[NIEUWSBULLETIN] [5] [3]

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "[NIEUWSBULLETIN] [5] [3]"

Transcriptie

1 INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 5 december 2017 Zorgnieuws [2] Zorgpad operatie vernauwde halsslagader verbeterd Verwijzen en diagnostiek [3] Richtlijn voor behandeling van hartfalen na terugverwijzing eerste lijn / Laboratoriumaanvragen KCL via ZorgDomein / Verwijzers App: start 15 januari 2018 Zorgnieuws [4] Geen vrijheidsbeperking, tenzij / Pilot Ketenzorg NAH Samenwerking [5] Mogelijke samenwerking HAGRO en arts-microbioloog CWZ op gebied van FTO en DTO / Helpt u mee de serviceverlening van de laboratoria te verbeteren? / CT na een acuut traumatisch wervelletsel [NIEUWSBULLETIN] [3] [5] Vanaf 15 januari starten we met de digitale Verwijzers App die het gedrukte verwijzersboekje gaat vervangen. Begin januari krijgt u hiervoor inlogaccounts en instructies aangeleverd. De arts-microbiologen van CWZ ondersteunen u in 2018 graag bij het organiseren van het diagnostisch toetsoverleg (DTO) en het farmacotherapieoverleg (FTO). Op pagina 5 en op de website ( leest u meer hierover.

2 [2] ZORGNIEUWS [ ] Zorgpad operatie vernauwde halsslagader verbeterd Het tijdig herkennen van waarschuwingssignalen kan beroertes voorkomen. Als een vernauwde halsslagader de boosdoener is, kan een operatie noodzakelijk zijn. Dit gebeurt in CWZ elk jaar bij gemiddeld 45 patiënten. De zorg rond zo n operatie vraagt om een goed samenspel tussen oogartsen, neurologen, radiologen, klinische neurofysiologie en opnameplanning. CWZ heeft hiervoor een zorgpad. Er is landelijk afgesproken om patiënten binnen 14 dagen na verwijzing te opereren. Door dit zorgpad lukt dit stroomlijnen steeds beter. Meestal komen patiënten eerst bij de neuroloog, soms via de oogarts. Het proces van intern verwijzen van oogarts via neuroloog naar vaatchirurgie moet een goed geoliede machine zijn, want snel opereren is belangrijk. Ook de verwijzing van de huisarts naar de TIA-poli moet vlot gebeuren./foto RM, Physician Assistant heelkunde Remco Westerhoff is nauw betrokken bij het zorgpad.

3 VERWIJZEN EN DIAGNOSTIEK [3] Richtlijn voor behandeling van hartfalen na terugverwijzing eerste lijn Op 21 november was de aftrap van het programma van behandeling van hartfalen na terugverwijzing van de tweede naar de eerste lijn. Dit programma, dat wordt ondersteund door de Vereniging voor Cardiologie, is in onze regio opgepakt door huisartsen, cardiologen en verpleegkundig specialisten hartfalen van Maasziekenhuis Pantein, Radboudumc en CWZ. In CWZ is hartfalenverpleegkundig specialist Gini van Til hierin de drijvende kracht, ondersteund door cardiologen Evert Lamfers en Jaap Remmen. De bedoeling is dat patiënten die stabiel zijn en waarvan de medicatie goed is ingesteld, weer terugverwezen worden naar de eerste lijn. Als richtlijn voor de controles wordt een protocol gehanteerd dat in samenwerking met kaderhuisarts Mireille ter Berg en de hartfalencardiologen en -verpleegkundigen van bovengenoemde ziekenhuizen is opgesteld. De organisatoren verwachten dat de huisartsen nog meer betrokken worden bij de zorg die de patiënt met hartfalen nodig heeft en dat de samenwerking tot een verdere kwaliteitsverbetering zal leiden bij de multidisciplinaire behandeling van het complexe ziektebeeld. Laboratoriumaanvragen KCL via ZorgDomein Op 8 december werd in CWZ het nieuwe elektronisch patiënten dossier (EPD) - HIX - in gebruik genomen. Dit betekent een grote stap vooruit in digitaal werken. Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de nieuwe werkwijze, dienen huisartsen hun aanvragen voor het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) zo veel mogelijk digitaal via ZorgDomein in te dienen. Om het digitaal aanvragen van laboratoriumdiagnostiek verder te optimaliseren, is in overleg met de Huisartsenkring Nijmegen en werkgroep ZorgDomein de indeling van diverse probleemgroepen in ZorgDomein herzien. Deze verbeteringen worden in de loop van december doorgevoerd. Voor eventuele ondersteuning bij het digitaal aanvragen van laboratoriumaanvragen zijn we u graag van dienst. U kunt hiervoor contact opnemen met het KCL, via telefoonnummer (024) Verwijzers App: start 15 januari 2018 Zoals u weet wordt het gedrukte verwijzerboekje niet meer uitgebracht en zal een digitale verwijzers App het boekje vervangen. Veel huisartsen en specialisten van de vier deelnemende ziekenhuizen, verloskundige praktijken, apotheken en instellingen hebben hun gegevens hiervoor aangeleverd. Deze zijn de afgelopen tijd in de App verwerkt. Half januari 2018 verstrekken wij de inlogaccounts en informeren wij u over de installatie van de App op de telefoon. Via een webversie zal de App ook toegankelijk zijn voor bijvoorbeeld doktersassistenten van huisartsenpraktijken of afdelingen in de ziekenhuizen. In de loop van 2018 zal de App steeds meer informatie bevatten omdat de gegevens nog dagelijks binnenkomen.

4 [4] ZORGNIEUWS Geen vrijheidsbeperking, tenzij Afgelopen maand kreeg CWZ een tentbed dat kan worden ingezet bij onrustige patiënten. Het bed geeft mensen een gevoel van geborgenheid zonder dat ze zich opgesloten voelen. Een goed alternatief voor fixatie. Het tentbed is een van de voorbeelden van het beleid om het aantal fixaties terug te dringen. Al jaren is het uitgangspunt: geen vrijheidsbeperking, tenzij Vastbinden is immers een heftige, nare ervaring voor patiënten en hun naasten, maar ook voor zorgverleners heeft het grote impact. Bovendien brengt het risico s op letsel of ongelukken met zich mee. Mocht fixatie toch noodzakelijk zijn, dan moet het zo zorgvuldig mogelijk gebeuren. Dat vraagt om een nauwe samenwerking tussen de betrokken artsen, verpleegkundigen en deskundigen op het gebied van fixatie. Drie jaar geleden kwam er een speciaal VIT-team om de zorgverleners hierbij te ondersteunen. Bij elke situatie waarin vrijheidsbeperking van de patiënt noodzakelijk lijkt, roept de afdeling het VIT-team op. Er is dag en nacht iemand oproepbaar, die de directe zorgverleners kan ondersteunen bij het afwegen van alternatieven. Als fixeren onvermijdelijk is, zorgen zij er samen voor dat de uitvoering goed en veilig gebeurt. Door in elke individuele situatie samen met de betrokken zorgverleners te kijken naar alternatieven, zoals een tentbed, komt fixeren minder voor. Pilot Ketenzorg NAH Bij patiënten met Niet Aangeboren Hersenafwijkingen (NAH) wordt vaak pas in een later stadium duidelijk wat de maatschappelijke - en psychologische gevolgen zijn van hun aandoening. Regelmatig is er dan sprake van depressie, sociaal isolement en/of overbelasting van de mantelzorger. Veel NAH-patiënten hebben op dat moment geen contact meer met hulpverlening en weten niet waar zij terecht kunnen met hun vragen en problemen. CWZ startte daarom in november de pilot Ketenzorg NAH in samenwerking met Pluryn en Zozijn. UMCradboud is eveneens betrokken bij de projectgroep en heeft de intentie om te zijner tijd aan te sluiten. Ook Zorgbelang Gelderland, de ZZG Zorggroep en het sociaal wijkteam zijn betrokken bij de projectgroep. Het projectplan is ook doorgesproken met de CIHN. Patiënten met NAH, die binnen 24 uur na opname vanaf de Neurocare CWZ naar huis worden ontslagen en geen thuiszorg hebben, worden aangemeld bij Pluryn of Zozijn. De NAH-begeleider van Zozijn/ Pluryn volgt de patiënt na ontslag uit CWZ volgens de volgende richtlijn: binnen 1 week is er telefonisch contact, binnen 4 weken vindt het eerste huisbezoek plaats, binnen 3 maanden is er weer telefonisch contact en binnen 6 maanden volgt weer een tweede huisbezoek. Tijdens deze contactmomenten wordt gekeken of extra zorg gewenst is. Rapportage van de bevindingen zal - indien nodig - worden verstuurd naar de huisarts, de nazorgpoli van CWZ en het betreffende sociaal wijkteam. De huisarts krijgt altijd een eindrapportage.

5 SAMENWERKING [5] Mogelijke samenwerking HAGRO en arts-microbioloog CWZ op gebied van FTO en DTO Vanuit de zorgverzekeraars vloeit komend jaar nog nadrukkelijker de kwaliteitseis voort om per HAGRO DTO (diagnostisch toetsoverleg) en FTO s (farmacotherapieoverleg) te organiseren. De HAGRO bepaalt de inhoud van het FTO/DTO, afgestemd op de specifieke vragen van de deelnemers en vult de eigen casuïstiek in. De artsen-microbiologen van CWZ willen hierin graag meedenken en een aantal suggesties bieden voor het organiseren van DTO/FTO s in Bij verschillende casuïstiek kunnen zij ondersteuning bieden: urineweginfecties, Lyme, resistentie en doelmatig antibioticumgebruik, SOA, gastro-enteritis, en zoönosen. Organisatoren van HAGRO-onderwijs en EKC ers kunnen voor deze ondersteuning contact opnemen met het secretariaat van de afdeling microbiologie en infectieziekten, telefoon (024) of mailen naar arts-microbioloog Bert Mulder: b.mulder@cwz.nl. /foto RM Voor uitgebreidere informatie over de mogelijke ondersteuning vanuit het laboratorium microbiologie van CWZ, zie: Helpt u mee de serviceverlening van de laboratoria te verbeteren? Een keer in de twee jaar sturen wij alle huisartsen een digitale enquête over de dienstverlening van de 3 laboratoria (klinische chemie, medische microbiologie en pathologie). Ook wordt er tijdens DTO s regelmatig navraag gedaan over specifieke onderdelen van onze serviceverlening. Doel van dit klanttevredenheidsonderzoek is om meer inzicht te krijgen in uw wensen en behoeftes zodat wij onze diensten nog beter kunnen aansluiten. Het onderzoek duurt maximaal 5 minuten. Wij gaan betrouwbaar met uw gegevens om en de resultaten worden geheel anoniem verwerkt. De digitale vragenlijst kunt u vinden op Wij hopen op uw medewerking! Heeft u nog vragen of opmerkingen over de enquête, bel dan (024) of mail: info@cwzzorgpartners.nl. CT na een acuut traumatisch wervelletsel De sensitiviteit van de X-CWK bij fracturen en traumatische veranderingen is zeer beperkt. Inmiddels wordt daarom in de Richtlijn acute traumatische wervelletsels een CT van de CWK geadviseerd. Wij vragen daarom de huisartsen om na een cervicaal trauma de X-CWK achterwege te laten en een CT te laten maken of de patiënt te verwijzen naar de spoedeisende hulp.

6 [6] SCHOLING Informatieve nascholing in CWZ Waalsprong Nascholing nieuwe NHG-standaard bacteriële huidinfecties Naar aanleiding van het verschijnen van de herziene NHG-standaard bacteriële huidinfecties M68 (actualisering mei 2017: herziening van 2007) bieden de afdelingen medische microbiologie en dermatologie van CWZ gezamenlijk een geaccrediteerde nascholing aan. Deze nascholingsbijeenkomst over huidinfecties wordt gehouden in de nieuwe poli dermatologie op Jonkerbosch. Tijdens de nascholing komen de wijzigingen en nieuwe inzichten in deze NHG-standaard aan de orde. Presentatie, herkenning en behandeling van de belangrijkste oppervlakkige en diepe huidinfecties worden besproken aan de hand van interactieve casuïstiek. Naast infecties veroorzaakt door bacteriën komt ook interessante casuïstiek van infecties door virussen, parasieten, gisten en schimmels aan de orde. Vind je het moeilijk het onderscheid te zien tussen erythrasma en erysipelotrix? Meld je dan aan. Dermatoloog Hans Alkemade en arts-microbioloog Bert Mulder verzorgen afwisselend de verschillende nascholingen. Laatstgenoemde heeft meegewerkt aan de herziening van deze standaard. De eerstvolgende bijeenkomst voor maximaal 30 personen vindt plaats op woensdag 17 januari 2018 van tot uur, locatie polikliniek dermatologie Jonkerbosch. Voor soep en een broodje wordt gezorgd./foto: Cornelissen Toename resistentie en verantwoord antibioticumgebruik in de eerste lijn, was de titel van de nascholing voor huisartsen op 27 november op de buitenpoli CWZ Waalsprong. In deze spiksplinternieuwe omgeving presenteerden de arts-microbiologen Hanneke Berkhout en Bert Mulder, ondersteund door huisarts John Stevens een zeer informatieve nascholing. De 23 aanwezige huisartsen kregen in de pauze een rondleiding op de nieuwe buitenpoli. Terugkijkend was het een geslaagde avond met lekkere hapjes. Met dank aan het nieuwe hoofd buitenpoli Mariël Kamps!/foto RM U kunt zich aanmelden voor deze nascholing bij huisartsencoördinator Transmurale Unit Gé Verbeet, telefoon of mail: g.verbeet@cwz.nl

7 PERSONALIA [7] Afscheid van cardioloog Evert Lamfers Lamfers laat zichzelf portretteren bij de eregalerij van zijn gepensioneerde voorgangers in de colloquiumkamer van cardiologie. Binnenkort kom ik in dit rijtje te hangen, constateert hij. Terugkijkend is mijn carrière heel natuurlijk verlopen, ik rolde van het ene in het andere. Ik had nooit kunnen dromen dat er hier zo veel mooie dingen op mijn pad zouden komen. Ik denk dat ik alle kansen heb aangegrepen. Die houding zie ik ook bij arts-assistenten. Ze staan open voor de dingen die op hun pad komen. Het uitgebreide interview met Evert Lamfers kunt u lezen op: Woensdag 17 januari viert Evert Lamfers zijn afscheid van CWZ in Restaurant Beau samen met collega s, arts-assistenten, huisartsen en stafleden. Nieuwe specialisten Kim ten Dam, chef de clinique kindergeneeskunde Ilze Hendriks, anesthesioloog Martijn Grijseels, chef de clinique KNO Diederick Duijvesz, uroloog Joery Molenaar, waarnemend neuroloog Jan Schouten, oogarts CWZ dankt u voor de prettige samenwerking het afgelopen jaar en wenst u fijne feestdagen! Pilot Transmurale Incidenten Melden huisartsen Vanaf 15 januari 2018 gaan wij een pilot Transmurale Incidenten Melden starten op de Huisartsenpost Nijmegen (HAP). Huisarts Olaf Ouwendijk en kwaliteitsfunctionaris Sabine Verheggen zijn bij dit project betrokken. Gedurende een pilotperiode van 2 maanden kunnen vanuit de HAP incidenten worden gemeld bij CWZ. Op deze manier willen wij onbedoelde gebeurtenissen in de patiëntenzorg beter signaleren, zonodig verbeteracties in te zetten en herhaling van incidenten voorkomen. Bij een positieve evaluatie van de pilot, rollen we in het tweede kwartaal van 2018 de incidentmelding uit voor de huisartspraktijken in de regio. U ontvangt te zijner tijd hierover meer informatie. Bij vragen kunt u contact opnemen met Gé Verbeet, mail: (g.verbeet@cwz.nl).

8 [8] ZORGNIEUWS Interventieradiologie voorkomt operaties Het team interventieradiologie zit boven op de ontwikkelingen in het vakgebied zoals bijvoorbeeld het verfijnen van technieken of het toepassen van nieuwe behandelingen. De 2 interventieradiologen en 15 gespecialiseerde laboranten zijn goed op elkaar ingespeeld. Het team behandelt vaatafsluitingen en -vernauwingen in het hele lichaam. Alleen de vaten in het hart laten ze over aan de cardiologen. Het team komt ook in actie bij andere obstakels. Bijvoorbeeld als de toegang tot de bloedbaan (shunt) bij dialysepatiënten niet toegankelijk is. Maar ook bij een afsluiting in nieren of galwegen door stenen. Het team maakt niet alleen bloedvaten open, soms maken ze het ook dícht (embolisatie). Daarvoor worden een soort ijzerdraadjes of kristalletjes gebruikt. Een patiënt met een miltbloeding na een ongeval komt daardoor meestal niet op de OK. En als een baarmoeder na een bevalling niet ophoudt met bloeden, wordt die gestelpt. Ook bij een groeiende tumor of vleesboom worden de aanvoerende bloedvaten afgesloten. Zo wordt de tumor kleiner of sterft de vleesboom af. Deze ingrepen zijn minder groot dan een operatie. En de nadelige gevolgen veel kleiner. Patiënten zijn snel weer op de been en hebben minder kans op complicaties. Dat het angioteam voorop loopt bij innovaties, blijft niet onopgemerkt. De belangstelling is zo groot, dat CWZ geregeld workshops organiseert voor interventieradiologen en vaatchirurgen uit andere ziekenhuizen./foto RM [Colofon] Het Nieuwsbulletin wordt 5 keer per jaar verstuurd naar huisartsen, apothekers, verloskundigen, arbo-artsen en overige verwijzers in de regio en alle medische specialisten van CWZ. Redactie: Monique de Groot en Gé Verbeet. Foto s: Richard Martens. Druk: Janssen repro Nijmegen. CWZ, KMI (J1.35), postbus 9015, 6500 GS Nijmegen, t.croonen@cwz.nl

[NIEUWSBULLETIN] [4] [6] Diagnostiek [2] CWZ introduceert stollingsteam / Aanvragen diagnostiek

[NIEUWSBULLETIN] [4] [6] Diagnostiek [2] CWZ introduceert stollingsteam / Aanvragen diagnostiek INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 4 december 2018 Diagnostiek [2] CWZ introduceert stollingsteam / Aanvragen diagnostiek volledig digitaal Verwijzen [4] Wachttijden staaroperatie

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [2] [8]

[NIEUWSBULLETIN] [2] [8] INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 1 mei2018 Zorgnieuws [2] Hoe trotseert de oogkliniek de drukte? Verwijzen en diagnostiek [3] Nieuwe malaria sneltest / Onderzoeken aanvragen

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [5] [6] Zorgnieuws [2] CWZ implanteert subcutane ICD onder zenuwblokkade Verwijzen [3] Nieuw laboratoriuminformatiesysteem /

[NIEUWSBULLETIN] [5] [6] Zorgnieuws [2] CWZ implanteert subcutane ICD onder zenuwblokkade Verwijzen [3] Nieuw laboratoriuminformatiesysteem / INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 1 februari 2019 Zorgnieuws [2] CWZ implanteert subcutane ICD onder zenuwblokkade Verwijzen [3] Nieuw laboratoriuminformatiesysteem / Nieuwe

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [2] [8] Zorgnieuws [2] Sneltraject diagnostiek MDL [3] Clustering van bedden /

[NIEUWSBULLETIN] [2] [8] Zorgnieuws [2] Sneltraject diagnostiek MDL [3] Clustering van bedden / INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 3 juli 2019 Zorgnieuws [2] Sneltraject diagnostiek MDL [3] Clustering van bedden / Vertrouwen in de toekomst Verwijzen [4] ISO 15189-accreditatie

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor doktersassistenten en praktijkondersteuners. Jaargang 2, nummer 1, februari 2015. ZorgDomein

Nieuwsbrief voor doktersassistenten en praktijkondersteuners. Jaargang 2, nummer 1, februari 2015. ZorgDomein Nieuwsbrief voor doktersassistenten en praktijkondersteuners Maak kennis met het Klant Contact Centrum van Rijnstate Het Klant Contact Centrum (KCC) verzorgt de eerste telefonische opvang voor een groot

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] Zorgnieuws [2] 23 okt0ber: Netwerkdag e-health Diagnostiek [3] Zorgnieuws [5] Sportgeneeskunde en prikpost CWZ in SportQube /

[NIEUWSBULLETIN] Zorgnieuws [2] 23 okt0ber: Netwerkdag e-health Diagnostiek [3] Zorgnieuws [5] Sportgeneeskunde en prikpost CWZ in SportQube / INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 4 oktober 2018 Zorgnieuws [2] 23 okt0ber: Netwerkdag e-health Diagnostiek [3] Hartcentrum Nijmegen [4] ZorgDomein / nieuw lab. informatie

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [6] [2] CWZ-nieuws [2] Basel Kahol kwam via een lange weg in CWZ [3]

[NIEUWSBULLETIN] [6] [2] CWZ-nieuws [2] Basel Kahol kwam via een lange weg in CWZ [3] INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 4 oktober 2017 CWZ-nieuws [2] Basel Kahol kwam via een lange weg in CWZ [3] Opening CWZ polikliniek Waalsprong / CWZ start pilot keuzehulp

Nadere informatie

Polikliniek hartfalen

Polikliniek hartfalen Polikliniek hartfalen 2 U bent tijdens uw ziekenhuisopname of na polibezoek door uw cardioloog verwezen naar de polikliniek hartfalen. Op de polikliniek hartfalen (kortweg: hartfalenpoli), onderdeel van

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [6] [4] Zorgnieuws [2] Telemonitoring wondzorg Verwijzen & diagnostiek

[NIEUWSBULLETIN] [6] [4] Zorgnieuws [2] Telemonitoring wondzorg Verwijzen & diagnostiek INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 3 oktober 2015 Zorgnieuws [2] Telemonitoring wondzorg Verwijzen & diagnostiek [3] Nieuw formulier medische microbiologie / Laatste papieren

Nadere informatie

Opname in het ziekenhuis na een TIA

Opname in het ziekenhuis na een TIA Neurologie i Opname in het ziekenhuis na een TIA Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U wordt opgenomen in het ziekenhuis vanwege een TIA. In deze folder staat beschreven welke onderzoeken

Nadere informatie

ZorgDomein in de regio Nijmegen

ZorgDomein in de regio Nijmegen ZorgDomein in de regio Nijmegen Instructie voor de huisarts om snel en slim te kunnen werken 30 september 2015 Programma 17.30 Inloop 18.00 Welkom en opening Guido Adriaansens (voorzitter huisartsenkring)

Nadere informatie

Synchroon en Bernhoven. Substitutie in de praktijk. dinsdag 17 oktober 2017

Synchroon en Bernhoven. Substitutie in de praktijk. dinsdag 17 oktober 2017 Synchroon en Bernhoven Substitutie in de praktijk dinsdag 17 oktober 2017 Zorggroep Synchroon Zorggroep door huisartsen opgericht 2007 Doel: verbetering van samenwerking en kwaliteit in de chronische zorg

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [7] [6] Zorgnieuws [2] Jonge onderzoeker Verwijzen en diagnostiek

[NIEUWSBULLETIN] [7] [6] Zorgnieuws [2] Jonge onderzoeker Verwijzen en diagnostiek INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 1 maart 2018 Zorgnieuws [2] Jonge onderzoeker Verwijzen en diagnostiek [3] Vijf jaar vulvapoli CWZ / Wachttijden poli plastische chirurgie

Nadere informatie

COP-zorg. Consultteam Ondersteunende en Palliatieve zorg. Hein Visser, Mira Jong

COP-zorg. Consultteam Ondersteunende en Palliatieve zorg. Hein Visser, Mira Jong COP-zorg Consultteam Ondersteunende en Palliatieve zorg Hein Visser, Mira Jong Wie, wat, waar is COP zorg COP zorg: consultteam ondersteunende en palliatief zorg Nurse based team: verpleegkundig specialisten

Nadere informatie

Transmuraal Incident Melden (= T.I.M.) Miriam Eliel Coördinator transmurale zorg Westfriesgasthuis m.r.eliel@westfriesgasthuis.nl

Transmuraal Incident Melden (= T.I.M.) Miriam Eliel Coördinator transmurale zorg Westfriesgasthuis m.r.eliel@westfriesgasthuis.nl Transmuraal Incident Melden (= T.I.M.) Miriam Eliel Coördinator transmurale zorg Westfriesgasthuis m.r.eliel@westfriesgasthuis.nl Symposium Patiëntveiligheid maart 2014 1 Vragen Waarom naar deze workshop?

Nadere informatie

Cardiologie. Patiënteninformatie. Polikliniek Hartfalen. Slingeland Ziekenhuis

Cardiologie. Patiënteninformatie. Polikliniek Hartfalen. Slingeland Ziekenhuis Cardiologie Polikliniek Hartfalen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De cardioloog heeft u doorverwezen naar de polikliniek Hartfalen. In deze folder vindt u informatie over de gang van

Nadere informatie

Jeroen Bosch Ziekenhuis. Aandacht maakt t beter

Jeroen Bosch Ziekenhuis. Aandacht maakt t beter Jeroen Bosch Ziekenhuis Aandacht maakt t beter Inhoud + Wie zijn we? + Wat gebeurt er om ons heen? + Waar staan we voor? Wie zijn we? Facts & figures I + 635.000 inwoners in verzorgingsgebied + 3.577 medewerkers

Nadere informatie

Plattegronden hoofdgebouw CWZ. CWZ Klant, markt en innovatie (KMI) 12 januari 2016

Plattegronden hoofdgebouw CWZ. CWZ Klant, markt en innovatie (KMI) 12 januari 2016 Plattegronden hoofdgebouw CWZ CWZ Klant, markt en innovatie (KMI) 12 januari 2016 Plattegronden hoofdgebouw CWZ Inhoudsopgave 1. Overzicht afdelingen hoofdgebouw CWZ 3 2. B-laag 4 3. C-laag 5 4. A-laag

Nadere informatie

Teleconsultatie voor minder doorverwijzingen van 2 e naar 1 e lijn in de regio Nijmegen en omstreken

Teleconsultatie voor minder doorverwijzingen van 2 e naar 1 e lijn in de regio Nijmegen en omstreken Plan van aanpak Teleconsultatie voor minder doorverwijzingen van 2 e naar 1 e lijn in de regio Nijmegen en omstreken Datum: 22-01-2015 Auteur Guido Adriaanse, Cecile Kramer en Mariëlle Ouwens (projectleider)

Nadere informatie

Geriatrie. Patiënteninformatie. Preoperatief onderzoek geriatrie. Slingeland Ziekenhuis

Geriatrie. Patiënteninformatie. Preoperatief onderzoek geriatrie. Slingeland Ziekenhuis Geriatrie Preoperatief onderzoek geriatrie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort wordt u (mogelijk) geopereerd. Om een totaaloverzicht van uw gezondheidsproblemen te krijgen,

Nadere informatie

Lyme Centrum Apeldoorn STZ Expertise centrum

Lyme Centrum Apeldoorn STZ Expertise centrum Lyme Centrum Apeldoorn STZ Expertise centrum U bent gebeten door een teek of er is het vermoeden dat dit is gebeurd. Op deze website kunt u lezen wat het Lyme centrum Apeldoorn (LCA) voor u kan doen. Een

Nadere informatie

Ziekenhuiszorg Wat betaalt u?

Ziekenhuiszorg Wat betaalt u? Ziekenhuiszorg Wat betaalt u? www.nwz.nl Inhoud Vergoedingen 3 Ziekenhuiszorg kan voor u financiële gevolgen hebben! 3 Meeste zorg wordt vergoed 5 Eigen risico 5 Bent u aanvullend verzekerd? 6 Als er geen

Nadere informatie

IN BEELD Een initiatief van het Slingeland Ziekenhuis en Sensire

IN BEELD Een initiatief van het Slingeland Ziekenhuis en Sensire IN BEELD Een initiatief van het Slingeland Ziekenhuis en Sensire Gespecialiseerd verpleegkundige zorg, onbegrensd en nabij 24 sept 2012 1 Zorg bij hartfalen Het uitgangspunt is dat elke hartfalenpatiënt

Nadere informatie

Begeleiding bij het plaatsen van een Inwendige Cardioverter Defibrillator (ICD)

Begeleiding bij het plaatsen van een Inwendige Cardioverter Defibrillator (ICD) Cardiologie Begeleiding bij het plaatsen van een Inwendige Cardioverter Defibrillator (ICD) i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U ontvangt deze folder omdat u in aanmerking komt voor het

Nadere informatie

ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0 ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0. Wie sturen de patiënten: ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0. Opvang basis acute zorg: Ons Streven:

ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0 ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0. Wie sturen de patiënten: ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0. Opvang basis acute zorg: Ons Streven: Ons Streven: Kwalitatief goede en veilige zorg Dichtbij en makkelijk toegankelijk Duurzaam en tegen lagere kosten 24/7 beschikbaar, dan ook Dokterswacht bestaansrecht! Wie sturen de patiënten: Huisartsen

Nadere informatie

CVA Zorgketen regio Helmond. de Nazorg

CVA Zorgketen regio Helmond. de Nazorg CVA Zorgketen regio Helmond de Nazorg Versie: 5 juli 2010 Ellen van den Einde-Meijer Programmacoördinator CVA ketenzorg Quartz Werkgroep: Mevrouw M. van den Heuvel, verpleegkundig expert De Zorgboog Mevrouw

Nadere informatie

Goed voorbereid naar de polikliniek orthopedie. In Woerden

Goed voorbereid naar de polikliniek orthopedie. In Woerden Goed voorbereid naar de polikliniek orthopedie In Woerden Inleiding Binnenkort heeft u een afspraak op de polikliniek Orthopedie van de Sint Maartenskliniek in Woerden. In deze folder leest u informatie

Nadere informatie

Schoonmaken van de halsslagader

Schoonmaken van de halsslagader Patiënteninformatie Schoonmaken van de halsslagader (Carotisdesobstructie) Schoonmaken van de halsslagader (Carotisdesobstructie) 1 Schoonmaken van de halsslagader (Carotisdesobstructie) Polikliniek Vaatchirurgie,

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [2] [5] Zorgnieuws [2] Hartcentrum Nijmegen Verwijzen en diagnostiek

[NIEUWSBULLETIN] [2] [5] Zorgnieuws [2] Hartcentrum Nijmegen Verwijzen en diagnostiek INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 2 juli 2018 Zorgnieuws [2] Hartcentrum Nijmegen Verwijzen en diagnostiek [3] Mycoplasma pneumoniae / Echodiagnostiek / Aanvragen via Zorgdomein

Nadere informatie

GVT-team. Gespecialiseerde Verpleging

GVT-team. Gespecialiseerde Verpleging GVT-team Gespecialiseerde Verpleging Gespecialiseerde Verpleging: liever thuis dan in het ziekenhuis Infuus inbrengen, pijnbestrijding De Gespecialiseerde Verpleging Thuiszorgtechnologie van Cordaan- Thuiszorg

Nadere informatie

Lyme Centrum Apeldoorn STZ Expertise centrum

Lyme Centrum Apeldoorn STZ Expertise centrum Lyme Centrum Apeldoorn STZ Expertise centrum U bent gebeten door een teek of er is het vermoeden dat dit is gebeurd. In deze folder kunt u lezen wat het Lyme Centrum Apeldoorn (LCA) voor u kan doen. Ook

Nadere informatie

Zorgpad 1.0. Zorgcoördinator + week 1 (Thuisbezoek) Regio Zaanstreek- Waterland Casemanager COPD

Zorgpad 1.0. Zorgcoördinator + week 1 (Thuisbezoek) Regio Zaanstreek- Waterland Casemanager COPD Zorgpad 1.0 Zorgcoördinator + week 1 (Thuisbezoek) Regio Zaanstreek- Waterland Casemanager COPD Persoonlijke Motivatie Longarts Mensen met COPD hebben een hoge zorgconsumptie met frequente heropnames.

Nadere informatie

Carrousel Gezamenlijke Consulten Audrey Lahaije tel: fax: E:

Carrousel Gezamenlijke Consulten Audrey Lahaije tel: fax: E: Carrousel Gezamenlijke Consulten Audrey Lahaije tel: 043-3506924 fax: 043-3506920 E: audrey.lahaije@mumc.nl audrey.lahaije@rhzheuvelland.nl postadres: azm, RVE Transmurale Zorg t.a.v. Audrey Lahaije Postbus

Nadere informatie

RESULTATEN PATIENTEN ENQUETE 2015. Hoe vaak heeft u in de afgelopen 6 maanden contact (spreekuur, huisbezoek, telefonisch consult) gehad met de HAPEC?

RESULTATEN PATIENTEN ENQUETE 2015. Hoe vaak heeft u in de afgelopen 6 maanden contact (spreekuur, huisbezoek, telefonisch consult) gehad met de HAPEC? RESULTATEN PATIENTEN ENQUETE 2015 Hoe vaak heeft u in de afgelopen 6 maanden contact (spreekuur, huisbezoek, telefonisch consult) gehad met de HAPEC? Gemiddeld 5 x Vind u dat u altijd door een arts geholpen

Nadere informatie

Binnen 2 uur hartonderzoek & behandelplan. Nieuw Cardicare

Binnen 2 uur hartonderzoek & behandelplan. Nieuw Cardicare Binnen 2 uur hartonderzoek & behandelplan Nieuw Cardicare St. Antonius Cardicare Gooi en Vechtstreek St. Antonius Cardicare, locatie Gooi & Vechtstreek is een nieuwe kliniek op het gebied van hart- en

Nadere informatie

Polikliniek Cardiologie en Thoraxchirurgie

Polikliniek Cardiologie en Thoraxchirurgie Centrumlocatie U heeft van uw arts een verwijzing gekregen voor de cardioloog. De cardioloog onderzoekt en behandelt patiënten onder andere op de polikliniek Cardiologie. Waarschijnlijk is u hierover al

Nadere informatie

informatie over afdeling Cardiologie

informatie over afdeling Cardiologie patiënteninformatie informatie over afdeling Cardiologie U verblijft op afdeling Cardiologie, een onderdeel van het Hartcentrum. Hier komen patiënten met hartproblemen zoals hartfalen en hartritmeproblemen.

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [4] [6]

[NIEUWSBULLETIN] [4] [6] INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 2 mei 2017 Zorgnieuws [2] CWZ start pilot keuzehulpen gynaecologie [3] OVER CWZ Waalsprong dit najaar in gebruik / Audit geslaagd! / Verhuizing

Nadere informatie

Diagnostiek Regionale Transmurale Afspraken Utrecht Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD)

Diagnostiek Regionale Transmurale Afspraken Utrecht Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) Diagnostiek Regionale Transmurale Afspraken Utrecht Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) Deelnemende Partijen De RTA wordt gedragen door: 1. Zorggroepen regio Utrecht die de samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [4] [5] Zorgnieuws [2] Accreditatie voor Slaapcentrum van CWZ [3] Verwijzing [6] Leeftijdsgerelateerde afkapwaarde D-dimeer

[NIEUWSBULLETIN] [4] [5] Zorgnieuws [2] Accreditatie voor Slaapcentrum van CWZ [3] Verwijzing [6] Leeftijdsgerelateerde afkapwaarde D-dimeer INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 4 september 2016 Zorgnieuws [2] Accreditatie voor Slaapcentrum van CWZ [3] Wijziging vergoeding ADHD-zorg / Afdeling klinische pathologie

Nadere informatie

Goed voorbereid naar de polikliniek orthopedie. Locatie Boxmeer

Goed voorbereid naar de polikliniek orthopedie. Locatie Boxmeer Goed voorbereid naar de polikliniek orthopedie Locatie Boxmeer Inhoud Hoe bereidt u zich voor? 3 Wat neemt u mee? 3 Waar meldt u zich? 3 Als u niet kunt komen 4 Met wie heeft u een afspraak? 4 Verloop

Nadere informatie

De vaatverpleegkundige

De vaatverpleegkundige De vaatverpleegkundige Het Lievensberg ziekenhuis heeft een vaatpoli om patiënten met een aandoening aan de bloedvaten optimale zorg te kunnen bieden. De vaatverpleegkundigen spelen een belangrijke rol

Nadere informatie

Behandeling van spataderen met steunkousen

Behandeling van spataderen met steunkousen Chirurgie Behandeling van spataderen met steunkousen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft spataderen en wilt hier iets aan laten doen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een

Nadere informatie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum Medische Psychologie In deze folder informeren we u over de manier van werken van de psycholoog, verbonden aan de afdeling Medische psychologie van Zuyderland

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 unit transmurale zorg. de juiste zorg op de juiste plek

Jaarverslag 2015 unit transmurale zorg. de juiste zorg op de juiste plek Jaarverslag 2015 unit transmurale zorg de juiste zorg op de juiste plek Inhoud 6. Samen het verschil maken Bedankt 7. Unit transmurale zorg 12. Projectenboek 20. Scholing en conferenties 26. Buitenpoli

Nadere informatie

Goed voorbereid naar de polikliniek orthopedie

Goed voorbereid naar de polikliniek orthopedie Goed voorbereid naar de polikliniek orthopedie Inhoud Hoe bereidt u zich voor? 3 Wat neemt u mee? 3 Waar meldt u zich? 3 Als u niet kunt komen 3 Met wie heeft u een afspraak? 4 Verloop van de afspraak

Nadere informatie

Hartfalenpolikliniek

Hartfalenpolikliniek Afdeling: Onderwerp: Cardiologie 1 U bent (wordt) door uw cardioloog verwezen naar de polikliniek hartfalen. In deze informatie staat nog eens beschreven waarom u verwezen bent en wat u op de polikliniek

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [2] [4] Zorgnieuws [2] Movember-maand Verwijzen & diagnostiek [3] Kennis delen [5] Zorgaanbieders regio Nijmegen aan de slag met

[NIEUWSBULLETIN] [2] [4] Zorgnieuws [2] Movember-maand Verwijzen & diagnostiek [3] Kennis delen [5] Zorgaanbieders regio Nijmegen aan de slag met INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 4 december 2015 Zorgnieuws [2] Movember-maand Verwijzen & diagnostiek [3] Uitgebreider pakket voor aantonen oorzaak gastro-enteritis /

Nadere informatie

Hemofilie Behandel Centrum (HBC)

Hemofilie Behandel Centrum (HBC) Hemofilie Behandel Centrum (HBC) Het Hemofilie Behandelcentrum (HBC) is onderdeel van het Radboudumc en het Amalia Kinderziekenhuis en één van de gespecialiseerde behandelcentra voor patiënten met stollingsstoornissen

Nadere informatie

Opzet Veilig transmuraal Incident melden Huisartsen en Rijnstate

Opzet Veilig transmuraal Incident melden Huisartsen en Rijnstate Opzet Veilig transmuraal Incident melden Huisartsen en Drs. Paulien Ogink Veiligheidscoöordinator 5 pijlers risicomanagement VIM in Digitaal melden van alle incidenten Decentraal, Iedereen kan melden per

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Vakgroep Heelkunde. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Vakgroep Heelkunde. rkz.nl Patiënteninformatie Vakgroep Heelkunde rkz.nl Samenwerkingsverbanden De vakgroep werkt nauw samen met diverse andere vakgroepen in het ziekenhuis en heeft een structureel samenwerkingsverband met de Vrije

Nadere informatie

Tia Service Radboud universitair medisch centrum

Tia Service Radboud universitair medisch centrum Tia Service Inleiding In overleg met uw behandelend arts bent u doorverwezen naar de TIA poli op de polikliniek Neurologie of Spoedeisende Hulp van het Radoudumc. Dit omdat u kortgeleden mogelijk kortdurend

Nadere informatie

Uitleg Gezamenlijk Consult pagina 1. Productie 2013 / 2014 pagina 2. Patiëntenaantallen pagina 3. Patiëntenaantallen in grafiekweergave pagina 4

Uitleg Gezamenlijk Consult pagina 1. Productie 2013 / 2014 pagina 2. Patiëntenaantallen pagina 3. Patiëntenaantallen in grafiekweergave pagina 4 Inhoudsopgave: Uitleg Gezamenlijk Consult pagina 1 Productie 2013 / 2014 pagina 2 Patiëntenaantallen pagina 3 Patiëntenaantallen in grafiekweergave pagina 4 Verwijzingen pagina 5 Plannen pagina 7 Uitleg

Nadere informatie

Verpleegkundige TIA-/CVAnazorgpolikliniek

Verpleegkundige TIA-/CVAnazorgpolikliniek Neurologie Verpleegkundige spreekuren Verpleegkundige TIA-/CVAnazorgpolikliniek i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent onlangs op de afdeling Neurologie opgenomen geweest omdat u een

Nadere informatie

Over de intensive care Bewakingsapparatuur rondom een intensive care-bed

Over de intensive care Bewakingsapparatuur rondom een intensive care-bed Intensive care (IC) Deze folder is voor patiënten die zijn opgenomen op de intensive care (IC) van HMC (Haaglanden Medisch Centrum), voor hun familieleden en voor hun naasten. U vindt in de folder praktische

Nadere informatie

Goed voorbereid naar de polikliniek orthopedie

Goed voorbereid naar de polikliniek orthopedie Goed voorbereid naar de polikliniek orthopedie Inhoud Inleiding 3 Hoe bereidt u zich voor? 3 Wat neemt u mee? 3 Indien van toepassing 3 Waar meldt u zich? 3 Als u niet kunt komen 4 Met wie heeft u een

Nadere informatie

NHG-Standpunt. Huisarts en palliatieve zorg. Fijn dat u er bent, dokter. standpunt

NHG-Standpunt. Huisarts en palliatieve zorg. Fijn dat u er bent, dokter. standpunt NHG-Standpunt Huisarts en palliatieve zorg Fijn dat u er bent, dokter standpunt Lijden verlichten De huisarts en de laatste levensfase Bij mevrouw Van Oosten, 51 jaar, is twee jaar geleden een melanoom

Nadere informatie

Behandeling en Zorg na een beroerte

Behandeling en Zorg na een beroerte Behandeling en Zorg na een beroerte Belangrijke telefoonnummers Afdeling Stroke-Unit: 0513 685 625 CVA Verpleegkundige Tjongerschans 06 20 01 87 18 SSHV : Stichting samenwerkende Hersenletsel verenigingen

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [5] [3] Zorgnieuws [2] Naar vrouwenpoli CWZ met ongewild urineverlies

[NIEUWSBULLETIN] [5] [3] Zorgnieuws [2] Naar vrouwenpoli CWZ met ongewild urineverlies INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 2 mei 2016 Zorgnieuws [2] Naar vrouwenpoli CWZ met ongewild urineverlies [3] Transmurale Hartfalen Zorg Verwijzen & diagnostiek [4] Oogkliniek

Nadere informatie

Klinische Geriatrie na een ziekenhuisopname

Klinische Geriatrie na een ziekenhuisopname Klinische Geriatrie na een ziekenhuisopname Onlangs bent u opgenomen geweest in Maasziekenhuis Pantein. Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis is het GIDZ- team (Geriatrie in de Ziekenhuizen) bij uw behandeling

Nadere informatie

Verpleegkundige TIA-/CVAnazorgpolikliniek

Verpleegkundige TIA-/CVAnazorgpolikliniek Neurologie Verpleegkundige spreekuren Verpleegkundige TIA-/CVAnazorgpolikliniek i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft onlangs een TIA of een CVA gehad. Een CVA (Cerebro Vasculair

Nadere informatie

[NIEUWSBULLETIN] [4] [5] Zorgnieuws [2] Nieuwbouw Waalsprong gestart Verwijzen & diagnostiek [3] Wederzijdse verzoeken tussen eerste en tweede lijn

[NIEUWSBULLETIN] [4] [5] Zorgnieuws [2] Nieuwbouw Waalsprong gestart Verwijzen & diagnostiek [3] Wederzijdse verzoeken tussen eerste en tweede lijn INFORMATIE VOOR VERWIJZERS OVER NIEUWS EN ONTWIKKELINGEN IN CWZ NR 1 februari 2015 Zorgnieuws [2] Nieuwbouw Waalsprong gestart Verwijzen & diagnostiek [3] Wederzijdse verzoeken tussen eerste en tweede

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen?

Uw medische gegevens elektronisch delen? Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

Het Rijnland Wondcentrum (RWC)

Het Rijnland Wondcentrum (RWC) Het Rijnland Wondcentrum (RWC) Op het Rijnland Wondcentrum (RWC) worden patiënten met acute en chronische wondproblemen behandeld. Er kunnen verschillende zorgverleners betrokken zijn bij de behandeling.

Nadere informatie

Wilhelmina Kinderziekenhuis, Lundlaan 6, Postbus 85090, 3508 AB Utrecht Tel

Wilhelmina Kinderziekenhuis, Lundlaan 6, Postbus 85090, 3508 AB Utrecht Tel Dit Patiënten Informatie Dossier is eigendom van Naam Adres Postcode en woonplaats Telefoonnummer Divisie Kinderen Kinderhartcentrum Wilhelmina Kinderziekenhuis, Lundlaan 6, Postbus 85090, 3508 AB Utrecht

Nadere informatie

Opheffen van een vernauwing in de plasbuis

Opheffen van een vernauwing in de plasbuis Opheffen van een vernauwing in de plasbuis Vanwege een vernauwing in uw plasbuis heeft u, samen met uw behandelend uroloog, besloten tot een operatie. Binnenkort wordt u voor deze operatie opgenomen in

Nadere informatie

Palliatieve zorg. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Palliatieve zorg. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Palliatieve zorg Ondersteuning als genezing niet meer mogelijk is Informatie voor patiënten F1023-1163 oktober 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

Ketenzorg inleiding. Ph.E. de Roos

Ketenzorg inleiding. Ph.E. de Roos Ketenzorg inleiding Ph.E. de Roos Waarom ketenzorg Vormen van financiering KOP tarief, hoe en wat Aanpak ketenzorg CVRM en HF Spelers in CVRM en HF keten Workshop VRM en HF Discussie en vragen Agenda Waarom

Nadere informatie

Uw huisarts uit de regio Berlicum, Rosmalen, Empel en Den Bosch

Uw huisarts uit de regio Berlicum, Rosmalen, Empel en Den Bosch Het aantal patiënten met chronische zorg zoals diabetes, COPD en andere chronische ziektebeelden neemt toe. Dit vraagt om een beter gestructureerde organisatie van de gezondheidszorg. Uw huisarts uit de

Nadere informatie

Polikliniek geriatrie. Bezoek voorafgaand aan een medische ingreep/operatie

Polikliniek geriatrie. Bezoek voorafgaand aan een medische ingreep/operatie Polikliniek geriatrie Bezoek voorafgaand aan een medische ingreep/operatie 2 U ondergaat binnenkort een medische ingreep of operatie (aan vaten, heup, knie of blaas). Daarnaast bent u ouder dan 70 jaar.

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen?

Uw medische gegevens elektronisch delen? Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

NHG-Standpunt. Huisartsgeneeskunde voor ouderen. Er komt steeds meer bij... standpunt

NHG-Standpunt. Huisartsgeneeskunde voor ouderen. Er komt steeds meer bij... standpunt NHG-Standpunt Huisartsgeneeskunde voor ouderen Er komt steeds meer bij... standpunt Schatting: in 2040 - op het hoogtepunt van de vergrijzing - zal zo n 23 procent van de bevolking ouder zijn dan 65 jaar.

Nadere informatie

INHOUD OPDRACHTEN ORGANISATIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG

INHOUD OPDRACHTEN ORGANISATIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG OPDRACHTEN ORGANISATIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG INHOUD Inleiding...1 Hoofdstuk 2 Huisarts...1...1 Open vraag...1...1 Hoofdstuk 4 Apotheken en zorg voor geneesmiddelen...3...3 Open vraag...3...3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie

Afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie Afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie U komt te liggen op de afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie. In deze folder vindt u informatie over het verblijf op deze afdeling. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Carrouselbijeenkomst 2016 Samenwerkingsafspraken Karin Jansen, relatiemanager huisartsen

Carrouselbijeenkomst 2016 Samenwerkingsafspraken Karin Jansen, relatiemanager huisartsen Carrouselbijeenkomst 2016 Samenwerkingsafspraken Karin Jansen, relatiemanager huisartsen Agenda samenwerkingsafspraken Doel en totstandkoming Waar te vinden? Waar gaat het over? Specifieke afspraken toegelicht

Nadere informatie

Spreekuur medisch psycholoog Dermatologie

Spreekuur medisch psycholoog Dermatologie Spreekuur medisch psycholoog Dermatologie In overleg met uw behandelend arts bent u doorverwezen naar de medisch psycholoog op de polikliniek Dermatologie. In deze folder leest u over de manier van werken

Nadere informatie

Patiënteninformatie. CT-Coronairen. Cardiologie Röntgenafdeling Radiologie. Onderzoek naar de doorgangelijkheid van de kransslagaders

Patiënteninformatie. CT-Coronairen. Cardiologie Röntgenafdeling Radiologie. Onderzoek naar de doorgangelijkheid van de kransslagaders Cardiologie Röntgenafdeling Radiologie CT-Coronairen i Patiënteninformatie Onderzoek naar de doorgangelijkheid van de kransslagaders Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort krijgt u een CT-Coronairen.

Nadere informatie

NHG/LHV-Standpunt. Het elektronisch huisartsendossier (H-EPD) Gelukkig staat alles in mijn dossier, dokter. standpunt

NHG/LHV-Standpunt. Het elektronisch huisartsendossier (H-EPD) Gelukkig staat alles in mijn dossier, dokter. standpunt NHG/LHV-Standpunt Het elektronisch huisartsendossier (H-EPD) Gelukkig staat alles in mijn dossier, dokter standpunt Continuïteit van zorg vergt continuïteit van gegevensbeheer Mevrouw De Waal, 60 jaar,

Nadere informatie

Diabetes Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg

Diabetes Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg Diabetes Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg Heldere afspraken over de manier waarop zorgverleners u helpen en ondersteunen bij uw chronische ziekte. Inleiding U hebt suikerziekte en maakt gebruik

Nadere informatie

Polikliniek geriatrie. Bezoek voorafgaand aan een medische ingreep/operatie

Polikliniek geriatrie. Bezoek voorafgaand aan een medische ingreep/operatie Polikliniek geriatrie Bezoek voorafgaand aan een medische ingreep/operatie 2 U ondergaat binnenkort een medische ingreep of operatie (aan vaten, heup, knie of blaas). Daarnaast bent u ouder dan 70 jaar.

Nadere informatie

Operatie aan de halsslagader Carotisdesobstructie

Operatie aan de halsslagader Carotisdesobstructie Operatie aan de halsslagader Carotisdesobstructie Ziekenhuis Gelderse Vallei U wordt binnenkort opgenomen wegens een operatie aan uw halsslagader. Deze folder is bedoeld als aanvulling op de mondelinge

Nadere informatie

Programma Oncologieweek 2019

Programma Oncologieweek 2019 Oncologie Programma Programma Oncologieweek 2019 4-2-2019 t/m 7-2-2019 www.catharinaziekenhuis.nl Kennisdelen, inspireren en verbinden: doe jij mee? Graag nodigen wij je uit voor de Oncologieweek. Deze

Nadere informatie

Transmurale zorgbrug

Transmurale zorgbrug Transmurale zorgbrug 13 februari 2014 Geriatriedagen 2014 Renate Agterhof, verpleegkundig specialist Spaarne Ziekenhuis Marina Tol, onderzoekscoördinator AMC Programma Aanleiding, ontwikkeling en stand

Nadere informatie

Onderzoek door de geriater

Onderzoek door de geriater Geriatrie Onderzoek door de geriater i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw huisarts of specialist heeft u voor onderzoek doorverwezen naar de geriater. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Regelingen en voorzieningen CODE 9.1.6.511 Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! brochure bronnen www.vzvz.nl, oktober 2012 De invoering door de overheid van een landelijk

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

Informatiefolder. ParC Dagcentrum

Informatiefolder. ParC Dagcentrum Informatiefolder ParC Dagcentrum Achtergrond Het Parkinson Centrum Nijmegen (ParC) is een onderdeel van het Radboud Universitair Medisch Centrum te Nijmegen. Het ParC wil de kwaliteit van leven voor de

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Inventarisatie bijzondere bekwaamheden huisartsen

Nieuwsbrief. Inventarisatie bijzondere bekwaamheden huisartsen Werkwijze bij acute afnames thuis De medewerkers van het laboratorium komen regelmatig in moeilijkheden omdat assistentes van huisartsen een verzoek doen voor acute afnames thuis, d.w.z. afnames die op

Nadere informatie

Jaarverslag MCC Hardenberg 2014

Jaarverslag MCC Hardenberg 2014 Voorwoord Geachte relatie, Voor u ligt het jaarverslag van het Medisch Coördinerend Centrum Hardenberg (MCCH) 2014, een jaar waarin gebleken is dat de mogelijkheden om het MCCH meer toekomstbestendig te

Nadere informatie

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Onderzoek, diagnostiek en behandeling bij: Verklaarde- en onverklaarde lichamelijke klachten gecombineerd met psychische klachten Informatie voor patiënten Lichamelijke

Nadere informatie

Afdeling M heeft in totaal 27 bedden. De bedden zijn verdeeld over vierpersoonskamers, tweepersoonskamers en eenpersoonskamers.

Afdeling M heeft in totaal 27 bedden. De bedden zijn verdeeld over vierpersoonskamers, tweepersoonskamers en eenpersoonskamers. Afdeling M Hoofdhalsoncologie Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie Oogheelkunde Plastische chirurgie Urologie U bent, of wordt binnenkort, opgenomen op afdeling M. Deze folder brengt u op de hoogte

Nadere informatie

Uw eerste afspraak op de polikliniek. Als het leven een nieuwe balans vraagt

Uw eerste afspraak op de polikliniek. Als het leven een nieuwe balans vraagt Uw eerste afspraak op de polikliniek Als het leven een nieuwe balans vraagt In deze folder informeren wij u graag over alles wat te maken heeft met de eerste afspraak ofwel het intakegesprek. Omwille van

Nadere informatie

Etalagebenen. Poli vaatchirurgie CWZ voor onderzoek en/of behandeling vanwege problemen door vernauwing van de beenslagaders

Etalagebenen. Poli vaatchirurgie CWZ voor onderzoek en/of behandeling vanwege problemen door vernauwing van de beenslagaders Etalagebenen Poli vaatchirurgie CWZ voor onderzoek en/of behandeling vanwege problemen door vernauwing van de beenslagaders Uw behandelend arts heeft u voor een onderzoek of behandeling naar de poli vaatchirurgie

Nadere informatie

Meten van de kwaliteit van zorg voor patiënten met hoofd-halskanker

Meten van de kwaliteit van zorg voor patiënten met hoofd-halskanker Meten van de kwaliteit van zorg voor patiënten met hoofd-halskanker Meten van de kwaliteit van zorg voor patiënten met hoofd-halskanker De zorg voor patiënten met hoofd-halskanker is goed geregeld in

Nadere informatie

Zorg op maat voor Hart- en/of vaatziekten Waarom ontvangt u deze folder?

Zorg op maat voor Hart- en/of vaatziekten Waarom ontvangt u deze folder? Ketenzorg Zorg op maat voor Hart- en/of vaatziekten Waarom ontvangt u deze folder? Bij u is vastgesteld dat u een hart- en/of vaatziekte heeft, of een verhoogd risico hierop. Om zo goed mogelijk met uw

Nadere informatie

Dotteren van bekken- of beenslagader Afdeling vaatchirurgie.

Dotteren van bekken- of beenslagader Afdeling vaatchirurgie. Dotteren van bekken- of beenslagader Afdeling vaatchirurgie www.nwz.nl Inhoud Wat is een dotterbehandeling? 3 Uw voorbereiding 3 De behandeling 4 Na de behandeling 5 Bij welke klachten waarschuwt u het

Nadere informatie

eerstelijns diagnostische centra

eerstelijns diagnostische centra eerstelijns diagnostische centra SAN eerstelijns diagnostiek Partner met passie SAN is de brancheorganisatie voor huisartsenlaboratoria en diagnostische centra Samen met ruim 20 leden is SAN úw partner

Nadere informatie

CVA-Ketenzorg Noordwest-Veluwe. Neurologie

CVA-Ketenzorg Noordwest-Veluwe. Neurologie CVA-Ketenzorg Noordwest-Veluwe Neurologie Inhoudsopgave Wie doen mee aan de ketenzorg?...6 Opname in het ziekenhuis...7 Vervolgtraject...8 Naar huis...8 Klinische geriatrische revalidatie...8 Klinische

Nadere informatie

Echocentrum Slingeland

Echocentrum Slingeland Gynaecologie / Verloskunde Echocentrum Slingeland i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U kunt bij het Echocentrum van het Slingeland Ziekenhuis terecht voor diverse echo's tijdens uw zwangerschap.

Nadere informatie

Polikliniek familiaire tumoren. voor patiënten met familiaire belasting voor borst- en / of eierstokkanker

Polikliniek familiaire tumoren. voor patiënten met familiaire belasting voor borst- en / of eierstokkanker Polikliniek familiaire tumoren voor patiënten met familiaire belasting voor borst- en / of eierstokkanker Inleiding U bent doorverwezen naar de polikliniek familiaire tumoren van het UMC Utrecht, Cancer

Nadere informatie