L E V E N S L A N G DE CHECK LIST. Platform Wonen van Ouderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "L E V E N S L A N G DE CHECK LIST. Platform Wonen van Ouderen"

Transcriptie

1 L E V E N S L A N G? DE CHECK LIST Platform Wonen van Ouderen

2 COLOFON Levenslang? De Checklist. is een initiatief van het Platform Wonen van Ouderen naar een idee van Prof.Dr.Ir.Arch.Jan Delrue Auteur (tekst-tekeningen-vomgeving): Nausikaa Denef (Ir.Arch.) Onderzoek: Werkgroep Label van het Platform Wonen van Ouderen Jan Delrue (Prof.Dr.Ir.Arch., Katholieke Universiteit Leuven) Nausikaa Denef (Ir.Arch.) Paula Dudal (Seniorama Leuven) Leny Harding (Ouderen Overleg Komité) Regine Jacquart (Vlaamse Huisvestings Maatschappij) Hendrik Leurs (De Leefboom) Pieter Van Hoof (gerontoloog, De Kleine Kasteeltjes) Voor alle mogelijke inlichtingen omtrent deze publikatie: Platform Wonen van Ouderen J.P.Minckelerstraat 45b 3000 Leuven België tel.: / fax: skynet.be 1998 Platform Wonen van Ouderen Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze hetzij electronisch, mechanisch door fotocopiëen, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

3 HHET CONCEPT LEVENSLANGE WONING. Woningen die voldoen aan de criteria opgesteld in de Ontwerpgids Levenslang Wonen zijn woningen die geschikt zijn voor de breedst mogelijke waaier van mensen (groot, klein, jong, oud, ). Deze woningen zijn levenslange woningen, wat ze onderscheidt van de niet levensbestendige woningen. Kenmerkend voor een levenslange woning is dat ze toegankelijk, veilig en comfortabel is. Een toegankelijke woning is een woning waarin iedereen kan leven, ongeacht de leeftijd, de lichamelijke kenmerken, capaciteiten en beperkingen. Een levenslange woning is ook een veilige woning: geen ongelukken meer als gevolg van fout gedimensioneerde ruimtes en accessoires. Bovendien is een levenslange woning een comfortabele woning: omdat minder mobiele mensen meer gebonden zijn aan hun woning, stellen ze vaak hogere eisen aan comfort. Samengevat kunnen we stellen dat een levenslange woning een woning is waar verhuizen enkel nog gebeurt uit vrije wil en niet meer uit noodzaak, zoals vandaag al te vaak het geval is. LEVENSLANG? DE CHECKLIST. Aan de hand van deze checklist kunt u zich een beeld vormen van de staat van uw woning: inhoeverre is uw woning levenslang? wat zijn de knelpunten? zijn deze gemakkelijk te verhelpen? De checklist is opgebouwd uit 4 delen. Bij elk deel wordt eerst kort uitgelegd wat de bedoeling ervan is. Hoe gaat u te werk bij het invullen van de checklist? 1. Lees de vraag en (indien aanwezig) de toelichting (aangeduid met *). 2. Beantwoord de vraag met ja of nee. Indien niet positief op de vraag kan geantwoord worden, maar er wel alternatieven mogelijk zijn, dan kruist u 'nee, maar oplossingen' aan. 3. Duid aan of u de eis (de vraag) al dan niet belangrijk vindt. 4. Combineer stap 2 en stap 3 door na te gaan of de eis (de vraag) al dan niet een knelpunt voor u oplevert. Bij twijfel kruist u 'misschien knelpunt' aan. Zo zal een negatief antwoord bij stap 2 (de woning voldoet niet) en een 'belangrijk' antwoord bij stap 3 (u vindt het belangrijk dat er voldaan wordt aan de vraag) zeker en vast een 'knelpunt' opleveren.

4 De volgende vragen hebben betrekking op wat in de Ontwerpgids Levenslang Wonen de 'basiscriteria' genoemd worden. Een levenslange woning voldoet aan elk van deze 15 basiscriteria. Om als levenslange woning te kunnen worden bestempeld dient op alle vragen van dit deel van de vragenlijst een positief antwoord gegeven te worden. Hoe minder kruisjes u na het invullen van dit deel van de vragenlijst rechts aantreft, hoe dichter uw woning aanleunt bij een levenslange woning.

5 De nodige ruimte voor, achter en naast deuren. Om al zittend een aangenaam zicht naar buiten te hebben, begint het glasvlak bij voorkeur op 0.60 m en maximaal op 0.85 m hoogte. De nodige ruimte rond de eettafel.

6 Ja Nee, maar oplossing Nee Belangrijk Onbelangrijk Geen knelpunt Misschien knelpunt Zeker knelpunt Bevinden leefruimte, keuken, grote slaapkamer, badkamer en toilet zich op hetzelfde niveau? Kunt u de woning betreden zonder trappen of te hoge drempels te trotseren? Zijn de vaak te gebruiken deuren breed genoeg (meer dan 0.85m vrije doorgang) en hoog genoeg om vlot te kunnen passeren en kunnen ze bovendien haaks (90 ) open? Openen en sluiten de deuren zonder te veel weerstand? Is er aan de klinkzijde van de deuren nog voldoende muurlengte (minstens 0.45m)?* Is er voor en achter de deuren voldoende ruimte?* Bevinden de deurkrukken zich op reikhoogte (dit is tussen 0.85m en 1.20m)? Is de leefruimte voldoende ruim voor het plaatsen van uw meubilair en blijft er dan nog voldoende vrije ruimte over voor het vlot circuleren (0,85m vrije doorgang)? Kunt u voldoende zetels plaatsen wanneer u bezoek ontvangt? Is de vloerbekleding in de leefruimte voldoende stroef? Hebt u in de leefruimte, vanuit uw zetel, een aangenaam zicht naar buiten?* Kunt u TV kijken zonder dat het buitenlicht u hindert? Is de eetplaats voldoende ruim zodat er gasten kunnen blijven eten en zodat er voldoende vrije ruimte is voor een veilige circulatie? * Kunt u in de slaapkamer een dubbel bed en voldoende kasten plaatsen? Is er voldoende ruimte (minstens 0.90m) langs de vrije zijden van het bed? Hebt u vanuit uw bed een zicht naar buiten?* Is er in de keuken voldoende ruimte haaks op het aanrecht (meer dan 1.20m)? Is de keuken rechtstreeks verbonden met de eetplaats of kan men in de keuken eten?

7 De nodige vrije vloeroppervlakte in de badkamer. De nodige vrije vloeroppervlakte in het bezoekbaar toilet. Om ook aan rolstoelgebruikers voldoende privacy te garanderen moet de ruimte waar het toilet op uitgeeft afgesloten kunnen worden van de andere ruimten.

8 Ja Nee, maar oplossing Nee Belangrijk Onbelangrijk Geen knelpunt Misschien knelpunt Zeker knelpunt Is de keukenvloer hard en slipvrij? Is er een spoeltafel met koud en warm water in de keuken? Is er een afvoer voor een dampkap? Is er plaats voor een fornuis, een koelkast en een microgolfoven? Is er extra verlichting boven één van de werkvlakken en boven de kookplaten? Is er naast de kookplaten aan beide zijden een vrije, vlakke ruimte van dezelfde breedte als de kookplaat en minstens 30 cm breed? Is er in de badkamer een aparte douche (dus niet in het bad) aanwezig? Heeft de douche een douchebak met de rand lager dan 15 cm of bij voorkeur geen rand? Is de douche voldoende ruim(min. 1.05mx0.90m)? Zijn de douchemuren voldoende stevig om een stoeltje en handvaten te bevestigen? Valt de bediening van de douche buiten de warmwaterstraal? Kan de douchekop van hoogte veranderd worden? Is de douchevloer voldoende veilig? (antisliptegels of ander slipvrij materiaal) Zijn de sanitaire toestellen voldoende stevig bevestigd om als steun te kunnen dienen? Zijn de badkamermuren voldoende stevig om steunen te bevestigen? Zijn warmwaterleidingen, die zich binnen handbereik bevinden, geïsoleerd? Is er voldoende vrije vloeroppervlakte in de badkamer?* Is de vloer in de badkamer voldoende stroef? Opent de badkamerdeur naar buiten toe? Kan de badkamer voldoende geventileerd worden? Wanneer er enkel een afzonderlijk toilet is, is dit dan bezoekbaar?*

9 Het aangepast toilet. (1) uit Wohnen Ohne Barrieren, Bayerische Staatsministerium des Innern Oberste Baubehörde, 1995 (1) Lichtschakelaars, deurkrukken, deurbellen, brievenbussen, raambedieningen, in de bedieningsband (tussen 0.85m en 1.20m). Stopcontacten bij voorkeur in de bedieningsband en zeker niet lager dan op 0.40m hoogte. Minstens in elke hoek van de kamer een stopcontact (dit is een strikt minimum). Naamkaartjes, huisnummers, in de informatieband (tussen 1.20m en 1.40m).

10 Ja Nee, maar oplossing Nee Belangrijk Onbelangrijk Geen knelpunt Misschien knelpunt Zeker knelpunt Is het toilet in de badkamer aangepast?* Zijn de toiletwanden voldoende stevig om steunen te bevestigen? Kunt u vanuit uw slaapkamer snel het toilet bereiken? Is er een terras waar twee personen kunnen zitten? Is de balustrade van het terras voldoende veilig? (0.90m à 1.10m hoogte) Heeft men al zittend op het terras een mooi uitzicht? Is de deurdrempel van de terrasdeur lager dan 2.5cm? Is de terrasvloer voldoende vlak en stroef? Is er voldoende bergruimte in de woning en voldoende ruimte voor het opslaan van geselecteerd afval? Is er plaats voorzien voor een wasmachine? Kunnen alle woon- en slaapvertrekken rechtstreeks verlicht en verlucht worden? (dwz hebben ze een raam dat open kan)? Zijn ramen, zonnewering en ventilatieroosters makkelijk te bedienen? (dus zonder op een stoel te hoeven klimmen)?* Zijn vensterbanken voldoende stevig verankerd? Kunt u vanuit de hal zien wie er voor de buitendeur staat? Is er bij de voordeur een buitenlamp aanwezig? Zijn deurbel, deurkruk, brievenbus en huisnummer geplaatst binnen handbereik?* Zijn lichtschakelaars en stopcontacten goed bereikbaar?* Zijn er in alle kamers voldoende stopcontacten, zodat u niet met verlengsnoeren hoeft te werken?* Zijn alle vertrekken voldoende te verwarmen? Zijn alle elektrische leidingen geïsoleerd en zijn er enkel automatische zekeringen in de woning?

11 (1) (1) uit Wohnen 0hne Barrieren, Bayerische Staatsministerium des Innern Oberste Baubehörde, 1995 Een hellingsbaan mag niet te steil zijn en er moeten voldoende ruime tussenbordessen aanwezig zijn. Een veilige trap is voldoende breed, heeft aan beide zijden een leuning die voldoende lang doorloopt en gesloten treden zonder neus. De gangen in de woning moeten voldoende ruim zijn.

12 Ja Nee, maar oplossing Nee Belangrijk Onbelangrijk Geen knelpunt Misschien knelpunt Zeker knelpunt Is er minstens koud water in het toilet en warm en koud water in de keuken en de badkamer? Zijn warmwaterleidingen, die zich in handbereik bevinden, geïsoleerd? Is er minstens één telefoonaansluiting aanwezig op een centraal gelegen plaats? Is er kabel-tv aanwezig in de leefruimte? Is de trap een rechte steektrap of een bordesstrap? Is de trap voldoende breed en zijn de bordessen voldoende ruim? Kan de trapverlichting zowel boven- als onderaan de trap bediend worden? Zij de traptreden goed gedimensioneerd, gesloten en zonder uitstekende neus?* Zijn er aan beide zijden van de trap trapleuningen en volgen ze de traphelling?* Loopt de trapleuning nog zo n 30cm door na het einde van de trap? Ligt de trapleuning goed in de hand? Is de toegang naar de woning goed verlicht? Is het toegangspad voldoende breed (± 1.20m) en voldoende stroef en vlak? Worden niveauverschillen van meer dan 2.5cm met een veilige helling overwonnen?* Is de parkeerplaats voldoende ruim te maken? (3.50m x 5.70m) Zijn de gangen in de woning voldoende breed, ook waar haakse bochten genomen moeten worden?*

13 De volgende vragen hebben betrekking op wat in de Ontwerpgids Levenslang Wonen de 'aanvullende criteria' genoemd worden. Het al dan niet positief beantwoorden op deze vragen heeft geen invloed op het al dan niet levenslang karakter van uw woning. Afhankelijk van het aantal positief beantwoorde vragen, zal uw woning wel een meerwaarde krijgen op gebied van veiligheid, comfort of toegankelijkheid. Wellicht vindt u sommige van de hier aangehaalde aandachtspunten onmisbaar of toch minstens zeer belangrijk voor uw woning. Na dit deel van de vragenlijst te hebben ingevuld ziet u rechts een overzicht van het aantal door u aangekruiste knelpunten.

14 Een inkomhal / tochtsas is voldoende ruim (minstens 1.50mx1.50m). Buiten deze minimale vrije vloeroppervlakte moet er plaats zijn om een stoeltje en een vestiaire of kapstok te plaatsen.

15 Ja Nee, maar oplossing Nee Belangrijk Onbelangrijk Geen knelpunt Misschien knelpunt Zeker knelpunt Bevindt er zich in de kernwoning nog een extra kamer die als hobby- en/of logeerkamer kan dienen? Is er rechtstreeks contact tussen de slaapkamer en de leefruimte mogelijk? Is er rechtstreeks contact tussen de slaapkamer en de badkamer mogelijk? Is er een visuele afscherming tussen de keuken en het aanrecht? Is er een aparte inkomhal die voldoende ruim is? * Zijn de kookplaten beveiligd zodat ze automatisch uitschakelen in geval van nood (oververhitting, gedoofde gasvlam, )? Zijn de onder - en bovenkastjes in de keuken gemakkelijk in gebruik (kan u ook aan de bovenste en onderste plank )? Is het aanrecht op een aangename hoogte geplaatst (0.80m-0.90m)? Bevinden de spoelbak, de kookplaten en minstens één werkvlak zich aan dezelfde zijde van het aanrecht (zodat hete potten en pannen verschoven kunnen worden en niet moeten worden opgetild)? Is de spoelbak in de keuken voorzien van een ééngreeps-mengkraan met temperatuurbegrenzing? Is de lavabo in de badkamer voorzien van een ééngreeps-mengkraan met temperatuurbegrenzing? Is de douche voorzien van een thermostatische kraan? Is de woning uitgerust met een domotica netwerk? Is de woning uitgerust met een inbraakalarm? Is de woning uitgerust met een sociaal alarm?

16 Een verstelbaar keukenblok: Het aanrecht en de bovenkastjes kunnen manueel of elektrisch over een rail verplaatst worden en zo op de gewenste hoogte gebracht worden. Een nastelbaar keukenblok: Het aanrecht en de bovenkastjes kunnen door een klusjesman eenvoudig van hoogte veranderd worden om te kunnen overschakelen van staand naar zittend werk. Dit vereist dat de onderkastjes modulair opgebouwd zijn, dat de bovenste laden kunnen weggelaten worden en dat de onderkastjes, waar nodig, volledig kunnen weggehaald worden. De volledige muur achter het kookblok moet afgewerkt zijn om later veranderingen toe te laten.

17 Ja Nee, maar oplossing Nee Belangrijk Onbelangrijk Geen knelpunt Misschien knelpunt Zeker knelpunt Is de woning uitgerust met een brandalarm? Is het mogelijk elke ruimte individueel op de gewenste temperatuur te brengen? Gaat het licht aan de voordeur automatisch aan als er zich iemand op het woonerf begeeft? Is het toilet een hangend toilet dat later, indien gewenst, nog van hoogte veranderd kan worden? Is het keukenblok nastelbaar of verstelbaar? * Zijn de waterkranen in keuken en badkamer met weinig kracht te bedienen en van het hendel-type? Is de ganse woning voorzien van grote tuimelschakelaars voor de bediening van de verlichting? Is de inkomdeur zichtbaar vanaf de straat (zodat buren een oogje in het zeil kunnen houden en dieven afgeschrikt worden)? Zijn de radiatoren aan de bovenkant afgerond (veiliger als men er tegen stoot)? Is er in de grote slaapkamer nog een tweede TV-aansluiting? Is er in de grote slaapkamer nog een tweede telefoonaansluiting? Is de voordeur voorzien van een 'seniorenslot' (het slot zit boven de deurkruk)? Kan de voordeur steeds met de sleutel geopend worden, ook al steekt de sleutel er langs binnen nog op? Hebben alle draaideuren in de woning een teruggebogen deurkruk met een cirkelvormige diameter (zodat men er niet met een kledingstuk kan blijven achter haken)? Zijn de schuifdeuren eenvoudig te bedienen? Is de woning gemakkelijk in onderhoud? (vensters, vloeren, muren, )

18 De volgende vragen hebben betrekking op wat in de Ontwerpgids Levenslang Wonen de 'basiscriteria voor de gemeenschappelijke delen in flatgebouwen' genoemd worden. Een appartement kan slechts als levenslange woning bestempeld worden, als niet alleen positief geantwoord wordt op de vragen betreffende de basiscriteria voor woningen, maar ook op de hierna volgende vragen. Hoe minder kruisjes u na het invullen van dit deel van de vragenlijst rechts aantreft, hoe meer de gemeenschappelijke delen van het flatgebouw als levenslang kunnen worden beschouwd.

19 Een veilige hellingsbaan. Vrije ruimte in tochtsassen. De inkomaccessoires. De nodige ruimte voor, achter en naast deuren. De vrije ruimte buiten de lift.

20 Ja Nee, maar oplossing Nee Belangrijk Onbelangrijk Geen knelpunt Misschien knelpunt Zeker knelpunt Kunt u de inkom van het flatgebouw bereiken zonder trappen of drempels van meer dan 2.5cm te nemen? Zijn de toegangen tot het flatgebouw en tot de gemeenschappelijke delen voldoende verlicht? Zijn de hellingsbanen voldoende breed en veilig? * Zijn de toegangs- en de circulatiedeuren in de gemeenschappelijke delen van het flatgebouw met weinig kracht te openen, voldoende breed (minstens 85cm) en voldoende hoog en kunnen ze haaks open? Is er voor, achter en naast deuren voldoende ruimte? * Zijn de tochtsassen in het flatgebouw voldoende ruim? * Zijn de inkomaccessoires ( parlofoon, bellenplateau, intercom, brievenbussen, ) door iedereen te gebruiken? * Kunt u zonder trappen te beklimmen, zware deuren te openen, of drempels van meer dan 2.5cm te trotseren, vanaf de gemeenschappelijke ingang de eigen woning bereiken? Zijn zowel de lift (minstens 1.10mx1.40m) als de ruimte voor de lift voldoende ruim? * Zijn de liftdeuren eenvoudig te bedienen en is er voldoende tijd om in en uit de lift te stappen zonder dat men tussen de deuren geklemd raakt? Ligt de vloer van de lift op hetzelfde niveau als de omliggende verdieping? Is de lift voorzien van een handrail en van een stoeltje? Bevinden de bedieningstoetsen zich op reikhoogte (0.85m-1.20m) en zijn ze eenvoudig te bedienen? Is het liftalarm eenvoudig te bedienen? Zijn de gangen in het flatgebouw voldoende breed (minstens 1.20m breed en met regelmatig ruimten van 1.50mx1.50m)? Is de vloerafwerking in de gemeenschappelijke ruimten van het flatgebouw voldoende stroef? Zijn de trappen in het flatgebouw rechte trappen of bordestrappen?

21 Ja Nee, maar oplossing Nee Belangrijk Onbelangrijk Geen knelpunt Misschien knelpunt Zeker knelpunt Hebben de trappen aan beide zijden een leuning die de traphelling volgt en nog zo'n 30cm verder doorloopt na het einde van de trap? Ligt de trapleuning goed in de hand? Zijn de trappen voldoende verlicht? Zijn de traptreden gesloten, zonder uitstekende neus en voldoende zichtbaar? Zijn de traptreden voldoende stroef?

22 De volgende vragen hebben betrekking op wat in de Ontwerpgids Levenslang Wonen de 'omgevingscriteria' genoemd worden. Het al dan niet positief beantwoorden van deze vragen heeft geen invloed op het al dan niet levenslang karakter van uw woning. De inrichting van de openbare ruimte behoort tot de taak van de overheid. Voor een bewoner of koper van een woning is het echter interessant om een beeld te krijgen van de graad van toegankelijkheid van de woonomgeving. Hoe positiever op dit deel van de vragenlijst geantwoord kan worden, hoe levenslanger de woonomgeving zal zijn. Na dit deel van de vragenlijst te hebben ingevuld ziet u rechts een overzicht van het aantal door u aangekruiste knelpunten.

23 Ja Nee, maar oplossing Nee Belangrijk Onbelangrijk Geen knelpunt Misschien knelpunt Zeker knelpunt Zijn de stoepen in de omgeving veilig? Zijn er veilige oversteekplaatsen voorzien (zebrapaden en/of verkeerslichten) en zijn de stoepranden hier verlaagd? Zijn de stoepen 's avonds goed verlicht? Zijn de parkeerterreinen voldoende verlicht? Is de woonomgeving overzichtelijk? (geen nauwe steegjes en achterpanden) Zijn er bussen binnen loopafstand (500m)? Zoniet, kunnen taxi's of buurtbusjes misschien een oplossing bieden? Zijn de bushaltes gerieflijk? (zijn er bankjes die beschut zijn tegen wind en regen, van waar men de bus kan zien aankomen?) Zijn de bussen die in de buurt stoppen ook toegankelijk voor minder mobielen? Zijn er winkels binnen loopafstand (500m) voor de dagelijkse boodschappen? Kan men per bus de winkels bereiken? Kunnen de dagelijkse levensmiddelen aan huis geleverd worden? Zijn er in de buurt voldoende ontmoetingsplaatsen (café, bibliotheek, park, cultureel centrum, ) die te voet (500m) of per bus te bereiken zijn? Heeft men vanuit de woning zicht op een boeiende omgeving?

Categorie A: verbeteren van de toegankelijkheid in de woning

Categorie A: verbeteren van de toegankelijkheid in de woning Technische nota Categorie A: verbeteren van de toegankelijkheid in de woning 1. Drempels / dorpels Algemeen: - Voor de toegangsdeur dient een vlak opstelvlak van minimum 1,20 x 1,50 m te worden voorzien.

Nadere informatie

1.: Verbeteren van de toegankelijkheid in de woning. 1. Drempels / dorpels. Algemeen:

1.: Verbeteren van de toegankelijkheid in de woning. 1. Drempels / dorpels. Algemeen: Gemeentelijk reglement tot toekenning van een aanpassingspremie voor woningen bewoond door senioren en personen met een handicap. TECHNISCHE NOTA 1.: Verbeteren van de toegankelijkheid in de woning. 1.

Nadere informatie

Conceptontwikkeling Workshop: private ruimtes. OCMW Meulebeke 6 december 2012

Conceptontwikkeling Workshop: private ruimtes. OCMW Meulebeke 6 december 2012 Conceptontwikkeling Workshop: private ruimtes OCMW Meulebeke 6 december 2012 Inhoud goedkeuren verslagen vorige workshops algemeen en functies voorbeelden wetgeving te nemen beslissingen WS 6 logistiek

Nadere informatie

Waar ga ik in mijn huis mee aan de slag? Wat schort er aan of wat is een goed idee?

Waar ga ik in mijn huis mee aan de slag? Wat schort er aan of wat is een goed idee? Doe de thuisscan >>> Lang zult u wonen Waar ga ik in mijn huis mee aan de slag? Wat schort er aan of wat is een goed idee? Handig boekje over langer zelfstandig blijven wonen in uw eigen huis. Met een

Nadere informatie

LEVENSLANG WONEN ONTWERPGIDS PLATFORM WONEN VAN OUDEREN

LEVENSLANG WONEN ONTWERPGIDS PLATFORM WONEN VAN OUDEREN LEVENSLANG WONEN ONTWERPGIDS PLATFORM WONEN VAN OUDEREN ONTWERPGIDS LEVENSLANG W ONEN De Ontwerpgids Levenslang Wonen is samengesteld door het Platform Wonen van Ouderen, met steun van en in samenwerking

Nadere informatie

Wilt u advies van een specialist over een onderwerp? Vink dit dan aan in de laatste kolom.

Wilt u advies van een specialist over een onderwerp? Vink dit dan aan in de laatste kolom. Thuiscomfort Checklist Hoe comfortabel, veilig en toegankelijk woon ik? Is uw woning geschikt om er uw leven lang zelfstandig en comfortabel te wonen? De Thuiscomfort Checklist stelt per ruimte in huis

Nadere informatie

CHECKLIST. Pagina 1 van 7. Initialen + Achternaam Straatnaam + postcode Woonplaats Telefoonnummer E-mailadres Geboortedatum.

CHECKLIST. Pagina 1 van 7. Initialen + Achternaam Straatnaam + postcode Woonplaats Telefoonnummer E-mailadres Geboortedatum. Pagina 1 van 7 CHECKLIST Initialen + Achternaam Straatnaam + postcode Woonplaats Telefoonnummer E-mailadres Geboortedatum Geslacht Internet? Woningtype Man/ Vrouw Ja/ Nee Appartement / Bovenwoning / Benedenwoning/

Nadere informatie

Advies. 7 mei 2013 Hein Jan Geerdink (architect), Hans Engelbertink (bouwkundige), www.langzultuwonen.nl

Advies. 7 mei 2013 Hein Jan Geerdink (architect), Hans Engelbertink (bouwkundige), www.langzultuwonen.nl Advies 7 mei 2013 Hein Jan Geerdink (architect), Hans Engelbertink (bouwkundige), www.langzultuwonen.nl Inleiding De familie Honig bewoont een leuke stadswoning in het hart van Coevorden. De woning is

Nadere informatie

LIJST MET SUBSIDIABELE AANPASSINGEN PROJECT WOON BEWUST Gemeente Rhenen

LIJST MET SUBSIDIABELE AANPASSINGEN PROJECT WOON BEWUST Gemeente Rhenen LIJST MET SUBSIDIABELE AANPASSINGEN PROJECT WOON BEWUST Gemeente Rhenen Hieronder svp het aantal aangeven en de aanpassing aankruisen waarvoor u subsidie aanvraagt. Deze ingevulde lijst samen met het aanvraagformulier

Nadere informatie

Toelichting Vragenlijst Huistest. Invulinstructie voor de papieren vragenlijst

Toelichting Vragenlijst Huistest. Invulinstructie voor de papieren vragenlijst Toelichting Vragenlijst Huistest Met deze vragenlijst kunt u bij iemand thuis de Huistest doen en handmatig de antwoorden invullen. Het is de bedoeling dat u naderhand de vragenlijst invoert in uw computer

Nadere informatie

Woont ú al veilig en comfortabel?

Woont ú al veilig en comfortabel? Woont ú al veilig en comfortabel? Ga het na met dit thuisscanboekje Wij weten nu waar het in ons huis nog beter kan! Kijk snel voor meer informatie op: www.langzultuwonen.nl Woonkamer Automatische bediening

Nadere informatie

In te dienen bij het gemeentebestuur Oostrozebeke, t.a.v. huisvestingsdienst, E. Brengierstraat 6, 8780 Oostrozebeke TEGEN ONTVANGSTBEWIJS

In te dienen bij het gemeentebestuur Oostrozebeke, t.a.v. huisvestingsdienst, E. Brengierstraat 6, 8780 Oostrozebeke TEGEN ONTVANGSTBEWIJS OOSTROZEBEKE Aanvraagformulier tot het bekomen van de gemeentelijke aanpassingspremie voor het levenslang wonen in een woning (aangenomen door de Gemeenteraad in zitting van 15 oktober 2015) In te dienen

Nadere informatie

Checklist/ LIJST MET SUBSIDIABELE AANPASSINGEN PROJECT WOON BEWUST Gemeente Scherpenzeel

Checklist/ LIJST MET SUBSIDIABELE AANPASSINGEN PROJECT WOON BEWUST Gemeente Scherpenzeel Checklist/ LIJST MET SUBSIDIABELE AANPASSINGEN PROJECT WOON BEWUST Gemeente Scherpenzeel Hieronder svp het aantal aangeven en de aanpassing aankruisen waarvoor u subsidie aanvraagt. Deze ingevulde lijst

Nadere informatie

Vereiste omgeving/eigen perceel. Blinden en slechtziende

Vereiste omgeving/eigen perceel. Blinden en slechtziende Maatregelen voor een woongebouw Woongebouwomgeving Bijlage 3 Vereiste omgeving/eigen perceel Doelgroep Blinden en slechtziende Rolstoelgebrui kers, personen Slechtlopende (spelende) Kinderen met boodschappen

Nadere informatie

CHECKLIJST. Pagina 1 van 7. Initialen + Achternaam Adres Woonplaats Telefoonnummer adres Geboortedatum Geslacht Rekeningnummer Woningtype

CHECKLIJST. Pagina 1 van 7. Initialen + Achternaam Adres Woonplaats Telefoonnummer  adres Geboortedatum Geslacht Rekeningnummer Woningtype Pagina 1 van 7 CHECKLIJST Initialen + Achternaam Adres Woonplaats Telefoonnummer E-mailadres Geboortedatum Geslacht Rekeningnummer Woningtype Man/ Vrouw Appartement / Portiekflat / Bovenwoning / Benedenwoning

Nadere informatie

BEKNOPTE OMSCHRIJVING VAN DE APPARTEMENTEN

BEKNOPTE OMSCHRIJVING VAN DE APPARTEMENTEN BEKNOPTE OMSCHRIJVING VAN DE APPARTEMENTEN Datum 20-11-2009 Betreft 0616 CBO Lokerenstraat Turnhout: 19 woongelegenheden Adres Lokerenstraat 147 tem 151 & Soldatenpad 1 tem 5, 2300 Turnhout ALGEMEEN -

Nadere informatie

Niet iedereen is gelijk Mensen zijn verschillend van maat; ze kunnen lang zijn of kort, dik of dun.

Niet iedereen is gelijk Mensen zijn verschillend van maat; ze kunnen lang zijn of kort, dik of dun. Waarom aanpasbaar? Niet iedereen is gelijk Mensen zijn verschillend van maat; ze kunnen lang zijn of kort, dik of dun. Veel mensen zijn minder beweeglijk door ouderdom, ziekte of een tijdelijke blessure.

Nadere informatie

Is er iets kapot in uw huis of appartement? Bel naar de technische dienst.

Is er iets kapot in uw huis of appartement? Bel naar de technische dienst. Is er iets kapot in uw huis of appartement? Bel naar de technische dienst. Een defect melden aan de technische dienst 2 Inhoud Bel naar de technische dienst Wat moet u doen? p. 4 Wat zegt u? p. 4 Kent

Nadere informatie

Zijn er reeds aanpassingen in uw woning aangebracht voor uw comfort?

Zijn er reeds aanpassingen in uw woning aangebracht voor uw comfort? In wat voor soort woning woont u? ééngezinswoning benedenwoning/bungalow bovenwoning appartement Hoeveel (woon- en slaap)kamers heeft uw woning? 1 kamer (= een gecombineerde woon-slaapkamer) 2 kamers (=

Nadere informatie

Toelichting Vragenlijst Gemakstest. Invulinstructie voor de papieren vragenlijst

Toelichting Vragenlijst Gemakstest. Invulinstructie voor de papieren vragenlijst Toelichting Vragenlijst Gemakstest Met deze vragenlijst kunt u bij iemand thuis de Gemakstest doen en handmatig de antwoorden invullen. Het is de bedoeling dat u naderhand de vragenlijst invoert in uw

Nadere informatie

ruimte/element minimum maatvoering/oppervlak illustratie specificatie/toelichting WOONGEBOUW

ruimte/element minimum maatvoering/oppervlak illustratie specificatie/toelichting WOONGEBOUW ruimte/element minimum maatvoering/oppervlak illustratie specificatie/toelichting 1.0. HOOFDINGANG 850 500 1.1. toegangspad naar vanaf trottoir tot aan vrij opstelvlak: breedte 1,2 m - bedieningsweerstand

Nadere informatie

VOTO-score. Valrisico s Opsporen in de Thuissituatie van Ouderen. Juni 2009 C. Verstraete, G. Braeckman G. en L. De Coninck

VOTO-score. Valrisico s Opsporen in de Thuissituatie van Ouderen. Juni 2009 C. Verstraete, G. Braeckman G. en L. De Coninck VOTO-score Valrisico s Opsporen in de Thuissituatie van Ouderen Juni 2009 C. Verstraete, G. Braeckman G. en L. De Coninck De VOTO-score werd ontwikkeld in het kader van een bachelorproef aan de opleiding

Nadere informatie

Direct naast de keuken is de eerste berging van het appartement, die veel bergruimte biedt door zijn houten planken rondom op 3 niveaus.

Direct naast de keuken is de eerste berging van het appartement, die veel bergruimte biedt door zijn houten planken rondom op 3 niveaus. Mullerkade Rotterdam Huurprijs 1.545,00 (excl.) Dit appartement bevindt zich op de beste locatie om het perfecte uitzicht over de stad Rotterdam en de Maas te hebben. Gelijk aan de voet van het gebouw

Nadere informatie

Tegensprekelijke plaatsbeschrijving bij het betrekken van het verhuurde pand

Tegensprekelijke plaatsbeschrijving bij het betrekken van het verhuurde pand Tegensprekelijke plaatsbeschrijving bij het betrekken van het verhuurde pand Bonnr : Datum : / / uur : HNR :. PNR :. Naam Adres.. Opmerkingen : Nazicht uitgevoerd door : Ontvangen sleutels Algemene inkom

Nadere informatie

COH ouderenhuisvesting

COH ouderenhuisvesting Jelmer Mulder COH - 1 Programma 14.00 14.30 ontvangst met koffie/thee 14.30 15.30 wat houdt het project in en wat kan het voor U betekenen 15.30 15.45 pauze 15.45 16.30 discussie n.a.v. de inleidingen

Nadere informatie

Residentie De Burggraven. Voorstelling Residentie De Burggraven 1

Residentie De Burggraven. Voorstelling Residentie De Burggraven 1 Residentie De Burggraven Voorstelling Residentie De Burggraven 1 Ons project in Evergem is gelegen op het kruispunt van de Kerkbruggestraat met de Doornzeelsestraat, en de Doornzeelsestraat met de Grovermansdreef.

Nadere informatie

THUIS OUD WORDEN KAN, IN KERKRADE. Resultaten campagne

THUIS OUD WORDEN KAN, IN KERKRADE. Resultaten campagne THUIS OUD WORDEN KAN, IN KERKRADE Resultaten campagne 2006-2007 DEEL A: HOE GESCHIKT IS UW WONING In wat voor soort woning woont u? 5% 2% 4% ééngezinswoning benedenwoning bovenwoning seniorenwoning of

Nadere informatie

Is uw woning klaar voor de toekomst? Doe de woontest!

Is uw woning klaar voor de toekomst? Doe de woontest! thuis in uw toekomst Is uw woning klaar voor de toekomst? Doe de woontest! Hoe veilig, comfortabel en toegankelijk is uw woning? Wat zou u kunnen verbeteren voor meer wooncomfort en leefplezier? We adviseren

Nadere informatie

Wilt u advies van een comfortspecialist over een bepaald onderwerp? Vink dit dan aan in de laatste kolom.

Wilt u advies van een comfortspecialist over een bepaald onderwerp? Vink dit dan aan in de laatste kolom. Woningcheck Is uw woning geschikt om er uw leven lang zelfstandig en comfortabel te wonen? Gebruik deze controlelijst om uw woning eens met andere ogen te bekijken. Wilt u advies van een comfortspecialist

Nadere informatie

Senioren woonadvies Aanbevelingen voor een comfortabele en veilige woning

Senioren woonadvies Aanbevelingen voor een comfortabele en veilige woning Aanbevelingen voor een comfortabele en veilige woning SENIOREN WOONADVIES 1 U wilt natuurlijk zo lang mogelijk in uw eigen huis blijven wonen. Aan de hand van de aanbevelingen hieronder kunt u bepalen

Nadere informatie

Plezierig, veilig en comfortabel thuis wonen. Handige tips

Plezierig, veilig en comfortabel thuis wonen. Handige tips Plezierig, veilig en comfortabel thuis wonen Handige tips Plezierig, veilig en comfortabel thuis wonen Wie wil er nu niet zo lang mogelijk plezierig thuis blijven wonen? In uw eigen comfortabele woning?

Nadere informatie

Hoe breed is de slaapkamerdeur, als u de afstand tussen het kozijn meet?

Hoe breed is de slaapkamerdeur, als u de afstand tussen het kozijn meet? Hoe hoog is de drempel onder de slaapkamerdeur? hoger dan 2 cm U meet de drempel aan de zijde waar deze het hoogst is. Hoe breed is de slaapkamerdeur, als u de afstand tussen het kozijn meet? kleiner dan

Nadere informatie

Thuis Blijven Wonen. Inge Claessens, Ergotherapeute, Thuiszorgpunt

Thuis Blijven Wonen. Inge Claessens, Ergotherapeute, Thuiszorgpunt Thuis Blijven Wonen Inge Claessens, Ergotherapeute, Thuiszorgpunt Thuis Blijven Wonen Wandeling doorheen de woning met valkuilen, oplossingen en tips Premies 65+ Voorstelling dienst Wandeling doorheen

Nadere informatie

Toetsingsinstrument infrastructuur Versie 24 juni 2013

Toetsingsinstrument infrastructuur Versie 24 juni 2013 Toetsingsinstrument infrastructuur Versie 24 juni 2013 adres Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 Brussel telefoon 02 553 34 34 fax 02 553 34 35 mail contact@zorginspectie.be web www.zorginspectie.be DOELGROEP

Nadere informatie

Levenslang wonen Aanpasbaar (ver)bouwen

Levenslang wonen Aanpasbaar (ver)bouwen Levenslang wonen Aanpasbaar (ver)bouwen 1 Levenslang wonen Aanpasbaar (ver)bouwen Hoe lang wil je blijven wonen in de woning waar je nu woont? mijn leven lang Levenslang wonen Aanpasbaar (ver)bouwen Is

Nadere informatie

Assistentiewoningen Sint-Jozef

Assistentiewoningen Sint-Jozef Assistentiewoningen Sint-Jozef Wegvoeringstraat 63D - 9230 Wetteren Het project Het woonzorgcentrum Sint-Jozef beschikt over 33 assistentiewoningen. Valide personen met levenspartner of alleenstaanden

Nadere informatie

Woningstichting Tubbergen verzorgt de verhuur van de appartementen.

Woningstichting Tubbergen verzorgt de verhuur van de appartementen. Verhuurbrochure Voorwoord Het seniorenwooncomplex De Kolenbranderhof bevindt zich in het centrum van Tubbergen op de hoek van de Almeloseweg en de Waldeckstraat. De winkels bevinden zich op loopafstand.

Nadere informatie

Voor actuele huurprijzen kunt u contact opnemen met Woningstichting Tubbergen tel. 0546-622312.

Voor actuele huurprijzen kunt u contact opnemen met Woningstichting Tubbergen tel. 0546-622312. Verhuurbrochure Voorwoord Het seniorenwooncomplex De Kolenbranderhof bevindt zich in het centrum van Tubbergen op de hoek van de Almeloseweg en de Waldeckstraat. De winkels bevinden zich op loopafstand.

Nadere informatie

Woningstichting Tubbergen verzorgt de verhuur van de appartementen.

Woningstichting Tubbergen verzorgt de verhuur van de appartementen. Verhuurbrochure September 2018 Voorwoord Het seniorenwooncomplex De Kolenbranderhof bevindt zich in het centrum van Tubbergen op de hoek van de Almeloseweg en de Waldeckstraat. De winkels bevinden zich

Nadere informatie

Valpreventie Praktische tips. vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt,

Valpreventie Praktische tips. vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, Praktische tips Versiedatum juli 2016 mei - objectid 2016 - objectid 230607 230607 vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.be 4. Advies... 5. Contactgegevens ergotherapie Welkom

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen ZORG DAT U NIET VALT! NEEM EENVOUDIGE MAATREGELEN ZORG VOOR EEN GOEDE CONDITIE Houd uw conditie op peil door regelmatig te bewegen. Met een half uurtje

Nadere informatie

Checklist valpreventie. Hoe kan u een valincident vermijden?

Checklist valpreventie. Hoe kan u een valincident vermijden? Checklist valpreventie Hoe kan u een valincident vermijden? Inleiding Vallen is soms erger dan u denkt. Een domme val kan heel wat ellende veroorzaken. Om valpartijen te voorkomen, moet uw woning een veilige

Nadere informatie

Toegankelijk wonen en (ver)bouwen, de ergotherapeut adviseert! Kim Vanden Noortgate Laurice Fack

Toegankelijk wonen en (ver)bouwen, de ergotherapeut adviseert! Kim Vanden Noortgate Laurice Fack Toegankelijk wonen en (ver)bouwen, de ergotherapeut adviseert! Kim Vanden Noortgate Laurice Fack Wie zijn wij? OCMW Gent Ouderenzorg 4 Woonzorgcentra 10 Lokale Dienstencentra Themawerking en Wonen Ergotherapie@huis

Nadere informatie

VRAAGPRIJS 225.000,00 [KOSTEN KOPER].

VRAAGPRIJS 225.000,00 [KOSTEN KOPER]. TE KOOP APPARTEMENT MARTHALAAN 2-402 ENSCHEDE Het appartement is gelegen aan de Marthalaan met een blijvend vrij uitzicht op het Blijdensteinpark. De centrum locatie is uitermate gunstig terwijl er toch

Nadere informatie

Levenslang veilig en comfortabel wonen

Levenslang veilig en comfortabel wonen Levenslang veilig en comfortabel wonen Ligt uw woning u nauw aan het hart en zou u het liefst in deze woning blijven wonen? Dan is het belangrijk dat u tijdig nadenkt over uw woning: l Voldoet uw woning

Nadere informatie

Vragenlijst tbv de website toegankelijkheid van de gemeente Leidschendam-Voorburg (www.leidschendamvoorburg.nl/toegankelijk)

Vragenlijst tbv de website toegankelijkheid van de gemeente Leidschendam-Voorburg (www.leidschendamvoorburg.nl/toegankelijk) Vragenlijst tbv de website toegankelijkheid van de gemeente Leidschendam-Voorburg (www.leidschendamvoorburg.nl/toegankelijk) Basis informatie van het gebouw 1 Naam van de organisatie 2 Bezoekadres. 3 Postcode

Nadere informatie

Veilig hang en sluitwerk middel maatwerk offerte 5 5b. Info middel

Veilig hang en sluitwerk middel maatwerk offerte 5 5b. Info middel 1 kosten overzicht. 17-08-2015 gewijzigd : Algemene veiligheid in en om de woning belang Oplossingen Kosten in 1 Rookmelders hoog Rookmelders op lichtnet. 2 Koolmonoxidemelder, rookmelder meldt geen koolmonoxide!

Nadere informatie

LEBBEKE 22 APPARTEMENTEN IN KAPELLEKENSBAAN BIJLAGEBUNDEL

LEBBEKE 22 APPARTEMENTEN IN KAPELLEKENSBAAN BIJLAGEBUNDEL LEBBEKE 22 APPARTEMENTEN IN KAPELLEKENSBAAN BIJLAGEBUNDEL BIJLAGE 1: aanduiding elektrische voorzieningen BIJLAGE 2: aanduiding sanitaire voorzieningen BIJLAGE 3: gedetailleerde offerte sanitaire toestellen

Nadere informatie

Vragenlijst MEET UW HUIS de meetvragen

Vragenlijst MEET UW HUIS de meetvragen Vragenlijst MEET UW HUIS de meetvragen Buiten de voordeur van uw woning Ga nu naar buiten, bij de voordeur van uw woning. Neem uw meetgereedschap mee! 11) Kan de voordeur van de woning zonder traptreden

Nadere informatie

Service Residentie Vogelzang

Service Residentie Vogelzang SERVICE RESIDENTIE VOGELZANG TERVUURSESTEENWEG 290. 3001 HEVERLEE TELEFOON (016)27.97.11. FAX (016)27.97.55 WWW.HOMEVOGELZANG.BE Voor info kan u zich wenden tot de Sociale Dienst 016/27.97.13 016/27.97.55

Nadere informatie

WOON EEN LEVEN LANG Architecte Janis Filieux. Architectenburo Filieux Janis bvba Bosduiflaan 8 8660 De Panne www. Janisarchitecte.

WOON EEN LEVEN LANG Architecte Janis Filieux. Architectenburo Filieux Janis bvba Bosduiflaan 8 8660 De Panne www. Janisarchitecte. WOON EEN LEVEN LANG Architecte Janis Filieux LEVENSLANG WONEN A UITSLUITINGSCRITERIUM kernwoning op 1 nivo B AANVULLENDE CRITERIA 1/ minimale nivo verschillen 2/ deurbreedte en opstelruimte 3/ organisatie

Nadere informatie

In te dienen bij het gemeentebestuur Oostrozebeke, t.a.v. huisvestingsdienst, E. Brengierstraat 6, 8780 Oostrozebeke TEGEN ONTVANGSTBEWIJS

In te dienen bij het gemeentebestuur Oostrozebeke, t.a.v. huisvestingsdienst, E. Brengierstraat 6, 8780 Oostrozebeke TEGEN ONTVANGSTBEWIJS OOSTROZEBEKE Aanvraagformulier tot het bekomen van de gemeentelijke aanpassingspremie voor het levenslang wonen in een woning (aangenomen door de Gemeenteraad in zitting van 9 september 2004 en gewijzigd

Nadere informatie

Fantastisch gelegen appartement

Fantastisch gelegen appartement MEDIATORE TE KOOP HEVERLEE Fantastisch gelegen appartement VASTGOED IMMOBILIER PROJECTONTWIKKELING DEVELOPPEMENT DE PROJETS Technische fiche Type: appartement Bewoonbare oppervlakte: 11 m 2 Kadastraal

Nadere informatie

Infrastructuur, inrichting en beveiliging les 3 INRICHTING INRICHTING & COMFORT. Een comfortabele inrichting voldoet aan

Infrastructuur, inrichting en beveiliging les 3 INRICHTING INRICHTING & COMFORT. Een comfortabele inrichting voldoet aan Architect Kurt Desoete Infrastructuur, inrichting en beveiliging les 3 INRICHTING INRICHTING & COMFORT Een comfortabele inrichting voldoet aan - ruimtecomfort voldoende ruimte in omvang voldoende ruimte

Nadere informatie

Aanvraagformulier tot het bekomen van de gemeentelijke AANPASSINGSPREMIE VOOR LEVENSLANG WONEN voor bejaarden en personen met een handicap

Aanvraagformulier tot het bekomen van de gemeentelijke AANPASSINGSPREMIE VOOR LEVENSLANG WONEN voor bejaarden en personen met een handicap LEDEGEM Aanvraagformulier tot het bekomen van de gemeentelijke AANPASSINGSPREMIE VOOR LEVENSLANG WONEN voor bejaarden en personen met een handicap (aangenomen door de Gemeenteraad in zitting van 4 september

Nadere informatie

MeerSaam Samen wonen samen delen Huisvesting voor senioren Huren of kopen

MeerSaam Samen wonen samen delen Huisvesting voor senioren Huren of kopen Hoe zou u als senior willen wonen? MeerSaam Samen wonen samen delen Huisvesting voor senioren Huren of kopen Samen wonen en samen delen MeerSaam is de naam voor een nieuw landelijk initiatief om alleenstaande

Nadere informatie

Michèle Van Rompaey Interne Liaison Geriatrie AZ Monica. T 03 240 27 98 michele.van.rompaey@azmonica.be

Michèle Van Rompaey Interne Liaison Geriatrie AZ Monica. T 03 240 27 98 michele.van.rompaey@azmonica.be Valpreventie Inleiding Uit onderzoek blijkt dat één op drie 65-plussers minstens één keer valt per jaar. De meeste ongevallen gebeuren bovendien thuis. Om ongevallen te voorkomen moet u zich bewust zijn

Nadere informatie

VERHUURD. 130 m² - Singel 428 IV, Amsterdam, NoordHolland Nederland

VERHUURD. 130 m² - Singel 428 IV, Amsterdam, NoordHolland Nederland VERHUURD 130 m² - Singel 428 IV, Amsterdam, NoordHolland Nederland Property Description Details woning Woning type: FANTASTISCH LICHT GEMEUBILEERD PENTHOUSE VAN 130 M2 (BVO 143 M2) MET DRIE RUIME SLAAPKAMERS,

Nadere informatie

Langer thuis, in mijn aangepaste huis

Langer thuis, in mijn aangepaste huis Langer thuis, in mijn aangepaste huis 1 U wilt in uw vertrouwde woning en woonomgeving blijven wonen, ook als u straks ouder bent? Dan doet u er goed aan om alvast na te denken over uw woontoekomst. Door

Nadere informatie

Lastenboek Groenendaallaan 13-17

Lastenboek Groenendaallaan 13-17 Lastenboek Groenendaallaan 13-17 1. Alle architectkosten zijn ten laste van de aannemer alsook de kosten van de ingenieursstudie. 2. De aansluitingen aan de openbare netten zijn ten laste van de kopers,

Nadere informatie

Johan de Wittstraat 153 Vlaardingen. Koopsom vanaf k.k.

Johan de Wittstraat 153 Vlaardingen. Koopsom vanaf k.k. Johan de Wittstraat 153 Vlaardingen Koopsom vanaf 300.000 k.k. Luxe en comfort, rust en ruimte en heerlijk in de zon op het dakterras van ca. 40 m2. Dat kan met dit exclusief uitgevoerde 4 kamerappartement

Nadere informatie

Gedetailleerde beschrijving

Gedetailleerde beschrijving U p. 1 van 9 Gedetailleerde beschrijving UInstapklaar, recent appartementje (2 de verdiep). Twee slaapkamers, balkon, lift, kelder & zolder. Zeer energiezuining. UCentrum Aarschot. Aarschot, Leuvensesteenweg

Nadere informatie

Opplussen De regels in een notedop

Opplussen De regels in een notedop De regels in een notedop SKO, een plus in opplussen Inhoud Pagina Veiligheid 2 Woonomgeving 6 Gebruiksgemak 10 Algemene producteninformatie 16 Trefwoordenlijst 17 1 Veiligheid Antislip Entree: woongebouw

Nadere informatie

Veiligheid in de Woning Resultaten van de checklist in Borgloon

Veiligheid in de Woning Resultaten van de checklist in Borgloon Veiligheid in de Woning Resultaten van de checklist in Borgloon INLEIDING Vallen is bij ouderen een van de belangrijkste doodsoorzaken. Met de toenemende vergrijzing van de bevolking is het waarschijnlijk

Nadere informatie

Puntentelling: zelfstandige woonruimte

Puntentelling: zelfstandige woonruimte telling: zelfstandige woonruimte systeem Bij iedere woning hoort een maximaal toegestane huurprijs. Hoe hoog die maximaal toegestane huurprijs is, wordt bepaald door een puntensysteem. Bij ieder puntenaantal

Nadere informatie

Algemene informatie over de woningen

Algemene informatie over de woningen Algemene informatie over de woningen Algemeen Zijn er parkeerplaatsen? Ja, 16 woningen hebben op eigen terrein een parkeerplaats aan de achterzijde van de woning. Bastionstraat 36 heeft geen eigen parkeerplaats

Nadere informatie

Promenade. Wonen in het hart van Uden. Plattegronden & Technische Omschrijving. 31 huurappartementen in het centrum van Uden

Promenade. Wonen in het hart van Uden. Plattegronden & Technische Omschrijving. 31 huurappartementen in het centrum van Uden Promenade Wonen in het hart van Uden Plattegronden & Technische Omschrijving 31 huurappartementen in het centrum van Uden Verwachte oplevering februari 2015 Area, laat wonen leven Wij zijn Area, dé wooncorporatie

Nadere informatie

Woon zo lang mogelijk comfortabel én veilig in je eigen huis

Woon zo lang mogelijk comfortabel én veilig in je eigen huis Woon zo lang mogelijk comfortabel én veilig in je eigen huis Inleiding: pas nu je woning aan voor later Tips die voor elke ruimte gelden. Online U kunt deze publicatie online raadplegen op www.woonzorgbrussel.be

Nadere informatie

Groot appartement in centrum!

Groot appartement in centrum! de Huisleverancier b.v.b.a. T el.: +32 489 06 90 00 Mail: welkom@dehuisleverancier.be www.dehuisleverancier.be Appartement Kontich (2550) 198.000,- Groot appartement in centrum! 2 1 U zoekt een ruim appartement

Nadere informatie

Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen

Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen Zorg dat u niet valt! Neem eenvoudige maatregelen Zorg voor een goede conditie Houd uw conditie op peil door regelmatig te bewegen. Met een half uurtje beweging per dag zorgt u voor soepele en sterke spieren.

Nadere informatie

Algemene informatie over de woningen

Algemene informatie over de woningen Algemene informatie over de woningen Algemeen Zijn er parkeerplaatsen? Waar zijn de parkeerplaatsen? Waar kan de scootmobiel gestald worden en waar kun je die opladen? Zitten er zonnepanelen op de woning?

Nadere informatie

Algemene informatie over de woningen

Algemene informatie over de woningen Algemene informatie over de woningen Algemeen Zijn er parkeerplaatsen? Ja, algemene parkeerplaatsen voor de woningen aan de Zuiderzeestraat en naast de woningen aan de Noordzeestraat 15 en Noordzeestraat

Nadere informatie

Registratiefiche multiscreening

Registratiefiche multiscreening Registratiefiche multiscreening 1 Identificatie van de invuller Naam Organisatie waarvoor men werkt Functie Contactgegevens (tel en email) Draaischijf/project 2 Datum waarop formulier wordt ingevuld (dag/

Nadere informatie

Immo Toye - Nassaulaan. datum: 5 april 2016 AFBRAAKWERKEN

Immo Toye - Nassaulaan. datum: 5 april 2016 AFBRAAKWERKEN Immo Toye - Nassaulaan datum: 5 april 2016 AFBRAAKWERKEN uitbreken binnendeuren uitbreken keuken (meubilair, tegels, ) uitbreken badkamer (sanitair, meubilair, vloeren, muurtegels) uitbreken bestaand toilet

Nadere informatie

SERVICEFLATS RESIDENTIE CARPE DIEM HESDINSTRAAT 5 3550 HEUSDEN-ZOLDER

SERVICEFLATS RESIDENTIE CARPE DIEM HESDINSTRAAT 5 3550 HEUSDEN-ZOLDER SERVICEFLATS RESIDENTIE CARPE DIEM HESDINSTRAAT 5 3550 HEUSDEN-ZOLDER Het OCMW verhuurt 28 serviceflats in een omgeving waar het aangenaam is om te wandelen of te verpozen, in de nabijheid van het dienstencentrum

Nadere informatie

INPLANTINGSvoorschriften woonkavel BELLEGEM EMDEKA

INPLANTINGSvoorschriften woonkavel BELLEGEM EMDEKA INPLANTINGSvoorschriften woonkavel BELLEGEM EMDEKA november 2018, bijlage 3 1. Wettelijk Kader Voor de stedenbouwkundige voorschriften zijn de volgende wettelijke kaders van toepassing: Ruimtelijk Uitvoeringsplan

Nadere informatie

Gebruik van een douche

Gebruik van een douche Gebruik van een douche Een douche kan zowel in een sanitaire cel als in een gemeenschappelijke badkamer voorzien worden. Ruimtelijk verschillen zij niet sterk van elkaar. In een sanitaire cel zal de douche

Nadere informatie

Gitsplaetse. Residentie

Gitsplaetse. Residentie Gitsplaetse Residentie GITS LUXUEUZE PENTHOUSE Leefruimte Je bent welkom in een tijdloos design. Een leefruimte die rust uitstraalt en je laat thuiskomen in een interieur vol licht en openheid. De geïntegreerde

Nadere informatie

Zonnig appartement met 1 slpk en terras!

Zonnig appartement met 1 slpk en terras! de Huisleverancier b.v.b.a. T el.: +32 489 06 90 00 Mail: welkom@dehuisleverancier.be www.dehuisleverancier.be Appartement Kontich (2550) 165.000,- Zonnig appartement met 1 slpk en terras! 1 1 ja In de

Nadere informatie

Gerenoveerd appartement met prachtig zicht op de Bist!

Gerenoveerd appartement met prachtig zicht op de Bist! de Huisleverancier b.v.b.a. T el.: +32 489 06 90 00 Mail: welkom@dehuisleverancier.be www.dehuisleverancier.be Appartement Wilrijk (2610) 700,- / maand Gerenoveerd appartement met prachtig zicht op de

Nadere informatie

Schipperstraat 46 242.500,- k.k. 4871KK Etten-leur Eengezinswoning Namens één van onze relaties bieden wij te koop aan: Instapklare energiezuinige tussenwoning met dakkapel, gelegen aan een breed

Nadere informatie

TE HUUR. Modern appartement op toplocatie met zijdelings zicht op de Schelde PAND ID Appartement m² 96 m² Zuid

TE HUUR. Modern appartement op toplocatie met zijdelings zicht op de Schelde PAND ID Appartement m² 96 m² Zuid TE HUUR Modern appartement op toplocatie met zijdelings zicht op de Schelde Fortuinstraat 4, 2000 - ANTWERPEN 2 1 96 m² 96 m² 0 2009 Zuid BESCHRIJVING Het appartement is gelegen op de 2de verdieping en

Nadere informatie

ONDERHOUDSOVERZICHT HUURDER/VERHUURDER. Verhuurder Huurder

ONDERHOUDSOVERZICHT HUURDER/VERHUURDER. Verhuurder Huurder ONDERHOUDSOVERZICHT HUURDER/VERHUURDER A Aanrecht (zie ook keukenblok) Repareren of vervangen Aardlekschakelaar (zie elektrische installatie) Onderhoud, repareren of vervangen Afvoer (zie riolering) Repareren

Nadere informatie

TE KOOP. IJburglaan 943, 1087 EN Amsterdam. Vraagprijs 260.000,- k.k.

TE KOOP. IJburglaan 943, 1087 EN Amsterdam. Vraagprijs 260.000,- k.k. TE KOOP IJburglaan 943, 1087 EN Vraagprijs 260.000,- k.k. Omschrijving Modern 3-kamerappartement van 95 m2 met ruime en lichte woonkamer, op de bovenste woonlaag en een PARKEERPLAATS in de onderbouw. De

Nadere informatie

HET ABC VAN SERVICEONDERHOUD EN REPARATIE

HET ABC VAN SERVICEONDERHOUD EN REPARATIE ET ABC AN SERICEONDEROUD EN REPARATIE Wie doet wat? In deze lijst ziet u wie verantwoordelijk is voor het onderhoud of herstel van allerlei zaken in en om uw woning. Ze staan gerangschikt volgens alfabet.

Nadere informatie

C.J. Colijnstraat 40, Breezand

C.J. Colijnstraat 40, Breezand C.J. Colijnstraat 40, Breezand Kenmerken Overdracht Vraagprijs 189.500 k.k. Aangeboden sinds 24-01-2019 Conditie Kosten koper Waarborgsom nee Bankgarantie ja Ontbindende voorwaarden financiering 0 Indeling

Nadere informatie

Vijf jaar jonge villa met topafwerking te Wielsbeke

Vijf jaar jonge villa met topafwerking te Wielsbeke Vijf jaar jonge villa met topafwerking te Wielsbeke Prachtig ingericht! De woning met domotica -en ventilatiesysteem,gelegen in een rustige buurt te Sint-Baafs-Vijve bestaat uit een lichtrijk, open portaal,

Nadere informatie

Wonen in een bosrijke omgeving

Wonen in een bosrijke omgeving Wonen in een bosrijke omgeving Loosdrechtse bos, Hilversum Luxe appartementen voor levensgenieters Plattegronden A vloeroppervlakte van ± 145 m 2 halfopen keuken twee slaapkamers ruime serre gelegen op

Nadere informatie

Gemeentelijk reglement tot toekenning van een aanpassingspremie voor woningen bewoond door senioren en personen met een handicap.

Gemeentelijk reglement tot toekenning van een aanpassingspremie voor woningen bewoond door senioren en personen met een handicap. Gemeentelijk reglement tot toekenning van een aanpassingspremie voor woningen bewoond door senioren en personen met een handicap. TITEL I: DOEL Artikel 1 Om senioren en personen met een handicap de mogelijkheid

Nadere informatie

De woning is gelegen in het landelijke Gingelom, maar heeft een uitstekende verbinding met onder andere de E40 naar Landen, Tienen, Leuven,...

De woning is gelegen in het landelijke Gingelom, maar heeft een uitstekende verbinding met onder andere de E40 naar Landen, Tienen, Leuven,... Status Te koop Vraagprijs 399.000,00 Woonoppervlakte 295,20 m² Type Woning Soort Villa Bouwjaar 1996 Perceel 1346 m² Vrij Vanaf bij akte na betaling Villa met mogelijkheden voor vrij beroep, opname studio

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR EEN STUDENTENKAMER

OP ZOEK NAAR EEN STUDENTENKAMER Je gaat studeren en je gaat op zoek naar een goede studentenwoning. Je wil graag een kamer huren samen met een collega-student. Wat moet je doen? 1. Maak de oefeningen op blad 2 en blad 3. 2. Controleer

Nadere informatie

Service-abonnement. Correspondentieadres: Postbus NB Amsterdam. AHAM Vastgoed Sarphatistraat 370 A GW Amsterdam

Service-abonnement. Correspondentieadres: Postbus NB Amsterdam. AHAM Vastgoed Sarphatistraat 370 A GW Amsterdam Service-abonnement AHAM Vastgoed Sarphatistraat 370 A9 1018 GW Amsterdam Correspondentieadres: Postbus 15563 1001 NB Amsterdam aham@aham.nl 020 624 61 01 aham.nl Onderhoudsoverzicht A Huurder

Nadere informatie

Halfopen nieuwbouw woning te Linde-Peer op percelen van ongeveer 8 are. Opgeleverd tot chape en pleisterwerken vanaf euro.

Halfopen nieuwbouw woning te Linde-Peer op percelen van ongeveer 8 are. Opgeleverd tot chape en pleisterwerken vanaf euro. Halfopen nieuwbouw woning te Linde-Peer op percelen van ongeveer 8 are. Opgeleverd tot chape en pleisterwerken vanaf 292.515 euro. Op de steenweg Linde te Peer bouwen wij binnenkort een comfortabele halfopen

Nadere informatie

Prachtig RUIM en LUXUEUS instapklaar appartement!

Prachtig RUIM en LUXUEUS instapklaar appartement! de Huisleverancier b.v.b.a. T el.: +32 489 06 90 00 Mail: welkom@dehuisleverancier.be www.dehuisleverancier.be Appartement Edegem (2650) 389.900,- Prachtig RUIM en LUXUEUS instapklaar appartement! 3 1

Nadere informatie

Moerashoeve 111, Nieuwegein

Moerashoeve 111, Nieuwegein Moerashoeve 111, Nieuwegein Kenmerken Overdracht Vraagprijs 172.000 k.k. Aangeboden sinds 10-02-2017 Conditie Kosten koper Waarborgsom nee Bankgarantie ja Ontbindende voorwaarden financiering 0 Indeling

Nadere informatie

Brochure. Landkaartje 211 te Oosterhout Te koop

Brochure. Landkaartje 211 te Oosterhout   Te koop Brochure Landkaartje 211 te Oosterhout WWW.VDPLAS.NL Te koop Omschrijving 5 redenen waarom u dit appartement gezien moet hebben: 1. Ruim 3-kamerappartement gelegen in de wijk Vlindervallei. 2. Fantastisch

Nadere informatie

Halfopen nieuwbouw woning te Linde-Peer op percelen van ongeveer 8 are. Casco opgeleverd vanaf euro.

Halfopen nieuwbouw woning te Linde-Peer op percelen van ongeveer 8 are. Casco opgeleverd vanaf euro. Halfopen nieuwbouw woning te Linde-Peer op percelen van ongeveer 8 are. Casco opgeleverd vanaf 235.645 euro. Op de Steenweg Linde te Peer bouwen wij binnenkort een comfortabele halfopen bebouwing. De Steenweg

Nadere informatie

Algemene informatie over de woningen

Algemene informatie over de woningen Algemene informatie over de woningen Algemeen Zijn er parkeerplaatsen? Ja, er zijn tijdelijke afgeschermde parkeerplaatsen. In de definitieve situatie zal een deel zijn parkeerplaats in de naastgelegen

Nadere informatie

Voorbeelden van. Gewoon Gemak

Voorbeelden van. Gewoon Gemak Voorbeelden van. Gewoon Gemak Heeft u wel eens gedacht aan de volgende handige aanpassingen? De aanpassingen zijn grotendeels eenvoudig zelf aan te brengen. Gewoon gemakkelijk dus! Tips voor de gehele

Nadere informatie

Basisgids voor het nemen van Betere foto s en te publiceren op onze website

Basisgids voor het nemen van Betere foto s en te publiceren op onze website Basisgids voor het nemen van Betere foto s en te publiceren op onze website Bij INVESPROPERTY hebben wij een basisgids ontwikkeld die u kan gebruiken om foto s te maken van uw woning, om aantrekkelijker

Nadere informatie