Inleiding. Colofon. Uitgave Gelders Erfgoed Postbus BA Zutphen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding. Colofon. Uitgave Gelders Erfgoed Postbus 4040 7200 BA Zutphen info@gelderserfgoed.nl www.gelderserfgoed.nl"

Transcriptie

1 FEITEN EN CIJFERS 2012

2 Inleiding Voor u ligt het rapport Erfgoed in Gelderland, feiten en cijfers In deze uitgave van Gelders Erfgoed vindt u veel interessante feiten en cijfers over erfgoed. Erfgoed als onderdeel van de totale culturele sector, maar ook als onderdeel van de vrijetijdssector in Gelderland. Dit rapport is bedoeld om u meer inzicht te geven in de verschillende aspecten van cultuur in Gelderland. Zo is er in deze uitgave aandacht voor het culturele aanbod, de culturele uitstapjes van Nederlanders, de culturele activiteiten van de vakantiegangers, het profiel van de in cultuur geïnteresseerde recreant en de economische betekenis van de cultuursector. Het erfgoed in Gelderland maakt hier steeds een onderdeel van uit en waar mogelijk wordt hier specifiek aandacht aan besteed. Colofon Uitgave Gelders Erfgoed Postbus BA Zutphen info@gelderserfgoed.nl Deskresearch, eindredactie en opmaak Monica Wagenaar De Afdeling Onderzoek Jan Vermeerstraat CM Zutphen monica.wagenaar@deafdelingonderzoek.nl Kennis over de sector en de ontwikkelingen in de sector is zeker in tijden van bezuinigingen steeds belangrijker. Kennis van de markt en de consument is van essentieel belang voor een gezonde en ondernemende cultuursector. Afstemming van vraag en aanbod levert niet alleen een positieve bijdrage aan de cultuurbeleving van de consument, maar zal ook zorgen voor een positieve attitude ten opzichte van cultuur. Hopelijk leest u dit rapport met belangstelling en ondersteunt de informatie u bij het uitvoeren van uw werk. Ontwerp cover Gerard Makkinga In2vorm Cartografie Provincie Gelderland Versie Gelders Erfgoed 2012 Overname van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. Ondanks de zorgvuldigheid waarmee deze uitgave is samengesteld zijn Gelders Erfgoed en De Afdeling Onderzoek niet aansprakelijk voor fouten of onvolkomenheden en eventueel daaruit voortvloeiende schade. U kunt een digitale versie van deze uitgave gratis downloaden op

3 Het Aanbod Bron: CBS, Statline: tabel musea; grootteklasse, bezoekersaantallen en personeel per provincie, , Musea Ruim 14% van alle musea in Nederland is in Gelderland te vinden. Dit is meer dan je op grond van het aantal inwoners zou verwachten, want 12% van de Nederlanders woont in Gelderland. Ruim 80% van de Nederlandse musea trekt jaarlijks maximaal bezoekers. In Gelderland ligt dit percentage op 83%. Opvallend is wel dat Gelderland met name minder musea in de categorie 'tot 2500 bezoekers' herbergt (27% van de musea t.o.v. 31% landelijk) en dat de musea die tussen de bezoekers trekken in Gelderland juist oververtegenwoordigd zijn (25% van de musea t.o.v. 17% landelijk). Bron: CBS, Statline: tabel musea; grootteklasse, bezoekersaantallen en personeel per provincie, 2009, Monumenten Kaart: Provincie Gelderland. Bronnen: CBS Bodemgebruik naar gebruiksvorm en gemeente, Bewerking De Afdeling Onderzoek.

4 In Gelderland zijn in totaal 6685 gebouwen aangewezen als Rijksmonument, dit is ruim 10% van alle Rijksmonumenten in Nederland. De kaart op de voorgaande pagina geeft inzicht in de monumentendichtheid per gemeente, oftewel het aantal monumenten per km 2. In Doesburg en Zutphen zijn per oppervlakte-eenheid veruit de meeste monumenten te vinden (respectievelijk 12,2 en 10,3 monumenten per km 2 ). Bron: Monumentenbestand ( ) Arnhem is met 550 Rijksmonumenten de Gelderse gemeente met de meeste monumenten binnen de gemeentegrenzen. Er zijn binnen Gelderland 10 gemeenten die meer dan 200 monumenten herbergen (zie onderstaande tabel). Zutphen staat met 440 monumenten op de tweede plek en de plattelandsgemeente Bronckhorst met 358 monumenten op nummer 3. Bron: Monumentenbestand ( ) Gemeente Aantal monumenten 1 Arnhem Zutphen Bronckhorst Elburg Buren Nijmegen Zaltbommel Ede Rheden Apeldoorn 211 Bron: Monumentenbestand ( ) Film en theater Ruim 15% van alle Nederlandse filmhuizen en bioscopen is in de provincie Gelderland gehuisvest 1. In totaal gaat het om 39 filmtheaters. Het grootste aanbod is te vinden in Arnhem en Nijmegen. Bron: Adressenlijst van alle bioscopen en filmtheaters in Nederland, ( ) Voor wat betreft theaters heeft Gelderland een aandeel van 12% binnen Nederland 2. Dit zijn in totaal 37 theaters. Ook voor theaters geldt dat het grootste aanbod te vinden is in Arnhem en Nijmegen. Bron: Archieven Gelderland telt 17 archiefdiensten die samen bijna 50 kilometer archief beheren. Gezamenlijk ontvingen de archieven in 2010 ruim bezoekers. Het Gelders Archief in Arnhem ontving daarnaast virtuele bezoekers op Bron: Gelders Archief Bij het berekenen van dit aandeel is geen rekening gehouden met de capaciteit (het aantal stoelen) van de bioscopen en filmhuizen. 2 Bij het berekenden van dit aandeel is geen rekening gehouden met de capaciteit (het aantal stoelen) van de theaters.

5 Uitstapjes Bron: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO), bestemming Gelderland 2010/2011. Nederlanders brengen jaarlijks ruim 405 miljoen vrijetijdsactiviteiten van een uur of langer door in Gelderland, hiervan hebben er 10,6 miljoen een cultureel karakter. Dit is 10% van alle culturele activiteiten die Nederlanders uitvoeren vanaf het huisadres. Het bezoeken van een bioscoop of filmhuis is daarbij met 38% van het totaal aantal culturele uitstapjes in Gelderland veruit de grootste categorie, gevolgd door het bezoeken van musea (14%) en het bezoeken van monumenten en bezienswaardigheden (12%). Vervoer en afstand Het meest gebruikte vervoermiddel (62%) voor het bezoeken van een culturele activiteit is de auto. Op de tweede plek staat met 18% de fiets. De gemiddelde reisafstand voor een culturele activiteit in Gelderland bedraagt ruim 22 kilometer. Gemiddeld wordt voor een vrijetijdsactiviteit in Gelderland 14 kilometer afgelegd. De grafiek op de volgende pagina laat duidelijk zien dat er relatief weinig culturele activiteiten worden ondernomen in een straal van 5 kilometer rondom de eigen woning. Consumenten reizen voor culturele uitstapjes relatief vaak tussen de en kilometer. Bron: NBTC- NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO), bestemming Gelderland 2010/2011. Bron: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO), bestemming Gelderland 2010/2011.

6 Bron: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO), bestemming Gelderland 2010/2011. De bereidheid tot reizen verschilt per soort culturele activiteit. Nederlanders leggen gemiddeld de grootste afstand af voor het bezoeken van: oudheidkundige of archeologische objecten (zoals opgravingen, grafheuvels, hunebedden) (61 km) monumenten/bezienswaardigheden (zoals kastelen, kerken, dorpen of stadsdelen) (58 km) een museum (47 km) een musical (45 km) een pop/jazz/blues/rock concert (30 km) Bron: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO), Tabellenboek /2011. Bron: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO), bestemming Gelderland 2010/2011. Inwoners van Gelderland voerden in totaal 11,7 miljoen culturele vrijetijdsactiviteiten van een uur of langer (incl. voor- natransport) uit, daarvan werd ongeveer twee derde (7,9 mln) in de eigen provincie doorgebracht. Naast Gelderland zijn Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht de belangrijkste bestemmingsprovincies voor de in cultuur geïnteresseerde inwoners van Gelderland. Bron: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO), herkomst Gelderland 2010/2011. Herkomst en bestemming Culturele activiteiten trekken in vergelijking met andere vrijetijdsactiviteiten veel geïnteresseerden van buiten Gelderland. Een kwart (2,6 mln) van alle culturele activiteiten (10,6 mln) in Gelderland, wordt ondernomen door niet-inwoners van Gelderland. Bezoekers van culturele activiteiten in Gelderland komen significant vaker dan gemiddeld uit Noord- Brabant en Utrecht. Bron: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO), bestemming Gelderland 2010/2011. Bron: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO), Gelderland herkomst 2010/2011.

7 Input-output analyse Culturele activiteiten (x1000) Inkomend Nederlanders 2600 Duitsers (max) 535 Uitgaand Gelderlanders Inkomend minus uitgaand -765 Bronnen: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO), Gelderland herkomst/gelderland bestemming 2010/2011 en GOBT, Monitor Inkomend Dagbezoek vanuit Duitsland (NBTC) samenvatting Gelderland Bron: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO), Gelderland herkomst/gelderland bestemming 2010/2011. Bovenstaand kaartje geeft inzicht in het aantal culturele activiteiten van Nederlanders (inwoners van Gelderland en inwoners van de rest van Nederland) in Gelderland en het aantal activiteiten van Gelderlanders buiten de eigen provincie (inclusief buitenland) 3. Dit betekent dat er circa culturele activiteiten 'weglekken' uit Gelderland 4. Met andere woorden er gaan meer inwoners van Gelderland de provincie uit om cultureel te recreëren dan dat er inwoners uit de rest van Nederland of het buitenland naar Gelderland gaan om cultureel te recreëren. Van Duitse dagbezoekers is bekend dat zij in 2010/2011 circa 4,5 miljoen vrijetijdsactiviteiten in Gelderland doorbrachten. Tijdens circa 7% van deze activiteiten wordt (ook) een museum bezocht ( ) en tijdens 5% (ook) een (kerst)markt of cultureel evenement ( ). Bron: GOBT, Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland (NBTC) samenvatting Gelderland Hoeveel dagrecreatieve activiteiten er in totaal in Gelderland worden doorgebracht door buitenlanders (met uitzondering van Duitsers uit Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen) is niet bekend. 4 Hierbij wordt geen rekening gehouden met culturele dagrecreatieve activiteiten van inwoners uit de andere Europese landen.

8 Vakanties Vakanties van Nederlanders Nederlanders hebben in 2011 ruim 17,7 miljoen vakanties in eigen land doorgebracht. Gelderland is met bijna 2,9 miljoen binnenlandse vakanties vakantieprovincie nummer 1. Bron: NBTC-NIPO, Continu Vakantie-onderzoek (CVO) Type vakantie 'bezoek aan een evenement' zoals musical, cultureel evenement, festival of sportmanifestatie ( overig ). En vijf procent is een stedenvakantie. Bron: NBTC-NIPO, Continu Vakantie-onderzoek (CVO) Activiteiten Hoewel slechts een klein deel van de binnenlandse toeristische vakanties specifiek als cultuurvakantie wordt omschreven, laat de grafiek onder aan deze pagina zien dat in 2011 tijdens ruim een op de vijf (22%) van de vakanties één of meerdere keren een bezoek gebracht werd aan een bezienswaardig gebouw (monumenten, oude steden, kerken, kastelen). Tijdens 12% van de vakanties bezocht men minimaal één keer een museum of een oudheidkamer en tijdens 5% van de vakanties een folkloristisch evenement. Slechts een klein deel van de vakantiegangers bezoekt tijdens hun binnenlandse vakantie een theater, schouwburg, concertgebouw of bioscoop. Bron: NBTC-NIPO, Continu Vakantie Onderzoek (CVO) Verblijfsbezoek buitenlanders Bron: NBTC-NIPO, Continu Vakantie-onderzoek (CVO) De natuur, de mogelijkheden voor ontspanning en het vieren van een bijzondere gebeurtenis (zoals een huwelijk/jubileum) zijn de belangrijkste redenen om een vakantie in Gelderland door te brengen. Slechts één procent van de binnenlandse toeristische vakanties in Gelderland wordt omschreven als een cultuurvakantie (in bovenstaande grafiek opgenomen in de categorie overig ). Drie procent van de vakanties wordt getypeerd als Circa buitenlanders hebben in nachten doorgebracht in Gelderland. Dit is een kleine 3% van alle buitenlandse gasten in Nederland. Deze overnachtingen kunnen zowel een zakelijk of toeristisch motief hebben. Het merendeel van deze gasten komt uit Duitsland (34%) en België (21%). Gelderland is relatief populair onder Belgen en Denen (marktaandeel binnen Nederland van respectievelijk 5,2% en 5,0%). Bron: CBS, Statistiek Logiesaccommodaties, Gasten logiesaccommodaties, woonland per regio 2010, % Deel van de binnenlandse toeristische vakanties in Gelderland waarin een culturele activiteit wordt uitgevoerd 20% 15% 10% 5% 0% Folkoristisch evenement Museum en oudheidkamer Bron: NBTC-NIPO, Continu Vakantie-onderzoek (CVO) Bezienswaardige gebouwen Theater, schouwburg, concertgebouw, bioscoop

9 De Consument Doelgroepsegmentatie Bron: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO) Basisrapport, 2011 Culturele organisaties en instellingen zijn steeds meer afhankelijk van inkomsten uit de markt. Om die inkomsten te kunnen genereren is het van belang het (potentiële) publiek te leren kennen. Echter persoonlijk iedereen leren kennen gaat niet en dé consument bestaat niet, daarom wordt vaak gebruik gemaakt van segmentatiemethoden. Er zijn verschillende manieren om doelgroepen te segmenteren. Hieronder een beknopte toelichting op een aantal methoden. Demografische kenmerken Traditioneel worden doelgroepen vaak gesegmenteerd op basis van demografische kenmerken zoals leeftijd, sociale klasse, herkomst en gezinssituatie. Bedrijven en organisaties richten zich bijvoorbeeld op vijftigplussers of op gezinnen met kinderen. Segmentatie op basis van leeftijd toont bijvoorbeeld aan dat zowel de jarigen, als de jarigen een relatief hoge cultuurdeelname hebben (zie grafiek bovenaan deze pagina). Bron: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO) Basisrapport, 2011 Segmentatie op basis van gezinscyclus laat zien dat alleenstaanden relatief veel culturele activiteiten, terwijl gezinnen met jonge kinderen (0-12 jaar) juist weinig uittapjes met een cultureel tintje maken. Bron: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO) Basisrapport, 2011 Verder inzoomen op het soort culturele activiteiten maakt duidelijk dat er grote verschillen zijn tussen de verschillende soorten culturele uitstapjes. Zo is bijvoorbeeld het bezoeken van monumenten en musea - in vergelijking met een gemiddelde culturele activiteit - relatief populair onder alleenstaanden ( 65 jaar) en stellen ( 65 jaar). Terwijl het bezoeken van een musical of een bioscoop relatief populair is onder gezinnen met (jonge) kinderen. Bron: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO) Basisrapport, 2011 Onderstaande grafiek illustreert duidelijk dat Nederlanders uit een hogere sociale klasse (A en Bb 5 ) relatief veel culturele activiteiten uitvoeren. 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Sociale klasse totale bevolking versus cultuurdeelnemers Totale bevolking Cultuurdeelnemers Bron: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO) Basisrapport, A: welgestelden (directeuren grote ondernemingen, hoge ambtenaren, vrije beroepen), Bb: bovenlaag middengroep (directeuren van kleine ondernemingen, grotere middenstanders, semi-hoge ambtenaren, hogere managers), Bo: onderlaag middengroep (ambtenaren in middenpositie, middengroep middenstanders, middenkader) C: minder welgestelden (kleine middenstanders, lager kantoorpersoneel, geschoolde arbeiders), D: minst welgestelden (ongeschoolde werknemers) CD Bo Bb A

10 Omdat de ene vijfenzestigplusser de andere niet is en ook het ene gezin met kinderen een totaal ander vrijetijdspatroon heeft dan het andere zijn er inmiddels diverse andere manieren ontwikkeld om doelgroepen te onderscheiden. Waarbij enkele methoden zich specifiek richten op de culturele en/of de vrijetijdssector. Mentality Milieus Het onderzoeksbureau Motivaction heeft in 1997 het Mentality-model ontwikkeld, dit model deelt Nederland in in acht Mentality-milieus 6 op basis van waarden een leefstijlen. In 2010 heeft Motivaction onderzoek gedaan naar de rol en betekenis van kunst en cultuur in de Nederlandse samenleving. Mentality Milieus o.b.v. interesse kunst- en cultuur Het segment met de meest uitgebreide interesse in kunst en cultuur is de intrinsiek gemotiveerde kunst- en cultuurliefhebber (35% van de Nederlanders). Deze groep bestaat overwegend uit kosmopolieten, postmaterialisten en postmoderne hedonisten (blauw gekleurd in het model). Consumenten uit deze groep zoeken in kunst en cultuur inspiratie en verheffing en zijn vooral gemotiveerd vanuit zelfontplooiing. Ze erkennen het algemeen belang van kunst en cultuur in hoge mate en zijn zeer ondernemend als het gaat om kunstzinnige en culturele activiteiten. Culturele organisaties richten zich van oudsher vooral op deze groep De cognitieve kunst- en cultuurliefhebber (21% van de Nederlanders) is geïnteresseerd in kunst en cultuur met een historische en nostalgische waarde. Zij zijn trots op Nederlands rijke historie. Hun behoefte is kennisgericht, ze willen graag wat leren, niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun (klein)kinderen. Deze consumenten zijn vooral te vinden onder de nieuwe conservatieven en traditionele burgerij (groen in het model). Zo n 44% van de Nederlandse bevolking zegt weinig tot niets met kunst en cultuur te hebben. In het model behoren zij vooral tot de groepen moderne burgerij, gemaksgeoriënteerden en opwaarts mobielen (grijs in het model). Deze groep is echter wel bereid om culturele activiteiten te ondernemen, zolang deze maar aangenaam en laagdrempelig zijn. Zij willen vooral vermaakt worden en ondernemen activiteiten voor de gezelligheid. Bron: Stichting Cultuur-Ondernemen ism Motivaction, De man in de Kalverstraat, Culturele organisaties kijken anders naar hun publiek 2011 bewerking De Afdeling Onderzoek. Het onderzoek dat uitgewerkt staat in het rapport De man in de Kalverstraat van de Stichting Cultuur- Ondernemen i.s.m. Motivaction (2011) concludeert dat de acht mentality-milieus onder te verdelen zijn in drie groepen cultuurliefhebbers. Namelijk: - Intrinsiek gemotiveerde kunst- en cultuurliefhebbers - Cognitieve kunst- en cultuurliefhebbers - Laagdrempelige amusementsdeelnemers Deze drie groepen hebben elk hun eigen voorkeur voor gezelschappen en artiesten en ook op allerlei andere vlakken (tv-programma s, tijdschriften, manier van aanspreken, etc.) is van alles over deze groepen bekend. Stichting Cultuur-Ondernemen ism Motivaction, De man in de Kalverstraat, Culturele organisaties kijken anders naar hun publiek Het is mogelijk om met behulp van de Mentalitymilieus inzicht te krijgen in de inwoners van Gelderland of door middel van een onderzoek en/of postcodeverrijking in de bezoekers van bijvoorbeeld een museum of een evenement. 6 Uitgebreide informatie over de Mentality-milieus is te vinden op

11 Belevingswerelden Belevingswerelden dagrecreatie - BSR Model Bron: RECRON (de Vereniging van Recreatie Ondernemers Nederland) en SmartAgent (een bureau gespecialiseerd in consumentenbeleving en leefstijlen) hebben de binnenlandse vakantiegangers en recreanten ingedeeld op basis van het sociaalpsychologisch segmentatiemodel BSR. Dit levert voor de dagrecreatieve sector zeven segmenten (kleuren) op. Van elk van deze groepen is een uitgebreid profiel bekend. De consumenten uit de groepen ingetogen aqua (16,7% van de Nederlanders), ondernemend paars (9,4%) en creatief en inspirerend rood (6,1%) zijn bovengemiddeld geïnteresseerd in cultuur. Ingetogen aqua Deze groep consumenten is rustig en ruimdenkend, en bestaat voor een relatief groot deel uit emptynesters. Ze waarderen sportieve mogelijkheden zoals fietsen, wandelen en Nordic Walking. Aqua consumenten zijn significant meer dan gemiddeld geïnteresseerd in het bezoeken van een museum, monumenten en bezienswaardigheden, toneelvoorstellingen, klassieke concerten en galeries en ateliers. Meest uitgevoerde activiteit (absoluut) is het bezoeken van een bioscoop of filmhuis, de belangstelling hiervoor ligt bij de aqua consument ongeveer op het gemiddelde voor Nederland. Ondernemend Paars Deze consumenten willen graag iets nieuws beleven of ontdekken tijdens een vakantie of een dagje uit. Ze zijn op zoek naar een bijzondere ervaring, een tikje wild, maar ook luxe. Ze hebben de voorkeur voor individuele activiteiten boven groepsactiviteiten. Het bezoeken van musea, concerten, monumenten en bezienswaardigheden, cabaret- en dansvoorstellingen, oudheidkundige/archeologische objecten en bioscoop of filmhuis (absoluut gezien de populairste activiteit) is onder de ondernemend paarse groep significant populairder dan onder de gemiddelde Nederlander. Creatief en inspirerend rood Een eigenwijze en wat ongeduldige groep, die gaat voor zelfontplooiing en uitdagingen. In de vrije tijd is deze groep vooral actief bezig en op zoek naar interessante, nog niet ontdekte plekken. Bioscoopbezoek (de populairste activiteit), museumbezoek, het bezoeken van monumenten of bezienswaardigheden, oudheidkundige of archeologische objecten, toneelvoorstellingen en galeries of ateliers zijn onder deze groep populairder dan gemiddeld in Nederland. Bronnen: Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme/Provincie Gelderland, Maak Kennis met de vrijetijdseconomie in Gelderland, 2011 en Recron, Recreantenatlas Dagrecreatie, 2011

12 Consumenten met een andere kleur voeren uiteraard ook culturele activiteiten uit. De belangstelling voor de verschillende activiteiten ligt echter vaak op of onder het gemiddelde voor Nederland. Uitzondering hierop is de uitbundige gele consument die vaker dan de gemiddelde Nederlander een bioscoop/filmhuis of musical bezoekt. Hieronder een samenvatting van de kleur -profielen voor uitbundig geel, gezellig lime, rustig groen en stijlvol en luxe blauw. Belevingswerelden Recron en Smartagent Uitbundig Spontane en sociale groep. Ondernemen geel actieve, sportieve en gezellige uitstapjes: lekker wandelen en fietsen, even genieten. Veelal gezinnen. Gezellig lime Rustig groen Stijlvol luxe blauw Houdt - net als uitbundig geel - van gezelligheid en sportiviteit, maar dan wat rustiger activiteiten en ook niet zo lang. Gezin is belangrijk, het budget is vaak wat beperkt. Zoekt het herkenbare, vertrouwd. Willen doen waar ze zin in hebben en brengen de vakantie net zo lief thuis door. Vooral iets oudere stellen of alleenstaanden. Zelfverzekerde en intelligente groep. Vriendschap en succes in het leven zijn belangrijk. Gaat in zijn vrije tijd het liefst met vrienden op pad om zich te ontspannen in een luxere omgeving of een sportieve activiteit te ondernemen. Bronnen: Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme/Provincie Gelderland, Maak Kennis met de vrijetijdseconomie in Gelderland, 2011 en Recron, Recreantenatlas Dagrecreatie,2011 niet veel af van dat van de gemiddelde Nederlander. Per gemeente zijn er echter wel duidelijke verschillen te zien. Hieronder als voorbeeld de ingekleurde kaart van de inwoners van Zutphen. Belevingswereld inwoners gemeente Zutphen Bron: Smartagent/Gastvrij Nederland, Onderzoek Dagrecreatie Factsheets Achterhoek, 2011 De binnenlandse vakantiegangers kunnen volgens dit model ingedeeld worden in vijf (i.p.v. zeven) segmenten. Rood, blauw en paars komen voor de verblijfsrecreatieve sector samen in avontuurlijk paars. Gelderland ontvangt relatief veel gezellig lime vakantiegangers. Deze cijfers zijn beschikbaar op niveau van de Gelderse toeristengebieden. Bron: Smartagent/Gastvrij Nederland, Onderzoek Dagrecreatie Factsheets Provincies, 2011 Het profiel van de inwoners van Gelderland wijkt Bron: NBTC-NIPO, Continu Vakantieonderzoek Provincie Gelderland naar BSR Segmenten, 2010.

13 Bezoekersaantallen Top 10 Gelderse Musea (basis: bezoekersaantallen 2010) Het Nederlands Openluchtmuseum (Arnhem) Bezoekerscentrum / Museonder (Otterlo) Paleis Het Loo Nationaal Museum (Apeldoorn) Kröller-Müller Museum (Otterlo) Museum Het Valkhof (Nijmegen) Airborne Museum "Hartenstein" (Oosterbeek) CODA Museum (Apeldoorn) Afrika Museum (Berg en Dal) Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (Beekbergen) gg gg Museum voor Moderne Kunst (Arnhem) Bron: Gelders Erfgoed, Inventarisatie bezoekersaantallen 2010, Vijf van de Gelderse musea ontvingen in 2010 meer dan bezoekers. Het Nederlands Openluchtmuseum staat qua bezoekersaantallen de afgelopen jaren steeds met ruime voorsprong op nummer 1 met tussen de en bezoekers. De afgelopen jaren trokken de Gelderse musea jaarlijks in totaal circa 4 miljoen bezoekers. Gelderse Gratis Museumdag Immaterieel Erfgoed Gelders Erfgoed omvat meer dan alleen de fysieke erfgoedlocaties of het erfgoed dat in een museum te vinden is. Hieronder in willekeurige volgorde een aantal evenementen dat raakvlakken heeft met het Gelderse immateriële Erfgoed. Evenementen 2011 Achterhoeks Streekcultuurfestival (geïntegreerd in de Zwarte Cross) Gebroeders van Limburg Festival (Nijmegen) Oud-Lunterensedag (Lunteren) Slag om Grolle (Groenlo) Wereldrecord Vendelzwaaien (Nieuw-Dijk) Bronnen: De Feestfabriek, Evaluatie Streekcultuurfestival 2011, Stichting Gelders Erfgoed, Bron: Gelders Erfgoed, Overzicht resultaten publieksonderzoek gratis museumdag Sinds 2006 wordt jaarlijks de Gelderse Gratis Museumdag georganiseerd. In 2011 bezochten in totaal ruim personen de 71 participerende musea. Het aantal deelnemende musea is in 2011 ten opzichte van 2007 toegenomen met ruim een derde. Bron: 7 Planten- en dierentuinen zijn in deze top 10 buiten beschouwing gelaten. 8 De inventarisatie van de bezoekersaantallen 2011 is op het moment van het verschijnen van dit rapport nog niet compleet.

14 Economie Cultuurkaart Gelderland Diverse onderzoeken tonen aan dat het culturele aanbod in een stad een belangrijk onderdeel uitmaakt van de aantrekkingskracht, de economie en de concurrentiepositie van steden. Een onderzoek naar de aantrekkelijke stad laat zien dat de winnende steden over het algemeen steden zijn met veel historie en cultuur. Bron: Marlet, G., Woerkens, C. Van, Atlas voor gemeenten 2011, De waarde van cultuur voor de stad, De atlas voor gemeenten stelt dat juist omdat heel veel zaken via het internet te verkrijgen zijn, de mensen de zaken die niet via het internet te verkrijgen zijn meer gaan waarderen. Voor sommige mensen is dit de rust en de ruimte van het platteland, voor anderen de (culturele) beleving van de binnenstad. Bron: Marlet, G., Woerkens, C. Van, Atlas voor gemeenten 2011, De waarde van cultuur voor de stad, Het culturele aanbod in een stad verklaart de verschillen in grond- en huizenprijzen. De aanwezigheid van historische monumenten in de stad en de nabijheid van podiumkunsten (vetgedrukt in onderstaande tabel) hebben de meeste invloed op de grondprijzen. Musea hebben hier een minder groot effect op. Omdat mensen bereid zijn verder te reizen voor museumbezoek ze zien het meer als een uitstapje hoeven ze niet per se in de buurt van de musea te wonen. Bron: Marlet, G., Woerkens, C. Van, Atlas voor gemeenten 2011, De waarde van cultuur voor de stad, De atlas voor gemeenten neemt de vijftig grootste gemeenten (G50) van Nederland onder de loep, daarbij is in 2011 ingezoomd op cultuur. Onderstaande tabel laat zien hoe de vier grote steden (Apeldoorn, Arnhem, Ede en Nijmegen) scoren ten opzichte van het gemiddelde van de G50 op de verschillende aspecten. Dit overzicht laat zien dat Arnhem en Nijmegen beide over het geheel gezien op cultureel vlak gemiddeld scoren (in vergelijking met de andere G50 steden) op de verschillende culturele aspecten. Arnhem plust op het gebied van kunstenaars en werknemers in de creatieve sector. Er vinden relatief veel theateruitvoeringen en culturele evenementen plaats en Arnhem heeft veel cultuurhistorische musea, bioscoopstoelen en filmdoeken. In Nijmegen werken relatief veel werknemers in de creatieve klasse en ligt het museumbezoek per inwoner boven het gemiddelde voor de G50. Daarnaast zijn er in Nijmegen relatief veel popconcerten, bibliotheken en filmdoeken. Apeldoorn en Ede scoren over het geheel gezien onder het gemiddelde van de G50. Zowel Ede als Apeldoorn scoren bovengemiddeld op het aantal archeologische objecten. Daarnaast heeft Apeldoorn relatief veel antiquariaten en scoort Ede erg goed op alle bioscoopgerelateerde onderdelen. Score t.o.v. gemiddelde G 50 Apeldoorn Arnhem Ede Nijmegen Werknemers creatieve klasse (% totaal beroepsbevolking) Kunstenaars (% totaal beroepsbevolking) Aantal theaterbezoeken per inwoner - - Aantal museumbezoeken per inwoner Aantal uitvoeringen theater per inwoner Aantal uitvoeringen popmuziek per inwoner Aantal uitvoeringen klassieke muziek per inwoner Aantal musea voor beeldende kunst per inwoner - - Aantal galerieën per inwoner Aantal boekwinkels per inwoner Aantal antiquariaten per inwoner + - Aantal bibliotheken per inwoner - + Aantal rijksmonumenten per inwoner Aantal archeologische objecten per inwoner Aantal cultuurhistorische musea per inwoner Aantal filmdoeken per inwoner Aantal bioscoopstoelen per inwoner Aantal culturele evenementen per inwoner = beneden gemiddeld = gemiddeld + = bovengemiddeld Bron: Marlet, G., Woerkens, C. Van, Atlas voor gemeenten 2011, De waarde van cultuur voor de stad, 2011, interpretatie De Afdeling Onderzoek 2012.

15 Bestedingen In 2009 is een landelijke standaard ontwikkeld voor de berekening van de economische betekenis van de vrijetijdssector. Deze landelijke standaard gaat uit van twee uitgangspunten, namelijk de bepaling van de economische betekenis aan de hand van de bestedingen en aan de hand van de werkgelegenheid. Bron: Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme/Provincie Gelderland, Maak Kennis met de vrijetijdseconomie in Gelderland, Inwoners van Gelderland besteden in totaal circa 58 miljoen euro aan culturele activiteiten buiten de eigen provincie (circa 5 miljoen daarvan wordt in het buitenland uitgegeven). Bron: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO), herkomst Gelderland 2010/2011. Waar mogelijk wordt in deze en de volgende alinea (over werkgelegenheid) aangesloten bij deze landelijke standaard. In afwijking tot de landelijke standaard wordt in dit rapport voor vrijetijdsactiviteiten de ondergrens van 1 uur (incl. voor- en natransport) gehanteerd. De landelijke standaard gaat uit van een ondergrens van 2 uur. Bestedingen vrijetijdsactiviteiten Nederlanders brachten in 2010/2011 ruim 10,6 miljoen culturele vrijetijdsactiviteiten door in Gelderland. Gemiddeld wordt tijdens een culturele activiteit van een uur of langer in Gelderland (incl. voor- natransport) 12,62 euro uitgegeven. Bron: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO), bestemming Gelderland 2010/2011. Dit betekent dat er in totaal in 2010/2011 ruim 133 miljoen euro is uitgegeven aan culturele vrijetijdsactiviteiten in Gelderland. Daarvan komt ruim 95 miljoen euro voor rekening van de inwoners van Gelderland en 38 miljoen voor inwoners van de rest van Nederland. Bron: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO), bestemming Gelderland 2010/2011. Bovenstaande input-output analyse laat zien dat er jaarlijks 20 miljoen euro aan bestedingen tijdens culturele uitstapjes weglekt uit Gelderland. Bron: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO), herkomst en bestemming Gelderland 2010/2011, bewerking De Afdeling Onderzoek. Bestedingen per soort activiteit Onderstaande grafiek geeft inzicht in de gemiddelde bestedingen per persoon per soort culturele vrijetijdsactiviteit in Nederland. In hoeverre dit afwijkt van bestedingen per persoon per activiteit in Gelderland is niet bekend. Bron: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO), Tabellenboek 2, 2011.

16 Aangenomen mag wel worden dat het patroon in hoofdlijnen overeenkomt. Dus dat ook in Gelderland per activiteit gemiddeld meer uitgegeven wordt aan het bezoek van een musical, dan aan dat van een monument of een bezienswaardigheid. Dit hangt voor een belangrijk deel samen met de entreeprijzen die betaald moeten worden om aan een bepaalde activiteit deel te nemen. Bestedingen vakanties Tijdens binnenlandse toeristische vakanties in Gelderland werd in 2011 een kleine 360 miljoen euro uitgegeven. De gemiddelde bestedingen per persoon per dag lagen op 27,50 euro. Bron: NBTC- NIPO, Continu Vakantie Onderzoek (CVO), 2010/2011, Zoals al eerder vermeld wordt 1% van de binnenlandse toeristische vakanties in Gelderland door de vakantiegangers zelf omschreven als een cultuurvakantie, 3% van de vakanties wordt getypeerd als 'bezoek aan een evenement' zoals musical, cultureel evenement, festival of sportmanifestatie en 5% is een stedenvakantie. Bron: NBTC-NIPO, Continu Vakantie Onderzoek (CVO), 2010/2011, De afgelopen jaren lagen de bestedingen per persoon per dag tijdens dit soort vakanties echter aanzienlijk hoger dan tijdens een gemiddelde binnenlandse toeristische vakantie. Onderstaande tabel illustreert dit. Soort vakantie in Gld Bestedingen p.p.p.d (toeristische vakantie = 100) Gemiddelde toeristische vakantie 100 Cultuurvakantie 136 Bezoek aan een evenement 157 Stedenvakantie 133 Bron: NBTC-NIPO, Continu Vakantieonderzoek , Tijdens een cultuurvakantie werd in de periode in Gelderland gemiddeld 36% meer besteed dan tijdens een reguliere toeristische vakantie. Bij een stedentrip lag het bedrag ongeveer een derde hoger en tijdens een vakantie met als doel het bezoeken van een evenement 57%. Naast de specifieke op cultuur gerichte vakanties en stedenvakanties worden er tijden veel binnenlandse toeristische vakanties een of meerdere culturele activiteiten uitgevoerd of vormt de aantrekkelijke (historische) omgeving het decor voor andere activiteiten zoals bijvoorbeeld een terrasje pakken. Van buitenlandse vakantiegangers is niet bekend hoeveel culturele vakanties zij in Gelderland doorbrengen. Culturele vrijetijdsactiviteiten en vakanties Bedrag Jaar Culturele vrijetijdsactiviteiten 133 mln 2011 Cultuurvakantie 6 mln Bezoek aan een evenement 6 mln Stedenvakantie 21 mln Bron: NBTC-NIPO, Continu Vakantieonderzoek (CVO) en Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO) 2010/2011, Dit betekent dat binnenlandse toeristen en recreanten jaarlijks circa 166 miljoen euro besteden aan culturele vakanties en activiteiten in Gelderland. Werkgelegenheid Onderstaande grafiek laat zien dat het aandeel van de cultuursector in de totale werkgelegenheid de afgelopen jaren is toegenomen. Sinds 2005 is Bron: Bureau Economisch Onderzoek Provincie Gelderland/ Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland 2011.

17 de werkgelegenheid in de culturele sector geste gen met 15% terwijl de totale werkgelegenheid slechts met 7% toenam. Bron: Bureau Economisch Onderzoek Provincie Gelderland/ Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland Bijna 6000 van de bijna banen (in 2011) in Gelderland zijn direct toe te wijzen aan de sector cultuur, recreatie en amusement 9. Hiernaast zijn nog 260 banen te vinden in de branches monumentenzorg en natuurbehoud 10. In onderstaande tabel staan de vijf gemeenten met de meeste banen in de sector cultuur, recreatie en amusement 9. Gemeenten aantal banen in cultuur -sector Arnhem Apeldoorn Nijmegen Harderwijk Ede 280 Bron: Bureau Economisch Onderzoek Provincie Gelderland/ Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland Naast de directe werkgelegenheid in de culturele sector, zorgt de culturele sector ook voor indirecte werkgelegenheid, bijvoorbeeld omdat de culturele activiteiten gecombineerd worden met andere vrijetijdsactiviteiten. Culturele activiteiten worden het meeste gecombineerd met uitgaan, maar ook met recreatieve buitenactiviteiten (zoals fietsen of wandelen) of winkelen voor het plezier. Bron: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO), Basisrapport Vrijwilligers De cultuursector is voor een belangrijk deel afhankelijk van vrijwilligers. Dit blijkt alleen al uit het feit dat er in de Gelderse Musea circa 860 betaalde krachten werken (2011), maar dat er circa vrijwilligers actief zijn. Tegenover iedere betaalde kracht in een museum staan dus 13 vrijwilligers. Bij de volksculturele verenigingen een vergelijkbaar aantal vrijwilligers actief, waarvan bij de 65 Gelderse Schuttersgilden. Bron: Stichting Gelders Erfgoed 2011 en Bureau Economisch Onderzoek Provincie Gelderland/ Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland Deze afbakening omvat de sbi-categorieën 5914 Bioscopen, Beoefening van podiumkunst, Circus en variété, Theaters en schouwburgen, Evenementenhallen, Musea, Kunstgalerieën en expositieruimten, Dieren en plantentuinen, kinderboerderijen, Natuurbehoud, Pret- en themaparken, Kermisattracties. 10 Sbi-categorieën 9103 Monumentenzorg en Natuurbehoud.

FEITEN EN CIJFERS OVER DE VRIJETIJDSSECTOR IN NOORD-HOLLAND. Nu.Hier. Noord-Holland

FEITEN EN CIJFERS OVER DE VRIJETIJDSSECTOR IN NOORD-HOLLAND. Nu.Hier. Noord-Holland FEITEN EN CIJFERS OVER DE VRIJETIJDSSECTOR IN NOORD-HOLLAND Nu.Hier. Noord-Holland COLOFON Dit onderzoek is uitgevoerd door Amsterdam Marketing in samenwerking met De Afdeling Onderzoek. De opdracht tot

Nadere informatie

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapport 2015/2016: Resultaten Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapport 2015/2016: Resultaten Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapport 2015/2016: Resultaten Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Den Haag, juli 2016 Aanleiding & doel onderzoek Per jaar komen

Nadere informatie

Cultuur in cijfers Leiden 2011

Cultuur in cijfers Leiden 2011 Maart 2011 Cultuur in cijfers Leiden 2011 Leiden is een historische stad met een breed aanbod aan culturele voorzieningen. Zo is de oudste schouwburg van het land hier te vinden, zijn de musea flinke publiekstrekkers,

Nadere informatie

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2010

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2010 April 2011 ugu Toeristisch bezoek aan in 2010 Al zeven jaar doet mee aan Toeristisch bezoek aan steden, onderdeel van het Continu Vakantie Onderzoek (CVO). Het CVO is een panelonderzoek waarbij Nederlanders

Nadere informatie

VOORKANT!TOEVOEGEN!!!

VOORKANT!TOEVOEGEN!!! VOORKANTTOEVOEGEN VrijetijdseconomieDrenthe Feitenencijfers 2015 (versie2september2015) Colofon DitiseenuitgavevandeProvincieDrenthe Auteur:MonicaWagenaar,DeAfdelingOnderzoekwww.deafdelingonderzoek.nl

Nadere informatie

Kwantitatieve gegevens monitoring vrijetijdseconomie Noord-Brabant

Kwantitatieve gegevens monitoring vrijetijdseconomie Noord-Brabant Kwantitatieve gegevens monitoring vrijetijdseconomie Noord-Brabant Bureau voor Ruimte 8i Vrije Tijd, 2018 A. Alle vakanties Vakanties van binnenlandse (Nederlandse) gasten, zowel toeristisch als op vaste

Nadere informatie

Trends en ontwikkeling in (cultuur) toerisme. Evelien Jonker - projectleider NBTC-NIPO Research

Trends en ontwikkeling in (cultuur) toerisme. Evelien Jonker - projectleider NBTC-NIPO Research Trends en ontwikkeling in (cultuur) toerisme Evelien Jonker - projectleider NBTC-NIPO Research Inkomend versus binnenlands (cultuur) toerisme 2 Binnenlandse (cultuur) toerisme 3 Binnenlands toerisme ontwikkeling

Nadere informatie

Nederlandse vakantiegangers en (dag)recreanten Onderzoek naar hun wensen en voorkeuren

Nederlandse vakantiegangers en (dag)recreanten Onderzoek naar hun wensen en voorkeuren Nederlandse vakantiegangers en (dag)recreanten Onderzoek naar hun wensen en voorkeuren Welkom in de Experience Economy! Het aanbod is eindeloos. Dus gaat de consument op zoek naar iets bijzonders.

Nadere informatie

Vakanties van Nederlanders in Zuid-Holland. ContinuVakantieOnderzoek

Vakanties van Nederlanders in Zuid-Holland. ContinuVakantieOnderzoek Vakanties van Nederlanders in Zuid-Holland ContinuVakantieOnderzoek NBTC-NIPO Research Postadres Postbus 63470 50 JL Den Haag Bezoekadres Prinses Catharina Amaliastraat 5, Den Haag Grote Bickersstraat

Nadere informatie

TOERISME en RECREATIE. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 3 e editie. Opzet en inhoud

TOERISME en RECREATIE. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 3 e editie. Opzet en inhoud 3 e editie TOERISME en RECREATIE 2017 Voorne PutteN Opzet en inhoud Recreatie en toerisme is voor de Voorne- Putten een belangrijke bedrijfstak. De sector levert niet alleen een bijdrage aan de regionale

Nadere informatie

VERBLIJFSTOERISME TOERISTISCHE GASTEN IN WEST-BRABANT

VERBLIJFSTOERISME TOERISTISCHE GASTEN IN WEST-BRABANT VERBLIJFSTOERISME HERKOMST 0- % NOORD 8- - -6 - was dit nagenoeg gelijk, waarbij 9% OOST 0% VAKANTIE OP VASTE STANDPLAATS iets minder mensen uit West-Nederland 6%) kwamen en iets meer toeristen uit Zuid-Nederland

Nadere informatie

Nederlandse vakantiegangers en (dag)recreanten Onderzoek naar hun wensen en voorkeuren

Nederlandse vakantiegangers en (dag)recreanten Onderzoek naar hun wensen en voorkeuren Nederlandse vakantiegangers en (dag)recreanten Onderzoek naar hun wensen en voorkeuren Geel, groen, rood of..? Doelgroepen kiezen en kleur bekennen! Het belang van inzicht in leefstijlen Wie van deze mannen

Nadere informatie

Deel III Ranglijsten

Deel III Ranglijsten Deel III Ranglijsten Atlas voor gemeenten 0 Ranglijsten Woonaantrekkelijkheidsindex Score op de woonaantrekkelijkheidsindex (0) mermeer 0 mermeer 0 0 0 0 0 0 Score op de woonaantrekkelijkheidsindex (0)

Nadere informatie

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapportage 2010/2011 Samenvatting Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapportage 2010/2011 Samenvatting Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapportage 2010/2011 Samenvatting Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Research Department NBTC Juli, 2011 Dit hoofdstuk gaat in

Nadere informatie

Verdieping Fietsdagtochten

Verdieping Fietsdagtochten Verdieping Fietsdagtochten (2013) Het Fietsplatform presenteert met de Fietsrecreatiemonitor cijfers en trends rondom het recreatieve fietsen in Nederland. Deze verdieping is een aanvulling op de cijfers

Nadere informatie

Verblijfsrecreatie 5 november 2012

Verblijfsrecreatie 5 november 2012 Verblijfsrecreatie 5 november 2012 Welkom 1. Opening 2. Voorstelrondje 3. Inleiding - Terugblik - Doel van de avond - Leefstijlen(onderzoek) 4. Inleiding Verblijfsrecreatie - Verblijfsrecreatieparadox

Nadere informatie

Onderzoeksdoelstelling en probleemstelling

Onderzoeksdoelstelling en probleemstelling Nieuwe doelgroep klassieke muziek / januari 2010 / P.1 Onderzoeksdoelstelling en Het doel van het onderzoek is: De oplevering van een gedetailleerde doelgroepomschrijving voor een nieuw aanbod van klassieke

Nadere informatie

RECREATIE EN TOERISME. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 4 e editie. Opzet en inhoud

RECREATIE EN TOERISME. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 4 e editie. Opzet en inhoud 4 e editie RECREATIE EN TOERISME 2018 Voorne PutteN Opzet en inhoud Recreatie en toerisme is voor Voorne- Putten een belangrijke bedrijfstak. De sector levert niet alleen een bijdrage aan de regionale

Nadere informatie

CBOT Gastenonderzoek. Eindrapport Tolplas

CBOT Gastenonderzoek. Eindrapport Tolplas CBOT Gastenonderzoek Eindrapport Tolplas KennispuntOost Zwolle, 20 december 2013 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Respondenten... 3 2 De bezoeker... 4 2.1 Leefstijlsegmenten... 4 2.1.1 Toelichting... 4 2.1.2

Nadere informatie

Fietsrecreatiemonitor Cijfers Fietsdagtochten

Fietsrecreatiemonitor Cijfers Fietsdagtochten Stichting Landelijk Fietsplatform Postbus 846 3800 AV Amersfoort 033-4653656 info@fietsplatform.nl Fietsrecreatiemonitor Cijfers Fietsdagtochten Kerncijfers fietsdagtochten 2012/2013 Aantal fietsdagtochten

Nadere informatie

TOERISTISCHE TRENDRAPPORTAGE LIMBURG Factsheets

TOERISTISCHE TRENDRAPPORTAGE LIMBURG Factsheets provincie limburg TOERISTISCHE TRENDRAPPORTAGE LIMBURG Factsheets 2015-2016 Uitgevoerd door ZKA TOERISTISCHE TRENDS LIMBURG 2015-2016_vakanties VAKANTIES NEDERLANDSE GASTEN VERBLIJFSBEZOEK BUITENLANDSE

Nadere informatie

Dagrecreatie en verblijf in Overijssel (binnenlands) Feiten & cijfers

Dagrecreatie en verblijf in Overijssel (binnenlands) Feiten & cijfers Dagrecreatie en verblijf in Overijssel (binnenlands) Feiten & cijfers 2009-2014 Inleiding Deze rapportage geeft meer inzicht in de ontwikkelingen in de Overijsselse vrijetijdssector. In het bijzonder wordt

Nadere informatie

Kerncijfers toerisme Zeeland 2014

Kerncijfers toerisme Zeeland 2014 Kerncijfers toerisme Zeeland 214 Oriëntatiefase Informatiebronnen tijdens de oriëntatiefase van de se toerist in Zeeland (aantallen zijn gebaseerd op toeristische vakanties) 3 Rechtstreeks bij accommodatieverschaffer

Nadere informatie

Bekendheid Overijsselse regio s

Bekendheid Overijsselse regio s Rapport Bekendheid Overijsselse regio s Resultaten 3-meting december 2011 Rapportage: januari 2012 Bestemd voor: Aljona Wertheim-Davygora, Provincie Overijssel nbtc nipo research postadres Postbus 458

Nadere informatie

Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland. Den Haag, december 2013

Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland. Den Haag, december 2013 Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland Den Haag, december 2013 Aanleiding onderzoek regiobranding gaat tegenwoordig verder dan alleen promotie ontwikkeling van toeristisch merk inzicht

Nadere informatie

Bekendheid Overijsselse regio s. Rapportage meting 4 (december 2012)

Bekendheid Overijsselse regio s. Rapportage meting 4 (december 2012) Bekendheid Overijsselse regio s Rapportage meting 4 (december 202) NBTCNIPO Research Postadres Postbus 63470 2502 JL Den Haag Bezoekadres Prinses Catharina Amaliastraat 5, Den Haag Grote Bickersstraat

Nadere informatie

Meer inzicht in Duitse vakantiegangers Rapportage multicliëntonderzoek Duitsland 2017 voor Nationale Parken

Meer inzicht in Duitse vakantiegangers Rapportage multicliëntonderzoek Duitsland 2017 voor Nationale Parken Meer inzicht in Duitse vakantiegangers Rapportage multicliëntonderzoek Duitsland 2017 voor Nationale Parken Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Nederland algemeen 4 1.1 Nederland als bestemming voor vakantie

Nadere informatie

KERNCIJFERS TOERISME VELUWE

KERNCIJFERS TOERISME VELUWE De brochure Toerisme Veluwe 2016 is een product van VisitVeluwe dat tot stand is gekomen in samenwerking met het Bureau Economisch Onderzoek van de provincie Gelderland. Aan dit product kunnen geen rechten

Nadere informatie

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2008

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2008 Augustus 2009 ugu Feitenblad 2009/1b Toeristisch bezoek aan in 2008 Sinds vijf jaar doet mee aan het Continu Vakantie Onderzoek (CVO), een samenwerking tussen het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Nadere informatie

Toeristisch bezoek aan Leiden 2006-2014

Toeristisch bezoek aan Leiden 2006-2014 Beleidsonderzoek & Analyse BOA Feitenblad draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming Toeristisch bezoek aan Leiden 2006-2014 1. Inleiding Al vele jaren laat Leiden het onderdeel Toeristisch

Nadere informatie

Recreatie en Toerisme Gelderland

Recreatie en Toerisme Gelderland Recreatie en Toerisme Gelderland Inleiding Gelderland is een populaire provincie voor een vakantie. Jaarlijks worden gemiddeld bijna 3,5 miljoen vakanties in deze provincie doorgebracht. In 2006 bedroeg

Nadere informatie

Vrijetijdseconomie Drenthe Feiten en cijfers. (versie 31 juli 2014)

Vrijetijdseconomie Drenthe Feiten en cijfers. (versie 31 juli 2014) Vrijetijdseconomie Drenthe Feiten en cijfers 2014 (versie 31 juli 2014) Colofon Dit is een uitgave van de Provincie Drenthe Auteur: Monica Wagenaar, De Afdeling Onderzoek www.deafdelingonderzoek.nl Grafische

Nadere informatie

Workshop arrangementontwikkeling en leefstijlen. 4 November 2014 Tinco Lycklama

Workshop arrangementontwikkeling en leefstijlen. 4 November 2014 Tinco Lycklama Workshop arrangementontwikkeling en leefstijlen 4 November 2014 Tinco Lycklama Waarom zijn we bij elkaar? Aanleiding: meer bezoekers, meer bestedingen, sterkere en onderscheidende positionering; Door:

Nadere informatie

Imago-onderzoek bezoekers 2013

Imago-onderzoek bezoekers 2013 Imago-onderzoek bezoekers 2013 IMAGO-ONDERZOEK BEZOEKERS 2013 2 Imago-onderzoek Bezoekers Factsheet Imago-onderzoek Bezoekers De provincie Flevoland wil graag weten welke doelgroep er naar de provincie

Nadere informatie

Leefstijlprofielen Recreantenatlas. Doelgroepen segmenteren op basis van leefstijlen

Leefstijlprofielen Recreantenatlas. Doelgroepen segmenteren op basis van leefstijlen Leefstijlprofielen Recreantenatlas Doelgroepen segmenteren op basis van leefstijlen Vraag: wie van deze vrouwen gaat op kampeervakantie? Geslacht: Vrouw Leeftijd 50+ Getrouwd, twee kinderen uit huis 3

Nadere informatie

Vergelijk bekendheid, imago en potentieel van de Nederlandse Hanzesteden in België (Vlaanderen) en Duitsland

Vergelijk bekendheid, imago en potentieel van de Nederlandse Hanzesteden in België (Vlaanderen) en Duitsland Vergelijk bekendheid, imago en potentieel van de Nederlandse Hanzesteden in België (Vlaanderen) en Geholpen bekendheid Hanzesteden in Nederland Gevraagd naar het begrip Hanzesteden in Nederland weet bijna

Nadere informatie

Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken

Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken Onderzoek naar de bekendheid en het imago van Nationaal Park (Utrechtse) Heuvelrug - oktober 2017 De hele Heuvelrug, van Gooimeer tot Grebbeberg,

Nadere informatie

Atlas voor gemeenten 2011:

Atlas voor gemeenten 2011: BestuursBestuurs- en Concerndienst Atlas voor gemeenten 2011: de positie van Utrecht en de waarde van cultuur voor de stad notitie van Bestuursinformatie www.onderzoek.utrecht.nl Juni 2011 Colofon uitgave

Nadere informatie

Cultuur en erfgoed door de ogen van de toerist. Jan Jaap Thijs & Annemiek Riefel Inspiratiesessie, 9 maart 2017

Cultuur en erfgoed door de ogen van de toerist. Jan Jaap Thijs & Annemiek Riefel Inspiratiesessie, 9 maart 2017 Cultuur en erfgoed door de ogen van de toerist Jan Jaap Thijs & Annemiek Riefel Inspiratiesessie, 9 maart 2017 Ondernemers aan het woord Eerste resultaten Opbouw Creatief en inspirerend Rood: 6,1% (gemiddeld

Nadere informatie

BOA draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming

BOA draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming Beleidsonderzoek & Analyse BOA draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming Feitenblad Toeristisch bezoek aan Leiden 2007-2015 1. Inleiding Al vele jaren laat Leiden het onderdeel Toeristisch

Nadere informatie

Social media gebruik in Nederland, per leefstijlgroep. Uitbundig geel, gezellig lime, rustig groen, ingetogen aqua en avontuurlijk paars

Social media gebruik in Nederland, per leefstijlgroep. Uitbundig geel, gezellig lime, rustig groen, ingetogen aqua en avontuurlijk paars Social media gebruik in Nederland, per leefstijlgroep Uitbundig geel, gezellig lime, rustig groen, ingetogen aqua en avontuurlijk paars 2012 Inleiding De volgende sheets bevatten informatie over hoeveel

Nadere informatie

Bekendheid Overijsselse regio s

Bekendheid Overijsselse regio s Rapport Bekendheid Overijsselse regio s Resultaten 2-meting december Rapportage: januari 2011 Bestemd voor: Aljona Wertheim-Davygora, Provincie Overijssel nbtc nipo research postadres Postbus 458 2260

Nadere informatie

TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID GEMEENTE SOEST resultaten internetenquête 2013

TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID GEMEENTE SOEST resultaten internetenquête 2013 TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID resultaten internetenquête 2013 Opdrachtgever : Gemeente Soest, Nynke Minkema Auteur : VVV Soest, Carla van Asten Datum : 24 april 2013 Inhoud Doel onderzoek Conclusies en

Nadere informatie

FACTS & FIGURES

FACTS & FIGURES FACTS & FIGURES - 2016 Toerisme in de stad TOERISTISCH DAGBEZOEK DAGBEZOEK VAN NEDERLANDSE BEZOEKERS AAN UTRECHT 2015 NBTC NIPO TOERISTISCH BEZOEK AAN STEDEN 2013 aantal bezoeken: 4.528.000 (positie 4

Nadere informatie

Grafiek 23.1a Bezoek aan culturele voorstellingen en voorzieningen de afgelopen 12 maanden, 2002-2013 29% 26% 26% 26% 19% 17% 12% 10%

Grafiek 23.1a Bezoek aan culturele voorstellingen en voorzieningen de afgelopen 12 maanden, 2002-2013 29% 26% 26% 26% 19% 17% 12% 10% 23 CULTUURPARTICIPATIE De bekendheid en het gebruik van de diverse culturele voorzieningen, instellingen, plekken en festivals staan centraal in dit hoofdstuk. Daarnaast wordt ingegaan op de mate waarin

Nadere informatie

Binnenlandse kustvakanties

Binnenlandse kustvakanties Binnenlandse kustvakanties Ontwikkelingen & trends Landelijke Kustdagen 12 november 2014 Kees van der Most Inhoud presentatie Ontwikkelingen en trends binnenlandse kustvakanties Uitdaging Nederlandse kust:

Nadere informatie

provincie limburg Toeristische Cijfers Limburg 2017

provincie limburg Toeristische Cijfers Limburg 2017 provincie limburg Overnachtingen Accommodaties & Slaapplaatsen Economische Betekenis Stijgers & Dalers Verblijfsbezoek Nederlandse & buitenlandse gasten Provincie 3.707.000 gasten 1.293.000 gasten 11,0

Nadere informatie

Het verhaal van. de bezoeker van cultuurhistorisch Drenthe 2014

Het verhaal van. de bezoeker van cultuurhistorisch Drenthe 2014 Het verhaal van de bezoeker van cultuurhistorisch Drenthe 2014 Colofon Dit onderzoek is uitgevoerd door De Afdeling Onderzoek in opdracht van het Drents Archief namens de Stuurgroep Verhaal van Drenthe,

Nadere informatie

Feiten en Cijfers Vrijetijdseconomie Drenthe (versie oktober)

Feiten en Cijfers Vrijetijdseconomie Drenthe (versie oktober) Feiten en Cijfers Vrijetijdseconomie Drenthe 2013 (versie oktober) Colofon Dit is een uitgave van de provincie Drenthe Auteur: Monica Wagenaar, De Afdeling Onderzoek www.deafdelingonderzoek.nl Grafische

Nadere informatie

Bekendheid Overijsselse regio s

Bekendheid Overijsselse regio s Rapport Bekendheid Overijsselse regio s Resultaten 1-meting december Rapportage: januari 2010 Bestemd voor: Jolanda Vrolijk, Provincie Overijssel nbtc nipo research postadres Postbus 458 2260 MG Leidschendam

Nadere informatie

FEITEN & CIJFERS FACTSHEET

FEITEN & CIJFERS FACTSHEET FEITEN & CIJFERS FACTSHEET REGIOMONITOR 215 MarketingOost & Twents Bureau voor Toerisme INLEIDING De vrijetijdssector is een onmisbare sector in Overijssel. Vanuit Marketing Impuls Toerisme Overijssel

Nadere informatie

FACTSHEET BEZOEK AAN ROTTERDAM 2013

FACTSHEET BEZOEK AAN ROTTERDAM 2013 213 UITGAVE: GEMEENTE ROTTERDAM ROTTERDAM MARKETING ONDERNEMERSFEDERATIE ROTTERDAM CITY DE ROTTERDAMSE VRIJETIJDSSECTOR Een sterke vrijetijdssector is voor Rotterdam heel belangrijk. Deze sector draagt

Nadere informatie

Feiten & cijfers Salland Regiomonitor 2014

Feiten & cijfers Salland Regiomonitor 2014 Feiten & cijfers Salland Regiomonitor 2014 Regiomonitor Welke cijfers? De B s Naamsbekendheid en imago Dagrecreatie Verblijfsrecreatie Werkgelegenheid Naamsbekendheid Spontane bekendheid Welke toeristische

Nadere informatie

Bezoekersonderzoek Staatsbosbeheer. Amersfoort, 16 juni 2016

Bezoekersonderzoek Staatsbosbeheer. Amersfoort, 16 juni 2016 Bezoekersonderzoek Staatsbosbeheer Amersfoort, 16 juni 2016 Uitbreiden monitoringsscope van inzoomen per gebied naar combineren met uitzoomen naar streek bij vergelijkbare opzet en tijdstip Vraag naar

Nadere informatie

Cultuurbeleving. Junipeiling Bewonerspanel. Utrecht.nl/onderzoek

Cultuurbeleving. Junipeiling Bewonerspanel. Utrecht.nl/onderzoek Cultuurbeleving Junipeiling Bewonerspanel Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl in opdracht van Cultuur Ontwikkelorganisatie Gemeente

Nadere informatie

Samenvatting onderzoek cultuurparticipatie 2010

Samenvatting onderzoek cultuurparticipatie 2010 Samenvatting onderzoek cultuurparticipatie 2010 Belangrijkste uitkomsten van het onderzoek 2010 Deelname aan culturele activiteiten in shertogenbosch licht toegenomen Het opleidingsniveau is het meest

Nadere informatie

Bekendheid Overijsselse regio s

Bekendheid Overijsselse regio s Rapport Bekendheid Overijsselse regio s Resultaten 0-meting december 2008 Rapportage: januari 2009 Bestemd voor: Jolanda Vrolijk, Provincie Overijssel nbtc nipo research postadres Postbus 458 2260 MG Leidschendam

Nadere informatie

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2009

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2009 April 2010 ugu Toeristisch bezoek aan in 2009 Al zes jaar doet mee aan het Continu Vakantie Onderzoek (CVO), een samenwerking tussen het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen en TNS- NIPO: NBTC-NIPO

Nadere informatie

MARKETING GRONINGEN REGIO MARKETING MARKETING STRATEGIE RESULTATEN

MARKETING GRONINGEN REGIO MARKETING MARKETING STRATEGIE RESULTATEN HANS POLL MARKETING GRONINGEN REGIO MARKETING MARKETING STRATEGIE RESULTATEN MARKETING GRONINGEN MARKETING GRONINGEN ADMINISTRATIE DIRECTEUR SECRETARIAAT VVV MARTINITOREN MARKETING MANAGER UIT GRONINGEN

Nadere informatie

RIC Leefstijlmethode

RIC Leefstijlmethode RIC Leefstijlmethode Optimaliseringsinstrument voor marketing en productontwikkeling 1 INTRODUCTIE Ernst Ossewaarde Jan Jaap Thijs Tinco Lycklama Suzanne van Laar 2 1 Selectie projecten Publiek > o.a.

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven.

Nadere informatie

Feiten & cijfers Hanzesteden Regiomonitor 2014

Feiten & cijfers Hanzesteden Regiomonitor 2014 Feiten & cijfers Hanzesteden Regiomonitor 2014 Regiomonitor Welke cijfers? De B s Naamsbekendheid en imago Dagrecreatie Verblijfsrecreatie Werkgelegenheid Naamsbekendheid Spontane en geholpen bekendheid

Nadere informatie

Rapport BankGiro Loterij Cultuuronderzoek 10 juni Diede van Delft

Rapport BankGiro Loterij Cultuuronderzoek 10 juni Diede van Delft Rapport BankGiro Loterij Cultuuronderzoek 10 juni 2016 Diede van Delft Diede.vandelft@samr.nl 0683792609 Favoriete culturele uitstapjes + deze zomer ondernemen Museumbezoek over algemeen meest favoriete

Nadere informatie

Vakanties van Nederlanders in de provincie Gelderland ContinuVakantieOnderzoek 2015

Vakanties van Nederlanders in de provincie Gelderland ContinuVakantieOnderzoek 2015 Vakanties van ers in de provincie Gelderland ContinuVakantieOnderzoek 2015 Voorwoord ContinuVakantieOnderzoek 2015 Voor u liggen de resultaten van het ContinuVakantieOnderzoek 2015 van NBTC-NIPO Research.

Nadere informatie

Museumbezoek meest favoriet cultureel uitje Rapport - onderzoek naar cultuurbeleving van Nederland 08-07-2014

Museumbezoek meest favoriet cultureel uitje Rapport - onderzoek naar cultuurbeleving van Nederland 08-07-2014 Museumbezoek meest favoriet cultureel uitje Rapport - onderzoek naar cultuurbeleving van Nederland 08-07-2014 Inhoudsopgave Colofon 1. Conclusies 2. Resultaten 1. Culturele uitstapjes 2. Favoriet museum

Nadere informatie

De Duitse gast in Overijssel

De Duitse gast in Overijssel De Duitse gast in Overijssel Onderzoek Duitse gast in Overijssel Diepte interviews Duitse gasten in Overijssel Zomer- en najaarsmeting Right Marktonderzoek Panelonderzoek NordRheinWestfalen en Niedersachsen

Nadere informatie

Presentatie toeristische cijfers 2006 Juni Margot Tempelman

Presentatie toeristische cijfers 2006 Juni Margot Tempelman Presentatie toeristische cijfers 2006 Juni 2007 Margot Tempelman Kenniscentrum bij HZ KC vanaf 1 september 2006 bij Hogeschool Zeeland Trendrapport en Trendkrant ook in 2007 uitgegeven Continuïteit van

Nadere informatie

Bezoek cultuurinstellingen

Bezoek cultuurinstellingen Staat van 2014 Bezoek cultuurinstellingen Hoeveel cultuurinstellingen bezoekt een inwoner gemiddeld per jaar? Een inwoner bezoekt gemiddeld 2,23 cultuurinstellingen per jaar De bezoek cultuurinstellingen

Nadere informatie

Eerst vatten wij nog kort de koers Beleef het in Gelderland op hoofdlijnen voor u samen en lichten we kort de bredere, actuele context toe.

Eerst vatten wij nog kort de koers Beleef het in Gelderland op hoofdlijnen voor u samen en lichten we kort de bredere, actuele context toe. Van : team Toerisme en Recreatie provincie Gelderland Aan : betrokkenen bij Toerisme en Recreatie in Gelderland Datum : 13 juni 2018 Onderwerp : Update koers Beleef het in Gelderland, Toerisme en Recreatie

Nadere informatie

Inzicht in de doelgroep. Avontuurlijk Paars

Inzicht in de doelgroep. Avontuurlijk Paars Inzicht in de doelgroep Avontuurlijk Paars KennispuntOost, 2012 Inhoudsopgave 1. RecreantenAtlas... 3 1.1. RecreantenAtlas... 3 1.2. Gebruiksmogelijkheden RecreantenAtlas... 6 1.3. Belevingswerelden/ kleuren...

Nadere informatie

Relatie recreatie en natuur Veluwe

Relatie recreatie en natuur Veluwe Relatie recreatie en natuur Veluwe Kwaliteitsverbetering voor natuur 3 september, Martin Goossen Inleiding State of the art recreatie en toerisme Wat bepaalt kwaliteit van natuur vanuit recreatie en toerisme

Nadere informatie

Trendrapport vrijetijdssector

Trendrapport vrijetijdssector Trendrapport vrijetijdssector Noord-Overijssel 2010 Vechtdal Overijssel WaterReijk Weerribben Wieden IJsseldelta Pikeursbaan 23, 7411 GT Deventer T: 0570-680700 E: info@gobt.nl I: www.gobt.nl Trendrapport

Nadere informatie

Bijlage; toelichting gewenste ontwikkelrichtingen vanuit de leefstijlsegmentatie in Bunnik

Bijlage; toelichting gewenste ontwikkelrichtingen vanuit de leefstijlsegmentatie in Bunnik Bijlage; toelichting gewenste ontwikkelrichtingen vanuit de leefstijlsegmentatie in Bunnik In paragraaf 3.1 van de ontwikkelingsagenda geeft de gemeente aan welke ontwikkelingen zij met name, maar niet

Nadere informatie

Opmerking bij driejaarsgemiddelden Continu Vakantie Onderzoek (CVO)

Opmerking bij driejaarsgemiddelden Continu Vakantie Onderzoek (CVO) Opmerking bij driejaarsgemiddelden Continu Vakantie Onderzoek (CVO) Bij de interpretatie van de uitkomsten van het CVO moet men er rekening mee houden dat een steekproef geen exacte uitkomsten oplevert,

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Cultuurbeleving

Onderzoek Inwonerspanel: Cultuurbeleving 1 (9) Onderzoek Inwonerspanel: Auteur Tineke Brouwers Inleiding Cultuur versterkt de identiteit van de stad en verbindt de mensen met elkaar. De gemeente ondersteunt projecten en ook bevordert de gemeente

Nadere informatie

Regionale leefstijlatlas. Dagrecreatie

Regionale leefstijlatlas. Dagrecreatie Regionale leefstijlatlas Dagrecreatie Colofon Uitgave Provincie Utrecht Pythagoraslaan 101 Postbus 80300, 3508 TH Utrecht (030) 2582818 info@provincie-utrecht.nl www.provincie-utrecht.nl RECRON Postbus

Nadere informatie

Cultuur in stad en provincie. De culturele positie van de stad en de provincie Utrecht

Cultuur in stad en provincie. De culturele positie van de stad en de provincie Utrecht Cultuur in stad en provincie De culturele positie van de stad en de provincie Utrecht Cultuur in stad en provincie Eindredactie en opmaak: M Tekst & Beeld, Bunnik Atlas voor gemeenten Postbus 9627 3506

Nadere informatie

TOERISME EN RECREATIE ALGEMEEN

TOERISME EN RECREATIE ALGEMEEN Kerncijfers TOERISME EN RECREATIE ALGEMEEN Vakanties van Nederlanders Ontwikkeling vakantieparticipatie* (%) van de Nederlandse bevolking 81% 82% 81% 4 28% 29% 28% 31% 33% 33% 21% 21% Alleen in buitenland

Nadere informatie

De Nederlandse vakantiemarkt Trends & verwachting. Vakantiebeurs 12 januari 2016 Ad Schalekamp & Kees van der Most

De Nederlandse vakantiemarkt Trends & verwachting. Vakantiebeurs 12 januari 2016 Ad Schalekamp & Kees van der Most De Nederlandse vakantiemarkt Trends & verwachting Vakantiebeurs 12 januari 2016 Ad Schalekamp & Kees van der Most Over NBTC-NIPO Research Wij zijn een full service onderzoeksbureau op het gebied van vakantie,

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Margot Tempelman Kenniscentrum (Kust)toerisme

Hartelijk welkom. Margot Tempelman Kenniscentrum (Kust)toerisme Hartelijk welkom Margot Tempelman Kenniscentrum (Kust)toerisme Harry van Waveren Gedeputeerde Recreatie & Toerisme Toeristische cijfers 2008 Marcia Besems Kenniscentrum (Kust)toerisme Cijfers van nu. Vakantiegedrag

Nadere informatie

Recreatief stadsbezoek door Rotterdammers 2011

Recreatief stadsbezoek door Rotterdammers 2011 Recreatief stadsbezoek door Rotterdammers 2011 Recreatief stadsbezoek door Rotterdammers 2011 G.H. van der Wilt Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) november 2012 In opdracht van de afdeling Economie

Nadere informatie

Cultuurkaart Amersfoort

Cultuurkaart Amersfoort Cultuurkaart Amersfoort Atlas voor gemeenten houdt zich bezig met (ruimtelijk-)economisch onderzoek, en stelt zich daarbij onder andere ten doel de verschillen tussen Nederlandse wijken, steden en regio

Nadere informatie

provincie limburg Toeristische Trends Limburg

provincie limburg Toeristische Trends Limburg provincie limburg Toeristische Trends 2016-2017 Toeristische Trends 2016-2017 Overnachtingen Verblijfsbezoek Nederlandse & buitenlandse gasten Provincie 3.542.000 gasten 1.186.000 gasten 10,9 miljoen overnachtingen

Nadere informatie

Vrijetijdseconomie Feiten en cijfers 2017

Vrijetijdseconomie Feiten en cijfers 2017 Vrijetijdseconomie Feiten en cijfers 2017 Vrijetijdseconomie Drenthe Feiten en cijfers 2017 Colofon Dit is een uitgave van de Provincie Drenthe Auteur: Monica Wagenaar, De Afdeling Onderzoek www.deafdelingonderzoek.nl

Nadere informatie

provincie limburg Toeristische Trends Limburg

provincie limburg Toeristische Trends Limburg provincie limburg Toeristische Trends 2016-2017 Overnachtingen Verblijfsbezoek Nederlandse & buitenlandse gasten Provincie 3.542.000 gasten 1.186.000 gasten 10,9 miljoen overnachtingen 3,4 miljoen overnachtingen

Nadere informatie

Dit hoofdstuk heeft raakvlakken met hoofdstuk 8 over Toerisme en recreatie, daar staat bijvoorbeeld meer informatie over evenementen.

Dit hoofdstuk heeft raakvlakken met hoofdstuk 8 over Toerisme en recreatie, daar staat bijvoorbeeld meer informatie over evenementen. Hoofdstuk 12 Cultuur 12.1 Inleiding Cultuur is één van de peilers van de stadsvisie Leiden, stad van ontdekkingen. Leiden is een historische stad met een breed aanbod aan culturele voorzieningen. Zo is

Nadere informatie

De leefstijlatlas dagrecreatie voor de provincie Noord-Holland. Leefstijlatlas dagrecreatie provincie Noord-Holland

De leefstijlatlas dagrecreatie voor de provincie Noord-Holland. Leefstijlatlas dagrecreatie provincie Noord-Holland De leefstijlatlas dagrecreatie voor de provincie Noord-Holland 1 Colofon Dit rapport is in 2012 samengesteld door The SmartAgent Company in opdracht van de provincie Noord-Holland. De gegevens in het rapport

Nadere informatie

Vakantiegedrag. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Factoren die van invloed zijn op vakantiegedrag. Wat is vakantiegedrag?

Vakantiegedrag. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Factoren die van invloed zijn op vakantiegedrag. Wat is vakantiegedrag? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over vakantiegedrag van mensen. Het maakt je duidelijk waarom mensen met vakantie gaan en hoe de keuze voor een vakantie tot stand komt. Wat wordt er van jou

Nadere informatie

Toerisme en recreatie in zicht. Toeristisch-recreatief beleid gemeenten, tweede meting (2010)

Toerisme en recreatie in zicht. Toeristisch-recreatief beleid gemeenten, tweede meting (2010) Toerisme en recreatie in zicht Toeristisch-recreatief beleid gemeenten, tweede meting (2010) Colofon Uitgever: Kronenburgsingel 525 Postbus 9292 6800 KZ Arnhem internet: www.arnhem.kvk.nl Auteurs: Drs.

Nadere informatie

Bedrijfsprofiel. 1 & 2 sterrenhotels in beeld. Anders denken, anders doen. In dit profiel: Van Spronsen & Partners horeca-advies December 2006

Bedrijfsprofiel. 1 & 2 sterrenhotels in beeld. Anders denken, anders doen. In dit profiel: Van Spronsen & Partners horeca-advies December 2006 Bedrijfsprofiel 1 & 2 sterrenhotels in beeld Van Spronsen & Partners horeca-advies December 26 In dit profiel: Aanbod - - - - - - - - - - - - - - - -2 Ontwikkeling - - - - - - - - - - - - 3 Branche onder

Nadere informatie

Doelgroep-denken; zet je leden centraal. Presentatie Motivaction Congres SportService Zwolle 1

Doelgroep-denken; zet je leden centraal. Presentatie Motivaction Congres SportService Zwolle 1 Doelgroep-denken; zet je leden centraal Presentatie Motivaction Congres SportService Zwolle 1 Wie zijn wij? Ik squash, omdat ik dan kan spelen wanneer ik wil en het is een lekkere adrenalinekick. Ik heb

Nadere informatie

Vrijetijdseconomie Drenthe Feiten en cijfers

Vrijetijdseconomie Drenthe Feiten en cijfers Vrijetijdseconomie Feiten en cijfers 2016 Colofon Dit is een uitgave van de Provincie Auteur: Monica Wagenaar, De Afdeling Onderzoek www.deafdelingonderzoek.nl Grafische vormgeving omslag: Grafische Diensten

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Leefstijlen in de Drechtsteden

Leefstijlen in de Drechtsteden Leefstijlen in de Drechtsteden Biedt de regio voldoende vrijetijdsmogelijkheden? Leefstijlen worden steeds belangrijker. Door ontwikkelingen zoals het verdwijnen van traditionele structuren en de individualisering

Nadere informatie

PKN in contact met Nederland: kijk op het leven en kijk op geloven

PKN in contact met Nederland: kijk op het leven en kijk op geloven Protestantse Kerk Nederland / 27-8-2015 / P.1 PKN in contact met Nederland: kijk op het leven en kijk op geloven Presentatie 27 januari 2011 Peter Jobsen Protestantse Kerk Nederland / 27-8-2015 / P.2 Aanleiding

Nadere informatie

Hoofdstuk 22. Cultuur

Hoofdstuk 22. Cultuur Hoofdstuk 22. Cultuur Samenvatting Driekwart van de Leidenaren heeft in de afgelopen 12 maanden één of meer culturele voorstellingen of voorzieningen bezocht. De bioscoop is veruit het meest populair,

Nadere informatie

Praktische opdracht Maatschappijleer Cultuurdeelname

Praktische opdracht Maatschappijleer Cultuurdeelname Praktische opdracht Maatschappijleer Cultuurd Praktische-opdracht door een scholier 2583 woorden 1 maart 2004 6 15 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inleiding Toen ik de opdracht had gekregen en de

Nadere informatie

Hoofdstuk 21. Cultuur

Hoofdstuk 21. Cultuur Hoofdstuk 21. Cultuur Samenvatting Evenals in 2003, heeft driekwart van de Leidenaren in de afgelopen 12 maanden één of meerdere culturele voorstellingen of voorzieningen bezocht. De bioscoop is veruit

Nadere informatie

ContinuVrijeTijdsonderzoek (CVTO) 2015 Tussentijdse rapportage jaarmeting

ContinuVrijeTijdsonderzoek (CVTO) 2015 Tussentijdse rapportage jaarmeting ContinuVrijeTijdsonderzoek (CVTO) 2015 Tussentijdse rapportage jaarmeting Inzicht in participatie en frequentie van het uithuizige vrijetijdsgedrag van Nederlanders NBTC-NIPO Research Postadres Postbus

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie