Controle- en rapportageprotocol

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Controle- en rapportageprotocol"

Transcriptie

1 Controle- en rapportageprotocol IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Controle- en rapportageprotocol IOAW, IOAZ en Bbz 2004, zoals bedoeld in artikel 7, derde lid van de Regeling financiering en verantwoording IOAW, IOAZ, Bbz 2004 s Gravenhage, De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, (M. Rutte)

2 Bijlage bedoeld in artikel 7, derde lid, van de Regeling financiering en verantwoording IOAW, IOAZ en Bbz 2004 CONTROLE- EN RAPPORTAGEPROTOCOL 2004 IOAW, IOAZ en Bbz 2004 De krachtens artikel 54, derde lid, van de IOAW, artikel 54, derde lid van de IOAZ en artikel 54 van het Bbz 2004 te stellen regels inzake de accountantsverklaring bij het verslag over de uitvoering en het onderzoek dat resulteert in de accountantsverklaring IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Inleiding De IOAW, de IOAZ en het Bbz 2004 worden door, dan wel onder, verantwoordelijkheid van het college van burgemeester en wethouders uitgevoerd. Na afloop van ieder jaar legt het college van burgemeester en wethouders verantwoording af over de uitvoering van de hier bedoelde wetten door middel van een verslag over de uitvoering. Het verslag omvat mede de kostenopgaven van de ten laste van de gemeente gebleven kosten. Daarnaast is een bijlage opgenomen waarin verantwoording wordt afgelegd over de rechtmatigheid wanneer er sprake is van tekortkomingen en het oordeel van de gemeenteraad over de verantwoordingsinformatie wordt gegeven. Het college van burgemeester en wethouders draagt zorg voor de tijdige inzending van het verslag en de daarop betrekking hebbende accountantsverklaring. Deze verklaring wordt afgegeven op basis van een onderzoek dat met inachtneming van het ter zake vastgestelde controle- en rapportageprotocol is uitgevoerd. Het door het college van burgemeester en wethouders ingediende verslag moet zijn voorzien van de verklaring van de accountant belast met de in artikel 213 van de in de Gemeentewet voorgeschreven controle omtrent de getrouwheid van het verslag over de uitvoering inclusief de kostenopgaven. Voor de financiële informatie is het kasstelsel van toepassing. De bij de gemeente fungerende accountant geeft door middel van de accountantsverklaring een oordeel over de getrouwheid van de in het verslag over de uitvoering opgenomen informatie en over de rechtmatigheid van de wetsuitvoering. Indien de accountantsverklaring niet goedkeurend is, dan dient de accountant de materiële tekortkomingen op een vervolgblad bij de accountantsverklaring toe te lichten. Een uitgebreidere toelichting wordt gegeven in het rapport van bevindingen. Kwalitatieve fouten die niet van invloed zijn op de strekking van de accountantsverklaring, maar die wel de voorgeschreven rapportagetolerantie overschrijden dienen ook te worden vermeld in het rapport van bevindingen. In het rapport van bevindingen kan de accountants gebruik maken van en verwijzen naar het door het college van burgemeester en wethouders opgestelde verslag over de uitvoering IOAW, IOAZ en Bbz 2004.

3 Het controle- en rapportageprotocol 2004 IOAW, IOAZ en Bbz 2004 heeft de volgende indeling: 1. Algemene uitgangspunten 1.1. Het accountantsonderzoek 1.2. Het verslag over de uitvoering, de accountantsverklaring en het rapport van bevindingen Het onderwerp van onderzoek De reikwijdte van de accountantsverklaring De te hanteren toleranties De rapportagevoorschriften Het rapport van bevindingen 2. Kostenopgaven IOAW, IOAZ en Bbz Accountantsverklaring IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Bijlage als bedoeld in Model accountantsverklaring IOAW, IOAZ en Bbz 2004

4 1. ALGEMENE UITGANGSPUNTEN 1.1 Het accountantsonderzoek Het onderzoek door de accountant omvat: a) de getrouwheid van de in het verslag over de uitvoering opgenomen informatie. b) de rechtmatigheid van de wetsuitvoering 1.2 Het verslag over de uitvoering en de accountantsverklaring Het onderwerp van onderzoek Het onderzoek richt zich op de getrouwheid van de informatie over de wetsuitvoering en de rechtmatigheid van de uitvoering alsmede naar de hiermee verband houdende verantwoorde bedragen op titel van de IOAW, de IOAZ en het Bbz 2004 zoals deze in het verslag over de uitvoering IOAW, IOAZ en Bbz 2004 zijn verantwoord. Uitgangspunt bij deze toets zijn de normen zoals die ontleend worden aan de hierna genoemde wet- en regelgeving: 1. IOAW / IOAZ; 2. Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004; 3. Vreemdelingenbesluit; 4. Inkomensbesluiten IOAW / IOAZ; 5. Regeling administratieve uitvoeringsvoorschriften IOAW, IOAZ en Bbz 2004; 6. Regeling financiering en verantwoording IOAW, IOAZ en Bbz 2004; 7. Maatregelenbesluit Abw, IOAW en IOAZ; 8. Invoeringswet Wet werk en bijstand; 9. Besluit boeten sociale zekerheidswetten; 10. Regeling terugvordering geringe bedragen. In het verslag over de uitvoering rapporteert de gemeente tekortkomingen als deze boven de tolerantiegrenzen uitkomen. Onderdeel 2 bestuurlijke mededeling is geen onderwerp van onderzoek De reikwijdte van de accountantsverklaring De accountantsverklaring heeft betrekking op de getrouwheid van de in het verslag opgenomen informatie en over de rechtmatigheid van de wetsuitvoering (onderdeel 1, de bijlage en de kostenopgave). De accountantsverklaring heeft geen betrekking op onderdeel 2 (de bestuurlijke mededeling) van het verslag over de uitvoering IOAW, IOAZ en Bbz De te hanteren goedkeuringstoleranties Voor de financiële rechtmatigheid (getrouwheid en de rechtmatigheid van de wetsuitvoering) inzake onderdeel 1, de bijlage van het verslag over de uitvoering en de kostenopgave geldt een goedkeuringstolerantie van 5% over de som van de uitgaven en de ontvangsten van de IOAW, de IOAZ en het Bbz 2004 tezamen. Voor de kwalitatieve onderwerpen in onderdeel 1C Algemene rechtmatigheidsonderdelen IOAW, IOAZ en Bbz 2004 is het aan de accountant om te oordelen of het verslag over de uitvoering van de gemeente een getrouwe weergave geeft van de wetsuitvoering waaronder de rechtmatigheid.

5 Ontvangsten, uitgaven en kwalitatieve informatie zijn rechtmatig indien deze tot stand zijn gekomen overeenkomstig de onder vermelde wet- en regelgeving. Foutencompensatie is niet toegestaan; bijvoorbeeld in situaties waarbij ten onrechte teveel dan wel te weinig aan uitkering is verstrekt. In beide situaties is het een fout die gecumuleerd moet worden De accountantsverklaring De controle van het verslag over de uitvoering 2004 wordt afgesloten met een accountantsverklaring voor de IOAW, de IOAZ en het Bbz De accountantsverklaring omvat een oordeel over de getrouwheid van de in het verslag over de uitvoering opgenomen informatie en over de rechtmatigheid van de wetsuitvoering. Voor de verklaring moet gebruik gemaakt worden van het door het ministerie verstrekte formulier. Dit formulier is voorzien van een uniek kenmerk per gemeente. Indien de verklaring een niet goedkeurende strekking heeft, (bij overschrijding van de tolerantie en/of bij een niet getrouwe weergave van de feitelijke wetsuitvoering) moet op het vervolgblad de motivering worden opgenomen. In het rapport van bevindingen wordt een uitgebreidere toelichting gegeven op de geconstateerde fouten die tot een niet goedkeurende accountantsverklaring hebben geleid. Voor de motivering van de strekking van de accountantsverklaring mag worden verwezen naar het verslag over de uitvoering Het rapport van bevindingen In het rapport van bevindingen wordt (indien van toepassing) ingegaan op: een nadere uitgebreide toelichting op een niet goedkeurende accountantsverklaring; de fouten (inclusief kwantificering) die hebben geleid tot het overschrijden van de voorgeschreven rapportagetoleranties. De rapportagetoleranties voor de gemeente zijn: bij de algemene rechtmatigheidsonderdelen 0%; bij de financiële tekortkomingen en financiële onzekerheden (onderdeel 1A en 1B van het verslag) 5%. Deze tekortkomingen en onzekerheden moeten dan in totaal groter zijn dan 5% van de uitgaven en ontvangsten van de IOAW, de IOAZ en het Bbz 2004 tezamen. In het rapport van bevindingen (dat bij de accountantsverklaring wordt gevoegd) wordt over de geconstateerde fouten in het verslag over de uitvoering IOAW, IOAZ en Bbz 2004 gerapporteerd alsmede over de oorzaken van deze fouten. De fouten moeten worden gekwantificeerd. Indien het verslag over de uitvoering getrouw is (ook voor de weergave van de rechtmatigheid) dan kan de accountant in het rapport van bevindingen gebruik maken van en verwijzen naar het door de gemeente opgestelde verslag over de uitvoering IOAW, IOAZ en Bbz 2004.

6 De accountant dient voor de rapportage van de aangetroffen fouten het verslag over de uitvoering te volgen. Dit betekent bijvoorbeeld dat als er een onrechtmatigheid is geconstateerd in de hoogte van de uitkering dit vermeld wordt bij onderdeel 1A Rechtmatigheid financieel, onderdeel Recht op uitkering. Voor de toetspunten per onderdeel wordt verwezen naar de handreiking. Indien het verslag over de uitvoering getrouw is (ook voor de weergave van de rechtmatigheid) dan kan worden volstaan met een algemene verwijzing naar het verslag over de uitvoering en is een puntsgewijze rapportage niet noodzakelijk. Dit is wel noodzakelijk als het verslag niet getrouw is. Bij een niet goedkeurende accountantsverklaring dient in het rapport van bevindingen te worden ingegaan op alle belangrijke (groepen van) fouten. Deze fouten worden gerapporteerd conform het gestelde in de voorafgaande alinea. 2. Kostenopgave IOAW, IOAZ en Bbz De volgende taken dienen met betrekking tot de Kostenopgave te worden uitgevoerd: Beoordeel de juistheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie opgenomen in de (kwartaal-, aanvullend en slot-)declaraties en stel vast dat de daarin opgenomen aantallen en bedragen aansluiten met de gegevens in de kostenopgave en de daarbij behorende bijlagen Vaststellen dat de in de kostenopgave en de mutatieverslagen opgenomen aantallen en bedragen juist, volledig en tijdig zijn verantwoord en aansluiten bij de gemeentelijke administratie terzake. Vaststellen dat op kasbasis is verantwoord. Vaststellen dat alle besluiten met betrekking tot terugvorderingen leningen juist, tijdig en volledig zijn opgenomen in de mutatieverslagen bij de kostenopgave. Vaststellen dat ten aanzien van de mutatieverslagen bij de kostenopgave: aansluiting bestaat met de overeenkomstige bijlage van het vorige dienstjaar; de toe-/afname op grond van genomen besluiten en aantallen vorderingen overeenstemt met de gemeentelijke administratie terzake; de toe-/afname van vorderingenbedragen aansluit bij de onderliggende verantwoordingen in de kwartaaldeclaraties; de saldi per ultimo voor zowel bedragen als aantallen juist zijn vastgesteld. Vaststellen dat de juiste bedragen/aantallen zijn opgenomen voor: Toegekende uitkering 2004; Gebudgetteerde kostensoorten die niet vergoed zijn; Uitkeringsoverschot/uitkeringstekort; Hardheidsclausule; Berekende aanvullende uitkering; De voor rijksvergoeding in aanmerking komende t.l.v. de gemeente gebleven kosten; Het aantal inwoners per

7 3. Accountantsverklaring IOAW, IOAZ en Bbz 2004 In de accountantsverklaring wordt door de bij de gemeente fungerende accountant (dit is de accountant die is belast met de in artikel 213 van de Gemeentewet voorgeschreven controle) een oordeel gegeven over de getrouwheid van de verantwoording en de rechtmatigheid van de wetsuitvoering. De verklaring heeft betrekking op onderdeel 1, de bijlage van het verslag over de uitvoering en de kostenopgave. Onderdeel 2 valt niet onder de reikwijdte van de accountantsverklaring.

Bijlage als bedoeld in artikel 2, derde lid, van de Regeling WWB CONTROLE- EN RAPPORTAGEPROTOCOL 2004 WWB

Bijlage als bedoeld in artikel 2, derde lid, van de Regeling WWB CONTROLE- EN RAPPORTAGEPROTOCOL 2004 WWB Bijlage als bedoeld in artikel 2, derde lid, van de Regeling WWB De krachtens artikel 77, derde lid, van de WWB te stellen regels inzake de accountantsverklaring bij het verslag over de uitvoering en het

Nadere informatie

Controle- en rapportageprotocol WWB 2005

Controle- en rapportageprotocol WWB 2005 Bijlage 3 als bedoeld in artikel 2, derde lid, van de Regeling WWB De krachtens artikel 77, derde lid, van de WWB te stellen regels inzake de accountantsverklaring bij het verslag over de uitvoering en

Nadere informatie

Bijlage 3, behorend bij de Regeling uitvoering sociale werkvoorziening en begeleid werken (artikel 9, eerste lid).

Bijlage 3, behorend bij de Regeling uitvoering sociale werkvoorziening en begeleid werken (artikel 9, eerste lid). Bijlage 3, behorend bij de Regeling uitvoering sociale werkvoorziening en begeleid werken (artikel 9, eerste lid). De krachtens artikel 13, vierde lid, van de Wsw te stellen regels inzake de accountantsverklaring

Nadere informatie

Het controle- en rapportageprotocol heeft de volgende indeling:

Het controle- en rapportageprotocol heeft de volgende indeling: Bijlage, als bedoeld in artikel 1a van de Regeling verantwoording kosten Wvg-woonvoorzieningen. CONTROLE- EN RAPPORTAGEPROTOCOL 2002 Besluit rijksvergoeding Wvg-woonvoorzieningen voor de bij de gemeente

Nadere informatie

Bijlage 8, bedoeld in artikel 9, derde lid, van de Regeling financiering en administratieve uitvoeringsvoorschriften WWIK

Bijlage 8, bedoeld in artikel 9, derde lid, van de Regeling financiering en administratieve uitvoeringsvoorschriften WWIK Bijlage 8, bedoeld in artikel 9, derde lid, van de Regeling financiering en Voorlopige kostenopgave Stichting Kunstenaars & Co Documentnr. 20011 Gemeentenr. 20000 Rekeningnr. BNG 285098365 type formulier

Nadere informatie

Verslag over de uitvoering. Gemeente Brunssum. IOAW, IOAZ en Bbz-2004

Verslag over de uitvoering. Gemeente Brunssum. IOAW, IOAZ en Bbz-2004 Verslag over de uitvoering IOAW, IOAZ en Bbz-2004 2005 Inleiding. Vanaf 2004 is de opzet van het verslag over de uitvoering IOAW (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze

Nadere informatie

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014 Behoort bij raadsbesluit d.d. 29 januari 2015 tot vaststelling van het 'Controleprotocol 2014'. Controleprotocol Jaarrekening 2014 Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 3 2. Inleiding... 3 2.1 Doelstelling...

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 35252 Op voorstel van B&W d.d.: dinsdag 9 oktober 202 Datum vergadering: dinsdag december 202 Portefeuillehouder: Ragetlie, J. Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid. Gemeente IJsselstein

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid. Gemeente IJsselstein Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid Gemeente IJsselstein INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. ALGEMENE UITGANGSPUNTEN CONTROLE... 4 3. GOEDKEURINGS- EN RAPPORTERINGSTOLERANTIES...

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Velsen

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Velsen Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Velsen Inleiding Jaarlijks dienen de accountants van gemeenten op grond van artikel 213 van de Gemeentewet behalve een

Nadere informatie

P Onderwerp Verslag over de uitvoering (VODU) WWB, IOAWIZ, Bbz 2004

P Onderwerp Verslag over de uitvoering (VODU) WWB, IOAWIZ, Bbz 2004 gemeente Haarlemmermeer P Onderwerp Verslag over de uitvoering (VODU) WWB, IOAWIZ, Bbz 2004 Portefeuillehouder H. Tuning Steiler IWarcel van der Vaart Collegevergadering 19 Juli 2005 Raadsvergadering 22

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Mill en Sint Hubert

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Mill en Sint Hubert Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014-2017 van de gemeente Mill en Sint Hubert 1. Inleiding Bij besluit van 12 juni 2014 heeft de gemeenteraad Deloitte accountants opdracht

Nadere informatie

Controleprotocol Gemeente Loon op Zand

Controleprotocol Gemeente Loon op Zand Controleprotocol 2016 Gemeente Loon op Zand Financien & Belastingen Oktober 2016 1. Inleiding De gemeente Loon op Zand geeft ieder jaar opdracht om de accountantscontrole als bedoeld in artikel 213 GW

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2013 van de gemeente Hengelo

CONTROLEPROTOCOL voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2013 van de gemeente Hengelo CONTROLEPROTOCOL voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2013 van de gemeente Hengelo 0 Inleiding De Gemeentewet(GW), art. 213, schrijft voor dat de gemeenteraad één of meer accountants aanwijst

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER.

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2000 383 Wet van 27 september 2000, houdende nieuwe regels voor de financiering van de Algemene bijstandswet, de Wet inkomensvoorziening oudere en

Nadere informatie

Bijlage 4, bedoeld in artikel 7b, derde lid, Regeling financiering en verantwoording IOAW, IOAZ en Bbz 2004

Bijlage 4, bedoeld in artikel 7b, derde lid, Regeling financiering en verantwoording IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Bijlage 4, bedoeld in artikel 7b, derde lid, Regeling financiering en verantwoording IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Datum ontvangst (niet invullen) Voorlopig verslag

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014 van de gemeente Bellingwedde

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014 van de gemeente Bellingwedde Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2014 van de gemeente Bellingwedde Wedde, 27 november 2014 1. Inleiding 1.1 Algemeen De gemeenteraad heeft aan Deloitte Accountants B.V.

Nadere informatie

CONTROLE- EN RAPPORTAGEPROTOCOL 2003 Abw, IOAW, IOAZ/WFA en WIK

CONTROLE- EN RAPPORTAGEPROTOCOL 2003 Abw, IOAW, IOAZ/WFA en WIK Bijlage bedoeld in artikel 7, eerste lid, van de Regeling financiering en verantwoording Abw, IOAW, IOAZ en artikel 7, eerste lid, van de Regeling administratieve uitvoeringsvoorschriften Wik. De krachtens

Nadere informatie

Controleprotocol 2018 en 2019 voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Delfzijl

Controleprotocol 2018 en 2019 voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Delfzijl Controleprotocol 2018 en 2019 voor de accountantscontrole op de jaarrekening van de gemeente Delfzijl Nick Doorn (concerncontroller) 20 juni 201914 juni 2019 1. Inleiding In 2016 heeft de aanbesteding

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1999 2000 27 081 Nieuwe regels voor de financiering van de Algemene bijstandswet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OBJECT VAN CONTROLE: JAARREKENING 2014 EN 2015

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OBJECT VAN CONTROLE: JAARREKENING 2014 EN 2015 CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OBJECT VAN CONTROLE: JAARREKENING 2014 EN 2015 Voor de gemeenten Tubbergen, Dinkelland en het Openbaar lichaam Noaberkracht Dinkelland Tubbergen September 2014

Nadere informatie

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. ALGEMENE UITGANGSPUNTEN CONTROLE... 4 3. GOEDKEURINGS- EN RAPPORTERINGSTOLERANTIES... 5 4. RECHTMATIGHEID...

Nadere informatie

Controle- en rapportageprotocol Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI- Bedrijfsverzamelgebouw 2002

Controle- en rapportageprotocol Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI- Bedrijfsverzamelgebouw 2002 Controle- en rapportageprotocol Tijdelijke stimuleringsregeling SUWI- Bedrijfsverzamelgebouw 2002 1 ALGEMEEN 1.1 Doel en reikwijdte van het controle- en rapportageprotocol Dit controle- en rapportageprotocol

Nadere informatie

Regeling financiering en administratieve uitvoeringsvoorschriften WWIK

Regeling financiering en administratieve uitvoeringsvoorschriften WWIK SZW Regeling financiering en WWIK Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 17 december 2004, Directie Werk en ijstand, nr. W&/URP/04/84801, houdende vaststelling van de

Nadere informatie

Wijziging Regeling administratieve uitvoeringsvoorschriften Abw, Ioaw en Ioaz 1996

Wijziging Regeling administratieve uitvoeringsvoorschriften Abw, Ioaw en Ioaz 1996 Wijziging Regeling administratieve uitvoeringsvoorschriften Abw, Ioaw en Ioaz 1996 SZW 17 december 1998/Nr. BZ/UB/98/25496 Directie Bijstandszaken De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid; Gelet

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL 2017

CONTROLEPROTOCOL 2017 CONTROLEPROTOCOL 2017 Inleiding Ter voorbereiding en ondersteuning van de uitvoering van de accountantscontrole moet de gemeenteraad een aantal zaken regelen, wat in dit controleprotocol plaatsvindt. Dit

Nadere informatie

Bijlage 4, bedoeld in artikel 7b, derde lid, Regeling financiering en verantwoording IOAW, IOAZ en Bbz 2004

Bijlage 4, bedoeld in artikel 7b, derde lid, Regeling financiering en verantwoording IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Bijlage 4, bedoeld in artikel 7b, derde lid, Regeling financiering en verantwoording IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Datum ontvangst (niet invullen) Voorlopig verslag

Nadere informatie

Object van controle is de jaarrekening 2013. Tevens geeft de accountant aan of het jaarverslag met de jaarrekening verenigbaar is.

Object van controle is de jaarrekening 2013. Tevens geeft de accountant aan of het jaarverslag met de jaarrekening verenigbaar is. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2013 VAN DE GEMEENTE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL 1. Inleiding Bij besluit van 06 november 2003 heeft de gemeenteraad Deloitte Accountants aangewezen

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL JAARREKENING 2015 GEMEENTE WOENSDRECHT

CONTROLEPROTOCOL JAARREKENING 2015 GEMEENTE WOENSDRECHT CONTROLEPROTOCOL JAARREKENING 2015 GEMEENTE WOENSDRECHT 1. Inleiding De gemeenteraad heeft aan Deloitte Accountants BV opdracht verstrekt om over het controlejaar 2015 de accountantscontrole als bedoeld

Nadere informatie

Leiden, 7 juli 2006.

Leiden, 7 juli 2006. 2006. Nr. : 06.0093. Dnst. : SOZA Verantwoording over de rechtmatigheid van de uitvoering en kostenopgave 2005 van de WWB, IOAW, IOAZ en Bbz 2004. Leiden, 7 juli 2006. Het College moet jaarlijks, uiterlijk

Nadere informatie

: Controleprotocol voor de accountantscontrole inclusief normenkader

: Controleprotocol voor de accountantscontrole inclusief normenkader Agendapunt 5 algemeen bestuur Onderwerp : Controleprotocol voor de accountantscontrole inclusief normenkader Datum : 14 februari 2018 Opsteller Behandeling DSO : Jan de Jonge : n.v.t. Bijlage(n) : Samenvatting

Nadere informatie

Controleprotocol Werkorganisatie Duivenvoorde

Controleprotocol Werkorganisatie Duivenvoorde Controleprotocol Werkorganisatie Duivenvoorde Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Doelstelling... 3 3. Wettelijk kader... 3 4. Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid en rechtmatigheid)... 3 4.1

Nadere informatie

2 Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid én rechtmatigheid)

2 Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid én rechtmatigheid) Controleprotocol voor de accountantscontrole 2013 van de gemeente Sliedrecht 1. Inleiding Voor het jaar 2013 heeft de gemeenteraad aan Deloitte Accountants B.V. opdracht verstrekt om de accountantscontrole

Nadere informatie

BIJLAGE 1. Model l Controleprotocol algemene subsidieverordening Gemeente Dordrecht

BIJLAGE 1. Model l Controleprotocol algemene subsidieverordening Gemeente Dordrecht BIJLAGE 1 Model l Controleprotocol algemene subsidieverordening Gemeente Dordrecht Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Wettelijk kader 4 1.1.1 Obj eet van controle 4 1.1.2 Relevante geldstroom. 5 1.1.3 Betrokken

Nadere informatie

Wijziging Stimuleringsregeling vacaturevervulling door. i.v.m. vaststelling nieuwe bijlagen 6 en 7

Wijziging Stimuleringsregeling vacaturevervulling door. i.v.m. vaststelling nieuwe bijlagen 6 en 7 SZW Wijziging Stimuleringsregeling vacaturevervulling door werklozen en met werkloosheid bedreigde werknemers i.v.m. vaststelling nieuwe bijlagen 6 en 7 3 mei 2002/nr. AAM/BR/2002/27950a Directie Algemeen

Nadere informatie

Protocol op de accountantscontrole BghU 2018

Protocol op de accountantscontrole BghU 2018 Protocol op de accountantscontrole BghU 2018 Het Bestuur van de gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking gemeente en hoogheemraadschap Utrecht (BghU). gelet: op artikel 109 van de Waterschapswet

Nadere informatie

Gelet op artikel 1.9, aanhef en onderdeel d, van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector;

Gelet op artikel 1.9, aanhef en onderdeel d, van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector; (Tekst geldend op: 01-01-2015) Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 10 december 2014, nr. 2014-0000657970, houdende vaststelling van een controleprotocol voor de naleving

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 16-08-2005 Onderwerp: Vaststellen protocol voor de accountantscontrole 2005. Conceptbesluit: De raad in zijn vergadering van 20 september

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Purmerend

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Purmerend Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2015 van de gemeente Purmerend Inhoud 1. Inleiding... 1 1.1 Doelstelling... 1 1.2 Wettelijk kader... 1 1.3 Procedure... 2 2 Algemene uitgangspunten

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTS- CONTROLE OP DE JAARREKENINGEN 2011 TOT EN MET 2014 VAN DE GEMEENTE BOXTEL

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTS- CONTROLE OP DE JAARREKENINGEN 2011 TOT EN MET 2014 VAN DE GEMEENTE BOXTEL Pagina 1 van 5 CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTS- CONTROLE OP DE JAARREKENINGEN 2011 TOT EN MET 2014 VAN DE GEMEENTE BOXTEL Artikel 1 Te hanteren goedkeuringstolerantie De in het hierna opgenomen schema

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Doel protocol. 3 Rechtmatigheid

1 Inleiding. 2 Doel protocol. 3 Rechtmatigheid 1 Inleiding Vanaf de jaarrekening 2004 is de accountantsverklaring uitgebreid met een oordeel over de rechtmatigheid. De accountant kijkt niet alleen naar het getrouwe beeld, maar ook of baten, lasten

Nadere informatie

Controleprotocol. Accountantscontrole Jaarrekening Gemeente Berkelland Bijlage 1. Versie juni 2014 Controleprotocol pagina 1 van 9

Controleprotocol. Accountantscontrole Jaarrekening Gemeente Berkelland Bijlage 1. Versie juni 2014 Controleprotocol pagina 1 van 9 Controleprotocol Accountantscontrole Jaarrekening 2014 Controleprotocol pagina 1 van 9 Algemeen Doelstelling In dit controleprotocol staat waaraan de accountant zich moet houden bij de accountantscontrole.

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL 2015

CONTROLEPROTOCOL 2015 CONTROLEPROTOCOL 2015 11. Inleiding Bij besluit van 2 maart 2015 heeft de gemeenteraad de overeenkomst met Ernst & Young Accountants LLP inzake de uitvoering van de accountantscontrole als bedoeld in art

Nadere informatie

Hellendoom. Aan de raad. III II III IIII IIII III III II (code voor postverwerking)

Hellendoom. Aan de raad. III II III IIII IIII III III II (code voor postverwerking) Punt 11. : Controleprotocol jaarrekeningen G 6 m 6 6 R T 6 2011 tot en met 2014 _- sa. Hellendoom Aan de raad Samenvatting: De accountant geeft bij de jaarrekening een controleverklaring af waarin zowel

Nadere informatie

Controleprotocol 2011 Gemeenten Helmond en Deurne

Controleprotocol 2011 Gemeenten Helmond en Deurne Controleprotocol 2011 Gemeenten Helmond en Deurne Deel Inkomen gebundelde uitkering G2 - Gebundelde uitkering (WWB, WIJ, IOAW, IOAZ, Bbz 2004 (Levensonderhoud beginnende zelfstandigen), WWIK) Deel Inkomen

Nadere informatie

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van [[Datum openlaten]], nr. [[nr. invullen]], ;

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van [[Datum openlaten]], nr. [[nr. invullen]], ; Ontwerpbesluit van [[ ]] tot wijziging van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 in verband met vernieuwing van de financieringssystematiek, het afsluiten van de instroom bij centrumgemeenten

Nadere informatie

CONTROLE- EN RAPPORTAGEPROTOCOL 2003 Abw, IOAW, IOAZ/WFA en WIK

CONTROLE- EN RAPPORTAGEPROTOCOL 2003 Abw, IOAW, IOAZ/WFA en WIK CONTROLE- EN RAPPORTAGEPROTOCOL 2003 Abw, IOAW, IOAZ/WFA en WIK Bijlage bedoeld in artikel 7, eerste lid, van de Regeling financiering en verantwoording Abw, IOAW, IOAZ en artikel 7, eerste lid, van de

Nadere informatie

voorstel aan de gemeenteraad

voorstel aan de gemeenteraad voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente sector - afdeling cs steller Esther Schilt onderwerp Normenkader rechtmatigheidscontrole telefoon 8537 voorstelnummer 132 8 november 2005 iz-nummer

Nadere informatie

Wijziging van de Regeling administratieve uitvoeringsvoorschriften Abw, Ioaw en Ioaz 1996

Wijziging van de Regeling administratieve uitvoeringsvoorschriften Abw, Ioaw en Ioaz 1996 Wijziging van de Regeling administratieve uitvoeringsvoorschriften 1996 SZW 23 juli 1998/nr. TZ/TG/98/14649b Directie Toezicht De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Gelet op artikel 134, vijfde

Nadere informatie

Controleprotocol provincie Utrecht

Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol voor de accountantscontrole bij door de provincie Utrecht gesubsidieerde instellingen Januari 2010 Controleprotocol provincie Utrecht 1 van 7 Controleprotocol

Nadere informatie

1.2 Wettelijk kader CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2017 VAN DE GEMEENTE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. 1.

1.2 Wettelijk kader CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2017 VAN DE GEMEENTE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. 1. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2017 VAN DE GEMEENTE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL 1. Inleiding Bij besluit van 17 september 2015 heeft de gemeenteraad Mazars Paardekooper Hoffman

Nadere informatie

Ons kenmerk N800/ Aantal bijlagen

Ons kenmerk N800/ Aantal bijlagen Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.30-17.00 uur Leden van de gemeenteraad Nijmegen Mariënburg 30 6511 PS Nijmegen Telefoon (024) 329 92 22 Telefax (024) 329 25 11 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres

Nadere informatie

Oplegvel Raadsvoorstel tot het instemmen met de Bestuursverklaring van het college van burgemeester en wethouders inzake de

Oplegvel Raadsvoorstel tot het instemmen met de Bestuursverklaring van het college van burgemeester en wethouders inzake de Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer 05.RI429.00I Inboeknummer osbstosxgg Beslisdatum B&W ss oktober 2005 Dossiernummer Oplegvel Raadsvoorstel tot het instemmen met de Bestuursverklaring van het college

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL. Voor de accountantscontrole op de jaarrekeningen

CONTROLEPROTOCOL. Voor de accountantscontrole op de jaarrekeningen CONTROLEPROTOCOL Voor de accountantscontrole op de jaarrekeningen 2014 2017 Juni 2014 Gemeente Dalfsen 2 Inhoudsopgave Object van controle...4 Doelstelling...4 Te hanteren goedkeurings- en rapporteringtoleranties...4

Nadere informatie

Artikel II Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel II Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Herplaatsing SZW Regeling tot wijziging van de Regeling administratieve uitvoeringsvoorschriften a.b.w., i.o.a.w. en i.o.a.z. Onderstaande regeling is geplaatst in Stcrt. 1997, 248. In die Stcrt. ontbrak

Nadere informatie

Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000

Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000 Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000 1 Algemeen Op grond van de Kaderverordening Subsidieverstrekking van de gemeente Alkmaar kunnen subsidies worden verstrekt.

Nadere informatie

d. Het controleprotocol is geen werkprogramma, maarde geeft een aantal minimale eisen ten aanzien van de verplicht uit te voeren controlepunten.

d. Het controleprotocol is geen werkprogramma, maarde geeft een aantal minimale eisen ten aanzien van de verplicht uit te voeren controlepunten. CONTROLEPROTOCOL AANGAANDE HET GEVEN VAN AANWIJZINGEN OVER DE REIKWIJDTE EN INTENSITEIT VAN DE ACCOUNTANTSCONTROLE IN HET KADER VAN INVESTERINGPROGRAMMA S AGENDA VAN TWENTE EN INNOVATIE PROGRAMMA TWENTE

Nadere informatie

Controleprotocol jaarrekening 2016

Controleprotocol jaarrekening 2016 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Wettelijk kader 3 1.2 Doel 4 2. Accountantscontrole 5 2.1 Controle getrouwheid en rechtmatigheid in het algemeen 5 2.2 Controle rechtmatigheid in het bijzonder 5 2.3 Controletoleranties

Nadere informatie

Handreiking behorende bij Verslag over de Uitvoering WWB 2004 Als bedoeld in artikel 2, tweede lid, van de Regeling WWB.

Handreiking behorende bij Verslag over de Uitvoering WWB 2004 Als bedoeld in artikel 2, tweede lid, van de Regeling WWB. Handreiking behorende bij Verslag over de Uitvoering WWB 2004 Als bedoeld in artikel 2, tweede lid, van de Regeling WWB. Algemeen De Wet werk en bijstand (WWB) leidt, ten opzichte van de ingetrokken Abw,

Nadere informatie

Controleprotocol gemeente Coevorden

Controleprotocol gemeente Coevorden Controleprotocol gemeente Coevorden Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Vaststelling Controleprotocol 3 3 Wettelijk kader 3 4 Goedkeurings- en rapporteringstolerantie 3 4.1 Goedkeuringstolerantie 4 4.2 Rapporteringstolerantie

Nadere informatie

Controleprotocol jaarrekening gemeente Heerenveen

Controleprotocol jaarrekening gemeente Heerenveen gemeente Heerenveen Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Wettelijk kader... 3 1.2 Doel... 4 2 Accountantscontrole... 5 2.1 Controle getrouwheid en rechtmatigheid in het algemeen... 5 2.2 Controle rechtmatigheid

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL. voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2010 van de gemeente Leeuwarderadeel

CONTROLEPROTOCOL. voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2010 van de gemeente Leeuwarderadeel CONTROLEPROTOCOL voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2010 van de gemeente Leeuwarderadeel Middelen Februari 2011 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Doelstelling...3 1.2 Wettelijk kader...3 2.

Nadere informatie

WIJZE VAN VERANTWOORDING Regiocontract Achterhoek 2012-2015 Versie april 2012 Voortgangsrapportage De subsidievrager dient jaarlijks uiterlijk 1 maart een voortgangsrapportage over het project in bij de

Nadere informatie

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2009 van Waterschap Rivierenland

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2009 van Waterschap Rivierenland CVDR Officiële uitgave van Waterschap Rivierenland. Nr. CVDR272110_2 9 februari 2016 Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2009 van Waterschap Rivierenland Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Controleprotocol 2009 Waterschap Peel en Maasvallei

Controleprotocol 2009 Waterschap Peel en Maasvallei Controleprotocol 2009 Waterschap Peel en Maasvallei voor de accountantscontrole op de jaarrekening Opgesteld door: Lando Welters, adviseur planning en control, Waterschap Peel en Maasvallei Versie: Algemeen

Nadere informatie

Rapport Interne Controle 2005 IOAW / IOAZ / Bbz Gemeente Winsum Rapporteur: Rennie Bronkema 15 maart 2006

Rapport Interne Controle 2005 IOAW / IOAZ / Bbz Gemeente Winsum Rapporteur: Rennie Bronkema 15 maart 2006 Rapport Interne Controle 2005 IOAW / IOAZ / Bbz Gemeente Winsum Rapporteur: Rennie Bronkema 15 maart 2006 2/10 Inhoud 1. Inleiding 3 Opzet van het onderzoek 3 Intern Controleplan 3 Opbouw van het rapport

Nadere informatie

Kadernota accountantscontrole jaarrekening Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond 2015 e.v.

Kadernota accountantscontrole jaarrekening Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond 2015 e.v. AB Jeugdhulp Rijnmond 23 april 2015 bijlage 1 bij agp 11 Kadernota accountantscontrole jaarrekening Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond 2015 e.v. 1 1. Inleiding ln het Besluit Accountantscontrole

Nadere informatie

Verslag over de uitvoering (Vodu)

Verslag over de uitvoering (Vodu) Verslag over de uitvoering (Vodu) WWB 2005 GEMEENTE GOUDA Als bedoeld in artikel 77 lid 1 WWB; en Conform het Model Verslag over de uitvoering, als bedoeld in artikel 2 lid 2 van de Regeling WWB INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Artikel 1. Definities

Artikel 1. Definities Pagina 1 van 5 Artikel 1. Definities Onder a van dit artikel wordt aangegeven wat daarin wordt verstaan onder het begrip accountant. Een bevoegd account voor de controle van de gemeentelijke jaarrekening

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL 2010 2013 VOOR DE ACCOUNTANTS- CONTROLE OP DE JAARREKENING VAN DE GEMEENTE NIEUWKOOP

CONTROLEPROTOCOL 2010 2013 VOOR DE ACCOUNTANTS- CONTROLE OP DE JAARREKENING VAN DE GEMEENTE NIEUWKOOP CONTROLEPROTOCOL 2010 2013 VOOR DE ACCOUNTANTS- CONTROLE OP DE JAARREKENING VAN DE GEMEENTE NIEUWKOOP 1. Inleiding Bij besluit van 23 september 2010 heeft de gemeenteraad Ernst & Young aangewezen als gemeentelijke

Nadere informatie

Het college van B&W stelt de raad voor het protocol accountantscontrole vast te stellen.

Het college van B&W stelt de raad voor het protocol accountantscontrole vast te stellen. RAADSVOORSTEL Doel: besluitvormend voorstelnummer 2009/127 registratienummer 144086 behandelend ambtenaar Koos van Asten vergadering 17 december 2009 portefeuillehouder L. van der Zon doorkiesnummer 0252-783

Nadere informatie

Controleprotocol subsidie Vervoersautoriteit MRDH - Openbaar Vervoer, concessie Bus -

Controleprotocol subsidie Vervoersautoriteit MRDH - Openbaar Vervoer, concessie Bus - Controleprotocol subsidie Vervoersautoriteit MRDH - Openbaar Vervoer, concessie Bus - 1. Inleiding 1.1 Dit protocol heeft betrekking op de controle van de door de subsidieontvanger af te leggen verantwoording

Nadere informatie

Provinciale Normenkader Rechtmatigheid 2015(aangepast)

Provinciale Normenkader Rechtmatigheid 2015(aangepast) Provinciale Normenkader Rechtmatigheid 2015(aangepast) Inleiding Met ingang van 2004 moeten alle provinciale jaarrekeningen worden voorzien van een accountantsverklaring met betrekking tot de financiële

Nadere informatie

Copro Controleprotocol m.b.t. het onderdeel CO 2 van de VOBN benchmark

Copro Controleprotocol m.b.t. het onderdeel CO 2 van de VOBN benchmark Controleprotocol m.b.t. het onderdeel CO 2 van de VOBN benchmark 1. Doel en opzet van het controleprotocol 1.1. Het doel van het controleprotocol is het verstrekken van duidelijkheid over de door de VOBN

Nadere informatie

gemeente Eindhoven De uitvoering van de Wet werk en bijstand (WWB) 2004 door de dienst Werk, Zorg en

gemeente Eindhoven De uitvoering van de Wet werk en bijstand (WWB) 2004 door de dienst Werk, Zorg en gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer 05.RI292.OOI Inboeknummer osbstoxs3x BeSIISdatum BgrW 6 juni 2005 Dossiernummer 523.653 Oplegvel Raadsvoorstel tot het instemmen met de Bestuursverklaring

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2004 VAN DE GEMEENTE SLIEDRECHT.

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2004 VAN DE GEMEENTE SLIEDRECHT. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2004 VAN DE GEMEENTE SLIEDRECHT. 1. Inleiding Bij besluit van 31 januari 2005 heeft de gemeenteraad van Sliedrecht aan Deloitte B.V. opdracht

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL SUWI. Inhoudsopgave. 1 Inleiding. 2 Definities

CONTROLEPROTOCOL SUWI. Inhoudsopgave. 1 Inleiding. 2 Definities CONTROLEPROTOCOL SUWI Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Definities 3 Onderwerp en reikwijdte van het accountantsonderzoek en -verklaring 3.1 Kaders gesteld in SUWI 3.2 Uitgangspunten voor het controleprotocol

Nadere informatie

Controleprotocol subsidies gemeente Amersfoort

Controleprotocol subsidies gemeente Amersfoort Controleprotocol subsidies gemeente Amersfoort Controleprotocol voor de accountantscontrole bij door de gemeente Amersfoort gesubsidieerde organisaties November 2014 # 4174019 Algemeen Op grond van de

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING VAN DE GEMEENTE VENRAY 2010 EN VERDER

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING VAN DE GEMEENTE VENRAY 2010 EN VERDER CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING VAN DE GEMEENTE VENRAY 2010 EN VERDER 1 Inleiding Op grond van artikel 213 van de Gemeentewet dient er een accountantscontrole plaats te

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL ACCOUNTANTSCONTROLE GBLT 2016

CONTROLEPROTOCOL ACCOUNTANTSCONTROLE GBLT 2016 CONTROLEPROTOCOL ACCOUNTANTSCONTROLE GBLT 2016 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Algemeen 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Wettelijk kader 3 2 Uitgangspunten voor de controle 4 2.1 Algemene uitgangspunten 4 2.2

Nadere informatie

BEELD VAN DE UITVOERING 2012

BEELD VAN DE UITVOERING 2012 BEELD VAN DE UITVOERING 2012 Bbz 2004 Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 IOAW IOAZ WPB WWB WWIK Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers Wet inkomensvoorziening

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Normenkader en intern controleplan Registratienummer: 514552 Op voorstel van het college d.d.: 18 februari 2014 Datum vergadering: 11 maart 2014 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

2 Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid én rechtmatigheid)

2 Algemene uitgangspunten voor de controle (getrouwheid én rechtmatigheid) Pagina 1 Bijlage 1 Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2007 en 2008 van de gemeente papendrecht 1 Inleiding Op grond van artikel 213 van de Gemeentewet wijst de gemeenteraad

Nadere informatie

Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. rechtmatigheidcontrole

Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. rechtmatigheidcontrole Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. Portefeuillehouder J.J. Nobel steiler Sander Heesen (023-567 6301 ) Collegevergadering 23 mei 2006 Raadsvergadering 13 juli 2006

Nadere informatie

Controleprotocol algemene subsidieverordening gemeente Hoogeveen

Controleprotocol algemene subsidieverordening gemeente Hoogeveen Controleprotocol algemene subsidieverordening gemeente Hoogeveen Inhoud 1. Inleiding 2 1.1 Wettelijk kader 2 1.1.1 Object van controle 2 1.1.2 Relevante geldstroom 2 1.1.3 Betrokken partijen 3 1.1.4 Controle-

Nadere informatie

Controleprotocol accountantscontrole jaarrekening 2011 Waterschap Rivierenland

Controleprotocol accountantscontrole jaarrekening 2011 Waterschap Rivierenland CVDR Officiële uitgave van Waterschap Rivierenland. Nr. CVDR272951_1 9 februari 2016 Controleprotocol accountantscontrole jaarrekening 2011 Waterschap Rivierenland Ter voorbereiding en ondersteuning van

Nadere informatie

Controleprotocol accountantscontrole jaarrekening gemeente Oostzaan, Wormerland, GR OVER-gemeenten

Controleprotocol accountantscontrole jaarrekening gemeente Oostzaan, Wormerland, GR OVER-gemeenten Controleprotocol accountantscontrole jaarrekening gemeente Oostzaan, Wormerland, GR OVER-gemeenten 1. Inleiding Bij besluit van 06 oktober 2014 (Oostzaan), 21 oktober 2014 (Wormerland), 11 november 2014

Nadere informatie

Beeld omtrent de wetsuitvoering Verantwoording omtrent tekortkomingen rechtmatigheid

Beeld omtrent de wetsuitvoering Verantwoording omtrent tekortkomingen rechtmatigheid INHOUD Onderdeel A Beeld omtrent de wetsuitvoering Verantwoording omtrent tekortkomingen rechtmatigheid 1. Verantwoording 1 2. Verplicht onderdeel 2 2.1. Inleiding 2 2.2. Gemeentelijk beleid 4 2.2.1. Beleidsplan

Nadere informatie

Controleprotocol 2014 t/m 2018 Regio Gooi en Vechtstreek

Controleprotocol 2014 t/m 2018 Regio Gooi en Vechtstreek Itegio Gooi en\įechtstreek Controleprotocol 2014 t/m 2018 Regio Gooi en Vechtstreek Bussum, 12 november 2014 Regnr.: 14.0006911 f Gooi enuechhtreek Het algemeen bestuur van de Regio Gooi en Vechtstreek;

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL MEERJARIGE SUBSIDIES AFK KUNSTENPLANPERIODE

CONTROLEPROTOCOL MEERJARIGE SUBSIDIES AFK KUNSTENPLANPERIODE CONTROLEPROTOCOL MEERJARIGE SUBSIDIES AFK KUNSTENPLANPERIODE 2017-2020 Dit controleprotocol is opgesteld ten behoeve van de accountantscontrole van de financiële verantwoording van de subsidie die in het

Nadere informatie

Controleprotocol Subsidies Gemeente Zeist 2009

Controleprotocol Subsidies Gemeente Zeist 2009 Copro 9220 Controleprotocol Subsidies Gemeente Zeist 2009 Dit protocol treedt in werking op: 16 december 2009 Dit protocol is niet van toepassing op subsidies verleend voor het jaar 2009 of eerder Dit

Nadere informatie

Controleprotocol Het Waterschapshuis vanaf boekjaar 2013

Controleprotocol Het Waterschapshuis vanaf boekjaar 2013 Controleprotocol Het Waterschapshuis vanaf boekjaar 2013 Versie 1.1 21 mei 2013 Adrie-Jan de Korte Kenmerk: V0050/H1516 Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Doelstelling 3 1.2 Wettelijk kader 3 2. Algemene uitgangspunten

Nadere informatie

Document:13IT Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van het Waterschap Brabantse Delta

Document:13IT Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van het Waterschap Brabantse Delta Document:13IT021860 Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening van het Waterschap Brabantse Delta vanaf jaarrekening 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 1.1 Algemeen...3 1.2 Doelstelling...3

Nadere informatie

Controleprotocol ten behoeve van de verantwoording van de subsidie

Controleprotocol ten behoeve van de verantwoording van de subsidie Controleprotocol ten behoeve van de verantwoording van de subsidie versie juli 2016 1. Kader Dit document is bedoeld voor instellingen en instanties aan wie één of meerdere subsidies zijn verleend krachtens

Nadere informatie

Regeling informatieverstrekking en controleprotocol

Regeling informatieverstrekking en controleprotocol JU Regeling informatieverstrekking en controleprotocol WIN 2005 Regeling van de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie van 8 december 2005, nr. DDS 5389476, tot het geven van voorschriften voor

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN EISEN (CONTROLEPROTOCOL) VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE VAN DE JAARREKENING VAN DE OMGEVINGSDIENST GRONINGEN

PROGRAMMA VAN EISEN (CONTROLEPROTOCOL) VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE VAN DE JAARREKENING VAN DE OMGEVINGSDIENST GRONINGEN PROGRAMMA VAN EISEN (CONTROLEPROTOCOL) VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE VAN DE JAARREKENING VAN DE OMGEVINGSDIENST GRONINGEN Algemeen Bestuur Veendam 29 oktober 2013 Het Algemeen Bestuur van de Omgevingsdienst

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36280 18 december 2014 Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 10 december 2014, nr.

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Regeling accountantsprotocol subsidies Noord-Brabant Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Gelet op artikel 22, vijfde lid, van de Algemene

Nadere informatie

CONTROLE- EN RAPPORTAGEPROTOCOL WIW 2003

CONTROLE- EN RAPPORTAGEPROTOCOL WIW 2003 Bijlage 4, bedoeld in artikel 11, vierde lid, van de Regeling uitvoering en financiering Wet inschakeling werkzoekenden. De krachtens artikel 20, zesde lid, WIW te stellen regels inzake de accountantsverklaring

Nadere informatie