Geluiden uit flessen. Vul plastic flessen met water.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geluiden uit flessen. Vul plastic flessen met water."

Transcriptie

1 Baby Spelboek

2 Geluiden uit flessen Vul plastic flessen met water. Vul de ene fles meer dan de andere. Sla er nu met een lepel tegen aan en laat het kind horen hoe het klinkt. Misschien wil het kind het ook eens zelf proberen? Zingen Zingen met baby s is erg leuk. Terwijl je zingt, moet je de woorden duidelijk uitspreken en het liedje langzaam zingen om de kinderen de kans te geven je te volgen. Zingen met gebaren vinden de kinderen zeer interessant. Als het liedje uit is, moet je even wachten. Of er volgt een gebaar meer, beide handpalmen naar boven. Soms volgt er ook applaus. Drie is een te veel Zet een doos met grote blokken naast het kind op een kleed. Geef het nu twee blokken; een in elke hand. Geef nu een derde blok aan en kijk naar de reactie van het kind. Ontdekt het kind dat het het derde blok niet zomaar uit je handen kan pakken doordat het op de grond valt? Of legt het kind van tevoren al een blokje weg?

3 Spelletje met de spiegel Ga eens samen voor een grote spiegel zitten. Zet een mand of doos speelgoed voor de spiegel. Haal er steeds iets uit en leg het naast de mand. Vraag nu het kind om er een speeltje uit te halen en kijk wat er gebeurt. Grijpt het kind naar de spiegelmand of naar de echte mand? Als al het speelgoed uit de mand is, kun je samen het speelgoed er weer in gooien. Ook dat kan verwarrend zijn, want in welke mand moet je het speelgoed ook alweer doen? Kinderstoel Kinderen laten dingen doelbewust op de grond vallen: spelletje! Het speelgoed komt immers weer terug (wordt opgeraapt!).

4 Kiekeboe Kiekeboe spelen kan vrijwel op ieder moment van de dag in heel veel varianten. Met het spelen van kiekeboespelletjes leert het kind dat mensen en dingen verstopt kunnen zijn, weer tevoorschijn komen.

5 Foto s Samen foto s bekijken is altijd feest!

6 Maskerades Het veranderen van een vertrouwd gezicht in iets dat vreemd is, is voor baby s een spannende aangelegenheid. Zet een bril of een feestneus op en het kind zal je verbaasd aanstaren. Ben je het nu wel of ben je het nu niet? Hoe meer je verandert, hoe vreemder hij het zal vinden. B.v. Muts en zonnebril opzetten, daarna stem verdraaien. Na een tijdje alles weer af doen en laten zien wie je bent.

7 Bellen blazen Iets dat wij regelmatig doen op de groep is bellen blazen. Meestal aan het eind van de dag als de kinderen moe worden is het erg leuk om bellen te blazen. Ze zijn verwonderd om de bellen te zien en willen ze aanraken, ook de allerkleinsten vinden dit een geweldig schouwspel. Bellen in een rustig tempo blazen, geef de kinderen de tijd om de bellen te volgen. Verslapt de aandacht, verhoog dan het tempo. De toren van Pisa Laat het kind zien wat je allemaal met blokken kunt doen. Hijzelf kan in iedere hand een blok vasthouden, hij kan ze verwisselen, tegen elkaar slaan of doelbewust uit zijn handen laten vallen. Zelf een toren bouwen, deze om laten vallen en dan doen of je heel erg schrikt is ook altijd dikke pret.

8 Weetje *Een kind wordt regelmatig geconfronteerd met dingen het (nog) niet kan of mag. Dat wekt frustratie op en met deze emotie moet het kind leren omgaan. Het kind leert doorzettingsvermogen en creativiteit wanneer het gefrustreerd raakt bij iets nieuws leren of doen. Juist doordat het kind boos wordt, kan het zich net iets verder uitstrekken en wel bij het speeltje komen dat het graag wil hebben. Of hij levert plotseling zo n enorme inspanning dat hij zich van buik naar rug rolt. Het is daarom van groot belang niet te snel in te grijpen wanneer een kind gaat mopperen als iets niet lukt. *Spelen met water stimuleert de tastzin doordat het grootste zintuiglijke orgaan van het lichaam, de huid, in contact komt met water. Het kind ervaart de grenzen van het eigen lichaam omdat delen ervan omsloten worden door het water. Wanneer een kind gaat experimenteren met overgieten van water worden bovendien de motorische ontwikkeling van de ooghandcoördinatie gestimuleerd.

9 *Lichtinval kan in bijzonder veel varianten de sfeer in een ruimte bepalen of beïnvloeden. Wanneer de zon door het raam naar binnen schijnt, heeft alles een heel andere kleur dan wanneer het bewolkt is of het schemert. Lichtinval van buiten is makkelijk te beïnvloeden door gebruik te maken van gordijnen of vitrage. *Sommige kinderen vinden zand het mooiste materiaal dat er is, anderen vinden het eng voelen of vies. Deze voor- of afkeer van zand kan met de tijd veranderen. Zand is er in veel verschillende soorten en structuren en kan ook door het toevoegen van water van structuur veranderen. Ook verschil in temperatuur maakt dat zand verschillend kan aanvoelen. De motorische ontwikkeling wordt gestimuleerd wanneer het kind met vormpjes en schepjes gaat spelen.

10 *Iedere nieuwe ondergrond om op te kruipen is voor het kind een geweldige informatie-ervaring. De structuur van zand, stenen, tegels, laminaat, gras, plavuizen, vloerbedekking of zeil is heel verschillend en verschaft het kind een schat aan informatie.

11 *Tekenen stimuleert vooral de fijne motoriek van een kind. Daarnaast leert het de kleuren onderscheiden en ervaart het wat het verschil is tussen de diverse materialen. *Het aanwijzen en benoemen van voorwerpen en dieren in boekjes of in de omgeving stimuleert het begrip dat alles een naam heeft en verbaal uitgedrukt kan worden. Het benoemen van dieren en hun geluiden stimuleert de taalontwikkeling. Daarnaast wordt ook de cognitieve ontwikkeling gestimuleerd omdat het kind leert dat bepaalde dieren en bepaalde geluiden bij elkaar horen.

12 *Het eten van broodkorstjes traint de spieren in de kaken die nodig zijn voor een goede spraakontwikkeling. *Stapelbekers zijn op allerlei manieren te gebruiken bij de cognitieve ontwikkeling van een kind. Het kind kan ermee leren dat de bekers in een bepaalde volgorde op elkaar gestapeld moeten worden. Alle bekers in elkaar zetten, kan ook maar op één manier.

13 Een kind in bad doen Materiaal dat je nodig hebt: Eendjes Bakjes Washandjes Badschuim Spiegel Wat kun je met het kind doen: Het kind kleed je gezellig kletsend uit. Je laat hem eerst het water voelen. Dan mag hij gaan zitten. Je maakt het kind lekker nat met het warme water. Ondertussen benoem je alles wat je doet. Dan biedt je hem andere materialen aan. Zoals de bakjes. Je laat dan zien wat je er allemaal mee kan doen. Zoals het water overgieten in de bakjes of muziek maken door de achterkanten van de bakjes tegen elkaar aan te slaan. De eendjes kan je laten zwemmen, wat voor geluid maken de eendjes, die kun je weer in de bakjes doen en er weer uit halen. Met het washandje kan je het kind wassen en dan alle lichaamsdelen benoemen die je wast. Ook kan je het kind zichzelf laten wassen. Met het badschuim kan je het kind versieren. Gekke haren maken, een baard maken, zijn buik verstoppen onder het schuim. In een spiegel laat je dan zien hoe hij eruit ziet. Daarna sproei je het kind af. En dan ga je hem afdrogen. Je kunt dan weer elk lichaamsdeel benoemen. Ook kan je hem zichzelf laten afdrogen. Dan mag hij zich weer aankleden. Ook nu kun je weer alle kledingstukken benoemen.

14 Een kind in de luier laten verven Materialen die je nodig hebt: Papier of een groot laken Tape Bordjes Verf Kwasten Een bak water met washandjes erin Sponsjes Spiegel Wat kun je met het kind doen: Van te voren plak je met het tape het papier of laken vast op de grond. Zodat het niet kan verschuiven. Ook zet je een bak met warm klaar met een aantal washandjes erin. Het kind kleed je gezellig kletsend uit. Je kunt benoemen wat je allemaal aan het doen bent. Het kind mag dan in de luier bij het papier gaan zitten. Je bied hem het bordje met verf aan. Met zijn handen of voeten mag hij het verf voelen. Dan mag hij gaan verven. Dit kan met zijn handen. Maar hij kan dit kan ook met zijn voeten doen. Later biedt je hem andere materialen aan. Zoals kwasten of sponsjes. Het kind kan zelf ontdekken wat hij allemaal met de materialen kan doen, maar je kan hem ook mogelijkheden aanbieden. Ondertussen kan je de kleuren van de verf benoemen, de materialen benoemen en hem zichzelf in de spiegel laten bekijken. Dan pak je de bak water erbij. En kan je hem wassen en aankleden. Het kunstwerk verdient daarna natuurlijk een mooi plekje in de groep.

15 Spelen met buizen, doosjes en noten Materialen die je nodig hebt: Doosjes Buizen Toiletrollen Keukenrollen Noten Knikkers Eierdozen Enz. Wat kun je met het kind doen: Je bied het kind de verschillende materialen aan. Je kan eerst het kind zelf de materialen laten ontdekken. Je kan dan alle materialen benoemen. Dan kan je laten zien wat je nog meer met de materialen kan doen. Zoals de knikkers/noten in en uit de doosjes doen, door de buizen laten rollen, een buizenstelsel maken, noten/knikkers tellen, enz.

16 Spelen in de ballenbak Materialen die je nodig hebt: Ballen Emmertje Mandje Wat kan je met het kind doen: Ga gezellig samen met het kind in de ballenbak zitten. Laat het kind eerst zelf ontdekken. Daarna kun je hem laten zien wat nog andere mogelijkheden zijn om met deze materialen te doen. Je kunt bijvoorbeeld de ballen omhoog gooien en door de ballen heen zwemmen. Je kunt het uitbreiden door een emmertje te gebruiken waar je ballen in en uit kunt doen. Samen met het kind kun je ze ook overrollen of gooien. Ondertussen benoem je alles wat je doet, wat het kind doet en de kleuren van de ballen. Daarna kun je samen met het kind de ballen opruimen.

17 Spelen met een bak met water en sop Materialen die je nodig hebt: Bak met water Bellenblaas Kwasten Sponsjes Bakjes Zeepsop Wat kun je met het kind doen: Laat eerst het kind de bak met water ontdekken. Voelen, ruiken, proeven. Biedt later andere materialen erbij aan. Laat hem dan eerst zelf ontdekken wat hij met die materialen kan doen. Daarna kan je hem nog andere mogelijkheden aan bieden. Zoals een mooie tekening maken met de kwasten. Dit kan buiten als het mooi weer is. Maar ook binnen aan tafel. Ook kun je bakjes toevoegen. En het water overgieten of in en uit laten lopen. Ook kun je zeepsop toevoegen. Dan kan je samen bellen blazen met de bellenblaas. Het spel kan je afsluiten door samen af te ruimen.

18 Leuke boeken voor baby s: Boek: Wat ik kan. (Helen Oxenbury) Je kan samen met het kind bij een (grote) spiegel gaan zitten. Bekijk daarna samen het spiegelbeeld, en zeg bijvoorbeeld: Jij kan goed zitten Sla het boekje open en bekijk samen de plaatjes, op ieder plaatje is iets te zien wat het kind misschien na kan doen. Benoem eerst wat je ziet op het plaatje en probeer het dan na te doen. Ga zo door met alle plaatjes en geef complimenten. Boek: Wat moeten we doen met de Boe-hoe baby? (Cressida Cowell en Ingrid Godon) Verzamel alle dieren uit het boekje een poes, hond, koe en een speelgoed beest. Dit kunnen knuffels of poppetjes zijn. Lees samen met het kind het boekje en pak de dieren er om de beurten bij. Als het verhaaltje afgelopen is, kun je de geluiden nog een keer herhalen en de dieren er weer bij pakken. Je kunt proberen of het kind zelf het juiste dier bij het geluid kan vinden. Liedjes: Een koetje en een kalfje, poesje mauw, hondje waf, alle eendjes zwemmen in het water. Boek : zie je mij ( Liesbeth Bernaerts & Elly van der Linden) Lees samen met het kind het boek. Bekijk de foto s. Zoek samen naar de lichaamsdelen die genoemd worden en wijs of raak ze aan. Liedje: Dit zijn mijn wangetjes en dit is mijn kin.

19 Muziek! Benodigdheden: - Muziekinstrumenten - Minimaal 1 kind, maximaal 4 kinderen * Laat de kinderen lekker zelf het initiatief nemen. Je kunt de instrumenten benoemen en eventueel voordoen. Na 10/15 minuten ruim je de instrumenten samen met de kinderen op zodat het duidelijk is dat de activiteit afgelopen is. Veel muzikaal plezier!

20 Spelen met scheerschuim Benodigdheden - Scheerschuim (uit de sensopathische spel bak) - Natte washand - Kliederschort - Zandbak vormpjes of (fruit) bakjes Voorbereiding - De hierboven genoemde spullen klaar leggen op een tafel. Activiteit - Zet het kind aan tafel met een kliederschort. - Spuit wat scheerschuim op tafel, en laat het kind eerst zelf kijken en zelf ervaren. - Als je merkt dat het kind is uitgekeken op alleen het scheerschuim kun je eventueel materialen toevoegen zoals, het dopje van de scheerschuim, zandbakvormpjes of (fruit) bakjes. - Als je klaar bent met het scheerschuim gebruik je het washandje om het kind te poetsen en ruim je alles weer op.

21 Ballonnen spel Benodigdheden - Ballonnen (uit de sensopathische spel bak) - Rijst (uit de sensopathische spel bak) - Water - Schelpen zand (uit de sensopathische spel bak) Voorbereiding - Ballonnen vullen met de boven genoemde materialen en ook eventueel één met lucht. Activiteit - Je legt de ballonnen op de grond, gaat bij de kinderen zitten. En laat de kinderen eerst zelf ontdekken dat de ballonnen verschillend zijn. - Daarna ga je de ballonnen over gooien/rollen, zo kunnen de kinderen zien dat er verschil in zit. - Je kunt de ballonnen ook schudden, ze maken allemaal andere geluiden. - Ook kun je de ballonnen in de lucht gooien, er zijn verschillende variaties.

22 Blokkenhoek Benodigdheden - Mat - Blokken Voorbereiding - De mat klaarleggen en de blokken op de mat zetten. Activiteit - Ga met de kinderen op de mat zitten en laat zien dat je verschillende blokken hebt geef de kinderen wat blokken en laat ze eerst zelf oriënteren. - Als de kinderen zelf aan de slag gaan met de blokken kun je ze gewoon laten spelen en zondig helpen. - Als er kinderen zijn die nog niet zo goed weten wat ze kunnen doen met de blokken kun je ze voordoen hoe ze een torentje kunnen bouwen.

23 Waar is het gebleven Benodigdheden - 3 voorwerpen die onder een laken passen (die bij het thema passen) - laken Voorbereiding - Leg de 3 voorwerpen op tafel en doe het laken erover heen. Activiteit - Laat het kind/kinderen zien welke voorwerpen er onder het laken liggen en benoem deze. - Doe het laken over de voorwerpen en vertel dat je iets weg gaat halen. - Als je het laken omhoog doet dan is er dus iets weg, en het kind/kinderen moeten raden wat er verdwenen is. - Dit kun je een aantal keer herhalen en ook de voorwerpen kun je steeds veranderen.

24 Verven : Benodigdheden : - verf - verfbord - verfschortje - papier - kwast Aantal kinderen : 1 of 2 kinderen Je kunt het papier met plakband vastplakken op tafel, of zo neerleggen. Dan doe je verf op een verfbord en zet je op tafel neer en laat het kind zelf maar verven wel eerst voor doen. Daarna kun je kijken of het kind ook nog met de kwast wil verven.

Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht

Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht - Grote kring : Puk heeft spiegeltjes meegenomen, want hij vind dat hij er zo mooi uit ziet in de spiegel. Elk kind krijgt een

Nadere informatie

Regen. ( 20 oktober 14 november)

Regen. ( 20 oktober 14 november) Regen ( 20 oktober 14 november) In Nederland regent het vaak. Kinderen komen dus van jongs af aan in aanraking met regen. In het thema leren de kinderen allerlei begrippen die met regen te maken hebben.

Nadere informatie

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz.

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz. WELKOM PUK!!! Van week 35 t/m 40 gaan wij van start met het thema Welkom Puk. De vakantie is weer voorbij, dat betekent dat er nieuwe baby s en kinderen bij ons op De Boerderij komen. Zo wordt ook Puk

Nadere informatie

De Puk-poster. Goed voorbeeldgedrag. Een baby ontwikkelt zich razendsnel. Vaak lijkt. dit vanzelf te gaan. Toch is het belangrijk om ook

De Puk-poster. Goed voorbeeldgedrag. Een baby ontwikkelt zich razendsnel. Vaak lijkt. dit vanzelf te gaan. Toch is het belangrijk om ook Ontwikkeling van baby s stimuleren met de Puk-poster Auteur: Natasja van Lier Een baby ontwikkelt zich razendsnel. Vaak lijkt dit vanzelf te gaan. Toch is het belangrijk om ook de ontwikkeling van baby

Nadere informatie

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Sabine Wisman Uitgeverij Ploegsma Amsterdam 8, 10, 13 8, 9, 10, 11, 12, 13 10 11 21 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 25 18, 19, 21, 23 30, 31, 32, 36, 39, 41 30, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 40, 41 30, 31,

Nadere informatie

Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar

Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar Sint en Kerst Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar 0 1 ½ In het thema 'Sint en Kerst' staat de viering van Sinterklaas en Kerst centraal. Bij het thema 'Sinterklaas', leren de kinderen hoe

Nadere informatie

Kinderdagverblijf programma Dit ben ik

Kinderdagverblijf programma Dit ben ik Kinderdagverblijf programma Dit ben ik Week 5 Datum 27 t/m 31 januari 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ het gezicht van Puk. Spiegeltje in Puk zijn rugzak. Wat is dat nou? 09.20 uur - Voorleesboek: Kikker is

Nadere informatie

Activiteitenprogramma 2014 06.01 t/m 07.02

Activiteitenprogramma 2014 06.01 t/m 07.02 Activiteitenprogramma 2014 06.01 t/m 07.02 Locatie: KDV Voorbeeld: Groep: 0-4 jaar Data Dag Competentie Activiteit 0-2jaar Activiteit 2-4 jaar 06.01 Maandag Kijk, ik maak contact, blazen maar, spelletje

Nadere informatie

Weekprogramma: 3+ Voorstellen aan puk (naam leeftijd, gezinssamenstelling)

Weekprogramma: 3+ Voorstellen aan puk (naam leeftijd, gezinssamenstelling) Welkom Puk! In dit thema maken de kinderen kennis met Puk. Sommige kinderen kennen Puk al, andere kinderen nog niet. Samen gaan we Puk wegwijs maken in de groep. Samen ontdekken we waar en waarmee we kunnen

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind?

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Ga op ooghoogte met je kind zitten Door op ooghoogte te gaan zitten tijdens

Nadere informatie

Voorbereiding/nodig. Het doel wat we deze week willen bereiken is:

Voorbereiding/nodig. Het doel wat we deze week willen bereiken is: Wat gaan we doen? In het thema Ik en mijn familie staat familie centraal. De kinderen ontdekken welke mensen bij hun familie horen ze praten over jong en oud, verschillende familieleden, verjaardagen en

Nadere informatie

!!"#$%"&#'((&)"*%'+",-../!

!!#$%&#'((&)*%'+,-../! "#$%"&#'((&)"*%'+",-../ In 2004 vertaalde ik het in het Nederlands: Saskia Beverloo, muziekcentrum Harlekijntje saskia@harlekijntje.nl www.harlekijntje.nl illustraties en kleurplaten: Tineke Vlaming Inleiding

Nadere informatie

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier Marlies Huijzer verzorging wat wil jouw dier? De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier om te vertroetelen. Ze denken niet zo na over wat een dier zelf leuk vindt

Nadere informatie

alle dieren verzamelen

alle dieren verzamelen - Spel 1 - alle dieren verzamelen Zit je kind in de fase dat het alles, maar dan ook alles op de grond gooit en jij steeds alles moet oprapen? Maak er dan een spel van. Bevestig een touwtje (maximaal 20

Nadere informatie

1 Actief in de natuur. Bodemgespuis en kriebeldiertjes

1 Actief in de natuur. Bodemgespuis en kriebeldiertjes Bodemgespuis en kriebeldiertjes Overal vind je kriebeldiertjes, als je maar goed kijkt. Zullen we eens samen gaan kijken of er hier ook diertjes zijn? Als je een diertje gevonden hebt, mag je roepen. Dan

Nadere informatie

Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Brood eten:

Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Brood eten: Liedjes Zingen Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Stop het nu maar in je mond Fruit, dat is gezond! En jullie krijgen een bakje fruit Dan worden jullie sterk en stoer Bewegingen

Nadere informatie

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Week 15 Datum 7 tot en met 11 April 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ fruit eten. Fruit onder een doek verstoppen. Wat ligt er

Nadere informatie

D O EN P R A T EN B E W EGEN

D O EN P R A T EN B E W EGEN D O EN P R A T EN B E W EGEN Het gelijktijdig gebruik van de observatielijsten bij Zo Doe Ik, Zo Beweeg Ik, en Zo Praat Ik M. Tjallema, M. Vermeulen 00, CED-Groep www.cedgroep.nl Inleiding Met de drie

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JUNI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar BABY S ZIJN OVERAL JUNI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JUNI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar BABY S ZIJN OVERAL JUNI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief JUNI 2015 BABY S ZIJN OVERAL Kinderen die PIPPO lezen, zien vaak baby s om zich heen. Natuurlijk in de kinderopvang maar ook omdat vriendjes of zijzelf

Nadere informatie

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS Thema 1: Ik (lichaam/familie) Dit boekje is van:................. Logo gemeente Auteursteam Projectgroep Kinderklanken & Peuterpraat Margriet van Engen Maaike Preijde

Nadere informatie

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4 Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem Aantal kinderen: max: 4 Toestemming van de ouders? Aandachtspunt: Observeren niveau, behoefte

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

Klaskrantje van groep 1.

Klaskrantje van groep 1. Klaskrantje van groep 1. Week : 6 Thema: kleuren! Maandag 3 oktober. Zakia is kapitein. En de zon is er weer! Leuk, want na de middag mogen we even wat langer buiten. We zullen spelletjes spelen. De kalenders

Nadere informatie

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Boodschappen. Kansen in kinderen. Boodschappen. voor ouders. Kansen in kinderen

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Boodschappen. Kansen in kinderen. Boodschappen. voor ouders. Kansen in kinderen Ontwikkelingskansen voor ieder kind! voor ouders Voorwoord doen met kinderen in de supermarkt is heel leuk. Je moet alleen geen haast hebben! In het thema staat de supermarkt en alles wat je daar kunt

Nadere informatie

Activiteitenboekje maart-april 2016. Workshop koekjes bakken. Workshop Drumble Dance. Workshop eieren beschilderen

Activiteitenboekje maart-april 2016. Workshop koekjes bakken. Workshop Drumble Dance. Workshop eieren beschilderen Activiteitenboekje -april 2016 Workshop koekjes bakken Wegens groot succes gaan we ook dit keer weer gezellig koekjes bakken op de BSO. Als je zin hebt om mee te doen, geef je dan op voor deze workshop.

Nadere informatie

40 Suggesties met...

40 Suggesties met... 40 Suggesties met... kleine rode zakken Heb jij ze al gezien? De kleine rode zakken van het Sinterklaasjournaal 2014. Je kunt er allerlei leuke en leerzame activiteiten mee doen. Hier vind je 40 suggesties

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd 0 tot 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

Themabrief Karel viert Kerstmis december 2015

Themabrief Karel viert Kerstmis december 2015 Themabrief Karel viert Kerstmis december 2015 Beste papa s en mama s, De laatste maand van het jaar is bijna afgelopen. Met behulp van twaalf verschillende leuke thema s hebben we bij Plantage een educatief

Nadere informatie

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen Dit ben ik! Weekprogramma: Week 1; 0 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken. 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen 2 jaar Aanwijzen en benoemen delen van het gezicht. 3 jaar

Nadere informatie

maken de kinderen een waterorgel en laten elke lettergreep uit een lied horen op dit orgel. Groep 1 Groep 2 samengestelde woorden in

maken de kinderen een waterorgel en laten elke lettergreep uit een lied horen op dit orgel. Groep 1 Groep 2 samengestelde woorden in 7. Raar maar waar! Tijdens deze activiteit: maken de kinderen een waterorgel en laten elke lettergreep uit een lied horen op dit orgel. Taal Ontluikende en beginnende geletterdheid Fonemisch bewustzijn

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

Doelen ESDM Louis-Henri Periode: februari 2015 mei 2015

Doelen ESDM Louis-Henri Periode: februari 2015 mei 2015 Doelen ESDM Louis-Henri Periode: februari 2015 mei 2015 Communicatie Bevorderen van spontaan gebruik van tweewoordszinnen Doel 1 Tijdens zijn spontaan taalgebruik (dus niet direct geïmiteerd) voor verschillende

Nadere informatie

Eten, slapen & zindelijk worden

Eten, slapen & zindelijk worden Eten, slapen & zindelijk worden Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien,

Nadere informatie

S p e e l t i p s b i j K i n d e r b o e r d e r i j

S p e e l t i p s b i j K i n d e r b o e r d e r i j S p e e l t i p s b i j K i n d e r b o e r d e r i j Idee en tekst: Betty Sluyzer Tekeningen: Esther van Gijn Voorlezen Kinderboerderij is geschikt voor baby's, peuters en kleuters. Je kunt het prentenboek

Nadere informatie

Spelletjes voor je mond. Afdeling Logopedie

Spelletjes voor je mond. Afdeling Logopedie Spelletjes voor je mond Afdeling Logopedie Voor de ouders De spelletjes in deze folder zijn voor iedereen leuk, maar ze zijn vooral bedoeld voor kinderen die veel met de mond open zitten, slappe mondspieren

Nadere informatie

verstoppertje spelen Woezel waar zit je?

verstoppertje spelen Woezel waar zit je? verstoppertje spelen Woezel waar zit je? spelregels 1 Verstoppertje spelen voor: 2+ spelers vanaf: 6 maanden speelduur: ca. 10 min. ON Exclusief 2x 1,5V AAA alkaline batterijen Hier ben ik! OFF Woezel

Nadere informatie

TAAL IS LEUK. Adviezen om de taalontwikkeling te stimuleren

TAAL IS LEUK. Adviezen om de taalontwikkeling te stimuleren TAAL IS LEUK Adviezen om de taalontwikkeling te stimuleren 1 Inhoudsopgave Pagina Besteed extra aandacht aan de taal van uw kind 4 Adviezen die u kunt toepassen tijdens een gesprekje met uw kind 5 Maak

Nadere informatie

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes Taalontwikkeling Binnen het thema Grootte hebben we gekozen voor het boek de gele ballon. Dit is een groot boek met illustraties zonder tekst. De bedoeling is om op elke pagina een gele ballon te vinden.

Nadere informatie

Hatsjoe! heb je pijn? Dit zijn mijn wangetjes. Activiteiten. Voorleesverhaa I. Spelenderwijs ontwikkelen LIEDJES :=-

Hatsjoe! heb je pijn? Dit zijn mijn wangetjes. Activiteiten. Voorleesverhaa I. Spelenderwijs ontwikkelen LIEDJES :=- Hatsjoe! Informatie voor ouders van kinderen van 0 1)12 jaar Uche, uche, uche! Hatsjoe! Puk is verkouden en wordt ziek tijdens dit thema. Maar dat is nog niet alles: Puk valt op zijn knie en dat wordt

Nadere informatie

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Carnavalsschilderij: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Leg al materialen klaar Vertel de kinderen dat ze iets over carnaval

Nadere informatie

NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL ACTIVITEIT:

NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL ACTIVITEIT: ADRES: Kinderopvang Knuffel Machteld Versweyveld Columbiastraat 231 2030 Antwerpen NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL CONTACTGEGEVENS: 035413154 KDV.knuffel@stad.antwerpen.be ACTIVITEIT: TREFWOORDEN: VOORTDUREND

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop THEMA: BUITEN IN DE NATUUR s Speelbrief APRIL 2016 In PIPPO april zaait aapje Pippo radijsjes in zijn moestuin, kopen Beertje Bruin en Papa Beer een bos bloemen voor Mama Beer, zoekt Muisje Meisje met

Nadere informatie

Nieuwsbrief Koningsdag 2017

Nieuwsbrief Koningsdag 2017 Nieuwsbrief Koningsdag 2017 De Paasdagen zijn inmiddels geweest. We hopen dat iedereen fijne dagen heeft gehad. Over een week is het alweer Koningsdag. Dit laten we natuurlijk niet zomaar voorbij gaan.

Nadere informatie

Spelen en bewegen met uw baby www.cjggooienvechtstreek.nl

Spelen en bewegen met uw baby www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Spelen en bewegen met uw baby www.cjggooienvechtstreek.nl n Spelen en bewegen met uw baby Spelen is leuk, maar ook nuttig. Al spelend kan uw kind zijn gevoelens uiten en contact

Nadere informatie

Sportdag vrijdag 8 mei 2009 Groep 1 en 2. Naam:

Sportdag vrijdag 8 mei 2009 Groep 1 en 2. Naam: Sportdag vrijdag 8 mei 2009 Groep 1 en 2 Naam: 2 Spelletjes Koetje Prik Voor je staat een koe. Deze koe heeft alleen geen staart. Wil jij nu met een blinddoek voor proberen om de staart op de goede plek

Nadere informatie

Ik ben een heel klein muisje

Ik ben een heel klein muisje Ik ben een heel klein muisje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Ik ben een heel klein muisje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massagespel... 4 Speelgoed... 4 Muisje

Nadere informatie

VVE programma voor gastouders. Een nieuw vriendje. Thema Welkom Kiki. gastouderprogramma. Kansen in Kinderen

VVE programma voor gastouders. Een nieuw vriendje. Thema Welkom Kiki. gastouderprogramma. Kansen in Kinderen VVE programma voor gastouders Thema Welkom Kiki Een nieuw vriendje gastouderprogramma Kansen in Kinderen Voorwoord Voor u ligt de eerste ouderbijlage van het VVE programma voor gastouders: Welkom Kiki.

Nadere informatie

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest?

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest? Samenvatting: Er bestaan verjaardagsfeestjes, dansfeestjes, eetfeestjes, pakjesfeestjes, nieuwjaarsfeestjes, geboortefeestjes maar ben jij al eens uitgenodigd voor een neuzenfeest? Een vrolijk boek voor

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief FEBRUARI 2015 1. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar EEN HEEL BOEKJE VOL MET WINTERPRET!

LEESTIP. Speel- & Leerbrief FEBRUARI 2015 1. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar EEN HEEL BOEKJE VOL MET WINTERPRET! Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief FEBRUARI 2015 w 1-3 jaar EEN HEEL BOEKJE VOL MET WINTERPRET! ik pak sneeuw maandblad voor peuters - jaargang 26 - februari 2015-4,45 - P-509549 Hiep

Nadere informatie

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Wat leuk dat je aan de slag wil met de prentenboeken van Pauline! In deze brief vind je volop inspiratie bij 'Sem op het potje'. Veel plezier! Breng het verhaal tot

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Inhoudsopgave Welkom Blz. 3 Wat zijn baby- en kindergebaren? Blz. 4 Voordat je begint Blz. 5 De eerste gebaren Blz. 6 & 7 Gebaren- tips Blz. 8 Veel gestelde

Nadere informatie

Speel met je kindje zijn voeten.

Speel met je kindje zijn voeten. Speel met je kindje zijn voeten. Bewegen is kinderspel Ja, speel gerust met je kind zijn voeten, want bewegen is belangrijk. Denk bij bewegen niet onmiddellijk aan sporten. Rollen, springen, kruipen,

Nadere informatie

Taalontwikkeling: woordenschat en woordgebruik passieve woordenschat

Taalontwikkeling: woordenschat en woordgebruik passieve woordenschat Thema Bobbi in de zomer Taalontwikkeling: woordenschat en woordgebruik passieve woordenschat Wijst de juiste persoon aan als een bepaalde naam wordt genoemd (papa, mama). Wijst bij het benoemen van twintig

Nadere informatie

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Baby-lichaamstaal Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Inleiding Via deze folder vertellen we u wat over de lichaamssignalen die uw baby geeft: baby-lichaamstaal is méér

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Vormen van een raket Raketten

Vormen van een raket Raketten Vormen van een raket Raketten Vgroep 1-2 17 tijdsduur 65 minuten kerndoelen 1, 23, 32, 44, 45 en 54 lesdoelen De leerling: herkent een aantal wiskundige vormen: een cirkel, een driehoek, een rechthoek

Nadere informatie

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan.

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan. Ik en mijn familie 2 februari starten we met het thema ik en mijn familie, tijdens deze drie weken staat de familie van het kind centraal. We starten daarom ook in de eerste week met de familie foto s.

Nadere informatie

AAN DE SLAG DIT BEN IK

AAN DE SLAG DIT BEN IK Peuters AAN DE SLAG DIT BEN IK Hoelahoep: Mijn lijf (liedje) Op Schooltv vind je het liedje Mijn Lijf van Hoelahoep. Dit liedje gaat over het uiterlijk en de functies van verschillende lichaamsdelen. De

Nadere informatie

6.3 Welk materiaal bied je op welke leeftijd aan baby s en dreumesen aan?

6.3 Welk materiaal bied je op welke leeftijd aan baby s en dreumesen aan? gewicht; temperatuur: dit zijn vaak subtiele verschillen, maar wel waarneembaar; de vorm van een materiaal: rond, hoekig, recht, ovaal, vierkant, bol, hol. Het kind leert tijdens zijn spel niet alleen

Nadere informatie

Hoe viert juf haar verjaardag

Hoe viert juf haar verjaardag Hoe viert juf haar verjaardag Voor zowel juf als de kinderen, is de verjaardag van juf een bijzonder feest. Reden temeer om er een leuke ochtend van te maken. De ervaring heeft geleerd dat een ochtend

Nadere informatie

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop:

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop: Pak de jas! Spel Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes De leerkracht gooit met de dobbelsteen. De leerlingen nemen om ter snelste dezelfde kleur jas als de kleur van de dobbelsteen. De leerlingen verwoorden

Nadere informatie

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur Geluiden Wees 1 minuut helemaal stil. Luister naar de geluiden om je heen. Hoeveel geluiden heb je gehoord? Welke geluiden heb je herkend? Je eigen geur maken Verzamel verschillende soorten blaadjes, mos,

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Activiteiten bij 'De tovenaar die vergat te toveren'

Activiteiten bij 'De tovenaar die vergat te toveren' Toversteen, ketting, Interne krachtbronnen zoals kracht, slim zijn, moed, sleutelhanger maken zelfvertrouwen enzovoort versterken (zie ZMN pagina 28 Interne krachtbronnen). Bespreek met jouw kind welke

Nadere informatie

Kern 3: doos-poes-koek-ijs

Kern 3: doos-poes-koek-ijs Kern 3: doos-poes-koek-ijs In deze kern leert uw kind: Letters: d - oe - k - ij z Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep Herhaling van de letters van kern 1 en 2 Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden

Nadere informatie

Speelplezier. Thema: Start: Nieuwe woorden: Week 1: ontbijt, dienblad Week 2: zie dagverslagje. Demonstratiespel; woorden voorbewerken en uitleggen

Speelplezier. Thema: Start: Nieuwe woorden: Week 1: ontbijt, dienblad Week 2: zie dagverslagje. Demonstratiespel; woorden voorbewerken en uitleggen Demonstratiespel; woorden voorbewerken en uitleggen Speelplezier Een pedagogisch medewerker speelt moeder, ze ligt te slapen in bed. De andere pedagogisch medewerker is kind. Het kind maakt een dienblad

Nadere informatie

Olympische Spelen 2008

Olympische Spelen 2008 Olympische Spelen 2008 Sportdag voor groep 1 en 2 Naam: Groep: Anne Frankschool Dit jaar zijn de Olympische Spelen. Wij zullen dat ook gaan doen. De kinderen van groep 1 en 2 zullen een kijkje nemen bij

Nadere informatie

Met dit lekkere warme weer zijn we lekker gaan wandelen in het park bij ons in de buurt.

Met dit lekkere warme weer zijn we lekker gaan wandelen in het park bij ons in de buurt. Het Kwetternest 3-jarigen Deze week zijn we begonnen met het thema OEF WAT WARM! We hebben in de groep een echte ijswinkel gemaakt. De kinderen kunnen naar hartenlust ijsjes kopen en eten. In de grote

Nadere informatie

Vier Aapjes op een stokje

Vier Aapjes op een stokje Vier Aapjes op een stokje Een muzikaal belevingsverhaal met Joren, Sien en Thijmen!.En stuitertje Luisteren, kijken, stilzijn, voelen, proeven, ruiken en stuiteren. Beleef samen muziek met al je zintuigen

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE. Figurentheater Propop vzw

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE. Figurentheater Propop vzw LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE Figurentheater Propop vzw Figurentheater Propop en De Poppenzaal Steenweg op oosthoven 114 2300 Turnhout - België Tel : 014.423322 Email : info@propop.be Website

Nadere informatie

Klaskrantje van groep 1.

Klaskrantje van groep 1. Klaskrantje van groep 1. Week : 7 Maandag 10 oktober. Vandaag is Tino kapitein. Het is mooi weer, maar heel veel wind. Na het zingen van onze goeiemorgen lied, beginnen we met de praatronde. Zakia heeft

Nadere informatie

Verzamelen. Les 1. Verzamelen. Opdracht. Lesbrief groep 7 en 8. Van: Heb jij een verzameling? JA / NEE

Verzamelen. Les 1. Verzamelen. Opdracht. Lesbrief groep 7 en 8. Van: Heb jij een verzameling? JA / NEE Regionaal Historisch Centrum Eindhoven Postbus 191, 5600 AD Eindhoven www.rhc-eindhoven.nl Lesbrief groep 7 en 8 Verzamelen Van: Les 1 Verzamelen Heel veel mensen sparen iets. Als je iets spaart, dan krijg

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

Beschrijving: De knuffels op verschillende lichaamsdelen houden. Bijvoorbeeld op je hoofd, op de buik, op de voet

Beschrijving: De knuffels op verschillende lichaamsdelen houden. Bijvoorbeeld op je hoofd, op de buik, op de voet Babygroepen Beweegknap 1. Bewegen met knuffel Beschrijving: De knuffels op verschillende lichaamsdelen houden. Bijvoorbeeld op je hoofd, op de buik, op de voet 2. Dansen en dan knuffelen Beschrijving:

Nadere informatie

Tomke.nl TIPS VOOR ACTIVITEITEN

Tomke.nl TIPS VOOR ACTIVITEITEN Tomke.nl Tip 1 Voorbereiden van de kinderen op de grote Tomke Kinderen schrikken als er ineens een hele grote Tomke tevoorschijn komt. De introductie zou zo kunnen. De kinderen wachten op Tomke, maar Tomke

Nadere informatie

Lesopdracht. Benodigdheden (ochtend) Leerdoelen voor de kinderen. Lesinhoud. Verteltafel rondom het prentenboek Rupsje nooit genoeg

Lesopdracht. Benodigdheden (ochtend) Leerdoelen voor de kinderen. Lesinhoud. Verteltafel rondom het prentenboek Rupsje nooit genoeg Lesopdracht Verteltafel rondom het prentenboek Rupsje nooit genoeg Benodigdheden (ochtend) -Prentenboek: Rupsje nooit genoeg Eric Carle -Groot vel papier -Zwarte markeerstift -Diverse papiersoorten: karton,

Nadere informatie

Peuters Groep 1 Groep 2 Groep 3 BP MP EP M1 E1 M2 E2 M3

Peuters Groep 1 Groep 2 Groep 3 BP MP EP M1 E1 M2 E2 M3 1. Omgaan met jezelf, met en met volwassenen Peuters Groep 1 Groep 2 Groep 3 BP MP EP M1 E1 M2 E2 M3 Zelfbeeld Sociaal gedrag belangstelling voor andere kinderen, maar houden weinig rekening met de ander

Nadere informatie

Praten leer je niet vanzelf

Praten leer je niet vanzelf jeugdgezondheidszorg Praten leer je niet vanzelf... hier ben ik www.icare.nl Over de spraak-taalontwikkeling van kinderen van 0-4 jaar Praten gaat niet vanzelf, praten moet je leren. Een kind leert praten

Nadere informatie

Oef, wat is het warm!

Oef, wat is het warm! Oef, wat is het warm! In het thema Oef, wat warm! staat warm weer en het verschil tussen warm en koud centraal. Oef, wat warm! vindt bij uitstek plaats tijdens een warm voorjaar of een warme zomer. Het

Nadere informatie

Basiswerkboek Gebaren 0-3 jaar, aanvulling

Basiswerkboek Gebaren 0-3 jaar, aanvulling Basiswerkboek Gebaren 0-3 jaar, aanvulling Inhoudsopgave Inleiding 2 Toetsing 3 Aanbieden 4 Gebaren Algemeen 5 Familie 16 Eten en drinken 20 Binnen en buiten spelen 33 Verzorging en kleding 44 Het weer

Nadere informatie

De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt.

De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt. Water 2 Speuren naar water Doelen Begrippen De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt. de druppel, stromend water Materialen Tip Lamineer

Nadere informatie

Vrije expressie en creativiteit stimuleren bij jonge kinderen

Vrije expressie en creativiteit stimuleren bij jonge kinderen Het pasta-avontuur Vrije expressie en creativiteit stimuleren bij jonge kinderen Auteurs: Wieteke Hassing en Mignon van Ophuizen (Artisjok & Olijfje) Zin in een pasta-avontuur? In dit artikel worden activiteiten

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Door de ruimte... 4 Dreumesen... 4 Paardje rijden op de knie...

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie Nazorgpoli prematuren

Kinderfysiotherapie Nazorgpoli prematuren Kinderfysiotherapie Nazorgpoli prematuren Afdeling fysiotherapie Omdat uw kindje prematuur en/of dysmatuur is geboren is er een kans dat de motorische ontwikkeling vertraagd of afwijkend verloopt. Om die

Nadere informatie

Babygebaren. Kinderdagverblijf Tomaz. Taal Ontwikkeling Milieubewust Activiteiten Zorg TOMAZ

Babygebaren. Kinderdagverblijf Tomaz. Taal Ontwikkeling Milieubewust Activiteiten Zorg TOMAZ Babygebaren Kinderdagverblijf Tomaz Taal Ontwikkeling Milieubewust Activiteiten Zorg TOMAZ Waarom babygebaren gebruiken? Het Babygebaren-concept bestaat al ruim 20 jaar in de Verenigde Staten en sinds

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Reuzen en kabouters

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Reuzen en kabouters Deze nieuwsbrief is speciaal voor ouders/verzorgers van kinderen op de peutergroep en de verticale groep van kinderopvang Kits Oonlie. Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee maanden en hierin worden twee

Nadere informatie

Leerlijn Spelontwikkeling. Leerlijnen voor leerlingen met een IQ tot 35

Leerlijn Spelontwikkeling. Leerlijnen voor leerlingen met een IQ tot 35 Leerlijn Spelontwikkeling Stamlijn Spelontwikkeling Niveau A Merkt zintuiglijke stimulatie op (aanraking, vibratie, smaken, muziek, licht) Uit lust- en onlustgevoelens Kijkt gericht enkele seconden naar

Nadere informatie

pedagogisch werken met plezier Verstoppen is alvast wennen aan eventjes weg zijn Marja Baeten Redactie PIPPO

pedagogisch werken met plezier Verstoppen is alvast wennen aan eventjes weg zijn Marja Baeten Redactie PIPPO pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief juni 2011 Verstoppen is alvast wennen aan eventjes weg zijn Verstoppertje spelen, lijkt een simpel spelletje, maar het zit vol met grote ervaringen:

Nadere informatie

VOORBEELD UIT HET PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN. VEILIGHEID EN GEBORGENHEID BIEDEN - BABY S

VOORBEELD UIT HET PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN. VEILIGHEID EN GEBORGENHEID BIEDEN - BABY S VOORBEELD UIT HET PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN. VEILIGHEID EN GEBORGENHEID BIEDEN - BABY S ALGEMEEN: EMOTIONELE EN FYSIEKE VEILIGHEID BABY S Het pedagogisch beleidsplan geeft de grenzen (pedagogisch medewerker/kindratio

Nadere informatie

STARTSPEL MUZIKAAL PAK

STARTSPEL MUZIKAAL PAK START ONDER BOVEN 100 min 1/5 MANDJE Muzikaal pak Muziek Poster 1 kiwikaartje per kind Fiches activiteiten (creativiteit / spelen / fruitige receptjes) Materiaal voor de opdrachten van het muzikaal pak:

Nadere informatie

Tussendoelen Ontluikende gecijferdheid (inclusief logisch denken vanaf 3;6 jaar)

Tussendoelen Ontluikende gecijferdheid (inclusief logisch denken vanaf 3;6 jaar) Tussendoelen Ontluikende gecijferdheid (inclusief logisch denken vanaf 3;6 jaar) 0 1;6 2 2;6 3 3,6 4 4;6 1. Ontwikkelt een besef van getalsnamen door rijmpjes en versjes. (bijvoorbeeld: een- twee..klaar

Nadere informatie

Aan de ouders van de kinderen van groep 1en 2: Nieuwbrief voor het nieuwe thema.

Aan de ouders van de kinderen van groep 1en 2: Nieuwbrief voor het nieuwe thema. Aan de ouders van de kinderen van groep 1en 2: Nieuwbrief voor het nieuwe thema. Allereerst willen we alle ouders en kinderen een heel goed 2015 wensen. We wensen u veel gezondheid en geluk toe. We hopen

Nadere informatie

kabouterfeest Sportdag 2002 Anne Frankschool Groep 1 en 2 Dit boekje is

kabouterfeest Sportdag 2002 Anne Frankschool Groep 1 en 2 Dit boekje is kabouterfeest Sportdag 2002 Anne Frankschool Groep 1 en 2 Dit boekje is van: Spelletjes Spel 1: Kabouterballonnen-race Opdracht: Dit spel doen kabouterkinderen heel graag met z n tweeën. In een emmer liggen

Nadere informatie