt u doen met behulp van de volgende stappen: 1. Inventariseer wat uw uitgaven op maand- en jaarbasis zijn. Hoeveel geld heeft u voor uw gezin nodig? Hoeveel geld wordt er momenteel besteed? 2. Inventariseer wat u (samen) verdient. 3. Onderzoek of er (tijdelijk) andere vormen van inkomsten mogelijk zijn.

47 Opdracht 3: Investeringen Voor de start van uw bedrijf moet u een aantal zaken aanschaffen. U kunt hierbij denken aan: de inrichting van uw kantoor, inclusief computer en telefoon. een auto. marketingkosten zoals een website en visitekaartjes. de inrichting van uw bedrijfsruimte: machines, winkelinrichting e.d. huisvesting. Voorraad.

48 Opdracht 4: Kosten Kosten zijn alle uitgaven die u moet doen om uw product te produceren. De hoogte van de kosten hangt samen met het aantal producten of diensten dat u verkoopt. Als u een dienst gaat leveren, bijvoorbeeld als adviseur, zullen de kosten minimaal zijn. Maar als u een tastbaar goed gaat maken, zoals meubels, dan spelen de kosten die u maakt voor de inkoop van materialen een belangrijke rol. Om de kosten zo goed mogelijk te inventariseren verricht u de volgende stappen:

49 Opdracht 5: Overbruggingskapitaal Vaak is sprake van een aanloopperiode voordat u (voldoende) geld gaat verdienen met uw bedrijf. Deze periode zal voor elk bedrijf en elke ondernemer anders zijn. Waarschijnlijk heeft u in deze periode geld nodig om van te kunnen leven en mogelijk ook geld om uw bedrijf te kunnen runnen. Om in te schatten hoeveel geld u nodig heeft om deze periode financieel te overbruggen kunt u onderstaande berekening maken. We gaan er in dit voorbeeld vanuit dat een jaar voldoende is om uw bedrijf op te starten. Mocht deze periode korter of langer zijn dan kunt u onderstaande berekening voor een andere periode maken.

50 Opdracht 6: Financieringsplan Alvorens een financieringsplan te maken moet u een overzicht maken van de noodzakelijke investeringen die u gaat maken om uw bedrijf te starten. Als deze bedragen laag zijn of u over voldoende eigen vermogen beschikt, kunt u uw start zelf financieren vanuit eigen middelen. Als het om grotere bedragen gaat is dit misschien niet mogelijk en zult u over andere financieringsbronnen moeten nadenken.

51 Opdracht 7: Prijs Om de verkoopprijs van uw product te bepalen gaat u uw kostprijs en de marktprijs met elkaar vergelijken. Allereerst probeert u inzicht te krijgen in de productiekosten van uw product. Als u nog geen enkel zicht hebt op de kosten die u hiervoor gaat maken kunt u de opdracht 4: Kosten doen alvorens met deze opdracht verder te gaan. Wanneer u inzicht hebt in de kosten kunt u onderstaand schema gebruiken om de kostprijs van uw product te bereken.

52 Opdracht 8: Declarabele uren en inkomen voor freelancers Freelancers zullen vaak een vergoeding krijgen voor de uren die ze voor hun opdrachtgever werken. De uren die daadwerkelijk te factureren zijn noemen we declarabele uren. Om het aantal beschikbare declarabele uren en het inkomen te berekenen kunt u de volgende stappen zetten.

53 Opdracht 9: Tijd is Geld Bij de berekening van de kostprijs en het resultaat van uw bedrijf is het belangrijk dat u niet alleen kijkt naar het geld dat u in uw bedrijf investeert maar ook kijkt naar de tijd die u nodig heeft om uw bedrijf goed te runnen.

54 Opdracht 10: Omzet Veel succesvolle ondernemers rekenen op de achterkant van een sigarendoos. Voordat u met uitgebreide en goed onderbouwde berekeningen start en mogelijk met een boekhouder in zee gaat, is het zinvol om snel en op een eenvoudige manier uw omzet te kunnen schatten.

55 Opdracht bij kaart 11: Inkomen Voor de berekening van uw inkomen is het handig om over een eenvoudige rekenmethode te beschikken die u snel een globaal inzicht geeft in het resultaat dat uw bedrijf voor u persoonlijk heeft.

56 Stel hier uw eigen vraag!

57 Opdracht Organisatie 1: Organisatie Er komt veel kijken bij de inrichting van uw organisatie. Welke structuur kiest u voor uw organisatie, welke taken en werkzaamheden onderscheidt u binnen uw organisatie, welke kwaliteiten heeft u nodig en hoe komt u daaraan? Afhankelijk van de grootte en complexiteit van uw bedrijf zult u in meer of mindere mate bepalen hoe de interne organisatie eruit gaat zien.

58 Opdracht Organisatie 2: Rechtsvorm Iedere onderneming heeft een rechtsvorm. Er zijn twee soorten rechtsvormen: natuurlijke personen en rechtspersonen. Natuurlijke personen zijn wettelijk tot handelen bevoegd. Bij een rechtspersoon is de wettelijke bevoegdheid tot handelen overgedragen aan een abstracte entiteit (organisatie). Zo n rechtspersoon kan contracten afsluiten, inkopen en schulden aangaan. Voorbeelden van rechtspersonen zijn de Besloten Vennootschap (BV) en de Stichting. De rechtspersoon zorgt voor een scheiding tussen privé- en zakelijk vermogen. Als de onderneming failliet gaat, blijft de ondernemer privé buiten schot. Behalve als er sprake is van fraude en wanbestuur; dan worden de privé-personen achter de rechtspersoon aansprakelijk gesteld. Bij een natuurlijke persoon ontbreekt de scheiding tussen privé en zakelijk. is privé volledig aansprakelijk voor zijn zakelijke aangelegenheden. Dit betekent ook dat alle winsten rechtstreeks naar de natuurlijke persoon (ondernemer) gaan.

59 Opdracht Organisatie 3: Personeel Als u een bedrijf start waarbij u vanaf het begin personeel nodig heeft, staat u voor de vraag of u voldoende gekwalificeerd personeel kunt krijgen. Het is belangrijk dat u inzicht heeft in de mogelijkheden die de arbeidsmarkt biedt.

60 Opdracht Organisatie 4: Huisvesting Als startende ondernemer zult u een besluit moeten nemen waar u uw bedrijf wilt vestigen. U heeft hierbij twee mogelijkheden: in uw privé-woning; in een bedrijfspand. Beide mogelijkheden hebben, zowel in commercieel als organisatorisch opzicht, voor- en nadelen. Bij de huisvesting van uw bedrijf dient u ook af te wegen welk imago u wilt creëren. Welke uitstraling wilt u dat uw bedrijf heeft? En welk type huisvesting past daar dan bij? Gaat u klanten in uw bedrijf ontvangen? Of bezoekt u de klanten (altijd) op locatie?

61 Opdracht Organisatie 5: Verzekeringen Als ondernemer krijgt u te maken krijgen met persoonlijke verzekeringen, voor uzelf als ondernemer, en bedrijfsverzekeringen. Als u personeel in dienst heeft, krijgt u tevens te maken met verzekeringen die samenhangen met het in dienst hebben van personeel. De kosten voor het afsluiten van verzekeringen kunnen behoorlijk oplopen. Het is belangrijk dat u in een vroeg stadium beoordeelt of u deze kosten kunt opbrengen.

62 Opdracht Organisatie 6 : Diploma s Veel ondernemers starten vanuit enthousiasme voor hun vak. Zij zijn vakspecialisten met (jarenlange) ervaring binnen hun vakgebied. Maar om u te vestigen als zelfstandig ondernemer is vaak nodig dat u kunt bewijzen dat u over voldoende vakkennis beschikt. Met een diploma bewijst u dat u een opleiding heeft afgesloten of dat u leerstof beheerst en/of praktische ervaring heeft.

63 Opdracht Organisatie 7: Branche Een brancheorganisatie vertegenwoordigt een (groot) aantal bedrijven die ongeveer hetzelfde product aanbieden. Een brancheorganisatie is een vereniging of stichting die zich op non-profit basis inzet voor het gezamenlijk belang van de branche en die de professionalisering van de branche stimuleert. In het dagelijks leven zijn deze bedrijven vaak elkaars concurrent. In de brancheorganisatie hebben zij een stem om hun belang te laten weerklinken

64 Opdracht Organisatie 8 : Regelgeving Als ondernemer zult u moeten onderzoeken aan welke wetten, regels en vergunningen uw bedrijf zal moeten voldoen. Voor het aanvragen van de benodigde vergunningen zult u zich (vaak) tot de gemeente moeten wenden. Veel gemeenten hebben tegenwoordig een bedrijvenloket waar u terecht kunt voor alle zaken die u met de gemeente moet regelen.

65 Opdracht Organisatie 9 : Kwaliteit Uw bedrijf krijgt te maken met de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving. Een aantal wetten en regels zijn specifiek van toepassing op (de productie van) bepaalde (soorten) producten, bepaalde procedures en werkwijzen. Kortom: wet- en regelgeving stellen allerlei voorwaarden en kwaliteitseisen waaraan uw organisatie moet voldoen. U zult moeten nagaan welke wet- en regelgeving op het gebied van kwaliteit voor uw bedrijf van toepassing is. De brancheorganisatie kan u daarbij helpen. De gemeente (vaak is er een bedrijvenloket ) en Kamer van Koophandel geven ook informatie over eventuele kwaliteitseisen.

66 Stel hier uw eigen vraag!

Verantwoord starten: Ben ik wel een ondernemer/zzp er!?

Verantwoord starten: Ben ik wel een ondernemer/zzp er!? Verantwoord starten: Ben ik wel een ondernemer/zzp er!? StartersCentrum: voor starters in Limburg Diensten Collectieve voorlichting / seminars Individuele adviesgesprekken / klankbordfunctie Projecten

Nadere informatie

Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf

Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf Praktische-opdracht door een scholier 2071 woorden 17 juli 2009 5,4 14 keer beoordeeld Vak M&O 1. Inleiding Mijn werkstuk gaat over de eigen

Nadere informatie

Samenvatting E-Scan voor starters 05/08/ :21 van Tinus Test 1 / 5

Samenvatting E-Scan voor starters 05/08/ :21 van Tinus Test 1 / 5 Samenvatting E-Scan voor starters 05/08/2014 07:21 van Tinus Test Mijn eigenschappen en kwaliteiten Mijn ondernemersdenkstijlen 1 / 5 Mijn eigenschappen en kwaliteiten Vergeleken met de feedback Mijn ondernemersdenkstijlen

Nadere informatie

Persoonlijk Rapport Junior Scan

Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijke gegevens Naam test junior Datum test 02/09/2011 (17:19) Jouw ondernemersprofiel In vergelijking met het branche normprofiel geeft jouw profiel het volgende

Nadere informatie

Samenvatting E-Scan voor zzp-ers 28/10/2011 17:51 van Voorbeeld Persoon 1 / 5

Samenvatting E-Scan voor zzp-ers 28/10/2011 17:51 van Voorbeeld Persoon 1 / 5 Samenvatting E-Scan voor zzp-ers 28/10/2011 17:51 van Voorbeeld Persoon Mijn eigenschappen en kwaliteiten Mijn ondernemersdenkstijlen 1 / 5 Mijn eigenschappen en kwaliteiten Vergeleken met de feedback

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 Inhoud Inleiding 6 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 2 Instanties in Nederland 13 Belangrijke instanties voor ondernemers 14 Kamer

Nadere informatie

EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER. Deel 2

EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER. Deel 2 Master Executive in Wedding Management EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER Deel 2 [LES 2] Event & Media Education. Alle rechten voorbehouden. Elke vorm van kopiëren of verspreiding van de

Nadere informatie

VOORDAT JE START ALS ZZP ER

VOORDAT JE START ALS ZZP ER www.damd.nl Voordat je start als zzp er Voordat je als zzp er gaat starten, is het verstandig om na te gaan of je inderdaad ondernemer wil zijn. Dit kun je doen door aan jezelf vragen te stellen als: zie

Nadere informatie

Goed voorbereid van start

Goed voorbereid van start Welkom Eigen Bedrijf iets voor u? Goed voorbereid van start Startersevent 6 november 2014 Loopbaanplein Winterswijk Benno Ekkelboom Ondernemersadviseur Ondernemerschap Redenen om ondernemer te worden:

Nadere informatie

Ondernemerschap in Nederland

Ondernemerschap in Nederland Ondernemerschap in Nederland Je neemt deel aan het profiel Ondernemerschap. Dit betekent dat je erover denkt om in de toekomst als ondernemer te gaan werken. Dat is anders dan werken in loondienst. Dan

Nadere informatie

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming In 9 stappen ondernemer Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming Inhoudsopgave Stap 1: ben ik wel ondernemer? Stap 2: wat wordt mijn product of dienst? Stap 3: wie zijn mijn klanten en waar

Nadere informatie

Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel economie en ondernemen)

Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel economie en ondernemen) Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel economie en ondernemen) Tijdens Junior Company richten de leerlingen hun eigen company op en deze runnen ze één schooljaar. Ze verdelen functies,

Nadere informatie

Samenvatting E-Scan voor ondernemers 19/02/ :15 van Test Persoon 1 / 5

Samenvatting E-Scan voor ondernemers 19/02/ :15 van Test Persoon 1 / 5 Samenvatting E-Scan voor ondernemers 19/02/2013 19:15 van Test Persoon Mijn eigenschappen en kwaliteiten Mijn ondernemersdenkstijlen 1 / 5 Mijn eigenschappen en kwaliteiten Vergeleken met de feedback Mijn

Nadere informatie

Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel dienstverlening en producten)

Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel dienstverlening en producten) Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel dienstverlening en producten) Tijdens Junior Company richten de leerlingen hun eigen company op en deze runnen ze één schooljaar. Ze verdelen functies,

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan www.jooplengkeek.nl Ondernemingsplan Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan Persoonlijk plan Persoonsgegevens Motivatie om ondernemer te worden Sterke punten & zwakke punten 1 Ondernemingsplan

Nadere informatie

Oriëntatie op ondernemerschap

Oriëntatie op ondernemerschap Keuzedeel mbo Oriëntatie op ondernemerschap gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0080 Penvoerder: Sectorkamer handel Gevalideerd door: Sectorkamer Handel Op: 10-11-2015 2 van 6 1. Algemene

Nadere informatie

Sterk van start. met een ondernemingsplan

Sterk van start. met een ondernemingsplan Sterk van start met een ondernemingsplan Financieel plan: How to be a millionair? Welkom Sterk van start met een ondernemingsplan Elles Derrez Manager MKB Thijs Grijsbach Accountmanager MKB 2 Wat is een

Nadere informatie

Valkuilen Door een weinig flexibele houding kun je niet inspelen op veranderende situaties.

Valkuilen Door een weinig flexibele houding kun je niet inspelen op veranderende situaties. 1 Doelgericht Succesvol ondernemen begint met jezelf duidelijke doelen stellen en hier gericht naartoe werken. Een doelgerichte houding zorgt voor richting voor je onderneming en vergroot de kans dat plannen

Nadere informatie

Inleiding Hoe wordt u zzp er? Over de auteur

Inleiding Hoe wordt u zzp er? Over de auteur Inleiding Dit boek gaat over de Zelfstandige Zonder Personeel, ofwel ZZP er. Met deze term wordt iedere ondernemer bedoeld die zijn diensten zonder personeel aanbiedt. Iedereen met een eenmanszaak en elke

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies. U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.nl Samenvatting Het woord samenvatting zegt hier natuurlijk eigenlijk

Nadere informatie

Zeker van je Zaak op het mbo. 5 stappen. Stappenplan

Zeker van je Zaak op het mbo. 5 stappen. Stappenplan Zeker van je Zaak op het mbo Tijdens Zeker van je Zaak onderzoekt de student in vijf stappen waar zijn passie ligt en hoe hij vanuit die passie een eigen zaak start. Aan het einde van het programma weet

Nadere informatie

9 fases. Student Company op mbo. Stappenplan

9 fases. Student Company op mbo. Stappenplan Student Company op mbo Tijdens Student Company richten de studenten hun eigen company op en deze runnen ze een schooljaar lang. Ze verdelen functies, bepalen hun doelgroep, brainstormen over hun product,

Nadere informatie

Afspraken worden in overleg gepland op werkdagen tussen 10.00 uur en 21.00 uur

Afspraken worden in overleg gepland op werkdagen tussen 10.00 uur en 21.00 uur Dienstenwijzer Mijn kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. Graag wil ik u laten zien hoe mijn werkwijze is. Bij mij staat u als klant centraal. Uw persoonlijke situatie en uw wensen zijn mijn

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Ondernemersplan. Bedrijfsnaam

Ondernemersplan. Bedrijfsnaam Ondernemersplan Bedrijfsnaam 1. De ondernemer 1.1 Persoonlijke gegevens Naam : Adres : Postcode : Woonplaats : Telefoonnummer : E-mailadres : Geboortedatum : Geboorteplaats : Nationaliteit : Burgerservicenummer

Nadere informatie

Noort Organisatie Ontwikkeling

Noort Organisatie Ontwikkeling Onderzoek Onderzoek Meten = weten Als u de vinger aan de pols wilt houden, wilt weten of u op de juiste weg zit en u heeft behoefte aan goede, betrouwbare informatie om beslissingen op te nemen, dan kan

Nadere informatie

Kamer van Koophandel Centraal Gelderland

Kamer van Koophandel Centraal Gelderland Kamer van Koophandel Centraal Gelderland Programma: > Oriëntatie o.a. Ondernemersvaardigheden Wet- & Regelgeving > Marketing > > Overig Een eigen bedrijf beginnen? Eerst even langs je kamer van koophandel

Nadere informatie

VOORBELD ONDERNEMINGSPLAN. Metdit voorbeeld ondernemingsplan kunjegelijkaan deslag! www.voorbeeld-ondernemingsplan.nl

VOORBELD ONDERNEMINGSPLAN. Metdit voorbeeld ondernemingsplan kunjegelijkaan deslag! www.voorbeeld-ondernemingsplan.nl VOORSTARTENDEONDERNEMERS VOORBELD ONDERNEMINGSPLAN Metdit voorbeeld ondernemingsplan kunjegelijkaan deslag! www.voorbeeld-ondernemingsplan.nl VOORSTARTENDEONDERNEMERS Hetpakketvoordestartendeondernemer

Nadere informatie

KREDIETPASPOORT TUINCENTRUM TEN HOUTEN V.O.F. --VOORBEELDRAPPORT--

KREDIETPASPOORT TUINCENTRUM TEN HOUTEN V.O.F. --VOORBEELDRAPPORT-- KREDIETPASPOORT TUINCENTRUM TEN HOUTEN V.O.F. --VOORBEELDRAPPORT-- IK ALS ONDERNEMER WAT VOOR TYPE ONDERNEMER BEN IK? MIJN DENKSTIJL 30% 40% Pionier Verkoper Manager Vakman 15% 15% PIONIER (30%) In het

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari keer beoordeeld. Economie 1.1 t/m 1.6

Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari keer beoordeeld. Economie 1.1 t/m 1.6 Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari 2011 5 7 keer beoordeeld Vak Economie Economie 1.1 t/m 1.6 1.1 Waarom een eigen bedrijf? * Je denkt het gat in de markt te hebben gevonden. nieuw idee,

Nadere informatie

Eigen bedrijf starten?

Eigen bedrijf starten? Eigen bedrijf starten? Deze brochure gaat in op de bijstandsmogelijkheden voor mensen die een eigen bedrijf of zelfstandig beroep beginnen. We vermelden alleen het begrip eigen bedrijf. Hiermee bedoelen

Nadere informatie

Handleiding 1 Hour Coaching

Handleiding 1 Hour Coaching Handleiding 1 Hour Coaching Coachingsinstrument: Eigen bedrijf beginnen? Beschrijving coachingsinstrument: Veel mensen dromen ervan om een eigen bedrijf te beginnen en tegenwoordig zijn er veel ZZP-ers

Nadere informatie

Werken als productvormgever

Werken als productvormgever 08764 product Design 05-03-2009 08:23 Pagina 1 werkproces 1 1 2 3 4 5 6 Werken als productvormgever Product Design Wat laat je zien? Je brengt creatieve ideeën en technische mogelijkheden bij elkaar Je

Nadere informatie

Starten als zelfstandige in 10 stappen

Starten als zelfstandige in 10 stappen Starten als zelfstandige in 10 stappen Hoe begin ik eraan? Wil je een eigen zaak starten, maar zit je met de handen in het haar omdat je niet weet waar eerst beginnen? De volgende 10 stappen leiden je

Nadere informatie

FISCALE TIPS & BLUNDERS. 2016 1e druk Copyright Finovion

FISCALE TIPS & BLUNDERS. 2016 1e druk Copyright Finovion FISCALE TIPS & BLUNDERS 2016 1e druk Copyright Finovion Wij heten u van harte welkom. WELKOM Dit handzame boekje met financiële blunders en fiscale tips ontvangt u van Finovion. Wij zijn een ondernemend

Nadere informatie

Cp7. het bedrijfsplan

Cp7. het bedrijfsplan Cp7 het bedrijfsplan Een onderneming starten begint met een idee. U heeft een idee over wat u wilt verkopen en aan wie u dat wilt verkopen. U denkt ook na over een goede plaats voor uw onderneming. Voordat

Nadere informatie

Gebruikershandleiding bij de posters ondernemerschap. Datum: oktober 2012

Gebruikershandleiding bij de posters ondernemerschap. Datum: oktober 2012 Gebruikershandleiding bij de posters ondernemerschap Datum: oktober 2012 1 Voorwoord Alsjeblieft, vijf posters met belangrijke thema s die onlosmakelijk verbonden zijn met ondernemerschap. Dit lesmateriaal

Nadere informatie

Inkomensadvies. WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen

Inkomensadvies. WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen Inkomensadvies WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen Inkomen bij pensionering, arbeidsongeschiktheid en overlijden Wat gebeurt er met mijn (gezins)inkomen als ik met pensioen ga, arbeidsongeschikt

Nadere informatie

Gras groeit sneller door eraan te trekken!

Gras groeit sneller door eraan te trekken! Gras groeit sneller door eraan te trekken! Ontwikkel de competenties van je medewerkers Ton van Dongen en Jan Harmen Rietman Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen 1 waarom zijn competenties belangrijk?

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Alles op een rij. 3 november 2018

Ondernemingsplan. Alles op een rij. 3 november 2018 Ondernemingsplan Alles op een rij 3 november 2018 Ondernemingsplan Alles op een rij Ellen van Westen 30 juni 2018 Ondernemingsplan Alles op een rij Bruno Slappendel 30 juni 2018 Financieel plan: How to

Nadere informatie

Leergang Leiderschap voor Professionals

Leergang Leiderschap voor Professionals Leergang Leiderschap voor Professionals Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Leiderschap voor Professionals Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong Starten met een plan Alles op een rij Robert Loontjens & Anne de Jong Even voorstellen Robert Loontjens en Anne de Jong Accountmanager MKB Rabobank Parkstad Limburg (045) 533 44 44 bedrijven@parkstadlimburg.rabobank.nl

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In dit document leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe wij beloond worden. Kerngegevens

Nadere informatie

Vragen wat je waard bent

Vragen wat je waard bent Vragen wat je waard bent Bereken je uurloon Vragen wat je waard bent - pag. 2 Als ondernemer is het belangrijk om een goede prijs te rekenen voor je diensten. Als je vaak opdrachten hebt waar je een uurtarief

Nadere informatie

Checklist passie en poen

Checklist passie en poen Checklist passie en poen Aandachtspunten voor succesvol sociaal ondernemen gericht op de arbeidsparticipatie van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie Inleiding In het rapport Sociaal ondernemen:

Nadere informatie

Checklist. Startende Ondernemer

Checklist. Startende Ondernemer Checklist Startende Ondernemer De voorbereiding: 1. Bepaal de vijf W s: 1. Wat zijn de producten/diensten die worden aangeboden? 2. Waarom wordt dit bedrijf succesvol? 3. Wat wordt de doelgroep? 4. Welke

Nadere informatie

Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie

Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie Samenvatting door J. 1369 woorden 10 februari 2014 5,5 2 keer beoordeeld Vak Economie 3.1 a -werken als werknemer: in dienst van bedrijf, solliciteren

Nadere informatie

Starterspakket. Wij bieden een oplossing als jij minder goed bent in administratie, speciaal op maat gemaakt voor in de sportwereld.

Starterspakket. Wij bieden een oplossing als jij minder goed bent in administratie, speciaal op maat gemaakt voor in de sportwereld. Wat kan PvN voor jou betekenen? Is administratie niet je sterkste punt? Heb je vooral zin om je op de leuk kanten van het ondernemer te richten? Of wil je gewoon zeker weten dat alles goed geregeld wordt?

Nadere informatie

Effectieve marketing door focus

Effectieve marketing door focus Effectieve marketing door focus Wel of niet investeren in marketing? In de huidige economische situatie laait de discussie weer op: ga je wel of geen marketing toepassen. Voor een groeiend aantal ondernemers

Nadere informatie

Examenprogramma bedrijfseconomie en ondernemerschap havo

Examenprogramma bedrijfseconomie en ondernemerschap havo Examenprogramma bedrijfseconomie en ondernemerschap havo 27 MEI 2014 CONCEPT - VOORLOPIG Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit

Nadere informatie

Flynth Starters. Je eigen bedrijf als ultieme ambitie. I Ondernemen inspireert I

Flynth Starters. Je eigen bedrijf als ultieme ambitie. I Ondernemen inspireert I Flynth Starters Je eigen bedrijf als ultieme ambitie I Ondernemen inspireert I Je eigen bedrijf als ultieme ambitie Wie een eigen bedrijf wil opzetten, moet beschikken over een flinke dosis ambitie, lef

Nadere informatie

E-Scan voor zzp-ers. ondernemende zzp-er. Voorbeeld Persoon. Datum test: 28/10/2011 (17:51)

E-Scan voor zzp-ers. ondernemende zzp-er. Voorbeeld Persoon. Datum test: 28/10/2011 (17:51) E-Scan voor zzp-ers ondernemende zzp-er Voorbeeld Persoon Datum test: 28/10/2011 (17:51) Jouw ondernemersprofiel In vergelijking met het branche normprofiel geeft jouw profiel het volgende weer: Uitschieter

Nadere informatie

HARTELIJK WELKOM. 18 mei 2011 - Startersdag Unizo. BAERT Alfred

HARTELIJK WELKOM. 18 mei 2011 - Startersdag Unizo. BAERT Alfred HARTELIJK WELKOM 18 mei 2011 - Startersdag Unizo BAERT Alfred Het ondernemingsplan is een plan dat wordt opgesteld om vooraf het succes van de onderneming in te schatten. (max.20 blz.) Er zijn veel modellen

Nadere informatie

Inkomensadvies Inkomen

Inkomensadvies Inkomen Verzekeringen Makelaardij Hypotheken Pensioenen Employment Benefits Bankzaken Inkomensadvies Inkomen vrieling assurantien Inkomen bij pensionering, arbeidsongeschiktheid en overlijden Wat gebeurt er met

Nadere informatie

Drenthe Growers BV Inge de Vries en Peter Bergsma. Ondernemingsplan. Warmoesweg nr. 5

Drenthe Growers BV Inge de Vries en Peter Bergsma. Ondernemingsplan. Warmoesweg nr. 5 1 Drenthe Growers BV Inge de Vries en Peter Bergsma Ondernemingsplan Warmoesweg nr. 5 2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Samenvatting 3. Persoonlijk 4. Technische punten 5. Plan van aanpak 6. Conclusie 3

Nadere informatie

Ben ik een ondernemer?

Ben ik een ondernemer? Ben ik een ondernemer? Dit artikel gaat over ondernemerschap. Met behulp van de vragenlijst kun je de mate van ondernemerschap in jezelf, jouw ondernemersgehalte, typeren. Als je hierop hoog scoort (en

Nadere informatie

Belangrijke stappen in je voorbereiding

Belangrijke stappen in je voorbereiding Belangrijke stappen in je voorbereiding Een bedrijf starten kan op allerlei manieren: fulltime, parttime of als zzp'er. Wat je ook kiest, je moet goed voorbereid aan de slag. Onderstaande punten helpen

Nadere informatie

Studentondernemingen Opzet studentonderneming 3 e jaars

Studentondernemingen Opzet studentonderneming 3 e jaars Studentondernemingen Opzet studentonderneming 3 e jaars Uitgangspunten werken met ondernemingen: - Opzetten van, leiden van en werken in eigen onderneming - Samenwerking met bedrijfsleven. - Realistische

Nadere informatie

Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap

Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap voor zelfstandig ondernemers en maatschappelijke organisaties Voor meer informatie: info@roestadvies.nl telefoon 030-2640480 www.roestadvies.nl Wie zijn wij Roest

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Infosessie: Hoe stel ik mijn ondernemingsplan op?

Infosessie: Hoe stel ik mijn ondernemingsplan op? Infosessie: Hoe stel ik mijn ondernemingsplan op? Spreker : Joost Deldycke Jurist- vennoot Voor wie maak je een ondernemingsplan? in de eerste plaats voor jezelf voor participant / medevennoot in je project

Nadere informatie

Junior Company op havo en vwo

Junior Company op havo en vwo Junior Company op havo en vwo Tijdens Junior Company richten de leerlingen hun eigen company op en deze runnen ze één schooljaar. Ze verdelen functies, bepalen hun doelgroep, brainstormen over hun product,

Nadere informatie

Vacature Business Development & Sales

Vacature Business Development & Sales Vacature Business Development & Sales Functieomschrijving 0 1 20.10. 2016 Vacature Business development &sales 01 Zelfstandige denker, met gevoel voor het ontwikkelen en benutten van commerciële kansen.

Nadere informatie

Carin Baeten / Hannabeth Hafmans ( begeleiding script)

Carin Baeten / Hannabeth Hafmans ( begeleiding script) CE Ondernemerschap Auteursteam Chantal Vos ( projectleider) Carin Baeten / Hannabeth Hafmans ( begeleiding script) Gonnie de Boer (Citaverde College) Maike Vlassak ( Citaverde College) Mathieu Tacken (Citaverde

Nadere informatie

Kennismakingsgesprek StartSmart

Kennismakingsgesprek StartSmart StartSmart Startpunten bij de Kamer van Koophandel Centraal gelderland Kennismakingsgesprek StartSmart Deelnamenummer Startsmart Datum Tijdstip Plaats Contactpersoon KvK Naam bedrijf HR-nummer (evt.) Naam

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20

Inhoudsopgave. Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20 Ondernemingsplan Inhoudsopgave 1. Ondernemer... 4 1.1. Persoonlijke gegevens... 4 1.1.1. Persoonlijke gegevens... 4 1.1.2. Opleiding... 4 1.1.3. Arbeidssituatie... 4 1.2. Medeondernemer... 4 1.2.1. Medeondernemer(s)...

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

Een onderneming starten

Een onderneming starten Een onderneming starten De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies

Nadere informatie

Een onderneming starten

Een onderneming starten Een onderneming starten De beslissing om een onderneming te starten is er een waar u goed over heeft nagedacht. U heeft alle voors en tegens uitgebreid tegen elkaar afgewogen en bent klaar om te beginnen.

Nadere informatie

Examenprogramma bedrijfseconomie en ondernemerschap vwo

Examenprogramma bedrijfseconomie en ondernemerschap vwo Examenprogramma bedrijfseconomie en ondernemerschap vwo 27 MEI 2014 CONCEPT - VOORLOPIG Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit

Nadere informatie

Noort Organisatie Ontwikkeling

Noort Organisatie Ontwikkeling Marketing & design Marketing & design Ketendenken: Marketing is de kunst van het bereiken en verleiden van uw klant. is in staat om met u mee te denken over hoe u uw klanten kunt bereiken, maar ook in

Nadere informatie

Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website

Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website Inleiding Ik schrijf dit plan vanwege het feit dat ik een eenmansbedrijf op wil gaan starten in de webdesign branche en dit omdat ik de laatste

Nadere informatie

Meld u aan via Burgerzaken On the move

Meld u aan via   Burgerzaken On the move Meld u aan via www.bestuursacademie.nl Burgerzaken On the move Burgerzaken is volop in beweging. Burgers worden steeds mondiger, digitale dienstverlening neemt toe en steeds meer taken worden door automatisering

Nadere informatie

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F werkboek T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F Werkboek: Je unieke aanbod maken W W W. M A R L O E S H A L M A N S. C O M Je unieke aanbod of "signature service" maken, dat aanbod waar

Nadere informatie

1 Waarom de AA-Accountant?

1 Waarom de AA-Accountant? Bedrijfsovername Inleiding Wilt u een onderneming starten? Overweeg dan eens het kopen van een bedrijf. Een bedrijfsovername biedt veel voordelen. U hebt al een goede startpositie, een basis waar u op

Nadere informatie

Competentie Confrontatie matrix

Competentie Confrontatie matrix Competentie Confrontatie matrix Inleiding 2 Opdracht 3 Invulmatrix 4 Voorbeeldmatrix 5 1 Inleiding Entrepreneur Consultancy heeft als missie het ontwikkelen van ondernemerschap. Er zijn veel ondernemers,

Nadere informatie

Een onderneming starten

Een onderneming starten Een onderneming starten De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 24.03.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 24.03.2016 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN. UNIZO i.s.m. CODA Boekhouders

ONDERNEMINGSPLAN. UNIZO i.s.m. CODA Boekhouders ONDERNEMINGSPLAN UNIZO i.s.m. CODA Boekhouders Spreker : Patrick KESSELS Boekhouder Fiscalist Zaakvoerder www.codaboekhouders.be Voor wie maak je een ondernemingsplan? in de eerste plaats voor jezelf voor

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

Verantwoordingsmatrix Portfolio Medisch Pedicure Ondernemen. Bron: Branche kwalificatiedossier Medisch Pedicure, maart 2009.

Verantwoordingsmatrix Portfolio Medisch Pedicure Ondernemen. Bron: Branche kwalificatiedossier Medisch Pedicure, maart 2009. Verantwoordingsmatrix Portfolio Medisch Pedicure Ondernemen. Branche Examenbureau Bron: Branche kwalificatiedossier Medisch Pedicure, maart 2009. Ondernemen Competentie 14, 15, 16, 17, 18 en 19 Ondernemingsplan

Nadere informatie

LOOPBAAN-ANKERTEST. Wat zijn loopbaan-ankers? Welke baan past bij je?

LOOPBAAN-ANKERTEST. Wat zijn loopbaan-ankers? Welke baan past bij je? LOOPBAAN-ANKERTEST Welke baan past bij je? Waarom werk je? Welke aspecten motiveren je in jouw werk? Welke inhoudelijke zaken moet je werk bevatten zodat je het naar je zin hebt en met plezier en resultaat

Nadere informatie

In juli 2015 heeft u via het online KvK Ondernemerspanel deelgenomen aan een ZZP onderzoek. Nogmaals hartelijk dank voor uw deelname!

In juli 2015 heeft u via het online KvK Ondernemerspanel deelgenomen aan een ZZP onderzoek. Nogmaals hartelijk dank voor uw deelname! Panelonderzoek ZZP Geacht panellid, In juli 2015 heeft u via het online KvK Ondernemerspanel deelgenomen aan een ZZP onderzoek. Nogmaals hartelijk dank voor uw deelname! Graag delen wij de belangrijkste

Nadere informatie

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld:

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld: Inleiding Deze Loopbaan-stappenwijzer is bestemd voor OBP-medewerkers en geeft praktische tips over loopbaanpaden, carrièremogelijkheden en mobiliteit. Ben je toe aan nieuwe uitdaging? Heb je behoefte

Nadere informatie

Ondernemerschap Ondernemen in de bouw doe je zo!

Ondernemerschap Ondernemen in de bouw doe je zo! Ondernemen in de bouw doe je zo! Een succesvolle onderneming neerzetten is niet zo eenvoudig als het soms lijkt. 60% van de starters redt het niet. Dat is vaak het gevolg van onvoldoende voorbereiding

Nadere informatie

Directie. Vormgeving, Concept development. Administratie. Logistiek Sales Marketing

Directie. Vormgeving, Concept development. Administratie. Logistiek Sales Marketing Quickscan Danique Beeks Studentnummer: 2054232 Advanced Business Creation Stagebedrijf: JH Busines Promotions Bedrijfsbegeleider: John van den Heuvel Datum: 26 augustus 2013 JH Business Promotions heeft

Nadere informatie

Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk) Naam: Wouter van Straten Adviseur: Floor Meijer Datum: 15 maart 2014

Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk) Naam: Wouter van Straten Adviseur: Floor Meijer Datum: 15 maart 2014 Naam: Adviseur: Floor Meijer Datum: 15 maart 2014 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op alle afgeronde onderdelen. 2 Algemeen werk- en denkniveau Ver beneden - gemidde ld Ver bovengemidde ld Algemene

Nadere informatie

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes?

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? December 2007 / Januari 2008 Door: Marco Bouman, Impulse, Strategie & Marketing Februari 2008 2008 Marco Bouman, alle rechten voorbehouden Het is niet

Nadere informatie

M E T A P L U S T R A I N I N G A D V I E S C O A C H I NG

M E T A P L U S T R A I N I N G A D V I E S C O A C H I NG 1 P R O F E S S I O N E E L A D V I S E R E N Programmaconcept Om succesvol te zijn in een organisatie is beheersing van de eigen vakdiscipline niet voldoende. Veel professionals waaronder staf- en beleidsmedewerkers

Nadere informatie

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering In 3 stappen van idee { naar financiering Inhoud 1. Inleiding 2. De stappen 3. Stap 1: Het idee 4. Stap 2: Het plan 5. Stap 3: De pitch 6. Tips en Adressen Inleiding Je hebt een idee voor een nieuw bedrijf.

Nadere informatie

6,3. Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei keer beoordeeld. Praktische economie. KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit

6,3. Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei keer beoordeeld. Praktische economie. KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei 2015 6,3 8 keer beoordeeld Vak Methode Economie Praktische economie KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit Adviseren startende onderneming (m.b.v.

Nadere informatie

Een eigen onderneming starten?

Een eigen onderneming starten? Een eigen onderneming starten? 2013 Daar komt heel wat bij kijken. U zult keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld welke rechtsvorm gaat u kiezen, waar gaat u uw bedrijf vestigen, gaat u personeel in dienst nemen?

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

M&O - een nieuw vak. Management & Organisatie. Management. Organisatie. Een nieuw vak in de bovenbouw van havo/vwo

M&O - een nieuw vak. Management & Organisatie. Management. Organisatie. Een nieuw vak in de bovenbouw van havo/vwo Management & Organisatie Een nieuw vak in de bovenbouw van havo/vwo M&O - een nieuw vak Management en Organisatie (M&O) komt als vak niet voor in de basisvorming. In de Tweede Fase kan je M&O kiezen in

Nadere informatie

Handleiding Online Ondernemingsplan IMK

Handleiding Online Ondernemingsplan IMK Handleiding Online Ondernemingsplan IMK voor de Gebruiker Versie 2.0 Ondanks dat er de grootst mogelijke zorg is besteed aan het 'Online Ondernemingsplan IMK' blijft er de kans bestaan op een technische

Nadere informatie

10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE

10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE 10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE Is uw website aan vernieuwing toe? Pas deze tips toe en haal meer uit je website De laatste jaren zien we grote veranderingen op het gebied van webdesign.

Nadere informatie

Tips voor Succesvolle Productlancering

Tips voor Succesvolle Productlancering Tips voor Succesvolle Productlancering Door Welmoet Babeliowsky 2015-2016 Hallo! Ben je zelfstandige, coach, trainer of adviseur? Dan heb ik gelijk een vraag aan je! Stel je eens voor: Dat je een nieuw

Nadere informatie