Controleprotocol gesubsidieerde instellingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Controleprotocol gesubsidieerde instellingen"

Transcriptie

1 Controleprotocol voor de accountantscontrole bij de door de Gemeente gesubsidieerde instellingen Juni 2016

2 1. Algemeen In het kader van de jaarrekening dient het college zich aan de gemeenteraad te verantwoorden over de rechtmatige besteding van de gemeentelijke middelen. Dit geldt ook voor verleende en vastgestelde subsidies. Met dit controleprotocol wil de gemeente Enschede (hierna de Gemeente ) voldoende zekerheid verkrijgen over de rechtmatige besteding van de middelen door de subsidieontvanger voor subsidies van of meer in totaal. 1.1 Inleiding De Gemeente verstrekt subsidies. In de algemene subsidieverordening van de Gemeente (verder: ASV) wordt het volgende onderscheid gemaakt: eenmalige subsidies tot in totaal; structurele subsidies tot in totaal; subsidies tussen en tot in totaal; subsidies tussen en tot in totaal; subsidies van of meer in totaal. Dit controleprotocol is van toepassing op subsidies in totaal van of meer. Aanwijzingen en instructies voor de vorm en inhoud en het proces van de subsidieverantwoording zijn opgenomen in de Algemene wet bestuursrecht (verder: Awb) en het Burgerlijk Wetboek (verder BW). Daarnaast zijn in de gemeentelijke regelgeving, zoals in de ASV, in bijzondere subsidieverordeningen en in nadere regels, specifieke bepalingen en regels opgenomen ten aanzien van het subsidieverantwoordingsproces. De subsidieontvanger dient verantwoording af te leggen in hoeverre de subsidie is besteed aan het doel en/of de activiteiten waarvoor de subsidie is verstrekt en of de besteding van de ontvangen subsidie heeft plaatsgevonden in overeenstemming met de daaraan verbonden verplichtingen. De ASV geeft de vormen van verantwoording door de subsidieontvanger over de ontvangen subsidie aan: hoe hoger het totale bedrag aan subsidie, hoe hoger de eisen aan de verantwoording. Als een subsidieontvanger van het college een subsidie van of meer ontvangt dan wel tegelijkertijd verschillende subsidies ontvangt die tezamen of meer bedragen, verplicht het college de subsidieontvanger een controleverklaring in te dienen(artikel 20, eerste lid ASV). Tevens dient de subsidieontvanger een inhoudelijke en een financiële subsidieverantwoording in te dienen (artikel 18, ASV). Daarvoor dient het format van bijlage 1 gebruikt te worden. Indien een subsidieontvanger van het college een subsidie van of meer dan wel tegelijkertijd verschillende subsidies ontvangt die tezamen of meer bedragen, verplicht het college de subsidieontvanger additioneel een jaarrekening die voorzien is van een controleverklaring in te dienen als bedoeld in artikel 4.78 van de Awb (artikel 20, tweede lid ASV). Ook dient in de toelichting op de jaarrekening een specificatie gegeven te worden van de bruto bezoldiging van en ontslagvergoeding van (ingehuurde) bestuurders en (ingehuurde) gewezen bestuurders. Daarvoor dient het format van bijlage 2 gebruikt te worden. De Gemeente conformeert

3 zich daarbij aan op dat moment geldende bepalingen van de Wet Normering Topinkomens (WNT). In de beschikking kunnen nadere eisen worden gesteld aan de controleverklaring bij de jaarrekening (artikel 20, derde lid ASV). Dit controleprotocol maakt deel uit van de beschikking en is op grond van artikel 4:37, lid 1 onder f, van de Awb een bindend voorschrift. De accountant kan bijlage 3 te gebruiken voor de verklaring. 1.2 Doel Het doel van dit controleprotocol is dat de accountant van de subsidieontvanger de controle van de financiële verantwoording zodanig inricht en uitvoert dat de Gemeente een redelijke mate van zekerheid krijgt over: de besteding van de subsidie aan het doel en/of activiteiten waarvoor de subsidie is verstrekt; de juistheid en volledigheid van de verantwoorde baten en lasten; de naleving van de aan de subsidie verbonden verplichtingen zoals opgenomen in de ASV en de beschikking. De accountant geeft de uitkomsten van zijn controle, omtrent de getrouwheid van de financiële verantwoording en de naleving door de subsidieontvanger van de aan de subsidie verbonden subsidieverplichtingen en -voorwaarden weer in de controleverklaring. De subsidievaststelling door de Gemeente vindt plaats aan de hand van een verslag waarin de verrichte activiteiten en de beoogde resultaten en resultaten zijn weergegeven (artikel 18 ASV). In de ASV, in de eventueel van toepassing zijnde bijzondere verordening en in de beschikking zijn respectievelijk de algemene en de specifieke eisen over de verantwoordingswijze en wijze van vaststellen opgenomen. In dit controleprotocol zijn eveneens specifieke werkzaamheden opgenomen die de accountant dient uit te voeren inzake de verantwoording van gerealiseerde activiteiten door middel van een activiteitenverslag (hoofdstuk 2.4) 1.3 Voorrang bepalingen in de beschikking Als aan een subsidie specifieke verplichtingen of verantwoordingsinstructies zijn verbonden zijn die opgenomen in de subsidiebeschikking (kortweg: beschikking). Indien hetgeen in de beschikking is opgenomen afwijkt van dit protocol, dan zal de subsidieontvanger hetgeen in de beschikking is opgenomen moeten volgen.

4 1.4 Verantwoording en controle, normenkader De Gemeente onderscheidt voor de verantwoording van in totaal of meer, de volgende situaties: a. Jaarrekening Hierbij gaat het om een controle naar de getrouwheid van de jaarrekening. De jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met de van toepassing zijnde verslaggevingsregels. Er dient een specificatie gegeven te worden van de bruto bezoldiging van en ontslagvergoeding van (ingehuurde) bestuurders en (ingehuurde) gewezen bestuurders. Daarvoor dient het format van bijlage 2 gebruikt te worden. Bij de controle op de naleving van de aan de subsidie verbonden verplichtingen door de subsidieontvanger zijn de in hoofdstuk 2.2. opgenomen aandachtspunten van toepassing. De jaarrekening dient een verklaring btw-belastbaarheid van subsidies te bevatten. In veel situaties is de btw-belastbaarheid van subsidies afhankelijk van de vraag of de activiteiten van de subsidieontvanger btw-vrijgesteld zijn. Omdat dit voor de gemeente niet altijd te bepalen valt, vragen wij u een verklaring af te geven omtrent de btw-vrijstelling die door u wordt toegepast. NB: de gemeente verstrekt in beginsel subsidies inclusief de eventueel verschuldigde btw. b. Financieel verslag zoals bedoeld in artikel 18 ASV Het gaat hierbij om de controle naar de getrouwheid van het financieel verslag. Hiervoor gelden geen specifieke verslagleggingsvoorschriften buiten de specificatie van de bruto bezoldiging van en ontslagvergoeding van (ingehuurde) bestuurders en (ingehuurde) gewezen bestuurders. Daarvoor dient het format van bijlage 2 gebruikt te worden. Bij de controle op de naleving van de aan de subsidie verbonden verplichtingen door de subsidieontvanger zijn de in hoofdstuk 2.2. opgenomen aandachtspunten van toepassing. c. Inhoudelijk verslag zoals bedoeld in artikel 18 ASV Het gaat hierbij om de controle naar de getrouwheid van de inhoudelijke verantwoording, waaronder het activiteitenverslag. Hiervoor gelden geen specifieke verslagleggingsvoorschriften buiten het in te vullen format van bijlage 1. Bij de controle op de naleving van de aan de subsidie verbonden verplichtingen door de subsidieontvanger zijn de in hoofdstuk 2.3. opgenomen aandachtspunten van toepassing. 1.5 Procedure Indien van toepassing geeft de subsidieontvanger opdracht tot controle van de financiële verantwoording of het financiële verslag (artikel 18 ASV) en de naleving van de aan de subsidie verbonden verplichtingen, aan een accountant als bedoelt in artikel 393, eerste lid Boek 2 van het BW.

5 Als in de beschikking is opgenomen dat een onderzoek naar de verantwoorde activiteiten dient plaats te vinden, geeft de subsidieontvanger hiervoor opdracht aan een accountant. In hoofdstuk 2.4 zijn hiertoe aandachtspunten opgenomen. De aanvraag tot vaststelling van de subsidie gaat vergezeld van de controleverklaring en eventueel een accountantsverslag en/of rapport van feitelijke bevindingen. 1.6 Hardheidsclausule Het college handelt in overeenstemming met dit controleprotocol, tenzij dat voor één of meer belanghebbenden gevolgen zou hebben die wegens bijzonder omstandigheden onevenredig zijn in verhouding tot de met het controleprotocol te dienen doelen. 2. Onderzoek aanpak 2.1 Algemeen De controle richt zich op de getrouwheid van de door de subsidieontvanger verantwoorde baten en lasten. De accountant stelt vast of de subsidie is besteed aan het doel en/of activiteiten waarvoor de subsidie is verstrekt en of dat is gebeurd in overeenstemming met de van toepassing zijnde regelgeving en de specifieke subsidieverplichtingen en -voorwaarden en voorschriften van de Gemeente. 2.2 Aandachtpunten bij de controle van de verantwoording Algemene aandachtspunten bij de jaarrekeningcontrole De accountant stelt onder meer vast of en in hoeverre: de jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met de van toepassing zijnde waarderingsgrondslagen en geldende (specifieke) subsidieverplichtingen en -voorwaarden; het jaarverslag is ondertekend door (of namens) het bestuur van de organisatie; de jaarrekening een vergelijking bevat met de gerealiseerde baten en lasten van het voorafgaand boekjaar; over belangrijke verschillen tussen de begroting en de realisatie in de jaarrekening een toelichting over de oorzaken is opgenomen; de ontvangen subsidievoorschotten op de juiste wijze en per beschikking duidelijk herkenbaar in de jaarrekening zijn opgenomen.

6 2.2.2 Algemene aandachtspunten bij financieel verslag conform artikel 18 ASV De accountant stelt onder meer vast of en in hoeverre: het financieel verslag is opgesteld in overeenstemming met de van toepassing zijnde waarderingsgrondslagen en geldende (specifieke) subsidieverplichtingen en -voorwaarden; het financieel verslag is ondertekend door (of namens) het bestuur van de organisatie; de het financieel verslag een vergelijking bevat met de gerealiseerde baten en lasten van het voorafgaand boekjaar; over belangrijke verschillen tussen de begroting en de realisatie in het financieel verslag een toelichting over de oorzaken is opgenomen; de ontvangen subsidievoorschotten op de juiste wijze en per beschikking duidelijk herkenbaar in het financieel verslag/ subsidieafrekening zijn opgenomen Algemene aandachtpunten bij de inhoudelijke verantwoording conform artikel 18 ASV De in artikel 18 ASV bedoelde inhoudelijke subsidieverantwoording (met gebruikmaking van format bijlage 1) vormt het onderzoeksobject van de in de beschikking gevraagde assurance verklaring. De accountant gaat hierbij na of de inhoudelijke verantwoording, als onderdeel van de gevraagde totale verantwoording, in alle van materieel belang zijnde aspecten is opgesteld in overeenstemming met de beschikking en artikel 19 van de ASV. Dit houdt in dat de accountant bij de uitvoering van de assurance opdracht ten minste dient vast te stellen dat de inhoudelijke verantwoording: de realisatiegegevens van de subsidiabele meetbare prestatie(s) juist weergeeft in overeenstemming met de beschikking en artikel 19 van de ASV. per subsidiabele meetbare prestatie een vergelijking bevat van de realisatie ten opzichte van de bij de subsidieverlening afgesproken resultaten. Hierbij dienen afwijkingen van meer dan 10% toegelicht te worden naar aard, omvang en mate van beïnvloedbaarheid; met de financiële verantwoording (artikel 20 ASV) verenigbaar is. Met een meetbare prestatie wordt een prestatie bedoeld die op een latere datum geverifieerd kan worden (door een accountant) Naleving subsidieverplichtingen en of -voorwaarden De accountant stelt onder meer vast of en in hoeverre: de subsidie is besteed voor het doel waarvoor zij beschikbaar is gesteld; indien de organisatie voor dezelfde begrote uitgaven tevens subsidie heeft aangevraagd bij anderen, daarvan melding is gedaan bij het verzoek tot subsidievaststelling onder vermelding van de stand van zaken met betrekking tot die andere aanvraag of aanvragen; alle in de beschikking nader beschreven specifieke verplichtingen zijn nageleefd;

7 de subsidieontvanger voldoet aan de van toepassing zijnde algemene en aanvullende verplichtingen zoals opgenomen in hoofdstuk 6 van de ASV. in de financiële verantwoording de opgenomen subsidie is bepaald conform de wijze van vaststellen zoals opgenomen in hoofdstuk 5 van de ASV. 2.3 Betrouwbaarheid en nauwkeurigheid Bij zijn oordeelsvorming over de naleving van de subsidieverplichtingen en -voorwaarden streeft de accountant naar een redelijke mate van zekerheid. Indien dit begrip voor het gebruik van statistische technieken gekwantificeerd moet worden, moet uitgegaan worden van een betrouwbaarheid van 95 procent. Voor de oordeelsvorming van de accountant en de strekking van de controleverklaring zijn de volgende goedkeuringstoleranties voor de financiële verantwoording van toepassing: Controleverklaring Bevinding Goedkeurend Met beperking Oordeelonthouding Afkeurend Fouten in de verantwoording 1%* > 1% < 3%* n.v.t. 3%* Onzekerheden in de controle 3%* > 3% < 10%* 10%* n.v.t. Naast getrouwheidsfouten kan sprake zijn van fouten in een (gedeelte van een ) post die niet voldoet aan één of meer aspecten van de wet- en regelgeving. Fouten worden in absolute zin opgevat, voor zover het de naleving van de subsidieverplichtingen betreft. Saldering van deze fouten is daarom niet toegestaan. Van een onzekerheid in de controle is sprake als er onvoldoende (controle-) informatie beschikbaar is om een (gedeelte van een) post als goed of fout aan te merken. Bij fouten in de financiële verantwoording kan onderscheid gemaakt worden tussen incidentele en structurele fouten. Van een incidentele fout is sprake als het een toevallige fout betreft. Kenmerkend voor incidentele fouten is dat in principe geen herhaling optreedt van de geconstateerde fout. Van een structurele fout is sprake als de oorzaak van de fout is gelegen in (onderdelen van) het systeem van uitvoering, waardoor fouten met een (zeker) herhalingskarakter (kunnen) optreden. Het voorgaande is van overeenkomstige toepassing op onzekerheden in de controles. Voor een adequate onderbouwing van het oordeel is het noodzakelijk dat de accountant fouten en onzekerheden zoveel mogelijk kwantificeert. 2.4 Aandachtspunten bij het onderzoek naar de gerealiseerde activiteiten (specifieke werkzaamheden) Indien de subsidieontvanger vanuit de verplichting opgenomen in de beschikking de gerealiseerde activiteiten dient te verantwoorden, zal de subsidieontvanger haar accountant opdracht geven tot het uitvoeren van specifieke werkzaamheden. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de

8 geldende accountantsrichtlijnen (NV COS 4400). De accountant onderzoekt onder meer of de nietfinanciële informatie voldoet aan de onderstaande eisen: de informatie is op een ordelijke en controleerbare wijze tot stand gekomen; de verantwoordelijkheden en bevoegdheden in het proces zijn duidelijk vastgelegd; het totstandkomingsproces valt achteraf te reconstrueren; de niet-financiële informatie die als uitkomst van het proces wordt opgeleverd stemt overeen met de niet-financiële informatie zoals in het activiteitenverslag is opgenomen; de niet-financiële informatie is niet strijdig met de financiële informatie in de verantwoording. Ordelijk wil zeggen: opgezet in overeenstemming met de in de administratieve organisatie en interne controle (AO/IC) vastgelegde procedures, functionerend in overeenstemming met de AO/IC en deugdelijk in opzet en werking. Controleerbaar wil zeggen dat de beschikbare informatie de accountant van een organisatie in staat stelt om de administratieve werking hiervan te beoordelen en op werking te toetsen. 3. Rapportages accountantsonderzoek 3.1 Model accountantsverklaring Er worden door de Gemeente geen specifieke eisen gesteld ten aanzien van de tekst van de controleverklaring, anders dan dat daarin moet worden aangegeven dat het controleprotocol gesubsidieerde instellingen in acht is genomen. Ter zake wordt verder verwezen naar de voor accountants algemeen geldende richtlijnen. De accountant maakt bij zijn controleverklaring gebruik van de standaardmodellen van de Nederlandse beroepsvereniging van accountants (NBA) zoals die door de NBA jaarlijks op haar website gepubliceerd worden. 3.2 Accountantsverslag Het accountantsverslag is een uitzonderingsrapportage die alleen wordt verstrekt als er sprake is van een niet-goedkeurende controleverklaring. In het verslag geeft de accountant een nadere toelichting op zijn overwegingen welke hebben geleid tot een niet-goedkeurende controleverklaring. 3.3 Rapport van feitelijke bevindingen In het rapport van feitelijke bevindingen rapporteert de accountant over de uitkomsten van zijn onderzoek ten aanzien van de deugdelijke totstandkoming van de in het activiteitenverslag verantwoorde gerealiseerde activiteiten (= niet-financiële informatie). Hiervoor wordt geen specifiek format voorgeschreven. In ieder geval moet duidelijk worden vermeld welke werkzaamheden de accountant heeft uitgevoerd en tot welke bevindingen deze hebben geleid.

9 Bijlage 1 Tabel Inhoudelijke verantwoording subsidie Naam instelling: Adres: Postcode en plaats: Contactpersoon: Telefoon: Meetbare prestatie(s) Dit rapport indienen, voorzien van een assurance verklaring door een accountant Indicator Afgeproken resultaten Realisatie Afwijking (%) Toelichting: Overige prestatie(s) Ter informatie voor de gemeente Enschede. Rapport gaat niet via de accountant. Indicator Afgeproken resultaten Realisatie Afwijking (%) Toelichting:

10 Bijlage 2 Tabel verantwoording bezoldiging en ontslagvergoeding (ingehuurde) bestuurders en (ingehuurde) gewezen bestuurders Naam instelling: Adres: Postcode en plaats: Contactpersoon: Telefoon: Bedragen x 1 naam1 naam2 naam3 naam4 Functie(s)* [FUNCTIE] [FUNCTIE] [FUNCTIE] [FUNCTIE] Duur dienstverband** 1/1-31/12 1/1-31/12 1/1-31/12 1/1-31/12 Omvang dienstverband (in fte) 1,0 1,0 1,0 1,0 Bezoldiging Structurele beloning Incidentele beloningen*** Totaal bezoldiging 0,00 0,00 0,00 0,00 Toepasselijk WNT-maximum**** Overschrijding 0,00 0,00 0,00 0,00 Motivering indien overschrijding zie 1) 2) 3) 4) Motivering: 1) 2) 3) 4) * Bestuurder, gewezen bestuurder, toezichthouder, gewezen toezichthouder ** Deel van het verantwoordingsjaar dat persoon was aangesteld als (gewezen) bestuurder/toezichthouder *** Bonus, gratificatie, ontslagvergoeding, vakantiedagen, onkostenvergoedingen, etc. **** y=(x a b)/365 waarbij: x = voor instelling geldend WNT-bezoldigingsmaximum, a = deeltijdfactor (maximaal 1,0 fte) en b = functieduur in kalenderdagen

11 Bijlage 3 Naam instelling: Adres: Postcode en plaats: Contactpersoon: Telefoon: ONDERDEEL A: VERANTWOORDINGSTABELLEN Bestaande uit een financieel verslag of jaarrekening met controleverklaring van de accountant. Indien van toepassing een inhoudelijke subsidieverantwoording, voorzien van een assurance verklaring en/of een overzicht bruto bezoldiging van en ontslagvergoeding van (ingehuurde) bestuurders en (ingehuurde) gewezen bestuurders. Zie bijlage 1 voor het format van de inhoudelijke subsidieverantwoording en bijlage 2 voor het format van de tabel bruto bezoldiging van en ontslagvergoeding van (ingehuurde) bestuurders en (ingehuurde) gewezen bestuurders. Onderdeel B: BESTUURLIJKE VERANTWOORDING Hierbij geven wij de volgende toelichting op de tabel: 1. Gehanteerde uitgangspunten: [ ] 2. Borging van juistheid en volledigheid van de verantwoorde baten en lasten: [ ] 3. Borging van de naleving van de aan de subsidie verbonden verplichtingen zoals opgenomen in de ASV en de beschikking: [ ] Wij verklaren de informatie in deze tabel naar waarheid te hebben ingevuld en hierbij de van toepassing zijnde wet- en regelgeving te hebben nageleefd. Datum en Ondertekening namens de instelling Stempel accountant, uitsluitend ter identificatie

Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000

Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000 Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000 1 Algemeen Op grond van de Kaderverordening Subsidieverstrekking van de gemeente Alkmaar kunnen subsidies worden verstrekt.

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL MEERJARIGE SUBSIDIES AFK KUNSTENPLANPERIODE

CONTROLEPROTOCOL MEERJARIGE SUBSIDIES AFK KUNSTENPLANPERIODE CONTROLEPROTOCOL MEERJARIGE SUBSIDIES AFK KUNSTENPLANPERIODE 2017-2020 Dit controleprotocol is opgesteld ten behoeve van de accountantscontrole van de financiële verantwoording van de subsidie die in het

Nadere informatie

Bijlage 2: Controleprotocol Algemene Subsidieverordening Lansingerland 2018

Bijlage 2: Controleprotocol Algemene Subsidieverordening Lansingerland 2018 Bijlage 2: Controleprotocol Algemene Subsidieverordening Lansingerland 2018 Inhoud 1 Algemeen 21 1.1 Doel 21 1.2 Normenkader 22 1.3 Procedure 22 1.4 Definities 22 2 Onderzoeksaanpak 24 2.1 Algemeen 24

Nadere informatie

Controleprotocol gemeente Roosendaal voor de verantwoording en de controle van subsidies

Controleprotocol gemeente Roosendaal voor de verantwoording en de controle van subsidies Controleprotocol gemeente Roosendaal voor de verantwoording en de controle van subsidies Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op de Algemene wet bestuursrecht (Awb) titel 4.2 en

Nadere informatie

Controleprotocol Subsidies Gemeente Zeist 2009

Controleprotocol Subsidies Gemeente Zeist 2009 Copro 9220 Controleprotocol Subsidies Gemeente Zeist 2009 Dit protocol treedt in werking op: 16 december 2009 Dit protocol is niet van toepassing op subsidies verleend voor het jaar 2009 of eerder Dit

Nadere informatie

Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Ede 2018

Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Ede 2018 Copro 17079C Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Ede 2018 Pagina 1 van 6 1. Algemeen Dit verantwoordings- en accountantsprotocol is vastgesteld door het College van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Controleprotocol voor de verantwoording en de controle van subsidies

Controleprotocol voor de verantwoording en de controle van subsidies Controleprotocol voor de verantwoording en de controle van subsidies die zijn verleend door de gemeente Enschede 1. Inleiding In het kader van de jaarrekening dient het College van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Zeist 2018

Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Zeist 2018 Copro 18019C Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Zeist 2018 behorende bij de Algemene Subsidieverordening van de gemeente Zeist Inhoudsopgave 1 Algemeen... 3 2 Definities... 4 3 Verantwoordingsprotocol...

Nadere informatie

behorende bij de Algemene Subsidieverordening van de gemeente Utrecht

behorende bij de Algemene Subsidieverordening van de gemeente Utrecht Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Utrecht 2018 behorende bij de Algemene Subsidieverordening van de gemeente Utrecht 1 Inhoud 1 Algemeen... 3 2 Definities... 4 3 Verantwoordingsprotocol...

Nadere informatie

Controleprotocol subsidies gemeente Amersfoort

Controleprotocol subsidies gemeente Amersfoort Controleprotocol subsidies gemeente Amersfoort Controleprotocol voor de accountantscontrole bij door de gemeente Amersfoort gesubsidieerde organisaties November 2014 # 4174019 Algemeen Op grond van de

Nadere informatie

Copro 16076K. Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Utrecht behorende bij de Algemene Subsidieverordening van de gemeente Utrecht

Copro 16076K. Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Utrecht behorende bij de Algemene Subsidieverordening van de gemeente Utrecht Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Utrecht 2016 behorende bij de Algemene Subsidieverordening van de gemeente Utrecht 1 Inhoud 1 Algemeen... 3 2 Definities... 4 3 Verantwoordingsprotocol...

Nadere informatie

Verantwoordings- en accountantsprotocol 2016 Gemeente Utrecht

Verantwoordings- en accountantsprotocol 2016 Gemeente Utrecht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Utrecht. Nr. 184358 27 december 2016 Verantwoordings- en accountantsprotocol 2016 Gemeente Utrecht Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Controleprotocol provincie Utrecht

Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol voor de accountantscontrole bij door de provincie Utrecht gesubsidieerde instellingen Januari 2010 Controleprotocol provincie Utrecht 1 van 7 Controleprotocol

Nadere informatie

d. Het controleprotocol is geen werkprogramma, maarde geeft een aantal minimale eisen ten aanzien van de verplicht uit te voeren controlepunten.

d. Het controleprotocol is geen werkprogramma, maarde geeft een aantal minimale eisen ten aanzien van de verplicht uit te voeren controlepunten. CONTROLEPROTOCOL AANGAANDE HET GEVEN VAN AANWIJZINGEN OVER DE REIKWIJDTE EN INTENSITEIT VAN DE ACCOUNTANTSCONTROLE IN HET KADER VAN INVESTERINGPROGRAMMA S AGENDA VAN TWENTE EN INNOVATIE PROGRAMMA TWENTE

Nadere informatie

Behorend bij de Regeling Journalistieke Innovatie

Behorend bij de Regeling Journalistieke Innovatie Copro 16116D Controleprotocol Behorend bij de Regeling Journalistieke Innovatie Dit controleprotocol is op maat gemaakt voor de Regeling Journalistieke Innovatie, waarbij rekening is gehouden met de Handreiking

Nadere informatie

BIJLAGE 1. Model l Controleprotocol algemene subsidieverordening Gemeente Dordrecht

BIJLAGE 1. Model l Controleprotocol algemene subsidieverordening Gemeente Dordrecht BIJLAGE 1 Model l Controleprotocol algemene subsidieverordening Gemeente Dordrecht Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Wettelijk kader 4 1.1.1 Obj eet van controle 4 1.1.2 Relevante geldstroom. 5 1.1.3 Betrokken

Nadere informatie

Controleprotocol Subsidies Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Controleprotocol Subsidies Stimuleringsfonds Creatieve Industrie Controleprotocol Subsidies Stimuleringsfonds Creatieve Industrie 2013-2016 Inhoudsopgave 1 Algemene uitgangspunten 3 1.1 Doel van het controleprotocol 3 1.2 Wettelijk kader 3 1.3 Accountantsproducten 3

Nadere informatie

Accountantsprotocol subsidievaststelling Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2017

Accountantsprotocol subsidievaststelling Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2017 Accountantsprotocol subsidievaststelling Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2017 Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Uitgangspunten 1.1 Doelstelling 3 1.2 Definities 3 1.3 Procedures

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Regeling accountantsprotocol subsidies Noord-Brabant Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Gelet op artikel 22, vijfde lid, van de Algemene

Nadere informatie

Vast te stellen het volgende in artikel 14 van de Subsidieverordening Rotterdam 2014 bedoelde SVR2014-subsidiecontroleprotocol.

Vast te stellen het volgende in artikel 14 van de Subsidieverordening Rotterdam 2014 bedoelde SVR2014-subsidiecontroleprotocol. Bijlage bij Subsidieverordening Rotterdam 2014 Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rotterdam, Gelet op artikel 14 van de Subsidieverordening Rotterdam 2014; Besluiten: Vast te stellen

Nadere informatie

Controleprotocol ten behoeve van de verantwoording van de subsidie

Controleprotocol ten behoeve van de verantwoording van de subsidie Controleprotocol ten behoeve van de verantwoording van de subsidie versie juli 2016 1. Kader Dit document is bedoeld voor instellingen en instanties aan wie één of meerdere subsidies zijn verleend krachtens

Nadere informatie

Protocol subsidieregeling voortzetting zorginfrastructuur

Protocol subsidieregeling voortzetting zorginfrastructuur Protocol subsidieregeling voortzetting zorginfrastructuur Subsidie- en verantwoordingsjaren 2015, 2016 en 2017 Bij het aanvraagformulier vaststelling subsidie voortzetting zorginfrastructuur 2015, 2016

Nadere informatie

Controleprotocol. voor Wlz-uitvoerders die als zorgkantoor zijn aangewezen. opgave van pgb-beschikkingen over 2015

Controleprotocol. voor Wlz-uitvoerders die als zorgkantoor zijn aangewezen. opgave van pgb-beschikkingen over 2015 Controleprotocol voor Wlz-uitvoerders die als zorgkantoor zijn aangewezen opgave van pgb-beschikkingen over 2015 Versie 1, juli 2016 2 Controleprotocol opgave van pgb-bschikkingen over 2015 Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Aanwijzingsbesluit Controle Subsidies vanaf (versie januari 2013) Aanwijzing voor de verantwoording en de controle subsidies vanaf 50.

Aanwijzingsbesluit Controle Subsidies vanaf (versie januari 2013) Aanwijzing voor de verantwoording en de controle subsidies vanaf 50. Aanwijzingsbesluit Controle Subsidies vanaf 50.000 (versie januari 2013) Aanwijzing voor de verantwoording en de controle subsidies vanaf 50.000,-- I. Aanleiding Met ingang van 1 januari 2012 is de Algemene

Nadere informatie

Controleprotocol algemene subsidieverordening gemeente Hoogeveen

Controleprotocol algemene subsidieverordening gemeente Hoogeveen Controleprotocol algemene subsidieverordening gemeente Hoogeveen Inhoud 1. Inleiding 2 1.1 Wettelijk kader 2 1.1.1 Object van controle 2 1.1.2 Relevante geldstroom 2 1.1.3 Betrokken partijen 3 1.1.4 Controle-

Nadere informatie

Controleprotocol specifieke maatregelen AMIF en ISF

Controleprotocol specifieke maatregelen AMIF en ISF Controleprotocol specifieke maatregelen AMIF en ISF 2014-2020 Versie 1.0 Datum 15 maart 2018 Status Definitief Afzendgegevens Contactpersoon Auteurs Directoraat-Generaal Migratie Directie Regie Migratieketen

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL ID-BANEN

CONTROLEPROTOCOL ID-BANEN Copro 11134 CONTROLEPROTOCOL ID-BANEN 2011 1 Algemeen 1 1.1 Doelstelling 1.2 Procedures 2 Controleaanpak 2 2.1 Referentiekader 2.2 Rechtmatigheid 2.3 Betrouwbaarheid en Nauwkeurigheid 3 3 Accountantsproducten

Nadere informatie

Controleprotocol voor subsidies verleend op grond van regelingen bij of krachtens de Monumentenwet 1988.

Controleprotocol voor subsidies verleend op grond van regelingen bij of krachtens de Monumentenwet 1988. Copro 13126 Controleprotocol voor subsidies verleend op grond van regelingen bij of krachtens de Monumentenwet 1988. 1 Inhoud 1. Algemene uitgangspunten... 3 1.1. Doelstelling... 3 1.2. Wettelijk kader...

Nadere informatie

Kadernota accountantscontrole jaarrekening Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond 2015 e.v.

Kadernota accountantscontrole jaarrekening Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond 2015 e.v. AB Jeugdhulp Rijnmond 23 april 2015 bijlage 1 bij agp 11 Kadernota accountantscontrole jaarrekening Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond 2015 e.v. 1 1. Inleiding ln het Besluit Accountantscontrole

Nadere informatie

Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2017

Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2017 Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2017 Pagina 1 van 10 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Uitgangspunten 1.1 doelstelling 3 1.2 definities 3 1.3 procedures 3 Hoofdstuk 2 Verantwoording van

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio

Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio Controleprotocol Jaarverantwoording Maatwerkvoorziening Hulp bij het huishouden 2015 Inhoud 1 Algemeen... 2 1.1 Doel... 2 1.2 Procedure... 2 2 Onderzoeksaanpak...

Nadere informatie

WIJZE VAN VERANTWOORDING Regiocontract Achterhoek 2012-2015 Versie april 2012 Voortgangsrapportage De subsidievrager dient jaarlijks uiterlijk 1 maart een voortgangsrapportage over het project in bij de

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL PROJECTSUBSIDIE IN HET KADER VAN DE DEELREGELING CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT IN HET PRIMAIR ONDERWIJS FONDS VOOR

CONTROLEPROTOCOL PROJECTSUBSIDIE IN HET KADER VAN DE DEELREGELING CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT IN HET PRIMAIR ONDERWIJS FONDS VOOR CONTROLEPROTOCOL PROJECTSUBSIDIE IN HET KADER VAN DE DEELREGELING CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT IN HET PRIMAIR ONDERWIJS FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE 2013 2016 2013-2016 Aangepaste versie februari 2015,

Nadere informatie

Het betreft de volgende producten, genoemd in de kaderregeling VWS-subsidies

Het betreft de volgende producten, genoemd in de kaderregeling VWS-subsidies Controleprotocol behorend bij de Kaderregeling VWS-subsidies Dit controleprotocol is op maat gemaakt voor de kaderregeling VWS-subsidies, waarbij rekening is gehouden met de Handreiking controleprotocollen

Nadere informatie

Controleprotocol voor subsidies verleend op grond van regelingen bij of krachtens de Erfgoedwet.

Controleprotocol voor subsidies verleend op grond van regelingen bij of krachtens de Erfgoedwet. Controleprotocol voor subsidies verleend op grond van regelingen bij of krachtens de Erfgoedwet. 1 Inhoud 1. Algemene uitgangspunten... 3 1.1. Doelstelling... 3 1.2. Wettelijk kader... 3 1.3. Accountantsproducten...

Nadere informatie

SVR2014-subsidiecontroleprotocol (als bijlage 2 van de Subsidieverordening Rotterdam 2014)

SVR2014-subsidiecontroleprotocol (als bijlage 2 van de Subsidieverordening Rotterdam 2014) SVR2014-subsidiecontroleprotocol (als bijlage 2 van de Subsidieverordening Rotterdam 2014) De raad van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28

Nadere informatie

Traumazorg Opleiden, Trainen, Oefenen 2014

Traumazorg Opleiden, Trainen, Oefenen 2014 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage cure - op aanvraag Traumazorg Opleiden, Trainen, Oefenen 2014 Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidbijdrage Traumazorg Opleiden, Trainen, Oefenen

Nadere informatie

en overige relevante documentatie, waaronder dit controleprotocol en het assurance-rapport, zijn te vinden op het internet van de Rijksoverheid.

en overige relevante documentatie, waaronder dit controleprotocol en het assurance-rapport, zijn te vinden op het internet van de Rijksoverheid. Controleprotocol subsidievaststelling subsidieregeling opleiding tot advanced nurse practitioner en opleiding tot physician assistant (versie 31-3-2014) Hoofdstuk 1: Uitgangspunten 1.1 Doelstelling Dit

Nadere informatie

Accountantsprotocol subsidievaststelling Subsidie Anonieme e-mental health 2017

Accountantsprotocol subsidievaststelling Subsidie Anonieme e-mental health 2017 Accountantsprotocol subsidievaststelling Subsidie Anonieme e-mental health 2017 (assurance-rapport & rapport van feitelijke bevindingen alleen toepassing bij aanvragen groter dan of gelijk aan 125.000)

Nadere informatie

Controleprotocol Opbrengsten 2015. Voor Regionale Ambulancevoorzieningen bij de nacalculatie 2015

Controleprotocol Opbrengsten 2015. Voor Regionale Ambulancevoorzieningen bij de nacalculatie 2015 Controleprotocol Opbrengsten 2015 Voor Regionale Ambulancevoorzieningen bij de nacalculatie 2015 Versie 1, december2015 1. Inleiding Het Controleprotocol Opbrengsten 2015 bevat het toetsingskader voor

Nadere informatie

Behorend bij de Regeling Regionale Journalistieke Samenwerking

Behorend bij de Regeling Regionale Journalistieke Samenwerking Controleprotocol Behorend bij de Regeling Regionale Journalistieke Samenwerking Dit controleprotocol is op maat gemaakt voor de Regeling Journalistieke Samenwerking, waarbij rekening is gehouden met de

Nadere informatie

BIJLAGE 2. Model 2 Controleprotocol algemene subsidieverordening Gemeente Dordrecht

BIJLAGE 2. Model 2 Controleprotocol algemene subsidieverordening Gemeente Dordrecht BIJLAGE 2 Model 2 Controleprotocol algemene subsidieverordening Gemeente Dordrecht Inhoud 1. Inleiding 13 1.1 Wettelijk kader 13 1.1.1 Obj eet van controle 14 1.1.2 Relevante geldstroom 14 1.1.3 Betrokken

Nadere informatie

Controleprotocol verantwoording van subsidies vanaf ,- provincie Utrecht mei 2017

Controleprotocol verantwoording van subsidies vanaf ,- provincie Utrecht mei 2017 Controleprotocol verantwoording van subsidies vanaf 125.000,- provincie Utrecht mei 2017 Dit protocol vormt een uitwerking van artikel 23 lid 2, van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht (Asv).

Nadere informatie

Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2018

Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2018 Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2018 Pagina 1 van 10 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Uitgangspunten 1.1 doelstelling 3 1.2 definities 3 1.3 procedures 3 Hoofdstuk 2 Verantwoording van

Nadere informatie

Aanwijzing voor de verantwoording en de controle van subsidies vanaf ,--

Aanwijzing voor de verantwoording en de controle van subsidies vanaf ,-- Aanwijzing voor de verantwoording en de controle van subsidies vanaf 50.000,-- I. Inleiding In de afgelopen jaren heeft de gemeente Houten het nieuwe subsidiebeleid uitgevoerd. De processen rond de subsidieverstrekking

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 154504 8 november 2016 SVR2014-subsidiecontroleprotocol Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, Gelezen het voorstel

Nadere informatie

behorend bij de Subsidieregeling opleiding tot advanced nurse practioner en opleiding tot physician assistant

behorend bij de Subsidieregeling opleiding tot advanced nurse practioner en opleiding tot physician assistant Accountantsprotocol behorend bij de Subsidieregeling opleiding tot advanced nurse practioner en opleiding tot physician assistant Dit Accountantsprotocol is op maat gemaakt voor de Subsidieregeling opleiding

Nadere informatie

behorend bij de Regeling Palliatieve Terminale Zorg Paragraaf 3. Netwerken Palliatieve Zorg

behorend bij de Regeling Palliatieve Terminale Zorg Paragraaf 3. Netwerken Palliatieve Zorg Controleprotocol behorend bij de Regeling Palliatieve Terminale Zorg Paragraaf 3. Netwerken Palliatieve Zorg Dit controleprotocol is op maat gemaakt voor Paragraaf 3. Netwerken palliatieve zorg van de

Nadere informatie

behorend bij de Subsidieregeling Abortusklinieken

behorend bij de Subsidieregeling Abortusklinieken Controleprotocol behorend bij de Subsidieregeling Abortusklinieken Dit controleprotocol is op maat gemaakt voor de subsidieregeling abortusklinieken, waarbij rekening is gehouden met de Handreiking controleprotocollen

Nadere informatie

behorend bij de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS

behorend bij de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS Accountantsprotocol behorend bij de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS Status: versie 3 d.d. 4 april 2019 Geldend vanaf 6 mei 2019 voor alle dan nog niet ingediende of qua accountantsproducten incomplete

Nadere informatie

Subsidieregeling Regeling cofinanciering sectorplannen

Subsidieregeling Regeling cofinanciering sectorplannen Subsidieregeling Regeling cofinanciering sectorplannen Bijlage - Controleprotocol Subsidieregeling cofinanciering sectorplannen 1. Uitgangspunten 1.1. Doel en reikwijdte van het controleprotocol Dit controleprotocol

Nadere informatie

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid. Gemeente IJsselstein

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid. Gemeente IJsselstein Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid Gemeente IJsselstein INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. ALGEMENE UITGANGSPUNTEN CONTROLE... 4 3. GOEDKEURINGS- EN RAPPORTERINGSTOLERANTIES...

Nadere informatie

Controleprotocol 2009 Waterschap Peel en Maasvallei

Controleprotocol 2009 Waterschap Peel en Maasvallei Controleprotocol 2009 Waterschap Peel en Maasvallei voor de accountantscontrole op de jaarrekening Opgesteld door: Lando Welters, adviseur planning en control, Waterschap Peel en Maasvallei Versie: Algemeen

Nadere informatie

Accountantsprotocol subsidievaststelling Subsidie Anonieme e-mental health 2018

Accountantsprotocol subsidievaststelling Subsidie Anonieme e-mental health 2018 Accountantsprotocol subsidievaststelling Subsidie Anonieme e-mental health 2018 Dit protocol is alleen van toepassing bij aanvragen groter dan of gelijk aan 125.000 Pagina 1 van 10 Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

SVR2014-subsidiecontroleprotocol (als bijlage 2 van de Subsidieverordening Rotterdam 2014)

SVR2014-subsidiecontroleprotocol (als bijlage 2 van de Subsidieverordening Rotterdam 2014) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 14062 17 maart 2014 SVR2014-subsidiecontroleprotocol (als bijlage 2 van de Subsidieverordening Rotterdam 2014) De raad van de gemeente Rotterdam,

Nadere informatie

Controleprotocol subsidievaststelling zorgopleidingen 2 e tranche voor het subsidiejaar 2010 (11 januari 2010) Hoofdstuk 1 : Uitgangspunten

Controleprotocol subsidievaststelling zorgopleidingen 2 e tranche voor het subsidiejaar 2010 (11 januari 2010) Hoofdstuk 1 : Uitgangspunten Controleprotocol subsidievaststelling zorgopleidingen 2 e tranche voor het subsidiejaar 2010 (11 januari 2010) Hoofdstuk 1 : Uitgangspunten 1.1 Doelstelling Het controleprotocol heeft betrekking op de

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL subsidies in het kader van de (LHBT)emancipatie. 1. Algemene uitgangspunten Doelstelling van het controleprotocol 2

CONTROLEPROTOCOL subsidies in het kader van de (LHBT)emancipatie. 1. Algemene uitgangspunten Doelstelling van het controleprotocol 2 CONTROLEPROTOCOL subsidies in het kader van de (LHBT)emancipatie 1. Algemene uitgangspunten 2 1.1 Doelstelling van het controleprotocol 2 1.2 Wettelijk kader 2 1.3 Accountantsproducten/Rapportering 3 1.4

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014 van de gemeente Bellingwedde

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014 van de gemeente Bellingwedde Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014 van de gemeente Bellingwedde Wedde, 27 november 2014 1. Inleiding 1.1 Algemeen De gemeenteraad heeft aan Deloitte Accountants B.V.

Nadere informatie

Controleprotocol. Accountantscontrole Jaarrekening Gemeente Berkelland Bijlage 1. Versie juni 2014 Controleprotocol pagina 1 van 9

Controleprotocol. Accountantscontrole Jaarrekening Gemeente Berkelland Bijlage 1. Versie juni 2014 Controleprotocol pagina 1 van 9 Controleprotocol Accountantscontrole Jaarrekening 2014 Controleprotocol pagina 1 van 9 Algemeen Doelstelling In dit controleprotocol staat waaraan de accountant zich moet houden bij de accountantscontrole.

Nadere informatie

De verklaring kan worden verstrekt door een registeraccountant (RA) of een accountant administratieconsulent (AA).

De verklaring kan worden verstrekt door een registeraccountant (RA) of een accountant administratieconsulent (AA). Controleprotocol eindverantwoording overeenkomsten en subsidies jeugdhulp en overeenkomsten maatwerkvoorziening begeleiding samenwerkende gemeenten Lekstroom 2015 (aangepast 20-4-2015) 1. Inleiding Met

Nadere informatie

behorend bij de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS

behorend bij de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS Accountantsprotocol behorend bij de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS Dit Accountantsprotocol is op maat gemaakt voor de Kaderregeling OCW, SZW en VWSsubsidies, waarbij rekening is gehouden met de

Nadere informatie

Gelet op artikel 1.9, aanhef en onderdeel d, van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector;

Gelet op artikel 1.9, aanhef en onderdeel d, van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector; (Tekst geldend op: 01-01-2015) Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 10 december 2014, nr. 2014-0000657970, houdende vaststelling van een controleprotocol voor de naleving

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL Subsidieverantwoording ZonMw

CONTROLEPROTOCOL Subsidieverantwoording ZonMw CONTROLEPROTOCOL Subsidieverantwoording ZonMw Behorend bij de Algemene Subsidiebepalingen per 1 juli 2013 van ZonMw ten behoeve van de accountantscontrole van subsidieverantwoordingen Versie 1 februari

Nadere informatie

Subsidieverplichtingen inclusief controleprotocol ten behoeve van de subsidieontvanger (en hun accountants) versie juli 2013

Subsidieverplichtingen inclusief controleprotocol ten behoeve van de subsidieontvanger (en hun accountants) versie juli 2013 Subsidieverplichtingen inclusief controleprotocol ten behoeve van de subsidieontvanger (en hun accountants) versie juli 2013 1. Kader Dit document is bedoeld voor instellingen en instanties en hun accountants

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER.

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Velsen

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Velsen Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Velsen Inleiding Jaarlijks dienen de accountants van gemeenten op grond van artikel 213 van de Gemeentewet behalve een

Nadere informatie

Controleprotocol Het Waterschapshuis vanaf boekjaar 2013

Controleprotocol Het Waterschapshuis vanaf boekjaar 2013 Controleprotocol Het Waterschapshuis vanaf boekjaar 2013 Versie 1.1 21 mei 2013 Adrie-Jan de Korte Kenmerk: V0050/H1516 Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Doelstelling 3 1.2 Wettelijk kader 3 2. Algemene uitgangspunten

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2013 van de gemeente Hengelo

CONTROLEPROTOCOL voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2013 van de gemeente Hengelo CONTROLEPROTOCOL voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2013 van de gemeente Hengelo 0 Inleiding De Gemeentewet(GW), art. 213, schrijft voor dat de gemeenteraad één of meer accountants aanwijst

Nadere informatie

Controleverklaringen verklaard

Controleverklaringen verklaard Controleverklaringen verklaard De strekking van de controleverklaring bij decentrale overheden Juni 2016 1 1. Wat is een controleverklaring? De accountantsverklaring of beter: de controleverklaring van

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL ID-BANEN

CONTROLEPROTOCOL ID-BANEN Copro 11134 CONTROLEPROTOCOL ID-BANEN 2011 1 Algemeen 1 1.1 Doelstelling 1.2 Procedures 2 Controleaanpak 2 2.1 Referentiekader 2.2 Rechtmatigheid 2.3 Betrouwbaarheid en Nauwkeurigheid 3 3 Accountantsproducten

Nadere informatie

behorend bij de aanvraag instellingssubsidie inzake Subsidieregeling huisvestingslasten gesloten jeugdhulp

behorend bij de aanvraag instellingssubsidie inzake Subsidieregeling huisvestingslasten gesloten jeugdhulp Accountantsprotocol behorend bij de aanvraag instellingssubsidie inzake Subsidieregeling huisvestingslasten gesloten jeugdhulp Dit Accountantsprotocol is op maat gemaakt voor de aanvraag van instellingssubsidie

Nadere informatie

Controleprotocol nacalculatie 2012. Voor ambulancediensten en centrale posten ambulancevervoer

Controleprotocol nacalculatie 2012. Voor ambulancediensten en centrale posten ambulancevervoer Controleprotocol nacalculatie 2012 Voor ambulancediensten en centrale posten ambulancevervoer 2 januari 2013 1. Inleiding Het Controleprotocol nacalculatie 2012 bevat het toetsingskader voor de door de

Nadere informatie

behorend bij de Subsidieregeling opvang kinderen van ouders met trekkend/varend bestaan betreffende de aanvraag van instellingssubsidie

behorend bij de Subsidieregeling opvang kinderen van ouders met trekkend/varend bestaan betreffende de aanvraag van instellingssubsidie Accountantsprotocol behorend bij de Subsidieregeling opvang kinderen van ouders met trekkend/varend bestaan betreffende de aanvraag van instellingssubsidie Dit Accountantsprotocol is op maat gemaakt voor

Nadere informatie

Controleprotocol Werkorganisatie Duivenvoorde

Controleprotocol Werkorganisatie Duivenvoorde Controleprotocol Werkorganisatie Duivenvoorde Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Doelstelling... 3 3. Wettelijk kader... 3 4. Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid en rechtmatigheid)... 3 4.1

Nadere informatie

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014 Behoort bij raadsbesluit d.d. 29 januari 2015 tot vaststelling van het 'Controleprotocol 2014'. Controleprotocol Jaarrekening 2014 Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 3 2. Inleiding... 3 2.1 Doelstelling...

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. De vaststelling is gebaseerd op de Algemene wet bestuursrecht en op boek 2 van het Burgerlijk Wetboek.

GEMEENTEBLAD. De vaststelling is gebaseerd op de Algemene wet bestuursrecht en op boek 2 van het Burgerlijk Wetboek. Burgemeester en wethouder van de gemeente Houten hebben op 21 juli het Controleprotocol jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning Lekstroom vastgesteld. Het protocol is bestemd voor de zorgaanbieders,waarmee

Nadere informatie

Richtlijnen verantwoording subsidies Den Haag gelet op de bepalingen van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014,

Richtlijnen verantwoording subsidies Den Haag gelet op de bepalingen van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2014, CVDR Officiële uitgave van 's-gravenhage. Nr. CVDR476440_1 27 maart 2018 Richtlijnen verantwoording subsidies Den Haag 2017 Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, gelet op de bepalingen

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2011/67

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2011/67 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2011/67 Officiële naam regeling: Citeertitel: Naam ingetrokken regeling: Besloten door: Onderwerp: Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 27142 28 december 2012 Controleprotocol behorend bij de Regeling bezoldiging en beheerskosten bestuursorganen volksgezondheid

Nadere informatie

Controleprotocol Projecten Partnership STW KWF Technology for Oncology. Versie d.d. 2 september 2015

Controleprotocol Projecten Partnership STW KWF Technology for Oncology. Versie d.d. 2 september 2015 Controleprotocol Projecten Partnership STW KWF Technology for Oncology Versie d.d. 2 september 2015 1 UITGANGSPUNTEN 3 2 ONDERZOEKSAANPAK 4 3 ACCOUNTANTSPRODUCT 6 2 1 UITGANGSPUNTEN Achtergrond STW en

Nadere informatie

Algemeen subsidiebesluit Zeeland BIJLAGE A als bedoeld in artikel 20 van het Algemeen subsidiebesluit Zeeland 2007

Algemeen subsidiebesluit Zeeland BIJLAGE A als bedoeld in artikel 20 van het Algemeen subsidiebesluit Zeeland 2007 BIJLAGE A als bedoeld in artikel 20 van het Algemeen subsidiebesluit Zeeland 2007 Controleprotocol voor de accountant 1 Inleiding 1.1 Dit controleprotocol heeft betrekking op subsidies die de provincie

Nadere informatie

Controleprotocol eindverantwoording verleende subsidies Provincie Limburg

Controleprotocol eindverantwoording verleende subsidies Provincie Limburg CVDR Officiële uitgave van Limburg. Nr. CVDR122050_2 7 augustus 2017 Controleprotocol eindverantwoording verleende subsidies Provincie Limburg CONTROLEPROTOCOL EINDVERANTWOORDING VERLEENDE SUBSIDIES PROVINCIE

Nadere informatie

Subsidieregeling milieumaatregel SCR-katalysatoren binnenvaart Zuid Holland 2014

Subsidieregeling milieumaatregel SCR-katalysatoren binnenvaart Zuid Holland 2014 Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie. Subsidieregeling milieumaatregel

Nadere informatie

Controleprotocol jaarrekening 2016

Controleprotocol jaarrekening 2016 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Wettelijk kader 3 1.2 Doel 4 2. Accountantscontrole 5 2.1 Controle getrouwheid en rechtmatigheid in het algemeen 5 2.2 Controle rechtmatigheid in het bijzonder 5 2.3 Controletoleranties

Nadere informatie

Controle protocol Stichting De Friesland

Controle protocol Stichting De Friesland Controle protocol Stichting De Friesland 1. Doelstelling Stichting De Friesland heeft van de Belastingdienst de ANBI (algemeen nut beogende instelling) verkregen. Ten aanzien van de verantwoording van

Nadere informatie

behorend bij de Rijkssubsidieregeling jeugdzorg 2011

behorend bij de Rijkssubsidieregeling jeugdzorg 2011 Controleprotocol behorend bij de Rijkssubsidieregeling jeugdzorg 2011 Dit controleprotocol is op maat gemaakt voor hoofdstuk 2 van de Rijkssubsidieregeling jeugdzorg 2011, waarbij rekening is gehouden

Nadere informatie

behorend bij de Beleidsregels subsidieverstrekking bijzondere transitiekosten Jeugdwet

behorend bij de Beleidsregels subsidieverstrekking bijzondere transitiekosten Jeugdwet Controleprotocol behorend bij de Beleidsregels subsidieverstrekking bijzondere transitiekosten Jeugdwet Dit controleprotocol is gemaakt voor de Beleidsregels subsidieverstrekking bijzondere transitiekosten

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL JEUGDZORG VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE BIJ BUREAU JEUGDZORG EN DE ZORGAANBIEDERS

CONTROLEPROTOCOL JEUGDZORG VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE BIJ BUREAU JEUGDZORG EN DE ZORGAANBIEDERS CONTROLEPROTOCOL JEUGDZORG VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE BIJ BUREAU JEUGDZORG EN DE ZORGAANBIEDERS 1, ALGEMEEN 1.1, Voor welke instellingen is dit protocol bestemd? Dit protocol is bestemd voor en van toepassing

Nadere informatie

WIJZE VAN VERANTWOORDING Regiocontract Achterhoek

WIJZE VAN VERANTWOORDING Regiocontract Achterhoek WIJZE VAN VERANTWOORDING Regiocontract Achterhoek 2012-2015 Versie januari 2013 Voortgangsrapportage De subsidievrager dient jaarlijks uiterlijk 1 maart een voortgangsrapportage over het project in bij

Nadere informatie

BIJLAGE 5, BEHORENDE BIJ ARTIKEL 42, TWEEDE LID (CONTROLEPROTOCOL) CONTROLEPROTOCOL SUBSIDIEREGELING INSTITUTEN VOOR TOEGEPAST ONDERZOEK

BIJLAGE 5, BEHORENDE BIJ ARTIKEL 42, TWEEDE LID (CONTROLEPROTOCOL) CONTROLEPROTOCOL SUBSIDIEREGELING INSTITUTEN VOOR TOEGEPAST ONDERZOEK BIJLAGE 5, BEHORENDE BIJ ARTIKEL 42, TWEEDE LID (CONTROLEPROTOCOL) CONTROLEPROTOCOL SUBSIDIEREGELING INSTITUTEN VOOR TOEGEPAST ONDERZOEK 1. Uitgangspunten 1.1 Doelstelling Dit controleprotocol heeft als

Nadere informatie

Voor de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tarieven vast van DBC-zorgproducten.

Voor de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tarieven vast van DBC-zorgproducten. Bijlage 1 Onderzoeksprotocol aanlevering kostprijzen GRZ op basis van kostprijsmodel 1. Uitgangspunten 1.1 Doelstelling Voor de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

gelet op de artikelen 18, 19, 20, derde lid en 22 Algemene subsidieverordening Den Haag 2014.

gelet op de artikelen 18, 19, 20, derde lid en 22 Algemene subsidieverordening Den Haag 2014. Gemeente Den Haag Ons kenmerk BSD/2015.380 RIS 284263 RICHTLIJNEN VERANTWOORDING SUBSIDIES DEN HAAG 2015 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op de artikelen 18, 19, 20, derde lid en 22 Algemene

Nadere informatie

Controleprotocol Multidisciplinaire zorg 2016

Controleprotocol Multidisciplinaire zorg 2016 Controleprotocol Multidisciplinaire zorg 2016 1 Doelstelling In het kader van de NZa-beleidsregel BR/REG-17171 Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg heeft CZ voor de jaren 2015 en 2016 overeenkomsten

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36280 18 december 2014 Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 10 december 2014, nr.

Nadere informatie

Controleprotocol Gemeente Loon op Zand

Controleprotocol Gemeente Loon op Zand Controleprotocol 2016 Gemeente Loon op Zand Financien & Belastingen Oktober 2016 1. Inleiding De gemeente Loon op Zand geeft ieder jaar opdracht om de accountantscontrole als bedoeld in artikel 213 GW

Nadere informatie

1.1 Dit controleprotocol heeft betrekking op budget- en prestatiesubsidies die door de gemeente Middelburg worden verstrekt.

1.1 Dit controleprotocol heeft betrekking op budget- en prestatiesubsidies die door de gemeente Middelburg worden verstrekt. Controleprotocol 1 Inleiding 1.1 Dit controleprotocol heeft betrekking op budget- en prestatiesubsidies die door de gemeente Middelburg worden verstrekt. 1.2 Het wettelijk kader voor dit controleprotocol

Nadere informatie

Controle- en rapportageprotocol Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI- Bedrijfsverzamelgebouw 2002

Controle- en rapportageprotocol Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI- Bedrijfsverzamelgebouw 2002 Controle- en rapportageprotocol Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI- Bedrijfsverzamelgebouw 2002 1 ALGEMEEN 1.1 Doel en reikwijdte van het controle- en rapportageprotocol Dit controle- en rapportageprotocol

Nadere informatie

Document:13IT Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van het Waterschap Brabantse Delta

Document:13IT Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van het Waterschap Brabantse Delta Document:13IT021860 Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van het Waterschap Brabantse Delta vanaf jaarrekening 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 1.1 Algemeen...3 1.2 Doelstelling...3

Nadere informatie

Controleprotocol. geriatrische revalidatiezorg (GRZ) 2013. - Nacalculatie DBC s GRZ. - Oude parameters. - vaststelling verrekenbedrag 2013

Controleprotocol. geriatrische revalidatiezorg (GRZ) 2013. - Nacalculatie DBC s GRZ. - Oude parameters. - vaststelling verrekenbedrag 2013 Controleprotocol geriatrische revalidatiezorg (GRZ) 2013 - Nacalculatie DBC s GRZ - Oude parameters - vaststelling verrekenbedrag 2013 Ten behoeve van de uit te voeren controle door externe accountant

Nadere informatie

Controle protocol. 1 Doelstelling. 2 Eisen en aanwijzingen. 3 Toleranties en gewenste zekerheid

Controle protocol. 1 Doelstelling. 2 Eisen en aanwijzingen. 3 Toleranties en gewenste zekerheid Controle protocol 1 Doelstelling Het CZ Fonds moet voldoen aan de eisen van het convenant vastgelegd in 1998 tussen Zorgverzekeraars Nederland en de overheid van de Besteding Reserves Voormalige Vrijwillige

Nadere informatie