BEZOEKERSAANTALLEN GELDERSE MUSEA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BEZOEKERSAANTALLEN GELDERSE MUSEA"

Transcriptie

1 BEZOEKERSAANTALLEN GELDERSE MUSEA

2 bezoekersaantallen gelderse musea Inleiding Gelders Erfgoed verzamelt sinds 1992 de fysieke bezoekersaantallen (jaartotalen) van de Gelderse Musea. Sinds 2009 wordt ook gevraagd naar het aantal ( unieke) digitale bezoekers op de websites en het aantal pagina s dat deze digitale bezoekers bekeken hebben. 2 Airborne Experience, Airborne Museum Hartenstein. Colofon Uitgave: Gelders Erfgoed Postbus BA Zutphen info@gelderserfgoed.nl Deskresearch en eindredactie: Monica Wagenaar De Afdeling Onderzoek Jan Vermeerstraat CM Zutphen monica.wagenaar@ deafdelingonderzoek.nl Foto s: Dorine Stijkel Grafische vormgeving: Gerard Makkinga, In2vorm Versie: 2012 Gelders Erfgoed 2012 Overname van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. Ondanks de zorgvuldigheid waarmee deze uitgave is samengesteld zijn Gelders Erfgoed en De Afdeling Onderzoek niet aansprakelijk voor fouten of onvolkomenheden en eventueel daaruit voortvloeiende schade. Voor u ligt het rapport Bezoekersaantallen Gelderse Musea In deze uitgave van Gelders Erfgoed vindt u niet alleen een overzicht van de bezoekersaantallen van de Gelderse Musea, maar u krijgt ook inzicht in de ontwikkeling van het bezoek en de verdeling over de regio s en de ontwikkeling binnen de regio s. Omdat niet alle musea de bezoekersaantallen hebben aangeleverd is ervoor gekozen om in dit rapport de ontwikkeling van het aantal bezoekers niet in absolute aantallen weer te geven, maar om gebruik te maken van indexcijfers. Bij het gebruik van indexcijfers wordt een bepaald jaar als basisjaar aangewezen, dit jaar krijgt het indexcijfer 100 (oftewel dit jaar wordt op 100% gesteld). De andere jaren worden met dit basisjaar vergeleken, daarbij geldt dat een indexcijfer boven de 100 op een procentuele stijging duidt en een indexcijfer onder de 100 op een procentuele daling. Kennis over de sector en de ontwikkelingen in de sector is zeker in tijden van bezuinigingen steeds belangrijker. Kennis van de markt en de consument is van essentieel belang voor een gezonde en ondernemende cultuursector. Hopelijk leest u dit rapport met belangstelling en ondersteunt de informatie u bij het uitvoeren van uw werk. In het eerder dit jaar verschenen rapport Erfgoed in Gelderland, Feiten & Cijfers 2012, vindt u meer informatie over de Gelderse culturele sector. dr. Marc Wingens, directeur Gelders Erfgoed U kunt een digitale versie van deze uitgave gratis downloaden op

3 Ontwikkeling bezoek musea Ontwikkeling aantal bezoekers musea op basis van indexcijfers (1992 = 100). Ontwikkeling afgelopen 20 jaar Over de gehele periode is er sprake van een stijging van het aantal bezoeken aan Gelderse Musea met 9% 1 (2011 indexcijfer 109). Er is een duidelijk verschil te zien tussen - grofweg - de eerste tien jaar en de periode vanaf Na een aanvankelijke stijging ( % t.o.v. 1992) die vooral te maken had met het goede jaar voor het Kröller-Müller Museum ( ten opzichte van 1992), Bezoekerscentrum De Aanschouw/Museonder ( ) en Jachtslot Sint Hubertus ( ), ligt het aantal bezoekers in de jaren erna steeds onder het niveau van Het jaar 2001 was een mager jaar voor het bezoek aan de Gelderse musea (-9% ten opzichte van 1992). In dat jaar hadden met name de Veluwse musea veel last van de MKZ-crisis (een uitbraak van de veeziekte mond- en klauwzeer), waardoor bepaalde regio s in Gelderland niet of slechts beperkt toegankelijk waren. Daarnaast veroorzaakten de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten op 9 september 2001 een sterke afname van het internationaal toerisme. In 2004 ligt het aantal bezoekers voor het eerst weer boven het niveau van Deze positieve ontwikkeling zet in de jaren erna door. In 2004 wordt de stijging met name veroorzaakt door een sterke groei van het aantal bezoekers bij het Nederlands Openluchtmuseum ( t.o.v. 2003), Paleis Het Loo ( ), Bezoekerscentrum Veluwe Noord (Zandenbos) ( ) en het CODA Museum ( ). Ook de opening van het Nederlands Watermuseum dat in 2004 circa bezoekers trok draagt hier positief aan bij. Ontwikkeling in procenten Als niet naar de absolute stijging, maar naar de procentuele stijging van het museumbezoek gekeken wordt, dan staat Museum Smedekinck in Zelhem aan top. In 2011 ontvingen zij ruim bezoekers, 752% meer dan de 400 bezoekers in Het jaarlijkse bezoek aan Villa Jacoba is in dezelfde periode met ruim 400% gestegen. Streekhistorisch Museum Tweestromenland zag het aantal bezoekers verdriedubbelen (+200%). Onderstaande tabel geeft een overzicht van de musea die procentueel de grootste stijging van het bezoek gerealiseerd hebben 2. 3 Top 10 procentuele stijging museumbezoek % 1 Museum Smedekinck % 2 Villa Jacoba % 3 Streekhistorisch Museum Tweestromenland % 4 Museum Kasteel Wijchen % 5 Museumboerderij Hagedoorns Plaatse % 6 Heemkundig Museum Lienden % 7 Kerkmuseum Elst % 9 Bezoekerscentrum Veluwe Noord % 9 Historisch Museum De Casteelse Poort % 10 Agrarisch Museum De Garstkamp % 1 Basis: alle musea waarvan voor de gehele periode de bezoekersaantallen bekend zijn en/of waarvan voor maximaal twee jaren de bezoekersaantallen geschat zijn op basis van de twee voorgaande en de twee volgende jaren. Musea die in 2011 geen bezoekersaantallen hebben aangeleverd, zijn niet meegenomen in de berekening. 2 Bij het samenstellen van deze tabel is geen rekening gehouden met de ontwikkeling van het bezoek in de tussenliggende jaren.

4 bezoekersaantallen gelderse musea Ontwikkeling bezoekersaantallen op basis van musea die in 2011 meer dan bezoekers trokken Het Nederlands Openluchtmuseum Bezoekerscentrum De Aanschouw / Museonder Paleis Het Loo Nationaal Museum Kröller-Müller Museum Museum Slot Loevestein Bezoekerscentrum Veluwe Noord (Zandenbos) Museum Het Valkhof Airborne Museum Hartenstein Nederlands Watermuseum CODA Museum Afrika Museum Museum voor Moderne Kunst Nederlands Bakkerijmuseum Het Warme Land Nationaal Bevrijdingsmuseum Stedelijk Museum Zutphen/Henriette Polak Museum Bronbeek Kasteel en park Rosendael Kasteel Cannenburch Jachthuis Sint Hubertus Nederlands Pluimveemuseum Huis Bergh Ontwikkeling in absolute aantallen Bovenstaande tabel laat de ontwikkeling van het aantal bezoekers zien (absolute aantallen) van de 21 Gelderse musea die in 2011 meer dan bezoekers trokken. In deze tabel worden alleen de jaren 1992, 1997, 2002, 2007 en 2011 weergegeven. Een totaaloverzicht van de bezoekersaantallen van de Gelderse Musea is te vinden op Gerda Havertong vertelt, museum Het Valkhof. 3 Het bezoekerscentrum was een deel van het jaar gesloten in verband met een brand. 4 Voortgekomen uit Museum Commanderie van St. Jan en Rijksmuseum G.M. Kam, Museum het Valkhof werd geopend op 14 september Voortgekomen uit het Van Reekum Museum en Historisch Museum Apeldoorn, CODA Museum werd officieel geopend op 12 maart 2004.

5 Bezoekersaantallen musea in 2011 Top 10 bezoekersaantallen Gelderland Het Nederlands Openluchtmuseum Bezoekerscentrum De Aanschouw / Museonder 3 Paleis Het Loo Nationaal Museum Kröller-Müller Museum Museum Slot Loevestein Bezoekerscentrum Veluwe Noord (Zandenbos) 7 Museum Het Valkhof Airborne Museum Hartenstein Nederlands Watermuseum CODA Museum Top 10 Bovenstaande Gelderse musea trokken in 2011 de meeste bezoekers. Ruim de helft van deze musea is te vinden op de Veluwe (Bezoekerscentrum De Aanschouw/Museonder, Paleis het Loo Nationaal Museum, Kröller-Müller Museum, Bezoekerscentrum Veluwe Noord, CODA Museum). Drie musea uit de top 10 staan in Arnhem (e.o.), namelijk Het Nederlands Openluchtmuseum en Airborne Museum Hartenstein en het Watermuseum. Museum het Valkhof is te vinden in Nijmegen en Museum Slot Loevestein staat in Rivierenland. Top 10 per regio Gelderland wordt onderverdeeld in de regio s: Achterhoek, Arnhem en omstreken, Nijmegen en omstreken, Rivierenland en Veluwe. Onderstaande tabellen geven per Gelderse regio een top 10 van de musea die in 2011 de meeste bezoekers trokken 6. De musea die ook in de top 10 van Gelderland staan zijn vetgedrukt. Top 10 bezoekersaantallen Arnhem e.o Het Nederlands Openluchtmuseum (nr. 1) Airborne Museum Hartenstein (nr. 8) Watermuseum Arnhem (nr. 9) Museum voor Moderne Kunst Museum Bronbeek Kasteel en park Rosendael Kasteel Middachten Florence Nightingale Instituut Historisch Museum De Casteelse Poort Historisch Museum Arnhem Top 10 bezoekersaantallen Nijmegen e.o Museum Het Valkhof (nr. 7) Afrika Museum Nationaal Bevrijdingsmuseum Museumpark Orientalis Natuurmuseum Nijmegen en Omstreken Anatomisch Museum Nationaal Fietsmuseum Velorama Museum Kasteel Wijchen Agrarisch Museum De Garstkamp Maas en Waals Museum Top 10 bezoekersaantallen Rivierenland Museum Slot Loevestein (nr. 5) Kasteel Ammersoyen Museum der Koninklijke Marechaussee Flipje en Streekmuseum Tiel Museum Elisabeth Weeshuis Stadskasteel Zaltbommel Bezoekerscentrum de Grote Rivieren Streekhistorisch Museum Tweestromenland Historisch Stoomgemaal De Tuut Driels Museum Top 10 bezoekersaantallen Achterhoek Stedelijk Museum Zutphen/Henriette Polak Huis Bergh Librije Walburgiskerk Museum Erve Kots Museum Freriks Streekmuseum De Roode Tooren Boerderij Museum Het Hofshuus Aaltense Musea Brandweer- en Stormramp Museum Stadsmuseum Doetinchem Top 10 bezoekersaantallen Veluwe Bez.centr. De Aanschouw/Museonder (nr.2) Paleis Het Loo Nationaal Museum (nr. 3) Kröller-Müller Museum (nr. 4) Bezoekerscentrum Veluwe Noord (nr. 6) CODA Museum (nr. 10) Ned. Bakkerijmuseum Het Warme Land Bezoekerscentrum Het Aardhuis Jachthuis Sint Hubertus Nederlands Pluimveemuseum Voerman Museum Hattem Musea die geen bezoekersaantallen hebben aangeleverd voor 2011 zijn in de tabellen buiten beschouwing gelaten. 7 Voorheen het Maarten van Rossummuseum.

6 bezoekersaantallen gelderse musea Verdeling in categorieën Het Centraal Bureau voor Statistiek deelt musea in naar grootte. Onderstaande tabel maakt gebruik van dezelfde categorieën. Het lijkt erop dat in Gelderland de kleinere musea (tot bezoekers) ondervertegenwoordigd zijn, terwijl er juist meer middelgrote musea zijn ( bezoekers) 8. Bezoek musea onderverdeeld naar aantal bezoekers Gelderland Nederland < % 31% % 32% % 17% % 9% % 5% > % 6% Bron: Gelders Erfgoed inventarisatie van bezoekersaantallen en CBS Musea; grootte/klasse, bezoekersaantallen en personeel per provincie, Totaal bezoek musea De Gelderse Musea trokken in 2011 in totaal ongeveer 3,7 miljoen bezoekers 9. De musea in de top 10 van Gelderland verwelkomen in totaal circa 1,9 miljoen bezoekers (53% van het totaal). Collectie Gelderland-musea Vanaf 1999 kunnen Gelderse Musea zich aansluiten bij Collectie Gelderland en hiermee hun collectie via digitaal ontsluiten voor geïnteresseerden. In onderstaande grafieken wordt de ontwikkeling van het fysieke bezoek aan de deelnemende Gelderse musea 10 afgezet tegen de ontwikkeling van het bezoek aan de niet-deelnemende Gelderse musea In de periode is het fysieke bezoek aan Gelderse musea die niet deelnemen aan Collectie Gelderland met 20% gestegen (2011 indexcijfer 120). Het fysieke bezoek aan de Collectie Gelderlandmusea is duidelijk sterker gestegen. Het Flipje- en Streekmuseum Tiel verwelkomde in % meer bezoekers dan in 2001 en Museum Elisabeth Weeshuis ontving 155% meer bezoekers. Het bezoek aan het Stadskasteel Zaltbommel (Maarten van Rossummuseum) laat in de periode behoorlijk wat schommelingen zien, de sterke daling in heeft te maken met een ingrijpende verbouwing van het museum. Uiteindelijk ontving het museum in % meer bezoekers dan in Bezoek Collectie Gelderland-musea en overige musea, periode op basis van indexcijfers (2001 = 100) Flipje en Streekmuseum Tiel Stadskasteel Zaltbommel Museum Elisabeth Weeshuis Niet-Collectie Gelderlandmusea Bezoek Collectie Gelderland-musea en overige musea, periode op basis van indexcijfers (2003 = 100) Historisch Museum Arnhem Huis Bergh Museum Het Valkhof Museum voor Moderne Kunst Nederlands Bakkerijmuseum Het Warme Land Niet-Collectie Gelderlandmusea 8 Doordat niet alle musea de bezoekersaantallen voor 2011 hebben aangeleverd zou de verhouding voor Gelderland in werkelijkheid anders kunnen zijn. 9 Voor de musea waarvan de bezoekersaantallen van 2011 niet aangeleverd zijn is het laatst bekende bezoekersaantal genomen om het totaal voor 2011 te berekenen. 10 De analyse heeft betrekking op de musea die zich in de periode bij Collectie Gelderland hebben aangesloten.

7 In 2003 heeft zich wederom een aantal musea aangesloten bij Collectie Gelderland. De niet- Collectie Gelderland-musea ontvingen in % (2011 indexcijfer 111) meer bezoekers dan in Het bezoek aan de Collectie Gelderlandmusea ontwikkelde zich positiever: Nederlands Bakkerijmuseum Het Warme land ontving in % meer bezoekers dan in 2003, Huis Bergh +63%, Museum het Valkhof +51%, Historisch Museum Arnhem +45% en het Museum voor Moderne Kunst +13% In 2004 heeft Slot Loevestein zich aangesloten bij Collectie Gelderland. Na een aanvankelijke daling van het bezoek in 2005, ontwikkelde het fysieke bezoek aan het museum zich positief (in % t.o.v. 2004). De niet-collectie Gelderlandmusea zagen het bezoek in dezelfde periode dalen met 4%. Bestedingen museumbezoeker Het Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO) 11 geeft inzicht in de gemiddelde bestedingen tijdens een museumbezoek in Nederland. Gemiddeld wordt tijdens een museumbezoek in 2010/2011 7,70 euro besteed. Hiervan wordt 4,04 euro uitgegeven aan toegangsprijzen, deelnamekosten, huurprijzen en dergelijke, 2,23 euro aan consumpties, 88 cent aan uitgaven in winkels en 54 cent aan overige kosten. Uitgaande van 3,7 miljoen bezoekers betekent dit dat de bezoekers van de Gelderse musea in 2011 ruim 28 miljoen euro uitgegeven 12 hebben aan hun museumbezoek. Vaak worden tijdens een dagje uit meerdere activiteiten gecombineerd. Denk daarbij aan het combineren van museumbezoek met een paar uurtjes winkelen in de binnenstad of het uit eten gaan in een restaurant. Of het combineren van een sportieve activiteit met een bezoek aan een museum op de route. Als culturele activiteiten ondernomen worden in combinatie met een andere vrijetijdsactiviteit, worden ze vaak gecombineerd met activiteiten uit de categorie uitgaan (69%), buitenrecreatie (29%) of recreatief winkelen (27%). Gemiddeld besteden Nederlanders 18,59 euro aan uitgaan (bijvoorbeeld bezoek restaurant, café of terrasje), 3,10 euro aan buitenrecreatieve activiteiten (zoals wandelen en fietsen) en 33,73 euro aan recreatief winkelen. Virtueel bezoek Websites musea Ongeveer één op de zeven Gelderse Musea heeft voor 2011 het aantal websitebezoekers aangeleverd. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de organisaties met de meeste virtuele bezoekers 13. Gemiddeld bezoeken de virtuele bezoekers 4,5 pagina s van de website per bezoek. Top 10 websitebezoek 2011 bezoekers pageviews 1 Kröller-Müller Museum Geldersch Landschap & Geldersche Kasteelen 3 Kasteel Middachten Nederlands Bakkerijmuseum Het Warme Land 5 Afrika Museum Nederlands Tegelmuseum Museum voor Moderne Kunst CODA Museum Natuurmuseum Nijmegen e.o Huis Bergh Collectieve websites De website werd in 2011 in totaal keer bezocht door unieke bezoekers. In totaal werden pagina s bekeken wat neerkomt op 5,3 pagina s per bezoek. In 2011 werd in totaal keer bezocht door unieke bezoekers (unieke IP-adressen). Tijdens bezoeken zijn in totaal ruim 8,9 miljoen pagina s bekeken, dit komt neer op bijna 27 pagina s per bezoek. De specifieke museum -pagina s zijn bijna 1,4 miljoen keer bekeken. Onderstaande tabel geeft een overzicht (top 10) van de Collectie Gelderland-musea die de meeste pageviews hebben op Top 10 pageviews musea op CODA Museum Slot Loevestein Stadsmuseum Harderwijk Stadskasteel Zaltbommel Historisch Museum Ede Liemers Museum Huis Bergh Flipje- en Streekmuseum Tiel Nederlands Tegelmuseum Stedelijk Museum Zutphen/Henriette Polak NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek Basisrapport 2010/2011, Aanname die daarbij gedaan is, is dat het bestedingspatroon van de bezoekers van de Gelderse Musea niet afwijkt van dat van de gemiddelde binnenlandse museumbezoeker. Er is geen rekening gehouden met een afwijkend bestedingspatroon van internationale bezoekers. 13 Wellicht zijn er websites van Gelderse musea die meer bezoek trekken, maar die aantallen zijn niet aangeleverd.

8 bezoekersaantallen gelderse musea Meten en vastleggen in musea Naast het meten van het fysieke en virtuele bezoek kan het zinvol zijn aanvullende indicatoren te formuleren die inzicht geven in het behalen van museumdoelstellingen of die het mogelijk maken de prestaties van een museum met andere musea te vergelijken 14. Hieronder leest u een aantal meetpunten waarvan u, bijvoorbeeld voor een jaarverslag, gebruik kunt maken. De bezoeker - bezoekcijfers per week, maand, jaar - er kan bijvoorbeeld onderscheid gemaakt worden tussen volwassenen, jongeren, bezoekers met een museumjaarkaart, scholen, donateurs, groepsbezoek - aantal scholen, aantal leerlingen bereikt - welke specifieke doelgroepen zijn met bepaalde exposities/activiteiten bereikt? - aantal virtuele bezoekers - zowel op de eigen website als op websites waar musea in participeren, zoals mijngelderland.nl en collectiegelderland.nl - aantal volgers op Twitter, aantal likes op Facebook Het museum - aantal tentoonstellingen per jaar - aantal evenementen, activiteiten, themadagen - deelname open monumentendag (ja/nee), museumweekend (ja/nee) Informatie delen - aantal informatieaanvragen van particulieren - aantal informatieaanvragen ten behoeve van onderzoek - activiteiten om onderzoek naar collectie te faciliteren, bijvoorbeeld via eigen website, collectiegelderland.nl of erfgoedportal - aantal (eigen) publicaties - aantal lezingen - aantal lessen op scholen verzorgd Samenwerken - met welke musea is samengewerkt - met welke culturele organisaties (zoals archief, historische vereniging, bibliotheek, et cetera) is samengewerkt - met welke andere partijen (zoals ouderenorganisaties, onderwijs, et cetera) is er samengewerkt De collectie - meetpunten ten aanzien van collectievorming (verzamelbeleid, afstotingsbeleid, gerichte aankopen/accepteren schenkingen) - meetbare resultaten vooruitgang conditie collectie, gegevens over deelcollecties via de Collectiewacht van Gelders Erfgoed - meetpunten ten aanzien van een collectieregistratie, digitalisering, bewaaromstandigheden en dergelijke (zie MUSIP-rapportage), openbaar maken van informatie via internet, bijvoorbeeld via Collectie Gelderland - meetpunten ten aanzien van onderzoek door museum/deskundigen, bijvoorbeeld ten behoeve van een te organiseren tentoonstelling Promotie en publiciteit - oplage nieuwsbrief/tijdschrift - aantal verzonden persberichten - aantal advertenties, banners, et cetera - aantal perspublicaties, vrije publiciteit/ advertentiewaarde perspublicaties Algemeen - meetpunten ten aanzien van veiligheid (publiek, medewerkers, gebouw en collectie) - meetpunten ten aanzien van museumbeleid: Nederlands Museumregister, gedragslijn museale beroepsethiek - aantal vaste krachten - aantal vrijwilligers - aantal vrienden/donateurs - lid museumvereniging (ja/nee) - lid ondernemersvereniging (ja/nee) - lid serviceclub: Lions Club, Rotary, en dergelijke (ja/nee) 14 Om te kunnen vergelijken met andere musea moet wel op een uniforme manier gemeten worden.

Erfgoed Gelderland. Kent u de andere 175 leden? Een kleine test!

Erfgoed Gelderland. Kent u de andere 175 leden? Een kleine test! Erfgoed Gelderland Kent u de andere 175 leden? Een kleine test! 1. Welk kasteel is dit? A Kasteel Hernen B De Cannenburch 2. Van welke dichter aan wie een nieuw museum is gewijd is deze tekst? A Staring

Nadere informatie

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapportage 2010/2011 Samenvatting Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapportage 2010/2011 Samenvatting Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapportage 2010/2011 Samenvatting Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Research Department NBTC Juli, 2011 Dit hoofdstuk gaat in

Nadere informatie

webwinkel. mijngelderland.nl E-commerce voor samenwerkende erfgoedinstellingen

webwinkel. mijngelderland.nl E-commerce voor samenwerkende erfgoedinstellingen webwinkel. mijngelderland.nl E-commerce voor samenwerkende erfgoedinstellingen MUSEUMWEBSHOPS.NL E-commerce integreert met de hele organisatie MUSEUM WINKEL MUSEUM WEBWINKEL IDENTITEIT SPIRITUALITEIT TENTOONSTELLING

Nadere informatie

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapport 2015/2016: Resultaten Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapport 2015/2016: Resultaten Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapport 2015/2016: Resultaten Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Den Haag, juli 2016 Aanleiding & doel onderzoek Per jaar komen

Nadere informatie

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2010

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2010 April 2011 ugu Toeristisch bezoek aan in 2010 Al zeven jaar doet mee aan Toeristisch bezoek aan steden, onderdeel van het Continu Vakantie Onderzoek (CVO). Het CVO is een panelonderzoek waarbij Nederlanders

Nadere informatie

Opmerking bij driejaarsgemiddelden Continu Vakantie Onderzoek (CVO)

Opmerking bij driejaarsgemiddelden Continu Vakantie Onderzoek (CVO) Opmerking bij driejaarsgemiddelden Continu Vakantie Onderzoek (CVO) Bij de interpretatie van de uitkomsten van het CVO moet men er rekening mee houden dat een steekproef geen exacte uitkomsten oplevert,

Nadere informatie

Herinneringstoerisme Gelderland 40-44-45

Herinneringstoerisme Gelderland 40-44-45 Herinneringstoerisme Gelderland 40-44-45 Herinneringstoerisme Bevrijdingstoerisme? Slagveldtoerisme? Kernteam Marc Wingens Jurriaan de Mol Victoria van Krieken Joost Rosendaal Werkwijze Inventarisatie

Nadere informatie

Vraag 1a. Wat is de hoofdstad van Gelderland? ... Vraag 1b. Wat is de grootste stad in Gelderland? Vraag 1c. Wat is de Veluwe?

Vraag 1a. Wat is de hoofdstad van Gelderland? ... Vraag 1b. Wat is de grootste stad in Gelderland? Vraag 1c. Wat is de Veluwe? Naam: _ GELDERLAND BOS EN WATER Gelderland is een provincie in Midden-Nederland en is de grootste provincie van Nederland. Arnhem is de hoofdstad van de provincie. Nijmegen is de grootste stad. Gelderland

Nadere informatie

Programma 9 december jaar Erfgoed Gelderland

Programma 9 december jaar Erfgoed Gelderland Programma 9 december 2017 60 jaar Erfgoed Gelderland Programma 12.00-13.00 uur: Ontvangst Lopende lunch bezoeken en beleven 13.00-13.40 uur: Plenair Welkom door dagvoorzitter René Arendsen Marc Wingens

Nadere informatie

JAARVERSLAG Bezoekcijfers. Totaal aantal bezoeken Van Gogh Museum De Mesdag Collectie Bibliotheek & Documentatie 429

JAARVERSLAG Bezoekcijfers. Totaal aantal bezoeken Van Gogh Museum De Mesdag Collectie Bibliotheek & Documentatie 429 1 Bezoekcijfers Totaal aantal bezoeken 2015 Van Gogh Museum 1.908.744 De Mesdag Collectie 15.743 Bibliotheek & Documentatie 429 2 Bezoekersrecord Het Van Gogh Museum sluit het jubileumjaar 2015 af met

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014. Bezoekcijfers. Totaal aantal bezoeken 2014. Van Gogh Museum 1.608.849 De Mesdag Collectie 8.076 Bibliotheek en Documentatie 371

JAARVERSLAG 2014. Bezoekcijfers. Totaal aantal bezoeken 2014. Van Gogh Museum 1.608.849 De Mesdag Collectie 8.076 Bibliotheek en Documentatie 371 1 Bezoekcijfers Totaal aantal bezoeken 2014 Van Gogh Museum 1.608.849 De Mesdag Collectie 8.076 Bibliotheek en Documentatie 371 2 De bezoekers Met een top aantal bezoekers, een spectaculair vormgegeven

Nadere informatie

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2008

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2008 Augustus 2009 ugu Feitenblad 2009/1b Toeristisch bezoek aan in 2008 Sinds vijf jaar doet mee aan het Continu Vakantie Onderzoek (CVO), een samenwerking tussen het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Nadere informatie

Cultuur in cijfers Leiden 2011

Cultuur in cijfers Leiden 2011 Maart 2011 Cultuur in cijfers Leiden 2011 Leiden is een historische stad met een breed aanbod aan culturele voorzieningen. Zo is de oudste schouwburg van het land hier te vinden, zijn de musea flinke publiekstrekkers,

Nadere informatie

De Gelderse erfgoedmonitor Data als instrument voor in- én externe communicatie. in opdracht van Gelders Erfgoed

De Gelderse erfgoedmonitor Data als instrument voor in- én externe communicatie. in opdracht van Gelders Erfgoed De Gelderse erfgoedmonitor Data als instrument voor in- én externe communicatie in opdracht van Gelders Erfgoed Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Musea 5 1.1. Aanbod en aantal bezoeken 6 1.2. Economische betekenis

Nadere informatie

Arnhemse Binnenstad Index 2017

Arnhemse Binnenstad Index 2017 2017 Arnhemse Binnenstad Index 2017 Platform Binnenstad Arnhem;Sami Kors Platform Binnenstad Arnhem 1-1-2017 2013 STADSKWALITEIT 99.9 101.1 101.7 102.2 104 VERDIENVERMOGEN.1 103.3 109.2 132.3 166.5 BEREIKBAARHEID

Nadere informatie

Romeinse activiteiten rond de limes. Exposities, lezingen, workshops, RoMeincraft en andere leuke activiteiten!

Romeinse activiteiten rond de limes. Exposities, lezingen, workshops, RoMeincraft en andere leuke activiteiten! Romeinse activiteiten rond de limes Exposities, lezingen, workshops, RoMeincraft en andere leuke activiteiten! De Oudste Grens van Gelderland 28 april t/m 31 oktober 2018 De Oudste Grens van Gelderland

Nadere informatie

Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2014. Gelderland

Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2014. Gelderland Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2014 Gelderland Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland - 1 - De uitvoering van de PWE 2014 vond plaats in opdracht van de onderstaande instanties: Gemeenten

Nadere informatie

Romeinse activiteiten rond de limes. Exposities, lezingen, workshops, RoMeincraft en andere leuke activiteiten!

Romeinse activiteiten rond de limes. Exposities, lezingen, workshops, RoMeincraft en andere leuke activiteiten! Romeinse activiteiten rond de limes Exposities, lezingen, workshops, RoMeincraft en andere leuke activiteiten! De Oudste Grens van Gelderland 28 april t/m 31 oktober 2018 De Oudste Grens van Gelderland

Nadere informatie

ContinuVrijeTijdsonderzoek (CVTO) 2015 Tussentijdse rapportage jaarmeting

ContinuVrijeTijdsonderzoek (CVTO) 2015 Tussentijdse rapportage jaarmeting ContinuVrijeTijdsonderzoek (CVTO) 2015 Tussentijdse rapportage jaarmeting Inzicht in participatie en frequentie van het uithuizige vrijetijdsgedrag van Nederlanders NBTC-NIPO Research Postadres Postbus

Nadere informatie

Dagrecreatie en verblijf in Overijssel (binnenlands) Feiten & cijfers

Dagrecreatie en verblijf in Overijssel (binnenlands) Feiten & cijfers Dagrecreatie en verblijf in Overijssel (binnenlands) Feiten & cijfers 2009-2014 Inleiding Deze rapportage geeft meer inzicht in de ontwikkelingen in de Overijsselse vrijetijdssector. In het bijzonder wordt

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, januari 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, januari 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, januari 2018 WW in Gelderland in januari licht gestegen In januari steeg de WW in Gelderland met 1,7% tot 37.520 uitkeringen. Dat betekent echter geen einde van de

Nadere informatie

Sport als cultureel erfgoed. Inventarisatie-onderzoek sportarchieven in Nederland (2000) Stichting de Sportwereld en Diopter

Sport als cultureel erfgoed. Inventarisatie-onderzoek sportarchieven in Nederland (2000) Stichting de Sportwereld en Diopter Wilfred van Buuren Sport als cultureel erfgoed. Inventarisatie-onderzoek sportarchieven in Nederland (2000) Stichting de Sportwereld en Diopter Conclusies: Er worden veel sportarchieven bewaard* Slechte

Nadere informatie

Trends en ontwikkeling in (cultuur) toerisme. Evelien Jonker - projectleider NBTC-NIPO Research

Trends en ontwikkeling in (cultuur) toerisme. Evelien Jonker - projectleider NBTC-NIPO Research Trends en ontwikkeling in (cultuur) toerisme Evelien Jonker - projectleider NBTC-NIPO Research Inkomend versus binnenlands (cultuur) toerisme 2 Binnenlandse (cultuur) toerisme 3 Binnenlands toerisme ontwikkeling

Nadere informatie

Toeristisch bezoek aan Leiden 2006-2014

Toeristisch bezoek aan Leiden 2006-2014 Beleidsonderzoek & Analyse BOA Feitenblad draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming Toeristisch bezoek aan Leiden 2006-2014 1. Inleiding Al vele jaren laat Leiden het onderdeel Toeristisch

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, april 2019

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, april 2019 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, april 2019 Aantal WW-uitkeringen in Gelderland sterk gedaald In april is het aantal WW-uitkeringen in Gelderland opnieuw gedaald. Eind april waren er minder uitkeringen

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 Regionaal archief en Open monumentdagen

Hoofdstuk 18 Regionaal archief en Open monumentdagen Hoofdstuk 18 Regionaal archief en Open monumentdagen Samenvatting Regionaal Archief Leiden Eén op de vijf Leidenaren heeft het afgelopen jaar informatie gezocht over de geschiedenis van Leiden en omgeving

Nadere informatie

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2009

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2009 April 2010 ugu Toeristisch bezoek aan in 2009 Al zes jaar doet mee aan het Continu Vakantie Onderzoek (CVO), een samenwerking tussen het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen en TNS- NIPO: NBTC-NIPO

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, maart 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, maart 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, maart 2017 In Gelderland daalt WW vooral in de bouw In maart is het aantal WW uitkeringen in Gelderland met 285 afgenomen tot 48.253. De WW daalde daarmee over de afgelopen

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, juni 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, juni 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, juni 2017 WW-uitkeringen laagopgeleiden in Gelderland ruim kwart lager dan geleden Het aantal lopende WW-uitkeringen in Gelderland daalt in juni verder. Ook laagopgeleiden

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, november 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, november 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, november 2017 Aantal WW-uitkeringen in Gelderland opnieuw gedaald Eind november verstrekte UWV in Gelderland 37.910 WW-uitkeringen. Daarmee zet de dalende lijn van

Nadere informatie

Zicht op de Gelderse koopmarkt

Zicht op de Gelderse koopmarkt Zicht op de Gelderse koopmarkt Cijfers ontwikkelingen op de koopmarkt tweede helft 217 In maart 218 is de Gelderse woningmarktmonitor geactualiseerd met de laatste cijfers over de koopmarkt. Waar stijgen

Nadere informatie

Regiomonitor Overijssel. Kengetallenonderzoek 2015

Regiomonitor Overijssel. Kengetallenonderzoek 2015 Regiomonitor Kengetallenonderzoek 2015 Regiomonitor Kengetallenonderzoek 2015 4 Inhoud Inhoud 1 Inleiding 6 Regiomonitor 6 Werkwijze 6 2 Dagrecreatie 8 Ondernomen activiteiten 8 Bestedingen tijdens activiteiten

Nadere informatie

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum 1 Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum Dames en heren, Meneer Mackay, beste Eric, De Veluwe, een icoon van de Nederlandse natuur.

Nadere informatie

Inleiding. Colofon. Uitgave Gelders Erfgoed Postbus 4040 7200 BA Zutphen info@gelderserfgoed.nl www.gelderserfgoed.nl

Inleiding. Colofon. Uitgave Gelders Erfgoed Postbus 4040 7200 BA Zutphen info@gelderserfgoed.nl www.gelderserfgoed.nl FEITEN EN CIJFERS 2012 Inleiding Voor u ligt het rapport Erfgoed in Gelderland, feiten en cijfers 2012. In deze uitgave van Gelders Erfgoed vindt u veel interessante feiten en cijfers over erfgoed. Erfgoed

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, april 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, april 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, april 2016 Meer kansen op Gelderse arbeidsmarkt In april is het aantal WW-uitkeringen in Gelderland met 2,7 procent gedaald tot 55.016. Dat zijn er 1.543 minder dan

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, november 2015

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, november 2015 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, november 2015 Daling WW hapert in Gelderland Minder WW-uitkeringen dan, maar wel meer dan e Eind november 2015 telde Gelderland 51.800 WW-uitkeringen. Dat zijn er 850

Nadere informatie

BOA draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming

BOA draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming Beleidsonderzoek & Analyse BOA draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming Feitenblad Toeristisch bezoek aan Leiden 2007-2015 1. Inleiding Al vele jaren laat Leiden het onderdeel Toeristisch

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 FAD Cuijks Historisch Informatie Centrum

Jaarverslag 2017 FAD Cuijks Historisch Informatie Centrum Jaarverslag 2017 FAD Cuijks Historisch Informatie Centrum Verbouwing en inrichting gebouw Het jaar 2017 kenmerkte zich vooral door de ingrijpende verbouwing en inrichting van het mooie pand in de Kerkstraat.

Nadere informatie

Kerkplein 12, 6581 AC Malden Telefoon: 024-3584196 KvK: 0910.7015 OBnr: 8133.42.739.B01 JAARVERSLAG 2012. Stichting Accordeonmuseum De Muse

Kerkplein 12, 6581 AC Malden Telefoon: 024-3584196 KvK: 0910.7015 OBnr: 8133.42.739.B01 JAARVERSLAG 2012. Stichting Accordeonmuseum De Muse Kerkplein 12, 6581 AC Malden Telefoon: 024-3584196 KvK: 0910.7015 OBnr: 8133.42.739.B01 JAARVERSLAG 2012 Stichting Accordeonmuseum De Muse H.I.Kuik 1-9-2013 JAARVERSLAG 2012 Stichting Accordeonmuseum De

Nadere informatie

Analyse ontwikkeling leerlingaantallen

Analyse ontwikkeling leerlingaantallen Analyse ontwikkeling leerlingaantallen Naar aanleiding van de 1 oktobertelling 2014 heeft VGS Adivio weer een korte analyse uitgevoerd waarbij onderzocht is in hoeverre de leerlingaantallen onderhevig

Nadere informatie

PUBLIEKSVERBREDING IN DE GELDERSE MUSEA

PUBLIEKSVERBREDING IN DE GELDERSE MUSEA PUBLIEKSVERBREDING IN DE GELDERSE MUSEA Letty Ranshuysen Anna Elffers i.s.m Dorine Stijkel Rotterdam Maart 2004 INHOUDSOPGAVE INLEIDING 3 Centrale onderzoeksvragen en onderzoeksmethoden Leeswijzer 3 5

Nadere informatie

Overzichtsrapport SER Gelderland

Overzichtsrapport SER Gelderland Overzichtsrapport SER Onderwijs: MBO In opdracht van SER September 2008 Drs. J.D. Gardenier L.T. Schudde CAB Martinikerkhof 30 9712 JH Groningen 050-3115113 cab@cabgroningen.nl www.cabgroningen.nl 1 Onderwijs:

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, februari 2019

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, februari 2019 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, februari 2019 Aantal WW-uitkeringen neemt weer af in Gelderland In Gelderland is het aantal WW-uitkeringen in februari gedaald tot iets boven de 29.600. Daarmee wordt

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, december 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, december 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, december 2018 WW in Gelderland 23 procent gedaald in 2018 In 2018 daalde het aantal WW-uitkeringen in Gelderland met 23% tot onder de 28.600. Dat is een sterkere daling

Nadere informatie

Gelderse Aanval op de Uitval Cijfers over voortijdig schoolverlaten in de Gelderse regio s

Gelderse Aanval op de Uitval Cijfers over voortijdig schoolverlaten in de Gelderse regio s Gelderse Aanval op de Uitval Cijfers over voortijdig schoolverlaten in de Gelderse regio s Jorike Smeitnk Wilmie van der Kuil November 2009 Rapport 08-0734c l JorSm-av l 01 Inhoud Leeswijzer... 5 1. Algemeen

Nadere informatie

Gelderland levert je mooie streken. Geldersestreken2016

Gelderland levert je mooie streken. Geldersestreken2016 Gelderland levert je mooie streken Geldersestreken2016 Wat doen we? Het bezoek aan de Gelderse streken (Veluwe, Achterhoek, regio Arnhem Nijmegen en Rivierenland) in zijn geheel bevorderen: meer toeristen

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, mei 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, mei 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, mei 2017 WW daalt in Gelderland sterker dan landelijk In mei is het aantal WW uitkeringen in Gelderland met 2.040 verder afgenomen tot 44.486. Dat is 4,4% minder dan

Nadere informatie

Hoofdstuk 23. Stadsbezoek

Hoofdstuk 23. Stadsbezoek Hoofdstuk 23. Stadsbezoek Samenvatting De stad Leiden is onlosmakelijk verbonden met zijn historische kern. Bijna zeven op de tien Leidenaren wandelt wel eens rond om van hiervan te genieten. Zij vinden

Nadere informatie

Bijlage B Sport en cultuur. Annet Tiessen-Raaphorst Andries van den Broek

Bijlage B Sport en cultuur. Annet Tiessen-Raaphorst Andries van den Broek Bijlage B Sport en cultuur Annet Tiessen-Raaphorst Andries van den Broek Ter toelichting Deze bijlage bevat beschrijvende tabellen van de deelname aan diverse specifieke vormen van cultuurbezoek en cultuurbeoefening

Nadere informatie

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing. Netwerkkaart 24 Cultureel erfgoed

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing. Netwerkkaart 24 Cultureel erfgoed Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing Netwerkkaart 24 Cultureel erfgoed 24 Cultureel erfgoed versie 2015 Crisistypen bedreiging van cultureel erfgoed door rampen, onlusten, bezettingen, aanslagen

Nadere informatie

BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands baksteen en dakpanmuseum

BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands baksteen en dakpanmuseum DE BASTEI Natuurmuseum, Nijmegen Van klei tot baksteen STIENEO Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Geschiedenis ontwikkeling baksteenindustrie in beeld BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 INHOUD

Jaarverslag 2016 INHOUD Jaarverslag 2016 Inhoud INLEIDING VERBINDEN Coöperatie 4 Gelderse Landdag 5 BORGEN Advisering 6 Scholing 7 Open-up! Vanuit het unieke verhaal 8 BEWAREN Collectiewacht 9 Collectie Gelderland 10 BELEVEN

Nadere informatie

VERBLIJFSTOERISME TOERISTISCHE GASTEN IN WEST-BRABANT

VERBLIJFSTOERISME TOERISTISCHE GASTEN IN WEST-BRABANT VERBLIJFSTOERISME HERKOMST 0- % NOORD 8- - -6 - was dit nagenoeg gelijk, waarbij 9% OOST 0% VAKANTIE OP VASTE STANDPLAATS iets minder mensen uit West-Nederland 6%) kwamen en iets meer toeristen uit Zuid-Nederland

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, december 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, december 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, december 2016 WW Gelderland eind 2016 lager dan verwacht In 2016 hoefden minder mensen een beroep te doen op de WW. De provincie Gelderland telt eind 2016 nog 48.287

Nadere informatie

Erfgoed Gelderland. Ledenraadsvergadering Coöperatie Erfgoed Gelderland 2 november uur

Erfgoed Gelderland. Ledenraadsvergadering Coöperatie Erfgoed Gelderland 2 november uur Erfgoed Gelderland Ledenraadsvergadering Coöperatie Erfgoed Gelderland 2 november 2018 10.00 12.00 uur 1. Welkom en vaststellen agenda 2. Mededelingen en voorstellen leden 3. Notulen 23-04-2018 4. Stand

Nadere informatie

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs Bijlage 2 Aanvraag Cultuureducatie met Kwaliteit in het Primair Onderwijs 2013 2016 Opgesteld door Cultura in samenwerking met de en besproken met Fonds Cultuurparticipatie. Lokale Situatie en context

Nadere informatie

Kwantitatieve gegevens monitoring vrijetijdseconomie Noord-Brabant

Kwantitatieve gegevens monitoring vrijetijdseconomie Noord-Brabant Kwantitatieve gegevens monitoring vrijetijdseconomie Noord-Brabant Bureau voor Ruimte 8i Vrije Tijd, 2018 A. Alle vakanties Vakanties van binnenlandse (Nederlandse) gasten, zowel toeristisch als op vaste

Nadere informatie

Monitoring Sail Kampen 2014. basisdashboard

Monitoring Sail Kampen 2014. basisdashboard Monitoring Sail Kampen 2014 basisdashboard Onderdelen Bezoekersaantallen Sponsoren Communicatiemiddelen IJsseldelta Marketing Werkgelegenheid Publiciteitsbereik- en waarde online en offline SEO campagne

Nadere informatie

Stichtingenoverzicht OCW

Stichtingenoverzicht OCW Stichtingenoverzicht OCW Naam opgerichte rechtspersoon Jaar oprichting Betrokkenheid Rijk bij oprichting 1) oprichten 2) mede oprichten 3) doen oprichten Financiele relatie: begrotings artikel Bestuurlijke

Nadere informatie

Vijfde Nationale Museumweek verbindt nieuwe bezoekers Overleg Nationale Museumweek 8 maart 2019

Vijfde Nationale Museumweek verbindt nieuwe bezoekers Overleg Nationale Museumweek 8 maart 2019 Vijfde Nationale Museumweek verbindt nieuwe bezoekers Overleg Nationale Museumweek 8 maart 2019 /Bestaansrecht\ In deze snel veranderende samenleving vertellen musea verhalen die niet vergeten mogen worden.

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 INHOUD

Jaarverslag 2015 INHOUD Jaarverslag 2015 Inhoud INLEIDING VERBINDEN Netwerken 4 Bijeenkomsten 5 Partners 6 BORGEN Advisering 7 CultuurCollege 8 BEWAREN Collectiewacht 9 Digitaal tafelen 10 Oral History 11 BELEVEN Erfgoedfestival

Nadere informatie

Maatschappij en Musea; de maatschappelijke betekenis van musea (voortgang)

Maatschappij en Musea; de maatschappelijke betekenis van musea (voortgang) Maatschappij en Musea; de maatschappelijke betekenis van musea (voortgang) Algemene Ledenvergadering 31 januari 2011 Bert Boer, hoofd Marketing & Communicatie Opbouw 1. Kader: 1. Model positie maatschappelijke

Nadere informatie

Toeristisch bezoek aan steden 2009

Toeristisch bezoek aan steden 2009 Toeristisch bezoek aan steden 2009 april 2010 Bestemd voor: participanten Grote Bickersstraat 74 Postbus 247 1000 AE Amsterdam T (020) 522 57 89 I www.nbtcniporesearch.nl Alle in dit document vermelde

Nadere informatie

Monitor Toerisme en Recreatie Flevoland 2014. Samenvatting economische effectberekening, cijfers 2013

Monitor Toerisme en Recreatie Flevoland 2014. Samenvatting economische effectberekening, cijfers 2013 Monitor Toerisme en Recreatie Flevoland 2014 Samenvatting economische effectberekening, cijfers 2013 MONITOR TOERISME EN RECREATIE FLEVOLAND 2014 2 Monitor Toerisme en Recreatie Aanleiding en doel Deze

Nadere informatie

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing Kaart 24 - Cultureel erfgoed 24 Cultureel erfgoed Versie april 2012 crisistypen bedreiging van cultureel erfgoed door rampen, onlusten, bezettingen, aanslagen

Nadere informatie

Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2016 Gelderland Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland

Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2016 Gelderland Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2016 Gelderland Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland - 1 - De uitvoering van de PWE 2016 vond plaats in opdracht van de onderstaande instanties: Gemeenten

Nadere informatie

Vakanties van Nederlanders in Zuid-Holland. ContinuVakantieOnderzoek

Vakanties van Nederlanders in Zuid-Holland. ContinuVakantieOnderzoek Vakanties van Nederlanders in Zuid-Holland ContinuVakantieOnderzoek NBTC-NIPO Research Postadres Postbus 63470 50 JL Den Haag Bezoekadres Prinses Catharina Amaliastraat 5, Den Haag Grote Bickersstraat

Nadere informatie

SAMENVATTING MONITOR VRIJETIJDSECONOMIE RIVIERENLAND 2014

SAMENVATTING MONITOR VRIJETIJDSECONOMIE RIVIERENLAND 2014 SAMENVATTING MONITOR VRIJETIJDSECONOMIE RIVIERENLAND 2014 In 2015 heeft het Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland, in opdracht van Regio Rivierenland, de Monitor Vrijetijdseconomie over 2014 laten

Nadere informatie

KOERS VAN CODA

KOERS VAN CODA KOERS VAN CODA 2017-2020 CODA ontvangt per maand 60.000 bezoekers:maatschappelijk ondernemer van formaat CODA Cultuurhuis van Apeldoorn Centrale toegang voor de (culturele) ontwikkeling van alle inwoners

Nadere informatie

Toeristisch-recreatieve monitor Regio Arnhem Nijmegen 2011 Economische betekenis sector anno 2011 en ontwikkeling 2009-2011

Toeristisch-recreatieve monitor Regio Arnhem Nijmegen 2011 Economische betekenis sector anno 2011 en ontwikkeling 2009-2011 Toeristisch-recreatieve monitor Regio Arnhem Nijmegen 2011 Economische betekenis sector anno 2011 en ontwikkeling 2009-2011 Rapportage in opdracht van Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen Mei

Nadere informatie

2014 Hoofdstuk 15. Programma Binnenstad Inleiding. Staat van Leiden

2014 Hoofdstuk 15. Programma Binnenstad Inleiding. Staat van Leiden Staat van Leiden 2014 Hoofdstuk 15 Programma Binnenstad 15.1 Inleiding Het programma Binnenstad werkt aan een steeds beter functionerende economie in de binnenstad en stelt in de uitvoering de bezoeker

Nadere informatie

PROGRAMMA LANDELIJKE NETWERK BIJEENKOMST 23 MAART 2017 DE GELDERLANDFABRIEK CULEMBORG

PROGRAMMA LANDELIJKE NETWERK BIJEENKOMST 23 MAART 2017 DE GELDERLANDFABRIEK CULEMBORG PROGRAMMA LANDELIJKE NETWERK BIJEENKOMST 23 MAART 2017 DE GELDERLANDFABRIEK CULEMBORG BLOKKENSCHEMA ZAAL HET PLEIN DE FLEX RESTAURANT 10:00 10:15 10:30 10:45 OPENINGSDANS (R)EVOLUTIE & LEZING HERMAN PLEIJ

Nadere informatie

Bijlage 2: toekenningen culturele basisinfrastructuur 2013-2016 naar regio (in ) REGIO NOORD REGIO OOST

Bijlage 2: toekenningen culturele basisinfrastructuur 2013-2016 naar regio (in ) REGIO NOORD REGIO OOST REGIO NOORD Tryater Leeuwarden Artikel 3.9. Algemeen theater 1.500.000 92.766-1.592.766 Noord Nederlands Toneel Groningen Artikel 3.9. Algemeen theater 2.500.000 154.942-2.654.942 Het Houten Huis Groningen

Nadere informatie

Bezoekcijfers. Totaal aantal bezoeken 2013. Van Gogh Museum 1.448.997 De Mesdag Collectie 8.815 Bibliotheek en Documentatie 415

Bezoekcijfers. Totaal aantal bezoeken 2013. Van Gogh Museum 1.448.997 De Mesdag Collectie 8.815 Bibliotheek en Documentatie 415 1 Bezoekcijfers Totaal aantal bezoeken 2013 Van Gogh Museum 1.448.997 De Mesdag Collectie 8.815 Bibliotheek en Documentatie 415 De bezoekcijfers van De Mesdag Collectie zijn op een andere wijze geregistreerd

Nadere informatie

Musea in Nederland 2016

Musea in Nederland 2016 Paper Musea in Nederland 2016 In samenwerking met Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Museumvereniging Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Auteur September 2017 CBS Paper, 1 Inhoud 1. Inleiding

Nadere informatie

Toeristisch bezoek aan Dordrecht

Toeristisch bezoek aan Dordrecht Toeristisch bezoek aan Dordrecht Besteding van toeristische bezoekers groeit naar meer dan 100 miljoen In 2010 zorgde het toeristisch bezoek in Dordrecht voor een economische spin-off van ruim 73 miljoen.

Nadere informatie

winkelruimte oost-nederland Overijssel en Gelderland

winkelruimte oost-nederland Overijssel en Gelderland Landelijke marktontwikkelingen Veel consumenten nemen een afwachtende houding aan. De economische vooruitzichten zijn immers niet goed en de dalende koopkracht zorgt ervoor dat klanten alleen maar langer

Nadere informatie

Boxmeer met 10 % per jaar. *Museum is in 2015 door verbouwing tot 24 mei gesloten

Boxmeer met 10 % per jaar. *Museum is in 2015 door verbouwing tot 24 mei gesloten Voortgangsrapportage: Ontmoet Middeleeuws erfgoed in de noordelijke Maasvallei Doelstelling indicatoren Omschrijving Indicator Resultaat Verbeteren kwaliteit woon- en leefomgeving Groei in aantal bezoekers

Nadere informatie

Kerncijfers toerisme Zeeland 2014

Kerncijfers toerisme Zeeland 2014 Kerncijfers toerisme Zeeland 214 Oriëntatiefase Informatiebronnen tijdens de oriëntatiefase van de se toerist in Zeeland (aantallen zijn gebaseerd op toeristische vakanties) 3 Rechtstreeks bij accommodatieverschaffer

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? In de begroting 2016 gaven wij aan dat de het ambities en doelen voor de provinciale kerntaak Cultuur en Erfgoed tot en met 2016 benoemd

Nadere informatie

BEZOEKERS WORDEN CONSUMENTEN CONSUMENTEN WORDEN BEZOEKERS. Amsterdam, 29 november 2013

BEZOEKERS WORDEN CONSUMENTEN CONSUMENTEN WORDEN BEZOEKERS. Amsterdam, 29 november 2013 BEZOEKERS WORDEN CONSUMENTEN CONSUMENTEN WORDEN BEZOEKERS Amsterdam, 29 november 2013 ONLINE RETAIL VOOR DE CULTURE SECTOR MIDDELEN VOOR CULTUREEL ONDERNEMERSCHAP LID VAN SHOPPING2020 _ WEBSHOPS VOOR CULTUURINSTELLINGEN

Nadere informatie

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2015 Streekmuseum het Admiraliteitshuis. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken

Overzicht ingevulde gegevens Museana 2015 Streekmuseum het Admiraliteitshuis. Organisatiegegevens. Bezoek. Entreeprijzen. Aantal bezoeken Overzicht ingevulde Museana 2015 Streekmuseum het Admiraliteitshuis Organisatie [A1] rechtsvorm [A2] hoofdfinancier [A3a] onderwerp [A3b] andere categorieën [A4] (deels) openluchtmuseum stichting gemeente

Nadere informatie

Beleidspunten Stichting Gispen Collectie 2015

Beleidspunten Stichting Gispen Collectie 2015 Beleidspunten Stichting Gispen Collectie 2015 Website & social media pagina s In 2015 wil de Stichting Gispen Collectie de informatie op de website verder uitbreiden door meer producten en catalogi aan

Nadere informatie

Voorwoord. Bel- en bevestigingsdagen. Let op! Juni - Juli - Augustus 2016. Tweemaandelijks Nieuwsblad van de

Voorwoord. Bel- en bevestigingsdagen. Let op! Juni - Juli - Augustus 2016. Tweemaandelijks Nieuwsblad van de Tweemaandelijks Nieuwsblad van de Juni - Juli - Augustus 2016 Voorwoord Een kort voorwoord omdat er weinig ruimte is. Er is weer van alles te doen de komende periode daarbij gaat het overigens deze keer

Nadere informatie

5. Notulen vaststelling jaarrekening 2015 en decharge

5. Notulen vaststelling jaarrekening 2015 en decharge FINANCIEEL JAARVERSLAG 2015 1. Balans per 31 december 2015 2. Winst- en verliesrekening over 2015 3. Specificatie exploitatiekosten 2015 4. Toelichting jaarrekening 2015 5. Notulen vaststelling jaarrekening

Nadere informatie

Toegankelijkheid en gastvrijheid voor minder mobiele bezoekers

Toegankelijkheid en gastvrijheid voor minder mobiele bezoekers Toegankelijkheid en gastvrijheid voor minder mobiele bezoekers MUSEA ANWB Museumcheck door ANWB Vrijwilligers ANWB Toegankelijkheid en gastvrijheid Museumcheck Inleiding De ANWB heeft de ambitie om haar

Nadere informatie

Age Stinissen September 2017

Age Stinissen September 2017 Age Stinissen September 2017 Inhoud Inhoud 2 Samenvatting 3 1. Inleiding 4 1.1 Aanleiding en doel van het onderzoek 4 2 De respons 6 3 De resultaten 8 3.1 Algemeen 8 3.2 Jongens en meisjes. 9 3.3 De Stadsdelen

Nadere informatie

RECREATIE EN TOERISME. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 4 e editie. Opzet en inhoud

RECREATIE EN TOERISME. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 4 e editie. Opzet en inhoud 4 e editie RECREATIE EN TOERISME 2018 Voorne PutteN Opzet en inhoud Recreatie en toerisme is voor Voorne- Putten een belangrijke bedrijfstak. De sector levert niet alleen een bijdrage aan de regionale

Nadere informatie

Kinderopvang in Arnhem

Kinderopvang in Arnhem Kinderopvang in Arnhem (cijfers 2015) Februari 2017 Onderzoek & Statistiek 1 Inhoudsopgave: 1. Kerncijfers kinderopvang in Arnhem 2. Inleiding 3. Ontwikkelingen in de kinderopvang 4. Cijfers over kinderen

Nadere informatie

Lezingzaal foyer begane grond: Associatie Culturele Marketing en Communicatie (ACMC)

Lezingzaal foyer begane grond: Associatie Culturele Marketing en Communicatie (ACMC) Lezingen Museum Vakdagen 2015, woensdag 27 mei Lezingzaal foyer begane grond: Associatie Culturele Marketing en Communicatie (ACMC) Tijd: 11.00 12.00 uur Instelling: VSB Fonds Onderwerp: Lancering resultaat

Nadere informatie

Raming economische spin-off VrijheidsmuseumWO2 in oprichting

Raming economische spin-off VrijheidsmuseumWO2 in oprichting ONDERZOEKSMEMORANDUM Raming economische spin-off VrijheidsmuseumWO2 in oprichting Inleiding In het kader van de discussie over de oprichting van het VrijheidsmuseumWO2 is er behoefte aan een indicatie

Nadere informatie

Overzichtsrapport SER Gelderland

Overzichtsrapport SER Gelderland Overzichtsrapport SER Gelderland Uitkeringen In opdracht van SER Gelderland September 2008 Drs. J.D. Gardenier L.T. Schudde CAB Martinikerkhof 30 9712 JH Groningen 050-3115113 cab@cabgroningen.nl www.cabgroningen.nl

Nadere informatie

Rapport BankGiro Loterij Cultuuronderzoek 10 juni Diede van Delft

Rapport BankGiro Loterij Cultuuronderzoek 10 juni Diede van Delft Rapport BankGiro Loterij Cultuuronderzoek 10 juni 2016 Diede van Delft Diede.vandelft@samr.nl 0683792609 Favoriete culturele uitstapjes + deze zomer ondernemen Museumbezoek over algemeen meest favoriete

Nadere informatie

Meest Gastvrije Stad 2010

Meest Gastvrije Stad 2010 Meest Gastvrije 200 Colofon Samensteller: Lennert Rietveld Van Spronsen partners horeca-advies Herenweg 83 2362 EJ Warmond T: 07-548867 E: lennertrietveld@spronsen.com W: www.spronsen.com In samenwerking

Nadere informatie

VTO-cultuurvragen. Pagina 1 van 12 Cultuurvragen uit VTO SCP/CBS

VTO-cultuurvragen. Pagina 1 van 12 Cultuurvragen uit VTO SCP/CBS VTO-cultuurvragen Onderstaand zijn de vraagformuleringen zoals gehanteerd in VTO2012 afgedrukt. De respondenten kregen een brief toegestuurd waarin ze uitgenodigd werden om de VTOenquête via het internet

Nadere informatie

Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2015 Gelderland Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland

Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2015 Gelderland Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2015 Gelderland Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland - 1 - De uitvoering van de PWE 2015 vond plaats in opdracht van de onderstaande instanties: Gemeenten

Nadere informatie

Bekendheid Overijsselse regio s. Rapportage meting 4 (december 2012)

Bekendheid Overijsselse regio s. Rapportage meting 4 (december 2012) Bekendheid Overijsselse regio s Rapportage meting 4 (december 202) NBTCNIPO Research Postadres Postbus 63470 2502 JL Den Haag Bezoekadres Prinses Catharina Amaliastraat 5, Den Haag Grote Bickersstraat

Nadere informatie

Bezoekersmanagementplan 2010-2015 investeren in beleving

Bezoekersmanagementplan 2010-2015 investeren in beleving Bezoekersmanagementplan 2010-2015 investeren in beleving Hoofdlijnen van beleid, doelstellingen en randvoorwaarden Vastgesteld 11 december 2009 1. Inleiding Het is voor het eerst dat de Stichting Het Nationale

Nadere informatie

Gelderse Museumdag : 22 oktober 2016 VERLEG JE GRENS! Versie 2, 29 maart 2016. Gelderse Museumdag 2016 Erfgoed Gelderland 1

Gelderse Museumdag : 22 oktober 2016 VERLEG JE GRENS! Versie 2, 29 maart 2016. Gelderse Museumdag 2016 Erfgoed Gelderland 1 Gelderse Museumdag : 22 oktober 2016 VERLEG JE GRENS! Versie 2, 29 maart 2016 Gelderse Museumdag 2016 Erfgoed Gelderland 1 Gelderse Museumdag 2016 1. Inleiding Uit de evaluatie van de Gelderse Museumdag

Nadere informatie

Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS. Waarde voor ondernemers POWERED BY

Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS. Waarde voor ondernemers POWERED BY Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS Waarde voor ondernemers POWERED BY Stop met adverteren met events bereik je meer! Hoe bereik ik nieuwe klanten voor mijn

Nadere informatie