Goed voor onderwijs. J. Rijpsta, voorzitter R. Regter, secretaris

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Goed voor onderwijs. J. Rijpsta, voorzitter R. Regter, secretaris"

Transcriptie

1 Jaarbericht 2003

2 Goed voor onderwijs Onze branche ontwikkelt zich dynamisch. In 2003 vertoefden de leden van EDventure in een elektronische versnellingskamer om hun beleidsplan gestalte te geven. Gebruik van nieuwe webtechnologie resulteerde voor EDventure in een interactieve krant goedvooronderwijs.nl. Met de vakcentrales kwamen we eind 03 tot een nieuwe CAO voor de bijna 4000 personeelsleden. Met een marktconform functie- en loongebouw. Een start is gemaakt met de branchebrede invoering van competentiemanagement. Allianties met partners binnen en buiten het onderwijs zijn ontstaan om te kunnen leveren waarnaar vraag is. Nieuwe markten worden bediend, zoals de sector voorschoolse educatie. Bestaande klanten benadert EDventure navenant. Zo trok een team van 33 adviseurs voor onderwijskansen langs scholen buiten de verstedelijkte gebieden voor ondersteuning bij diagnose en planopstelling. Voor bestaande doelgroepen werden nieuwe producten ontwikkeld. Een catalogus vol producten en diensten op het terrein van integraal personeelsbeleid is aan het IPB-bureau geleverd. De omzet van de gezamenlijke centra voor educatieve dienstverlening kwam voor het eerst uit boven de 200 miljoen euro; een uniek resultaat dankzij een ijzersterk financieringsmodel: rijk, gemeenten en schoolbesturen droegen hieraan bij. Tegelijkertijd is de toekomst een spannende. Wat gebeurt er als het rijk zijn financiering verlegt naar de scholen? Wat gaan die dan doen met de vrij besteedbare middelen, en gemeenten met hun eigen bijdrage? Sinds 1991 is hierover politiek gesteggeld. Daaraan lijkt wellicht een einde te zijn gekomen. Eind vorig jaar nam de Tweede Kamer een tweetal amendementen aan die hoopvol stemmen. Enfin, we wachten op de minister! J. Rijpsta, voorzitter R. Regter, secretaris

3 EDventure is de belangen- en werkgeversorganisatie van de centra voor educatieve dienstverlening. Zij versterkt de positie van de centra en ondersteunt hen bij de realisatie van hun doelstelling. Deze doelstelling is integrale onderwijsadvisering en heeft betrekking op onderwijsontwikkeling, schoolontwikkeling, onderwijs aan kinderen met problemen, leermiddelenadvies en advies aan gemeenten en besturen.

4 Vraagfinanciering november 2003 Invoering vraagfinanciering: de laatste etappe? Wilt u het hele proces van de invoering vraagfinanciering nog eens terughalen, dan kunt u de tijdbalken uit onze jaarberichten van 2001,2002 en het huidige jaarbericht naast elkaar leggen voor een compleet overzicht. Kamer spreekt zich uit De Tweede Kamerleden Slob (CU) en Hamer (PvdA) dienen een tweetal amendementen in voor financieel flankerend beleid. De amendementen krijgen brede steun en benadrukken nog eens dat de Kamer een zorgvuldige invoering van het traject wil. Niet alleen voor 2004 maar ook voor de jaren daarna. Pas in november 2003 worden de middelen voor dat jaar nog in 2003 te besteden overgemaakt. In april 2004 werd over dat principe in een Algemeen Overleg over de amendementen verder gesproken. Het lijkt er nu eindelijk van te komen, de laatste stappen naar een vraagfinanciering zijn in zicht. Daaraan vooraf ging wel jarenlange onduidelijkheid, soms met de nodige turbulentie. Even terug: December De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) adviseert het toenmalige kabinet Lubbers om rijksmiddelen voor schoolbegeleiding over te hevelen naar de scholen, zodat zij zelf kunnen uitmaken hoe zij deze middelen voor ondersteuning van hun kwaliteitsbeleid willen besteden. Maar bij het aantreden van een nieuwe coalitie van sociaal-democraten en liberalen spreekt

5 jaarwisseling 2002/ februari 2003 maart april 2003 zomer 2003 Invoering vertraagd Inmiddels wordt duidelijk dat door politieke ontwikkelingen in Nederland, de complexiteit van het dossier vraagfinanciering en het uitblijvend financieel flankerend beleid de invoering van de wet pas in 2005 kan plaatsvinden. Symposium EDventure Tijdens een symposium van EDventure in Zwolle spreekt minister Maria van der Hoeven (CDA). Zij herhaalt wat zij in een brief van 19 december 2002 aan de Tweede Kamer meldde. Over het financieel flankerend beleid laat zij zich niet uit. Flankerend beleid Besprekingen beginnen over het flankerend financieel beleid. Van OCW komt het signaal dat er toch bereidheid is te zoeken naar mogelijkheden, althans voor zover het gaat om de financiering van de activiteiten van EDventure. OCW zoekt door naar geld voor flankerend beleid voor de schoolbegeleidingsdiensten. Intern beraad De leden van EDventure komen in Tilburg bijeen om zich te buigen over het strategisch beleid voor de jaren Met behulp van een ICTversnellingskamer ontstaat zicht op de concretisering van het flankerend beleid. Duidelijkheid flankerend beleid blijft uit In mei stuurt EDventure OCW een aanvraag voor de toekenning van middelen voor flankerend beleid. In augustus is er nog geen duidelijkheid. Eind van de zomer deelt OCW EDventure mee dat geen middelen zijn gevonden voor flankerend beleid. In de onderwijsbegroting, op Prinsjesdag gepresenteerd, is daarvoor niets uitgetrokken. EDventure richt zich met een brief tot de Tweede Kamer. H.M. de Koningin in de troonrede uit dat gemeenten de plicht krijgen de schoolbegeleiding in stand te houden. De evaluatie daarvan vindt in 2000 plaats. Het ingezette beleid van autonomievergroting en decentralisatie leidt eind 2000 tot een motie van de Tweede Kamer die er toe leidt dat de rijksmiddelen voor schoolbegeleiding naar de scholen moeten worden overgeheveld. De minister wordt gevraagd besprekingen te beginnen met besturenorganisaties, VNG en EDventure. Op 6 september 2001 zegt de toenmalige staatssecretaris aan de Tweede Kamer toe bij de omslag zorgvuldig te werk te gaan. In de politiek turbulente jaren 2002 en 2003 nemen kabinetten ook geen beslissing over het financieel flankerend beleid. Eind 2003 neemt de Tweede Kamer de amendementen Slob en Hamer aan, die de minister in het kader van de begroting 2004 dwingen geld uit te trekken voor een zorgvuldige invoering. De Tweede Kamer heeft daarbij ook aandacht voor de jaren daarna. In 2004 moet blijken of de minister aan de wens van de Kamer tegemoet zal komen. Uiteindelijk hangt daarvan het voortbestaan van de schoolbegeleiding af.

6 Kwaliteitsmanagement Scholen en gemeenten moeten ervan op aan kunnen dat ingekocht advies en begeleiding vanuit een betrouwbare organisatie komt. Belangrijke elementen daarbij zijn klantgerichtheid, kennis, professionaliteit en zorgvuldige afstemming van vraag en aanbod. In de Certificeringregeling van EDventure moeten al deze facetten van de bedrijfsvoering van centra voor educatieve dienstverlening aan kwaliteitseisen voldoen, waardoor klanten een gegarandeerd juiste keuze kunnen maken. De centra die het certificaat van EDventure behaalden, zijn overtuigd van de waarde van die certificering.

7 Kwaliteitsmanagement: sturen op succes Sturen op succes, zo noemde Herman Bijsterbosch, kwaliteitscoördinator van de IJsselgroep Educatieve Dienstverlening, het sturen op kengetallen tijdens een sessie die hij gaf voor zijn directie. Kengetallen komen beschikbaar door kwaliteitsmanagement. De kracht van kwaliteitsmanagement ligt volgens Bijsterbosch in het bewust vormgeven en sturen van de organisatie. De directie stelt vast waar zij over een aantal jaren moet staan en wát voor organisatie ze wil zijn. Prestatieindicatoren worden geformuleerd en kritische succesfactoren gedefinieerd. Alle bedrijfsprocessen moeten voldoen aan specifieke eisen. Die zijn zodanig, dat de behoefte van de klant richtinggevend is en zijn inbreng gegarandeerd. Kwaliteitsmanagement screent jaarlijks systematisch de hele organisatie met in- en externe audits. Zo wordt een schat aan gegevens verzameld over functioneren en presteren van de organisatie. Aan de hand daarvan volgt een evaluatie: halen we die prestatie-indicatoren? Zijn de kritische succesfactoren inderdaad degene die we benoemden? Is de klant tevreden? Hoe functioneren onze medewerkers? Waar nodig wordt beleid bijgesteld. De kengetallen maken het mogelijk te sturen op de meest essentiële factoren die succes bepalen. Als het management de kengetallen helder heeft, kan ze daarmee richting geven aan dagelijkse aansturing en het toekomstig beleid. Zo creëert kwaliteitsmanagement een beleidscyclus waardoor het grip krijgt op de organisatie. Het wordt een continu proces, een cyclus van formulering van beleid; uitvoeren, meten en verbeteren. Per 2008 moeten alle leden een erkend kwaliteitskeurmerk hebben behaald. Gecertificeerde centra voor educatieve dienstverlening in 2003: ABC, Amsterdam; IJsselgroep, Apeldoorn; Edux, Breda; HCO, Den Haag; Giralis partners in onderwijs, Den Bosch; Begeleidingsdienst voor Vrije Scholen, Driebergen; GCO fryslân, Leeuwarden; EDI Midden-Nederland, Maartensdijk; RPCZ, Middelburg; Centraal Nederland, Nunspeet; Zaanstreek-Waterland, Purmerend; BGS, Ridderkerk; CED-Groep, Rotterdam; SOM, Tilburg; Ds.G.H. Kerstenonderwijscentrum, Veenendaal; GPC, Zwolle. Certificering in voorbereiding in 2003: SABD, Assen; DOBA, Eindhoven; Drienerwoold, Enschede; ABCG, Groningen; OBD Groningen, Oude Pekela; Consent, Sittard; Marant, Tiel; SAC, Utrecht.

8 Communicatie In een tijd van veranderende kaders (vraagfinanciering, lumpsum) is goede communicatie van cruciaal belang. Zowel extern als intern. Binnen EDventure is de communicatiefunctie daarom versterkt in november 2003.

9 Door een betere interne communicatie kunnen we ook extern een beter aanbod genereren Extern gaat het er vooral om te laten zien waar educatieve dienstverlening en EDventure voor staan. Willen we binnen het nieuwe krachtenveld een belangrijke rol blijven houden en ons als branche goed positioneren, dan is het belangrijk onze deskundigheid en professionaliteit beter voor het voetlicht te brengen. Zo zijn we een serieuze partner voor andere partijen. Ook interne communicatie kreeg in 2003 meer aandacht. Tijdig informeren over ontwikkelingen in beleids- en wetgevingstrajecten is essentieel om krachtenbundeling tot stand te brengen. Om dit alles te versterken, zette EDventure eind 2003 een aantal trajecten in gang. Belangrijkste zijn de nieuwe portal dé startpagina voor educatieve dienstverlening, het nieuwe tijdschrift go ed en het nieuwe logo goedvooronderwijs. Op de nieuwe site staan sinds januari 2004 producten en diensten van onze leden, nieuwe ontwikkelingen en nieuwsberichten. De alleen voor leden toegankelijke gedeelten fungeren als intranet. Hier communiceert EDventure met haar leden, maar zij kunnen ook onderling kennis uitwisselen. Go ed, magazine voor educatieve dienstverlening, is een nieuw blad voor onze klanten. Hiermee informeren we scholen, besturen, VVE-instellingen en gemeenten tweemaandelijks over producten en diensten. Het eerste nummer verscheen in april Tenslotte het nieuwe logo. Onze kernboodschap is educatieve dienstverlening is voorwaarde voor goed onderwijs. Om dit ook visueel herkenbaar te maken voor scholen, beleidsmakers en gemeenten, creëerden we een nieuw logo voor de branche. In het logo hebben de slogan goed voor onderwijs en het webadres van de portal een plaats gekregen. In 2004 zal EDventure dit logo verder integreren in de huisstijl.

10 Positionering Vanaf medio 2002 kreeg het positioneren van de centra voor educatieve dienstverlening en EDventure in het bijzonder een extra impuls. In 2003 is dit beleid krachtig voortgezet. Met de marktwerking in aantocht is het essentieel een stevige plek in te nemen in het stelsel van beleidsvoorbereiding en -uitvoering. Willen we onze klanten goed kunnen bedienen, dan is het goed deze beide domeinen te beheersen. Het klantperspectief zal dan ook veranderen. De overheid verandert van subsidiënt naar klant. Het blijft niet bij praten alleen, ook worden concrete stappen gezet in productontwikkeling en implementatie. De positionering in het stelsel krijgt verder vorm door deelname in tal van adviesorganen: Samenwerkingsorgaan Beroepskwaliteit Leraren, Expertisecentrum Nederlands, Freudenthalinstituut, Gids methodebeoordeling, Landelijk Platform Onderwijs en Jeugdzorg, Expertisecentrum Schoolleiding en Onderwijsvernieuwing. Om die positionering voldoende kracht te geven, is in 2003 gebruik gemaakt van een extern adviseur met als opdracht versterking van de professionele lobby. Die lobby zal van specifiek aandachtsgebied moeten veranderen naar een kenmerk van de organisatie. Mensen van het bureau, maar ook bestuursleden dienen hun energie daarop te richten. De resultaten: in toenemende mate gesprekspartner zijn van de overheid en intermediaire organisaties in het zogenaamde maatschappelijke middenveld. Er is overleg en samenwerking met het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt, met het IPBbureau, NSA, IVA, PiMedia, GITP, GEU, Onderwijsraad, Besturenorganisaties, SLO, Landelijk overleg lerarenopleidingen, WSNS+, ICT op school, Wegbereiders LGF, VNG, NIZW, et cetera. Werken hieraan betekent vaak gelegenheidsnetwerken activeren. Krachten bundelen aan de hand van actuele thema s. In tegenstelling tot de voormalige PMC s, zijn het dynamische netwerken die bestaan zolang het thema actueel is en er ook behoefte aan samenwerking bestaat. Trajecten communiceren we regelmatig via beleidsberichten en alleen voor onze leden toegankelijke gedeelten van onze portal

11 Samenwerking binnen educatieve dienstverlening levert positieve resultaten

12 Professionalisering De introductie van vraagfinanciering vraagt om personeel dat inzetbaar is in een commercieel opererende organisatie. Dat vereist een professionaliseringsbeleid op organisatieniveau, voor groepen medewerkers en voor individuele werknemers. In de komende jaren zal veel aandacht worden besteed aan de vorming van netwerken, kennisgemeenschappen of kenniskringen en andere vormen van professionalisering van de adviseurs. Bestaande netwerken werden in 2003 geconsolideerd (Ziek zijn & Onderwijs) en er zijn nieuwe gevormd (Cultureel Erfgoed). Het verzoek van de rijksoverheid om de diagnose en planopstelling van de onderwijskansenscholen buiten de verstedelijkte gebieden in Nederland uit te voeren, leidde in 2003 tot de formatie van een ploeg van 33 adviseurs uit verschillende centra voor educatieve dienstverlening. Zij hielpen de onderwijskansenscholen en de betrokken gemeenten buiten het verstedelijkte gebied bij de diagnose van de sterke en zwakke kanten van de school en hielpen bij de opstelling van een plan van aanpak voor onderwijsverbetering. Een zelfde soort operatie was nodig voor een implementatieteam van adviseurs op het terrein van de voorschoolse educatie. EDventure ontwikkelde hiervoor trainde-trainer programma s. Ook in kleinschaliger trajecten koos ze voor deze aanpak, al of niet voorzien van feedback tijdens de uitvoering van het advieswerk. Aan het eind van het verslagjaar gaf de algemene ledenvergadering het bestuur en het bureau opdracht om ook tijdens de fase van de invoering van de vraagfinanciering aandacht te blijven besteden aan de deskundigheidsbevordering van het personeel. Uit de externe audits voor de certificering blijkt dat het kwaliteitsbeleid wat betreft de deskundigheid van de adviseurs degelijk is te noemen.

13 Deskundigheid van onze adviseurs is voorwaarde voor kwaliteit

14 De arbeidsvoorwaarden in 2003 Het afsluiten van een CAO voor alle medewerkers in de educatieve dienstverlening en het omvormen van hun rechtspositie naar meer marktconforme arbeidsvoorwaarden is een belangrijke werkgeverstaak.

15 Marktconforme arbeidsvoorwaarden voor professioneel onderwijsadvies CAO In 2003 is een beleidsrijk akkoord voor de CAO OBD 2004 bereikt. In die periode onderhandelde EDventure intensiever met de centrales dan voorgaande jaren. De CAO die tot stand kwam, is volledig losgekoppeld van de CAO sector onderwijs. Met eigen salarisschalen, een nieuw functiegebouw, het functiewaarderingssysteem Bakkenist, een modelbeoordelings- en functioneringsregeling en een nieuwe ouderenregeling. Afgesproken is dat voor het einde van 2004 bij alle centra voor educatieve dienstverlening een sociaal statuut staat. Sociale zekerheid 2003 gaf steeds meer zicht op de complexe sociale zekerheidshistorie van onze leden die ontstond nadat de werkgever de wettelijke aansluiting bij het Participatiefonds liet vervallen. Bijvoorbeeld de omvang van de herverzekerde portefeuille bij het Participatiefonds, de E-10 invorderingskwesties en de mogelijkheid voor wijziging van de Wet Privatisering ABP. Dit resulteerde in loskoppeling van het Participatiefonds per 1 januari 2004, althans voor de nieuwe uitkeringsrechten die na deze datum ontstaan. Voor EDventure de taak om de herverzekering bij een andere sector dan de sector overheid via wetgeving mede te realiseren, in combinatie met de scherpstelling van de cijfers van Participatiefonds en UWV USZO. Helpdesk arbeidsvoorwaarden Het aantal vragen nam in 2003 iets af. De complexiteit nam echter toe. Merkbaar is dat bij steeds meer centra voor educatieve dienstverlening een professionele P&O-adviseur of manager P&O actief is. Dat zorgt ervoor dat de helpdesk langer met een vraagstelling bezig is en antwoorden diepgaander zijn. Kernpunten waren uiteraard de gewijzigde fiscale reiskostenregeling, harmonisatievragen vanwege fusietrajecten, hoe te anticiperen op de nieuwe CAO, flexibiliteit en declarabiliteit, IZA verzekeringen, arbeidsvoorwaarden van medewerkers in dienst van een nevenstichting. Betaalde dienstverlening Op verzoek is extra inspanning gepleegd voor enkele centra ten aanzien van regelingen voor personeelsbeleid, harmonisatie arbeidsvoorwaarden, ontslagsituaties.

16 Beheer vereniging Het proces van schaalvergroting binnen de branche zette zich ook door in Waren er in januari 2003 nog 36 centra voor educatieve dienstverlening, eind 2003 bedroeg het aantal 34. Daarvan zijn 32 lid van EDventure. Twee centra zijn formeel weliswaar geen lid, maar dragen wel volledig bij aan de dekking van de kosten. Zij maken ook gebruik van de service van EDventure. Vanuit het bureau van de vereniging werd service aan de leden verleend. Daarvoor werd in een aantal gevallen gebruik gemaakt van externe expertise. Dat geldt voor de positionering en lobby, de monitoring van financiële ontwikkelingen in de branche en tot november de communicatie en informatievoorziening. Experts, werkzaam bij verschillende centra voor educatieve dienstverlening, voerden projecten voor EDventure uit. De verhuizing naar het volledig geoutilleerde pand met de daarbij behorende service is een succes gebleken. De productiviteit is gestegen en de kwaliteit van dienstverlening toegenomen. De algemene ledenvergadering (ALV) is het hoogste besluitvormende orgaan van de vereniging. In 2003 kwam de ALV vijf keer bijeen. Reden voor deze hoge frequentie was vooral de noodzakelijke informatievoorziening over de invoering vraagfinanciering en de uiteindelijke totstandkoming van de CAO OBD Het bestuur van EDventure bereidde de algemene ledenvergaderingen voor en droeg zorg voor de uitvoering daarvan. Bestuursleden behartigden daarnaast frequent taken inherent aan hun portefeuilles. Met name de lobbyactiviteiten richting Tweede Kamer en ministerie van OCW, en activiteiten van bestuursleden in het kader van hun lidmaatschap van de EDventure CAO-delegatie. Binnen de vereniging bestaan klankbordgroepen, bijvoorbeeld voor de toekomst van de sector en de CAO. Hun primaire doel is draagvlak creëren voor cruciale besluitvorming in een vroeg stadium. Zij kwamen diverse malen bijeen. Algemeen juridische dienstverlening Naast de Helpdesk arbeidsvoorwaarden zijn EDventure in 2003 frequent allerhande vragen voorgelegd. Vele hadden betrekking op mogelijke consequenties van de invoering vraagfinanciering. Ook op de portal werd aandacht besteed aan juridische aspecten van belang voor de centra voor educatieve dienstverlening, variërend van auteursrecht, BTW tot de wet bescherming persoonsgegevens. Een sterke vereniging: noodzakelijke voorwaarde voor goed functionerende branche

17 Kengetallen Educatieve Dienstverlening in Nederland Aantal centra voor educatieve dienstverlening (per 31 december 2002) 36 Per 1 januari Aantal werknemers 3300 in miljoenen Euro s Omzet (per 31 december 2002) 208 Waarvan overheidssubsidie 118 Specifieke uitkering rijk 57 Uit gemeentefonds 61 Overige inkomsten 90 Bestuur & Bureau Bestuur De heer J. Rijpstra, voorzitter lid van de VVD-fractie van de Tweede Kamer der Staten Generaal De heer drs. B.J. de Reu, vice-voorzitter directeur RPCZ Middelburg De heer drs. R. Regter, secretaris (vanaf mei 2003) directeur SBD Midden-Holland Rijnstreek, Bodegraven De heer A.J.M. van der Lee, penningmeester (vanaf februari 2003) lid van de directie CED-groep, Rotterdam De heer drs. R.S. Boersma, (vanaf mei 2003) directeur GCO fryslân, Leeuwarden De heer drs. A.C.F. Jonkers, (vanaf mei 2003) directeur DOBA Onderwijsadviseurs, Eindhoven De heer R.F. Keetelaar, (vanaf mei 2003) voorzitter Raad van Bestuur IJsselgroep, Doetinchem Mevrouw E. Vos-Brandjes, (vanaf juni 2003) wethouder D 66 Gemeente Den Helder Bureau Mevrouw mr H.J. van Dijk, adviseur arbeidsvoorwaarden De heer drs. R. J. Gorter, directeur Mevrouw drs. A.J. Kaptein, adviseur PA & Communicatie (vanaf november 2003) Mevrouw J.G. Kieft, beleidsassistent De heer W.J.J. Oort, administratief medewerker Mevrouw mr M. Recter, juridisch adviseur Projectleiders De heer G. Beckers (werkzaam bij CED-groep Dordrecht), pilot project tele-educatie begeleiding zieke leerlingen i.s.m. het Astmacentrum Heideheuvel te Hilversum en EDI Midden-Nederland te Maartensdijk (tot april 2003). Mevrouw Y. Thijssen (werkzaam bij Marant, locatie Nijmegen), project consulenten begeleiding zieke leerlingen Ziezon. Het project onderhoudt (tot februari 2004). Mevrouw M. Janssen, coördinator OBDM Onderwijsdatabank PO (gedetacheerd vanuit BCO Venlo). De onderwijsdatabank staat o.a. op Mevrouw M. Wisse (werkzaam bij RPCZ Middelburg), project Voor- en Vroegschoolse educatie, opleiding adviseurs VVE, zie De heer J. Gosselink (werkzaam bij Giralis, partners in onderwijs, Den Bosch), project integratie cultureel erfgoed in het lesprogramma. De heer R. van Alphen (werkzaam bij HCO Den Haag), project Onderwijskansen/onderwijsachterstanden, Mevrouw R. Ogink (werkzaam bij Giralis s-hertogenbosch) en de heer R.J. Stevens (werkzaam bij Edux, onderwijsadviseurs), project Regionale Dagen Jonge Kind. Meer informatie is te vinden op: Externe adviseurs De heer P.L.J.J. Bemelen, M en O -groep lobby en krachtenbundeling De heer E.J.M. de Louwere, financieel adviseur De heer W.J.M. Sirre, kwaliteitsadviseur

18 Parkstraat JG Den Haag Tel Fax

Omzet (per 31 december 2000) Waarvan overheidssubsidie Specifieke uitkering rijk

Omzet (per 31 december 2000) Waarvan overheidssubsidie Specifieke uitkering rijk Jaarbericht 2001 Met ingang van 2001 hield WPRO op te bestaan en ging de branche onderwijsbegeleiding onder een nieuwe naam verder: EDventure, netwerk voor educatieve dienstverlening. Dit feit werd op

Nadere informatie

EDventure Factsheet 2006

EDventure Factsheet 2006 EDventure Factsheet 2006 070164/113 Woord vooraf In april 2005 heeft de Tweede Kamer besloten de wet vraagfinanciering voor de schoolbegeleiding in te voeren. In juni 2005 is besloten deze wet per 1 augustus

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2011 582 Besluit van 28 november 2011 tot wijziging van het Besluit specifieke uitkeringen gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid 2011 2014 in

Nadere informatie

Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015. Geacht schoolbestuur,

Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015. Geacht schoolbestuur, a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Onze referentie 349195 Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015 Geacht

Nadere informatie

Wijziging Regeling uitvoering en financiering Wet inschakeling werkzoekenden

Wijziging Regeling uitvoering en financiering Wet inschakeling werkzoekenden Wijziging Regeling uitvoering en financiering Wet inschakeling werkzoekenden SZW «Wet inschakeling werkzoekenden» Wijziging Regeling uitvoering en financiering Wet inschakeling werkzoekenden in verband

Nadere informatie

RPCZ zoekt: onderwijsadviseurs m/v!

RPCZ zoekt: onderwijsadviseurs m/v! RPCZ zoekt: onderwijsadviseurs m/v! Teamleden van RPCZ werken aan een gezamenlijke ambitie. Deze is gebaseerd op passie, creativiteit, respect, vertrouwen, relatie en plezier. Onze ambitie is om in Zeeland

Nadere informatie

Motie Ondersteuning Standaardisatie Uitvoeringsprocessen. voor BALV 17 november 2014

Motie Ondersteuning Standaardisatie Uitvoeringsprocessen. voor BALV 17 november 2014 Motie Ondersteuning Standaardisatie Uitvoeringsprocessen voor BALV 17 november 2014 Gemeente Zaanstad namens gemeenten Zwolle, Leeuwarden, Amersfoort, Haarlemmermeer, Rotterdam, Utrecht, Enschede en Apeldoorn

Nadere informatie

Aanvulling op het ondersteuningsplan Samenwerkingsverband PO Optimale Onderwijskans.

Aanvulling op het ondersteuningsplan Samenwerkingsverband PO Optimale Onderwijskans. Samenvatting Aanvulling op het ondersteuningsplan 2014-2018 Samenwerkingsverband PO 30-03 Optimale Onderwijskans. Beschrijving van de beleidsafspraken die zijn gemaakt gedurende het schooljaar 2014-2015.

Nadere informatie

Financiële consequenties akkoorden: duidelijkheid voor bekostiging 2014/2015

Financiële consequenties akkoorden: duidelijkheid voor bekostiging 2014/2015 Financiële consequenties akkoorden: duidelijkheid voor bekostiging 2014/2015 Nu OCW een aangepaste regeling bekostiging personeel 2014-2015 heeft gepubliceerd, kan bepaald worden wat de financiële consequenties

Nadere informatie

090085/811 14 maart 2009

090085/811 14 maart 2009 090085/811 14 maart 2009 Inhoudelijke verantwoording en rapportage subsidie flankerend beleid van 6.600.000 over de jaren 2006 tot en met 2008 ten behoeve het treffen van maatregelen voor de overgang van

Nadere informatie

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Doel Zorgdragen voor de vorming van beleid voor de eigen functionele discipline, alsmede zorgdragen voor de organisatorische en personele aansturing van een of

Nadere informatie

HET LERARENREGISTER - waarom willen we dit eigenlijk?

HET LERARENREGISTER - waarom willen we dit eigenlijk? FACTSHEET HET LERARENREGISTER - waarom willen we dit eigenlijk? Het Lerarenregister is het beroepsregister van leraren in het basis-, speciaal, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Het initiatief

Nadere informatie

Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus LV Den Haag Parnassusplein 5 T

Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus LV Den Haag Parnassusplein 5 T > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333 44 44 www.rijksoverheid.nl Contactpersoon dhr. drs.

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Regionaal beleidskader transitie jeugd Zuidoost Utrecht en Lokaal beleidsplan jeugdhulp

Raadsvergadering. Onderwerp Regionaal beleidskader transitie jeugd Zuidoost Utrecht en Lokaal beleidsplan jeugdhulp RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 13 maart 2014 14-013 Onderwerp Regionaal beleidskader transitie jeugd Zuidoost Utrecht 2014-2018 en Lokaal beleidsplan jeugdhulp Aan de raad, Onderwerp Regionaal beleidskader

Nadere informatie

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Broekmolenweg 16 2289 BE Rijswijk www.kunstgebouw.nl B e l e i d s p l a n 2 0 1 3-2 0 1 6 Z I C H T B A AR M AK E N W AT E R I S, S T I M U L E R E N W AT

Nadere informatie

van Werkplein naar Arbeidsmarkt naar 4 Transities Werkgever en Werkzoekende

van Werkplein naar Arbeidsmarkt naar 4 Transities Werkgever en Werkzoekende van Werkplein naar Arbeidsmarkt naar 4 Transities Werkgever en Werkzoekende DOEL Informatie Uitwisseling Vraag aan u Beleid min SZW SUWI: 2002 CWI en UWV samenwerking met gemeenten werk boven uitkering

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 8942 14 juni 2010 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 7 juni 2010, nr. R&P/RA/2010/11430,

Nadere informatie

Datum 6 november 2015 Bekostigingssystematiek gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid

Datum 6 november 2015 Bekostigingssystematiek gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG.. Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 28 000 VIII Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (VIII) voor

Nadere informatie

Convenant OCW-SBO. Aanpak van het Lerarentekort

Convenant OCW-SBO. Aanpak van het Lerarentekort Convenant OCW-SBO Aanpak van het Lerarentekort Partijen: De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, mevrouw M.J.A. van der Hoeven, en Het Algemeen Bestuur van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt,

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting BBC

Jaarverslag Stichting BBC Jaarverslag 2016 Stichting BBC 1 Missie en visie In het fusiedocument (2014) is de missie van de stichting BBC beschreven. Deze is als volgt geformuleerd: De Stichting BBC ondersteunt de cliënten van Ipse

Nadere informatie

Profielschets Voorzitter Raad van Toezicht

Profielschets Voorzitter Raad van Toezicht Profielschets Voorzitter Raad van Toezicht 1. Algemeen EDventure, gevestigd in Den Haag, is de branchevereniging van onderwijsadviesbureaus in Nederland. De leden werken voor/binnen het primair onderwijs,

Nadere informatie

Raad : 5 juli 2005 Agendanr. : Doc.nr : B : Educatie, Welzijn en Zorg RAADSVOORSTEL. : wet regeling schoolbegeleiding

Raad : 5 juli 2005 Agendanr. : Doc.nr : B : Educatie, Welzijn en Zorg RAADSVOORSTEL. : wet regeling schoolbegeleiding Raad : 5 juli 2005 Agendanr. : Doc.nr : B200504086 Afdeling: : Educatie, Welzijn en Zorg RAADSVOORSTEL Onderwerp : wet regeling schoolbegeleiding Toelichting De brancheorganisatie van de onderwijsbegeleidingsdiensten

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden

COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden Concept versie; d.d. 28.01.2014 Inhoud: 1. Verantwoording 2. Doelen en gebruikswaarde van het Communicatieplan 3. Organisatie

Nadere informatie

Griffie gemeente Gorinchem Samenstelling & taken

Griffie gemeente Gorinchem Samenstelling & taken Griffie gemeente Gorinchem Samenstelling & taken Hoofdstuk: Griffie gemeente Gorinchem Inhoud Griffie gemeente Gorinchem... 1 Inleiding... 3 Functiebeschrijving griffie... 4 De griffier... 4 Plaats in

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG. Datum Betrokkenheid Onderwijscoöperatie bij Lerarenregister

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG. Datum Betrokkenheid Onderwijscoöperatie bij Lerarenregister >Retouradres De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Datum Betreft Betrokkenheid Onderwijscoöperatie bij Lerarenregister Uw brief van 23 maart 2018 27 maart

Nadere informatie

Wijziging Uitvoeringsregeling inkoop arbeidsvoorziening door gemeenten

Wijziging Uitvoeringsregeling inkoop arbeidsvoorziening door gemeenten Wijziging Uitvoeringsregeling inkoop arbeidsvoorziening door gemeenten SZW 2 december 1998/nr. AM/ARV/98/35644 Directie Arbeidsmarkt Werkgelegenheid Gelet op artikel 137a, tweede lid, van de Algemene bijstandswet,

Nadere informatie

Vormgeving Code goed Bestuur

Vormgeving Code goed Bestuur Vormgeving Code goed Bestuur 1. Inleiding Het SWV Zuid Holland West heeft als bestuursvorm gekozen voor het one-tier model. Het is een éénlaags (monistisch) bestuursmodel, waarbij de toezichthouders onderdeel

Nadere informatie

Scholingsbeleid in de CAO voor het voortgezet onderwijs

Scholingsbeleid in de CAO voor het voortgezet onderwijs Scholingsbeleid in de CAO voor het voortgezet onderwijs December 2006 7.0078 Inhoud Inleiding Inzet scholingsbudget Integraal Personeelsbeleid Scholingsplan Vergoeding Meer informatie Inleiding Jaarlijks

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 32 396 Wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra, de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet educatie en beroepsonderwijs,

Nadere informatie

RiskCongres PublicValues Donderdag 6 april 2017 Venue New Babylon, Den Haag Thema: Risicomanagement in de publieke sector: De paarse krokodil? Het gaat om wat je niet ziet! www.riskcongrespublicvalues.nl

Nadere informatie

Functiebeschrijving Manager Kwaliteitsbeleid

Functiebeschrijving Manager Kwaliteitsbeleid Functiebeschrijving Manager Kwaliteitsbeleid Binnen O2A5 staat een belangrijke verandering voor de deur, namelijk de invoering van zgn. onderwijsteams. Voor een succesvolle implementatie van deze organisatieverandering

Nadere informatie

HOE BELANGRIJK IS SCHOOL VOOR JOU? Onderwijs dat past!

HOE BELANGRIJK IS SCHOOL VOOR JOU? Onderwijs dat past! HOE BELANGRIJK IS SCHOOL VOOR JOU? Onderwijs dat past! Wat is Onderwijs dat past!? Wat is er op het platform te doen voor jongeren? Onderwijs dat past! is een online platform voor jongeren tussen de 10

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA DEN HAAG Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA DEN HAAG Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Op basis van de huidige statuten dient een dergelijke wijziging goedgekeurd te worden door u als gemeenteraad.

Op basis van de huidige statuten dient een dergelijke wijziging goedgekeurd te worden door u als gemeenteraad. Adviesnota Raad Raadsvergadering d.d. : 19 februari 2014 Agendapunt : 15 Onderwerp : Voorstel tot instemming met de statutenwijziging van Stichting PrimAH Portefeuillehouder : wethouder H.J. Dijkstra Datum

Nadere informatie

Naar nieuw Jeugd-, Onderwijs- en Zorgbeleid

Naar nieuw Jeugd-, Onderwijs- en Zorgbeleid Naar nieuw Jeugd-, Onderwijs- en Zorgbeleid Het gemeentelijke beleid is in beweging. De decentralisaties in het sociale domein brengen nieuwe taken voor gemeenten met zich mee én bieden ruimte om de zaken

Nadere informatie

professionele tussenschoolse opvang

professionele tussenschoolse opvang professionele tussenschoolse opvang Bent u medewerker of coördinator tussenschoolse opvang en wilt u meer weten over hoe u het beste kunt omgaan met de leerlingen in uw groep? Kom ook naar een van onze

Nadere informatie

Uw brief van Ons kenmerk Contactpersoon Zoetermeer

Uw brief van Ons kenmerk Contactpersoon Zoetermeer OC enw De heer T. Kok p/a Cool Capital BV Singel 53 1012 VD AMSTERDAM Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen Europaweg 4 Postbus 25000 2700 LZ Zoetermeer Telefoon (079) 323 Telefax (079) 323

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 3 augustus ECSD/U Lbr. 17/042 (070)

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 3 augustus ECSD/U Lbr. 17/042 (070) Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 3 augustus 2017 Ons kenmerk ECSD/U201700503 Lbr. 17/042 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) - Onderwerp Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk

Nadere informatie

1. Aanleiding. 2. De huidige situatie

1. Aanleiding. 2. De huidige situatie logoocw Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk 19 oktober 2004 PO/OO/2004/48937 Onderwerp tussenschoolse opvang Bijlage(n) Eindrapport en tabellenrapport Evaluatie

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 9 juli 2018 Zaaknummer: 500858 Portefeuillehouder : J.H. Lammers Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 17R gemeente WOERDEN

RAADSINFORMATIEBRIEF 17R gemeente WOERDEN Cr RAADSINFORMATIEBRIEF 17R.00031 gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum 17 januari 2017 Portefeuillehouder(s) : wethouder Koster Portefeuille(s) : Sociaal domein Contactpersoon

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 30 545 Uitvoering Wet Werk en Bijstand Nr. 189 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Brief van de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Brief van de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 32 618 Wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en enige andere wetten in verband met de invoering van een verhoogd collegegeld voor langstudeerders (Wet verhoging collegegeld

Nadere informatie

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie.

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie. FUNCTIE: Directeur POC AFKORTING: DIR AFDELING: Management 1. DOELSTELLINGEN INSTELLING De doelstellingen staan omschreven in het beleidsplan POC. Vermits de directie de eindverantwoordelijkheid heeft

Nadere informatie

NAAR VERNIEUWD TOEZICHT EXCELLENTE SCHOLEN

NAAR VERNIEUWD TOEZICHT EXCELLENTE SCHOLEN NAAR VERNIEUWD TOEZICHT EXCELLENTE SCHOLEN juni 2016 1 Inleiding 1.1 Achtergrond In 2012 heeft de toenmalige minister van Onderwijs het predicaat Excellente School in het leven geroepen om goed presterende

Nadere informatie

St. Huurdersbelangen Regio Hollands-Midden. Bouwstenen HRHM 2019

St. Huurdersbelangen Regio Hollands-Midden. Bouwstenen HRHM 2019 St. Huurdersbelangen Regio Hollands-Midden Bouwstenen HRHM 2019-2 x uitgave magazine Huurbelang - Workshops voor BC vrijwilligers en bestuur - Werving vrijwilligers - Ontwikkeling nieuwe werkgroepen -

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer Onderwerp: lokaal educatieve agenda gemeente Moerdijk,

RAADSVOORSTEL Agendanummer Onderwerp: lokaal educatieve agenda gemeente Moerdijk, RAADSVOORSTEL Agendanummer 10.2 Raadsvergadering van 23 september 2010 Onderwerp: lokaal educatieve agenda gemeente Moerdijk, 2010-2014 Verantwoordelijke portefeuillehouder: Mr. A. Grootenboer-Dubbelman

Nadere informatie

Januari 2003. Communicatiestrategie Convenant Sponsoring

Januari 2003. Communicatiestrategie Convenant Sponsoring Januari 2003 Communicatiestrategie Convenant Sponsoring Communicatiestrategie Convenant sponsoring 1. Algemeen Scholen die met sponsoring te maken hebben, gaan hier in het algemeen op een verantwoorde

Nadere informatie

Ons kenmerk MO00/15.0000785. Datum uw brief nvt

Ons kenmerk MO00/15.0000785. Datum uw brief nvt Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum 27 januari 2015 Ons kenmerk

Nadere informatie

INTEGRALE KWALITEITSZORG PASSEND ONDERWIJS GOEREE-OVERFLAKKEE

INTEGRALE KWALITEITSZORG PASSEND ONDERWIJS GOEREE-OVERFLAKKEE INTEGRALE KWALITEITSZORG PASSEND ONDERWIJS GOEREE-OVERFLAKKEE Inhoud 1. Inleiding 2. Kwaliteit gedefinieerd 3. Parameters en normen 4. Het cyclische systeem van kwaliteitszorg 5. Instrumenten 6. Planning

Nadere informatie

Kwaliteitsbeleid WereldKidz 2016

Kwaliteitsbeleid WereldKidz 2016 Kwaliteitsbeleid WereldKidz 2016 1 Kwaliteitzorgbeleid WereldKidz, 2016 Elke leerling verdient een excellente leraar Elke medewerker verdient een excellente leidinggevende Met elkaar leren we elke dag,

Nadere informatie

Artikel 7 Opdracht Stichting Onderwijs Primair heeft de opdracht uitgewerkt naar vijf kernwaarden:

Artikel 7 Opdracht Stichting Onderwijs Primair heeft de opdracht uitgewerkt naar vijf kernwaarden: Concretisering Code Goed Bestuur voor Onderwijs Primair Inleiding De leden van de PO-Raad hebben in 2010 de Code Goed Bestuur vastgesteld als leidraad voor goed bestuur in het primair onderwijs. Het bestuur

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum : Ag nr. : Datum :29-03-07 Onderwerp Lokaal Educatieve Agenda 2007-2010 Voorstel Voorstel tot het vaststellen van de kaders voor de Lokaal Educatieve Agenda 2007-2010 Inleiding In 2006 hebben drie conferenties

Nadere informatie

Samen werken aan lokale bereikbaarheid

Samen werken aan lokale bereikbaarheid Samen werken aan lokale bereikbaarheid Aanbod van de VOC aan gemeenten voor een gezamenlijk geluid in het beleidsveld mobiliteit en infrastructuur. Doet u mee? 1 Wat is de VOC? De Vereniging Openbaar Vervoer

Nadere informatie

Spreektekst Leraar register

Spreektekst Leraar register Spreektekst Leraar register voorzitter, Vandaag is het de dag van de leraar, En iedereen die naar school is geweest weet uit zijn eigen ervaring hoe de leraar het verschil kan maken. Maar ook langjarig

Nadere informatie

N1,11;12!16121,101,11,11 GPD

N1,11;12!16121,101,11,11 GPD N1,11;12!16121,101,11,11 GPD 15.12.2016 0063 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad / Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bijlage(n) 1 betreft

Nadere informatie

Uw bedrijf in beeld. Uw bedrijf in beeld versie 3.1 Pagina 1

Uw bedrijf in beeld. Uw bedrijf in beeld versie 3.1 Pagina 1 Uw bedrijf in beeld De manier waarop en de vorm waarin uw bedrijf zich presenteert, bepaalt in grote mate de beeldvorming van het bedrijf bij uw huidige en toekomstige relaties en klanten. Dit geldt voor

Nadere informatie

) en geeft het handvatten om via coaching te werken aan collegialiteit. en professionaliteit (domein 4 ).

) en geeft het handvatten om via coaching te werken aan collegialiteit. en professionaliteit (domein 4 ). Focus op professie Zoekt u een effectieve aanpak om de prestaties van leerlingen te verbeteren? Stelt u het vakmanschap van leraren daarin centraal? Wilt u werken aan sleutelfactoren zoals effectief klassenmanagement,

Nadere informatie

September Jaarbericht. Stichting OZL in de regio

September Jaarbericht. Stichting OZL in de regio Jaarbericht Stichting OZL in de regio Voorwoord De Stichting Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL) presenteert het eerste Jaarbericht. De stichting OZL in de regio is opgericht door EDventure,

Nadere informatie

Kunstgebouw Beleidsplan

Kunstgebouw Beleidsplan Kunstgebouw Beleidsplan 2017-2020 Kunstgebouw Broekmolenweg 20 2289 BE Rijswijk www.kunstgebouw.nl Beleidsplan 2017-2020 ZICHTBAAR MAKEN WAT ER IS, STIMULEREN WAT ER KAN ZIJN Inleiding Kunstgebouw is expert

Nadere informatie

Nieuwe visuele identiteit Tergooiziekenhuizen

Nieuwe visuele identiteit Tergooiziekenhuizen Nieuwe visuele identiteit Tergooiziekenhuizen Start: februari 2006 Introductie: 14 oktober 2006 Budget: ca. 200.000,- Missie: Mensen de veiligheid bieden dat de beste medische zorg altijd binnen handbereik

Nadere informatie

Voorstel om te besluiten

Voorstel om te besluiten Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 21 december 2005 / 246/2005 Onderwerp Subsidie schoolbegeleiding voor de periode augustus tot en met december 2005 Programma / Programmanummer

Nadere informatie

>Profiel. GITP Executive Search, Werving & Selectie en Interim Management Berg en Dalseweg 127 6522 BE Nijmegen Tel. 024 3277571 www.gitp.

>Profiel. GITP Executive Search, Werving & Selectie en Interim Management Berg en Dalseweg 127 6522 BE Nijmegen Tel. 024 3277571 www.gitp. Executive Search, Werving & Selectie en Interim Management Berg en Dalseweg 127 6522 BE Nijmegen Tel. 024 3277571 www.gitp.nl >Profiel Onderwerp > Profiel senior HR-adviseur Primair Onderwijs Opdrachtgever

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

8. Kunnen medisch specialisten in dienstverband ook in dienst treden van de Specialisten BV of Specialisten Maatschap?

8. Kunnen medisch specialisten in dienstverband ook in dienst treden van de Specialisten BV of Specialisten Maatschap? Bij medisch specialisten in dienstverband leven veel vragen rondom de integrale bekostiging en de consequenties van de ontwikkelde modellen. Onderstaand geven OMS en LAD antwoord op die vragen. 1. Hoe

Nadere informatie

Voorgestelde beslissing :

Voorgestelde beslissing : Voorstel aan : Gemeenteraad van 15 december 2014 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 2 december 2014 Nummer : 74 Onderwerp : Liquidatie Gemeenschappelijke Regeling BWR Bijlage(n) : 1. Notitie Vorming

Nadere informatie

GOVERNANCE, RISK & COMPLIANCE WHITEPAPER

GOVERNANCE, RISK & COMPLIANCE WHITEPAPER GOVERNANCE, RISK & COMPLIANCE De wereld van vandaag wordt gekenmerkt door de snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën en disruptieve marktomstandigheden. Deze ontwikkelingen hebben verregaande gevolgen

Nadere informatie

Convenant Kindcentra

Convenant Kindcentra Convenant Kindcentra 2015 2018 1 Partijen: 1. Dak Kindercentra, vertegenwoordigd door mevrouw Briedé, voorzitter Raad van Bestuur; 2. Lucas Onderwijs, vertegenwoordigd door de heer van Vliet, voorzitter

Nadere informatie

SAMENWERKEN. Het integraal kindcentrum van papier naar praktijk. Symposium 18 april 2013 Kloosterhotel ZIN, Vught

SAMENWERKEN. Het integraal kindcentrum van papier naar praktijk. Symposium 18 april 2013 Kloosterhotel ZIN, Vught SAMENWERKEN Het integraal kindcentrum van papier naar praktijk Symposium 18 april 2013 Kloosterhotel ZIN, Vught Het integraal kindcentrum van papier naar praktijk Donderdag 18 april Hét symposium over

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 DEN HAAG. Geachte mevrouw Arib,

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 DEN HAAG. Geachte mevrouw Arib, Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 DEN HAAG Lange Voorhout 8 Postbus 20015 2500 EA Den Haag T 070-342 43 44 E voorlichting@rekenkamer.nl W www.rekenkamer.nl D A T U M 20 december

Nadere informatie

Focus Sturing, rust en de basis op orde. Presentatie gemeenteraad Montfoort 13 december 2016

Focus Sturing, rust en de basis op orde. Presentatie gemeenteraad Montfoort 13 december 2016 Focus Sturing, rust en de basis op orde Presentatie gemeenteraad Montfoort 13 december 2016 Inhoud Aanleiding Besluitvorming Kernboodschap Geconstateerde knelpunten Toegenomen complexiteit Oplossingsrichtingen

Nadere informatie

J A A R V E R S L A G Landelijke Bezwarencommissie functiewaardering PO, VO en MBO. Meer informatie op

J A A R V E R S L A G Landelijke Bezwarencommissie functiewaardering PO, VO en MBO. Meer informatie op 1 J A A R V E R S L A G 2 0 1 7 Landelijke Bezwarencommissie functiewaardering PO, VO en MBO Meer informatie op www.onderwijsgeschillen.nl 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Samenstelling van de Commissie...

Nadere informatie

Bijlage(n): Antwoorden op vragen van de vaste kamercommissie SZW

Bijlage(n): Antwoorden op vragen van de vaste kamercommissie SZW Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA S-GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 44 Fax (070) 333 40

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VI- Burgerzaken 24 juli 2008

agendanummer afdeling Simpelveld VI- Burgerzaken 24 juli 2008 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI Burgerzaken 24 juli 2008 onderwerp AntiDiscriminatieVoorziening Limburg Inleiding Zoals nu bekend gaat vanuit het Ministerie van VROM een wettelijke regeling

Nadere informatie

Onderwerp: Statutenwijziging Stichting openbaar onderwijs Marenland.

Onderwerp: Statutenwijziging Stichting openbaar onderwijs Marenland. Raadsvergadering 22 februari 2016 Nr.: 10 AAN de gemeenteraad Onderwerp: Statutenwijziging Stichting openbaar onderwijs Marenland. Portefeuillehouder: Wethouder B. Schollema. Ter inzage liggende stukken:

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling R. van Wijk 15I0002878 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229564 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Memo bijgevoegd Te

Nadere informatie

Het ondersteuningsaanbod LEA najaar 2009

Het ondersteuningsaanbod LEA najaar 2009 Het ondersteuningsaanbod LEA najaar 2009 1. Cursusmodules a. Basismodule: Thema s op de LEA (1 dag) b. Basismodule: Lokale Educatieve Agenda (2 dagen) c. Module: Monitoring en evaluatie van de LEA (Blauwe

Nadere informatie

Datum 1 april 2019 Betreft Kamervragen over kindermishandeling (ingezonden 5 februari 2019)

Datum 1 april 2019 Betreft Kamervragen over kindermishandeling (ingezonden 5 februari 2019) >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 20018 2500 EA DEN HAAG Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Bijlage C. Communicatieplan. Passenderwijs

Bijlage C. Communicatieplan. Passenderwijs Bijlage C Communicatieplan Passenderwijs 2017-2021 In het communicatieplan staat beschreven hoe samenwerkingsverband Passenderwijs haar externe communicatie vormgeeft. Op welke wijze, hoe vaak, in welke

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland. www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986

BELEIDSPLAN. Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland. www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986 BELEIDSPLAN Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986 BELEIDSPLAN STICHTING OPEN 1 1. INLEIDING Voor u ligt het beleidsplan

Nadere informatie

IN EERSTE HALFJAAR 2002. Paula van der Brug en Robert Selten. April 2005. Het aantal gestarte trajecten in het eerste halfjaar van 2002.

IN EERSTE HALFJAAR 2002. Paula van der Brug en Robert Selten. April 2005. Het aantal gestarte trajecten in het eerste halfjaar van 2002. Centraal Bureau voor de Statistiek Centrum voor Beleidsstatistiek UITSTROOM UIT DE UITKERING NA START REÏNTEGRATIETRAJECT IN EERSTE HALFJAAR 2002 Paula van der Brug en Robert Selten April 2005 Op 1 januari

Nadere informatie

VVE-pilot Spraak Makend in Oost-Groningen

VVE-pilot Spraak Makend in Oost-Groningen VVE-pilot Spraak Makend in Oost-Groningen 1. Doel Het doel van de VVE-pilot is het taalniveau van doelgroepkinderen zoals omschreven in de notitie Spraak Makend te verbeteren. Dit betekent dat de deelnemende

Nadere informatie

voorstel aan de gemeenteraad

voorstel aan de gemeenteraad voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente gouda Sector ERZ Afdeling Oboo telefoon 588407 voorstelnummer 34 gouda 12 maart 2005 iz-nummer 2005.3060a Steller j. veldhoen Onderwerp de gevolgen

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Profielschets bestuurder. SWV PO en SWV VO Zoetermeer

Profielschets bestuurder. SWV PO en SWV VO Zoetermeer Profielschets bestuurder SWV PO en SWV VO Zoetermeer 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Situatieschets... 3 3. Profiel en werkzaamheden gezamenlijke bestuurder... 5 3.1. Werkzaamheden... 5 3.2. Kennis,

Nadere informatie

Jaarplan VTOI

Jaarplan VTOI Jaarplan VTOI 2016 1 Jaarplan 2016 Inleiding: de kracht van professioneel toezicht 2016 is het jaar waarin het beleidsplan 2013 2016 zijn laatste jaar ingaat en vooruit wordt gekeken naar de volgende stappen

Nadere informatie

FAQ Medisch Specialist 2015

FAQ Medisch Specialist 2015 FAQ Medisch Specialist 2015 Bij medisch specialisten in dienstverband leven tal van vragen rondom de integrale bekostiging en de consequenties van ontwikkelde organisatiemodellen voor 2015. Dit document

Nadere informatie

Competenties directeur Nije Gaast

Competenties directeur Nije Gaast Competenties directeur Nije Gaast De s voor directeuren van Nije Gaast zijn vertaald in vijf basiss. De beschrijving is gebaseerd op de schoolleiderscompententies die landelijk zijn vastgesteld en zijn

Nadere informatie

Profiel. Strategisch beleidsadviseur HRM. 29 april 2016. Opdrachtgever Stichting Christelijke Onderwijsgroep Vallei & Gelderland-Midden

Profiel. Strategisch beleidsadviseur HRM. 29 april 2016. Opdrachtgever Stichting Christelijke Onderwijsgroep Vallei & Gelderland-Midden Profiel Strategisch beleidsadviseur HRM 29 april 2016 Opdrachtgever Stichting Christelijke Onderwijsgroep Vallei & Gelderland-Midden Voor meer informatie over de functie Erik Frieling, adviseur Leeuwendaal

Nadere informatie

zoekt: Onderwijsadviseurs die het verschil willen maken

zoekt: Onderwijsadviseurs die het verschil willen maken zoekt: Onderwijsadviseurs die het verschil willen maken Wil je samen met ons hard werken aan de groei en ontwikkeling van leraren, pedagogisch medewerkers, leidinggevenden en daarmee die van kinderen,

Nadere informatie

Raadsvoorstel 10 december 2009 AB09.01173 2009.189

Raadsvoorstel 10 december 2009 AB09.01173 2009.189 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 10 december 2009 AB09.01173 2009.189 Gemeente Bussum Subsidiëren schoolbegeleiding periode 2010-2014 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst kwaliteitszorg Mede op basis van de inventarisatie van Q*Primair en Q5

Verklarende woordenlijst kwaliteitszorg Mede op basis van de inventarisatie van Q*Primair en Q5 Verklarende woordenlijst kwaliteitszorg Mede op basis van de inventarisatie van Q*Primair en Q5 (uit: Model Kwaliteitshandboek; Polderman, J en Sirre, W., uitgave Q*Primair) A Accountability Verantwoording

Nadere informatie

toonaangevend in toezicht

toonaangevend in toezicht toonaangevend in toezicht Toonaangevend in toezicht De Nederlandse Vereniging voor Toezichthouders in Zorg en Welzijn is een onafhankelijke, kritische vereniging die staat voor een een verantwoordelijk

Nadere informatie

Wegwijs in passend onderwijs: Waar heb je zelf invloed en waar worden beslissingen genomen?

Wegwijs in passend onderwijs: Waar heb je zelf invloed en waar worden beslissingen genomen? Wegwijs in passend onderwijs: Waar heb je zelf invloed en waar worden beslissingen genomen? Passend Onderwijs, waar kun jij met je vragen terecht? Met passend onderwijs komt er veel op je af. Soms komen

Nadere informatie

Gelet op artikel 21b, eerste lid, van de Wet op de rechterlijke organisatie; De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van

Gelet op artikel 21b, eerste lid, van de Wet op de rechterlijke organisatie; De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van Besluit van houdende aanwijzing van zittingsplaatsen van rechtbanken en gerechtshoven (Besluit zittingsplaatsen gerechten) Op de voordracht van Onze Minister van Veiligheid en Justitie van 2012, nr., Gelet

Nadere informatie