Controle- en rapportageprotocol Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI- Bedrijfsverzamelgebouw 2002

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Controle- en rapportageprotocol Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI- Bedrijfsverzamelgebouw 2002"

Transcriptie

1 Controle- en rapportageprotocol Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI- Bedrijfsverzamelgebouw ALGEMEEN 1.1 Doel en reikwijdte van het controle- en rapportageprotocol Dit controle- en rapportageprotocol geeft aanwijzingen voor de door de accountants uit te voeren controlewerkzaamheden in het kader van subsidiabele activiteiten waarop de Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI-bedrijfsverzamelgebouw 2002 van toepassing is. Op de subsidieverlening in het kader van genoemde subsidieregeling is tevens van toepassing de Algemene Regeling SZW-subsidies en de Kaderwet SZW-subsidies. Dit controle- en rapportageprotocol is een handreiking voor de accountant en geen werkprogramma. De accountant belast met de controle van de declaratie zal daarom zelf zorg moeten dragen voor een op de situatie toegesneden werkprogramma, waarbij aan de specifieke kenmerken van de administratieve organisatie van een gesubsidieerd project voldoende aandacht wordt geschonken. 1.2 Doel en reikwijdte van de accountantscontrole De subsidieontvanger zendt met betrekking tot de startsubsidie, te weten de subsidie inzake de kosten met betrekking tot het opstellen van een plan van aanpak (artikel 4, eerste lid, onder a, van de Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI-bedrijfsverzamelgebouw 2002), het in artikel 3, eerste lid, van de Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI-bedrijfsverzamelgebouw 2002 bedoelde document, zijnde het door de partijen die in het SUWIbedrijfsverzamelgebouw (BVG) zullen samenwerken ondertekende document, waaruit blijkt dat deze partijen gezamenlijk de opzet hebben om te komen tot een BVG en de kerngemeente, dan wel een andere rechtspersoon als subsidieaanvrager aanwijzen,. De startsubsidie bedraagt ,- (artikel 5, eerste lid, van de Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI-bedrijfsverzamelgebouw 2002), ongeacht de daadwerkelijk gemaakte kosten en wordt na ontvangst van het hiervoor bedoelde document betaalbaar gesteld (artikel 9, eerste lid, van de Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI-bedrijfsverzamelgebouw 2002). Deze startsubsidie valt niet onder de reikwijdte van de accountantscontrole. De subsidieontvanger deelt met betrekking tot de vervolgsubsidie (artikel 4, eerste lid, sub b t/m f) voorafgaand aan de datum van operationalisering van het BVG deze datum schriftelijk mee aan de minister van SZW; lees het Agentschap SZW. Uiterlijk 4 maanden na het operationeel worden van het BVG dient de subsidieontvanger een verantwoording in bij de minister. Bij deze verantwoording wordt een declaratie ingediend (artikel 9, derde lid, van de Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI-bedrijfsverzamelgebouw 2002).De declaratie is bij een subsidie boven ,-- voorzien van een verklaring van een accountant (hierna: accountantsverklaring) als bedoeld in artikel 393, eerste lid, van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, volgens een door de minister voor te schrijven model (artikel 16 van de Algemene Regeling SZW-subsidies). Dit model is opgenomen in de bijlage van dit controle- en rapportageprotocol.

2 De accountant controleert of de declaratie aan de daaraan te stellen eisen voldoet. Dit betreft: De inrichtingseisen; De getrouwheid; De rechtmatigheid, waaronder de naleving van de subsidievoorwaarden, opgenomen in de Kaderwet SZW-subsidies, de Algemene Regeling SZW-subsidies, de Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI-bedrijfsverzamelgebouw 2002 en de subsidiebeschikking. Daarnaast beoordeelt hij of er geen tegenstrijdigheden zijn tussen de declaratie en (de rest van) de verantwoording. Indien dit wel het geval is rapporteert hij afzonderlijk hierover. Deze afzonderlijke rapportage wordt door de subsidieontvanger bij de declaratie gevoegd. Mede op grond van de declaratie en de daarbij afgegeven accountantsverklaring wordt door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de definitieve subsidie vastgesteld. Het is uiteraard van essentieel belang dat de strekking van de accountantsverklaring duidelijk is en dat de eventueel geconstateerde problemen goed worden weergegeven. 1.3 Materialiteitseis en correcties De controle wordt in ieder geval dusdanig opgezet, dat daarmee wordt voldaan aan de materialiteitseis van de Rijksoverheid. Dit houdt in, dat alle fouten groter dan 1 procent van het projectbedrag worden vastgesteld. Teneinde een goedkeurende verklaring af te kunnen geven is het noodzakelijk dat alle geconstateerde fouten in de declaratie worden gecorrigeerd. Indien een correctie niet of niet afdoende wordt aangebracht wordt dit tot uitdrukking gebracht door middel van het verstrekken van een niet-goedkeurende accountantsverklaring. In het rapport van bevindingen worden de geconstateerde, niet gecorrigeerde fouten of voor de accountant niet controleerbare posten, nader geanalyseerd en de gevolgen voor de declaratie nader gekwantificeerd.

3 2 CONTROLE DOOR DE ACCOUNTANT 2.1 Algemeen Bij de uitvoering van de accountantscontrole op de declaratie zal de accountant in ieder geval moeten onderzoeken of aan de punten die in dit hoofdstuk zijn beschreven, is voldaan. Dit betreft vooral rechtmatigheidaspecten. Daarnaast controleert hij of: de declaratie een getrouw beeld geeft; (aanvullende) subsidievoorwaarden (in de subsidiebeschikking) zijn nageleefd; overige van toepassing zijnde wet- en regelgeving is nageleefd. 2.2 Aan de subsidieverlening verbonden verplichtingen De accountant gaat na dat aan de verplichtingen voor subsidieverlening, zoals deze hieronder zijn aangegeven, is voldaan. De subsidieontvanger is verplicht een projectadministratie te voeren die voldoet aan de volgende eisen met betrekking tot de uitgaven: De inrichting van de projectadministratie sluit aan bij de ingediende en goedgekeurde begroting en het plan van aanpak; zij bevat de informatie die nodig is voor een juist inzicht in de realisatie van de subsidiabele activiteiten en voor een juiste subsidieverstrekking; De projectadministratie is zodanig ingericht dat de juistheid en volledigheid van de financiële gegevens er op eenvoudige wijze uit kunnen worden opgemaakt. Dit houdt in: dat alle uitgaven onmiddellijk in de projectadministratie worden vastgelegd met onderliggende stukken; van uitgaven zonder bewijsstukken wordt een afzonderlijke administratie ingericht; dat bewijsstukken aanwezig zijn ten name van de gesubsidieerde waaruit de aard van de geleverde goederen en diensten duidelijk blijkt; De projectadministratie en de daarbij behorende bewijsstukken worden tenminste gedurende vijf jaar bewaard (artikel 12 van de Algemene Regeling SZW-subsidies). De accountant controleert of de administratieve organisatie rond de projectadministratie in opzet, bestaan en werking voldoende is om de juistheid van de kosten voor wat betreft het gesubsidieerde project vast te kunnen stellen. Hij controleert of de administratieve projectorganisatie in opzet, bestaan en werking voldoende is om vast te kunnen stellen dat uitsluitend op het project betrekking hebbende kosten ten laste van het project worden gebracht. Hij controleert of alle ten laste/ten gunste van het project gebrachte kosten zijn onderbouwd met bewijsstukken. Hij controleert of de kosten niet op andere wijze worden vergoed.

4 Bij inkomsten kan gedacht worden aan de verkoop van vervroegd afgeschreven panden voortvloeiende ontvangsten, welke ontvangst in mindering dient te worden gebracht op de boekwaarde alvorens de leegstandschade kan worden bepaald; of aan daadwerkelijke huuropbrengsten in het nieuwe BVG, waar ingevolge artikel 4, eerste lid, onder f, juncto artikel 6, zesde lid, van de Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI-bedrijfsverzamelgebouw 2002 (5%-regeling) leegstandsschade wordt geclaimd. Het eerstgenoemde kan blijken uit de gemeentelijke boekhouding en de tweede bijvoorbeeld uit de afzonderlijke boekhouding van het BVG. De accountant controleert of de inkomsten op juiste wijze in de declaratie zijn verwerkt. De gesubsidieerde activiteiten moeten conform het goedgekeurde plan van aanpak worden uitgevoerd (artikel 9, eerste lid, van de Algemene Regeling SZW-subsidies). Indien van het plan van aanpak wordt afgeweken dient dit aan het Agentschap SZW te zijn gemeld. De accountant controleert of alle kosten die in de declaratie zijn opgenomen betrekking hebben op het project en voor subsidiëring in aanmerking komen. De subsidieontvanger zorgt ervoor dat - naast de uit de uit de Algemene Regeling SZWsubsidies voortvloeiende verplichtingen alle overige verplichtingen die aan de subsidieverstrekking zijn verbonden worden nageleefd (artikel 9, tweede lid, van de Algemene Regeling SZW-subsidies). De accountant controleert of alle verplichtingen genoemd in de Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI-bedrijfsverzamelgbebouw 2002 en de subsidiebeschikking zijn nageleefd. In dit verband is mede van belang dat bij de subsidieverlening verplichtingen kunnen worden opgelegd die strekken tot verwezenlijking van het doel van de subsidie (artikel 9, derde lid, van de Algemene Regeling SZW-subsidies). De subsidieontvanger (en mede betrokken partijen) verzekeren zich tegen alle risico s, waaruit zodanige onkosten of schadeclaims kunnen voortkomen dat de verdere uitvoering van de activiteiten worden verhinderd of dat subsidiegelden kunnen toevloeien aan gelaedeerde derden (artikel 11 van de Algemene Regeling SZW-subsidies). De accountant controleert of de subsidieontvanger aan deze eis heeft voldaan.

5 2.3 Voorwaarden aan de declaratie De accountant gaat na of de declaratie aan de voorwaarden voldoet zoals vastgelegd in de Algemene Regeling SZW-subsidies, de Tijdelijke stimuleringsregeling SUWIbedrijfsverzamegebouw 2002 en de subsidiebeschikking: De declaratie geeft duidelijk de (opbrengsten en) kosten weer welke op de gesubsidieerde activiteiten betrekking hebben (artikel 15, eerste lid, van de Algemene Regeling SZWsubsidies; artikel 4, eerste lid, onderdelen b tot en met f, van de Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI-bedrijfsverzamelgebouw 2002); Belangrijke verschillen tussen de declaratie en de goedgekeurde begroting worden toegelicht (artikel 15, tweede lid, van de Algemene Regeling SZW-subsidies); De baten en lasten die door middel van interne doorberekeningen zijn toegerekend, dienen te zijn bepaald op bedrijfseconomische en maatschappelijk aanvaarde grondslagen. Voorzover hierin lasten zijn begrepen van materiële vaste activa, worden deze lasten op basis van de aanschaffingsprijzen van die activa berekend (artikel 15, derde lid, van de Algemene Regeling SZW-subsidies); De in 2.2 vermelde toetspunten.

6 3 RAPPORTAGE DOOR DE ACCOUNTANT 3.1 Algemeen Indien tijdens de accountantscontrole blijkt dat er fouten in de einddeclaratie voorkomen, dan dienen deze gecorrigeerd te worden. Bij het nalaten van de correctie van fouten kan de accountant geen goedkeurende accountantsverklaring afgeven. De accountant hanteert voor de weergave van de bevindingen van zijn controlewerkzaamheden het, met betrekking tot de Tijdelijke stimuleringsregeling SUWIbedrijfsverzamelgebouw 2002, door de minister van SZW voorgeschreven model Accountantsverklaring Dit model is als bijlage bij dit controle- en rapportageprotocol gevoegd. Indien er sprake is van relevante, niet-financiële tekortkomingen, die niet vallen onder de strekking van de accountantsverklaring, rapporteert de accountant deze tekortkomingen apart in een rapport van bevindingen. 3.2 Ongedeelde verantwoordelijkheid Voorzover voor de controle van de einddeclaratie gebruik wordt gemaakt van de werkzaamheden van andere accountants, draagt de accountant die verantwoordelijk is voor het opstellen van de accountantsverklaring bij de einddeclaratie er zorg voor dat de subsidieontvanger hiervan op de hoogte wordt gesteld. Tevens draagt de accountant, die verantwoordelijk is voor de op te stellen accountantsverklaring bij de einddeclaratie dat alle relevante verplichtingen uit dit controleprotocol ook aan de accountant(s), belast met de controle van de einddeclaratie van (een) deelproject(en), bekend worden gemaakt en dat deze laatste accountant(s) hun werkzaamheden in lijn daarmee verrichten. De accountant behoort in ieder geval de werkzaamheden van andere accountants te toetsen. Indien de werkzaamheden van andere accountants een materieel deel van de declaratie betreffen moet de accountant een review verrichten op deze werkzaamheden. 3.3 Toelichting op de accountantsverklaring De accountant verklaart in zijn accountantsverklaring dat de declaratie aan de volgende eisen voldoet: Inrichtingsvereisten: de indeling van de declaratie sluit aan bij de door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid goedgekeurde begroting; Rechtmatigheid: de handelingen die aan de in de declaratie opgenomen informatie ten grondslag liggen zijn rechtmatig, dat wil zeggen: o in overeenstemming met de subsidievoorwaarden, opgenomen in de Algemene Regeling SZW-subsidies, de Tijdelijke stimuleringsregeling SUWIbedrijfsverzamelgebouw 2002; o in overeenstemming met de Kaderwet SZW-subsidies.

7 Getrouw beeld: de declaratie geeft een getrouw beeld, conform de getrouwheidsaspecten genoemd in Richtlijn voor de Accountantscontrole 2002, paragraaf 7, te weten: o Betrouwbaarheid; o Aanvaardbaarheid; o Toereikendheid. 3.4 Reviews De minister van SZW kan steekproefsgewijs reviews laten uit (laten) voeren teneinde na te gaan of de accountantscontrole deugdelijk is uitgevoerd. De accountant belast met de controle van de einddeclaratie stemt er mee in dat de controledossiers in het kader van bovengenoemde reviews integraal aan de reviewers ter beschikking wordt gesteld. Voorts zal deze accountant, schriftelijk dan wel mondeling, alle gevraagde gegevens verstrekken waarnaar in het kader van voornoemde review wordt verzocht (artikel 16, tweede lid, van de Algemene Regeling SZW-subsidies).

8 MODEL ACCOUNTANTSVERKLARING, bedoeld in artikel 16, eerste lid, van de Algemene Regeling SZW-subsidies, met betrekking tot de TIJDELIJKE STIMULERINGSREGELING SUWI-BEDRIJFSVERZAMELGEBOUW 2002 Afgegeven ten behoeve van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Aan: (opdrachtgever) Opdracht Ingevolge uw opdracht hebben wij de bijgevoegde, door ons gewaarmerkte, declaratie met bijlagen van (naam subsidieontvanger) te (statutaire vestigingsplaats) over (periode), inzake (naam/inhoud/doelstelling van de activiteiten) gecontroleerd. De subsidie is met subsidiebeschikking nummer (kenmerk) d.d. (datum) op grond van de Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI-Bedrijfsverzamelgebouw 2002 toegekend door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De declaratie is opgesteld onder verantwoordelijkheid van de subsidieontvanger. Het is onze verantwoordelijkheid een accountantsverklaring betreffende de declaratie te verstrekken. Werkzaamheden Bij onze werkzaamheden hebben wij nagegaan of de declaratie voldoet aan de volgende eisen: Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI-bedrijfsverzamelgebouw 2002 en de daarop gebaseerde beschikking tot subsidieverlening; De indeling van de declaratie sluit aan bij de door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid goedgekeurde begroting van het project; De handelingen die aan de in de declaratie opgenomen informatie ten grondslag liggen zijn rechtmatig; De declaratie geeft een getrouw beeld van de voor subsidie in aanmerking komende bedragen die ten laste van de declarant zijn gebleven. Onze controle is verricht in overeenstemming met in Nederland algemeen aanvaarde richtlijnen met betrekking tot controleopdrachten en de nadere aanwijzingen van de minister van SZW zoals onder meer vastgelegd in de subsidiebeschikking. Volgens deze richtlijnen dient onze controle zodanig te worden gepland en uitgevoerd, dat een redelijke mate van zekerheid wordt verkregen dat de declaratie geen onjuistheden van materieel belang bevat. Wij zijn van mening dat onze controle een deugdelijke grondslag vormt voor ons oordeel. Bevindingen (Bij accountantsverklaring met beperking, accountantsverklaring van oordeelonthouding en afkeurende accountantsverklaring).

9 Oordeel (goedkeurende accountantsverklaring) Op grond van ons onderzoek zijn wij van oordeel dat de declaratie voldoet aan de hierboven omschreven eisen. (accountantsverklaring met beperking) Op grond van ons onderzoek zijn wij van oordeel dat de declaratie, met uitzondering van de hierboven genoemde bevindingen, voldoet aan de hierboven genoemde eisen. of Op grond van ons onderzoek zijn wij van oordeel dat de declaratie, onder voorbehoud van de hierboven genoemde bevindingen, voldoet aan de hierboven genoemde eisen. (of) (accountantsverklaring van oordeelonthouding) Op grond van ons onderzoek kunnen wij geen oordeel geven of de declaratie als geheel voldoet aan de daaraan te stellen eisen. (afkeurende accountantsverklaring) Op grond van ons onderzoek zijn wij van oordeel dat de declaratie niet getrouw/niet juist is. (plaats, datum) (ondertekening) Naam accountantskantoor: Naam accountant: Adres/plaats van vestiging: Telefoon: Fax:

Controleprotocol provincie Utrecht

Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol voor de accountantscontrole bij door de provincie Utrecht gesubsidieerde instellingen Januari 2010 Controleprotocol provincie Utrecht 1 van 7 Controleprotocol

Nadere informatie

Wijziging Stimuleringsregeling vacaturevervulling door. i.v.m. vaststelling nieuwe bijlagen 6 en 7

Wijziging Stimuleringsregeling vacaturevervulling door. i.v.m. vaststelling nieuwe bijlagen 6 en 7 SZW Wijziging Stimuleringsregeling vacaturevervulling door werklozen en met werkloosheid bedreigde werknemers i.v.m. vaststelling nieuwe bijlagen 6 en 7 3 mei 2002/nr. AAM/BR/2002/27950a Directie Algemeen

Nadere informatie

Controleprotocol subsidies gemeente Amersfoort

Controleprotocol subsidies gemeente Amersfoort Controleprotocol subsidies gemeente Amersfoort Controleprotocol voor de accountantscontrole bij door de gemeente Amersfoort gesubsidieerde organisaties November 2014 # 4174019 Algemeen Op grond van de

Nadere informatie

Controleprotocol Projecten Partnership STW KWF Technology for Oncology. Versie d.d. 2 september 2015

Controleprotocol Projecten Partnership STW KWF Technology for Oncology. Versie d.d. 2 september 2015 Controleprotocol Projecten Partnership STW KWF Technology for Oncology Versie d.d. 2 september 2015 1 UITGANGSPUNTEN 3 2 ONDERZOEKSAANPAK 4 3 ACCOUNTANTSPRODUCT 6 2 1 UITGANGSPUNTEN Achtergrond STW en

Nadere informatie

d. Het controleprotocol is geen werkprogramma, maarde geeft een aantal minimale eisen ten aanzien van de verplicht uit te voeren controlepunten.

d. Het controleprotocol is geen werkprogramma, maarde geeft een aantal minimale eisen ten aanzien van de verplicht uit te voeren controlepunten. CONTROLEPROTOCOL AANGAANDE HET GEVEN VAN AANWIJZINGEN OVER DE REIKWIJDTE EN INTENSITEIT VAN DE ACCOUNTANTSCONTROLE IN HET KADER VAN INVESTERINGPROGRAMMA S AGENDA VAN TWENTE EN INNOVATIE PROGRAMMA TWENTE

Nadere informatie

WIJZE VAN VERANTWOORDING Regiocontract Achterhoek 2012-2015 Versie april 2012 Voortgangsrapportage De subsidievrager dient jaarlijks uiterlijk 1 maart een voortgangsrapportage over het project in bij de

Nadere informatie

Controle protocol Stichting De Friesland

Controle protocol Stichting De Friesland Controle protocol Stichting De Friesland 1. Doelstelling Stichting De Friesland heeft van de Belastingdienst de ANBI (algemeen nut beogende instelling) verkregen. Ten aanzien van de verantwoording van

Nadere informatie

Controleprotocol algemene subsidieverordening gemeente Hoogeveen

Controleprotocol algemene subsidieverordening gemeente Hoogeveen Controleprotocol algemene subsidieverordening gemeente Hoogeveen Inhoud 1. Inleiding 2 1.1 Wettelijk kader 2 1.1.1 Object van controle 2 1.1.2 Relevante geldstroom 2 1.1.3 Betrokken partijen 3 1.1.4 Controle-

Nadere informatie

Subsidieregeling Regeling cofinanciering sectorplannen

Subsidieregeling Regeling cofinanciering sectorplannen Subsidieregeling Regeling cofinanciering sectorplannen Bijlage - Controleprotocol Subsidieregeling cofinanciering sectorplannen 1. Uitgangspunten 1.1. Doel en reikwijdte van het controleprotocol Dit controleprotocol

Nadere informatie

Controleprotocol Subsidies Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Controleprotocol Subsidies Stimuleringsfonds Creatieve Industrie Controleprotocol Subsidies Stimuleringsfonds Creatieve Industrie 2013-2016 Inhoudsopgave 1 Algemene uitgangspunten 3 1.1 Doel van het controleprotocol 3 1.2 Wettelijk kader 3 1.3 Accountantsproducten 3

Nadere informatie

Controle protocol. 1 Doelstelling. 2 Eisen en aanwijzingen. 3 Toleranties en gewenste zekerheid

Controle protocol. 1 Doelstelling. 2 Eisen en aanwijzingen. 3 Toleranties en gewenste zekerheid Controle protocol 1 Doelstelling Het CZ Fonds moet voldoen aan de eisen van het convenant vastgelegd in 1998 tussen Zorgverzekeraars Nederland en de overheid van de Besteding Reserves Voormalige Vrijwillige

Nadere informatie

Controleprotocol subsidie Vervoersautoriteit MRDH - Openbaar Vervoer, concessie Bus -

Controleprotocol subsidie Vervoersautoriteit MRDH - Openbaar Vervoer, concessie Bus - Controleprotocol subsidie Vervoersautoriteit MRDH - Openbaar Vervoer, concessie Bus - 1. Inleiding 1.1 Dit protocol heeft betrekking op de controle van de door de subsidieontvanger af te leggen verantwoording

Nadere informatie

Controleprotocol specifieke maatregelen AMIF en ISF

Controleprotocol specifieke maatregelen AMIF en ISF Controleprotocol specifieke maatregelen AMIF en ISF 2014-2020 Versie 1.0 Datum 15 maart 2018 Status Definitief Afzendgegevens Contactpersoon Auteurs Directoraat-Generaal Migratie Directie Regie Migratieketen

Nadere informatie

Controleprotocol voor subsidies verleend op grond van regelingen bij of krachtens de Monumentenwet 1988.

Controleprotocol voor subsidies verleend op grond van regelingen bij of krachtens de Monumentenwet 1988. Copro 13126 Controleprotocol voor subsidies verleend op grond van regelingen bij of krachtens de Monumentenwet 1988. 1 Inhoud 1. Algemene uitgangspunten... 3 1.1. Doelstelling... 3 1.2. Wettelijk kader...

Nadere informatie

Controleprotocol voor subsidies verleend op grond van regelingen bij of krachtens de Erfgoedwet.

Controleprotocol voor subsidies verleend op grond van regelingen bij of krachtens de Erfgoedwet. Controleprotocol voor subsidies verleend op grond van regelingen bij of krachtens de Erfgoedwet. 1 Inhoud 1. Algemene uitgangspunten... 3 1.1. Doelstelling... 3 1.2. Wettelijk kader... 3 1.3. Accountantsproducten...

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL Technologische Milieu Innovatie-regeling 2008-2013 (TMI) In het kader van het EFRO programma KANSEN VOOR WEST 2007-2013

CONTROLEPROTOCOL Technologische Milieu Innovatie-regeling 2008-2013 (TMI) In het kader van het EFRO programma KANSEN VOOR WEST 2007-2013 CONTROLEPROTOCOL Technologische Milieu Innovatie-regeling 2008-2013 (TMI) In het kader van het EFRO programma KANSEN VOOR WEST 2007-2013 VERSIE 1.0 MEI 2009 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE INFORMATIE Dit controleprotocol

Nadere informatie

WIJZE VAN VERANTWOORDING Regiocontract Achterhoek

WIJZE VAN VERANTWOORDING Regiocontract Achterhoek WIJZE VAN VERANTWOORDING Regiocontract Achterhoek 2012-2015 Versie januari 2013 Voortgangsrapportage De subsidievrager dient jaarlijks uiterlijk 1 maart een voortgangsrapportage over het project in bij

Nadere informatie

Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000

Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000 Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000 1 Algemeen Op grond van de Kaderverordening Subsidieverstrekking van de gemeente Alkmaar kunnen subsidies worden verstrekt.

Nadere informatie

Ten behoeve van het Stimuleringsfonds voor de Pers

Ten behoeve van het Stimuleringsfonds voor de Pers Controleprotocol Ten behoeve van het Stimuleringsfonds voor de Pers April 2010 Dit rapport heeft 9 pagina s controleprotocol Inhoudsopgave 1 Algemeen 1 1.1 Inleiding 1 1.2 Uitgangspunten 2 1.3 Doel en

Nadere informatie

Controleprotocol verantwoording van subsidies vanaf ,- provincie Utrecht mei 2017

Controleprotocol verantwoording van subsidies vanaf ,- provincie Utrecht mei 2017 Controleprotocol verantwoording van subsidies vanaf 125.000,- provincie Utrecht mei 2017 Dit protocol vormt een uitwerking van artikel 23 lid 2, van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht (Asv).

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL Subsidieverantwoording ZonMw

CONTROLEPROTOCOL Subsidieverantwoording ZonMw CONTROLEPROTOCOL Subsidieverantwoording ZonMw Behorend bij de Algemene Subsidiebepalingen per 1 juli 2013 van ZonMw ten behoeve van de accountantscontrole van subsidieverantwoordingen Versie 1 februari

Nadere informatie

Controleprotocol ten behoeve van de verantwoording van de subsidie

Controleprotocol ten behoeve van de verantwoording van de subsidie Controleprotocol ten behoeve van de verantwoording van de subsidie versie juli 2016 1. Kader Dit document is bedoeld voor instellingen en instanties aan wie één of meerdere subsidies zijn verleend krachtens

Nadere informatie

1.1 Dit controleprotocol heeft betrekking op budget- en prestatiesubsidies die door de gemeente Middelburg worden verstrekt.

1.1 Dit controleprotocol heeft betrekking op budget- en prestatiesubsidies die door de gemeente Middelburg worden verstrekt. Controleprotocol 1 Inleiding 1.1 Dit controleprotocol heeft betrekking op budget- en prestatiesubsidies die door de gemeente Middelburg worden verstrekt. 1.2 Het wettelijk kader voor dit controleprotocol

Nadere informatie

BIJLAGE 1. Model l Controleprotocol algemene subsidieverordening Gemeente Dordrecht

BIJLAGE 1. Model l Controleprotocol algemene subsidieverordening Gemeente Dordrecht BIJLAGE 1 Model l Controleprotocol algemene subsidieverordening Gemeente Dordrecht Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Wettelijk kader 4 1.1.1 Obj eet van controle 4 1.1.2 Relevante geldstroom. 5 1.1.3 Betrokken

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL Subsidieprogramma Transitie II en Pieken

CONTROLEPROTOCOL Subsidieprogramma Transitie II en Pieken CONTROLEPROTOCOL Subsidieprogramma Transitie II en Pieken Voor de huisaccountant van de begunstigde voor de controle van het vaststellingsformulier voor definitieve vaststelling van subsidies uit de tenders

Nadere informatie

Algemeen subsidiebesluit Zeeland BIJLAGE A als bedoeld in artikel 20 van het Algemeen subsidiebesluit Zeeland 2007

Algemeen subsidiebesluit Zeeland BIJLAGE A als bedoeld in artikel 20 van het Algemeen subsidiebesluit Zeeland 2007 BIJLAGE A als bedoeld in artikel 20 van het Algemeen subsidiebesluit Zeeland 2007 Controleprotocol voor de accountant 1 Inleiding 1.1 Dit controleprotocol heeft betrekking op subsidies die de provincie

Nadere informatie

Controleprotocol Multidisciplinaire zorg 2016

Controleprotocol Multidisciplinaire zorg 2016 Controleprotocol Multidisciplinaire zorg 2016 1 Doelstelling In het kader van de NZa-beleidsregel BR/REG-17171 Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg heeft CZ voor de jaren 2015 en 2016 overeenkomsten

Nadere informatie

Bijlage 2: Controleprotocol Algemene Subsidieverordening Lansingerland 2018

Bijlage 2: Controleprotocol Algemene Subsidieverordening Lansingerland 2018 Bijlage 2: Controleprotocol Algemene Subsidieverordening Lansingerland 2018 Inhoud 1 Algemeen 21 1.1 Doel 21 1.2 Normenkader 22 1.3 Procedure 22 1.4 Definities 22 2 Onderzoeksaanpak 24 2.1 Algemeen 24

Nadere informatie

Controleprotocol. Regionale Investeringssteun Groningen 2014 (RIG 2014) Regionale Investeringssteun Groningen 2015 (RIG 2015) Versie 1.

Controleprotocol. Regionale Investeringssteun Groningen 2014 (RIG 2014) Regionale Investeringssteun Groningen 2015 (RIG 2015) Versie 1. Controleprotocol Regionale Investeringssteun Groningen 2014 (RIG 2014) Regionale Investeringssteun Groningen 2015 (RIG 2015) Versie 1.1 Controleprotocol 1 Inleiding Dit controleprotocol bevat informatie

Nadere informatie

Vast te stellen het volgende in artikel 14 van de Subsidieverordening Rotterdam 2014 bedoelde SVR2014-subsidiecontroleprotocol.

Vast te stellen het volgende in artikel 14 van de Subsidieverordening Rotterdam 2014 bedoelde SVR2014-subsidiecontroleprotocol. Bijlage bij Subsidieverordening Rotterdam 2014 Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rotterdam, Gelet op artikel 14 van de Subsidieverordening Rotterdam 2014; Besluiten: Vast te stellen

Nadere informatie

Controle- en onderzoeksprotocol Ketenzorg CZ 2013

Controle- en onderzoeksprotocol Ketenzorg CZ 2013 Controle- en onderzoeksprotocol Ketenzorg CZ 2013 1 Doelstelling In het kader van de NZA beleidsregel BR/CU-7074 Integrale bekostiging multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type

Nadere informatie

Controleprotocol Subsidies Gemeente Zeist 2009

Controleprotocol Subsidies Gemeente Zeist 2009 Copro 9220 Controleprotocol Subsidies Gemeente Zeist 2009 Dit protocol treedt in werking op: 16 december 2009 Dit protocol is niet van toepassing op subsidies verleend voor het jaar 2009 of eerder Dit

Nadere informatie

Controle- en rapportageprotocol WWB 2005

Controle- en rapportageprotocol WWB 2005 Bijlage 3 als bedoeld in artikel 2, derde lid, van de Regeling WWB De krachtens artikel 77, derde lid, van de WWB te stellen regels inzake de accountantsverklaring bij het verslag over de uitvoering en

Nadere informatie

De verklaring kan worden verstrekt door een registeraccountant (RA) of een accountant administratieconsulent (AA).

De verklaring kan worden verstrekt door een registeraccountant (RA) of een accountant administratieconsulent (AA). Controleprotocol eindverantwoording overeenkomsten en subsidies jeugdhulp en overeenkomsten maatwerkvoorziening begeleiding samenwerkende gemeenten Lekstroom 2015 (aangepast 20-4-2015) 1. Inleiding Met

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. De vaststelling is gebaseerd op de Algemene wet bestuursrecht en op boek 2 van het Burgerlijk Wetboek.

GEMEENTEBLAD. De vaststelling is gebaseerd op de Algemene wet bestuursrecht en op boek 2 van het Burgerlijk Wetboek. Burgemeester en wethouder van de gemeente Houten hebben op 21 juli het Controleprotocol jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning Lekstroom vastgesteld. Het protocol is bestemd voor de zorgaanbieders,waarmee

Nadere informatie

Behorend bij de Regeling Regionale Journalistieke Samenwerking

Behorend bij de Regeling Regionale Journalistieke Samenwerking Controleprotocol Behorend bij de Regeling Regionale Journalistieke Samenwerking Dit controleprotocol is op maat gemaakt voor de Regeling Journalistieke Samenwerking, waarbij rekening is gehouden met de

Nadere informatie

Accountantsprotocol subsidievaststelling Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2017

Accountantsprotocol subsidievaststelling Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2017 Accountantsprotocol subsidievaststelling Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2017 Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Uitgangspunten 1.1 Doelstelling 3 1.2 Definities 3 1.3 Procedures

Nadere informatie

Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Ede 2018

Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Ede 2018 Copro 17079C Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Ede 2018 Pagina 1 van 6 1. Algemeen Dit verantwoordings- en accountantsprotocol is vastgesteld door het College van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Bijlage als bedoeld in artikel 2, derde lid, van de Regeling WWB CONTROLE- EN RAPPORTAGEPROTOCOL 2004 WWB

Bijlage als bedoeld in artikel 2, derde lid, van de Regeling WWB CONTROLE- EN RAPPORTAGEPROTOCOL 2004 WWB Bijlage als bedoeld in artikel 2, derde lid, van de Regeling WWB De krachtens artikel 77, derde lid, van de WWB te stellen regels inzake de accountantsverklaring bij het verslag over de uitvoering en het

Nadere informatie

BIJLAGE 2. Model 2 Controleprotocol algemene subsidieverordening Gemeente Dordrecht

BIJLAGE 2. Model 2 Controleprotocol algemene subsidieverordening Gemeente Dordrecht BIJLAGE 2 Model 2 Controleprotocol algemene subsidieverordening Gemeente Dordrecht Inhoud 1. Inleiding 13 1.1 Wettelijk kader 13 1.1.1 Obj eet van controle 14 1.1.2 Relevante geldstroom 14 1.1.3 Betrokken

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL ID-BANEN

CONTROLEPROTOCOL ID-BANEN Copro 11134 CONTROLEPROTOCOL ID-BANEN 2011 1 Algemeen 1 1.1 Doelstelling 1.2 Procedures 2 Controleaanpak 2 2.1 Referentiekader 2.2 Rechtmatigheid 2.3 Betrouwbaarheid en Nauwkeurigheid 3 3 Accountantsproducten

Nadere informatie

Controleprotocol eindverantwoording verleende subsidies Provincie Limburg

Controleprotocol eindverantwoording verleende subsidies Provincie Limburg CVDR Officiële uitgave van Limburg. Nr. CVDR122050_2 7 augustus 2017 Controleprotocol eindverantwoording verleende subsidies Provincie Limburg CONTROLEPROTOCOL EINDVERANTWOORDING VERLEENDE SUBSIDIES PROVINCIE

Nadere informatie

Controle protocol Versterking Eerstelijn Zuid Nederland. versie 15 mei 2017

Controle protocol Versterking Eerstelijn Zuid Nederland. versie 15 mei 2017 Controle protocol Versterking Eerstelijn Zuid Nederland versie 15 mei 2017 1. Doelstelling Versterking Eerstelijn Zuid-Nederland beheert de ondersteuningsgelden voor de regio Zuid Nederland zoals die beschikbaar

Nadere informatie

Controleprotocol. voor Wlz-uitvoerders die als zorgkantoor zijn aangewezen. opgave van pgb-beschikkingen over 2015

Controleprotocol. voor Wlz-uitvoerders die als zorgkantoor zijn aangewezen. opgave van pgb-beschikkingen over 2015 Controleprotocol voor Wlz-uitvoerders die als zorgkantoor zijn aangewezen opgave van pgb-beschikkingen over 2015 Versie 1, juli 2016 2 Controleprotocol opgave van pgb-bschikkingen over 2015 Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Behorend bij de Regeling Journalistieke Innovatie

Behorend bij de Regeling Journalistieke Innovatie Copro 16116D Controleprotocol Behorend bij de Regeling Journalistieke Innovatie Dit controleprotocol is op maat gemaakt voor de Regeling Journalistieke Innovatie, waarbij rekening is gehouden met de Handreiking

Nadere informatie

Richtlijnen verantwoording subsidies Den Haag gelet op de bepalingen van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014,

Richtlijnen verantwoording subsidies Den Haag gelet op de bepalingen van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014, CVDR Officiële uitgave van 's-gravenhage. Nr. CVDR476440_1 27 maart 2018 Richtlijnen verantwoording subsidies Den Haag 2017 Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, gelet op de bepalingen

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL ID-BANEN

CONTROLEPROTOCOL ID-BANEN Copro 11134 CONTROLEPROTOCOL ID-BANEN 2011 1 Algemeen 1 1.1 Doelstelling 1.2 Procedures 2 Controleaanpak 2 2.1 Referentiekader 2.2 Rechtmatigheid 2.3 Betrouwbaarheid en Nauwkeurigheid 3 3 Accountantsproducten

Nadere informatie

Protocol subsidieregeling voortzetting zorginfrastructuur

Protocol subsidieregeling voortzetting zorginfrastructuur Protocol subsidieregeling voortzetting zorginfrastructuur Subsidie- en verantwoordingsjaren 2015, 2016 en 2017 Bij het aanvraagformulier vaststelling subsidie voortzetting zorginfrastructuur 2015, 2016

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Regeling accountantsprotocol subsidies Noord-Brabant Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Gelet op artikel 22, vijfde lid, van de Algemene

Nadere informatie

Controle- en rapportageprotocol

Controle- en rapportageprotocol Controle- en rapportageprotocol IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Controle- en rapportageprotocol IOAW, IOAZ en Bbz 2004, zoals bedoeld in artikel 7, derde lid van de Regeling financiering en verantwoording IOAW,

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL PROJECTSUBSIDIE IN HET KADER VAN DE DEELREGELING CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT IN HET PRIMAIR ONDERWIJS FONDS VOOR

CONTROLEPROTOCOL PROJECTSUBSIDIE IN HET KADER VAN DE DEELREGELING CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT IN HET PRIMAIR ONDERWIJS FONDS VOOR CONTROLEPROTOCOL PROJECTSUBSIDIE IN HET KADER VAN DE DEELREGELING CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT IN HET PRIMAIR ONDERWIJS FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE 2013 2016 2013-2016 Aangepaste versie februari 2015,

Nadere informatie

Aanvraagformulier t.b.v. subsidieverlening o.b.v. de Subsidieregeling mobiliteitsbevordering thuiszorgsector 2009/2010

Aanvraagformulier t.b.v. subsidieverlening o.b.v. de Subsidieregeling mobiliteitsbevordering thuiszorgsector 2009/2010 Bijlage 1 Aanvraagformulier t.b.v. subsidieverlening o.b.v. de Subsidieregeling mobiliteitsbevordering thuiszorgsector 2009/2010 1. Gegevens aanvrager Naam instelling Postadres Postcode Plaats Objectnummer

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL MEERJARIGE SUBSIDIES AFK KUNSTENPLANPERIODE

CONTROLEPROTOCOL MEERJARIGE SUBSIDIES AFK KUNSTENPLANPERIODE CONTROLEPROTOCOL MEERJARIGE SUBSIDIES AFK KUNSTENPLANPERIODE 2017-2020 Dit controleprotocol is opgesteld ten behoeve van de accountantscontrole van de financiële verantwoording van de subsidie die in het

Nadere informatie

Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2017

Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2017 Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2017 Pagina 1 van 10 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Uitgangspunten 1.1 doelstelling 3 1.2 definities 3 1.3 procedures 3 Hoofdstuk 2 Verantwoording van

Nadere informatie

Nadere Regels subsidie

Nadere Regels subsidie COLLEGE SANERING ZIEKENHUISVOORZIENINGEN Nadere Regels subsidie Herplaatsing wegens misstelling in Stcrt. 2002, 184 Het College sanering ziekenhuisvoorzieningen, Gelet op artikel 18b, vierde lid, van de

Nadere informatie

Bijlage 8, bedoeld in artikel 9, derde lid, van de Regeling financiering en administratieve uitvoeringsvoorschriften WWIK

Bijlage 8, bedoeld in artikel 9, derde lid, van de Regeling financiering en administratieve uitvoeringsvoorschriften WWIK Bijlage 8, bedoeld in artikel 9, derde lid, van de Regeling financiering en Voorlopige kostenopgave Stichting Kunstenaars & Co Documentnr. 20011 Gemeentenr. 20000 Rekeningnr. BNG 285098365 type formulier

Nadere informatie

Aanvraagformulier t.b.v. subsidieverlening o.b.v. de Subsidieregeling mobiliteitsbevordering thuiszorgsector 2008

Aanvraagformulier t.b.v. subsidieverlening o.b.v. de Subsidieregeling mobiliteitsbevordering thuiszorgsector 2008 Bijlage 1 Aanvraagformulier t.b.v. subsidieverlening o.b.v. de Subsidieregeling mobiliteitsbevordering thuiszorgsector 2008 1. Gegevens aanvrager Naam instelling Postadres Postcode Plaats Objectnummer

Nadere informatie

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014 Behoort bij raadsbesluit d.d. 29 januari 2015 tot vaststelling van het 'Controleprotocol 2014'. Controleprotocol Jaarrekening 2014 Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 3 2. Inleiding... 3 2.1 Doelstelling...

Nadere informatie

Subsidieregeling milieumaatregel SCR-katalysatoren binnenvaart Zuid Holland 2014

Subsidieregeling milieumaatregel SCR-katalysatoren binnenvaart Zuid Holland 2014 Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie. Subsidieregeling milieumaatregel

Nadere informatie

BIJLAGE 5, BEHORENDE BIJ ARTIKEL 42, TWEEDE LID (CONTROLEPROTOCOL) CONTROLEPROTOCOL SUBSIDIEREGELING INSTITUTEN VOOR TOEGEPAST ONDERZOEK

BIJLAGE 5, BEHORENDE BIJ ARTIKEL 42, TWEEDE LID (CONTROLEPROTOCOL) CONTROLEPROTOCOL SUBSIDIEREGELING INSTITUTEN VOOR TOEGEPAST ONDERZOEK BIJLAGE 5, BEHORENDE BIJ ARTIKEL 42, TWEEDE LID (CONTROLEPROTOCOL) CONTROLEPROTOCOL SUBSIDIEREGELING INSTITUTEN VOOR TOEGEPAST ONDERZOEK 1. Uitgangspunten 1.1 Doelstelling Dit controleprotocol heeft als

Nadere informatie

Controleprotocol nacalculatie 2012. Voor ambulancediensten en centrale posten ambulancevervoer

Controleprotocol nacalculatie 2012. Voor ambulancediensten en centrale posten ambulancevervoer Controleprotocol nacalculatie 2012 Voor ambulancediensten en centrale posten ambulancevervoer 2 januari 2013 1. Inleiding Het Controleprotocol nacalculatie 2012 bevat het toetsingskader voor de door de

Nadere informatie

Over onze overige bevindingen naar aanleiding van de controle van de jaarrekening brengen wij u separaat verslag uit.

Over onze overige bevindingen naar aanleiding van de controle van de jaarrekening brengen wij u separaat verslag uit. Deloitte Accountants B.V. Flight Forum 1 5657 DA Eindhoven Postbus 376 5600 AJ Eindhoven Tel: (040) 2345000 Fax: (040) 2345014 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Heusden t.a.v. de heer

Nadere informatie

Accountantsprotocol subsidievaststelling Subsidie Anonieme e-mental health 2017

Accountantsprotocol subsidievaststelling Subsidie Anonieme e-mental health 2017 Accountantsprotocol subsidievaststelling Subsidie Anonieme e-mental health 2017 (assurance-rapport & rapport van feitelijke bevindingen alleen toepassing bij aanvragen groter dan of gelijk aan 125.000)

Nadere informatie

Controleprotocol. geriatrische revalidatiezorg (GRZ) 2013. - Nacalculatie DBC s GRZ. - Oude parameters. - vaststelling verrekenbedrag 2013

Controleprotocol. geriatrische revalidatiezorg (GRZ) 2013. - Nacalculatie DBC s GRZ. - Oude parameters. - vaststelling verrekenbedrag 2013 Controleprotocol geriatrische revalidatiezorg (GRZ) 2013 - Nacalculatie DBC s GRZ - Oude parameters - vaststelling verrekenbedrag 2013 Ten behoeve van de uit te voeren controle door externe accountant

Nadere informatie

Traumazorg Opleiden, Trainen, Oefenen 2014

Traumazorg Opleiden, Trainen, Oefenen 2014 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage cure - op aanvraag Traumazorg Opleiden, Trainen, Oefenen 2014 Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidbijdrage Traumazorg Opleiden, Trainen, Oefenen

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2011/67

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2011/67 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2011/67 Officiële naam regeling: Citeertitel: Naam ingetrokken regeling: Besloten door: Onderwerp: Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd:

Nadere informatie

Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. rechtmatigheidcontrole

Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. rechtmatigheidcontrole Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. Portefeuillehouder J.J. Nobel steiler Sander Heesen (023-567 6301 ) Collegevergadering 23 mei 2006 Raadsvergadering 13 juli 2006

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Velsen

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Velsen Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Velsen Inleiding Jaarlijks dienen de accountants van gemeenten op grond van artikel 213 van de Gemeentewet behalve een

Nadere informatie

Copro 16076K. Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Utrecht behorende bij de Algemene Subsidieverordening van de gemeente Utrecht

Copro 16076K. Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Utrecht behorende bij de Algemene Subsidieverordening van de gemeente Utrecht Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Utrecht 2016 behorende bij de Algemene Subsidieverordening van de gemeente Utrecht 1 Inhoud 1 Algemeen... 3 2 Definities... 4 3 Verantwoordingsprotocol...

Nadere informatie

Versie 1.6 14 december 2007. CONTROLEPROTOCOL ORET-regeling

Versie 1.6 14 december 2007. CONTROLEPROTOCOL ORET-regeling Versie 1.6 14 december 2007 CONTROLEPROTOCOL ORET-regeling Inhoudsopgave 1 Algemene inleiding... 3 1.1 Doel en wettelijk kader... 3 1.1.1 Doel van het ORET-programma... 3 1.1.2 Opzet van het ORET-programma...

Nadere informatie

behorende bij de Algemene Subsidieverordening van de gemeente Utrecht

behorende bij de Algemene Subsidieverordening van de gemeente Utrecht Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Utrecht 2018 behorende bij de Algemene Subsidieverordening van de gemeente Utrecht 1 Inhoud 1 Algemeen... 3 2 Definities... 4 3 Verantwoordingsprotocol...

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL subsidies in het kader van de (LHBT)emancipatie. 1. Algemene uitgangspunten Doelstelling van het controleprotocol 2

CONTROLEPROTOCOL subsidies in het kader van de (LHBT)emancipatie. 1. Algemene uitgangspunten Doelstelling van het controleprotocol 2 CONTROLEPROTOCOL subsidies in het kader van de (LHBT)emancipatie 1. Algemene uitgangspunten 2 1.1 Doelstelling van het controleprotocol 2 1.2 Wettelijk kader 2 1.3 Accountantsproducten/Rapportering 3 1.4

Nadere informatie

behorend bij de Subsidieregeling opvang kinderen van ouders met trekkend/varend bestaan betreffende de aanvraag van instellingssubsidie

behorend bij de Subsidieregeling opvang kinderen van ouders met trekkend/varend bestaan betreffende de aanvraag van instellingssubsidie Accountantsprotocol behorend bij de Subsidieregeling opvang kinderen van ouders met trekkend/varend bestaan betreffende de aanvraag van instellingssubsidie Dit Accountantsprotocol is op maat gemaakt voor

Nadere informatie

Aanwijzingsbesluit Controle Subsidies vanaf (versie januari 2013) Aanwijzing voor de verantwoording en de controle subsidies vanaf 50.

Aanwijzingsbesluit Controle Subsidies vanaf (versie januari 2013) Aanwijzing voor de verantwoording en de controle subsidies vanaf 50. Aanwijzingsbesluit Controle Subsidies vanaf 50.000 (versie januari 2013) Aanwijzing voor de verantwoording en de controle subsidies vanaf 50.000,-- I. Aanleiding Met ingang van 1 januari 2012 is de Algemene

Nadere informatie

Subsidieverplichtingen inclusief controleprotocol ten behoeve van de subsidieontvanger (en hun accountants) versie juli 2013

Subsidieverplichtingen inclusief controleprotocol ten behoeve van de subsidieontvanger (en hun accountants) versie juli 2013 Subsidieverplichtingen inclusief controleprotocol ten behoeve van de subsidieontvanger (en hun accountants) versie juli 2013 1. Kader Dit document is bedoeld voor instellingen en instanties en hun accountants

Nadere informatie

Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Zeist 2018

Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Zeist 2018 Copro 18019C Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Zeist 2018 behorende bij de Algemene Subsidieverordening van de gemeente Zeist Inhoudsopgave 1 Algemeen... 3 2 Definities... 4 3 Verantwoordingsprotocol...

Nadere informatie

Het controle- en rapportageprotocol heeft de volgende indeling:

Het controle- en rapportageprotocol heeft de volgende indeling: Bijlage, als bedoeld in artikel 1a van de Regeling verantwoording kosten Wvg-woonvoorzieningen. CONTROLE- EN RAPPORTAGEPROTOCOL 2002 Besluit rijksvergoeding Wvg-woonvoorzieningen voor de bij de gemeente

Nadere informatie

HANDBOEK FINANCIËLE VERANTWOORDING. Stichting Abraham Tuschinski Fonds

HANDBOEK FINANCIËLE VERANTWOORDING. Stichting Abraham Tuschinski Fonds HANDBOEK FINANCIËLE VERANTWOORDING Stichting Abraham Tuschinski Fonds Versie: maart 2019 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Nut en noodzaak financiële verantwoording... 3 3. Verplichtingen financiële uitvoering...

Nadere informatie

Controleprotocol nacalculatie 2014

Controleprotocol nacalculatie 2014 Controleprotocol nacalculatie 2014 Voor Regionale Ambulancevoorzieningen Versie 1.0, april 2015 1. Inleiding Het Controleprotocol nacalculatie 2014 bevat het toetsingskader voor de door de externe accountant

Nadere informatie

Bijlage 1: Model Bestuursverklaring subsidieverantwoording Den Haag

Bijlage 1: Model Bestuursverklaring subsidieverantwoording Den Haag Bijlage 1: Model Bestuursverklaring subsidieverantwoording Den Haag Het bestuur van ( INSTELLING) te (ZETEL INSTELLING) verstrekt deze bestuursverklaring bij de subsidieverantwoording over de periode.

Nadere informatie

Aanwijzing voor de verantwoording en de controle van subsidies vanaf ,--

Aanwijzing voor de verantwoording en de controle van subsidies vanaf ,-- Aanwijzing voor de verantwoording en de controle van subsidies vanaf 50.000,-- I. Inleiding In de afgelopen jaren heeft de gemeente Houten het nieuwe subsidiebeleid uitgevoerd. De processen rond de subsidieverstrekking

Nadere informatie

Controleprotocol Opbrengsten 2015. Voor Regionale Ambulancevoorzieningen bij de nacalculatie 2015

Controleprotocol Opbrengsten 2015. Voor Regionale Ambulancevoorzieningen bij de nacalculatie 2015 Controleprotocol Opbrengsten 2015 Voor Regionale Ambulancevoorzieningen bij de nacalculatie 2015 Versie 1, december2015 1. Inleiding Het Controleprotocol Opbrengsten 2015 bevat het toetsingskader voor

Nadere informatie

Verantwoordings- en accountantsprotocol 2016 Gemeente Utrecht

Verantwoordings- en accountantsprotocol 2016 Gemeente Utrecht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Utrecht. Nr. 184358 27 december 2016 Verantwoordings- en accountantsprotocol 2016 Gemeente Utrecht Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL Subsidieprogramma 2007 2013

CONTROLEPROTOCOL Subsidieprogramma 2007 2013 CONTROLEPROTOCOL Subsidieprogramma 2007 2013 Voor de huisaccountant van de begunstigde voor de controle van een subsidiedeclaratie voor definitieve vaststelling van subsidies uit het EUROPEES FONDS VOOR

Nadere informatie

Document:13IT Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van het Waterschap Brabantse Delta

Document:13IT Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van het Waterschap Brabantse Delta Document:13IT021860 Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van het Waterschap Brabantse Delta vanaf jaarrekening 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 1.1 Algemeen...3 1.2 Doelstelling...3

Nadere informatie

Copro Controleprotocol m.b.t. het onderdeel CO 2 van de VOBN benchmark

Copro Controleprotocol m.b.t. het onderdeel CO 2 van de VOBN benchmark Controleprotocol m.b.t. het onderdeel CO 2 van de VOBN benchmark 1. Doel en opzet van het controleprotocol 1.1. Het doel van het controleprotocol is het verstrekken van duidelijkheid over de door de VOBN

Nadere informatie

Nacalculatie. Controleprotocol

Nacalculatie. Controleprotocol Controleprotocol Nacalculatie Voor AWBZ-zorgaanbieders in de verpleging en verzorging (V&V), gehandicaptenzorg (GHZ) en geestelijke gezondheidszorg (GGZ) Maart 2011 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 5 1.1 Het

Nadere informatie

Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2018

Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2018 Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2018 Pagina 1 van 10 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Uitgangspunten 1.1 doelstelling 3 1.2 definities 3 1.3 procedures 3 Hoofdstuk 2 Verantwoording van

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MAASTRICHT 2015

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MAASTRICHT 2015 ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MAASTRICHT 2015 Algemene subsidieverordening gemeente Maastricht 2015 1 INHOUD Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Definities... 3 Artikel 2 Wettelijke

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 154504 8 november 2016 SVR2014-subsidiecontroleprotocol Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, Gelezen het voorstel

Nadere informatie

Copro 16105C. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Mededeling GMO Groenten en fruit : WAP 2014 bijlage III

Copro 16105C. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Mededeling GMO Groenten en fruit : WAP 2014 bijlage III Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Mededeling GMO Groenten en fruit 2016-9: WAP 2014 bijlage III Richtlijnen accountantscontrole waarde afgezette productie 2014 ten behoeve van het operationeel programma,

Nadere informatie

behorend bij de Regeling Palliatieve Terminale Zorg Paragraaf 3. Netwerken Palliatieve Zorg

behorend bij de Regeling Palliatieve Terminale Zorg Paragraaf 3. Netwerken Palliatieve Zorg Controleprotocol behorend bij de Regeling Palliatieve Terminale Zorg Paragraaf 3. Netwerken Palliatieve Zorg Dit controleprotocol is op maat gemaakt voor Paragraaf 3. Netwerken palliatieve zorg van de

Nadere informatie

behorend bij de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS

behorend bij de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS Accountantsprotocol behorend bij de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS Status: versie 3 d.d. 4 april 2019 Geldend vanaf 6 mei 2019 voor alle dan nog niet ingediende of qua accountantsproducten incomplete

Nadere informatie

Controleprotocol Werkorganisatie Duivenvoorde

Controleprotocol Werkorganisatie Duivenvoorde Controleprotocol Werkorganisatie Duivenvoorde Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Doelstelling... 3 3. Wettelijk kader... 3 4. Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid en rechtmatigheid)... 3 4.1

Nadere informatie

Accountantsprotocol declaratieproces. revalidatiecentra fase 2 : bestaan en

Accountantsprotocol declaratieproces. revalidatiecentra fase 2 : bestaan en Accountantsprotocol declaratieproces revalidatiecentra fase 2 : bestaan en werking Versie 29 september 2015 Inhoud 1. Inleiding en uitgangspunten 3 2. Onderzoeksaanpak accountant 4 2.1 Doel en reikwijdte

Nadere informatie

behorend bij de Subsidieregeling Abortusklinieken

behorend bij de Subsidieregeling Abortusklinieken Controleprotocol behorend bij de Subsidieregeling Abortusklinieken Dit controleprotocol is op maat gemaakt voor de subsidieregeling abortusklinieken, waarbij rekening is gehouden met de Handreiking controleprotocollen

Nadere informatie

C O N C E P T. Controleprotocol VROM t.b.v. Stichting Afvalfonds te Den Haag (versie ) Hoofdstuk 1 Uitgangspunten

C O N C E P T. Controleprotocol VROM t.b.v. Stichting Afvalfonds te Den Haag (versie ) Hoofdstuk 1 Uitgangspunten Controleprotocol VROM t.b.v. Stichting Afvalfonds te Den Haag (versie 12-01-2009) Hoofdstuk 1 Uitgangspunten Inleiding Het doel van dit controleprotocol is het verduidelijken van de verwachtingen en eisen,

Nadere informatie

Gelet op artikel 1.9, aanhef en onderdeel d, van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector;

Gelet op artikel 1.9, aanhef en onderdeel d, van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector; (Tekst geldend op: 01-01-2015) Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 10 december 2014, nr. 2014-0000657970, houdende vaststelling van een controleprotocol voor de naleving

Nadere informatie

Controleprotocol gesubsidieerde instellingen

Controleprotocol gesubsidieerde instellingen Controleprotocol voor de accountantscontrole bij de door de Gemeente gesubsidieerde instellingen Juni 2016 1. Algemeen In het kader van de jaarrekening dient het college zich aan de gemeenteraad te verantwoorden

Nadere informatie

Controleprotocol gemeente Coevorden

Controleprotocol gemeente Coevorden Controleprotocol gemeente Coevorden Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Vaststelling Controleprotocol 3 3 Wettelijk kader 3 4 Goedkeurings- en rapporteringstolerantie 3 4.1 Goedkeuringstolerantie 4 4.2 Rapporteringstolerantie

Nadere informatie