Ideeën verzameld door Demy van der Ham

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ideeën verzameld door Demy van der Ham"

Transcriptie

1 Kaartenbak natuur Ideeën verzameld door Demy van der Ham ALGEMEEN Informatie voor de leerkracht Water, waanzinnig gewoon! Inderdaad, water dat kennen we allemaal. Het is toch eigenlijk heel gewoon, wat kan je de kinderen daar nog over vertellen? Nou best veel! Een leuke manier om kinderen meer te leren over water, is door proefjes in de klas te doen. Op de kaarten met het blauwe kader staan proefjes over water, stap voor stap uitgelegd. U kunt de kaarten zelf gebruiken als lesvoorbereiding voor een klassikale les of u kunt de kinderen er zelf mee aan de slag laten gaan (in groepjes, tweetallen of individueel). U bepaald zelf of er extra begeleiding nodig is. Bij sommige proefjes is er een bijlage. Op de bijlage staat achtergrondinformatie voor de leerkracht. Ook staan er vragen die u aan de kinderen kunt stellen. Hoi, ik ben Droppie Water! Hiernaast zie je Droppie Water. Droppie Water is een figuurtje die op elke kaart weer te zien is. Hij geeft de kinderen tips waar ze op moet letten. Ook is er een Droppie water veiligheidskaart die de kinderen moeten lezen voordat ze beginnen met een proefje. Kaartenbak natuur Ideeën verzameld door Demy van der Ham PROEFJES 1. Bellen blazen! 2. Zelf een lavalamp maken 3. Water zuiveren 4. Zoet en zout water 5. Regenmeter maken 6. Een appeltje voor de dorst 7. Glaasje water? 8. Het zwevende ei 9. Regen maken 10. Beweging van het water 11. Onderzeese vulkaan 12. Hoeveel druppels passen er op een munt? 13. Water-aangedreven boot 14. Wat gebeurt er met de bloem? 15. Hard water

2 Kaartenbak natuur Ideeën verzameld door Demy van der Ham VEILIGHEIDSKAART Veiligheid is belangrijk, lees daarom voordat je begint de veiligheidskaart. 1. Lees voor je begint de proef goed door. 2. Werk voorzichtig. 3. Doe extra voorzichtig als je werkt met heet water of een mes. 4. Zorg ervoor dat je geen stoffen in je ogen of je mond krijgt. Mocht dit toch gebeuren, spoel dan met water. 5. Was na het doen van het proefje je handen.

3 Kaartenbak natuur Bron: Ideeën verzameld door Demy van der Ham BELLEN BLAZEN! - Twee of drie soorten afwasmiddel - Rol stevig ijzerdraad - Schaar - Drie plastic potjes - Tang om ijzerdraad te buigen - Water - Eetlepel - Glycerine Jullie gaan eerst een paar sopjes maken. Door met verschillende soorten afwasmiddel te experimenteren ontdekken jullie welk afwasmiddel voor het bellenblazen het beste is. - Pak ieder een potje en doe dat halfvol met water. - Pak ieder een ander soort afwasmiddel. Doe drie eetlepels van 1 soort afwasmiddel bij het water in het potje en een druppeltje glycerine. Dan blijft de bel langer goed. - Knip ieder een stuk ijzerdraad van de rol af en maak er een vormpje van dat gemakkelijk in het potje past. - Dompel het vormpje in het sopje, haal het vormpje met het zeepvlies uit het sop en blaas er dan voorzichtig tegenaan. - Kijk hoe groot de bel wordt en hoe lang ze heel blijft. - Doe nu ieder nog twee extra eetlepels van je afwasmiddel in je potje erbij. Blaas dan weer een bel. Gaat dit beter of minder goed dan eerder? - Geef nu je sopje door aan een ander kind en probeer met je eigen vormpje ook eens bel te blazen met het sopje van een ander. - Samen overleggen jullie nu wie het best sopje heeft om bellen mee te blazen. Met dat afwasmiddel ga je verder! Let op! Sop op de grond is erg glad. Kaartenbak natuur Bron: Ideeën verzameld door Demy van der Ham BIJLAGE 1: BELLEN BLAZEN! Informatie voor de leerkracht Voor het maken van goede zeepbellen en zeepvliezen zijn twee zaken super belangrijk: 1. het soort zeepsop 2. het materiaal waar de vormpjes van zijn gemaakt Soorten zeepsop Allereerst het zeepsop: de basis is eenvoudig een mengsel van water en zeep, het liefst een zeep die eenvoudig oplost, zoals afwasmiddel. Voor het beste resultaat wordt daar echter vaak nog iets aan toegevoegd, en dat iets daar heeft iedereen zijn eigen ideetjes over net zoals over de soort zeep en de beste water/zeep verhouding. Er wordt bijvoorbeeld vaak een klein beetje glycerine (verkrijgbaar bij de drogist) aan de oplossing toegevoegd om de bellen langer te laten leven. Vormen Om de beste en grootste zeepbellen te maken moet je ook een (bij voorkeur groot) ringvormig voorwerp hebben van het juiste materiaal. Het moet in ieder geval open genoeg zijn om voldoende zeepsop op te nemen en een geleidelijke overgang van zeepvlies naar houder te geven. De vormpjes die je in de winkel koopt zijn vaak van plastic met groefjes om het sop vast te houden. Verbredingsinformatie zeepbel Een zeepbel is een dun laagje water dat hetzelfde doet als het dunne rubber van een ballon: lucht kan er niet doorheen en het is elastisch. Door de zeep lukt het om het waterlaagje dun te maken, maar de stevigheid van de bel komt door het water zelf. Die stevigheid kan trouwens worden vergroot door glycerine aan het water toe te voegen. Daardoor wordt ook de verdamping minder zodat het water langer blijft en dus ook de bel langer bestaat.

4 Kaartenbak natuur Ideeën verzameld door Demy van der Ham BIJLAGE 2: BELLEN BLAZEN! Informatie voor de leerkracht Als de kinderen bezig zijn met het proefje, kunt u tussen door vragen stellen. Vragen (voor de kinderen) - Wat denk je dat er binnen in de bel zit? - Waarom drijft het door de lucht? - Welke kleuren zijn de bellen? - Welke vormen zijn de bellen die elkaar raken? - Waar heb je de bellen eerder gezien?

5 Kaartenbak natuur Bron: Ideeën verzameld door Demy van der Ham ZELF EEN LAVALAMP MAKEN - Slaolie of zonnebloemolie - Voedingskleurstof - Water - Zout of vitamine C-bruistablet - Lege glazen wegwerpflessen - Eetlepel Voordat je lege glazen wegwerpflessen weggooit, kan je er nog een heel leuk proefje mee doen. Jullie gaan namelijk zelf een lavalamp maken! - Pak ieder een lege glazen wegwerpfles en doe dat halfvol met water. - Voeg er dan wat voedingskleurstof bij. - Even roeren en het water krijgt een mooi kleurtje. - Hierop gieten jullie een laag slaolie of zonnebloemolie. - Jullie moeten het water nu even laten rusten. - Hebben jullie 5 minuten gewacht? Voeg dan nu een schepje zout erbij. - Kijk! De lamp begint te borrelen! - Als het borrelen stopt, doen we er weet zout bij en hop; daar gaat die weer! - Als je geen zout hebt, kan je ook een vitamine C-bruistablet gebruiken. Let op! Spoel je lavalamp niet door de gootsteen. Giet alle vloeistof in een lege plastic fles en gooi het weg bij het restafval. Kaartenbak natuur Bron: Ideeën verzameld door Demy van der Ham BIJLAGE 1: ZELF EEN LAVALAMP MAKEN Informatie voor de leerkracht Hoe werkt een lavalamp? Je kent ze vast wel, die lampen met van die gekleurde 'blobs' erin die de hele tijd opstijgen en weer afdalen. Het ziet er leuk uit, maar hoe werkt het? De uitvinding van de lavalamp wordt toegeschreven aan een Engelsman, Edward Craven Walker. De lamp werd in 1963 voor het eerst op de markt gebracht. Het originele patent (US ) spreekt van 'A display lamp in which the light bulb illuminates and heats components contained in a glass vessel, one of the components being a mineral oil and the other water containing an additive ' In een lavalamp zitten twee vloeistoffen met vrijwel dezelfde dichtheid, die niet met elkaar mengen. De lichtbron geeft behalve licht ook warmte af aan de inhoud van de lamp. De onderste vloeistof (met de grootste dichtheid) neemt de warmte op, waardoor hij uitzet en de dichtheid afneemt. Als de dichtheid van de onderste vloeistof kleiner wordt dan die van de bovenste, stijgt de onderste vloeistof in een 'blob' op. Tijdens het opstijgen geeft hij zijn warmte af, waardoor de dichtheid weer toeneemt. De 'blob' zakt terug naar de bodem, waar het hele proces opnieuw begint.

6 Kaartenbak natuur Bron: Ideeën verzameld door Demy van der Ham WATER ZUIVEREN - Trechter - Theelepel - Flesje water, vervuild met zand en inkt - 2 filters - 2 lege maatbekers - Noritpoeder Jullie gaan onderzoeken hoe je water kunt zuiveren. - Zet het filterpapiertje in de trechter en de trechter op het lege potje. - Schenk het vervuilde water door het filter in het maatbekertje. Wacht totdat alle vloeistof is doorgelopen. Hoe ziet de vloeiestof eruit na het filtreren? - Voeg aan het gekleurde water in het glas een klein schepje Noritpoeder toe. - Schenk het water door het nieuwe filter heen. Is het water nu schoon. Schijf je bevindingen op in de tabel bij vraag 1. Let op! Noritpoeder vlekt op je kleding. Het is verstandig om een schort of een oud t-shirt aan te doen. Kaartenbak natuur Bron: Ideeën verzameld door Demy van der Ham BIJLAGE 1: WATER ZUIVEREN Informatie voor de leerkracht Klasindeling Dit experiment kan gemakkelijke in tweetallen worden uitgevoerd. Tips - Het gekleurde water kunt u maken door wat vulpeninkt of een andere kleurstof op te lossen in water. Zorg dat u voldoende inkt toevoegt zodat de kleur duidelijk zichtbaar is. - Bij dit experiment moeten speciale laboratoriumfilters worden gebruikt. Gewone koffiefilters zijn namelijk niet fijn genoeg en laten het Noritpoeder door. - U kunt gewoon zand of kaarsenzand gebruiken om het water te vervuilen. Wat er gebeurt Met het filter halen de leerlingen het vuil uit het water. Door Noritpoeder toe te voegen en dit weer uit het water te filteren wordt ook de opgeloste kleurstof uit het water gehaald, doordat de kleurstofmoleculen hechten aan het koolpoeder.

7 WERKBLAD Water zuiveren Naam:.. Vragen 1. Voor filtreren Na filtreren Na het toevoegen van Noritpoeder en weer filtreren Hoe ziet het water eruit? 2. Welke twee manieren heb je bij dit proefje gebruikt om water te zuiveren?

8 Kaartenbak natuur Bron: Ideeën verzameld door Demy van der Ham ZOET EN ZOUT WATER Kaart voor de leerkracht - Per groepje twee glazen of potten water - Schaar - Lijm - Tijdschrift - Zout - Kleurpotloden - Bloem (met dieren en planten) De kinderen ontdekken dat planten en dieren van zout of van zoet water leven. Wat gaan de kinderen doen? - Laat de kinderen per groepje twee glazen met water vullen en doe in het ene glas twee volle theelepels zout. Gemiddeld zit er in een liter zeewater iets meer dan 35 gram zout. - Bespreek met de kinderen of er op de aarde nu meer zoet of zout water is. - Laat de kinderen proeven van het zoete en het zoute water. Welk water drinken wij? - Er zijn planten en dieren die in zout water leven. Laat de kinderen planten en dieren uit een tijdschrift knippen en vervolgens op het goede glas plakken. - Laat de kinderen in beide glazen een bloem zetten. Wat gebeurt er na een een tijdje met de bloem in het zoute water? De kinderen kunnen ook plaatjes van dieren en planten op internet zoeken.

9 Kaartenbak natuur Bron: Ideeën verzameld door Demy van der Ham REGENMETER MAKEN - Lege plastic fles - Stevig plakband - Water - Knikkers - Watervaste viltstift - Knipblad: meetlatje - Snijd de plastic fles in twee delen. Doe knikkers onder in de fles zodat de fles straks niet omvalt. - De bovenkant van de fles wordt met de tuit naar beneden in de onderste helft gezet. - Met een watervaste viltstift wordt boven de knikkers een rechte streep gezet. - Knip het papieren meetlatje uit en plak dit op de fles. - Giet vervolgens water in de fles tot aan de 0 streep. De regenmeter is klaar! - Nu de regenmeter nog buiten zetten en wachten tot het regent. Vraag naar hulp van een volwassene, bij het gebruik van het mes.

10 Knipblad: meetlatje

11 Kaartenbak natuur Bron: Ideeën verzameld door Demy van der Ham EEN APPELTJE VOOR DE DORST Kaart voor de leerkracht - Sinaasappel - Komkommer - Hand-sinaasappelpers - Rasp - Tomaat - Het appeltje voor de dorst - Mesje - Zeef - Snijplank - Kommetjes - Schenkkan Proefonderindelijk ontdekken kinderen dat groente en fruit voor een groot deel uit water bestaan. - Bespreek met de kinderen de volgende vragen: Waarom drinken wij water? Waar gaat het heen als we het uitplassen? Wat betekent het voor de mens als er geen water meer uit de kraan komt? Is water uit de kraan wel het enige dat we binnen krijgen? - Laat de kinderen het vochtgehalte van de verschillende vruchten en groenten onderzoeken. - De sinaasappel wordt geperst: daar komt heel veel sap uit. Doe het sap in een kom. - Laat de kinderen ook de tomaat goed uitpersen. Om het vocht beter te scheiden kunnen de kinderen de tomatendrab door de zeep wrijven. Vang het vocht op. - Om het water uit de komkommer te halen kan deze het beste worden geraspt. Laat de rasp en tijdje in een zeef, boven een kommetje, uitlekken en wrijf het laatste vocht door de zeef. - Doe hetzelfde met de appels. - Vergelijk de kommetjes met vocht. Wat is het verschil? Wat is het meeste? - Doe alle sap in een grote schenkkan. De groente- en fruitcocktail kan gedronken worden! Kaartenbak natuur Bron: Ideeën verzameld door Demy van der Ham GLAASJE WATER? Kaart voor de leerkracht - Vijf glazen gevuld met: 1 slootwater, 2 water uit de kraan, 3 bronwater zonder koolzuur, 4 water met een flinke scheut helder azijn, 5 water met een schepzout De kinderen doen een drinkwatertest. Ze ontdekken dat helder water niet hetzelfde is als schoon drinkwater. - Zet vijf glazen op een rij. Laat de kinderen de glazen goed bekijken. Wie wil er een glaasje water? - Laat een kind bepalen welk water het wil drinken en welk water niet. Het slootwater valt waarschijnlijk af. - Geef het kind het water met azijn. De geur zal hem weerhouden het water te drinken: geur helpt mensen te bepalen wat iets is en of het slecht voor ze is. - Er zijn nog drie glazen over. Geef een kind het glas met het zoute water. Laat hem onderzoeken of het water vreemd ruikt. Dan kan het worden geproefd. Het smaakt niet lekker, maar dat kon je niet zien en ook niet ruiken. - De laatste twee glazen zijn het kraanwater en bronwater. Zijn er nog kinderen die durven te proeven? De twee soorten water worden onderzocht en geproefd. Is het lekker? Proef je verschil tussen het water? Laat het het kind raden wat het kraanwater is en wat het bronwater.

12 Kaartenbak natuur Bron: Ideeën verzameld door Demy van der Ham HET ZWEVENDE EI - Twee londrinkglazen - Eetlepel - Water - Twee ongekookte eieren - Zout - Vul de beide glazen voor de helft met water. - Laat een ei met behulp van een lepel voorzichtig in het water zakken. Wat gebeurt er met het ei? - Schep in het andere glas vier eetlepels zout. Roer goed ot het zout opgelost is. - Doe het tweede ei in het glas met het zoute water. - Het ei zal gaan drijven: Het zout dat is opgelost in het water heeft het water dichter gemaakt. Dit betekent eigenlijk dat het water dikker wordt, en hoe dikker het water is, hoe makkelijker een voorwerp erop kan blijven drijven. - Probeer om het ei te laten zweven. - Begin met water zonder zout. Beetje bij beetje kan het zout worden toegevoegd tot het ei langzaam los komt van de bodem van het glas! Longdrinkglas> Vergeet niet af en toe te roeren om het zout sneller te laten oplossen. Een ongekookt ei gaat gemakkelijk stuk, pas daarom goed op. Kaartenbak natuur Bron: Ideeën verzameld door Demy van der Ham REGEN MAKEN - Een (koud) spiegeltje - Een kookplaatje - Water - Een pan - Een ovenwant - Zet het kookplaatje aan. - Doe een beetje water in een pan en zet hem daarna op het kookplaatje. - Het water wordt warm gemaakt totdat het begint te verdampen. - De stoom die onstaat is te vergelijken met een wolk. - Nu het spiegeltje erboven houden. - De wolk komt tegen het koude spiegeltje aan. - Wat gebeurt er? - Het regent! Vraag naar hulp van een volwassene, bij het doen van dit proefje.

13 Kaartenbak natuur Bron: Ideeën verzameld door Demy van der Ham BEWEGING VAN HET WATER - Kleine bal boetseerklei (golfbal-formaat) - Grote kom of emmer water - Markeerstift - Grote bal boetseerklei (sinaasappel-formaat) - Plakband - Papieren handdoekjes - Vul een grote kom of emmer, voor de helft met water. - Markeer het niveau van het water met een markeerstift (op een stukje plakband, zie plaatje). > - Doe de kleine bal boetseerklei in het water. - Markeer het nieuwe niveau van het water met een markeerstift. - Haal de kleine bal boetseerklei weer uit het water. - Leg nu de grote bal boetseerklei in het water. - Opnieuw markeer je het niveau van water. - Haal de grote bal boetseerklei uit het water en dep het droog met keukenpapier. - Verander de vorm van de grote bal boetseerklei in een kom of boot. - Leg de kom of boot van boetseerklei weer in het water. - Bij welk voorwerp was het waterniveau het hoogst: de kom of boot, de kleine bal boetseerklei of de grote bal boetseerklei? Vraag aan je juf of meester het goede antwoord. Kaartenbak natuur Bron: Ideeën verzameld door Demy van der Ham ONDERZEESE VULKAAN - Een grote bak (doorzichtig) - Kleurstof - Heet water - Kleine fles - Koud water - Bindt een touwtje om de hals van het kleine flesje. - Vul een grote glas of schaal, ongeveer driekwart vol met koud water. - Vul het kleine flesje met warm kraanwater en voeg een paar druppels kleurstof toe. - Laat het kleine flesje voorzichtig in de grote bak zakken. - Kijk wat er gebeurt met het gekleurde water in het kleine flesje. - Je hebt een onderzeese vulkaan gemaakt! Hoe kan dat? Het gekleurde water in het kleine flesje stijgt zodra je het in de grote bak doet. Warm water is lichter dan koud water. Daardoor stijgt en zweeft het naar de top van de grote bak met water. Als het warme water afkoelt en vermengt met het koele water, krijgt al het water dezelfde kleur. Sommige kleurstoffen vlekken op kleding. Trek daarom een schort.

14 Kaartenbak natuur Bron: Ideeën verzameld door Demy van der Ham HOEVEEL DRUPPELS PASSEN ER OP EEN MUNT? - Verschillende muntstukken (20 eurocent, 50 eurocent, 1 euro en 2 euro) - Water - Pipet of rietje - Glas - Vul het glas met een klein beetje water. - Kies een munt. - Hoeveel druppels denk je dat er op die munt passen? - Houd het rietje of de pipet in het glas. - Als je een rietje gebruikt houd je duim op het rietje. Het rietje zuigt water op. Nu houd je het rietje met je duim erop boven de munt. Haal je duim van het rietje af en het gaat druppelen. - Als je een pipet gebruikt houd je die in het water en knijp je aan achterkant in het pippetteerballon. Het pipet zuigt water op. Nu houd je het popet boven de munt. Knijp heel zachtje in het pippertteerballon en het gaat druppelen. - Probeer zoveel mogelijk druppels op de munt te krijgen. < Pippetteerballon - Hoeveel druppels pasten er op de munt? - Probeer nu een andere munt. Pipet > Knijp heel zachtjes in de pippetteerballon, anders druppelt het water er te snel uit. Kaartenbak natuur Bron: Ideeën verzameld door Demy van der Ham WATER-AANGEDREVEN BOOT - Mes of schaar - Potlood - Buigzaam rietje - Lege melkpak (1-kwart) - Weggooibeker - Wastafel of emmer water - Snij een lege 1-kwart melkpak in de lengte doormidden. Je hebt 1 van de helften nodig, dus zet de andere helft opzij. - Zet het melkpak rechtop (met de openkant naar jou toe). - De bovenkant van het melkpak zal de boeg zijn (de voorkant) en de bodem de achterkant. - Met het potlood maak je een gat in de bodem. Groot genoeg om het rietje doorheen te steken. - Ook maak je in de zijkant van de weggooibeker een gat. Groot genoeg om het rietje doorheen te steken. - Zet de weggooibeker in het midden van de boot. - Steek het rietje door de bodem en door het bekertje. - Vul een wastafel of emmer met water. - Zet de boot op het water en zorg ervoor dat het rietje dat uit de bodem steekt, onder het wateroppervlak zit. - Vul de weggooibeker met water en houd je vinger op het uiteinde van het rietje. - Plaats bootje in het water en haal je vinger van het rietje. - Kijk! Je boot beweegt! Vraag naar hulp van een volwassene, bij het gebruik van het mes.

15 Kaartenbak natuur Bron: Ideeën verzameld door Demy van der Ham WAT GEBEURT ER MET DE BLOEM? - Een witte anjer met een lange steel - Water - Mes - 2 hoge glazen - Rode en blauwe kleurstof - Vul de 2 glazen met water. - Doe een paar druppels rode kleurstof in 1 glas. - Doe een paar druppels blauwe kleurstof in 1 glas. - Snij de steel van de witte anjer, in de lengte doormidden tot de helft. - Plaats het ene uiteinde van de bloemsteel in het blauwe water en het andere uiteinde in het rode water. - Laat de bloem 48 uur (2 dagen) staan. - Wat gebeurt er met de bloem? Vraag naar hulp van een volwassene, bij het gebruik van het mes. Kaartenbak natuur Bron: Ideeën verzameld door Demy van der Ham HARD WATER - Krijtje - 3 potten - Een fles water - Lepel - Grote steen - Zakdoek - Afwasmiddel - Maak een poeder van een krijtje door het vermalen met een grote steen. - Vul 2 potten driekwart vol met water. - Voeg krijtpoeder toe aan 1 van de potten. - Roer met de lepel door het water. - Filter grote stukken van het krijt water door het mengsel door een zakdoek in de lege pot te gieten. - Voeg 3 druppels afwasmiddel in de pot met krijtwater en 3 druppels van het afwasmiddel in het potje gewone water. - Roer in de twee potten om zeepsop te maken. - In welke pot zit het meeste zeepsop? Het kalk water produceert niet zoveel zeepsop als het gewone water. Bepaalde materialen zoals kalksteen (het krijt) maken het water hard. De materialen mengen niet goed met zeep. Daarom heb je ook veel minder schuim. Het is slim om het krijtje buiten te vermalen!

onderzoek water opdrachtkaart Onderdeel A les 5-6.6

onderzoek water opdrachtkaart Onderdeel A les 5-6.6 Onderdeel A 1. 2. 3. 4. 5. Lees de opdracht. Noteer de verwachting. Voer het onderzoek uit. Noteer het resultaat. Noteer de verklaring. - twee glazen - bol dikke wol - schaar - liniaal - viltstift, donkere

Nadere informatie

Lesbrief Uitvinders. Inleiding

Lesbrief Uitvinders. Inleiding Lesbrief Uitvinders Inleiding Ruben laat Sara zien dat hij een satéprikker door een ballon kan prikken zonder dat de ballon knapt! Ook kan hij een regenboog maken met een glas water. Sara vindt het erg

Nadere informatie

Bekers vastzuigen met koffiefilter

Bekers vastzuigen met koffiefilter A1 1 Bekers vastzuigen met koffiefilter 2 bekers 1 koffiefilter 1 schaar 1 waxinekaarsje Lucifers Waarom gaat het kaarsje uit? Hoe kan het dat je de onderste beker op kunt tillen zonder deze aan te raken

Nadere informatie

lesbrieven vervuild water avonturenpakket de uitvinders en het werkbladen Lesbrief 2:

lesbrieven vervuild water avonturenpakket de uitvinders en het werkbladen Lesbrief 2: lesbrieven werkbladen Lesbrief 2: vervuild water avonturenpakket de uitvinders en het VERBORGEN OOG Copyright De Uitvinders Uitgave 2014 Versie 3.0 vervuild water WAter zuiveren Proef 1 Bezinken Materialen

Nadere informatie

Proef met melk en kleurstof

Proef met melk en kleurstof Proef met melk en kleurstof Welke soorten melk zijn er? In welke melk zit het meeste vet? Wat gebruik je om de afwas te doen? Waarom gebruik je dat? DE PROEF Wat gebeurt er? Je ziet de kleuren wegvloeien

Nadere informatie

Kopieerblad 2. Lekker eten uit de Schijf van Vijf

Kopieerblad 2. Lekker eten uit de Schijf van Vijf Kopieerblad 2 21 Kopieerblad 3 Wat heb je ongeveer nodig? Voor kinderen van 9 en 10 jaar: Volkorenbrood 4-6 sneetjes Volkoren graanproducten of aardappelen 3-5 stuks (of opscheplepels) Groente 3-4 opscheplepels

Nadere informatie

Wat heb je nodig? Wat gebeurt er?

Wat heb je nodig? Wat gebeurt er? 1) 1 liter halfvolle melk 2) Pan met pollepel 3) Kookpit 4) Schoonmaakazijn 5) Eetlepel 6) Zeef 7) Kom 8) Zand- of taartvormpje Let op: Met volle melk werkt deze proef soms iets minder goed. Als we zuur

Nadere informatie

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek Voorbereiding: Materialen verzamelen Voor de les alles al klaarzetten. De tafels in groepjes van vier zetten zodat je elk proefje eventueel twee keer kan klaar leggen. De werkbladen kopiëren De opdrachtvellen

Nadere informatie

Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij.

Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij. Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij. Waxinelichtje en een glas - Een waxinelichtje - Een schoteltje - Een lucifer - Een glas Zet in het midden van de kring een schoteltje neer met

Nadere informatie

Doezijde. Zelf verf maken. Wat ga je doen? Je gaat zelf verf maken en hier ook mee verven!

Doezijde. Zelf verf maken. Wat ga je doen? Je gaat zelf verf maken en hier ook mee verven! Doezijde Zelf verf maken Wat ga je doen? Je gaat zelf verf maken en hier ook mee verven! Wat heb je nodig? Spullen Kwast of penseel Vel wit A4 papier om op te verven 4 schaaltjes Limonadeglas 4 theelepeltjes

Nadere informatie

Leg voorzichtig een vloeipapiertje op het water. wel of niet in het riool?

Leg voorzichtig een vloeipapiertje op het water. wel of niet in het riool? Waterproefjes Drijvende punaise Zelf aan de slag met water? Hier staan een aantal schaal waterproefjes die je thuis of in de klas kunt doen. vloeipapier Sommige natuur- en milieu-educatiecentra hebben

Nadere informatie

Waterproefjes. Drijvende punaise. Nodig schaal vloeipapier punaises met platte metalen kop afwaszeep

Waterproefjes. Drijvende punaise. Nodig schaal vloeipapier punaises met platte metalen kop afwaszeep Waterproefjes Zelf aan de slag met water? Hier staan een aantal waterproefjes die je thuis of in de klas kunt doen. Sommige natuur- en milieu-educatiecentra hebben ook kant en klare leskisten met waterproefjes.

Nadere informatie

Water & waterzuivering. Inlage

Water & waterzuivering. Inlage Water & waterzuiv waterzuiv Inlage Water & waterzuiv Proef 1 Ik en water - 2x Werkblad 1 - Schaar Dit is een memoryspel. Je speelt dit dus minstens met zijn tweeën. Het gaat over dingen die je niet kunt

Nadere informatie

Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde.

Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde. De regenboog God heeft een boog in de wolken geplaatst om ons aan het verbond te laten herinneren. Er zal nooit meer zo n grote zondvloed komen, dat heel de aarde onder water staat. Laten we een regenboog

Nadere informatie

Regen en het weer voorspellen

Regen en het weer voorspellen Uitdager van de maand Regen en het weer voorspellen Natuur en Techniek, Groep 7/8 Algemeen Titel Regen en het weer voorspellen Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Het maken van

Nadere informatie

bij vraag 2 Hoeveel munten er in het glas passen ligt aan de grootte van de munten en aan het glas.

bij vraag 2 Hoeveel munten er in het glas passen ligt aan de grootte van de munten en aan het glas. NAO proefjes Antwoorden werkbladen en extra informatie 1. Munten in borrelglaasje munten Het glas is eigenlijk te vol met, maar het stroomt niet over. Het in het glas staat bol, het komt er boven uit.

Nadere informatie

Experiment 1: Een wolk in een fles

Experiment 1: Een wolk in een fles Experiment 1: Een wolk in een fles Materiaal: een stevige plastic fles van 2 liter (bijvoorbeeld een colafles) drie lucifers lauwwarm water Welke stoffen gaan we op elkaar laten reageren? Wat zal het effect

Nadere informatie

1e klas. BiNaSch slootwateronderzoek. Deze reader is van: Scala Rietvelden Vakgroepen natuurkunde, scheikunde en biologie 1e klas. Klas:.

1e klas. BiNaSch slootwateronderzoek. Deze reader is van: Scala Rietvelden Vakgroepen natuurkunde, scheikunde en biologie 1e klas. Klas:. 1e klas BiNaSch slootwateronderzoek Deze reader is van: Klas:. Docent: Vakgroepen natuurkunde, scheikunde en biologie 1e klas Waterkwaliteit In deze lessencyclus ga je naar de kwaliteit van het water van

Nadere informatie

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig:

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig: Tomatensoep Nodig: 1 liter water. 1 kilo rijpe tomaten. 2 groentebouillonblokjes. 1 prei of klein zakje soepgroente. Vermicelli. 1. Doe het water in de pan en breng het aan de kook. 2. Was en snij de tomaten

Nadere informatie

werken met water - waterbladen

werken met water - waterbladen werken met water - waterbladen inhoud inhoud VVaterblad 1 Waterblad 2 Waterblad 3 Waterblad 4 Waterblad 5 Waterblad 6 Waterblad 7 Een boot laden De stevigheid van het wateroppervlak Een gat in de waterleiding

Nadere informatie

Kwelder. Planten en zout water. Proefje. VO onderbouw

Kwelder. Planten en zout water. Proefje. VO onderbouw Kwelder Proefje Doel: Materialen: Leerlingen weten dat alleen speciale planten tegen zout water kunnen. De leerlingen weten dat zout, water aantrekt. Hierdoor gaan de meeste planten door uitdroging dood

Nadere informatie

R eptenboek van Nikko en Co

R eptenboek van Nikko en Co R eptenboek van Nikko en Co Receptenboek van Nikko en co Inleiding O nze Chemiebende is er in geslaagd tijdens een bedrijfsbezoek een paar geheime recepten voor badproducten te ontfutselen. Nikko, Kloortje,

Nadere informatie

Fruitvliegen kweken, Hoe doe je dat?

Fruitvliegen kweken, Hoe doe je dat? Fruitvliegen kweken, Hoe doe je dat? Korte presentatie met veel foto s Dit recept is van Willem Neeleman, hij heeft het mij geleerd en dit brengt mij al 2 jaar zonder probleem iedere week voldoende grote

Nadere informatie

Je onderzoekt de zuurgraad van de grond of het water in jouw buurt. Citroenen en frisdranken zijn zuur, dat kun je proeven.

Je onderzoekt de zuurgraad van de grond of het water in jouw buurt. Citroenen en frisdranken zijn zuur, dat kun je proeven. Hoe schoon is de lucht die je inademt? Is zwemwater hetzelfde als drinkwater? Zitten er veel of weinig microben in de grond? En wat betekent dat? Ontdek hoe gezond jouw buurt is en wat je zelf kan doen

Nadere informatie

neutraal 13 geel vergelijk jouw data Hortensia ph-waarde

neutraal 13 geel vergelijk jouw data Hortensia ph-waarde ph-waarde vergelijk jouw data kraanwater Zuur is slecht voor je tanden. Het maakt je tandglazuur zacht... en dat harde glazuur beschermt nu juist tegen gaatjes. melk citroensap koffie frisdrank neutraal

Nadere informatie

Hier en daar een bui

Hier en daar een bui Hier en daar een bui Soms klopt de voorspelling van de weerman. Maar vaak ook helemaal niet. Donkere wolken in plaats van de hele dag zon. Kunnen jullie dat beter? Jullie gaan een eigen weerstation bouwen

Nadere informatie

De bliksem. Doel. In deze hoek leer je hoe de bliksem ontstaat. Materiaal. Opdracht. Stap 2: Zet het vergiet boven op het glas.

De bliksem. Doel. In deze hoek leer je hoe de bliksem ontstaat. Materiaal. Opdracht. Stap 2: Zet het vergiet boven op het glas. De bliksem Doel In deze hoek leer je hoe de bliksem ontstaat. Een vergiet Een ballon Een droog glas Een wollen trui Materiaal Opdracht Stap 1: Ga met je begeleider en met de rest van je groep naar buiten.

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HIER EN DAAR EEN BUI Soms klopt de voorspelling van de weerman. Maar vaak ook helemaal niet. Donkere wolken in plaats van de hele dag zon. Kunnen jullie dat beter? Jullie gaan een eigen weerstation bouwen

Nadere informatie

Het kiemen van zaden

Het kiemen van zaden Het kiemen van zaden Dit Werkblad is van... Bij deze opdrachten gaan we in een aantal weken het ontkiemen van zaden volgen. We hebben daarvoor bonen uitgekozen, omdat dit zaden zijn, waarbij de ontkieming

Nadere informatie

bedoeld wordt met hoeveelheidbegrippen als: alle, geen, niets, veel, weinig, meer, minder, evenveel. Ordent hoeveelheden om ze te Groep 1 Groep 2

bedoeld wordt met hoeveelheidbegrippen als: alle, geen, niets, veel, weinig, meer, minder, evenveel. Ordent hoeveelheden om ze te Groep 1 Groep 2 6. Waterproef Tijdens deze activiteit: Doen de kinderen proefjes met water, kleurstof en olie, waarbij zij vooraf voorspellen wat zij denken dat er zal gebeuren, dit vervolgens uitproberen en een verklaring

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R EEN ADEMBENEMEND INSTRUMENT Een liedje fluiten is niet zo makkelijk. Je lippen en je tong moet je in allerlei bochten wringen. Met een muziekinstrument gaat het al een stukje makkelijker. Even blazen en

Nadere informatie

Drijven en zinken. Eerst gaan we het drijfvermogen testen van een paar voorwerpen:

Drijven en zinken. Eerst gaan we het drijfvermogen testen van een paar voorwerpen: Hiernaast zie je een ouderwets duikerspak. Om ervoor te zorgen dat de duiker niet gaat drijven, heeft hij een loden gewicht op zijn borst vastgeknoopt. De slang is voor de luchttoevoer. Op de wal stond

Nadere informatie

Natuurtentoonstelling

Natuurtentoonstelling Natuurtentoonstelling We gaan schilderijlijstjes maken. Knip elk een rechthoekige lijst uit een vel A4-papier. Daarna mag je jouw lijst versieren met kleurpotloden, verf, wascokrijt of ander materiaal.

Nadere informatie

Groep 1 & 2 VLOEISTOFSTAPEL. Vloeistoffen kun je netjes op elkaar laten drijven. Uit hoeveel laagjes bestaat straks jullie vloeistofstapel?

Groep 1 & 2 VLOEISTOFSTAPEL. Vloeistoffen kun je netjes op elkaar laten drijven. Uit hoeveel laagjes bestaat straks jullie vloeistofstapel? Groep 1 & 2 VLOEISTOFSTAPEL Vloeistoffen kun je netjes op elkaar laten drijven. Uit hoeveel laagjes bestaat straks jullie vloeistofstapel? Vloeistofstapel ( Laagjes maken ) Groep 1 en 2 Team van 2, 3 of

Nadere informatie

Sheet 2: Bekijk met de kinderen de tussenstand van Afval the Game op Instagram en/of Facebook. Hoe gaat het bij de kinderen met inzamelen?

Sheet 2: Bekijk met de kinderen de tussenstand van Afval the Game op Instagram en/of Facebook. Hoe gaat het bij de kinderen met inzamelen? Afval the Game Docentenhandleiding les 2 Duur Voor deze les hebt u ongeveer 80 minuten nodig. Leerdoelen De kinderen hebben in de vorige les geleerd dat het belangrijk is om plastic te scheiden, zodat

Nadere informatie

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K.

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K. Testlab Er zitten heel veel voedingsstoffen in gezonde producten. Dat hebben jullie in de film gezien. Nou ja gezien? Voedingsstoffen zijn niet zichbaar in producten, maar we kunnen ze wel aantonen. Daar

Nadere informatie

Paddenstoelen kweken in de klas

Paddenstoelen kweken in de klas Paddenstoelen kweken in de klas Werkbladen 1. Woordweb 2. Hoe groeien onze paddenstoelen? Werkbladen groep 5 t/m 8 3. Hoe ziet mijn paddenstoel eruit? Versie: groep 5/6 en versie: groep 7/8 4. Recept:

Nadere informatie

bospaddenstoelensoep

bospaddenstoelensoep bospaddenstoelensoep * VOORBEREIDEN (dag voor het kerstdiner): * Week de gedroogde paddenstoelen 15 minuten in water. * Snipper de ui en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in kleine

Nadere informatie

BOUW JE EIGEN WEERSTATION

BOUW JE EIGEN WEERSTATION BOUW JE EIGEN WEERSTATION Als je wilt weten wat voor weer het is, dan moet je de verschillende weerselementen kunnen meten. Met enkele heel gewone dingen kan je jouw eigen weerstation bouwen. De thermometer

Nadere informatie

Hoe maak je een goede bellenblazer?

Hoe maak je een goede bellenblazer? Hoe maak je een goede bellenblazer? Bellen blazen wekt bij de leerlingen meestal verwondering en enthousiasme. Bij het begin van deze les bekijken de leerlingen een bellenblazer door een technische bril.

Nadere informatie

Doktor Proktor lesbrief groep 3-4. behorend bij de verteltheatervoorstelling: 'Doktor Proktor's Schetenpoeder' door Marjo Dames/ Sterk-Verhaal

Doktor Proktor lesbrief groep 3-4. behorend bij de verteltheatervoorstelling: 'Doktor Proktor's Schetenpoeder' door Marjo Dames/ Sterk-Verhaal Doktor Proktor lesbrief groep 3-4 behorend bij de verteltheatervoorstelling: 'Doktor Proktor's Schetenpoeder' door Marjo Dames/ Sterk-Verhaal 1 Voorbereiding Samen met uw groep gaat u naar de Verteltheatervoorstelling

Nadere informatie

3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi.

3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi. GROENTESOEP Bouillon Wortelen Selderij Prei Gehakt Soepvlees Maggi Vermicelli GROENTESOEP 1. Breng de bouillon aan de kook. 2. Snij het soepvlees klein. 3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij

Nadere informatie

Bronnen. Meer info. Naam: Co-wetenschapp(st)er: Klas:

Bronnen. Meer info. Naam: Co-wetenschapp(st)er: Klas: Bronnen - Het grote experimenteerboek, uitgeverij Deltas, 2003 - Aan de slag met Findus, uitgeverij Davidsfonds/Infodok, 2000 - Grasspriet Themadossier 4 Tuinbouw, Plattelandsklassen vzw Meer info Telefoon:

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Water is niet gewoon 2. Water, ijs en wolken 3. Een kring 4. Drinken 5. Water in de zee 6. Olie en water 7. Vuil water wordt schoon

inhoud blz. 1. Water is niet gewoon 2. Water, ijs en wolken 3. Een kring 4. Drinken 5. Water in de zee 6. Olie en water 7. Vuil water wordt schoon Water inhoud blz. 1. Water is niet gewoon 3 2. Water, ijs en wolken 4 3. Een kring 6 4. Drinken 7 5. Water in de zee 9 6. Olie en water 10 7. Vuil water wordt schoon 11 8. Wassen 13 9. Filmpjes 14 Pluskaarten

Nadere informatie

Wa W rm r t m e Inlage

Wa W rm r t m e Inlage Inlage Proef 1 nattigheid - 1 Erlenmeyer (nr. 10) - 1 Rubberen stop (nr. 18) - Heet water Doe wat heet water in de erlenmeyer. Doe de stop erop en kijk wat er gebeurt. Kun je dit beschrijven? Proef 2 Frisse

Nadere informatie

Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit

Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit Energie 5 en 6 2 Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit Doelen Begrippen Materialen De leerlingen: begrijpen hoe elektriciteit en stroom ontstaan, als een brandstof wordt

Nadere informatie

Gemaakt door. Datum 13 oktober. Gebruikte materialen. Gebruikte gereedschappen beitel en een hamer schroevendraaier. ? Hoe je een tv uit elkaar haalt

Gemaakt door. Datum 13 oktober. Gebruikte materialen. Gebruikte gereedschappen beitel en een hamer schroevendraaier. ? Hoe je een tv uit elkaar haalt 71.1.4eirs Gemaakt door Datum 13 oktober David Floor en Lucas tv Gebruikte gereedschappen beitel en een hamer schroevendraaier Weet je? Hoe je een tv uit elkaar haalt TIP1: HET IS SUPER TIP 2: BEGIN AAN

Nadere informatie

Lesmateriaal op school

Lesmateriaal op school Lesmateriaal op school Instructieblad groep 1 & 2 Inhoud pakket - Achtergrondinformatie - Instructieblad groep 1 & 2 - Materialen van het pakket: * memoryspel water * zout * 1 praatplaat het meer * 1 praatplaat

Nadere informatie

Wist je dat. Bitter Zuur Zout Zoet. ... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is.

Wist je dat. Bitter Zuur Zout Zoet. ... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is. Wist je dat... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is. Bitter Zuur Zout Zoet... mensen vroeger dachten dat suiker geluk bracht. En nog steeds

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Lente

Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Je onderzoekt straks in het duingebied allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten in de

Nadere informatie

Proefjes: overzicht. Dit doe je beter buiten. Doe dit niet zonder de juf/meester.

Proefjes: overzicht. Dit doe je beter buiten. Doe dit niet zonder de juf/meester. Proefjes: overzicht 1 De Toverpostkaart 2 Zonder handen 3 Bloempje water geven 4 Harder blazen! 5 Ping... Pong...? 6 Onzichtbare lijm 7 Ik zie, ik zie,... Zie ik nog goed? 8 Maak je eigen helikopter Dit

Nadere informatie

... Lesfiche. Experimentjes met planten. graad 1, 2 en 3

... Lesfiche. Experimentjes met planten. graad 1, 2 en 3 Lesfiche Experimentjes met planten graad 1, 2 en 3 Wist je dat planten net als ons drinken, eten, zweten en ademen? En dat zaadjes geen licht nodig hebben om te ontkiemen? Via deze leuke experimentjes

Nadere informatie

Lespakket Water. Instructieblad groep 3 & 4. Inhoud pakket - Achtergrondinformatie. Lessuggesties:

Lespakket Water. Instructieblad groep 3 & 4. Inhoud pakket - Achtergrondinformatie. Lessuggesties: Lespakket Water Instructieblad groep 3 & 4 Inhoud pakket - Achtergrondinformatie - Instructieblad groep 3 & 4 - Materialen van het pakket * 2 plastic potten * 1 potje melk * 1 potje met thee * 1 potje

Nadere informatie

Lesbrief Techniek. Een schone vijver

Lesbrief Techniek. Een schone vijver Lesbrief Techniek Een schone vijver Doelgroep leerlingen van groep 6-7 - 8 Leergebied Inhoud Werkvormen Lesduur Nodig techniekonderwijs ontwerpen van een apparaat waarmee een vervuilde vijver kan worden

Nadere informatie

Wat is CO2? (koolstofdioxide) een gas is dat in de lucht zit, net als zuurstof. ervaren of je CO 2

Wat is CO2? (koolstofdioxide) een gas is dat in de lucht zit, net als zuurstof. ervaren of je CO 2 Klimaatverandering 7 en 8 2 Wat is CO2? Proefjes Doelen Begrippen Materialen De leerlingen: weten dat (koolstofdioxide) een gas is dat in de lucht zit, net als zuurstof ervaren of je kan zien, ruiken en

Nadere informatie

WIJS Receptenboek. Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen

WIJS Receptenboek. Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen WIJS Receptenboek Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen 1-11-2017 Hanzehogeschool in samenwerking met WIJS Femke Postma en Anouk Martini Rob Vogel Recept 1 : Aardbeien gember limonade met

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGEN WERKBLAD LESBRIEF 3: VLIEGEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 3) Vliegen Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Ontwerp een vliegmachine Proefvliegen: drijven op

Nadere informatie

Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes

Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes 1 Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd (min): 15 Bereidingstijd (min): 55 4 kippenbouten 4.5 eetlepels Vloeibare boter 750 g voorgekookte krielaardappeltjes

Nadere informatie

De planeten Reis door het zonnestelsel

De planeten Reis door het zonnestelsel De planeten Reis door het zonnestelsel Cgroep 1-2 01 tijdsduur 40 minuten kerndoelen 1, 46 en 54 lesdoelen De leerling: (her)kent de namen van de acht planeten weet dat de planeten om de zon draaien kan

Nadere informatie

Rupsje nooit genoeg. Instructievel Traktaties maken Jumpin

Rupsje nooit genoeg. Instructievel Traktaties maken Jumpin Rupsje nooit genoeg Voor rupsje nooit genoeg: prikker, 5 à 6 druiven, cherrytomaat, zelfklevende wiebeloogjes Rijg de prikker bijna vol met druiven () Prik de cherrytomaat aan het eind van de prikker ()

Nadere informatie

Werkboekje Grote Wetenschapsdag

Werkboekje Grote Wetenschapsdag Werkboekje Grote Wetenschapsdag Als je alles ingevuld hebt - > inleveren bij je leerkracht. Naam: Klas: _ School: Start van de dag - > Video Wat vond je van de video? Heb jij een eigen vraag kunnen bedenken?

Nadere informatie

neerslag: regen, hagel en sneeuw ringen in het weer waarnemen regen meten

neerslag: regen, hagel en sneeuw ringen in het weer waarnemen regen meten Het weer GROEP 3-4 26 45 minuten (dag 1) & 5 minuten (dag 2 t/m 4) & 20 minuten (dag 5) 1, 23, 43, 44 en 45 De leerling: neerslag: regen, hagel en sneeuw ringen in het weer waarnemen regen meten van 10

Nadere informatie

Creatieve Workshop rond feestdagen

Creatieve Workshop rond feestdagen Creatieve Workshop rond feestdagen Creatieve Workshop rond feestdagen... 1 Eiwitarme marsepein verwerken tot leuke figuurtjes... 2 Recept marsepein... 2 Kleuren van marsepein... 3 Recept suikerlijm...

Nadere informatie

Mineralen. Vitamines. Tip: vooral in de zomer kan je daarvan genieten. Tip: denk aan Popeye en zijn spinazie.

Mineralen. Vitamines. Tip: vooral in de zomer kan je daarvan genieten. Tip: denk aan Popeye en zijn spinazie. Testlab Bekijk voordat je begint deel 1 van de film. Er zitten heel veel voedingsstoffen in gezonde producten. Dat hebben jullie in de film gezien. Nou ja gezien? Voedingsstoffen zijn niet zichbaar in

Nadere informatie

Leerlingeninstructie: Zuren en basen in de keuken

Leerlingeninstructie: Zuren en basen in de keuken Leerlingeninstructie: Zuren en basen in de keuken Introductie Wat eet je? Wat drink je? Welke producten gebruik je tijdens je verzorging? Welke producten worden er bij jou thuis gebruikt om schoon te maken?

Nadere informatie

Schematisch en natuurgetrouw

Schematisch en natuurgetrouw Proef 1 Schematisch en natuurgetrouw - Werkblad 1 - Tekenmateriaal - Liniaal Hieronder zie je een afbeelding van een vlinder. Maak hiervan een schematische tekening op werkblad 1. Maak ook een natuurgetrouwe

Nadere informatie

Allereerst moeten we natuurlijk de benodigdheden klaarzetten, dus laten we beginnen bij stap 1. Stap 1: het klaarzetten van de benodigdheden:

Allereerst moeten we natuurlijk de benodigdheden klaarzetten, dus laten we beginnen bij stap 1. Stap 1: het klaarzetten van de benodigdheden: Zelf bio-co 2 maken Door: Cichlid Zoals beloofd hier het uitgebreide fotoverslag over het maken van bio co2 in flesformaat. Zoals jullie allemaal weten hebben planten voedingsstoffen nodig. Hoofdzakelijk

Nadere informatie

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE Vooraf Het onderstaande is een bewerking van een artikel dat verschenen is in De Modelbouwer nr.1, 2013. In de beschrijving hebben we de jonge bouwer voor ogen gehad.

Nadere informatie

Ham-prei taart. voorbereiding: ca. 30 minuten bereiding: ca. 55 minuten aantal personen: 4 prijs per persoon: ca. 1,85

Ham-prei taart. voorbereiding: ca. 30 minuten bereiding: ca. 55 minuten aantal personen: 4 prijs per persoon: ca. 1,85 Ham-prei taart voorbereiding: ca. 30 minuten bereiding: ca. 55 minuten aantal personen: 4 prijs per persoon: ca. 1,85 116 117 'Ham-prei taart, dat vindt oma lekker!' 'TOK...wat doet ze?' 'Ze pakt prei!!'

Nadere informatie

Op de website smartkidslab.nl vind je de meetinstrumenten en uitleg hoe je aan de slag kunt.

Op de website smartkidslab.nl vind je de meetinstrumenten en uitleg hoe je aan de slag kunt. Hoe schoon is de lucht die je inademt? Is zwemwater hetzelfde als drinkwater? Zitten er veel of weinig microben in de grond? En wat betekent dat? Ontdek hoe gezond jouw buurt is en wat je zelf kan doen

Nadere informatie

Te veel UV-straling verbrandt je huid, op zonnige dagen gaat dat heel snel! Misschien wel net zo snel als een groentenschotel onder de grill?

Te veel UV-straling verbrandt je huid, op zonnige dagen gaat dat heel snel! Misschien wel net zo snel als een groentenschotel onder de grill? vergelijk jouw data Sneeuw reftecteert tot 80 % van UV-straling. Dan verbrand je dus extra snel, van alle kanten! Goed Insmeren met zonnebrandcrème tijdens de wintersport! De meeste UV-straling vangen

Nadere informatie

Aan de slag met kruiden

Aan de slag met kruiden Aan de slag met kruiden Educatief pakket voor leerkrachten Sint-Pietersabdij 1 Beste leerkracht, In dit document vindt u enkele lessuggesties die aansluiten bij het atelier Magische kruiden in de middeleeuwen

Nadere informatie

Chemische reacties. 1 Hoeveel verschillende stoffen zijn er denk je? Zijn het er rond de tien, rond de duizend of zelfs meer? ...

Chemische reacties. 1 Hoeveel verschillende stoffen zijn er denk je? Zijn het er rond de tien, rond de duizend of zelfs meer? ... Hiernaast is de lancering van de eerste spaceshuttle te zien (in 1981). Bij de lancering krijgt de raketmotor van de spaceshuttle zijn brandstof uit de enorme tank waarop de spaceshuttle is gemonteerd.

Nadere informatie

De proefjeskist. Wat moet er voor de les gebeuren:

De proefjeskist. Wat moet er voor de les gebeuren: De proefjeskist De proefjeskist is een kist waarin alle benodigdheden zitten om zes scheikundige/biologische proefjes te doen. De proefjes worden door groepjes in circuit vorm uitgevoerd. De kist is bedoeld

Nadere informatie

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger Italiaanse tomtatensoep Per 4 personen 1 liter 1 ui 2 teentjes knoflook 1 wortel 2 blikken gepelde tomaten Olijfolie Suiker Chilipoeder 50 ml slagroom Potje pesto Snij de uit en wortel heel klein Doe een

Nadere informatie

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa Over de Tong Bekijk voordat je begint deel 1 van de film. Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen.

Nadere informatie

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen 1) Voor de kleinste kinderen In de winter kunnen vogels wel wat extra s gebruiken. Met kinderen van alle leeftijden kun je hiermee aan de slag. Dennenappels

Nadere informatie

De TOA heeft een aantal potjes klaargezet. In sommige potjes zit een oplossing, in andere potjes zit een vaste stof.

De TOA heeft een aantal potjes klaargezet. In sommige potjes zit een oplossing, in andere potjes zit een vaste stof. OPDRACHT 9 Practicum Om je kennis van de scheidingsmethoden en oplosbaarheid te vergroten volgen hieronder een aantal proeven. Ook krijg je een proef over indicatoren / reagens. Met behulp daarvan kun

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

Lespakket Water. Groep 7-8 PO. Oosterdok 2 1011 VX Amsterdam tel 020 531 31 18 info www.e-nemo.nl e-mail boekingsbureau@e-nemo.nl

Lespakket Water. Groep 7-8 PO. Oosterdok 2 1011 VX Amsterdam tel 020 531 31 18 info www.e-nemo.nl e-mail boekingsbureau@e-nemo.nl Lespakket Water Groep 7-8 PO Oosterdok 2 1011 VX Amsterdam tel 020 531 31 18 info www.e-nemo.nl e-mail boekingsbureau@e-nemo.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Activiteit 1; Drinkwater 4 Activiteit 2; Bezoek

Nadere informatie

Spaghetti. Ingredienten (voor 15 personen) 900 gram bloem 9 eieren 90 ml olijfolie Een snufje zout

Spaghetti. Ingredienten (voor 15 personen) 900 gram bloem 9 eieren 90 ml olijfolie Een snufje zout Mexicaanse wraps Ingredienten (Voor 15 personen): 15 kleine wraps 1 grote ui 500 gram gehakt 3 paprika s (van verschillende kleuren) 2 potten wrap sauce (mild) 1 * Blikje mais van 300 gram 2 potjes soure

Nadere informatie

8.1. Antwoorden door een scholier 1081 woorden 3 maart keer beoordeeld. Scheikunde 2.1 AFVAL

8.1. Antwoorden door een scholier 1081 woorden 3 maart keer beoordeeld. Scheikunde 2.1 AFVAL Antwoorden door een scholier 1081 woorden 3 maart 2005 8.1 128 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Pulsar chemie 2.1 AFVAL 1. a. metaal, papier, plastic, hout b. GFT en papierbak 2. bron 1 3. a. het

Nadere informatie

Lucht Niet niets 9-11. Auteur: Christian Bertsch. jaar. Benaming van de activiteit:

Lucht Niet niets 9-11. Auteur: Christian Bertsch. jaar. Benaming van de activiteit: 9-11 jaar Benaming van de activiteit: Lucht Niet niets Wetenschappelijke inhoud: Natuurkunde Beoogde concepten: Dichtheid van vaste stoffen en vloeistoffen Beoogde leeftijdsgroep: 9-11 jaar oud Duur van

Nadere informatie

Paddenstoelen in de klas alle groepen

Paddenstoelen in de klas alle groepen Paddenstoelen in de klas alle groepen werkbladen Uitgave: ANMEC Paddenstoelen in de klas Werkbladen Redactie Paula Wanner Lay-out Jolanda van der Heijden Met dank aan: De Hortus, Centrum voor Natuur en

Nadere informatie

Kookboek. Gemaakt door: Anouk, Wiet, Dylan, Lisan, Mats en Demi

Kookboek. Gemaakt door: Anouk, Wiet, Dylan, Lisan, Mats en Demi Kookboek Gemaakt door: Anouk, Wiet, Dylan, Lisan, Mats en Demi Hoe hebben we onderzoek gedaan???? We zijn langs bijna alle klassen gegaan en gevraagd wat ze het lekkerst vonden. Toen kwam er een top 6

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 6: KAT WIL NIET IN BAD AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE Copyright De Uitvinders Uitgave 2016 Versie 1.0 LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 6:

Nadere informatie

Ontdekdoos Drijven en zinken

Ontdekdoos Drijven en zinken Ontdekdoos Drijven en zinken groep 6 en 7 handleiding Uitgave: Amsterdams NME Centrum Ontdekdoos Drijven en zinken Docentenhandleiding Het lesmateriaal mag vrij gekopieerd worden voor gebruik op school

Nadere informatie

Sterke staaltjes. Proef 1. 4. Laat het kleine flesje voorzichtig in de grote pot vol koud water zakken.

Sterke staaltjes. Proef 1. 4. Laat het kleine flesje voorzichtig in de grote pot vol koud water zakken. Proef 1 1. Vul de glazen pot met koud water tot aan de vullijn. 2. Vul het kleine flesje met warm water. 3. Doe de inkt bij in het kleine flesje. 4. Laat het kleine flesje voorzichtig in de grote pot vol

Nadere informatie

Opdrachtenfiche mijn orkest

Opdrachtenfiche mijn orkest Opdrachtenfiche mijn orkest PER TWEE/IN GROEP In een orkest spelen instrumenten samen. Elk instrument werkt op een andere manier en geeft een ander soort geluid. Hier kan je vijf leuke instrumenten in

Nadere informatie

Ik vou van u is een verhaaltje van het tuinvrouwtje Fiona en het wolkenmannetje Wiebe. Fiona verzorgt haar bloemen met heel veel liefde en overgave.

Ik vou van u is een verhaaltje van het tuinvrouwtje Fiona en het wolkenmannetje Wiebe. Fiona verzorgt haar bloemen met heel veel liefde en overgave. Ik vou van u is een verhaaltje van het tuinvrouwtje Fiona en het wolkenmannetje Wiebe. Fiona verzorgt haar bloemen met heel veel liefde en overgave. Als het regent vangt ze het water op en giet ze het

Nadere informatie

Gratis. Gratis. recepten. recepten. lekkere gezonde. nummer 1 in gezondheid

Gratis. Gratis. recepten. recepten. lekkere gezonde. nummer 1 in gezondheid IJS gezond 5 0 Gratis Gratis lekkere gezonde recepten recepten nummer Voorwoord Natuurlijk liggen de supermarkten vol met ijsjes in alle soorten en maten. Maar wat is er nu leuker dan zelf (water) ijsjes

Nadere informatie

Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen

Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen Tussendoor recepten van Judith Rolf Voor 2 personen Boodschappenlijstje (de voorkeur gaat uit naar de biologische producten wanneer mogelijk) 1 potje asperges, of verse asparges (van april t/m juni) 1

Nadere informatie

Recept van de maand maart

Recept van de maand maart Horst, 02-03-2015 Beste ouders en gastouders, THEMA AVOND Op woensdag 4 maart hebben we een thema avond. Gastouders en ouders zijn allemaal van harte welkom. We hebben 2 thema s, die besproken gaan worden.

Nadere informatie

WOW-NL in de klas. Les 1 Het weerstation. Primair Onderwijs. bovenbouw. WOW-NL Les 1 1

WOW-NL in de klas. Les 1 Het weerstation. Primair Onderwijs. bovenbouw. WOW-NL Les 1 1 WOW-NL in de klas Les 1 Het weerstation Primair Onderwijs bovenbouw WOW-NL Les 1 1 Colofon Het lespakket WOW-NL is ontwikkeld door De Praktijk in opdracht van het KNMI, op basis van lesmaterialen van Science

Nadere informatie

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel.

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Er staan recepten in die ik lekker vind, kijk maar eens! Deze recepten kunnen jullie zelf bakken/maken. Als je deze recepten wil maken duurt het minimaal 10

Nadere informatie