KASPERSKY LAB. Kaspersky Mobile Security 7.0 GEBRUIKERSHANDLEID ING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KASPERSKY LAB. Kaspersky Mobile Security 7.0 GEBRUIKERSHANDLEID ING"

Transcriptie

1 KASPERSKY LAB Kaspersky Mobile Security 7.0 GEBRUIKERSHANDLEID ING

2 K A S P E R S K Y M O B I L E S E C U R I T Y 7. 0 Gebruikershandleiding Kaspersky Lab Tel., fax: +7 (495) , +7 (495) , +7 (495) Herzieningsdatum: december 2007

3 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1. KASPERSKY MOBILE SECURITY Hardware- en softwarevereisten Distributiekit... 6 HOOFDSTUK 2. KASPERSKY MOBILE SECURITY FOR SYMBIAN OS Kaspersky Mobile Security installeren Het programma gebruiken Het programma activeren Het programma starten Gebruikersinterface Algemene instellingen Antivirusscan en bescherming Quarantaine gebruiken De modules Anti-Spam en Anti-Diefstal gebruiken De programmadatabases updaten De module Firewall gebruiken Het rapport over programma-activiteiten bekijken Het programma verwijderen HOOFDSTUK 3. KASPERSKY MOBILE SECURITY FOR MICROSOFT WINDOWS MOBILE Kaspersky Mobile Security installeren Aan de slag Het programma activeren Het programma starten Gebruikersinterface Antivirusscan en bescherming Realtimebescherming en scannen op verzoek Geplande scan Quarantaine gebruiken De modules Anti-Spam en Anti-Diefstal gebruiken De module Anti-Spam... 47

4 Kaspersky Mobile Security Zwarte en witte lijsten bewerken Acties die voor berichten moeten worden uitgevoerd De module Anti-Diefstal De programmadatabases updaten Firewall Rapporten over programma-activiteiten bekijken Het programma verwijderen BIJLAGE A. KASPERSKY LAB A.1. Andere producten van Kaspersky Lab A.2. Contact opnemen BIJLAGE B. LICENTIEOVEREENKOMST... 74

5 HOOFDSTUK 1. KASPERSKY MOBILE SECURITY 7.0 Kaspersky Mobile Security 7.0 is ontworpen om smartphones en communicators met het besturingssysteem Symbian en Microsoft Windows Mobile te beschermen tegen malwareprogramma's en ongewenste e- mailberichten. Het programma voert de volgende functies uit: realtimebescherming van het bestandssysteem van het apparaat; onderschepping en scannen van: alle inkomende objecten die via draadloze verbindingen (IR-poort, Bluetooth) worden overgedragen, sms- en mms-berichten, tijdens synchronisatie met de pc en het downloaden van bestanden via een browser; bestanden die op het mobiele apparaat worden geopend; programma's die vanuit de apparaatinterface zijn geïnstalleerd. het scannen van de objecten in het bestandssysteem op het mobiele apparaat of op de aangesloten uitbreidingskaarten, op verzoek van de gebruiker of volgens een schema; betrouwbare isolatie van geïnfecteerde objecten in de quarantaine; bijwerken van Kaspersky Mobile Security-databases die worden gebruikt om malwareprogramma's te scannen en gevaarlijke objecten te verwijderen. blokkeren van ongewenste sms- en mms-berichten. toegang blokkeren tot gebruikersgegevens of deze verwijderen bij ongeautoriseerde acties met het apparaat, bijvoorbeeld bij diefstal. bescherming van het mobiele apparaat op netwerkniveau. Kaspersky Mobile Security biedt flexibele instellingen waarmee de gebruiker de huidige antivirusbeschermingsstatus kan bekijken, evenals het gebeurtenislogboek waarin de programma-acties worden vastgelegd. Het programma heeft een menusysteem en een gebruiksvriendelijke interface.

6 Kaspersky Mobile Security Opmerking Bij detectie van een malwareprogramma kan Kaspersky Mobile Security het geïnfecteerde object desinfecteren (als dit mogelijk is), verwijderen of in quarantaine plaatsen. In dit geval worden er geen kopieën van het verwijderde object opgeslagen Hardware- en softwarevereisten Kaspersky Mobile Security is ontworpen voor installatie op smartphones en communicators met een van de volgende besturingssystemen: Symbian OS 9.1, 9.2 Series 60 UI. Microsoft Windows Mobile 5.0. Microsoft Windows Mobile 6.0. Het programma werkt alleen op smartphones en communicators die het ontvangen en verzenden van sms-berichten ondersteunen Distributiekit U kunt Kaspersky Mobile Security via het internet aanschaffen (de programmadistributiekit en documentatie in elektronische vorm), of in winkels met apparaten voor mobiele communicatie. Neem contact op met uw mobielecommunicatieprovider voor meer informatie.

7 HOOFDSTUK 2. KASPERSKY MOBILE SECURITY FOR SYMBIAN OS In dit hoofdstuk wordt uitgelegd hoe Kaspersky Mobile Security 7.0 werkt op smartphones met het besturingssysteem Symbian versie 9.1, 9.2 of Series 60 UI Kaspersky Mobile Security installeren Voer de volgende stappen uit om Kaspersky Mobile Security te installeren: 1. Kopieer het programmadistributiepakket naar uw smartphone. 2. Voer de installatie uit (open het CAB-archief met het distributiepakket op uw smartphone). 3. Selecteer Ja om de installatie te bevestigen (zie Afbeelding 1). Afbeelding 1: prompt om de installatie te bevestigen 4. Als de taalversies van Kaspersky Mobile Security en het besturingssysteem niet overeenkomen, wordt er een bericht op het scherm weergegeven. Klik op OK om de installatie voort te zetten in het Russisch.

8 8 Kaspersky Mobile Security Lees de tekst van de licentieovereenkomst. Als u akkoord gaat met alle bepalingen van de overeenkomst, drukt u op OK. Selecteer Annuleren om de installatie te annuleren (zie Afbeelding 2). Afbeelding 2: licentieovereenkomst Belangrijk! Er kan geen back-up van deze software worden gemaakt, en deze software kan niet worden hersteld Het programma gebruiken In deze sectie wordt besproken hoe u de instellingen configureert voor de antivirusscan en realtimebescherming, sms- en mms-berichtfilters, antivirusscan van de smartphone, de programma-update van de smartphonebescherming op netwerkniveau en nog meer Het programma activeren Wanneer u het programma voor het eerst uitvoert, wordt het activeringsvenster van Kaspersky Mobile Security (zie Afbeelding 3) op het scherm van de smartphone weergegeven.

9 Kaspersky Mobile Security for Symbian OS 9 Afbeelding 3: het programma-activeringsvenster U moet het programma activeren om alle functies van Kaspersky Mobile Security te kunnen gebruiken. U verkrijgt de activeringscode op de Kaspersky Labwebsite. Belangrijk! Voor de activering van Kaspersky Mobile Security 7.0 moet uw smartphone een GPRS- of WLAN-verbinding hebben. De activeringscode bestaat uit tekens en cijfers uit het Latijnse alfabet (de code is niet hoofdlettergevoelig). Voer de code in de vier velden in. Daarna selecteert u Start activatie in het menu Opties. Het programma stuurt een HTTP-query naar de activeringsserver van Kaspersky Lab, en downloadt en installeert vervolgens de sleutel. Als de ingevoerde activeringscode om een bepaalde reden ongeldig lijkt te zijn, wordt er een bericht op het scherm van uw smartphone weergegeven Het programma starten Voer de volgende stappen uit om Kaspersky Mobile Security te starten: 1. Open het hoofdmenu van de telefoon. 2. Selecteer KMS 7.0 en start het programma via de optie Openen in het menu Opties. Opmerking Wanneer u het programma voor het eerst start, kunt u de functie voor automatisch starten inschakelen (zie sectie op pagina 11). Als u dit wilt doen, drukt u op OK.

10 10 Kaspersky Mobile Security 7.0 Nadat u de smartphone hebt ingeschakeld, wordt er een venster met de belangrijkste onderdelen van Kaspersky Mobile Security (zie Afbeelding 4) op het scherm van de smartphone weergegeven. Real-time bescherming via de realtimebeschermingsmodus (zie secdtie op pagina 12) Laatste volledige scan: de datum van de laatste antivirusscan op de smartphone. Database datum: de publicatiedatum van de antivirusdatabase die door het programma is gebruikt. Anti-Spam instell. antispammodus (zie sectie op pagina 19). Firewall niveau: beschermingsniveau op de smartphone (zie sectie op pagina 31). Afbeelding 4: het venster met status van programma-onderdelen Druk op OK om naar de programma-interface te gaan Gebruikersinterface De gebruikersinterface heeft zes tabbladen: Op het tabblad Scanner kunt u een antivirusscan van de smartphone uitvoeren, de antivirusscan en realtimebeschermingsmodus bewerken en het schema voor automatische scans configureren. Via het tabblad Quarantaine kunt u de quarantaine beheren. Dit is een specifieke opslagplaats voor geïnfecteerde en verdachte objecten. Via het tabblad Updater kunt u de antivirusdatabase bijwerken, de update-instellingen bewerken en het updateschema configureren.

11 Kaspersky Mobile Security for Symbian OS 11 Via het tabblad Firewall kunt u de netwerkactiviteiten controleren en de smartphone op netwerkniveau beschermen. Via het tabblad Diversen kunt u het filteren van inkomende sms- en mms-berichten configureren (Anti-Spam-module) en de smartphone blokkeren of informatie wissen in geval van diefstal of verlies van de smartphone (Anti-Diefstal-module). Via het tabblad Informatie kunt u de activiteitenlogboeken van de programmaonderdelen bekijken, evenals algemene informatie over het programma en de gebruikte antivirusdatabases. Bovendien kunt u de algemene instellingen bewerken die voor programma-activiteiten worden gebruikt. Gebruik de joystick van de smartphone om tussen tabbladen te schakelen, of selecteer de optie Open pagina in het menu Opties (zie Afbeelding 5). Afbeelding 5: het menu Opties Selecteer de optie Huidige status in het menu Opties om naar het venster met de status van programmacomponenten terug te keren Algemene instellingen Via de instellingen op het tabblad Informatie onder de optie Instellingen (zie Afbeelding 6) kunt u de volgende programmafuncties configureren: Automatisch starten: de modus voor automatisch opstarten. Als de modus voor automatisch opstarten actief is, worden de hoofdfuncties van het programma gestart wanneer de smartphone wordt ingeschakeld. Wanneer u de optie voor automatisch opstarten uitschakelt, worden de hoofdfuncties gestopt. Selecteer Ja als u wilt dat uw telefoon altijd door de hoofdfuncties wordt beschermd.

12 12 Kaspersky Mobile Security 7.0 De optie Toon statusscherm bepaalt of de huidige status bij het opstarten van het programma wordt weergegeven. Logboek Grootte bepaalt de maximumgrootte van het logboek. Wanneer de grens wordt bereikt, worden oude berichten uit het logboek verwijderd tot de maximumwaarde die in de instelling is opgegeven. Scherm achtergrondlicht bepaalt of het scherm tijdens de antivirusscan wordt verlicht. Deze optie is standaard uitgeschakeld. Geluid spelen bepaalt het gebruik van geluidsmeldingen bij bepaalde gebeurtenissen (detectie van een geïnfecteerd object, bericht over een programmastatus enzovoort). Selecteer Ja als u de geluidsmelding wilt gebruiken. Trillen bepaalt of de smartphone trilt wanneer er een geïnfecteerd object wordt gedetecteerd. De optie is standaard ingeschakeld. Afbeelding 6: het menu Instellingen Als u de waarden van de instellingen wilt bewerken, gebruikt u de joystick van de smartphone of selecteert u de optie Wijzig in het menu Opties Antivirusscan en bescherming Via het tabblad Scanner kunt u een antivirusscan van het volledige bestandssysteem uitvoeren, evenals van het geheugen van de smartphone of afzonderlijke mappen of bestanden. U kunt ook de instellingen van de antivirusscan en van de realtime-antivirusbescherming wijzigen, het rapport van de scanresultaten bekijken en het schema voor een automatische scan configureren.

13 Kaspersky Mobile Security for Symbian OS Realtimebescherming en scannen op verzoek Realtimebescherming is de modus waarin het residente deel van Kaspersky Mobile Security permanent in het RAM van de smartphone is geladen en alle gegevens controleert, waaronder de binnenkomende gegevens op de smartphone. Realtimebescherming wordt gestart wanneer de smartphone wordt ingeschakeld en blijft actief tot de functie wordt uitgeschakeld (als deze modus niet door de instellingen wordt uitgeschakeld). Met Kaspersky Mobile Security kunt u ook een volledige scan van het bestandssysteem op de smartphone uitvoeren, waaronder de analyse van objecten op de aangesloten geheugenuitbreidingskaarten. Informatie over de resultaten van de realtimebescherming en van de scan op verzoek wordt in het rapport vastgelegd. Selecteer de logboekoptie op het tabblad Scanner om het rapport te bekijken. Voer de volgende stappen uit om de realtimebeschermingsmodus te starten: 1. Selecteer de optie Instellingen op het tabblad Scanner. 2. Schakel de modus voor realtimebescherming in/uit door de instelling Real-time bescherming op de bijbehorende waarde in te stellen. Voer de volgende stappen uit om de instellingen van de scan op aanvraag te starten: 1. Selecteer de optie Instellingen op het tabblad Scanner. 2. Definieer het scangebied in het blok Scan masker door de bestandstypen te selecteren die u wilt scannen: Alle bestanden: scan alle bestanden. Uitvoerbare bestanden: scan alleen uitvoerbare programmabestanden (bijvoorbeeld *.exe, *.sis, *.mdl, *.app). 3. Bepaal welke actie moet worden uitgevoerd als er een geïnfecteerd object wordt gedetecteerd (de instelling Virus gevonden actie). Als u wilt dat er een prompt wordt weergegeven op het scherm van de smartphone wanneer er een geïnfecteerd object wordt gedetecteerd, selecteert u de waarde Vraag gebruiker. Selecteer de waarde Auto verwijder als het object automatisch moet worden verwijderd zonder melding aan de gebruiker.

14 14 Kaspersky Mobile Security 7.0 Selecteer Quarantaine als de verwijderde objecten automatisch naar de quarantaine moeten worden verplaatst. Dit is de standaardactie voor geïnfecteerde objecten. 4. Schakel het scannen van het ROM-geheugen van de smartphone in/uit (de instelling ROM scan). In sommige gevallen kan het ROM-geheugen kwetsbaar worden voor malwareprogramma's. Selecteer de waarde Ja als het ROM-geheugen door Kaspersky Mobile Security moet worden gescand. 5. Schakel het uitpakken van SIS- en ZIP-archieven in/uit (de instelling Pak archieven uit). Selecteer Ja als u wilt dat Kaspersky Mobile Security tijdens de scan SIS- en ZIP-archieven uitpakt. U kunt deze functie uitschakelen door Nee te selecteren als u niet wilt dat archieven tijdens de scan worden uitgepakt. 6. Schakel de modus voor het scannen van nieuwe kaarten in/uit (de instelling Scan nieuwe kaart). Selecteer Auto Scan als u wilt dat Kaspersky Mobile Security een nieuwe kaart in achtergrondmodus scant. Selecteer Uitschakelen om het automatisch scannen van flashkaarten uit te schakelen. Als Kaspersky Mobile Security een prompt moet weergeven voor de scan van een nieuwe kaart wanneer een dergelijke kaart wordt geïnstalleerd, selecteert u Vraag gebruiker. 7. Schakel de weergave van het beschermingspictogram in/uit (de instelling Beschermingspictogram). Opmerking Selecteer de waarde Altijd in de bijbehorende optie van het menu als het programmapictogram altijd op het scherm van de smartphone moet worden weergegeven wanneer de realtimebescherming is ingeschakeld. Selecteer Alleen in het menu als het pictogram alleen in het menu van de smartphone moet worden weergegeven. Selecteer Uit als dit pictogram niet moet worden weergegeven. Als u de waarden van de instellingen wilt bewerken, gebruikt u de joystick van de smartphone of selecteert u de optie Wijzig in het menu Opties. Het programma gebruikt standaard de instellingen die door Kaspersky Lab worden aanbevolen. Als u de aanbevolen instellingen wilt herstellen terwijl u het programma gebruikt, opent u het tabblad Scan en selecteert u de optie Herstellen in het menu Opties.

15 Kaspersky Mobile Security for Symbian OS 15 Voer de volgende stappen uit om een scanschema te maken: 1. Start Kaspersky Mobile Security (zie sectie op pagina 9). 2. Op het tabblad Scanner (zie Afbeelding 7) selecteert u de optie Scan alles als u het volledige bestandssysteem op de smartphone wilt scannen, of Scan map als u een afzonderlijke map wilt scannen. Afbeelding 7: het tabblad Scanner Als u de optie Scan map hebt geselecteerd, wordt het venster met het bestandssysteem van de smartphone weergegeven. Met de joystickknoppen van uw smartphone kunt u door het bestandssysteem navigeren. Als u een map wilt scannen, verplaatst u de cursor naar de gewenste map en selecteert u de optie Scan in het menu Opties. Nadat de scan is gestart, wordt het venster met de scanvoortgang weergegeven met daarin de huidige status van de taak: het aantal gescande objecten, het pad naar het object dat op dat moment wordt gescand en het voortgangspercentage (zie Afbeelding 8). Afbeelding 8: het venster Scanvoortgang

16 16 Kaspersky Mobile Security 7.0 Als er een geïnfecteerd object wordt gedetecteerd, kunt u het verwijderen (de actie Verwijder), in quarantaine plaatsen (de actie Quarantaine) of ongewijzigd laten (de actie Overslaan). Belangrijk! Er wordt alleen gevraagd welke actie voor het object moet worden uitgevoerd, als de instelling Actie voor de scan is ingesteld op de waarde Vraag gebruiker (zie sectie op pagina 13 voor meer informatie). Afbeelding 9: melding over de virusdetectie Wanneer de scan voltooid is, worden er algemene statistieken over gedetecteerde en verwijderde malwareobjecten weergegeven. Als de schermverlichting tijdens de scan moet blijven branden, gaat u naar het tabblad Informatie, opent u het menu Instellingen en selecteert u de waarde Aan voor de instelling Scherm achtergrondlicht. Als er geen smartphonetoetsen worden gebruikt, wordt de verlichting standaard automatisch uitgeschakeld om de levensduur van de batterij te verlengen Geplande scan Met Kaspersky Mobile Security kan de gebruiker een schema voor een automatische smartphone-scan maken. De scan wordt op de achtergrond uitgevoerd. Wanneer er een geïnfecteerd object wordt gedetecteerd, wordt de actie uitgevoerd die in de scaninstellingen voor een dergelijk object is opgegeven (zie sectie op pagina 13). De geplande scan is standaard uitgeschakeld. De geplande scan configureren: op het tabblad Scanner selecteert u de optie Schema en configureert u de instellingen voor Auto scan (zie Afbeelding 10).

17 Kaspersky Mobile Security for Symbian OS 17 Dagelijks: de scan moet elke dag worden uitgevoerd. Geef de scantijd in het invoerveld op. Wekelijks: de scan wordt één keer per week uitgevoerd. Geef de Dag auto scan en Tijd auto scan op. Afbeelding 10: het menu Schema Quarantaine gebruiken Geïnfecteerde objecten die in de quarantaine worden geplaatst, vormen geen bedreiging voor de smartphone en kunnen later worden verwijderd of hersteld. Gedetecteerde geïnfecteerde objecten kunnen automatisch door het programma in quarantaine worden geplaatst, of nadat u hierom wordt gevraagd. Als u geïnfecteerde objecten automatisch door het programma in quarantaine wilt laten plaatsen, gaat u naar het tabblad Scanner, selecteert u de optie Instellingen en selecteert u Quarantaine als waarde voor de instelling Virus gevonden actie. Als u Vraag gebruiker als uit te voeren actie selecteert, kunt u wanneer er een geïnfecteerd object wordt gedetecteerd, zelf aangeven of dit object verwijderd of in quarantaine geplaatst moet worden. Op het tabblad Quarantaine vindt u de belangrijkste quarantainefuncties (zie Afbeelding 11).

18 18 Kaspersky Mobile Security 7.0 Afbeelding 11: het menu Quarantaine Selecteer Quarantaine om de lijst met alle objecten in de quarantaine te bekijken (zie Afbeelding 12). Afbeelding 12: geïnfecteerde objecten in quarantaine Met behulp van het menu Opties in het quarantainevenster kunt u: gedetailleerde informatie over elk object in de quarantaine bekijken (Details weergeven). het geselecteerde object verwijderen (Verwijder bestand). de quarantaine wissen door alle objecten erin te verwijderen (Verwijder alles). het huidige object vanuit de quarantaine terugzetten in de oorspronkelijke map (Herstel bestand). de Help van de quarantaine bekijken (Help). Selecteer het menu Instellingen op het tabblad Quarantaine om de quarantaine-instellingen te configureren (zie Afbeelding 13).

19 Kaspersky Mobile Security for Symbian OS 19 Afbeelding 13: quarantaine-instellingen De instelling Quarantaine grootte bepaalt het maximumaantal geïnfecteerde objecten dat in de quarantaine kan worden opgeslagen. U kunt kiezen uit 20, 50 of 100 bestanden. De instelling Opslag limiet bepaalt hoelang de geïnfecteerde objecten in de quarantaine kunnen worden opgeslagen. Nadat deze periode is verstreken, worden de geïnfecteerde objecten automatisch verwijderd. Opmerking Als u de quarantaine-instellingen wilt herstellen die door Kaspersky Lab worden aanbevolen, selecteert u Herstellen in het menu Opties De modules Anti-Spam en Anti- Diefstal gebruiken De module Anti-Spam is ontworpen om uw smartphone te beschermen tegen ongewenste sms- en mms-berichten. De filterfunctie is gebaseerd op 'zwarte' en 'witte' lijsten. Binnenkomende berichten die worden ontvangen van telefoonnummers op de zwarte lijst, worden door Anti-Spam geblokkeerd. Binnenkomende berichten die worden ontvangen van telefoonnummers op de witte lijst, worden niet geblokkeerd. Anti-Diefstal is ontworpen om de smartphone bij verlies of diefstal te blokkeren en de gegevens in het geheugen te wissen.

20 20 Kaspersky Mobile Security De Anti-Spam-werkmodi Als u de Anti-Spam-werkmodi wilt configureren, gaat u naar het tabblad Diversen en selecteert u Anti-Spam. Vervolgens selecteert u de optie Instellingen. Selecteer een van de volgende modi via de Anti-Spam-instelling: Inschakelen: in deze modus filtert Anti-Spam binnenkomende berichten met behulp van de zwarte en witte lijsten. Als er een bericht wordt ontvangen van een telefoonnummer dat niet in een van de lijsten staat, geeft Anti-Spam een waarschuwing weer en kan het bericht worden geblokkeerd of ontvangen. U kunt het telefoonnummer ook in de witte of zwarte lijst zetten. B/W Lijsten alleen: in deze modus filtert Anti-Spam binnenkomende berichten alleen op basis van de gegevens in de witte en zwarte lijsten. Berichten van nummers die niet op de lijsten voorkomen, worden ontvangen zonder bevestiging door de gebruiker. Uitschakelen: in deze modus is Anti-Spam uitgeschakeld. Binnenkomende berichten worden niet gefilterd Zwarte en witte lijsten bewerken Zwarte en witte lijsten bevatten records met telefoonnummers en sms- en/of mms-berichten die door Anti-Spam worden geblokkeerd of toegestaan. Informatie over geblokkeerde of verwijderde berichten wordt in de sectie Log vastgelegd. Opmerking Berichten die op geen van beide lijsten voorkomen, worden niet geblokkeerd! Als u de zwarte of witte lijst wilt bewerken, gaat u naar het tabblad Anti-Spam (zie Afbeelding 14) en selecteert u de toepasselijke lijst.

21 Kaspersky Mobile Security for Symbian OS 21 U bewerkt de lijst via het menu Opties. Afbeelding 14. het menu Anti-Spam Record toevoegen: voeg een nieuwe record aan de lijst toe. Record bewerken: bewerk de huidige record. Record verwijderen: verwijder de record uit de lijst. Alles verwijderen: wis de lijst door alle records te verwijderen. Help: bekijk Help-onderwerpen over beheer van de lijst. Wanneer u de optie Record toevoegen of Record verwijderen selecteert, kunt u de volgende recordparameters opgeven: Berichttype: geef op welke typen binnenkomende berichten worden geblokkeerd (voor de zwarte lijst) of toegestaan (voor de witte lijst). Toegestane waarden: Alleen SMS, Alleen MMS en Alle berichten. Telefoon nummer: geef het telefoonnummer op waarvan berichten worden geblokkeerd of toegestaan. Wanneer u een nummer opgeeft, kunt u de maskers? en * gebruiken. In het veld Tekst geeft u op welke tekst in het ontvangen bericht moet voorkomen, om het programma de volgende acties te laten uitvoeren: Het bericht waarin tekst voorkomt die is opgegeven voor de witte lijst, wordt toegestaan. Het bericht waarin tekst voorkomt die is opgegeven voor de zwarte lijst, wordt geblokkeerd. Berichtanalyse wordt in deze volgorde uitgevoerd: Controleren of het nummer op de zwarte lijst staat. Controleren of het nummer op de witte lijst staat.

22 22 Kaspersky Mobile Security 7.0 Controleren of de berichttekst op de zwarte lijst staat. Controleren of de berichttekst op de witte lijst staat. Als het bericht aan een van de bovenstaande voorwaarden voldoet, wordt er geen verdere analyse uitgevoerd en wordt het bericht toegestaan of geblokkeerd, al naar gelang het op de zwarte of witte lijst voorkomt. Nadat u deze instellingen hebt opgegeven, drukt u op de knop Terug om de record op te slaan en naar het lijstweergavevenster te gaan (zie Afbeelding 15). Afbeelding 15: de zwarte lijst Anti-Spam-instellingen Als u de Anti-Spam-instellingen wilt configureren, gaat u naar het tabblad Anti- Spam en selecteert u de optie Instellingen (zie Afbeelding 16). Afbeelding 16: Anti-Spam-instellingen

23 Kaspersky Mobile Security for Symbian OS 23 In het menu Instellingen vindt u de volgende Anti-Spam-instellingen: Contacten lijst toestaan: als u de waarde Ja voor deze instelling kiest, blokkeert Anti-Spam geen berichten van telefoonnummers uit uw telefoonboek. Als deze optie is uitgeschakeld (de waarde Nee), filtert Anti-Spam de berichten. Er wordt gekeken of het telefoonnummer op de witte of zwarte lijst voorkomt. Voeg uitgaand: als de waarde Ja voor deze instelling wordt gekozen, worden alle telefoonnummers waaraan u sms- of mms-berichten stuurt, automatisch aan de witte lijst toegevoegd. Kies Nee om deze optie uit te schakelen. Blok Non-numerieke: als u de waarde Nee voor deze instelling kiest, blokkeert Anti-Spam niet alle berichten van niet-numerieke nummers. Kies Ja om deze optie in te schakelen. Onderscheid types: Als u Nee kiest voor deze instelling, wordt Alle berichten gebruikt om het berichttype te bepalen voor nieuwe records die Anti-Spam op de witte of zwarte lijst maakt (zie op pagina 20 voor meer informatie over recordinstellingen). Anders worden records voor bepaalde berichttypen gemaakt (sms of mms). Opmerking Deze instelling is alleen van toepassing op records die Anti-Spam in de volgende situaties maakt: uitgaande nummers aan de witte lijst toevoegen (de instelling Voeg uitgaand is ingeschakeld) nieuwe telefoonnummers waarvan berichten worden ontvangen, aan een van de lijsten toevoegen (zie sectie op pagina 23). Als u de waarden van de instellingen wilt bewerken, gebruikt u de joystick van de smartphone of selecteert u de optie Wijzig in het menu Opties Acties die voor berichten moeten worden uitgevoerd Wanneer u een sms- of mms-bericht ontvangt van een telefoonnummer dat niet op de zwarte of witte lijst voorkomt, wordt dit bericht onderschept door Anti-Spam en wordt er een waarschuwing op het scherm van de smartphone weergegeven (zie Afbeelding 17).

24 24 Kaspersky Mobile Security 7.0 Afbeelding 17: Anti-Spam-waarschuwing Via het menu Opties kunt u opgeven dat een van de volgende acties voor het bericht moet worden uitgevoerd: Aan witte lijst toev.: berichtontvangst toestaan en het telefoonnummer van de afzender aan de witte lijst toevoegen. Aan zwarte lijst toev.: berichten blokkeren en het telefoonnummer van de afzender aan de zwarte lijst toevoegen. Overslaan: ontvangst van het bericht toestaan. In dit geval wordt het telefoonnummer van de afzender aan geen van beide lijsten toegevoegd. Als de optie Onderscheid types wordt ingesteld op Nee in de Anti-Spaminstellingen en u de actie Aan witte lijst toev. of Aan zwarte lijst toev. selecteert, wordt er een record in de toepasselijke lijst gemaakt voor alle berichttypen (Bericht type Alle berichten). Anders wordt het type bepaald door het type van het ontvangen bericht (zie sectie op pagina 20 voor meer informatie over het instellen van records in lijsten). Informatie over geblokkeerde berichten wordt in het programmalogboek vastgelegd. Selecteer de logboekoptie op het tabblad Diversen om het rapport te bekijken De module Anti-diefstal Deze module is ontworpen om gegevens op het mobiele apparaat te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang in geval van diefstal of verlies van het apparaat. Wanneer u de module-instellingen de eerste keer oproept, moet u een wachtwoord instellen. Via dit wachtwoord kunt u toegang tot de moduleinstellingen verkrijgen zodat u ze kunt wijzigen. Het wachtwoord is vereist om

25 Kaspersky Mobile Security for Symbian OS 25 ongeautoriseerde toegang tot de instellingen te voorkomen en om de gebruiker toe te staan informatie op de smartphone te blokkeren en wissen, mocht deze worden gestolen of kwijtraken. SMS- weigeraar: hiermee kan het apparaat naar keuze van de gebruiker worden geblokkeerd. U kunt de blokkering van het apparaat alleen opheffen door het wachtwoord in te voeren dat wordt gebruikt voor toegang tot de module Anti- Diefstal. Deze instelling wordt ingeschakeld nadat de gebruiker van de gestolen smartphone dit sms-bericht naar de smartphone stuurt: "block:code". Selecteer Aan om deze functie te kunnen gebruiken. SMS wissen: hiermee kunnen de persoonlijke gegevens van de gebruiker worden gewist (contactgegevens, inkomende berichten, persoonlijke bestanden). Deze functie wordt geactiveerd nadat de gebruiker van het gestolen apparaat de volgende sms naar het apparaat stuurt: "clean:code". Selecteer Aan om SMS wissen te kunnen gebruiken. SIM beschermer: hiermee kunt u, als de SIM-kaart in de smartphone is vervangen, een nieuw telefoonnummer naar het opgegeven nummer sturen en het gestolen apparaat blokkeren. Selecteer Aan om deze functie te kunnen gebruiken. Als u het wachtwoord van de module Anti-Diefstal moet wijzigen, selecteert u de optie Wijzig wachtwoord. Voer het nieuwe wachtwoord in, bevestig het en druk op OK. Telkens wanneer u de instellingen van de Anti-Diefstal-module oproept (zie Afbeelding 18), moet u het wachtwoord invoeren dat u eerder hebt ingesteld. Afbeelding 18: het tabblad Anti-Diefstal Informatie over de moduleactiviteiten wordt in het programmalogboek vastgelegd. Selecteer de optie Rapporten op het tabblad Diversen om het rapport te bekijken.

26 26 Kaspersky Mobile Security Instellingen van SMS-Clean Als u de instellingen van SMS-Clean wilt configureren, gaat u naar het tabblad Diversen en selecteert u de optie Anti-diefstal. Voer het wachtwoord in (zie sectie op pagina 24) en selecteer SMS wissen in het geopende venster. De sectie SMS wissen bevat de lijst met gegevens die voor verwijdering kunnen worden geselecteerd in geval van verlies of diefstal van uw smartphone (zie Afbeelding 19). Afbeelding 19: het tabblad SMS-Clean Als u het telefoonboek wilt kunnen verwijderen, mocht u uw telefoon door verlies of diefstal kwijtraken, dan selecteert u de optie Contacten verwijderen en wijst u er de waarde Ja aan toe. Als u s, sms- of mms-berichten wilt kunnen verwijderen (mappen Inbox en Mailbox), selecteert u de optie Inbox wissen en wijst u er de waarde Ja aan toe. Met de optie Verw. Pers. bestanden kunt u persoonlijke gegevens verwijderen (gegevens uit map!:\data\). Verwijdering van persoonlijke bestanden is standaard niet ingeschakeld. Als u uw persoonlijke gegevens wilt kunnen verwijderen, mocht u uw smartphone door verlies of diefstal kwijtraken, dan selecteert u deze optie en wijst u er de waarde Ja aan toe. Druk op OK om de aangebrachte wijzigingen op te slaan Instellingen van SIM Watch Als u de instellingen van SIM beschermer wilt configureren, gaat u naar het tabblad Diversen en selecteert u de optie Anti-diefstal. Voer het wachtwoord in (zie sectie op pagina 24) en selecteer SIM beschermer in het geopende venster.

27 Kaspersky Mobile Security for Symbian OS 27 De sectie SIM beschermer is ontworpen om te controleren of de SIM-kaart in het apparaat is vervangen (zie Afbeelding 20). Afbeelding 20: Het tabblad SIM Watch In de velden Telefoonnummer 1 en Telefoonnummer 2 kunt u telefoonnummers invoeren waarop u een nieuw telefoonnummer wilt ontvangen als de SIM-kaart in uw smartphone is vervangen. Dergelijke nummers mogen met een cijfer of + beginnen, en mogen alleen cijfers bevatten. U kunt ook uw smartphone blokkeren als de SIM-kaart is vervangen. Hiervoor selecteert u de optie Blokkeer apparaat en wijst u er de waarde Ja aan toe. U kunt de blokkering van het apparaat opheffen door het wachtwoord in te voeren dat is ingesteld om de module Anti-Diefstal op te roepen. Blokkering van het apparaat is standaard niet ingeschakeld. Druk op OK om de aangebrachte wijzigingen op te slaan De programmadatabases updaten De scan naar malwareprogramma's wordt uitgevoerd op basis van de records in de programmadatabases, die beschrijvingen van alle momenteel bekende malwareprogramma's bevatten. Het is van groot belang dat u uw databases upto-date houdt. U kunt databases handmatig bijwerken of volgens een planning. Updates worden via het internet vanaf de Kaspersky Lab-servers uitgevoerd. U kunt instellen dat er automatisch een antivirusscan van uw smartphone moet worden uitgevoerd na elke update van de Kaspersky Mobile Security-databases. Hiervoor gaat u naar de optie Instellingen op het tabblad Updater en wijst u de waarde Ingeschakeld toe aan de optie Tijdens updaten scannen. De waarde van de instelling Scan quar. bij updaten bepaalt of objecten in de quarantaine opnieuw gescand worden wanneer de programmadatabases zijn

28 28 Kaspersky Mobile Security 7.0 bijgewerkt. De scan wordt standaard uitgevoerd. Selecteer Nee als de scan niet moet worden uitgevoerd. Als u het internettoegangspunt niet elke keer wilt selecteren wanneer u een update moet uitvoeren, selecteert u Nee als de waarde voor de instelling Toegangspunt vragen. Het programma onthoudt dan het laatst gebruikte toegangspunt voor een geslaagde update en gebruikt dit punt om in de toekomst een netwerkverbinding tot stand te brengen. U kunt ook een nieuw toegangspunt configureren. Als u het actieve toegangspunt moet wijzigen, gebruikt u de instelling Toegangspunt. Selecteer vervolgens de gewenste waarde in de lijst. Normaal gesproken is het toegangspunt het standaardtoegangspunt van het apparaat. De waarde van de instelling Updateserver bepaalt de updatebron van de programmadatabases: de updateservers van Kaspersky Lab (waarde Standaard gebruiken) of een andere server die door de gebruiker is opgegeven (waarde Door gebruiker). Als u de waarde Door gebruiker opgeeft, voert u de URL in het geopende venster in. U kunt desgewenst een andere updateserver opgeven. Via de optie Database info op het tabblad Informatie kunt u uitgebreide informatie oproepen over databases. Informatie over de database-update wordt in het logboek vastgelegd. Selecteer de optie Rapporten op het tabblad Updater om het logboek te bekijken Update-instellingen configureren Voer de volgende stappen uit om updates van programmadatabases te configureren: 1. Start Kaspersky Mobile Security (zie sectie op pagina 9). 2. Selecteer de optie Instellingen op het tabblad Updater (zie Afbeelding 21).

29 Kaspersky Mobile Security for Symbian OS 29 Afbeelding 21: het tabblad Updater 3. Schakel de prompt voor het toegangspunt in/uit (de instelling Toegangspunt vragen). Opmerking Het toegangspunt is geconfigureerd aan de hand van instellingen van uw draadloze serviceprovider. Als u Nee selecteert, wordt de verbinding tot stand gebracht via het toegangspunt dat voor de laatste update is gebruikt. Als de promptoptie is ingeschakeld, kunt u een toegangspunt uit de lijst met beschikbare toegangspunten selecteren (zie Afbeelding 22). Afbeelding 22: het toegangspunt selecteren 4. Voer het adres van de updateserver in (indien nodig). Selecteer hiertoe de optie Updateserver en selecteer de waarde Door gebruiker. Voer de URL van de updatebron in het geopende venster in (zie Afbeelding 23).

30 30 Kaspersky Mobile Security 7.0 Afbeelding 23: adres van updateserver Updates worden standaard via de Kaspersky Lab-updateserver uitgevoerd: Belangrijk! De verbinding wordt altijd gesloten nadat de update is voltooid, ongeacht of deze eerder is geopend Handmatige update Een update handmatig starten 1. Start Kaspersky Mobile Security (zie sectie op pagina 9). 2. Selecteer de optie Update op het tabblad Updater (zie Afbeelding 21) Geplande update De geplande databasesupdate configureren 1. Start Kaspersky Mobile Security (zie sectie op pagina 9). 2. Selecteer de optie Planning op het tabblad Updater en configureer de instellingen voor Auto update: Uit: er worden geen geplande updates uitgevoerd. Dagelijks: de update moet elke dag worden uitgevoerd. Geef de updatetijd in het bijbehorende veld op. Wekelijks: de scan wordt één keer per week uitgevoerd. Geef de updatedatum en -tijd in de bijbehorende velden op.

31 Kaspersky Mobile Security for Symbian OS De module Firewall gebruiken 'Firewall' is ontworpen voor controle van de netwerkactiviteiten en voor beveiliging van uw smartphone op netwerkniveau (zie Afbeelding 24). U kunt het beveiligingsniveau (instelling Firewall) instellen om het beheerniveau over het inkomende en uitgaande verkeer te bepalen: Hoog: alle netwerkactiviteiten zijn verboden. Gemiddeld: alle inkomende verbindingen worden geblokkeerd, alleen uitgaand verkeer van standaardprogramma's wordt toegestaan. Laag: alleen inkomende verbindingen worden geblokkeerd. Uit: alle netwerkactiviteiten zijn toegestaan. Met de instelling Meldingen kunt u ontvangst van meldingen configureren als acties die door de gebruiker worden uitgevoerd, niet met het geselecteerde beveiligingsniveau overeenkomen. Selecteer de waarde Uit als u ontvangst van meldingen wilt uitschakelen. Afbeelding 24: Het tabblad Firewall Informatie over de moduleactiviteiten wordt in het programmalogboek vastgelegd. Selecteer de optie Rapporten op het tabblad Firewall om het rapport te bekijken.

32 32 Kaspersky Mobile Security Het rapport over programmaactiviteiten bekijken Op het tabblad Informatie kunt u het logboek bekijken met informatie over de werking van Kaspersky Mobile Security. Ga hiervoor naar het tabblad en selecteer de optie Rapporten (zie Afbeelding 25). Afbeelding 25: rapport over de programma-acties 2.3. Het programma verwijderen Voer de volgende stappen uit om Kaspersky Mobile Security van uw smartphone te verwijderen: 1. Sluit Kaspersky Mobile Security. Dit doet u als volgt: Houd de knop Menu ingedrukt. Selecteer KMS 7.0 in de lijst met actieve programma's en druk op de knop Opties. Selecteer de menuoptie Afsluiten (zie Afbeelding 26).

33 Kaspersky Mobile Security for Symbian OS 33 Afbeelding 26: het programma sluiten 2. Verwijder Kaspersky Mobile Security Druk op de knop Menu en selecteer de menuoptie Programmabeheer (zie Afbeelding 27). Afbeelding 27: Programmabeheer starten Selecteer KMS 7.0 in de lijst met programma's en druk op de knop Opties (zie Afbeelding 28).

34 34 Kaspersky Mobile Security 7.0 Afbeelding 28: het programma selecteren Selecteer de menuoptie Verwijder (zie Afbeelding 29). Afbeelding 29: het programma verwijderen Press the Yes button in the application removal confirmation window.

35 HOOFDSTUK 3. KASPERSKY MOBILE SECURITY FOR MICROSOFT WINDOWS MOBILE In dit hoofdstuk wordt uitgelegd hoe Kaspersky Mobile Security voor mobiele apparaten met de volgende besturingssystemen werkt: Microsoft Windows Mobile 5.0. Microsoft Windows Mobile Kaspersky Mobile Security installeren Voer de volgende stappen uit om Kaspersky Mobile Security te installeren: 1. Kopieer het CAB-archief met het programmainstallatiepakket naar uw mobiele apparaat. 2. Voer de installatie uit (open het CAB-archief met het distributiepakket op uw mobiele apparaat). Het programma wordt in het hoofdgeheugen van het mobiele apparaat geïnstalleerd. 3. Lees de tekst van de licentieovereenkomst. Als u akkoord gaat met alle bepalingen van de overeenkomst, drukt u op OK. Selecteer Annuleren om de installatie te annuleren (zie Afbeelding 30).

36 36 Kaspersky Mobile Security Aan de slag Afbeelding 30: licentieovereenkomst In deze sectie wordt besproken hoe u het programma activeert nadat het naar uw mobiele apparaat is geïnstalleerd, en hoe u het programma start. Het hoofdstuk bevat ook informatie over de algemene principes van de gebruikersinterface Het programma activeren Wanneer u het programma voor het eerst uitvoert, wordt het Kaspersky Mobile Security-activeringsvenster (zie Afbeelding 31) op het scherm van het mobiele apparaat weergegeven.

37 Kaspersky Mobile Security for Microsoft Windows Mobile 37 Afbeelding 31: het programma-activeringsvenster U moet het programma activeren om alle functies van Kaspersky Mobile Security te kunnen gebruiken. U verkrijgt de activeringscode op de Kaspersky Labwebsite. Belangrijk! Voor de activering van Kaspersky Mobile Security moet uw mobiele apparaat een GPRS-verbinding hebben. De activeringscode bestaat uit tekens en cijfers uit het Latijnse alfabet (de code is niet hoofdlettergevoelig). Voer de code in de vier velden in. Druk op Activeren nadat u de activeringscode hebt ingevoerd. Het programma stuurt een HTTP-query naar de activeringsserver van Kaspersky Lab en downloadt en installeert vervolgens de licentiesleutel. Als de ingevoerde activeringscode om een bepaalde reden ongeldig lijkt te zijn, wordt er een bericht op het scherm van uw smartphone weergegeven Het programma starten Voer de volgende stappen uit om Kaspersky Mobile Security te starten: 1. Open het menu Programma's op uw mobiele apparaat. 2. Selecteer KMS 7.0 om het programma te starten.

38 38 Kaspersky Mobile Security 7.0 Nadat het programma is gestart, wordt er een venster met de hoofdcomponenten van Kaspersky Mobile Security (zie Afbeelding 32) op het scherm van uw mobiele apparaat weergegeven. Real-time bescherming: het gebruik van de realtimebeschermingsmodus. Laatst gescanned: de datum van de laatste antivirusscan op uw mobiele apparaat. Laatst geüpdated: de releasedatum van de Kaspersky Mobile Securitydatabase die door het programma wordt gebruikt. Belangrijk! Als u nog geen antivirusscan op uw mobiele apparaat hebt uitgevoerd of als de antivirusdatabase langer dan 2 weken niet is bijgewerkt, ziet het pictogram naast de bijbehorende optie er als volgt uit:. Dit pictogram wordt ook weergegeven als de realtimebeschermingsmodus of de Anti-Spam-module is uitgeschakeld. Firewall: het beschermingsniveau van de smartphone. Anti-Spam: de status van de Anti-Spam-module die wordt gebruikt om sms-berichten te filteren. Belangrijk! De module Anti-Spam is niet beschikbaar voor PDA's!

39 Kaspersky Mobile Security for Microsoft Windows Mobile 39 Afbeelding 32: het venster met status van programma-onderdelen Gebruikersinterface De gebruikersinterface bestaat uit zes tabbladen die u via het Menu kunt oproepen (zie Afbeelding 33): Op het tabblad Scan kunt u een antivirusscan van het mobiele apparaat uitvoeren, de antivirusscan en realtimebeschermingsmodus bewerken en het schema voor automatische scans configureren (zie sectie 3.3 op pagina 40). Via het tabblad Firewall kunt u de netwerkactiviteiten controleren en de smartphone op netwerkniveau beschermen (zie sectie 3.7 op pagina 55). Via het tabblad Updater kunt u de antivirusdatabase bijwerken, de update-instellingen bewerken en het updateschema configureren (zie sectie 3.6 op pagina 53). Via het tabblad Quarantaine kunt u de quarantaine beheren. Dit is een speciale opslagplaats voor geïnfecteerde en verdachte objecten (zie sectie 3.4 op pagina 45). Via het tabblad Ander kunt u het filteren van inkomende sms- en mmsberichten configureren (Anti-Spam-module) en de smartphone blokkeren of informatie wissen als in geval van verlies of diefstal van de smartphone (Anti-Diefstal-module) (zie sectie 3.5 op pagina 46).

40 40 Kaspersky Mobile Security 7.0 Via het tabblad Informatie kunt u de activiteitenlogboeken van de programmaonderdelen bekijken, evenals algemene informatie over het programma en de gebruikte antivirusdatabases. Bovendien kunt u de algemene instellingen voor programma-activiteiten bewerken (zie sectie 3.8 op pagina 56). Afbeelding 33: het programmamenu Selecteer de optie Toon statusscherm om naar het venster met de status van programmaonderdelen terug te keren. Selecteer Afsluiten om het programma te sluiten Antivirusscan en bescherming Via het tabblad Scan kunt u een antivirusscan van het volledige bestandssysteem uitvoeren, evenals van het geheugen van het mobiele apparaat of afzonderlijke mappen of bestanden. U kunt ook de instellingen van de antivirusscan en van de realtime-antivirusbescherming wijzigen, het rapport van de scanresultaten bekijken en het schema voor een automatische scan configureren.

41 Kaspersky Mobile Security for Microsoft Windows Mobile Realtimebescherming en scannen op verzoek Realtimebescherming is de modus waarin het residente deel van Kaspersky Mobile Security permanent in het RAM van het mobiele apparaat is geladen en alle gegevens controleert. Realtimebescherming wordt gestart wanneer het apparaat wordt ingeschakeld en blijft actief tot het wordt uigeschakeld (als deze modus niet door de instellingen wordt uitgeschakeld). Bovendien kan Kaspersky Mobile Security een volledige scan uitvoeren van het bestandssysteem van het mobiele apparaat. Informatie over de resultaten van de realtimebescherming en van de scan op verzoek wordt in het rapport vastgelegd. Selecteer de optie Scannerrapport om het rapport te bekijken. Het rapport kan ook worden opgeroepen via het tabblad Informatie (zie sectie 3.8 op pagina 56). Voer de volgende stappen uit om de realtimebeschermingsmodus te starten: 1. Selecteer de optie Scanner instellingen op het tabblad Scan. 2. Schakel de modus voor realtimebescherming in/uit door het selectievakje Real-time bescherming in/uit te schakelen. Voer de volgende stappen uit om de instellingen van de scan op aanvraag te starten: 1. Selecteer de optie Scanner instellingen op het tabblad Scan. 2. Definieer het scangebied in het blok Scanopties door de bestandstypen te selecteren die u wilt scannen: Scan archieven: scan bestanden die in archieven zijn opgeslagen. Alleen uitvoerbare: scan alleen uitvoerbare programmabestanden. 3. In het blok Als virus is gevonden bepaalt u welke actie het programma moet uitvoeren als er een geïnfecteerd object wordt gevonden. Als u wilt dat Kaspersky Mobile Security probeert een gedetecteerd geïnfecteerd object schoon te maken, schakelt u het vakje Probeer desinfecte in. Als het object niet hoeft te worden gedesinfecteerd, selecteert u de antivirusactie door een van de volgende waarden voor de instelling Primaire actie in te stellen: Quarantaine: verplaats gedetecteerde, geïnfecteerde objecten naar de quarantaine.

42 42 Kaspersky Mobile Security 7.0 Vraag gebruiker: geef een bericht weer over virusdetectie met de suggestie het geïnfecteerde object te verwijderen, in e quarantaine te plaatsen of over te slaan. Verwijder: verwijder gedetecteerde, geïnfecteerde objecten. Overslaan: voer geen actie uit op het geïnfecteerde object. Bovendien kunt u opgeven welke actie moet worden uitgevoerd als een geïnfecteerd object niet kan worden gedesinfecteerd. Hiervoor schakelt u het selectievakje Probeer desinfecte in en selecteert u de gewenste actie in de lijst Als desinfectie niet gelukt is. Voer de volgende stappen uit om een antivirusscan te starten: 1. Start Kaspersky Mobile Security (zie sectie op pagina 36). 2. Ga naar het tabblad Scanner instellingen. Definieer het scangebied in het blok Scanner instellingen door de bestandstypen te selecteren die u wilt scannen (zie hierboven). Bepaal welke actie het programma moet uitvoeren wanneer er een geïnfecteerd object wordt gedetecteerd (zie hierboven). 3. Via het tabblad Scan (zie Afbeelding 34) selecteert u de optie Scan telefoon als het hele bestandssysteem van het mobiele apparaat moet worden gescand, of Scan map als u een afzonderlijke map wilt scannen. Afbeelding 34: het tabblad Scannen

43 Kaspersky Mobile Security for Microsoft Windows Mobile 43 Als u de optie Scan map hebt geselecteerd, wordt het venster met het bestandssysteem van het mobiele apparaat weergegeven. Ga met de cursor naar de map en druk op de knop Scan om het scannen van een map te starten. Nadat de scan is gestart, wordt het scanvoortgangsvenster geopend waarin de huidige status van de taak wordt weergegeven: het aantal gescande objecten en het pad naar het object dat momenteel wordt gescand (zie Afbeelding 35). Afbeelding 35: het venster Scanvoortgang

44 44 Kaspersky Mobile Security 7.0 Afbeelding 36: melding over virusdetectie Wanneer de scan voltooid is, worden er algemene statistieken over gedetecteerde en verwijderde malwareobjecten weergegeven Geplande scan Met Kaspersky Mobile Security kan de gebruiker een schema voor een automatische scan van het mobiele apparaat maken. De scan wordt op de achtergrond uitgevoerd. Wanneer een geïnfecteerd object wordt gedetecteerd, wordt de actie die in de scaninstellingen is opgegeven, op het object uitgevoerd (de optie Scannerinstellingen). De geplande scan is standaard uitgeschakeld. De geplande scan configureren: Selecteer de optie Planning op het tabblad Scan en configureer de scaninstellingen (zie Afbeelding 37): Dagelijks: de scan moet elke dag worden uitgevoerd. De scantijd wordt bepaald door de instelling Tijd. Wekelijks: de scan wordt één keer per week uitgevoerd. De datum en tijd van de scan worden bepaald door de instellingen Weekdag en Tijd. Handmatig: de update moet handmatig worden gestart door de gebruiker.

45 Kaspersky Mobile Security for Microsoft Windows Mobile 45 Afbeelding 37. het menu Schema 3.4. Quarantaine gebruiken Geïnfecteerde objecten die in quarantaine worden geplaatst, vormen geen bedreiging voor uw mobiele apparaat en kunnen later worden verwijderd of hersteld. Gedetecteerde geïnfecteerde objecten kunnen automatisch door het programma in quarantaine worden geplaatst, of nadat u hierom wordt gevraagd. Als u het programma wilt configureren om gedetecteerde geïnfecteerde objecten tijdens de antivirusscan automatisch in quarantaine te plaatsen, gaat u naar het tabblad Scan, selecteert u de optie Scanner instellingen en selecteert u Quarantaine als de waarde voor de instelling Primaire actie in het blok Als virus is gevonden. Voor het geval het geïnfecteerde object niet kan worden gedesinfecteerd, schakelt u het selectievakje Probeer desinfecte in en selecteert u Quarantaine in de lijst Als desinfectie niet gelukt is. Als u Vraag gebruiker als uit te voeren actie selecteert, kunt u wanneer er een geïnfecteerd object wordt gedetecteerd, dit object verwijderen of in de quarantaine plaatsen. Ga naar het tabblad Quarantaine om de inhoud van de quarantaine te bekijken (zie Afbeelding 38).

46 46 Kaspersky Mobile Security 7.0 Afbeelding 38: Quarantaine Met behulp van het menu in het quarantainevenster kunt u: gedetailleerde informatie over alle geselecteerde objecten in de quarantaine bekijken (optie Informatie). het geselecteerde object verwijderen (optie Verwijder). het huidige object vanuit de quarantaine terugzetten in de oorspronkelijke map (optie Herstellen). de quarantaine wissen door alle objecten erin te verwijderen (optie Verwijder alles) De modules Anti-Spam en Anti- Diefstal gebruiken De module Anti-Spam is ontworpen om uw smartphone te beschermen tegen ongewenste sms- en mms-berichten. De filterfunctie is gebaseerd op 'zwarte' en 'witte' lijsten. Binnenkomende berichten die worden ontvangen van telefoonnummers op de zwarte lijst, worden door Anti-Spam geblokkeerd. Binnenkomende berichten die worden ontvangen van telefoonnummers op de witte lijst, worden niet geblokkeerd.

47 Kaspersky Mobile Security for Microsoft Windows Mobile 47 Anti-Diefstal is ontworpen om de smartphone bij verlies of diefstal te blokkeren en de gegevens in het geheugen te wissen De module Anti-Spam De module Anti-Spam is ontworpen om uw mobiele apparaat te beschermen tegen ongewenste sms-berichten. Filteren wordt gebaseerd op de zogenoemde zwarte en witte lijsten. Binnenkomende berichten die worden ontvangen van telefoonnummers op de zwarte lijst, worden door Anti-Spam geblokkeerd. Binnenkomende berichten die worden ontvangen van telefoonnummers op de witte lijst, worden niet geblokkeerd. Voer de volgende stappen uit om de Anti-Spam-instellingen te wijzigen: 1. Selecteer Instellingen op het tabblad Anti-spam. 2. Schakel Anti-spam in/uit door het selectievakje Anti-spam inschakelen in of uit te schakelen. 3. Geef op of u de ontvangst wilt blokkeren van sms-berichten van telefoonnummers die in geen van beide lijsten staan, door het vakje SMS ontvangen van: Onbekende afzenders in of uit te schakelen. 4. Geef op of u de ontvangst wilt toestaan van sms-berichten van telefoonnummers die op de contactenlijst staan, door het vakje SMS ontvangen van: Mijn contacten in of uit te schakelen Zwarte en witte lijsten bewerken De zwarte lijst bevat telefoonnummers vanwaar de ontvangst van berichten door Anti-Spam wordt geblokkeerd. De witte lijst bevat telefoonnummers vanwaar de ontvangst van berichten wordt toegestaan. Als u de witte of zwarte lijst wilt bewerken, gaat u naar het tabblad Anti-Spam (zie Afbeelding 39) en selecteert u de toepasselijke lijst. U bewerkt de lijst via het menu. Nummer invoegen: voeg een nieuwe record aan de lijst toe. Nummer verwijderen: verwijder een item uit de lijst. Nummer bewerken: bewerk de huidige record in de lijst.

48 48 Kaspersky Mobile Security 7.0 Selecteer de optie Nummer invoegen en geef het telefoonnummer op (veld Geef telefoonnummer) dat aan de lijst moet worden toegevoegd. Dit nummer mag met een cijfer of + beginnen. U kunt bij het opgeven van een nummer ook de maskers? en * gebruiken. U kunt ook de tekst van een bericht opgeven (veld Geef tekst) en als deze wordt gevonden, worden de volgende acties uitgevoerd: Het bericht waarin tekst voorkomt die is opgegeven voor de witte lijst, wordt toegestaan. Het bericht waarin tekst voorkomt die is opgegeven voor de zwarte lijst, wordt geblokkeerd. Afbeelding 39: het menu Anti-Spam Berichtanalyse wordt in deze volgorde uitgevoerd: Controleren of het nummer op de zwarte lijst staat. Controleren of het nummer op de witte lijst staat. Controleren of de berichttekst op de zwarte lijst staat. Controleren of de berichttekst op de witte lijst staat. Als het bericht aan een van de bovenstaande voorwaarden voldoet, wordt er geen verdere analyse uitgevoerd en wordt het bericht toegestaan of geblokkeerd, al naar gelang het op de zwarte of witte lijst voorkomt.

49 Kaspersky Mobile Security for Microsoft Windows Mobile 49 Nadat u de lijst hebt bewerkt, drukt u op OK om naar het tabblad Anti-Spam terug te keren Acties die voor berichten moeten worden uitgevoerd Wanneer u berichten ontvangt van een telefoonnummer dat niet op de zwarte of witte lijst staat, wordt er afhankelijk van de Anti-Spam-instellingen voor ontvangst van berichten van onbekende nummers (zie sectie op pagina 47), een waarschuwing weergegeven op het scherm van het mobiele apparaat (zie Afbeelding 40). Afbeelding 40: Anti-Spam-waarschuwing Via het menu kunt u een van de volgende acties voor het bericht instellen: Aan wit lijst toevoegen: berichtontvangst toestaan en het telefoonnummer van de afzender aan de witte lijst toevoegen. Aan zwart lijst toevoegen: berichten blokkeren en het telefoonnummer van de afzender aan de zwarte lijst toevoegen. Druk op de knop Toestaan om het bericht toe te staan. In dit geval wordt het telefoonnummer van de afzender aan geen van beide lijsten toegevoegd. Informatie over geblokkeerde berichten wordt in het programmalogboek vastgelegd. Als u het logboek wilt bekijken, drukt u op de knop Rapport op het

50 50 Kaspersky Mobile Security 7.0 tabblad Anti-spam of selecteert u de optie Anti-spam rapport op dit tabblad. Het rapport kan ook worden opgeroepen via het tabblad Informatie (zie sectie 3.8 op pagina 56) De module Anti-Diefstal Deze module (het tabblad Ander, optie Anti-diefstal) (zie Afbeelding 41) is ontworpen om gegevens op het mobiele apparaat te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang in geval van verlies of diefstal van het apparaat. Wanneer u de module-instellingen de eerste keer oproept, moet u een wachtwoord instellen. Via dit wachtwoord kunt u toegang tot de moduleinstellingen verkrijgen zodat u ze kunt wijzigen. Het wachtwoord is vereist om ongeautoriseerde toegang tot de instellingen te voorkomen en om de gebruiker toe te staan informatie op de smartphone te blokkeren en wissen, mocht deze worden gestolen of kwijtraken. SMS- weigeraar: hiermee kan het apparaat naar keuze van de gebruiker worden geblokkeerd. U kunt de blokkering van het apparaat alleen opheffen door het wachtwoord in te voeren dat wordt gebruikt voor toegang tot de module Anti- Diefstal. Deze instelling wordt ingeschakeld nadat de gebruiker van de gestolen smartphone dit sms-bericht naar de smartphone stuurt: "block:code". SMSweigeraar wordt geactiveerd wanneer u de optie selecteert: lees het informatiebericht en druk op OK als u de functie wilt gebruiken. SMS- wisser: hiermee kunnen de persoonlijke gegevens van de gebruiker worden gewist (contactgegevens, inkomende berichten, persoonlijke bestanden). Deze functie wordt geactiveerd nadat de gebruiker van het gestolen apparaat de volgende sms naar het apparaat stuurt: "clean:code". SMS- wisser wordt geactiveerd wanneer u de optie selecteert: geef de vereiste waarden voor de instellingen op (zie sectie op pagina 51), lees het informatiebericht en druk op OK als u deze functie wilt gebruiken. SIM beschermer: hiermee kunt u, als de SIM-kaart in de smartphone is vervangen, een nieuw telefoonnummer naar het opgegeven nummer sturen en het gestolen apparaat blokkeren. U kunt de blokkering van het apparaat opheffen door het wachtwoord in te voeren dat is ingesteld om de module Anti-Diefstal op te roepen. SIM beschermer wordt geactiveerd wanneer u de optie selecteert: geef de vereiste waarden voor de instellingen op (zie sectie op pagina 52), lees het informatiebericht en druk op OK als u deze functie wilt gebruiken. Als u het wachtwoord van de module Anti-Diefstal moet wijzigen, selecteert u de optie Verander code. Voer het nieuwe wachtwoord in, bevestig het en druk op OK.

51 Kaspersky Mobile Security for Microsoft Windows Mobile 51 Afbeelding 41: het tabblad Anti-Diefstal Informatie over de moduleactiviteiten wordt in het programmalogboek vastgelegd. Selecteer de optie Anti-diefstal rapport op het tabblad Ander om het logboek te bekijken. Het rapport kan ook worden opgeroepen via het tabblad Informatie (zie sectie 3.8 op pagina 56) Instellingen van SMS-Clean De sectie SMS- wisser bevat de lijst met gegevens die voor verwijdering kunnen worden geselecteerd in geval van verlies of diefstal van uw smartphone (zie Afbeelding 42). Voer de volgende stappen uit om de SMS-Clean-instellingen te wijzigen: 1. Selecteer de optie Anti-diefstal op het tabblad Ander. 2. Voer het wachtwoord in en selecteer SMS-wisser in het geopende venster. 3. Schakel het vakje Contacten in als het telefoonboek moet worden gewist in geval van verlies of diefstal van uw mobiele apparaat. 4. Schakel het vakje Inbox in als u -, sms- en mms-berichten wilt wissen. 5. Schakel het vakje Documenten in als u de persoonlijke gegevens van gebruikers wilt wissen.

52 52 Kaspersky Mobile Security Schakel het vakje Netwerkinstellingen in als u netwerkinstellingen wilt wissen. 7. Druk op OK om de wijzigingen op te slaan. Afbeelding 42: het tabblad SMS-Clean Instellingen van SIM Watch De sectie SIM beschermer is ontworpen om te controleren of de SIM-kaart in het apparaat is vervangen (zie Afbeelding 43). Voer de volgende stappen uit om de SMS Watch-instellingen te wijzigen: 1. Selecteer de optie Anti-diefstal op het tabblad Ander. 2. Voer het wachtwoord in en selecteer SIM beschermer in het geopende venster. 3. In de velden 1) en 2) kunt u telefoonnummers invoeren waarop u een nieuw telefoonnummer wilt ontvangen als de SIM-kaart in uw smartphone is vervangen. Dergelijke nummers mogen met een cijfer of + beginnen, en mogen alleen cijfers bevatten. 4. Configureer het blokkeren van mobiele apparaten als de SIM-kaart is vervangen. Schakel hiervoor het vakje Blokkeer in. 5. Druk op OK om de ingevoerde wijzigingen op te slaan.

53 Kaspersky Mobile Security for Microsoft Windows Mobile 53 Afbeelding 43: Het tabblad SIM Watch 3.6. De programmadatabases updaten De scan naar malwareprogramma's wordt uitgevoerd op basis van de records in de Kaspersky Mobile Security-databases, die beschrijvingen van alle momenteel bekende malwareprogramma's bevatten. Het is van groot belang dat u uw databases up-to-date houdt. U kunt databases handmatig bijwerken of volgens een planning. Via het tabblad Update kunt u de update configureren en starten (zie Afbeelding 44). Updates worden via het internet vanaf de Kaspersky Lab-servers uitgevoerd. Zorg dat het mobiele apparaat toegang tot het internet heeft, voor het geval er een fout optreedt.

54 54 Kaspersky Mobile Security 7.0 Afbeelding 44: het tabblad Update Informatie over de database-update wordt in het logboek vastgelegd. Selecteer de optie Updater rapport op het tabblad Updater Menu om het logboek te bekijken. Het rapport kan ook worden opgeroepen via het tabblad Informatie (zie sectie 3.8 op pagina 56). Voer de volgende stappen uit om de update van de programmadatabases vanaf de Kaspersky Lab-updateservers handmatig te starten: 1. Start Kaspersky Mobile Security (zie sectie op pagina 36) en ga naar het tabblad Update. 2. Selecteer Update om het downloaden van updates te starten. Voer de volgende stappen uit om de planning van automatische updates voor programmadatabases te configureren: 1. Start Kaspersky Mobile Security (zie sectie op pagina 36) en ga naar het tabblad Update. 2. Selecteer Planning als u de instellingen van de automatische updateplanning wilt bewerken. 3. Geef de updatefrequentie op als waarde voor de update-instelling: Dagelijks: de update moet elke dag worden uitgevoerd. U kunt daarnaast de Tijd van de update opgeven.

55 Kaspersky Mobile Security for Microsoft Windows Mobile 55 Wekelijks: de scan wordt één keer per week uitgevoerd. U kunt daarnaast de Weekdag en de Tijd van de update opgeven. Handmatig: de update moet handmatig worden gestart door de gebruiker. Op het tabblad Informatie kunt u de releasedatum van de antivirusdatabases zien die momenteel op uw mobiele apparaat zijn geïnstalleerd, evenals het aantal virushandtekeningen. Hiervoor selecteert u de optie Database-informatie op dit tabblad Firewall De module Firewall is ontworpen voor controle van de netwerkactiviteiten en voor beveiliging van uw mobiele apparaat op netwerkniveau (zie Afbeelding 45). Voer de volgende stappen uit om de firewallinstellingen te wijzigen: 1. Start Kaspersky Mobile Security (zie sectie op pagina 36) en ga naar het tabblad Firewall. 2. Selecteer de optie Firewall Instellingen. In het geopende venster stelt u het beschermingsniveau in om te bepalen hoe het inkomende en uitgaande verkeer wordt beheerd. U kunt kiezen uit de volgende opties: Blokkeer alles: alle netwerkactiviteiten zijn verboden. Gemiddeld: alle inkomende verbindingen worden geblokkeerd, alleen uitgaand verkeer van standaardprogramma's wordt toegestaan. Laag: alleen inkomend verkeer wordt geblokkeerd. Uitgeschakeld: alle netwerkactiviteiten zijn toegestaan. Informatie over de firewallactiviteiten wordt in het logboek vastgelegd. Selecteer de optie Firewallrapport op het tabblad Firewall om het logboek te bekijken. Het rapport kan ook worden opgeroepen via het tabblad Informatie (zie sectie 3.8 op pagina 56).

56 56 Kaspersky Mobile Security 7.0 Afbeelding 45: het tabblad Firewall 3.8. Rapporten over programmaactiviteiten bekijken Rapporten over de programma-activiteiten bevinden zich op het tabblad Informatie (optie Rapport). U kunt een rapport over alle taken bekijken die door Kaspersky Mobile Security worden uitgevoerd: antivirusscan de programmadatabases updaten firewallactiviteiten activiteiten van de module Anti-Spam activiteiten van de module Anti-Diefstal Voer de volgende stappen uit om een rapport van een antivirusscan te bekijken: 1. Start Kaspersky Mobile Security (zie sectie op pagina 36). 2. Selecteer de optie Rapporten op het tabblad Informatie (zie Afbeelding 46). 3. Selecteer een realtimebeschermingsrapport in het geopende venster.

57 Kaspersky Mobile Security for Microsoft Windows Mobile 57 Afbeelding 46: het tabblad Rapporten 3.9. Het programma verwijderen Voer de volgende stappen uit om Kaspersky Mobile Security te verwijderen: 1. Schakel realtimebescherming uit (zie sectie 3.3 op pagina 40) voor meer informatie);

58 58 Kaspersky Mobile Security 7.0 Afbeelding 47: realtime-bescherming sluiten 2. Sluit Kaspersky Mobile Security. Hiervoor selecteert u Afsluiten in het programmamenu (zie Afbeelding 48). Afbeelding 48: het programma sluiten 3. Verwijder het programma. Hiervoor gaat u als volgt te werk:

59 Kaspersky Mobile Security for Microsoft Windows Mobile 59 druk op de knop Start, selecteer de knop Instellingen en vervolgens Programma's verwijderen (zie Afbeelding 49): Afbeelding 49: verwijdering van het programma starten Selecteer KMS 7.0 in de lijst met geïnstalleerde programma's en druk op de knop Verwijder (zie Afbeelding 50).

60 60 Kaspersky Mobile Security 7.0 Afbeelding 50: het programma selecteren Druk op de knop Ja in het bevestigingsvenster (zie Afbeelding 51). Afbeelding 51: prompt ter bevestiging van programmaverwijdering

Bitdefender Total Security 2015 Handleiding

Bitdefender Total Security 2015 Handleiding HANDLEIDING Bitdefender Total Security 2015 Handleiding Publication date 10/17/2014 Copyright 2014 Bitdefender Wettelijke bepaling Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit boek mag worden gereproduceerd

Nadere informatie

Bitdefender Internet Security 2015 Handleiding

Bitdefender Internet Security 2015 Handleiding HANDLEIDING Bitdefender Internet Security 2015 Handleiding Publication date 10/17/2014 Copyright 2014 Bitdefender Wettelijke bepaling Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit boek mag worden

Nadere informatie

Gebruikershandleiding voor Nokia Mail for Exchange 3.0

Gebruikershandleiding voor Nokia Mail for Exchange 3.0 Gebruikershandleiding voor Nokia Mail for Exchange 3.0 2009 Nokia. Alle rechten voorbehouden. Nokia en Nokia Connecting People zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Nokia Corporation. Andere

Nadere informatie

Internet Security 2015

Internet Security 2015 Internet Security 2015 2 Inhoud Internet Security 2015 Inhoud Hoofdstuk 1: Installatie...5 1.1 Voordat u de eerste keer installeert...6 1.2 Het product voor het eerst installeren...6 1.3 Toepassingen installeren

Nadere informatie

Smart Touch gebruiken

Smart Touch gebruiken A-61770_nl Smart Touch gebruiken versie 1.7 De functies van Smart Touch gebruiken Inhoud Overzicht... 2 Smart Touch starten... 2 Smart Touch gebruiken met de standaard functienummers en vooraf gedefinieerde

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bellen...9 Spraakoproep...9 Video-oproep...9. Index...27. Uw telefoon instellen...9 De telefoon beveiligen...9 Personaliseren...

Inhoudsopgave. Bellen...9 Spraakoproep...9 Video-oproep...9. Index...27. Uw telefoon instellen...9 De telefoon beveiligen...9 Personaliseren... Inhoudsopgave Aan de slag...3 Overzicht van XPERIA X1...3 Instructiesymbolen...3 Aanvullende hulp...3 SIM-kaart en batterij...3 De batterij opladen...4 Geheugenkaart...4 In- en uitschakelen...4 Navigeren...5

Nadere informatie

Versie 8.6.2 GEBRUIKERSHANDLEIDING

Versie 8.6.2 GEBRUIKERSHANDLEIDING Versie 8.6.2 GEBRUIKERSHANDLEIDING Copyright 1981-2015 Netop Business Solutions A/S. All Rights Reserved. Portions used under license from third parties. Please send any comments to: Netop Business Solutions

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE........................... 2 INLEIDING................................. 3 Twig PC Tools............................ 3 Hoofdvenster............................

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Acer S500 Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding. Acer S500 Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Acer S500 Gebruikershandleiding 2012 Alle rechten voorbehouden Acer Liquid Smartphone Gebruikershandleiding Model: S500 Eerste uitgave: 08/2012 Acer Liquid Smartphone Modelnummer:

Nadere informatie

Mededeling met betrekking tot het auteursrecht

Mededeling met betrekking tot het auteursrecht Parallels Panel Mededeling met betrekking tot het auteursrecht ISBN: Niet beschikbaar Parallels 660 SW 39 th Street Suite 205 Renton, Washington 98057 USA Telefoon: +1 (425) 282 6400 Fax: +1 (425) 282

Nadere informatie

Network Scanner Tool R3.1

Network Scanner Tool R3.1 Network Scanner Tool R3.1 Handleiding Versie 3.0.04 Handleiding voor Network Scanner Tool i Copyright 2000-2004 door Sharp Corporation. Alle rechten voorbehouden. Verveelvoudiging, aanpassing of vertaling

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Nokia C5 00

Gebruikershandleiding Nokia C5 00 Gebruikershandleiding Nokia C5 00 Uitgave 3.0 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Veiligheid 5 Over dit apparaat 5 Office-toepassingen 6 Netwerkdiensten 6 Aan de slag 8 Toetsen en onderdelen 8 SIM-kaart en batterij

Nadere informatie

Nokia C6-00 Gebruikershandleiding

Nokia C6-00 Gebruikershandleiding Nokia C6-00 Gebruikershandleiding Uitgave 4.1 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Veiligheid 5 Over dit apparaat 5 Office-toepassingen 6 Netwerkdiensten 6 Gedeeld geheugen 7 Magneten en magnetische velden 7

Nadere informatie

Startershandleiding. Hoe kan ik navigeren? Favorietentoetsen. instellen. BlackBerry 8700g Wireless Handheld

Startershandleiding. Hoe kan ik navigeren? Favorietentoetsen. instellen. BlackBerry 8700g Wireless Handheld Startershandleiding BlackBerry 8700g Wireless Handheld Aan/uit-knop Dempknop Schakel microfoon tijdens een oproep aan/uit Waarschuwings-LED Koptelefoon USB-poort Favorietentoets aan de zijkant Open de

Nadere informatie

esms Outlook Gebruiksaanwijzing

esms Outlook Gebruiksaanwijzing 1 esms Outlook Gebruiksaanwijzing 2 3 Inhoud Inleiding...3 Installatie en vereisten...3 Vereisten...3 Installatie...4 Registratie...5 Verwijderen...6 Inleiding Hartelijk dank om voor Mobistar PC Messenger

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Nokia N8 00

Gebruikershandleiding Nokia N8 00 Gebruikershandleiding Nokia N8 00 Uitgave 2.1 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Veiligheid 5 Aan de slag 6 Toetsen en onderdelen 6 Het volume van een oproep, nummer of video wijzigen 8 De toetsen en het scherm

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding J URIDISCHE INFORMATIE Copyright 2011 Nuance Communications, Inc. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze publicatie mag worden overgedragen, bewerkt, gekopieerd, opgeslagen in

Nadere informatie

LogiVert CRM-Relatiebeheer 5.5

LogiVert CRM-Relatiebeheer 5.5 LogiVert CRM-Relatiebeheer 5.5 Datum Versie 1-2-2011 1.0 LogiVert CRM-Relatiebeheer 5.5 1 1. Inleiding... 5 1.1. Functionaliteit CRM relatiebeheer...5 1.2. Single versus multi-user versie...6 2. De software

Nadere informatie

Gebruik de telefoon niet in een explosieve omgeving. Neem de restricties in acht, en volg alle voorschriften en reglementen op.

Gebruik de telefoon niet in een explosieve omgeving. Neem de restricties in acht, en volg alle voorschriften en reglementen op. AAN DE SLAG HET EERSTE GEBRUIK Controleer de inhoud van de verpakking VEILIGHEIDSINSTRUCTIES Voor uw veiligheid: Lees deze richtlijnen. Het niet opvolgen ervan kan gevaarlijk en/of (bij wet) verboden zijn.

Nadere informatie

Advisor Master TITAN Managementsoftware Gebruikershandleiding

Advisor Master TITAN Managementsoftware Gebruikershandleiding Advisor Master TITAN Managementsoftware Gebruikershandleiding Software versie 1.0.5c VOORLOPIG Aritech is een divisie van SLC Technologies B.V. Copyright SLC Technologies B.V. 2000. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Nokia X6-00 Gebruikershandleiding

Nokia X6-00 Gebruikershandleiding Nokia X6-00 Gebruikershandleiding Uitgave 5.4 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Veiligheid 6 Over dit apparaat 7 Netwerkdiensten 8 Aan de slag 10 Toetsen en onderdelen 10 De SIM-kaart en de batterij plaatsen

Nadere informatie

MELCloud. Gebruikershandleiding. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx MELCLOUD

MELCloud. Gebruikershandleiding. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx MELCLOUD LIVING Environment Systems MELCloud Gebruikershandleiding Mobiele app xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx MELCLOUD MELCloud Inhoud 1 Toegang tot MELCloud 03 1.1 Toegang tot MELCloud via app of mobiel internet

Nadere informatie

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios NotuBiz Trias III K.P. v.d. Mandelelaan 110 3062 MB Rotterdam Telefoon: 010-789 09 90 E-mail:

Nadere informatie

bla bla Open-Xchange Server Gebruikershandleiding

bla bla Open-Xchange Server Gebruikershandleiding bla bla Open-Xchange Server Gebruikershandleiding Open-Xchange Server Open-Xchange Server: Gebruikershandleiding publicatie datum woensdag, 29. augustus 2012 v.6.20.7 Copyright 2006-2012 OPEN-XCHANGE Inc.,

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding // Mamut Business Software Installatiehandleiding Introductie Deze handleiding is bedoeld om de installatie en eerste opstart van Mamut Business Software te vereenvoudigen. De structuur van de handleiding

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Nokia C3 00

Gebruikershandleiding Nokia C3 00 Gebruikershandleiding Nokia C3 00 Uitgave 4.0 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Veiligheid 4 Ondersteuning 5 Nokia C3 in het kort 5 Belangrijkste functies 5 Toetsen en onderdelen 5 Aan de slag 7 SIM-kaart

Nadere informatie

Sony Ericsson ZYLO Uitgebreide gebruikershandleiding

Sony Ericsson ZYLO Uitgebreide gebruikershandleiding Sony Ericsson ZYLO Uitgebreide gebruikershandleiding Inhoudsopgave Aan de slag...5 Overzicht van de telefoon...6 De telefoon aanzetten...7 Help...9 De batterij opladen...9 De prestaties van de batterij

Nadere informatie

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010)

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010) Deel 1 Kennismaking Docent: Jos Nys (september 2010) Inhoud 1. Wat is een CMS?... 3 2. Wat is?... 4 3. WampServer installeren... 9 4. downloaden en installeren...11 5. Front end back end... 13 6. Het Navigatiemenu...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Nokia C2-00

Gebruikershandleiding Nokia C2-00 Gebruikershandleiding Nokia C2-00 Uitgave 1.1 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Veiligheid 4 Uw telefoon in het kort 5 Uw telefoon met dubbele SIM-kaart 5 Toetsen en onderdelen 5 Aan de slag 6 Een SIM-kaart

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Nokia 1600. 9239747 Versie 1

Gebruikershandleiding Nokia 1600. 9239747 Versie 1 Gebruikershandleiding Nokia 1600 9239747 Versie 1 CONFORMITEITSVERKLARING NOKIA CORPORATION verklaart op eigen verantwoordelijkheid dat het product RH-64 conform is aan de bepalingen van de volgende Richtlijn

Nadere informatie