Begrippenlijst epv. Datum 15 december Onderwerp Begrippenlijst. Auteurs Marcel Verolme Pim Mazeland.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Begrippenlijst epv. Datum 15 december 2006. Onderwerp Begrippenlijst. Auteurs Marcel Verolme Pim Mazeland. E-mail beheer@e-pv.nl"

Transcriptie

1 Begrippenlijst epv Datum 15 december 2006 Onderwerp Begrippenlijst Auteurs Marcel Verolme Versie Projectproduct P01 Opdrachtgever Stuurgroep epv

2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 1 Documentprofiel Documentomschrijving Plaats document Versie geschiedenis Goedkeuring Verspreiding 2 2 Inleiding Achtergrond Doel Opzet Gebruik Alfabetische begrippenlijst Beschrijving van enkele begrippen in hun onderlinge samenhang Beschrijving van begrippen in Unicorn (under construction) Standaarden Gebruik van spreektaal 4 3 Begrippen (alfabetisch) 5 4 Begrippen (in onderlinge samenhang) Uitwisselingsconcept Logische gegevensdragers Koppelvlak 12 5 Unicorn 12 6 Standaarden 13

3 1 Documentprofiel 1.1 Documentomschrijving Dit document beschrijft de begrippen die in brede zin betrekking hebben op het epvprogramma en waarvan kennis nodig is voor begrip en duidelijke communicatie. 1.2 Plaats document De bron van dit document is te vinden in het archief van het Programma epv, project Tijdelijk Beheer. 1.3 Versie geschiedenis Versie Versiedatum Veranderingen Markering wijzigingen Eerste uitgave Wijzigingen n.a.v. Amersfoort-discussie Wijzigingen n.a.v. review 1.4 Goedkeuring Dit document is geldig indien goedgekeurd en ondertekend door: Naam Handtekening Functie Datum Versie Brian Dommisse Coördinerend projectmanager Henk van Brummen Voorzitter Stuurgroep epv 1.5 Verspreiding Dit document wordt toegezonden aan: Naam Functie Datum Versie Leden Stuurgroep epv Leden Werkgroep epv Brian Dommisse Coördinerend Projectmanager Leden Projectteam Pim van der Eijk Deelprojectleider Project A Paul Wiertsema Deelprojectleider Project G Regnera Vis Projectsecretariaat Datum: 15 december 2006 Pagina 2 van 14 Auteurs:

4 2 Inleiding 2.1 Achtergrond Binnen het Programma epv zijn diverse begrippen in gebruik, waarvan het voor betrokkenen belangrijk is te weten wat ze betekenen. Het gaat om begrippen die hun toepassing vinden in relatie tot onder meer (de architectuur van) het koppelvlak, de totstandkoming en het onderhoud daarvan, de toegepaste hulpmiddelen daarbij en diverse kwaliteitsaspecten. Om deze zaken te kunnen begrijpen en erover te kunnen communiceren, is kennis van de bedoelde begrippen onontbeerlijk. 2.2 Doel Dit document heeft tot doel een uniform begrippenkader voor het Programma epv te presenteren. Daarbij gaat het niet noodzakelijkerwijs om het geven van exacte, wetenschappelijke definities, maar wel om het creëren van een zo duidelijk mogelijk beeld bij elk begrip, indien nodig verhelderd met een voorbeeld of afbeelding. Alle projecten binnen het Programma epv zullen zich aan dit begrippenkader conformeren, zodat eenduidigheid ontstaat in de gehanteerde terminologie. 2.3 Opzet Het hier gepresenteerde begrippenkader is geen statisch geheel. Regelmatig zullen vanuit de projecten of vanuit de omgeving begrippen worden toegevoegd waarvan vastleggen in dit document wenselijk is. Daarnaast kan het zo zijn dat bestaande begripsomschrijvingen aanscherping of verbetering behoeven. 2.4 Gebruik Dit document bestaat uit verschillende onderdelen: Alfabetische begrippenlijst De begrippenlijst in dit document is alfabetisch geordend. Wanneer in de omschrijving van een begrip een woord cursief is weergegeven, dan is dat woord zelf ook als begrip in de lijst opgenomen Beschrijving van enkele begrippen in hun onderlinge samenhang Ter verduidelijking zijn na het alfabetische overzicht nog enkele schema s opgenomen, waarin rond een bepaald onderwerp (o.a. het uitwisselingsconcept van epv) de daarbij relevante begrippen met elkaar in verband zijn gebracht Beschrijving van begrippen in Unicorn (under construction) Binnen het beheertool Unicorn (dit product is geheel in de Engelse taal) worden eigen termen gebruikt. In dit onderdeel worden deze termen benoemd en gekoppeld aan eerder beschreven begrippen. Datum: 15 december 2006 Pagina 3 van 14 Auteurs:

5 2.4.4 Standaarden Diverse begrippen zijn (direct of indirect) ontleend aan bestaande begrippenkaders, zoals bijvoorbeeld internationale standaarden. Waar dat aan de orde is, is in de begrippenlijst een verwijzing opgenomen naar die begrippenkaders. De omschrijving van de begrippen (voor zover ze niet zijn ontleend aan standaarden) is specifiek voor de context van epv. Buiten deze context kunnen dezelfde begrippen een andere betekenis hebben. Om een volledig overzicht te verkrijgen is in dit onderdeel een lijst opgenomen van de standaarden waarnaar in de overige paragrafen is verwezen Gebruik van spreektaal Het is van belang te onderkennen dat in de spreektaal anders met de diverse begrippen kan worden omgegaan. Soms heeft een begrip daardoor in gesproken woord een andere, soms zelfs feitelijk onjuiste, betekenis. Het uitbannen van onjuist gebruik van terminologie in de spreektaal lijkt geen realistisch streven. Daarom zijn in dit document opmerkingen toegevoegd over dergelijk afwijkend begripsgebruik. Waarschijnlijk is de benaming bericht waar bedrijfsdocument wordt bedoeld het meest voorkomend geval van dit verschijnsel. Datum: 15 december 2006 Pagina 4 van 14 Auteurs:

6 3 Begrippen (alfabetisch) Actorenschema Adapter Applicatie Authenticiteit Bedrijfsdocument Bedrijfsinformatie Bedrijfsproces Bedrijfstransactie Een weergave van de communicatie binnen (een deel van) de strafrechtsketen, als nadere uitwerking van de landkaart processchema, gericht op het identificeren van de actoren (ketenpartners) en hun onderlinge communicatieacties. De aansluiting van de interne bedrijfsprocessen, gegevens, applicaties en infrastructuur van een ketenpartner op het koppelvlak. Een verzameling van samenhangende programmatuur gericht op de geautomatiseerde ondersteuning van één of meer bedrijfsprocessen. De mate waarin de informatie in een ontvangen bericht afwijkt van de originele inhoud. Er is sprake van een authentiek bericht wanneer de inhoud ervan in het hele traject van verzenden en ontvangen ongewijzigd is gebleven. Een set van samenhangende, op basis van een XML Schema gestructureerde set van gegevenselementen en gegevensgroepen (zoals de gegevenselementen en groepen uit een procesverbaal) die via een bericht wordt uitgewisseld tussen de applicaties van twee of meer ketenpartners ter ondersteuning van hun bedrijfsprocessen. Vertaling van business document uit BPSS. In de spreektaal wordt meestal gesproken van een bericht terwijl feitelijk een bedrijfsdocument (al dan niet met bijlagen) wordt bedoeld. Informatie die nodig is voor de uitvoering of sturing van een bedrijfsproces. Dit kan informatie zijn over de voortgang van het betreffende of van een gerelateerd bedrijfsproces, maar ook over bijvoorbeeld een verdachte of een strafzaak. Via interactieprocessen tussen ketenpartners kan bedrijfsinformatie worden uitgewisseld. Een werkproces binnen de organisatie van een ketenpartner gericht op de uitvoering van aan die organisatie toegewezen taken (zoals opsporing, vervolging, e.d.). Een atomaire (= niet deelbare) communicatie-actie tussen de applicaties van twee (en niet meer dan twee) ketenpartners bij de uitwisseling van bedrijfsdocumenten, in beginsel bestaand uit één verzoek en één optionele respons. Eén of meer samenhangende Datum: 15 december 2006 Pagina 5 van 14 Auteurs:

7 bedrijfstransacties vormen tezamen een interactieproces. Vertaling van business transaction uit BPSS. Strikt genomen maakt BPSS onderscheid tussen business transaction en een business transaction activity. Het eerste is een generiek type bedrijfstransactie, het tweede een specifieke, concrete instantie daarvan. Bericht De container waarmee een bedrijfsdocument van een ketenpartner naar een ketenpartner wordt gezonden op basis van de gedefinieerde communicatieprotocollen. Een bericht kan naast de berichtheader en een bedrijfsdocument eventueel bijlagen bevatten. In de spreektaal wordt de term bericht vaak gebruikt om een (envelop met een) berichtheader en een bedrijfsdocument aan te duiden. Berichtheader Bijlage BPSS Communicatiefunctie Communicatieprotocol Datacommunicatie- Een set van samenhangende, op basis van een Schema gestructureerde set van gegevens voor de uitwisseling van protocolinformatie tussen de communicatiefuncties van twee ketenpartners. Een gegevensbestand (in beginsel, maar niet noodzakelijkerwijs met een ongestructureerd karakter) dat samen met een bedrijfsdocument via een bericht kan worden verzonden (bijvoorbeeld een image (afbeelding) van een origineel procesverbaal). Business Process Specification Schema. Een methode om de interactie tussen bedrijfsprocessen eenduidig te beschrijven met behulp van XML en UML, in termen van onder meer communicatieactiviteiten, uit te wisselen bedrijfsdocumenten en prestatie-eisen in relatie tot de communicatie. Afkomstig uit ebxml. Een generieke functie (niet gebonden aan een applicatie) die de verzending en ontvangst van berichten regelt voor de applicatie(s) van een ketenpartner. Een beschrijving in overwegend functionele termen van de wijze van afhandeling van berichten (die bedrijfsdocumenten en eventueel bijlagen kunnen bevatten) door de communicatiefuncties van de ketenpartners ter ondersteuning van de uit te voeren bedrijfstransacties. Het gaat hierbij vooral om generieke, facilitaire functionaliteit zoals formaatconversie, encryptie, automatische ontvangstbevestiging, automatische herverzending bij storingen, e.d. Een netwerkvoorziening, bestaande uit hardware en software, die Datum: 15 december 2006 Pagina 6 van 14 Auteurs:

8 voorziening ebxml epv datacommunicatie mogelijk maakt binnen de organisatie van een ketenpartner en met andere ketenpartners. electronic business extensible Mark-up Language. Een raamwerk van standaarden en methoden voor het realiseren van elektronisch zaken doen op basis van kennis en ervaring uit de wereld van Electronic Data Interchange (EDI) en XML Web Services. Een informele benaming die gebruikt wordt voor: het totale concept van elektronische berichtenuitwisseling in de strafrechtsketen; een bedrijfsdocument; een bericht. De term epv heeft geen formele betekenis. Exclusiviteit Gegeven Gegevensdefinitie De mate waarin kennisname van de inhoud van een bericht is beperkt tot een gedefinieerde groep van gerechtigden, ofwel de mate waarin de informatie is afgeschermd voor onbevoegden. Er is sprake van een exclusief bericht wanneer het gedurende het hele traject van verzenden en ontvangen onmogelijk is voor onbevoegden om kennis te nemen van de inhoud ervan. Een formele representatie van feiten, concepten of instructies, geschikt voor menselijke dan wel geautomatiseerde communicatie, interpretatie of verwerking, passend binnen de context van een gegevenselement. Een specificatie van de semantiek en syntax (lengte, waardebereik, e.d.) van een gegevenselement dat kan voorkomen in een bedrijfsdocument of berichtheader. De standaard ISO onderkent een verscheidenheid aan kenmerken van gegevenselementen die hier zijn gebundeld in het begrip gegevensdefinitie. Vooralsnog volstaat deze vereenvoudiging voor epv. Gegevenselement Gegevensgroep Gegevenswoordenboek Een getypeerde eenheid van gegevens waarvan de kenmerken in een gegevensdefinitie zijn vastgelegd. Een getypeerde verzameling van gegevenselementen waarvan de kenmerken in een gegevensdefinitie zijn vastgelegd. Een verzameling van gegevensdefinities. Van het centrale gegevenswoordenboek kan binnen een bepaalde Datum: 15 december 2006 Pagina 7 van 14 Auteurs:

9 context (bijvoorbeeld OM afdoening) een subset worden gemaakt. Infrastructuur Integriteit Interactiediagram Interactieproces Ketenpartner Ketenproces Het geheel van datacommunicatievoorzieningen en communicatiefuncties van de ketenpartners. De mate waarin de berichtuitwisseling zonder fouten is, ofwel de mate waarin de uitgewisselde bedrijfsinformatie juist en volledig is. Integriteit is verbijzonderd in authenticiteit en onweerlegbaarheid. Een grafische weergave van de bedrijfstransacties binnen een interactieproces waarbij meer dan twee ketenpartners betrokken zijn. Een proces dat betrekking heeft op de (elektronische en nietelektronische) uitwisseling van bedrijfsinformatie tussen twee of meer ketenpartners, bestaande uit een partieel geordende reeks van bedrijfstransacties. Vertaling van business collaboration uit BPSS, waarbij impliciet een ordening ( choreography ) van business transactions is verondersteld. Een organisatie met een specifieke rol binnen de strafrechtsketen (Politie, OM, ZM, CJIB, Dienst Vervoer&Ondersteuning, etc.). Het geheel aan bedrijfsprocessen binnen en interactieprocessen tussen 2 of meer ketenpartners binnen een bepaalde context. Voorbeeld: OM-Afdoening is een ketenproces tussen een aantal ketenpartners. Zie ook de afbeelding bij 4.3 Koppelvlak Het geheel van gemeenschappelijke afspraken en ICTvoorzieningen die de uitwisseling van elektronische berichten tussen twee ketenpartners mogelijk maken in het kader van één (1) ketenproces. Deze uitwisseling is zo veel mogelijk onafhankelijk van en pleegt geen inbreuk op de eigen bedrijfsprocessen, gegevens, applicaties en infrastructuur van de betreffende ketenpartners. Zie ook de afbeelding bij 4.3 Koppelvlakobject Landkaart processchema Een identificeerbaar onderdeel van het koppelvlak, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsdocument of een communicatieprotocol. Een overzicht van de communicatie binnen de strafrechtsketen op het niveau van hoofdprocessen (zoals opsporing, vervolging, e.d.) Datum: 15 december 2006 Pagina 8 van 14 Auteurs:

10 weergegeven met behulp van OMP. OMP Onweerlegbaarheid Protocolinformatie Referentiegegeven Standaardisatie Transactiediagram UML Validatie XML Ordenings Methodiek Processen. Een bij de politie en deels ook bij het OM gangbare methode voor het modelleren en beschrijven van bedrijfsprocessen. De mate waarin ontkend kan worden dat een bepaald bericht (en dus de informatie daarbinnen) is verzonden c.q. ontvangen. Er is sprake van een onweerlegbaar bericht wanneer het voor de verzender onmogelijk is te ontkennen het bericht te hebben verzonden, terwijl het voor de ontvanger onmogelijk is te ontkennen het bericht te hebben ontvangen. De informatie binnen een berichtheader die de zendende communicatiefunctie aanbiedt aan de ontvangende communicatiefunctie en die betrekking heeft op de wijze waarop een bericht is c.q. moet worden afgehandeld binnen de regels van het geldende communicatieprotocol. Een voorgedefinieerde waarde (uit een tabel) voor een bepaald gegevenselement. Het proces gericht op het bewerkstelligen van de landelijke toepassing door de ketenpartners van één of meer nieuwe of gewijzigde koppelvlakobjecten. Een grafische weergave van één bedrijfstransactie tussen twee ketenpartners. Unified Modelling Language. Een generieke notatie voor het specificeren en modelleren van een bepaald domein gericht op de ontwikkeling van programmatuur. UML bouwt voort op modelleringsmethoden van Booch en OMT en wordt ontwikkeld onder auspiciën van de Object Management Group (OMG). Het proces gericht op het verkrijgen van goedkeuring van de ketenpartners voor nieuwe of gewijzigde koppelvlakobjecten en de wijze waarop zij tot stand zijn gekomen, ter voorbereiding op de standaardisatie. extensible Mark-up Language. Een formaat voor de gestructureerde vastlegging van gegevens en hun betekenis voor medium-onafhankelijke opslag en uitwisseling. Standaard van het World Wide Web Consortium (W3C), Datum: 15 december 2006 Pagina 9 van 14 Auteurs:

11 XML Schema Een specificatie op basis van XML van de inhoudelijke structuur van een document of gegevensset. Standaard van het World Wide Web Consortium (W3C), 4 Begrippen (in onderlinge samenhang) In dit hoofdstuk zijn diverse maar niet alle begrippen nog eens nader aangeduid in hun onderlinge samenhang. Dit gebeurt aan de hand van schema s en modellen. 4.1 Uitwisselingsconcept Het uitwisselingsconcept van epv laat zich schetsen aan de hand van een lagenmodel: Ketenpartner 1 Ketenpartner 2 interactieproces bedrijfsproces bedrijfsproces gegevens gegevensdefinities gegevens applicatie bedrijfsdocument bedrijfstransactie applicatie infrastructuur communicatiefunctie bericht protocol datacommunicatievoorziening communicatiefunctie infrastructuur In het lagenmodel verleent elke laag een dienst aan de bovenliggende laag. Tussen twee (of meer) partijen (ketenpartners) bestaat op elke laag een set van afspraken over de communicatie op die laag, te weten het interactieproces, de gegevensdefinities, de bedrijfstransactie en het communicatieprotocol. Deze afspraken hebben in essentie te maken met regels voor acties, reacties en interpretaties en zijn in het model weergegeven met horizontale pijlen. Op elke laag is bovendien sprake van uitwisseling van een (logische) gegevensdrager (weergegeven bovenop de horizontale pijlen), om uiteindelijk op het hoogste niveau de uitwisseling van informatie tussen bedrijfsprocessen van ketenpartners mogelijk te maken. Meer in detail laat dit zich als volgt toelichten: Op het laagste niveau zorgt een datacommunicatievoorziening (netwerk) voor de elementaire overdracht van bitstromen. De ketenpartners beschikken over eigen of gemeenschappelijke communicatie- Datum: 15 december 2006 Pagina 10 van 14 Auteurs:

12 functies die de uitwisseling van berichten tussen hun applicaties mogelijk maken volgens een afgesproken communicatieprotocol. Een communicatiefunctie is te beschouwen als een elektronische postkamer, die verzend- en afleverdiensten biedt ongeachte de inhoud van de berichten. De communicatiefuncties en de datacommunicatievoorziening worden tezamen beschouwd als een generieke infrastructuur. De applicaties van de ketenpartners zijn dankzij de diensten van de onderliggende lagen in staat om bedrijfstransacties uit te voeren, waarbinnen bedrijfsdocumenten en hun bijlagen worden uitgewisseld. Dankzij de applicaties vindt feitelijke overdracht plaats van gegevenselementen (gegroepeerd in bedrijfsdocumenten) waarvan de betekenis en karakteristieken in gegevensdefinities zijn vastgelegd. De uitgewisselde gegevenselementen (in combinatie met de in beginsel ongestructureerde bijlagen bij de bedrijfsdocumenten) zijn de dragers van de bedrijfsinformatie die uiteindelijk op het niveau van de bedrijfsprocessen via afgesproken interactieprocessen wordt uitgewisseld. Het is van belang het lagenmodel en de bijbehorende toelichting als een conceptueel model te zien en niet als een opeenstapeling van reële communicatiestromen. Het feitelijke verloop van de communicatie tussen twee ketenpartners verloopt namelijk volgens de gestippelde booglijn. Aan de zendende kant is in zekere zin sprake van het inpakken van bedrijfsinformatie in gegevenselementen, van gegevenselementen in bedrijfsdocumenten en van bedrijfsdocumenten in berichten. Die gaan vervolgens als een bitstroom via de datacommunicatievoorziening naar de andere partij. Aan de ontvangende kant worden deze elementen door de opeenvolgende lagen in omgekeerde volgorde uitgepakt, totdat het geheel op het hoogste niveau is teruggebracht tot de bedrijfsinformatie die de zendende partij beoogde over te dragen. Dit gelaagde principe laat zich qua benadering vergelijken met het OSI Reference Model dat in de datacommunicatiewereld gemeengoed is. 4.2 Logische gegevensdragers Zoals het lagenmodel en de toelichting daarop al aangeven, is sprake van een samenhang van de (logische) gegevensdragers op de verschillende lagen die tezamen de mogelijkheid bieden om informatie over te dragen. Deze samenhang (lees: de volgorde van het in- en uitpakken in het lagenmodel) is in de figuur hiernaast weergegeven en laat zich als volgt toelichten: Een bericht bestaat uit tenminste twee hoofdonderdelen, te weten een altijd aanwezige berichtheader, eventueel een bedrijfsdocument en optioneel één of meer bijlagen. De berichtheader en het bedrijfsdocument zijn Datum: 15 december 2006 Pagina 11 van 14 Auteurs:

13 gestructureerde gegevenssets, opgebouwd uit gegevenselementen. In het geval van de berichtheader bevatten deze protocolinformatie en in het geval van het bedrijfsdocument bevatten deze bedrijfsinformatie. De bijlage(n) bevat(ten) in beginsel ongestructureerde bedrijfsinformatie. 4.3 Koppelvlak De begrippen koppelvlak en ketenproces roepen regelmatig misverstanden op. Onderstaand schema geeft de relatie tussen beide begrippen aan. Ketenproces 1 Context 1 Koppelvlak AB1 Organisatie A Organisatie B Organisatie C Koppelvlak BC1 Ketenproces 2 Context 2 Koppelvlak AB2 Organisatie A Organisatie B Organisatie C Koppelvlak BC2 Hier zijn de ketenprocessen 1 en 2 afgebeeld bij drie ketenpartners A, B en C. Er is sprake van vier koppelvlakken AB1, BC1, AB2 en BC2. 5 Unicorn In Unicorn worden begrippen niet vanuit het proces benaderd, maar vanuit de (meta)data-systematiek. Asset Een binnen Unicorn gedefinieerd gegevensobject. Class Een typering, bv datum, code, adres. Complex type Een gegevensgroep. Data asset Een gegevenswoordenboek dat behoort bij een geregistreerd ketenproces. Deze woordenboeken vormen elk een deelverzameling van het Vocabulary. General asset Gestructureerde verzameling gegevens, bv een gegevensgroep, interactieproces of business transaction. Ontologie De verzameling van alle gegevens en hun onderlinge samenhang de vocabularies en General assets. Package Een gedefinieerd ketenproces (kan zijn: Business Domain). Project De verzameling packages van één eigenaar. Vocabulary Het gegevenswoordenboek. Datum: 15 december 2006 Pagina 12 van 14 Auteurs:

14 6 Standaarden Een aantal veelgebruikte standaarden: BPSS EDI ISO UML XML Onderdeel van de ebxml standaarden Electronic Data Interchange (EDI) is een standaard voor de elektronische uitwisseling, vaak gebruikt in relatie tot EDIFACT. De standaard ISO onderkent een verscheidenheid aan kenmerken van gegevenselementen die hier zijn gebundeld in het begrip gegevensdefinitie. Unified Modelling Language. Een generieke notatie voor het specificeren en modelleren van een bepaald domein gericht op de ontwikkeling van programmatuur. extensible Mark-up Language. Een formaat voor de gestructureerde vastlegging van gegevens en hun betekenis voor medium-onafhankelijke opslag en uitwisseling. Datum: 15 december 2006 Pagina 13 van 14 Auteurs:

epv Inhoudsopgave Datum: Januari 2007 Pagina 2 van 9 Beheerder: G-J van Lochem Document: Handboek epv deel 1 Project: Project BBO Versie: 1.

epv Inhoudsopgave Datum: Januari 2007 Pagina 2 van 9 Beheerder: G-J van Lochem Document: Handboek epv deel 1 Project: Project BBO Versie: 1. Elektronische Berichtenuitwisseling in de Strafrechtsketen Handboek epv Deel 1 Conceptuele Modellen Datum Januari 2007 Auteur Project BBO: Gert-Jan van Lochem www.e-pv.nl Versie 1.02 Opdrachtgever Stuurgroep

Nadere informatie

epv Handboek epv Deel 4: Het Beheer Datum Februari 2007 Auteur Pim Mazeland Bart Hulsbeek www.e-pv.nl Versie 1.0 - Definitief

epv Handboek epv Deel 4: Het Beheer Datum Februari 2007 Auteur Pim Mazeland Bart Hulsbeek www.e-pv.nl Versie 1.0 - Definitief Handboek epv Deel 4: Het Beheer Datum Februari 2007 Auteur Pim Mazeland Bart Hulsbeek www.e-pv.nl Versie 1.0 - Definitief Opdrachtgever Stuurgroep epv Datum: Februari 2007 Pagina 1 van 15 Beheerder: Programma

Nadere informatie

Business-to-Business

Business-to-Business Business-to-Business 1 WAT IS BUSINESS-TO-BUSINESS? 1.1 Inleiding Bedrijven communiceren veelvuldig met elkaar. Orders worden geplaatst, facturen worden verzonden, informatie wordt uitgewisseld. Zo n dertig

Nadere informatie

epv Handboek epv Deel 2: Interoperabiliteitsraamwerk: Toelichting gebruikte standaarden Elektronische Berichtenuitwisseling in de Strafrechtsketen

epv Handboek epv Deel 2: Interoperabiliteitsraamwerk: Toelichting gebruikte standaarden Elektronische Berichtenuitwisseling in de Strafrechtsketen Elektronische Berichtenuitwisseling in de Strafrechtsketen Handboek epv Deel 2: Interoperabiliteitsraamwerk: Toelichting gebruikte standaarden Datum November 2006 Auteur Project BBO: Gerald Slot Gert-Jan

Nadere informatie

Canonieke Data Modellering op basis van ArchiMate. Canonieke Data Modellering op basis van Archimate Bert Dingemans

Canonieke Data Modellering op basis van ArchiMate. Canonieke Data Modellering op basis van Archimate Bert Dingemans Canonieke Data Modellering op basis van ArchiMate Canonieke Data Modellering op basis van Archimate Bert Dingemans Abstract Modelleren op basis van de open standard ArchiMate is een goed uitgangspunt voor

Nadere informatie

Dit voorbeeldproject beschrijft het gebruik van web services (open standaarden) voor de ontsluiting van kernregistraties bij de gemeente Den Haag.

Dit voorbeeldproject beschrijft het gebruik van web services (open standaarden) voor de ontsluiting van kernregistraties bij de gemeente Den Haag. Voorbeeldproject Een Haagse SOA Dit voorbeeldproject beschrijft het gebruik van web services (open standaarden) voor de ontsluiting van kernregistraties bij de gemeente Den Haag. Aanleiding Vanuit de visie

Nadere informatie

DATAMODELLERING SIPOC

DATAMODELLERING SIPOC DATAMODELLERING SIPOC Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm Sipoc beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen. Wil je een beeld krijgen van

Nadere informatie

< 30 > KETENSTANDAARDEN: BERICHTEN UIT DE STRAFRECHTSKETEN. Toepassen van ketenstandaarden voor de lezer

< 30 > KETENSTANDAARDEN: BERICHTEN UIT DE STRAFRECHTSKETEN. Toepassen van ketenstandaarden voor de lezer KETENSTANDAARDEN: BERICHTEN UIT DE STRAFRECHTSKETEN door Gert-Jan van Lochem, g.van.lochem@daidalos.nl De huidige maatschappij en economie zitten ingewikkeld in elkaar. De tijd dat een bedrijf of (overheids)organisatie

Nadere informatie

< 30 > ELEKTRONISCHE BERICHTENUITWISSELING IN DE STRAFRECHTSKETEN. Het strafrechtproces

< 30 > ELEKTRONISCHE BERICHTENUITWISSELING IN DE STRAFRECHTSKETEN. Het strafrechtproces ELEKTRONISCHE BERICHTENUITWISSELING IN DE STRAFRECHTSKETEN door Brian Dommisse, dommisse@pheidis.nl Overal waar op grote schaal informatie wordt uitgewisseld tussen verschillende organisaties en waar de

Nadere informatie

Ketenbeheer. Conferentie Digitale informatiehuishouding in het onderwijs 24-4-2015, Workshop 2. Paul Kuyt (DUO), Brian Dommisse (Kennisnet)

Ketenbeheer. Conferentie Digitale informatiehuishouding in het onderwijs 24-4-2015, Workshop 2. Paul Kuyt (DUO), Brian Dommisse (Kennisnet) Ketenbeheer Conferentie Digitale informatiehuishouding in het onderwijs 24-4-2015, Workshop 2. Paul Kuyt (DUO), Brian Dommisse (Kennisnet) Infrastructuur van bouwblokken Ketenpartner 1 Informatie Bericht

Nadere informatie

Informatieobjecten zijn systematisch beschreven

Informatieobjecten zijn systematisch beschreven AP17 Informatieobjecten zijn systematisch beschreven Statement De aan de dienst gerelateerde informatieobjecten zijn systematisch beschreven en op passende wijze gemodelleerd. Afgeleid van BP2 (vindbaar)

Nadere informatie

DATAMODELLERING DATA MAPPING MODEL

DATAMODELLERING DATA MAPPING MODEL DATAMODELLERING DATA MAPPING MODEL Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm data mapping model beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen. Wil

Nadere informatie

DATAMODELLERING ARCHIMATE DATA- & APPLICATIEMODELLERING

DATAMODELLERING ARCHIMATE DATA- & APPLICATIEMODELLERING DATAMODELLERING ARCHIMATE DATA- & APPLICATIEMODELLERING Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm ArchiMate data- & applicatiemodellering beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding

Nadere informatie

Notitie Doel en noodzaak conceptueel (informatie)model

Notitie Doel en noodzaak conceptueel (informatie)model Notitie Doel en noodzaak conceptueel (informatie)model Deelprogramma Digitaal Stelsel Omgevingswet Contactpersoon A.J. Sloos Inleiding Het conceptuele model waar behoefte aan is, is het diepste representatieniveau

Nadere informatie

Samenvatting Informatica Hoofdstuk 1, 2, 3 (Instruct)

Samenvatting Informatica Hoofdstuk 1, 2, 3 (Instruct) Samenvatting Informatica Hoofdstuk 1, 2, 3 (Instr) Samenvatting door een scholier 552 woorden 27 november 2003 5,5 33 keer beoordeeld Vak Informatica H1 Kenmerk van een bedrijf: het gezamenlijk nastreven

Nadere informatie

DATAMODELLERING BEGRIPPENBOOM

DATAMODELLERING BEGRIPPENBOOM DATAMODELLERING BEGRIPPENBOOM Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm begrippenboom inclusief de begrippenlijst beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen.

Nadere informatie

Overheidsservicebus (OSB) Paul Schlotter Architect OSB

Overheidsservicebus (OSB) Paul Schlotter Architect OSB Overheidsservicebus (OSB) Overheidsservicebus Paul Schlotter Architect OSB De OSB faciliteert de elektronische overheid Onderwerpen Waarom een OSB Positionering in eoverheid Inrichting Binnen vs Buiten

Nadere informatie

De informatie adapter vormt de basis voor uitwisseling van digitale informatie in projecten waarbij de volgende uitgangspunten gekozen worden:

De informatie adapter vormt de basis voor uitwisseling van digitale informatie in projecten waarbij de volgende uitgangspunten gekozen worden: Op het vlak van informatie uitwisseling tussen bedrijven valt veel te verbeteren. Veel van die verbeteringen vinden hun oorzaak in het niet goed op elkaar aansluiten van de verschillende softwaretoepassingen

Nadere informatie

Unified Modeling Language

Unified Modeling Language Unified Modeling Language Een introductie voor leden van de expertgroep Informatiemodellen Harmen Mantel, Ordina ICT Management & Consultancy, werkzaam voor KING DOELSTELLING PRESENTATIE GEMEENSCHAPPELIJKE

Nadere informatie

Elektronisch Berichtenverkeer (EBV) Begrippenlijst en afkortingen

Elektronisch Berichtenverkeer (EBV) Begrippenlijst en afkortingen Elektronisch Berichtenverkeer (EBV) Begrippenlijst en afkortingen Versie 1.3 Datum 13 november 2012 Status Definitief Colofon Afzendgegevens Contactpersoon Auteurs Justitiële Informatiedienst Egbert Gorterstraat

Nadere informatie

Hot StUF of koude sneeuw?

Hot StUF of koude sneeuw? Koppelingen, Bindingen en Standaardisatie Hot StUF of koude sneeuw? Peter Klaver Minicongres Gekoppelde Belastingen Zoetermeer, 26 september 2008 Pagina 1 >10 DIN-ISO standaarden voor een skibinding schoen-interface

Nadere informatie

DATAMODELLERING BASIS UML KLASSEMODEL

DATAMODELLERING BASIS UML KLASSEMODEL DATAMODELLERING BASIS UML KLASSEMODEL Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm basis UML klassemodel beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen.

Nadere informatie

Nederlands WMS - SLD Profiel. Versie 1.0

Nederlands WMS - SLD Profiel. Versie 1.0 Nederlands WMS - SLD Profiel Versie 1.0 Ravi: een profiel Ravi, netwerk voor geo-informatie Stichting Ravi is een netwerkorganisatie in het publieke domein en richt zich op de ruimtelijke ontwikkeling

Nadere informatie

DATAMODELLERING DATA FLOW DIAGRAM

DATAMODELLERING DATA FLOW DIAGRAM DATAMODELLERING DATA FLOW DIAGRAM Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm data flow diagram beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen. Wil

Nadere informatie

CORA 1.0 Bedrijfs- en ICT-referentiearchitectuur voor woningcorporaties

CORA 1.0 Bedrijfs- en ICT-referentiearchitectuur voor woningcorporaties CORA 1.0 Bedrijfs- en ICT-referentiearchitectuur voor woningcorporaties Hoe zorgen we ervoor dat we nieuwe diensten en producten soepel in onze bedrijfsvoering op kunnen nemen? Hoe geven we betere invulling

Nadere informatie

Richtlijn ontwerp bedrijfsdocumenten

Richtlijn ontwerp bedrijfsdocumenten JZ XML: Richtlijn ontwerp bedrijfsdocumenten Datum 18 september 2009 Onderwerp JZ XML : Richtlijn ontwerp bedrijfsdocumenten Auteur Gerrit van de Ven (In-pact) E-mail Gerrit.van.de.ven@in-pact.nl Versie

Nadere informatie

Standaarden voor gegevensuitwisseling

Standaarden voor gegevensuitwisseling Standaarden voor gegevensuitwisseling Afspraken over informatie-uitwisseling Wereldwijde afspraken binnen de ict om hard- en software met elkaar te kunnen laten communiceren noemen we standaarden voor

Nadere informatie

Centrale label management systemen

Centrale label management systemen Centrale label management systemen Data-driven versus layout-driven label management Datum: 03-november-2010 Auteur: Jack de Hamer M.Sc. Versie: 2.1 Status: Final Pagina 1 van 7 Introductie Simpel gezegd

Nadere informatie

Uitbreiding van UM Aquo cluster metingen, toevoegen optioneel attribuut Identificatie waarnemingssoort aan klasse WaardeReeks MIDDELGROOT

Uitbreiding van UM Aquo cluster metingen, toevoegen optioneel attribuut Identificatie waarnemingssoort aan klasse WaardeReeks MIDDELGROOT Uitbreiding van UM Aquo cluster metingen, toevoegen optioneel attribuut Identificatie waarnemingssoort aan klasse WaardeReeks algemeen onderdeel: Publicatiedatum 1 mei 2012 UM Aquo - metingen Status concept

Nadere informatie

Context Informatiestandaarden

Context Informatiestandaarden Context Informatiestandaarden Inleiding Om zorgverleners in staat te stellen om volgens een kwaliteitsstandaard te werken moeten proces, organisatie en ondersteunende middelen daarop aansluiten. Voor ICT-systemen

Nadere informatie

BRP-BZM Use Case Realisations Guidelines

BRP-BZM Use Case Realisations Guidelines BRP-BZM Use Case Realisations Guidelines Versie 2.0 02-09-2011 Definitief Versiehistorie Datum Versie Auteur 23-12-2010 0.1 Eerste versie R.F. Schaaf 04-01-2011 1.0 Feedback verwerkt R. Schaaf en D. Geluk

Nadere informatie

Bevordering van Interoperabiliteit tussen Overheidsorganisaties

Bevordering van Interoperabiliteit tussen Overheidsorganisaties Bevordering van Interoperabiliteit tussen Overheidsorganisaties Fineke Beukema Mariska Scherphof Pim Keizer Justitiële Informatiedienst Ministerie van Veiligheid en Justitie Almelo, Nederland ABSTRACT:

Nadere informatie

SETU Wijzer. U wilt met de SETU-standaard werken, maar waar moet u beginnen?

SETU Wijzer. U wilt met de SETU-standaard werken, maar waar moet u beginnen? SETU Wijzer U wilt met de SETU-standaard werken, maar waar moet u beginnen? Deze wijzer biedt u een overzicht van de SETU-standaarden en wat SETU voor u kan betekenen. Alle lichtblauwe kaarten bevatten

Nadere informatie

UML is een visuele taal om processen, software en systemen te kunnen modeleren.

UML is een visuele taal om processen, software en systemen te kunnen modeleren. Vragen inleinding UML 1. Wat is UML? UML is een visuele taal om processen, software en systemen te kunnen modeleren. 2. Waar bestaat UML uit? Notaties(zijn symbolen, commentaar en waarden etc.) en diagrammen(grafische

Nadere informatie

VAN USE CASE NAAR TEST CASE ORDINA SMART COMPETENCE CENTER

VAN USE CASE NAAR TEST CASE ORDINA SMART COMPETENCE CENTER VAN USE CASE NAAR TEST CASE ORDINA SMART COMPETENCE CENTER Sander Hoogendoorn Versie 1.0 15 april 2002 Documentbeheer Versie Datum Auteur Omschrijving 0.1 15 April 2002 Sander Hoogendoorn 0.2 15 april

Nadere informatie

DATAMODELLERING ARCHIMATE DATAMODELLERING

DATAMODELLERING ARCHIMATE DATAMODELLERING DATAMODELLERING ARCHIMATE DATAMODELLERING Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm ArchiMate datamodellering beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen.

Nadere informatie

Methodiek. Versie: 16/05/2012 13:42:35

Methodiek. Versie: 16/05/2012 13:42:35 Methodiek Versie: 16/05/2012 13:42:35 Inhoudsopgave Methodiek... 2 Onze visie op het functioneel ontwerp... 2 Stappen in het ontwerpproces... 3 Methodiek Inleiding In dit deel van de encyclopedie wordt

Nadere informatie

Privacy Verklaring versie 01-10-2015

Privacy Verklaring versie 01-10-2015 Privacy Verklaring versie 01-10-2015 1. Algemene bepalingen inzake gegevensverwerking 1.1. Met gegevensverwerking wordt het verzamelen, vastleggen, arrangeren, bewaren, wijzigen, openbaar maken, overleggen,

Nadere informatie

Kenmerken van DLArchitect

Kenmerken van DLArchitect Kenmerken van DLArchitect Bert Dingemans, e-mail : bert@dla-os.nl www : http://www.dla-os.nl 1 Inhoud KENMERKEN VAN DLARCHITECT... 1 INHOUD... 2 INLEIDING... 3 ARCHITECTUUR... 3 Merode... 3 Methode en

Nadere informatie

Digikoppeling Glossary

Digikoppeling Glossary Digikoppeling Glossary Verklarende woordenlijst Digikoppeling documentatie Versie 1.1 Datum 5 januari 2010 Colofon Projectnaam Versienummer Organisatie Digikoppeling Definitief Servicecentrum Logius Postbus

Nadere informatie

Technisch Ontwerp W e b s i t e W O S I

Technisch Ontwerp W e b s i t e W O S I Technisch Ontwerp W e b s i t e W O S I WOSI Ruud Jungbacker en Michael de Vries - Technisch ontwerp Website Document historie Versie(s) Versie Datum Status Omschrijving / wijzigingen 0.1 20 nov 2008 Concept

Nadere informatie

Intro StUF cursus. Standaardisatie van koppelvlakken en services. plezier of benen breken? Peter Klaver Den Haag, april 2009 StUF Cursus

Intro StUF cursus. Standaardisatie van koppelvlakken en services. plezier of benen breken? Peter Klaver Den Haag, april 2009 StUF Cursus Intro StUF cursus Standaardisatie van koppelvlakken en services plezier of benen breken? Peter Klaver Den Haag, april 2009 StUF Cursus Pagina 1 >10 DIN-ISO standaarden voor een skibinding schoen-interface

Nadere informatie

ARE methodiek Het ontwikkelen van Informatie Elementen

ARE methodiek Het ontwikkelen van Informatie Elementen ARE methodiek Het ontwikkelen van Informatie Elementen WI1: Het opstarten van het project Milestone 1 WI2: Ontwikkel een Vison WI3: Modelleer het Business Domain WI4: Creëer een Glossary WI7: Beheer wijzigingen

Nadere informatie

JZ XML : Uitleg standaarden. Datum 30 april 2009. Onderwerp JZ XML: Uitleg standaarden. Auteur Gerrit van de Ven (In-pact)

JZ XML : Uitleg standaarden. Datum 30 april 2009. Onderwerp JZ XML: Uitleg standaarden. Auteur Gerrit van de Ven (In-pact) JZ XML: Uitleg standaarden Datum 30 april 2009 Onderwerp JZ XML : Uitleg standaarden Auteur Gerrit van de Ven (In-pact) E-mail Gerrit.van.de.ven@in-pact.nl Versie 0.8 Opdrachtgever MO-groep Inhoudsopgave

Nadere informatie

Functioneel ontwerp. Regisseur

Functioneel ontwerp. Regisseur Functioneel ontwerp Regisseur Datum: Woensdag 2 maart 2005 Auteur: L. Kuunders Versie: 0.3 E-mail: leon@kuunders.info Functioneel Ontwerp Regisseur Pagina: 1 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 FUNCTIONALITEIT

Nadere informatie

EDI Diervoederanalyses. Sjoerd Schaper Productschap Diervoeder

EDI Diervoederanalyses. Sjoerd Schaper Productschap Diervoeder EDI Diervoederanalyses van EDIFACT naar XML Sjoerd Schaper Productschap Diervoeder Inhoud Ontstaan EDI-Diervoederanalyses bericht Toepassingen van het bericht Waarom omzetting? Wat is XML Uitleg EDI-DVA

Nadere informatie

Basisregistratie ondergrond (BRO) Uitgiftehandboek

Basisregistratie ondergrond (BRO) Uitgiftehandboek Basisregistratie ondergrond (BRO) Uitgiftehandboek Grondwatermonitoringput Datum augustus 2015 Versie 0.6 Colofon Bestuurskern Dir. Ruimtelijke Ontwikkeling Plesmanweg 1-6 Den Haag Contactpersoon M.R.H.E.

Nadere informatie

Omgeving van de zaak in kaart. Modellen. Naamgeving. Omgeving van de zaak in kaart #KVAN11 1

Omgeving van de zaak in kaart. Modellen. Naamgeving. Omgeving van de zaak in kaart #KVAN11 1 Omgeving van de zaak in kaart Een schildering van een zoektocht Rienk Jonker 6 juni 2011 Modellen 6-6-2011 #KVAN11 2 Naamgeving 6-6-2011 #KVAN11 3 #KVAN11 1 Geconfronteerd met Digitaal werken (zaaksgewijs

Nadere informatie

Archimate risico extensies modelleren

Archimate risico extensies modelleren Archimate risico extensies modelleren Notatiewijzen van risico analyses op basis van checklists versie 0.2 Bert Dingemans 1 Inleiding Risico s zijn een extra dimensie bij het uitwerken van een architectuur.

Nadere informatie

Governance. Informatiemanagement. Architectuur. Gemeenschappelijk

Governance. Informatiemanagement. Architectuur. Gemeenschappelijk Beleggen Bewaken Sturen Informatiemanagement Inspireren Verbinden Organiseren Architectuur Verbeelden Structureren Afstemmen Gemeenschappelijk Communiceren Adviseren Beïnvloeden Beleggen: kan taken, verantwoordelijkheden

Nadere informatie

DATAMODELLERING CRUD MATRIX

DATAMODELLERING CRUD MATRIX DATAMODELLERING CRUD MATRIX Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm CRUD Matrix beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen. Wil je een beeld

Nadere informatie

Application interface. service. Application function / interaction

Application interface. service. Application function / interaction Les 5 Het belangrijkste structurele concept in de applicatielaag is de applicatiecomponent. Dit concept wordt gebruikt om elke structurele entiteit in de applicatielaag te modelleren: softwarecomponenten

Nadere informatie

electronic data interchange (EDI) sneller, beter, kostenbesparend zakendoen

electronic data interchange (EDI) sneller, beter, kostenbesparend zakendoen electronic data interchange (EDI) sneller, beter, kostenbesparend zakendoen Vanboxtel verzorgt uw EDI traject. electronic data interchange (EDI) sneller, beter, kostenbesparend zakendoen EDI Uw zakenpartner

Nadere informatie

XML VERKLAARD VOOR MANAGERS

XML VERKLAARD VOOR MANAGERS XML VERKLAARD VOOR MANAGERS Mark de Haas & Marcel Noordzij Er wordt de laatste tijd veel geschreven over extensible Markup Language, kortweg XML. De mogelijkheden van XML en de snelheid waarmee veranderingen

Nadere informatie

Release notes. Versie 2.3

Release notes. Versie 2.3 DEFINITIES EN TELRICHTLIJNEN VOOR DE TOEPASSING VAN FUNCTIEPUNTANALYSE Release notes Versie 2.3 nesma.org VOORWOORD 1 VOORWOORD In 2005 werden de Nesma FPA telrichtlijnen verheven tot de Internationale

Nadere informatie

DATAMODELLERING SCORE MATRIX

DATAMODELLERING SCORE MATRIX DATAMODELLERING SCORE MATRIX Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm Score Matrix beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen. Wil je een beeld

Nadere informatie

Informatie-uitwisseling in de keten: zorgen dat je elkaars taal verstaat. Brian Dommisse

Informatie-uitwisseling in de keten: zorgen dat je elkaars taal verstaat. Brian Dommisse Informatie-uitwisseling in de keten: zorgen dat je elkaars taal verstaat Brian Dommisse 1 Voorwoord In dit artikel van Brian Dommisse wordt ingegaan op semantische interoperabiliteit. De intentie om met

Nadere informatie

Handleiding XSLT s. 7 september 2018

Handleiding XSLT s. 7 september 2018 Handleiding XSLT s 7 september 2018 Versiebeheer Versie Datum Toelichting 2.1 7 september 2018 Onderdeel aparte behandeling weer toegevoegd i.v.m. huidig gebruik iwmo en ijw 2.2 2.0 1 augustus 2018 Aparte

Nadere informatie

DATAMODELLERING RACI MATRIX

DATAMODELLERING RACI MATRIX DATAMODELLERING RACI MATRIX Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm RACI Matrix beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere data modelleervormen. Wil je een

Nadere informatie

Rijkspas: veiligheid en flexibiliteit. ID-ware, C. Borgmann, MSc Heerhugowaard 24 november 2011

Rijkspas: veiligheid en flexibiliteit. ID-ware, C. Borgmann, MSc Heerhugowaard 24 november 2011 Rijkspas: veiligheid en flexibiliteit ID-ware, C. Borgmann, MSc Heerhugowaard 24 november 2011 24-11-2011 Profile Consultancy Services State of the art software solutions Project implementation Life-cycle

Nadere informatie

Mogelijk onvolledige datum

Mogelijk onvolledige datum Mogelijk onvolledige datum Auteur: Wim Bakkeren (wim.bakkeren@ictu.nl) Datum: 25 september 2014 Versie: 1.0 Status: Definitief Inleiding Dit document bevat een voorstel voor een datatype voor mogelijk

Nadere informatie

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht Deze vakinhoudelijke uitwerking is ontwikkeld door het Redactieteam van de Schooleamenbank vmbo voor dit

Nadere informatie

DATAMODELLERING GEAVANCEERD UML KLASSEMODEL

DATAMODELLERING GEAVANCEERD UML KLASSEMODEL DATAMODELLERING GEAVANCEERD UML KLASSEMODEL Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm geavanceerd UML klassemodel beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen.

Nadere informatie

RESTful API Een RESTful API is een gebaseerd op de Representational state transfer (REST) is een softwarearchitectuur.

RESTful API Een RESTful API is een gebaseerd op de Representational state transfer (REST) is een softwarearchitectuur. NOTITIE Onderwerp : Uitleg van gebruikte termen bij gegevens- en berichtenstandaarden Van : VNG Realisatie Aan : Regiegroep Gegevens- en Berichtenstandaarden Datum : 29 mei 2018 Dit document legt een aantal

Nadere informatie

Advies voor het verwijderen van Dimensions v1.0 van de pas toe of leg uit lijst en het wijzigen van het functioneel toepassingsgebied van XBRL v2.

Advies voor het verwijderen van Dimensions v1.0 van de pas toe of leg uit lijst en het wijzigen van het functioneel toepassingsgebied van XBRL v2. Forum Standaardisatie Advies voor het verwijderen van Dimensions v1.0 van de pas toe of leg uit lijst en het wijzigen van het functioneel toepassingsgebied van XBRL v2.1 Concept ter openbare consultatie

Nadere informatie

Welkom! Christiane Buschman (IND) Cornelie Kagenaar (IND) Rosalie van Oostrom (Juris) Tim Klein Robbenhaar (Juris)

Welkom! Christiane Buschman (IND) Cornelie Kagenaar (IND) Rosalie van Oostrom (Juris) Tim Klein Robbenhaar (Juris) Welkom! Christiane Buschman (IND) Cornelie Kagenaar (IND) Rosalie van Oostrom (Juris) Tim Klein Robbenhaar (Juris) Agenda Voorbereiding Doelstellingen Wat doet Juridische Analyse en Begrippen (JA&B) De

Nadere informatie

Rapportage Lineage. Introductie. Methode. J. Stuiver

Rapportage Lineage. Introductie. Methode. J. Stuiver Rapportage Lineage Rapportage Lineage J. Stuiver Introductie In elk project is het essentieel om informatie over het project en haar activiteiten voor alle partijen beschikbaar te stellen. Deze informatie

Nadere informatie

PROTOCOL ELEKTRONISCH BERICHTENVERKEER GEMEENTE HENGELO 2005

PROTOCOL ELEKTRONISCH BERICHTENVERKEER GEMEENTE HENGELO 2005 PROTOCOL ELEKTRONISCH BERICHTENVERKEER GEMEENTE HENGELO 2005 HOOFDSTUK 1. BEGRIPSBEPALING, REIKWIJDTE EN DOELEINDEN Artikel 1. Begripsbepaling In dit protocol wordt verstaan onder: Algemene postbus Elektronische

Nadere informatie

Ant: B Dit is het doel van het proces.

Ant: B Dit is het doel van het proces. In welk proces vormt het voor aanpassingen in de informatievoorziening beschikbaar gestelde budget een mandaat voor besluitvorming? A: Contractmanagement B: Financieel management C: Transitie D: Wijzigingenbeheer

Nadere informatie

Van 9 vlaks naar 2 vlaksdenken: Wij geven IT terug aan de business.

Van 9 vlaks naar 2 vlaksdenken: Wij geven IT terug aan de business. Van 9 vlaks naar 2 vlaksdenken: Wij geven IT terug aan de business. Wij van Business Benefit Solutions willen IT aan de business teruggeven. Of er nu voldoende goede redenen waren of niet om een situatie

Nadere informatie

Edifact / IHFN Reference guide 7/10/2004. Identificatie

Edifact / IHFN Reference guide 7/10/2004. Identificatie Identificatie Type : Documentatie Language : Edifact / InHouse File Normalised Date : 1/08/2000 Analist : TO08 - Jérôme Decasteau Inleiding Dit document is bestemd voor alle personen die de Edifact / IHFN

Nadere informatie

Klachtenregeling

Klachtenregeling 2.1.6. Klachtenregeling Inhoud 1. Algemene bepalingen... 3 Artikel 1. Begripsomschrijving... 3 Artikel 2. Klachtenrecht... 4 Artikel 3. Behoorlijke behandeling... 4 2. De behandeling van klachten... 4

Nadere informatie

Verkenning adoptie W3C rdf/owl technologie voor IMxx/NEN modellen

Verkenning adoptie W3C rdf/owl technologie voor IMxx/NEN modellen Verkenning adoptie W3C rdf/owl technologie voor IMxx/NEN- 3610 modellen Project team: Hans Schevers (BuildingBits), Marcel Reuvers, Paul Janssen, Linda van den Brink, Versie 1.0 Doelstelling Verkenning

Nadere informatie

Technische architectuur Beschrijving

Technische architectuur Beschrijving A gemeente Eindhoven Technische architectuur Beschrijving Specificatiecriteria Versie 1.1 A. van Loenen Technisch Beleidsadviseur B&E 21-Sep-2011 avl/fd11027578 Colofon Uitgave Gemeente Eindhoven Realisatie

Nadere informatie

Hieronder staat een voorstel voor het kennismodel voor de vernieuwde EAR wiki.

Hieronder staat een voorstel voor het kennismodel voor de vernieuwde EAR wiki. Kennismodel EAR wiki Het doel is een rijksbrede informatie-infrastructuur: De kaders en de generieke diensten en producten op het terrein van informatievoorziening en ICT die worden aangeboden aan organisaties

Nadere informatie

Beheer en onderhoud GPH

Beheer en onderhoud GPH Beheer en onderhoud GPH Afkomstig van: Sandra van Beek-Jacobs Versie: 1.0 Datum: 25-7-2014 Inhoudsopgave 1. Documenthistorie 3 2. Inleiding 4 2.1 Opbouw document 4 2.2 Doel document 4 2.3 Beheer van het

Nadere informatie

BEFDSS. Het Belgische uitwisselingsformaat voor onderzoekgegevens afkomstig van visueel rioolonderzoek. 1/12/2006 1 / 6

BEFDSS. Het Belgische uitwisselingsformaat voor onderzoekgegevens afkomstig van visueel rioolonderzoek. 1/12/2006 1 / 6 Het Belgische uitwisselingsformaat voor onderzoekgegevens afkomstig van visueel rioolonderzoek. 1/12/2006 1 / 6 Inhoudstafel... 1 1 Voorwoord... 3 2 De samenstelling van het uitwisselingsformaat... 4 3

Nadere informatie

Juriconnect-standaard voor identificatie van en verwijzing naar wet- en regelgeving

Juriconnect-standaard voor identificatie van en verwijzing naar wet- en regelgeving Juriconnect-standaard voor identificatie van en verwijzing naar wet- en regelgeving (Juriconnect standaard BWB) versie 1.3 datum 11 februari 2013 auteur Matthijs Breebaart Juriconnect standaard BWB versie

Nadere informatie

Ontwikkelaars van BIR Open BIM Standaarden en softwareleveranciers

Ontwikkelaars van BIR Open BIM Standaarden en softwareleveranciers Memo AAN Ontwikkelaars van BIR Open BIM Standaarden en softwareleveranciers VAN Bouw Informatie Raad (contactpersoon D. Spekkink, dik.spekkink@bimloket.nl) DATUM 1 januari 2016 ONDERWERP BIR Kaders voor

Nadere informatie

Aanbesteding implementatie, beheer en onderhoud van Microsoft Dynamics 365 for Operations. Bijlage 5: Beschrijving toekomstige ESB

Aanbesteding implementatie, beheer en onderhoud van Microsoft Dynamics 365 for Operations. Bijlage 5: Beschrijving toekomstige ESB Aanbesteding implementatie, beheer en onderhoud van Microsoft Dynamics 365 for Operations Bijlage 5: Beschrijving toekomstige ESB Versie: v1.0 Datum: 17-3-2017 Inhoudsopgave 1. 2. 3. 4. Inleiding 3 Huidige

Nadere informatie

Presentatie door Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED

Presentatie door Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED Presentatie door Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED Het is van belang elektronisch factureren in het kader van de originele factuur goed af te stemmen met betrokken partijen. René de Waard en Francoise

Nadere informatie

The OSI Reference Model

The OSI Reference Model Telematica Applicatielaag Hoofdstuk 16, 17 Applicatielaag 4Bevat alle toepassingen die van het netwerk gebruik maken n E-mail n Elektronisch nieuws n WWW n EDI (Electronic Data Interchange) n Napster,

Nadere informatie

Inleiding. Record. Specificatie ToPX 2.1

Inleiding. Record. Specificatie ToPX 2.1 Prins Willem-Alexanderhof 20 2595 BE Den Haag T +31-70-331 5400 www.nationaalarchief.nl Contact W. van der Reijden Recordkeeping adviseur T +31 6 55 26 79 52 wout.van.der.reijden@nationaal archief.nl Specificatie

Nadere informatie

Deutsche Bank www.deutschebank.nl. Voorwaarden Internetbeleggen

Deutsche Bank www.deutschebank.nl. Voorwaarden Internetbeleggen Deutsche Bank www.deutschebank.nl Voorwaarden Internetbeleggen 02 Voorwaarden Internetbeleggen 2012.04.26 Inhoudsopgave 1. Definities 4 2. Toegang 4 3. Aansprakelijkheid en vrijwaring 5 4. Waarborgen bij

Nadere informatie

Secretariaat: ECP Postbus 262 2260 AG Leidschendam 070-4190309 INHOUD

Secretariaat: ECP Postbus 262 2260 AG Leidschendam 070-4190309  INHOUD Secretariaat: ECP Postbus 262 2260 AG Leidschendam 070-4190309 jelle.attema@ecp.nl http://www.keurmerkafrekensystemen.nl/ INHOUD INHOUD... 1 INLEIDING... 2 DOEL... 2 BEGRIPPEN... 2 AANDACHTSGEBIED EN BEGRENZING...

Nadere informatie

Werkelijkheid. Vindbaar maken. vastleggen

Werkelijkheid. Vindbaar maken. vastleggen Werkelijkheid Real-life dingen, locaties,... Real-life events domein/id/?/.. http://brk.kadaster.nl/id/perceel/102412839 domein/id/?/.. http://brk.kadaster.nl/id/gebeurtenis/3940128 Begrippenkader NORA

Nadere informatie

ADN-Berichtenverkeer. Versie SIVI

ADN-Berichtenverkeer. Versie SIVI -Berichtenverkeer Versie 20160301.1 SIVI INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 4 1.1 DOEL... 4 1.2 DOELGROEP... 4 1.3 OPZET... 4 2. -BERICHTENVERKEER... 5 2.1 HISTORISCHE CONTEXT... 5 2.2 DE WERKING VAN HET -BERICHTENVERKEER...

Nadere informatie

In Vlaanderen bestaat er nog geen leerlijn programmeren! Hierdoor baseren wij ons op de leerlijn die men in Nederland toepast voor basisscholen.

In Vlaanderen bestaat er nog geen leerlijn programmeren! Hierdoor baseren wij ons op de leerlijn die men in Nederland toepast voor basisscholen. Leerlijn programmeren In Vlaanderen bestaat er nog geen leerlijn programmeren! Hierdoor baseren wij ons op de leerlijn die men in Nederland toepast voor basisscholen. Deze leerlijn is opgebouwd aan de

Nadere informatie

PUBLIC RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 10 juni 2009 (25.08) (OR. en) 10791/09 Interinstitutioneel dossier: 2009/0009 (C S) LIMITE FISC 84

PUBLIC RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 10 juni 2009 (25.08) (OR. en) 10791/09 Interinstitutioneel dossier: 2009/0009 (C S) LIMITE FISC 84 Conseil UE RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 10 juni 2009 (25.08) (OR. en) PUBLIC 10791/09 Interinstitutioneel dossier: 2009/0009 (C S) LIMITE FISC 84 OTA van: aan: Betreft: het aantredende Zweedse voorzitterschap

Nadere informatie

Symposium Bouwen met informatie

Symposium Bouwen met informatie Bouwen met informatie 23 januari 2014 Symposium Bouwen met informatie Integraal Samenwerken een initiatief van maritiem Nederland Leo van Ruijven manager ontwikkeling techniek (lruijv@croon.nl) Lid TMG

Nadere informatie

Artikel 2. Elektronische berichten. Artikel 2 lid 1 Toelaatbaarheid van elektronische berichten als bewijsmiddel

Artikel 2. Elektronische berichten. Artikel 2 lid 1 Toelaatbaarheid van elektronische berichten als bewijsmiddel Artikel 2 Lid 1 Lid 2 Elektronische berichten Toelaatbaarheid van elektronische berichten als bewijsmiddel Bewijskracht van elektronische berichten Artikel 2 lid 1 Toelaatbaarheid van elektronische berichten

Nadere informatie

DATAMODELLERING ER DIAGRAM

DATAMODELLERING ER DIAGRAM DATAMODELLERING ER DIAGRAM Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm ER diagram beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen. Wil je een beeld krijgen

Nadere informatie

SBR Filing Rules Mogelijke toekomstige regels

SBR Filing Rules Mogelijke toekomstige regels SBR Filing Rules Mogelijke toekomstige regels Datum: 13 januari 2016 Versie: 0.95 Kenmerk: SBR/NT11/FR-T/0.95 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Versie historie... 3 1 Inleiding... 4 1.1 Doel van dit document...

Nadere informatie

Protocol Elektronisch Berichtenverkeer Gemeente Oldebroek 2007

Protocol Elektronisch Berichtenverkeer Gemeente Oldebroek 2007 Protocol Elektronisch Berichtenverkeer Gemeente Oldebroek 2007 Inhoud Hoofdstuk 1. Begripsbepaling, reikwijdte en doeleinden Artikel 1. Begripsbepaling In dit protocol wordt verstaan onder: Algemene postbus

Nadere informatie

Niklas Integratie Platform Verbeteren, besparen en méér

Niklas Integratie Platform Verbeteren, besparen en méér Niklas Integratie Platform Verbeteren, besparen en méér Het betaalbare integratieplatform voor al uw Business-to-Business Integratie en Applicatie Integratie Volledig geautomatiseerde afhandeling van elektronisch

Nadere informatie

Beschrijving pseudonimisatieplatform ZorgTTP

Beschrijving pseudonimisatieplatform ZorgTTP Beschrijving pseudonimisatieplatform ZorgTTP copyright ZorgTTP 2016 De rechten van intellectuele en industriële eigendom, waaronder het auteursrecht, op alle informatie in dit document berusten bij ZorgTTP

Nadere informatie

Dat we scherpe en compacte schema s kunnen maken voor berichten in koppelvlakken, en die ook kunnen beheren. Dat we op een consistente manier

Dat we scherpe en compacte schema s kunnen maken voor berichten in koppelvlakken, en die ook kunnen beheren. Dat we op een consistente manier 1 We willen vanuit KING StUF koppelvlakken ontwikkelen vanuit een modelgedreven aanpak. Waar we in het verleden nogal eens de standaarden maakten en beoordeelden vanuit xml-schemabestanden, willen we dat

Nadere informatie

Tools voor canonieke datamodellering Bert Dingemans

Tools voor canonieke datamodellering Bert Dingemans Tools voor canonieke datamodellering Tools voor canonieke datamodellering Bert Dingemans Abstract Canonieke modellen worden al snel omvangrijk en complex te beheren. Dit whitepaper beschrijft een werkwijze

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE VAN INFORMATIESTANDAARDEN IN EEN EPD AMC/VUMC

IMPLEMENTATIE VAN INFORMATIESTANDAARDEN IN EEN EPD AMC/VUMC IMPLEMENTATIE VAN INFORMATIESTANDAARDEN IN EEN EPD AMC/VUMC Reino Petrona Informatiemanager Patiëntenzorg Vumc Lindsay Chang Informatiearchitect Patiëntenzorg AMC INHOUD Achtergrond informatie programma

Nadere informatie